Page 1

Workshop Hoedje van Papier in de Wijk - Magazine DominikidZ - Oktober 2009

Nieuwtjes van onze school in Blijdorp

Interview met een oud-strijder Een kijkje achter de schermen bij Rotterdam Airport

Als muzikant de wereld rond Interviews op onze school En al het belangrijke nieuws !


Een grappig oogje van te voren! Hoi! Hier zijn de kinderen van DominikidZ. Dat is het magazine dat voor uw neus ligt, geschreven door kinderen groep 7 en 8 van de Dominicusschool. We hebben het magazine samen met Stichting Hoedje van Papier gemaakt. We hebben geleerd dat het leven van een journalist om nieuws gaat. Je moet heel nieuwsgierig zijn en altijd zoeken naar nieuws. En je moet altijd denken aan de 5W’s+H of te wel: wie? wat? waar? wanneer? waarom? en hoe? Door altijd die vragen te stellen, kom je overal achter. En weten jullie eigenlijk ook al wat nieuws is? Nou dat is een belangrijke gebeurtenis die nog maar net gebeurd en/of nog maar net bekend is. Als je een foto neemt moet alles goed in beeld zijn. En je kunt beter niet tegen de zon in fotograferen. Dat hebben we allemaal geleerd! In dit magazine lees je over een ex-militair die vertelde dat oud-Rotterdam onder onze school ligt begraven, over een muzikant die trommelend de wereld over reist en over hoe het er aan toe gaat achter de schermen van Rotterdam Airport. Ook zochten we naar nieuws uit de buurt en interviewden we heel veel meesters en juffen. Is er nog meer? Dat zal vast wel. Maar dat kom je wel te weten als je DominikidZ leest. Dus lees maar snel verder! Veel lees plezier! Cynthia Redactie DominikidZ

Van de redactie van Hoedje van Papier Met gepaste trots presenteren we het kindermagazine Dominikidz dat door de inzet van velen, maar vooral door de kinderen tot stand is gekomen! We hopen hiermee dat alle kinderen die aan de workshop hebben meegedaan het leuk en leerzaam hebben gevonden. Stichting Hoedje van Papier gaat uit van de kennis, talenten, creativiteit en verantwoordelijkheids-gevoel die in kinderen schuilt en wil dit proberen verder met hen te ontwikkelen. Op deze manier proberen we een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen en te werken aan hun zelfbeeld en zelfvertrouwen. Met de medewerking van vele enthousiaste en goede workshopleiders is het gelukt dit project tot een succes te maken en hebben we de mogelijkheden gekregen met de kinderen reportages te maken van spannende plekken in en buiten de wijk en interviews te houden met belangrijke en beroemde mensen uit de wijk en de stad. Kortom, er is voor veel kinderen een nieuwe wereld opengegaan. Stichting Hoedje van Papier is oorspronkelijk opgezet om een project voor werkende (straat)kinderen in Cusco, Peru te ondersteunen. Het is daar opgezet door Liesbeth Kerstens. Ook hier geldt dat dit project zich inzet om kinderen een stem te geven en hen in zichzelf te laten geloven. Net als hier gebeurt dit door samen te werken met heel veel kinderorganisaties en vakmensen die verstand van zaken hebben en goed met kinderen kunnen werken. Hiermee wordt onder andere een kinderstraatkrant, een tv-programma en een kindermuseum ontwikkeld. Sinds 2005 hebben in Peru inmiddels als meer dan 700 kinderen deelgenomen aan de activiteiten daar. Voor meer informatie: www.pasalavoz.nl. We gaan ervoor om in vele wijken in de deelgemeente Feijenoord en andere aandachtswijken dit project verder te ontwikkelen en zoveel mogelijk kinderen zo de kans te geven hun stem te laten horen. We wensen je heel veel leesplezier! Het team van Hoedje van Papier.

Bart van Zessen Workshopbegeleider


Even voorstellen... de redactie van Dominikidz

Dit is Cynthia. Ze is 12 jaar en komt altijd op de fiets naar school. Ze is op het vliegveld geboren. Ze vindt het leuk om te interviewen. (door Vanessa)

Shivani is 12 jaar. Haar hobby is dansen. Ze doet aan Hindoestaanse dans. Ze doet mee aan Journalistiek en Fotografie omdat het haar leuk lijkt. (door Gaby).

