Page 1

Hoedje van Papier in de Wijk - Nieuws van de Jeugd van Tegenwoordig - Editie 1 - Juni 2009

Even voorstellen... De Juliana van Stolberg redactie Naar het stadhuis

Interviews Op onderzoek uit in de buurt En nog veel meer!


Van de redactie van Nieuws van de Jeugd van Tegenwoordig Voor jullie ligt de allereerste editie van Nieuws van de Jeugd van Tegenwoordig. Een uitgave die is gemaakt door ons: jonge verslaggevers en fotografen uit de Rotterdamse wijk Liskwartier. We laten jullie zien waaraan we hebben gewerkt tijdens de workshop Journalistiek en Fotografie van Stichting Hoedje van Papier. We hebben heel veel mensen geïnterviewd, spannende uitstapjes gemaakt en zijn op onderzoek uit geweest in de buurt. Alles wat we hebben gedaan, is ook vastgelegd op fotocamera. Jullie lezen in dit kindermagazine over wat buurtbewoners goed en niet goed vinden aan het Liskwartier. Maar ook een interview met jeugdagente Claudia die vertelt over haar werk. Daarnaast hebben we een verslag gemaakt van ons bezoek aan het stadhuis aan de Coolsingel. Alle informatie en foto’s die we tijdens de workshop hebben verzameld en de stukjes die we hebben geschreven, presenteren we met trots in deze Nieuws van de Jeugd van Tegenwoordig.

Van de redactie van Stichting Hoedje van Papier Met gepaste trots presenteren we het kindermagazine van het Liskwartier dat door de inzet van velen, maar vooral door de kinderen van de Juliana van Stolbergschool, tot stand is gekomen. We hopen dat alle kinderen die de workshop hebben gevolgd het leuk en leerzaam hebben gevonden. Stichting Hoedje van Papier gaat uit van kennis, talenten, creativiteit en verantwoordelijkheidsgevoel van kinderen en wil dit samen met hen verder ontwikkelen. Op deze manier proberen we een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen en te werken aan hun zelfbeeld en zelfvertrouwen. Met de medewerking van veel enthousiaste en goede workshopleiders is het gelukt dit project tot een succes te maken. Door hen hebben we de mogelijkheid gekregen met de kinderen reportages te maken van spannende plekken in en buiten de wijk en interviews te houden met belangrijke en beroemde mensen uit de wijk en de stad. Er is voor veel kinderen een nieuwe wereld opengegaan. Stichting Hoedje van Papier is oorspronkelijk opgezet om een project voor werkende (straat)kinderen in de stad Cusco in Peru te ondersteunen. Liesbeth Kerstens is de initiatiefneemster. Ook bij dit project geldt dat Stichting Hoedje van Papier zich inzet om kinderen een stem te geven en hen in zichzelf wil laten geloven. We doen dit alles door samen te werken met heel veel kinderorganisaties en vakmensen die verstand van zaken hebben en goed met kinderen kunnen werken. Met hen hebben we onder andere een kinderstraatkrant, televisieprogramma en kindermuseum ontwikkeld. Sinds 2005 hebben in Peru inmiddels al meer dan zevenhonderd kinderen deelgenomen aan de activiteiten. Voor meer informatie www.pasalavoz.nl. We gaan ervoor om dit project in de verschillende wijken van Rotterdam verder te ontwikkelen en zoveel mogelijk kinderen de kans te geven hun stem te laten horen. We wensen je heel veel leesplezier! Het team van Hoedje van Papier.


Even voorstellen... De redactie van dit magazine

Ik ben Devi Malhoe (9). Mijn hobby’s zijn zingen, dansen en spelen. Mijn lievelingsvak op school is leefstijl. Ik doe mee met de workshop omdat ik wel houd van teksten schrijven, foto’s maken en interviewen. Interviewen lijkt me ook het leukste om te doen.

