Page 1

MAGAZINE VOOR DE HOCKEYLIEFHEBBER

Hockeystyle #Youngtalent

N°17


WINNING IS NEVER A COINCIDENCE


Young Talents Talenten van de Toekomst, Talenten worden Toppers en dat is natuurlijk ook zo. De jeugd heeft de toekomst en wie dat niet begrijpt, blijft te lang hangen. Hangen in jouw eigen successen is best ok, maar dan wel zo dat er ruimte komt voor de jeugd. Een frisse nieuwe blik. Een andere versie. Seizoen 2016-2017 is net gestart en wat zien we? Dat de grote hoofdklasseclubs niet of nauwelijks uit eigen jeugd put. Zijn we nu al Jorrit Croon vergeten? En wat dacht je van Ginella Zerbo? Twee heel talentvolle jonge spelers die respectievelijk mooi presteerden op het OS2016 en het EK2015. Nu weer terug bij hun eigen clubje; HGC en SCHC.

4

Natuurlijk is het heel leuk om internationale spelers kennis te laten maken met ons hockeyland, maar mogen we a.u.b. ook wat oog en ruimte maken voor de eigen talentvolle clubjeugd? Die al jarenlang investeren in NL Hockey? Wij maken ons hard voor dit nieuwe talent, wat, mits goed begeleid, Nederland Hockeyland weer met 2 gouden medailles op de kaart zal zetten in Tokio 2020. We interviewden dus o.a. Manuel Verga (ja de zoon en broer van..), Amber Ezechiels (ja die bikkel uit 020) maar ook oud-jong talent als Maryse Abendanon (17 caps) over hockey toen en hockey nu en talentcoach Ronald Stolk die dagelijks talenten meet, bekijkt en ondersteunt. Mooie verhalen. Leuke mensen. Bevlogen trainers zoals Alex & Pia. Enthousiaste jeugdspelers. Het wordt een prachtseizoen! Veel hockeysucces maar ook heel veel hockeyplezier! Francisca Blanco


6 Manuel Verga 16 Alejandro Verga 22 Amber Ezchiels 30 Pia Wolf 38 Ronald Stolk 46 Hockey Combinatie Schiedam

86 Gobal Sport & Study 92 Tophockey 100 #MercianLocalHeroes


The Hockeycentre is nu al een paar weken geopend in

Almere. The Hockeycentre is een

webshop voor al jouw hockeymaterialen, met een showroom/pick-up-point in Almere. Met een internationale niche merken als Mercian, Guerilla, Edge, Ritual, Drezzart en Hingly hebben hockeyliefhebbers voldoende keus. The Hockeycentre is er niet alleen zijn voor de klant maar voor de hockeymarkt. Door nauw samen te werken met communities wordt het assortiment steeds aangepast, geen andere merken die je overal kan aanschaffen, maar net even dat andere product.

Cluborders.nl richt zich op het samenstellen van een assortiment om producten aan te binden aan scholen, verenigingen en bedrijven. Er is een speciale omgeving voor leden van een club, de studenten van een school of de leden van een community waarin met speciale inloggegevens besteld kan worden. Denk bijvoorbeeld aan tenues, clubbidons, trainingskleding, sweaters, shawls en caps, alles voor het team en de omgeving. Buiten de speciale prijzen voor de leden wordt de community versterkt door een afdracht van een commissie over de verkochte artikelen. Deze afdracht zal gedeeltelijk via producten en gedeeltelijk in cash worden uitgekeerd.

Graag meer informatie? Neem dan contact op met: info@hockeycentre.nl


Argentijnse passie in Alme


ere

Manuel Verga zit sinds dit seizoen net als zijn grote broer Valentin Verga in de Hoofdklasse met zijn team Almere Heren 1. Zijn vader, Alex Verga, is zijn trainer coach. Zijn broer, spelend bij Amsterdam Heren 1, is zijn tegenstander. Een hockeydroom wordt waar maar Manuel heeft nog veel meer ambitie. Een vrolijke en creatieve goalgetter! Helaas vernamen we bij het schrijven van dit artikel dat Manuel een scheurtje in zijn hamstring heeft en de eerste 6 tot 8 weken niet mag meedoen met zijn Almeerse, maar met wat rust moet dat goedkomen en gaat hij knallen, maar vooral genieten.

En nu word die droom dan eindelijk werkelijkheid! Met het promoveren naar de hoofdklasse treedt je in de schoenen van je broer Valentin, Oranje & AH&BC speler, hoe voelt dat, maar vooral hoe was

7

jouw #road2hoofdklasse en hoe is het allemaal zo gekomen? Dat voelt gek.. Ik heb bijna heel mijn leven gekeken naar mijn broer en nooit samen of tegen hem gehockeyd dus dat wel een beetje raar, maar vooral heel leuk! Mijn droom was altijd om samen met Vali te hockeyen dus hoop dat ooit nog te doen. Dit jaar was niets in mijn ogen niet veel anders dan het jaar ervoor. We proberen namelijk altijd hard te werken en ons niet te veel aan te trekken van randzaken etc. Voor mij was dit jaar extra speciaal omdat ik nu voor het eerst volledig heren 1 speler was (eerstejaars senioren) en dit altijd al mijn droom is geweest. Toen ik aankwam op de hockeyclub in 2002/2003 bij mijn eerste training, zat ik in het doel met Terry (Terrance Pieters) en heb ik vervolgens elk jaar tot en met vandaag bij hem in het team gehockeyd. Onze droom was dus altijd met heren 1, samen, hoofdklasse spelen. En nu word die droom dan eindelijk werkelijkheid!  Het was vooral een heel leuk en leerzaam jaar waarin ik veel mooie momenten heb kunnen meemaken.


Je vader Alejandro (Alex) Verga is je trainer en hij wordt door de andere spelers op handen gedragen vanwege zijn kennis en zijn kunde, hoe voelt dat voor jou, want het is natuurlijk ook gewoon je pa, kun je dat goed loslaten? Ik voel wel dat Alex een hele goede coach is maar dat is wel lastig te scheiden omdat het inderdaad ook gewoon me vader is. Soms is dit moeilijk en soms gaat dat goed, hangt een beetje van het resultaat af haha. Ik kan heel veel leren van Alex, en dat heb ik ook al gedaan afgelopen jaren, maar ik zal toch iets meer van hem aan moeten nemen als coach. Je bent dus de broer van en de zoon van, maar je bent natuurlijk ook gewoon jezelf, vind je het vervelend als mensen jou vergelijken met je broer of met je vader? Nee helemaal niet zelfs! Alleen zijn we alle drie heel anders. In sommige dingen lijken we veel op elkaar en ik ben blij en trots om familie te zijn van hun, maar ik geloof dat we alle drie heel erg verschillend zijn. Zoals elke familie kunnen we goed met elkaar opschieten en ook heel goed ruzie maken.

10

Nieuwe hoofdklassers redden het vaak niet het 1e jaar. Nu zijn jullie met meerdere nieuwelingen en jouw team waarin je speelt is al jarenlang bij elkaar, met een uitzondering daargelaten, maakt dat een team sterker als nieuweling in de hoofd-

klasse?

Dit jaar hebben we bijna geen mensen van buitenaf en dus behouden we het team van altijd. En dat is ook onze kracht geloof ik, de jongens waarmee ik nu speel waren vroeger mijn ‘heren 1 idolen’. Wij zullen altijd voor elkaar blijven vechten en niet opgeven.. Zo zit Almere nou eenmaal in elkaar. Naast dat spelen we ook heel goed hockey en denk ik dat we meer durven te spelen dan andere teams die promoveren. Ik geloof zeker dat ons team een heel mooi seizoen neer kan zetten in de Hoofdklasse.


Tegenwoordig wordt er al op jonge leeftijd veel geëist van de tophockeyers, als je het vergelijkt met 5/10 jaar geleden. Jongensteams moeten al vanaf de D jeugd prestatief zijn en zwaar trainen, hoe ervaar jij dat?

Ik vind dat je juist op die leeftijd lekker moet hockeyen en genieten van die zorgeloze tijd die je dan nog hebt. Ik zie heel vaak ouders op onze club die hun zoons en dochters heel erg pushen om hoog te hockeyen en dan van club veranderen etc. Terwijl je op die leeftijd moet genieten met je vrienden, als je ouders wordt kun je altijd nog prestatief worden. Hard werken is altijd goed en zeker fijn om van jongs af aan mee te krijgen. Mijn ouders hebben mij altijd meegegeven, en mijn moeder zegt dit nog steeds elke zondag tegen mijn broer, zussen en mij :”diviertete!” Geniet ervan, wees blij! Je doet deze sport omdat je het leuk vindt niet omdat je moet presteren. Als je internationaal kunt gaan, is de keuze dan Los Leones of Oranjehockey en waarom? Het liefst zou ik spelen voor Nederland omdat ik mijn leven hier heb en ik het Nederlandse hockey heel leuk vind. Daarnaast bestaat de kans dan natuurlijk ook om samen met mijn broer te kunnen spelen. 


Wat studeer jij en hoe combineer je dit allemaal met je schema? Ik studeer Art&Design, inmiddels laatstejaars. Ik heb op school een topsportstatus dus kan ik mijn rooster aanpassen aan trainingen etc. Dit jaar loop ik een half jaar stage dus deel ik mijn week zo in dat mijn trainingen zo niet in gevaar komen. Wat was tot nu toe je mooiste hockeymoment en wat is jouw hockeydroom? Mijn mooiste hockeymoment was het promoveren naar de hoofdklasse. Die eerste 10 minuten na het fluitsignaal waarin je je familie ziet, je teamgenoten omhelst en het nog even niet tot je doordringt wat het inhoud maar wel dat het gelukt is, is onbeschrijfelijk. Dit is waar ik al m’n hele leven van heb gedroomd en al jaren voor heb gewerkt met mijn broers oftewel teamgenoten. Mijn hockeydroom is natuurlijk ooit hoog bovenin de hoofdklasse meedraaien met Almere. Een gevestigde hoofdklasse naam worden met ons team net zoals we nu gepromoveerd zijn. Daarnaast zou ik heel graag ooit internationaal willen hockeyen. En dan het liefst aan een groot toernooi meedoen. 

13


Mercian Indoor clinics 4, 5 en 6 Januari 2017 Enjoy & Perform is trots om aanwezig te zijn bij het topzaalhockeytoernooi: Mercian Indoor 2016. De hele dag door is er genoeg te doen en te zien! Wedstrijden van het toernooi, de marktkraampjes en de clinic en masterclasses. In de avonduren na de prijsuitreiking wordt de dag afgesloten met een spetterende wedstrijd. Voor de kids die niet mee kunnen doen aan dit toernooi bieden wij leuke activiteiten aan. CLINIC Enjoy & Perform biedt een clinic vol met plezier en prestatie. Leer de fijnste en coolste zaalhockeytrucjes onder leiding van topspelers (Internationaals) en toptrainers. Samen met jou maken wij er een megagroot feest van! Inclusief een clinic van 1,5 uur, een bidon en een dry-fit T-shirt. MASTERCLASS Voor alle talenten (minimaal eerste klasse spelend) organiseren wij een speciale masterclass. De masterclass bestaat uit een groep van max. 13 spelers. De masterclass wordt gegeven door een international en een jong international. Een specialisten training van 2 uur inclusief meet & greet, dry-fit t-shirt en een bidon. G-HOCKEY CLINIC Wij organiseren speciaal voor de G-hockey een clinic vol plezier! De leukste en coolste zaalhockey trucs worden hier aangeleerd, maar het wordt voornamelijk een groot feest! De clinic duurt 1,5 uur met een speciale meet en greet inclusief een dry-fit shirt en een bidon. KEEPERS MASTERCLASS Speciaal voor de topkeepers (minimaal eerste klasse spelend) organiseren wij een keepersmasterclass. De masterclass bestaat uit een kleine groep keepers die veel willen leren maar ook plezier willen ervaren van onze toptrainers en internationals. Een specialisten training van 2 uur, meet & greet inclusief een dry-fit t-shirt en een bidon. KEEPERS CLINIC Voor alle keepers organiseert Enjoy & Perform een keepersclinic vol met plezier en prestatie. Leer de coolste zaalhockey trucjes onder leiding van top keeperstrainers en internationals. Samen maken wij er een groot feest van! Wat krijg je? Een clinic van 1,5 uur inclusief een bidon en een dry-fit t-shirt.

