Page 1

Workshops Hoedje van Papier in de Wijk - Kindermagazine - PP Press - Editie 1 - Juni 2009

Even voorstellen... De redactie van PP Press Naar de Brandweer

Dit is onze wijk Gezond en fit in Blijdorp En nog veel meer!


Van de kinderredactie van PP Press Voor jullie ligt het allereerste tijdschrift waarin wij, de kids van het Kindermagazine PP Press, als ware journalisten en fotografen laten zien wat we hebben gemaakt tijdens de workshops van Hoedje van Papier in de Wijk. Zes weken lang hebben we vanuit ons redactielokaal workshops journalistiek & fotografie gevolgd. We hebben heel veel mensen geïnterviewd, interessante reportages gemaakt. Ook hebben we veel foto’s gemaakt. We vinden het heel erg leuk en spannend om nu in ons eigen tijdschrift aan jullie te laten zien wat we allemaal hebben gemaakt. Veel leesplezier!

Van de redactie van stichting Hoedje van Papier Met gepaste trots presenteren we het eerste Kindermagazine PP Press dat door de inzet van velen, maar vooral door de kinderen van de Pierson en Prinses Beatrixschool in Blijdorp tot stand is gekomen! We hopen hiermee dat alle kinderen die aan de workshop hebben meegedaan het leuk en leerzaam hebben gevonden. Stichting Hoedje van Papier gaat uit van de kennis, talenten, creativiteit en verantwoordelijkheidsgevoel die in kinderen schuilt en wil dit proberen verder met hen te ontwikkelen. Op deze manier proberen we een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen en te werken aan hun zelfbeeld en zelfvertrouwen. Met de medewerking van vele enthousiaste en goede workshopleiders is het gelukt dit project tot een succes te maken en hebben we de mogelijkheden gekregen met de kinderen reportages te maken van spannende plekken in en buiten de wijk en interviews te houden met belangrijke en beroemde mensen uit de wijk en de stad. Kortom, er is voor veel kinderen een nieuwe wereld opengegaan. Stichting Hoedje van Papier is oorspronkelijk opgezet om een project voor werkende (straat)kinderen in Cusco, Peru te ondersteunen. Het is daar opgezet door Liesbeth Kerstens. Ook hier geldt dat dit project zich inzet om kinderen een stem te geven en hen in zichzelf te laten geloven. Net als hier gebeurt dit door samen te werken met heel veel kinderorganisaties en vakmensen die verstand van zaken hebben en goed met kinderen kunnen werken. Hiermee wordt onder andere een kinderstraatkrant, een tv-programma en een kindermuseum ontwikkeld. Sinds 2005 hebben in Peru inmiddels al meer dan 700 kinderen deelgenomen aan de activiteiten daar. Voor meer informatie: www.pasalavoz.nl. We gaan ervoor om in vele wijken dit project verder te ontwikkelen en zoveel mogelijk kinderen zo de kans te geven hun stem te laten horen. We wensen je heel veel leesplezier! Het team van Hoedje van Papier.


Even voorstellen... de redactie van de PP Press!

Hallo, ik ben Pepe. Ik ben 8 jaar. Mijn lievelingseten is pizza. Mijn hobby’s zijn spelling. Ik zit op deze cursus omdat het mij leuk leek. Ik weet nog niet wat ik later wil worden.

Hoi ik ben Tyrone, ik ben 10 jaar. Mijn hobby’s zijn voetballen, computerspelletjes (Grand Theft Auto op de PSP). Mijn lievelingsartiest is Lil Wayne, dat is hiphop en rapmuziek. Later wil ik het liefst voetballer worden. Mijn lievelingseten is pasta. Ik doe mee omdat ze de vorige keer hele leuke dingen ging doen.

Hallo ik ben Elmar. Ik ben 10 jaar. Mijn favoriete band is de Black Eyed Peas, en hun album The E.N.D. Mijn hobby’s zijn voetballen, msn’en, muziek luisteren en platen mixen. Ik wil later dj of bandleider worden. Ik doe mee omdat ik mensen kan ontmoeten en zo kan ik ooit ook een eigen krant maken. Veel leesplezier!

Hoi ik ben Amy. Ik ben 9 jaar oud. Ik hou van voetballen, zwemmen en basketbal. Mijn lievelingseten is nasi en roti. Op school vindt ik rekenen het leukst. Later wil ik kapster worden, of werken bij mijn moeder in het verpleeghuis. Maar dat is meer een bijbaan. Ik doe mee omdat ik graag in een krant wou staan.

Ik ben Martin en ik ben 10 jaar. Ik hou van fietsen in het bos en foto’s maken met mijn Mavica Sony. Mijn lievelingseten is pizza, ik hou niet van spruitjes en haring. Ik wil later fotograaf worden, net als mijn oom. Ik doe mee omdat ik het leuk vond om mensen dingen te gaan vragen, en omdat je dan ook foto’s ging maken.


