Page 1

WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE

FEBRUARI 2013


VOORWOORD Met gepaste trots presenteren we de resultaten van dit magazine, dat door de inzet van velen, maar vooral door de kinderen van de Meester van Eijckschool, tot stand is gekomen. We hopen dat alle kinderen die aan de workshop hebben meegedaan het leuk en leerzaam hebben gevonden. Stichting Hoedje van Papier gaat uit van kennis, talenten, creativiteit en verantwoordelijkheidsgevoel van kinderen en probeert deze eigenschappen samen met hen verder te ontwikkelen. Op deze manier proberen we een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen en te werken aan hun zelfbeeld en zelfvertrouwen.

Er is een kunstroof geweest. Uit een groot museum is een heel belangrijk schilderij gestolen.

Wie heeft het gedaan? Waarom hebben ze het gedaan en om welk schilderij gaat het eigenlijk? De leerlingen uit groep 5 en 6 van de Meester van Eijckschool waren even echte misdaadjournalisten en zochten tot op de bodem uit wie het schilderij had gestolen. Ze verdiepten zich in het kunstwerk, de verdachten en de reden waarom het schilderij was gestolen. Hoe ze dat deden, lees je allemaal in dit magazine. Veel leesplezier en we hopen dat je het eens bent met de makers. Die zeggen namelijk: ‘Ping, ping, ping, dit is een cool magazine!’. Het journalistenteam van ‘De ontdekking van het Rijksmuseum’

2

Met de medewerking van vele enthousiaste en goede workshopleiders is het gelukt dit project tot een succes te maken en hebben we de mogelijkheden gekregen met de kinderen reportages te maken van spannende plekken in en buiten de wijk en interviews te houden met belangrijke en beroemde mensen uit de wijk en de stad. Kortom, er is voor veel kinderen een nieuwe wereld opengegaan. We wensen je heel veel leesplezier! Het team van Hoedje van Papier


DE REDACTIE

VAN DIT MAGAZINE STELT ZICH VOOR...

Dynetain interviewt

Brooklyn Wie ben je? Brooklyn. Wat doe je? Voetballen. Waar woon je? Wester Hordijk. Wanneer worden we vrienden? Vandaag.

Dion interviewt

Dylan

Dylan interviewt

Dion

Wie ben je? Dion. Wat is je hobby? Tekenen. Waar woon je? Brittenoord. Wanneer ben je geboren? 30 maart 2004.

Wie ben je? Dylan. Waar leef jij? In Rotterdam. Hoe groot ben jij? 1 meter 40. Wanneer ben je geboren? 30 november 2002. Wat eet je het liefst? Biefstuk.

Chemene interviewt

Jayda

Wie is je beste vriendin? Chemene. Waarom is ze je vriendin? Omdat ze altijd heel zorgzaam is. Wat eet je het liefst? Shoarma en patat. Waar woon je? Katendrecht. Wanneer ben je geboren? 30 maart 2003. Hoe laat je je mening zien? Door mijn gezichtsuitdrukking.

Wirad interviewt

Justin

Wie ben je? Justin. Wat doe je? Werken. Waarom doe je dat? Omdat het moet. Wanneer doe je iets raars? Als ik met mijn honden ben. Naomi interviewt

Jayda interviewt

Chemene

Wie is je beste vriendin? Jayda. Wat is je hobby? Knutselen Waarom is dat je hobby? Ik vind het leuk. Waar woon je? In Rotterdam op de Schoordijk. Wanneer ben je geboren? 8 juli 2003 Hoeveel jaar ben jij? 9 jaar.

Brooklyn interviewt

Dynetain

Van wie ben je fan? Ronaldo. Wat is jouw lievelingsdier? Chita. Hoe ga je naar school? Lopend. Hoe oud ben je? 9 jaar.

Jenilee

Wie is je grootste idool? Lisa, Amy & Shelley. Waarom zijn zij jouw idool? Omdat ze leuke muziek hebben. Wat voor muziek luister je graag? Pop. Hoe ken je je idool? Door dansles. Wat vind je de leukste muziek van je idool? Het liedje ‘100%’. Wat is je lievelingseten? Patat, want dat is zalig.

