Page 1

Workshop Hoedje van Papier in de Wijk - Kindermagazine Eijckenblad - Oktober 2009

Meesterlijke nieuwtjes van onze school

Hoe ga je te werk als journalist?

Een politieagent in de klas!

Een interview met Meester Ton

Interviews op onze school

Al het belangrijkste nieuws

en nog veel meer!


Een woordje vooraf van de redactie van het Eijckenblad Dag beste lezer! Voor uw neus ligt Eijckenblad, het leuke magazine dat wij, de kinderen van groep 7 en 8 van de Meester van Eijckschool hebben gemaakt tijdens de workshop Journalistiek en Fotografie van Hoedje van Papier. Acht weken lang leerden wij alles over het vak van de journalist. Want hoe gaat een journalist eigenlijk te werk? Wanneer is iets nu wel en wanneer weer geen nieuws? Wat zijn de fijne kneepjes van het interview? En hoe maak je een goede foto? Toen we wat meer van het vak afwisten, gingen we op zoek naar nieuws in de buurt. We namen het ene na het andere interview af op school en nodigden meester Ton uit in de les. Hij is nieuw op school dus tijd voor een persconferentie waarin we hem alles konden vragen om hem zo wat beter te leren kennen. Wisten jullie dat hij misschien wel de grootste Feyenoordfan is van onze school? En dat hij alles kan koken behalve pizza? Ook kwam er een wijkagente in de les die we van alles gevraagd hebben over haar werk. Hoe ziet het leven van een politieagente eruit. En is het echt wel zo’n droombaan, of misschien toch ook wel erg spannend en gevaarlijk. En hoe staat het met de veiligheid hier in de wijk? Je kunt het allemaal lezen in het verhaal dat we schreven. Dus als je al het laatste nieuws van onze school wil weten‌blader dan maar snel verder! Heel veel leesplezier gewenst! Namens de redactie van Eijckenblad, Journaliste Sabrina

Met gepaste trots presenteren wij het kindermagazine Eijckenblad dat door de inspanning van velen, maar vooral de kinderen van de Meester van Eijckschool tot stand is gekomen. We hopen hiermee dat de kinderen die aan de workshop hebben meegedaan het leuk en leerzaam vonden. Stichting Hoedje van Papier gaat uit van de kennis, talenten, creativiteit en verantwoordelijkheidsgevoel die in kinderen schuilt en wil proberen dit samen met hen te ontwikkelen. Op deze manier hopen wij een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen en te werken aan hun zelfbeeld en zelfvertrouwen. Met de medewerking van vele enthousiaste partners en goede workshopleiders is het gelukt om dit project tot een succes te maken en hebben we de mogelijkheden gekregen om met de kinderen spannende reportages te maken binnen en buiten hun eigen wijk. Kortom, er gaat zo voor veel kinderen een nieuwe wereld open. Stichting Hoedje van Papier is oorspronkelijk opgezet om een project voor werkende straatkinderen in Cusco, Peru te ondersteunen. Het project is daar gestart door de Nederlandse Liesbeth Kerstens. Voor meer informatie bezoek dan de website www.pasalavoz.nl . Maar ook hier in Nederland zelf geldt dat het project is opgezet om kinderen een stem te geven en in zichzelf te laten geloven. Wij doen dit door samen te werken met veel verschillende scholen,welzijnsorganisaties en met (media)vakmensen die goed met kinderen om kunnen gaan. We gaan ervoor om in vele wijken in Rotterdam dit project verder te ontwikkelen en zoveel mogelijk kinderen zo de kans te geven om hun stem te laten horen. We wensen je heel veel leesplezier. Het team van Hoedje van Papier


Even voorstellen… de redactie van Eijckenblad!

Hoi! Ik ben Kitara en ik ben 10 jaar. Ik hou van dansen, dromen, tv kijken en naar mijn tante gaan. Ik ben geboren op Sint Maarten en ik heb vijf oudere zussen en één zusje.

Heeey ik ben Ray! Ik ben tien jaar en later word ik geen journalist, maar ga ik mijn eigen bedrijf beginnen. Misschien wel in Curaçao want daar kom ik vandaan!

