Page 1

COMBINATIE ’70

VDA WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE

OKTOBER 2011


VOORWOORD

DE JUFFEN

Tijdens het VDA op de vrijdag is in Kinderparadijs Meidoorn samen met Hoedje van Papier en de kinderen dit fantastische magazine gemaakt. We hopen dat alle kinderen die aan de VDA workshop hebben meegedaan het leuk en leerzaam hebben gevonden. Stichting Hoedje van Papier gaat uit van kennis, talenten, creativiteit en verantwoordelijkheidsgevoel van kinderen en probeert deze eigenschappen samen met hen verder te ontwikkelen. Op deze manier proberen we een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen en te werken aan hun zelfbeeld en zelfvertrouwen. Met de medewerking van vele enthousiaste en goede workshopleiders is het gelukt dit project tot een succes te maken en hebben we de mogelijkheden gekregen met de kinderen reportages te maken van spannende plekken in en buiten de wijk en interviews te houden met belangrijke en beroemde mensen uit de wijk en de stad. Kortom, er is voor veel kinderen een nieuwe wereld opengegaan. We wensen je heel veel leesplezier! Het team van Hoedje van Papier

JERNEY Door: Mohamed Amin Dit is juf Jerney. Haar lievelingsland is Nederland, omdat haar kindjes, haar man en haar familie hier wonen. Ze zou graag naar Suriname met vakantie gaan, want daar is ze nog nooit geweest. Ze heeft een grote broer. In haar vrije tijd speelt ze met haar kinderen. Juf Jerney werkt bij het Kinderparadijs Meidoorn.

EVELINE Dit is juf Eveline. Haar lievelingsland is ItaliĂŤ, want ze houdt erg van lekker eten. Als ze met vakantie gaat, zou ze graag naar ItaliĂŤ gaan of naar een land ver weg, zoals India of Zuid-Afrika. Ze heeft een broertje. Juf Eveline werkt voor Hoedje van Papier.

2


DE REDACTIE VAN

COMBINATIE ’70

3


GROEP 5-2 Dimitri (Door: Rumeysa)

Mijn naam is Rumeysa en ik interview Dimitri. Hij is 8 jaar. Dimitri heeft 1 zusje en eet het liefst frietjes. Hij zou graag naar Londen met vakantie gaan, maar zijn lievelingsland is Turkije. Daar kan je leuke dingen doen. Thuis heeft hij een vis en zelf houdt hij ook erg van zwemmen.

Mohamed (Door: Yessin)

Dit is Mohamed uit groep 5. Hij is 8 jaar oud. Zijn lievelingslanden zijn Marokko en Nederland. Hij heeft geen huisdier. Hij eet het liefst spaghetti en als hij vrije tijd heeft komt hij graag naar het Kinderparadijs om te spelen.

Benito (Door: Mohamed)

Dit is Benito, hij is 7 jaar oud. Zijn lievelingsstad is Barcelona omdat dat ook zijn favoriete voetbalclub is. In zijn vrije tijd speelt hij het liefst voetbal. Thuis heeft hij een vis en een hond.

Loubna (Door: Christina)

Dit is Loubna en ze is in 2003 geboren en ze is acht jaar. Haar familie komt uit Marokko dus daarom is het haar lievelingsland. Ze zou graag naar Spanje gaan met vakantie. Met vakantie gaan en spelen bij het Kinderparadijs doet ze het liefst in haar vrije tijd.

Mohamed Amin

Dit is Mohamed Amin, hij zit in groep 5. Later als hij groot is wil hij graag bij de politie werken, want dan kan hij vechten tegen boeven. In zijn vrije tijd speelt hij het liefst buiten bij het Kinderparadijs. Ook houdt hij erg van zwemmen omdat je dan in het water bent. Zijn lievelingsland is Marokko, omdat daar zon is.

4

Rumeysa (Door: Dimitri)

Ik ben Dimitri. Ik interview Rumeysa. Zij zit in groep 5 en is geboren in 2003. Haar lievelingsland is Londen omdat het mooi is en warm. Haar lievelingsdier is een hond en ze heeft thuis ook een hond. Ze zou graag naar Turkije gaan met vakantie. In haar vrije tijd kijkt ze het liefst tv of speelt ze op haar Playstation 3. Ze heeft 1 zusje, Buse. Ze eet het liefst lasagne.

Yessin (Door: Chafik)

Dit is Yessin, hij is 8 jaar. Hij is geboren in Marokko en daarom is het zijn lievelingsland. Hij heeft 1 broer en 1 broertje. Als hij vrij is, speelt hij het liefst bij het Kinderparadijs. Yessin eet het liefst spaghetti.

Mark (Door: Reduane)

Dit is Mark. Hij is 7 jaar en zit in groep 5. Zijn lievelingsland is Polen. Hij zou hier graag naartoe gaan met vakantie. Mark heeft een hond, een Duitse herder. Mark vindt buiten spelen leuk met Lien. Hij heeft 1 broer: Jan. Zijn lievelingseten is het Happy Meal van McDonalds.

Christina (Door: Loubna)

Dit is Christina en ze is geboren in 2001. Haar lievelingsland is Curaรงao, want daar is het warm en er is gratis eten en drinken. Het liefst gaat ze daar naartoe met heel haar gezin. Christina houdt erg van buiten spelen. Ze heeft een broertje en een zusje en een zus.