Sienna interviewt

Genio

Wie is je grootste idool? Psy. Wat eet je graag? Vis met saus. Wanneer ben je jarig? 1 juli.

3


Juf Rosanne interviewt

Yi Wa Su interviewt

Indy

Wie is jouw fan? Aliyah. Wat is jouw lievelingsdier? Een hond. Waar is jouw huis? Rekerdijk. Waarom zit je op deze school? Omdat mijn moeder het leuk vindt. Wanneer ging je naar de bioscoop? In januari.

Sueda

Hoe oud ben je? 8 jaar. Wat vind je het leukst om te doen? Zwemmen. Waarom? Het is relaxed. Als ik last heb van mijn rug, doet het minder pijn. Wanneer doe je dat? Soms zaterdag en soms zondag. Hoeveel broers en zussen heb je? 1 zus in groep 7.

Jenilee interviewt

Naomi

Cherano interviewt

Osob

Wat is je naam? Naomi. Wie is jouw idool? One Direction. Waarom precies dat idool? Omdat ik dat leuk vind. Wanneer begon je hun muziek leuk te vinden? Toen Renee dat zei.

Wie ben je? Osob. Wat doet je als je thuis bent? Computeren. Waarom doe je dat? Omdat ik dat leuk vind. Waar woon je? Melissedijk.

Cherano interviewt

Esmeralda

Yasmina interviewt

Wie ben je? Esmeralda. Waar ben je geboren? In Nederland in het ziekenhuis. Welke sport doe je? Niks. Wanneer ben je jarig? 14 april. Hoe oud ben je? 8 jaar.

Cherano

Wie is je voorbeeld? Justin Bieber. Waarom is dat je voorbeeld? Hij is een goede zanger. Hoe is hij je voorbeeld geworden? Door het zingen. Wanneer is hij je voorbeeld geworden? Een jaar geleden. Waar heb je hem gezien? Op de computer.

Indy interviewt

Yi Wa Su

Wie is je grote idool? Psy. Waarom ben je fan van Psy? Gewoon. Wat is je lievelingseten? Bruine nasi. Waar woon je? Emelissedijk. Wanneer ben je jarig? 29 januari. Hoe heet je? Yi wa.

Sienna interviewt

Yasmina

Wie is je grootste idool? Anouk. Waar woon je? Dat wil ik niet zeggen. Wanneer ga je naar bed? Om 10 uur. Hoe heet je? Yasmina.

Justin interviewt

Wirad

Hoe heet je? Wirad. Waar ben je? Op school. Waarom ben je op school? Omdat het moet. Wanneer ben je op school? Nu. Hoe ga je naar school? Lopend.

4

Yasmina interviewt

Sienna

Wie is je idool? Katy Perry. Wat is jouw grote geheim? Zeg ik niet. Waar woon je? Endeldijk. Wat is jouw droom? Goed kunnen dansen. Wat is jouw lievelingssport? Zwemmen. Wat is jouw lievelingsspel? Twister.


kunst?!

Er is een kunstwerk gestolen.

Het nieuws bereikt de redactie van dit magazine en iedereen is in rep en roer. Maar wat is kunst eigenlijk? En waarom willen dieven het zo graag stelen? Na wat onderzoek komen we erachter dat je eigenlijk bij ieder schilderij dat je ziet een mooi verhaal kunt bedenken. Dat hebben we dan ook gedaan. Zie hier een paar voorbeelden.

De klok

Door: Brooklyn Er was eens een klok. Het was heel heet en toen smolt de klok. Toen kwamen mensen die daar wonen. Ze riepen: ‘O nee he, de klok is gesmolten! Nu weten we niet meer hoe laat het is!’

