Page 1

Gratis winkelen

Het grote -ar me

Money, mon ey, money ld Kids e g r e e L e d et Erop uit m

kinderen-onde rzoek

chijntje s n e e r o o v Smullen Advies aan d e burgemees ter 1


Voorwoord Met gepaste trots presenteren we dit magazine, dat door de inzet van velen, maar vooral door de kinderen van Leergeld Den Haag tot stand is gekomen. We hopen dat alle kinderen die aan het project hebben meegedaan het leuk en leerzaam hebben gevonden. Stichting Hoedje van Papier gaat uit van kennis, talenten, creativiteit en verantwoordelijkheidsgevoel van kinderen en probeert deze eigenschappen samen met hen verder te ontwikkelen. Op deze manier proberen we een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen en te werken aan hun zelfbeeld en zelfvertrouwen.

Kortom, er is voor veel kinderen een nieuwe wereld opengegaan. We wensen je heel veel leesplezier!

Stichting Hoedje van Papier van de redactie

Je hebt het enige echte Leergeld Kids Magazine in handen. Dit magazine is gemaakt door alle kinderen die mee hebben gedaan aan de grote Leergeld Kids Week, in de voorjaarsvakantie. Misschien denk je van niet, maar in Nederland is ook armoede. Daarom hebben wij, de Leergeld Kids, samen met Stichting Alexander dingen over arme kinderen in Nederland onderzocht. De belangrijkste vraag waar we antwoord op zochten, was: 'Waar hebben arme kinderen behoefte aan?' De hele week zijn we daarmee aan de slag geweest.

De week van dag tot dag:

K t de Leergeld nen begonnen en me den? e d ti ein ig gen met z'n ne n jongens ook weer el van deze meisjes e ij Leergeld heel ve nb n? - de mense deren geleerd hebbe eken zullen zo kin r e d n o e sten van d bij de dienst SZW m o k it u e d - we nsen gelden in met de me bespreken met de andere Leer maar ook Nederland?

-

2

at... Wisidts dje evoodrjaarsvakantideewzeelfekde

Maandag hebben we steekwoorden verzameld die te maken hebben met armoede. Bijvoorbeeld: verdrietig, dakloos, geen kleren en geen ouders. 's Middags mochten we shoppen (zie pagina 4 en 5). Dinsdag hebben we Cees Ederveen ge誰nterviewd. Hij is beleidsmedewerker van de gemeente (pagina 12) en 's middags zijn we naar Sea Life geweest (pagina 11). Woensdag gingen we naar buurthuis Sam Sam en daar was het best leuk. We konden het goed met de kinderen daar vinden. De meesten waren zes, zeven en acht jaar. We hebben ze ge誰nterviewd over armoede (pagina 6 en 7). Later gingen we uit eten bij Kinderresto Van Harte in Laak (pagina 13) en naar een grappige, maar ook spannende voorstelling in het Laaktheater (pagina 15). En donderdag hebben we data verzameld, oftewel alle antwoorden uit de interviews bij elkaar gezet, en geanalyseerd. Wil je weten wat het meeste voorkwam? Blader dan door naar het midden, naar pagina's 8 t/m 10. Vrijdag zijn we naar de film geweest en was de week alweer om. We moesten afscheid nemen. Wat hebben we nog meer gedaan? Oh ja, en we hebben met z'n allen ook nog het magazine gemaakt dat jij in je handen hebt. Veel leesplezier! De Leergeld Kids


Even voorstellen... de redactie Wij maakten samen dit geweldige magazine van de Leergeld Kids.

3


Maak 50 euro op in de kledingshop Hoe belangrijk is het voor arme kinderen om kleding te hebben? Heel belangrijk. Maar liefst 28% van de ondervraagden uit het Leergeld Kids Onderzoek vond dat arme kinderen dat absoluut nodig hebben. Dus je kunt je misschien voorstellen wat een feest het was toen iedereen voor â‚Ź 50,- nieuwe kleren uit mocht zoeken. Een mooi cadeau van Stichting Leergeld om de week mee te beginnen.

Met z'n allen de stad in Paars is helemaal Nihals kleur!

Hoe knoop je een stropdas?

Niet storen!

Chantal's nieuwe outfit Tanisha's nieuwe outfit

Oeps!... Zou de straatmuzikant ook een nieuwe outfit nodig hebben?

