Page 1

Workshops Hoedje van Papier in de Wijk - Ovie-cieel Kindermagazine - Editie 1 - Juni 2009

Even voorstellen... De redactie van Ovie-cieel! Interview met ex-dakloze Ricardo

Bezoek aan Rotterdam Airport Naar de speeltuin Een rondje door de wijk


Voor jullie ligt het allereerste tijdschrift waarin wij, de kids van het Kindermagazine Ovie-cieel, als ware journalisten en fotografen laten zien wat we hebben gemaakt tijdens de workshops van Hoedje van Papier in de Wijk. Zes weken lang hebben we vanuit ons redactielokaal De Regenboog workshops journalistiek & fotografie gevolgd. We hebben heel veel mensen geïnterviewd, interessante reportages gemaakt. Ook hebben de kids veel foto’s gemaakt. We vinden het heel erg leuk en spannend om nu in ons eigen tijdschrift aan jullie te laten zien wat we allemaal hebben gemaakt. Zo hebben we een ex-dakloze geïnterviewd, buurtbewoners in de wijk aan de tand gevoeld, zijn we op bezoek geweest bij de speeltuin en hebben we een rondleiding gehad op Rotterdam Airport. Verder zijn we onze eigen wijk ingegaan om foto’s te maken en allerlei interessante verhalen te zoeken. Het resultaat is ons hele mooie eigen tijdschrift met de naam Ovie-cieel. We zullen even uitleggen wat de naam betekent. Het is een combinatie van Ovie en Officieel . Ovie is straattaal voor Overschie, vandaar. Veel leesplezier!

Met gepaste trots presenteren we het eerste Kindermagazine Ovie-cieel dat door de inzet van velen, maar vooral door de kinderen van basisschool De Regenboog tot stand is gekomen! We hopen hiermee dat alle kinderen die aan de workshop hebben meegedaan het leuk en leerzaam hebben gevonden. Stichting Hoedje van Papier gaat uit van de kennis, talenten, creativiteit en verantwoordelijkheidsgevoel die in kinderen schuilt en wil dit proberen verder met hen te ontwikkelen. Op deze manier proberen we een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen en te werken aan hun zelfbeeld en zelfvertrouwen. Met de medewerking van vele enthousiaste en goede workshopleiders is het gelukt dit project tot een succes te maken en hebben we de mogelijkheden gekregen met de kinderen reportages te maken van spannende plekken in en buiten de wijk en interviews te houden met belangrijke en beroemde mensen uit de wijk en de stad. Kortom, er is voor veel kinderen een nieuwe wereld opengegaan. Stichting Hoedje van Papier is oorspronkelijk opgezet om een project voor werkende (straat)kinderen in Cusco, Peru te ondersteunen. Het is daar opgezet door Liesbeth Kerstens. Ook hier geldt dat dit project zich inzet om kinderen een stem te geven en hen in zichzelf te laten geloven. Net als hier gebeurt dit door samen te werken met heel veel kinderorganisaties en vakmensen die verstand van zaken hebben en goed met kinderen kunnen werken. Hiermee wordt onder andere een kinderstraatkrant, een tv-programma en een kindermuseum ontwikkeld. Sinds 2005 hebben in Peru inmiddels al meer dan 700 kinderen deelgenomen aan de activiteiten daar. Voor meer informatie: www.pasalavoz.nl. We gaan ervoor om in vele wijken dit project verder te ontwikkelen en zoveel mogelijk kinderen zo de kans te geven hun stem te laten horen. We wensen je heel veel leesplezier! Het team van Hoedje van Papier.


Hoi ! Ik heet Nienke Tempel. Ik ben 10 jaar oud en zit in groep 7 van De Regenboog. Mijn hobby’s zijn tekenen en turnen. Ook ga ik graag op vakantie. Ik ben een keer naar Italië geweest. Ik zou wel journaliste willen worden want ik houd van interviewen. Maar ik ga eerst naar de middelbare school. Daarna wil ik studeren, dat is namelijk erg belangrijk.

Hee allemaal, ik ben Ayoub Ouhammou en ik ben geboren in 1997. Ik zit in groep 8 van De Regenboog. Ik vind het een heel gezellige school. Ik ben geïnteresseerd in het milieu, zoals hoe het gaat met bedreigde diersoorten. Maar ik vind ook de economie interessant. Daarnaast houd ik van voetballen, fietsen en zwemmen. Ik hoop dat ik later profvoetballer word.