Chafik

Dit is Chafik, hij zit in groep 5. Thuis heeft hij alleen maar broertjes. Zijn lievelingsland is Marokko, omdat hij daar een huis heeft. In zijn vrije tijd voetbalt hij het liefst. Voetbal is zijn grootste hobby en als hij later groot is wil hij dan ook graag profvoetballer worden.

Reduane

(Door: Mark)

Dit is Reduane, hij is 8 jaar en zit in groep 5. Zijn lievelingsland is Marokko omdat daar straten zijn. Daar heeft hij ook een huisdier, een duif. Hij zou het liefst naar Marokko met vakantie gaan. In zijn vrije tijd speelt hij graag buiten.


EEN KIJKJE IN DE WINKEL VAN...

BAKKER DE FRANS Als echte journalisten zijn we naar Bakkerij De Frans gegaan om de bakker het hemd van het lijf te vragen over wat hij de hele dag doet. Als klap op de vuurpijl kregen we allemaal een stukje taart! Groep 5 doet verslag van wat zij meemaakten bij de bakker.

Wanneer bent u bakker geworden? 1 jaar geleden. Hoeveel brood heeft u? 2000 broden. Hoeveel bruin brood heeft u? 1000 broden. Door: Yessin Ik vond het leuk bij de bakker. Ik wil daar graag nog een keer daar naartoe. Hij had pizza’s en donuts en taart. Het was ook leuk onderweg. Ik denk dat de anderen het ook leuk vonden. Door: Dimitri We gingen naar de bakker. We keken bij de oven en de bakker gaf ons gratis taart. Hij staat om half 4 op ’s ochtends. Het was daar heel warm! Hij bakt 300 broodjes per dag. De vloer was heel glad. En hij had lekkere donuts. Door: Mark

Vorige week was ik naar de bakker. Hij had zo’n mixer. Toen had hij het deeg in de mixer gedaan. Jerney kreeg de kleinste taart. Heb ik al gezegd dat we taart kregen? Door Loubna, zij vroeg of we taart mochten proeven. Als je de lekkerste taart wil, moet je naar Bakker De Frans gaan. Door: Mohamed Amin Ik ging naar de bakker. Ik vond het leuk om naar de bakker te gaan. Ik vroeg: ‘hoeveel brood is er?’ Hij zei: ‘ik heb 3000 broodjes’. En hij gaf ons een stuk taart. We mochten kijken bij de oven. De taart was mmmmm! En hij had allemaal Marokkaanse koekjes, die zijn heel lekker. Door: Mohamed

We gingen naar de bakker. Ik vroeg of we een stuk taart mochten proeven. Chafik vroeg of iedereen mocht proeven. Opeens pakte de bakker een hele taart en iedereen mocht een stuk, behalve Chafik want hij wilde geen taart! Het was heel leuk en ik heb daar heerlijke taarten gezien. Door: Loubna Ik kreeg een taart bij de bakker. We gingen vragen stellen en we gingen ook allerlei dingen bekijken. ’Loubna vroeg of we taart mochten proeven, hij pakte eerst en klein stuk taart maar toen vroeg Chafik of iedereen mocht proeven… en dat mocht gewoon! De bakker staat om half 4 ’s ochtends op en om 6 uur ’s avonds doet hij een dutje. Hij had van die machines die heel gevaarlijk zijn. Het rook heel lekker daar en er waren ook donuts en croissantjes en stokbrood. De bakker is 30 jaar. Door: Christina Leuk dat we een stuk taart gingen eten. Door: Benito

We zijn naar de bakker gegaan op de Zwaanhals en daar hebben we een stuk taart gekregen. We hebben er van genoten! De vloer was glad door het meel en waar de stokbroden gemaakt worden was het heel warm. Hij maakt 3000 broden per dag. De bakker maakt niet alleen broden, maar ook taarten. Hij was heel lief, de bakker kent mijn vader en soms geeft hij mij een gratis donut. Door: Chafik Bij de bakker vroeg Loubna een stukje en hij pakte een hele grote taart. De bakker had veel lekkere dingen, hij had donuts en taarten en koekjes met honing. Hij had beneden veel gevaarlijke dingen en een machine. De bakker is 30 jaar. Door: Reduane We gingen vorige week naar de bakker en de bakker heet ‘De Frans’. ’Wij hebben gevraagd of we een stukje taart mochten proeven en toen haalde hij een hele taart uit een bak en gaf ons allemaal hele, hele grote stukken. ’Alleen Juf Jerney kreeg een klein stukje taart! De bakker staat om half 4 op en hij maakt dan brood. De taart was best lekker. Door: Rumeysa

5


GROEP 6-1 Eray (Door: Rukiye) Eray is 9 jaar. Hij heeft geen broers of zussen.Hij speelt graag voetbal en GTA4. Ook speelt hij gitaar. Zijn lievelingskleur is rood. Hij heeft thuis een kangal.

Rukiye (Door: Eray) Dit is Rukiye. Ze is 9 jaar. Ze houdt van fietsen en lezen. Ze leest dan graag leuke boeken. Thuis heeft ze zusjes. Ze heeft geen huisdier. Rukiye is in Nederland geboren en haar lievelingskleur is geel.