Hoi! Ik ben Kylen en ik ben 11 jaar. Mijn hobby’s zijn skaten, basketbal, honkbal en DS-sen. Later wil ik honkballer worden. Verder weet ik even niets meer.

Hallo ik ben Christina. Mijn hobby’s zijn streetdance en voetbal. Ik ben 10 jaar en ik zit op de Mr. van Eijckschool in groep 7a. Doei!

Hallo ik ben Youssra. Ik ben 11 jaar en ik maak zelf kleding.

Hallo! Ik ben Mathijs. Ik ben 11 jaar en hou van koken. Ik heb voor journalistiek gekozen omdat ik graag mensen wil interviewen en foto’s wil maken!

Ik ben Dylan en ik hou van voetbal en hockey. Later wil ik piloot worden. Maar ik vind het nu ook wel leuk om wat meer over journalistiek te leren.

Hallo ik ben Mounia en mijn hobby’s zijn tennissen, tv kijken en met mijn vader weg gaan. Mijn lievelingskleuren zijn blauw en paars.

Hoi ik ben Latoya. Ik ben 12 jaar en ik kom uit Suriname.

Hey hallo! Ik ben Bennedict en ik ben 11 jaar! Ik heb heel veel hobby’s: voetballen, hockeyen, buiten spelen, zwemmen en dansen. Later word ik voetballer of piloot.

Hoi! Ik ben Joey en ik woon al heel mijn leven in IJsselmonde. Ik ben nu 11 jaar en heb zin om stukjes te schrijven en foto’s te maken.

Mijn hobby’s zijn streetdance en voetballen!

Hoi, ik ben Sabrina AbouKamar. Ik ben 12 jaar en zit in groep 8. Mijn hobby’s zijn zwemmen, shoppen, tekenen. Journalistiek is best wel leuk met de opdrachten enzo. Groetjes!

Ik vind voetbal leuk en hou ook van dansen.


Eerst even oefenen... Eerst even een oefenen, want wat is dat eigenlijk: een journalist? En hoe gaat hij/zij te werk? We leerden dat een journalist iemand is die ALTIJD, OVERAL, ALLES van af wil weten. Een journalist is dus zeg maar heel nieuwsgierig. En door heel veel vragen te stellen kan je alles te weten te komen. Als geheugensteuntje gebruikt de journalist daarvoor de 5W’s + H. Wie, Wat, Waar, Wanneer, Waarom en Hoe! Dat willen alle journalisten altijd weten.

Busdief Een Chinese jongen van dertien heeft een enorme chaos veroorzaakt in de hoofdstad Peking. Hij zat in de bus toen de chauffeur even stopte om te plassen. De jongen greep zijn kans en nam plaats achter het stuur. Hij begon aan een wilde, levensgevaarlijke rit door het verkeer. Hij ramde twee elektriciteitspalen en knalde tegen tien auto’s aan. Eén auto werd zo hard geraakt, dat deze door de ingang van een ziekenhuis vloog. Daarna konden omstanders de jongen overmeesteren en de bus tot stilstand brengen. Gelukkig vielen er geen gewonden.

door Joey Wie? Een Chinese jongen van dertien Wat? Hij heeft een enorme chaos gemaakt Waar? In Peking, de hoofdstad van China Wanneer? Toen de buschauffeur even ging plassen Waarom? Omdat hij al heel vaak in bus wilde rijden En Hoe? Dus toen de buschauffeur even weg was is hij gaan rijden…

Tijgers gedood Inwoners van het Indonesische eiland Sumatra hebben de laatste twee weken zeker drie tijgers neergeschoten. De dieren zouden hun vee hebben gedood. De Sumatraanse tijger is een bedreigde diersoort. Er lopen nog maar vierhonderd exemplaren in het wild rond op het eiland. De populatie tijgers staat al jaren onder druk. Ze hebben steeds minder ruimte, omdat hun leefgebied wordt gebruikt voor landbouw en huizen. Mensen en tijgers leven hierdoor steeds dichter op elkaar, waardoor ongelukken gebeuren. Vorige maand kwamen op Sumatra zes mensen om het leven door aanvallen van tijgers.