Dit is Davy de Jong en hij is 11 jaar. Hij zit op de Dominicusschool en doet mee omdat hij journalistiek informatief vindt. (door Evert)

Hallo, dit is Kajal. Ze is 10 jaar oud. Haar hobby’s zijn dansen en zingen. Ze zit bij een club en het is er erg gezellig. (door Cynthia)

Dit is Marinda, ze is 11 jaar. Haar hobby’s zijn voetbal, foto’s maken en lezen. Buiten speelt ze op het plein. Ze omschrijft zich als een aardig en slim meisje. (door Naoufal)

En dit is Richard. Hij vindt grappige dingen leuk. Hij heeft twee poezen en wil later piloot worden. Hij is 10 jaar. (door Amine)

Hij heet Evert en is 11 jaar. Hij is een man en zit op de Dominicusschool in Rotterdam. (door Davy)

Dit is Amine. Zijn oom voetbalt bij NEC. Het is de broer van zijn moeder. (door Richard)

Vanessa is 11 jaar. Haar achternaam is Pesciotti. Ze is in Italië, in Rome geboren. Ze houdt van dansen en zingen. (door Kajal)

Dit is Naoufal. Hij is 11 jaar en houdt van voetbal, Tang Soo Do, foto’s maken en lezen. Hij speelt het liefst op straat. Hij vindt zichzelf als een aardige en slimme jongen. (door Marinda)

En dit is Gaby van de Gun. Ze is 11 jaar en woont in Rotterdam. Ze zit op korfbal, net al haar ouders. (door Shivani)

Hoi! Ik ben Thyra en ik ben 12 jaar. Ik hou van dansen, maar het meest hou ik van uitslapen. Ik doe mee met journalistiek want het leek me best grappig! (door Thyra)


Oefenen met een artikel uit de krant Journalistieke vragen: wie, wat, waar, wanneer , waarom en hoe? Eerst even oefenen, want wat is dat eigenlijk: een journalist? En hoe gaat hij/zij te werk? We leerden dat een journalist iemand is die ALTIJD, OVERAL, ALLES van af wil weten. Een journalist is dus zeg maar heel nieuwsgierig. En door heel veel vragen te stellen kan je alles te weten te komen. Als geheugensteuntje gebruikt de journalist daarvoor de 5W’s + H. Wie, Wat, Waar, Wanneer, Waarom en Hoe! Dat willen alle journalisten altijd weten.

Busdief CHINA - Een Chinese jongen van dertien heeft een enorme chaos veroorzaakt in de hoofdstad Peking. Hij zat in de bus toen de chauffeur even stopte om te plassen. De jongen greep zijn kans en nam plaats achter het stuur. Hij begon aan een wilde, levensgevaarlijke rit door het verkeer. Hij ramde twee elektriciteitspalen en knalde tegen tien auto’s aan. Eén auto werd zo hard geraakt, dat deze door de ingang van een ziekenhuis vloog. Daarna konden omstanders de jongen overmeesteren en de bus tot stilstand brengen. Gelukkig vielen er geen gewonden. door Kajal Wie? Een Chinese jongen van 13 Wat? Hij heeft een enorme chaos veroorzaakt Waar? In de Chinese hoofdstad Peking Wanneer? Toen de buschauffeur even ging plassen Waarom? Hij wilde heel graag in een bus rijden Hoe? Door met de bus te gaan rijden

Tijgers gedood INDONESIÈ - Inwoners van het Indonesische eiland Sumatra hebben de laatste twee weken zeker drie tijgers neergeschoten. De dieren zouden hun vee hebben gedood. De Sumatraanse tijger is een bedreigde diersoort. Er lopen nog maar vierhonderd exemplaren in het wild rond op het eiland. De populatie tijgers staat al jaren onder druk. Ze hebben steeds minder ruimte, omdat hun leefgebied wordt gebruikt voor landbouw en huizen. Mensen en tijgers leven hierdoor steeds dichter op elkaar, waardoor ongelukken gebeuren. Vorige maand kwamen op Sumatra zes mensen om het leven door aanvallen van tijgers. door Richard Wie? Inwoners van eiland Sumatra Wat? Ze hebben drie tijgers gedood Waar? In Indonesië Wanneer? De laatste twee weken Waarom? De dieren zouden hun vee op eten Hoe? Ze werden neergeschoten


Interview met een oud-strijder Oud Rotterdam ligt onder de Dominicusschool

De opa van Marinda diende twee jaar lang in het leger. Daarnaast maakte hij als kind de Tweede Wereldoorlog mee in Rotterdam. Daarom nodigde we hem uit in de klas voor een interview. En dit is zijn boeiende verhaal!

