Page 1

e g a t s e k ij l e p p a se g Maatsch a a H e D n a v n voor leerlinge


Voorwoord Leergeldkidsmagazine Opnieuw presenteert Stichting Leergeld Den Haag in samenwerking met Hoedje van Papier een magazine, dat door de inzet van jongeren tot stand is gekomen. Vorig jaar hebben 11 en 12-jarigen hun mening gegeven over armoede, de Ooievaarspas en de activiteiten van Leergeld Den Haag. Nu hebben jongeren van 14 en 15 jaar van het VMBO De Haagse via hun Maatschappelijke Activering Stage onderzoek gedaan naar deze onderwerpen onder hun leeftijdsgenoten. De belangrijkste vraag waarop deze jongeren een antwoord zochten, was : “Waar hebben arme kinderen behoefte aan?�. Zij hebben dit antwoord gezocht in de volgende leefwerelden: thuis, op school, in de stad, op het gebied van verzorging en vrijetijdsbesteding.

De deelnemende jongeren hebben hun ervaringen, kennis, creativiteit en verantwoordelijkheidsgevoel ingezet om hun steentje bij te dragen aan positieverbetering van kinderen van ouders met een smalle beurs. Betreurenswaardig dit jaar was dat van de 101 geĂŻnterviewde jongeren er 79 hebben aangegeven dat zij problemen ondervinden met de financiering van benodigde medicijnen en de eigen bijdrage voor de gezondheidszorg. Stichting Leergeld hoopt dat de overheid zich dit probleem aantrekt, want gezonde jongeren zijn goed voor de samenleving. Veel leesplezier! Namens Stichting Leergeld Den Haag, Anita Schwab

Stichting Leergeld Spel Het Leergeld-spel wordt gespeeld om kinderen te helpen verwoorden op welke terreinen zij mogelijk tekorten ervaren. Als ouders slechts over een krappe beurs beschikken, dan moeten er keuzes gemaakt worden. Ook Stichting Leergeld en de gemeente kunnen niet op alle terreinen bijspringen. Het is van belang dat kinderen zelf kunnen bepalen welke zaken voor hen belangrijk zijn, zodat hier in het beleid van de gemeente en bij organisaties rekening mee gehouden kan worden.

2


Introductieblad

thema Thuis Vraag en antwoord: Vraag: Wat zou je graag nog meer met de Ooievaarspas willen kunnen doen? Antwoord: De huur kunnen betalen, want dan kan ik mijn moeder helpen. Vraag: Heb jij nog andere wensen, dan die je nu aan kunt vragen bij Leergeld? Antwoord: Ik wil graag dat er ook speelgoed wordt gegeven. Vraag: Wat zou je graag nog meer met de Ooievaarspas willen kunnen doen? Antwoord: Naar de orthodontist, want mijn moeder moet nu steeds â‚Ź37,00 betalen, maar dat heeft ze eigenlijk niet. Vraag: Was je tevreden over de gekregen spullen van Leergeld? Antwoord: De fiets is heel goed, maar de PC is sloom. Vraag: Heb jij nog andere wensen, dan die je nu aan kunt vragen bij Leergeld? Antwoord: De medicijnen betalen, die niet in het Ziekenfonds zitten.

3


De kinderen en jongeren van De Haagse hebben foto’s gemaakt van hun kamer of foto’s gezocht van hun droomkamer. Zo wilden ze laten zien wat ze er fijn aan vinden, maar ook aangeven wat ze missen of graag zouden willen hebben. Een kijkje in hun leven en dromen!

Bunyamin

Dit is de kamer van Fidan! saai en Ik vind mijn spiegel erg mooiere e ter gro lelijk en mis een je kun n Da . langere spiegel wat makkelijker kijken of dat ding Kle je aan hebt goed staat. en k leu erg en shoppen vind ik n mij t me en sam doe dit graag n. vriendinne

nyamin Dit is het droombed van Bu Wie ben jij? Bunyamin Ik vind mijn bed erg chill, hij ligt lekker en is ook erg mo oi wat mij betreft. Ik zou het nie t willen ruilen voor een ander bed.

Wat vond je leuk om te doen tijdens de journalistieke stage bij Stichting Leergeld? Foto’s maken in het Zuiderpark en interviewen. Wat zijn je hobby’s? Voetballen en zwemmen, omdat ik graag en veel aan sport doe. Wat is je favoriete vak op school? Gym, omdat het voor je gezondheid goed is en voor je conditie.