door Bennedict Wie? Inwoners van eiland Sumatra Wat? Ze hebben de tijgers gedood Waar? In Indonesië Wanneer? De laatste twee weken Waarom? Omdat de tijgers hun vee op eten Hoe? Ze werden neergeschoten


Nieuws? Wat is dat eigenlijk? Voordat we zelf op zoek gingen naar nieuws op school en in de wijk, leerden we eerst wat nu wel echt nieuws is en wat niet. Nieuws is informatie over iets dat net gebeurd of nog maar pas bekend is. Daarnaast moet het ook nog belangrijk, boeiend en bijzonder zijn. Bijvoorbeeld:

Scooter gestolen! door Christina IJSSELMONDE – In de avond om 12 uur zijn er twee grote scooters gestolen en vier autobanden lek geprikt. Twee jongens hebben dit gedaan met groot gereedschap. Het gebeurde op het Zevenbergsedijkje in Rotterdam. De mensen zijn geschokt. Ze zijn bang dat andere dingen in de straat ook worden gestolen.

Dieven belagen winkeleigenaar door Youssra ROTTERDAM - Vijf jongens hebben gisteren gestolen bij een winkel. Welke winkel is niet bekend. De winkeleigenaar is met een steen geraakt. Hij heeft een grote bult. Gelukkig is er verder niets met hem gebeurd. De ruit is ook ingeslagen.

‘Michael Jackson leeft’ door Melissa LOS ANGELES – Michael Jackson is eindelijk begraven, maar ze denken toch dat hij leeft. Maar er zijn zo veel verschillende verhalen dat niet iedereen het meer gelooft.

‘Voetbalvrouwen deden hun best’ TAMPERE – De Nederlandse voetbalvrouwen hebben de halve finale van het EK gespeeld. Ze hebben hun best gedaan, maar ze hebben verloren van Engeland met 2-0.

Vuurwerk op Wereldhavendagen door Mathijs ROTTERDAM – Tijdens de Wereldhavendagen, om 23.00 uur precies, luidde vuurwerk over de Erasmusbrug. Afloop: luide toeters van schepen. Er waren: de P&O, de Grand Princess en een marinierschip.


Interviews met meester Ton Hendriks Alles over de nieuwe onderdirecteur!

Wie is toch die man met dat grijze haar die we de laatste tijd wel vaker door de school zien lopen? Een nieuw gezicht betekent vaak een nieuw verhaal. Dus daar wilden wij van het dagarrangement Journalistiek en Fotografie het fijne van weten. En meester Ton, de nieuwe onderdirecteur op school, had heel wat te vertellen…!

‘Dit is de leukste school’

Knalrood

door Latoya

door Ray

,,Ik ben meester Ton Hendriks. Ik ben 50 jaar en heb 2 zoons. Ik ben onderdirecteur. Ik ben in Rotterdam geboren. Ik ben op 24 augustus hier gekomen. Ik ben de vervanger van juffrouw Con. Mijn hobby is voetballen. Ik hou van jazz. Ik werk goed in mijn kantoor. Deze school is de leukste school.”

Meneer Ton Hendriks is 50 jaar oud. Hij heeft 1 vrouw en die heet Germaine. Hij heeft 2 zonen, Joran en Timo. Timo is 21 jaar en Joran is 24 jaar. Hij heeft 2 hobby’s. Tennis en voetbal. Zijn lievelingsclub is Feyenoord en zijn lievelingskleur is knalrood. De liedjes waar hij niet van houdt zijn die van André Hazes en Gordon. Zijn lievelingsdier is een zwarte panter. Hij is in Rotterdam geboren. Hij houdt van Franse gerechten en wijn. Bij het stagelopen ontmoette hij Germaine. Hij heeft een Mazda 626.