Hamza (Door: Marouane) Hoi ik ben Hamza, ik ben 10 jaar. Ik ben goed in rekenen en wil graag een professionele voetballer zijn. Ik ben een beetje gek, en ook slim. Mijn lievelingskleur is groen.

Marouane (Door: Hamza) Ik ben Marouane en ik ben 9 jaar. Ik PSP vaak en mijn lievelingskleur is zwart. Als ik mag kiezen eet ik graag een Turkse pizza.

Bilal (Door:Abdelhak) Bilal is 9 jaar. Zijn lievelingsdier is een krokodil. Hij eet veel pizza. Hij vindt lezen in een voetbalboek leuk, want zijn hobby is voetbal. Hij speelt graag buiten in zijn vrije tijd. Zijn lievelingsland is Marokko.

ABdelhak (Door: Bilal) Abdelhak is 9 jaar. Hij houdt van tijgers. Zijn lievelingskleuren zijn zwart en goud. Zijn hobbies zijn voetballen en voetbalboeken lezen. Hij is geboren in Nederland.

Farah (Door: Maria) Dit is Farah, zij is 9 jaar. Ze heeft 4 broers en 1 zus. Thuis heeft ze een waterschildpad. Ze bespeelt een ukelele. Ze houdt van lezen, haar favoriete boek is Harry Potter.

Ahlam (Door: Hajar) Ahlam is 10 jaar. Haar lievelingskleur is groen. Ze gaat het liefst op vakantie naar Spanje en Marokko. Als ze niks te doen heeft kijkt ze tv. Haar beste vriendin is Hajar en ze zit in groep 6.

Warda (Door: Farah) Ze heet Warda. Ze is 9 jaar. Zij speelt graag eitje-leg buiten. Ze heeft een schildpad als huisdier. Ze houdt van lezen en leest het Huis Anubis. Ze heeft een keer gekampeerd op haar balkon. Ze doet niks in haar vrije tijd. Haar lievelingskleur is groen en ze eet graag pannekoeken.

Hajar (door Ahlam)

Maria (door Warda)

Hajar is 9 jaar. Haar lievelingskleur is geel. Haar lievelingslanden zijn Spanje, Marokko, Duitsland en Egypte. Haar vriendin is Ahlam. Ze eet het liefst lasagne.

Dit is Maria. Ze is 9 jaar en geboren in Nederland. Ze heeft 2 zussen, 2 broers en 1 broertje. Ze heeft een kleine rat als huisdier. Maria heeft een keer in het Kralingse Bos gekampeerd. In haar vrije tijd maakt ze graag eten. Haar lievelingseten is noedels.

6


VRIJE TIJD De tweede les hebben we samen nagedacht over wat we leuk vinden om te doen na schooltijd en waar we graag spelen. We hebben om de beurt op de computer een stukje getypt.

We chillen bij Crooswijk en we voetballen bij de Louwerlootstraat. Bij Albert Heijn halen we eten en drinken en we spelen ook daar bij de Albert Heijn. We gaan vaak naar Schiebroek om te zwemmen en we gaan voetballen bij de training van Abdelhak. Door: Abdelhak en Bilal Ik woon in Willebrodustraat. Ik speel buiten, ik skeeler vaak en voetballen doe ik ook graag. Door: Marouane Ik wil graag naar Aladinplein. Ik speel buiten met mijn vriendinnen Ahlam en Rukiye. Ik speel graag verstoppertje en ik hou van schommelen. Door: Hajar Hoi ik ben Farah, ik speel graag buiten. Ik speel graag op de glijbaan en ik speel graag bij het kinderparadijs. Ook hou ik van moppen. Door: Farah

Met juf Eveline zijn we naar de bakker gegaan, waar de zus van Farah werkt. Zij werkt nu 7 maanden bij de bakker en ze vindt het werk heel leuk. Ook wil ze wel met ons op de foto. Ik ben naar Zwaanshals geweest. vond het leuk omdat we naar de winkel van Farah’s zus zijn gegaan, naar de bakker. Ik vond het leuk. We zijn naar Hassan zijn winkel geweest. Het was een leuke winkel. ’We zijn naar een winkel geweest, het was een soort taarten winkel. De vrouw maakt hele mooie taarten of cakejes. ’Als je een bloemen- of prinsessentaart wilt, dan maakt ze dat. Je had ook spullen om je taart te versieren. Door: Rukiye Naoul werkt nu 7 maanden bij Bakkerij de Frans. Ze vindt haar werk leuk en als ze vrij is speelt ze met haar broertje en zusje. Door: Hamza

WINKELEN OP DE ZWAANSHALS Vandaag zijn we met juf Jerney en juf Eveline naar de Zwaanshals gegaan om winkeliers te interviewen over hun winkel en hun werk. We zijn in groepjes langs verschillende winkels gegaan. Marouane, Bilal en Abdelhak zijn met juf Jerney naar een tapijtwinkel gegaan. Deze winkel bestaat al 21 jaar en er werken 4 mensen. Ze verkopen tapijt en vinyl. Ook bezorgen ze bij de mensen thuis. ’We waren bij de Wijktijgers, het was heel leuk en we gingen naar een winkel en we gingen daar praten. ’We zagen een winkel, gewoon een winkel waar ze matten verkopen, matten waar je op loopt op de grond bij je huis. En we gingen nog naar een andere winkel en we gingen terug en het was leuk. Door: Bilal

