Page 1

HET PLEIN

IN DIT MAGAZINE WIE ZIJN ONZE HELDEN? oP BEZOEK BIJ HET KLOOSTER WAT BETEKENT VRIJHEID?

WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE

DECEMBER 2011


VOORWOORD Met gepaste trots presenteren we de resultaten van dit magazine, dat door de inzet van velen, maar vooral door de kinderen van basisschool Het Plein, tot stand is gekomen. We hopen dat alle kinderen die aan de workshop hebben meegedaan het leuk en leerzaam hebben gevonden. Stichting Hoedje van Papier gaat uit van kennis, talenten, creativiteit en verantwoordelijkheidsgevoel van kinderen en probeert deze eigenschappen samen met hen verder te ontwikkelen. Op deze manier proberen we een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen en te werken aan hun zelfbeeld en zelfvertrouwen.

Met de medewerking van vele enthousiaste en goede workshopleiders is het gelukt dit project tot een succes te maken en hebben we de mogelijkheden gekregen met de kinderen reportages te maken van spannende plekken in en buiten de wijk en interviews te houden met belangrijke en beroemde mensen uit de wijk en de stad. Kortom, er is voor veel kinderen een nieuwe wereld opengegaan. We wensen je heel veel leesplezier! Het team van Hoedje van Papier

DE REDACTIE

VAN DIT MAGAZINE STELT ZICH VOOR...

Juf Katinka

Juf Eveline

Door: Malika Ik heb juffrouw Katinka geïnterviewd. Volgens de juf is een held iemand die moedig is en niet bang. Juffrouw’s held is Pippi Langkous. Haar leukste herinnering is dat ze kinderen kreeg. Juf wil later oma worden van heel veel kleinkinderen. Ze gaat graag naar Spanje met vakantie, want daar heeft ze familie.

Mila

Door: Bilal Ik heb Mila geïnterviewd. Haar held is Nelson Mandela omdat we volgens haar gesplitst waren en nu niet meer. Als ze later groot is wil ze mensen en dieren helpen. Mensen die helden zijn doen dat ook. Haar leukste herinnering is toen we naar de Efteling gingen met school.

Ziad

Door: Liz Ziad zijn held is Messi, omdat hij veel scoort. Ziad kijkt altijd naar zijn wedstrijden. Hij zou later graag advocaat worden. Zijn leukste herinnering is dat hij won met fietsen.

2

Bij het thema helden denkt juf Eveline aan mensen die iets voor iemand anders doen of hebben gedaan, zonder dat ze daar zelf iets voor krijgen. Ook denkt juf Eveline dat het belangrijk is dat mensen zonder geweld en met respect voor elkaar leven. Ze gaat graag naar een warm land met vakantie, want ze houdt van de zon.

Mohamed

Door: Jenno Ik ben Jenno, ik interview Mo. Zijn held is Batman. Later wil hij huizenbouwer worden. Iemand is voor Mohamed een held als hij iets gevaarlijks heeft meegemaakt.

Bilal

Door: Mila Volgens Bilal zorgen helden ervoor dat er geen oorlog is. Ook vindt hij de brandweer helden, omdat zij brand blussen. Later als hij groot is wil Bilal graag piloot worden, omdat hij denkt dat dat leuk is. Als hij veel geld zou hebben zou hij heel veel auto’s kopen. In zijn vrije tijd houdt Bilal van buiten spelen, lezen en zwemmen.


Liz

Door: Ziad Liz haar held is Willem van Oranje. Ze wil later kapster worden. Als ze veel geld zou hebben, dan zou ze de helft aan de kinderen geven. Liz vindt iemand een held als hij haar redt van enge dingen.

Ahlam

Door: Amina Ahlam denkt bij het thema helden aan veiligheid. Haar held is Anne Frank. Als zij later groot is, wil ze verpleegster worden. Als ze veel geld zou hebben zou ze dit aan het goede doel geven. Haar hobby’s zijn tekenen en tennissen. Ze zou graag naar Marokko gaan met vakantie omdat ze daar veel familie heeft. Volgens Ahlam is iemand een held als hij of zij eerlijk is en goed met mensen om kan gaan.

