Page 1

Workshop Journalistiek & Fotografie - Juliana van Stolbergkids - April 2010

Achter de schermen Straatinterviews

Fotograaf Marc Nolte Lelijke en mooie dingen En natuurlijk veel foto’s!


Voorwoord van de redactie Twee maanden lang werkte een groep leerlingen uit groep 6 en 7 van de Juliana van Stolbergschool iedere dinsdag aan hun magazine. Het magazine dat je nu in je handen hebt. Daarvoor bedachten zij zelf de verhalen, interviewden ze mensen op straat om hen te vragen wat ze van hun wijk vinden en gingen ze op bezoek in bioscoop Cinerama. Dat was leuk voor de redactieleden, maar ook voor jou, want jij kunt nu alles zien en lezen wat de Juliana van Stolbergkids hebben meegemaakt. Alle verhalen en foto’s die je terugvindt in het magazine, maakten zij zelf. De redactie van het magazine wenst je daarom heel veel lees- en kijkplezier.

Een woordje vooraf door Stichting Hoedje van Papier Met gepaste trots presenteren we 100% Kids, een kindermagazine dat door de inzet van velen tot stand is gekomen. We hopen dat alle kinderen die aan het Kinderpersbureau hebben meegedaan het leuk en leerzaam hebben gevonden. Stichting Hoedje van Papier gaat uit van de kennis, talenten, creativiteit en het verantwoordelijkheidsgevoel dat in kinderen schuilt en wil dit verder met hen ontwikkelen. Op deze manier proberen we een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen en te werken aan hun zelfbeeld en zelfvertrouwen. Dankzij de medewerking van vele enthousiaste en goede workshopleiders is het gelukt dit project tot een succes te maken en hebben we de mogelijkheden gekregen met de kinderen reportages te maken van spannende plekken in en buiten de wijk en interviews te houden met belangrijke en beroemde mensen uit de wijk en de stad. Kortom, er is voor veel kinderen een nieuwe wereld opengegaan. Stichting Hoedje van Papier is oorspronkelijk opgezet om een project voor werkende (straat)kinderen in Cusco, Peru te ondersteunen. Het is daar opgezet door Liesbeth Kerstens. Ook hier geldt dat dit project zich inzet om kinderen een stem te geven en hen in zichzelf te laten geloven. Net als hier gebeurt dit door samen te werken met heel veel kinderorganisaties en vakmensen die verstand van zaken hebben en goed met kinderen kunnen werken. Hiermee wordt onder andere een kinderstraatkrant, een tv-programma en een kindermuseum ontwikkeld. Sinds 2005 hebben in Peru inmiddels al meer dan 700 kinderen deelgenomen aan de activiteiten daar. Voor meer informatie: www.pasalavoz.nl. We gaan ervoor om in vele aandachtswijken in Rotterdam dit project verder te ontwikkelen en zoveel mogelijk kinderen zo de kans te geven hun stem te laten horen. We wensen je heel veel leesplezier! Het team van Hoedje van Papier.


Even voorstellen... De redactie van

Youssef

“Ik ben 11 jaar en ik woon op de Bergweg. Mijn hobby is voetballen. Ik voetbal nu bij R.R. Blijdorp, maar ik wil bij een andere club voetballen. Die club is Feyenoord. Later wil ik profvoetballer worden, omdat ik dat heel leuk vind.”

Juliana van Stolbergkids

Fedoua

Giovanni

Kenia

Sharona

Amna

Ecem

“Ik ben 10 jaar. Ik ben in 7 februari jarig en geboren in 2000. Ik woon in Rotterdam. Mijn hobby is zwemmen. Ik zwem bij het Van Manenbad. In mijn vrije tijd luister ik muziek, omdat het rustgevend is. Mijn lievelingskleur is groen, omdat het bij de natuur hoort. Mijn lievelingsdieren zijn een pinguïn en een zeehond.”

