Page 1

SLIM GEMAAKT!

IN DIT MAGAZINE WAT VIND JIJ SLIM GEMAAKT? NATUURHISTORISCH MUSEUM EEN DAG UIT HET LEVEN VAN...

WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE

MAART 2012


VOORWOORD Met gepaste trots presenteren we de resultaten van dit magazine, dat door de inzet van velen, maar vooral door de kinderen van basisschool Het Plein, tot stand is gekomen. We hopen dat alle kinderen die aan de workshop hebben meegedaan het leuk en leerzaam hebben gevonden. Stichting Hoedje van Papier gaat uit van kennis, talenten, creativiteit en verantwoordelijkheidsgevoel van kinderen en probeert deze eigenschappen samen met hen verder te ontwikkelen. Op deze manier proberen we een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen en te werken aan hun zelfbeeld en zelfvertrouwen.

Met de medewerking van vele enthousiaste en goede workshopleiders is het gelukt dit project tot een succes te maken en hebben we de mogelijkheden gekregen met de kinderen reportages te maken van spannende plekken in en buiten de wijk en interviews te houden met belangrijke en beroemde mensen uit de wijk en de stad. Kortom, er is voor veel kinderen een nieuwe wereld opengegaan. We wensen je heel veel leesplezier! Het team van Hoedje van Papier

DE REDACTIE meester dirk

Juf Eveline

Ik ben meester Dirk en ik ben 34 jaar. Ik werk als computerdocent. Ik vind mijn werk hartstikke leuk. Af en toe interview ik zelf ook mensen. Mijn droombaan is piloot. Mijn hobby’s zijn fitness, voetbal en tennis. Mijn lievelingseten is de nasi goreng van mijn moeder.

Ik ben juf Eveline en ik ben 27 jaar. Ik geef lessen Journalistiek en Fotografie voor Hoedje van Papier. Ik interview ook wel eens iemand en ook maak ik veel foto’s. Mijn hobby’s zijn koken en reizen. Mijn lievelingseten is Italiaans; eigenlijk al het eten uit Italië vind ik lekker!

Soufian

Door: Jenno Ik heb Souf geïnterviewd. Hij vond het thema Slim Gemaakt leuk en goed. Hij vindt de botten van de mens het meest slim gemaakt aan de mens. Hij wil later graag profvoetballer worden. Als hij zijn eigen vliegtuig had, zou hij naar Marokko vliegen.

malika

Bij het thema Slim Gemaakt denk ik aan de planeten. De Poolster is geen planeet maar dat vind ik de mooiste ster. Ik zou graag willen leren of er leven is op Mars.

2

VAN DIT MAGAZINE STELT ZICH VOOR...

jenno

Door: Soufian Jenno is een jongen van 10 jaar. Hij wil later graag profvoetballer worden. Hij zou graag naar de ruimte willen gaan, net als André Kuipers. Hij zou dan graag Jupiter willen zien. Hoe raketten landen vindt hij erg slim bedacht.

sergio

Door: Bircan Sergio vindt de kern van de aarde slim gemaakt. Van de mens vindt Sergio de hersenen slim gemaakt. Sergio wil meer leren over de Melkweg. Later wil hij striptekenaar worden. Sergio wil niet de ruimte in. Hij wil niet naar een planeet, ook al mocht het. Hij gaat liever naar Brazilië met vakantie.


dhiradj

mohamed

Ik heb Dhiradj (mezelf) geïnterviewd. Dhiradj is 10 jaar, hij is geboren op 18 augustus 2001. En Dhiradj weet van zichzelf niet wat hij later wil worden. Wel zou hij graag een keer naar Amerika met vakantie gaan. Ook zou hij meer willen leren over hoe de wereld is ontstaan.