Inschrijven vanaf 1 oktober www.enjoyandperform.com


<

U18 Connacht Hockeyteam bezoekt Dutch Hockey Experience Om 10 uur s â&#x20AC;&#x2122;ochtends haalde het stafteam van Enjoy & Perform het U18 Connacht team op van Schiphol. De meiden doen mee aan de Dutch Hockey Experience omdat ze zich zo goed mogelijk willen voorbereiden op de 'Interpros' (Interprovinciaal toernooi). De Interpros is een toernooi tussen de vier provincies van Ierland: Ulster, Leinster, Munster en Connacht. Er wordt niet alleen gestreden voor de beker, maar ook wordt er geselecteerd voor de voorselectie van het Ierse Nationale team. Om te zorgen dat de meiden zo goed mogelijk voorbereid zijn voor dit toernooi, is Connacht naar Nederland gekomen om bij Enjoy & Perform het Dutch

Hockey Experience programma te volgen. Het onder 18 meisjesteam verbleef in Van der Valk Hotel in Almere en ging iedere dag op de fiets naar de Almeerse hockeyclub. De Almeerse hockeyclub heeft nu 4 watervelden en 3 zandvelden. De ultieme locatie om hard te trainen. In de vier dagen zijn er wedstrijden gespeeld tegen de meisjes B2, meisjes A2, meisjes A3, Dames 2, Jong dames 1 en Baarn meisjes A2. Het Sport Medisch Centrum verzorgde een kracht en fysieke training en gaf de coach uitleg over de krachttrainingsmogelijkheden binnen de hockeytraining. Ook is er rekening gehouden met de voeding. In afstemming met de Bar op de Almeerse is de volledige voeding voor de meiden geregeld (ochtend, middag, avondeten en alle andere nodige tussendoortjes). Wij wensen de meiden van Connacht veel succes in oktober bij het Interpros toernooi! Wil jij alle verhalen lezen over wat deze meiden of andere teams hebben meegemaakt tijdens de Dutch Hockey Experience?

Check dan onze Facebookpagina: Enjoy & Perform


Alejandro Verga A coach on a mission

De #Road2Hoofdklasse Almeerse HC Heren 1


Het beste kun je Alex Verga omschrijven als een bijtertje, een terriër die pas loslaat als zijn doel is bereikt. Op 21 mei 2016 bereikte hij het doel der doelen. Underdog van de NL hockeycompetitie belandde na een aantal pittige play-offs wedstrijden in de zo felbegeerde hoofdklasse. Op die dag was onze verslaggever Danny Spijkers ter plaatse en interviewde de spelers. Niet de coach die op dat moment bedolven werd onder fans en familieleden. Die vragen stelden we later toen het allemaal een beetje geland was: Alex, je hebt de hoofdklasse bereikt en gaat daar dus seizoen 2016/2017 in starten, maar hoe was je weg er naar toe? Welke route/plan had je om daar te komen? Het was een plan waaraan 15 jaar is gewerkt, niet alleen door mij, maar door de hele club en zelfs door mensen die niet meer lid zijn van Almeerse. Toen ik destijds in 1993 startte bij de Almeerse hockeyclub, was deze status een droom, die nog heel ver weg was, maar door de jaren heen kwam ik erachter dat Almeerse niet zomaar een club is net als Almere niet zomaar een stad is. Het is bijzonder. Niet slecht en niet goed, maar wel heel bijzonder, althans dat is het voor mij en de mensen die mee hebben gewerkt aan dit project; de weg naar de hoofdklasse. Zoals ik dus al eerder aangaf; de hele club heeft hier aan meegewerkt. We wilden een gevoel van saamhorigheid creëren. Waarom je voor en bij Almere wilt hockeyen en spelen? Wat betekent dat voor je? Zoals ik erin zit zijn die 2 vragen en de antwoorden erop van significant belang geweest in onze weg naar de Hoofdklasse. Met betrekking tot de overwinning, de ‘triomftocht’ denk ik dat de promotie niet daartoe behoort; we hebben gewonnen en daarmee het recht gekregen om in de, voor mij, meest competitieve hockey league ter wereld te spelen. De uiteindelijke overwinning hebben we eerder al meegekregen, we hebben de club enorm zien groeien en daarmee is de Almeerse hockeyclub eigen geworden, voor alle leden, als ware het een grote familie, een thuis. Wat is ervoor nodig geweest om dit jonge team zover te krijgen dat ze na die verloren wedstrijd tegen Qui Vive toch voor die laatste 2 wedstrijden het roer om te krijgen in de hoofden van je mannen? Tactisch hebben we niet veel veranderd, we hebben vooral gelet op het feit dat de mentale druk van moeten winnen eraf ging bij de mannen, opdat de focus vooral was; goed spelen, zowel defensief als aanvallend. Eerlijk gezegd vond ik ons spel tegen Qui Vive in beide wedstrijden niet het beste was en zeker niet op een voor mij acceptabel niveau. Tegen SCHC daarentegen stond er wel een team en in onze laatste wedstrijd hebben we de puntjes op de i gezet om te winnen, maar nog bij lange na niet op het niveau wat er wel is bij de mannen en wat ze kunnen.


De meeste spelers gaven aan dat er direct na de promotie en zelfs daarvoor al door andere clubs interesse is getoond in hen, maar net als bij Terrance Pieters, die we eerder dit jaar spraken, waren zij ook heel stellig; we blijven bij Almere H1, we blijven bij onze coach Alex Verga, waar komt deze passie en loyaliteit vandaan? In de eerste vraag kom ik er eigenlijk al op terug, deze club is van en voor de spelers en er is een sterk gevoel van saamhorigheid. Als iets van jezelf is, kun je niet anders dan hier trouw aan zijn en dat gevoel overheerst heel sterk, daarentegen is het ook heel belangrijk dat je als club beseft dat wanneer je groeit er ook een ander soort loyaliteit ontstaat, waarbij spelers boven het niveau uit kunnen stijgen en door moeten kunnen groeien. Als ik merk dat een speler op een bepaald punt niet meer kan groeien binnen onze vereniging waardoor hij of zij zijn vleugels wel moet uitslaan naar een hoger niveau, dan kan ik alleen maar trots zijn op het feit dat wij als Almeerse dat talent hebben voortgebracht. Het belangrijkste feit is dat dit Heren 1 (85% van het team is al zijn hele leven lid bij deze club) (boezem)vrienden zijn en ze het erg prettig vinden om samen te trainen, spelen en sociaal met elkaar om te gaan, dat kun je als trouw aan de club beschouwen, maar ik zie dit gewoon als diepgaande vriendschappen en met elkaar sportief genieten! Almere zit met 3 andere ‘nieuwkomers’ in de hoofdklasse competitie, Groningen, Tilburg en jullie geduchte

16

tegenstander Qui Vive. De ‘oudgedienden’ zoals o.a. AH&BC, Bloemendaal, Kampong, HC Rotterdam en Oranje-Rood (v.h. Oranje-Zwart) blijven doorgaans in de hoofdklasse, maar bij de nieuwe clubs fluctueert het snel. Wat moet je volgens jou doen om erin te blijven?

Het zal niet makkelijk zijn. Het hoofdklasse hockey niveau in Nederland is namelijk heel hoog en ons team is heel jong en onervaren op dat gebied. Dat gezegd hebbende, is dit een enorme uitdaging die we met beide handen aannemen. We blijven daarbij onze eigen speelstijl zoveel mogelijk trouw en zullen met hetzelfde enthousiasme en energie als alle jaren hiervoor blijven trainen en spelen en dan merken we aan het einde van het seizoen wel wat het resultaat zal zijn van onze inzet. Je was eerder trainer bij andere topclubs, maar wat maakt voor jou de Almeerse Hockeyclub zo bijzonder?

Ik ben niet gebonden aan Almere, maar het is een plek waar ik me prettig en gelukkig voel. Soms heb ik wel een kleine aanvaring m.b.t. de budgetten en zo, maar uiteindelijk komen we er altijd wel uit. Ik ben nu 57 en mijn missie is simpelweg om iedere dag van mijn leven te genieten en gelukkig te zijn en Almere is mijn clubje waar ik me heel prettig voel en als er op een gegeven moment iets anders op mijn pad komt, dan zij het zo en dan ga ik die uitdaging weer aan. Ik heb het geluk dat ik 2 favoriete clubs heb, Almere en Gimnasia y Esgrima (la plata) en het maakt niet uit waar ik woon of leef deze clubs draag ik altijd in mijn hart mee. Je zoon Valentin Verga speelt voor de ‘tegenstander’ bij de Amsterdamse HB&C (AH&BC) en je andere zoon


Manuel Verga is speler in jouw team bij Almeerse H1, nu ook in de hoofdklasse. Hoe gaat dat thuis? Best wel makkelijk eigenlijk. Valentin is 2 jaar geleden uit huis gegaan en woont inmiddels in Amsterdam en Manuel woont nog thuis. De situatie is natuurlijk voor ons allemaal nieuw, dus we gaan het wel beleven en ik denk niet dat er echt veel problemen zijn, op de gebruikelijke grapjes en pesterijtjes na. Manuel en Valentin blijven immers gewoon twee broers en zijn natuurlijk allebei mijn zoons, dus afgezien van de strijd op het veld, denk ik niet dat het al te veel problemen op gaat leveren. Zie je veel gelijkenis tussen beiden of hebben ze allebei een heel andere speelstijl en karakter? Het zijn allebei twee heel verschillende spelers. Valentin is in mijn ogen meer een middenvelder met absoluut aanvallend karakter. Manuel is een aanvaller in de cirkel met een talent om heel precies een doelpunt te scoren. Waar ze dan weer wel op elkaar lijken is het snelle spel op het veld. Ze bewegen snel en reageren snel en dat is tevens karakteristiek voor zowel hun persoonlijkheid en hun sportmanship!

17

Valentin speelt ook voor het nationale team, Oranje Hockey, hoop je of verwacht je dat Manuel hier ook een keer voor geselecteerd wordt of laat je de keuze en de ambitie aan hem om hetzelfde doel als zijn oudere broer te bereiken? Pfff, dat is moeilijk te zeggen. Ik weet niet of Manuel dit wil maar ook kan bereiken, want ik weet nog niet hoe hij zich zal gaan ontwikkelen. Als International moet je namelijk ook bereid zijn om heel erg veel op te geven en ondanks alle kwaliteiten die Manuel heeft, bijvoorbeeld het weten te scoren, is het uiteindelijk aan zijn trainers en selectie specialisten om te beslissen of hij op dat niveau kan gaan spelen. Dat is niet aan mij. Valentin heeft al heel veel ervaring op hoofdklasse niveau, geeft hij Manuel advies hierbij en ondersteunt hij hem ook? Functioneren jullie privĂŠ als team hierin? Jawel, Valentin adviseert hem en er wordt redelijk veel over het spelletje gesproken privĂŠ, maar Manuel moet zijn eigen weg bewandelen. Natuurlijk doet hij dat op zijn manier maar wel met als basis de principes die hij van huis uit mee kreeg en nu als sporter, maar ook als mens toepast. En nee, we zijn thuis geen team, maar we zijn wel een hechte familie. We geven onze kinderen altijd het advies mee dat ze goede, maar ook gelukkige personen moeten zijn bij alles wat ze doen in hun leven. Dat is althans de basis die mijn vrouw en ik hun meegeven.


Club, trainers & coachmaterialen

Hesjes, cornermaskers, loopladders, coachborden, coachtassen, hockeyballen, ballentassen, loopladders, pionnen, keepersmateriaal etc.

Bestellijsten opvragen: info@hockeycentre.nl


The Hockeycentre is niet alleen een webshop zijn met een showroom, maar brengt de beleving van het product over op de klanten. The

Hockeycentre

organiseert

daarom

verschillende events. Een van de evenementen die The Hockeycentre heeft

georganiseerd

is

de

Mercian

Sponsorspeler dag. De sponsorspelers hebben elkaar

ontmoet,

sponsormateriaal

en en

het

het

nieuwe

kledingpakket

ontvangen. Sponsorspelers uit Groningen, Bloemendaal en uit het zuiden van het land kwamen naar Almere om samen deze dag te beleven.

Greenscreen events heeft de dag

vastgelegd en promotiefotoâ&#x20AC;&#x2122;s gemaakt voor Mercian en de spelers.

Wil jij op de hoogte blijven van events en promotieacties van The Hockeycentre? Check dan onze facebookpagina!


