Page 1

Workshop Hoedje van Papier in de Wijk - VDB Wijkblad - Editie 1 - Juni 2009

Even voorstellen… de redactie van het VDB Wijkblad Op onderzoek uit in de buurt

Op bezoek bij Sparta Interviews En natuurlijk heel veel foto’s


Voor jullie ligt de allereerste editie van het VDB Wijkblad. Een uitgave die is gemaakt door ons: jonge verslaggevers en fotografen uit Rotterdam Overschie. We laten jullie zien waaraan we hebben gewerkt tijdens de workshop Journalistiek en Fotografie van Stichting Hoedje van Papier. We hebben heel veel mensen geïnterviewd, spannende uitstapjes gemaakt en zijn op onderzoek uit geweest in de buurt. Alles wat we hebben gedaan, is ook vastgelegd op fotocamera. Jullie kunnen onder andere lezen over de winkeliers in Overschie. Maar ook over meneer Peter die verslaafd en dakloos is geweest. Daarnaast laten we graag zien wat we hebben gedaan in het stadion van Sparta Rotterdam. Alle informatie en foto’s die we tijdens de workshop hebben verzameld en de stukjes die we hebben geschreven, presenteren we met trots in het VDB Wijkblad.

Met gepaste trots presenteren we het kindermagazine van Overschie dat door de inzet van velen, maar vooral door de kinderen van de Van der Boomschool, tot stand is gekomen. We hopen dat alle kinderen die de workshop hebben gevolgd het leuk en leerzaam hebben gevonden. Stichting Hoedje van Papier gaat uit van kennis, talenten, creativiteit en verantwoordelijkheidsgevoel van kinderen en wil dit samen met hen verder ontwikkelen. Op deze manier proberen we een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen en te werken aan hun zelfbeeld en zelfvertrouwen. Met de medewerking van veel enthousiaste en goede workshopleiders is het gelukt dit project tot een succes te maken. Door hen hebben we de mogelijkheid gekregen met de kinderen reportages te maken van spannende plekken in en buiten de wijk en interviews te houden met belangrijke en beroemde mensen uit de wijk en de stad. Er is voor veel kinderen een nieuwe wereld opengegaan. Stichting Hoedje van Papier is oorspronkelijk opgezet om een project voor werkende (straat)kinderen in de stad Cusco in Peru te ondersteunen. Liesbeth Kerstens is de initiatiefneemster. Ook bij dit project geldt dat Stichting Hoedje van Papier zich inzet om kinderen een stem te geven en hen in zichzelf wil laten geloven. We doen dit alles door samen te werken met heel veel kinderorganisaties en vakmensen die verstand van zaken hebben en goed met kinderen kunnen werken. Met hen hebben we onder andere een kinderstraatkrant, televisieprogramma en kindermuseum ontwikkeld. Sinds 2005 hebben in Peru inmiddels al meer dan zevenhonderd kinderen deelgenomen aan de activiteiten. Voor meer informatie www.pasalavoz. nl. We gaan ervoor om dit project in de verschillende wijken van Rotterdam verder te ontwikkelen en zoveel mogelijk kinderen de kans te geven hun stem te laten horen. We wensen je heel veel leesplezier! Het team van Hoedje van Papier.


Ik ben Ibtissame (10). Mijn hobby’s zijn tennis en voetbal. Ik heb drie broertjes. Ik doe mee met de workshop omdat ik graag wil leren. Mijn lievelingsdier is een paard.

Ik ben Melek (11). Mijn hobby is voetbal. Ik doe mee met de workshop omdat ik wil leren. Mijn lievelingseten is bami met saté. Ik heb drie zusjes. Ik wil later dokter worden. Mijn verjaardag is op 15 januari en ik woon in Overschie.

Ik ben Anysa (12). Mijn hobby’s zijn paardrijden en voetballen. Ik zit op de Van der Boomschool. Ik ben op 21 december geboren. Ik doe mee met de workshop om te leren wat journalistiek is.

Ik ben Hanan (12). Mijn hobby’s zijn zwemmen en voetballen. Mijn lievelingsdier is een konijn. Ik woon aan de Abtsweg en ben jarig op 10 februari. Ik doe mee met de workshop omdat ik wil leren wat het inhoudt om journalist te zijn en omdat ik het interessant vind.


Ik ben Batuhan (10). Mijn hobby’s zijn voetballen en zwemmen. Ik kom uit Nederland. Mijn lievelingsvak is rekenen. Ik heb voor deze workshop gekozen omdat ik het leuk vind.

Ik ben Jaouad (11). Mijn hobby’s zijn voetbal en muay thai. Ik woon in Overschie. Mijn lievelingseten is lasagne. Ik zit op de Van der Boomschool. Ik doe mee met de workshop omdat ik het leuk vind.