Ik ben Fadime Ölmez (10). Mijn hobby’s zijn sporten en buiten spelen. Ik doe mee met de workshop omdat het me leuk lijkt om te doen. Ik heb een zus en een broertje. Mijn lievelingsvakken zijn rekenen, spelling en toetsen maken. Ik zit in groep 6 en ben op 13 december jarig. Mijn lievelingsdier is een paard.

Ik ben Sarah Sadek (10). Mijn hobby’s zijn zwemmen, computeren en buiten spelen. Mijn lievelingsliedjes zijn de liedjes van Beyoncé. Mijn lievelingsdier is een jaguar. Ik doe mee met de workshop omdat ik fotograferen en stukjes schrijven leuk vind.

Ik ben Angeline Kimberley Baktawar (11). Later wil ik zwemster of verpleegster worden. Mijn lievelingsdieren zijn alle tamme dieren. Mijn hobby’s zijn zwemmen, taekwondo, gymmen, gek dansen en zingen onder de douche. Ik doe mee met de workshop omdat ik dacht ‘waarom niet?’ Tijdens de workshop wil ik het liefste fotograferen en in andermans zaken snuffelen. Mijn motto is ‘ik ben wie ik ben’.

Ik ben Felicia Lily Goncalves (12). Mijn hobby’s zijn zwemmen, fietsen, dansen, koken en ‘chillen’. Ik doe mee met de workshop omdat het me leuk lijkt en Lindsey heeft me erover verteld. Het liefste wil ik tijdens de workshop naar het politiebureau. Het leukste aan mijn buurt vind ik het achterplein achter de huizen.


Ik ben Latifa Hokstam (11). Mijn hobby’s zijn zwemmen, met mijn konijn spelen en zingen onder de douche. Ik doe mee met de workshop omdat het me leuk lijkt om te fotograferen en ik wil later misschien journalist worden. Mijn lievelingsdieren zijn een paard en een konijn. Mijn lievelingseten is stamppot met karbonade. Mijn lievelingsvak is rekenen.

Ik ben Samira Lechheb (10). Ik zit in groep 7 en ben jarig op 5 augustus. Wat ik het liefste doe is buiten spelen, slapen, televisie kijken en computeren. De leukste vakken op school vind ik schrijven, spelling en geschiedenis. Mijn juffen heten Rebecca en Aysa. Ik vind journalistiek leuk. Ik ben Marokkaans en Nederlands. Mijn lievelingsdieren zijn een dolfijn, paard, aap en konijn. Ik heb twee broers.

Ik ben Esmée Wiemans (11). Mijn hobby’s zijn zwemmen, dansen, muziek luisteren en computeren. Ik wil later verpleegster, danseres of dierenartsassistente worden. Ik doe mee met de workshop omdat het me leuk lijkt en omdat ik graag naar het nieuws kijk. Het leukste lijkt het me om naar het politiebureau te gaan en daar foto’s te maken. Mijn motto is ‘lauw is cool, cool is lauw’.

Ik ben Ouassima Oulad Abdellah (11). Mijn hobby’s zijn zwemmen en vechten. Mijn lievelingsvak is aardrijkskunde. Mijn lievelingsdier is een paard. Ik doe mee met de workshop omdat ik het leuk vind. Het leukste om tijdens de workshop te doen vind ik mensen interviewen.

Ik ben Lindsey Dionisa Lubrano (11). Mijn hobby’s zijn taekwondo, Koreaans kickboksen, zingen en vakantie hebben. Ik doe mee met de workshop omdat ik het leuk vind om voor de krant te schrijven en ik heb er veel over gehoord van een vriendin. Het leukste aan de workshop lijkt het me mijn eigen krant te ontvangen. Het leukste aan mijn buurt vind ik dat ik schuin tegenover een ijszaak woon.