De stille kracht van Oranje meis

Amber Ezechiels


sjes B

Na een zware knieblessure terugkomen en dan zowel landskampioen worden met jouw MB1 van AH&BC als Europees kampioen met U16 (Oranje meisjes B). Vertel eens hoe dat voelt en hoe dat allemaal gegaan is afgelopen jaar? Pfoe, heb je even? Het was een bewogen seizoen, afgelopen jaar. Eigenlijk begon het allemaal heel goed. We waren met MB1 Landkampioen geworden in 2014/2015 en in de voorbereiding mocht ik, naast de trainingen met m’n eigen team voor het eerst meetrainen met Dames 1. Er waren een aantal internationals nog op het EK in London en dus kregen wij een kans. Dan sta je ineens met oa Kitty van Male op het veld en dat is als je 15 bent dan toch wel even bijzonder. Echt super cool. We begonnen met MB1 goed in de voorcompetitie en plaatsten ons voor de landelijke competitie. Dus tot dan geen vuiltje aan de lucht. In september begon ik ook

M’n mooiste moment, tja, voor de eerste keer landskampioen worden was geweldig met m’n trainingen bij Kampong met het Nederlands Onder 16. De eerste 2 trainingen daar waren selecties maar gelukkig gingen we met alle meiden van Amsterdam door. Mijn trainer van Amsterdam, Frank Balvers, die het jaar daarvoor ook al mijn coach was heeft altijd een strak programma, veel trai-

19

ningen, loop-trainingen, core-stability en veel oefenwedstrijden. Soms tegen andere B-teams, soms tegen Dames 1 teams uit de eerste klasse en soms tegen jongens teams van AH&BC. Zo ook 16 oktober, een oefenwedstrijd tegen JB1 van Amsterdam, daarna gezamenlijk eten en Heren 1 kijken die die avond tegen OZ moesten spelen. In die wedstrijd, terwijl er geen tegenstander in de buurt was, verdraaide ik m’n knie. Ik voelde meteen dat het goed mis was en kon geen stap meer zetten. Meteen na de wedstrijd contact met m’n fysiotherapeut en uiteindelijk bleek na een MRI dat ik een meniscus-ruptuur had. Dr. Van Noort de orthopeed beloofde dat hij er alles aan zou dan om het goed te herstellen maar doordat het gehecht moest worden moest ik wel rekening houden met 4-6 maanden revalidatie. Daar moest ik wel even van slikken, een paar dagen nadat het gebeurde zou ik met Oranje Onder 16 m’n eerste oefenwedstrijd spelen. De operatie verliep gelukkig goed, er was geen schade aan m’n kruisband en na 10 weken krukken begon ik met m’n revalidatie bij Meer Med Clinic. Eerst in het zwem-


bad en vervolgens bijna dagelijks met Mark Kerkhof, mijn sportfysiotherapeut, met een uitgebreid oefenprogramma op high performance apparatuur. Natuurlijk was ik zoveel als mogelijk bij m’n team, trainingen en wedstrijden, en gingen we ongeslagen in de landelijke competitie de zaalperiode in. In de zaal hadden we even nodig om op stoom te komen, maar we wonnen de District kampioenschappen, gingen met het hele team naar de halve finale LK in Arnhem en plaatsten ons daar voor de finale in Rotterdam. Den Bosch MB1 was daar de tegenstanden en in een geweldige finale van de meiden werden we Landskampioen. Begin februari 2016 gingen we met het team op trainingsstage naar Alicante. Het geld voor die reis hadden we, net als het jaar ervoor, verdiend met het organiseren van een Loterij. Alicante was geweldig, we sliepen op de campus van de Universiteit en zelfs de Burgemeester van Alicante kwam ons feliciteren met het Landskampioenschap Zaal. Daarna mocht ik heel voorzichtig weer wat doen op het veld en alhoewel ik de hervatting van de competitie nog niet redde kon ik 19 maart tegen Groningen weer officieel speelminuten maken. We plaatsten ons vervolgens, nog steeds ongeslagen, voor de play-offs. Inmiddels was ik ook weer aangesloten bij het Nederlands en mocht ik mee naar Manheim, het 4-nations toernooi dat met Pinksteren gespeeld werd. Daar had ik een droomdebuut

20

want ik scoorde tegen USA 2x! Een geweldig weekend en zooo gaaf om eindelijk dat oranje tenue te mogen dragen. Daarna gingen we weer verder met de play-offs en net als het jaar ervoor en in de zaal speelden we de finale tegen Den Bosch. In het hol van de leeuw, in het nieuwe

stadion van Den Bosch wonnen we de finale met 3-1! Echt heel gaaf en een onbeschrijfelijk gevoel weer landskampioen te worden. Door de grachten met het team en ’s avonds samen met MA1 die ook de landstitel wonnen tot in de kleine uurtjes gefeest in Bedier. Die maandag erna moesten we ons eigenlijk alweer melden bij het Nederlands maar omdat we de finale hadden gespeeld hoefden we pas woensdag naar Kampong. Daar begon een periode van dubbeltrainingen en oefenwedstrijden, o.a. 2 wedstrijden tegen België en een oefenwedstrijd op Den Bosch. Zo leuk want we sliepen, met de andere meiden van Amsterdam bij 2 meisjes van Den Bosch thuis, eerst ben je concurrenten, nu bij het Nederlands vriendinnen. En weer was het heel spannend toen de selectie voor het mini-EK ofwel het Six Nations bekend werd gemaakt. En yes, ik zat erbij!! Op zaterdag vertrokken we naar Antwerpen en verzamelden we in het hotel in Brasschaat. Het toernooi werd op Royal Antwerp Hockey Club gespeeld. Ik sliep met Teuntje van Den Bosch op de kamer en het werd een super week. We wonnen van Ierland en Duitsland en op Woensdag wonnen we dik van de Engelse meiden. In die wedstrijd maakte ik een heel lekker doelpunt en dat was extra leuk omdat mijn trainer van vroeger, Sjoerd Wolters, en een vriendin van mijn moeder meegekomen waren naar Antwerpen. Mijn ouders waren er natuurlijk iedere wedstrijd. Ook m’n Opa & Oma en andere familie kwam naar België om te


kijken. En ook mijn Amsterdam-coach Frank Balvers was er bij, waar we ook spelen, hij komt. Dat is echt top. Donderdag was weer een rustdag en liepen we herstelshuttles. Vrijdag verloren we helaas net aan met 2-3 van Spanje maar omdat zij de ook een keer verloren hadden telde het doelsaldo en hadden we zaterdag aan een overwinning op België voldoende om de titel binnen te slepen. In een spannende wedstrijd tegen de fysiek sterke Belgen wisten we uiteindelijk toch met 2-0 te winnen en waren we Europees kampioen. Aan het einde van het toernooi kreeg ik van de bondscoach Steijn Spreij de vaan van Engeland als beste speelster van die wedstrijd, hij hangt pontificaal boven m’n bed, haha, ik ben er heel trots op en het symboliseert een beetje het jaar dat ik gehad heb. Niet normaal gaaf om het seizoen zo af te sluiten! Ik ben lekker met m’n ouders en broer naar Curaçao op vakantie geweest en mocht van m’n fysio minimaal 3 weken niets doen, haha. Je bent gestart in Nieuw Vennep en nu speel je bij een van de grootste clubs van Nederland, vertel eens hoe jouw hockey carrière is gelopen en op welke leeftijd je begonnen bent? Als klein meisje was ik altijd al aan het rennen, voetballen, klimmen en wilde ik altijd met alles winnen. Ik tenniste en begon op m’n zesde met hockey bij MHC De Kikkers in Nieuw-Vennep waar ik woon. Mijn vader en mijn broer hockeyden ook daar en ik stond als m’n broer aan het trainen was al langs de kant met een klein stickje te zwaaien. In het groepje meisjes waar ik in kwam, kreeg ik, omdat ik nog geen zeven was, al snel dispensatie om competitie te spelen. We hadden een heel leuk


teampje en ik weet nog dat ik in de 3-tallen tegen een team van Bloemendaal speelde waar Teun de Nooijer coach was. Later speelde ik met diezelfde meisjes van Bloemendaal in het Noord-Hollands. Als tweedejaars D ging ik naar Pinoké in Amstelveen, ik had meer uitdaging nodig dan dat ik bij De Kikkers kreeg. Ik mocht voorspelen en kreeg te horen dat ik naar Pinoké kon overstappen. Dan weet je nog niet hoe je het bij zo’n grote club uit het bos gaat doen. Daar had ik het eerste jaar training van Liesbeth Zegers (oud-international) en Anne-Claire van der Klaauw en heb ik super veel geleerd. Nog steeds stuurt Liesbeth me lieve mails als ze iets leest over een selectie over prestatie. Aan het eind van dat eerste jaar mocht ik met de C1 mee voor het landskampioenschap en we werden tweede. We verloren de finale van Den Bosch. Na 3 seizoenen Pinoké stapte ik over naar Amsterdam. Ondanks dat ik het naar m’n zin had bij Pinoké voelde ik dat Amsterdam beter bij me paste. De jeugdopleiding en visie die zij hebben op talentontwikkeling sloot beter aan bij wat ik wilde. Tenslotte laat ik heel veel voor het hockey en dan wil je toch bij een club spelen waar ze het beste uit je halen. In het eerste jaar bij Amsterdam, onder trainer Frank Balvers, wonnen we zilver op het Landskampioenschap in de zaal en wonnen we de finale voor het landskampioenschap op het veld van Den

22

Bosch. In de historie van Amsterdam, dat met de dames en de heren vaak landskampioen is geworden, was dit de eerste keer met een meisjesteam! We hebben door de grachten gevaren, het was een groot feest.

Hoe kom je eigenlijk in Oranje meisjes B? Werd je gevraagd, moest je selectie doen? Kortom, wat moet je doen om zo hoog te kunnen spelen (los van goed kunnen hockeyen natuurlijk). Ik kwam in de selectie van het district Noord-Holland en heb daar totaal 4 jaar gespeeld, 2 jaar C en 2 jaar B. Aan het einde van die 4 jaar wordt je dan tijdens de afsluitende Districts Ontmoetings Dag wel of niet uitgenodigd om selectie te doen voor het Nederlands Onder 16. Gelukkig had mijn districtstrainer Robert van der Toorn goed nieuws voor me. En na 2 zware selectierondes bij het Nederlands kreeg ik te horen dat ik erbij zat. Je studeert nog. Hoe ziet jouw wekelijkse schema eruit en kun je dit goed combineren met school? Ik ga nu naar 5 VWO op Haarlemmermeer Lyceum in Hoofddorp. Het is een Loot-school (Landelijke Organisatie voor Onderwijs en Topsport) en ik heb een eigen topsport coördinator die samen met mij kijkt hoe mijn schema het beste met school te combineren valt. Meer Med Clinic en mijn fysiotherapeut zitten ernaast dus in vrije tussenuren kan ik naar de fysio of doe ik mijn krachtprogramma daar. Dat is echt ideaal. Ik train gemiddeld 4 keer per week na school, maar overdag ook voor het Nederlands. Samen met mijn coördinator kijk ik hoe ik de uren die ik mis kan inhalen of hij verplaatst


toetsen voor me. Met het team waren we in februari in Alicante en dan krijg ik ook makkelijk vrij van school. Voorwaarde is wel dat het ook goed blijft gaan op school anders trekt hij aan de bel. Het is super leuk dat er verschillende topsporters op school rondlopen, veel turners, tennissers en spelers van Ajax en ook bij Meer Med Clinic. Daar trainen bijvoorbeeld ook de meisjes van het NL rugby team en van het synchroon zwemmen en zie je wat andere sporters ervoor doen. Sinds ik 16 ben heb ik een scooter en dat scheelt wel want vanaf mijn huis is het toch zo’n 20 minuten fietsen naar school en die tijd kan ik nu gebruiken om te leren voordat ik ga trainen bij Amsterdam. Dit jaar zal het wel weer wat zwaarder worden qua school maar ik doe er alles aan om gewoon m’n VWO af te maken. Wat verlang je van jezelf? Hoever ga je en waar leg jij je lat? Past het hoge niveau bij jouw persoonlijkheid? Ik wil iedere training en wedstrijd goed presteren, dat betekent dat ik goed voor mijn lijf moet zorgen. Goed eten en goed slapen, dat leer je eigenlijk wel gaandeweg. Nu ik ouder wordt en net zo’n zware blessure gehad heb weet ik ook dat ik dingen als core en kracht goed moet bijhouden. Naar feestjes ga ik heel soms als ik niets heb. Maar een schoolfeest voor een wedstrijddag skip ik altijd, dan ga ik ook niet even een uurtje maar liever helemaal niet. Dat kost me eigenlijk geen moeite. Nu in de zomervakantie vond ik het wel leuk om af en toe uit te gaan. Ik wil altijd winnen en bij de beste horen dus ik zit bij Amsterdam en de meiden om me heen goed op m’n plek haha. Heb je een bepaalde levensstijl qua voeding en rust? Welke tips kun je hierin geven aan de jonge talentvolle meisjes? Zoals ik hiervoor al zei, rust is bijna even belangrijk als training. Wil je in een wedstrijd kunnen knallen moet je echt in optimale conditie zijn. Qua voeding heb ik de mazzel dat ik m’n bouw mee heb, al moet ik eerlijk bekennen dat ik af en toe echt wel zondig. Ik ben gék op chocolade. Maar aan de andere kant trainen we ook zoveel dat ik dat niet zo merk. Wel word ik af en toe gek van al die pasta die m’n moeder kookt….haha. Wat is tot nu toe je mooiste hockeymoment geweest en wat is je hockeydroom? M’n mooiste moment, tja, voor de eerste keer landskampioen worden was geweldig, voor de eerste keer meedoen met Dames 1 van AH&BC, maar ook voor het eerst in Oranje vergeet ik nooit meer. M’n droom is natuurlijk om ooit in het grote Oranje te spelen maar er is nog een lange weg te gaan en heel veel meiden zijn goed. Ik neem het stap voor stap en zal er alles aan doen. En bovenal probeer ik van alles te genieten.