Hoi, mijn naam is Iris de Wilt. Ik ben tien jaar oud en zit op de De Regenboog in Overschie. Mijn hobby’s zijn zingen, dansen maar vooral paardrijden. Dat vind ik echt leuk. Ik heb een broer, zijn naam is Mark. Ik zit nu nog in groep 7, maar kijk al uit naar de middelbare school. Nou daaaag!

Hallo allemaal, ik ben Ricardo van Oldenbarneveld en ik woon in Overschie. Ik ben tien jaar oud en zit in groep 7. Ik heb heel veel hobby’s. Ik zal ze even voor je opnoemen: judo, computeren, buitenspelen, voetballen, tekenen, interviewen, films kijken, vissen en zwemmen. Veel he!? Verder wil ik ook wel de natuur helpen. Dooeei!

Hee! Mijn naam is Jasper Odink en ik zit in groep 8. Volgend jaar ga ik naar de middelbare school. Ik speel graag korfbal en tekenen vind ik ook leuk. Verder zit ik graag achter de computer. Dan speel ik het liefst games. Ik heb twee broertjes en ben twaalf jaar oud. Verder kijk ik graag naar films. Later!

Hallo allemaal, hoe gaat het? Mijn naam is Tarik Slaghek en ik zit in groep 8b van De Regenboog. Ik ga volgend jaar naar de middelbare school. Best spannend. Ik voetbal graag en speel piano. De Regenboog is best ok, ik zal het wel missen volgend jaar. Nou weet ik even niks meer! Daaag!


Wat is er gebeurd? Wie heeft ermee te maken? Waar is het gebeurd? Wanneer is het gebeurd? Waarom is het zo gegaan? Om een goed artikel te kunnen schrijven, zijn er een paar regels waaraan een journalist zich moet houden zodat hij/zij de juiste informatie krijgt. De regels noemen ze ook wel de vijf W’s, zoals hierboven in het vakje staan. Samen met meester Jaap hebben we voordat we echt iemand gingen interviewen, goed geoefend zodat we precies wisten wat we moesten doen.

Busdief Een Chinese jongen van 13 heeft een enorme chaos veroorzaakt in de hoofdstad Peking. Hij zat in de bus toen de chauffeur even stopte om te plassen. De jongen greep zijn kans en nam plaats achter het stuur. Hij begon aan een wilde, levensgevaarlijke rit door het verkeer. Hij ramde twee elektriciteitspalen en knalde tegen tien auto’s aan. Eén auto werd zo hard geraakt dat deze door de ingang van een ziekenhuis vloog. Daarna konden omstanders de jongen overmeesteren en de bus tot stilstand brengen. Gelukkig vielen er geen gewonden. Door Ayoub Wat is er aan de hand? Een bus heeft chaos veroorzaakt. Wie heeft ermee te maken? Een Chinese jongen. Waar is het gebeurd? In Peking. Wanneer is het gebeurd? Toen de chauffeur ging plassen. Waarom is het zo gegaan? De jongen wilde waarschijnlijk eerder weg.

Tijgers gedood Inwoners van het Indonesische eiland Sumatra hebben de laatste twee weken zeker drie tijgers neergeschoten. De dieren zouden hun vee hebben gedood. De Sumatraanse tijger is een bedreigde diersoort. Er lopen nog maar 400 exemplaren in het wild rond. De populatie tijgers staat al jaren onder druk. Ze hebben steeds minder ruimte, omdat hun leefgebied wordt gebruikt voor landbouw en huizen. Mensen en tijgers leven hierdoor steeds dichter op elkaar, waardoor ongelukken gebeuren. Vorige maand kwamen op Sumatra zes mensen om het leven door aanvallen van tijgers. Door Nienke Wat is er aan de hand? Ze schieten drie tijgers af. Wie heeft ermee te maken? De inwoners van Sumatra. Waar is het gebeurd? Indonesië, Sumatra. Wanneer is het gebeurd? De laatste twee weken. Waarom is het zo gegaan? De tijgers vielen vee en mensen aan.


We gingen met de groep naar de speeltuin Schiewijk. De speeltuin ligt achter de school, even voorbij de plas. Er waren veel kinderen op de plek aan het spelen. In de speeltuin staan schommels, een wip en glijbaan. Maar ook klimhuisjes. De foto op de voorkant van het magazine is daar gemaakt. Ricardo heeft mevrouw Van Dijk wat vragen gesteld. Zij is beheerder van de speeltuin. De rest van de groep heeft kinderen geïnterviewd die aan het spelen waren. Dunya is trouwens het zusje van Ayoub.

