Page 1

WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE DECEMBER 2010

FREEZ! IN DIT MAGAZINE WAT VINDEN MENSEN VAN ZUID? ACHTER DE SCHERMEN BIJ PATHÉ DE STEENPLAAT IN HET ZONNETJE


WELKOM BIJ FREEZ! In zeven weken hebben we dit magazine gemaakt met leerlingen van De Clipper, De Pijler en De Wissel. We hebben gestemd voor de naam. Iets meer dan de helft was voor de naam Freez. Freez betekent voor iedereen iets anders. Freez is… • De planeet van de nieuwtjes • Een supercoole snoepfabriek • Feestelijke Rotterdamse Eigenaardige Eerlijke Zelfstandige kinderen • Het moment waarop je een foto maakt. Dan bevriest je beeld. Dat doen wij ook met nieuws. • Feyenoord Rotterdam Eén Eén Zuid • De allerbeste stunter ter wereld, zelfs van de Melkweg • Een planeet waar je altijd vrij bent en elke dag mensen interviewt. Als het er regent, regent het chocola • Een planeet waar elke dag wel iemand wordt geïnterviewd door het supergoede team van stichting Hoedje van Papier die altijd hun werk goed doen • Als mensen niet geïnterviewd willen worden, freezen wij ze zodat ze niet weg kunnen rennen

Freez, the magazine you have to freeze for Freez, moet je zien!

VOORWOORD Met gepaste trots presenteren we dit kindermagazine dat door de inzet van velen, maar vooral door de kinderen van de basisscholen de Clipper, de Pijler en de Wissel, tot stand is gekomen! We hopen dat alle kinderen die aan de workshop hebben meegedaan het leuk en leerzaam hebben gevonden. Stichting Hoedje van Papier gaat uit van kennis, talenten, creativiteit en verantwoordelijkheidsgevoel van kinderen en probeert deze eigenschappen samen met hen verder te ontwikkelen. Op deze manier proberen we een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen en te werken aan hun zelfbeeld en zelfvertrouwen. Met de medewerking van vele enthousiaste en

2

goede workshopleiders is het gelukt dit project tot een succes te maken en hebben we de mogelijkheden gekregen met de kinderen reportages te maken van spannende plekken in en buiten de wijk en interviews te houden met belangrijke en beroemde mensen uit de wijk en de stad. Kortom, er is voor veel kinderen een nieuwe wereld opengegaan. We wensen je heel veel leesplezier! Het team van Hoedje van Papier


DE REDACTIE Dana (11)

Ebony (11)

Dana’s favoriete eten is pizza, spaghetti en McDonalds. Fanta is haar favoriete drankje. Haar leukste vakantie-uitje was naar Walibi World. Haar favoriete vak op school is geschiedenis.

Ebony houdt van praten, zingen, dansen, paardrijden en muziek luisteren. Ze heeft een hekel aan spelling en spruitjes. Haar lievelingskleuren zijn paars en blauw. Haar lievelingseten is pizza, Turkse pizza en lasagne.

De Wissel

Furkan (11)

De Pijler

Isonke (11)

De Wissel

De Clipper

Furkan houdt van voetbal en hij heeft ook gevolleybald, maar daar is hij mee gestopt. Na schooltijd maakt hij altijd meteen zijn huiswerk. Daarna gaat hij meestal tv kijken of computeren en Furkan speelt vaak buiten.

Isonke is sportief. Ze zwemt en doet aan atletiek. Ze wil later advocaat worden, omdat ze dat een leuk beroep vindt. Isonke kijkt vier tot zes uur tv en zit twee tot drie uur achter de computer.

Joycelina (11) De Clipper

Joycelina mag je ook Joyce noemen. Beyonce is haar favoriete zangeres omdat ze zo goed kan dansen en zingen. Thuis heeft ze twee parkieten als huisdier. Haar lievelingseten is lasagne en Chinees.

Nikita (11)

De Clipper

Nikita’s lievelingseten is Turkse pizza. Haar lievelingskleur is babyblauw en haar hobby’s zijn voetballen en dansen.

Milan (10) De Pijler

Milan heeft gekozen voor de workshop journalistiek, omdat dit hem leuk leek. Zijn hobby’s zijn tekenen, rekenen en knutselen. Hij houdt ook van buitenspelen, voetbal en tennis. Zijn lievelingseten is lasagne.

Sammy (12) De Wissel

Sammy is half Nederlands en half Afrikaans. Zijn hobby’s zijn voetbal en fietsen. Zijn lievelingseten is nasi met satésaus. Hij heeft geen huisdieren.

