Page 1

Workshop Hoedje van Papier in de Wijk - Kindermagazine KIDS4EVER - Oktober 2009

Kindermagazine uit Rotterdam Pendrecht

Even voorstellen‌ de redactie van Kindercampus Pendrecht Op bezoek bij het stadhuis

Interviews met de wijkagenten Op onderzoek uit in de buurt En nog veel meer!


Van de redactie van Kindercampus Pendrecht Voor jullie ligt de allereerste editie van KIDS4EVER. Een uitgave die is gemaakt door ons: jonge verslaggevers en fotografen uit Rotterdam Pendrecht. We laten jullie zien waaraan we hebben gewerkt tijdens de workshop Journalistiek en Fotografie van Stichting Hoedje van Papier. We hebben veel mensen geïnterviewd, spannende uitstapjes gemaakt en zijn op onderzoek uit geweest in de buurt rond Plein 1953. We hebben ook foto’s gemaakt van wat we hebben gedaan. Jullie kunnen onder andere lezen over de winkeliers in Pendrecht. Maar ook over wat wijkagent Henri allemaal te vertellen heeft. Daarnaast laten we graag zien wat we hebben gezien en gehoord tijdens ons bezoek aan het stadhuis op de Coolsingel. Alle informatie en foto’s die we tijdens de workshops hebben verzameld en de stukjes die we hebben geschreven, presenteren we met trots in KIDS4EVER.

Van de redactie van Stichting Hoedje van Papier Met gepaste trots presenteren we het kindermagazine van Pendrecht dat door de inzet van velen, maar vooral door de kinderen van Kindercampus Pendrecht, tot stand is gekomen. We hopen dat alle kinderen die de workshop hebben gevolgd het leuk en leerzaam hebben gevonden. Stichting Hoedje van Papier gaat uit van kennis, talenten, creativiteit en verantwoordelijkheidsgevoel van kinderen en wil dit samen met hen verder ontwikkelen. Op deze manier proberen we een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen en te werken aan hun zelfbeeld en zelfvertrouwen. Met de medewerking van veel enthousiaste en goede workshopleiders is het gelukt dit project tot een succes te maken. Door hen hebben we de mogelijkheid gekregen met de kinderen reportages te maken van spannende plekken in en buiten de wijk en interviews te houden met belangrijke en beroemde mensen uit de wijk en de stad. Er is voor veel kinderen een nieuwe wereld opengegaan. Stichting Hoedje van Papier is oorspronkelijk opgezet om een project voor werkende (straat)kinderen in de stad Cusco in Peru te ondersteunen. Liesbeth Kerstens is de initiatiefneemster. Ook bij dit project geldt dat de stichting zich inzet om kinderen een stem te geven en hen in zichzelf wil laten geloven. We doen dit alles door samen te werken met heel veel kinderorganisaties en vakmensen die verstand van zaken hebben en goed met kinderen kunnen werken. Met hen hebben we onder meer een kinderstraatkrant, een televisieprogramma en een kindermuseum ontwikkeld. Sinds 2005 hebben in Peru inmiddels al meer dan zevenhonderd kinderen deelgenomen aan de activiteiten. Hierover is meer te lezen via www.pasalavoz.nl. We gaan ervoor om de mediaworkshops in de verschillende wijken van Rotterdam verder te ontwikkelen en zoveel mogelijk kinderen de kans te geven hun stem te laten horen. We wensen je heel veel leesplezier! Het team van Hoedje van Papier.


Even voorstellen... de redactie van Kindercampus Pendrecht

Ik ben Lubna (9) en ik zit op de Beatrixschool. Mijn hobby’s zijn tekenen, computeren en lezen. Ik doe mee met de workshop omdat het me wel leuk leek om mee te doen. Met vriendinnen uitgaan vind ik leuk.

Ik ben Eldrick (9) en ik zit op de Hoeksteen. Mijn hobby is journalistiek. Ik doe mee met de workshop omdat ik het leuk vind.

Ik ben Fatih (10) en ik zit op Over De Slinge. Ik hou van knutselen en hockey, omdat ik het leuk vind om met papier te werken of gewoon voor de lol. Mijn hobby is ook buitenspelen.

Ik ben Krishan (9) en ik zit op de Hoeksteen. Karate is mijn hobby. Ik doe mee met de workshop omdat ik het leuk vind.