‘Het leukste is dat je met kinderen te maken hebt’ Door Ricardo In speeltuin Schiewijk stel ik een paar vragen aan mevrouw Van Dijk. Hoe vindt u het hier? ‘Ik vind het heel leuk hier en ik zou hier graag willen blijven.’ Vanaf hoe laat zijn jullie open? Van 10.00 tot 17.00 uur. Hoeveel mensen komen er gemiddeld per dag? ‘Er komen hier gemiddeld 150 tot 200 kinderen.’ En de leeftijd van de kinderen is ongeveer? ‘De kinderen zijn 6 tot 7 jaar.’ Hoe oud is speeltuin Schiewijk nu? ‘De speeltuin bestaat precies 50 jaar.’ Wat vindt u het leukste aan de speeltuin? ‘Dat je veel met kinderen te maken hebt.’ Doen jullie weleens aan feestjes zoals Sinterklaas? ‘Ja, we doen aan een lampionnenoptocht, Sinterklaas en nog wel wat meer.’ Vindt u het hier veilig? ‘Ja, maar als er wat gebeurt help ik wel.’

Iris, Nienke, Ayoub, Jasper en Tarik hebben ook nog wat kinderen gevraagd wat ze van de speeltuin Schiewijk vinden.

‘Ik vind het hier leuk!’ Hoi, wat is je naam? ‘Ik heet Dunya.’ Hoe oud ben je? ‘Vijf jaar.’ Kom je hier graag? ‘Ja, ik vind het hier leuk.’ Wat heb je allemaal vandaag al gedaan? ‘Ik ben een keer op de schommel geweest en een keer op de glijbaan.’ Ok, dat was het, dooeii! ‘Daaaag!’

‘Je kan hier doen waar je zin in hebt’ Wat is je naam? Mike Is het hier leuk? ‘Ja hoor, ik vind het heel leuk in de speeltuin.’ Waarom vind je het leuk? ‘Je kan hier doen waar je zin in hebt.’ Wat heb je allemaal vandaag al gedaan? ‘Ik ben twee keer op de grote schommel geweest.’ Bedankt voor het antwoorden! ‘Ok!’


Basisschool De Regenboog ligt vlak naast de snelweg. Naast de school ligt een pompstation en een café. Daarnaast zijn er natuurlijk ook veel huizen. Bus 33 stopt naast het schoolplein. We hebben in de omgeving van de school mensen geïnterviewd. Zoals Jurjen die al lang bij het pompstation werkt en Ger, de baas van het café. Ook een mevrouw Adina, die bij de bushalte stond, hebben we een aantal vragen gesteld. Jasper had Jurjen vragen gesteld. Jasper en Iris hebben de eigenaar van café Het Pleintje geïnterviewd. Iris heeft ook een de mevrouw bij de bushalte aan de tand gevoeld.

‘We zijn een keer overvallen’ Door Jasper Wat is uw naam? ‘Ik heet Jurjen.’ Hoe oud bent u? ‘Ik ben 42 jaar oud.’ Heeft u een vriendin? ‘Nee, ik ben vrijgezel.’ Werkt u al lang bij het pompstation? ‘Ik werk nu al een jaar of 18 bij Esso. Het is afwisselend werk, al klagen best veel mensen over de hoge benzineprijs. Dat is soms wel een beetje vermoeiend. Want wij kunnen daar ook niks aan doen.’ Heeft u wel eens vervelende dingen op uw werk meegemaakt? ‘We zijn een keer overvallen. Dat was niet leuk. Ook zijn er wel eens aanrijdingen.’ Vindt u de snelweg fijn? ‘De weg maakt veel kabaal. We verdienen er ook niet aan, want de auto’s kunnen hier niet komen.’ Bedankt voor uw tijd! ‘Graag gedaan.’


‘Gokken kost alleen maar geld!’ Door Jasper en Iris Wat is uw naam? ‘Ger Spitse.’ Wat doet u hier? ‘Ik sta achter de bar. Ik heb café Het Pleintje vier maanden geleden overgenomen. Ik doe het samen met Silvia Schreuten.’ Mag je roken in je café? ‘Als je wilt roken, mag je gewoon roken.’ Wat vindt u van de wijk? ‘Ik ben door en door Overschie. Ik woon al 53 jaar in de buurt en vind het er erg gezellig.’ Wat vindt u van de snelweg? ‘Wat moet ik er van zeggen? Ik woon hier al zo lang… Van mij mogen ze het omleggen of er een tunnel van maken.’ Heeft u iets toe te voegen aan het interview? ‘Ja, ga niet gokken, dat kost alleen maar geld. Verder moet je als je oud bent niet te veel drinken. Jullie mogen natuurlijk nu helemaal niks drinken, jullie zijn nog veel te jong.’ Ok!