Ik ben Adam (11). Mijn hobby’s zijn voetbal, honkbal en met vrienden spelen. Ik wil later profvoetballer worden. Mijn lievelingsvak is rekenen. Ik doe mee met de workshop omdat ik het leuk vind.

Ik ben Yoell Telmo Lima (11).

Juf Angelique van Tilburg en juf Joanne Vyent


Journalistieke vragen: wie, wat, waar, wanneer en waarom? Een journalist moet zich aan een aantal regels houden om een zo goed mogelijk artikel te kunnen schrijven. De regels noemen ze ook wel de vijf w’s. Door de vragen wie, wat, waar, wanneer en waarom te stellen, kan een journalist een zo volledig mogelijk stuk maken waarin alle belangrijke informatie staat. Om zelf goede artikelen te kunnen schrijven oefenen we eerst met de vijf w’s door een zelfgekozen artikel uit de krant onder de loep te nemen.

geluiden uit bloemhof

Samantha Kok wint Tenaco Cup

Samantha Kok heeft afgelopen weekend de Tenaco Cup 2009 in de wacht gesleept. Tijdens de finale van de Rotterdamse turnvereniging wist zij in twee wedstrijden maar liefst 69,25 punten bij elkaar te turnen. Samantha, die een mooie beker mee naar huis kreeg, was zelf ook verrast door haar prestatie. ‘Dit had ik nooit gedacht’, zo liet zij na afloop weten. Ongeveer honderd leden deden mee aan de finale. (Bron: Maasstad weekbladen, 20 mei 2009) Wat is er gebeurd? Samantha Kok heeft de Tenaco Cup in de wacht gesleept. Om wie gaat het? Turnster Samantha Kok. Waar is het gebeurd? Tijdens de finale van de Rotterdamse turnvereniging. De locatie is niet bekend. Wanneer is het gebeurd? Het weekend van 16 en 17 mei. Waarom is het zo gegaan? Ze heeft gewonnen omdat ze 69,25 punten bij elkaar heeft geturnd.


Door Jaouad, Hanan en Anysa In de nacht van maandag 25 op dinsdag 26 mei is er een boom aan de Noordwijksingel door de bliksem getroffen. Er was die nacht een hele erge onweersbui, waardoor er bomen zijn omgevallen. Het regende heel hard zodat er de volgende dag grote plassen op straat lagen. Na de storm heeft de gemeente sommige bomen vastgezet zodat ze niet kunnen omvallen als het weer heel slecht weer wordt. Bijvoorbeeld de bomen langs de Schie.

Door Jaouad Onder de brug naast voetbalvereniging HWD wordt drugs gedeald. Dat is gevaarlijk want er zijn daar veel verslaafden die overlast veroorzaken en de politie heeft er veel werk aan. Door Melek Bij de Noordwijksingel komt een voetbalveld van kunstgras. Het moet in juli klaar zijn. De kinderen in de buurt hopen dat het snel klaar is omdat ze graag sporten en sporten is gezond. Er komt een hek om het veld want anders moet je steeds de straat op om de bal te gaan halen. En er komen mooie nieuwe goaltjes. Door Anysa Het is belangrijk dat er een kunstgrasveld komt want sporten is gezond en veel kinderen en volwassenen in Overschie houden van voetbal.

Door Yoell De oude schommel die hing bij het veldje aan de Noordwijksingel is gestolen en nu is er een nieuwe schommel. Dat is goed want nu kunnen kinderen er weer spelen. Het is ook belangrijk voor het milieu en de natuur dat er genoeg bomen en planten zijn. In de buurt is ook een nieuwe glijbaan.


Meneer Jan van Gent van Sparta Rotterdam heeft ons een rondleiding gegeven door het stadion en ons van alles over de Rotterdamse voetbalclub verteld.

Ontstaan

Sparta Rotterdam is opgericht op 1 april 1988 en bestaat dus al 121 jaar. Het is een van de oudste clubs van Nederland. In 1916 werden de eerste wedstrijden gespeeld in het stadion in Spangen zoals we dat nu kennen. Het was toen het grootste voetbalstadion van Nederland.

Perszaal

In de perszaal geven de trainer en perschef van Sparta en de trainer van de tegenpartij maximaal twintig minuten na afloop van de wedstrijd een persconferentie. Achter de perstafel zijn de bovenste twee rijen met logo’s de sponsors van de eredivisie. De onderste vier rijen zijn de sponsors van Sparta Rotterdam.