Eray is in de taartenwinkel geweest. “Ik had van een taart een foto gemaakt die je straks ziet. De taart had een andere vorm taart dan de andere taarten.” Maria is ook naar de taartenwinkel geweest: “Gajana is 40 jaar, ze heeft haar eigen taartenwinkel. Ze werkt er 8 maanden. We gingen naar de bakkerij, de mevrouw heet Nawal.” Warda heeft de eigenaar van kledingwinkel MLR ,Magiel la Riviere, geïnterviewd en Farah heeft hier foto’s van gemaakt. Het is een winkel voor mannen en vrouwen. Magiel vindt het een hele leuke buurt. En hij heeft een auto. Door: Warda

Na de tapijtwinkel zijn de jongens naar een dameskledingzaak gegaan. De eigenaresse heeft de winkel al 18 jaar, maar de winkel zelf bestaat 35 jaar. We hebben deze dame geïnterviewd. Ze heeft een winkel in de Zwaanshals. De winkel bestaat 35 jaar. Mevrouw heeft de winkel zelf al 18 jaar. Ze verkoopt alleen maar kleding voor dames vanaf 25 twintig jaar tot 75 jaar. Het was leuk om de dame te interviewen. Door: Abdelhak

7


GROEP 6-2 Ghizlane

(Door: Wassima) Mijn naam is Wassima. Ik interview Ghizlane, ze is 9 en ze zit in groep 6. Ghizlane houdt van buitenspelen. Ze heeft broers, zussen en broertjes. Haar lievelingseten is pizza met kaas. Ze zou graag naar Marokko met vakantie gaan. Ze vindt het daar leuk en daarom is het haar lievelingsland.

Wassima (Door: Ghizlane) Stephenie (Door: Zeinab)

Hoi mijn naam is Ghizlane en ik zit in groep 6. Ik heb met Wassima een interview gedaan. Haar lievelingsland is Marokko, omdat dat haar afkomst is. Ze heeft een konijn als huisdier en die heet Dopje. In haar vrije tijd doet ze aan vrij zwemmen. Haar lievelingseten is kapsalon met shoarma.

Zeinab (Door: Stephenie)

Mijn naam is Melike en ik ben 9 jaar. Mijn lievelingsland is Turkije omdat ik Turks ben. Daarom ga ik het liefst naar Turkije op vakantie. Mijn lievelingseten is Turkse soep. Thuis heb ik 2 vissen.

Mijn naam is Zeinab, ik zit in groep 6 en ik interview Stephenie. Haar lievelingsland is Suriname, omdat haar opa en oma daar wonen. Thuis heeft ze een hamster. Ze gaat graag naar Amerika met vakantie omdat daar leuke attracties zijn. In haar vrije tijd speelt ze graag op haar DS.

Mijn naam is Stephenie. Ik interview Zeinab, zij is acht jaar oud. Haar lievelingsland is Amerika omdat het daar leuk is. Ze heeft geen huisdier. Ze gaat graag op vakantie naar Marokko omdat het daar warm is. In haar vrije tijd gaat ze graag spelen. Zeinab heeft 1 broer en 2 zussen. Haar lievelingseten is spaghetti.

Melike

Rida Ali

Mijn naam is Ali en ik ben 10 jaar. Mijn lievelingsland is Turkije, daar kan je voor in de auto zitten! Ik had een papegaai maar die is dood gegaan. Hij was rood, geel, blauw en groen. In mijn vrije tijd ga ik het liefst buiten voetballen en fietsen, ook soms eten thuis maar daarna ga ik weer naar buiten. Mijn lievelingseten is spaghetti.

Ikram

(Door: Stephenie) Mijn naam is Stephenie en ik interview Ikram. Zij is 9 jaar oud en ze zit in groep 6. Haar lievelingsland is Marokko omdat het daar warm is. Ze heeft 2 zussen. Haar hobby is zwemmen. In Marokko gaat ze graag naar het strand. In Nederland doet ze aan vrij zwemmen in haar vrije tijd.

Mijn naam is Rida. Ik had een huisdier maar hij is nu dood. Dat was een parkiet. Ik ga graag naar Marokko om dat het daar lekker weer is. Ik ga graag met mijn vrienden fietsen in mijn vrije tijd en mijn lievelingseten is McDonalds.

Taj

(Door: Zeinab) Dit is Taj, hij is 9 jaar oud. Hij vindt Nederland een heel leuk land omdat het leuke attracties heeft. Hij houdt van sport en voetbal is zijn lievelingssport. Als hij mag kiezen eet hij graag de gehaktballen van de Ikea. BelgiĂŤ is zijn favoriete vakantieland.

Luiz

Dit is Luiz, hij is 9 jaar. Hij is geboren in Nederland en daarom is het zijn lievelingsland. Hij houdt heel erg van worstelen en zoekt op internet informatie over zijn favoriete worstelaar: Rey Mysterio.

8


JOURNALISTEN INTERVIEWEN...

