Page 1

OSCARKIDS

MAGAZINE WIE ZIJN DE OSCARKIDS? DE hELDEN VAN CROOSWIJK OP BEZOEK BIJ EXCELSIOR

WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE

APRIL 2012


VOORWOORD Met gepaste trots presenteren we de resultaten van dit magazine, dat door de inzet van velen, maar vooral door de kinderen van basisschool Oscar Romero, tot stand is gekomen. We hopen dat alle kinderen die aan de workshop hebben meegedaan het leuk en leerzaam hebben gevonden. Stichting Hoedje van Papier gaat uit van kennis, talenten, creativiteit en verantwoordelijkheidsgevoel van kinderen en probeert deze eigenschappen samen met hen verder te ontwikkelen. Op deze manier proberen we een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen en te werken aan hun zelfbeeld en zelfvertrouwen.

de oscarkids In slechts vijf weken maakten de Oscar Kids dit magazine voor jou als lezer. De twaalf leerlingen uit groep 5 en 6 van de Oscar Romeroschool kwamen iedere maandagmiddag bij elkaar als redactie van hun eigen magazine. Ze leerden interviewen, fotograferen en gingen de straat op om reportages te maken. Het resultaat is dit kleurrijke magazine waaraan alle twaalf redactieleden even hard meewerkten.

Met de medewerking van vele enthousiaste en goede workshopleiders is het gelukt dit project tot een succes te maken en hebben we de mogelijkheden gekregen met de kinderen reportages te maken van spannende plekken in en buiten de wijk en interviews te houden met belangrijke en beroemde mensen uit de wijk en de stad. Kortom, er is voor veel kinderen een nieuwe wereld opengegaan. We wensen je heel veel leesplezier! Het team van Hoedje van Papier

Samen schreven zij de verhalen en samen bedachten zij de naam voor het magazine. Namen als ‘De WijkMarokkanen’, ‘De WijkKids’ en ‘Kids Power Up 2012’ werden bedacht, maar uiteindelijk werd de naam ‘Oscar Kids’ met grote meerderheid gekozen. Dankzij het harde werken van de twaalf redactieleden, kun jij nu lekker achterover gaan zitten en genieten van de leuke verhalen. Veel leesplezier, De OscarKids


DE REDACTIE Najoua

Najoua houdt van atletiek en naar de bioscoop gaan. Ze is jarig op 15 maart. Haar beste vriendinnen zijn Mariam en Selma.

VAN DIT MAGAZINE STELT ZICH VOOR...

Fatima

Fatima’s favoriete sport is zwemmen, omdat ze dat leuk vindt. Ze woont in Noord en is geboren op 13 mei 2001.

Meryem

Siham

Meryem vindt iedereen uit haar familie lief. Ze is 10 jaar en houdt van tv kijken.

Siham houdt het meest van haar familie. Haar vader heeft haar naam bedacht. Ze doet mee aan de Wijktijgers, omdat ze interviewen leuk vindt. Dan kom je meer over mensen te weten. Siham heeft een zusje en is 10 jaar.

Ibtissame

Ibtissame houdt van zwemmen, koken en spelen. Ze doet mee aan de Wijktijgers om ervan te leren. Ze is 8 jaar.

Ouassima

Selma

Selma houdt van haar opa en van dolfijnen. Dolfijnen vindt ze leuk, omdat ze zo zacht zijn. Ook houdt ze van koken. Selma is 10 jaar en doet mee aan de Wijktijgers omdat ze het leuk vindt om te interviewen.

Ouassima’s allerbeste vriendinnen zijn Fatima en Selma. Haar tante heeft haar naam verzonnen. Ze vindt school leuk. Soms gaat ze er op de fiets naartoe, soms lopend. Haar favoriete juf is juf Sabine.

Cherine

Cherine wil later advocaat worden, net als haar tante. Ze doet nu mee met de Wijktijgers, omdat ze het leuk vindt dat je dan mensen kunt interviewen. Cherine heeft een zusje. Ze zou ook best een broer willen hebben. Ze vindt zwemmen de leukste sport, omdat ze er goed in is. Cherine heeft twee diploma’s.

Darlene

Darlene houdt van zwemmen en dansen met de Wii. Ze doet mee aan de Wijktijgers, omdat ze had gehoord dat het heel leuk is. Haar sterrenbeeld is Schorpioen. Darlene heeft twee stiefzusjes. Ze is jarig op 4 november en ze heeft 2 bff’s die er altijd voor haar zijn.