Ik ben Mohamed, ik ben 12 jaar jong. Ik wil later huizen maken. Ik wil later ook naar een andere planeet, naar Mars of Jupiter, en dan terug naar huis of naar Marokko.

mila

Ik vind mezelf slim gemaakt in de wereld. Slim gemaakt aan de mens vind ik dat mensen kunnen bewegen. Ik wil in dit thema nog leren wie de eerste raket heeft gemaakt. Ik wil dierenagent worden als ik later groot ben. Ik wil niet naar de ruimte toe en ik wil nog wel een keer naar Italië, maar ik ben er wel al drie keer geweest, en één keer naar Marokko.

bilal

Ik ben Bilal en ik ben 10 jaar oud. Ik vind in de wereld de computers slim gemaakt. Ik vind ook de hersenen slim gemaakt. Ik wil leren binnen dit thema hoe gebouwen worden gemaakt. Ja, ik wil ook naar de ruimte reizen net als André Kuipers. Ik wil graag een keer naar Venus en Mars reizen. Ik wil ook graag weer een keer naar Parijs.

ziad

Amina

Door: Ahlem Amina vindt mensen slim gemaakt in de wereld. Amina vindt aan de mensen dat de organen ook slim zijn gemaakt. Amina zou meer willen weten over wie de eerste raket heeft gemaakt. Ze zou graag later kapster willen worden. Ook zou ze graag net als André Kuipers naar de ruimte gaan, maar dan naar Jupiter. Amina gaat graag naar Marokko en Frankrijk als ze vakantie heeft.

Ik ben Ziad, ik ben 10 jaar oud. Ik heb meester Dirk geïnterviewd. Ik vind de aarde slim gemaakt. Ik zou graag leren hoe raketten landen. Als ik ooit naar de ruimte ga, dan zou ik naar Mars gaan. Ik wil later graag advocaat worden. De leukste landen vind ik Marokko en Spanje.

liz

ahlem

Door: Amina Ahlem vindt raketten slim gemaakt in de wereld. Ahlem vindt bewegen slim gemaakt aan de mens. Ze zou meer willen leren over wie de eerste raket heeft gemaakt. Ze wil later dokter worden. Ahlem wil niet naar de ruimte reizen, ze gaat liever naar Italië en Marokko als ze vakantie heeft.

Door: Imane Liz vindt het heel leuk om te interviewen en haar hobby is buitenspelen met Imane. Ze wil meer weten over de natuur. Ze vindt de mens bijzonder en de onderdelen in de mens interessant. Later wil ze veel dingen worden. Haar lievelingsplaneet is Saturnus, ze wil heel graag naar de ruimte. Haar lievelingsland is Turkije.

bircan imane

Door: Liz Imane vindt de mens bijzonder. Ze zou meer over de natuur willen weten. Ze wil later iets doen met kinderen, daarom wordt ze juf. Imane zou naar Saturnus willen vliegen en ook nog even langs Frankrijk willen gaan.

Door: Sergio Bircan is 11 jaar en vindt de kern van de aarde slim gemaakt. Van de mensen vindt hij de hersenen interessant. Bircan zou ook willen leren over de buitenkant van de wereld. Hij wordt later pianist of tekenaar. Bircan zou niet naar de ruimte gaan en ook niet naar een planeet. Hij zou wel graag naar Turkije willen gaan.

3


slim gemaakt!

DE mens

In de les bespreken we nu het thema Slim Gemaakt. Dit gaat over allerlei uitvindingen en dingen die slim gemaakt zijn in de wereld. In de eerste les hebben we gebrainstormd over het thema en hebben we gekozen om binnen dit thema De Mens te behandelen. Wij kennen de mens zoals hij nu leeft en woont, maar hoe was dat vroeger? We hebben in een les creatief schrijven een verhaal geschreven en gepresenteerd over een van de vier typen mens. Je kon kiezen uit de oermens, de junglebewoner, de Eskimo en de ruimtevaarder. Hierbij mocht je je fantasie gebruiken en alles verzinnen wat je maar wilde. Wij beschrijven een dag uit het leven van…

ESKIMO’S

EEN JUNGLE-BEWONER

Zijn dag zag er leuk en mooi uit. Overdag speelde hij met de dieren en hij danste veel. Hij kwam aan zijn eten doordat hij veel apenvrienden had die hem bananen gaven. Hij at veel fruit en soms ook gras. Hij woont in een boomhuis en soms gaat hij naar een grot. Zijn jungle zag er heel mooi uit. Hij heeft veel vrienden, zoals een aap, leeuw, olifant, vis, vogel, beer, giraffe, tijger, rat en een muis. Zijn hobby’s zijn apen nadoen. Hij haat het als mensen zijn eten aanraken. In zijn huis heeft hij een stoel van blaadjes en takken en een tafel van hout. Ook heeft hij een kraan waar modder uitkomt. Hij heeft ook een vrouw en zij is een beer. Hij eet het liefst biefstuk. Door: Imane

