Page 1

KUNST

OP DE KOP MAGAZINE OP ZOEK NAAR Kunst in de Wijk De Grote Kunstquiz Op bezoek in het Fotomuseum

WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE

AUG - DEC 2011


KUNST

OP DE KOP Jonge Journalisten Aan het woord

Wij zijn Kenzi, Helena, Rico en Irem. De afgelopen maanden hebben we hard gewerkt tijdens de Wijktijgers lessen. De eerste paar weken oefenden we alleen met interviewen, fotograferen en schrijven. We hebben toen een telefonisch interview gedaan en er kwam iemand naar de les toe die we konden interviewen. Later gingen we echt met het magazine aan de slag en kozen Kunst als thema. We hebben een kunstenaar geïnterviewd, zijn naar het fotomuseum geweest, hebben mensen geïnterviewd bij de Verwoeste stad en nog veel meer. Helena: “Het was de leukste Brede School activiteit ooit! We deden echt veel leuke dingen en de juffen zijn lief.” Irem: “Ik vond het uitje naar het fotomuseum echt een leuke les, vooral het interview!” Kenzi: “Ik ben erachter gekomen dat ik van interviewen hou. En ik vind de lessen gezellig.” Rico: “Ik heb heel veel foto’s gemaakt, dat was leuk.” Dit blad hebben we dus helemaal zelf gemaakt, samen met juf Saskia en juf Lianne.

Juffen Aan het woord Irem, Helena, Kenzi en Rico: wat zijn jullie goede journalisten en fotografen zeg! Jullie bedachten ontzettend veel slimme vragen, durfden zomaar op mensen af te stappen en zelfs bij vreemden thuis aan te bellen. Echt knap! Maar ook voor de foto’s liepen jullie rond totdat er precies de juiste kiekjes werden gevonden en er werd net zo lang geposeerd totdat de foto perfect was. Door al dat harde werken is er een heel mooi en goed magazine ontstaan. Het was elke week weer leuk om met jullie te werken. Jullie zijn gezellig, nieuwsgierig, enthousiast, als het moet serieus en stiekem ook alle vier een kunstenaar. Wat waren die schilderijen mooi! Jullie hebben hard gewerkt en we zijn heel erg trots op jullie. Geniet van het magazine, dat hebben jullie verdiend!

Veel leesplezier! De redactie van Kunst op de Kop

Groetjes, Juf Saskia & Juf Lianne

VOORWOORD

Met gepaste trots presenteren we de resultaten van dit magazine, dat door de inzet van velen, maar vooral door de kinderen, tot stand is gekomen. We hopen dat alle kinderen die aan de workshop hebben meegedaan het leuk en leerzaam hebben gevonden. Stichting Hoedje van Papier gaat uit van kennis, talenten, creativiteit en verantwoordelijkheidsgevoel van kinderen en probeert deze eigenschappen samen met hen verder te ontwikkelen. Op deze manier proberen we een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen en te werken aan hun zelfbeeld en zelfvertrouwen.

Met de medewerking van vele enthousiaste en goede workshopleiders is het gelukt dit project tot een succes te maken en hebben we de mogelijkheden gekregen met de kinderen reportages te maken van spannende plekken in en buiten de wijk en interviews te houden met belangrijke en beroemde mensen uit de wijk en de stad. Kortom, er is voor veel kinderen een nieuwe wereld opengegaan. We wensen je heel veel leesplezier! Het team van Hoedje van Papier


DE REDACTIE Wij zijn de makers van het magazine en op deze pagina kom je van alles over ons te weten. Wat ons lievelingseten is, wat ons favoriete kunstwerk is, we vertellen over het schilderij dat je op de foto ziet en zelfs welke naam we zouden willen als we onze eigen naam niet hadden…

Helena

“Mijn naam is Helena, ik ben acht jaar, zit op de Pijler en mijn hobby is paardrijden. Als mijn naam niet Helena was, zou ik het wel leuk vinden om Charlotte te heten. Het liefste eet ik de frietjes van mijn vader, die zijn superlekker! Mijn lievelingskunstwerk is de Geboorte van Venus; dat is een heel mooi en beroemd schilderij. Thuis doe ik ook aan kunst; ik schilder en teken graag. In mijn schilderij zie je allerlei vormen en patronen.”

