Page 1

MAGAZINE

IN DEZE EDITIE WAT DOET DE VOEDSELBANK? INZAMELINGSACTIES DE RANK SMAKELIJK LESJE FOTOGRAFIE

WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE

OKTOBER 2012


VOORWOORD Met gepaste trots presenteren we de resultaten van dit magazine, dat door de inzet van velen, maar vooral door de kinderen van basisschool De Rank, tot stand is gekomen. We hopen dat alle kinderen die aan de workshop hebben meegedaan het leuk en leerzaam hebben gevonden. Stichting Hoedje van Papier gaat uit van kennis, talenten, creativiteit en verantwoordelijkheidsgevoel van kinderen en probeert deze eigenschappen samen met hen verder te ontwikkelen. Op deze manier proberen we een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen en te werken aan hun zelfbeeld en zelfvertrouwen.

Met de medewerking van vele enthousiaste en goede workshopleiders is het gelukt dit project tot een succes te maken en hebben we de mogelijkheden gekregen met de kinderen reportages te maken van spannende plekken in en buiten de wijk en interviews te houden met belangrijke en beroemde mensen uit de wijk en de stad. Kortom, er is voor veel kinderen een nieuwe wereld opengegaan. We wensen je heel veel leesplezier! Het team van Hoedje van Papier

DE REDACTIE Juf Suna Ik ben juf Suna en ik ben 29 jaar.

QUINCY Ik ben Quincy en ik ben tien jaar.

Ik geef lessen Journalistiek en Fotografie voor Hoedje van Papier. Ik schrijf columns en werk aan een eigen boek. Mijn hobby’s zijn mijn honden en sporten.

Mijn hobby is badminton. Ik ben tijdens de workshops aan de slag gegaan als journalist. Ik vond het heel erg leuk en ons thema was ook erg leuk. Ik heb veel geleerd over voedsel en de Voedselbank.

ANOUK Ik ben Anouk en ik ben 11 jaar

oud. Ik vind het heel erg leuk om reportages te schrijven en ik heb vooral veel geschreven over fotografie.

NOSIPHO

Ik ben Nosipho en ik heb meegedaan met Hoedje van Papier op basisschool De Rank. Dat is een project over de Voedselbank. Het project duurde zes weken en we hebben toen van alles geleerd over journalistiek en fotografie. We hebben ook de vijf W’s en de een H geleerd, dat zijn de basisregels van journalistiek. Dat is om beter te leren hoe je verhalen moet schrijven.

2

VAN DIT MAGAZINE STELT ZICH VOOR...

JARMO Ik heet Jarmo en ik ben 11 jaar. Ik zit

op basisschool De Rank, in groep acht en ik vind het hier heel erg leuk. Op school hebben we heel veel gedaan om voedsel in te zamelen voor de Voedselbank en tijdens de workshops hebben we nóg meer geleerd over voedsel.

BRIANNA Ik ben Brianna, tien jaar oud en jour-

nalist voor het magazine ‘de Voedseltijgers’. Wij hebben les gekregen van juf Suna en wij hebben geleerd hoe je artikelen moet schrijven en waar je op moet letten als je foto’s maakt. Ook zijn we naar de Voedselbank gegaan. Het was allemaal erg leuk.


GERBEN Ik ben Gerben en ik ben tien. Ik ben

HICHAM Hallo! Ik ben Hicham en ik ben tien

dol op zwemmen en ik heb veertien zwemdiploma’s waar ik erg trots op ben. Voor dit magazine ben ik aan de slag gegaan als journalist. Ik heb foto’s gemaakt en ik heb interviews uitgeschreven.

jaar oud. Ik heb meegedaan aan de workshops van Hoedje van Papier en het leukste vond ik het bezoekje aan de Voedselbank in Rotterdam. We zijn met twee bussen opgehaald. We waren eerst verdwaald maar daarna hebben we het gevonden en ik heb er ook over geschreven.

SAVANNA

Hallo! Ik ben Savanna en ik ben twaalf jaar. Ik vond de lessen bij Hoedje van Papier superleuk, ik wil wel verder gaan maar dat is nu afgelopen. Dat is wel jammer maar ooit als ik op de hogere school zit ga ik met de journalistiek verder, en dan ook met fotografie.