4

Eskimo’s zijn mensen die op de Noordpool leven. Sommigen wonen in een iglo, dat is een soort huis maar dan van ijs. Zelf denk ik dat ze vis eten. Op de Noordpool is het heel koud en de mensen die daar zijn moeten zichzelf warm aankleden. Door: Ahlem

EEN INDIAAN

In de jungle zijn heel veel indianen. Daar hebben ze veel grotten. Er kwam een indiaan aanbellen bij de andere indiaan. Hij zei: ‘ik kom op bezoek’, en de andere zei ‘kom maar binnen.’ Ze gingen zitten, dronken een kopje thee en gingen samen gezellig kletsen. Door: Amina


De oermens

De dag van de oermens was zonnig. Zijn beste vrienden waren de Sint en de Kerstman. Hij at mieren en dino’s. Hij maakte een vuurtje van zijn eigen okselhaar. Waar hij woonde, woonde ook Tarzan. Hij en Tarzan gingen bij elkaar wonen. Samen gingen ze de dino eten. De oermens had van botten een wapen gemaakt en Tarzan had een speer gemaakt. Door: Bilal

JEKIPAKUTA

Junkies zijn arme mensen. Zijn dagen waren niet zo leuk. Mensen beweren dat hij gek is. Hij gelooft in ufo’s. Hij heet gekke Jekipakuta. Hij zong voor geld en dan lachten mensen hem uit. Dat was niet normaal. Ze lachten omdat hij geen geld had, dat is zielig. Daarom koos ik voor hem. Door: Jenno

DE OERMENS

De oermens leeft in een doos. Hij ging met Sinterklaas en de Kerstman jagen op Zwarte Pieten en elfen. Zijn beste vriend is Tarzan. Samen gingen ze een kopje thee drinken. Ze wonen in de buik van een dino. Als ze eruit willen, moest de dino gaan poepen. De poep was zo warm dat ze het als deken konden gebruiken. Door: Mohamed

5


DE OERMENS

De dag van de oermens ging goed, omdat hij een dino had gegeten. Zijn vrienden waren Sinterklaas en de Kerstman. Ook was hij vrienden met Tarzan. De oermens heeft veel geleerd van Tarzan, bijvoorbeeld een kopje thee drinken. Ze woonden in de buik van de dinosaurus rex. Door: Dhiradj

Jungle-Bewoners

Het was een hele stormachtige dag, maar de mensen waren gewoon eten en een slaapplek aan het zoeken. Ze zochten in bomen en in bosjes, maar er was geen een fruit wat zij konden vinden. Maar een van hen zei, ‘er moet hier in de jungle toch wel iets te eten zijn?’ Iemand anders zei: ‘Ja, maar waarom vinden wij het dan niet?’ Maar ineens kwamen er dorpen met bakken vol fruit en andere dingen. Ze vroegen: ‘Zoeken jullie fruit? Alsjeblieft! Als jullie nog meer willen, is het aan de andere kant van de oever.’ Door: Liz

INDIANEN

De indianen wonen in de kinderboerderij en ze eten kippen en geiten. Overdag rennen ze achter de paarden aan. Ze drinken bloemen en ze kunnen vliegen. Ze slapen in het hooi. Door: Mila

6


BABOE

Op de Noordpool leefde eens een Eskimo die Baboe heette. Hij werd wakker en had zin in een ontbijt. Dus ging hij op pad om eten te zoeken. Opeens zag hij een stuk ijs dat loszat en hij ging er naartoe. Hij pakte het stuk en duwde het weg. Toen zag hij vissen zwemmen en ving en paar vissen. Toen moest hij alleen nog een paar stokken vinden om daarmee vuur te maken. Hij was heel lang aan het zoeken en uiteindelijk vond hij een paar takken. Toen kookte hij de vis en at hij het op. Toen ging hij naar zijn vrienden, de ijsberen en kletste leuk samen. Toen vroeg zijn vriendin een gunst. Haar baby was weggelopen en ze wist niet waar hij was. Toen stelde Baboe haar gerust en ging op pad om haar baby te zoeken. Het sneeuwde en de wind vloog langs zijn oren. Opeens hoorde hij een geluid. Het was de baby! Hij rende er naartoe en pakte hem op. De baby had honger, je hoorde zijn maag knorren. Baboe had nog wat te eten en gaf het aan de baby. Hij ging terug naar zijn vriendin en gaf haar de baby. De moeder van de baby was zo blij dat ze haar baby terughad. Zij noemde haar baby Jan. Baboe ging terug en maakte een iglo. Hij ging slapen en leefde nog lang en gelukkig. Door: Malika