Een passie voor Keepen is voor

26


het leven..

..

Aan het woord Pia de Wolf-Sanders van keeperschool PI-Academie. We stelden haar 7 vragen over keepen, keeperstraining en haar keeperschool. Pia, kun je ons vertellen hoe het allemaal is begonnen en vooral hoe jij hierin bent gerold? Ik ben gestart met keepen op mijn 9de jaar , bij hockeyclub MHC Tempo in Bergen op Zoom. Ik kon niet wachten om te â&#x20AC;&#x153;mogen â&#x20AC;&#x153; keepen. Fascinerend vond ik het, die dingen aan je benen.... en die passie heeft mij nooit meer los gelaten! Mijn ervaringen als keeper heb ik vooral opgedaan bij de verschillende selectieteams. Ik heb in Nederlands B en A gespeeld en bij verschillende clubs in Dames 1. Nu speel ik bij Dames A (veteranen) van de Kromhouters in de hoofdklasse. Ik heb als studie het C.I.O.S gedaan waar ik aan mijn lesvaardigheden heb kunnen werken. De eerste jaren na het C.I.O.S heb ik als bewegingsagoog bij de verschillende instellingen gewerkt ( psychiatrie, zwakzinnigenzorg en TBS)

27

In 2014 heb ik de opleiding voor gevorderde keeperstraining van de KNHB gevolgd, onder leiding van Carel van der Staak. Ik gaf daarvoor al veel training maar die opleiding heeft mij tot andere inzichten doen komen. In dat jaar ben ik bij THCC de Kromhouters met de keepersschool gestart en sinds dit seizoen ben ik helemaal voor mezelf begonnen. Naast THCC de Kromhouters krijgen de keepers van MHC Beuningen, Rapid en HCG het komende seizoen training van de Pi-Academie. Tijdens deze trainingen is het niet alleen zaak om de keepers naar een hoger level te tillen maar besteed ik ook veel tijd aan het opleiden en begeleiden van trainers. Overdag heb ik tijd voor keepers die individuele trainingen willen krijgen. Het accent bij deze trainingen liggen vooral op het gebied van techniek, kracht, snelheid en persoonlijke ontwikkeling.


Vroeger gaf de hockeytrainer gewoon wat oefeningen aan de keeper. Tegenwoordig is er een aparte keeperstrainer en zijn er scholen, opleidingen en clinics. Wat is het belang van keeperstraining en clinics? Ik heb eigenlijk al van jongs af aan wel keeperstraining gehad, en dan praat je toch al gauw over 37 jaar geleden. Mijn eerste trainster was Dimph Jansen, waar ik nu nog steeds contact mee heb. De opzet van de keeperstrainingen is wel heel erg veranderd. Men is toch echt wel in gaan zien dat keepen een “vak apart” is. De tijd dat de spelers die in het veld niets konden maar in het goal gezet werden is gelukkig wel voorbij, keepers worden ook niet gemaakt...je wordt geboren als keeper. Het belang van keeperstraining is dat de keeper heel bewust bezig is met wat hij/zij doet en waarom. Ik vind het ook heel belangrijk dat keepers ook weer training geven aan jongere keepers omdat je zoveel leert met het geven van training. Je kijkt naar de beweging en leert analyseren. Daar wordt je zelf een betere keeper van! En laat ik het belangrijkste niet vergeten…keepen is gewoon super leuk! En alles wat leuk is wil je heel vaak doen toch?

28

Keepers zijn het buitenbeentje van een team wordt wel eens gezegd, maar is dat eigenlijk wel zo? Welke rol vervult de keeper volgens jou? I’m not crazy, just different…deze quote heb ik lang gebruikt om aan te geven dat keepers

wel een apart volkje is. Maar het is van groot belang dat juist de keeper bij het team betrokken wordt. Ik kan me scheel ergeren aan teamtrainers die een oefening tijdens de training aan het team uit staan te leggen op de middenstip. En de keeper moet dan maar afwachten wat er gaat gebeuren! Betrek je keeper erbij, samenwerking tussen coach en keeper kan cruciaal zijn..ze kunnen punten voor je

pakken! Ik zie de keeper zelf graag als de coach van de verdediging, het sturen en neerzetten is heel belangrijk. Ik kan zelf na een wedstrijd waar ik relatief weinig te doen heb gehad, toch helemaal kapot zijn omdat je dan zo druk bent geweest met het organiseren van je achterhoede. Wat voor trainingen verzorgt de academie en hoe wordt er getraind? Bij de Pi-Academie wordt volgens een keepersleerplan gewerkt. Gedurende het seizoen zijn er 3 evaluatiemomenten: we starten het seizoen met een intake formulier, halverwege ( winterstop) een tussenevaluatie en aan het eind een eindevaluatie. Er wordt een keepersleerplan opgesteld aan de hand van je doelen. Zo blijf je steeds uitdagingen houden om aan te werken en kun je grenzen blijven verleggen. Tijdens de trainingen wordt er veel gefilmd. Deze beelden worden in filmpjes omgezet en bekeken door de gehele trainingsgroep of individueel. Je kunt aan de hand van die filmpjes zien wat er goed en niet goed gaat. Er wordt in groepjes van minimaal 3 keepers tegelijkertijd gewerkt waarbij


iedere keeper op dat moment een functie in de oefening heeft. Ik streef er altijd naar om per training genoeg trainers te hebben zodat ik mâ&#x20AC;&#x2122;n handen vrij heb en vooral kan kijken en corrigeren. Ik heb het volste vertrouwen in mijn trainersgroep, waar ik het afgelopen 3 jaar intensief mee samengewerkt heb en die nu ook de keepersgroepen overnemen. Hoe belangrijk is het ontwikkelen van een goed gevoel voor keepen en hoe leer je de keepers omgaan met de snelheid en soms wel hardheid van het spel? Dat is 1 van de moeilijkste onderdelen om aan te leren, het gevoel voor keepen. Dit leer je door heel veel te doen en vooral veel te kijken naar bijvoorbeeld Heren1 of Dames 1

29

keepers op je eigen club of door veel te kijken naar wedstrijden op tv. Samen met de keepers bekijken we veel situaties waarin keepers keuzes maken. Keepen is zoveel meer dan alleen maar ballen stoppen! Door situaties beter in te gaan schatten, leer je om 1 stap vooruit te denken in wedstrijdsituaties. Zo kun je voorkomen dat je voor verassingen komt te staan en leer je zo om te gaan met de snelheid in

het veld. Ik besteed aandacht aan de fysieke situaties in het veld door middel van weerstandsoefeningen toe te passen tijdens de trainingen, duwen trekken, hinderen. Pi Academie organiseert ook clinics. Wat kun je daar leren en voor welke leeftijdsgroep & doelgroep zijn die clinics? De clinics zijn vooral voor clubs die geen eigen keepersschool hebben om zo kennis te laten maken met de Pi-academie. Tijdens deze clinics komen de verschillende aspecten en technieken aan de orde natuurlijk. Alles wordt weer gefilmd en twee dagen later kom ik met de filmpjes van de clinic terug naar de keepers om ze gezamenlijk te bekijken. En daar leer je van! De clinics zijn voor alle leeftijden, te starten bij een jongste jeugd tot aan de senioren. Afgelopen seizoen heb ik een aantal projecten met Pan-na goalies opgepakt wat ons beide erg goed bevallen is.


We hebben dezelfde insteek en waar we dat niet hebben, vullen wij elkaar aan. Ook in de toekomst zal de samenwerking met Pan-na goalies zeker aan de orde zijn. We willen nog steeds samen een grote clinic organiseren voor alleen maar senioren keepers. Daar is een hele grote vraag naar. Wat maakt je een goede keeperstrainer of trainer/coach? Een goede keeperstrainer moet zelf ontzettend van het spelletje houdenâ&#x20AC;Ś passie is het sleutelwoord, in ieder geval voor mij wel! Ik ben van mening dat je creatief, analyserend, stimulerend en kritisch moet zijn. Creatief om zelf trainingen en oefeningen te maken. Iedereen kan oefeningen van allerlei sites afhalen maar wanneer je ze zelf maakt en ontwikkelt, zit er een lijn in waar je zelf helemaal achter staat. Door goed te analyseren kun je stapsgewijs de beweging bekijken en verbeteren. Stimuleren spreekt natuurlijk voor zichzelf, een keeper gaat er echt harder door werken en kritisch moet je zijn door opbouwend keepers te corrigeren zodat ze beter worden. Daarnaast is het wederzijdse respect naar elkaar toe belangrijk want dan zal een keeper willen leren en werken tijdens de trainingen.

Een goede keeperstraine


er moet zelf ontzettend van het spelletje houdenâ&#x20AC;Ś

31


PROUDLY PRESENTS

TEUN

DE NOOIJER

CONSTANTIJN JONKER

CONCEPT & DESIGN BY NIKOLAI CARELS BOO

ROGIER HOFMAN

ST I Q

D

TE N E T A P

MEER BALCONTROLE N O LO G Y

GLENN

SCHUURMAN

KIM

LAMMERS

RODERICK WEUSTHOF

FLORIS EVERS

CH

TIM

JENNISKENS

TE

WOUTER JOLIE

TIJDENS HET SLAAN, DRIJVEN EN STOPPEN

BETERE BACKHANDSLAG MET MINDER STICKSCHADE

MINDER VIBRATIES

TIJDENS HET SLAAN Made in Holland

DIEDE

VAN PUFFELEN

kijk voor de verkooppunten op:Â www.princesssportsgear.com


HOCKEY-SPORTSHOP.NL Aalste r we g 83 Eind hove n


2017

MISTER

International Veterans Tournament 23-25 JUNE 2017 IN VALENCIA

PROGRAM

Mister Valencia and Valencia CH are proud to bring to you the 2nd edition of the PAELLA CUP, a hockey tournament for veteran players which will be held from the 23th through the 25th of June 2017.

FRIDAY 06:40 – 09:10 09:10 – 11:00 11:00 – 11:15 11:15 – 15:30 16:00 – 17:00 17:00 – 21:00 21:00 – 00:00

Flight to Valencia Transfer to the accommodation Baggage drop Explore the neighborhood and lunch Transfer to the club First round of matches BBQ at the hockey club

SATURDAY 08:00 – 09:00 09:00 – 10:00 10:00 – 14:00 14.00 – 15:00 15:30 – 18:30 19:00 – 22:00 22:00 – 00:00

Breakfast Transfer to the club Second round of matches Lunch at the hockey club Bike tour guide incl. Tapas tour in the old centre (optional) Drinks in the city

SUNDAY 08:00 – 09:00 09:00 – 10:00 10:00 – 15:00 15:00 – 17:00 17:30 – 20:00 20:00 – 22:30

Breakfast and check-out Transfer to the club Final round of matches Paella lunch at the hockey club Transfer to the airport and check-in Flight from Valencia

The tournament will host teams from many different nations from all over Europe. Matches will be played on the two beautiful water AstroTurf pitches, the blue one being the same as the OLYMPIC pitch of Rio de Janeiro. The teams will compete across different categories and age ranges: MEN AND WOMEN: 35+, 45+, 55+ The tournament will be a mix of hockey, the great city of Valencia and the open Spanish culture. You will enjoy Spain's third city’s beautiful beaches, the delicious restaurants, a lively nightlife, the famous 'City of Science and Art' and a climate with over 300 days of sunshine per year! Participating guarantees a weekend of hockey, culture, city, beach, party and most important fun!!