JAI Hallo, ik ben Jai, ik ben tien jaar oud en ik heb als journalist meegewerkt aan dit magazine. Ik vond het leuk om de Voedselbank in Rotterdam te zien en te leren hoe je goede artikelen kunt schrijven. Ik weet nu veel meer over journalistiek.

ARON Ik ben Aron en ik ben elf. Ik vind het

superleuk om artikelen te schrijven! Ik heb veel geschreven over fotografie en over ons uitje naar het winkelcentrum om foto’s te maken.

KAYLEE Hallo, ik ben Kaylee! Ik vind het heel

erg leuk dat ik nu kan leren hoe ik journalist moet zijn. Ik heb de 5 W’s en de H geleerd en dat is echt één van de belangrijkste regels in de journalistiek. Ik heb veel geschreven, dat vond ik soms wel moeilijk maar het was leuker dan ik had verwacht.

DE VOEDSELTIJGERS 5


Foto’s leren maken Tijdens deze les hebben we geleerd waar je op moet letten om de mooiste foto’s te maken. Er komt veel bij kijken! We hebben in de krant gekeken wat goede foto’s zijn en we hebben tijdens de les ook foute foto’s gemaakt om ervan te leren. We gingen ook de straat op om zelf foto’s te maken. Dit was de eerste keer dat we onze perspas mochten gebruiken!

de straat op! Door: Aron Op donderdag 20 september zijn we met de hele groep Voedseltijgers het dorp in geweest om eten te fotograferen in winkels en op het plein. We hebben geleerd om toestemming te vragen voordat we foto’s gingen maken, dus we moesten in elke winkel vragen of we foto’s mochten maken. Bijvoorbeeld bij de bakker en bij de slager. We hebben foto’s gemaakt van brood, vlees, drinken en snoep. Kortom, we hebben het heel leuk gehad. Tijdens de les hebben we de foto’s bekeken en gekeken wat we goed hadden gedaan en wat nog beter kon.

4


waar moet je op letten? Door: Kaylee Toen we naar het plein gingen om foto’s te maken, hebben we veel geleerd! Ik geef jullie een voorbeeld: we gingen foto’s maken van alles wat met eten te maken had dus we konden foto’s maken van een molen, prullenbak, een boodschappenwagen of een stukje chocola. Juf Suna gaf ons allemaal tips hoe je mooie foto’s kunt maken. Zo krijg je geen foto’s met een halve prullenbak, of een half hoofd, of met te weinig licht. Dan wordt het namelijk niet echt een mooie foto. Je moet er ook op letten dat je geen foto’s maakt als de zon op een gezicht schijnt. Dan kan de persoon niet goed in de camera kijken door de zon en dan maak je foto’s van mensen met gefronste wenkbrauwen. Het is natuurlijk heel erg belangrijk dat je dit weet want anders kun je als journalist geen goede foto’s maken. En een tip: als je journalist wilt worden, moet je echt een keer langs de Voedselbank gaan want daar leer je echt heel veel.

5


de voedselbank op bezoek

Op 27 september kregen wij bezoek in de klas van twee vrijwilligers van de Voedselbank Rozenburg. Tijdens deze les hadden de journalisten van de Voedseltijgers de luxe om alles te vragen wat ze wilden weten over de Voedselbank.

gonda en mieke Mevrouw Gonda Goudriaan en mevrouw Mieke de Boer houden de Voedselbank in Rozenburg draaiende met een heel team aan vrijwilligers. Mevrouw Goudriaan vindt het soms nog erg moeilijk om de treurige verhalen aan te horen van de bezoekers bij de Voedselbank, maar ze heeft het er allemaal voor over. ‘We helpen er zoveel mensen mee. En eigenlijk komen veel meer mensen in aanmerking voor de Voedselbank, maar heel veel mensen schamen zich om zich aan te melden. Dat hoeft eigenlijk helemaal niet. Ik wou dat er een Voedselbank bestond in de tijd dat ik mijn kinderen grootbracht want toen had ik ook hulp nodig. Je moet wel aan veel voorwaarden voldoen. Dus het is niet zo dat iedereen zich kan aanmelden. En als je in aanmerking komt, dan is dat voor maximaal drie jaar. Dat is wel jammer want er zijn gezinnen die er na drie jaar nog steeds behoefte aan hebben. Dat is wel triest, maar het is niet anders. En we zijn erg trots en blij met het feit dat jullie basisschool zó erg zijn best heeft gedaan om acties te verzinnen om eten in te zamelen voor de Voedselbank. Héél erg blij zijn we er mee en we gaan er goed gebruik van maken!’