Irem

“Ik heet Irem, ik ben negen jaar, ik zit op de Wissel en mijn hobby’s zijn fietsen, zwemmen, tekenen, knutselen en met mijn broertje spelen. Ik wil geen andere naam hebben dan Irem! Het liefst eet ik spaghetti, pannenkoeken en hagelslag. Ik vind alle kunst leuk, alleen niet de Verwoeste Stad. Als je daarnaar kijkt, word je verdrietig. Thuis teken en schilder ik graag. Mijn schilderij was eerst zonder klodders, maar dat was een beetje saai, daarom heb ik er wat gele klodders op gedaan.”

Juf Saskia

“Ik ben Saskia, 19 jaar en mijn hobby’s zijn lezen, gitaarspelen, schilderen en muziek luisteren. Als ik niet Saskia zou heten, zou ik Annabel willen heten. Mijn lievelingseten is pasta; ik hou van Italiaans eten! Mijn favoriete kunstwerk is De Kus van Gustav Klimt omdat het een lief en romantisch plaatje is. Zelf maak ik muziek, ook een soort van kunst en soms vind ik het leuk om te schilderen of te tekenen. Mijn schilderij is een mooie combinatie van een hart en een aardbei.”

VAN DIT MAGAZINE STELT ZICH VOOR... Rico

“Mijn naam is Rico, ik ben 9 jaar, zit op de Clipper en mijn hobby’s zijn voetballen en de Wijktijgers-lessen. Als ik geen Rico zou heten, zou ik het stoer vinden om Duisternis te heten. Mijn favoriete kunstwerk is de Schreeuw, waar een meneer op staat die heel hard schreeuwt omdat zijn vrouw is weggegaan. Thuis doe ik ook wel aan kunst; kraskunst. Ik kras heel veel op een blaadje en dan komt er altijd iets uit. Dit schilderij is abstracte kunst.”

Kenzi

“Ik heet Kenzi, ik ben acht jaar, ik zit op de Pijler en mijn hobby’s zijn Kung Fu en buiten spelen. Ik vind James een mooie naam, die zou ik kiezen als ik niet Kenzi zou heten. Het liefste eet ik een Chinese pannenkoek: daar zit pekingeend in, allerlei groenten en een lekker sausje! Meestal vind ik schilderijen met een waterval wel mooi. Mijn opa en oma hebben een atelier waar ze mozaïek kunstwerken maken, ik doe dat ook graag. In dit schilderij is de ene helft fantasie en de andere helft is echt. Je ziet ook een vuurdraak in de regenboog.”

Juf Lianne

“Ik ben Lianne, 26 jaar en mijn hobby’s zijn koken, muziek luisteren en met vrienden leuke dingen doen. Als ik niet Lianne zou heten, zou ik Julia wel als naam willen. Ik lust eigenlijk alles, behalve witlof! De Verwoeste Stad vind ik een mooi kunstwerk; het is wel een beetje verdrietig, maar heeft een mooie betekenis. Zelf schilder ik graag; bij mijn moeder hangt er op de wc een schilderij van mij. In dit schilderij wilde ik veel kleurtjes gebruiken, eigenlijk betekent het verder niks.”


kunst in huis Bij buurtbewoners binnen kijken

Wij vinden kunst cool, daarom hebben we het ook als thema gekozen voor ons magazine. Maar vinden andere mensen op de Kop van Zuid kunst ook zo cool? Dat zoeken we uit. Met ons notitieblok en camera gaan we langs buurtbewoners… op zoek naar kunst in huis.

Paul (56) “Dit schilderij is gemaakt door mijn vrouw. Ze heeft haar inspiratie gehaald uit onze eigen stad; Rotterdam. Het is eigenlijk een net van een visser, met de stad op de achtergrond. Ze heeft het in het echt gezien en toen op het doek geschilderd. Ik hoop dat je het een beetje goed kunt zien.”

Je kunt het niet heel goed zien… wel bedankt Paul!

Oskar (41) “Deze schilderijen hebben mijn vrouw en ik in 1995 in Indonesië gekocht. Op het eiland Bali. We kwamen daar een arme kunstenares tegen die dit soort mooie schilderijen maakte. Ze werkte op een bijzondere manier. De doeken gingen in verschillende verfbaden en op de delen die wit moesten blijven, deed ze vetbolletjes zodat de verf daar niet kon komen. Dit was het resultaat. Elk schilderij was 1000 roepies, wat nu 60 eurocent is! Heel goedkoop dus. We vonden de werken heel mooi en kleurrijk, maar vonden het ook belangrijk om die arme kunstenares te steunen, dus we hebben deze drie doeken gekocht en meegenomen naar Nederland.”

