Page 1

HET PLEIN

GROEP 6/7C

IN DIT MAGAZINE kindvriendelijke route WAT IK OOIT EENS ZOU WILLEN BEZOEKJE AAN DE BUFFEL

WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE

JUNI 2012


VOORWOORD Met gepaste trots presenteren we de resultaten van dit magazine, dat door de inzet van velen, maar vooral door de kinderen van basisschool Het Plein, tot stand is gekomen. We hopen dat alle kinderen die aan de workshop hebben meegedaan het leuk en leerzaam hebben gevonden. Stichting Hoedje van Papier gaat uit van kennis, talenten, creativiteit en verantwoordelijkheidsgevoel van kinderen en probeert deze eigenschappen samen met hen verder te ontwikkelen. Op deze manier proberen we een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen en te werken aan hun zelfbeeld en zelfvertrouwen.

Met de medewerking van vele enthousiaste en goede workshopleiders is het gelukt dit project tot een succes te maken en hebben we de mogelijkheden gekregen met de kinderen reportages te maken van spannende plekken in en buiten de wijk en interviews te houden met belangrijke en beroemde mensen uit de wijk en de stad. Kortom, er is voor veel kinderen een nieuwe wereld opengegaan. We wensen je heel veel leesplezier! Het team van Hoedje van Papier

DE REDACTIE

VAN DIT MAGAZINE STELT ZICH VOOR...

Juf Eveline

JUF KIM Juf Kim werkt bij Het Plein. Toen ze

Juf Eveline werkt voor Hoedje van Papier. Zij geeft lessen journalistiek en fotografie. In haar vrije tijd houdt ze van koken, sporten, fotografie en reizen. Juf Eveline zou graag een reis maken naar een ver land, zoals Zuid-Afrika of Argentinië, waar ze mooie natuur hebben en lekker eten. Maar daarvoor moet ze nog wel even sparen!

klein was wilde ze al juf worden, omdat ze kinderen altijd zo vrolijk vindt! Als ze veel geld zou hebben zou ze een wereldreis maken. Bijvoorbeeld naar Bali, want de natuur daar lijkt haar erg mooi. In haar vrije tijd houdt ze van tennis, winkelen, hard meezingen met liedjes en taarten bakken.

virindra Door: Bradley Dit is Virindra, hij is 10 jaar oud. Zijn lievelingseten is patat, nasi, bami en nog veel meer. In zijn vrije tijd voetbalt hij en houdt hij van vissen. Hij zou graag naar Dubai en Frankrijk gaan, omdat het daar lekker weer is.

ranildo Ik ben Ranildo en ik ben 11

jaar. Als ik later groot ben wil ik graag voetballer worden, omdat ik dat leuk vind. Als ik veel geld zou hebben zou ik kleren gaan kopen. Mijn lievelingseten is bami. Ik heb 1 zus. Ik ga graag naar Kaapverdië met vakantie.

SANAE Door: Shakira Hallo, ik ben Shakira en ik heb Sanae geïnterviewd. Ze heeft 2

zussen en 2 zusjes. Haar leukste herinnering is haar verjaardag. Ze zou graag naar Marokko gaan omdat het daar warm is.

2


bradley Door: Virindra Bradley wil later graag bij de politie

Said Door: Aman Said vindt het leuk om te voetballen.

werken. Als hij veel geld had zou hij een villa kopen. Zijn lievelingseten is bami, spaghetti, loempia, burritos en nog veel meer. Hij heeft drie zussen. Zijn leukste herinnering is Disneyland Parijs. Hij zou graag naar België gaan om zijn oma te zien.

Als Said veel geld heeft wil hij een villa kopen. Zijn hobby is voetballen en dat doet hij veel in zijn vrije tijd. Hij heeft broertjes en zusjes. Hij zou graag naar Marokko met vakantie gaan omdat hij het daar leuk vindt.

kauser Ik ben Kauser en ik ben 12 jaar.

