Page 1

WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE

FEBRUARI 2013


VOORWOORD Met gepaste trots presenteren we de resultaten van dit magazine, dat door de inzet van velen, maar vooral door de Vakhuishelden van Bloemhof, tot stand is gekomen. We hopen dat alle kinderen die aan de workshop hebben meegedaan het leuk en leerzaam hebben gevonden. Stichting Hoedje van Papier gaat uit van kennis, talenten, creativiteit en verantwoordelijkheidsgevoel van kinderen en probeert deze eigenschappen samen met hen verder te ontwikkelen. Op deze manier proberen we een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen en te werken aan hun zelfbeeld en zelfvertrouwen.

Welkom bij het magazine van de Wijktijgers/ Vakhuishelden van Bloemhof! Ondanks dat we met een kleine groep waren hebben we erg veel gedaan. Op de volgende pagina’s kun je het resultaat lezen en bekijken van ons onderzoek over… graffiti, kunst van de straat! De meiden kozen dit thema zelf en gingen vanaf dag één enthousiast aan de slag. We hebben foto’s gemaakt, straatinterviews gehouden, getekend en heel veel geschreven. Ik ben trots op deze kids! Veel plezier met het lezen van dit magazine! Bas

Workshopbegeleider

2

Met de medewerking van vele enthousiaste en goede workshopleiders is het gelukt dit project tot een succes te maken en hebben we de mogelijkheden gekregen met de kinderen reportages te maken van spannende plekken in en buiten de wijk en interviews te houden met belangrijke en beroemde mensen uit de wijk en de stad. Kortom, er is voor veel kinderen een nieuwe wereld opengegaan. We wensen je heel veel leesplezier! Het team van Hoedje van Papier


Melike “Ik ben Melike en later wil ik modeontwerpster worden. Ik hou van muziek luisteren en kleding kopen, maar ik hou er niet van als mensen foto’s van mij maken.”

DE REDACTIE VAN DIT MAGAZINE STELT ZICH VOOR...

Ayşe “Ik ben Ayşe en ik ben 12 jaar. Later wil ik schoonheidsspecialist worden. Maar als ik kan wil ik veel hoger studeren, dan kan ik later een betere baan krijgen. Ik vind voetballen heel leuk en dansen. Maar ook hou ik van vechten, zingen en muziek luisteren!”

Amine “Ik ben Amine. Ik wil journalist worden! Mijn lievelingskleuren zijn paars, rood en zwart. Mijn hobby’s zijn dansen en voetballen. Ik kan er niet tegen als mensen mij uitschelden, dan kan ik niet anders dan terugschelden.”

Valeria “Ik ben Valeria. Ik hou van voetballen en dansen. Ik haat pesten. En ik wil neuroloog worden!”

3


SCHRIJF JE NAAM in GRAFFITI letters kunst op straat

De Wijktijgers hebben geleerd over verschillende soorten kunst en kwamen erachter dat je kunst niet alleen in een museum ziet maar dat je op straat ook kunst tegen kan komen. Kijk maar eens om je heen als je op straat loopt, dan zie je vast wel ergens graffiti op de muur.

graffiti letters

De meiden wilden ook wel eens proberen om een graffiti kunstwerk te maken en gingen aan de slag met graffiti letters. We hebben foto’s gemaakt van de resultaten. Kijk maar hoe mooi ze geworden zijn!

4


Alle kinderen in groep 8 moesten in februari de Cito-toets maken. Spannend natuurlijk, want deze toets bepaalt voor een deel wat je na de basisschool kunt gaan doen. Wat vonden de Wijktijgers van de Cito-toets en wat zijn hun verwachtingen?

Valeria

Melike

“Ik vond de Cito-toets wel makkelijk maar ook een beetje moeilijk. Taal vond ik het makkelijkst, rekenen het moeilijkst. Drie dagen is wel lang. Ik hoop dat ik het goed gemaakt heb!”

“Het was wel een moeilijke toets, maar ik hoop toch dat ik een hoge score haal. Ik wil namelijk heel graag gymnasium doen! Studievaardigheden vond ik het moeilijkst.”

Amine

“De Cito-toets was makkelijk, alleen studievaardigheden en rekenen vond ik moeilijk. Drie dagen achter elkaar was best wel hard werken, maar de vierde dag waren we vrij en dat was heerlijk!”

Ayşe

“We hadden deze week de Cito-toets gemaakt en ik vond het niet zo moeilijk. Taal 1, 2 en 4 waren makkelijk, vooral 1. Rekenen 1, 2 en 3 waren ook wel makkelijk. Studievaardigheden 1 was ook makkelijk, maar 2 was best wel pittig. Door de Cito-toets hebben we vrijdag vrij! Juppie! Ik hoop dat ik het goed heb gemaakt.’’

de cito-toets 5


Gewapend met pen, papier en fotocamera’s gingen we de straat op om mensen te interviewen.

We wilden graag weten wat de mensen uit de buurt van graffiti vonden. Dat was leuk! Sommige mensen liepen gewoon door, die wilden niet met ons praten of ze hadden haast. Maar heel veel mensen wilden gelukkig wel hun mening geven.

straatINTERVIEWs

WAT VINDEN BUURTBEWONERS VAN GRAFFITI?

gewoon niet mooi

De meeste mensen vonden graffiti niet leuk. Een mevrouw zei bijvoorbeeld: “Het is moeilijk om graffiti weg te krijgen. Ze spuiten het op muren en op winkels, dat krijg je er niet zomaar meer af.” Wat we ook veel hoorden was: “Het mag gewoon niet!”, “Het is afschuwelijk!”, “Het is straatvervuiling!”, “Waardeloos!” En veel mensen vonden graffiti gewoon niet mooi, net zoals de meneer vond die op de foto staat.

6


dikke letters

Maar… niet iedereen vond graffiti lelijk! Er waren mensen die het mooi vonden. Een meisje vond graffiti zelfs “Awesome!” De vrouwen op de foto vonden vooral de professionele graffiti mooi. En wat Wijktijger Amine zelf van graffiti vindt… “Mooi! Vooral de dikke letters met schaduwen!” GRAFFITI kunstenaars

De meiden van Bloemhof waren erg nieuwsgierig hoe graffiti kunstenaars werken. Ze hebben zelf erg hun best gedaan om graffiti artiesten in de buurt te vinden om te interviewen... Maar dat blijkt toch lastiger dan gedacht. Het was een paar keer bijna gelukt, maar de artiesten durfden op het laatste moment niet. Jammer… Maar ja, dat krijg je met iets dat eigenlijk niet mag, dan durven mensen daar niet over te praten. En een foto van een straatkunstenaar kun je natuurlijk helemaal vergeten!

legaal en illegaal

Maar gelukkig kun je wel gewoon foto’s maken van het werk van de graffiti artiesten, want de straat is van iedereen! En soms is er ook gewoon graffiti die mag, binnen op de muur, in opdracht... We hebben foto’s gemaakt van ‘legale’ (dit is graffiti die mag) en ‘illegale’ graffiti (dat is graffiti die niet mag).

7


JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE VIDEO - RADIO MAKEN

WIL JIJ MEER WETEN OVER DE WIJKTIJGERS WORKSHOPS? OF ZELF EEN KEERTJE MEEDOEN? KIJK DAN OP ONZE WEBSITE: WWW.WIJKTIJGERS.NL - JE MAG ONS OOK BELLEN: 010-4222506

Dit magazine wordt mede mogelijk gemaakt door:

2013 Bloemhof Straatkunst  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you