Page 1

WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE

FEBRUARI 2013


VOORWOORD Met gepaste trots presenteren we de resultaten van dit magazine, dat door de inzet van velen, maar vooral door de kinderen van de Meester van Eijckschool, tot stand is gekomen. We hopen dat alle kinderen die aan de workshop hebben meegedaan het leuk en leerzaam hebben gevonden. Stichting Hoedje van Papier gaat uit van kennis, talenten, creativiteit en verantwoordelijkheidsgevoel van kinderen en probeert deze eigenschappen samen met hen verder te ontwikkelen. Op deze manier proberen we een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen en te werken aan hun zelfbeeld en zelfvertrouwen.

Dit magazine is een leuk magazine. We (de kinderen van groep 7 en 8) hebben het gemaakt in 2012 en 2013 voor alle kinderen op school. We interviewden de directrice van onze school en maakten quizzen en foto’s en we geven informatie over onszelf. Wil je meer over ons te weten komen? Lees dan snel ons magazine. De redactie van The School life

2

Met de medewerking van vele enthousiaste en goede workshopleiders is het gelukt dit project tot een succes te maken en hebben we de mogelijkheden gekregen met de kinderen reportages te maken van spannende plekken in en buiten de wijk en interviews te houden met belangrijke en beroemde mensen uit de wijk en de stad. Kortom, er is voor veel kinderen een nieuwe wereld opengegaan. We wensen je heel veel leesplezier! Het team van Hoedje van Papier


DE REDACTIE

VAN DIT MAGAZINE STELT ZICH VOOR...

Randjana is 10 jaar en houdt van

hiphopmuziek. Ze wil haar haar niet afknippen voor een goed doel. Ze is geboren op 13 september 2002 en ze komt uit Suriname.

Amaniel

Dit is . Hij is 11 jaar. Hij doet aan voetbal. Hij speelt bij LMO. Hij is bang voor slangen. Hij heeft nooit plastische chirurgie gedaan. Hij wil later profvoetballer worden. Zijn ouders zijn niet gescheiden.

SĂźmeyya

Ik ben . Ik hou van rekenen. Mijn hobby’s zijn zingen, dansen, voetbal en basketbal. Mijn lievelingsliedje is het liedje van Justin Bieber en Nicky Manaj. Ik ben 11 jaar. Ik ben soms heel lief en soms heel gemeen. Ik woon in Beverwaard.

Brice

Dit is . Zijn moeder heet Deyri. Zijn vader heet Fred. Zijn ouders zijn niet gescheiden. Hij haat school niet, omdat we soms leuke dingen doen. Hij is bang voor sommige films, vooral als er onverwachte dingen gebeuren. Zijn ouders hebben hem Brice genoemd omdat ze het een mooie naam vinden.

Appie

Dit is . Eigenlijk heet hij Abdirahman, maar zijn naam wordt altijd afgekort, omdat mensen zijn naam moeilijk vinden. Alleen zijn familie zegt zijn hele naam. Appie voetbalt bij FC Zwervers en zit in D1. Hij wil later graag bij het Nederlands elftal, Chelsea, Barcelona of Real Madrid spelen. Zijn grootste voorbeelden zijn Messi en Ronaldo. Messi door zijn snelheid en Ronaldo door zijn trucjes. Appie wil later beroemd zijn, zodat iedereen hem kent en leuk vindt.

Delano

Dit is . Zijn lievelingsvoetbalclub is FC Barcelona. Zijn lievelingssaus is knoflooksaus en zijn ouders zijn gescheiden. Hij gelooft nog steeds in Sinterklaas. Dat is Delano.

Allison

Adam

Dit is . Hij is erg sportief. Hij heeft een grote familie. Zijn gedrag is erg goed. Hij woont op de Huniadijk en is geboren op 10 juni 2001. Hij praat weinig, maar heeft veel energie. Dat is Adam.

Dit is . Ze woont in Rotterdam en ze is geboren op 20 maart in 2000. Wat ze graag aandoet is haar skinny jeans. Haar favoriete muziek is Aliyah. Haar lievelingshobby is paardrijden, omdat ze paarden leuke dieren vindt.