Amina

Door: Ahlam Amina denkt bij helden aan mensen die helden zijn en haar held is Nelson Mandela. Volgens haar zijn helden mensen die anderen helpen. Later als ze groot is wil ze kapster worden. Als ze veel geld zou hebben, zou ze een kasteel huren met daarin een museum. Haar leukste herinnering is dat ze bij haar vriendinnen ging logeren.

Imane

Door: Asmae Imane denkt bij helden aan haar familie want dat zijn helden voor haar. Volgens haar moet een held lief zijn en mensen helpen. Imane wil later juf worden en als bijbaantje bij de bank werken. Als Imane heel veel geld had zou ze een huis in Marokko kopen en de rest aan het goede doel geven. Ze gaat ook graag naar Marokko met vakantie.

Asma

Door: Imane Als Asma het thema helden hoort dan denkt ze aan haar tante, omdat ze haar tante heel lief vindt. Asma wil juf worden en als bijbaantje wil ze bij een kapsalon werken. Als ze heel veel geld zou hebben zou ze een huis in Marokko kopen en een moskee bouwen en de rest zou ze aan haar familie geven. Volgens Asma moet een held iemand verwennen en lief zijn.

Sergio

Door: Soufian Sergio vindt dat een held mensen red. Zijn held is Jackie Chan. Zijn hobby is spelen op zijn Playstation 2. Zijn leukste herinnering is het schoolreisje van vorig jaar, toen we naar dierentuin Blijdorp gingen.

Malika

Door: juf Eveline Malika denkt bij het thema helden aan superhelden! Haar eigen helden zijn haar mama en papa. Ze weet nog niet wat ze later wil worden, maar wel dat ze er veel geld mee gaat verdienen. Dan koopt ze eerst een huis voor zichzelf en daarna geeft ze haar geld aan arme mensen. Ze vindt iemand een held als hij een goede daad verricht.

Jenno

Door: Mohamed Ik ben Mohamed, ik heb Jenno geĂŻnterviewd. Zijn held is Superman en zijn echte helden zijn zijn ouders. Later wil hij profvoetballer worden. Hij voetbalt altijd buiten als hij vrije tijd heeft. Volgens Jenno helpen echte helden andere mensen uit de brand.

Bircan

Door: Dhiradj Bircan houdt van tekenen en voetballen. Bij het thema helden denkt hij aan hulkagenten. Volgens hem is iemand een held als diegene iemand helpt. Als hij later groter is wil hij NASCAR racer worden en als hobby kunstenaar. Als hij rijk zou zijn zou hij zijn geld naar het kankerfonds sturen.

Soufian

Door: Sergio Soufian zijn held is Messi. Hij wil later ook graag voetballer worden. Soufian is 10 jaar en is met voetbal begonnen toen hij 5 jaar was. Als hij veel geld had, zou hij de helft aan zijn moeder geven en met de andere helft naar Marokko gaan.

Dhiradj

Door: Bircan Dhiradj denkt bij het thema helden aan spierballen, vliegen en helpen. Zijn held is zijn vader. Later wil Dhiradj graag bij de politie werken.

3


HELDEN

De komende weken gaan we de thema’s geschiedenis en helden bespreken tijdens deze workshops. Daarom hebben we in de eerste les nagedacht over wanneer iemand een held is én wie onze eigen helden zijn.

Ahlam: Malika: “Mama en papa zijn mijn held omdat zij voor mij zorgen. Papa verdient veel geld met zijn 3 banen en mama geeft een klein deel uit om eten en kleren voor mij en mijn gezin te kopen.”

“Anne Frank is voor mij een held omdat ze haar dagboek heeft achtergelaten van de Tweede Wereldoorlog. Daar hebben de mensen nu veel aan omdat we nu weten hoe het is om in de Tweede Wereldoorlog te leven.”

Bircan: “Mijn held is mijn oma, omdat

zij mijn kleren wast, zij mijn bed opmaakt, mijn eten maakt en rekeningen betaalt. En ze doet nog veel meer.”

