Page 1

Rotterdam Unicef Stad

Een jaar om samen trots op te zijn Een verslag van Stichting Hoedje van Papier

Rotterdam en Unicef hebben het afgelopen jaar samen actie gevoerd voor betere leefomstandigheden voor kinderen. Zowel in Rotterdam als in de rest van de wereld. Rotterdamse scholen, verenigingen, inwoners en bedrijven hebben, omdat er 54 kinderrechten zijn, 54 activiteiten georganiseerd. Met als doel aandacht vragen voor kinderrechten en voor het verbeteren van kinderlevens. Het resultaat van een jaar lang actievoeren en samenwerken werd donderdag 19 november 2009 bekendgemaakt. Er is ruim een miljoen euro opgehaald. Alle opbrengsten komen rechtstreeks ten goede aan kinderen. Het grootste deel van alle giften gaat naar Unicef-projecten wereldwijd. Het andere deel gaat naar ‘Kindlint’, een Rotterdams project om de stad kindvriendelijker te maken. Unicef Reporters Romaisa (12), Dylan (11), Kayla (11) en Sina (11) van basisschool de Provenier waren donderdag 19 november aanwezig bij de jaarafsluiting van Rotterdam Unicef Stad in de Laurenskerk. Ze interviewden mensen die aanwezig waren. De middag door de ogen van vier jonge verslaggevers.

Leerlingen van basisschool de Provenier over Unicef Lamyae (links) vindt Unicef een goede organisatie, omdat Unicef er is voor kinderen en helpt bij het geven van water aan arme landen. Kayla (rechts) vindt het goed dat Unicef voor arme landen geld inzamelt.

Jan Bouke Wijbrandi Jan Bouke Wijbrandi is algemeen directeur van Unicef Nederland. Wat is dat voor kleed? Op Jeugdvakantieland, dat deze zomer is gehouden in Ahoy, hebben kinderen hun wensen opgeschreven op lapjes stof. Daarvan is de grootste lappenpop ter wereld gemaakt. Er waren heel veel lapjes over. Daarvan zijn deze kleden gemaakt. Wat gaat u met het kleed doen? Ik ga het kleed op de tafel in mijn werkkamer leggen, zodat iedereen die op mijn kamer komt de wensen van kinderen kan lezen. Kunt u een wens voorlezen? ‘Ik wil dat armoede verdwijnt en een glimlach voor iedereen.’ Die wens vind ik heel mooi, want als je arm bent en problemen hebt, is het soms heel moeilijk om te lachen. Welke activiteit vond u dit jaar het leukst? Het voorleesontbijt met burgemeester Aboutaleb. Vindt u Rotterdam een goede Unicef Stad? Er zijn meer steden die een goede Unicef Stad zijn, maar Rotterdam is de beste.

Mario (11) Wat weet je over Unicef? Unicef helpt kinderen die geen goed leven hebben. Later zou ik ook wel wat voor Unicef willen doen, bijvoorbeeld helpen in arme landen.


Sherilyn en Germain Sherilyn (14) en Germain (15) hebben een liedje gemaakt voor Unicef. Wat zijn jullie aan het doen? Onze single signeren en verkopen. Hoe heet jullie single? Iedereen. Waar gaat het liedje over? Over kinderen die het moeilijk hebben. En over dat kinderen recht hebben op eten en drinken. Zijn jullie nu beroemd? We krijgen veel reacties van mensen die ons nummer goed vinden. En soms gaan vreemde mensen spontaan ons liedje zingen als ze ons tegenkomen op straat. Dat is heel leuk.

Hans Post Hans Post is projectleider van Rotterdam Unicef Stad. Wat vindt u de leukste activiteit die het afgelopen jaar gehouden is? Ik vond het koekjes bakken, de kleinste activiteit die gehouden is, heel leuk. En het Zomercarnaval was de grootste activiteit. Dat was ook heel leuk. Wat gaat u doen met het geld dat is opgehaald? Een deel gaat naar verschillende Unicefprojecten over de hele wereld. Maar er wordt ook een deel gebruikt om in Rotterdam kindvriendelijke routes aan te leggen. Zo’n route verbindt speelplekken, scholen en andere kinderbestemmingen in de wijk met elkaar.

Tania Castro Gonzalez Tania Castro Gonzalez werkt voor Pasa la Voz in Peru en is op bezoek in Nederland. Pasa la Voz is een stichting die samenwerkt met lokale organisaties om kinderen in achterstandssituaties te helpen. Hoedje van Papier is de Nederlandse partnerstichting. Kayla (11) neemt het interview af in het Engels. Wat doet u in Peru? Ik ben lerares voor Pasa la Voz. Ik werk met kinderen die problemen hebben, omdat ik het belangrijk vind om hen te helpen. Vindt u uw werk leuk? Ja, ik doe alleen maar dingen die ik heel leuk vind om te doen. Wat is uw wens voor alle kinderen? Dat er gerechtigheid is in alle landen en dat armoede verdwijnt. Welke les wilt u kinderen meegeven? Dat ieder kind speciaal is. Foto’s: Sina Uzun Tekst: Angelique van Tilburg

2009 Nieuwsflits Rotterdam UnicefStad Unicef  
2009 Nieuwsflits Rotterdam UnicefStad Unicef  
Advertisement