Later wil ik graag een voetballer worden omdat ik zelf ook van voetbal hou. Als ik veel geld had zou ik dat aan kinderen van andere landen geven en mijn eigen voetbalclub kopen. Mijn leukste herinnering is toen ik leerde praten. Ik ga graag naar Suriname omdat ik het superleuk vind om weer eens naar een ander land te gaan.

rachel Door: Zeynep Nur Hallo allemaal, ik ben Zeynep Nur en

ik heb een interview gehouden met Rachel Antoe. Rachel wil later werken bij de animalcops. Als ze veel geld heeft gaat ze verhuizen naar Italië.

rachida Door: Lyra Rachida wil graag juf worden van

kleuters, omdat ze het leuk vindt om met kinderen te spelen. Ze wil ook een dokter worden omdat ze graag mensen helpt. Haar hobby’s zijn fietsen en met anderen buiten spelen. Haar leukste herinnering was om in Marokko stenen te wassen toen ze 3 was. Ze gaat graag naar Marokko omdat haar ouders daar zijn geboren.

aman Door: Said Dit is Aman, hij is 11 jaar. Aman vindt

voetballen leuk. Hij wil later graag profvoetballer worden. Hij heeft geen broers en zussen. Als hij veel geld had zou hij dat aan de armen geven. Zijn lievelingseten is Marokkaans. Zijn familie komt daar vandaan maar hij is in Nederland geboren. Toch vindt hij het heel leuk om naar Marokko op vakantie te gaan.

Lyra

shakira

Door: Sanae

Hallo ik ben Sanae en ik ga Shakira interviewen. Shakira wil later kapster worden, omdat ze dat leuk vindt. Als Shakira veel geld heeft zou ze een bediende huren. Haar lievelingseten is kapsalon. Ze zou graag naar Disneyland Parijs gaan en wil graag naar Hawaï.

Door: Rachida

Lyra wil later graag model worden, omdat het leuk is om jezelf te zien in een tijdschrift. In haar vrije tijd gaat ze graag computeren en als het zomer is gaat ze met haar zus fietsen en computeren. Haar zus heet Liesl. Haar leukste herinnering was om naar Center Parcs te gaan. Ze gaat graag naar de Filippijnen omdat het gezellig is om naar haar familie te gaan.

CINDY Door: Rachel Hallo allemaal, ik ben Rachel en ZEYNEP NUR Door: Cindy Zeynep Nur wil later een juf worden,

omdat ze het leuk vindt om kinderen les te geven. Als Zeynep Nur veel geld had, dan zou ze de helft geven aan een goed doel en met de andere helft gewoon kopen wat ze wil. Haar lievelingseten is kapsalon. Zeynep Nur speelt graag piano in haar vrije tijd en ook fietsen vindt ze leuk. Haar leukste herinnering was toen ze een zusje kreeg. Ze zou graag naar Turkije gaan omdat haar familie daar is en het er heel erg warm is.

ik heb mijn interview gehouden met Cindy Chang. Ze wil later juf worden omdat ze heel erg van kinderen houdt. Als ze rijk wordt geeft ze het meeste van het geld aan het goede doel en wat ze met de rest doet weet ze nog niet. Haar lievelingseten is lasagne en het liefst maakt ze haar Chinese huiswerk. Haar hobby’s zijn fietsen en paardenboeken lezen. Haar leukste herinnering was toen ze haar broertje kreeg.

3


UITJE IN DE WIJK

KINDVRIENDELIJKE ROUTE In het Oude Noorden worden in 2012 verschillende kinderkunstwerken onthuld, die de kindvriendelijke route aangeven. De Kindvriendelijke Route is verzonnen om te zorgen dat kinderen een veilige route hebben om te wandelen van school naar huis, naar speelpleinen en naar elkaar. Door de kinderkunstwerken weet je precies waar de route loopt. Eind april werd de Muurbij onthuld op de Gerard Scholtenstraat.

SONOR

Door: Bradley Dinsdag 24 april gingen we een interview doen met Ruurd. Hij gaf ons een uitnodiging over een tuin buiten jouw huis dus we hebben hem geïnterviewd. Hij is 42 jaar en hij loopt stage bij Sonor. Het gaat over de kindvriendelijke route.

Wat heb ik gedaan?

Door: Zeynep Nur Ik heb vandaag mensen geïnterviewd . En naar een kunstwerk gekeken. Ik heb mensen geïnterviewd over de kindvriendelijke route. De mensen vonden het kunstwerk prachtig! Ik vond het wel mooi. Er is mij niks opgevallen en ik vond er niks vreemd aan.

praten met mensen

Door: Saïd Ze gingen praten met de mensen en ze gingen vragen stellen aan mensen die van school zijn. Ik heb niet geïnterviewd omdat ik het niet leuk vind. Ik houd niet van interviewen dus ik interview geen mensen. We zijn naar de Zwart Jan gegaan en we zijn ook naar sportmensen gegaan.