Ik vind mijn baby pop echt mooi, ze lijkt op mijn zusje!

Wij vond het erg leuk om stage te lopen bij Stichting Leergeld. We hebben veel geleerd, van wat kinderen allemaal krijgen vanuit Stichting Leergeld en wat ze kunnen doen met een Ooievaarspas

4

Waarom is het belangrijk dat Stichting Leergeld geld krijgt? Om kinderen te helpen kind te zijn. Stichting Leergeld geeft een kind een fiets, een computer, schoolspullen en voetbalkleding. Dit zijn belangrijke dingen voor kinderen. Je favoriete plek in de stad is… De bioscoop omdat het leuk is om films te kijken!


Introductieblad

thema school Vraag en antwoord: Vraag: Was je tevreden over de gekregen spullen van Leergeld? Antwoord: Ja, want met de computer kan ik huiswerk maken en spelletjes spelen. Vraag: Heb jij nog andere wensen, dan die je nu aan kunt vragen bij Leergeld? Antwoord: Schoolspullen, want schriften, een rugzak en een etui zijn best wel duur. Vraag: Wat heeft een kind uit een minimagezin absoluut nodig volgens jou? Antwoord: Meer ruimte om zijn huiswerk te kunnen maken. Vraag: Wat heeft een kind uit een minimagezin absoluut nodig volgens jou? Antwoord: Een goed leven en dat je niet wordt gepest, omdat ze denken dat je arm bent.

5


thema school De kinderen van De Haagse hebben foto’s gemaakt van hun school en aangegeven wat zij als verbeterpunten zagen. Ze gaan namelijk binnenkort naar een nieuw pand en daar kijken ze erg naar uit. Ze gebruikten deze journalistieke opdracht om op onderzoek te gaan naar verbeterpunten en tips voor in het nieuwe gebouw!

Arkan, Batuhan en Bunyamin

Betere gymspullen

Dit schoolgebouw is aan vervanging toe. Gelukkig zal dit ook in de nabije toekomst gebeuren, want wij gaan verhuizen naar een nieuw gebouw. In deze gymzaal hebben we onvoldoende matten en basketbal pylonen, het ziet er allemaal ook niet echt netjes uit!

Sultan en Songul Fijn schoolplein Het schoolplein moet mooier en groter worden met meer zitplaatsen en andere leuke dingen bijv. schommels. Wij vinden het schoolplein nu erg saai, maar merken ook dat anderen graag een groter en gezelliger schoolplein fijn zouden vinden. Hopelijk zal het schoolplein in het nieuw gebouw beter en gezelliger zijn.

Gezonder eten n Wij zijn dol op sport enlokda l aa vooral voetbal. Ons gym er me en heeft ook nieuwe nen voetballen nodig! Dan kun t he n va en iet gen we extra sporten op school!

Als jij je wellicht afvraagt wat dit is? 'Noedels in de wc!' Dit vinden wij vies en onze mede leerlingen moeten dit niet meer doen! Het maakt de wc vies, onhygiënisch en eten hoort niet in de wc. Verder zouden wij het fijn vinden als de wc's lekker ruiken en er genoeg toiletpapier is, kortom netjes, fris en verzorgd!

re stoelen en We hebben beditee lekker zitten en tafels nodig, aan te werken. prettig zijn om echt relaxt. Graag Deze zijn niet stoelen zonder ook tafels en der, maar hier kauwgom eronerlingen zelf ook iets moeten de le i je kauwgom in aan doen! Goo of stop het in een de prullenbak r niet vies onder de papiertje maa tafel of stoel! 6

Er moet gezonder eten in de kantine komen. Wij eten graag gezond en lekker eten, dit vinden wij ook heel belangrijk. Wij blijven graag fit en gezond. Uit deze automaten komt geen eten waarin vitamines zitten. Wij eten graag dingen die goed voor onze gezondheid zijn. Songul staat hier om bekend! Ik vind gezond eten belangrijk en lekker! Mijn vraag is dan ook: doe hier alsjeblieft iets aan en geef ons meer gezonde keus!

Vieze wc

Meer kopieerapparaten

Wij zouden het fijn vinden als er meer kopieerapparaten aanwezig zouden zijn op school. Dit is handig voor iedereen en de docenten hoeven zo niet helemaal naar de andere kant van het gebouw te lopen.

