Page 1

Workshop Journalistiek en Fotografie - Het Oude Noorden van mijn dromen - Mei 2010

Magazine van Kinderpersbureau Erasmusbuurt

De redactie droomt over de buurt Opa’s en oma’s dromen over...

Droombaan: Werken in een ijssalon! Droomfoto’s


Van de redactie van ‘Het Oude Noorden van mijn dromen’ Voor jullie ligt het magazine ‘Het Oude Noorden van mijn dromen’. Een speciale thema-uitgave die is gemaakt door ons: jonge verslaggevers en fotografen van het kinderpersbureau van de Erasmusbuurt in het Oude Noorden. In dit themanummer vertellen we over onze dromen voor het Oude Noorden. Ook hebben we speciale droomfoto’s gemaakt. We zijn op bezoek geweest bij het Jan van der Ploeghuis aan de Hooglandstraat om met de ouderen te praten over hun dromen. En hebben een medewerker van ijssalon Doppio geïnterviewd. Als dat geen droombaan is! Met trots presenteren we in dit magazine alles wat we hebben gedaan tijdens deze workshop Journalistiek en Fotografie op het kinderpersbureau van Stichting Hoedje van Papier.

Van de redactie van Hoedje van Papier Met gepaste trots presenteren we de resultaten van het kinderpersbureau in de Rotterdamse Eramusbuurt, dat door de inzet van velen, maar vooral door de kinderen van basisscholen De Klimop, ‘t Spoor en Prinses Juliana, tot stand is gekomen. We hopen dat alle kinderen die aan de workshop hebben meegedaan het leuk en leerzaam hebben gevonden. Stichting Hoedje van Papier gaat uit van kennis, talenten, creativiteit en verantwoordelijkheidsgevoel van kinderen en wil dit samen met hen verder ontwikkelen. Op deze manier proberen we een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen en te werken aan hun zelfbeeld en zelfvertrouwen. Met de medewerking van veel enthousiaste en goede vakkrachten is het gelukt dit project tot een succes te maken. Door hen hebben we de mogelijkheid gekregen met de kinderen reportages te maken van spannende plekken in en buiten de wijk en interviews te houden met belangrijke en beroemde mensen uit de wijk en de stad. Er is voor veel kinderen een nieuwe wereld opengegaan. Stichting Hoedje van Papier is oorspronkelijk opgezet om een project voor werkende (straat)kinderen in de stad Cusco in Peru te ondersteunen. Liesbeth Kerstens is de initiatiefneemster van dit project met de naam Pasa la Voz. Ook in Peru geldt dat de stichting zich inzet om kinderen een stem te geven en hen in zichzelf wil laten geloven. We doen dit alles door samen te werken met heel veel kinderorganisaties en vakmensen die verstand van zaken hebben en goed met kinderen kunnen werken. Met hen hebben we onder meer een kinderstraatkrant, een televisieprogramma en een kindermuseum ontwikkeld. Sinds 2005 hebben in Peru al meer dan zevenhonderd kinderen deelgenomen aan de activiteiten. Hierover is meer te lezen op de website www.pasalavoz.nl. We gaan ervoor om de mediaworkshops in de verschillende wijken van Rotterdam verder te ontwikkelen en om zoveel mogelijk kinderen de kans te geven hun stem te laten horen. Het team van Hoedje van Papier.