Spiegeltje spiegeltje aan de wand, wat adviseert u deze jonge klant? Aargh, ze hebben bij de C&A alleen maar kinderachtige kleren, vindt Rachida

Met accessoires fleur je je outfit op

Zo ziet Chantal er normaal uit! 4

En zo ziet Chantal eruit in een leren h&m-jasje

Xhander, Talha en Jonah in da house!


Mode

Wist je dat... ... Mohamed tijdens het spel alle meisjes € 10,- speelgeld van zichzelf gaf, omdat je volgens hem altijd aardig tegen vrouwen moet zijn? ... de groene limonade erg in trek was? ... de jongste onderzoeker 7 jaar was? ... zij een goede bijdrage heeft geleverd? ... Ali en Haydar broertjes zijn? ... net als Jordy en Riley? ... Nihal en Nizar broer en zus zijn? ... Nihal het haar van juf Drees moest doen, omdat die haar pols gebroken had? ... Xhander dat ook had kunnen doen? ... er meisjes verliefd zijn op Stefano? ... er vriendschappen zijn gesloten tijdens de Leergeld Kids Week?

Tweeling in de C&A Door Ali Nizar en ik gingen samen in de C&A kleren kopen tot € 50,-. Nizar en ik hebben dezelfde kleren gekocht, want we wilden op een tweeling lijken. We hebben een mooie roze trui met een broek erbij gepast. Maar toen we het aan hadden was het te klein voor Nizar. De andere kleren waren ook wel mooi, qua vorm en qua kleur. Uiteindelijk hebben we een broek van € 20,en een trui met bloes van € 25,- gevonden. Bij elkaar was dat dus € 45,-. Lekker zuinig, maar niet heus.

Hoe kun je je voor weinig geld leuk kleden? Bij de H&M hebben Nizar en ik modetips gevraagd aan andere mensen. De eerste tip hadden we zelf al bedacht. Tip 1: doe kleurrijke kleren aan. roze is hip voor jongens. Tip 2: leen kleren van vrienden en familie. Tip 3: koop één mooi, duurder ding en combineer het met goedkopere kleren. Tip 4: of gebruik juist accessoires om je outfit op te fleuren.

Gezellig winkelen Door Nizar Ik vond het erg leuk om kleding te kopen. Omdat het gezellig was met de hele groep, maar vooral omdat we de kleding 'gratis gekocht' hebben. Ik mocht zelf alles uitzoeken en mijn moeder hoefde niet te betalen. Het was ook wel nodig hoor, want meestal draag ik oude kleren, maar nu niet. € 50,- was genoeg voor een hele nieuwe outfit.

5


Woensdag onderzoeksdag Interviewen tot je erbij neervalt Woensdag was de grote dag. Toen werden er niet minder dan 53 kinderen aan de tand gevoeld over hun mening over arme kinderen in Den Haag. Daarvoor gingen de onderzoekers naar buurthuis Sam Sam. Hoe de gesprekken daar ongeveer verliepen, lees je hieronder. Wat er uit het onderzoek naar voren kwam, lees je op pagina's 8 en 9.

Interview met Ranem Door Rachida Ranem (7 jaar) houdt van zwemmen en buiten spelen. Ranem komt uit Egypte en heeft zelf heel veel spullen thuis.

Rachida: “Wat hebben ze nodig op het gebied van schoolspullen?” Ranem: “Boeken om te leren, een tas en een computer.”

Rachida: “Wat heeft een arm kind wel of niet?” Ranem: “Een arm kind heeft wel een huis om in te wonen en te slapen. Hij heeft geen dure telefoon nodig.”

Rachida: “Wat hebben arme kinderen nodig op het gebied van kleding?” Ranem: “Spijkerbroek, trui, jas en schoenen.”

Rachida: “Wat kan hij volgens jou wel of niet doen?” Ranem: “Hij kan niet veel dingen doen. In ieder geval niet naar pretparken. Maar hij kan wel op bezoek bij familie”.

Rachida: “Wat hebben arme kinderen verder nog voor spullen nodig?” Ranem: “Allerlei spullen, zoals poppen.”

Rachida: “Wat heeft een arm kind absoluut nodig?” Ranem: “ Eten en drinken, vrienden en veel spullen.” Rachida: “En op het gebied van medische hulp?” Ranem: “Uuuuhh...” Rachida: “Weet je niet wat het betekent? Ja, het zijn moeilijke woorden. Het betekent wat een kind nodig heeft in de trant van een ziekenhuis en een dokter.” Ranem: “Oh ja. Eh, medicijnen.” Rachida: “Aan wat voor activiteiten hebben kinderen die arm zijn behoefte?” Ranem: “Aan winkelen, zwemmen en op vakantie gaan.”