4

mooi kunstwerk Door: Cindy Ik heb meester Ruurd geïnterviewd over de kindvriendelijke route. Hij vond het kunstwerk mooi! En ik vond het ook mooi en ook leuk. Hij vond de verkeersveiligheid niet zo goed. Hij vindt de kindvriendelijke route heel goed voor kinderen. Meester Ruurd heeft geen kinderen die op de kindvriendelijke route lopen, maar hij zou later zijn kinderen wel laten meedoen met een activiteit onder begeleiding. Ik vond het interview heel leuk!


LEUKE SFEER

Door: Virindra

Wat vindt u van dit idee? Het is goed voor de saamhorigheid, buren helpen elkaar. Vindt u het hier veilig? Ik heb last van jongeren in de pubertijd, zij spelen de baas en pesten. De politie is wel overal en buren komen voor elkaar op. Vindt u dit een veilige route? De Bergweg is een gevaarlijke weg en de Zwart Jan is ook nog wel gevaarlijk. Vindt u het nodig dat deze route is gemaakt? De achterstand in de wijk is van invloed op de kinderen, dus het is wel een goed idee. De route zorgt voor een leuke sfeer in de wijk.

VEILIGER VERKEER Door: Aman Ik heb iemand geïnterviewd en die man heet Marcel. Hij vindt de wijk wel leuk maar ook meevallen. Hij vindt bijna alle routes wel veilig, behalve de Zwart Janstraat. Daar rijden auto’s heel hard en ze kijken soms niet uit, ook niet voor fietsers. Als Marcel eens wens mag doen, dan zou hij wensen dat het verkeer veiliger wordt.

leuk idee

Door: Rachel Ik heb juffrouw Ozdën geïnterviewd. Zij vindt de kindvriendelijke route een leuk idee en ze zou zelf ook wel een kunstwerk willen maken voor in de route. Juf Ozdën heeft zelf 2 kinderen, eentje zit in groep 3 en de andere in groep 8.

FANTASIEBIJEN

Door: Lyra Vandaag 24 april gingen we mensen interviewen over de straat: Gerard Scholtenstraat. Het ging over fantasiebijen. We hebben een man geïnterviewd genaamd Ruurd. Hij is 42 jaar en loopt stage bij Sonor. Ik vond het een leuk interview. Bij de Gerard Scholtenstraat heb ik 31 fantasiebijen gezien. Ruurd vond de gekleurde bijen leuk en gezellig.

beetje vies

Door: Sanae Vandaag zijn we naar de Gerard Scholtenstraat geweest. We hebben daar twee mannen geïnterviewd. Eerst meneer Ruurd. Hij had hele goede antwoorden gegeven. Wat vindt u van de wijk? Ik vind dat de wijk er een beetje vies uitziet en het moet meer kleur krijgen. Waarom hebben jullie het kunstwerk in de Gerard Scholtenstraat gezet? Omdat het hier heel vies is en er spelen veel kinderen in de Gerard Scholtenstraat.

Juf Ozdën

Door: Rachida

Kent u de kindvriendelijke route? Ja, ik ken de kindvriendelijke route. Vindt u de kindvriendelijke route mooi? Ja supermooi, heel sfeervol. Heeft u kinderen die op de route lopen? Ik heb twee kinderen, die niet op de route lopen. Waarom niet? Ik woon er niet vlakbij. Zou u het leuk vinden om daar te wonen? Ik zou het wel willen, want daar kan je gezellig wandelen.

Ik vond het heel leuk, omdat we mensen mochten interviewen. En ze gaven leuke en boeiende antwoorden.

meneer Ruurd

Door: Kauser Vandaag 24 april hadden we een man geïnterviewd en die man heet Ruurd. Ik vroeg: “Vindt u dit een veilige route?” en Ruurd zei “Ja het is wel veilig,” maar Ruurd wou dat het overal zo was. En daarna vroeg ik “Wat vindt u van dit idee?” Toen zei Ruurd: “Ja ik vind het echt leuk en het is leuk voor kinderen.” Ik vond het ook heel leuk om Ruurd te interviewen.

5


fotografie

Een magazine is niet compleet zonder foto’s. Omdat wij niet allemaal professionele fotografen zijn, moeten we nog wel een beetje oefenen met het maken van foto’s. Eerst hebben we een les geoefend met belichting. Hier kun je wat foto’s van zien. Een andere les hebben we een opdracht gekregen om een woord te verbeelden op de foto. Daarvan zie je van elk groepje de beste foto.

