Page 1

Workshop Hoedje van Papier in de Wijk - Kindermagazine Kruidenkids- Editie 1 - Juni 2009

Even voorstellen... De redactie van Kruidenkids

Brede Schoolactiviteiten

Het leven van onze schooldirecteur

en heel veel foto’s!

Achter de schermen in de bios


Van de kinderredactie van Kruidenkids Wij, vijf leerlingen van basisschool de Kruidenhoek, zijn omgetoverd tot topjournalisten. Vijf weken lang zijn wij op school, in de buurt en in de stad als razende reporters aan de slag gegaan. En zijn heel wat te weten gekomen. In dit allereerste Kruidenkids magazine kun je al onze nieuwtjes lezen. Tijdens de workshop Journalistiek en Fotografie van Stichting Hoedje van Papier zijn we echte journalisten geworden. Daar hebben we geleerd dat je tijdens interviews naar zes belangrijke dingen moeten vragen. Namelijk de “5 W´s en 1 H”; Wie? Wat? Waar? Waarom? Wanneer? Hoe? En dat je altijd goed moeten doorvragen om leuke dingen te weten te komen. En we weten nu ook hoe je het nieuwtje leuk kunt opschrijven. De Kruidenkids zijn gewapend met kladblok en camera veel te weten gekomen over de Kruidenhoek. Afgelopen jaar zijn er veel Brede Schoolactiviteiten op school geweest, wij doen daar verslag van! Verder hebben we tijdens een interview met directeur Ron veel te horen gekregen over zijn leven. Wist je bijvoorbeeld dat Ron niet altijd verliefd is geweest op Ria, maar ook op iemand anders? Natuurlijk zijn we niet alleen op school gebleven. We zijn de buurt ingedoken om nieuwtjes te vinden. En we hebben zelfs een kijkje genomen achter de schermen van bioscoop Cinerama. Nou, daar gebruiken ze geen DVD’s. Ze hebben daar films van maar liefst 40 kilo zwaar! Dit en meer is allemaal te vinden in ons magazine. Ben je al benieuwd? Blader dan snel door! De Kruidenkids redactie wenst je veel lees en kijkplezier!

Van de redactie van stichting Hoedje van Papier Met gepaste trots presenteren we het eerste kindermagazine Kruidenkids dat door de inzet van velen, maar vooral door de kinderen van de basisschool de Kruidenhoek, tot stand is gekomen! We hopen hiermee dat alle kinderen die aan de workshop hebben meegedaan het leuk en leerzaam hebben gevonden. Stichting Hoedje van Papier gaat uit van kennis, talenten, creativiteit en verantwoordelijkheidsgevoel van kinderen en probeert deze eigenschappen samen met hen verder te ontwikkelen. Op deze manier proberen we een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen en te werken aan hun zelfbeeld en zelfvertrouwen. Met de medewerking van vele enthousiaste en goede workshopleiders is het gelukt dit project tot een succes te maken en hebben we de mogelijkheden gekregen met de kinderen reportages te maken van spannende plekken in en buiten de wijk en interviews te houden met belangrijke en beroemde mensen uit de wijk en de stad. Kortom, er is voor veel kinderen een nieuwe wereld opengegaan. Stichting Hoedje van Papier is oorspronkelijk opgezet om een project voor werkende (straat)kinderen in Cusco, Peru te ondersteunen. Het is daar opgezet door Liesbeth Kerstens. Ook hier geldt dat dit project zich inzet om kinderen een stem te geven en hen in zichzelf te laten geloven. Net als hier gebeurt dit door samen te werken met heel veel kinderorganisaties en vakmensen die verstand van zaken hebben en goed met kinderen kunnen werken. Hiermee wordt onder andere een kinderstraatkrant, een tv-programma en een kindermuseum ontwikkeld. Sinds 2005 hebben in Peru inmiddels als meer dan zevenhonderd kinderen deelgenomen aan de activiteiten daar. Voor meer informatie: www.pasalavoz.nl. We gaan ervoor om dit project in de verschillende wijken van Rotterdam verder te ontwikkelen en zoveel mogelijk kinderen zo de kans te geven hun stem te laten horen. We wensen je heel veel leesplezier! Het team van Hoedje van Papier.