Shkenca (11)

Sara (11)

De Clipper

Sara’s hobby’s zijn muziek luisteren en ook wel wiien. Haar lievelingskleur is lichtroze en haar lievelingsdier is een hondje. Haar lievelingseten is een frikandel of patat.

Shkenca eet het liefst Turkse pizza. Haar lievelingskleur is paars. Ze doet mee met de workshop journalistiek, omdat het haar leuk leek en gezellig. Haar hobby’s zijn tekenen en muziek luisteren.

De Clipper

3


DE REDACTIE Simon (10)

Sterre (10)

Simons hobby’s zijn voetbal, zwemmen, klimmen en atletiek. Hij is in Rotterdam geboren, maar is half Australisch. Hij houdt van pizza, boerenkool, spaghetti en roti. Later wil hij misschien voetballer of stuntman worden. Als huisdier heeft hij wandelende takken.

Sterre doet mee aan deze activiteit, omdat het haar leuk leek en omdat haar tante erop zit. Haar lievelingsdier is een jaguar en ze eet graag pizza. Sterre is geboren op 26 augustus 2000. Haar hobby’s zijn atletiek, voetbal en buitenspelen.

De Pijler

De Pijler

Juf Chantal (19)

Juf Ellen (31)

Stagiaire

Workshopbegeleidster

Juf Chantal houdt van paardrijden en lezen. Haar paard heet Nicky. Ze heeft ook een vis. Haar lievelingszangeres is Beyoncé. Ze zit in de derde klas van de Hogeschool Rotterdam.

Juf Ellen is journalist. Ze schrijft verhalen voor tijdschriften en kranten. Haar favoriete zangeres is Pink.

STRAATINTERVIEWS

Wij zijn op pad geweest om mensen te interviewen. Iemand vond Sinterklaas leuk. Je komt er vanzelf achter wie het is als je de interviews leest. Veel plezier! Hoe oud bent u? “26.” Woont u hier in de wijk? “Nee, in het centrum.” Bent u Nederlands? “Nee, Duits.” Wat vindt u van de CO2 uitstoot? “Daar heb ik geen mening over.” Wat is uw nieuws van de week? “Dat Sinterklaas in het land is.”

SHARON ANJA

Waar woont u? “In West.” Zou u hier in Zuid willen wonen? “Ja, als het maar Rotterdam is. En dan zou ik het liefst bij het politiebureau willen wonen, want daar is het veilig.” Wat is uw nieuws van de week? “Dat Feyenoord gelijk heeft gespeeld tegen Heerenveen.” Wat vindt u van dit interview? “Leuk, jullie hebben het goed gedaan.”

4

JURIE

Sharon vindt dat Nederland een beetje vooruit is gegaan. Geert Wilders vindt ze maar niks. Vindt u dat de politiek rekening moet houden met gehandicapten? “Ja, het zijn ook mensen. Dat is belangrijk.” Bomen mogen van haar gekapt worden. Dieren mogen niet gedood worden. Die mogen alleen worden gebruikt als ze zijn doodgegaan door een ziekte.


ANGELA

HELENA

Angela vindt het Kruitvat de leukste winkel van de wijk en de Lidl. Ze vindt het verkeer best wel veilig. Haar zoon zit op de Agnesschool.

Helena gaat naar de dierenbescherming. Ze ziet dat er een beetje vooruitgang is in Nederland en vindt Geert Wilders een beetje goed. Helena vindt dat de natuur beschermd moet worden en dat dieren beschermd moeten worden tegen mensen. Gelukkig zijn er wel meer goede mensen dan slechte.

DIEGO

Hoe oud bent u? “19 jaar.” Wat vindt u van de vooruitgang van Nederland? “Hier in de buurt gaat het best goed. Er worden veel nieuwe huizen gebouwd.” Bent u blij met de partijleiders? “Nee, want ze steunen studenten niet echt en ik ben een student.”

WAT VINDEN MENSEN VAN ZUID?

ALI

BOBBY, TYRONE EN JAMIL Wat is jullie nieuws van de week? “Er was een grappige man die iets geks ging doen in de sportschool. Hij was aan het trainen en deed gekke bewegingen.”