‘Ik kan alles koken behalve pizza’ door Mathijs ,,Ik ben Ton Hendriks. Ik ben dit schooljaar gekomen. Ik hou van voetbal. En doe dat ook in mijn vrije tijd. Naast kaarten en tennis. Ik ben 50 jaar en heb ook twee zoons. De oudste heet Timo en is 24 jaar. En de jongste heet Joran en is 21 jaar. En ik vind dit een leuke school met veel bekers. Mijn lievelingskleur is knalrood. Ik ben geboren in Rotterdam en woon ook in Rotterdam Alexanderpolder. Mijn lievelingsvoetbalclub is natuurlijk Feyenoord. Mijn lievelingskleur is knalrood. Mijn lievelingsvak is geschiedenis en gymnastiek en mijn lievelingseten is vis en spaghetti. Ik kan alles koken, behalve pizza. Mijn lievelingsdrankje is koffie en rode wijn. Ik rij in een Mazda. Ik heb twee jongere broers. Ze heten Rob en Ger. Mijn vrouw heet Germaine Hendriks. Ik ben onderdirecteur. En mijn lievelingsdier is de zwarte panter. Ik ben geboren op 19 februari 1959. Mijn lievelingszanger is Marco Borsato. En ik ben 1.80 m.


Feyenoordfan! door Mounia Meester Ton houdt van voetballen dus is hij een voetbalfan want hij houdt van knalrood en Feyenoord is rood en hij is bijna in hetzelfde jaar als Michael Jackson geboren, 1959. En hij heeft een Franse vrouw met een Franse naam: Germaine.

‘Een Ajax-shirt? Niet op mijn school!’ door Kylen Meester Ton is de nieuwe onderdirecteur op onze school. Hij heet Ton Hendriks en is 50 jaar. Meester Ton houdt van voetbal en zijn favoriete voetbalclub is Feyenoord en zijn favoriete kleur is knalrood. Als een kind op zijn vorige school in een Ajax-shirt naar de klas kwam stuurde hij ze naar terug naar huis voor een ander shirt. Hij heeft twee zoons, Timo en Joran en zijn vrouw heet Germaine. Hij houdt ook van koken en als zijn vrouw laat thuis komt, kookt hij. Zijn lievelingsdier is een zwarte panter. Hij is 1.79. Zijn favoriet vak is geschiedenis. Toen hij klein was, heeft hij geen Cito-toets gemaakt, want die bestond nog niet. Hij houdt van Franse vis en zijn lievelingseten is spaghetti. Hij heeft twee broers en geen zussen. Ze heten Ger en Rob en hij is zelf de oudste.

Iedere avond een glaasje rode wijn door Youssra Zijn lievelingsdier is een zwarte panter. Hij heeft twee broers, Rob en Ger. Ze eten vaak Frans omdat zijn vrouw Frans is. Iedere avond wijn, rode wijn. Hij is 50 jaar en geboren in Rotterdam. Hij houdt van Feyenoord. En van voetbal kijken en spelen. Hij houdt van Marco Borsato en tennis. Hij is een keer op het wijkjournaal gekomen. Bij de Pabo heeft hij zijn vrouw ontmoet. Hij werkte op kantoor. Hij kookt en bakt alles zelf. Hij rijdt in een Mazda. Hij drinkt veel koffie. Hij houdt van aardbeitaart en aardbeicake. Hij heeft twee grote kinderen, zoons van 24 en 21 jaar. Zijn geboortedatum is 13-02-1959 en hij is 1. 80 meter lang.


Interviews op onze school

De één koopt het liefst een trein, de ander vertrekt naar Afrika! Het leuke van journalist zijn, is dat je iedereen alles mag vragen. Toen we geleerd hadden hoe je met een interview alles van iemand te weten kan komen, zijn we meesters, juffen en leerlingen gaan ondervragen. Dat leverde leuke nieuwtjes op. Bijvoorbeeld dat meester Rob het liefste een ouwe trein zou kopen om in te wonen en dat juf Ashley binnenkort naar Afrika vertrekt om er te helpen. Lees dus maar snel verder!

