Page 1

Workshop Journalistiek en Fotografie Mode special

HOROSCOOP 2011 WAT ZEGGEN DE STERREN?

December 2010

MEGS

BEN JIJ EEN MODEVERSLAAFDE FASHIONISTA? DOE ONZE TEST!

YVES SAINT LAURENT OF DIOR? WIJ HEBBEN DE LEKKERSTE GEUREN GETEST!

Foto: Floris Scheplitz

DE STIJL VAN NOORD CHECK DE MODE UIT DE BUURT!


EEN WOORDJE VOORAF Je hebt de allereerste glossy MEGS in handen. MEGS staat voor Mode Enzo van de Girls van Sowieso. Hij is namelijk gemaakt door Girls van de Sowieso meidenclub bij Kinderparadijs de Meidoorn. En, je raadt het misschien al, wij zijn gek op mode. Jij ook? Lees dan snel verder om erachter te komen wat wij de afgelopen zes weken gedaan hebben... We hebben elkaar ge誰nterviewd, maar ook mensen die we eigenlijk nog niet kenden. We zijn bijvoorbeeld buiten geweest, om te kijken hoe de buren in Noord gekleed gaan, we hebben voor jou de beste parfums getest en de horoscoop voor 2011 samengesteld. En wil je weten, of jij, net als wij, een echte fashionista bent? Doe dan snel de test op pagina 8. Eigenlijk was alles even leuk. Het is dus wel jammer dat het afgelopen is, maar tegelijkertijd zijn we natuurlijk supertrots dat er nu een echte glossy MEGS bestaat. Sla dus gauw om en lees over onze avonturen. En met een beetje geluk leer je er ook nog iets van, over de lekkerste parfum, de laatste mode en de coolste celebs... Veel liefs, De Girls van MEGS.

VOORWOORD Met gepaste trots presenteren we dit kindermagazine dat door de inzet van velen, maar vooral door de meiden van Club Sowieso bij Kinderparadijs de Meidoorn tot stand is gekomen! We hopen dat alle kinderen die aan de workshop hebben meegedaan het leuk en leerzaam hebben gevonden. Stichting Hoedje van Papier gaat uit van kennis, talenten, creativiteit en verantwoordelijkheidsgevoel van kinderen en probeert deze eigenschappen samen met hen verder te ontwikkelen. Op deze manier proberen we een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen en te werken aan hun zelfbeeld en zelfvertrouwen.

2

Met de medewerking van vele enthousiaste en goede workshopleiders is het gelukt dit project tot een succes te maken en hebben we de mogelijkheden gekregen met de kinderen reportages te maken van spannende plekken in en buiten de wijk en interviews te houden met belangrijke en beroemde mensen uit de wijk en de stad. Kortom, er is voor veel kinderen een nieuwe wereld opengegaan. We wensen je heel veel leesplezier! Het team van Hoedje van Papier


DE REDACTIE VAN

MEGS Khadija (11) Met een werkstuk maken of spreekbeurt voorbereiden, doe je Khadija geen plezier. Wel met gezellig met haar vriendinnen bezig zijn, computeren en alles op Nickelodeon. Of met lachfilms en Turkse pizza. Ze doet mee met de glossy omdat ze zin heeft om leuke dingen te doen. Door: juf Sibel

Saloua (11) Saloua houdt van echte meidendingen, zoals dansen, zingen, shoppen en ontwerpen. Ze kijkt ook graag tv, naar de Pfaffs, Zack & Cody en Trauma Center. Van vroeg opstaan wordt ze minder blij. Je kunt haar zelfs niet wakker maken voor haar lievelingseten, nasiballen, Turkse pizza of pasta. Volgens Saloua staat er in een goede glossy veel over mode, veel kleur en geheimen en nieuwtjes over sterren. Door: Loubna K.

Amina (10)

Loubna A. (11)

Ken je Zack & Cody? En Hannah Montana? Amina wel. Ze is daar fan van. Ze houdt ook van sport, van turnen, maar juist niet van zwemmen. Als je haar wilt verwennen, moet je een broodje kip-kerrie meebrengen. Of een Turkse pizza, en intussen de film Camp Rock 2 draaien. Door: Chadey

Loubna is best wel stoer. Wat sommige mensen niet van haar weten, is dat ze van voetballen houdt. Aan de andere kant vindt ze judo juist stom. Ze eet het liefst friet met mayo terwijl ze naar The Mask of naar Zack & Cody kijkt. Veel foto’s in deze glossy zijn door Loubna gemaakt. Door: juf Tamara