WHAT WE OFFER · · · · · · · ·

2 nights at a hotel incl. breakfast Transfer from and to Valencia airport Tickets for public transport 3 days of matches incl. material and referees BBQ at the club on Friday Lunch at the club on Saturday Paella lunch at the club on Sunday Bike-tour incl. guide (approx. 3 hours)

THE COSTS

€ 275, - per person* *excl. flight to Valencia.

WHACT THE VIDEO

SU

VALENCIA

BS NO CRIB W! E

> FOR MORE INFO: www.paellacup.es info@paellacup.es


Talenten in de sport

Sport is niet meer weg te denken uit ons huidige leve. Een van de sneller groeiende sporten is Hockey. Vooral in Nederland. Talenten worden geselecteerd door de coaches en later bondscoaches en als je heel goed bent mag je meedoen in Oranje. De toppers mochten mee naar de Olympische Spelen in Rio. We haalden als #TeamNL 19 Olympische medailles op. In Hockey slechts 1. De zilveren medaille voor de dames. De heren eindigden op de 4e plaats. De gekozen talenten en hun coaches hebben nu weer 4 jaar tot Tokio qua voorbereiding. Maar hoe selecteer je talent en waar kijk je naar? Een specialist op het gebied van het herkennen en meten van hockeytalent is Ronald Stolk. Hij kijkt naar de haalbaarheid en de toepasbaarheid van â&#x20AC;&#x2DC;het talentâ&#x20AC;&#x2122; en doet dat voor heel veel sporten en sporters. Ronald, wat is je achtergrond en hoe ben talentcoach geworden? Ik ben omdat mijn kinderen gingen zwemmen 15 jaar geleden gevraagd om te helpen met training geven. De vereniging in die tijd was alleen bezig met de breedtesport en ik zag dat een aantal kinderen meer in hun mars hadden. Ik heb dus een programma ontwikkeld waarbij we talentvolle kinderen, die meer wilden bereiken, ook meer konden bieden.


Wat doe je precies en in welke sectoren van sport werk je? Ik ben werkzaam als talentcoach bij de KNZB o.a. als projectmatig Bondcoach Open water Jeugd en Junioren en verder ben ik coördinator en trainer bij het RTC Alkmaar voor de triatlon bond waar ik me bezig hou met de planning en de zwemtrainingen. Verder werk ik bij studio2 waar o.a. software en sport innovaties proberen te ontwikkelen. Dat doe ik samen met oud wielrenner en bondcoach baan duur Robert Slippens Zie je bij de jeugd een wezenlijke verandering qua inzet en motivatie en hoe is dat om te buigen? We kijken soms teveel naar snelheid en ranking, ik ben geneigd meer te kijken naar de mogelijkheden van bewegen en de aanleg van iemand voor de sport. Dan komt door de ontwikkeling de snelheid en het resultaat vanzelf. Ik ga dan uit van het hoogst haalbare voor die atleet. Niet iedereen kan naar de OS, dus zullen er vele talenten moeten worden bekeken om het beste talent te spotten. NOC heeft niet voor niets het programma “ik wist niet dat ik het in me had” waar ik ook vanuit RTC Alkmaar aan mee doe. Er kan namelijk zomaar bijvoorbeeld een goede duursporter op hockey zitten die ook goed kan lopen. Wat is de rol van de ouders volgens jou als het gaat om sporttalenten en wat kunnen zij bijdragen, of laten om hun kind het beste tot zijn/haar recht te laten komen. Ouders moeten vooral ouders blijven. Daar bedoel ik een veilige thuishaven mee, gewoon papa en mama dus. De meeste ouders zijn trots (soms heel terecht supertrots) maar willen ook graag inspraak in alles. Zo werkt het helaas niet. De droom van de ouders; het hoogst haalbare voor hun kind, is meestal een lange weg (naar de top) met een heleboel hobbels. Er ontstaat door toedoen van de ambitieuze ouders soms veel druk bij een talent en ik vraag me af of dat wel wenselijk is. Talent moet zich namelijk kunnen ontwikkelen in alle rust. Naar zijn of haar beste kunnen uiteraard en helaas zijn de OS niet voor iedereen weggelegd. Hoe weet je of je talent hebt? Hoe kun je dat meten? Meestal valt mij iets op, de manier van bewegen of het liggen in het water. Hoe gaat iemand om met vragen, verwerkt hij informatie die je iemand geeft en doet hij er wat mee. Als de sporter bij mij in het team komt begin meestal wel met monitoren, zoals regelmatig testjes doen. Ik noteer dan verschillende waardes en kijk dat een periode aan. Dan weet ik met welke talent- of prestatiefactoren ik moet gaan werken. Ieder mens is anders dus iedereen heeft specifieke aandacht nodig. Daarom ben ik ook van mening dat je als talentcoach niet meer dan 5-8 atleten in een groepje kunt hebben.


Coach je ook coaches op omgaan met talent of zorg je er juist voor dat de talentvolle sporter beter en effectiever met zijn/haar talent om kan gaan? Zowel bij de KNZB en als bij de NTB zijn er bijeenkomsten waar we het hebben over talenten. Zo is er bij de KNZB het KNZB+ programma waar ieder zijn atleten kan aanbrengen. Tijdens de bijeenkomsten krijgen deze coaches veel informatie van de topcoaches in Nederland en verschillende masterclasses. Dan wordt er gediscussieerd over wat wel en wat vooral niet kan. Scoren ten opzichte van techniek. Een combinatie? Of gewoon 2 verschillende spelers (de waterdrager en de zichtbare speler?) Techniek moet voorop staan, iemand moet leren van zijn fouten en progressie maken. Je kunt niemand skills aanleren als hij nog niet kan lopen. Vaak zie je dat gebeuren. We zien een talent en die gooien we direct in het diepe omdat hij snel beweegt. Iemand goed leren lopen, stap voor stap en het talent laten ontwikkelen is belangrijk. Soms zien we de talenten niet en kijken we alleen maar naar de snelheid zoals ik al eerder heb aangeven. Coaches: Bekijk maar eens het filmpje de Goldmine Effect (youtube) dat zegt genoeg”. Hoe kun je in een team talent definiëren en begeleiden? Dit jaar ben ik begonnen met een project voor de zwembond, eerst 4 later 5 zwemmers mochten mee naar het WJK in Hoorn en later naar het EJK. Het eerste wat op het programma stond was de gezamenlijke fun factor. Samen uit samen thuis. In het water vechten we tegen elkaar maar als het nodig is werken we met elkaar. Door met z’n allen plezier te hebben creëer je een team. Als talentcoach moet je ervoor zorgen dat je het beste uit de atleet haalt, maar ook dat ze het altijd heel leuk hebben. Begeleiding van het team is soms wat lastig want dat doe persoonlijk, een op een. Dus als je een team wil hebben moet je er ook voor zorgen dat een ieder elkaar accepteert. Dat doe je o.a. door plezier met elkaar te maken naast het trainen. En dan ontstaat dit: Na de afgelopen 5 maanden hard werken voor het WJK waren we net terug van het EJK. Thomas (1 van de zwemmers) was in dezelfde race (5KM) de betere en Sander moest in de achterhoede mee omdat hij de week ervoor ziek was geworden. Thomas heeft na zijn race echter op Sander gewacht


die met tranen in zijn ogen uit het water kwam. Thomas sloeg vervolgens een arm om hem heen en samen liepen ze weg. Zo heb ik nog meer voorbeelden van hoe een individuele sport toch een team sport kan zijn en iedere atleet toch het beste uit zichzelf kan halen Hoe staat techniek in verhouding tot voeding en mentale training? Ik ben van mening dat techniek voorop staat, vaardigheden en skills kunnen bij talenten niet vroeg genoeg worden aangeleerd. De motoriek, core en stabiliteit van talenten laat alleen nog wel eens te wensen over. Voeding is zeker belangrijk en op individueel niveau indien zichtbaar is er ook begeleiding bij nodig. Mentale training zou in mijn ogen een vast onderdeel van de training moeten zijn en soms misschien meer dan de andere aspecten, omdat de atleet er baat bij heeft, bv bij faalangst. Maar dat is nog niet in een groepsproces toe te passen. Slechts individueel. Wat kan men verwachten als jij wordt ingezet en mag/kan dat als groep of uitsluitend als individu? Ik werk meestal vanuit een groep, samen sterk is het motto. Goede prestaties haal je nooit alleen maar samen met goede trainers, een fysio en wetenschapper, sportpsycholoog kun je het beste uit een talentvol team halen. Een goede coach is mijn ogen ook een goed manager en verzameld specialisten om zich heen. Je kunt niet alles weten dus als ik er niet genoeg van weet vraag ik het aan een ander en maak ik hem onderdeel van het team en dus ook het succes. Zelfs wanneer het GEEN succes is. Dan rest goed evalueren en bekijken hoe je de volgende wedstrijd wel gaat doen. Als team.


IQ Touch & Drink. Voor de gezonde en slimme sporter!

Meer weten of een afspraak maken? info@procon-holding.eu www.procon-europe.com


IQ Touch & Drink. Voor de gezonde en slimme sporter! Gezonde & herstellende drankjes, zonder toevoegingen of suiker. Op basis van gezuiverd & gefilterd water en voorzien van vitamines en mineralen. Meer dan 200 sportclubs werken al met dit gezonde en slimme concept. Dat wil jij toch ook op jouw club? Wij helpen jou club graag bij de #road2health. Wie wij zijn?

Wij zijn experts op het gebied van gezonde drankjes voor sportclubs en -verenigingen In het kader van de gezonde sportkantine zijn al onze drankjes speciaal voor sporters gemaakt! Alle smaken die je toe wilt voegen zijn minder dan 7 calorieën per 500ML bidon (dat is 1,4 kcal per 100ML) en natuurlijk geheel suikervrij, maar voorzien van de nodige vitaminen en mineralen om de verloren energie weer snel aan te vullen. De vrijwilligers en de bar/clubmedewerkers zullen ook blij zijn als ze meer tijd over houden voor andere zaken en niet meer met lege en halflege kratten moeten sjouwen. Als club wil je ook meer ruimte achter de bar en op de bar en ons systeem biedt dat. Makkelijk te bedienen waarbij tijd en ruimte bespaard wordt.

Gemixt, gebotteld en gefilterd. Bij ons draait alles over vooraf gemixt & gebottelde water systemen, IQ touch & drink, filtratie systemen, omgekeerde osmose filtering, waterzuiveringstechnologie, complete barsystemen en self service-systemen. Al deze systemen kunnen wij toepassen zodat de sporters en bezoekers altijd gezonde en zuivere drankjes hebben.

100% op maat voor de club en haar leden. We maken graag een afspraak, met onze specialisten, om te bekijken wat er voor jouw club of vereniging mogelijk is en waar de behoeftes en wensen liggen. Uiteraard zijn onze oplossingen flexibel, pragmatisch en klant/ledenvriendelijk. Met de IQ touch & drink kan dat, want hiermee besparen de gebruikers niet alleen op ongezonde toevoegingen maar ook in geld. Een gevulde bidon is vele malen goedkoper dan een flesje frisdrank of sportdrank. Voor de club ook. Als club investeer je immers graag in je leden, maar wilt ook graag rendement voor je club. We bieden onze technische kennis aan om een op maat oplossing te bedenken binnen het clubbudget en - mogelijkheden.

Meer weten of een afspraak maken? info@procon-holding.eu www.procon-europe.com


Gebruik FITLIGHT op hockeyveld in opmars Bij voetballers is het sinds 2011 een bekend fenomeen: het draadloze trainingssysteem FITLIGHT. Bekende clubs als Vitesse en Roda JC zorgen ervoor dat zij middels FITLIGHT hun spelers wedstrijdfit krijgen. Joris van Soerland, directeur van FITLIGHT vertelt: ‘FITLIGHT is inmiddels 4,5 jaar op de markt en met succes. Met het systeem kunnen spelers in tal van takken van sport op wedstrijdsituaties worden voorbereid, maar ook is FITLIGHT geschikt als hulpmiddel bij bijvoorbeeld revalidatie. Snelheid, reactievermogen en coördinatie kunnen eenvoudig met FITLIGHT worden getraind. Dat maakt het trainingssysteem ook ideaal voor hockeyers.’