6


Interview met Dilara Door Rachida

Dilara (11 jaar) houdt van computeren, voetballen en buitenspelen en komt uit Turkije. Rachida: “Wat heeft een arm kind volgens jou wel of niet?” Dilara: “Wel: eten en drinken, geld, een huis en spullen, maar geen luxe dingen zoals een zwembad, een strandhuis, enzovoorts.” Rachida: “En wat kan een arm kind volgens jou wel of niet doen?” Dilara: “Hij kan wel naar school, eten en drinken en zijn ouders om hulp vragen, maar hij krijgt niet echt de kans om veel vrienden te maken.”

Rachida: Wat hebben ze nodig op het gebied van schoolspullen?” Dilara: “Boeken en tassen.” Rachida: “En op het gebied van kleding?” Dilara: “Trui, jas en broek.” Rachida: “Wat hebben ze verder nog nodig?” Dilara: “Poppen en kleding.” Rachida: “Vond je dit interview leuk?” Dilara: “Ja.”

Rachida: “Wat heeft een arm kind absoluut nodig?” Dilara: “Water, liefde en kleren.” Rachida: “En wat heeft hij nodig op het gebied van medische hulp?” Dilara: “Uhhh.....Medicijnen?” Rachida: “Aan wat voor activiteiten hebben kinderen die arm zijn behoefte?” Dilara: “Aan liefde, lol maken en naar pretparken gaan.”

Interview met Rechema

Door Chantal

Rechema (8 jaar). Chantal: “Wat heeft een arm kind volgens jou wel of niet?” Rechema: “Hij heeft niets, geen eten, geen speelgoed, niets. Chantal: “Wat kan hij wel of niet doen?” Rechema: “Hij kan niet naar school, maar soms wel sporten.”

Chantal: “En op het gebied van schoolspullen?” Rechema: “Rekenspellen, boeken, pennen, potloden en gummen.” Chantal: “En op het gebied van kleding?” Rechema: “Dikke kleding om het niet te koud te hebben.” Chantal: “Wat hebben ze verder nog nodig?” Rechema: “Stoelen, computer, een huis en eten en drinken.”

Chantal: “Wat heeft een arm kind absoluut nodig?” Rechema: “Ouders, familie en vrienden.” Chantal: “Wat heeft hij nodig op het gebied van medische hulp?” Rechema: “Gezond eten, zoals fruit en brood, en medicijnen.” Chantal: “Aan wat voor activiteiten hebben kinderen die arm zijn behoefte?” Rechema: “Buitenspelen en veel sporten.”

7


Op onderzoek uit! Advies aan de burgemeester

'Wat hebben kinderen uit minima-gezinnen echt nodig?' Om antwoord te geven op deze vraag, hebben de kinderen tijdens de Leergeld Kids Week zelf onderzoek gedaan. Dat deden ze in twee teams, het Super Onderzoek Team (S.O.T) en Onderzoek Team Leergeld Kids (O.T.L). Wil je weten wat de kinderonderzoekers de burgemeester adviseren? Lees snel verder welke antwoorden het meest gegeven werden op de onderzoeksvragen die de beide teams hadden opgesteld. 1. Wat heeft een arm kind volgens jou niet? ‘Bed of speelgoed?’ Door kinderonderzoekers Tanisha en Rachma. . Meest genoemd: geld. Belangrijk: kleding, voedsel, ouders, huis, speelgoed en spullen. Minder belangrijk: bed, liefde, een fiets, school en vrienden. Ik (Tanisha) kan me hier niet helemaal in vinden, omdat ik een bed belangrijker vind dan spullen en speelgoed. Ik (Rachma) vind zelf een huis, school, voedsel en ouders het belangrijkste. 2. Wat kan een arm kind volgens jou wel of niet doen? ‘Uit een vuilnisbak eten’ Door kinderonderzoekers Riley en Jonah. Meest genoemd (wel): buiten slapen, buiten spelen en uit een vuilnisbak eten. Meest genoemd (niet): sport, lol maken met vrienden, naar school gaan en naar de bioscoop. Ook genoemd (niet): leven, feestjes, naar de dokter, eten, pretpark, douchen, gelukkig zijn, tv kijken en vakantie. Wij denken dat arme kinderen die geen geld hebben voor school, niet zo veel leren. Als de gemeente bijvoorbeeld spullen voor hen betaalt, kunnen ze wel goed leren. Daarnaast zou de gemeente sport aan kunnen bieden op de Ooievaarspas, want door middel van sporten in teamverband kunnen de kinderen vrienden maken. 3. Wat heeft een arm kind absoluut nodig? ‘In je nakie door de stad lopen is niet zo fris’ Door kinderonderzoekers Stefano en Talha. Meest genoemd: eten, ouders en geld. Ook genoemd: huis, school, medicijnen, dokter en schoolspullen. De meeste kinderen die wij hebben ondervraagd gaven aan eten het belangrijkste te vinden. Wij denken dat dit zo is omdat je zonder eten niet kunt overleven. Op de tweede plaats werden ouders genoemd. Wij denken dat 8