Ik ben Miglě Višniauskaitě. Ik zit op deze cursus omdat het leuk leek, en dat is ook zo. Ik ben 9 jaar en ik woon in de Bergeselaan, leuke straat eigenlijk. Ik heb ook een poesje die elke dag naar buiten wil gaan. Ik zit op de cursus om blind te typen. Ik zit ook op tennis.

Ik heet Jim en ik ben 10 jaar. Ik ben geboren in het jaartal 1999. Mijn hobby is piano spelen. Ik koos deze workshop omdat het me leuk lijkt om mensen te interviewen en te fotograferen en natuurlijk op excursie gaan.

Ik ben Lisa, ik hou van knutselen en nog veel meer. Ik ben 9 jaar. En waar ik ook van hou is interviewen en zoals ik al zei knutselen en tekenen en al dat andere. Ik weet nog niet wat ik later wil worden en als ik weet wat ik wil worden, dan denk ik er nog over na. Ik wil op paardrijden en ik zit op turnen.

Workshopbegeleiders Lot en Kyung

NIEUWSFLITS

Journalisten breken been! Twee van de journalisten van de PP Krant hebben hun been gebroken. Niet tegelijkertijd, en ook niet tijdens hun werk als journalist, maar toevallig was het wel. Journalist Sabrina was de eerste pechvogel. Een domme automobilist lette niet op, en reed tegen haar been aan. Een paar weken later was journalist Tim de klos. Hij brak zijn been toen hij een voetbal van het dak van een garage wilde halen. Wij wensen jullie veel beterschap!


Mensen in onze wijk Journalisten werken met de 5 W’s: Wie, Wat, Waar, Wanneer en Waarom. In elk krantenbericht komen de antwoorden op deze vragen terug. Om te oefenen gingen we mensen in onze wijk interviewen. Wie zijn ze en wat vinden ze van Blijdorp? Door Elmar Ik heb mevr. Michielsen geïnterviewd. Ze is nu met pensioen maar ze is was verpleegster geweest. Ze is zo’n 60 jaar.Wat ze leuk vindt aan de wijk Blijdorp: Dat het lekker rustig is . Wat ze minder vindt aan deze wijk is: Dat er veel hondenpoep is. En ze vond het leuk om verpleegster te zijn. En ze vindt alles lekker !! Door Sabrina Ik heb Huub geïnterviewd. Hij woont daar in de buurt. Hoe oud bent u? Dit jaar word ik 53 Op welke dag bent u jarig? 2 augustus. Door Amy Ik heb Willem geïnterviewd, hij werkt als een vuilnisman. Vroeger werkte hij op de boot, maar hij ging bij de Roteb werken. Dit was het interview: Hoe heet u? Willem Wat doet u? We halen troep weg Vindt u dat leuk? Ja Waarom? Omdat het mijn werk is Hoe komt u aan dat werk? Ik heb gesolliciteerd Door Elmar en Tyrone Wie bent u? Pieter Pal Hoe oud bent u? Ik ben 60 jaar oud Wat vindt u van de wijk? Ik vind het een goede wijk, met prettige mensen. Ik ken veel mensen uit de wijk. Maar waar ik niet tevreden over ben is die enorme files die er nu staan. Dat komt omdat ze altijd aan de weg bezig zijn hier, de Statenweg is afgesloten. Werkt u? Niet meer. Ik was constructeur. Dan ben je een soort baas, en je werkt met elektronica. Wat is uw lievelingseten? Asperges.


Gezond of ongezond? We gingen onderzoeken of onze wijk gezond is om in te wonen, of juist niet. We gingen op zoek naar gezonde en ongezonde dingen. Het begon niet zo gezond: alle groenteboeren die we wilden interviewen, waren dicht!

Sporten

Door Amy en Jim We zijn toen naar het zwembad gegaan om mensen te interviewen over het onderwerp gezond of ongezondheid. Aan het terras van het zwembad hebben we meneer Jack geïnterviewd. Hij is 45 jaar. Sport u veel? - Nee, eigenlijk heel weinig. Ik tennis wel eens. Eet u wel gezond? - Ja, maar soms eet ik patat. Waar woont u? - In Hillegersberg. Vlakbij het vliegveld, dat is niet zo gezond. Ook hebben we meneer Darius geïnterviewd. Hij is ook 45 jaar. Sport u veel? - Ja, best wel, ongeveer drie keer per week. Ik fitness, voetbal en ik zwem 1 keer per week 50 baantjes. En eet u gezond? - Ik drink wel eens een wijntje, maar dat schijnt niet zo erg te zijn.

Fastfood Door Migle

Ik heb meneer Omar geïnterviewd. Hij is 20 jaar en hij heeft een snackbar vlak bij het zwembad. Daar verkopen ze fastfood, Turkse pizza enz. Dat is ongezond weet je. Hij eet er ook veel van. Maar als je het maar af en toe eet is dat niet zo erg, zegt hij. Hij heeft geen tijd om te sporten, omdat hij altijd aan het werk is. In de winkel heeft hij alleen één ding dat gezond is, dat is een broodje gezond.

