Page 1

Lifestylemagazine over ouder worden in Rotterdam overschie december 2013

1


Voorwoord Hoedje van Papier

Met gepaste trots presenteren we de resultaten van dit magazine, dat door de inzet van velen, maar vooral door de deelnemers tot stand is gekomen. We hopen dat alle deelnemers van de workshop journalistiek het leuk en leerzaam hebben gevonden. Stichting Hoedje van Papier gaat uit van kennis, talenten, creativiteit en verantwoordelijkheidsgevoel van deelnemers en probeert deze eigenschappen samen met hen verder te ontwikkelen. Op deze manier proberen we een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van verschillende deelnemers en te werken aan hun zelfbeeld en zelfvertrouwen. Met medewerking van enthousiaste en goede workshopleiders is het gelukt dit project tot een succes te maken en hebben we de mogelijkheden gekregen met de deelnemers reportages te maken van interessante plekken in en buiten de wijk en interviews te houden met belangrijke mensen uit de buurt en de stad. Kortom, er is voor veel deelnemers een nieuwe wereld opengegaan. We wensen je heel veel leesplezier!

Het team van Hoedje van Papier

Op het blog is er meer te lezen! Khadi schreef een artikel over de hobby van Anita en Anita schreef een stuk over Khadi’s kookkunsten. Annie en Wil interviewden workshopbegeleider Lianne, Tini schreef een stuk over het scheepvaartverleden van Frank en Frank schreef over de hulp die Tini geeft aan anderen. Zeer de moeite waard om even naartoe de surfen dus: http://wijktijgerspluslaurens.blogspot.nl

Medewerkers Khadi Bandehak, Wil Bogerd, Maria Davids, Hans Gordijn, Frank van Hulst, Conny van de Kamp, Wil Kruis, Herman Plaat, Annie van Reeuwijk, Anita van Reeuwijk, Sjef Siemons, Ank de Souza, Vincent Willems en Tini de Winter.

2

Voorwoord Met trots presenteren wij dit magazine Ouder worden in Overschie, gemaakt door vijftien cursisten. Negen dinsdagmiddagen brachten we samen door, lerend over journalistiek. Met een kopje koffie en een koekje werd er gepraat over wat er speelt in de levens van de cursisten en waar ze over wilden schrijven. En zo ontstonden er tussen de gezelligheid en de discussies door, mooie en oprechte artikelen, met als thema Ouder worden in Overschie. Herinneringen zijn verwoord, er is een column geschreven en u kunt verhalen teruglezen over bakkers, over bingo, over vetkuiven in platenzaken en veel meer. Er is zelfs zoveel meer gemaakt, dat het niet allemaal in één magazine paste… daarom vindt u nog meer artikelen op het internet: http://wijktijgerspluslaurens.blogspot.nl.

We wensen u veel leesplezier. Namens alle cursisten, Lianne Collignon


Van bezorgbakker naar moderne bakkerij n i t a w t i z r a a d , d o o r B

Het is een koude, natte maandagochtend als ik wakker word van de striemende regen tegen mijn ramen. Ik strompel, nog slaapdronken, naar beneden en waggel naar de voordeur. Zou hij al geweest zijn? Ja. Bezorgbakker Frank verzaakt immers nooit. Jawel, wij hebben nog een bakker aan de deur. Uniek in Rotterdam. Frank doet het bezorgwerk al vanaf 1983. Niet meer met de oude bakfiets, die is eerst vervangen door een VW bus en later door die oude SRV wagen. “Vroeger bezorgden wij in Overschie meer dan vijftienhonderd broden per week, dat is nu minder, maar het zijn er nog altijd zo’n vijfhonderd per week. We verkopen ook vers gesneden broodbeleg en andere levensmiddelen uit de bakkerswagen.”