EEN JOURNALIST Vandaag is er iemand in de les gekomen die werkt bij Excelsior. Vincent Wernke is binnen Excelsior verantwoordelijk voor de website, mediazaken en communicatie. De les vond onder trainingstijden plaats, waardoor er geen voetballer mee kon komen. Aan de hand van de 6 journalistieke vragen op de flap-over hebben we van tevoren heel veel vragen verzonnen die we konden stellen. Groep 6 doet verslag van hun interview met een journalist.

Er is een man gekomen die heet Vincent Wernke en hij is journalist. Hij interviewt Excelsior. Hij woont in Ridderkerk en hij is op 22 maart jarig. Hij voetbalt zelf ook. Zijn positie is aanvaller. We hebben een boek van Excelsior gekregen met een pen en handtekeningen van de hele club. Ik vond het heel leuk. Door: Wassima Hij is 36 jaar oud. Hij heeft ook Coen Moulijn gezien, zegt hij. Hij is een soort journalist. Hij vindt het leuk om een journalist te zijn. Zijn lievelingsclub is Excelsior. Beste voetballer van Excelsior vindt hij Robin van Persie. We kregen ook foto’s van het team en een pen. Dat was erg leuk. Het was wel bijzonder dat hij kwam. Door: Rida We hadden veel vragen gesteld maar ik dacht dat er een team kwam van Excelsior. Een kaartje voor een wedstrijd van Excelsior kost €7 voor een kind en €15 voor een volwassene.

Door: Taj

De naam van de man die we vorige week gingen interviewen is Vincent Wernke. In zijn vrije tijd voetbalt hij of luistert hij muziek. Hij is 36 jaar. Hij is een soort van journalist. Hij is op een school geweest daarvoor, 8 jaar geleden. Hij heeft niet met Coen Moulijn gevoetbald. De beste voetballer van Excelsior is Van Persie vindt hij. Zijn lievelingsspeler is Daan Bovenberg. Door: Zeinab Wij hebben vorige week een meneer geïnterviewd . Hij is van Excelsior en hij is geen voetballer. Hij werkt daar omdat hij dat leuk vindt. Zijn lievelingseten is spinazie. Voor kinderen kost het 5 euro en voor volwassenen 7 euro om naar een wedstrijd van Excelsior te gaan. Door: Melike Hij is op 22 maart jarig en dat wordt hij 37 jaar. Zijn lievelingsvoetballer van Excelsior heet Robin van Persie. In zijn vrije tijd leest hij en luistert hij muziek. Hij schrijft over Excelsior. Hij werkt bij Excelsior omdat hij dat leuk vindt. Hij is in 1975 geboren en hij woont in Ridderkerk. Zijn lievelingseten is spaghetti en macaroni. Door: Ghizlane

Er was iemand van Excelsior gekomen. Het was Vincent Wernke. Hij werkt bij Excelsior omdat hij dat leuk vindt. Hij werkt daar 8 jaar en hij is geboren in 1975. Hij woont in Ridderkerk. Hij eet bijna altijd spaghetti en macaroni. Coen Moulijn was een vriend van Henk Schouten. Zijn lievelingsspeler was Daan Bovenberg, maar hij is nu bij Utrecht aan het spelen. Door: Ikram en Stephenie

Wat is je lievelingseten? Mijn lievelingseten is spaghetti en macaroni. Wie is je coach? De coach van Excelsior is John Lammers. Wanneer ben u gescout? Ik ben natuur-

lijk niet echt gescout want ik ben geen voetballer, maar ik ben 7-8 jaar geleden bij Excelsior gaan werken. Wat is uw lievelingsspeler? Mijn lievelingsspeler is Daan Bovenberg.

Door: Ali

9


GROEP 7-1 Amin (Door: Salim)

Amin is 11 jaar. Hij is niet de enige thuis, hij heeft namelijk een tweelingzus; Iman. Zij zit ook in deze klas. En ook heeft hij een broertje, Badr. Amin speelt vaak buiten. Hij is ook heel avontuurlijk want hij heeft wel eens gekampeerd in Marokko.

Soufian (Door: Siham)

Dit is Soufian. Hij is 10 jaar en hij heeft 2 broers, 2 zussen en 2 broertjes. Hij speelt een muziekinstrument, namelijk ajoen. Hij leest graag de Donald Duck. Hij had een vis als huisdier maar die is door zijn broertje opgegeten.

Siham (Door: Soufian)

Dit is Siham. Ze is op 24 december 2000 geboren. Ze heeft 3 broers en 5 zussen. Vroeger had ze twee konijnen. Ze speelt het liefst buiten bij Duimdrop. Ook knutselt ze graag in haar vrije tijd.

Kimberly

(Door: Iman) Dit is Kimberley, zij is 10 jaar. Ze heeft een zusje en vindt het leuk om ping pong te spelen. Ze speelt ook gitaar. Ze houdt een beetje van lezen en de boeken die ze leuk vindt zijn boeken over Geronimo Stilton. Haar lievelingskleur is blauw.

Salim (Door: Amin)

Salim is 10 jaar. Hij houdt van spannende boeken lezen en speelt heel veel buiten met zijn zusjes. Hij bespeelt een Marokkaanse trommel. Ook houdt hij van schildpadden. Hij is de jongste van de klas en een slimme vriend.

Iman (Door: Kimberly)

Iman is 11 jaar. Ze heeft 1 broertje en 1 broer. Ze speelt buiten graag ‘tien tellen in de rimboe’. Haar lievelingskleuren zijn lila, paars en blauw. In haar vrije tijd gaat ze het liefst chillen met haar vriendinnen.