Dit is de dochter van Oskar, zij vindt de schilderijen ook mooi!


Daniëla (35) “Dit is een beeldhouwwerk; het is een zeemeermin en we hebben haar in de kapsalon staan. Het is een mooi kunstwerk en we hebben het cadeau gekregen. Het was een aanmoedigingsprijs voor de kapsalon.”

Maarten (42) “Deze meubelset is eigenlijk wel een beetje kunst, het heeft zelfs een naam. Het heet Hok. Hok is wel zelf gemaakt, maar niet door mij; ik heb het laten maken. Je kunt in de stoel zitten, je kunt erin werken en je kunt er dingen op plakken. Het is een mooie en handige stoel, je kunt er lekker rustig in zitten en het is erg comfortabel.”

Maarten zit zelf graag in zijn hok.

Annie (71) en Helena (9) “Ik ben de oma van Helena en pas vandaag op. Ik weet verder ook niet zoveel van dit schilderij, behalve dat mijn dochter het gekocht heeft. Zij is de moeder van Helena.” “Ik weet er meer van! Het schilderij heet de Ochtendwandeling en we hebben het gekocht om de huiskamer wat gezelliger te maken, het was nog een beetje leeg boven de bank. Eigenlijk is het een fantasieschilderij; je ziet strepen en wat mannetjes, maar verder kun je zelf invullen wat je erin ziet. Het is ook blauw, ik denk dat blauw de lievelingskleur van de schilder was.”


op bEZOEK BIJ HET...

FOTOMUSEUM

Vlakbij onze scholen staat het Fotomuseum. Sommigen van ons zijn daar al eens geweest, maar we willen er supergraag nog een keer heen. Na een goede voorbereiding tijdens de les, zitten we vol vragen! Over het museum, over de foto’s en over kunst. Want zijn foto’s eigenlijk wel kunst?

Irem, Kenzi, Helena en Rico voor het Fotomuseum.

Na een flinke wandeling komen we bij het museum aan. We hebben een afspraak met Nicolette Dons. Zij weet alles van het museum en heeft een mooi plekje voor ons zodat we rustig kunnen praten. Terwijl Rico rondloopt om goede foto’s te maken, start Helena met haar eerste vraag: Wanneer is het Fotomuseum gebouwd? “Zo, daar moet ik even over nadenken hoor. Het fotomuseum is namelijk verhuisd, eerst zat het op de Witte de Withstraat. Sinds 2007 zitten we hier, op de Wilhelminakade.” Waarom is het museum gebouwd? “We vonden het een goed idee om één plek in Nederland te hebben waar alle foto’s van de belangrijkste Nederlandse fotografen hingen. Dat werd ons Fotomuseum hier in Rotterdam.” Is fotografie eigenlijk wel kunst? “Nou, niet alle fotografie is kunst natuurlijk. Je hebt ook journalistieke foto’s, die worden gebruikt in kranten bijvoorbeeld. Of documentairefoto’s, waar een ding of persoon met een speciale bedoeling is gefotografeerd. En dan heb je kunstfoto’s. Dat is wel kunst.” Zouden er ook foto’s van ons in het museum kunnen hangen? “Als je goed oefent en later een bekende fotograaf wordt, kan dat zeker.”

We hebben een lekker rustig plekje om Nicolette te interviewen.


Helena is klaar met haar vragen, maar Kenzi heeft er ook nog een paar. Zijn eerste vraag is: Wat is er eigenlijk allemaal te zien in dit museum? “Heel veel foto’s natuurlijk. We hebben een aantal vaste foto’s die je altijd kunt zien, maar ook wisselende collecties. Dat zijn foto’s die maar voor een tijdje te zien zijn. Maar we hebben beneden ook filmruimte, waar je allerlei filmpjes kunt bekijken en er is een museumwinkel.” Van welke bekende fotografen hangen hier foto’s? “Eigenlijk van heel veel bekende fotografen, één van de meest bekenden fotografen is wel Ed van der Elsken. Hij heeft een herkenbare stijl en er hangen veel foto’s van hem in het museum.”