Woord: Spelen

Woord: blij

Woord: Samen

6


wat ik graag nog eens zou willen doen lyra:

Ik ben Lyra en ik ben 9 jaar. Mijn droom is om in een blauwe zee te duiken en als ik goud vind word ik heel blij. Ik wil graag in een blauwe zee duiken omdat het me leuk lijkt.

ranildo:

Mijn droom is om Messi te grounten en om bij Barcelona te spelen en om Messi een pana te geven. Ik wil dat mijn hond niet bijt en dat hij rustig blijft en om van Real Madrid te winnen met 5-0 en ik wil geld verdienen.

virindra:

Op vakantie gaan naar Dubai want het is daar leuk en daar zijn leuke en mooie hotels en daar in die hotels zijn lekkere dingen in het restaurant en ik wil met mijn familie gaan want dan is het nog leuker. Daar zijn leuke winkels en daar zijn ook leuke zwembaden en het is ook leuk om met je familie samen te zijn.

rachel: Ik zou graag een keer willen parachute-

springen, omdat het me gewoon leuk lijkt om te doen maar het mag niet van mijn moeder omdat mijn moeder het gevaarlijk vindt omdat niet altijd de parachute goed uitklapt. Ik zou graag een keer een dier willen opzetten, omdat ik het gewoon leuk vindt maar het mag niet van mijn moeder omdat ze het eng vindt.

sanae:

Hallo ik ben Sanae en ik ben trots op mezelf omdat ik 2 seconden naast een duif ben gaan staan. En dat is echt een nachtmerrie, omdat ik heeeel bang ben voor duiven. Ik wil later alle duiven in Nederland afschieten.

cindy:

Wat wil ik nog een keer doen: terug naar China, omdat ik in China hele lieve familie heb in Wenton en vooral heb ik een hele aardige neef. Hij is grappig, raar en slim! Hij kan heel goed helpen. Ik vind het wel heel erg jammer dat mijn neef om 06:00 al naar school moet en dan moet ik altijd wachten totdat het 20:00 ’s avonds thuis is en dan kan ik lekker met hem spelen. En ik vind Chinees eten ook heel erg lekker en vooral noedels!

said:

Mijn droom is om profvoetballer te worden of ik wil een goeie baan en ik wil Madonna ontmoeten en dat ik met Madonna vrienden ben. En dat ik bij Barcelona ga spelen en ik wil Messi ontmoeten. Ik wil bij Barcelona spelen omdat het de beste club is, dat is mijn mening.

zeynep nur: In mijn toekomst wil ik onderwijsassis-

tent worden omdat ik het leuk vind met kinderen te werken en iets te leren. En als ik mijn diploma haal, wil ik een leuke en goeie baan.

rachida: Wat wil ik nog een keer doen? Ik wil terug kauser:

Ik wil later bij Barcelona spelen en ik wil dat Messi mij gaat trainen omdat ik van voetbal hou en ik wil nooit bij Real Madrid spelen.

naar Marokko om mijn oma’s en opa’s graf te bezoeken. Het zal ook leuk zijn om te gaan zwemmen en op de trampoline. Ik wil dan ook gaan zonnen en couscous eten, het gerecht van mijn oma. Ik ben trots op mijn A, B en C zwemdiploma.

7


aan boord van

de buffel cindy: Hallo allemaal, wij hebben afgelopen week een uitje gemaakt en daar ga ik dus nu over vertellen. Wij zijn naar het Maritiem Museum gegaan. Ik vond het museum heel erg gaaf en mooi, want ik was er nog nooit heen geweest. Wij waren alleen in de oude Buffel gegaan (een boot). Het was een hele mooie en oude boot van vroeger. Vooral de voorkant van de boot vond ik mooi. Binnen de Buffel vond ik eng want toen we binnenkwamen was er een gevangenis helemaal beneden. Ik zag mensen in de cel. Het leek net echt! Daarna was ik naar boven gegaan en zal ik heel veel verschillende dingen en zag ik Lyra. Maar toen ik Rachida zag hield ze me beet! En ik hield haar vast, het was heel eng. Toen zag ik een deur bewegen en ik dacht dat er een pop uit kwam maar het was een meneer. Ik was opgelucht en Rachida ook. Daarna gingen wij weer verder en daarna kwamen wij weer naar beneden. Ik zag de keuken en de douche kamer. Daarna kwam juf Kim (onze juf) naar ons toe en nam een kijkje. Daarna gingen wij naar een hele grote kamer met allemaal verschillende spelletjes. We deden dat allemaal samen. Daarna gingen we verder en zagen wij ook slaapkamers van vroeger. Daarna gingen we naar boven om een foto te maken en op het einde gingen wij naar de Titanic. zeynep nur: Hallo allemaal. De afgelopen week zijn we naar het Maritiem Museum geweest. Ik vond het heel leuk en ook spannend. We werden met twee bussen opgehaald. Binnen 10 minuten waren we er al. Toen we binnen waren kregen we een werkblad met allemaal vragen. Maar niemand heeft het gemaakt. Daarna waren we op een boot. Van buiten zag het er heel saai uit maar de binnenkant vond ik heel leuk en eng! En we waren in een cel geweest met Kauser, Rachel, Lyra en ik. Rachel was heel eng. Ze liet me de hele tijd schrikken. Ik vond het een heel leuk uitje!

