Page 1

INHOUDSOPGAVE Murtza’s Grote Eet Quiz smakelijke Kooklessen recepten van thuis ‘masterchefs’ in actie

Koken kun je leren Niet iedereen is een geboren kok. Je moet maar net weten welke ingrediënten goed bij elkaar passen. En als je dan ook nog maar kort naar Nederland bent verhuisd, en dus de taal nog niet zo goed spreekt, is het moeilijk boodschappen doen in de winkel. Vandaar dat vmbo Wielslag kooklessen geeft aan deze zogenoemde ‘nieuwkomers’. Verslaggeefster Ilknur en Aycan liepen een middagje mee tijdens één van die lessen. En ontdekten al doende zelf ook nog wat planten en kruiden die ze voorheen niet kenden. Gember bijvoorbeeld. En spitskool. Nooit van gehoord! “Het is dus maar goed dat deze kooklessen ook aan andere leerlingen wordt gegeven. Want weten hoe je een lekkere nasi bij elkaar wokt, kan natuurlijk nooit kwaad. Daar eet je later alleen maar beter van”, aldus de redactieleden van Oleander Buzz. Verderop in deze krant vind je een gedetailleerd fotoverslag van het middagje koken. Kijk maar eens op pagina 6.

Liefde gaat door de maag...

Jongeren die in de pauze hun meegenomen lunchpakketjes in de vuilnisbak gooien. Het is een bekend verhaal.

...ook in de Oleanderbuurt

Ook de redactie van Oleander Buzz maakt zich daar soms schuldig aan. Af en toe een ‘vette bek’ halen, zoals Hamza, Murtza en Ilknur hier na een dag interviewen, is nu eenmaal lekker. Mits (ja, we weten het) met mate.


Iedere cultuur heeft zijn eigen snacks In Rotterdam wonen mensen uit veel verschillende culturen. Ruim 170 zijn het er. Van Bulgaren tot Afrikanen uit Benin. Mensen de allemaal hun eigen eetgewoonten hebben. En dat zie je terug in de snacks die je op straat en allerlei winkeltjes kunt kopen.

Inleiding

VAN DE EINDREDACTIE Je hebt momenteel alweer de vijfde editie van buurtkrant Oleander Buzz in handen. Deze krant is samengesteld door enthousiaste leerlingen van Vmbo Wielslag en wordt mede mogelijk gemaakt door Oleander Bloeit. In de vorige edities vroegen we bewoners wat ze doen in hun vrije tijd, wat voor werk ze doen en wat ze vinden van de voorzieningen en de veiligheid in de wijk. Dit keer snijden we een ander spraakmakend (of liever: smaakmakend) onderwerp aan: eten.

Eten moeten we allemaal. Het liefst drie keer per dag; ontbijt, lunch en diner. Maar wat op het menu staat, verschilt van mens tot mens. Britten beginnen de dag met bacon and eggs. Met daarna misschien nog een worstje en witte bonen in tomatensaus ernaast. Chinezen en Thai kiezen liever voor rijst of noodles. Nederlanders zweren bij een bruine boterham met kaas. Of yoghurt met fruit en noten. Of een simpel zuivelontbijt. Wat de bewoners van de Oleanderbuurt zoal eten, wat wij thuis eten, lees je in deze krant En ja, voor de liefhebber zijn er ook wat recepten te vinden.

verkochten ze toen heel veel!

Vroeger, in de Middeleeuwen, aten de Nederlanders helemaal niet zo lekker. Brood, vis en knollen. Of stamppot met spek. Veel meer keuze had je niet. Een lekker sateetje of Turkse pizza kenden ze toen nog niet. Die gerechten verschenen pas op het menu toen andere volken, allemaal met hun eigen eetgewoonte, naar Nederland kwamen. Zo verscheen de eerste Vietnamese loempia in het straatbeeld toen in de jaren ’80 de eerste Vietnamese bootvluchtelingen arriveerden. Roti en broodjes Pom zijn typisch Surinaams. Italianen introduceerden pizza en spaghetti; Hongaren de goulash. En dankzij de Chinezen, van wie er tussen 1911 en 1930 veel als matroos naar Rotterdam kwamen, weet iedereen nu wat tjaptjoi is. En pindakoekjes, want die

