Page 1

WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE

MEI 2013


VOORWOORD Met gepaste trots presenteren we de resultaten van dit magazine, dat door de inzet van velen, maar vooral door de kinderen van House of Hope, tot stand is gekomen. We hopen dat alle kinderen die aan de workshop hebben meegedaan het leuk en leerzaam hebben gevonden. Stichting Hoedje van Papier gaat uit van kennis, talenten, creativiteit en verantwoordelijkheidsgevoel van kinderen en probeert deze eigenschappen samen met hen verder te ontwikkelen. Op deze manier proberen we een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen en te werken aan hun zelfbeeld en zelfvertrouwen.

De afgelopen weken hebben de kinderen van House of Hope hard gewerkt aan dit magazine, met als thema‌ de wijk! Ze hebben elkaar geïnterviewd, zijn de straat op gegaan om met bewoners te praten, ze zijn bij de brandweer op bezoek geweest, hebben gesproken met de bedrijfsleider van de grootste kringloopwinkel in de wijk en ze hebben zelfbedachte, grappige verhalen geschreven. Het was leuk, druk, gezellig en hard werken! De kinderen hebben superveel geleerd: ze weten hoe ze moeten interviewen, dat doorvragen belangrijk is, kunnen nu bijna net zo goed fotograferen als een echte fotograaf en ze hebben hun wijk beter leren kennen. Deze juf presenteert dit magazine dan ook namens de kinderen met heel veel trots. Goed gewerkt jongens en meisjes en veel leesplezier! Juf Lianne

Met de medewerking van vele enthousiaste en goede workshopleiders is het gelukt dit project tot een succes te maken en hebben we de mogelijkheden gekregen met de kinderen reportages te maken van spannende plekken in en buiten de wijk en interviews te houden met belangrijke en beroemde mensen uit de wijk en de stad. Kortom, er is voor veel kinderen een nieuwe wereld opengegaan. We wensen je heel veel leesplezier! Het team van Hoedje van Papier


DE REDACTIE

VAN DIT MAGAZINE STELT ZICH VOOR...

Jaouad

Wanneer ben je geboren? Op 30 juli 2002. Wat vind je van de scholen in onze wijk? Klein beetje goed, omdat ze niet veel aandacht geven. Uit welk land kom je? Marokko.

Yeliz

Vind je het leuk om in de Tarwewijk te wonen? Ja, heel leuk, het is een leuke wijk. Wat ga je later worden als je groot bent? Zuster, omdat ik het wil. Wat vond je van de workshop? Heel leuk, omdat we elkaar konden interviewen en het leukste vond ik dat we naar de brandweer gingen.

Kaoutar

Wat vond je van de workshop? Ik vond het heel erg leuk. Wat vond je het allerleukste? Dat we naar de brandweer gingen en we in alle kamers mochten kijken en een rondleiding kregen, dat was superleuk. Wat heb je geleerd? Dat je onbekende mensen, als je het netjes vraagt, alles mag vragen en de verschillende fotoshoots.

Jasmina

Wat wil je later worden? Zangeres en drummer. Welke kleuren vind je mooi? Paars en goud en groen zijn mijn lievelingskleuren. Heb je goede vrienden? Ja, Gusuna, Enselena en Jennifer zijn mijn beste vriendinnen.

Ishika

Hoe heten je vrienden? Jasmina en Bettany. Welke talen spreek je? Nederlands en Surinaams. Wat kan er beter in de wijk? Dieven aanpakken.

Bettany

Wat doe je in je vrije tijd? Buiten spelen en soms leren. Hou je van dieren? Ja, omdat ze schattig zijn. Wat vind je van de scholen? Leuk, omdat je veel kunt leren op school.

Sabaoth

Wat doe je in je vrije tijd? Tv kijken en computeren. Wat vind je van de wijk? Ik vind de wijk goed, maar de mensen moeten beter opletten. Wat vind je van je buren en waarom? Ik vind mijn buren leuk, ze zijn heel aardig.