De beste schutter van de groep geluiden uit bloemhof door Cynthia

Gé Parren (68) was vroeger militair. Hij was 18 jaar toen hij een brief kreeg dat hij twee jaar lang in dienst moest. Hij vond het helemaal niks. Maar hij was wel de beste schutter van de groep, terwijl hij het nog nooit had gedaan. Hij verdiende niet veel meer dan een gulden (45 eurocent) per dag. Als kind heeft hij de oorlog meegemaakt. Een pannenkoek heeft hem nooit zo lekker gesmaakt als tijdens de Hongerwinter, zei Gé Parren.

Monteur, verzorger en chauffeur door Marinda en Naoufal

Voordat je in het leger mocht komen, moest je gekeurd worden. En als je goed werd gekeurd mocht je komen. De volgende dag kreeg je de spullen die je nodig had, zoals een uniform, geweer, laarzen en gevechtskleding. Tijdens een opleiding leerde je marcheren, schieten en je moest op de stormbaan. Naast zijn werk als monteur, verzorger en chauffeur, was hij ook lid van de Eerste Hulp aan het Front (EHAF). Dat zat bij het Rode Kruis.

Rotterdam in 1940

Vroeger werd je gewoon voor het leger opgeroepen! door Shivani

“In het leger zaten ook vrouwen, maar die waren beroeps, ik niet. Ik had eerst een geweer en daarna een pistool. Ik heb er nog nooit iemand mee bedreigd. Ik moest om 6 uur op en zat met veertig man op een kamer. Vroeger kon je gewoon opgeroepen worden voor het leger, maar nu niet meer. Dan kreeg je een briefje thuis dat je uitgenodigd was voor het leger. Je moest komen anders ging je de gevangenis in.”

Oud Rotterdam ligt onder onze school door Davy en Evert

Het spannendste wat Gé Parren heeft meegemaakt, gebeurde in de oorlog. Een raket, V1 genaamd, bleef maar boven zijn hoofd rondslingeren. Iedereen ging op de grond liggen. Toen viel de raket ergens in de buurt neer. Het was kantje boord. Hij zei dat oud Rotterdam onder onze school ligt begraven. Rotterdam werd helemaal verwoest door het bombardement. Vroeger lag op de plek van onze school een haven. Die is toen vol gekieperd met puin van oud Rotterdam. En daar werd later onze school weer op gebouwd!


Interviews op de Dominicusschool Nadat we geleerd hadden hoe je zo veel mogelijk te weten kan komen tijdens een interview, zijn we de school in gegaan om zo veel mogelijk meesters en juffen te interviewen. We zijn heel wat te weten gekomen. Wist je bijvoorbeeld al dat muziekmeester Hans niet van popmuziek houdt en dat het vriendje van juf Bo hele spannende games maakt? Lees maar snel verder!

‘Juf zijn is elke dag anders’

Nelleke

door Evert en Davy

Juf Nelleke is de juf van groep3. We hebben haar geïnterviewd. Zij vindt het een leuk beroep, want het is elke dag anders. Ze werkt al 12 jaar sinds haar 21ste en vindt het een normaal betaalde baan. Ze werkt 9-10 uur per dag.

Nieuwe school T-shirts zijn er weer! door Gaby en Kajal

Op de Dominicusschool in Rotterdam zijn er weer nieuwe schoolshirts te koop voor 7 euro per stuk. Voor kinderen die nieuw zijn op deze school. Deze shirts die je kan kopen, doen de kinderen aan bij schoolreis en als ze meedoen aan de avondvierdaagse. Je kan dit shirt ook van school krijgen op dat moment, maar dan moet je het shirt later weer inleveren.

Meester Hans houdt van muziek door Amine

Meester Hans is een muziekmeester. Hij vindt muziek heel leuk. Hij houdt niet van popmuziek. Hij is geboren in 1950 en is 58 jaar oud.

Hans

Game! door Vanessa

De 25-jarige juf Bo is een hele lieve juf. Ze heeft een heel groot huis en ze heeft twee katjes. Het liefst wil ze twee kinderen en meer niet. Ze heeft bij twee BSO’s gewerkt die Bimbola heten en daarna is ze juf geworden en dit is het tweede jaar dat ze juf is. Dat wilde ze al heel lang worden, al sinds ze klein was.