Een familiebedrijf Het gaat goed bij het familiebedrijf Van der Berg dat al sinds de jaren ’50 een ‘warme bakker’ is. Ze bezorgen niet alleen, maar hebben ook een eigen winkel aan de Willem Zwijgerstraat. Het bedrijf bestaat uit Frank, die de bevoorrading en bezorging doet; zijn broer Cees, die in het industriegebied Noordwest en Spaanse Polder bezorgt en de winkel ‘doet’; diens vrouw Corry, die verantwoordelijk is voor de administratie en de winkel aanstuurt. En dan is daar Stefan, de zoon van Corry en Cees, die staat te popelen om de zaak over te nemen. En dat komt goed uit, want Cees en Corry hebben inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Cees lacht: “mijn vrouw zegt vaak dat we wel zullen blijven werken tot we er bij neervallen, maar ik denk daar toch wat anders over.” ‘Een nieuwe bakkerij is mijn droom’ Wanneer Stefan de zaak overneemt, voert hij meteen de broodnodige aanpassingen door. “Er moet een nieuwe, open bakkerij worden gebouwd, want de oude is niet meer van deze tijd. Ik wil dat klanten mij aan het werk kunnen zien en de lucht van vers gebakken brood kunnen opsnuiven.” Dan hebben we het trouwens niet alleen meer over wit en bruin brood. “Ik ben ook banketbakker en we verkopen dus ook gebak, bijvoorbeeld de door mijn vader en mij bedachte Overschiesche kontjes. Dit culinaire gebakje bestaat onder andere uit gele room, slagroom en amandel spijs. Wij zijn apetrots op het kontje.” Een luisterend oor voor de klant Voordat er in de nieuwe bakkerij dit soort lekkernijen kunnen worden gemaakt, moet er nog wel wat gebeuren. De tekeningen zijn er en er ligt een offerte van de aannemer. “De bakkerij komt in de nieuwe opzet achter de huidige winkel aan de Burgemeester Bosstraat. Dat is een stuk economischer,” legt Stefan uit. “Door de drukte in de bakkerswinkel, die oogt als een kleine vers-warenwinkel, is daar de laatste twintig jaar ook niet veel aan veranderd, dus wordt ook deze aangepakt.” De bezorging zal in de toekomst misschien moeten verdwijnen, helaas. Maar wat niet zal veranderen, belooft Stefan, is de gemoedelijkheid van deze buurtwinkel. “Hier hebben wij nog een luisterend oor en horen wij het lief en leed van onze klanten is. Ook dat is onze kracht”.

3


Blues & Rock Records Burgemeester Baumannlaan 130a Rotterdam Overschie

Interview met

Bert Louwerse

Bert Louwerse is eigenaar van de speciaalzaak voor Rock and Roll LP’s en CD’s aan de Burgermeester Baumannlaan. Sinds zijn kinderjaren is hij al fan en kenner van Rock and Roll muziek uit de jaren 50.

Rock and Roll Muziek klinkt uit de speakers. We treffen Bert op het moment dat hij bezig is een klant te helpen. Deze heeft een stapeltje CD’s uitgezocht en meegenomen naar de toonbank. Bert laat van elke CD een nummertje horen, terwijl hij en z’n klant een bakkie doen en er een sigaretje bij roken. Iedereen in de zaak kan meegenieten van de muziek. Samen besluiten Bert en zijn klant of de muziek mooi genoeg is om gekocht te worden of teruggezet moet worden in één van de vele bakken. De liefde voor de muziek Berts ouders hadden een elektronica winkel waarin een klein hoekje was vrijgemaakt voor LP’s , EP’s en singles. “Mijn vader kon de klanten de werking van de pick-ups demonstreren met muziek naar keuze met echte grammofoonplaten van vinyl.” De vertegenwoordigers van de platenmaatschappijen, die regelmatig de winkel aandeden, gaven Bert tips en platen met de nieuwste muziek uit Amerika. Zo leerde de jonge vetkuif het puikje van de Rock and Roll kennen. De handel begint…. Naast een leven als student en later accountant, verzamelde hij een schat aan Rock and Roll LP’s. Op de vraag, hoe dat toch mogelijk was, want alle grote Rock and Roll sterren waren inmiddels verdwenen, antwoordde Bert: “Oké, dat is waar, maar de kleintjes niet; Rock and Roll blijft altijd bestaan zo

ook de groten.” In de jaren 80 startte hij een handel in Rock and Roll platen, voornamelijk op beurzen. Daar maakte hij naamsbekendheid, die hij nodig had om zijn uiteindelijke droom, een eigen muziekwinkel, te realiseren. “Een kennis in Overschie tipte mij dat er een platenzaak aan de Baumannlaan leeg kwam te staan.” In 1998 trok Bert in het winkelpand aan de Burgemeester Baumannlaan met zijn unieke gigantische verzameling. Bert plaatste geen gelikte Rock and Roll gadgets in de winkel voor een jaren vijftig stijl. De enige interieur verandering die hij toepaste, was een nicotine aanslag, bijeen gerookt met zijn klanten. En Elvis in een gouden pak lacht hen toe. “Mijn klanten komen uit heel Nederland en omstreken en kennen mij nog van de beurzen en veilingen,” vertelt Bert, “Overschie is een makkelijk te bereiken wijk in Rotterdam; bovendien is het parkeren hier gratis!”