‘Een oude trein kopen en erin wonen!’ door Kitara,Melissa, Mounia en Latoya Hoe heet u en hoe oud bent u? Ik heet Rob Christianen en ik ben 55 jaar. Bent u getrouwd en/of heeft u kinderen? Ik ben getrouwd geweest. En ik heb een zoon: Robert Juan. Wat is uw beroep? Ik ben conciërge. Wat is uw droom? Gezond blijven en goed kunnen leven.

Als u heel rijk zou zijn, wat zou u dan kopen? Een mooie oude trein en daar zou ik dan in gaan wonen!

Wat doet u in uw vrije tijd? Stoomtreinen kijken!

Was u een lief kind op school? Ik denk het wel. Een brave jongen.

Naar Afrika om te helpen! Juf Ashley vertrekt binnenkort naar Kenia om daar kinderen te helpen. Journaliste Sabrina vroeg haar wat ze er nu precies gaat doen. door Sabrina Hoe heet je? Ashley Terlouw. Wanneer ben je geboren? 5 oktober 1986. Ben je getrouwd? Nee, ik ben niet getrouwd. Wat zijn je hobby’s? Sporten, Zumba dansen, bodycombat en hardlopen. Wat is je lievelingskleur? Donkerroze. Wat vind je van deze school? Leuk, ik heb het naar mijn zin. Wat vind je van de groep? Ik vind het een geweldige groep, maar ik ben soms streng als het nodig is. Waarom ga je naar Kenia? Ik ga er arme kinderen helpen, onder andere bij een school. Zoals taal leren. De kinderen in Afrika zijn eigenlijk al heel snel gelukkig als je ze een beetje helpt.


‘Een goed interview!’

‘Leerzaam, maar gezellig!’

door Youssra

door Sabrina

Hallo, wie bent u en wat is uw leeftijd? Ik ben juf Hanneke en ik ben 42 jaar.

Hoe heet je? Anissa Boughaf.

Bent u getrouwd? Nee.

Hoeveel jaar ben je? 11 jaar. Op 2 december word ik 12. Ik zit in groep 8.

Heeft u kinderen? Ja: twee.

Wat vind je van onze school? Ik vind het een leerzame school, met veel gezelligheid en activiteiten.

Wat is uw hobby? Waterpolen.

Wie is jouw liefste juf? Juf Dyana.

Wat was vroeger uw droom? Ik wilde graag dokter worden, maar dat ging me veel te lang duren.

Wat vind je het leukste vak? Gym en rekenen.

Hoeveel vrienden heeft u? Tien. Wat is uw lievelingseten? Lasagna! Kookt u graag? Nee, ik doe het alleen omdat het moet. Vind u het leuk als u wordt geïnterviewd? Ja en ik vind dat je heel goed doet. Goed gedaan!

Hoe is het om in groep 8 te zitten? In groep 8 leren we veel. We moeten extra ons best doen omdat het het laatste schooljaar is. Het is leuk dat je de grootste bent op school, maar we moeten wel het goede voorbeeld geven. En straks is het moeilijk dat ik van school ga. Vind je dat vervelend? Een beetje wel. Maar het is ook leuk in de brugklas. Elk uur een andere docent. Maar ik ga de school missen, de juffen en de leerlingen…

‘Later wil ik juffrouw worden’ door Mounia Wie ben je? Queeny Chotoe Wat is je hobby? Zwemmen! Wat is je lievelingskleur? Rood en paars. Wat wil je later worden? Juffrouw. Waarom wil je juf worden? Omdat ik het leuk vind en op het smartbord wil schrijven.


Een brigadier in de klas!

‘Het is fijn als je in de wijk het verschil kan maken’ Buurtagent Astrid Bos kwam bij ons in de les en we hebben haar van alles gevraagd over haar werk als brigadier in IJsselmonde. Is het eigenlijk wel veilig hier in de buurt? Wilde ze altijd bij de politie en wat maakt het eigenlijk tot een mooi beroep?