8

We zijn naar het Maritiem Museum geweest om een bezoek te brengen aan een heel oud schip dat daar in het water ligt. Het schip is een museum en het heet ‘de Buffel’. In en op het schip zijn veel dingen te zien en te doen. Wij vertellen wat wij daar gezien en gedaan hebben! Na het bezoek aan de Buffel zijn we nog even naar een tentoonstelling over de Titanic geweest.

rachida: Op 5 juni gingen wij, groep 6/7c, naar het Maritiem Museum. We moesten 10 minuten in de bus. Toen we daar aankwamen kregen we een houten plank en daar moesten we een blaadje op zetten zodat je vragen kon beantwoorden, maar wij hebben het niet beantwoord, alleen Bradley. We moesten een hele tijd wachten, na 5 minuten mochten we het schip de Buffel in! De buitenkant was gewoon heel saai, de binnenkant was heel leuk en eng. Er waren poppen die aan het werken waren, niet echt natuurlijk. Er was ook een ruimte waar kamers waren. Cindy en ik gingen daar naartoe en opeens ging er een deur open. Er was een eng schilderij van een man. We gingen ook naar een cel waar er één van open was, daar was een blauw licht en kreeg je een eng gezicht. Op het einde gingen we naar de “Titanic”. said: Het was leuk en we gingen in de boot.

Kauser en ik gingen ons verstoppen en we hebben gerend en gespeeld. Ik ging bellen met een telefoon. We gingen met de bus naar het museum. De boot was heel groot en leuk. Het was niet leuk dat we gingen schrijven en daarvoor hadden we niet genoeg tijd.


lyra:

Hallo, ik ben Lyra en ik ben 9 jaar. 5 juni 2012 ben ik naar het Maritiem Museum geweest met groep 6/7c. Ik was in een schip geweest met poppen en ze gingen ook praten. Helemaal beneden was het ook leuk omdat je vuur moest maken. Boven kon je ook deuren openmaken. Ik ging er ook ĂŠĂŠn openmaken en ik schrok omdat er een kartonnen man op geplakt was. Virindra schrok ook. Ik vond dat het schip van buiten normaal was en van binnen was het echt schitterend. Binnen in het museum hebben we een beetje geleerd over de Titanic.

sanae: Hallo allemaal. Ik ben Sanae en ik ga nu iets

vertellen over het uitje. We gingen naar het Maritiem Museum. Ik vond het donkere kamertje met cellen het leukst, omdat je daar heel veel dingen kon zien. Het opvallendste van alles waren de blote mannen die aan het douchen waren. De enge cellen blijven in mijn hoofd, omdat het heel eng was. Ik vond het heel leuk om alles te zien maar wat minder leuk was, is dat we een paar vragen moesten beantwoorden maar dan heb ik toch niet gedaan ;). We waren ook naar de Titanic geweest, daar was het heel leuk maar ook zielig want veel mensen die daar in zaten zijn overleden. Je moest daar heel stil zijn, waarom dat weet ik ook niet. Het leukste van de Titanic was de boot zelf, want die was in het echt heel groot.

aman: Ik vond het museum leuk want het leek op vroeger. Ik was helemaal beneden. Ik zag mannen in de cel. Ze gingen met elkaar praten. Ik zag ook het stuur en ik ging er aan draaien. Ik zag nepmannen die aan het werken waren. Ik zag het anker. Ik zag heel de haven die gemaakt is van kleine huisjes. Ik zag ook de Titanic, hoe het daar vroeger was. Maar niet in het echt, want de Titanic is heel lang geleden gezonken.