dit belangrijk is omdat ouders voor je zorgen en je liefde brengen. Vervolgens werd geld genoemd. Ik (Stefano) denk dat dat zo is omdat je zonder geld niks kunt. Ik vind geld niet zo belangrijk, volgens mij kun je dan beter benoemen wat je met dat geld zou willen gaan kopen. Ik (Talha) ben het hier mee eens. Naast eten, ouders en geld werd ook aangegeven dat kleding belangrijk is. Ik (Stefano) vind dat logisch omdat als je in je nakie door de stad loopt dat niet zo fris is. Andere dingen die worden genoemd die een arm kind absoluut nodig heeft zijn een huis, school, medicijnen, dokter en schoolspullen. Wij vinden hiervan een huis en school het belangrijkste.


de werkwijze De teams leerden stap voor stap om een onderzoek uit te voeren. Zij hebben achtereenvolgens: 1. een thema bedacht 2. informatie verzameld 3. een onderzoeksvraag opgesteld 4. een methode van onderzoek gekozen 5. een onderzoeksinstrument gemaakt 6. data verzameld 7. de data geanalyseerd 8. de onderzoeksvraag beantwoord 9. en het resultaat gepresenteerd. Zij bedachten twee onderzoeksvragen: Hoe ziet het leven van kinderen in armoede eruit? En Wat hebben kinderen in armoede nodig? Zij maakten zelf een leidraad met acht vragen voor interviews. In totaal zijn er 53 interviews afgenomen. Op de acht vragen van de interviews hebben zij vervolgens zelf antwoord gegeven door conclusies te trekken. Op deze pagina's zijn de conclusies, meningen en aanbevelingen van de kinderen te lezen.

4. Wat heeft een arm kind nodig op het gebied van medische hulp? ‘Steun bij het regelen van de verzekering’ Door kinderonderzoekers Nizar, Layla, Mohamed, Ibrahim en Benjamin.

arme kinderen meer bijles krijgen op school om slimmer te worden. We willen ook dat kinderen meer leer-spelletjes krijgen om slimmer en beter te leren. Verder vinden wij het belangrijk dat arme kinderen meer geld krijgen, om op vakantie te gaan en dat arme kinderen meer gaan mee doen aan buitenschoolse activiteiten. 6. Wat hebben arme kinderen nodig op het gebied van schoolspullen? ‘Je moet wel wat kunnen opschrijven’ Door kinderonderzoekers Riley, Jonah, Talha, Mohamed, Benjamin en Ibrahim. Meest genoemd: pennen, rugtas, potloden, boeken, rekenmachine, agenda en etui. Ook genoemd: schoolkleren, mappen, gummen en liniaal. Wij (Riley en Jonah) denken dat kinderen op de basisschool nog geen boeken nodig hebben om mee naar huis te nemen, maar op de middelbare school wel. Ik (Talha) vind het ook belangrijk dat arme kinderen pennen hebben, want je moet wel wat kunnen opschrijven. Vooral als het leerzaam is. Wij (Mohamed, Benjamin en Ibrahim) willen de burgemeester meegeven dat arme kinderen meer bijles nodig hebben zodat zij slimmer worden en meer kunnen leren, uitzicht hebben op een betere toekomst en een betere baan. Wij (Riley, Jonah en Haydar) denken dat arme kinderen schoolspullen van de burgemeester nodig hebben en we willen de gemeente aanbevelen om elk jaar of elke twee jaar nieuwe schoolspullen aan arme kinderen te geven.