6

een krat per gezin Door: Gerben

Tijdens deze les had ik de verantwoordelijkheid om foto’s te maken van de twee vrijwilligers die bij ons op bezoek waren. Dit vond ik erg leuk. Mevrouw Gonda Goudriaan en Mieke de Boer gaven antwoorden op al onze vragen en we hebben echt veel geleerd. Een van de vragen was: Hoeveel kratten zijn er en hoeveel krijgt elk gezin? ‘Er zijn 35 kratten’, vertelde mevrouw Goudriaan. ‘Eén krat is voor één gezin. Als het gezin uit meer dan vier personen bestaat, krijgen ze twee kratten’.


voedsel verzamelen Door: Quincy

We mochten echt alles vragen aan mevrouw Goudriaan en mevrouw De Boer. Ze waren allebei erg aardig. We gingen aan tafel zitten en we begonnen met interviewen. Mevrouw Goudriaan, de directeur van de Voedselbank in Rozenburg, begon ongeveer negen jaar geleden voedsel te verzamelen voor mensen die te arm waren om zelf voedsel te kopen. Dit betaalde ze uit haar eigen portemonnee.

Wist je dat... • • • • • • • • • • • • •

De Rozenburgse Voedselbank al tien jaar bestaat? Die door Gonda Goudriaan werd opgezet? De Rozenburgse Voedselbank elke week 47 pakketten uitdeelt? Dat De Rank heel veel acties heeft gehouden om de Rozenburgse Voedselbank te steunen? Er een klaslokaal vol stond met allerlei artikelen die de leerlingen hebben verzameld? De Rozenburgse Voedselbank ook een tweedehands winkeltje heeft? Dat de Rotterdamse Voedselbank ook fietsen repareert om extra geld te verdienen? Dat de Rotterdamse Voedselbank een klein tuintje heeft om groente te verbouwen? De Rozenburgse Voedselbank binnenkort verhuist naar de Lekstraat? Wij het heel erg leuk vonden om deze krant te maken en de Rozenburgse Voedselbank te helpen? Dat de eerste Voedselbank is begonnen in Amerika? Dat er bij de Voedselbanken alleen maar vrijwilligers werken? Dat er heel veel overgebleven voedsel van bepaalde supermarkten naar de voedselbanken gaat?

7


op bezoek bij de voedselbank We brachten een bezoek aan de Voedselbank in Rotterdam! Dit is niet voor iedereen weggelegd! We konden alles van dichtbij zien. En het was z贸 veel groter dan we hadden verwacht! Het leek wel op een fabriek! De Voedselbank Rotterdam verstrekt wekelijks ruim 3.200 voedselpakketten aan gezinnen die een tijdelijk steuntje in de rug nodig hebben. De inhoud van deze pakketten wordt voor het belangrijkste gedeelte geleverd door leveran-

een van de acht in nederland Door: Nosipho & Savanna We zijn langsgegaan bij de Voedselbank in Rotterdam. Dat is een van de acht centrale distributiepunten van Nederland. We hebben daar gezien hoe het voedsel in kratten wordt gedaan. We hebben daar ook in het warenhuis van de Voedselbank gekeken en bij KeiGoed, het kringloopwinkeltje van de voedselbank waar non-food (oud en nieuw) verkocht wordt. We hebben ook geleerd dat er veel banen zijn dus ze hebben veel vrijwilligers nodig voor bijvoorbeeld: de kratten inpakken, het voedsel regelen en bijhouden wie er allemaal bij de Voedselbank zit en wie er bij wil. Vrijwilligers zijn altijd welkom, je kunt naar de site van de Voedselbank gaan om je aan te melden.

heel groot Door: Jarmo

De Voedselbank in Rotterdam was echt heel groot. We mochten zelfs even in de koelcel staan en dat voelde heel erg koud aan. We werden ontvangen door Lela en zij gaf ons een presentatie. We mochten nog iemand interviewen. Aan het eind werden we met de bus weer teruggebracht naar school.