Clubkleuren

Sparta Rotterdam was de eerste club die reclame maakte voor hun wedstrijden, supporters entree liet betalen om een wedstrijd te zien en de eerste voetbalclub die naar het buitenland ging. Toen ze een wedstrijd moesten spelen tegen Sunderland in Engeland had Sparta geen shirts om in te spelen. Alle spelers hadden andere kleren aan. Ze hebben toen reserveshirts van Sunderland geleend. Die waren rood met wit. Zo komt Sparta aan de clubkleuren rood en wit.

Sponsors

Grote sponsors van Sparta Rotterdam hebben een lounge. Hier kunnen zij naar de voetbalwedstrijden kijken en mensen ontvangen. Maar ze mogen de lounge ook buiten de wedstrijden gebruiken om te vergaderen of om een verjaardag te vieren. De sponsor krijgt de lounge helemaal kaal en mag deze dan zelf inrichten.

Kleedkamer

In de kleedkamer hebben alle spelers een eigen plek. Ze hoeven zelf nergens voor te zorgen. Hun kleding wordt gewassen en de voetbalspullen liggen klaar. Er staat een bord waar ze de opstelling voor de wedstrijd kunnen opschrijven. In de eigen kleedkamer zijn douches en een groot bad waar alle spelers tegelijk in kunnen. De tegenstander heeft alleen douches.


Mevrouw Sandra, filiaalleidster van Van der Breggen Bakkers Vindt u het gezellig in Overschie? Ja, het is altijd lekker druk. Waarom bent u dit werk gaan doen? Ik vind brood en gebakjes zelf erg lekker en ik vind het leuk werk. Hoelang doet u dit werk al? Al vier jaar. Hoeveel personeel heeft u? Vier mensen werken hier vast en we hebben twee zaterdaghulpen. Bent u weleens beroofd in de winkel? Nee, gelukkig nog nooit. Wat vindt u van de klanten? De klanten zijn leuk en ze doen altijd gezellig mee als we gek doen. Werkt er ook familie in de winkel? Ik werk samen met mijn vriend, alleen staat hij niet in de winkel maar in de bakkerij.

Mevrouw Ria, mede-eigenaresse van dierenwinkel Faunaland Wanneer is deze winkel geopend? In april 1997. Vindt u uw werk leuk? Ja. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt. Ik was graag met dieren bezig en nu kan ik andere mensen vertellen hoe ze goed voor hun huisdieren kunnen zorgen. Het is heel afwisselend werk. Vindt u uw klanten leuk? Ja, het is hier heel gezellig. Echt dorps. Welke opleiding heeft u gevolgd? Ik heb een administratieve opleiding gedaan. Wat heeft u voor dit werk gedaan? Ik heb bij een dierenarts gewerkt en bij een kattenpension. Is er weleens wat gestolen uit de winkel? Ja, er is een ladelichter in de winkel geweest. Die heeft de kassalade opengemaakt en is er vandoor gegaan met geld. We zagen pas aan het einde van de dag dat er veel geld weg was. Heeft u huisdieren? Ja. Een hond, een kip en vier katten. Waarom kopen mensen als ze een hond willen vaak een jonge pup? Mensen willen vaak liever een pup dan een grote hond omdat ze hem dan zelf kunnen opvoeden. Als een hond klein is kun je hem nog van alles af- en aanleren. Bij een grote hond is dat veel moeilijker.


Mevrouw An Arends en mevrouw Riet Sonneveld, vrijwilligsters van de Wereldwinkel Welke spullen die u verkoopt, vindt u het meest bijzonder? We hebben heel veel mooie dingen uit Mexico en India, zoals zilveren sieraden en heel kleurrijk speelgoed. Maar eigenlijk is alles bijzonder. Worden de spullen in de fabriek gemaakt of maken mensen ze zelf? Kleine groepjes mensen maken de producten die wij verkopen vaak met hun handen. Gaat u de spullen die in de winkel staan zelf ophalen in het buitenland? Nee, we hebben een aantal mensen die dat voor ons doen. Dat zijn importeurs. Wat vindt u het leukst aan de winkel? Ik ben er heel trots op dat we met een groep van 25 vrijwilligers de winkel hebben opgezet en draaiende weten te houden. Koopt u zelf weleens wat in uw eigen winkel? Ja, vaak cadeautjes voor mensen die bijvoorbeeld jarig zijn. Dan maken we een mooi cadeaupakket met allemaal leuke spullen die we hier verkopen.

Meneer Bas van Vliet, eigenaar van Haarmode John van Vliet Vindt u het gezellig in Overschie? Ja, zeker als het markt is. En we zitten in een straat met veel drukbezochte winkels, dat is ook erg leuk. Hoe lang doet u dit werk al? Al 22 jaar. Waarom bent u met deze zaak begonnen? Mijn opa is met de zaak begonnen. Daarna is mijn vader erin gekomen. Ik heb toen het vak geleerd en nu is de kapperszaak van mij. Hoe lang bestaat deze winkel al? Dit blok waar we nu zitten is gebouwd in 1955, maar mijn opa en oma zijn ergens anders begonnen in 1934.