Ik ben Bushra (8) en ik zit op de Beatrixschool. Mijn hobby’s zijn hockey en met mijn hartsvriendin uitgaan. Ik vind de speeltuinen in Pendrecht wel leuk. Ik zit in groep 6B.

Ik ben Mathuma (10) en ik zit op Over De Slinge. Mijn hobby’s zijn dansen en computerles. Ik heb al eens in de krant gestaan. Mijn lievelingsvakken zijn rekenen en spelling. Mijn lievelingseten is kapsalon.

Ik ben Maymun (10) en ik zit op Over De Slinge. Ik vind zwemmen, lezen en bij vrienden zijn leuk om te doen. Ik vind het leuk om bij mijn vrienden te zijn omdat ze positief zijn.

Ik ben Shivani (9) en ik zit op de Hoeksteen. Mijn hobby is met dieren spelen omdat ik dieren leuk vind. En ik vind het ook leuk om te fietsen.

Ik ben Nisrine (9) en ik zit op Over De Slinge. Mijn hobby’s zijn zwemmen en journalistiek lezen. Het zijn mijn lievelingsdingen omdat ik het leuk vind en omdat ik er blij van word. Ik doe mee met de workshop omdat ik er blij van word.

Ik ben Özge (9) en ik zit op Over De Slinge. Mijn hobby is buitenspelen. Ik doe mee met de workshop omdat ik later journalist wil worden. Mijn lievelingsvak op school is geschiedenis.

Juf Angelique van Tilburg


Oefenen met een artikel uit de krant Journalistieke vragen: wie, wat, waar, wanneer en waarom? Een journalist moet zich aan een aantal regels houden om een zo goed mogelijk artikel te kunnen schrijven. Die regels worden ook wel de vijf w’s genoemd. Door de vragen wie, wat, waar, wanneer en waarom te stellen, kan een journalist een zo volledig mogelijk stuk maken waarin alle belangrijke informatie staat. Om zelf goede artikelen te kunnen schrijven oefenen we eerst met de vijf w’s door een zelfgekozen artikel uit de krant onder de loep te nemen.

Door Fatih en Shivani

Burgemeester op werkbezoek in New York

ROTTERDAM - Burgemeester Ahmed Aboutleb brengt van 8 t/m 11 september een bezoek aan New York. De burgemeester opent daar het H209 Forum. Daar wordt gesproken over de (klimaat-)problemen van deltagebieden als New York en Rotterdam. Met staatssecretaris van Heemskerk en Chris Ward CEO van de Port Authority New York, ondertekent de burgemeester een verklaring over de ontwikkeling van havens. Daarnaast bezoekt hij bijeenkomsten met de Clinton Climate Initiative en ontmoet hij de burgemeester van New York. (Bron: De Havenloods) Wat gaat er gebeuren? Burgemeester Aboutaleb gaat het H209 Forum openen. Om wie gaat het? De burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb. Waar gaat het gebeuren? In New York. Wanneer gaat het gebeuren? Van 8 t/m 11 september. Waarom gaat de burgemeester naar New York om het forum te openen? Omdat hij gaat praten over (klimaat)problemen in deltagebieden.

Door Nisrine en Maymun

Kabouters op de Molenwei

CHARLOIS - Kinderboerderij de Molenwei aan de Brammertstraat 10 wordt woensdag 16 september omgetoverd in een kabouterland. Voor kleine bezoekers is van alles te zien en te doen wat met kabouters te maken heeft. Zo kunnen de kinderen een kaboutermuts maken en kunnen ze geschminkt worden als kabouters. Er worden kabouterpannenkoekjes gebakken en de zelfgemaakte kabouterjam kan mee naar huis. Dit is slechts een greep uit de gratis activiteiten van de middag. Alle kinderen van 3 tot 10 jaar zijn welkom van 13.30 tot 15.30 uur. (Bron: Maasstad weekbladen) Wat gaat er gebeuren? Kinderboerderij de Molenwei wordt omgetoverd tot kabouterland. Om wie gaat het? Kleine bezoekers van kabouterland. Waar gaat het gebeuren? Bij de kinderboerderij aan de Brammertstraat 10. Wanneer gaat het gebeuren? Woensdag 16 september. Waarom wordt kinderboerderij de Molenwei omgetoverd tot kabouterland? Om wat leuks te organiseren voor kinderen.