Op onze school moeten schone en mooie wc’s komen, die ook lekker ruiken. Wij zouden het ook fijn vinden als er zeep en handdoekjes waren, dit is belangrijk voor de hygiëne. Wij merken dat alle kinderen en jongeren hier op school een schoon en fris toilet willen. Hopen dat het nieuwe gebouw hier verbetering in brengt.

Grotere kamer conciërge

Onze conciërge heeft een groter kamer nodig voor zijn spullen en een plek om te werken. Zoals je op de foto ziet zit alles bomvol. Wij zouden het leuk vinden voor hem als hij meer ruimte had en het minder rommelig was.


Introductieblad

thema voeding Vraag en antwoord: Vraag en antwoord: Vraag: Heb jij nog andere wensen, dan die je nu aan kunt vragen bij Leergeld? Antwoord: Geld voor eten op school, dan kan je meedoen met de anderen. Vraag: Wat zou je graag nog meer met de Ooievaarspas willen kunnen doen? Antwoord: Ik zou zo graag een keer gratis naar McDonald's willen gaan. Vraag: Heb jij nog andere wensen, dan die je nu aan kunt vragen bij Leergeld? Antwoord: Ik wil heel graag een leuke, warme jas en zakgeld, want nu heb ik niks. Vraag: Heb jij nog andere wensen, dan die je nu aan kunt vragen bij Leergeld? Antwoord: Ik wil graag korting bij winkels. Vraag: Wat heeft een kind uit een minimagezin absoluut nodig volgens jou? Antwoord: Op dit moment niks, want ik heb al genoeg van Leergeld gekregen.

7


thema voeding Voeding is een belangrijk onderdeel van het leven van de jongeren op de Haagse. Ze houden van eten en drinken en doen dit graag in gezelschap! Ze associëren het met gezelligheid en samenzijn. Ze zijn dol op de kookkunsten van hun moeder en geven je graag wat van hun favoriete recepten!

Ensar

Favorieten eten? Bami, Italiaanse pizza, roti, soep en macaroni Wie is de beste kok? Ik vind mijn moeder de beste kok. Je favoriete eten? Mijn favoriete eten is roti. Ik ben dol op de combinatie lekkere kip, aardappelen en sperziebonen. Weet je wat de voedselbank is? Bij een voedselbank kunnen mensen die geen geld hebben en een ooievaarspas hebben eten halen. Waar ga je het liefst uit eten? Ik ga het liefst uit eten in een vijf sterren restaurant. Bron: www.tomatotango.com

Jacquiondra en Songul Klas: B2A

Melek en Fidan Bami met garnalen

Bron: www.gewoonwateenstudentjesavondseet. blogspot.com Fidan: Melek en ik vinden bami heel lekker, het liefst willen we dat we dit gerecht altijd kunnen eten. Ik vind dat mijn moeder de beste kokkin is, ze kan heerlijk koken. Melek: Ik vind ook dat mijn moeder de beste kokkin is omdat ze heel veel gerechten kan maken. Fidan: Ik geef per week rond de 20 euro uit aan eten. Melek: Ik geef ook per week rond de 20 euro uit aan eten. Fidan: Ik ga niet altijd uit eten, af en toe als het een bijzondere dag is. Melek: Ik ga ook af en toe uit eten.

Fruitsalade

Bron: www.gewoonwateenstudentjesavondseet.blogspot.com

Recept: Bananen | Druiven | Kiwi | Meloen | Framboos | Ananas | Mango | Aardbei | Sinaasappel Is het gezond of ongezond? Dit recept is erg gezond, vers fruit is lekker en redelijk goed betaalbaar. Zeker als je voor seizoensfruit kiest. Voeg er dan ook geen ongezonde dingen als suiker of slagroom aan toe. Daar wordt de fruitsalade minder gezond van. Hoeveel calorieën zitten er in dit recept? 65,2 calorieën per portie. Hoe vaak eet jij fruit per week? Songul: 10 tot 20 keer per week Jacquiondra: 3 tot 5 keer per week Hoeveel geld geef je per week uit aan fruit? Songul: 10 tot 15 euro Jacquiondra: 2 tot 5 euro 8

Hayurlla Ik hou van het eten wat mijn moeder en vader maken. Mijn zus Songul kan ook heel goed koken! Zij eet geen vlees, maar wel heel veel groete en fruit. Ik eet alles, maar wel halal. Zelf kan ik niet echt koken, maar eet graag wat anderen voor mij maken. Ik ga het liefst uit eten bij het Meydan en een vijf sterren restaurant. Mijn lievelingseten is Roti. Bron: www.forum.viva.nl