3


DE REDACTIE STELT ZICH VOOR... Lisa

Ik ben . Ik ben 11 jaar en ik zit op de Meester van Eijck. Ik speel graag buiten.

Esma

. Ze heet Ze is 10 jaar. Ze is jarig op 15 april. Haar grootste angst zijn sprinkhanen, omdat ze die eng en vies vindt. Ze spreekt Bosnisch. Dat spreekt ze altijd thuis. Ze houdt een beetje van lezen, omdat ze van spannende boeken houdt. Ze houdt niet van boeken die niet spannend zijn. Ze houdt heel erg van tv kijken, het liefst een comedy. Ze zit niet op een sport. Ze heeft geen huisdier, maar ze wil het wel, ze wil graag een hond. Haar hobby’s zijn voetballen, zwemmen en dansen. Ze houdt niet van school, maar ze vindt het wel belangrijk. Ze doet altijd goed mee in de klas en ze is meestal heel lief. Ze woont in RotterdamIJsselmonde.

Justin

. Ik ben Vissen is mijn hobby. Ik koop soms een tijdschrift. Ik hou van Aikido. Dat is mijn tweede hobby. Mijn held is Spiderman. Hij helpt mensen, wanneer en waar dan ook. Ik ben fan van Star Wars.

Ilse

Shakeyla

Ik ben . Ik hou heel veel van tekenen, tv kijken, liedjes schrijven, buiten spelen met vriendinnen en ik ga vaak naar de stad met mijn moeder en zus. Ik hou er niet van als iemand over me praat of lelijke dingen zegt over mijn kleding.

. Ze is 12 jaar Ze heet oud en ze doet aan paardrijden. Ze woont in Barendrecht. Haar BFF’s zijn Lisa (sinds groep 1), Shakeyla (sinds groep 3) en Allison (sinds groep 6). Ze zijn BFF’s omdat ze elkaar lief vinden en ze doen veel dingen samen. Ze heeft momenteel geen interesse in jongens. Ze wil haar grootste geheim niet vertellen, want ze houdt het liever voor zich. Haar BFF’s weten het wel. Haar lievelingsjuffen zijn juf Ilonka en juf Ashley, omdat ze heel leuk les geven en omdat ze lief zijn.

Ahmet is 11 jaar. Hij houdt van voetbal en zit sinds kort op thaiboksen. Hij heeft al een paar wedstrijdjes gedaan bij de training en heeft er 1 verloren en 3 gewonnen. Later wil hij voetballer worden bij Barcelona. En als dat niet lukt, dan weet hij nog niet wat hij wil worden.

Rishano is 11 jaar. Hij speelt veel games op Playstation2. Bijvoorbeeld FIFA

Street. Op zijn iPod kijkt hij vuurwerkfilmpjes en voetbal.

4


mr. bean quiz Wij zijn fan van Mr. Bean en weten heel veel van hem. Wat weet jij van de acteur en tekenfilmfiguur?

1 Wat is de echte naam van Mr. Bean? A Harry Pole B Rowan Atkinson C Steijn Schmiebel 2 Hoe doet Mr. Bean ‘s avonds zijn licht uit? A Met de lichtknop B Hij pakt een pistool, schiet op de lamp en vervangt hem de volgende dag C Hij heeft een kettingreactie verbonden met zijn wekker

3 Wie is de beste vriend van Mr. Bean? A Irma Gobb B Teddy C Mr. Wicket

5 Waar komt Mr. Bean vandaan?

4 Wanneer was Mr. Bean voor het eerst op tv te zien?

A Engeland B Frankrijk C Nederland

A 1988 B 1990 C 1996

7 Wanneer verscheen de tekenfilm van Mr. Bean? 6 Welke kleur heeft de auto van Mr. Bean? A Groen B Blauw C Zwart

A 1992 B 2000 C 2002

5

ANTWOORDEN: 1b, 2b, 3b, 4b, 5a, 6a, 7c


INTERVIEW Juf Mignon is ONZE directrice We hebben haar ge誰nterviewd omdat we haar nog niet zo goed kenden. Ze is heel aardig. Wil je meer over haar weten? Lees dan dit interview.