Clayton

Wat vind je van de wijk? Ik vind de wijk leuk, vooral de speeltoestellen die voor House of Hope staan. Uit welk land kom je? De Dominicaanse Republiek. Wat vind je leuk? Meisjes, ik heb ook verkering.


DE REDACTIE STELT ZICH VOOR... Zacherias Wat vond je van de workshop en waarom? Ik vond het leuk om foto’s te maken. Wat vind je van de speeltuin? Er zijn best wel wat dingen kapot, dat vind ik niet goed. Wat is je lievelingshobby? Voetballen.

Nesrin Wat vind je van de speeltuin? Ik vind de speeltuin heel leuk. Is het schoon bij jou in de straat? Ja, maar wij wonen ook vlakbij de Roteb.

Firdaouss Vind je de wijk mooi? Niet echt. Speel je graag in de speeltuin? Ja, in speeltuin Tarwewijk omdat het daar erg veilig is. Vind je het veilig in de wijk? Niet echt, ik zie vaak dronken mensen. Vind je het schoon? Ja, ik vind het heel schoon!

Leomar Wat vind jij van de

Ayfer Wat vind je van de wijk? Ik vind het hier leuk, omdat ik me veilig voel. Vind je school leuk? Ja, ik kan er veel leren dus dat vind ik leuk. Wat vind je het leukste aan de wijk? De speeltuinen, omdat je daar kan spelen.

Maissa Wat vind je van de wijk? Ik vind de wijk leuk omdat er veel speeltuinen zijn en plekken om te spelen. Vind je de speeltuinen ook veilig? Ja, je kunt er rustig spelen, ik voel me daar veilig. Wat vind je van de Nettomarkt? Leuk, omdat je er heel veel spullen kunt kopen.

speeltuin? Leuk omdat je er veel verschillende dingen kunt doen. Heb je vriendelijke buren? Ja, hele vriendelijke. Ze schreeuwen nooit. Wat vind je van de Nettomarkt? Geweldig. Omdat je daar goed je schoenen kunt laten maken. Wat vind je van je school? Leuk, ik kan daar veel dingen leren.

Ayoub Vind je de Tarwewijk een leuke wijk? Ja, best wel. Wat vond je het leukste tijdens de workshop? Het bezoek aan de brandweer. En wat vond je daar het allerleukste? Dat we in de hoogwerker mochten, toen gingen we heel hoog en zag je heel veel van Rotterdam.


zelf schrijven Bea Bazel Bea Bazel had altijd al musicalster willen worden. Ze wil graag zingen, want dat vindt ze leuk. Bea ging een plek zoeken waar ze kon zingen. Ze ging naar Ahoy en vroeg daar of ze wat mocht zingen. De mensen van Ahoy zeiden tegen haar: toe maar, zing maar wat. Toen begon Bea te zingen en de vrouw van de Ahoy zei tegen haar: Je kan heel mooi zingen, je mag meedoen in onze show. Bea Bazel was heel blij en kreeg zelfs een prijs. Ze ging feest vieren en at heel veel taart. Zoveel taart… dat ze er zelfs een beetje ziek van werd!

Journalistiek draait om verhalen van echte mensen uit de wereld om ons heen. Maar soms is het ook heel leuk om zelf een verhaal te verzinnen en mensen te bedenken. En dat hebben we gedaan. Lees hier drie leuke, spannende en grappige verhalen die we zelf hebben bedacht!

Zac en zijn vader De ouders van Zac zijn al een tijdje gescheiden en Zac wil graag dat zijn vader een leuke vriendin krijgt. Zac gaat naar de supermarkt met zijn vader en ziet daar een mooie vrouw. De vader van Zac vraagt gewoon: Wil je met mij? De vrouw zegt: Ik denk het wel. De vader geeft zijn telefoonnummer aan de mevrouw en zegt dat ze hem maar moet bellen. De mevrouw probeert hem te bellen en te bellen, maar het telefoonnummer doet het niet! Omdat de vader niet gebeld wordt, gaat hij zelf maar zoeken en hij vond haar. Ze was boos, ze gingen veel ruzie maken, een hele dag maakten ze ruzie. Maar toen gaf de vader haar een zoen en was ze niet meer boos. Het was weer goed en de vader van Zac had eindelijk een vriendin.