Introductieblad thema Stad en Vrije tijd Vraag en antwoord: Vraag: Wat zou je graag nog meer met de Ooievaarspas willen kunnen doen? Antwoord: Korting krijgen op kleding en schoenen. Vraag: Wat heeft een kind uit een minimagezin absoluut nodig volgens jou? Antwoord: Ik wil zo graag een bal om mee buiten te spelen met vrienden. Vraag: Wat kan een jongere uit een minimagezin volgens jou wel of niet doen? Antwoord: Ik kan met sport gewoon meedoen door de Ooievaarspas. Vraag: Wat heeft een jongere uit een minimagezin volgens jou wel of niet? Antwoord: Ik heb nooit beltegoed en dan kan ik niet met vrienden afspreken. Vraag: Voor welke zaken gebruik je de Ooievaarspas? Antwoord: Zwemmen, bios en sport.

9


thema Stad en Vrije tijd De jongeren gaan regelmatig naar de stad en besteden hun vrije tijd graag buiten het huis. Een aantal plekken zijn favoriet, zoals de bioscoop en fastfood ketens. De jongeren vinden het ook leuk om met elkaar te shoppen of lekker in hun eigen buurt te spelen en te sporten.

Eten in de stad Tekst: Aleyna & Sultan

Bron: www.hazuism.blogspot.com Onze favoriete plek in de stad is het fastfood restaurant Eazie! Het eten vinden we erg lekker en we komen er vaak. De winkel is helaas erg klein en er is weinig ruimte om er te zitten. Zeker als je met een grote groep bent. Het zou leuk zijn als ze een grotere locatie zouden krijgen. Wij zouden het erg fijn vinden als je met de Ooievaarspas korting zou kunnen krijgen bij eetplekken in de stad zoals Eazie.

Beperkingen van kinderen met Ooievaarspas Tekst: Songul en Sultan Bron: www.beursplein-rotterdam.nl Kinderen die een Ooievaarspas hebben kunnen niet altijd nieuwe kleren kopen als ze dit zouden willen. Sommige die wij spraken wilden wel vaker bij H&M kleren kopen, maar dat vonden ze te duur. Daarom kopen ze hun kleren op de markt en krijgen ze kleren van mensen in hun omgeving.

Voetballen in de buurt Tekst: Batuhan Voetballen is mijn favoriete vrije tijd bezigheid. Ik voetbal graag in de buurt met vrienden. Dit kan ik uren doen en helemaal als het weer lekker is. Op school hou ik ook van gym. Lekker actief bezig zijn en verschillende sporten beoefenen. Tijdens de stage vond ik het leuk en leerzaam om te leren interviewen. Stichting Leergeld doet goede dingen voor kinderen die het thuis niet zo breed hebben! Goed dat ze er zijn!

Arkan Tijdens deze maatschappelijke stage

vond ik het erg leuk om foto’s te maken en kinderen te interviewen. Zelf hou ik erg van voetbal en zwemmen, het is erg leuk om te doen en gezond, ik krijg er een goede conditie van. Op school zijn mijn favoriete vakken ICT en gym. Als ik uitga in de stad dan ga ik het liefst naar de bioscoop, McDonald’s of een Chinees restaurant. Ik kijk graag nieuwe films die uitkomen.

10

Sultan Mijn hobby’s zijn lekker wan-

delen en gezellig kletsen met vriendinnen. Dit kan natuurlijk ook heel goed samen. Mijn favoriete vak op school is kunst & cultuur. Jongeren moeten hier ook meer van weten en aan doen op school en in vrije tijd. Ik vind het heel goed dat Stichting Leergeld kinderen helpt aan schoolspullen en computers. Zo kunnen ze ook onbezorgd naar school en mee met de tijd. Als ik de stad in ga, dan ga ik naar de McDonald’s. Ik vind het eten van fastfood lekker. Soms is het wel erg druk, maar meestal heb ik het er naar mijn zin!