“Hallo, ik ben Ecem. Mijn hobby is zwemmen en mijn geboorteland is Nederland. Mijn geboortedatum is 20-09-1999. In mijn vrije tijd kijk ik tv, het liefst Hannah Montana. Mijn lievelingskleur is roze. Mijn ouders zijn geboren in Turkije en ik heb een zus en een broertje. Later wil ik chirurg worden, omdat dat leuk is en ik vind alle vakken leuk op school.”

Juf Marleen

Juf Ellen

Juf Marleen hielp ons bij het magazine. Haar hobby is kitesurfen.

Juf Ellen is eindredacteur van het magazine NL10 en freelance journalist.

“Ik ben 10 jaar oud. Ik woon op de Bergweg. Mijn lievelingskleuren zijn zwart, bruin, paars, groen en blauw. Mijn lievelingsprogramma’s zijn Zack and Cody, Spongebob Squarepants en als laatste iCarly. Mijn hobby’s zijn zwemmen, computeren, spelen en huiswerk maken.”

“Mijn geboortedatum is 06-07-1999 en ik ben 10 jaar oud. Ik heb hobby’s zoals fietsen. Ik fiets vaak naar mijn moeders werk. Mijn lievelingskleuren zijn babyblauw en roze. Ik heb een lievelingsdier. Dat is een parkiet. Ik hou niet van ruzie. Mijn favoriete schoolvak is schrijven. Mijn lievelingsprogramma is Spangas, mijn lievelingseten is nasi met kip en mijn lievelingsland is Suriname.”

Lyan

“Ik ben Lyan, ik ben 10 jaar oud en ik woon in Rotterdam Zuid. Mijn moeder komt me daarom altijd op de fiets ophalen van school. Ik vind het heel leuk om verhalen te schrijven.”

“Ik ben 9 jaar oud. Ik ben geboren in 2000 en ik heb twee hele lieve ouders. Ik ben geboren in het Sint Franciscus. Mijn hobby’s zijn zwemmen, gymmen en nog veel meer. De winkel waar ik mijn speelgoed koop is Bart Smit. Mijn favoriete automerk is Honda.”

“Ik ben 10 jaar. Mijn hobby’s zijn fietsen, zwemmen, buitenspelen en huiswerk maken. Ik ben geboren in 1999, op 9 oktober. In mijn vrije tijd ga ik shoppen. Bijvoorbeeld bij de C&A en de Zara. Ik ben geboren in het Ikazia Ziekenhuis. Mijn favoriete programma is Spangas. Mijn lievelingsdier is een hond.”


Straatinterviews In de les hadden we geleerd hoe je een journalist moest worden. Juf Ellen had ons uitgelegd hoe je iemand kunt interviewen. Een makkelijke stap is vragen stellen die beginnen met Wie? Wat? Waar? Waarom? Hoe? en Wanneer? Toen gingen we naar buiten om een paar mensen te interviewen.

Jan Schreutelkamp “Ik ben Jan Schreutelkamp. Mijn leeftijd is 82 jaar. Ik ben geboren op 17 augustus 1927. Ik woon in Nederland omdat ik hier geboren ben en het is hier leuk. Ik woon niet in deze wijk, maar ik ga hier sporten. Ik vind het hier een leuke buurt omdat er leuke mensen zijn waar je een babbeltje mee kan maken en ook zijn er leuke kinderen. Wat ik van de kinderen vind, is dat ze heel lief en heel aardig zijn.”

Meneer Van Veenendaal Toen we meneer Van Veendaal wilden interviewen was hij een beetje ziek. Hij wilde ons niet aansteken, dus bleven we op een afstand staan. Toen mochten we hem interviewen, maar wel kort. Dit is wat hij vertelde. “Ik ben Van Veenendaal. Ik ben 62 jaar oud. De straat waar ik woon heet de Ackerdijkstraat. Ik vind het leuk om in deze buurt te wonen, omdat het een gezellige buurt is met lieve kinderen.”