Ali heeft een winkel op station Rotterdam Zuid. Hij heeft deze winkel zelf opgericht en werkt alleen. Hij verkoopt van alles. Hij woont hier niet meer in de wijk. Als hij honger heeft, pakt hij wel eens wat uit zijn winkel. Hij verkoopt elke dag iets meer en hij vindt het niet saai dat hij alleen werkt. Waarom wilde u deze zaak beginnen? “Voor de reizigers hier op het station.” Wat vindt u van de hangjongeren tegenover de winkel? “Ik vind ze lastig.”

5


DE GROTE WISSEL Op 23 november hebben we een spel gedaan om te oefenen met mensen vragen stellen op straat. We hadden twee teams. Ieder team kreeg een banaan. De opdracht was dat wij de banaan moesten ruilen voor iets groters. Het team dat aan het einde het grootste had, had gewonnen.

GROEP 1

Dana, Nikita, Sara, Isonke, Shkenca, Ebony en Joycelina

In totaal hadden we nu vijf bananen. We gingen met de bananen naar de Sultan. Daar kwamen we Pide tegen. Die gaf ons brood.

Toen we op weg waren, kwamen we de politie tegen, maar die had niks bij zich om te ruilen. We gingen naar de Starmarket. Daar kwamen we Ali tegen. Die gaf ons vier bananen. We mochten onze eigen banaan houden.

We gingen naar Kruidvat. Daar kwamen we Martine tegen. Die gaf ons glazen in ruil voor de bananen en het brood.

Als we in cafĂŠ De Schuimspaan komen voor onze laatste ruil, komen we Richard tegen die de kurkentrekker ruilt voor een grote vaas.

Bij Gall&Gall gaf Hans ons een kurkentrekker in ruil voor de glazen.

En de winnaar is... Groep 1

6

Groep 2 had wel meer spullen geruild, maar groep 1 kwam terug met het grootste voorwerp.


GROEP 2 Simon, Milan, Sammy, Furkan en Sterre We begonnen met een banaan. Die ruilden we voor een dollar met meneer Max van de BSO.

We ruilden één zakje kruidnoten voor een flesje AA bij de shoarmazaak. De dollar ruilden we voor vier zakjes kruidnoten en een banketstaaf!

Het flesje AA hebben we geruild voor een tasje met sharonfruit. Een ander zakje kruidnoten ruilden we bij iemand aan de deur voor een cd.

Daarna ruilden we de banketstaaf voor het tijdschrift Linda.

Het tijdschrift ruilden we voor een wijnboek.

Het sharonfruit hebben we geruild voor een zak kiwi´s.

En tenslotte ruilden we de zak kiwi´s voor een dvd.

7


ACHTER DE SCHERMEN BIJ PATHE... Vandaag gaan we naar Pathé de Kuip. We worden gebracht door twee busjes. We mogen de manager interviewen, krijgen een rondleiding door het gebouw en komen achter het geheim hoe ze popcorn maken.

Pathé heeft niet alleen bioscopen in Rotterdam, maar in heel Nederland. Pathé de Kuip heeft veertien zalen. We kregen een rondleiding van Niels. Hij is 27 jaar en is service manager. Dat betekent dat hij ervoor moet zorgen dat alles goed is geregeld voor de bezoekers van de bioscoop. Je ziet dat hij manager is doordat hij een jasje draagt. Het andere personeel draagt een shirt.

MANAGER NIELS Is uw werk moeilijk? “Soms wel. Op een drukke dag kunnen hier wel tienduizend bezoekers komen. Dat is hard werken.” Hoeveel mensen werken hier? “30 tot 35 mensen.” Wat is de best bezochte film van dit moment? “De nieuwste film van Harry Potter.” Welke films vindt u zelf leuk? “Ik ben heel benieuwd naar de New Kids film en ik vond Cel211 heel goed, maar daar mogen jullie waarschijnlijk nog niet heen, omdat het films zijn voor zestien jaar en ouder.” Waarom hebben jullie een haan als logo? “De haan stond in Frankrijk vroeger voor licht en informatie. De Pathé-bioscopen komen uit Frankrijk. Daarom is er gekozen voor de haan. We hebben toevallig net een nieuw logo. Ook weer met een haan, maar iets populairder.” Hebben jullie wel eens last van ongedierte? “Nee. We doen er heel veel aan om het te voorkomen.” Hoe wordt de zaal schoongemaakt? “Er gaan twee medewerkers naar binnen na de film en die maken alles schoon.”