Loubna K. (11) Ze heeft heel veel leuke spullen en coole kleren, maar houdt niet van opruimen. Liever gaat ze een beetje chillen, turnen of ontwerpen. Loubna is een echte fashionista, dus de mode in deze glossy, is mede aan haar te danken. Op haar bord vindt ze graag pizza, aardappelkroketjes en friet, terwijl ze op tv graag kijkt naar H2O, De Pfaffs en Trauma Center. Door: Saloua

Wist je dat... • • • • • • • • •

Zack & Cody ons populairste tv-programma is? Turkse pizza het hoogst scoort op de lijst van lievelingseten? Loubna A’s nicht gaat trouwen? Chadey van koken houdt? Juf Tamara in Italië is geboren? Amina op zaterdag niet uitslaapt? Saloua heel mooi kan zingen? Loubna K haar eerste wedstrijd heeft geturnd? Saloua en Loubna K. ervoor hebben gezorgd dat we interviews mochten afnemen bij modewinkels? Kijk maar op pagina 9.

Inass (12) Inass is best vaak achter de computer te vinden. In haar vrije tijd zit ze namelijk het allerliefst op de chat met haar friends. En anders kijkt ze wel Dunya & Desie in Marokko, haar lievelingsfilm. Als het even kan, met een pizza’tje erbij. Hoe dan ook, ze leest liever geen boek. Bah. Door: Loubna K.

Chadey (10) Dansen is haar hobby en ze kan het dan ook heel goed. Chadey is een hippe meid, dus heeft zij er mede voor gezorgd dat deze glossy ook hip wordt. Wil je nog meer weten over haar? Haar favo tv-programma is GTST (Goede Tijden Slechte Tijden) en haar favo film Home Alone. Drie maal raden wat het lievelingskostje van Chadey is? Inderdaad, roti. Door: Amina

3


MODE INTERVIEWS Hoe is het gesteld met het modebeeld op straat? Waar shoppen de buren het liefst? Wat is hun stijl? Wanneer kopen ze iets nieuws voor zichzelf?

MAURITS Door Saloua Wat is uw stijl? “Volwassen, een beetje ouder.”

De Girls gingen op onderzoek uit en vroegen voorbijgangers het H&M-hemd van het lijf.

Houdt u van strak of slobberig? “Lossig.”

SABRINA

Door Saloua

Wat is uw stijl? “Netjes.” Houdt u van strak of slobberig? “Een beetje strak. Maar niet té.”

JESSICA Door Loubna K

Wie is uw lievelingsontwerper? “Die heb ik niet.” Waar koopt u uw kleding? “Bij C&A.” Wanneer vindt u dat u een nieuwe stijl nodig heeft? “Nooit.”

Wie is uw lievelingsontwerper? “Louis Vuitton.”

Wat is uw stijl? “Sportief en zwart lak.” Houdt u van strak of slobberig? “Beide.” Wie zijn uw lievelingsontwerpers? “Missy Elliot en Armani.” Waar koopt u uw kleding? “Bij H&M.”

Waar koopt u uw kleding? “Bij H&M, Only en Zara.” Wanneer vindt u dat u een nieuwe stijl nodig heeft? “Als mijn kleren uit de mode zijn.”

Wanneer vindt u dat u een nieuwe stijl nodig heeft? “Als ik ik in een shopping-bui ben, of opeens zin krijg.” Hoe koopt u dingen? “Rustig.”

LENI Door Chadey

Houdt u van strak of slobberig? “Dat maakt me niet uit.”

Wat is uw stijl? “Van alles en nog wat.”

Waar koopt u uw kleding? “Bij C&A, H&M of Engel.”

4

Wanneer vindt u dat u een nieuwe stijl nodig heeft? “Nou, die heb ik niet echt nodig.”

Hoe koopt u dingen? “Ik let vooral op wat er op het prijskaartje staat.”


CELEBS

WIST JE DAT...

…JUSTIN BIEBER • naar Nederland komt? Hij komt naar onze • •

eigen stad Rotterdam, om precies te zijn. Let op 27 maart dus goed op, misschien zie je hem wel rijden! 16 jaar is? een nummer schreef voor zijn gescheiden ouders? Down to earth heet het, en toen hij het laatst bij een optreden in Amerika zong, werd hij zo emotioneel, dat hij het nummer niet kon afmaken. De gitarist moest het van hem overnemen.