Speciaalzaak Inmiddels is Bert 68 jaar en gaat hij geen beurzen meer af en ook de internethandel laat hij langs zich heen gaan. Voor zijn winkel had hij extra handel ingekocht via catalogi en groothandelaren. Nog steeds legt een groot aantal labels zich toe op het uitbrengen van Rock and Roll, zowel in Amerika als in Europa. Deze zijn nog steeds rechtstreeks te importeren via de groothandels. Z’n huidige collectie verkoopt hij aan kenners, die persoonlijk bij hem langskomen. Zijn clientèle wordt ook steeds ouder en hij ziet er weinig jongeren voor in de plaats komen. Bert merkt hierover op: “Wat er aan de bovenkant afvalt, komt er aan de onderkant niet meer bij”. Pareltjes Op de vraag of hij nu alle platen en CD’s in zijn zaak beluisterd heeft, schat hij in dat ongeveer driekwart van alle LP’s en CD’s door hem gedraaid is. Zo werkt Bert zonder haast en met nog veel plezier naar het einde van zijn loopbaan als winkelier. “But Rock and Roll will never die!!” Na 50 jaar als vetkuif Nederland te hebben voorzien van de mooiste Rock and Roll blijft hij zijn pareltjes persoonlijk aan de man brengen in zijn speciaalzaak “Blues & Rock Records”.

4


“50 jaar vetkuif”

Voor een foto bij dit artikel kon Bert zijn favoriete LP uitzoeken. Een bijna onmogelijke opgave. Het duurde dan ook een tijdje voor hij tevoorschijn kwam met een LP van Little Richard.

5


Museum Oud Overschie Overschiese Dorpsstraat 136/140 3043 CX Rotterdam.

De man achter…

Entree: gratis Elke zondag open v/a 14.00 - 17.00 uur

Het museum Oud Overschie

John van den Berg; de man achter Museum Oud Overschie, brachten we onlangs een bezoekje om van alles te weten te komen over dit museum en over de heer van den Berg zelf. Op het uithangbord lezen we de naam van het museum: de Hoop doet Leven. Eenmaal binnen, stellen we onze eerste vraag: hoe lang gaat de familie van den Berg al terug in Overschie? John antwoordt: “Mijn vader is geboren aan de Beukelsdijk, hartje Overschie toen. Maar meerdere generaties hebben hier geleefd, de van den Bergs hebben zich hier rond 1700 gevestigd.” Niet voor niets is John dus de man achter het museum van Oud Overschie.

De verzameling De verzameling in dit museum is tot stand gekomen vanaf 1972. Er zijn verschillende stukken te zien: prentbriefkaarten, boeken en vooral vele foto’s (intussen tegen de 20.000) zijn er te bekijken. Maar ook de historische panden zoals de Melkfabriek behoren tot de verzameling, alsmede het buitengebied dat een goed idee geeft van het oude, Overschiese boerenleven. Het museum bezit ook twee zeer zeldzame telefoons: houten wandtoestellen met slinger uit 1904! Er worden ook rondleidingen gegeven en na de rondleiding kun je wat lekkers kopen in de gezellige snoepwinkel. Zoethout, polkabrokken, duimdrop

en zwart/witpoeder… het wordt allemaal nog verpakt in een puntzak.

Weten te behouden John is geboren in 1943 aan de Delftweg en als jonge jongen lopend door Overschie, had hij al het idee: in deze dorpskern moet een museum komen. En dat is uitgekomen op de plek van deze twee pandjes. “Er was wel een bestemmingsplan waarin stond dat de pandjes in 1972 gesloopt zouden worden,” vertelt John. Gelukkig heeft hij zich ervoor ingezet om de grond te kunnen behouden. Het museum is dus blijven bestaan en draait fier. “En dat alles zonder subsidie,” zegt John. “We werken met veel vrijwilligers en steunfondsen. Voor de Kerstmarkt krijgen we jaarlijks overigens wel subsidie.” Eigen huis Johns favoriete plek in het museum? Niet verwonderlijk, “mijn eigen werkplek,” antwoordt hij! Zijn toekomstplannen liegen er ook niet om, John wil nog graag een eigen huis bouwen. Voorlopig heeft hij andere bezigheden die hem hiervan onthouden. Als vrijwilliger is hij meer dan 40 uur per week in het museum inzetbaar. Namens alle inwoners van Overschie en daarbuiten, zeggen wij: ‘dankjewel!’