Bo

Ze geeft les in groep 6 en ze wil ook graag andere groepen doen, bijvoorbeeld groep 7 en 8. Ze heeft een vriendje die de baas is van werknemers die games ontwerpen. Hij heet Laurens. Ze hebben de game fairytalesfights bedacht en die is nu te koop in de winkel. Als je er meer over wil weten, kun je op het internet kijken naar www.fairytalefights.com.


Juf Ellen zingt in Public House

door Amine

Juf Ellen is zangeres. Haar band heet Public House. Ze is een aardige juf. Na rekenen mogen we tekenen.

Ellen

‘Het is leuk om kinderen iets te leren!’ door Evert en Davy

Juf Sonja is de juf van groep 4 en vindt het meestal wel een leuk beroep, omdat ze het leuk vindt om kinderen iets aan te leren.

Sonja

Ze werkt al 4 jaar op de Dominicusschool en dit is 12de jaar dat ze op een school werkt. Ze werkt 5 dagen per week en 1 dag niet in de klas. Ze werkt van 7:15 tot 17:00 en ze vindt het een goed betaalde baan. En op ouderavonden eten sommige leerkrachten op school.

Wel kinderen, maar geen juf! door Kajal en Gaby

Kajal en Gaby hebben juf Ramona geïnterviewd. Juf Ramona werkt bij BSO Bimbola op de Dominicus. Ze is 35 jaar oud. Zij doet dit werk omdat ze het leuk vindt om met kinderen te werken, maar ze is liever geen juf. De kinderen kunnen vrij spelen en ze gaan vaak buitenspelen. Ze hoeven niet mee te doen met de activiteit, maar als ze buiten een spelletje gaan doen wil juf Ramona liever wel dat de kinderen meedoen.

Lianne

Al vier jaar op onze school door Evert en Davy

Juf Lianne is juf van groep 5 tot en met groep 8. Ze vindt het een leuk beroep, omdat ze het leuk vind om op een school te werken. Dit wordt haar 4de jaar op deze school. Ze werkt 2 dagen per week. Ze vind het een goed betaalde baan.


Nieuws uit onze buurt! Toen we wisten dat nieuws belangrijke, boeiende of bijzondere informatie is over een gebeurtenis die nog maar net heeft plaats gevonden of pas net bekend is geworden. Gingen we zelf ook op zoek naar nieuws. Op het plein, in de buurt overal kwamen we belangrijk nieuws tegen.

Een fret als huisdier? door Vanessa

Dit is een fret, het is een meisje en ze heet Rosa. Rosa is een albino, ze heeft rode ogen en ze is blind, maar ze ruikt goed en ze voelt mensen aankomen. Ze is een beetje kaal want dat hoort bij haar hormonen en ze is een beetje doof en ze is haar hele familie kwijt. Een fret kan geen rat zijn. Rosa is 3 jaar.

Rosa De eigenaar van Rosa heet Tara. Ze vindt een fret veel leuker dan een cavia en een konijn, want met een fret kan je wandelen naar het park enzo. Een fret kan 4 of 5 jaar worden. Ze moeten aan het begin bij de moeder blijven en het hol krijgen ze van de moeder/vader.

Tara

Rosa komt uit Nieuw Zeeland. Fretten kunnen voelen en ruiken of je haar hebt. Rosa is ongeveer 20 centimeter en 3 millimeter lang. Dat meet Tara elke dag. Fretten hebben tien tanden en ze eten katten- en frettenvoer. In frettenvoer zitten minder vezels.

Schuilen voor schoten in een strandtent door Gaby

Jolanda v/d Gun (42) was bij de schietpartij in Hoek van Holland. Toen ze in een strandtent was, hoorde ze op eens kogelschoten. Ze moest natuurlijk maken dat ze wegkwam. Ze verstopte zichzelf in de keuken van de strandtent. Ze heeft een man gezien die gewond was. Hij was drie keer geraakt. Twee keer in zijn been en een keer in zijn hand. Hij heeft het overleefd. Er is wel een andere man doodgegaan maar die is niet door de relschoppers neergeschoten, maar per ongeluk door de politie. Toen Jolanda op haar schuilplaats was, was ze vlakbij de plek waar werd geschoten. Ze was met nog twee andere vrouwen daar binnen.