Sergio: “Mijn held is mijn moeder,

omdat ze me helpt als ik iets niet weet. Daarom is ze mijn held.”

Bilal: “Mijn held is de brandweer, omdat zij brand blussen, mensen redden en katten uit bomen redden.”

Liz: “Willem van Oranje heeft gevochten tegen de oorlog. Anders waren wij hier niet. Daarom is hij mijn held.”

4

Dhiradj: “Een heldendaad is bijvoorbeeld wat Nelson Mandela deed, die wilde niet dat de blanke en de zwarte mensen uit elkaar waren en dat mocht niet dus moest hij 27 jaar de gevangenis in. En het is ook gelukt om de blanke en de bruine mensen bij elkaar te laten leven.”


Ziad: “De politie is mijn held, omdat zij boe-

ven pakken en ze helpen mensen en ze zijn voor niemand bang. Ook zijn ze snel.”

Soufian: “Mijn held is Messi, omdat hij heel hard zijn best doet. Ik kan heel veel van hem leren. Ik word blij als ik naar hem kijk en leer veel van zijn trucjes.”

Mohamed: “Een heldendaad is als je

iemand helpt zoals uit de brand helpen. Of een slechterik arresteren of iets goeds doen voor anderen. En zoals het leger want zij helpen je land.”

Jenno: “Mijn held is het arrestatieteam omdat zij invallen plegen bij dieven. En omdat ze dieven arresteren.” Asma: “Mijn held is een advocaat

en mijn advocaat heet Stolk. Door Stolk kom je nooit in de problemen want hij kan heel goed praten en hij is er altijd voor mijn familie. En gelukkig woont mijn advocaat achter mijn huis.”

Mila: “Een heldendaad is als je

iemand redt, bijvoorbeeld dat Nelson Mandela ervoor gezorgd heeft dat blanke mensen en bruine met elkaar kunnen leven. En Nelson heeft het in z’n eentje gedaan.”

Imane: “Mijn familie zijn voor mij helAmina: “Nelson Mandela is mijn held en hij heeft hele goede dingen gedaan zoals: de blanke en de bruine mensen bij elkaar gebracht en daarvoor moest hij 27 jaar in de gevangenis.”

den omdat ze altijd goed voor mij zorgen en ze helpen mij altijd. Mijn oma is mijn grootste held omdat ze zoveel voor mij zorgt. Maar eigenlijk vind ik iedereen een held als ze goede daden verrichten.”

5


IN BEELD

FOTOGRAFIE Een artikel is niet compleet zonder foto Om als een echte journalist een artikel voor een magazine te kunnen maken, moet je niet alleen een artikel schrijven. Foto’s zijn een heel belangrijk onderdeel van een magazine en voegen in veel gevallen iets toe aan het artikel. Door het plaatsen van een foto krijgt degene die het artikel leest een beter beeld bij het artikel. Bijvoorbeeld als je iemand hebt geïnterviewd kun je een foto van die persoon maken. Of als je ergens bent geweest kun je een foto van de locatie maken. Zo weet de lezer ook hoe de locatie eruit ziet.

Voordat we iemand gaan interviewen is het dus belangrijk om te oefenen met het fotograferen van verschillende objecten. We hebben naar een presentatie gekeken die juf Eveline heeft gemaakt, over waar we op moeten letten bij het maken van foto’s. Daarna zijn we zelf aan de slag gegaan met de camera’s. Hier kun je zien hoe dat is gegaan.

6


Na het oefenen met het maken van foto’s hebben we een spel gedaan om ideeën op te doen voor het thema Geschiedenis & Helden. Dit hebben we gedaan met de ideeënbal. We zijn in een kring gaan staan en hebben om en om de bal overgegooid. Op het moment dat je de bal gooide, moest je een idee noemen voor bij het thema. De centrale vraag hierbij was: ‘Waar denk je aan bij het thema Helden?’

Tenslotte hebben we geoefend met contact leggen voor een interview. Wat zeg je als je iemand wilt gaan interviewen? Hoe stel je jezelf voor? In duo’s hebben we dit geoefend en toen hebben een paar duo’s het voorgedaan voor de klas!