Kaashuis Door: Sienna

Er was eens een meisje en ze heette Sara. Ze woonde in een huis van kaas en in haar kamer hing een poster van haarzelf. Op een dag dacht ze: ‘Ik ga eens vrienden zoeken’. Aan de overkant stond een meisje, dat dezelfde jurk aanhad als Sara. Er stonden plaatjes van kaas op. Sara dacht: ‘Hé, misschien kunnen we wel vrienden worden!’. Sara vroeg aan het meisje hoe ze aan haar jurk kwam. Het meisje antwoordde dat ze het jurkje had gekocht. Sara werd jaloers op het meisje, want zij had niet zoveel geld om die jurk te kopen. Sara vroeg aan het meisje hoe ze heette. ‘Kim, zei het meisje. ‘Wat een mooie naam!’ zei Sara. Kim vroeg aan Sara of ze bij haar soep kwam eten. ‘Oké, zei Sara, ‘ik vraag het nog even aan mijn moeder’. Vijf minuten later kwam Sara terug en ze gingen eten.

Hele mooie kleuren Door: Jenilee

Hele mooie kleuren in een vak Ik denk dat ik er nog één pak Rood, geel en blauw Wat kijk je flauw! Wit zit er ook nog bij Wat vind je van dit schilderij? Ik kijk in de lucht die is blauw Nu kijk ik echt niet meer flauw.

5


Grondig onderzoek Nu we meer weten over kunst, is het tijd om ons onderzoek naar het gestolen schilderij voort te zetten. We duiken in de boeken en ontdekken welk kunstwerk is gestolen, wie het kunstwerk heeft gemaakt en waar het kunstwerk hing voordat het werd gestolen.

Onderzoeksgroep 1 Brooklyn, Osob, Yasmina, Cherano, Esmeralda, Justin, Dynetain

het kunstwerk De naam van het gestolen kunstwerk is De Nachtwacht. Het is gemaakt door Rembrandt in 1642. Op het schilderij staan de schutters. Er werd een schilderij van deze mensen gemaakt, omdat ze een nieuwe zaal hadden waar ze feest vierden. Deze zaal moest er feestelijk uitzien, dus versierden ze die met schilderijen. Het schilderij hing vroeger in de feestzaal, maar nu hangt hij in Het Rijksmuseum in Amsterdam. De kleuren die je vooral ziet in het schilderij zijn rood, geel/goud, grijs, groen, zwart, wit, blauw, bruin. De belangrijkste mensen op het schilderij zijn de kapitein en de luitenant, zij vallen ook het meest op.

Onderzoeksgroep 3 Sienna, Indy, Genio, Sueda, Yi Wa

het museum Het museum is een plek met beroemde schilderijen en kunst. In de garderobe kun je de jassen en tassen leggen. Een suppoost houdt toezicht op de schilderijen.

6

Onderzoeksgroep 2 Wirad, Dion, Dylan, Naomi, Jayda, Jenilee, Chemene

de kunstenaar De kunstenaar van het gestolen schilderij is Rembrandt van Rijn. Hij is geboren op 15 juli 1606 in Leiden. Op 4 oktober 1669 is hij overleden. Hij was toen 63 jaar oud. Rembrandt heeft 8 broers en zussen. Zijn vader was een molenaar. Rembrandt had ook een vrouw. Zij heette Saskia. Zijn kinderen heetten Titus en Cornelia. Hij kreeg al eerder drie kinderen met Saskia, maar die zijn doodgegaan. Om schilder te worden moet je veel oefenen met schetsen. Rembrandt ging op les bij een meester. Rembrandt schilderde vaak zichzelf en zijn vrouw Saskia. Hij moest zijn huis verkopen omdat hij niet genoeg geld had.

De conservator is de beheerder van de schilderijen. De directeur is de baas van het museum. Het museum waaruit het schilderij gestolen is, heet Het Rijksmuseum. Dit museum is in 1800 geopend, toen stond het nog in Den Haag. Nu staat Het Rijksmuseum in Amsterdam. Het beroemdste werk van het museum is De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn.


Wie heeft het wereldberoemde schilderij van Rembrandt van Rijn gestolen?