‘FITLIGHT is geschikt voor doelgerichte trainingen, verbetering van conditie, wendbaarheid, kracht en oog-handcoördinatie’ Maar hoe werkt FITLIGHT precies? Van Soerland:

Standaard of op maat

‘FITLIGHT is een trainingssysteem met acht lampen, dat wordt aangestuurd via een tablet. De lampen

FITLIGHT kan met behulp van een tablet worden

kunnen oplichten in verschillende kleuren. Per lamp kun je bovendien de brandduur afstellen. Stel het systeem bijvoorbeeld zo in dat er een lamp aangaat waarnaar vervolgens de bal moet worden gespeeld. Of stel de lampen in dat deze achtereenvolgens branden. Op deze wijze kan bijvoorbeeld sprinten worden geoefend. Elke lamp is uitgerust met een bewegingssensor. Zo kan de training bijvoorbeeld vereisen dat je dicht langs de lamp moet lopen, of juist op een meter afstand. De reikwijdte van de bewegingssensor kan worden ingesteld. De lampen zijn te plaatsen op vloeren en muren, maar ook op ongelijkmatige oppervlakken met behulp van frames.’

10.000 verschillende trainingsprogramma’s Volgens Van Soerland is voor hockeyspelers met name coördinatie een onderdeel dat kan worden verbeterd met FITLIGHT. ‘Niet alleen kan met FITLIGHT het zoeken naar een vrije speler in het veld uitermate goed worden getraind, ook kan de snelheid van handelen worden geoefend. Denk aan het aannemen van de bal of het sneller reageren op de volgende slag. De draadloze lichten kunnen op wel 10.000 verschillende manieren worden geprogrammeerd. De lampen kunnen bovendien geactiveerd of gedeactiveerd worden door deze bijvoorbeeld met de hockeystick aan te raken.’ Doordat FITLIGHT werkt via Bluetooth, kan het waar dan ook worden toegepast. Indoor als het om zaalhockey gaat, maar ook buiten op het hockeyveld. ‘De lampen zijn waterdicht. Hierdoor kun je er ook in de regen mee werken.’

bediend. ‘De lampen kunnen op eenvoudige wijze worden aangestuurd. Onder meer snelheid, programmaduur en beeld- en geluidinstellingen kunnen worden geprogrammeerd. De tablet kan tussentijden en totaaltijden registreren, en kan dat ook van verschillende groepen tegelijk worden gedaan. Daardoor is het naast individuele trainingen ook mogelijk om met meerdere personen tegelijk te werken/trainen. De ontvangen data, zoals behaalde tijden, hits en missies, kan vervolgens eenvoudig worden overgezet op je pc. Hier kan de data bewaard, geregistreerd en geanalyseerd worden. Zo kan de voortgang, en dus ook progressie, goed in beeld worden gebracht. Spelers kunnen vervolgens via internet hun eigen informatie inzien. FITLIGHT heeft standaard trainingsprogramma’s. Daarnaast kan de gebruiker op locatie, eigen op maat gemaakte programma’s in één handomdraai zelf instellen.’

Gecontroleerde aanpak Kortom, FITLIGHT is uitermate geschikt voor doelgerichte trainingen, het verbeteren van conditie, wendbaarheid, kracht en oog-handcoördinatie. ‘Het systeem zorgt voor een gecontroleerde aanpak bij revalidatie, fysiotherapie of hersteltraining en geeft meer inzicht in individuele sportprestaties.’ Maar waar is het handige hulpmiddel verkrijgbaar? ‘FITLIGHT kan online worden aangeschaft. Daarnaast bieden we de mogelijkheid tot huren, betaling in termijnen en financial leasing. Als het gaat om huur kan FITLIGHT van een dag tot een seizoen worden gereserveerd. Dat maakt het systeem ideaal voor bijvoorbeeld trainingsweekenden. Wil men meer informatie dan is het altijd mogelijk om, geheel vrijblijvend, een demo aan te vragen.’

www.fitlighttrainer.nl


HC Schiedam – De nieuwe fusieclub!

Dan heb je twee mooie clubs, Spirit en Asvion, waar je altijd gastvrij werd onthaald en waar het goed toeven was en dan ga je fuseren. De nieuwe club heet dan Hockey Combinatie Schiedam en heeft een prachtig nieuw tenue, een nieuw bestuur en een nieuwe aanpak, maar de vraag is waarom doe je dat en vooral hoe doe je dat? We vroegen het aan Gé Hengst, bestuurslid en nauw betrokken bij de fusie van de 2 clubs. Wanneer is de gedachte ontstaan om te fuseren en waarom eigenlijk? Zowel Spirit als Asvion is opgericht in 1936. Beiden hebben een prachtige tachtigjarige geschiedenis waarin ongeveer de laatste 40 jaar een aantal keren serieus over fuseren is gesproken. Sentimenten, financiële en logistieke obstakels weerhielden beide verenigingen van een samenwerking. Even na de eeuwwisseling is de gemeente Schiedam begonnen met plannen van herinrichting van de stad, waarbij sportparken beter, economischer zouden worden ingericht. Voor hockeyend Schiedam had de gemeente een nieuw hockey-park in gedachten. Het was aan beide hockeyverenigingen hoe dit nieuwe park zou worden gebruikt: beiden apart op een complex of samen als één nieuwe fusieclub. In 2010 zijn de eerste besprekingen en voorbereidingen daarvoor gestart en in 2014 hebben beide ALV’s besloten om tot fusie over te gaan. Vanaf dat moment is alles in een sneltreinvaart gekomen en zijn Spirit en Asvion sinds deze zomer Hockey Combinatie Schiedam.


Hoe ga je als je akkoord hebt van beide clubs en hun besturen te werk met het integreren van beide visies, teams en leden? De eerste formele stap was het vormen van een fusiebestuur en het verkrijgen van een mandaat van beide ALV’s om tot de werkelijke fusie te komen. Direct daarna werden heel veel werkgroepen en commissies geformeerd, bestaande uit leden van beide verenigingen, ieder met zijn/haar eigen expertise. Van een juridische commissie tot Jongste Jeugd, en van bouw- en clubhuiscommissie, top-, breedte- & G-hockey tot de barcommissie. Een geweldig voordeel is dat beide verenigingen op alle aandachtsgebieden de nodige professionals gewoon in huis hebben. Wat doe je eigenlijk met de bestaande velden en accommodatie, want er is nu een geheel nieuw clubhuis met nieuwe velden en hoe maak je de keuze waar de nieuwe club komt te liggen? De bestaande velden en clubhuizen worden door de gemeente Schiedam overgenomen. Het bestemmingsplan zal worden aangepast en op de oude locaties zullen andere accommodaties verrijzen. Aan de overkant van de Hargalaan (oude Spirit-complex) wordt momenteel een ultramodern hockey-complex aangelegd. In nauw overleg met de gemeente heeft het fusiebestuur niet de plaats, maar wel de indeling van dat complex zelf mogen vormgeven. Het wordt een complex met zes kunstgras velden, waarvan drie watervelden, plus een extra miniveld. Centraal op het complex een modern twee verdiepingen tellend clubhuis, ontworpen door twee samenwerkende architecten, van beide verenigingen één. Hoe laat je de teams integreren. Immers kunnen er geen 2 JA1 MA1 etc. zijn. Ga je dan opnieuw selecteren? Hoe was dat voor de spelers? Vooruitlopend op de fusie hebben we de jongenslijnen vorige zomer al samengevoegd. Dat ging inderdaad met het opnieuw selecteren van de spelers. Met een door beide clubs vastgestelde procedure hebben we het selecteren zelf gedaan met onze trainers/coaches en andere onafhankelijke personen. Voordat er ook maar iets werd ondernomen hebben we alle betrokken jongens èn hun ouders uitgebreid geïnformeerd en


gedurende het proces op de hoogte gehouden. Dit bleek uitstekend te werken en was de opmaat voor de grote fusie een jaar later. De zogeheten breedtesport-teams worden ingedeeld op basis van verzoeken en wensen van de leden zelf. Op dit moment, eind augustus, zitten we aan het eind van dit proces en ook dit keer lijkt het allemaal goed te vallen, hoewel we nog een paar plooien hebben glad te strijken. Een nieuw tenue, een heel mooi tenue, maar hoe kies je die? Om alle sentimenten en vermeende voorkeuren voor te zijn hebben we een extern bureau (“Helden”) ingeschakeld dat na uitgebreid onderzoek beetje bij beetje het logo, de clubkleuren en het tenue, met onderbouwing van de keuzes heeft prijs gegeven. Hiermee ontstond een levendige discussie in de aanloop naar de definitieve onthullingen. Het resultaat is een tenue en clubkleuren waar we nu al met z’n allen trots op zijn. Hoe staan jullie nu als nieuwe club in het Rotterdamse, zijn jullie de grootste club naast HC Rotterdam? Wat betekent dat voor de competitie en het niveau? Met momenteel 1.330 leden zijn we na Rotterdam, Victoria en Leonidas de vierde club in de Regio Rijnmond en de grootste vereniging in Schiedam. Met de dames gaan we met een verbeterde selectie verder op het niveau van eerste klasse. Met de heren starten we in de tweede klasse. Omdat we een geheel nieuwe vereniging vormen hebben we ook het technisch kader van scratch af kunnen opbouwen. Met onze technische commissie zijn we van mening dat we daar uitstekend in zijn geslaagd. Onze ambitie is een familievereniging te blijven en met de beide standaardteams top eerste klasse te worden (met sportieve uitschieters naar boven). Met beide reserveteams in de reserve overgangsklasse lijkt ons dit een zeer gezonde ambitie. Het grootste deel van de spelende leden vormt de breedtesport. Voor iedere leeftijd van 3 tot 80 is er de mogelijkheid om te hockeyen. Tevens starten we in klein verband met G-hockey.


Wat verwacht je van de toekomst, zullen kleinere clubs nu ook sneller overgaan tot een fusie? We verwachten een stabiele grote familievereniging te blijven. In het besef dat deze fusie niet mogelijk is geweest zonder de onvoorwaardelijke steun van de gemeente Schiedam is ons voortbestaan gewaarborgd. Voor kleinere clubs wordt het moeilijk om de leden vast te houden. We beseffen dat een complex zoals dat van ons in de winter wordt opgeleverd, een aanzuigende werking heeft op de spelers uit de regio. Het is aan ons deze nieuwe leden “waar voor hun geld” te geven. De fusie is in ieder geval voor zowel Asvion als Spirit een prachtige start voor de volgende 80 jaar. Welke tips heb je tot slot voor andere clubs die wellicht willen of kunnen fuseren. Wat zijn de Do’s en Dont’s? Wat we hebben geleerd uit de afgelopen periode is dat er draagvlak moet zijn voor alle beslissingen die je, binnen het mandaat van de ALV’s, als fusie-bestuur neemt. Dat betekent dat je blijvend moet informeren, transparant moet zijn naar de leden en iedere vraag die wordt gesteld uitgebreid en gemotiveerd moet beantwoorden. Over algemene en populaire zaken kan dat via de social media, die bij HCS op een ongekend hoog niveau staat. Over meer specifieke zaken is een persoonlijke benadering de juiste.