6


Activiteiten voor ouderen

Op bezoek bij de Bingo vragen wij, is er nog meer te doen? “Jazeker, zegt Wil. “Er zijn heel veel activiteiten hier bij Laurens. Er is bijvoorbeeld op maandagmiddag sinds kort de filmmiddag, heel gezellig. Gasten kunnen in overleg met elkaar de films uitzoeken. Op donderdag kun je naar de schilderles gaan, waar je les krijgt van een echte schilder. En elke dag is er open inloop voor een kopje koffie en een praatje. Er is eigenlijk voor iedereen wat wils”.

Aan de Bingotafel zit Wil Bogerd en zij is vrijwilligster, gastvrouw en lid van de activiteiten commissie bij Laurens. Elke derde zondag van de maand draait Wil als vrijwilligster Bingo bij Plein 13. We proeven de sfeer deze zondag en vragen Wil meer over activiteiten voor ouderen. De vrijwilligers komen een paar uur voor de Bingo bijeen om het lokaal in orde te maken. Wil: “Er gaat heel wat voorbereiding aan vooraf hoor, zoals prijzen kopen, alles leuk inpakken en de financiën kloppend houden.” De vrijwilligers zetten de tafels en stoelen in rijen, stallen de prijzen uit en ook worden er in de keuken hapjes gemaakt die straks aan de mensen geserveerd worden.

Leuke middag Na de pauze gaan de Bingo-rondes verder tot de prijzen op zijn. Langzaam keren de mensen weer huiswaarts, blij met hun gewonnen prijzen of minder blij als ze niets hebben gewonnen, maar volgende keer zijn ze er weer. Niet voor de prijzen, maar omdat ze de gezelligheid en het contact met elkaar belangrijk vinden.

Mevrouw Muller (72 jaar) “Ik ga vaak naar de bingo, ik vind het gezellig, heb contact met mensen en doe natuurlijk ook mee voor de prijzen.”

Hoe krijg je 30 mensen stil? Om half 2 mogen de mensen naar binnen en is het een geroezemoes van jewelste. De thee en koffie staat klaar en wordt door de vrijwilligers verzorgd. Er heerst een gemoedelijke en gezellige sfeer. Hoe krijg je deze mensen nu stil, vragen we aan Wil. “Nou, gewoon met Bingo beginnen,” lacht ze. En dat gebeurt. Een ieder is geconcentreerd bezig met de cijfertjes, sommige mensen hebben twee of drie plankjes, dus dat is opletten! Tussendoor wordt er rond gegaan met gratis worst, kaas en augurk. Veel activiteiten In de pauze kun je iets te drinken bestellen of iets uit de frituur, dat wederom door de vrijwilligers wordt verzorgd. We vragen Wil waarom ze hier vrijwilliger is: “ik vind het leuk om onder de mensen te zijn en geniet ervan als ik iets voor de mensen kan betekenen. Juist op zondag omdat mensen dan even van huis zijn, dat voorkomt eenzaamheid.” Maar,

Mevrouw van Westreenen (70 jaar).“Ik bezoek de bingo regelmatig, voor de prijzen en de gezelligheid. Maar ga ook graag de maandelijkse woensdagavondmaaltijd.”

Mevrouw de Bruin (72 jaar). “Ik doe graag Bingo, maar ga ook naar de maandagmiddag thuisbioscoop, sjoel op woensdagavond en ga regelmatig naar de inloop.”

7


Anders oud worden

Een bijzonder stel, de broeders van der Helm! Op een koude middag bezoeken wij de broeders Van der Helm in hun boerderij aan de Delfsweg. Zij vertellen ons over hun leven, ze zijn inmiddels 82 en 83 jaar oud en hebben dus heel wat te vertellen. Een verslag van een bijzondere ontmoeting. De grote, groene deur gaat een stukje open. Er komt iemand naar buiten; het is de 82jarige Kees, die ons in zijn rolstoel verwelkomt. In een dik, grijs vest komt hij naar buiten, maar dat is niet genoeg. Het is echt koud. Wij helpen hem om zijn groene, dikke jas aan te trekken en gaan naar buiten. We praten over het weer en over zijn broer Leo; hij is 83 jaar oud. Leo doet een middagdutje zoals elke middag na hun wel verdiende warme maaltijd. We maken foto’s en praten met Kees over de appels die nog op de grond liggen en over de perenboom. “Die doet het zo goed, elk jaar weer, vol met peren,” zegt Kees. Wij vragen of ze de bomen bemesten. “Af en toe lopen de schapen onder de bomen, dat is de enige mest die de bomen krijgen,” antwoordt hij. “De grond en de wortels doen de rest.” Kees laat ons de schuur zien, die staat nu vol met oude meubels, planten die niet tegen vorst kunnen en wat uien die zij dit jaar hebben geoogst. Jaren geleden diende deze schuur als koeienstal, 43 koeien en ook nog wat kalfjes stonden er.

