Page 1

LOVE4

ROTTERDAM

IN DIT MAGAZINE UW NIEUWS VAN DE DAG SNOEPJESDIEF ACTIEF IN DE WIJK hOE VANG JE EEN ZWERFKAT?

WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE

DECEMBER 2011


LOVE4ROTTERDAM Van de Wijktijgerredactie Welkom bij Love4Rotterdam. We hebben dit magazine in zes weken gemaakt. Wij hebben Love4Roterdam en die zes weken plezier te danken aan juf Ellen en meester Mels. Dus lees snel verder in Love4Rotterdam. Het magazine is gemaakt door elf leerlingen uit groep 5 en 6 van de Oscar Romeroschool. We stellen ons op de pagina hiernaast aan jullie voor. Veel leesplezier! De redactie van Love4Rotterdam

Foto: Hans Oostrum Š www.vrijwillige-inzet.nl

Juf Ellen

Ellen heet Mannens van haar achternaam. Ze is 32 jaar en ze is journalist. Ze werd geboren in 1979. Haar vader heet Fons en haar moeder heet Anke.

Meester Mels

Meester Mels zat vroeger op het Libanon Lyceum. Hij vond sport het leukste op school. Hij was thuis enig kind. Nu heeft hij twee hondjes, dat zijn Jack Russels. Zijn lievelingsspel op de computer is Zelda.

VOORWOORD Met gepaste trots presenteren we de resultaten van dit magazine, dat door de inzet van velen, maar vooral door de kinderen van de Oscar Romeroschool, tot stand is gekomen. We hopen dat alle kinderen die aan de workshop hebben meegedaan het leuk en leerzaam hebben gevonden. Stichting Hoedje van Papier gaat uit van kennis, talenten, creativiteit en verantwoordelijkheidsgevoel van kinderen en probeert deze eigenschappen samen met hen verder te ontwikkelen. Op deze manier proberen we een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen en te werken aan hun zelfbeeld en zelfvertrouwen.

2

Met de medewerking van vele enthousiaste en goede workshopleiders is het gelukt dit project tot een succes te maken en hebben we de mogelijkheden gekregen met de kinderen reportages te maken van spannende plekken in en buiten de wijk en interviews te houden met belangrijke en beroemde mensen uit de wijk en de stad. Kortom, er is voor veel kinderen een nieuwe wereld opengegaan. We wensen je heel veel leesplezier! Het team van Hoedje van Papier


DE REDACTIE Jowanna

Jowanna wil later kapster worden, omdat haar zus het haar kan leren. Op school vindt ze tekenen, schrijven en sporten het leukst. Ze houdt ook van zingen.

Salim

Salim is acht jaar. Hij wil later buschauffeur worden, omdat hij daar geld mee kan verdienen. Naast Nederlands spreekt hij ook Marokkaans. Zijn hobby is zwemmen en zijn lievelingsdier is een konijn, omdat ze schattig zijn. Zijn beste vriend is Ibrahim, omdat ze elkaar altijd helpen.

Journalisten moeten goed kunnen interviewen. Daarom begonnen we met het interviewen van elkaar. Als we interviewen nemen we geen genoegen met een kort antwoord. We vragen altijd door, als echte journalisten.

Ariana

Ariana is 9 jaar, ze is jarig op 24 februari. Later wil ze dierenverzorgster worden, omdat ze dieren leuk vindt. Haar leukste hobby’s zijn turnen en koken. Ze is nergens bang voor en ze heeft veel vrienden. Haar beste vriendinnen zijn Britt en Sanne. Ze vindt juf Miranda het liefst, omdat ze bij haar altijd mogen spelen.

Jaouad

Jaouad houdt van voetbal en is heel snel.

Beyza

Beyza wil later architect worden of juf. Ze is geboren op 1 november 2001 in Nederland. Haar vader heet Salih en haar moeder heet Ayse. Haar lievelingsdieren zijn een paard en een dolfijn. Op school vindt ze Lia en Cindy het liefste.

Aysena

Aysena heet Aysena, omdat haar overgroot oma die naam heeft gekozen. Ze is 10 jaar en wil later iets met dieren doen, omdat ze van dieren houdt. Ze heeft een hamster, vogel, muizen, een rat en een vis. Ze heeft ook een zusje. Aysena haat sprinkhanen, omdat ze griezelig zijn met hun lange poten.

Ibrahim

Ibrahim is acht jaar. Hij heeft één broer, twee zussen en één zusje. Zijn hobby’s zijn voetballen, basketballen en tennissen. Zijn lievelingsdier is een rat. Hij wil later voetballen worden, omdat hij voetbal leuk vindt. Zijn favoriete voetballer is Messi. Ibrahim spreekt ook Marokkaans en is jarig op 8 augustus.