De redactieleden vertellen... Dit is het Oude Noorden van onze dromen! Het Ammersooiseplein van mijn dromen Door Mary-Claire Er waren eens twee vriendinnen. Ze waren naar het Ammersooiseplein gegaan. Ze vonden het best saai, zo weinig toestellen. Er waren alleen maar twee schommels. En een glijbaan, een klimrek, een draaimolen, een glijbaan voor kleintjes, een wipwap en een voetbalveld. Mary-Claire: Zullen we naar de burgemeester gaan en vragen of we een zwembad mogen maken? Als ik de baas zou zijn, zou ik er meteen voor zorgen dat er een binnenen een buitenbad komt. Diane: Ja hoor, ik wil wel zwemmen. Gaan we? Mary-Claire: Lets go! Bij de burgemeester aangekomen moesten Mary-Claire en Diane wel een half uur wachten. Toen ze net weg wilden gaan kwam de burgemeester naar beneden. Mary-Claire: Mogen wij u wat vragen? Burgemeester: Ja, dat mag. Diane: Wij hebben een pleintje maar te weinig toestellen, dus willen wij vragen of we binnen- en een buitenzwembad mogen. Dan kunnen we zwemmen wanneer we maar willen! Burgemeester: Ik kan voor jullie geen zwembad laten bouwen, maar ik kan wel het plein groter laten maken en er meer speeltoestellen plaatsen. Als jullie dat een goed idee vinden. Mary-Claire en Diane: Ja! Ongeveer een maand later is de speeltuin verbouwd en er zijn meer toestellen neergezet. Ook is er een luchtkussen, een hele grote van wel drie meter lang. De kleine kleuterglijbaan is weg. Er is een lange en een hele hoge waterglijbaan voor grote kinderen. En alle mensen die op het Ammersooiseplein zijn gaan met elkaar om alsof ze familie van elkaar zijn.

Het Noordplein van mijn dromen Door Achlam Ik wil dat Justin Bieber naar het Noordplein komt en dat hij voor mij gaat optreden. En dat hij verkering aan mij vraagt terwijl alle mensen kijken. Oh wat zou ik blij zijn! Het concert moet romantisch zijn. Maar dat is natuurlijk geen probleem, want Justin is romantisch. Als Justin op het Noordplein is, moet hij ook wat doen voor het milieu. Bijvoorbeeld door te zeggen dat mensen niet hun rommel op straat moeten gooien. Want nu ligt er soms veel troep.


De Rietvinkstraat van mijn dromen Door Dilay Ik droom dat Justin Bieber in de Rietvinkstraat komt. Daar woon ik. En dat hij een concert geeft bij mij thuis. Ik hou van Justin Bieber en hij vraagt verkering aan mij. Alle mensen in de wereld moeten dat zien. Als ik de baas was van het Oude Noorden zou ik heel de buurt aan hem opdragen, dus de Rietvinkstraat maar ook alle andere straten. Dan hangen er overal posters, souvenirs en kleding van hem.

Het Ammersooiseplein van mijn dromen Door Mellin Op het Ammersooiseplein van mijn dromen ben ik de baas over alles wat er gebeurt. De mensen aanbidden mij om te komen spelen op het plein. Ik zet er bloemen neer. Alle bloemen die ik maar mooi vind! Er is een meidenkant, een jongenskant en een gemengde kant, zodat er geen ruzie kan ontstaan. Justin Bieber komt optreden. Mijn vriendinnen komen ook, zoals Mary-Claire, Julisa, Salma, Aybuke, Naomi, Xeomara, Winston en mijn broer. De mensen komen heel graag op het plein, omdat ik niet al te streng ben. Maar er zijn wel regels. Er staat een groot standbeeld midden op het plein. Dat is het vrijheidsbeeld. Rond het beeld is een plek waar geen ruzie gemaakt mag worden. Er zijn zelfs dieren aanwezig. Het is zo levendig!

De Snellemanstraat van mijn dromen Door Evie Ik droom dat Justin Bieber naar de Snellemanstraat komt en voor mij een liedje zingt en verkering aan mij vraagt. Dat is heel romantisch. En dat ik dan samen met hem naar Amerika ga. Daar kopen we dan een villa. Maar eerst ga ik met hem op een date. Ik heb mooie zelfontworpen kleding aan. Na de date slapen we samen in een hotel en de ochtend daarna gaan we naar het vliegveld.


De Agniesebuurt van mijn dromen Door Soufyan Wisten jullie dat Agniesebuurt gevaarlijk kan zijn? Er zijn zogenaamd stoere jongens die gevaarlijke en vervelende dingen doen en dan worden ze gepakt door de politie. Dat heet dus aandacht vragen. Er gebeuren ook wel eens ongelukken. En er is wel eens iemand doodgestoken. Ik droom van een rustige en vredige Agniesebuurt.