‘Daar komt mijn bus!’ Door Iris Hallo mevrouw, mag ik u wat vragen? ‘Natuurlijk, maar wel snel. De bus komt er zo aan!’ Hoe heet u? ‘Ik heet Adina.’ Wat vindt u van de buurt? ‘Lekker rustig hoor. Maar ik woon hier niet.’ Waarom bent u hier? ‘Ik werk op jullie school!’ Wat vindt u van de school? ‘Erg leuk.’ Waar gaat u met de bus naar toe? ‘Naar Schiedam, daar woon ik. Maar daar komt de bus. Daaaag!’ Dooeeeei!


De school De Regenboog ligt vlakbij Rotterdam Airport. Vanuit de klas kunnen de leerlingen vaak de vliegtuigen zien landen en opstijgen. Ook thuis horen zij vaak de vliegtuigen. Tijd om een bezoekje aan het vliegveld te brengen. Want wat gebeurt daar allemaal? De groep jonge verslaggevers ging op onderzoek uit. Op Rotterdam Airport werden de kinderen opgewacht door Saskia Coenders. Zij werkt op het vliegveld en kan er alles over vertellen. Ook werd zij zelf geïnterviewd. De kinderen kregen een rondleiding en spraken zelfs met Dennis. Hij is een ‘marshall’. Dat wil zeggen dat hij alles regelt op de landingsbanen van het vliegveld. Hij vertelde over veiligheid. Zo gebruiken ze roofvogels om andere vogels weg te jagen. Vogels kunnen in de motor van een vliegtuig komen en dat is erg gevaarlijk.

‘Het bleek een geroosterd biggetje te zijn!’ Interview door Ricardo, Jasper, Iris, Nienke en Tarik Uitgewerkt door Ricardo We zijn met zijn allen op Rotterdam Airport en we interviewen Saskia Coenders. Vindt u het hier leuk? ‘Ja, het is hier hartstikke leuk.’ Hoe oud bent u? ‘Ik ben 42 jaar.’ Is het waar dat het vorig jaar slechter ging dan normaal? ‘Nee, op dit vliegveld tenminste niet.’ Zijn er ook privévliegtuigen hier? ‘Ja, die landen hier ook.’ Komen er ook legervliegtuigen? ‘Die komen hier ook.’ Landen hier ook belangrijke mensen? ‘Regelmatig landen er popsterren, presidenten en andere belangrijke mensen op het vliegveld. Zo was pas geleden de Koningin op Rotterdam Airport. Madonna is hier ook wel eens geland.’ Draagt de beveiliging ook wapens, zoals pistolen? ‘Ja, die dragen ze.’


Wat is het raarste wat ze ooit hebben gevonden? ‘De beveiligers zagen op de monitor dat er een skeletje in een koffer zat. Eerst dachten ze dat het een baby was. Toen schrokken ze wel. Maar bleek het een geroosterd varkentje te zijn!’ Hoe oud is Rotterdam Airport? ‘Ruim 50 jaar oud.’ Hoeveel passagiers hebben jullie per jaar? ‘Er maken ruim 1,3 miljoen mensen gebruik van Rotterdam Airport.’ Wat is het leukste aan uw werk? ‘Ik vind het contact met de kinderen het fijnst.’ En wat het ergste? ‘We hebben een keer een kaping gehad. Dat was best eng.’ Met welke brandstof vliegt een vliegtuig? ‘Een vliegtuig gebruikt kerosine.’ Wat is de verste bestemming? ‘Ik denk Turkije.’ En de kortste vlucht? ‘Dat is Groningen.’ Bedankt voor uw tijd! ‘Graag gedaan!’


Een van de laatste lessen hadden we een gastspreker in de klas. Zijn naam was Ricardo Mekken. Hij heeft een zware tijd achter de rug. Hij is namelijk dakloos en verslaafd geweest. Over die tijd kwam Ricardo vertellen. Nu gaat gelukkig alles goed met Ricardo. Hij woont in Hellevoetsluis en heeft een bootje. Daar gaat hij graag mee varen. Zijn verhaal was erg indrukwekkend. Hij waarschuwde de kinderen geen drugs te gebruiken, want daar komt alleen maar ellende van. Ook is het belangrijk dat als je een probleem hebt, je er met iemand over moet praten.