Winkeliers in Pendrecht Door Fatih, Nisrine en Özge

Interview met mevrouw Nathalie van PLUS supermarkt

Nathalie

Wat vindt u van Pendrecht? Leuk. Eerst was het minder, maar het gaat steeds beter. Wat vindt u van uw werk? Erg leuk. Ik heb leuke collega’s en het is gezellig. Hoe lang wilt u hier nog blijven werken? Nog een jaar, daarna ga ik weer studeren. Welk werk in de supermarkt vindt u het leukst? Achter de kassa zitten. Wat vindt u niet leuk om te doen? Vakken vullen. Heeft u wel eens last van vervelende klanten? Ja, maar dan moet je altijd rustig blijven. Dat is het beste. Wat is uw hobby? Voetbal.

Door Maymun en Shivani

Sandra

Interview met mevrouw Sandra van sportschool Sek&Sans We zijn naar de sportschool geweest en hebben mevrouw Sandra geïnterviewd. Het is haar eigen sportschool. Ze vindt cardio het makkelijkst. Cardio is bijvoorbeeld hardlopen op de loopband of fietsen op de hometrainer. Ze is geboren in Rotterdam. Ze woont in Pendrecht en vindt het daar erg multicultureel. Er waren eerst veel problemen in de buurt, bijvoorbeeld met mensen die te veel dronken en herrie maakten op het plein. Maar het wordt rustiger. Door Eldrick en Krishan

Interview met meneer Eral van eethuis Demdem

Eral

De meneer die we hebben geïnterviewd heet Eral. En zijn lievelingsdier is een dolfijn. Hij heeft vijf kinderen. De oudste is 16 jaar en de jongste is 4 jaar. Eral vindt de wijk lekker rustig. Hij vindt de wijk heel erg leuk. Zij hobby is computeren. Waarom vindt u uw werk leuk? Het is afwisselend. Ik doe van alles. Bijvoorbeeld in de keuken werken en eten bezorgen. Wat vindt u het leukste om te doen? Pizza’s bakken.

Door Bushra en Lubna

Interview met mevrouw Angela van de Aldi We zijn vandaag naar de Aldi gegaan en daar gingen we een medewerkster van de Aldi interviewen. Ze vertelt: ‘‘Ik ben mevrouw Angela. Ik kom uit Suriname. Ik vind het werk leuk anders was ik niet gebleven. Waarom? Ik vind het contact leuk en het is afwisselend. Er komen volwassenen en kinderen. Er zijn veel verschillende culturen en niet iedereen kan goed Nederlands praten. Dat is soms wel lastig. En we vinden het niet leuk als mensen spullen pakken en het daarna op de verkeerde plaats terugzetten. Helemaal als het uit de vriezer komt, want dan kunnen we het niet meer verkopen.’’


Interviews met wijkagenten Henri en Robert Door Ă–zge Er zijn dinsdag 29 september twee agenten op bezoek geweest in de Oesterzaal van de Kindercampus Pendrecht. Agent Henri (41) en agent Robert (24). Door Eldrick Robert en Henri vinden het niet zwaar om boeven te vangen. Robert vindt Pendrecht een leuke wijk. Henri vindt zijn werk erg leuk. Ze hebben allebei nog nooit een vuurwapen gebruikt. Ze dragen een kogelvrij vest.

Henri

Door Lubna Wijkagent Henri is niet bang om doodgeschoten te worden. Hij vindt het leuker om het druk te hebben als hij aan het werk is dan dat het niet druk is. Pendrecht is volgens hem niet echt gevaarlijk. Sommige mensen zijn niet zo aardig voor agenten, maar daar zijn agenten voor getraind. Hij heeft nog nooit een pistool met kogels gebruikt en hij werkt bij politiebureau Slinge. Door Krishan Robert vindt het spannend om politie te zijn, maar niet zwaar. Henri schrijft vaak boetes uit. Hij vindt het heel leuk om politieagent te zijn, alleen moeten agenten steeds meer doen en komt er steeds meer geweld en dat maakt het wel eens moeilijk. Er gebeurt heel veel en hij moet veel mensen helpen.

Robert

Door Shivani Henri vindt het niet moeilijk om boeven te vangen. Alleen als ze harder rennen dan Henri, maar dat gebeurt niet zo vaak. Hij vindt Pendrecht geen stomme wijk. Als je op de rug van Henri slaat met een wapenstok is het keihard, omdat hij onder zijn kleren een vest draagt.