Het Ammersooiseplein van mijn dromen Door Naomi Ik wil dat het Ammersooiseplein een beetje verandert, omdat er niet veel dingen te doen zijn voor wat grote kinderen. Het is er wel kleurrijk en mooi. Er staat een hoge flat bij, maar de laatste tijd zijn er weinig kinderen op het plein. In mijn dromen is er een grote lange glijbaan, omdat die er nu staat klein is en oud. Ik wil dat meisjes er ook kunnen voetballen, omdat de grote jongens ons vaak wegsturen. Ik wil ook dat we meer bekers krijgen om te drinken in de zomer, want er is daar een kraan maar er zijn soms maar een of twee bekers. Op die bekers moet dan staan dat ze van het Ammersooiseplein zijn. En ik wil dat er een nieuw, groot klimrek komt. En een draaimolen. Er moeten ook meer bomen zijn voor meer schaduw in de zomer.

Het Oude Noorden van mijn dromen Door juf Angelique van Tilburg In het Oude Noorden van mijn dromen is alles prachtig groen. Er staan heel veel bomen en struiken in de straten. En grote bakken met felgekleurde bloemen. De mensen die in de buurt wonen, zorgen er met elkaar voor dat alles mooi blijft. Iedereen doet mee: kinderen, volwassenen en ouderen. Mensen helpen elkaar en vinden het gezellig om met zijn allen tegelijk buiten te zijn. Als iedereen een dag flink heeft getuinierd, is er ‘s avonds in iedere straat en op ieder plein een barbecue met lekker eten en muziek.

Angelique van Tilburg

Preety Poeran


De opa’s en oma’s van het Jan van der Ploeghuis dromen van... We gaan op bezoek bij het Jan van der Ploeghuis aan de Hooglandstraat. Daar wonen mensen van 55 jaar en ouder. We willen graag weten waar de opa’s en oma’s die daar wonen van dromen. Waar kijken ze dromerig op terug? En hebben ze dromen voor het Oude Noorden?

Meneer Hendriks schildert graag Meneer Hendriks is in 1926 geboren in Den Haag en hij is dus 84 jaar oud. Hij woont sinds 2002 in het Oude Noorden en heeft het daar erg naar zijn zin. Hij vindt dat de mensen soms overdrijven over wat er allemaal in de buurt gebeurt, omdat hij nooit merkt dat er rottigheid wordt uitgehaald. ‘’Ik ga liever van het goede van mensen uit dan van het kwade’’, zegt meneer Hendriks. Hij heeft vanuit zijn huis uitzicht op het plein van de Hildegardisschool. ‘’Het is heel leuk om naar al die kinderen te kijken. Vanaf 10.30 uur ‘s ochtends wordt het echt gezellig, omdat de kinderen dan buiten gaan spelen.’’ We mogen met meneer Hendriks mee om het uitzicht vanuit zijn huis te bekijken. En we kunnen het schoolplein inderdaad goed zien.

Op de gang en in zijn huis hangen heel veel schilderijen. En die heeft meneer Hendriks bijna allemaal zelf gemaakt! Hij kan heel erg goed schilderen, vooral natuur. Sommige schilderijen zijn net foto’s, zo mooi zijn ze. Er hangt ook een schilderij met bloemen in de kamer. Daar heeft zijn vrouw twee dagen voordat ze overleed nog aan gewerkt. Dat is nu 13 jaar geleden. Meneer Hendriks wordt er nog steeds verdrietig van als hij over het overlijden van zijn vrouw praat. Ze waren 48 jaar getrouwd. Maar hij wil wel over haar vertellen. En in zijn huis heeft hij een kastje met daarop een grote foto van zijn vrouw. Haar trouwring, overlijdensbericht en rouwkaart liggen bij de foto. We vinden het heel mooi dat we dat mogen zien.


Mevrouw Beute (links) en mevrouw Blom (rechts)

Mevrouw Beute mist de Croosboot

Mevrouw Blom werkte vroeger in een kroeg

Hoe oud bent u? Ik ben 90 jaar oud. Wat was uw droom toen een klein meisje was? Ik wilde heel graag dokter worden. Is die droom uitgekomen? Nee, helaas niet. Wat is uw lievelingsplek hier in de buurt? Ik kom graag bij het Zwaanshals. Daar ben ik geboren. Wat is er weg uit de wijk en zou u graag terugzien? De Croosboot Heeft u lang in het Oude Noorden gewoond? Nee, niet zo lang. Wat zou u graag willen zien in het Oude Noorden? Het lijkt me wel leuk als er hier in de buurt een mooie dierentuin komt. Wat vindt u niet leuk of niet goed aan het Oude Noorden? Er is veel lawaai buiten.