‘Ik heb veel mensen verdriet gedaan’ Interview door Ricardo, Jasper, Tarik, Nienke en Iris Uitgewerkt door Ricardo Hallo, wie bent u? ‘Ik heet Ricardo Mekken.’ Wat is uw leeftijd? ‘Ik ben 35 jaar oud.’ Waar woont u nu? ‘Ik woon in Hellevoetsluis.’ Hoelang was u dakloos? ‘Ik was ongeveer drie jaar dakloos en zeventien jaar verslaafd. Ik zwierf van 2001 tot 2003 op straat.’ Hoe oud was u toen u drugs ging gebruiken? ‘Ik was toen 15 jaar.’ Heeft u ook een idool? ‘Ja, eentje van vroeger. Pink Floyd, kennen jullie die band?’ Hoe bent u dakloos geworden? ‘Dat komt allemaal door de drugs.’ Hoe kwam u aan eten? ‘Ik kreeg eten van vrienden. Ook door bedelen bij mensen.’ Wat was het zwaarst voor u? ‘Dat mijn vrouw is dood gegaan en het leven op zich.’ Waarom lag uw vrouw dood naast u? ‘Een overdosis drugs.’ Was u bevriend met andere daklozen? ‘Ja, maar er is altijd een afstand. Echte vrienden heb je op straat niet.’ Heeft u weer een vrouw? ‘Nee, jammer genoeg nog niet.’ Wat is uw reactie als u nu een dakloze ziet? ‘Ik wil hem helpen en laten zien dat het ook goed kan gaan.’ Heeft u wel eens een moord meegemaakt? ‘Ja, dat heb ik gezien.’ Had u soms het gevoel als u een dode zag, dat u ook dood zou kunnen gaan? ‘Ja, daarom ben ik ook gestopt met gebruiken.’ Waren er ook mensen die u aan de drugs wilden houden? ‘Ja, natuurlijk. Die waren er ook.’

Werd u toen gezocht door de politie? ‘Ja, ik ben wel eens gezocht door de politie.’ Heeft u achteraf spijt van dat u drugs gebruikte en dingen heeft gestolen? ‘Ja, natuurlijk! Ik heb heel veel mensen verdriet gedaan. Vooral mijn ouders.’ Heeft u door de drugs wel eens in coma gelegen? ‘Nee, maar ik ben er wel erg ziek van geweest.’ Heeft u toen wel eens met Sinterklaasfeest of zo meegedaan? ‘Nee, daar dacht ik toen niet aan.’ Gebruikt u nu nog drugs? ‘Nee, al 6 jaar niet meer.’ Ziet u nu vaak dingen zoals pretparken , die u toen niet zag? ‘Nee, niet echt.’ Heeft u uw school uiteindelijk afgemaakt? ‘Nee, dat heb ik niet gedaan.’ Wat voor werk heeft u nu? ‘Ik ben ervaringsdeskundige. Ik kom praten op scholen.’ Doet u ook vrijwilligerswerk? ‘Nou, ik werk wel soms langer dan normaal.’ Gaat u vaak met het openbaar vervoer? ‘Ja, want ik kon kiezen tussen een auto en een boot en ik koos een boot.’ Wat is het verschil tussen toen en nu? ‘Heel veel eigenlijk. In het bijzonder mijn gezondheid. Maar er is veel meer.’ Heeft u veel dingen door de drugs gemist? ‘Ja, natuurlijk. Maar eigenlijk denk ik daar maar niet aan.’ Wat zou u willen worden? ‘Mensen helpen die hetzelfde meemaken als ik. Ik zou met ze willen gaan varen met een groot schip.’ Bedankt voor uw komst! ‘Graag gedaan!’


De fotografen van het Kindermagazine Ovie-cieel hebben tijdens de workshops veel foto’s gemaakt. Sommige van de foto’s hadden niet direct wat met de onderwerpen te maken. Maar het zou zonde zijn als we deze mooie plaatjes niet konden gebruiken. Daarom hieronder wat sfeerimpressies van momenten tijdens de uitstapjes. Veel plezier ermee!


STICHTING BOSHUYSEN

2009 Regenboog Ovie-cieel  
Advertisement