8

ciers en producenten in de voedingsmiddelenindustrie. Armoede groeit helaas in Nederland en daarom is de hulp die ze krijgen van bedrijven en supermarkten erg belangrijk. En op deze manier wordt verspilling van voedsel ook tegengegaan. Het is toch veel beter dat de supermarkten overgebleven voedsel aan de Voedselbank geven in plaats van weggooien?


presentatie en een rondleiding Door: Hicham Wij zijn op 3 oktober met Hoedje van Papier naar de Voedselbank geweest. We werden opgehaald door twee busjes. Eerst waren we beetje verdwaald maar daarna hadden we het gelukkig gevonden. We kregen eerst een presentatie van mevrouw Lela. Zij gaf ons heel veel informatie en we mochten haar vragen stellen. We kregen na de presentatie een rondleiding van mevrouw Lela. We mochten naar de grote opslagplaatsen waar er erg veel voedsel was opgeslagen. We hebben de koeler gezien met verse groente en fruit. Ook zag ik heel veel brood. Er was ook een afdeling van Jarige Job. We zagen er speelgoed voor kinderen. Jarige Job is een stichting die samenwerkt met de voedselbank en ervoor zorgt dat kinderen, die geen geld hebben om hun verjaardag te vieren, dat t贸ch kunnen doen. Na de rondleiding mochten we mevrouw Jordania Dunker interviewen. Zij is 22 en werkt als vrijwilliger bij de Voedselbank. Het was een te gekke dag.

9


in actie voor anderen Door: Brianna

Wij, De Rank, zijn heel actief geweest om eten en allemaal andere spullen in te zamelen. We hebben zelfs een motto: in veel weken, veel spullen! De hele school heeft er aan meegedaan. Groep 3 heeft een bolderkarrenactie gehouden en dat was echt een succes. Ze hebben 398 producten opgehaald. Groep 4 en 5 hebben verjaardagsdozen gemaakt en gevuld voor de kinderen die bij de Voedselbank komen. Op 12 oktober gaat groep 6 blikjesdag houden. Dan gaan ze zoveel mogelijk blikjes proberen te verzamelen. Groep 7 heeft een sponsorloop gehouden. Ook waren er acties met lege flessen. De kleuters hebben de collectebussen versierd. Deze hebben ruim driehonderd euro opgebracht. Daarnaast is elke groep naar supermarkt Plus gegaan. We zijn ook naar de Albert Heijn geweest.

10


veel voedsel verzameld Door: Jai

Er is echt heel veel voedsel verzameld door onze school en dat is echt tof. Het leukste vond ik om de Voedselbank van dichtbij te zien en nu kunnen we ze ook helpen met al het eten dat we ze gaan geven. Er werken bij de Voedselbank in Rozenburg zeven vrijwilligers. In Rotterdam zijn dat er veel meer maar dat komt omdat ze in Rozenburg niet zoveel kratten uitdelen als in Rotterdam. De mensen die eten komen halen bij de Voedselbanken, zijn echt heel erg blij dat ze eten krijgen want ze hebben al heel erg weinig. Binnenkort gaat de Voedselbank in Rozenburg verhuizen. Nu zijn ze niet heel erg goed bereikbaar maar dat zijn ze na de verhuizing naar de Lekstraat wel. Ze hebben trouwens ook een tweedehands winkeltje met oude spullen. Met het geld dat ze hier verdienen, kunnen ze weer spullen gaan kopen voor de mensen die het nodig hebben. Soms hebben ze meer dingen nodig dan alleen maar eten. Bijvoorbeeld Pampers voor hun baby of shampoo om te douchen. Dit krijgen ze niet altijd maar soms wel.

11


record door groep 3 Door: Anouk en Aron

Basisschool de Rank steunt de Rozenburgse Voedselbank en niet zo’n beetje ook! Zo heeft een kind 58 producten opgehaald in 45 minuten. Groepen 1, 2 en 3 hebben collectebussen gemaakt. En die hebben ze bij de deelnemende winkels in Rozenburg gezet zodat de klanten geld kunnen geven. Het record is gevestigd door groep 3 want zij hebben met karretjes 398 producten opgehaald! En dan groep 8, zij hebben 38 pakken Wicky drink opgehaald. Dat is 57 liter! Ze hebben 17 pakken kokosbrood en 9 pakken koekjes verzameld. Dat was echt een heel lokaal vol!