EVEN VOORSTELLEN… DE REDACTIE VAN DE KRUIDENKIDS

Juliette Hoi! Ik ben Juliette Dumas. Ik ben 11 jaar. Ik zit in groep 7 van de Kruidenhoekschool. Mijn hobby’s zijn: Hofplein theater, scouting, zing, dansen en buitenspelen. Ik wil later actrice worden. Ik vind het leuk aan deze supergave krant te werken. En om te interviewen!

Daan Hoi! Ik ben Daan Wissel en 11 jaar. Ik zit in groep 7 van de Kruidenhoek. Mijn hobby’s zijn hockeyen en tekenen. Ik doe mee aan deze workshop journalistiek en fotografie, omdat ik het leuk vindt om iemand te interviewen.

Zao Hoi! Ik ben Zao Veerman. Ik ben 12 jaar en woon in Rotterdam. Ik zit in groep 7 op de Kruidenhoek. Ik zit bij Tamar en Henk. Mijn hobby’s zijn tekenen, computeren, wii, circus en als het mooi weer is buitenspelen. Ik wil ‘niks’ worden. Het leek me leuk om met deze krant mee te helpen en om iemand te interviewen.

Daniël Peace! Ik ben Daniël en ben 12 jaar. Ik kom uit Ommoord. Mijn hobby’s zijn voetbal, zingen en buiten spelen. Ik koos voor de cursus journalistiek en fotografie, omdat ik heel veel van foto’s houd. En mijn vader werkt ermee.

Fleur Hallo! ik ben Fleur Herrera. Ik ben 12 jaar en zin in groep 8 van de Kruidenhoek. Mijn hobby’s zijn wedstrijd zwemmen en tekenen. Ik wil later topzwemmer worden. Ik vind het heel leuk om aan deze krant mee te doen!

Niels Hé! Mijn naam is Niels de Boer. Ik ben 25 jaar en zit niet meer op school. Ik werk namelijk als journalist. Ik heb de redactie van de Kruidenkids begeleid. Samen met de vijf topjournalisten van de Kruidenhoekschool hebben we dit mooie magazine gemaakt en daar kunnen we heel trots op zijn!


HET LEVEN VAN ONZE SCHOOLDIRECTEUR

Ron is onze directeur van de Kruidenhoek. Als journalisten willen wij hem graag interviewen. We willen namelijk wel eens wat van hem weten. Daarom hebben we een afspraak met hem gemaakt en hem wel drie kwartier geïnterviewd. We zijn heel wat over hem te weten gekomen. Hiervoor wisten we niet zoveel over hem. Maar nu waarderen hem veel meer. Hij ziet ons groeien en doet echt veel voor ons!

Kleine Ron

Ron pestte wel eens, maar het was niet pesten, maar plagen. Hij had redelijke cijfers (negens en tienen) op school. Hij houdt heel erg van toneel en muziek en combineerde dat dan ook. Vroeger wou hij leraar Nederlands worden en nu is hij directeur van de Kruidenhoek school in Ommoord. Hij had soms straf en moest dan op school na blijven. Maar niet zo erg vaak. Ron had Ria vroeger nog niet als vriendin, maar ze waren buren. Hij had vroeger met iemand die Arja heet, nu heeft hij niet zoveel contact met haar. Maar de liefde van hun was vroeger erg groot! Nu wat leuks over Ron: hij was vroeger hippie! Hij speelde ook vroeger in de polder bij Rotterdam-Zuid.

Buiten school

Ron heeft een hele dikke snor en vroeger had hij ook een baard. Eerst vond hij het leuk. Maar van z’n vrouw moet hij zijn snor laten staan, haha ;) Ik vind dat hij best wel leuke hobby’s heeft. Hij houdt van koken, reizen, lezen en muziek. Als hij na school thuiskomt, is het al best laat, dus gaat hij al gelijk koken en even chillen, sigaar roken (mmm) en dan televisie kijken of muziek luisteren. Hij is fan van Trijntje Oosterhuis. Vroeger ging Ron wel heel vaak uit eten met z’n vrouw en zijn kinderen, maar nu niet meer, want de euro is er nu. Best wel lol dat ze niet meer gaan, haha…