Zo zit achter elke snack wel een verhaal. Gyros is Grieks, een döner kebab Turks en taco’s zijn weer Mexicaans. En falafel, die gefrituurde balletjes van gestampte kikkererwten, is oorspronkelijk Libanees. Maar de kapsalon is pas een echte wereldhap. Patat (Belgisch/Frans) met shoarma (uit het Midden-Oosten), kaas (Nederlands), salade en knoflooksaus en sambal (Indonesisch). Wat lekker (of vies) is, is persoonlijk. Maar één ding is zeker. Tijdens de voorbereiding op en het schrijven van deze editie zijn we allemaal een paar kilootjes aangekomen. Wat schrijven over eten - en eetgebruiken - kan alleen door veel te proeven. En ja, dan blijkt al gauw dat het gezegde klopt: elk pondje gaat door het mondje…

Hamza laat het zich smaken. In een dappere poging probeert hij in één hap zijn favoriete snack naar binnen te werken: een lekker broodje Dönor Kebab, zónder tomaat.

JEUGD REDACTIE Deze buurtkrant is gemaakt door de jeugdredactie van Oleander Bloeit. Wie zijn ze? Dat kun je hier lezen…

Hamza Naazrien

Murtza

“Hallo, ik ben Murtza en ik ben 14 jaar. Ik zit in klas 1M3. Ik vind het leuk om te sporten. Ik doe aan kickboksen en fitness. Daarnaast vind ik het leuk om te presenteren.”

“Hé allemaal! Ik ben Naazrien. Mijn afkomst is Pakistaans. Ik woon in de Tarwewijk, in een vrij vol huis. Ik woon samen met twee broertjes, één broer en twee zussen. Mijn hobby is lekker achter de computer zitten.”

Aycan

“Mijn naam is Hamza Abdellaoui. Ik zit op vmbo Wielslag in klas 1M3. Ik woon al 9 jaar in Hillesluis. Mijn hobby’s zijn thaiboksen, volleybal, badminton en voetbal. Het meest ben ik buiten en ook achter de computer. Mijn lievelingseten is Marmita Bastilla en couscous.”

Ilknur

“Mijn naam is Ilknur Altunok. Ik ben 15 jaar. Mijn lievelingskleur is geel. Ik woon al 12 jaar in Lombardijen. Ik speel graag volleybal. Ook zit ik regelmatig achter de computer. Mijn lievelingseten is patat. Mijn favoriete zangers zijn Zaynmalik en Bruno Mars.”

“Ik ben Aycan Oguz, en ik ben 15 jaar oud. Ik woon al heel mijn leven in Hillesluis. Mijn hobby’s zijn badmintonnen en zwemmen. Wat ik later wil gaan doen, weet ik nog niet. Ik wil wel iets in de zorg doen. Ik doe mee aan deze krant, omdat ik het heel leuk en interessant vind.”

Jyothie

“Hoi, ik ben Jyothie. Ik ben 14 jaar oud en zit in klas 2m2 van vmbo Wielslag. Ik ben hindoestaans-Surinaams. Ik woon bij het Breeplein. Vroeger woonde ik in Rotterdam-West. In mijn vrije tijd ga ik graag shoppen. Ik kijk het liefst naar Awkward en Degrassi the Next Generation, omdat dat mijn lievelingsseries zijn. Bami en nasi zijn mijn favoriete gerechten. Ik heb één zusje.”


De ‘buzz’ in je buik

Waar smult de Oleanderbuurt van? Zoveel mensen, zoveel smaken. Iedereen heeft zo zijn eigen favoriete gerecht. Een hapje waarvoor je die persoon mag wakker maken. Om te peilen of de leerlingen en leraren van vmbo Wielslag nu vooral van hartig houden of toch meer van zoet, maakten we rondje door de school.

Pasta

Surinaams

Meneer Seijen (60) zorgt dat zij nooit te veel of te vet eet. Daarom kiest zij als lievelingsgerecht voor een lichte pasta met zalm. Maar ook de tomaten- of groenten vleessoep die haar moeder altijd maakte, is een klassieker.

Mevrouw van Brussel (52) is een groot liefhebber van de Surinaamse keuken. Lekkerder gerechten bestaan niet als je het haar vraagt. “Ik ben er dan ook mee opgegroeid”, zegt ze.

Chinees Sherwin (16) had bijna Chinees kunnen zijn. Hij eet er in ieder geval genoeg rijst voor. Bijna elke dag wel, zegt hij wanneer we hem interviewen. Maar zijn lievelingseten is lasagne. Och ja, kwam pasta oorspronkelijk niet uit China?