Bob “Mijn naam is Bob. Ik ben 67 jaar oud. Ik ben geboren in 1942 in Nederland. Mijn lievelingsgetal is 3. Mijn lievelingsmuziek is Queen. Ik vind dit een leuke buurt, omdat ik hier al heel lang woon en ik vind de kinderen van deze buurt gezellig. Mijn huis is groot genoeg. Ik werk niet meer, want ik ben met pensioen. En ik heb leuke ouders.”

Sep van Deursel “Ik heet Sep van Deursel. Ik ben 40 jaar, mijn geboortedatum is 4 september 1969. We wonen maar even in deze buurt, omdat we op zoek zijn naar een ander huis. De buurt is wel leuk. Je kunt hier lekker spelen. De kinderen in de buurt zijn super leuk. Mijn zoon mag vaak meespelen. Ik ben getrouwd. Ik ben baas van mijn eigen bedrijf. Dat werk is leuk, omdat ik alleen maar leuke dingen doe. Ik woon op de Berkelselaan en mijn hobby’s zijn voetballen, lezen, film kijken en spelen met mijn zoon.”


Interview met... Fotograaf Marc Nolte We hebben Marc Nolte geïnterviewd. We mochten alles aan hem vragen. Marc Nolte is een fotograaf. Hij is 32 jaar. Hij heeft ons geleerd hoe je foto’s moet maken. Het is mooier om iemand niet in het midden van de foto te zetten, maar aan de zijkant. Dat hebben we ook gedaan toen we foto’s gingen maken van Marc. Waar bent u geboren? In Rotterdam op de Bergselaan. Waar woont u? In Crooswijk. Bent u tweetalig? Nee, maar ik spreek een beetje Engels en Frans. Wat voor een opleiding heeft u gedaan? CMV. Daar leer je organiseren in de kunst en cultuur. Wat is uw lievelingskleur? Grijs, omdat er zo veel verschillende soorten grijs zijn. Kijk maar naar een zwart-wit foto. Die is niet zwart en wit, maar bestaat uit een heleboel soorten grijs. Op welke basisschool zat u? Op de Contrabas in Capelle a/d IJssel. Hoeveel diploma’s heeft u? Ik heb mijn zwemdiploma A en B en mijn rijbewijs. Vindt u uw werk leuk? Ja, ik ben mijn eigen baas Wat is uw mooiste foto? De laatste foto van zijn vriendin. Hoe heet uw vriendin? Daleen en ze is 20 jaar oud. Wat zijn uw hobby’s? Films kijken, foto’s maken, strips lezen en muziek maken. Ik zat in een band. In welke band speelde u? Face Tomorrow. Heeft u ook cd’s uitgebracht? Ja, we hebben drie albums gemaakt Had u een platencontract? Ja. Wat is uw favoriete film? The fantastic mr. Fox. Wat voor werk doet uw vriendin? Ze wil naar de kunstacademie. Wat is uw lievelingseten? Pasta. Wat is uw lievelingsdier? Een hond. In welke landen bent u geweest? Bijna alle landen in Europa en ook in Amerika. Wat is uw lievelingsgetal? 13.


Lelijke en mooie dingen in de buurt Er komen omgangsvormen voor het Liskwartier. Die komen er zodat iedereen zich fijn voelt in de wijk. Wij gingen alvast kijken wat wij mooi vinden aan onze buurt en wat we minder leuk vinden.

Amna, Ecem, Giovanni, Lyan: De Delfgaauwstraat is in de zomer is het super gezellig. De wipwap in de straat is prettig. In de winter is het ongezellig in de Delfgaauwstraat. Het is dan rustig, dan kunnen de mensen rustig in hun bedje liggen. Maar vieze dingen zijn er ook. Zoals hondenpoep, confetti en dode planten. Er is wel een vuilnisbak om het een beetje schoon te houden. Er zijn ook sigarettenpeukjes die de mensen op de straat gooien. Op het Tempelplein is het in de bosjes naast het voetbalveldje heel vies. Als de bal over het hek gaat, moet je helemaal door de poep lopen. En ook zit er een gat in het net achter het doel. Bij de Gordelweg is het wel schoon. Er rijden veel auto’s en er is een tankstation, maar ze houden het schoon. Naast het water van de Gordelweg is het vies. Er is graffiti naast het brug. Maar de mensen op straat waren heel erg aardig.