Irem sluit het interview af met de laatste vragen. Wat vinden mensen vaak mooie foto’s? “De Schelp van Bernard Eilers vinden mensen vaak mooi. Maar ook Het meisje van Esther Kroon.” Wat vinden mensen een eng schilderij? “Ik heb niet vaak gehoord dat mensen foto’s eng vinden, maar zelf vind ik de foto’s van Peter Martens vaak een beetje eng. Hij maakt documentairefoto’s over de slechte kant van de samenleving, in zijn foto’s zie je dingen die je normaal niet ziet. Hij heeft een aantal foto’s van zwervers gemaakt, dat waren zielige foto’s.” Oké, dit was het. Bedankt voor uw tijd! Wat vond u van het interview? “Ik vond het echt knap dat jullie zoveel verschillende vragen hadden bedacht. Maar voor mij wel een beetje lastig. Ik wist niet eens op alles een antwoord!”

Dit is één van de mooiste foto’s van het museum.

Ook deze foto vinden veel bezoekers mooi.


KUNSTENAAR

IN DE WIJK

Op bezoek bij MART BECHTOLD

Mart Bechtold is een kunstenaar; hij maakt hele grote schilderijen die je overal in de wijk ziet hangen. Maar Mart is wel een bijzondere kunstenaar, want hij schildert niet alleen… hij schildert samen met kinderen uit de wijk! Het is natuurlijk wel een beetje spannend om een echte kunstenaar te ontmoeten, maar gelukkig weten fotografen Kenzi en Rico precies wat voor foto’s ze willen maken en zijn de journalisten Irem en Helena goed voorbereid. We weten al dat Mart grote schilderijen maakt met kinderen samen en dat ze - als ze droog zijn - in de wijk worden opgehangen. Maar, waarom vindt Mart dit eigenlijk zo leuk? “Ik vind schilderen al leuk vanaf mijn tiende eigenlijk. Met mijn schildersezel onder mijn arm liep ik als klein jongetje de bossen in, zette al mijn spullen klaar en begon het bos na te schilderen. Dertien jaar geleden ben ik voor het eerst begonnen met het schilderen met kinderen samen en dat vind ik nog leuker dan alleen schilderen. Het samenwerken met de kinderen vind ik te gek en als zij trots zijn, ben ik dat ook. Als de schilderijen dan buiten hangen en ik fiets er langs, word ik helemaal blij dat iedereen kan zien wat wij gemaakt hebben.”

Mart heeft veel te vertellen.

Hoe zorg je ervoor voor dat deze schilderijen niet lelijk worden als ze de hele tijd buiten hangen, in de wind en de regen? “Dat is een goede vraag. We schilderen het schilderij eerst op een groot stuk hout. Hout zelf gaat natuurlijk erg lang mee. En het verven doen we met speciale verf, die tegen het weer kan. Dus het wordt niet lelijk als er felle zon op schijnt of als het keihard regent. De schilderijen gaan zo wel tien jaar mee.” Heeft u een vergunning nodig om de schilderijen op te hangen? “Nog zo’n goede vraag. Het is meestal niet nodig, maar het is wel handig om alle buurtbewoners even te vertellen dat er een schilderij komt.” Waarom maakt u juist op de Kop van Zuid schilderijen samen met kinderen? “Ik vind de Kop van Zuid een erg fijne wijk: ik woon er zelf ook. En doordat je samen een schilderij maakt, leer je tegelijkertijd veel andere mensen kennen. Ik ken nu heel veel kinderen, maar ook hun ouders, dat is hartstikke leuk. Als het schilderij wordt onthuld, komen er ook veel mensen kijken. Die leren dan ook weer nieuwe mensen kennen.”


Kinderkunstenaars Terwijl wij Mart interviewen, zijn de kinderen druk bezig met het maken van een mooi schilderij over een tropisch eiland. Het is bijna af. Tijd om te vragen wat zij ervan vinden.

Hier hebben de kinderen en Mart lang aan gewerkt. Het resultaat is mooi!

“Ik vind het kunstwerk erg mooi geworden. Ik vond het ook heel tof om mee te helpen aan het schilderij, ik had zoiets nog nooit eerder gedaan.”

Nisrine

AYOUH “Ik heb veel geleerd en vond het leuk om zelf eraan te werken. Het schilderij is mooi geworden.”

Kunsttip Wat is het mooiste schilderij dat u ooit heeft gemaakt en wat is het lelijkste schilderij? “Mijn mooiste schilderij is De Brandgrens, dat gaat over het bombardement op Rotterdam. Het lelijkste schilderij… dat ligt in de prullenbak! Ik ga toch geen lelijke dingen ophangen, dan sta ik voor schut.” Heeft u nog tips voor ons als we verder willen met schilderen? “Eigenlijk is er maar één tip: je moet het vaak doen. Hoe vaker je tekent of schildert, hoe beter je wordt. Het is net als leren voetballen.”