6


MET JUF MIGNON Hoe oud bent u?

Wat zijn uw hobby’s?

33 jaar.

Lezen en in de vakantie bergen beklimmen.

Wanneer bent u jarig?

In welke landen bent u al geweest?

23 september.

Waar woont u?

Ik woon in Rotterdam Noord. Heeft u kinderen?

Ja, ik heb 2 kinderen. Een jongen en een meisje. Ze heten Vasco en Lisan. Hoe oud is uw vriend en hoe heet hij?

Hij heet Kay en hij is ook 33.

Heeft u broers of zussen?

Ik heb een zus. Ze heet Joyce en is 31 jaar.

Wat vindt u leuk aan directrice zijn?

Ik vind het leuk dat ik ervoor kan zorgen dat kinderen het leuk hebben op school. Hoe vindt u het hier op school?

Super, en dat komt zeker ook door jullie. Waar zitten uw kinderen op school?

Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Duitsland en Tsjechië. Heeft u huisdieren?

Nee, ik vind dieren ook een beetje eng, dus ik wil er het liefst zo min mogelijk mee te maken hebben. Wat is uw lievelingseten?

Lasagne

Wat zou u doen als u uw jeugd nog een keer mocht overdoen?

Op dansles gaan. Ik zag op de kerstmarkt op school een dansuitvoering die ik zo leuk vond en ik heb dat zelf nooit gedaan. Wat wilde u vroeger worden?

Toen wilde ik ook al juf en directrice worden. Die droom is dus uitgekomen. Op welke scholen heeft u gewerkt voordat u hier kwam?

Ik werkte hiervoor onder ander op De Provenier, de Stephanus school en de Willibrord school.

Op de Fatima School.

Waarom niet op de meester van eijck?

Omdat dat niet leuk is voor hun als hun moeder de hele tijd op school is. En omdat deze school ver weg is van ons huis. Ze zouden wel met mij mee naar school kunnen reizen, maar vaak ben ik hier ’s middags nog tot 5 uur, dus dan zouden ze de hele tijd op school moeten wachten.

Wat is uw favoriete sport?

Ik vind volleybal heel leuk.

Waarom draagt u altijd hakken?

Omdat ik dat mooi en vrouwelijk vind. Wat voor muziek luistert u het liefst?

Ik luister meestal naar Radio 1. Daar is ook veel nieuws. En ik luister soms naar Q-music.

Wat zou u doen als u een dag onzichtbaar was?

Dan zou ik graag willen rondlopen door het paleis van koningin Beatrix. Zou u uw haar afknippen voor het goede doel?

Ik zou mijn hoofd niet kaal willen scheren, maar kort knippen misschien wel. Voor welk doel zou u uw haar afknippen?

Voor KiKa. Dat vind ik een goed doel. Vond u het leuk om geïnterviewd te worden?

Zeker weten!

7


verhalen vertellen

Vissenvangst Door Brice

Rik houdt van vissen. Hij doet dat elke dag. Hij is er erg goed in en weet precies welk aas je voor welke vis nodig hebt. Op een dag neemt hij mais mee om een karper te vangen. Hij gooit zijn hengel uit. Dat vissen is wel heel lang wachten. Uiteindelijk trilt de dobber! Hij schrikt en haalt snel de hengel omhoog. Het is maar een klein schoolvisje. Het is wel een leuke vangst, maar geen karper. Opeens herinnert hij zich: waar schoolvisjes zijn… moeten karpers in de buurt zitten. Hij gooit het visje terug in de zee, doet weer een maiskorreltje aan de haak en gooit de hengel weer uit. Hij moet weer heel lang wachten…

8

Door je fantasie te gebruiken, kun je bij een foto een heel verhaal bedenken. wij deden dat bij deze foto. Hier lees je onze allerbeste verhalen.