Juf Angelique van Tilburg en juf Amela Fekovic


Oefenen met een artikel uit de krant Journalistieke vragen: wie, wat, waar, wanneer en waarom? Een journalist moet zich aan een aantal regels houden om een zo goed mogelijk artikel te kunnen schrijven. De regels noemen ze ook wel de vijf w’s. Door de vragen wie, wat, waar, wanneer en waarom te stellen, kan een journalist een zo volledig mogelijk stuk maken waarin alle belangrijke informatie staat. Om zelf goede artikelen te kunnen schrijven, oefenen we eerst met de vijf w’s door een zelfgekozen artikel uit de krant onder de loep te nemen.

Man in onderbroek draait door op de Bergsingel

NOORD - Maandagochtend rond half elf kreeg de politie de melding dat een man in zijn onderbroek diverse mensen aan het slaan was. Hij zou in een telefooncel vernielingen hebben gepleegd en zou een steen naar een langsrijdende auto hebben gegooid. Hij had een vrouw van haar scooter afgetrapt en had haar tegen haar hoofd geslagen. De bestuurster had haar bromfietshelm nog op. Tevens had de verdachte een andere vrouw geslagen met een riem of koord dat uit de telefooncel kwam. De man is vervolgens weggereden vanaf de Bergsingel in de richting van de Gordelweg. Agenten stelden direct een onderzoek in en zagen op de kruising Kleiweg en Rozenlaan de man staan. Hij had net zijn brommer tegen de gevel geplaatst. De verdachte rende weg toen hij de politiemensen zag. Agenten achtervolgden de man door diverse straten en hielden de verdachte staande op een terrein van de kerk bij de Rozenlaan. Dit nadat hij over een hek was geklommen. Hij is door politiemensen met gepast geweld aangehouden. De man, die alleen de Franse taal spreekt, is overgebracht naar een politiebureau. (Bron: Maasstad weekbladen, woensdag 6 mei 2009) Wat is er gebeurd? Iemand is doorgedraaid en heeft mensen lastiggevallen. Daarna is hij op de vlucht geslagen voor de politie. Wie deed het? Een man in zijn onderbroek die alleen de Franse taal spreekt. Waar is het gebeurd? In Rotterdam Noord. Onder andere in de straten Bergsingel, Rozenlaan en Kleiweg. Wanneer is het gebeurd? Maandagavond 4 mei. Waarom is het zo gegaan? De man is op de vlucht geslagen omdat hij dingen deed die niet mocht. Waarom hij in zijn onderbroek rondliep en mensen heeft lastiggevallen is niet duidelijk.


Wat vinden buurtbewoners van het Liskwartier? Jeff van Dijk van Café Doen Door Samira

Wat vindt u niet goed aan de buurt? De putten op straat lopen soms niet goed door en dan gaan ze heel erg stinken. Maar eigenlijk vind ik de buurt heel erg leuk. Wat vindt u dan leuk aan de buurt? Het is hier gezellig. Er staan bloembakken op straat en ik maak nooit mee dat er iets wordt gesloopt.

Jan Willem Stoker van City Gym Door Sarah

Meneer Jan Willem Stoker is de baas van sportschool City Gym aan de Zaagmolenstraat. Hij vindt dat er meer afvalbakken moeten komen in de buurt en meer politie voor de veiligheid. Hij zegt ook dat stoplichten belangrijk zijn. Hij vindt sporten belangrijk omdat je als je niet sport sneller bepaalde ziektes kunt krijgen zoals suikerziekte. En omdat veel kinderen te dik zijn en als je te dik bent is dat niet goed voor je gezondheid. Jongeren tot 17 jaar kunnen bij City Gym gratis sporten. Dat is goed voor de kinderen in de buurt.

Mevrouw Mina Door Fadime en Devi

Ik heb aan mevrouw Mina die bij de tramhalte stond te wachten gevraagd wat zij van het uitgebrande gebouw naast de ‘Vidioot’ aan de Bergweg vindt. Ze vindt het niet erg. Ze zei: ‘Ik heb er geen problemen mee, van mij mag het zo blijven.’ Maar het gebouw staat er al heel lang zo bij en niemand knapt het op. Zo blijft het afval en dat is niet goed. Wij vinden dat het gemaakt moet worden want het ziet er niet mooi uit.