...LADY GAGA • in het echt Stefani Joanne Angelina • •

Germanotta heet? ook bekend is door haar electropop en glamrock? in 1986 geboren is in een Italiaanse familie?

...BEYONCÉ • in 2003 maar liefst 12.000.000 stuks van …MILEY CIRUS • ook al ongelukkige ouders heeft? Ze gaan • •

scheiden. En dat na 17 jaar huwelijk en vijf kinderen! drie tatoeages heeft? De nieuwste is een klein hartje op de pink van haar rechterhand. 23 november eindelijk 18 jaar geworden is?

haar eerste solo album Dangerously in Love verkocht? met haar ouders samenwerkt? Haar vader Mathew Knowles is haar co-producent, en haar moeder Tina Knowles is stylist. zichzelf vroeger ook wel Sasha Fierce noemde? Dat is haar glamournaam.

5


HOROSCOOP Wat voorspellen de sterren voor 2011? Vraag het aan Saloua, Inass, Loubna A., Khadija, Loubna K., Chadey, juf Tamara en workshopbegeleider Drees. Zij voorspellen veel goeds voor het nieuwe jaar.

Ram Je familie: Oude ruzies worden bijgelegd. (21 maart t/m 20 april)

Je vrienden: Let op je BFF. Ze doet soms domme dingen. Jij kunt voorkomen dat ze in de problemen komt. Je school: Het kan geen kwaad om wat minder te kletsen tijdens de les. Geluksdag: 8 augustus. Ongeluksdag: 3 maart.

Stier Je familie: Je broer/zus/neef/nicht doet vervelend. (21 april t/m 21 mei)

Negeer hem/haar maar gewoon. Je vrienden: Je gaat op avontuur met je BFF. Als je voorzichtig doet, loopt het goed af. Je school: Maak je geen zorgen, alles gaat van een leien dakje. Geluksdag: 1 april. Ongeluksdag: 28 juli.

Tweelingen Je familie: Er zal een groot trouwfeest plaatsvin(22 mei t/m 21 juni)

den. Je vrienden: zullen je verwennen. En terecht. Je school: Je krijgt een goed rapport. Geluksdag: 29 mei. Ongeluksdag: 10 december.

Kreeft Je familie: geeft je veel cadeaus. (22 juni t/m 22 juli)

Je vrienden: geven je veel steun. Je BFF neemt je mee naar een onbewoond eiland. Je school: gaat naar Disneyland Parijs. Jij mag mee! Geluksdag: 9 juli. Ongeluksdag: 9 maart.

Leeuw Je familie: houdt heel veel van je, ook al lijkt het (23 juli t/m 23 augustus)

soms alsof dat niet zo is. Je vrienden: roddelen veel over anderen. Wat zeggen ze over jou? Je school: Je bent erg zenuwachtig voor een test. Hoeft niet, je haalt een goed cijfer. Geluksdag: 5 mei. Ongeluksdag: 30 juni.

Maagd

(24 augustus t/m 23 september)

Je familie: Op je verjaardag komt je hele familie bij elkaar. Superleuk. Verder wordt je broer/ zus verliefd.Je vrienden: Met je BFF geef je een slaapfeestje voor al je vriendinnen. Gezellig! Je school: Je juf/meester is erg blij met je spreekbeurt. Je krijgt een 10! Geluksdag: 2 september. Ongeluksdag: 13 mei.

6

Weegschaal (24 september t/m 23 oktober)

Je familie: heeft een hele leuke verrassing voor je verjaardag in petto. Jij weet er niets van. Of toch wel? Je vrienden: houden iets voor je verborgen. Kijk uit, weet op je hoede. Je school: Gefeliciteerd, je hebt een uitstekend rapport. Je vader zal erg trots op je zijn. Geluksdag: 4 november. Ongeluksdag: 11 september.

Schorpioen (24 oktober t/m 22 november)

Je familie: Er gaat een nicht trouwen. Jij mag bruidsmeisje zijn. Je vrienden: ÉÊn van je BFF gaat van school af. Je school: Twee juffen krijgen een baby. Dat betekent beschuit met muisjes! Geluksdag: 7 december. Ongeluksdag: 16 april.

Boogschutter (23 november t/m 21 december)

Je familie: Er wordt een baby geboren. Een meisje. Je vrienden: Je maakt nieuwe vrienden. Je school: Doe eens gek, en maak je huiswerk op tijd af. Geluksdag: 22 november. Ongeluksdag: 22 februari.