Door Fatih

Interview met Henri

Is het rustig in Pendrecht? Nee, er gebeurt heel veel. Waarom draagt u een wapenstok? Daar kunnen we mee slaan, maar ik heb hem nog nooit gebruikt. Doet pepperspray pijn? Ja, heel erg. Het is tien keer erger dan shampoo in je ogen. Waarom komen er stemmen uit uw buik? Dat is mijn portofoon. Daarop hoor je alle berichten voor de politieagenten. Door Bushra Ik ben wijkagent Henri en ik ben 41 jaar. Ik deel heel veel boetes uit elke dag. Pendrecht is niet erg gevaarlijk vind ik. Ik heb een wapenstok, een kogelvrij vest, pepperspray, handschoenen, handboeien, een pistool en kogels voor het geval dat de kogels in het pistool op zijn. Ik werk op politiebureau Slinge. Door Mathuma

Interview met Robert

Wat vindt u van Pendrecht? Leuk, maar soms is het ook gevaarlijk. Het kan druk zijn, maar ook rustig. Wanneer gebruikt u pepperspray? Als iemand bijvoorbeeld een mes trekt, dan spuiten we pepperspray op iemands wenkbrauwen en dan loopt het in zijn ogen. Dat doet pijn en dan kan hij ons niet meer steken met het mes. Door Maymun Henri vindt zijn werk heel spannend en afwisselend. Hij geeft heel veel boetes aan mensen. Dat vindt hij niet leuk, maar het is wel nodig. Bijvoorbeeld als mensen met alcohol op autorijden of door rood licht rijden. Dat is gevaarlijk.


Op bezoek bij het stadhuis aan de Coolsingel Door Nisrine In het stadhuis krijgen we een rondleiding van meneer Erik Visser. Hij vertelt ons over het gebouw. En over de beelden die in de gang staan. Een beeld laat de tijdlijn zien van de steentijd tot nu. Er zijn allemaal gezichten te zien in het beeld. Helaas kunnen we niet overal komen, omdat er verbouwd wordt. Door Maymun In de hal staat een beeld van George Marshall. Hij heeft na de Tweede Wereldoorlog bijgedragen aan de wederopbouw van Rotterdam door Marshallhulp te geven. Dat is geld zodat mensen weer konden werken en weer huizen konden bouwen.

Erik

Door Eldrick Waarom is het stadhuis gebouwd? De burgemeester had een te klein stadhuis voor alle mensen die er werkten. Ook was de buurt rond de Coolsingel een achterstandswijk. Dat wilde de burgemeester veranderen. Toen heeft hij een nieuw stadhuishuis laten bouwen aan de Coolsingel. Door Mathuma De raadzaal is een zaal waar mensen uit de politiek bij elkaar komen en vergaderen over belangrijke beslissingen die genomen moeten worden in Rotterdam. In de raadzaal staan allemaal stoelen, vooraan in het midden zit de burgermeester. Aan de rechterkant van de zaal zit de pers, aan de linkerkant zit de bode van dienst. Tijdens de vergadering krijgt een wethouder vaak vragen. Als de wethouder het antwoord op de vraag niet weet, dan vraag hij dat aan de bode. Dat doet hij door een briefje aan hem te geven. Door Shivani Waar is het kastje voor dat op de tafel staat bij de stoel van de burgemeester? Dat is een bel. Voor elke raadsvergadering bellen we. Net als een schoolbel. Dan weet iedereen dat de vergadering gaat beginnen. Door Krishan Er staat in de hal van het stadhuis een beeld van een naakte man waar onder staat ‘Sterker door Strijd’. Het beeld heeft te maken met de Tweede Wereldoorlog en ‘Sterker door Strijd’ is het motto van Rotterdam. Prinses Wilhelmina heeft het beeld in 1948 aan Rotterdam geschonken. Waarom heeft de man een adelaar vast? De adelaar staat symbool voor de Duitsers die Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben bezet. Door Fatih Heeft u ook een wetboek in het stadhuis? Ja, daar kunnen we nu alleen niet naartoe. Hoe groot is het wetboek? Heel groot, het bestaat uit wel dertig delen. Door Özge Op een trap in het stadhuis is er in de muur een herdenkingssteen gemaakt. Daarin zijn de namen van de mensen gegraveerd die in dienst van de gemeente Rotterdam waren en tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Ik heb de namen geteld en het zijn er wel 140.