De politie doet onderzoek en heeft al snel vier verdachten op het oog. Wie zijn het en welk motief hebben deze verdachten? Waarom denkt de politie dat één van hen het heeft gedaan?

de 4 verdachten Jayda: “De serveerster, de fan en de directeur van het diamantmuseum. De directeur van het diamantmuseum, omdat hij heel jaloers is. De serveerster, omdat ze boos en jaloers is. De fan, omdat hij alles wilde hebben van Rembrandt.”

Cherano:

“De serveerster. Ze is verliefd is op de directeur.”

Jenilee: “De Rembrandt fan. Hij wil alles van Rembrandt hebben.”

fan. Hij wil allemaal spullen van Rembrandt hebben want hij is fan. Misschien wil hij het schilderij ook wel hebben.”

Brooklyn: “De serveer-

ster, omdat ze zo verliefd was en daarom heeft ze het schilderij gestolen.”

Indy: “De serveerster.

Ze was verliefd op de directeur, maar hij was al getrouwd. Daarom heeft ze het schilderij gestolen. Als ze doet alsof ze het terugvindt, denkt ze dat de directeur iets met haar wil hebben.”

Osob: “De serveerster van Sama Sebo, want ze is jaloers op de vrouw van de directeur.”

Sueda: “De serveerster. Ze is smoorverliefd, maar de directeur is al bezet. Hij is al getrouwd.”

De directeur van het Rijksmuseum Motief: Hij wil meer mensen naar zijn museum trekken.

Yasmina: “De Rembrandt

Dion: “De Rembrandt fan.

Hij wil alles van Rembrandt hebben.”

Verdachte 1

Chemene: “De Rem-

Verdachte 2

De directeur van het Diamantmuseum Motief: Hij is jaloers op het Rijksmuseum en wil ook zoveel bezoekers.

brandt fan, want hij wil alles van Rembrandt van Rijn hebben.” Verdachte 3

Justin: “De serveerster

of de fan. De serveerster is verliefd op de directeur van het Rijksmuseum.”

De serveerster van restaurant Sama Sebo Motief: Ze is verliefd op de directeur van het Rijksmuseum, maar hij is al getrouwd.

Esmeralda: “De Rembrandt fan. Hij is fan

van Rembrandt en wil alles van hem hebben.”

Sienna: “De serveerster, want ze is verliefd op de directeur.”

Verdachte 4

Een Rembrandt fan Naomi: “De serveerster, de fan en de directeur van het Diamantmuseum. Ze zijn allemaal jaloers.”

Motief: Hij is de grootste Rembrandt fan en hij vindt echt alles van Rembrandt mooi.

7


de reconstructie VAN De directeur van het Rijksmuseum kreeg een telefoontje van de koningin. Ze vertelde hem dat het museum meer geld moet gaan verdienen.

“Komt in orde, Koninklijke Hoogheid.”

Een reconstructie is een mooi woord voor: naspelen van wat er is gebeurd. Op de plaatjes zie je hoe wij denken dat de diefstal is gegaan. Maar of we ook gelijk hebben? Dat lees je straks!

“Hoe krijg ik meer mensen in mijn Rijksmuseum?” Even later zat de directeur in zijn kantoor goed na te denken…

Toen bedacht hij ineens iets.

“Ik heb een geweldig idee!!!”

“Ik ga de Nachtwacht stelen, gna gna gna.” De directeur sloop midden in de nacht naar het museum toe...

8


N DE DIEFSTAl

“Zo, die is van mij!”

...en hij pikte de Nachtwacht.

Terug op zijn kantoor belde de directeur met twee telefoons tegelijk de kranten en de tv.

“Ja, de Nachtwacht is gestolen.”

“Gestolen?! Vertel!”

“Gna gna, mijn plan heeft gewerkt! Iedereen komt kijken naar de lege plek waar het gestolen schilderij heeft gehangen... Dat betekent GELD! Ik word RIJK!!!”

De volgende dag stonden de mensen urenlang in de rij voor het museum. Het was nog nooit zo druk geweest!