Soufian heeft het opgeschreven: “Hallo, ik ben Soufian. Ik kom van Hoedje van Papier, mag ik u wat vragen over helden? En dan na het interview: “Bedankt voor uw aandacht.”

7


Op bezoek bij een held in de wijk Vandaag zijn we als echte journalisten op pad gegaan om een held in onze eigen wijk te ondervragen. Op het eerste gezicht had juf Eveline wel een beetje een vreemd soort held uitgezocht: het klooster. Kan een gebouw wel een held zijn? Juf Eveline legt uit dat het klooster goed in het thema van ons magazine past: het klooster is erg oud en is daarom een stukje geschiedenis. We gaan op weg naar het klooster aan de Ruivenstraat om op onderzoek uit te gaan en krijgen daar een rondleiding van Mustafa, die we meteen een paar vragen stellen over het klooster.

“Het klooster is 1927 jaar oud. Mustafa werkt er 6 jaar. Er zijn verhalen over het klooster, maar die ken ik niet. Ik had niet verwacht dat er een minicafé in het klooster zat. Het klooster heeft ook een tuin.” Door: Sergio “Ik vond het klooster best wel leuk. Ik heb die man gevraagd hoe groot de kerk is. Hij heeft het ons laten zien. Van binnen is het heel groot en van buiten is het best wel klein. Hij liet ook een stukje van vroeger zien.” Door: Ziad “Ons groepje van Hoedje van Papier is naar het klooster geweest. Het klooster is gebouwd in 1927. In het klooster hadden zij een postkantoor, maar dat is veranderd in een opvoedwinkeltje. Die meneer die bij het klooster werkt, die werkt daar al 6 jaar. Dichtbij de WC was een kamertje, in dat kamertje was een knutselkamertje en een meidenclub. Ons groepje heeft ook een kapot geschoten raam gezien, dat is geschoten in de Tweede Wereldoorlog.” Door: Bircan

8

“Vorige week zijn we naar het klooster gegaan. Ik heb een heleboel foto’s gemaakt en ook een vraag gesteld. Het klooster bestaat al sinds 1927. In het klooster hebben ze een heel groot theater en het klooster is een openbare plek waar iedereen mag komen. Het klooster is een activiteitenklooster, waar ze leuke activiteiten doen. Het klooster lijkt niet zo oud, maar dat is het wel.” Door: Ahlem “Het klooster is zo bijzonder omdat het geschiedenis is. Het mooiste van het klooster is de tuin.” Door: Mila “Wij zijn naar het klooster geweest. Het klooster is een wijkcentrum dat wel 84 jaar is. Het klooster is een stukje geschiedenis. Het klooster komt aan zijn naam omdat er priesters, monniken en nonnen kwamen. We kregen een rondleiding van Mustafa. Hij vertelt ons dat de opvoedkamer vroeger de postkamer was.” Door: Malika


“We gingen naar het klooster. We werden ontvangen door Mustafa. Hij liet ons de steen zien.” Door: Jenno

rondleiding van mustafa “We gingen een paar dagen geleden naar het klooster en daar kregen we een rondleiding. Het klooster bestaat al sinds 1927. Mensen komen hier naartoe om te zingen en te dansen. Mustafa wordt heel gelukkig als hij in het klooster is. Door: Bilal “We zijn vorige week naar het klooster gegaan. Ze hadden daar een postkamer maar dat is nu een opvoedkamer. Hij werkt daar al 6 jaar. Het klooster bestaat al sinds 1927. Het was binnen niet zo oud maar juist nieuw. Ze hadden daar een ruimte waar ze zingen en ze hadden ook een doopkamer. We gingen Mustafa interviewen. Je mag daar gewoon naar binnen gaan. We hadden daar ook heel veel foto’s gemaakt.” Door: Imane “Meneer Mustafa heeft ons een rondleiding gegeven door het klooster. In het klooster zijn mooie stenen. En het klooster heeft een podium en een voetbalzaal. En het klooster is een wijkcentrum.” Door: Dhiradj “Hoeveel mensen hier per week komen? Dat kunnen ze niet tellen. Het klooster is zo bijzonder omdat het geschiedenis is. Hij werkt daar al 6 jaar. Er gebeuren ook allemaal vreemde dingen. Ik wist niet dat je daar kon zingen en dat vond ik gek.” Door: Liz