We hebben een bezoek gebracht aan de bibliotheek in Overschie en drie mensen ge誰nterviewd. De medewerkster van de bibliotheek wist niet precies hoeveel boeken er in de bibliotheek op de planken staan. Toen hebben we de boeken geteld. Het waren er ongeveer 7500.

Mevrouw Van Kleeff, medewerkster van de bibliotheek in Overschie Komt het voor dat mensen een boete krijgen van meer van vijfhonderd euro? Nee, dat is nog nooit gebeurd. Heeft u weleens iemand weggestuurd uit de bibliotheek? Ja, een meneer die zich heel slecht gedroeg. Waarom vindt u dit werk leuk? Ik vind het leuk om met mensen te werken. En met boeken. Bij dit werk komt dat mooi samen. Wanneer bent u met dit werk begonnen? Dertig jaar geleden. Hier in de bibliotheek in Overschie. We zaten toen nog op een andere locatie.

Chantal (14), bezoekster van de bibliotheek Hoe vaak ga je naar de bibliotheek? Ongeveer een keer per week. Wie vind je de beste schrijver? Francine Oomen. Wat vind je de leukste boeken om te lezen? Boeken die over de puberteit gaan of met tieners te maken hebben.

Elise, bezoekster van de bibliotheek Hoe vaak gaat u naar de bibliotheek? Een keer per week. Ik ben de juffrouw van groep 3 van de Regenboogschool. Voor hen haal ik boeken en ik breng de boeken die we gelezen hebben weer terug. Waarom gaat u niet met de kinderen naar de bibliotheek? Normaal doe ik dat wel, maar we zijn op school erg druk met toetsen. Daarom doe ik het nu alleen.


Meneer Peter, hij was verslaafd aan drugs en is dakloos geweest Meneer Peter was verslaafd en is dakloos geweest. Nu geeft hij voorlichting om andere mensen te waarschuwen voor de gevaren van drugs. Wij hebben hem ge誰nterviewd. Door Anysa Meneer Peter was dakloos maar zo zag hij er niet uit toen we hem interviewden. Nu is hij niet meer dakloos. Vroeger was hij ook verslaafd aan drugs. Op zijn zestiende is hij ermee begonnen. Hij was tot zijn dertigste verslaafd. In al die tijd is hij heel vaak opgepakt omdat hij spullen stal om te kunnen verkopen voor geld voor drugs. Hij is eigenlijk begonnen met drugs door anderen. Die waren zogenaamd stoer en dat wilde hij ook zijn, dus deed hij ook mee met het snuiven van speed. Hij deed het ook omdat hij zich lekker wilde voelen. Hij is ook een tijdje dakloos geweest, maar hij sliep meestal niet echt op straat. Hij sliep bij vrienden, in een opvang en soms zelfs in de schuur van zijn moeder zonder dat zijn moeder het wist. Door Melek Wat voor drugs heeft u gebruikt? Heel veel verschillende soorten drugs. Ik blowde, slikte xtc pillen en gebruikte speed, coca誰ne en hero誰ne. Waren uw dagen goed toen u drugs gebruikte? Nee, ik was elke dag ziek. Ik wilde steeds meer drugs en had het echt elke dag nodig. Vooral hero誰ne maakte me erg ziek. Heeft u spijt? Ja, heel veel spijt. Ik had veel liever mijn school afgemaakt, maar dat ging niet omdat ik verslaafd was. Wat had u voor uw Cito-toets? Heel hoog. Ik had 96 van de 100 punten. Ik kon goed leren en heb ook een jaar op de universiteit gezeten. Maar door de drugs heb ik alles verknald. Hoe bent u gestopt met drugs? Ik heb in een ziekenhuis voor verslaafden gezeten. Daar kreeg ik allemaal behandelingen. Dat was in het begin heel zwaar, maar uiteindelijk ging het steeds een beetje beter. Nu gebruik ik geen drugs meer. Drinkt u nog wel alcohol? Soms een glas wijn bij het eten. Maar daarna altijd weer een paar dagen niet omdat ik weet dat ik gevoelig ben voor verslavingen en ik wil niet dat het weer verkeerd gaat. Wat vindt u het ergste dat u gedaan heeft toen u verslaafd was? Stelen om aan geld te komen, de afhankelijkheid van de drugs en dat ik zo leefde dat familie en vrienden niets meer met me te maken wilden hebben.


STICHTING BOSHUYSEN

2009 Overschie VDB Wijkblad  
2009 Overschie VDB Wijkblad  
Advertisement