Uiteindelijk trilt de dobber weer. Hij haalt de hengel omhoog en het is weer een schoolvisje. Na een tijdje komt er een meneer langs die vraagt: “Vis jij op karpers?” Rik zegt: “Ja meneer, hoe weet u dat?” Meneer: “Ik zie dat je mais bij je hebt. Je moet met je roeibootje verder de zee op om karpers te vangen. “Rik: “Oh, dank u wel meneer.” Rik besluit om terug naar huis te gaan om zijn opblaasbare boot te halen. Als hij weer terug is, gaat hij de zee op. Na een kwartier trilt de dobber weer. Hij haalt de hengel omhoog en.. het is een karper!!! Rik is er heel trots op. Als hij thuis is, laat hij op zijn mobieltje een foto van de karper zien. Zijn vader en moeder hadden een verrassing: een nieuwe hengel!! Rik leefde nog lang en gelukkig en ving nog veel vissen.

EINDE


Grote kabeljauw gevangen Door: Justin

Er was eens een jongen die zat te vissen Maar dat zou zijn geheugen gaan wissen Hij zat lang te wachten Totdat er iets opkwam in zijn gedachten Hij ging een beetje zwemmen Hij moest wel aan het koude water wennen Hij zag een grote vis Wegwezen! Is wat hij wist Hij ging zitten naast zijn hengel Toen zag hij een grote stengel Hij zat al 5 uur En dat was duur Hij zat en zat maar Wat zag hij daar? Een grote haai! En hij gaf zijn hengel een draai En…. BEET!!! Riep hij luid Toen verbrandde zijn huis Hij haalde zijn vangst binnen Zijn hengel was aan het uittrillen Hij heeft een kabeljauw gevangen Dat heeft hij aan de zee te danken Hij maakte de vis los Dat was nog eens tof En tijd voor de volgende vis En toen weer een vis Hij had ernaar verlangd Toen zei hij tegen de zee: bedankt!!

Gevangen geheim Door: Esma

Esma, Randjana en Allison waren buiten gaan spelen, maar ze hadden niks te doen. Opeens zegt Randjana: “Hé, zullen we gaan vissen?” Allison: “Ja leuk!” Esma: “Is goed, lijkt me leuk om het eens een keer te doen.” Randjana: “Kom, we gaan naar mijn huis. Mijn vader heeft hengels staan in de schuur.” Esma, Randjana en Allison gingen naar Randjana’s huis. Even later zijn de drie dames aangekomen. “Mama! Mag ik de sleutel van de schuur?” vraagt Randjana aan haar moeder. “Maar waarom dan?” “Ik heb paps hengel nodig, want we gaan vissen.” “Oh, leuk. Hier heb je de sleutel. Maar willen jullie niet iets meenemen? Pakjes sap en koekjes en boterhammen?”, vraagt mama aan de drie meiden. “Ja hoor, is goed”, zeiden ze. Even later gingen ze naar het meertje om te vissen. “Ziezo! Daar zijn we eindelijk”, zei Esma. “Zullen we beginnen?”, vraagt Allison aan de twee meiden. “Ja!” zeiden ze. Even later zijn ze nog steeds aan het vissen. “We zijn best wel goed hierin”, zegt Randjana. “Wacht! Ik heb iets heel groots en zwaars gevangen. Help me even!” zegt Allison. Esma en Randjana helpen haar. “Wow”, zeggen ze alle drie tegelijk. “H..h…h..h…. het is een kroon! Hiermee moeten we naar de politie.” Even later zijn de drie meiden aangekomen bij het politiebureau. “Meneer, meneer!” roepen ze hijgend. “We hebben een kroon gevonden in het meertje.” Politie: “Een kroon?! Laat eens zien. Wow, deze kroon zoeken we al jaren”, zei de politie. Opeens waren er heel veel flitsen. Paparazzi maakten allemaal foto’s van de meisjes. Ze kwamen op het nieuws en in de krant. Als beloning kregen ze honderd miljoen euro. En Randjana, Esma en Allison leefden nog lang en gelukkig.


voetbalquiz 1 Hoeveel meter is de penaltystip van de goal verwijderd? A 11 meter B 14 meter C 18 meter