49


Stel dat je als clubâ&#x20AC;Ś inkomsten aanzienlijk kan verhogen en uitgaven kan verminderen. (gemiddeld al snel zoâ&#x20AC;&#x2122;n 10.000 euro per jaar)


Voor het 5e seizoen werk ik nu met Nacsport Scout+ voor het verwerken van videobeelden en statistieken. Het is niet alleen een geweldige tool om wekelijks met het team belangrijke wedstrijdfragmenten en informatie door te nemen. Ook in mijn gesprekken met individuele spelers geeft het meer inzichten en handvatten op technisch en tactisch gebied. Bij alle clubs waar ik actief ben (geweest), werd er vanuit de spelersgroep positief gereageerd op de deze werkwijze. Het gebruik van Nacsport ervaar ik als laagdrempelig, overzichtelijk, snel en duidelijk. Het is eenvoudig in te richten naar de zaken die voor mij van belang zijn, zoals bepaalde acties en situaties op het veld die al dan niet gekoppeld zijn aan spelers of bepaalde linies. Daarnaast biedt de Scout+ versie meer dan voldoende mogelijkheden en krijg je echt waarde voor je geld. Maar wat voor mij erg belangrijk is, is de goede support. Mocht zich al een issue voordoen, kan ik altijd terugvallen de snelle service. Binnen de kortste tijd ben ik dan weer up and running, zodat ik mij weer kan bezig houden met het team. Thijs Rijnberg Hoofdcoach HCC Groen Geel Dames 1


Sinds een jaar of 4 werk ik al met veel plezier met Nacsport Video Analyse Software. Hiervoor een aantal andere pakketten gebruikt maar door de duidelijkheid van Nacsport toch voor hen gekozen. Ook dit seizoen zal ik van diverse jeugdteams de videobeelden gaan analyseren en met Nacsport Basic Plus is dat een makkie. Zoek je nog een goed programma om je wedstrijden te analyseren probeer de Basic uit en ik weet zeker dat ook jij overstapt. Frits Ketelaars - HSNH Al 5 jaar maak ik mijn videoanalyses  met Nacsport. Eerst werkte ik met de Basic versie, nu gebruik ik de Pro Plus versie. Nacsport heeft in mijn ogen veel voordelen. Met name de vergelijking van alle mogelijkheden die het programma biedt en de prijs die je daarvoor betaalt is super. Zo kan ik live beelden klikken en streamen naar de bank, simpel korte videobesprekingen maken en ik kan zelfs hele geklikte wedstrijden delen via Sport2View. Op die manier kan ik snel elke speelster individueel laten zien wat ze doen en wat de andere opties zijn. Keuzes maken en daarvan leren, daarin ondersteunen ze mij van Nacsport perfect! Inge Poelmans, coach MEP Dames 1


NATIONALE HOCKEY VAKBEURS ‘DE BEURS DIE GEEN ENKELE HOCKEYBESTUURDER EN SPORTAMBTENAAR MAG MISSEN!’


Met trots kondigt ZPRESS Sport de tweede editie van de Nationale Hockey Vakbeurs aan, welke onderdeel is van de Nationale Sport Vakbeurs. De Nationale Hockey Vakbeurs is het facilitaire hockeyevent van Nederland en België en vindt plaats op woensdag 30 november 2016. Jaarlijks is Evenementenhal Gorinchem het podium voor deze hockeybeurs. NATIONALE HOCKEY VAKBEURS ‘’De Nationale Hockey Vakbeurs is primair bedoeld om de diverse hockeybestuurders op één plaats samen te brengen met interessante leveranciers en dienstverleners die van waarde zijn voor hun club’’, vertelt Timo Lemmens, organisator van de beurs. De Nationale Hockey Vakbeurs richt zich daarnaast niet alleen op clubbestuurders en sportambtenaren, maar ook op de commissieleden, kantinebeheerders, trainers, materiaalmannen en de medische staf. ‘’Er komen dit jaar 300 toeleveranciers die de hockeyverenigingen kunnen helpen met diverse vraagstukken en aanbestedingen op het

gebied van de sportaccommodatie, sport/ hockeymaterialen, financiële dienstverlening, kantine-inkoop, medische materialen, sponsoring en evenementen. Tevens zijn ieder jaar weer de nieuwste innovatieve producten en diensten uit de sportwereld terug te vinden op de beurs’’, aldus Lemmens. Kortom, de Nationale Hockey Vakbeurs geeft een duidelijk beeld van wat je voor een hockeyvereniging kunt inkopen. Naast een interessant aanbod kunnen de bezoekers uit de hockeywereld genieten van presentaties en topentertainment met bekende namen uit de hockeywereld.

ZPRESS MEDIA GROUP Het bedrijf wat de organisatie de Nationale Hockey Vakbeurs (onderdeel van de Nationale Sport Vakbeurs) mogelijk maakt is ZPRESS Sport. De ruim 25 jaar jonge ZPRESS Sport is in Nederland marktleider op het gebied van sport gerelateerde sponsored media. Naast het organiseren van de beurs, verzorgt ZPRESS Sport de printmedia van diverse hockeyverenigingen en is het uitgever van de Tophockeykrant en het Hockeyjournaal in de regio Brabant.


Gratis toegang Ook u bent uiteraard van harte welkom op de Nationale Hockey Vakbeurs 2016, op woensdag 30 november 2016! Een bezoek aan de beurs is geheel kosteloos en parkeren is tevens gratis. Gratis e-tickets of meer informatie over de Nationale Hockey Vakbeurs? Kijk op www.nationalehockeyvakbeurs.nl

ZPRESS SPORT / NATIONALE HOCKEY VAKBEURS Lion Blok Timo Lemmens T +31 (0)78 639 70 70 T. +31 (0)78 639 70 70 F +31 (0)78 639 70 71 F. +31 (0)78 639 70 71 E l.blok@zpress.nl E. t.lemmens@zpress.nl

Schrijf u snel in, want als voorzitter, penningmeester, (jeugd)trainer, verzorger, commissielid of overig bestuurder kunt u deze beurs niet aan u voorbij laten gaan!

BEZOEKADRES NATIONALE HOCKEY VAKBEURS Evenementenhal Gorinchem Franklinweg 2 4207 HZ Gorinchem

Bestel nu gratis e-tickets op www.nationalehockeyvakbeurs.nl


Stel dat je als clubâ&#x20AC;Ś eenvoudig de administratieve en de communicatieve processen kan verbeteren. (met als gevolg meer interactie met de leden en meer gemotiveerde vrijwilligers).


Hockeymom Maryse Govaert verhuisde enkele jaren geleden naar de VS. Van Hockeymoeder bij AH&BC in Amsterdam werd ze hockeymom in Rye. Een verschil van dag en nacht, want in de VS loopt het allemaal een beetje anders. (Een mustread voor alle NL Hockeyouders die de afstanden groot vinden en de contributies te hoog) Hockey moeder ben je natuurlijk al snel: als je kind hockeyt ben jij in principe de hockey moeder. Met dat gegeven kun je het in Nederland vrij rustig houden of net zo gek maken als je wilt. In mijn geval moet ik eerlijk toegeven dat ik resoluut ging voor dat laatste. Met 3 hockeyende kinderen vond ik niks leukers dan het hele spul telkens te halen en te brengen, bakken met fruit aan te dragen, fotoâ&#x20AC;&#x2122;s te maken, truien te regelen, kletsje


langs de lijn te maken, drankje in het clubhuis te doen, you name it. Toen wij 3 jaar geleden naar Amerika verhuisden had ik me al wel stellig voorgenomen om mijn handen in mijn zakken te houden en niet meteen mijn vinger op te steken bij het eerste verzoek om vrijwilligers. Ik zou het eerst allemaal eens rustig gaan bekijken en over me heen laten komen. En dat laatste lukt me hier nog steeds heel aardig! Om te beginnen zijn hier geen clubhuizen en is er weinig gezelligheid langs de lijn - het beoefenen van een sport is hier een bloedserieuze zaak: kinderen worden tijdens het spel voornamelijk gescreend door coaches van verschillende universiteiten die op zoek zijn naar spelers voor hun team. En dat maakt dat de Amerikaanse hockeymom er heel anders in zit dan de Nederlandse! Als het schooljaar van start gaat, begint hier ook het schoolhockey seizoen. Voor hockeymoms is het dan allereerst belangrijk dat hun kind het team haalt (meeste scholen hebben maar 1 team, sommige scholen hebben ook een opleidings-team). Voordat pre-season begint (2 weken boot camp!) moeten kinderen naar de dokter voor een medische keuring, anders mogen ze het veld niet op. Eenmaal geselecteerd kan de hockeymom adem halen: zolang jouw kind goede cijfers haalt (anders wordt je alsnog uit het team gezet) mag het spelen. De schoolcoach wenst absoluut geen hulp of inbreng van ouders. Hockeymoms (& dads) dienen zich vooral heel erg gedeisd te houden. Dat ouders te pas en te onpas een gezellige borrel of teamdinner regelen wordt oogluikend toegestaan. Schoolhockey mag dan weinig te maken hebben met hockey zoals wij dat in NL kennen (op hoogpolig tapijt en met verplichte beschermende bril), maar wij (de hockeymoms & dads) vinden het schoolhockey seizoen het aller-gezelligst! Als het school

61

hockey seizoen ten einde loopt, starten de hockey-clubs -zonder-clubhuis met de voorbereidingen van de indoor-competitie. Niet alle kinderen gaan door. Voor sommige hockeymoms eindigt het hockey seizoen bij de laatste schoolwedstrijd. Dat scheelt in de portemonnee, want hockeyen bij een club is een financiële aderlating: je betaalt per kind gemiddeld 1.200,- USD voor 3 maanden. Maar goed, de belangen zijn groot en de ‘echte’ hockeymom maakt dan ook een heel bewuste keuze om haar kind bij een club te laten hockeyen. Met de club kom je op toernooien en op die toernooien staan de universiteits coaches. Hockeymoms zien het clublidmaatschap dus als investering in de toekomst van hun kind. Niet alleen de belangen zijn groot, ook de afstanden zijn groot! Amerikaanse hockeymoms zijn kilometervreters en het vliegtuig wordt niet geweerd! Poulen is er niet bij: iedereen wil gewoon zelf mee want je wilt als hockeymom natuurlijk precies weten wie, wat waar & hoe een en ander verloopt. Na het indoor seizoen volgt Spring season (3 maanden outdoor à 1.200,-) en later in de zomer een soort ‘onderhoudsseizoen’ wat meestal iets goedkoper is. Als het de hockeymom na alle toernooien, investeringen en afstanden lukt om haar kind af te leveren bij een universiteitsteam, dan volgen er nog eens 4 jaar van toekijken en nagelbijten: jouw kind is eigendom van de coach en hockeymoms worden niet geacht zich te melden. Pas bij de allerlaatste (Senior ) wedstrijd 4 jaar later worden zowel hockeymom als hockeydad in het zonnetje gezet. Het afscheid van de Seniors is een emotioneel moment voor de hockeymom. Haar missie is volbracht.


kwalitatieve informatie, betere beslissingen

www.nacsport.com info.nl@nacsport.com


Update 2.3.0 Categorie sjabloon 173 sneltoetsen Voeg een afbeelding toe als achtergrond Maak knoppen aan met dezelfde naam Meerdere koppelingen activeren/deactiveren Blokkeer descriptors van een categorie

Registreren van acties Vooraf ingestelde descriptors voor volgende categorie

Video playback Vooraf ingestelde grootte van de videospeler

Video capture Vertraging in de video tijdens capturen Ga naar willekeurig moment van de video zonder het capturen te verlaten

Presentaties Maak lijsten en presentaties

Dashboards Bewerk eigenschappen van registraties Pas calculaties toe voor items

Extra Tools Automatisch koppelen van videoâ&#x20AC;&#x2122;s in Mijn Analyse Zoek naar analyses in Mijn Analyse Importeer Sportscode of Gamebreaker tijdsbalken


Hockeyplezier heeft de afgelopen 8.5 jaren veel kinderen de liefde van het hockeyspel kunnen bijbrengen. Dat hebben ze gedaan met Passie, Sportiviteit en Plezier! Niet alleen de kinderen maar ook de ouders hebben het aanbod zeer gewaardeerd. Het succes hebben ze in eerste instantie te danken aan de enthousiaste train(st)ers, die naast het geven van trainingen steeds de kinderen konden motiveren en enthousiasmeren. Zo leerden de kinderen naast hockey-techniek ook samen spelen en respect & sportiviteit. Tossen wie de bal mag uitnemen, een handje geven voor de wedstrijd, een groepsyell en dan wachten op het fluitsignaal voordat je de bal mag spelen. Van kleins af aan leren ze zo de rituelen en de gedragsregels van het Hockey. â&#x20AC;&#x153;Jong geleerd oud gedaanâ&#x20AC;? zullen we maar zeggen.

62

Uit Hockeyplezier zijn ook andere verenigingen ontstaan. Enthousiaste ouders wilden graag dat er elke week competitie gespeeld kon worden door hun kinderen en hebben zelf een hockeyclub opgericht. Zo zijn er clubs bijgekomen met namen als HC Kromme Rijn maar ook HC UNO en HC Rijnvliet. Veel kinderen van Hockeyplezier konden zo met al enige hockeyervaring doorstomen naar een nieuwe club. Maar ook de gevestigde clubs in Utrecht en omgeving hebben in de loop der jaren heel veel kinderen van Hockeyplezier een plek gegeven binnen hun vereniging. De wachtlijsten zijn er echter nog steeds, dus voor Hockeyplezier nog geen reden om te stoppen met het aanbod. Op dit moment geven ze trainingen op 7 locaties: Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Vleuten, Maarssen en Groenekan.