Mert

(Door: Kimberly) Dit is Mert, hij is 10 jaar. Hij heeft vissen als huisdier. Hij houdt niet zo van muziek en lezen want hij slaapt of computert liever. Wel leest hij graag strips. Zijn lievelingskleur is blauw. Hij is dit jaar op vakantie gegaan in Turkije.

Nada

Okan (Door: Anwar)

Okan is 11 jaar. Hij heeft 3 zussen, maar hij had graag een broertje gewild. In zijn vrije tijd leest hij graag de Donald Duck en kijkt hij tv. Zijn lievelingseten is patat met mayonaise. Hij heeft wel eens gekampeerd in Spanje met zijn familie.

Mehmetcan

Mijn naam is Mehmetcan en ik ben 10 jaar. Ik heb een broertje en in mijn vrije tijd speel ik graag buiten. Ik hou een beetje van lezen. Ik ben in Rotterdam geboren.

10

(Door: juf Renate) Mijn naam is Nada. Ik ben 10 jaar. Ik heb een broertje en een zusje. Ik speel soms buiten, maar niet altijd. Dan maak ik huiswerk, kijk ik televisie of ga ik sporten. Zwemmen en fietsen vind ik erg leuk. Ik spreek vaak af met mijn vriendin Iman. Ik ben goed in gitaar en keyboard spelen, wat ik van mijn nicht heb geleerd. Lezen vind ik saai en doe ik niet zo vaak. Ik kijk veel liever televisie.

Anwar (Door: Okan)

Dit is Anwar, hij is 11 jaar. Hij heeft 2 zusjes. Na school vindt hij buiten spelen leuk. Vaak voetbalt hij op straat. Hij kijkt ook vaak tv en leest soms de Donald Duck. Boeken leest hij niet zo vaak. Als hij mag kiezen eet hij graag patat oorlog.


HOBBY’S Tijdens de les hebben we nagedacht over waar we graag spelen na schooltijd. Ook hebben we verteld wat we graag doen in onze vrije tijd en wat dus onze hobby’s zijn. In groepjes hebben we foto’s gemaakt en gewerkt aan artikelen over onze hobby’s.

Iman, Nada en Siham houden van meidendingen. Zij spelen het liefst met make-up. In de klas hebben ze voorgedaan hoe ze dat doen en ze hebben dit op de foto gezet. ’Hierbij hebben ze goed gelet op de regels van het fotograferen: niet teveel licht, degene die je fotografeert goed in beeld brengen en foto’s van verschillende dingen maken. Kimberly houdt juist niet van meidendingen doen. Haar hobby is taekwondo. Hierover heeft ze een artikel geschreven:

RAADSELS

De jongens houden van voetbal en moppen en raadsels. Voor het magazine hebben Soufian, Anwar, Amin en Salim een mop opgeschreven en een rebus verzonnen. Wie weet het antwoord op deze raadsels?

TAEKWONDO TIPS van Kimberly.

Een kerstman, een fee, een slim blondje en een dom blondje lopen op straat. Ze zien 20 Euro op de grond liggen. Wie van hen pakt het op? - Het domme blondje natuurlijk, want de anderen bestaan niet.

REBUS

Taekwondo is een zelfverdedigingsport met heel veel technieken. Taekwondo is een hele leuke sport. Ik heb met taekwondo de gele band gehaald. De banden die kunt halen zijn: wit, geel, groen, blauw, rood, zwart. Je kunt ze halen met een examen en dan ben je klaar en ga je naar huis. En de volgende les krijg je je cijfer. Op het plaatje zie je hoe je taekwondo in het Koreaans schrijft.

11


GROEP 8-1 Lorenzo (Door: Farid) Lorenzo is 11 jaar en hij heeft maar 1 zus. Zijn lievelingskleuren zijn blauw en groen. Zijn leukste computerspelletje is Call of Duty. Hij speelt graag thuis of bij zijn vrienden.

Marco (Door: Hanane E.) Marco is 11 jaar. Hij houdt niet echt van buitenspelen, hij speelt liever op de Wii met zijn vrienden. Hij zou heel graag naar Portugal op vakantie gaan, zijn ouders komen daar vandaan. Marco is een slimme jongen. Hij kijkt graag naar de Simpsons op tv. Zijn lievelingskleuren zijn blauw en rood.

Hanane E. (Door: Marco) Hanane is 11 jaar en zit in groep 8. Haar favoriete eten is kip. Ze heeft 1 broer, 2 zusjes en 1 broertje. Haar lievelingskleuren zijn paars en baby blauw. Ze houdt van tv kijken. Kamperen heeft ze nog nooit gedaan, maar het lijkt haar ook niet zo leuk.

Farid (Door: Lorenzo) Tarik (Door: Jair) Tarik is 12 jaar en zit in groep 8. Hij heeft een broertje. Ook heeft hij zussen. Zijn lievelingskleur is donkerblauw. Het liefst gaat hij na school naar buiten met zijn vrienden.

Dit is Farid. Hij is 11 jaar en heeft broers en zussen. Hij speelt liever buiten want hij vindt lezen saai. Blauw, roze, groen en rood zijn Farid’s lievelingskleuren. Hij zou graag viool willen spelen.

