Page 1

Rotterdam Kindvriendelijk Feijenoord

Het Buurtouderproject Een verslag van Stichting Hoedje van Papier

Een aantal ouders uit de wijk Feijenoord is het zat dat de buurt achteruit gaat. Ze willen jongeren en volwassenen respect voor de leefomgeving van hun kinderen bijbrengen en richten het Buurtouderproject op. ‘s Avonds en ‘s nachts gaat de groep, die nu voornamelijk nog uit mannen bestaat, op pad om een oogje in het zeil te houden. Ze maken melding van zaken die niet schoon, heel en veilig zijn. Daarnaast spreken ze overlastgevers aan op hun gedrag, organiseren ze activiteiten voor jongeren en geven ze klachten door aan de politie en andere instanties. Sinds juni 2010 hebben de buurtouders naast hun signalerende functie extra privileges. Naast hun EHBO en reanimatiediploma hebben ze namelijk ook een basisdiploma beveiliging gehaald. De basiscursus ‘Buurtouders Deelgemeente Feijenoord’ is een project van de Deelgemeente Feijenoord, de politie en woningbouwcorporaties Vestia en Woonstad Rotterdam.

Esma (13) en Winoucha (11) wonen in de wijk Feijenoord.

Ze hebben als kinderjournalist ervaring opgedaan bij het kinderpersbureau van Stichting Hoedje van Papier en zijn nieuwsgierig naar alles wat er in hun buurt gebeurt. Met notitieblokje en camera in de aanslag zijn ze aanwezig bij de laatste les die de buurtouders volgen voordat ze hun basisdiploma beveiliging in ontvangst mogen nemen. De meiden volgen de cursisten ook tijdens een ronde door de buurt. Het buurtouderproject door de ogen van twee jonge verslaggevers.

Meneer Henk geeft een beveiligingscursus aan de buurtouders Waarom bent u les gaan geven? Het initiatief ligt bij de ouders zelf. Die gaven aan meer te willen doen voor de wijk. Omdat de betrokken partijen hen niet zomaar de straat op wilden sturen, ben ik ingeschakeld om een basiscursus beveiliging te geven. Wat leert u de ouders? Er is bijvoorbeeld een les geweest over omgaan met mensen uit verschillende culturen. We hebben een weerbaarheidstraining verzorgd. En ze hebben geleerd waar ze op moeten letten als ze surveilleren. Waarom doen er geen vrouwen mee met het project? Die hebben zich niet opgegeven. Maar we willen wel graag dat ook de moeders uit de buurt gaan meedoen. Wat is het leukste dat u met de ouders gedaan heeft? Ik vond het erg leuk om de ouders een filmpje te laten zien waarin te zien was hoe een inbreker te werk gaat.


Meneer Imossaten maakt graag een praatje met mensen uit de buurt Waarom doet u mee met het Buurtouderproject? Ik zag een groepje mannen op straat lopen en werd nieuwsgierig. Toen ben ik mee gaan doen. Wat is er niet goed aan de buurt? Er zijn niet echt heel grote problemen. Overal gebeurt wel eens wat, dat is hier ook zo. Maar ik vind bijvoorbeeld wel dat er te weinig fietsenrekken zijn. En het zou goed zijn als er meer speelplekken voor kinderen komen en de buurt groener wordt. Wat vindt u het leukste aan het project? Dat ik op straat veel mensen tegenkom en met iedereen een praatje kan maken. En ik vind het heel leuk dat ik door jullie ben geĂŻnterviewd.

Meneer Korkmaz vindt het belangrijk dat het rustig is in de wijk Hoe bent u bij dit project betrokken geraakt? In 1990 ben ik geopereerd aan mijn rug en afgekeurd, zodat ik niet meer kon werken. Ik wilde graag iets te doen hebben, omdat je aan thuis zitten ook niets hebt. Zo ben ik bij dit project terechtgekomen. Wat vindt u niet goed aan de buurt? Ik vind dat de coffeeshops weg moeten. En ik vind het belangrijk dat het rustig is en dat de mensen die hier wonen zich veilig voelen. Bent u nooit bang, als u op straat loopt om een oogje in het zeil te houden? Nee hoor. Er zijn wel wat kleine problemen, maar dat is overal en daar word ik niet bang van.

Meneer Ron begeleidt de buurtouders op een ronde door de wijk Wat doet u bij dit project? Ik assisteer Henk tijdens de beveiligingscursus. Bent u zelf ook beveiliger? Ja, ik doe beveiligingswerk. Op evenementen, maar ik loop ook op straat rond om dingen in de gaten te houden. Net als de buurtouders. Waarom moeten de buurtouders alles opschrijven? Ze kunnen niet alles zelf doen. Ze kijken daarom goed naar zaken die niet goed gaan, dat noteren ze en vervolgens geven ze het door aan instanties die de problemen op moeten lossen.

De buurtouders schrijven tijdens hun ronde door de buurt op wat goed is en wat beter kan.

Doen de deelgemeente, de politie en de woningbouwcorporaties echt iets met de meldingen van de buurtouders? Ja, er wordt echt wat mee gedaan. Soms duurt het alleen even voordat het zichtbaar wordt.

Interviews en foto’s: Esma en Winoucha Tekst: Angelique van Tilburg

2010 Nieuwsflits Buurtouderproject Kiwi  
2010 Nieuwsflits Buurtouderproject Kiwi  
Advertisement