KiKi en Katherine Katherine stond ’s ochtends op en haar kat Kiki was nergens te vinden… Ze roept daarom de naam van haar kat: Kiki! Kiki! Waar ben je nou? Ze zocht en ze zocht maar kon haar niet vinden. Misschien is Kiki weggelopen omdat ze voelde dat Katherine haar naar het asiel wilde brengen. Katherine vond haar kat wel leuk, maar ze vond dat ze een beetje stonk. Katherine vond haar kat op straat en ging met haar naar het asiel. Onderweg werden Katherine en Kiki aangereden door een auto en Kiki de kat was gewond! Een mevrouw die voorbij liep, zag dat en belde het dierenziekenhuis. In het dierenziekenhuis deden ze onderzoek en maakten ze Kiki beter. Katherine was niet gewond, maar was ook niet bij haar kat. De mevrouw die de dierenambulance had gebeld, werd het nieuwe baasje van Kiki. Kiki is heel blij met haar nieuwe baasje, want die is veel liever dan Katherine. Kiki speelt nu nog meer.


straat

interviews

Echte journalisten durven iedereen te interviewen. Maar dat is natuurlijk wel een beetje spannend. Om dit te oefenen, gingen we de straat op en spraken we mensen uit de wijk aan, voor een echt straatinterview!

Mevrouw Rijsdijk SHEILA Vindt u het leuk in de wijk? Ja. Wat doet u voor het milieu? Niet zoveel. Wat vindt u van de scholen? Wel goed. Vindt u de wijk veilig? Ja, ik voel me hier veilig.

cencinal Vindt u het leuk in de wijk? Ja. Vindt u de supermarkt goed? Ja. Wat vindt u van uw buren? Ik vind mijn buren wel aardig. Vindt u het hier veilig? Valt mee. Het is voor 50% veilig en voor 50% niet veilig.

Vindt u het leuk in de wijk? Ja, het is een sociale wijk en dat vind ik leuk. Vindt u de supermarkten goed? Ja, ik vind het wel lekker goedkoop. Wat doet u aan het milieu? Ik gooi alles weg waar het hoort. Glas in de glasbak en papier in de papierbak. Dan krijg je geen rotzooi.

Wat vindt u van uw buren? Ik heb fijne buren. Je moet een beetje geven en nemen, dan komt het goed. Wat is uw lievelingsplek? Mijn eigen huisje in mijn eigen straat, de Brielselaan. Daar voel ik me veilig en thuis. Vindt u de scholen leuk en leerzaam? Natuurlijk. Daar leer je lezen, schrijven en rekenen.

rosita Hoe oud bent u? 28 jaar. Wat vindt u van de wijk? Ik vind dat we een hele gezellige wijk hebben. Vindt u de wijk veilig? Nou, ik ben een overbezorgde moeder, dus ik vind geen enkele wijk veilig! Mogen we u op de foto zetten? Maak maar een foto van mijn kinderen, daar ben ik trots op. De kinderen van Rosita.


ben Robin Vindt u het leuk in de wijk? Jazeker, het is erg gezellig. Wat vindt u van u buren? Dat zijn lieve mensen. Ze houden alles netjes en ze zijn aardig. Wat is uw lievelingsplek? Ik vind de hele wijk wel leuk. Vindt u de scholen leuk en leerzaam? Ja, je kunt er spelen en leren.

Vindt u het leuk in de wijk? Ja, ik vind het leuk hier. Alles is lekker dichtbij. Wat is uw lievelingsplek? CafĂŠ Charlois, ik houd wel van een biertje drinken en het is vlakbij.

Wat vindt u van uw buren? Aardig, ik heb nog nooit last van ze gehad. Vindt u het veilig hier? Ja, mij is nog nooit wat gebeurd.

Jose Miguel Wat vindt u van de wijk? Vroeger was het leuker, nu zijn er teveel overvallen en rijden mensen te hard. Wat vindt u van de supermarkt? Wel goed, al wordt het nu wel een beetje te duur. Wat doet u voor het milieu? Ik gooi zelf nooit papier op de grond en ruim soms zelfs papiertjes op.