Rania (Door: Hanane T.) Rania is 11 jaar en zit in groep 8. Haar hobby’s zijn voetballen en buiten spelen. Haar lievelingskleur is groen. Rania houdt veel van meidendingen. Haar lievelingseten is kapsalon, maar ze houdt ook van lasagne. Ze heeft een hond als huisdier, hij woont in Marokko.

Hanane T.

(Door: Rania)

Hanane zit in groep 8 en is 12 jaar. Ze speelt graag buiten en kan goed voetballen. Hanane heeft een keertje in Marokko gekampeerd. Daar wonen ook haar huisdieren; 2 honden en 1 pony. Ook houdt ze van meidendingen.

Jair

(Door: Tarik)

Jair zit in groep 8 en is 11 jaar. Hij heeft twee huisdieren, een hamster en een papegaai. Hij is geboren in Amsterdam. Zijn lievelingskleur is rood.

12


WIE WERKEN ER IN ONZE WIJK? Tijdens de les zijn we de straat op gegaan om buurtbewoners het hemd van het lijf te vragen. Eerst zijn we naar het Jan van de Ploeghuis gegaan. Hier wonen mensen die 55 jaar of ouder zijn. Helaas waren bijna alle bewoners nog van hun nachtrust aan het genieten, maar we hebben toch iemand kunnen vinden die onze vragen wilde beantwoorden.

Wat deden we? We gingen naar het bejaardenhuis. ’We hebben de baas geïnterviewd en hij vertelde ons alles over het bejaardentehuis. De baas is 66 jaar. Hij woont en werkt in het bejaardentehuis. ‘Maar het is niet echt een bejaardentehuis. De mensen die hier wonen zijn 55 jaar en ouder, niet echt bejaard dus.” Door: Hanane E. en Rania De man die we geïnterviewd hebben heet Louis. Hij werkt en woont hier al bijna 7 jaar. Hij vindt dat er nieuwe deuren zouden moeten komen, want deze zijn oud. Door: Hanane T.

NANCY Daarna zijn we naar de apotheek gegaan. Hier werkt de moeder van Jair. We mochten haar een paar vragen stellen. Farid, Lorenzo en Tarik hebben foto’s gemaakt. Wij hebben de moeder van Jair vragen gesteld. De moeder van Jair heet Nancy. Jair: Hoe oud bent u? Nancy: Ik ben 44 jaar. Jair: Wat zijn uw hobby’s? Nancy: Mijn hobby’s zijn zingen en lezen. Jair: Wat voor soort boeken leest u graag? Nancy: Ik lees graag romans (liefdesverhalen). Jair: Wat voor soort baan heeft u? Nancy Ik werk bij apotheek Bulderman, bij de administratie. Jair: Hoe lang werkt u al bij de apotheek? Nancy: Ik werk al 3 en een half jaar bij de apotheek. Jair:Heeft u een spreuk van de dag? Nancy: Mijn spreuk van de dag is: een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd. Jair: U houdt van muziek, en van wat voor soort muziek houdt u? Nancy: Ik hou van reggae, gospel en soul. En ik zit in een band. Jair: Hoe heet uw band? Nancy: Mijn band heet 9 miles to Zion. Dat was het interview. Door: Marco “Ik ben Nancy, ik ben 44 jaar. Ik zing heel graag en ik lees graag romans. Ik werk bij apotheek Bulterman, daar werk ik in de administratie. Ik werk hier al 3 en een half jaar. Ik zing reggae music en ik hou van gospel en soul. Mijn band heet 9miles to zion. Mijn spreuk van de dag: ‘een dag niet gelachen is een dag niet geleefd’.” Door: Jair

13


GROEP 8-2 Arshad (Door: Quinton)

Arshad is 11 jaar oud. Hij zit in groep 8. Zijn lievelingsland is Suriname, omdat het wild is. Hij heeft een huisdier, een papegaai Laila. Hij gaat graag naar India. In zijn vrije tijd zit hij te gamen. Hij wil graag iets met een computer doen. Zijn lievelingseten is loempia.

Siham (Door: Ouarda) Quinton (Door: Arshad)

Dit is Quinton. Hij zit in groep 8. Zijn lievelingsland is Cambodja, dat is zijn moederland. Hij heeft een vis als huisdier. Quinton kan heel goed breakdansen. Dat doet hij het liefst in zijn vrije tijd. Later zou hij graag b-boy willen worden.

Esteban (Door: Arshad)

Dit is Esteban, hij zit in groep 8. Zijn lievelingsland is Groot-Brittannië. Het liefst zou hij met vakantie naar alle landen van de wereld gaan. In zijn vrije tijd zit hij het liefst te gamen. Ook houdt hij erg van pizza.

Ouarda (Door: Siham)

Haar naam is Ouarda. Ze zit in groep 8 en ze is 11 jaar oud. Haar lievelingsland is Marokko. Ze had 2 parkieten maar 1 is dood. Ze zou graag naar Haïti gaan om mensen te helpen. In haar vrije tijd ontwerpt ze jurken en doet ze een actie voor arme mensen. Later wil ze graag modeontwerpster worden met Siham, want ze is haar beste vriendin, maar dat is niet haar enige hobby want ze helpt ook graag mensen in arme landen.