Kijk, zo mooi is onze buurt!


Dit zien we liever niet in onze buurt‌


Reportage wijkgebouw Kindercampus Pendrecht De workshop Journalistiek en Fotografie wordt gegeven in het wijkgebouw, een plek waar activiteiten van Kindercampus Pendrecht plaatsvinden. En er gebeurt nog veel meer in het wijkgebouw. Wij gingen op onderzoek uit en interviewden mensen die er werken.

Interview met Mariëlle, medewerkster brede school Kindercampus Pendrecht Wat houdt uw werk in? Ik regel van alles voor de Kindercampus. Ik zorg bijvoorbeeld dat er lijsten worden gemaakt, deel kinderen in bij activiteiten, regel begeleiders die kinderen bij school ophalen en houd contact met de ouders en de scholen. Vindt u het werk leuk? Hartstikke leuk, elke dag is anders. Wat is de leukste activiteit op de Kindercampus? Journalistiek. Bent u bekend in Pendrecht? Op de scholen wel, denk ik. Wat zijn uw hobby’s? Gitaar spelen, lezen en fotograferen. Waarom? Gitaar spelen omdat ik muziek maken leuk vind en er steeds beter in wil worden, lezen omdat ik dan aan heel andere dingen kan denken en fotograferen omdat ik het leuk vind om later terug te zien waar ik foto’s van heb gemaakt. Welke boeken vindt u leuk? Spannende boeken. Welke films vindt u leuk? Franse films. Wat is het leukste dat u ooit heeft meegemaakt? Dat mijn neefje geboren werd. Waarom? Omdat ik een goede band heb met mijn zus en ik het heel bijzonder vond dat zij een kindje kreeg.

Judy Door Maymun en Shivani

Interview met mevrouw Judy, medewerkster van de bibliotheek Hoe lang werkt u hier al? Tien jaar. Leest u veel? Ja, heel veel. Leest u wel eens boeken tijdens het werk? Nee, daar is geen tijd voor. Waar komt u vandaan? Uit België, maar ik woon sinds mijn vijfde in Nederland. Heeft u kinderen? Ja, een dochter.

Mimoun

Door Maymun en Shivani

Interview met meneer Mimoun, medewerker van de bibliotheek

Mariëlle

Wat doet u hier voor werk? Ik begeleid kinderen en ik houd ze in de gaten. Leest u wel eens tijdens het werk? Nee, daar is geen tijd voor. Is er wel eens iets gestolen uit de bibliotheek? Nee, nog nooit.


Interview met mevrouw Haedee, beheerder van het wijkgebouw Door Eldrick Haedee is 50 jaar. Ze vindt het leuk in Pendrecht omdat ze er werkt. Ze houdt van een film die veel actie heeft. Ze komt uit Suriname. Ze woont niet in Pendrecht. Door Mathuma Haar hobby’s zijn dansen en wandelen. Ze vindt de buurt leuk. Ze heeft drie kinderen en geen huisdieren en ze werkt hier nu twee maanden.

Haedee Interview met mevrouw Dolly, administratief medewerkster van het wijkgebouw Door Fatih Waar woont u? Rotterdam Zuid. Bent u bekend in de buurt? Een beetje. Heeft u kinderen? Nee. Door Nisrine Hoe is het om in een katoor te werken? Heel leuk. Wat zijn uw hobby’s? Tv kijken, lezen en lekker eten.

Dolly Door Bushra en Lubna

Interview met meneer Sjaak, kantinemedewerker van de Middelburgt Hallo, ik ben Sjaak en ik werk bij de kantine. Ik werk vijf dagdelen en vier avonddiensten. Ik vind de wijk leuk, omdat er een heleboel mensen wonen en veel culturen. Er zijn veel mensen uit verschillende landen. Ik werk acht uur per dag en ik werk hier al vier jaar. Ik verkoop veel koffie en thee omdat hier veel vergaderingen zijn. Ik vind kerstfeest en Nieuwjaar best leuk. Ik ben op 3 december jarig, twee dagen voor Sinterklaas.

Sjaak


STICHTING BOSHUYSEN

2009 Pendrecht Kids4ever  
2009 Pendrecht Kids4ever  
Advertisement