Mounir

Mounir heet Mounir omdat zijn ouders die naam hebben bedacht. Hij doet mee met de Wijktijgers om iets te leren en zo nog slimmer te worden.

Mariam

Mariams beste vriendinnen zijn Najoua, Selma en Fatima. Ze houdt van zwemmen en woont in Crooswijk. Mariam doet mee aan de Wijktijgers, omdat je dan mensen mag interviewen. Mariam is geboren op 10 augustus 2011 en is 10 jaar.

Arianna

Arianna’s beste vriendin is Darlene, omdat ze haar al heel lang kent. Arianna doet mee aan de Wijktijgers, omdat het haar leuk lijkt. Ze is jarig op 12 januari.


het ruilspel

the battle Groep 1

Meryem, Mounir, Najoua, Ouassima, Selma, Siham

Een goede journalist durft vragen te stellen die niemand anders durft te stellen. Dat klinkt brutaal, maar als je iets vriendelijk vraagt, doen mensen meestal ook vriendelijk terug. Om dat te oefenen, speelden we het ruilspel. We gingen in twee groepen de wijk in met in ons hand een paperclip. Die moesten we binnen een uur ruilen voor iets groters. Wie terugkwam met het grootste voorwerp, had gewonnen.

1. Paperclip 2. Sultana

3. Boek 4. Schaaltje de eigenaar wilde deze liever niet ruilen...

5. Hoed


Groep 2

Arianna, Cherine, Darlene, Fatima, Ibtissame, Mariam

1. Paperclip

2. ChocolaDE en een krant

3. Mobiel (voor kinderbedje)

4. Wereldkaart

De winnaar is groep 2 zij hebben deze battle gewonnen!


DE HELDEN VAN CROOSWIJK

Hoe heet deze man?

Bep van Klaveren Wat is zijn bijnaam? The Dutch Windmill (De Nederlandse windmolen, omdat hij heel hard met zijn armen kon zwaaien als hij bokste). Waarmee is hij beroemd geworden? Met boksen. Hij deed mee aan de Olympische Spelen in Amsterdam in 1928 en hij werd twee keer Europees kampioen. Waar heeft deze man gewoond? In Crooswijk en later in Amerika. Wat weet u nog meer over deze man? • Er staat een standbeeld van Bep van Klaveren voor het bejaardentehuis bij de Boezemkade. • Zijn broer Wim was een heel bekende bokstrainer. • Wim en Bep zijn allebei overleden. • We kwamen ook nog een man tegen die altijd sigaren kocht bij Bep van Klaveren en Mounir wist dat er nog een bekende bokser uit Crooswijk komt: Herman van ’t Hof. Hij werd in 1926 als eerste Nederlandse bokser Europees Kampioen.

Toen we begonnen met de Wijktijgers dachten we eigenlijk dat er geen bekende mensen uit Crooswijk kwamen. Maar nu weten we dat er toch bekende mensen zijn opgegroeid bij ons in de wijk. We kregen namelijk drie foto’s, waarmee we de straat op gingen. We vroegen voorbijgangers of ze deze mensen kenden. Zo ontdekten we wie deze mensen waren én dat ze, net als wij, uit Crooswijk komen!


Hoe heet deze man?

Def Rhymz

Wat is zijn echte naam? Dennis Bouman. Waarmee is hij beroemd geworden? Rappen en hij kon ook een beetje dansen. Hij was in de jaren tachtig een van de eerste rappers van Nederland. Waar heeft deze man gewoond? Hij is geboren in Paramaribo, maar woonde later in de Pootstraat (tussen Crooswijkseweg en Boezemstraat). Nu woont hij in het zuiden van het land. Wat weet u nog meer over deze man? Een paar jaar voor wij werden geboren had hij een hit met ‘Schudden’ en volgens iemand die we interviewden doet hij altijd heel gek. Hij is ook een keer aangehouden door de politie, omdat hij zijn boetes niet had betaald.


Hoe heet deze man? Foto: Jurgen Dorrenboom

de helden van crooswijk

Postman of The Anonymous Mis Wat is zijn echte naam? Remon Stotijn. Waarmee is hij beroemd geworden? Zingen en rappen in de groep Postmen (als artiest heet hij Postman, maar de groep waarin hij zong heette Postmen). Waar heeft deze man gewoond? Hij werd geboren in Suriname, maar woonde later met zijn moeder in Crooswijk. Hij heeft ook even in Amerika gewoond, maar woont nu in Zwijndrecht. Wat weet u nog meer over deze man? Hij heeft pas een nieuwe cd uitgebracht. Hij was heel lang samen met zangeres Anouk. Ze hebben samen drie kinderen, maar ze zijn nu gescheiden. Er was ook nog een vrouw die een liedje van hem kon neuriĂŤn, maar ze wist niet meer hoe het liedje heette.