Hoe oud bent u? 70 jaar. Waar droomde u van toen u kind was? Ik wilde kasteleines worden. Wat is een kasteleines? Iemand die in een kroeg achter de bar staat. Is die droom uitgekomen? Ja. Wat is uw lievelingsplek in het Oude Noorden? De cafĂŠs, die zijn leuk en gezellig. Wat vindt u leuk of goed aan de buurt? Ik vind niks meer leuk in het Oude Noorden, vroeger was het veel gezelliger. Wat is er weg uit de buurt en zou u graag terug hebben? De Zwartjanstraat van vroeger Wat is uw lievelingseten? Op dit moment eet ik niet veel. Ik ben op dieet. Heeft u kinderen? Ik heb twee zoons. En ik had een dochter die helaas overleden is toen ze 19 jaar oud was. Ze is doodgereden. Ik heb nog een heel speciale foto van haar, die is een dag voordat ze overleed genomen toen ze aan het optreden was in De Doelen. Huilt u nog veel om uw dochter? Het is al 22 jaar geleden dus ik kan er inmiddels wel een beetje mee omgaan. Maar ik ga nog wel elke week naar het kerkhof waar ze begraven ligt.

Het uitzicht van Meneer Hendriks


De hummel beeldjes van meneer Emmerich zijn hem dierbaar Hoe oud bent u? 86 jaar. Wat is uw hobby? Klaverjassen. Wat was uw droom toen u klein was? Gelukkig leven. Wat vindt u een leuke plek in het Oude Noorden? Het Noordplein, daar ben ik ook geboren. En ik vind het leuk om naar de markt te gaan, maar dat gaat niet zo makkelijk met een rollator. Zijn er dingen in de buurt die u niet zo leuk vindt? Ik vind dat er te veel haat en nijd is tussen mensen. ‘s Avonds loop ik ook niet graag op straat omdat ik me dan niet veilig voel. Mensen zeggen ook niet altijd goedemorgen meer als je ze tegenkomt. Dat was vroeger anders. Toen was iedereen vriendelijker. Wanneer zou het Oude Noorden uw droombuurt zijn? Ik denk dat het nooit meer mijn droombuurt wordt, want dan zou alles van vroeger terug moeten komen. Meneer Emmerich laat ons zijn huis zien. Heeft u iets speciaals in huis? Iets dat u heel dierbaar is? De hummel beeldjes, die vond mijn vrouw vroeger altijd erg leuk. Ze spaarde ze. Helaas is ze overleden, een maand voordat we 60 jaar getrouwd zouden zijn.

Meneer Van Setten houdt van zingen Meneer van Setten is 87 jaar woont sinds vijf maanden in het Oude Noorden. Hij kende de buurt al wel voordat hij er ging wonen. Vroeger was hij namelijk verzekeringsadviseur en kwam hij veel in het Oude Noorden, omdat daar veel klanten woonden. Mensen vroegen aan hem: waarom ga je in het Oude Noorden wonen? Maar meneer Van Setten vindt het een erg leuke buurt. ‘’Mensen gaan hier goed met elkaar om’’, zegt hij. ‘’Er leeft hier van alles door elkaar. Jong en oud en met allerlei kleuren. Ik voel me hier prettig, ook al kom ik uit een heel ander soort wijk.’’ Meneer Van Setten kan niet zo goed zien en als hij iemand in de buurt om hulp vraagt, bijvoorbeeld bij het lezen van een straatnaambord of bij het boodschappen doen, dan willen mensen hem altijd graag helpen. Hij geeft zelfs in winkels zijn portemonnee aan degene die daar werkt, omdat hij de euromuntjes niet kan onderscheiden. Wat hij vooral leuk vindt aan de buurt is dat er veel kinderen zijn die hij vanuit zijn huis kan zien spelen op het plein bij de Hildegardisschool. Meneer Van Setten zou graag zien dat er bij activiteiten in de buurt meer mensen van verschillende culturen bij elkaar zouden komen. Hij zingt zelf in een kerkkoor en zou het ook leuk vinden als kinderen die zingen zouden komen optreden bij het Jan van der Ploeghuis. Vroeger had meneer Van Setten een droomvrouw. Ze was heel goed voor hem. Hij was altijd veel aan het werk en dan kwam hij wel eens zo laat thuis dat het eten al koud was. En nu mist hij haar. Ze is overleden op precies dezelfde dag dat ze trouwden, op het uur dat ze elkaar het jawoord gaven in de kerk.