Steenbok Je familie: iedereen in je hele familie is ontzet-

(22 december t/m 20 januari)

tend gelukkig. Je vrienden: doen allemaal hun best op school. Je school: maakt goede winst. Geluksdag: 10 januari. Ongeluksdag: 10 december.

Waterman Je familie: Je ouders zijn trots op je.

(21 januari t/m 18 februari)

Je vrienden: zijn een beetje jaloers. Vat het maar op als een compliment.Je school: De pauzebel gaat niet meer uit. Geluksdag: 15 mei. Ongeluksdag: 28 september.

Vissen Je familie: Je maakt een nieuwe start met je (19 februari t/m 20 maart)

familie. Veel wensen zullen uitkomen. Je vrienden: Je BFF gaat iets leuks met je doen. Je school: Je hebt zo veel succes dat het net lijkt of er een wonder gebeurd is. Geluksdag: 23 januari. Ongeluksdag: 30 januari.


STRAATINTERVIEWS Hoe voel jij je vandaag? En heb je je wel eens rot gevoeld, bijvoorbeeld toen je vriendje het uitmaakte? Wanneer stond je voor schut? De Girls durven het allemaal te vragen aan voorbijgangers op straat. En iedereen gaf heel open antwoord. Leuk hè? Eén vrouw vertelde bijvoorbeeld dat ze wraak heeft genomen op haar ex. Wie? Lees de interviews en je komt er vanzelf achter.

FRIEDA

Door Loubna A.

Hoe voelt u zich als u gedumpt wordt? “Dat weet ik niet. Ik ben nooit gedumpt, want mijn eerste vriend werd meteen mijn man.”

CILEM Door Inass Hoe voelt u zich als u gedumpt wordt? “Heel kut. En ik wil dan wraak nemen.” Heeft u dat wel eens gedaan? “Ja, bij mijn ex. Die had al heel snel weer een nieuw meisje, maar ik heb ervoor gezorgd dat zij uit elkaar gingen.” Hoe voelt u zich vandaag? “Heel vrolijk. Ik ga nu naar de stad met mijn vriendinnen en daar heb ik veel zin in.” Heeft u wel eens voor paal gestaan? “Eh, op dit moment kan ik mij niet herinneren wanneer ik voor paal heb gestaan.” Gelukkig maar!

Hoe voelt u zich vandaag? “Ik ben heel erg moe. Ik heb heel hard gewerkt, op een school.” Heeft u wel eens voor paal gestaan? “Ja, natuurlijk. Ik heb wel eens iemand aangetikt omdat ik dacht dat ik diegene kende, maar toen hij zich omdraaide bleek het iemand anders te zijn!” Met welk been bent u opgestaan? “Met mijn linkerbeen.” Bent u verliefd? “Nee, niet echt. Mijn man is inmiddels overleden.”

RACHIDA Door Amina Hoe voelt u zich als u gedumpt wordt? “Verdrietig.” En hoe voelt u zich vandaag? “Ik ben moe. Dat komt door de zware tassen.” Heeft u wel eens voor paal gestaan? “Ja. Ik stond een keer bij de kassa, toen ineens bleek dat ik geen geld bij me had.” Met welk been bent u vandaag opgestaan? “Met mijn rechterbeen. Dat is mijn juiste, want ik heb nu een goed humeur.” Bent u verliefd? “Ja, al jaren!”

7


BEN JIJ EEN FASHIONISTA? Ben jij altijd de eerste met dat superhippe shirt, jurkje of die must have laarzen? Gaat al je zakgeld direct op aan de laatste mode? Of vindt je mode maar truttig en geldverspilling? Doe de test om te ontdekken of jij een modeverslaafde fashionista bent!

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.

DOE DE TES T!

Jij vindt meisjes die altijd de laatste mode dragen maar tuttig. Je komt om de week met nieuwe mode naar school of werk. Jij draagt het liefst schoenen van twee jaar oud, als ze maar lekker zitten. Je hebt minstens tien paar schoenen. Jij verspilt je geld liever niet aan kleding. Als je geld binnen is, ren je gelijk naar de stad. Jij vindt innerlijk belangrijker dan uiterlijk. Celebrities zijn jou grote mode-voorbeeld. Je winkelt nooit, hooguit als je iets nodig hebt. Je bent verslaafd aan winkelen. Eerlijk is eerlijk, de meiden in je klas dragen meestal mooiere kleren dan jij. Je houdt al van kleins af aan van mode.