Schooldirecteur

Ron vindt zijn werk heel leuk. Als hij een andere baan aangeboden zou krijgen waar hij twee keer zoveel zou verdienen, zou hij die niet aannemen. Hij houdt zoveel van zijn collega’s en leerlingen! Hij doet zijn werk al 32 jaar. Voordat hij een relatie met Ria had, werkte Ria hier al. Hij ging hier niet werken, omdat Ria hier werkte. Ron heeft al sinds hij 19 jaar is een relatie met Ria. Hij vindt niet alle stagiaires even aardig. Hij neemt stagiaires aan van de PABO en het Zadkine. Als z’n jeugdvriendin terug komt zou hij toch bij Ria blijven. Ron kan heel erg met Margot lachen. Iedereen eigenlijk wel. En hij zegt dat Henny niet zo’n zeurkous is als hij lijkt.

Met 20 miljoen

Als hij 20 miljoen euro had, dan zou hij de school platgooien en een betere bouwen. Hij zou op het schoolplein een nieuw klimrek laten plaatsen. En bij de bovenbouw ingang zou hij een toneelhal maken met een tribune. Hij wil een gang maken naar de BSO. Ook wil hij een aparte rookkamer maken, waar de leerlingen niet mogen komen. Van hem mogen de leraren niet roken op het plein. En hij wil een kamertje voor Henny, waar hij niet mag roken. Bij het fietsenhok wil hij liever het gat tussen het fietsenhok en het hek dicht laten maken, zodat mensen er niet langs kunnen.


VERBREED JE BIJ DE BREDE SCHOOLACTIVITEITEN Heb je altijd al eens willen schitteren in een toneelstuk, je eigen rap willen maken of leren hoe je een panna doet? Dit en nog veel meer kon allemaal na schooltijd bij de Kruidenhoek. Alle leerlingen konden zich namelijk opgeven voor heel veel verschillende Brede Schoolactiviteiten. Dat zijn allemaal cursussen in sportieve, creatieve of culturele dingen die je niet op school leert, maar wel heel leuk zijn. Corné heeft bijvoorbeeld zijn eigen strip gemaakt, Lucas is helemaal opgegaan in zijn fantasiedans en Danny kan zichzelf zekeren als hij een berg gaat beklimmen. Onze razende reporters hebben een rondje gemaakt langs alle Brede Schoolactiviteiten. Lees hier wat alle leerlingen hebben gedaan, wie weet zit er iets bij waar jij volgend jaar ook aan mee wilt doen!

Koken

Juliette houdt van koken. Ze doet mee aan een project van de Brede School. Het leukste vond ze de pannenkoeken bakken. Elke dinsdag middag gaat ze koken. Bijvoorbeeld bami, rijst en wafels en nog veel meer. Ze heeft heel veel interesse in koken.

Voetbal

Dines is geïnspireerd door voetbal. Het is een vet coole sport! Daarom heeft hij aan de voetbal brede school activiteit meegedaan. En hoe je het doet? Je loopt met de bal en schiet. Verder speelt hij in de D1 en hij was 6 jaar toen hij begon met voetbal.

Toneel

Kjell de Graaf liet tijdens toneel Jennifer Delgrado heel erg schrikken en rende eng en hard achter haar aan. Jennifer gilde het uit! Op de dinsdag dat het toneel plaatsvond, galmde de hele toneelzaal tot 3 uur later door!

Streetdance

Toen de lessen streetdance aan de gang waren, werd Manuel geopereerd aan zijn knie. De jongen was twee weken lang uit de spotlights. Het was een keiharde operatie. Een strenge Nienke stond in zijn schoenen. Na de twee weken, kwam hij terug als een herboren streetdanceheld!

Rappen

Loek moest op een geweldige dinsdag in 2009 een rap maken. Ze gaven daarna een spetterend optreden. Een rap moet natuurlijk rijmen. Er werd lesgegeven op zijn eigen school en ook nog in zijn eigen klas!