Droomfoto’s

Droomster

Evie vliegt

Achlam zweeft

Droomvriendinnen

Soufyan neemt een duikvlucht


Droombaan! Abdel werkt bij IJssalon Doppio Abdel is 31 jaar en werkt bij IJssalon Doppio aan het Zwaanshals in het Oude Noorden. Daar verkopen ze koffie en zelfgemaakt ijs. We kunnen hem uitgebreid interviewen, want het is niet zulk warm weer zodat er wat minder ijsjes worden verkocht. Abdel werkt bij Doppio omdat hij het leuk vindt. Hij helpt graag mensen en vindt het leuk als ze met koffie of een ijsje lachend de winkel uit lopen. Zelf houdt hij erg van yoghurtijs en van de smaak ‘cherry mania’. Dat is yoghurtijs met kersensiroop en stukjes chocolade. En als het in de zomer erg warm is vindt hij de fruitsmaken erg lekker en fris. Doppio is acht maanden per jaar open, van maart tot oktober. In de winter wordt er bijna geen ijs verkocht en gaat de winkel dicht.

Heeft u de naam Doppio zelf verzonnen? Nee, dat heeft de eigenaar gedaan. Doppio betekent ‘dubbel’ in het Italiaans. Een dubbele espresso wordt ook wel Doppio genoemd. Droomde u er vroeger van om in een ijswinkel te werken? Nee, toen wilde ik piloot worden. Waarom bent u geen piloot geworden? Er worden hoge eisen gesteld aan mensen die piloot willen worden en mijn gehoor was helaas niet goed genoeg. Hoe komt u aan dit werk? De eigenaar van Doppio is een van mijn beste vrienden. Via hem ben ik hier komen werken. Hij heeft ook nog een andere locatie van Doppio. Die is gevestigd in Crooswijk.


Maakt u het ijs zelf? Doppio maakt zelf vers ambachtelijk ijs. Dat doen we in de ijskeuken in Crooswijk. Hoe kunnen we zelf zulk lekker ijs maken? Alleen de eigenaar weet de recepten van het ijs dat we bij Doppio verkopen. Hoe we het ijs maken is het geheim van de smid. Wat vindt u van het Oude Noorden? Heel erg leuk en gezellig. Zijn er dingen in de buurt die u zou willen veranderen? Er is al veel veranderd de afgelopen jaren. Zo is het Zwaanshals heel mooi opgeknapt. Een paar jaar geleden zag het er lang niet zo mooi uit als nu. De wijk wordt steeds mooier en netter. En ik vind het leuk dat ze veel panden renoveren in oude stijl, zodat de buurt er blijft uitzien zoals het vroeger was. Wat is uw droom voor het Oude Noorden? Dat de wijk nog mooier wordt en dat er net zoveel verschillende culturen door elkaar blijven wonen als nu.

Abdel kan ook goed koffie maken. Hij laat ons zien hoe dat gaat. Eerst doet hij koffie in een rond houdertje. Zo’n houdertje heet een piston. Daarna drukt hij de koffie aan, houdt hij het onder de machine en gaat er heet water doorheen. Dan krijg je espresso. Als mensen espresso te sterk vinden, doet hij er melk doorheen. Dan krijg je koffie verkeerd of cappuccino. We mogen allemaal een slokje koffie proeven, maar vinden het niet zo lekker. Abdel vertelt dat iemand die veel verstand heeft van koffie en heel goed koffie kan maken een barista heet. Barista’s kunnen met melk figuurtjes maken in de koffie, bijvoorbeeld een hartje of een appeltje.


2010 KPB Erasmusbuurt Het Oude Noorden van mijn dromen  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you