9


aan boord van

de buffel

Bradley: Museum: leuk, omdat ik de speelboot mocht bekijken en mocht spelen. Ik ging naar de nepbadkamer en ik ging de telefoon bellen (nep). Daarna ging ik met de schep duwen, daar kwam nepvuur. Daarna ging ik naar de nep wc. Daarna ging ik naar het stuur van de speedboot maar hij kan niet echt sturen. Daarna ging ik naar beneden om in de gevangenis te kijken. Daarna ging ik naar de Titanic om te kijken wat er aan de hand was. kauser: Ik vind het museum leuk, vooral

de boot. In de boot waren mensen, maar nepmensen. En nee, ik vond het niet anders dan ik had verwacht. In de boot was een soort Titanic speedboot en in die boot kon je spelen. Er kwam nepvuur. Daarna gingen we naar een stukje van de Titanic kijken en daar kon je zien hoe het binnen in de Titanic was.

virindra: Ik vond het Maritiem Museum

leuk. Ik heb veel interessante dingen gezien, zoals hoe ze vroeger leefden en hoe ze sliepen. En we moesten vragen beantwoorden. Er waren geen dingen waarvan ik dacht dat het anders was want ik ben er al eens geweest. Ik vond niks opvallend. Ik heb nog in mijn hoofd dat ik bij de Titanic ben geweest. Dat vond ik het gaafst. Ik vond het leuk dat ik er ben geweest. En ik heb er thuis wel over gesproken hoe het was.

10

rachel: Ik vond het leuk in het museum omdat we veel konden zien en we heel veel mensen konden laten schrikken in die boot. Op de boot gingen Lyra, Rachida en ik samen verstoppertje spelen. Lyra was hem, dus zij keek de hele tijd boven op het dek terwijl ik allang door een deurtje naar beneden was gegaan. In het schip liet Zeynep mij twee keer schrikken en Kauser ook twee keer. Dat was echt niet leuk, maar zelf had ik natuurlijk ook een paar andere kinderen laten schrikken en dat was wel leuk.


Ranildo kon helaas niet mee met het uitje. Daarom heeft hij dit verhaal geschreven over het WK Voetbal.

We gaan voor goud De Olympische Spelen

In het begin was de Olympische Spelen het belangrijkste toernooi. Alle goede voetbalploegen moeten tegen elkaar spelen voor de beker. De voorzitter van de FIFA regelt een toernooi voor de beste teams ter wereld. Ze spelen voor de Jules Rimetbeker, op de beker staat een Griekse godin.

Het WK Voetbal

Het WK dat is een toernooi voor alle landen maar je moet wel de voorrondes winnen. Dan mag je echt meedoen aan het toernooi. Brazilië won 5 keer de wereldbeker. Daarna won Italië 4 keer de beker.

finales

In 1930 speelde Uruguay tegen Argentinië. Uruguay won met 4-2. In 1934 speelde Italië tegen Tsjecho-Slowakije. Italië won met 2-1. In 1938 speelde Italië tegen Hongarije. Italië won met 2-1. In 1950 speelde Uruguay tegen Brazilië. Uruguay won met 2-1. In 1954 speelde West-Duitsland tegen Hongarije. West-Duitsland won met 3-2.

regels

Ze hebben een regel gemaakt dat je bij voetbal geen handen mag gebruiken, alleen bij uitgooi. De keeper mag binnen het zestienmetergebied alleen de handen gebruiken als de bal door een tegenstander wordt geschoten. Niet als de bal door een teamgenoot terug wordt gepaast. Anders mag de keeper geen handen gebruiken. Jules Rimetbeker

In 1888 ontstond er een regel dat een profvoetballer moet worden betaald. Ze krijgen elke maand hun salaris. Voetbal was geen gewoon voetbal voor de arme mensen, maar alleen voor de rijken. Zij kregen geld van de club omdat ze prof waren en de arme mensen niet want zij werden niet betaald. Rond het jaar 250 na Christus speelden de Engelse soldaten voetbal na een overwinning. Ze speelden op het slagveld en de bal was een hoofd van een vijand. In Europa waar ze met ballen spelen, spelen ze een ruw spel. Voetbal is soms ruw, maar met regels.

11


JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE VIDEO - RADIO MAKEN

WIL JIJ MEER WETEN OVER DE WIJKTIJGERS WORKSHOPS? OF ZELF EEN KEERTJE MEEDOEN? KIJK DAN OP ONZE WEBSITE: WWW.WIJKTIJGERS.NL - JE MAG ONS OOK BELLEN: 010-4222506

Dit magazine wordt mede mogelijk gemaakt door:

2012 Plein Groep 6/7C  
2012 Plein Groep 6/7C  
Advertisement