8


Terug in de tijd Leo is wakker maar hij komt ons niet groeten, nee, hij is bezig met zijn werk want het werk moet gedaan worden. We wachten geduldig af tot Kees besluit om naar binnen te gaan, eenmaal binnen in de boerderij probeert Kees zijn jas uit te trekken en wij helpen hem. Hij laat ons zijn boerderij zien. “Willen jullie de melkkast zien en de kelder en de douche?” vraagt hij. We zijn erg nieuwsgierig en laten ons teruggaan in de tijd. Kees vertelt over de melk en hoe hij kort geleden met rolstoel en al van de trap is gevallen. Hij vertelt dat er drie mensen moesten komen om hem te bevrijden van dat ongelukkige moment. Gelukkig had hij alleen maar een schrammetje op zijn arm, meer niet. In de kelder bevinden zich stenen bakken. Wij weten niet wat dat zou kunnen zijn, maar Kees legt uit dat men er kaas mee maakte, voor zijn tijd. In de douche staat een ouderwetse oven want de douche van nu, was vroeger de keuken. “De oven wordt tegenwoordig niet meer gebruikt,” zegt Kees. Hij vertelt ook over zijn moeder. Zij heeft een zwaar leven gehad, 12 kinderen gekregen. Als er één geboren werd, dan werden de oudere kinderen naar buiten gestuurd. Dat weet hij nog en ook dat zijn moeder het moeilijk kreeg toen ze naar school gingen. “Ja, zij waren wel een beetje ondeugend,” zegt Leo, die inmiddels is binnen gekomen.

Het leven van nu Kees gaat verder met zijn verhaal over hoe fijn het is om drie keer per week te douchen en hoe fijn het is om gebruik te kunnen maken van een tillift. We vragen hem hoe hij dan in zijn bed kruipt. “Ik rijd met m’n rolstoel tegen het ledikant aan, dan pak ik mijn bed vast, trek mezelf omhoog en ga liggen.” Verder praten wij over de taken van Leo, hij kookt en ruimt op. De broers zijn blij met de hulp van Thuiszorg. “We hebben het getroffen met de meiden. Angela doet haar werk en dan controleert ze ook nog of alle kleren goed zitten en hier en daar naait ze een knoop vast. Yvonne is ook een lieve vrouw maar die is nu ziek.” Bami of aardappelen? Een ‘prakje’ is het lievelingseten van de broers. Vandaag hebben zij aardappelen, tuinbonen met spekjes en bruine bonen soep. Als toetje eten ze yoghurt. Voor in de avond hebben zij twee sneetjes brood met worst. Bami lusten zij wel, maar rijst is geen favoriet. We ronden het gesprek af en beloven terug te komen met wat lekkers te eten, aardappels natuurlijk. Kees vraagt of wij bami kunnen maken. Het is niet onze sterkste kant, bami maken, zullen we nu terugkomen met aardappelen of bami? Eigenlijk doet het er niet toe, we weten het zeker, we komen terug met eten of zonder eten, zo een ontmoeting is het waard!

9


Samen praten over…

Deesha Anita van Reeuwijk Hier is een foto van mijn kleindochter Deesha. Daar ben ik supertrots op, maandag en vrijdag is ze bij me en dan spelen we samen. Deesha is een vrolijk kind dat een hoop vreugde in het leven van mij en mijn partner brengt. Ik ben dankbaar dat mijn zoon en schoondochter ons dit cadeau hebben gedaan.

Wat is familie? Door Herman Er zijn zoveel mooie momenten in een mensenleven, vooral over geliefden. Ik heb een dochter van 58 jaar, een kleindochter van 34 jaar, een kleinzoon van 33 jaar en een achterkleinkind van 4 jaar. In één van hen schuilt een goede en liefdevolle hulp, dat is mijn kleindochter. Ik heb ook een hondje, een witte poedel waar ik veel om geef, zo kom ik aan de dagelijkse wandel. Ik ben heel erg blij dat ik nu hier op Plein13 woon, want dit is wel een beetje mijn nieuwe familie.