Wat is uw favoriete plek in de wijk? Zuidplein. Maar als het mooi weer is, fiets ik graag door de hele wijk. Vindt u het hier veilig? Nou, niet heel erg. Vooral ’s avonds is het niet heel veilig. Ik was zelfs getuige van een vechtpartij en toen moest ik een verklaring afleggen op het politiebureau.


Het was een spannende dag toen we bij de Brandweer op bezoek gingen.

We kregen een rondleiding door de hele kazerne, mochten in de hoogwerker, gingen in de brandweerbus, mochten met de waterslang spuiten en brandweerman André beantwoordde al onze vragen.

op bEZOEK BIJ

DE BRANDWEER WIE BENT U? Mijn naam is André Melissant en ik ben 40 jaar oud. Hoe lang werkt u hier? Ik werk nu zeven jaar bij de beroepsbrandweer. Wilde u altijd al brandweerman worden en waarom? Nee, ik had vroeger nooit het idee om brandweerman te worden, maar nu ik het ben, ben ik blij met deze baan. Vindt u het leuk hier en zwaar en waarom? Ik vind het ontzettend leuk werk om te doen, af en toe is het zwaar maar samen met mijn collega’s is het goed te doen. Het is ook een spannend beroep omdat je ‘s morgens niet weet wat je ‘s middags gaat doen.

Hoe ontstaat brand? Brand ontstaat door een combinatie van een brandbare stof (hout of papier bijvoorbeeld), zuurstof (de lucht die we allemaal inademen om te kunnen leven) en een ontbrandingstemperatuur (dat is verschillend per brandbare stof, papier brandt makkelijker dan hout). Deze drie elementen heb je dus nodig voor brand. Dit noemen wij de branddriehoek. Hoe houden we ons huis brandveilig? Door rookmelders te plaatsen, de brand wordt dan eerder ontdekt en ‘s nachts word je dan ook wakker als er brand uitbreekt.

Waarom hebben jullie zulke pakken aan? Als wij een brandend huis binnengaan om mensen te redden kan het in dat huis heel erg heet zijn, omdat wij zulke pakken dragen blijven wij toch beschermd. Maar het is niet zo dat wij met die pakken door het vuur kunnen lopen. Waarom hebben jullie een harde helm? Om ons hoofd te beschermen als er iets naar beneden valt en ook ter bescherming tegen de hitte van de brand.


Waar halen jullie al dat water vandaan? Als je op straat loopt, zie je vaak ovale of rechthoekige ijzeren deksels in de straat, daaronder zit de brandkraan, daar kunnen wij ons opzetstuk op plaatsen en op die manier het bluswater via de pomp van de brandweerwagen op het vuur spuiten. Zit er schuim in de bussen die jullie bij je hebben? Wat is dat precies? Wij hebben verschillende soorten ‘bussen’, niet elke brand kun je namelijk met water blussen, daarom hebben we een poederblusser, een schuimblusser en een CO2 blusser (dat is een blusgas). Heb je een keer iets fout gedaan en wat is er toen gebeurd? Nee, ik heb nog nooooit iets fouts gedaan, eh… denk ik… Als wij brandweer willen worden, wat hebben we dan nodig? Doe vooral goed je best op school. En als je bij de brandweer wil gaan werken moet je ook een aantal opleidingen volgen bij ons op de brandweerschool, dus dat kan ik aanraden. En zorg dat je veel beweegt, want als brandweerman moet je ook wel een goede conditie hebben.

Doen jullie ook andere dingen dan blussen? Wij doen zeker ook andere dingen dan alleen blussen. Als er bijvoorbeeld een auto-ongeluk is en het dak moet eraf om de passagier te redden, verwijderen wij het dak. Maar we komen ook wel eens langs om een kat uit een boom te halen, bij wateroverlast, we halen bomen weg na een storm of bevrijden mensen uit een lift als de lift het niet meer doet. We helpen ook als de ambulance iemand naar het ziekenhuis moet vervoeren en die persoon niet via de trap naar beneden kan. Dan vervoeren wij die persoon met de ladderwagen. Al deze dingen doen we eigenlijk vaker dan branden blussen. Doen jullie ook aan gewichtheffen? Er zijn collega’s die dit doen maar ik hou zelf meer van voetballen, dat doen we dan ook als we gaan sporten.