Het klooster is gebouwd in 1927. Ze hadden een postkantoor maar het is veranderd in een opvoedwinkeltje. Mustafa werkt hier al 6 jaar. Vorig jaar was het verbouwd. Er waren veel kamers. Een knutselkamer, een meidenkamer en een conciërgekamer. Daarnaast was een zaal en een café en een prachtige kleine zaal.” Door: Soufian “Mustafa vindt dit klooster fijn, mooi en leuk. Hij heeft ons een rondleiding gegeven. We gingen naar een muziekkamer met een podium en we gingen ook naar het dak. Het is leuk. Hij heeft ons een steen laten zien waar oude letters opstonden.” Door: Mohamed “Hallo allemaal, wij gingen naar het klooster in het Oude Noorden van Rotterdam. Wij hebben Mustafa geïnterviewd. Het klooster bestaat sinds 1927. Mustafa werkt al 6 jaar bij het klooster. In het klooster werden baby’s gedoopt en vroeger kwamen er nonnen en monniken. Het klooster is een openbare plek. Je mag gewoon naar binnen bij het klooster.” Door: Asma

9


oorlog, vroeger en nu Volgende week brengen we een bezoek aan het OorlogsVerzetsMuseum in Rotterdam. Sommigen van ons weten al wel wat over de Tweede Wereldoorlog, maar anderen nog niet. Daarom hebben we ons vandaag verdiept in een aantal belangrijke begrippen. Ook hebben we bepaalde aspecten van de oorlog besproken, zoals het bombardement van Rotterdam, de concentratiekampen en de avondklok.

Helaas is oorlog niet alleen iets van vroeger. Ook nu nog vechten landen onderling en mensen binnen een land met elkaar. In de kranten van vandaag hebben we gezocht naar artikelen over oorlog. Als echte journalisten hebben we gekeken naar verschillende nieuwsberichten. Nadat we de krantenartikelen bekeken hadden, hebben we opgeschreven welke ‘oplossing’ wij hebben voor het maken van vrede. “In Egypte moet Khaddafi weg, dan hebben ze een nieuwe goede leider en hun vrijheid weer.” Door: Bilal “Ze kunnen de leider vermoorden of ze kunnen vluchten naar een ander land.” Door: Amina en Imane “Mensen moeten gewoon gezellig met elkaar zijn.” Door: Dhiradj “Ze moeten aardig zijn, omdat joden ook gewoon mensen zijn.” Door: Asma “Het leger moet ze aanpakken of ze moeten samen leven.” Door: Ahlem, Ziad, Malika, Soufian en Dhiradj “Hitler verloor de macht en ging een zelfmoordpoging wagen.” Door: Bircan

10


Maar hoe kan het dan toch dat er nog steeds mensen met elkaar in oorlog zijn? We hebben nagedacht over hoe het kan dat oorlog ontstaat. Dit hebben we voor onszelf opgeschreven, door de volgende zin af te maken:

Ik denk dat oorlog vaak ontstaat doordat, ... “… mensen het niet met andere mensen eens zijn en om vrijheid en ze willen macht.” Door: Imane “…omdat mensen er niet over gingen praten.” Door: Jenno “…omdat mensen vaak de macht willen en dat niet op de goede manier doen maar met geweld en leugens.” Door: Malika “…omdat ze de macht willen.” Door: Bircan “…ze het niet met de leider eens zijn. En dat de leider de macht wil. Of dat de leider een ander land haat.” Door: Bilal “….ze macht willen hebben en anderen vrijheid.” Door: Asma “…dat mensen het niet eens zijn met de dingen die de president bedenkt. En dat ze niet veel vrijheid hebben.” Door: Ahlem