Creatieve les

Christel, Thomas, Iboya, Kyano, Bridget, Andrea kregen creatieve les in knutselen. Dat was in de kleuter gymzaal elke vrijdagmiddag van kwart over twaalf tot kwart over één. De juf liet dan een voorbeeld zien en dat moesten ze na maken. Thomas ging op creatieve les, omdat hem dat heel leuk leek.


Urbanvoetbal

Daniël Smith gaf op een vrijdag in 2009 de beste panna van heel de wereld, zo vindt de speler zelf. In de gymzaal schopte hij de bal met zijn rechterbeen en tikte de bal zo mooi door Loek z’n benen. Het was een opdracht van degene die hem lesgaf.

Klimmen

Imanen, Danny, Tom, Eden, Pim, Zao en Adnan hadden maandag les in klimmen in de grote gymzaal. Je kreeg eerst instructie in de achtknoop en zekeren. Zekeren is het vast maken van het touw aan jezelf. De klimster Zao deed mee, omdat het haar wel leuk leek.

Journalistiek & Fotografie

10 juni 2009 had Fleur Herrera een interview met de directeur van de Kruidenhoekschool (Ron). Het interview vond plaats in het kamertje van Ron. Ze deed het om te kijken hoe de directeur leeft. Ze deed het goed en vond het leuk. Ze deed het interview aan de hand van de 5 W’s en 1 H.

Portretten

Daan heeft aan portrettekeningen meegedaan. Hij vond het leukst om zijn eigen hoofd na te kleien. Hij heeft het gekozen, omdat hij van tekenen houdt. Dus houd je van tekenen en houd je van kleien, dan moet je dit echt een keer proberen.

Striptekenen

Corné Oosterlaan zit op striptekenen, waar je echte strips maakt. Het is op donderdagmiddag in het handvaardigheidlokaal. Hij vindt het leukst om zijn eigen poppetjes te maken. Hij doet het, omdat hij goed kan tekenen en hij houdt ervan.

Badminton

Badminton! Dat deed Sunny, samen met Oscar, Denny, Silfi, Mout, Eline, Jeco Ja, Tom, Jarin en Noa. Sunny zit zelf op badminton en deed daarom mee. Het vond plaats in de grote gymzaal. Je doet er wedstrijdjes, maar je doet er ook andere spelletjes.


Tennis De hele tennisploeg van de Kruidenhoek.

Avondvierdaagse Mede door de Brede School liepen er 82 kinderen de avondvierdaagse.

Percussie De percussiegroep liet hun eigen improvisatie horen aan het publiek.


Judo Ruben ontsnapt aan de greep van Anouk tijdens Judo.

Fantasiedans Roshni danst mee met de te gekke fantasiedans.

De Tuin in! Juliette is hard aan het werk met de cursus “De Tuin in…”


ACHTER DE SCHERMEN BIJ DE BIOSCOOP Onze journalisten zijn woensdagmiddag 17 juni naar bioscoop Cinerama geweest. Je kunt natuurlijk niet echt achter het scherm van de bioscoop kijken, maar we hebben geen normaal bezoek aan Cinerama gebracht. We hebben bioscoopmanager Willem van Eersel geïnterviewd en mochten kijken op de plek waar de films worden gestart. En natuurlijk maakten we meteen gebruik van de mogelijkheid; we hebben de film Kikkerdril bekeken en beoordeeld.

Cinerama al ruim 50 jaar

De bioscoop Cinerama (in de stad) bestaat al 54 jaar en is dus opgericht in het jaar 1955. Eerst was het van Pathé, maar sinds 1980 is het Cinerama. Er is geen economische crisis bij de bioscoop, want mensen gaan juist naar de bioscoop tijdens een crisis. Er werken veel mensen bij Cinerama, veel studenten, mensen achter de kassa, kaartjes verkoop, snoep verkoop, enzovoort. Op dit moment werken er nu ongeveer 22 mensen in de bioscoop Cinerama. De meeste studenten werken zo’n 15 uur in een week. Wat er het meest wordt verkocht is: Koffie, veel popcorn (heel veel!), allerlei soorten frisdrank, zoals cola, 7-up, Fanta, enzovoort. En als het warm is zelfs ijs. Je kan ook een fles champagne bestellen voor 35 euro. Het gebouw heeft 6 filmzalen. Cinerama 1 is de grootste. Verder is het Cinerama brandveilig. Er hangen overal rookmelders en heel veel brandblussers en er is een sprinkler installatie. De stoelen zijn geïmpregneerd. Er is wel een keer een prullenbak in de fik gevlogen!