PIEKFIJNE REPORTAGE

TWEEDEHANDS WINKELEN Hoe oud bent u en hoe lang werkt u al hier? Ik ben 35 jaar oud en werk hier ongeveer een jaar.

De Piekfijn is een grote winkel in onze wijk waar je tweedehands spullen kunt kopen. Mensen win-

kelen hier omdat ze van oude spulletjes houden, omdat ze iets unieks willen hebben of omdat ze niet zoveel geld hebben. Het is dus superfijn dat Piekfijn er is en daarom gaan wij er even een kijkje nemen. We mogen Peter, de bedrijfsleider, interviewen!

Bent u getrouwd? Ja, ik heb een lieve vrouw. Wat voor spullen verkoopt de Piekfijn allemaal? Wij verkopen van alles: banken, stoelen, tafels, fietsen, televisies, kleding, bruidsjurken, schoenen, tassen, bestek, glazen, speelgoed. Bijna alles wat je kunt bedenken.

Bedrijfsleider Peter en de Wijktijgers.

Hoe komen jullie aan de spullen? Alle mensen in Rotterdam kunnen ons bellen en dan halen we met busjes de spullen op, die worden naar een grote loods bij het Kleinpolderplein gebracht. En dan kunnen de bedrijfsleiders van de verschillende Piekfijn winkels bij de loods bestellen wat ze willen. Hoeveel banken, hoeveel fietsen, hoeveel tafels, enzovoort. Het gebeurt ook dat mensen hun spullen zelf naar de winkel brengen. Krijgen jullie ook weleens vieze spullen of maken jullie dat schoon? Van tevoren vragen we wel hoe de spullen eruit zien en als de spullen vies zijn, komen we ze niet halen. Als mensen zelf spullen komen brengen en ze zijn vies, kijken we of we het schoon kunnen krijgen en anders gooien we het alsnog weg.


Hoeveel klanten komen hier? We hebben best veel klanten, er zijn ongeveer 1500 mensen per week die hier iets kopen. Vindt u het leuk om hier te werken? Ik vind het heel leuk om hier te werken. Het is erg divers, omdat we zoveel verschillende dingen verkopen. En het is divers omdat er veel verschillende mensen komen winkelen. Heeft u ooit ruzie gehad met een klant? Net als in elke winkel zijn ook hier weleens lastige klanten. Het is een keertje gebeurd dat een klant boos op mij werd omdat hij de prijs van een artikel te hoog vond. Ook lopen er weleens mensen weg met iets, zonder te betalen. En dat vind ik natuurlijk niet leuk.

Heeft u zelf tweedehands spullen in huis? Jazeker, soms zelfs een beetje teveel, vindt mijn vrouw. Als ik iets moois zie, kan ik het natuurlijk niet laten staan. Laatst heb ik een mooi teak tafeltje gekocht. Hoeveel mensen werken hier? Er werken zeven mensen vast en we hebben ook veel vrijwilligers. Wat is het zwaarste dat u ooit heeft verkocht? We krijgen best wel veel zware meubels hoor. Maar we hebben weleens een ijzeren, lage kast voor tegen de muur verkocht, die moesten we met een paar man tillen, ik denk dat die kast wel 100 kilo woog. Wat is het duurste dat u ooit verkocht heeft? Een wandkast van 300 euro.


JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE VIDEO - RADIO MAKEN

WIL JIJ MEER WETEN OVER DE WIJKTIJGERS WORKSHOPS? OF ZELF EEN KEERTJE MEEDOEN? KIJK DAN OP ONZE WEBSITE: WWW.WIJKTIJGERS.NL - JE MAG ONS OOK BELLEN: 010-4222506

Dit magazine wordt mede mogelijk gemaakt door:

2013 House of Hope Onze Wijk  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you