EINDE

9


de ontknoping We bezochten een persconferentie met drie politieagenten. Bij een persconferentie zijn er heel veel journalisten die vragen willen stellen over een belangrijke gebeurtenis of aan een belangrijke persoon. Wij stelden de politie vragen over de kunstroof.

Over de politie Lisanne (26), Pieter (22) en Johan (20) kwamen langs in

de klas. We stelden niet alleen vragen voor ons onderzoek naar de kunstroof, maar ook over hun werk. Ze zitten in het eerste jaar van de opleiding tot politieagent. Ze hebben al heel vaak boeven opgepakt.

Heeft u al een keer geweld gebruikt bij het oppakken van iemand?

“Ja een paar keer.” Hoe ging dat?

“We gebruikten pepperspray. Dat spuiten we meestal in het haar van iemand die we moeten aanhouden en die niet meewerkt. Dan gaat het naar je ogen waardoor je even niets meer ziet.” Schieten jullie ook?

10

“Alleen op de schietbaan. Daar oefen je het schieten. Daar kun je schieten zonder dat er iemand gevaar loopt.”


hoe is het afgelopen met de kunstroof?

Uiteindelijk vertelden ze ons hoe de kunstroof was gegaan: “Rembrandts grootste fan heeft het schilderij gestolen. Hij wilde het schilderij even lenen zodat hij het na kon schilderen. Hij wilde goed kijken hoe het moest, want hij wil het perfect doen.

Hij had zich verstopt na sluitingstijd en had de deur van de nooduitgang opengemaakt voor een vriend zodat die kon helpen tillen. De bedoeling was dat hij heel de nacht ging schilderen en het ‘s ochtends weer terugbracht, maar hij was in slaap gevallen en toen hij weer wakker werd was het al middag.”

VOETAFDRUKKEN VAN DE DADER

D

hier vonden ze de kwast

Hoe heeft de politie ontdekt wie de dader was?

Het is ontdekt doordat er een kwast was gevonden. Daar stonden vingerafdrukken op. Ook zaten er vingerafdrukken op de muur in het museum en stonden er voetafdrukken buiten. De grootste Rembrandt fan hoefde trouwens niet ver te lopen met het schilderij want hij woont vlakbij het museum.” Waarom wisten ze zeker dat de andere verdachten het niet gedaan konden hebben?

Verdachte 1

De directeur van het Rijksmuseum

Waarom was hij verdacht? Hij wilde meer mensen in zijn museum krijgen. Wat is zijn alibi? Waarom heeft hij het niet gedaan? Hij had een feestje om het succes van zijn museum te vieren, tot diep in de nacht. En is daarna met zijn vrouw direct naar huis gegaan.

Verdachte 2

Verdachte 3

De directeur van het Diamantmuseum

De serveerster van restaurant Sama Sebo

Waarom was hij verdacht? Hij was jaloers op de directeur van het Rijksmuseum.

Waarom was zij verdacht? Zij was verliefd op de directeur van het Rijksmuseum maar hij was al getrouwd.

Wat is zijn alibi? Waarom heeft hij het niet gedaan? Hij is de avond van de roof vroeg naar bed gegaan, omdat hij de griep had. Zijn vrouw heeft de hele nacht voor hem gezorgd.

Wat is haar alibi? Waarom heeft zij het niet gedaan? Om over haar liefdesverdriet heen te komen is ze een paar weken bij haar zus gaan logeren, die woont in Groningen.

11


JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE VIDEO - RADIO MAKEN

WIL JIJ MEER WETEN OVER DE WIJKTIJGERS WORKSHOPS? OF ZELF EEN KEERTJE MEEDOEN? KIJK DAN OP ONZE WEBSITE: WWW.WIJKTIJGERS.NL - JE MAG ONS OOK BELLEN: 010-4222506

Dit magazine wordt mede mogelijk gemaakt door:

2013 Meester van Eijck De Ontdekking van het Rijksmuseum  
2013 Meester van Eijck De Ontdekking van het Rijksmuseum  
Advertisement