Raadselachtige beroving door Thyra

Op Station Rotterdam Zuid is in september iets heel ergs gebeurd. Een man met een blauw trainingspak lag onder een trein zonder een hoofd. Wat er precies was gebeurd, is nog niet bekend. Ik weet nu wat meer over het ongeluk. Het was geen zelfmoord maar, het had meer te maken met een beroving. Het erge is dat ze zeiden dat twee kleine jongens het hadden gezien. Maar ze zijn er nog steeds niet achter wie het hebben gedaan. De politie is nog steeds op zoek naar de daders. De familieleden van het slachttoffer weten nog steeds niet veel. Iedereen wordt ondervraagd.

Nieuw workshop bedrijf in de buurt Desirée

‘Altijd mensen blijven helpen’ door Evert

Op politiebureau Hillegersberg/Schiebroek ontmoette ik een politieagente genaamd Desirée Groenland. Zij vertelt me alles over haar werk. Ze werkt op het kantoor en ze werkt buiten. Hoeveel jaar werk je al bij de politie? 10 jaar. Heb je al een keer geschoten met je pistool? Nee. Raar hè? Ik vroeg haar of ze me kon vertellen welke wapens ze had. Het antwoord luidde zo: peperspray, pistool en natuurlijk de wapenstok. De rang van de ergste wapens was zo: 1e pistool, 2e politiehond, 3e peperspray en 4e de wapenstok. Toen ik vroeg of ze dit al lang wilde worden, was het antwoord: ja. Ze heeft voordag ze bij de politie kwam nog een ander baantje gehad, namelijk verpleegster. Altijd mensen blijven helpen, hè?

door Marinda en Shivani

De eigenaar van een nieuw workshopbedrijf, Gerry, heeft ons een rondleiding gegeven in zijn locatie waar binnenkort de workshops zullen plaats vinden. Hier kan je het interview lezen. Veel plezier! Waarom heeft u deze locatie gekozen? Omdat deze plek dicht bij de Dominicusschool was en deze plek was vrij. Wat heeft hier vroeger gezeten? Het minigebouw van R.O.T.E.B. Welke workshops geeft u? Fotografie, photoshop, websites bouwen en computers slopen en in elkaar zetten. Wat voor beroep doet u? Ik ben een fotograaf. Wat is de naam van het nieuwe bedrijf? De naam is DLMY Waarom deze naam? Het is mijn achter naam maar ik heb de klinkers weggelaten behalve de Griekse Y


Een muzikant in de klas Johan Zandboer is een muzikant die vlakbij onze school in de buurt woont. Op straat komen we hem wel eens tegen. Maar meestal is hij op reis met zijn bands. Omdat hij later misschien wel eens heel beroemd zou kunnen worden, hebben we hem alvast geïnterviewd.

Muzikant voor de lol door Shivani

We hebben een muzikant geïnterviewd die het heel leuk vindt om gewoon te spelen. Zijn naam is Johan Zandboer. Hij vindt het erg leuk om te spelen omdat hij vanaf klein al veel muziekinstrumenten in zijn kamer had. En als er feest was dan pakte Johan altijd zijn trommel en moest zijn familie achter hem aan lopen. Johan speelt doun doun, dat is een Afrikaanse trommel, gitaar en trompet. Hij en zijn band Convoi Exceptional spelen op festivals en bruiloften. Johan woont op zichzelf. Het dieptepunt vond hij het spelen op een feest van rijke mensen, waar niemand wilde dansen. De band heeft vijf leden en vijf instrumenten. Dat past allemaal in een auto. Ze gaan wel op tournee, maar regelen het allemaal zelf. De ene keer gaan ze naar Rome, de andere keer naar New York en nog meer plaatsen. De leukste plek waar ze op tournee waren gegaan was Italië.

Een muzikant op school!

Johan

door Cynthia

Johan Zandboer (32) is een muzikant. Hij speelt doun doun en trompet. Hij is muzikant geworden omdat hij veel van muziek houdt. Hij is begonnen toen hij 2 jaar was. Toen liep hij bij verjaardagen met zijn trommel door het huis. Zijn vader deed hem, toen hij 6 jaar was, op blokfluitles. Zo is hij in de band Convoi Exceptional en in de band Vixy gekomen. Hij vindt het superleuk om met muziek bezig te zijn. Het instrument dat hij heeft meegenomen naar de klas heet een djembé. Het komt uit Afrika. Het leukste dat hij tot nu toe heeft meegemaakt was vorig jaar toen Turkije met voetbal had gewonnen. Ze gingen bij het Hofplein kijken waar de Turken feest vierden, maar er begonnen net rellen. En toen gingen ze spelen en was alles weer goed.