Gezond Lasagne Meneer Huisman (33) moet even denken wanneer we hem naar zijn favoriete gerecht vragen. Maar na een lange pauze is ook hij er dan uit. “Lasagne. Of nee… ja toch!”

Prakkie

Ook onze eigen mevrouw Brongers (62) zweert bij gezond eten. Wat maakt haar niet uit. Maar vette hamburgers waar het vet uitdruipt, die zul je haar niet zo snel zien eten.

Meneer de Wit (57) is in zijn eetkeuze zo Hollands als zijn naam. Een lekker ‘prakkie’ met een kuiltje jus vindt hij niet te versmaden. “Maar als ik zin in pittig heb, kies ik voor nasi.”

Exotisch Spinazie

Vis

Met mevrouw Avenhuis (34) is iets vreemds aan de hand. Dat vermoeden hebben wij althans. Want iemand die spinazie super lekker vindt… Bah!

Conciërge Mijndert is dol op visgerechten. Vooral gemarineerd. Hij eet wel drie keer per week vis. Misschien dat zijn liefde voor vis iets te maken heeft met zijn overgrootmoeder uit Zeeland? Verder vindt hij stoofpeertjes ook erg lekker.

Pizza Shardiney (15) is niet zo kieskeurig. Ze houdt van heel veel verschillende dingen. Maar als ze uit eten gaat, gaat ze graag naar een pizzeria.

Gymlerares Manon van Kerkhof (33) houdt juist van exotische gerechten. Een Surinaamse roti bijvoorbeeld. Maar Mexicaanse burritos gaan er ook best in. Wat dat zijn? “Nou, burritos zijn met bonen en kip of vlees gevulde tortillas (een soort pannenkoekjes), bestrooid met kaas en gebakken in de oven. En dan lekker dopen in guacamole!”


‘Masterchefs’ van de Bloemhofschool

De jongens tikken vast wat eitjes voor een omelet.

De Bloemhofschool heeft een eigen keuken. Kinderen leren daar koken en krijgen er gratis maaltijden verstrekt. Omdat goed en gezond eten heel belangrijk is voor opgroeiende kinderen. Je gaat er zelfs beter van leren!

stagiaires, een warm en gezond tweegangen menu voor de kinderen. Dat is afwisselend soep met brood en salade. Of een vlees, vis of vegetarische maaltijd. Het toetje is altijd fruit. De maaltijd kost de school ongeveer 60 cent per kind. Maar wordt gratis aan de kinderen verstrekt.

De geur van vers brood is één van de lekkerste dingen die er bestaan.

Zelf brood maken. Zo doe je dat!

Ralph van Meijgaard rent de benen uit zijn lijf. De kok van de Bloemhofschool heeft het druk. Vandaag geeft hij kookles aan groep 7, en iedereen wil op hetzelfde moment iets van hem weten: snijd ik de tomaten in schijfjes of in blokjes? Hoe hak je peterselie? Welke kruiden gooi ik over de kip? Want ja, koken is best spannend. Vooral wanneer het gasfornuis wordt aangestoken. Niemand wil zijn gerecht verbranden.

Maar daarnaast is koken ook gewoon erg leuk. Samen met de kinderen maakt Ralph vandaag een heleboel gerechten. Uit deeg rollen ze de lekkerste broodjes. Daarnaast maken ze een gezonde salade, met tomaten, paprika, bosuitjes, geblancheerde bloemkoolroosjes, radijs, komkommer, wortel, sla en champignons. Ook wordt er een sappig kippetje gebraden. En weer ergens anders maken kinderen citroenmayonaise met peterselie. Een paar eidooiers, olie, limoen en knoflook in een kom… even mixen en klaar!

Met mayonaise, groenten en tonijn uit blik maak je een lekkere tonijnsalade.

Dat is genoeg geld om een jaar eten te kunnen kopen. Daarnaast krijgen we ook gratis eten. De meelfabriek geeft ons elke maand 125 kilo meel om vers brood mee te maken. En de keuken, die hebben we van woningcorporatie Vestia gekregen.”

“Om dat voor elkaar te krijgen, is de school afhankelijk van sponsors”, zegt Ralph. “Onlangs hebben we een diner gegeven, waar mensen uit het bedrijfsleven veel geld voor een tafel moesten betalen. Die avond hebben we wel 25.000 euro opgehaald. Helaas, deze omelet is te aangebrand om nog te kunnen opeten.

Na bijna twee uur koken is het eindelijk tijd om de maaltijd te serveren. Meester Ralph laat een paar meiden zien hoe je zelf mayonaise maakt.