14

Haar naam is Siham. Ze zit in groep 8 en ze is 11 jaar oud. Haar lievelingsland is Amerika omdat het daar mooi is en anders dan Nederland. Ze gaat graag op vakantie naar Marokko, Amerika, en China. In haar vrije tijd slaapt ze en kijkt tegelijkertijd tv, en ontwerpt ze jurken. Later wil ze modeontwerpster worden.

Brahim

(Door: Mohcine) Hij heet Brahim en hij is 11 jaar oud. Hij is is een voetballer en hij woont in de Meester Willemstraat. Als het vakantie is blijft hij in Nederland. Of hij gaat naar Marokko. Dat vindt hij leuk want hij spreekt de taal daar. In zijn vrije tijd voetbalt hij het liefst en als hij mag kiezen zou hij graag Döner eten.

Mohcine (Door: Brahim)

Hij heet Mohcine en hij is 12 jaar oud. Hij is een voetballer en woont in de Vletstraat. Hij gaat het meest met vakantie naar Marokko, want daar woont zijn familie. Zij wonen in Marokko in Saida en in Casablanca. Hij vindt voetbal het allerleukste om te doen in zijn vrije tijd en hij gaat vaak naar zijn voetbalclub. Hij voetbalt heel graag op het pleintje.


EEN KIJKJE IN DE KEUKEN BIJ...

WESTERKAATJE Toen juf Eveline vertelde dat we een bezoek zouden gaan brengen aan Westerkaatje op de Benthuizerstraat, zijn we snel begonnen allerlei vragen te verzinnen. Wat is Westerkaatje? Wat doen ze daar? Wie werken er? Wat kun je er kopen? En ga zo maar door. In alle vroegte zijn we vertrokken naar Westerkaatje. Zo vroeg dat het restaurant nog gesloten was. Maar wij mochten toch naar binnen en kregen zo een ‘kijkje in de keuken..!’

We zijn naar Westerkaatje gegaan. We hebben ze ook geïnterviewd. Ik vroeg: ‘wat is uw lievelingseten van het restaurant?’ Ze houdt van de salade. Ze maken daar ook vacu-verpakkingen. Ze hadden ons ook laten zien hoe dat moet en hoe ze de lucht weghalen. Ze krijgen veel klanten. En de klanten vinden het eten heerlijk. Ze hebben er ook biologisch eten. Ze komen aan de naam Westerkaatje Noord, omdat ze eerst alleen in West waren en nu dus ook in Noord. Ze maken soep, vlees en salade. Het duurste eten was €18,50 en het goedkoopste €4,50. Ik heb daar ook koks geïnterviewd. Sommigen hadden geen tijd. Dus sommigen hebben we niet geïnterviewd. Maar we hebben wel foto’s gemaakt. Ze hebben ook een eigen bus, daar hebben we ook een foto van gemaakt. Ze hebben ook de Gouden Pollepel gewonnen. En dat vind ik heel knap. Ik zou zelf wel bij Westerkaatje willen eten. Door: Siham Westerkaatje is een restaurant. Ze hebben biologisch eten. We hebben Sofia geïnterviewd. Ze werkt er 2 jaar. En de winkel bestaat 16 jaar. En ze heeft de diploma’s van de kok, business, HBO en universiteit.

Door: Brahim

Ik vond het leuk toen we Westerkaatje gingen interviewen. Ze hebben de Gouden Pollepel gewonnen. Ze gingen koken en kistjes eten. Ze hebben een paar full-timers en een paar part-timers. Ze kunnen vlees vacuum verpakken.

Door: Quinton

Ik ga het over Westerkaatje hebben. Eerst over Sofia. Ze is 27 jaar. Ze werkt 2 jaar in het Westerkaatje. Nu over Suzan van 39 jaar. Zij houdt van koken en reizen, haar hobby is tennis. Ze werkt hier 2,5 jaar en ze is niet getrouwd. Het restaurant bestaat 16 jaar.

Door: Arshad

Westerkaatje zat eerst in het Westen.

Door: Esteban

Westerkaatje

Zij vonden het leuk dat ze de Gouden Pollepel hadden gewonnen. Daardoor kregen ze meer klanten! Zij vinden het prima als de smaakpolitie voor de deur staat. Zij doen er alles aan als er een klacht is. Zij hebben nog geen plannen voor meer winkels in de toekomst maar dat komt nog wel.

Door: Mohcine

Wat is uw naam? Mijn naam is Sofia. Bent u blij dat u kok bent?

Ja, het is leuk om voor andere mensen te koken.

Wat is het goedkoopste in dit restaurant?

Nou het ligt eraan wat de mensen willen.

Heeft u ook biologisch eten?

Ja, maar we mixen het biologische en niet-biologische.

Door: Ouarda

15


JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE VIDEO - RADIO MAKEN

WIL JIJ MEER WETEN OVER DE WIJKTIJGERS WORKSHOPS? OF ZELF EEN KEERTJE MEEDOEN? KIJK DAN OP ONZE WEBSITE: WWW.WIJKTIJGERS.NL - JE MAG ONS OOK BELLEN: 010-4222506 Dit magazine wordt mede mogelijk gemaakt door:

2011 C'70 Combinatie '70  
2011 C'70 Combinatie '70  
Advertisement