Meest genoemd: dokter en medicijnen. Ook genoemd: verzekering, paracetamol, ziekenhuis, thermometer en pillen. Wij (Nizar en Layla) vinden het logisch dat dokters en medicijnen zo veel genoemd worden omdat het heel belangrijk is. Wij adviseren daarom de burgemeester om arme gezinnen te ondersteunen bij het regelen van een goede verzekering. Daarnaast vinden wij (Mohamed, Ibrahim en Benjamin) het belangrijk dat arme kinderen genoeg medicijnen krijgen en kunnen sporten om zo gezond te kunnen leven. 5. Aan wat voor activiteiten hebben kinderen die arm zijn behoefte? ‘Bijles om slimmer te worden’ Door kinderonderzoekers Jordy en Benjamin Meest genoemd: sport, spelletjes, vakantie, buitenschoolse activiteiten en bijles. Ook genoemd: school, cultuur en muziek. Een enkeling noemde koken, boek lezen en lid worden van een club. Omdat veel kinderen sport hebben genoemd is onze tip aan de gemeente om arme kinderen te laten fitnessen en de contributie verlagen. Daarnaast willen wij dat

verder lezen op pagina 10 > 9


> vervolg van pagina 9 7. Wat hebben arme kinderen nodig op het gebied van kleding? ‘Kleding voor ieder seizoen’ Door kinderonderzoekers Nizar, Layla, Benjamin, Ibrahim en Mohamed. Meest genoemd: ondergoed, warme kleding en jas. Ook genoemd: schoenen, sokken, T-shirt, pyjama en overhemd. Ik (Nizar) vind het opvallend dat T-shirt en rok niet vaak genoemd wordt, terwijl je dat wel nodig hebt in de zomer omdat het dan heet is. Daarom adviseren wij (Layla en Nizar) dat arme kinderen kleding voor ieder seizoen krijgen. Wij (Benjamin, Ibrahim en Mohamed) geven als tip aan de burgemeester: ondergoed en jas aan de arme kinderen geven. 8. Wat hebben arme kinderen verder nog voor spullen nodig? ‘Zonder huis, gezin en bed kun je niet leven’ Door kinderonderzoekers Stefano, Haydar, Talha, Jordy en Benjamin. Meest genoemd: speelgoed en kleren. Ook genoemd: tv, bed, eten en drinken, geld, huis, computer, bordspel, sport, school, gezin, oven, Nintendo ds, vervoer en springtouw. Wij (Stefano, Haydar en Talha) vinden speelgoed onbelangrijk want het is niet leerzaam en echt niet noodzakelijk. Wij vinden kleding wel belangrijk, want je gaat toch niet in je nakie door de stad lopen? Wij (Jordy en Benjamin) weten niet waar “een oven” op slaat, maar we vinden eten en drinken hartstikke belangrijk. Wij (Jordy en Benjamin) vinden het raar dat er maar één keer douche staat. Een bordspel kan volgens ons (Stefano, Haydar en Talha) belangrijk zijn als het leerzaam is. Wij vinden allemaal huis, gezin en bed het belangrijkst, want zonder die drie dingen kun je niet leven. Tot slot willen wij (Jordy en Benjamin) als tip aan de gemeente meegeven dat arme kinderen warme kleding willen.

at... Wismteejsteeindterviews voor het

e ? ...Xhander dzoek heeft afgenomen nder erg onder g Alexa van Stichtinnier waarop de ia v il S n e a ...Asia n over de m gevoerd? tevreden zijt onderzoek hebben uitinformatie kinderen he elen betekent dat je m ? ...data verzabij elkaar gaat zoekenerzoeksladder d n o e an d e stappen v t? ...iedereen d nu uit zijn hoofd keninderen in k r e k lexander va nder.nl ....Stichting Aegeleidt? www.st-alexavolledig onderzoek bin een week tijd een ? ...kinderen zoek kunnen uitvoeren onder 10


Sea Life

Van otter tot piranha Of je nu jong of oud, arm of rijk bent, bijna iedereen houdt van een dagje uit. De journalisten Nabil, Jordy en Riley houden ook nog eens heel veel van dieren en van de natuur. Hadden zij even geluk toen bleek dat de hele groep Leergeld Kids naar Sea Life mocht!