Behalve dat Ralph kookles geeft, kookt hij ook zelf. Vier dagen per week bereidt hij, samen met wat

Met grote messen snijden de jongens de kip in flinterdunne stukjes.

Directeur Wim Pak vindt het erg belangrijk dat kinderen goed en gezond eten. Veel kinderen in de Oleanderbuurt eten weinig en slecht. Als kinderen gezonder eten, kunnen ze beter leren en zich beter concentreren.

De Bloemhofschool heeft zelfs een eigen kruidentuin, waar van alles groeit en bloeit. Je kunt het zo gek niet bedenken of het zit er in de grond. Tijm, rozemarijn, oregano, ui, knoflook; noem maar op. Handig, want zo hoeven de kinderen niet ver te lopen om hun gerechten te kruiden. Daarnaast leren ze ook nog iets over de natuur. De leerlingen van de Bloemhofschool zijn dan ook best trots op hun keuken. En op meester Ralph natuurlijk. Ze hebben zelfs een koosnaampje voor hem, ‘masterchef’ Ralph.


Oleander Buzz

Recepten

Eten is iets heel persoonlijks. Daarom leek het de redactie leuk om in dit nummer een fotoverslag te plaatsen van het tot stand komen van een familiegerecht. Bedoeling is dat de lezer het gerecht hierna zelf kan namaken. Maar om nu zes recepten achter elkaar te zetten; dat werd ons iets te dol. We kozen dus de lekkerste uit. Ofwel: de Turkse pizza en lahmacun van Ilknur’s moeder.

1. Bereiding van het deeg

1.1 Doe het meel, margarine, gist, zout, water, melk en suiker in een kom. Meng alle ingrediënten door te kneden totdat het deeg een mooie ronde vorm heeft gekregen. 1.2 Bedek het deeg (met een zak of doekje) en laat het 30 minuten rijzen.

Ilknur is blij dat haar recept als beste uit de bus kwam. Vandaar het duimpje omhoog.

Ingrediënten voor het deeg

Ingrediënten voor het gehakt

500 gram meel halve eetlepel margarine half blokje gist 2 theelepels zout kwart koffiebeker warm water kwart koffiebeker melk 1 theelepel suiker

100 gram lamsgehakt 1 tomaat 1 ui halve bos peterselie 2 paprika’s 1 eetlepel tomatenpuree 2 eetlepels zonnebloemolie half theeglas water 2 theelepels zout 2 theelepels rode peper

3. Bereiding van de lahmacun

2. Bereiding van het gehakt

3.1 Neem bolletjes deeg en rol deze uit met een deegroller. Smeer wat van het gehakt over het deeg heen.

3.2 Laat de Lahmacun in een pizzapan of grill klaar worden. Dit duurt ongeveer 5 minuten.

2.1 Snij de ui, paprika, peterselie en tomaat in kleine stukjes. Doe dit in de blender.

2.2 Voeg het mengsel van groente toe aan het gehakt. Daarna mag ook de tomatenpuree en zonnebloemolie bij het mengsel. Strooi het zout en de rode peper over het gehakt heen.Giet het water bij het gehakt in de kom. Meng alles in de kom door te kneden.

Eet smakelijk!


Kooklessen voor

nieuwkomers Gewapend met pen, blocnote en camera schoven Oleander Buzz-reporters Ilknur en Aycan een middagje aan bij de kooklessen voor eerstejaars. Die dag stond nasi goreng op het menu. Voor degenen die dat nog niet wisten, dat gerecht komt uit Indonesië. ‘Nasi’ betekent gekookte rijst, en ‘goreng’ gebakken.

Aan het begin van de les verzamelen alle leerlingen zich rondom de leerkracht, voor een korte uitleg.

Welke ingrediënten je er allemaal voor nodig hebt? En hoe je die moet bereiden? Dat wisten onze verslaggevers eigenlijk ook niet zo goed. Daarom trokken ze een kookschort voor een stukje participerende journalistiek. Samen met Sadiel, Abibalu, Ivan, Mohammed en de andere cursisten uit klas 1SC.

Aan kookgerij geen gebrek op De Wielslag. Ze hebben kasten vol blenders, bestek, mixers en deegrollers.

Voor het gemak zijn alle ingrediënten terug te lezen op het bord.

Dat ook mannen helemaal thuis zijn in de keuken is hier goed te zien.