Ik denk dat oorlog vaak ontstaat doordat, ... “…de leider bijvoorbeeld heel gek is en dat diegene de hele wereld wil overnemen.” Door: Dhiradj “… ze niet praten. Zo kunnen ze geen oplossing verzinnen, dus gaan ze vechten.” Door: Soufian “…omdat ze de macht willen. Zoals Hitler. Hij vond dat de Joden veel geld hadden en daarom wilden de Duitsers de Joden doden.” Door: Amina “…er ruzie is in het land of ze willen vrijheid of ze willen het land overnemen.” Door: Liz “…ze niet overleggen.” Door: Mila “…mensen steeds meer protesteren en vechten.” Door: Sergio “… mensen ruzie maken omdat ze niet praten maar vechten en dan komt er ruzie van.” Door: Ziad

11


Bezoek aan het OorlogsVerzetsMuseum Deze week hebben we een bezoek gebracht aan het OorlogsVerzetsMuseum in Rotterdam. Eerst hebben we een film gekeken over Anne Frank. Een aantal van ons wisten al veel van haar en haar leven, maar voor anderen was het helemaal nieuw. En ook degenen die al veel wisten hebben toch weer nieuwe dingen geleerd. Na de film zijn we met een vraag-en-antwoordboekje het museum in gegaan. Er zaten echt moeilijke vragen tussen! En wist je dat alles wat in het museum hangt, echt is? Het was heel indrukwekkend. We hebben bijvoorbeeld de pootjes van een postduif gezien, die afgehakt en ingeleverd moesten worden om te bewijzen dat mensen geen geheime post verstuurden.

SERGIO: “Ik vond het

meest bijzonder dat ze van gesmolten spijkers kogels maakten.”

Wil je weten wat wij het meest bijzonder of indrukwekkend vonden? Dat kun je hier lezen.

LIZ: “Ik vond de jurk van parachutestof

heel vreemd, want ik wist niet dat dat kon. Ik wist ook niet van de bubbelbom, dat is dat er een bom in de Bubbelstraat terecht was gekomen tijdens het bombardement van Rotterdam.”

AMINA: “Ik vond het meest bijzon-

der dat ze van een parachute een jurk hadden gemaakt. En dat de lepeltjes gesmolten waren van de hitte. De pistolen waren echt, ze waren ongeveer even lang als een liniaal.”

12

MILA: “Ik vond het baby’tje met het gasmas-

ker om heel bijzonder. Ik vond het zielig dat hij de oorlog mee moest maken. Van een parachute werd een bruidsjurk gemaakt. Uit de lucht vielen parachutes en daar werden jurken van gemaakt. Dat vond ik ook bijzonder.”


DHIRADJ: “Ik vond de wapens heel gaaf omdat ze er heel erg cool uitzien.” JENNO:

“Ik vond het pistool het meest bijzonder omdat het echt is.”

ZIAD:

“Ik vond de wapens interessant omdat ze echt waren en omdat ze oud leken.”

BILAL: “Ik vond de wapens leuk en mooi omdat ik wapens cool vind. Ik vond de poppen heel eng omdat de ogen naar je keken.”

IMANE: “Ik vond in het museum de bom heel interessant en bijzonder omdat ik nog nooit zo’n grote bom had gezien. Volgens mij is die bom heel erg zwaar. Ik vond de gesmolten theelepels en alle andere gesmolten dingen heel bijzonder. Dat kwam door de hitte van het bombardement.” MALIKA: “Ik vind het bizarste dat een

vrouw is vermoord omdat ze haar jas was vergeten. Op haar jas zat de Jodenster.”

MOHAMED:

“Ik vind dat van de postvogel zielig omdat hij zonder reden doodgaat.”

ASMA: “Ik vond de huizen die

ze hebben nagemaakt heel bijzonder, want ik vind ze wel mooi.”

SOUFIAN: “De bom die niet ontploft was (blindganger) naast de bom die wel ontploft was.”

AHLAM: “Ik vond de baby met het gasmasker heel bijzonder, omdat het heel zielig was voor de baby dat hij allemaal stof en gas enzovoorts kon inademen.”

