Page 1

Magazine The Bloemhof Kids - Kinderraad Bloemhof - November 2009

Magazine van de Kinderraad van Bloemhof

Even voorstellen: de Kinderraad van Bloemhof Op pad met de vrijwilligers van AAB De Superkids-strip, puzzels en nog veel meer!


Van de Kinderraad Bloemhof Bloemhof bloeit door ons! Hoe schoon is de wijk? Dat zijn we met deze nieuwe Kinderraad van Bloemhof gaan onderzoeken. De eerste Kinderraad bedacht de drie omgangsvormen die overal in de wijk te vinden zijn:

Wij maken schoon Wij denken na Wij helpen elkaar Wij gingen aan de slag met de omgangsvorm ‘Wij maken schoon’. Eerst gingen we brainstormen en toen ontdekten we dat er nog veel vies is. Langs en in het water van de Lange Hilleweg ligt veel rommel. In de speeltuin liggen lege wietzakjes. Mensen plassen in hoekjes en er ligt overal hondenpoep. Gelukkig ontdekten we dat daar ook iets aan wordt gedaan. AAB (wat Actieve Alerte Bewoners betekent) wil Bloemhof ook veilig en schoon maken. Dus gingen we met ze mee. We hebben samen heel hard gewerkt aan dit magazine, dus we hopen dat jullie het leuk vinden.

Van de redactie van Stichting Hoedje van Papier Met gepaste trots presenteren we de resultaten van de Kinderraad in Bloemhof, die door de inzet van velen, maar vooral door de kinderen uit Bloemhof, tot stand is gekomen. We hopen dat alle kinderen die hebben meegewerkt het leuk en leerzaam hebben gevonden. Stichting Hoedje van Papier gaat uit van kennis, talenten, creativiteit en verantwoordelijkheidsgevoel van kinderen en wil dit samen met hen verder ontwikkelen. Op deze manier proberen we een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling vankinderen en te werken aan hun zelfbeeld en zelfvertrouwen. Met de medewerking van veel enthousiaste en goede vakkrachten is het gelukt dit project tot een succes te maken. Vooral ook dankzij de begeleiding van stichting De Meeuw, de begeleidingsorganisatie die werkt aan kansen voor kinderen. Dankzij alle betrokken partijen hebben we de mogelijkheid gekregen met de kinderen reportages te maken van spannende plekkenin en buiten de wijk en interviews te houden met mensen uit de wijk. Er is voor veel kinderen een nieuwe wereld opengegaan. We wensen je heel veel leesplezier! Het team van Hoedje van Papier.

Van de redactie van Stichting Welzijn Feijenoord Stichting Welzijn Feijenoord (SWF) organiseert allerlei activiteiten voor kinderen van 4 t/m 12 jaar in de deelgemeente Feyenoord, zoals Dans, Toneel, Crea/ Knutselclub, Kookclub superChefs, Girlsclub en Boyszone. Vanaf 1 januari 2010 kun je deze activiteiten en nog vele andere ook bekijken op www.swfkidzclub.nl. Neem eens een kijkje en klik op het buurthuis bij jouw in de buurt. Veel kijk- en leesplezier! Stichting Welzijn Feijenoord


Wij zijn de Kinderraad!

Virgil

De Groeneweg (Pantarijn), groep 8

“Ik doe mee aan de Kinderraad omdat ik verder niet veel anders te doen heb. Hier maak je weer nieuwe vrienden. Ik vind Bloemhof niet altijd veilig. Ik geef de wijk daarom een 6-. Er zouden meer speeltuinen moeten komen.”

Furkan

Oranjeschool, groep 7

“Ik ben bij de Kinderraad, omdat ik mijn ideeën met mensen wil delen. Mijn hobby is rappen.”

Muhsin

Jaouad

“Het leukste van de Kinderraad vind ik om te helpen met de wijk schoon te houden.”

“Ik wil mijn ideeën delen, daarom zit ik bij de Kinderraad. Het leukste van de Kinderraad vind ik het interviewen. Mijn hobby is voetballen.”

De Sleutel, groep 8

Oranjeschool, groep 7

Umut Ilaya

Theresiaschool, groep 7

“Ik vind het leuk om mee te doen met de Kinderraad, omdat ik zo kan helpen om de wijk te verbeteren.”

De Oversteek (Pantarijn), groep 7

“Ik doe mee aan de Kinderraad, omdat ik wil meehelpen om de wijk schoon te houden. Het leukste van de Kinderraad vind ik het interviewen. En om nieuwe vrienden te ontmoeten.”

Seda

De Groeneweg (Pantarijn), groep 8

“Vorig jaar deed ik ook mee aan de Kinderraad. Het is leuk omdat je mag filmen, interviewen en kunt praten over de buurt.”

En wij helpen mee... Renate

Medewerker Buurthuis Irene

“Ik help de Kinderraad vanuit stichting Welzijn Feijenoord. Een leuke klus, want ik doe graag goede dingen voor de wijk Bloemhof. De door de Kinderraad bedachte omgangsvormen helpen daarbij.”

Ellen

Eindredacteur NL10 en freelance journalist

“De Kinderraad doet verslag van alles wat er in de wijk gebeurt om de buurt schoon te houden. Omdat ik journalist ben, kan ik hen daarbij helpen.” Met dank aan Abidin en Deveny.

Cynthia

Theresiaschool, groep 7

“Ik deed vorig jaar ook al mee aan de Kinderraad, daarom vind ik het superleuk om weer mee te doen. Het leukste vind ik dat je regels mag bedenken.”