Kwaliteitfilms

Het Cinerama heeft nooit van die grote wereld actiefilms. Maar ze draaien nu wel Slumdog Miljonair en Coco Chanel. Ze draaien dus niet zomaar alle populaire films, maar wel bijvoorbeeld de films van Harry Potter en Ice Age. Pathé heeft wel misschien iets leukere films, maar het Cinerama heeft films met kwaliteit. Voordat een film bij Cinerama draait, kijken de mensen van Cinerama eerst de hele film af. Bij andere bioscopen kijken ze soms maar een klein stukje van de film. Zo worden 15 films per week bekeken. Niet alle films worden later vertoond in de bioscoop. De directeur bepaald welke films gekozen worden.

Filmprojectie

Hoe werken films? Het werkt als volgt: je hebt drie grote ronde platen. Op de bovenste plaat leg je de filmrol. Dan spint die naar de projector, dan spint die er aan de andere kant weer uit. Dan gaat ie op de onderste plaat. Op de middelste plaat ligt de film die na de film omt die nu aan het draaien is. Zodat ze snel kunnen wisselen van film. Een filmrol weegt 40 kilo. Er is nog nooit een film gestolen.


Bioscoopbezoekers

Per jaar komen er gemiddeld 140.000 mensen. In de bioscoop komen veel gezinnen, maar Cinerama heeft ook veel vaste klanten, meestal zijn dat mensen van een vriendenclubje. De meeste bezoekers zijn tevreden. En ook al zijn ze niet tevreden, daar kan Cinerama niets aan doen, want ze hebben zelf de film uitgekozen die ze wilden zien. Er zijn nog nooit gevechten of ruzies geweest, want mensen komen hier om de film en niet om lol te trappen. Mensen hebben wel eens geprobeerd gratis een film te kijken. Maar of het ze gelukt is, dat kan manager Willem niet weten. Maar als dat zo is, dan hebben ze dat goed gedaan, want hij heeft er niets van gemerkt. Wist je trouwens dat je in Cinerama ook zonder kaartje naar binnen kan om een kopje koffie of thee te drinken. Je mag dan natuurlijk niet naar een film gaan.

Bioscoopmanager Willem

Meneer Willem werkt al bijna 20 jaar bij Cinerama. Vroeger wilde hij nooit manager worden. Hij dacht dat hij teveel verantwoordelijkheid moest dragen en dat hij dat niet kon. Maar, moet je eens wat er van hem geworden is! De functie van Willem is manager en zijn taken zijn: de werknemers betalen, zorgen dat alles netjes blijft, films huren en zorgen dat de rekeningen betaald worden. Per jaar moet er heel veel geld uitgegeven worden aan onderhoud van het gebouw. Het Cinereama gebouw bestaat namelijk al sinds 1955. Willem verdient niet veel salaris per maand, maar hij is blij met zijn leuke baan en met zijn huis en zijn auto. Oh ja, Willem is gestopt met roken toen hij hoorde dat hij aangenomen was bij de Cinerama bioscoop, omdat hij binnen niet mag roken.