Gevaarlijke dieren Door Nabil Hoi, ik ben Nabil en ik ga iets vertellen over gevaarlijke dieren. Eerst de rode koraalduivel. Die is een meester in vermommen. Bij Sea Life was er één. Jongens, je wilde niet zien wat daar gebeurde. Ik zag op de bodem een plant, dacht ik, maar het bleek de koraalduivel te zijn. Bij zijn mond zat heel veel bloed, omdat hij net een vis had gegeten. En nu ga ik je over de piranha vertellen. Piranha’s leven in groepen en, ik zeg je, zodra ze vlees zien, gaan ze er op af. Je wilt het niet zien, ongelofelijk. Ze hebben gevaarlijke tanden en als je in het water valt dan ben je in 15 minuten opgegeten.

Haaien Door Riley Haaien zijn de roofdieren van de zee. Maar die in Sea Life zijn niet zo gevaarlijk. En het glas waar ze achter wonen kan nooit breken.

En nu ga ik wat vertellen over natuur. Ik houd van de natuur, van gras en van de bomen. Dat is mijn leven. Ik wil één zijn met de natuur, met de vogels, de wormen en de bomen.

Otters Door Jordy

De otters in Sea Live stoeien vaak. Nou ja, soms dan? Want soms... ...doen ze een wedstrijd. Ze vechten om een meisjes otter. Als ze het meisje zien, dan gaan ze stiekem naar haar toe. Maar zodra ze elkaar zien, barst de vechtpartij los. 11


Meepraten over de Ooievaarspas

Interview met beleidsmedewerker van de gemeente Cees Ederveen Rachma: “Waarom bestaat de Ooievaarspas?” Cees: “Er zijn in de stad altijd mensen met minder geld dan anderen, vooral mensen die hier nieuw komen wonen, zijn soms armer. Met de pas willen we ervoor zorgen dat de verschillen minder groot zijn.” Ali: “Voor wie is de pas bedoeld?” Cees: “Voor mensen met een lager inkomen, 130% van de bijstand. En voor hun kinderen. Er zitten zelfs baby’s in ons bestand. We willen mensen met een laag inkomen steunen, want zij moeten laag aan de ladder beginnen, dus helpen we hen op weg. Maar ook ouderen, die AOW krijgen, steunen we.” Rachida: “Hoe heeft u besloten wat we allemaal met de Ooievaarspas kunnen? Cees: “Oei, dat is een lastige vraag. De pas bestaat al heel lang. Hij geeft je korting op dingen waarvan we het belangrijk vinden dat iedereen mee kan doen. Op cultuur, sport en school bijvoorbeeld. Of je krijgt er iets gratis mee, zoals een cursus bij het Koorenhuis. We helpen ook kinderen met de bijdrage voor schoolreisjes.” Rachida: “Hm, dat is niet helemaal een antwoord op mijn vraag.” Cees: “Wil je dan weten hoe de besluitvorming in zijn werk gaat? Nou, de gemeenteraad, die we met z’n

allen democratisch hebben gekozen, die besluit: hier gaan we geld in stoppen. De gemeenteraad beslist dus waar korting op komt. Daarna vult het dagelijks bestuur het in.” Stefano: “Hebben kinderen hier wel eens over meegepraat?” Cees: “Nee, niet op een georganiseerde manier. Er bestaat wel een cliëntenraad bij de Sociale Dienst die inspraak heeft, maar daar zitten alleen volwassenen in. Jullie zijn dus de eersten. Er rust een zware taak op jullie schouders.” Chantal: “Zouden kinderen mee mogen beslissen?” Cees: “De mening van kinderen is heel belangrijk. Hun advies ook. Maar of het ook opgevolgd wordt? Stel dat jullie voor de Ooievaarspas

at... Wist je d

den lid kunt wor s ti a r g s a sp ing? en Ooievaar ... je met e van een sportverenigbruiken voor dans e g k kunt vaarspas oo r ook voor een PC? n hoe ie o O e d e j ... wete maa en muziek, elangrijk vindt om te b lp u g h r het e deze ... Leergeld e kinderen zelf over d ? n denke