OUIAM

“Er staan leuke dingen op het schilderij. Ik hou zelf van tekenen, dus vond meewerken ook leuk.”


KUNSTWERK

DE VERWOESTE STAD De verwoeste stad is een bekend kunstwerk in Rotterdam. Wij weten er alles van! Het is aan onze stad geschonken na de Tweede Wereldoorlog en gemaakt door meneer Zadkine in 1951. Het beeld heeft een gat op de plek waar zijn hart zat, daarmee wordt uitgebeeld dat het centrum van Rotterdam is gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog. Het is een bijzonder kunstwerk dus… Maar wat weten andere Rotterdammers eigenlijk van de Verwoeste stad?

Harry (53)

Jessica (26) “Ik weet er niet zoveel van; het is een beeld dat iets met de oorlog te maken heeft. Iets met het bombardement op Rotterdam, geloof ik. Wanneer het precies gemaakt is, weet ik niet. Ik vind het eigenlijk ook niet zo mooi. Nu ik van jullie heb gehoord wat het betekent, vind ik het wel erg bijzonder. En de naam is mooi.”

“Ik weet niet helemaal wat dit beeld betekent… Volgens mij heeft het iets te maken met de Tweede Wereldoorlog. Ik vind het wel goed dat jullie wel weten waar het voor staat. Bedankt dat ik het nu ook weet! Het beeld is dus een mooi symbool van de wederopbouw van Rotterdam na de oorlog. En eigenlijk moest ik dat weten…”

Rosanne (21) “Ik weet wat dit beeld betekent. Het is een soort herdenking van het bombardement op het centrum van Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het hart van die man is eruit, dat is het centrum van de stad. Ik vind het niet perse een mooi kunstwerk, wel goed dat het er is. Het was een erg vervelende tijd, het is goed om daar soms nog aan terug te denken.

Bryson (18), Robin (19), Mattias (18), Rose (18), Alejandro (19) en Mike (19) van links naar rechts

Bryson: “Ik weet er niks van, maar ik vind het wel mooi.” Robin: “Ik vind dat het mooi op het plein past!” Mattias: “Ik weet eigenlijk ook niet wat het betekent…” Alejandro: “Het is wel van historische waarde, geloof ik.” Mike: “Het gat in het midden stelt het bombardement voor in Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik vind het mooi, door wat het voorstelt. Het was een verschrikkelijke tijd toen.”


de grote kunstquiz 1 De Schreeuw is Rico’s lievelings-

schilderij. Maar waarom schreeuwt de man eigenlijk? A. Hij moet heel nodig naar de wc B. Hij heeft zijn toets verpest C. Zijn vrouw heeft hem verlaten D. Hij heeft een spook gezien

We hopen dat je goed hebt opgelet tijdens het lezen, want hier is de Grote Kunst Quiz! Je kunt alle vragen juist beantwoorden, als je ons magazine hebt gelezen. Succes!

2

Wat is een bekende fotograaf uit het Fotomuseum? A. Ed Vermeulen B. Ed van der Elsken C. Ed Kunst D. Fred Vermeulen

4

3

Welk kunstwerk maakt Irem verdrietig? A. De Schreeuw B. Het meisje C. De Schelp D. De Verwoeste Stad

6

5

Hoe heet dit lievelingsschilderij van Helena? A. De geboorte van Venus B. De blote vrouw C. De vrouw in de schelp D. Venus in een schelp

7

Wat voor schilderijen vindt Kenzi mooi? A. Alle schilderijen met kabouters erop B. Alle schilderijen met bloemen erop C. Alle schilderijen met de zee erop D. Alle schilderijen met een waterval

Wanneer is de Verwoeste stad gemaakt? A. 1951 B. 1900 C. 1949 D. 1960

Wat is het lelijkste schilderij dat kunstenaar Mart ooit gemaakt heeft? A. De Branding B. Het bos C. Het tropische eiland D. Die ligt in de prullenbak!

De goede antwoorden zijn: 1c, 2b, 3d, 4a, 5a, 6d, 7d.


JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE VIDEO - RADIO MAKEN

WIL JIJ MEER WETEN OVER DE WIJKTIJGERS WORKSHOPS? OF ZELF EEN KEERTJE MEEDOEN? KIJK DAN OP ONZE WEBSITE: WWW.WIJKTIJGERS.NL - JE MAG ONS OOK BELLEN: 010-4222506

Dit magazine wordt mede mogelijk gemaakt door:

2011 Kop van Zuid Kunst op de Kop