Op reis als muzikant door Davy en Evert

Johan Zandboer (32) trommelt in de band Convoi Exceptional. Hij speelt doun doun en hij is met zijn band al in Lissabon, Spanje, Rome, Florence en Parijs geweest. Zijn band speelt met Afrikaanse instrumenten, maar geen Afrikaanse muziek. Hij gaat elke zomer met zijn band op reis.

Naar Australië, Marokko en Dublin door Marinda

Johan speelt doun doun, dat is een trommel. Zijn beroep is natuurlijk muzikant. Hij speelt in Convoi Exceptional en bij Vixy. Daar speelt hij trompet. Ze hebben geen manager en regelen alles zelf, ook hun tournee. Ze hebben wel 20 liedjes. De band heeft ook plannen voor een tournee naar Australië, Marokko en Dublin in Ierland.

Ze zijn heel beroemd door Amine

De muzikant is heel de wereld rond gereisd. Hij vond het leuk en speelt alle soorten instrumenten. Ze zijn met vijf muzikanten in de band. Ze zijn heel beroemd.

Vrolijk door muziek door Vanessa

Johan wil muzikant zijn omdat hij daardoor vrolijk wordt. Hij begon te spelen en ging steeds meer spelen. Hij is ook in Italië geweest. Toen ze in Rome kwamen, was het helemaal mooi en alle mensen waren blij door het optreden en ze vonden het leuk om te horen. Johan Zandboer vindt Italië het mooiste land waar hij is geweest. Hij is ook leraar en geeft les aan kinderen. Hij vond het interview erg leuk en heeft ook nog gespeeld op een djembé en toen ging hij weg. Alvast succes Johan en voor je twee bands natuurlijk!


Een kijkje achter de schermen bij Rotterdam Airport

Alexandra

Naast het verslaggeven van nieuws uit de buurt en het houden van interviews op school, gingen we ook op pad voor een reportage. We brachten een bezoek aan Rotterdam Airport. Want is de security van het vliegveld wel serieus genoeg? Heeft de crisis er al toegeslagen? En waarom waren er zo weinig vliegtuigen te spotten?

Deo, een riem of lipgloss? Dat mag niet mee! door Evert en Davy

Het was 12 oktober. We gingen naar Rotterdam Airport om daar een rondleiding te krijgen van Alexandra, een medewerkster van de luchthaven. We kregen eerst een soort pasje. Daarmee konden we overal komen, zei onze rondleidster. Voor we naar binnen mochten, moesten we eerst langs de douane. Daar werden we gecontroleerd door een paar mensen. Ze dachten dat kinderen verboden spullen bij zich hadden. En dat was ook zo. Sommige kinderen hadden deo, een riem of lipgloss bij zich. En dat mag niet.

Een groot vliegtuig landde! door Richard

We zijn naar het vliegveld geweest. We hebben een rondleiding gehad en we zijn door de security geweest. En we zagen een groot vliegtuig dat ging landen.

Wist je dat…

Mijn tas had gepiept! door Thyra

We moesten langs de douane gaan om alles te laten zien. Sommige kinderen werden gefouilleerd, maar in mijn tas werd gekeken want hij had gepiept. We waren binnen geweest en het was er niet zo druk, dat was zo omdat het geen vakantie en het was ook klein. De mensen die bij Rotterdam Airport werken willen dat het vliegveld op de grond leeg is, want dan zijn er veel vliegtuigen in de lucht en dat is goed.

…Rotterdam Airport eigenlijk van Schiphol is. …het werd gekocht voor een gulden toen Rotterdam Airport bijna failliet was. …dat Rotterdam Airport het nummer 2 vliegveld van Nederland is.

Een eigen brandweer door Marinda

We gingen ook naar een gate geweest. Dat is een plek waar je in kan stappen als je met het vliegtuig reist. Er werd ook verteld dat er ook wel eens brandoefeningen waren. Maar ook dat het vliegveld een eigen brandweer heeft.

Tegen de wind in is makkelijker opstijgen door Cynthia

Een vliegtuig stijgt makkelijker op tegen de wind in. En als het landt moet het de gele lijn op de grond volgen. Het vliegveld heeft ook een traumahelikopter. Die vliegt drie tot vier keer per dag uit.


STICHTING BOSHUYSEN

2009 Dominicus Dominikidz  
2009 Dominicus Dominikidz  
Advertisement