EEN JUNKIE

Er was eens een junkie. Hij heet Fred. Fred was geen lieve junkie. Hij maakt katten en zwerfhonden dood. Als Fred een doos ziet, gaat hij erin wonen. Fred heeft geen familie, daarom was hij superboos. Door: Sergio

7


Op bezoek bij het Natuurhistorisch Museum Het thema deze periode is ‘Slim Gemaakt’. Tijdens de VDA-lessen hebben we gesproken over de mens, die slim gemaakt is. Het skelet en de verschillende botten, maar ook de evolutie van de mens zijn al in de lessen aan bod gekomen. Dus wat is nu een leuker uitje dan een bezoek aan het Natuurhistorisch Museum, waar mens en dier tot op het bot worden uitgepluisd?

Imane: Ik vond het heel leuk in het museum. Er waren hele grote dingen. Ik ben in een museum geweest, het was het Natuurhistorisch Museum. We hebben van een vrouw een potlood en een boekje gekregen en daarin moest je alles schrijven want er zaten allemaal vragen in en die moest je beantwoorden. Ik zag daar allemaal dieren en insecten, ik vond de grote dieren heel opvallend. Ik vond de potvis het interessantste. Alle dieren hadden plastic ogen. Het leukste vond ik dat je steeds naar een andere kamer moest. Het interessantste dier vond ik de ijsbeer want hij was heel mooi wit en wat ik heel eng vond was de krokodil. Ziad:

Ik vind het museum leuk, omdat er dieren zijn. Ze zijn wel echt maar ze bewegen niet en de ogen zijn nep want dat zijn knikkers. Toen hadden we een opdracht gekregen en ik was met Bircan. Toen moesten Bircan en ik naar het skelet van de giraffe. Daar moesten we in het boekje de schedel rood kleuren, de wervels geel en de ribbenkast blauw kleuren.

8

Jenno:

21 februari gingen we naar het Natuurhistorisch Museum. Het was leerzaam. Er waren echte dieren, maar ze hadden knikkerogen omdat ze de echte ogen eruit hebben gehaald omdat het zou rotten. We zagen een potvis en slangen en er was een giraffenskelet. We zagen dinosauruseieren en een wolf, een kameel en een dolfijn.


Dhiradj:

Ik heb een koe gezien die twee koppen had en waarschijnlijk was dat een tweeling. En ik heb die koe gezien bij het Natuurhistorisch Museum. Ik heb daar ook een potvis gezien, zijn skelet en een hert met twee koppen. We hebben ook een giraf gezien en het was ook een skelet. Ik heb geleerd dat giraffen en mensen net zoveel ruggengraat botten hebben. Er was ook een heel groot mammoetskelet en er was ook een grote potvispenis, ongeveer 90 centimeter. Er was ook een chimpansee maar alleen de ogen waren eruit gehaald, dat waren een soort van knikkers.

Sergio:

Ik vond het museum een beetje leuk omdat ik niet alles heb gezien. Het enige wat ik heb gezien is een giraf en een potvis. Wat ik niet had verwacht was een soort dier dat een kruising was tussen een konijn en een neushoorn. Het opvallendste was de potvis en de giraf. Toen ik thuis was heb ik niks verteld want ik was moe van het opschrijven.

Ahlem:

Wij zijn 21 februari naar het Natuurhistorisch Museum gegaan. We kregen een klein boek met 8 pagina’s. Daar stonden vragen in over natuur. Ik vond het leuk en leerzaam. Ik vond alle dieren opvallend omdat ik meteen wist dat de dieren echt waren, maar de binnenkant van de dieren was nep. Ik heb er heel veel van geleerd, bijvoorbeeld wat gewerveld en ongewerveld betekent. Ik vond het leuk dat we naar verschillende kamers moeten gaan waar je de antwoorden kon vinden.