Bij de sigarenboer

Door Elmar en Martin Vincent is de sigarenboer. Hij werkt daar, omdat het zijn vaders zaak was. Vincent wilde ook een eigen zaak dus ging hij daar werken. Hij vindt het werk leuk. Hij rookt zelf ook.

In het park Door Tyrone

In het park gaan we op zoek naar mensen die gezonde dingen doen, zoals sporten. Bij het water zit een meneer te vissen: Joost Karols. Hij woont aan de Boezembocht. Hij woont in een boot. Hij heeft 37 jaar gewerkt. Vissen is zijn hobby. Zijn lievelingsdier is de reiger. Vis eten is gezond, maar meneer Karols eet het liefst biefstuk.


Fotopagina


Bij de Brandweer Op woensdag 10 juni gingen we op excursie naar de brandweerkazerne! Nog voordat we er waren, gebeurde er al van alles. Er botste een fiets op een auto, vlak voor onze neus. Er waren geen gewonden. Even dachten we dat het bij de excursie hoorde, maar het was toeval.

BRAND! Toen we bij de brandweerkazerne waren, kwamen er ineens allemaal brandweermannen aanrennen. Er klonken sirenes en de brandweerauto’s reden weg met hun zwaailichten aan. Er was een grote brand ergens in de stad. Leo, een brandweerman die achterbleef om op de kazerne te letten, legde ons uit wat er aan de hand was, en hoe een alarmmelding werkt. Het wordt omgeroepen door een vrouwenstem, maar die komt gewoon uit de computer. Dit stond er in de krant over de brand van die dag:


Door Martin De kleding en de zuurstoffles van een brandweerman zijn zwaar, daarom moet je erg fit zijn. Elk jaar is er een test om te kijken of je nog sterk genoeg bent. Het werk is leuk, maar soms wel saai. Soms is er een week lang geen brand. Dan moet je wachten. Ze gaan dan sporten, schoonmaken of een ijsje halen.

Door Jim Waarom bent u brandweerman geworden? Brandweerman Leo: Dat was eigenlijk toevallig. Ze waren naar mensen op zoek en toen heb ik me aangemeld. Wat is het spannendste dat u heeft meegemaakt? Het spannendst zijn hele grote branden. Dan zie je een gebouw in de fik staan en daar moet je dan doorheen. Soms zijn er ook slachtoffers. Dat is niet spannend, maar gewoon helemaal niet leuk. Gelukkig heb ik ook vaak mensen gered. En wat was het leukste? Er gebeuren ook wel eens leuke dingen hoor, we komen van alles tegen. Poezen in bomen, of mensen die iets doms hebben gedaan en dan klem zitten. Die redden we ook.

Door Lisa Waarom kruipen brandweermannen over de grond? Leo: Als er brand is in een huis is dat erg warm: wel 800 graden. In een fabriek is een brand nog heter. Er kunnen dan ook flessen ontploffen. Warme lucht stijgt, dus je moet bukken, dan is het niet zo heet. En er is minder rook beneden. Daarom kruipen brandweermannen over de grond.


Feest in de wijk Op woensdag 17 juni was er een groot feest in het park aan de Noorderhavenkade. Wij waren uitgenodigd om een verslag te maken van het feest.

Er waren sporten zoals voetballen en straathockey. Ook kon je sieraden maken, je gezicht laten schminken, springen of het springkussen of karaoke zingen. Er was ook een beatboxer en een groep die capoeira deed. Dat is een soort vechtdansen uit BraziliĂŤ. Het was heel mooi weer. Iedereen kreeg een appel en wat te drinken.


Interview met de baas van het feest door Amy en Jim

Hoe heet u? Ik ben Abdellah El Hardouz. Ik ben opbouwwerker. Wat is dat? Dan hou je je bezig met de buurt, je probeert mensen enthousiast te maken door middel van de participatie van de bewoners. Particie...? U gebruikt van die moeilijke woorden! Oh ja, eehh... we proberen mensen bij de buurt te betrekken met vrijwilligerswerk en activiteiten voor de kinderen. We hebben contacten met de deelgemeente, de scholen en de bewoners. Waarom is het vandaag feest? De grote vakantie begint bijna, en dit is een soort afsluiting van het schooljaar. We maken het gezellig voor de kinderen en voor de moeders en vaders van de kinderen. Weet u hoeveel mensen er vandaag zijn op het feest? Ik schat ongeveer 150 kinderen en 50 ouders, verspreid over het terrein. Komen er dit jaar nog meer feesten? In deze buurt niet, maar volgend jaar gaan we nog meer feesten organiseren. Waarom doet u dit werk? Ik vind het leuk om met mensen te werken, met volwassenen, jongeren en kinderen. En ik wil niet alleen maar achter mijn bureau zitten maar ook af en toe naar buiten.


STICHTING BOSHUYSEN

2009 Blijdorp PP Press  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you