Tyrell

Tyrells hobby is voetbal. Hij woont in Rotterdam en spreekt ook Kaap Verdiaans. Zijn lievelingskleuren zijn goud, zilver en blauw.

Meryem

Meryem is 10 jaar. Ze is jarig op 12 mei. Ze heet Meryem, omdat haar vader die naam heeft uitgekozen en ze vindt het een mooie naam. Ze wil dokter worden omdat ze dan mensen kan helpen. Haar lievelingsdieren zijn puppy’s, konijnen en dolfijnen. Meryem haat ratten en is bang voor spinnen, omdat ze eng zijn. Meryem heeft twee broers en één zusje.

Siham

Siham is 9 jaar en ze is jarig in januari. Haar hobby is zwemmen en haar lievelingsdieren zijn een puppy en een pony, omdat ze zo schattig zijn. Later wil ze kinderarts worden, omdat ze kinderen lief vindt. Ze spreekt ook Marokkaans.

Fatma

Fatma is 9 jaar, ze is jarig op 30 mei. Ze wil later advocaat worden. Haar moeder heet Fadim, haar vader heet Ibo. Op school vindt ze rekenen leuk. Haar lievelingsdieren zijn een hond en een konijn. De aardigste juf vindt ze juf Sabine.

3


Nieuws jagen

Een journalist is altijd op zoek naar nieuws. Daarom gingen de journalisten van Love4Rotterdam de straat op en vroegen aan voorbijgangers: ‘Wat is uw nieuws van de dag?’

Rustige dag Mino komt uit Iran. Ze heeft een kapsalon. Haar nieuws is dat ze vandaag de hele dag heeft gewerkt. Verder was het rustig en was er dus geen nieuws.

1000 gehaktballen per dag Slagerij Haak zit al 125 jaar in de Crooswijkseweg. De meneer die er nu werkt, is slager omdat zijn vader en opa dat ook al waren. Iedere dag komen er tussen de honderd en honderdvijftig mensen in de slagerij. Hij verkoopt kippenvlees, rundvlees, lamsvlees en varkensvlees. Hij verkoopt soms meer dan duizend gehaktballen per dag.

4


Zachte hond Deze mevrouw heet Schellevis en ze werkt doordeweeks. Ze heeft een hond, die heet Boris. Boris is heel lief en zacht.

Gevaarlijk kruispunt Hennie van de oliebollenkraam heeft al heel veel oliebollen verkocht. Haar nieuws is dat het kruispunt bij haar kraam heel gevaarlijk is. Er is al een paar keer een ongeluk gebeurd.

Veel herrie Deze mevrouw had veel last van herrie en lawaai. Nu woont ze bij de Nieuw Crooswijkseweg en heeft ze minder last van herrie.

Goed cijfer Hajar haalde een voldoende voor studievaardigheden.

5


FOTOSTRIP

De snoepjesdief

Er was eens‌ een meisje. Ze kreeg een stuiterbal voor haar verjaardag van haar moeder.

Maar toen rolde de stuiterbal weg en een dief stal de stuiterbal. Het was een snoepjesdief en zij dacht dat de bal een snoepje was. Zij ging ermee naar haarschuilplaats.

Ze ging naar buiten om met haar stuiterbal te spelen.

Gelukkig liep het goed af. De dief gaf de stuiterbal aan het meisje en het meisje gaf de dief snoepjes.

6


FOTOSTRIP

LEVE FEYENOORD 1 Na 10 minuten werd er alweer gescoord: 2-0.

Er was eens‌ een jongen die bij Feyenoord speelde. Hij ging naar stadion de Kuip en speelde tegen Ajax. Na 30 minuten werd er gescoord en stond het 1-0 voor Feyenoord.

Maar toen scoorde Ajax.

Gelukkig liep het goed af. Feyenoord won met 3-2 en de spelers bleven goede vrienden.

7


HOE VANG JE EEN ZWERFKAT? In Rotterdam lopen honderden katten die geen baasje hebben. Stichting Zwerfkatten vangt ze. Ze legden ons uit hoe ze dat doen en waarom. We kregen een rondleiding van Ben. Hij is vrijwilliger bij Stichting Zwerfkatten Rijnmond. Er werken tachtig vrijwilligers en omdat ze geen geld krijgen, krijgen ze een kerstkado. Stichting Zwerfkatten Rijnmond gaat één keer per week katten vangen. Ze vangen katten die geen baasje hebben. Dat zijn wilde katten. Mensen kunnen soms last hebben van wilde katten omdat ze hard miauwen als ze krols zijn of ze plassen overal tegenaan.