‘De grootste crimineel was een overvaller’ door Ray Astrid Bos is 43 jaar en werkt als een politieagente. Ze is getrouwd en heeft twee kinderen, jongens. Een is 10 jaar en een is 7 jaar. Het ergste wat ze mee heeft gemaakt tijdens haar politiewerk is dat een kindje op een fiets werd aangereden en dit niet overleefde. Ze vindt deze job het leukste omdat ze graag mensen helpt in de wijk. In haar vrije tijd zwemt ze en leest ze graag en ze brengt haar zoontjes naar voetbal. Haar rang is een brigadier. Ze komt uit Dordrecht en ze werkt in Rotterdam Rijnmond. Haar kinderen vinden haar werk heel leuk en ze willen zelf ook politieagent worden. De ergste crimineel die ze heeft meegemaakt is een overvaller die zo maar pistolen op mensen richtte om geld van ze te krijgen. Niet omdat hij het geld afnam, maar omdat hij de mensen zo bang maakte.

‘Het gaat hier in de wijk steeds beter’ door Irmak Wat wilt u bereiken met uw werk? ,,Voor sommige mensen maak je in de wijk net het verschil. Het is fijn als je zo een beetje kunt helpen.” Verdient het werk goed? ,,Nee, als je het vergelijkt met banen bij andere bedrijven is het best een laag salaris.” In welke wijk gebeuren de ergste dingen? ,,Hier in de buurt hadden we altijd grote problemen. Vooral bij de Heindijk, de Hagen en de Tuinen was veel jeugdoverlast. Dat gaat nu steeds beter.” Wat voor geweer heeft u? ,,Ik heb geen geweer, maar een pistool. Het is een Walther p5. Gelukkig heb ik nog nooit geschoten.” Wilde u altijd al politie worden? ,,Nee, vroeger wilde ik eigenlijk sportlerares worden.”

‘Een keer raakte ik gewond bij een actie’ door Mathijs Agent Astrid Bos is ook wel eens gewond geraakt. Ze ging een keer kijken in een huis waar misschien werd ingebroken. Toen zag ze in een donkere brandgang niet dat er een draadje was gespannen. En daar struikelde ze over. Ze had last van haar knie en een gebroken vinger.

Lievelingseten: Indiaas, maar kapsalon is ook erg lekker. Lievelingsdier: Hond, maar thuis hebben we tamme ratten. Lievelingskleur: Oranje.


Interview met juf Jacky

‘Het is belangrijk te ontdekken wat je kan’ Niet op iedere school kan je boogschieten, schaken, alles leren over film of…als een vliegende reporter interviews afnemen en foto’s maken. Kinderen van de Meester van Eijckschool leren dat naast rekenen en taal al wel. ,,Omdat het belangrijk is te ontdekken wat je allemaal kan”, vertelt juffrouw Jacky die al deze leuke vakken in school haalt. Een interview!

Paardrijden, lezen en films kijken door Melissa ,,Ik ben Jacky van Dijk. Ik ben 43 jaar. Mij favoriete eten is pasta. Ik heb voor deze baan gekozen, omdat ik meester Peter een keer tegenkwam en die zocht net iemand voor deze baan. Ik vind het leuk om jullie te laten je te talent te laten zien. Wat ik leuk vind om te doen is paardrijden, lezen en films kijken. Mijn lievelingsfilm is Magnolia omdat het over een heleboel mensen gaat die geluk zoeken.”

Dierenarts door Kylen Juf Jacky houdt van schilderijen van Jackson Pollock. Toen ze jong was, wilde ze graag dierenarts worden, maar later niet meer. Haar lievelingskleur is zwart en haar lievelingsvak is tekenen.

Vier namen! door Youssra Juf Jacky heeft nog drie namen. Ze heet ook nog Ulrike Louise Frida. Ze woont vlakbij Blijdorp. Haar opleiding: havo, mo Nederlands, filosofie en hbo CMV. Ze houdt ook van fotografie. Haar vriend kookt vaak lekkere dingen. In de toekomst wil ze misschien nog een reis maken. Spanje, Frankrijk, Marokko en heel Europa vindt ze leuk. Naast zwart houdt ze ook van aubergine. Ze is niet snel bang. De mooiste auto vindt ze een Ford Mustang.


STICHTING BOSHUYSEN

2009 Mr van Eijck Eijckenblad