2 Hoeveel meter breed is het doel? A 6,10 meter B 7,32 meter C 10 meter

3 Hoeveel voetbalclubs zijn er in Nederland, inclusief amateurclubs? A 3000 B 2000 C 4041

5 Wie is de beste voetballer van de wereld op dit moment? A Lionel Messi B Cristiano Ronaldo C David Beckham

4 Op welke datum scoorde Messi zijn 85e en 86e doelpunt van het jaar (een recordaantal)? A 5 december 2012 B 9 december 2012 C 12 december 2012

8 Hoe zwaar mag een voetbal maximaal zijn? A 453 gram B 467 gram C 475 gram

7 Wat is de maximale omtrek van een voetbal? A 89 centimeter B 1 meter C 71 centimeter

6 Hoe lang is een voetbalveld? A Tussen de 50 en 70 meter B Tussen de 100 en 120 meter C Tussen de 135 en 145 meter

ANTWOORDEN: 1a, 2b, 3c, 4b, 5a, 6b, 7c, 8a

10


1 Hoe heten de meisjes van K3? A Karen, Kristel en Katleen B Karen, Kristel en Manon C Karen, Kristel en Josje

2 Wat is de echte naam van zangeres en actrice Miley Cyrus? A Miley Ray Cyrus B Destiny Hope Cyrus C Miley Cyrus is haar echte naam

3 Wat voor kleur haar heeft Miley Cyrus? A Rood haar B Blond haar C Zwart haar

meidenweetjes 4 Hoeveel boeken zijn er tot nu toe verschenen in de ‘Hoe overleef ik’ serie? A 17

B 12

C 14

5 Hoe heet de parfum van actrice Selena Gomez? A Selena Gomez parfum B Alex Russo parfum C The Debut Fragrance ANtWOORDEN: 1c, 2b, 3b, 4c, 5c

;)

moppen trommel

Augurken Er zitten twee augurken in een potje. Zegt de één tegen de ander: “Nu wil ik bij het raampje zitten.”

Sigaretten Er lagen twee sigaretten in het ziekenhuis. Zegt de een tegen de ander: “Waarom lig jij hier?” Zegt de ander: “Nou, ze staken eerst mijn kop in de brand en toen zogen ze aan mijn kont.”

Eten Twee vliegen zitten op een drol. Zegt de ene: “Ik ken een mop.” Zegt de andere: “Als het maar geen vieze is, want ik zit te eten.”

Huiswerk De juf vraagt aan Jantje: “Jantje, waar is je huiswerk?” Jantje zegt: “Thuis juf.” Juf: “Ik wil het vanmiddag krijgen van je.”

Jantje gaat naar huis en vraagt aan zijn moeder: “Mama, kun je me helpen met mijn huiswerk?” Moeder: “Houd je mond, ik ben bezig met de afwas.” Jantje schrijft het antwoord op en loopt naar de kamer. Zijn vader is net voetbal aan het kijken. Jantje vraagt: “Papa, wil je me helpen met mijn huiswerk? “ Op dat moment wordt er gescoord. Jantjes vader zegt: “Olé, olé, olé olé.” Jantje schrijft het antwoord op en gaat naar zijn broer die net een strip zit te lezen. “Broer, kun je me helpen met mijn huiswerk?” “Superman!!” zegt zijn broer. Op school vraagt de juf aan Jantje of hij zijn huiswerk heeft gemaakt. “Ja”, zegt Jantje. “Vertel maar”, zegt de juf. “Houd je mond”, zegt Jantje. Juf: “Wat? Ga je maar melden bij de directie!” Jantje loopt het lokaal uit en zegt: “Olé, olé, olé olé.” De directeur vraagt: “Wie denk je wel niet dat je bent?” “Superman!”, zegt Jantje.

11


JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE VIDEO - RADIO MAKEN

WIL JIJ MEER WETEN OVER DE WIJKTIJGERS WORKSHOPS? OF ZELF EEN KEERTJE MEEDOEN? KIJK DAN OP ONZE WEBSITE: WWW.WIJKTIJGERS.NL - JE MAG ONS OOK BELLEN: 010-4222506

Dit magazine wordt mede mogelijk gemaakt door:

2013 Meester van Eijck The school life