Tussen alle handelingen door interviewt Ilknur de leerlingen. Gewoon aan het snijblok.

“Weten jullie wat dit voor ding is?”, vraagt de juf. “Nee, niemand… Nou, dit is nu een gemberwortel!”

…terwijl het hakken en snijden een tafeltje verder onverstoord doorgaat.

Leuk hoor, al die groente flinterdun snijden. Maar we willen ook wel eens eten. Dus, hup, zet die wok op het vuur!


Knagen aan een kapsalon

Zo’n beetje om de hoek van vmbo Wielslag is bakkerij Alanya te vinden. Klanten kunnen er terecht voor allerlei lekkere broodjes en banket. Maar scholieren bestellen er meestal iets anders. Een broodje Döner, Turkse pizza of, met stip bovenaan, een kapsalon. En dan het liefst de allergrootste, met een lading knoflooksaus er overheen. Het gerecht is in 2003 ontstaan door Nathaniël Gomes, de Kaapverdische eigenaar van de Rotterdamse kapsalon Tati aan de Schiedamseweg. Hij liet, de even verderop gelegen shoarmazaak El Aviva, een lunchschotel samenstellen met daarin al zijn favoriete ingrediënten. Hij bestelde het uiteindelijk zo vaak dat ze het gerecht ‘kapsalon’ gingen noemen. Een kapsalon bestaat uit: sla, shoarma, knoflook- en sambalsaus en…friet!

Naazrien gaat er eens goed voor zitten. Om zo’n calorieënbom als een kapsalon te kunnen verslinden, moet je wel de tijd nemen.

Test je kennis en doe mee met

5. Waarvan wordt kopi loewak gemaakt? A) koffieplant B) drugs C) dierenpoep

Murtza’s Grote

Eet Quiz

8. Hoeveel calorieën heeft een doosje rozijnen? A) 12 B) 5 C) 2

3. Welke snack is in Nederland het populairst? A) hamburger B) visburger C) kebab

6. Hoeveel calorieën heeft een appel? A) 44 B) 55 C) 68

1. Hoe lang moet je bewegen per dag? A) 1 uur B) 4 uur C) 30 minuten

9. Waar staat de Toren van Pizza? A) Italië B) Spanje C) Nergens

4. Uit welk land komt haggis? A) Spanje B) Schotland C) Mongolië

7. Hoeveel calorieën heeft een citroen? A) 29 B) 20 C) 34

A) 456 kcal. B) 545 kcal. C) 600 kcal.

10. In welk land eten ze schorpioen? A) Nederland B) China C) Spanje

Antwoorden: 1C, 2A, 3A, 4B, 5C, 6A, 7B, 8B, 9C, 10B

2. Hoeveel calorieën heeft patat?


Een echte winnaar Er staat een man bij een krokettenautomaat in een snackbar. Hij gooit er een euro in, trekt het luikje open en haalt er een kroket uit. Dit doet hij aan een stuk door. Een andere klant ziet dit allemaal aan, kan zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en stapt op de man af. “Meneer, waarom doet u dat toch?” Antwoordt de man: “Ach, zolang ik win ga ik door, hè?”

De rekening Een kelner vraagt aan een Schot na het dessert of hij nog iets verlangt. “Ja”, zegt de Schot, “wilt u de rekening flamberen?”

Visrestaurant Er zitten een man en een vrouw in een visrestaurant. Man: “Jammer dat we dit restaurant niet eerder hebben ontdekt.” Vrouw: “Hoezo, vond je het dan zo lekker?” Man: “Nee, maar dan was de vis misschien nog vers geweest.”

Colofon

© Oleander Bloeit, www.oleanderbloeit.nl

Oleander Buzz, de buurtkrant voor de Oleanderbuurt in Rotterdam. 2e jaargang, nummer 5, Juni 2012. Oplage: 2500 stuks. Heb je tips voor de redactie? Mail ons op: buzz@oleanderbloeit.nl

Op pad met de redactie

Een fotoverslag van de totstandkoming van Oleander Buzz. Dit zijn ze dan, de redactieleden van Oleander Buzz. Althans, een deel ervan. Jyothie, Naazrien en Aycan ontbreken op de foto.

Daarna kunnen de verslaggevers goed voorbereid aan hun interviews beginnen.

We beginnen de les meestal met het klaarleggen van alle benodigde spullen.

Vaak zijn dat erg interessante verhalen…

die we later uittikken op de computer in het medialokaal.

2012 Vestia Oleander Buzz juni  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you