8

Mag u gratis naar de film? “Ik mag bijna gratis naar de film. Als medewerker kun je voor heel weinig geld een pasje kopen waarmee je naar alle films mag.” Kunnen wij die ook kopen? “Dat personeelspasje niet, maar voor 18 euro per maand kun je een pasje kopen waarmee je als bezoekers ook onbeperkt naar de film kunt.” Wordt u niet gek van alle etensluchtjes? “Nee, dat niet, maar doordat het zo lekker ruikt, kopen mensen wel sneller iets. Dat is natuurlijk weer goed voor ons.”


fEITJES OVER PATHÉ •

De kassa’s waar je kaartjes koopt, heten box kassa’s.

De voorraad eten en drinken van Pathé raakt nooit op. Dat komt doordat ze altijd genoeg hebben staan in het magazijn. Kijk maar op de foto.

De film is op het doek te zien doordat een grote lamp op een heel klein plaatje schijnt. Die lamp wordt heel heet. Als je ervoor zou staan, zou je jezelf verbranden.

Pathé heeft ook nieuwe filmprojectoren. Die werken als een beamer. Zo is er geen grote filmrol meer nodig, maar kan de film gewoon op een usb-stick.

Een 3D-film is niet duurder dan een gewone film.

Voor 1 seconde film zijn 24 plaatjes nodig op een filmrol.

TOILETINSPECTIE De toiletten van bioscoop zagen er netjes uit. Alleen de jongens-wc was niet zo schoon.

HET GEHEIM VAN DE POPCORN De popcorn van Pathé wordt niet in de bioscoop zelf gebakken, omdat ze dan niet genoeg zouden hebben. We mochten in de ruimte kijken waar de popcorn lag. Zoute popcorn krijgen ze binnen in zakken van drie kilo, zoete popcorn in zakken van vijf kilo. Dat komt doordat suiker zwaarder is. Natuurlijk mochten we de popcorn ook proeven!

9


BEWONERS STEENPLAAT IN HET ZONNETJE Dinsdag voor de kerstvakantie gingen we naar bejaardentehuis Steenplaat. Daar werd gezongen door popkoor De Sterren van de Kop van Zuid. Een paar kinderen speelden liedjes op de blokfluit en daarna kregen we een lied van Michael Jackson van een kinderband. Dat was mooi. Jammer dat jullie er niet bij waren lezers, maar wij deden interviews met de mensen die er waren.

Willem speelt keyboard in de band. Hij vindt het leuk om op te treden. Als jullie het leuk vinden om een lied van De Sterren van de Kop van Zuid te horen, dan kunnen jullie het opzoeken op YouTube. Het nummer heet: ‘Elke Dag Kerst’ Na het optreden deelden de meiden van de meidenclub koekjes uit en zelf gemaakte cadeautjes. De vrouw die alles regelde, vond dat het goed ging. De kinderen van het koor waren wel een beetje zenuwachtig, maar voor de rest ging het goed. In de zaal vonden veel mensen de liedjes mooi.

Interviews met

BEZOEKERS

MENEER JONES

ROBERT BAKE

FATIMA

Hoe lang woont u hier? Eén jaar.

Hoe lang woont u hier? Vier jaar.

Hoe oud bent u en wat doet u hier? Ik ben 41 jaar en ik werk hier

Vindt u het hier leuk? Ja.

Vindt u het optreden leuk? Ja.

Vindt u het optreden leuk? Ja, heel erg leuk.

Hoe bent u hier terecht gekomen? Via het ziekenhuis.

Heeft u kinderen? Ja, maar die wonen heel ver weg.

Wat had u? Iets in mijn hersenen was gestopt met werken.

10

Is het leuk om in een bejaardentehuis te werken? Ja. Elke dag is anders en je hebt veel contact met mensen. Hoe lang werkt u hier al? 21 jaar.


WOORDPUZZELS

Zoek hierboven de namen van de journalisten die dit magazine maakten: Dana - Ebony - Furkan - Isonke - Joycelina - Milan - Nikita - Sammy - Sara - Shkenca - Simon - Sterre

Zoek deze woorden: Aap - Appelstroop - Boom - Ellendig - Journalistiek - Juf - Kippenhok - Kroepoek - Nooit - Oen - Stoeien

11


JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE

FILM & TELEVISIE - RADIO MAKEN WIL JIJ MEER WETEN OVER DE WIJKTIJGERS WORKSHOPS? OF ZELF EEN KEERTJE MEEDOEN? KIJK DAN OP ONZE WEBSITE: WWW.WIJKTIJGERS.NL - JE MAG ONS OOK BELLEN: 010-4222506

Dit magazine wordt mede mogelijk gemaakt door:

2010 Kop van Zuid Freez!  
2010 Kop van Zuid Freez!  
Advertisement