Kikkerdril

Er is een jongen, Max. Hij heeft een grotere broer, die heet Jannus. Jannus wordt aan zijn keel geopereerd. Daarom logeert Max een tijdje bij zijn oma. Logeren bij oma is leuk. Zij zorgt voor zieke dieren. Jannus beweert dat hij zonder kikkerdril na de operatie niet meer kan praten. Daarom wil hij dat Max kikkerdril voor hem gaat zoeken. Maar dat is wel een probleem. Max is pas 6 jaar en mag niet te dicht bij het water. Dat vindt zijn moeder te gevaarlijk. Zijn moeder gaat mee met zijn grotere broer naar het ziekenhuis. Max ziet in de sloot kikkerdril. Hij probeert die te pakken, maar dat lukt hem net niet. Als Max op bezoek gaat bij Jannus, laat hij het lege potje zien. Jannus wordt boos. Max loopt weg om kikkerdril te zoeken. Hij struikelt en het potje gaat kapot. Max komt een meisje tegen. Het meisje heet Jesse. Max vertelt over zijn zoektocht naar kikkerdril. Jesse wil graag dierenverpleegster worden. Zij heeft een pleisterpotje. Max ziet dat en wil dat potje hebben. Hij moet eerst Jesse’s slachtoffer zijn. Max wordt ongeduldig. Jesse wordt daar boos om. Als Max dat potje in handen krijgt, hoopt hij snel weg. Hij moet een manier zien te vinden om snel in de natuur te zijn. Als Max over de zieke dieren vertelt, besluit ze om met hem mee te zoeken. Ze beleven allemaal avonturen. Ze zien hoe een rups loopt en een spin. Ze komen oog in oog te staan met een hert en een vos. Zou het Max en Jesse lukken om kikkerdril te vinden?

De Kruidenkids filmrecensie

We vonden het een leuke film, omdat er echte dieren in voorkomen. Je kan er ook om lachen. We zouden er naar toe gaan als je 6 of ouder bent, omdat er ook best spannende stukken in zitten. Houd je van dieren, dan zouden we je deze film aanraden om te gaan bekijken. Zoek je een film met veel actie, dan zouden we je deze film niet aanraden.


De diabolo hype op school Zoals jullie misschien al wisten is diaboloën helemaal in op de Kruidenhoek. Daarom dachten de makers van de Kruidenkids, laten we er een stukje over schrijven!

De geschiedenis van diaboloën

Niemand weet precies wanneer diaboloën is uitgevonden. Geleerden denken dat de Chinezen het hebben uitgevonden. Ze denken dat mensen in China al langer dan 4000 jaar diaboloën. In China worden ook nog steeds diabolo’s gemaakt. Er worden diabolo’s gemaakt die wij nu hebben, maar ook nog steeds van bamboehout! In die stokken maken ze soms ook een fluitje, dan kunnen ze ook nog tijdens het diaboloën fluiten. In 1906 vond de Franse uitvinder Gustave Pillipart een rubberen diabolo uit. Toen was de enige echte goede diabolo uitgevonden. Je hebt nu heel veel verschillende diabolo’s en ook in verschillende groottes.

Diaboloën in 2 stappen

Als je net begint met diaboloën, moet je eerst de diabolo goed kunnen laten draaien. Doe dit zo: 1. Rol de diabolo van rechts naar links. 2. Ga met je rechterhand op en neer. (Ben je links, doe het dan precies andersom.) Tip: Soms gaat de diabolo scheef hangen. Als dat gebeurt, moet je met de stok waarmee je aandrijft juist de andere kant op. Bijvoorbeeld: De diabolo hangt schuin naar voren. Jij gaat dan met je stok dichter naar je lijf toe. Dan gaat de diabolo vanzelf weer recht hangen.

11


KRUIDENBUURTFLITS De Kruidenkids zijn de buurt van de Kruidenhoek ingedoken. Ze spraken met de buren en mensen op straat. Op die manier zijn ze heel veel te weten gekomen over school en de buurt. Wat vinden buurtbewoners van onze school? Zijn er spannende dingen gebeurd in de buurt? En hoe zag vroeger deze buurt eruit? De Kruidenkids zijn overal achtergekomen en hebben het voor jullie opgeschreven.

Chaos voor de school

Ouders parkeren auto’s voor de school, waar het niet mag. Kinderen die op de fiets komen, kunnen nu niet via de stoep naar school.

Een mooie school

Veel buurtbewoners vinden de school en de omgeving van de school erg mooi. Ook vinden ze de leraren heel erg lief.

De Kruidenhoek is schoner

Het is een troep bij de Horizon. In de straat van de Horizon ligt heel veel rotzooi. Bij de andere school in de buurt, de Kruidenhoek, ziet het er veel opgeruimder uit.

Vrije school of Jenaplan?

Sommige buurtbewoners weten niet precies wat voor een school de Kruidenhoek is. Een vrouw noemt onze school een Vrije school en vindt dat het er veel te vrij is. Nou, dan moet ze maar eens langskomen!