9


Mila:

Wij zijn twee weken geleden naar het Natuurhistorisch Museum gegaan. Wij zijn daar heen gegaan omdat ons thema Slim Gemaakt is. Het was daar heel leuk. We zagen daar echte dieren. Een walvis en een leeuw en nog veel meer. De juffrouw had ons beneden een rondleiding gegeven. Er was een grote potvis die wel langer was dan 10 meter. De juffrouw gaf ons een boekje en dan moesten we vragen beantwoorden en door het museum gaan lopen. We zagen allemaal botten en we zagen ook dieren die uit elkaar waren gehaald. We zagen een konijn met een vleermuizenneus en poten van een varken. We zagen ook de botten van een mammoet en van een kameel.

Bircan:

Malika: Ik vond het heel leuk in het Natuurhistorisch Museum. Ik zag het skelet van een hele grote potvis. Toen hadden we een speurtocht gedaan. Ik had de speurtocht met Mila gedaan. Ik vond het egeltje in het McFlurry doosje zielig omdat hij daardoor dood is gegaan. Ik schrok van de dromedaris, omdat ik hem niet zag. Ik zag ook de vlinders. Ik vond ze heel mooi. Ik zag ook een kalf met 2 hoofden. Als laatste zag ik eieren, zeedieren en zoogdieren. Ik vond het heel leuk en gezellig.

Ik en mijn groep zijn naar het Natuurhistorisch Museum geweest. Wij moesten in groepjes van 2 werken. Ik was met Ziad. Het was leuk, want wij moesten een speurtocht houden met de dieren. De opgezette tijger maakte mij gek. De dieren waren echt bijzonder en het was leuk. Er was een skelet van een giraffe. Hij was heel mooi. Er was ook een wolf met een hele zachte vacht.

10


Liz:

Ik vond het museum leerzaam. Ik heb een soort van speurtocht gedaan met Imane. Ik heb een wolf gezien, een kameel en een kangoeroe. Ik heb ook skeletten gezien van een leeuw, een zebra, een koe en veel meer. Ik heb ook een mammoet gezien en een skelet van een giraf. Ik heb ook een stier en een krokodil gezien. Wat ik gek vond was de egel in een McFlurry beker. Het meest opvallend vond ik een diertje met grote ogen. Wat ik niet wist was dat er een hoorn was gestolen van een neushoorn.

Amina:

Wij zijn twee weken geleden naar het Natuurhistorisch Museum gegaan. We zijn daar naartoe gegaan om te leren en omdat ons thema Slim Gemaakt is. Wat mij opviel, is dat er allemaal dieren waren met plastic ogen. Ik vond het heel leuk in het museum omdat ik daar niets van wist. We kregen een boekje en daarin stonden opdrachten en wat ik leuk daaraan vond is dat we steeds de kamers moesten zoeken waar we de antwoorden konden vinden. Ik heb er veel van geleerd. Het meest bijzondere dier vond ik de grote dolfijn. Ik vind het de bijzonderste omdat ik niet had verwacht dat een dolfijn erg groot was en dolfijnen zijn mijn lievelingsdieren.

Mohamed:

Ik had een koe gezien met twee koppen. En een hert met twee koppen en ook het skelet van een potvis. Ook het skelet van een giraffe. We zagen ook de nek van een mens. Ook zag ik een krokodillenhuid, de penis van een potvis, een mammoetskelet, een tijgerhuid, een chimpanseehuid, vissen en een vlinder.

11


JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE VIDEO - RADIO MAKEN

WIL JIJ MEER WETEN OVER DE WIJKTIJGERS WORKSHOPS? OF ZELF EEN KEERTJE MEEDOEN? KIJK DAN OP ONZE WEBSITE: WWW.WIJKTIJGERS.NL - JE MAG ONS OOK BELLEN: 010-4222506

Dit magazine wordt mede mogelijk gemaakt door:

2012 Plein Slim gemaakt!  
2012 Plein Slim gemaakt!  
Advertisement