10

Sieraden van mijn ouders Annie van Reeuwijk Ik heb de trouwring met steentjes van mijn vader meegenomen. De trouwring van mijn moeder draag ik samen met het medaillon van mijn moeder om mijn nek als collier. Het zijn mooie herinneringen aan mijn ouders; mijn vader is 76 jaar geworden en mijn moeder 95 jaar.

Geboorte Door Frank Ik heb een foto meegenomen van mijn oudste kleindochter. De reden is dat zij mijn oudste kleindochter is, maar wel van mijn jongste kind. Haar geboorte is een dierbare herinnering. Ik zat om vier uur ’s nachts in het ziekenhuis en de zuster kwam voorbij en zei steeds, er is nog niks, er is nog niks… Uiteindelijk begon er iets te brullen om vier uur ’s nachts. En de camera kwam erbij, de eerste gilletjes heb ik gefilmd en vanaf toen filmde ik elke drie maanden. Dat doe ik voor al mijn kleinkinderen zodat ze uiteindelijk een stuk levensfilm meekrijgen.


Herinneringen Hoe ouder je wordt, hoe meer herinneringen je hebt. Er zitten droevige herinneringen tussen, maar ook hele mooie. Aan spullen kunnen ook dierbare herinneringen kleven. Die spullen zochten we op. Dit zijn onze voorwerpen en hun verhaal.

Mijn allereerste lippenstift Khadi Bandehak Ik zit aan mijn make-up tafel en zie mijn allereerste lippenstift die ik zevenentwintig jaar geleden heb gekregen. Toentertijd mocht je in Iran geen make-up op voordat je getrouwd was. Op mijn achttiende trouwde ik en kreeg ik de lippenstift samen met een make-up doos vol verschillende make-up van de bruidegom. Dat is een Iraanse traditie. Mijn allereerste lippenstift heb ik na al die jaren samen met de make-up doos bewaard.

Herinneringen Wil Bogerd Ik heb meegenomen: een door mijn zoon versierd luciferdoosje, met daarin een snoephartje waar ‘ik hou van je’ op staat. Het ziet er door de jaren heen niet meer uit, maar er kleven heel wat lieve herinneringen aan en daarom zal ik het nooit weggooien.

Tweede familie Door Tini de Winter Ik heb het fotoboek meegenomen dat ik tijdens mijn afscheid kreeg toen ik met pensioen ging bij het Zadkine. Het boek herinnert me aan een hele mooie tijd in mijn werkzame leven. Ik ben vijftien jaar baliemedewerkster bij het Zadkine geweest. Ik had veel met mensen te maken, met cursisten, met collega’s, met kinderopvang en de leidsters daarvan. Met de collega’s vormden we een warm en hecht team, we waren in het team als het ware een tweede familie. Ik heb nog steeds contact met hen in de vorm van lunchen, dineren, bezoekjes en telefoontjes. Dat vind ik heel bijzonder en dat koester ik. Het was een leuke periode van mijn leven en dat geeft me een goed gevoel.

11


Activiteitenoverzicht Plein 13

Op Plein 13 kunt u deelnemen aan diverse activiteiten. Een aantal activiteiten wordt gedaan in samenwerking met anderen, bijvoorbeeld Opzoomer Mee. Deze activiteiten kunnen we u dan gratis aanbieden. Voor de meeste activiteiten moeten wij echter een bijdrage vragen. Neemt u deel aan een cursus dan betaalt u cursusgeld aan de vakkracht. Maar alleen even binnenlopen voor een kopje koffie en een praatje maken kan natuurlijk altijd!

STAR prikdienst. Maandag 09.00-09.45 uur. Contact-Spelochtend. Een gezellige activiteit met sjoelen en gezelschapsspelen. Elkaar ontmoeten staat voorop. Maandag van 10.00-11.45 uur. Entree gratis.

Op dinsdagmiddag een wekelijks wisselend programma. Eerste dinsdag van de maand een zeer afwisselend programma in samenwerking met Pluspunt. Kosten afhankelijk van de activiteit.

Thuisbioscoop. Elke week een andere film. Dit kan een echte film, maar ook muzikaal, natuur of cabaret zijn. Maandag 14.00-16.15 uur. Deelname gratis.