Grote karpers bij school

In de vijver vlakbij onze school zwemmen hele grote vissen. Zelfs hele grote karpers! Een visser heeft vorig jaar wel twee karpers van een halve meter gevangen.

Platteland

Vroeger was de buurt van onze school alleen maar platteland. Er waren toen helemaal geen huizen. Wel waren er allemaal boerderijen.

Brand

Op een hoekhuis was er brand. En het was nog wel naast de Kruidenhoek.

Tweeling

Kent u een tweeling docent? Nou, op de Kruidenhoek heeft ooit een tweeling gewerkt.

Kruidenkruimeltjes

De B.S.O. was ooit een kleuterspeelzaal. En toen heette het gebouw ook helemaal geen B.S.O. De kleuterspeelzaal heette toen de Kruidenkruimeltjes.

1974

Niet altijd was de Kruidenhoek een Jenaplanschool. Pas sinds 1974 is onze school een openbare Jenaplanschool.

12


Het schoolplein

Vroeger was het schoolplein niet zoals het nu is. Ooit was het plein veel kleiner en ook was er toen geen achterplein. Gelukkig kunnen we nu veel meer rennen met al die ruimte!

Plantage

Een wietplantage zat vlakbij onze school. Gelukkig is die opgeruimd.

Zwembad

Vroeger zat vlakbij school een zwembad. De squashbaan is namelijk niet altijd hetzelfde geweest. Daar kon je vroeger een frisse duik nemen in plaats van squashen.

Gymzaal weg

Er was ooit brand in de gymzaal. Die is toen helemaal afgebrand. Gelukkig kunnen we nu weer mooi gymen!

INTERVIEW

Hallo beste lezers van de Kruidenkids. We hebben speciaal voor jullie een interview gehouden met mevrouw Wil van de Oudenalders. Mevrouw Wil heeft namelijk vroeger bij de Kruidenhoek gewerkt en woont nog steeds in de buurt. Wat deed u vroeger op de Kruidenhoek? Ik was leesmoeder en ben eigenlijk met nog een paar andere ouders begonnen met de mediatheek en de bibliotheek. En ik ging meestal mee met uitjes en ik liep mee met de avond vierdaagse. Waarom werkte u daar? Ik werkte daar, omdat mijn twee dochters op de Kruidenhoek zaten. Wat vond u van de Kruidenhoek? Ik vond de Kruidenheok een fijne school. Niet al te streng, maar ze gaven (hopelijk geven) toch goed les en de school is goed verzorgd. Hoe lang hebt u bij de Kruidenhoek gewerkt? Ik heb ongeveer vanaf het begin op de Kruidenhoek gewerkt. Dat is ongeveer 40 jaar! Is er veel veranderd dat u weet? Er zijn geen dingen veranderd denk ik met leren enzo. Maar wel met plaatsen van de gymzaal enzo. Als u iets jonger was, zou u nog bij de Kruidenhoek willen werken? Als ik iets jonger was, zou ik nog wel op de Kruidenhoek willen werken.

13


DE KRUIDENHOEK IN BEELD Onze school heeft hele mooie plekjes. Elke dag komen we op school en zijn we gewend aan hoe alles eruit ziet. Maar als je even beter kijkt, dan zie je dat de Kruidenhoek hele leuke, gave en relaxte plekjes heeft. De Kruidenkids hebben hun favoriete plekjes op school met camera vastgelegd.

Op dit schoolbord kan onze leraar heel mooi schrijven.

In de pauze is dit een lekker hangplekje.

In deze grote boom klimmen we vaak.

In mijn klaslokaal voel ik me veiliger dan in andere klassen.

Toch mooi! Leraren hebben dit schilderij gemaakt.

Dit digibord is best wel louw.

Dit is de bank in mijn klas, hier kan je lekker chillen.

Het klimrek zit ik vaak op, omdat ik er ook op chill!

In de mediatheek lees en leen ik elke week informatie.

Ons voetbalgoal, helaas is ie geverfd. 14


STICHTING BOSHUYSEN

2009 Kruidenhoek Kruidenkids