12

iets nieuws bedenken, maar wij hebben reden om jullie advies niet aan te nemen, dan kun je altijd naar de cliëntenraad of zelfs rechtstreeks naar de gemeenteraad om te zorgen dat er alsnog naar jullie geluisterd wordt.” Nizar: “En als wij bijvoorbeeld liever korting op kleding dan op een bioscoopkaartje willen? Cees: “Eigenlijk is het simpel. Stel, de bios kost 400 000 euro en korting op de C&A ook, dan vervangen we het een gewoon door het ander. Maar als er meer geld voor iets nodig is, dan wordt het ingewikkeld.” Talha: “Helpt de Ooievaarspas de arme mensen?” Cees: “Wat vinden jullie zelf?” Talha: “Nou ja, de bioscoop is niet zo belangrijk, maar sport wel.” Cees: “Ja, het is interessant om te kijken welke dingen belangrijk zijn. Die blijven in de Ooievaarspas, de rest niet. Je kunt je bijvoorbeeld ook afvragen of Sea Life zo belangrijk is voor arme mensen.” Dan heeft Cees nog een vraag aan de journalisten: “Is een inkomen van 800 euro per maand veel?” Allen: “Nee, want daar moet je alles van kunnen betalen.” Rachida: “Je huur…” Talha: “Je telefoon, verzekering en nog veel meer…”


Kinderresto van harte Smullen voor een schijntje

Uit eten gaan, wie houdt er nu niet van? Alleen... voor sommigen is het een beetje een dure hobby. En zijn kinderen wel altijd welkom in restaurants? Bij Kinderresto Van Harte wel. Daar mogen kinderen ook zonder ouders komen eten, voor maar € 1,- een gezond driegangen menu. Eet smakelijk!

Uit eten

Etiquette aan tafel • Tafel dekken: plaats het bord in het midden, met het mes met de scherpe kant naar het bord. De lepel naast het mes aan de rechterkant. En de vork links van het bord. Boven het bord leg je de kleine lepel en de kleine vork voor het toetje. • Soep eten: als de soep heet is, schraap je met je lepel de bovenste laag eraf. Dat is netjes en dan is de soep op de juiste temperatuur. • Soep drinken: het laatste restje van de soep mag je drinken als het kommetje een oortje heeft. • Wijn drinken: als je wijn drinkt, mag je alleen het steeltje van het glas met je vingers aanraken.

Door Mohamed We zijn naar Resto Van Harte geweest. We gingen eten en het was super lekker. We aten worteltjessoep en drie verschillende pasta, een soort was spinazie, de andere was tomaat en de andere was naturel. En op het einde kregen we ijs met kiwi en ananas en een meloen. Ayoub was er ook. Hij vond het eten lekker. Hij vindt chef-kok Louis een grappige man. En hij komt er heeeel vaak.

Interview met chef-kok Louis Door Talha Ik ben Talha en ik heb samen met Mohamed Louis, de chef-kok van Resto Van Harte geïnterviewd. Hij komt uit Spanje en hij kan goed koken. Hij heeft op 29 februari 2012 een lekkere lunch voor ons verzorgd.

Talha: “Heeft u een paar tips voor hoe je eten lekkerder kunt maken?” chef-kok Louis: “Ja, de belangrijkste tip is: kook met liefde. Zonder dat wordt het prut, al studeer je nog zo hard. Verder moet je verse ingrediënten gebruiken.” Mohamed: “Wordt er goed verdiend in Resto Van Harte?” chef-kok Louis: “Hier niet echt, want bijna iedereen werkt hier vrijwillig!” Talha: “Wat vindt u van de sfeer in de resto?” chef-kok Louis: “Ik vind de sfeer hier ook leuk.” Mohamed: “Wat gaan we vandaag eten?” chef-kok Louis: “Wortelsoep, Fusilli

Tricolore en een geheim nagerecht.” Talha: “Wat is het nagerecht dan?” chef-kok Louis: “Dat is helaas geheim.” Talha: “Bent u beroemd? Bent u eens een keer op TV geweest?” chef-kok Louis: “Ja, ik ben meerdere keren op TV geweest. Bijvoorbeeld bij TV West en SBS6.” Na het interview zijn we gaan eten. Het was hééééérlijk. Eerst wortelsoep, daarna Fusilli Tricolore en dan het nagerecht: ijs met vers fruit. Daarna zijn we weggegaan naar het theater. Maar dat is weer een ander verhaal (en lees je op bladzijde 15)!

13


Kinderatelier Knutselen is een kunst Bij het Haags Kinderatelier kun je je creatieve ei altijd kwijt. En je zult nog verbaasd staan over de kunstenaar in jezelf. De Leergeld Kids gingen aan de slag met het thema 'Dit wil ik steunen' en maakten kleine kunstwerkjes over de activiteiten waarvan zij vinden dat de Ooievaarspas er korting op moet verlenen.