12


13


HET voedselbankPROJECT OP PCBS DE RANK

Het begon allemaal met een gesprekje tussen 2 moeders tijdens de schoolreis. Voor iedereen het door had, bleek er een groots project te zijn ontstaan. Kinderen gingen aan de slag met de thema’s armoede binnen de eigen samenleving en voedselverspilling. Maar leren doe je door ‘het te doen’. Bijvoorbeeld door je in te zetten voor een goed doel, passend bij deze thema’s. Het Voedselbank-project was geboren. Eerst de aanleg van een groentetuintje, inzamelacties bij winkels en alle acties die de kinderen verzonnen zijn uitgevoerd.

14

Al met al is het een heel creatief project geworden, waarbij alle kinderen zich voor de volle 100% hebben ingezet. Ruim 4500 producten (food en non-food) en een flinke financiële bijdrage voor de Voedselbank zijn de eindresultaten van het project. En niet te vergeten, de kinderen zullen bij het volgende schoolreisje vast netjes hun broodjes opeten i.p.v. weggooien. Natasja de Jong-Oosterman en Erna Ris-van Citteren, organisatoren Voedselbank-project PCBS De Rank


dank jullie wel! Uiteraard willen we iedereen bedanken die mee heeft geholpen aan onze acties! Dankzij de onderstaande bedrijven en winkels is het project geslaagd en hebben we samen een heleboel mensen blij gemaakt.

Aannemersbedrijf Warmerdam BV A&F Sport Aannemersbedrijf JB Oosterlee BV Aannemersbedrijf Qualm BV Administratie en advieskantoor Kars Albert Heijn De Rijdende Kapster Antonia Bito Reizen Bloemen & Living Bloemsierkunst de Carlton Breukel Slaapcomfort Brouwenstijn Delicatessen Budding Schilders & Glaszettersbedrijf Cabot BV Café de Buurt Cercon services DA Richard Rozenburg De Klussenier, Carlo Farina De Taartentent Deelgemeente Rozenburg Dewi Reclame Diamanttechniek Rozenburg DVO Electrotechnisch Bedrijf Beijer Elwibo Emma’s memory, antiek/brocante/curiosa Four Seasons damesmode G4S beveiliging Globe Reisburo Gusip Uitzendbureau Hannôt Hema Rozenburg Het Ambacht, zeepatelier en kadowinkel Hotel Eetcafé ’t Centrum Hotel Rozenburg Irish pub Finnegan’s Juwelier Foort Verhoef Kapsalon Linda

Keppel Verolme Kinderboerderij De Beestenboel Kozijnenkampioen Kruithof Optiek Lavida Lingerie en Wellness Loodgietersbedrijf Van Ringelesteijn BV Marsman Speciaalzaak Meesterbakker Voskamp Oosterman Afbouw Optiek Nouveau Ouwendijk Hobbycentrum B.V. Perfect Mobile Pesch Electrotechniek Pier 54 dames -en herenmode Plus Rozenburg Posly Kralen & Zoetwaren Primera Rozenburg Rabobank Voorne Putten & Rozenburg Relax Your Feet Restaurante La Caleta Rieke Vastgoed BV Ristorante Pizzeria La Sicilia Rozenburgse Reddingsbrigade Secret Jewels & Fashion Slagerij Exquise ‘t Oude Vuur workshops groendecoraties ‘t Stoffenhoekje Taxi v/d Meer Team Kapsalon The Read Shop Thermawell Van der Breggen Bakkers Van Leeuwen Tweewielers B.V. Velro Vastgoed & Assurantiën Vishandel de Lekkerbek Vreugdenhil Tweewielers Wezemer Kapsalon Zlippers schoenen

15


JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE VIDEO - RADIO MAKEN

WIL JIJ MEER WETEN OVER DE WIJKTIJGERS WORKSHOPS? OF ZELF EEN KEERTJE MEEDOEN? KIJK DAN OP ONZE WEBSITE: WWW.WIJKTIJGERS.NL - JE MAG ONS OOK BELLEN: 010-4222506

Dit magazine wordt mede mogelijk gemaakt door:

2012 Rank De Voedseltijgers  
2012 Rank De Voedseltijgers  
Advertisement