Tweede Wereldoorlog in Rotterdam Noord Door Felicia, Angeline, EsmĂŠe, Lindsey en Devi Aan de Schiebroekselaan is een bunker van de Tweede Wereldoorlog. Het gebouwtje is nu een bloemenwinkeltje. Achter de bunker is een luik met twee deuren aan de zijkant.

Rond 1913 is het huis aan de Schiebroeksestraat nummer 4 gebouwd. Op 14 mei 1940 is het verwoest door de Duitsers. Dat staat ook op een steen in de muur van het huis. Meneer Gerard Martens heeft een foto gemaakt van hoe het vernielde huis er na het bombardement uitzag.

Foto:www.engelfriet.nl

Duimdrop Koningsveldeplein Door Samira, Sarah, Latifa en Ouassima Duimdrop is een container waar kinderen met een pasje spullen kunnen lenen om mee buiten te spelen. De mensen die daar werken heten mevrouw Irene, meneer Fehmi en mevrouw Betty. Er zijn een aantal regels waar kinderen zich aan moeten houden als ze spullen willen lenen.


Interview met… Mevrouw Betty Kunt u uitleggen wat uw werk inhoudt? Duimdrop leent van maandag tot en met zaterdag speelgoed uit om mee buiten te spelen op het Koningveldeplein. Het is voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Hoe lang werkt u hier al? Bijna vijf jaar op dit plein, maar ik werk al twaalf jaar voor Duimdrop. Wat vindt u leuk aan uw werk? Ik vind alles leuk. Als het kan wil ik hier tot mijn 65ste blijven. Speelt u zelf weleens mee met de kinderen? Ja, soms vind ik het leuk om mee te spelen. Wat vindt u van de kinderen? Meestal leuk en dan luisteren ze heel goed, maar sommige kinderen doen af en toe wel vervelend. Wat vindt u van het plein? Ik vind het een leuk plein, maar het materiaal moet verbeterd worden. Er moeten bijvoorbeeld meer schommels komen. Welke dagen bent u hier? Dat is verschillend, want we werken met een rooster. Maar meestal maandag en vrijdag.

Interview met… Denize Snel (11) Wat vind je het leukst aan het plein? Ik leen vaak skeelers, maar ik vind eigenlijk alles leuk. Er is hier heel veel te doen. Waarom kom je hier graag? Omdat het leuk en gezellig is.

Interview met… Zeynep (12) en Vildan (13) Wat vind je leuk aan het plein? Het is hier meestal leuk en gezellig. Waarom kom je hier graag? Omdat het vlak bij ons huis is. Wat vinden jullie het leukst om te doen op het plein? Chinese tafel, dat is een spel met een bal en een tafeltennistafel. Om dat te kunnen spelen, lenen we bij Duimdrop een bal.

Interview met… Oppastante Margriet Komt u graag op het plein bij Duimdrop? Ja, met mijn oppaskinderen. Meestal drie keer per week. Er is genoeg te doen. Iedereen speelt met elkaar en er wordt niet vaak ruzie gemaakt. Wat lenen uw oppaskinderen graag? Een kinderwagen, stoepkrijt en tennisrackets.