Voetbal in de buurt Tekst: Tolga

De maatschappelijke stage bij Stichting Leergeld was leerzaam en ik vond het erg leuk om jongeren en elkaar te interviewen. Je komt op deze manier veel over een ander te weten en je kunt doorvragen op zijn of haar antwoorden. Op school hou ik zelf erg van het vak gym. Ik ben ook wel sportief en hou erg van voetbal. Dit doe ik ook graag in mijn vrije tijd en als hobby. Mijn favoriete plek in de stad is een pleintje bij mij om de hoek (Westhovenplein) omdat ik daar kan voetballen met mijn vrienden.


Tot Slot De afgelopen periode hebben de jongeren van De Haagse maatschappelijke stage gelopen bij Stichting Leergeld. Dit deden zij op verschillende manieren; door het doen van onderzoek en het maken van dit magazine. Zij deden onderzoek bij medeleerlingen en bekenden die een Ooievaarspas hebben en vroegen naar hun ervaringen met de pas en de wensen die zij hadden richting Stichting Leergeld en de Ooievaarspas. Daarnaast kregen ze wekelijks twee uur ‘journalistiek-les’ vanuit Stichting Hoedje van Papier en leerden ze interviewen, verschillende vormen van media, fotografie, onderzoeken en dat heeft geresulteerd in dit magazine. Ze voerden de redactie onder begeleiding van docent Leila Prnjavorac. De leerlingen schreven individueel of in groepjes van twee of meer verhalen over de onderwerpen die hen bezig houden. De thema’s waarover u heeft kunnen lezen in dit magazine werden gebruikt vanuit de achtergrond van Stichting Leergeld: • Thuis • School • Voeding • Stad en vrije tijd

De jongeren schreven over hun ervaringen, deelden hun mening en ideeën. Zoals u heeft kunnen lezen worden de onderzoeksvragen en antwoorden ook in dit magazine getoond, aan ieder begin van een hoofdstuk. De antwoorden komen voort uit de interviews die de jongeren hebben gehouden met leeftijdsgenoten die een Ooievaarspas hebben en gebruikmaken van de diensten van Stichting Leergeld. Kortom een kijkje in hun dagelijks leven, wensen en idealen! Het is met veel plezier en enthousiasme gemaakt en daarom hopen wij dat u het met plezier heeft gelezen! Hartelijke groeten, Mede namens de leerlingen van De Haagse Leila Prnjavorac, Stichting Hoedje van Papier en LVision

Maatschappelijke Stage voor de leerlingen van De Haagse De Haagse onderscheidt zich door een sportspecialisatie, ICT-klassen en keuzewerkklassen. Door de sportspecialisatie, het keuzeprogramma en door de interne en maatschappelijke stage hebben leerlingen de mogelijkheid om een deel van het onderwijsprogramma zelf in te vullen. In de onderbouw is extra aandacht voor taal en rekenen. In de lessentabel zijn extra uren ingeroosterd voor Nederlands en wiskunde.

De leerlingen die de maatschappelijke stage hebben gevolgd bij Stichting Leergeld zijn de 2de jaars leerlingen van De Haagse: Arkan Barwari, Tolga Duymuz, Batuhan Deniz, Ensar Celik, Bunyamin Tuzlacik, Fidan Celik, Aleyna Yildirim, Sultan Sahin, Jacquiondra Damon, Songul Sahin, Melek Balkaya en Hayrulla Sahi.

De school heeft de richtingen Handel/Administratie, Eigen Onderneming en Mavo. Op De Haagse kunnen leerlingen terecht met een advies mavo, gemengde leerweg (GL), kaderberoepsgerichte leerweg (KBL) en basisberoepsgerichte leerweg (BBL). Op De Haagse is geen scherpe scheiding tussen binnenen buitenschoolse activiteiten. De school biedt schoolfeesten, films, excursies en theatervoorstellingen aan, maar de leerlingen kunnen ook zelf activiteiten organiseren. Dat vergroot de betrokkenheid bij de school en is goed voor hun eigen ontwikkeling. Met vriendelijke groet, Redouan Saidi en Floor Vos Begeleiders MAS en stagiaires van het ROC Mondriaan 11


t het project Leergeld Den Haag sluit me el 12 van het Leergeldkids aan bij Artik van het kind, Verdrag inzake de rechten Hoorrecht: namelijk het Participatie en om hun kinderen hebben het recht zaken die hen mening te geven over alle ervoor dat aangaan. De overheid zorgt n uiten en dat kinderen hun mening kunne d. er naar hen wordt geluister

2013 Leergeld Den Haag Maatschappelijke stage  
2013 Leergeld Den Haag Maatschappelijke stage  
Advertisement