Achter de schermen bij

Excelsior

Onze school is vrienden met voetbalvereniging Excelsior. Dat heet officieel: Excelsior4All. Daarom kregen wij als journalisten een rondleiding door het stadion en daar hoorden we alles over het stadion, het elftal dat in de Eredivisie speelt en waarom er van die rare zwarte korrels tussen het gras liggen. Je leest het op de volgende pagina’s...


ACHTER DE SCHERMEN BIJ

EXCELSIOR Op maandagmiddag 26 maart gingen we naar het Excelsiorstadion op Woudestein. Daar mochten we op het veld. Vrijdag was daar nog een wedstrijd gespeeld. Excelsior verloor die wedstrijd met 0-1 van FC Groningen. Vincent gaf ons een rondleiding.

INTERVIEW MET

Sinds wanneer hebben jullie kunstgras? Sinds twee jaar.

Hoe lang werk je hier al? Ik werk hier zes jaar.

Zijn er meer clubs met kunstgras? Ja, Heracles Almelo speelt ook op kunstgras.

VINCENT

Ben je voetballer? Nee, ik werk op het kantoor. Hoe lang bestaat Excelsior? 110 jaar. Excelsior is opgericht in 1902.

Hoe vaak hebben jullie gewonnen in dit seizoen? We hebben vier wedstrijden gewonnen.

Hoeveel mensen kunnen er op de tribune zitten? Er kunnen 3600 mensen in het stadion.

Op welke plek staat Excelsior nu? We staan 17e, dus op de een na laatste plaats.

Wie vind jij de beste speler van Excelsior? Roland Alberg. Hij is middenvelder.

Vind je Excelsior een goede club? Het is een mooie club.

Hoe vaak moeten de spelers trainen? De spelers trainen bijna iedere dag. Waarom zitten er zwarte korrels tussen het gras? Dat zijn rubberkorrels. We hebben geen echt gras, maar kunstgras. Dankzij de rubberkorrels speel je er bijna net zo goed op als op echt gras.

Waarom heet de tribune Henk Zon tribune? Henk Zon was heel lang onze voorzitter. Van 1952 tot 1977. Als hij een toespraak had gehouden, ging hij altijd met zijn hoed bij iedereen langs om geld op te halen voor de club.


En waarom heet de andere tribune de Robin van Persie Tribune? Robin van Persie is bij Excelsior zijn carrière begonnen. Daarna speelde hij bij Feyenoord en nu bij Arsenal in Engeland.

We hebben met z’n allen als echte voetballers nog een rondje over het veld gerend en mochten in de kleedkamer van de spelers, we zagen ook een heel grote wasmachine waarin de voetbalshirts worden gewassen. Daarna was ons bezoek afgelopen. We hopen dat Excelsior nog een keer wint dit seizoen.

OSCARKIDS quiz 1. Wat is de achternaam van de favoriete Excelsior-speler van Vincent? 2. Wat is het sterrenbeeld van Darlene? 3. Met welk voorwerp begonnen we het ruilspel? 4. Wat is de echte voornaam van Def Rhymz? 5. Wat is de achternaam van de beroemde voorzitter van Excelsior? 6. Wat is de artiestennaam van Remon Stotijn?

Antwoord 1 Antwoord 2 Antwoord 3 Antwoord 4 Antwoord 5 Antwoord 6

Iedere bijeenkomst van de Oscar Kids eindigden we met een ren-je-rot quiz over wat we die dag hadden geleerd. De winnaar van onze quiz was Darlene. Hier vind je ook een quiz. De antwoorden op deze quizvragen vind je in het magazine. Weet je ze allemaal?


JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE VIDEO - RADIO MAKEN

WIL JIJ MEER WETEN OVER DE WIJKTIJGERS WORKSHOPS? OF ZELF EEN KEERTJE MEEDOEN? KIJK DAN OP ONZE WEBSITE: WWW.WIJKTIJGERS.NL - JE MAG ONS OOK BELLEN: 010-4222506

Dit magazine wordt mede mogelijk gemaakt door:

2012 Oscar Romero Oscarkids