Dit vinden we leuk in de wijk!

Dit vinden we vies! Overal in de buurt ligt poep. Vooral in de straten rond Buurthuis Irene, waar we samen kwamen met de Kinderraad. Bijna iedereen heeft wel een keer in de hondenpoep gestaan!

Wat vinden mensen in de wijk van Bloemhof? Wat zou je willen veranderen aan de wijk? Jessica: “Er is geen ruimte voor kinderen. Er zou meer ruimte moeten komen en ook meer natuur. En er zijn veel hangjongeren nu.”

Wat zou u willen veranderen aan de wijk? Meester Rishi, basisschool de Oversteek (Pantarijn): “Er zou wel meer natuur kunnen komen in de wijk. En er ligt overal veel poep.”

Wat zou u willen veranderen aan de wijk? Voorbijgangers: “Er zou meer gelijkheid mogen komen in de wijk, zodat er minder groot verschil is tussen arm en rijk. En er is wel heel veel verkeer in de wijk. Ook zouden ze niet alleen hondenbelasting moeten doen, maar ook kattenbelasting, want die poepen ook overal. Dan zouden ze ook een boete moeten krijgen.”


Op pad met AAB Er kwamen twee mensen van Actieve Alerte Bewoners (AAB) langs bij de Kinderraad, Anneke en Bianca. AAB schrijf je met een B. Want het zijn geen apen, maar bewoners die de wijk in de gaten houden. Wie kan er lid worden van AAB? “Alle mensen die in Bloemhof-Zuid wonen.” Wat doen jullie? “Rondlopen en opletten, bijvoorbeeld of de lantarenpalen branden, of er troep of vuil ligt, of waterputten overstromen en of de speeltuinen veilig zijn. Eigenlijk letten we op of alles schoon, heel en veilig is. We melden het bij de deelgemeente als iets niet goed is.”

geluiden uit bloemhof

Hoe vaak gebeurt dat? “Soms heel vaak en soms minder vaak. We controleren ook altijd of er iets is gedaan met onze melding.” Kunnen jullie ook boetes geven? “Nee. We zijn ook maar gewoon bewoners. Dat mogen we niet. Als er iets is, geven we dat door aan de politie. En ook bij Ed en Rino, de wijkagenten.” Letten jullie alleen op foute dingen of ook op goede dingen? “Allebei.” Krijgen jullie hiervoor betaald? “Nee, het is vrijwilligerswerk.” Tot hoe laat en wanneer werken jullie? “We lopen meestal tussen 8 uur of om 10 uur ’s avonds op verschillende dagen.”

Als jullie weten dat er te weinig speeltuinen zijn, wat doen jullie dan? “Dan zeggen we dat tegen de deelgemeente, maar dat is moeilijk. Meestal duurt het lang voordat we weten of er nieuwe speeltoestellen mogen komen.” Wat doen jullie als je ziet dat een oudere kinderen uitscheldt? “Dan vragen we aan die oudere ‘waarom doet u dat?’” Waarom doen jullie mee met AAB? “Voor de veiligheid. We vinden het leuk om in Bloemhof te wonen en we willen dat het hier schoon, heel en veilig blijft.” Hoe lang bestaat AAB al? “7 jaar.” Wie heeft AAB opgericht? “Anneke met nog twee andere mensen.” Hoe lang wonen jullie in Bloemhof? Anneke: “10 jaar.” Bianca: “7 jaar.”


Met AAB de wijk in. We liepen een rondje door de wijk, net zoals AAB dat altijd doet. Ze letten dan op van alles. Buiten zien we meteen graffiti op de muur. Als Anneke iets ziet spreekt ze dat in op de voicerecorder van haar telefoon. Daar maakt ze thuis een lijst van, zodat de andere groep kan controleren of er ook iets aan is gedaan. In de Heer Danielstraat ligt veel poep. Ook staat er een kapotte en niet gebruikte auto al meer dan twee weken op de parkeerplaats. Dat wordt aan de politie gemeld. Verderop is een steen uit de stoep gehaald. In de West Pietermanstraat is een lamp in een poortje kapot. Dat meldt AAB aan de woningbouw. Ook is er een elektriciteitshuisje kapot. Dat is gevaarlijk. De West Pietermanstraat is verder heel schoon. Verderop staat een poortdeur open. Die doen we dicht. Poortdeuren moeten dicht, zodat mensen niet in de tuinen kunnen komen als ze er niet wonen. Op de muren van Buurthuis Irene staat een mooie muurschildering, maar daarop staat ook graffiti. En er liggen kapotte bierflesjes, terwijl er een prullenbak staat. Wij vinden het goed wat AAB doet.


SUPERKIDS

Drie vrienden lopen door Bloemhof.

“Je moet wel een poepzak kopen, anders krijg je een boete.”

Woordzoeker Zoek deze woorden:

AAB

BRAND

KINDER

SCHOON

VIES

WIJK

REBUS

WERK

HULP

NIET DOEN

Dan stapt één van de vrienden in de poep!

“Kijk daar is de politie.” “Oh nee, wegwezen!”

“Oh sorry... Die was van mijn hond.”

“Ik zal het opruimen, daar wordt de wijk ook schoner van.”


2009 Kinderraad Bloemhof Bloemhofkids  
2009 Kinderraad Bloemhof Bloemhofkids  
Advertisement