We hebben een interview met een postbode gehouden. Deze man heet Ruiviana hij is 48 jaar oud en vindt de Delfgaauwstraat net op een dorp lijken.

Kenia, Youssef en Sharona: We gingen naar het Koningsveldplein. Daar hebben we kinderen gefotografeerd die aan het spelen waren. Dat was leuk, want er waren ook kinderen aan het voetballen en fietsen. Een paar gingen rennen en een paar waveborden. Dat hebben we zelf ook gedaan.


Achter de schermen We zijn niet alleen in en rond school aan de slag gegaan met interviewen. Tijdens de laatste les zijn we naar de Cinerama bioscoop aan de Westblaak gegaan. Niet om een film te kijken, maar juist om achter de schermen kijken. Vanaf de Bieslandstraat gingen we met een busje naar de bioscoop. De meeste van ons waren er al een keer geweest, maar vandaag mochten we in het kamertje waar het apparaat van de film stond. Daar lag een grote rol met de film erop die langs de muur naar het apparaat ging. In dat apparaat zat een hele sterke lamp. Die schijnt door de film, zodat er een groot beeld op het scherm in de bioscoop komt. Door een raampje konden we zo de zaal in kijken. Door de lamp was het wel warm in het kamertje.

We kregen een rondleiding van Willem van Eersel, maar we mochten hem ook Willem van de Film noemen. Hij ging ons alles uitleggen. Dit is wat hij vertelde over de film: “Een film gaat met een snelheid van 46 centimeter per seconde door het apparaat. Dat betekent dat voor een film van 2 uur wel 3312 meter film nodig is. Dat is 3,3 kilometer.” Willem vertelde dat dat net zo lang is als de afstand van de bioscoop tot de Gordelweg. Ongeveer net zo ver als de rit die wij met de bus van school naar de bioscoop hadden gemaakt!

Willem liet zien hoe een filmrol wordt gemaakt. Meestal komt een film in losse stukken binnen. Die moet hij dan plakken met een speciaal apparaat. Een film van twee uur bestaat uit ongeveer zes hoofdstukken. Het materiaal waar de film op staat, is heel sterk. We mochten proberen om het kapot te maken, maar dat lukte niet. De lamp in het apparaat, waarmee de film op het scherm komt, is 500 watt. Dat is heel veel, want een gewone lamp thuis is maar 60 watt. Je moet dus niet in de lamp kijken, want dan zie je hetzelfde als wanneer je in de flitser van een camera kijkt. Maar dan duurt het 24 uur.

De Cinerama bioscoop is al heel oud. Hij ging open in 1957. Het is de oudste bioscoop van Rotterdam op dit moment. We stelden Willem ook nog een paar vragen:

We mochten ook nog door een lens kijken waarmee de film op het scherm komt. Die zorgt dat het kleine plaatje op de film wordt vergroot. De lens was heel zwaar.

Hoe oud bent u? 55 jaar. Wat voor werk doet u? Ik ben bedrijfsleider in de bioscoop. Hoe lang doet u dat al? 32 jaar. Vind u het leuk werk? Ja, want ik werk met leuke jonge collega’s en ik kan gratis naar de film. Wat is uw favoriete film? Alice in Wonderland. Hoeveel verdient u? Niet heel veel, maar dat is niet erg, want ik kan wel doen wat ik leuk vind. Wat is uw favoriete zaal? Zaal 1, want daar kunnen de meeste mensen in.


STICHTING BOSHUYSEN

2010 Juliana van Stolberg Juliana van Stolbergkids  
2010 Juliana van Stolberg Juliana van Stolbergkids  
Advertisement