Op bezoek bij het stadhuis aan de Coolsingel

Door Devi In het stadhuis kregen we een rondleiding van meneer Erik Visser. Hij werkt als bode.Toen we al heel veel hadden gezien kwamen we aan in de raadzaal. De raadzaal is een zaal waar alle politieke partijen verzamelen en vergaderen over belangrijke dingen in Rotterdam. Boven aan de raadzaal stond er iets geschreven, namelijk ‘audendo atque agendo res romana’. Dat betekent ‘door te durven en te waken is de Romeinse staat groot geworden’. In de raadzaal staan allemaal stoelen, vooraan in het midden zit de burgemeester. Aan de rechterkant van de zaal zit de pers, aan de linkerkant zit de bode van dienst. Ook zie je overal in de zaal schilderijen van vroeger. Door Ouassima Davidfiguur Er staat in de hal van het stadhuis een beeld van een naakte man waar onder staat ‘Sterker door Strijd’. Dit heeft te maken met de Tweede Wereldoorlog en het is ook het motto van Rotterdam. Prinses Wilhelmina heeft het beeld in 1948 aan Rotterdam geschonken. Door Esmée De burgemeester van het jaar 1914 had een wedstrijd georganiseerd. De winnaar mocht het stadhuis bouwen. De winnaar was Henri Evers. Het stadhuis is gebouwd tussen de jaren 1914 en 1918. Daarna moest het nog ingericht worden. Daar hebben ze twee jaar over gedaan. Het was uiteindelijk af in 1920. In de trouwzaal zitten twee kogelgaten in de muren met de wandschilderingen. Een is te vinden onder een mevrouw haar oksel en de ander net onder de blaadjes van een boom. Door Sarah Hoe weten de mensen dat ze moeten vergaderen? De vergadering is op een vaste dag en tijd. Maar er gaat altijd een bel om ervoor te zorgen dat iedereen ook echt komt. Soms bellen we wel drie minuten lang omdat het erg lang kan duren voor iedereen er is. Wat betekenen de schilderijen in de raadzaal? Op de schilderijen staan afbeeldingen van waar de haven groot mee is geworden. Zo zag het er vroeger uit in de haven van Rotterdam. Er was graanoverslag en er waren veel schepen en ook stukgoederen.


Interview met… Jeugdagente Claudia We hebben jeugdagente Claudia geïnterviewd. Ze werkt bij het bureau aan de Zaagmolenstraat in Rotterdam Noord en is er speciaal voor jongeren onder de 18 jaar. Waarom heeft u dit werk gekozen? Ik houd van spanning en van nieuwe mensen ontmoeten. Werken bij de politie is een combinatie van deze twee dingen. Wilde u dit werk ook al doen toen u klein was? Ik wilde eigenlijk altijd al agente worden, maar ik heb toch eerst ander werk gedaan. Eerst heb ik gestudeerd en daarna heb ik in de horeca en het bedrijfsleven gewerkt. Later kreeg ik de kans om bij de politie te gaan werken. Wat hangt er allemaal aan uw riem? Een wapenstok, deurklem, ring voor de zaklamp, portofoon, pepperspray, een pistool, kogels en een telefoon. Welk wapen gebruikt u het meest? Mijn mond. We willen problemen altijd het liefst oplossen door met jongeren te praten. Heeft u zelf weleens pepperspray in uw ogen gekregen? Ja, op de politieschool. En dat voelt niet fijn. Wat is het ergste dat u heeft meegemaakt? Dat ik iemand heb gezien die zichzelf had opgehangen. Is uw werk gevaarlijk? Ja, soms wel omdat er weleens gevaarlijke mensen op straat lopen. Bijvoorbeeld mensen met messen en mensen die drugs gebruiken. Wat gebeurt er als jongeren door de politie worden opgepakt en ze zijn nog niet volwassen? Dan gaan ze naar bureau Halt. Daar krijgen ze een taakstraf, zoals rommel van de straat opruimen. Wat gebeurt er als je jonger dan 12 jaar bent? Dan kun je ook straf krijgen. Die straf heet een Stop-reactie. Worden er veel kinderen opgepakt die nog geen 12 jaar zijn? Ja, soms begint het al in groep 6 of 7. Ze breken dan in bij auto’s, stelen uit winkels of vernielen spullen van anderen.


Kijk eens hoe mooi onze wijk is...


STICHTING BOSHUYSEN

2009 Juliana van Stolbergschool Nieuws van de Jeugd van Tegenwoordig  
2009 Juliana van Stolbergschool Nieuws van de Jeugd van Tegenwoordig  
Advertisement