13


VRIJHEID MAKEN WE SAMEN Dit is alweer de laatste les! Maar we hebben nog genoeg te doen. Vandaag kijken we naar een aantal filmpjes over de Tweede Wereldoorlog, het bombardement van Rotterdam en een korte film over de bevrijding. De bevrijding en dan met name vrijheid is iets wat heel belangrijk voor ons is. Wat vrijheid voor ons betekent lees je hier.

SERGIO: “Dat je vrij op

straat mag lopen. Je mag naar alle winkels lopen. Je kan naar school gaan en je mag met alle kinderen omgaan en spelen.”

JENNO: “Dat je vrij kunt rondlopen. Je hoeft niet bang te zijn dat er wordt geschoten. Vrijheid betekent voor mij dat ik kan fietsen en dat ik naar de winkel kan zonder bommen. En dat ik kan sporten!” MOHAMED:

“Dat je alles kunt doen, vrij en rustig. Gezellig samenzijn met je familie.”

IMANE: “Vrijheid betekent voor mij dat je gewoon samen kan leven. Dat je mag doen wat je wilt en dat je geen baas hebt die zegt dat je dat niet mag doen. Dus gewoon vrij leven, dat betekent vrijheid voor mij.”

ASMA: “Vrijheid is dat ik een normaal

leven heb. Dat ik geen slaaf ben en kleding kan dragen die ik wil. Dat ik mijn eigen mening kan geven en dat er geen oorlog is.”

14


DHIRADJ: “Vrijheid betekent voor mij dat je alles kan doen wat je wil, wanneer je het wil. En ik wil ook de vrijheid hebben om buiten te fietsen, dus zonder dat ik in elkaar wordt geslagen.” ZIAD:

“Vrijheid betekent dat je alles mag zoals dat je mag fietsen zonder het te vragen. Ook is vrijheid dat je niet bang hoeft te zijn dat er wordt geschoten.”

LIZ: “Vrijheid is voor

mij geen oorlog. En dat je alles kan doen. Dat ik geen dingen aan mijn hoofd heb. Dat ik kan fietsen zonder geslagen of aangevallen te worden.”

AHLAM: “Voor mij betekent vrijheid dat je

doet wat je mag doen en dat je je geloof mag uiten en dat je je mening mag geven. En je moet respect hebben voor een ander geloof. Respect is heel belangrijk.”

SOUFIAN: “Dat ik op straat kan lopen zonder dat ik bang hoef te zijn dat er bommen uit de lucht vallen. Leven zonder oorlog is voor mij vrijheid.”

MILA:

“Vrijheid is voor mij dat ik kan doen wat ik wil. Mensen moeten kunnen doen wat ze willen en er moet niet door anderen voor ze beslist worden. En je mag je mening geven en je mag in je eigen geloof geloven en je wordt niet gedwongen tot het geloof van een ander.”

AMINA: “Dat je vrij op straat mag lopen, dat je dingen mag kopen en dat je niet bang hoeft te zijn. In de oorlog hadden ze geen school en konden kinderen niet buiten spelen. Vrijheid is dat je mag gaan waar je wilt.”

MALIKA: “Dat je je gewoon kunt uiten,

dat je je mening kan geven. Vrijheid voor mij is ook dat ik kan doen wat ik wil en dat niet alles moet.”

BILAL: “Vrijheid betekent voor mij dat ik vrij op straat kan lopen en niet een ster of iets anders moet gaan dragen. En dat ik mijn mening kan geven over alles.” 15


JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE VIDEO - RADIO MAKEN

WIL JIJ MEER WETEN OVER DE WIJKTIJGERS WORKSHOPS? OF ZELF EEN KEERTJE MEEDOEN? KIJK DAN OP ONZE WEBSITE: WWW.WIJKTIJGERS.NL - JE MAG ONS OOK BELLEN: 010-4222506

Dit magazine wordt mede mogelijk gemaakt door:

2011 Plein Het Plein  
2011 Plein Het Plein  
Advertisement