Om de katten te vangen, hebben ze een speciale kooi. Die klapt dicht als een kat erin loopt. Daarachter zetten ze een vervoersbox, daar is het donker, dus gaat de kat daarheen. Voor kittens gebruiken ze een kleinere vangkooi. Het is best lastig om kittens zo’n kooi in te lokken. Ze eten namelijk nog bij hun moeder en gaan dus niet zo snel op een stukje eten in de vangkooi af.

8

Op bezoek bij Stichting Zwerfkatten Rijnmond


Vangen jullie nooit een huiskat? “Meestal niet. Huiskatten kunnen door hun instinct altijd de weg naar huis vinden en je herkent een huiskat meteen. Die zijn namelijk gewend aan mensen en als je tegen ze praat miauwen ze terug. Zwerfkatten doen dat niet. En een goede gezonde kat wast zichzelf. Sommige huiskatten hebben ook een chip, waardoor we kunnen zien wie hun baasje zijn.” Wat gebeurt er als jullie een kat vangen? “De zwerfkatten gaan met ons mee. We castreren ze zodat ze geen kleintjes meer kunnen krijgen. Als we dat gedaan hebben, knippen we een klein stukje van het oor. Dat doet geen pijn, maar zo kunnen we later zien dat hij is gecastreerd. Na ongeveer vijf dagen laten we de katten namelijk weer vrij. Als we hem later weer vangen, weten we door het knipje in zijn oor dat hij al een keer is geweest.” Hoe weten jullie waar de zwerfkatten zijn? “Mensen bellen ons om het te melden. Onze gegevens vind je op www.zwerfkattenrijnmond.nl.” Kun je ook ‘144 red een dier’ bellen? “Dat kan ook, want dan komt de melding ook bij ons terecht.”

Stichting Zwerfkatten Rijnmond vangt ieder jaar 400 kittens op. Als die zijn gesocialiseerd, dus aan mensen gewend zijn, dan kunnen ze naar een echt baasje.

Krijgen de katten een naam? “Nee, niet als we ze weer loslaten. Ze krijgen bij ons een nummer. Die staat op een geel briefje, een soort paspoort. Omdat er veel vrijwilligers zijn, is dat handig, want dan weet iedereen wat er met de gevangen kat aan de hand is.”

De stichting heeft ook een wasstraat. Niet voor katten, maar voor de vangkooien. Ben legde uit waarom: “Als een kat wordt gevangen, gaat hij soms plassen. Met die geur zegt hij: “Pas op, hier is het gevaarlijk.” Als we de kooien dus niet zouden wassen, zouden we geen kat meer vangen.” We konden helaas geen katten aaien, omdat je voorzichtig moet zijn met bacteriën.

Love4Animals

Ariana en Aysena hebben een eigen club opgericht om zwerfdieren te helpen in Crooswijk. De club heet Love4Animals.

9


FOTOSTRIP

DAGJE SHOPPEN

Er waren eens … drie meisjes.

Maar toen ze weer terug waren…

Zij gingen shoppen.

… kregen ze ruzie om de spullen die ze hadden gekocht.

Gelukkig liep het goed af, want ze ruilden thuis hun spullen en gingen weer samen spelen.

10


l4R-QUIZ

Iedere bijeenkomst van Love4Rotterdam eindigden we met een ren-je-rot quiz over wat we die dag hadden gedaan. Daarom vind je hier op de laatste pagina van ons magazine ook een quiz. De winnaar van onze quiz was Aysena. Siham en Meryem werden tweede en derde.

quizvragen 1. Aysena houdt niet van spinnen, want ze zijn ... 2. Wat is de hobby van Siham? 3. Feyenoord ‌ in de strip met 3-2. 4. Meneer Haak is slager, net als zijn vader en zijn ‌ 5. Hoe heet de mevrouw van de kapsalon? 6. Waarvoor ruilde de dief de stuiterbal?

7. De vrijwilligers van Stichting Zwerfkatten krijgen geen geld, maar een ... 8. Hoe heet de man die ons rondleidde bij de zwerfkatten? De antwoorden op de quizvragen vind je in dit magazine. Vul ze hieronder in. De gele blokjes vormen een woord!

Antwoord 1 Antwoord 2 Antwoord 3 Antwoord 4 Antwoord 5 Antwoord 6 Antwoord 7 Antwoord 8

11


Foto: Hans Oostrum © www.vrijwillige-inzet.nl

JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE VIDEO - RADIO MAKEN

WIL JIJ MEER WETEN OVER DE WIJKTIJGERS WORKSHOPS? OF ZELF EEN KEERTJE MEEDOEN? KIJK DAN OP ONZE WEBSITE: WWW.WIJKTIJGERS.NL - JE MAG ONS OOK BELLEN: 010-4222506

Dit magazine wordt mede mogelijk gemaakt door:

2011 Oscar Romero Love4Rotterdam  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you