En wat zal Jordy's hobby zijn?

Wat zal Nizars hobby zijn?

Haydar springt in het diepe.

Op de bowlingbaan van Benjamin kun je echt bowlen. Nabil is niet alleen fotograaf, maar ook kunstenaar.

Talha in de spots.

Wat is de hobby van Stefano? 14

Drie maal raden wat Ali later wil worden....?

Rachida en Xhander demonstreren hun kunstwerk.

Riley in de weer.


Cultuur in het Laaktheater Recensies

Cultuur is belangrijk, vindt de gemeente. Ook voor mensen met weinig geld. Daarom kun je met de Ooievaarspas korting krijgen op theatervoorstellingen. De Leergeld Kids kregen hun portie cultuur bij het Laaktheater, waar ze de voorstelling 'De woeste woning' bekeken. Recensenten Stefano en Rachma keken extra kritisch.

De kort maar krachtige voorstelling in het Leuk maar niet top Laaktheater Den Haag Door Rachma Door Stefano Op 29 februari ben ik naar het Laaktheater in Laak geweest. Ik keek naar de theatervoorstelling 'De woeste woning', gespeeld door John de Winter. Ik vond het een korte maar krachtige voorstelling. Eigenlijk gek dat ik dacht dat het kort was, want de voorstelling duurde een uur lang. Tóch blijf ik bij de gedachte van 'kort maar krachtig', want naar mijn idee was de voorstelling wel wat aan de korte kant... Ik vond het ook wel jammer dat er maar één acteur was, want als er meer acteurs waren geweest, denk ik dat de voorstelling nog leuker was geweest. De poppen die hij gebruikte, vond ik daarentegen wél zeer mooi. Ook vond ik dat de acteur goed met verschillende stemmetjes sprak en zich goed inbeeldde in de verschillende typetjes en karakters die getoond werden. De verschillende typetjes waren af en toe wat ingewikkeld om te begrijpen, maar op het einde werd het gelukkig allemaal wel duidelijk. Om de voorstelling te kunnen bekijken, kost dat € 10,-, maar eerlijk gezegd had ik er maar € 6,50 voor over. En als ik de theatervoorstelling een cijfer zou mogen geven, zou ik als cijfer een 8 geven. Dat komt, zoals ik al zei, doordat er maar 1 acteur was. Maar ondanks dat vond ik het een zeer vermakelijke voorstelling en hoop ik nog veel meer te horen van de theatervoorstellingen van John de Winter.

Elfjes Elfjes zijn een soort gedichtjes van elf woorden.

Ik, Rachma, ben op 29 februari 2012 naar het Laaktheater geweest. De hele groep van Leergeld Kids ging natuurlijk mee. Toen we aankwamen, waren we een beetje te laat. Gelukkig waren de mensen van het theater zo aardig dat ze op ons wachtten.

Toen de voorstelling afgelopen was, had ik het gevoel dat het eigenlijk best wel interessant was geweest, op sommige stukken na dan. Ik vond het fijn toen er spannende dingen gebeurden en de terugblikken waren ook wel grappig. De saaie momenten waren de telefoongesprekken. Ook vind ik het niet zo dat er maar één persoon actief was. Zelf vind ik het gezelliger als er meerdere mensen op het podium staan. Het decor was mooi gemaakt. Het stelde eigenlijk niet zo veel voor: alleen twee ladders en een stuk tapijt op grond. Ik vond het heel geschikt voor kinderen van acht jaar en ouder, zoals dat aangegeven was in de beschrijving van de voorstelling. Eigenlijk konden er kinderen vanaf zes jaar er al in, want zo eng was het ook weer niet. Het kostte € 10,-, of € 5,- met de Ooievaarspas. Ik vind eigenlijk dat de normale prijs best wel lager kan, bijvoorbeeld € 8,- per persoon. Als ik een cijfer kon geven op de schaal van 1 tot 10, zou ik een 8 geven, want het was wel leuk maar niet top.

Kind Arm, rijk Zijn allemaal gelijk Recht om met alles Mee te doen

Kind Broertje, zusje Maakt niet uit Als het kind maar Meedoet

Kind Arm kind Klopt op deur Krijgt een warm welkom Meedoen

Rachida

Rachma

Thijs 15


Dit magazine werd mede mogelijk gemaakt door:

16

2012 Leergeld Den Haag Leergeldkids  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you