Bingo. Tweede en vierde dinsdag en de derde zondag van de maand. 14.00-16.15 uur. Zaal open 13.30 uur. Kosten € 4,00 per plankje voor 7 rondes en € 1,00 per plankje voor de “superronde”.

Zangkoor Oost West, Zingt Best. Wekelijkse repetities en 4 keer per jaar een concert. Dinsdag 10.00-12.00 uur. Deelname € 11,00 per maand.

WiiBowling. Een bowlingspel via beamer en groot scherm, dus geen zware ballen. Derde dinsdag van de maand. Deelname € 1,00.

Verslag van het Sinterklaasfeest op Plein 13 aan de Abtsweg

Het is 3 december en Sint en Pieten zijn weer in het land. Maar omdat ze het nogal druk hebben zijn zij deze dag op bezoek gekomen. De zaal was helemaal vol met mensen uit Abtshove en de wijk Overschie en zelfs iemand uit Delft was aanwezig. Bij binnenkomst kreeg iedereen warme chocolademelk met slagroom en een heerlijk stukje gevuld speculaas want dat hoort natuurlijk bij het Sinterklaasfeest. Toen de Sint met wel zes Pieten zingend waren verwelkomd kon het echte feest beginnen. En een feest werd het. Bij binnenkomst mocht men een lootje uit

12

een mand pakken, daaraan was een pakje gekoppeld. Op die manier besliste je dus eigenlijk zelf welk pakje je ging ontvangen. De Pieten hebben alle cadeautje uitgedeeld. Toen iedereen zijn pakje had werd door de Sint en de Pieten afgeteld en mochten de pakjes uitgepakt worden. Wat hadden de Pieten hun best gedaan om zoveel leuke en verschillende cadeautjes uit te zoeken. Het was al met al een hele fijne middag die goed geslaagd was. Dus Sint en Pieten, volgend jaar weer? Dank namens alle vrijwilligers.


Servicepunt Tante Corrie. U kunt terecht voor bijvoorbeeld een linnenpakket of het aanvragen van hulp van tante Corrie. Wekelijks op maandag, woensdag en vrijdag van 10.00-12.00 uur.

Bewegen voor Ouderen. Deelname gratis. Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door de deelgemeente Overschie. Bewegen op muziek. Begeleiding door een fysiotherapeut. Na afloop nog gezellig een kopje koffie/thee. Woensdag twee groepen. 09.00-09.30 uur en 09.45-10.15 uur. Schilderclub. Begeleiding door kunstschilder. Woensdag 09.30-12.00 uur. Donderdag 09.3012.00 uur en 13.30-16.00 uur. Kosten € 22,50 per maand per dagdeel. Creatief en Breiclub. Creatief kaarten maken en kleine cadeautjes. Bij de Breiclub kunt u leren breien maar ook uw breitechniek verbeteren. Woensdag 14.00-16.00 uur. Deelname € 1,00

Maaltijdservice: Van maandag t/m vrijdag van 12.15-13.30 uur kunt u deelnemen aan een maaltijd. De maaltijd wordt voorbereid in de Ambachtskeuken van Laurens en daarna verder door een team van vrijwilligers in de keuken van Plein 13 klaargemaakt en uitgeserveerd. Er is keuze uit een A en B menu. U eet aan een lange, netjes gedekte tafel samen met anderen. Liever apart een tafeltje kan natuurlijk altijd. De maaltijd mee naar huis nemen kan helaas niet*. Via het buffet kunt u (tegen buffetprijs) een drankje bestellen en na de maaltijd krijgt u van ons een kopje koffie of thee naar keuze. Kosten € 6,50 per maaltijd. * Wilt u een maaltijd thuis bezorgd hebben neemt u dan contact op met het servicepunt tante Corrie. Let u voor extra activiteiten en bijvoorbeeld uitstapjes op de berichtjes in de Overschiese krant en de posters. Voor informatie over activiteiten en inschrijven: telefoon 010 4370010 Vanaf januari kunt u inschrijven voor een Nederlandse en/of Engelse cursus. Kosten € 10,00 per cursus per maand. De activiteiten op Plein 13 worden mede mogelijk gemaakt door de deelgemeente Overschie.