WAT IS JOUW SCORE?

VOORAL PAARS?

Grote kans dat jouw kast uitpuilt van de vetste van de vetste kleren. De nieuwste uggs? Jij hebt ze. De strakste low waist skinny jeans? Check. Bijpassende tasjes en sieraden? Duhuh! Complimenten voor je outfits, jij ziet er altijd tiptop uit. Dat het je al je zakgeld kost om er minstens zo cool als Beyoncé of Miley Cyrus uit te zien, neem je voor lief. En dat de meisjes uit je klas soms jaloers zijn, vindt je het ultieme compliment. Kijk eens in je garderobe of je alles nog wel draagt. Misschien kun je iets inleveren voor kinderen die niet zo’n luxe leventje hebben?

EVENVEEL PAARS ALS ORANJE? Jij moet even wennen aan de nieuwste trends. Je rent heus niet overal

als een kip zonder kop achteraan, want als je de laatste mode niet bij jou vindt passen, doe je er niet aan mee. Prima, je weet gewoon goed wat jou wel of niet staat. En je begrijpt dat er belangrijkere dingen op de wereld zijn dan nieuwe kleren. Vriendschap bijvoorbeeld. Experimenteer eens samen met je BFF. Een middagje kledingruil kan veel verrassingen én de slappe lach opleveren.

VOORAL ORANJE?

Mode? Het kan je gestolen worden. Kleding moet vooral lekker zitten. En je lievelingstrui mag dan al paar jaar oud zijn, hij is wel lekker warm. Je vindt het maar lastig te begrijpen dat er andere meiden zijn die zo druk doen over hun outfits. Hoe je er van binnen uitziet is toch veel belangrijker dan wat je aanhebt? Dat is een mooie gedachte. En waar ook. Misschien zou de wereld wel een stuk vrediger zijn als er meer mensen zoals jij rond zouden lopen. Maar je mag jezelf best af en toe verwennen met een nieuwe aanwinst voor je kledingkast, hoor.

8


MODEREPORTAGE Shoppen? De Girls zijn er gek op! Wat is er nu leuker dan de winkels uit de buurt? Saloua en Loubna K. zorgden voor een afspraak met een paar leuke winkels, voor een modereportage.

SHOPPEN ZONDER IETS TE KOPEN Loubna A.: “We zijn op moderepo gegaan naar Maddox en Lara Mode. Daar hebben we foto’s van kleding genomen; van jassen en schoenen, een broek en een rok.” Inass: “We hebben hartstikke veel geleerd over mode. Bijvoorbeeld dat mode altijd nieuw is, en niet oud, want anders is het niet meer in de moode. Bij Maddox was er vooral dure kleding in de mode.” Khadisha: “Bij de Schoenenreus hebben we veel hakken gepast en foto’s van onszelf en de schoenen gemaakt. Dat was heel leuk. Ook zijn we bij Lara Mode geweest, om foto’s te maken.”

BIJ DE SCHOENENREUS Saloua interviewt Achmed Hoe heet u? “Achmed.” Waarom werkt u hier? “Dit is mijn eigen schoenenwinkel. Ik heb hier hele leuke schoenen.” Hoe lang werkt u hier al? “Ik werk hier zeven jaar.” Wat is de laatste mode? “Als vrouwen met de mode mee willen gaan, moeten ze pumps dragen.’ Koopt u ook schoenen bij de Schoenenreus? En krijg u dan korting? “Ja, ik krijg korting, dus koop ik mijn schoenen af en toe hier.” Hoeveel paar schoenen koopt u per maand? “Ik koop twee à drie paar schoenen per maand.”

9


PARFUMTEST Vind jij het ook altijd zo moeilijk om de perfecte parfum uit te kiezen? Voor jezelf is het al lastig zat, maar voor iemand anders is het helemaal een hel. Om je op weg te helpen, hebben de Girls van MEGS vast de nieuwste geuren aan een kritische test onderworpen.

10


11


Foto: Floris Scheplitz

JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE

FILM & TELEVISIE - RADIO MAKEN WIL JIJ MEER WETEN OVER DE WIJKTIJGERS WORKSHOPS? OF ZELF EEN KEERTJE MEEDOEN? KIJK DAN OP ONZE WEBSITE: WWW.WIJKTIJGERS.NL - JE MAG ONS OOK BELLEN: 010-4222506

Dit magazine wordt mede mogelijk gemaakt door:

2010 Kinderparadijs Meidoorn Megs  
Advertisement