Maaltijd met kleine bingo. Vrijwilligers koken voor u een verse maaltijd. Derde woensdag van de maand. 17.00-20.30 uur. Wel vooraf inschrijven. Kosten maaltijd € 7,00 en € 3,50 per plankje voor de bingo van 7 rondes. Klaverjasclub. Gezelligheid is belangrijker dan winnen. Ook kunt u meedoen met jokeren. Donderdag 14.00-16.15 uur. Kosten € 1,00 per week. Koersbal. Een ballenspel op een lange groene mat met speciaal gevormde ballen. Vrijdag 10.00-11.45 uur. Geen kosten. De deelnemers brengen bij toerbeurt een kleinigheidje mee voor de winnaar. Vrijdagmiddagcafé. Een gezellige middag met elke week een andere snack. Kosten afhankelijk van de snackprijs.

13


Activiteitenoverzicht Den Hoogenban

Van der Sasstraat 61 3042 NM Rotterdam 010 4621933 Voor informatie en/of inschrijven activiteiten.

In Den Hoogenban kunt u deelnemen aan diverse activiteiten. Voor bewoners van Den Hoogenban meestal gratis, aan deelnemers uit de wijk vragen we een bijdrage. Vanaf 2 januari is er de inloop op het Plein rond de boom. Daar zullen activiteiten worden georganiseerd, maar alleen een kopje koffie drinken en een praatje maken kan natuurlijk ook.

Dagelijkse inloop met mogelijkheid tot deelname aan activiteiten op het Plein rond de boom. Maandag t/m vrijdag 09.30-17.00 uur. Bingo. Tweede en vierde maandag van de maand. Kosten € 2,50 per plankje voor zes rondes. Per ronde twee prijzen. 14.10-16.00 uur. In het restaurant, entree vanaf 13.50 uur. Tekenen. Dinsdag 10.30-11.30 uur. Deelname: bewoners gratis, anderen betalen € 1,00 en de materialen. Sjoelclub. Dinsdag in het ‘café’ 14.00-15.45 uur. Deelname gratis. Klaverjassen. Binnenkort ook jokeren. Dinsdag 14.00-15.45 uur in het ‘café’. Deelname gratis. Handwerken. Dinsdag 14.00-15.30 uur. Activiteitenruimte 3e etage. Deelname bewoners gratis. Niet-bewoners die breien voor Den Hoogenban gratis, breit men voor zichzelf betaalt men de materialen. Kaarten maken. Woensdag 10.30-11.30 uur in de bibliotheek 1e etage. Deelname bewoners gratis, anderen € 1,00. Bewegen voor Ouderen. Bewegen op muziek onder begeleiding van een fysiotherapeut. Woensdag 11.15-11.45 uur in de activiteitenruimte op de derde etage. Na afloop drinkt u gezamenlijk nog een kopje koffie of thee.

14


Den Hoogenbanzangers. Een zanguurtje met in het eerste deel christelijke en na de pauze oude liedjes die iedereen kent. Woensdag 14.30-15.30 uur in het restaurant. Deelname gratis. Bibliotheek. Groot en klein letter boeken. € 0,35 per boek. Donderdag 10.00-11.00 uur in de bibliotheek op de eerste etage Nagelverzorging. U kunt uw nagels laten schoonmaken, vijlen en lakken (nagels worden niet geknipt). Donderdag 14.00-15.30 uur in de bibliotheek op de eerste etage.

Themamaaltijden. Elke maand een ander thema. Altijd weer een gezellige happening. De eerste vrijdag van de maand 17.00 uur. Muzikale middag. Elke tweede zondag van de maand met steeds een andere band, groep of solist. 14.15-16.00 uur op het Plein rond de boom. De muzikale middag wordt mede mogelijk gemaakt door de deelgemeente Overschie. Let u op de informatieborden, de wekelijkse Foef en de Overschiese krant voor extra activiteiten.

Creatief. Samen telkens een ander werkstuk maken. Eerste donderdag van de maand in de activiteitenruimte derde etage 14.15-16.00 uur. Thuisbioscoop. Een muzikale, natuur of gewone film. Tweede donderdag van de maand in het Praethuys op de begane grond 14.15-16.00 uur. Bloemschikken. Een bloemstukje in de kleuren van het seizoen. Derde donderdag van de maand in de activiteitenruimte derde etage 14.15-16.00 uur. Kleurenbingo. Een leuke vorm van bingo met gekleurde kaarten. Vierde donderdag van de maand in de activiteitenruimte derde etage 14.15-16.00 uur. Borreluurtje. Een gezellig uurtje op vrijdag vanaf 15.00 uur in het ‘café’.

15


16

2013 Laurens Ouder worden in Overschie  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you