Naast het geven van trainingen bleek het Hockeykwartetspel, waar kinderen op speelse wijze vertrouwt raken met hockey, een schot in de roos. Ook de ouders kregen meer ‘feeling’ met het hockey. Welke slagen zijn er, wat zijn de passeer bewegingen, wat moet je aan in het veld, hoe neem je een strafcorner, wat is een overtreding, etc. etc. Het spel is inmiddels in België, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland verkrijgbaar. Het is daarnaast ook vertaald in het Engels, Spaans en Italiaans. Onze speciale T Shirts met onder meer teksten als: “mij kom je niet voorbij”, “Baas” en “en .. ik kan ook nog hockeyen” vinden gretig aftrek. Kinderen laten graag zien waar ze trots op zijn! Het komende seizoen is er een nieuwe manager aangetrokken, Karen van Engen (29). Zij, als ervaren trainster en organisatie talent, zal de train(st)ers begeleiden, veel op locaties aanwezig zijn en de administratieve werkzaamheden op zich nemen. Denk daarbij aan het verwerken van de inschrijvingen, de groepsindelingen, het contact met de ouders via mail en telefoon, de communicatie via nieuwsbrieven, WhatsApp, Facebook en Instagram. Daarnaast is zij het aanspreekpunt voor de interne competitie eens per 2 weken op Olympos in Utrecht. Jesse zal zich wat meer op de achtergrond begeven en zich richten op de financiële zaken.

63

Naast het vieren van Sinterklaas op alle locaties, de slot BBQ op Olympos, de zomertrainingen in juni in Utrecht, wordt er nu nagedacht over een 1 of 2-daags hockeykamp in de zomer. Ook worden er verzoeken ingediend om aandacht te geven aan zaalhockey. Zo ontwikkeld Hockeyplezier zich elk jaar weer. Soms openen ze nieuwe locaties en soms sluiten ze weer locaties omdat kinderen kunnen instromen in de reguliere clubs. Ze lijken op een “POP-UP store”, daar waar nodig zijn ze te vinden. Laat Hockeyplezier gerust weten als er bij u in de buurt behoefte is aan Hockeyplezier!!

Tenslotte heeft Hockeyplezier de afgelopen jaren D1 Studenten LOHC, Kampong H1, Voordaan H1, D1 en D2, maar ook H3 kunnen sponsoren. Een flinke bijdrage kunnen leveren aan het nieuwe waterveld van Voordaan, de club waar Jesse zelf speelt.


64

Aan het einde van het vorige seizoen hebben Marijn Veen en Michelle Fillet van Kampong D1 en Jong Oranje een Hockey clinic gegeven! Beide dames zijn nu AMBASSADEUR geworden, Hockeyplezier is daar erg trots op en zo kunnen zij voor de vele meisjes die bij Hockeyplezier trainen een mooi voorbeeld zijn.

Michelle links, Marijn rechts (beide in Jong Oranje en Kampong dames 1) Hi, ik ben Marijn Veen. Ik ben 19 jaar en hockey al van kinds af aan. Vroeger wilde ik eigenlijk voetballen net als mijn grote broer, maar mijn moeder gaf mij een hockeystick. GHHC uit Groningen is de club waar ik de eerste hockeyvaardigheden heb geleerd. Net zoals jullie nu bij HockeyPlezier leren hockeyen. We verhuisde naar Utrecht en vanaf ME8 hockey ik bij Kampong. Ik heb daar alle jeugdteams doorlopen. Naast het hockeyen op de club, hockeyde ik altijd met vriendinnetjes op straat, oefenen, oefenen en oefenen. Ik was heel blij en trots toen ik op mijn 17e naar Dames 1 mocht. Ik speel het liefst in de as, in de spits. Ben een echte teamspeler en heb een neusje voor de goal. Mooie momenten bij Kampong zijn tot nu toe vooral de keren dat ik met mijn team kampioen ben geworden. Met MB1 op het veld en met MA1 en D1 kampioen in de zaal. En altijd de thuiswedstrijden op zondag als alle Kampong supporters langs het veld staan. Naast Kampong maak ik deel uit van de selectie van Jong Oranje. Echt super gaaf. Aller eerste keer dat ik selectie mocht doen voor Nederlands B ben ik afgevallen. Ik was zo ontzettend zenuwachtig, vond het doodeng. Maar ik kwam in een opleidingsteam terecht, wat ook super leuk was. Ik ben daar lekker gaan hockeyen, kreeg veel vertrouwen en mocht daarna nog een keer selectie voor Nederlands meisjes A. Dus altijd voorblijven gaan ook als het even tegen zit! Je krijgt vaak nog een kans. In januari van dit jaar ben ik met het Nederlands Dames Zaalteam Europees Kampioen geworden en in 2014 met Nederlands Meisjes A tweede, een zilveren medaille, op de Jeugd Olympische Spelen in China met Hockey5. Hockey beheerst voor een groot deel mijn leven. Maar ik ga altijd met plezier naar trainingen en wedstrijden. Het spelletje vind ik zoooo leuk en daarom ga ik er vol voor. Het fijne aan hockey vind ik dat het een teamsport is. Je werkt met een groep naar een bepaald doel toe, en daar haal ik heel veel voldoening uit. Mijn grote ambitie is om in het Nederlands Elftal Dames te mogen spelen! Lijkt me super vet. Ik ben Michelle Fillet, ben 19 jaar en hockey bij Kampong Dames 1 en Jong Oranje. Ik ben de spits met nummer 11 bij Kampong en je kan me herkennen aan een hard forehand schot! Ik was 6 jaar toen ik begon met hockey bij ZMHC in Zwolle. Heel veel meiden uit mijn klas zaten op hockey en zo ben ik in contact gekomen met de sport, ik vond het al gelijk helemaal geweldig om lekker achter een bal aan te rennen en een beetje uitdaging te hebben met een stick! Ik begon in de trainingsgroep maar ging al snel wedstrijdjes spelen wat natuurlijk het allermooiste is wat er bestaat! Daarom is Hockeyplezier ook zo'n mooie organisatie. Kunnen kinderen toch lekker trainen en hun energie kwijt in de mooiste sport die er is zo lang ze nog niet bij een club terecht kunnen! Dit is de reden waarom ik ambassadeur van Hockeyplezier ben geworden, het moet bekender worden zodat iedereen van deze mooie sport kan genieten op welke manier dan ook! Toen ik 10 jaar was zat ik voor het eerst bij een selectie van het district Oost, daar heb ik 4 jaar bij gezeten en toen werd ik geselecteerd voor Nederlands B (U16). Dit was ook het jaar dat ik naar Kampong ging, om toch op hoger niveau te spelen. Inmiddels heb ik 1 jaar Nederlands B (U16), 2 jaar Nederlands A (U18) en afgelopen jaar mijn eerste jaar Jong Oranje (U21) doorlopen. Waarin ik 4 landen toernooien heb gespeeld, in de zomer van 2014 naar de Jeugd Olympische Spelen in Nanjing, China ben geweest waar ik zilver heb gewonnen en in de zomer van 2015 naar het Europees Kampioenschap in Santander, Spanje ben geweest, waar ik goud won! Dit word mijn 2e jaar Jong Oranje dit jaar en er staat een Wereld Kampioenschap in Chili op het programma, waar ik natuurlijk erg graag bij zou zijn met het uiteindelijke doel ooit naar het Nederlands Elftal te gaan en de grote Olympische Spelen mee te maken.

Voor meer info: www.hockeyplezier.nl


Wil jij ook een nieuw bitje een op maat? Wil jij ook nieuw

bitje op maat?

Bitje Happen maakt bitjes in de kleuren die jij mooi vindt met de perfecte pasvorm. Aan de hand van instructies kun je zelf een mal maken en versturen waarna wij een bitje aan jou toesturen in de kleuren die jij hebt uitgezocht. Bitje Happen komen ook langs op sportclubs om daar bitjes aan te meten. Bitje happen maakt een bitje op maat in jouw eigen stijl en zelfs in de kleuren van jouw club. Zo bescherm je niet alleen jouw tanden maar zorg je er ook voor dat je er net iets anders uitziet. Wil je zelf een Bitje Happen? Maak dan een afspraak voor jouw club of bestel zelf een pakket via onze website.

www.bitjehappen.nl


Global Sport and Study Hockeyen yen en studeren in Amerika

www.globalsportandstudy.nl info@globalsportandstudy.nl


Stel dat wij je... binnen 1 uur kunnen vertellen ‘HOE’. Neem jij dan even de tijd voor ons? Een belletje of mailtje is voldoende ;)

EGRIJPEN VERENIGINGEN WIJ B

info@allunited.nl +31 (0)71 364 11 70 www.AllUnited.nl


The Olympics from the outside A reserveâ&#x20AC;&#x2122;s perspective

It has been almost a month now since I arrived home from Rio. Heartbroken, emotionally volatile and disappointed in what was the toughest tournament of my career. I say all this as I watched my fellow teammates become Olympians as I sat in the stands under the accreditation â&#x20AC;&#x2DC;Alternate Athletâ&#x20AC;&#x2122;. Being able to experience an Olympic games no matter what is a privilege, and for that I am grateful to have gone through it supporting the team and staff. But because I had been to an Olympics, had experienced what it felt like being at World Cup finals, it was a lot harder to turn my own disappointment into gratefulness.

In saying this, when the girls lost the quarterfinal to NZ, I had the exact same sinking feeling any player does when they do not achieve their goal. I felt more than anything for the whole team, and the tears were flowing before they had finished the final quarter. Not because I was mad or wanted to be out there, because I felt a part of the team, and


really believed in the talent that was out there. As a reserve player we watched the girls perform from afar. We stayed 400m outside the village in an airBnB. We were really lucky to get bikes because otherwise we would have been walking anywhere from 10-20km extra per day. We technically had 2 reserves (17th and 18th man) and a goalie (19th). Although we stuck together having the 19th man was a really difficult task because they do not get the same privileges. Ash Wells was our keeper and 19th and did an amazing job in a really hard situation. She could not come into the village before 9am and had to be out by 9pm. She could not just check in through any entrance but had to get a visitors pass every single day and hand in her passport, this was an extra 2km around the other side of the village. We all ended up doing the same thing, George Nanscawen and I going with Ash, but knowing you technically aren’t counted as an athlete is pretty damn rough. Claire Rechichi is the team physiologist and she stayed with us too. We liked to call her our room mum. I think she was the glue that held us together, and made it as easiest possible. We had some good laughs together and these will be the moments we cherish from these Games. The four of us together with the men reserves formed a bike gang. The girls called ourselves ‘Little Wins’ because even the smallest thing that went well in the day made a difference. Whether we were able to access the food hall, our driver got us home early, just the small things…

As well as this all three of us (reserve plus fake reserve) had to continue training almost everyday to be ready for a call up. It was mentally difficult to be in the mind frame that you could potentially play, whilst watching and feeling the knot in your stomach that you may also not fulfill that dream. George and I had some tough running sessions, as well as Gym sets to keep us ticking over. A breaking point for me was walking onto the Olympic pitch to train for the first time, and knowing I would be sitting in the stands. We wanted to be positive and be the best for the group, to help them get ready, and offer any support or chats if they needed. But when you are around these girls for 6 days a week the rest of the year they can see the cracks and know that a lot of the time it was a front to protect us also.

All of us had moments when it just hits you that after four years since London we had actually not achieved what we wanted in going to a second Olympics. But we also knew the feeling all the debutants felt, and I know I was genuinely happy they could experience the ultimate sporting event and remember it for the rest of their lives. I will remember it for a different reason, as a challenge that I did not want to face, but in which I know can only make myself and the other 2 girls that much stronger. I have always wanted to be the best, but the application of doing so has waivered. I want to play for Australia again, not in the stands, and I want to see this team win medals because the talent is undeniable.

So although my social media showed it to be a peachy experience, it was tough. I am so grateful to have been able to get through this with the support of my reserve team, the girls and staff. And I honestly can’t wait to be reunited with everyone once more.


Mode Uitzendbranche Media Franchise Sport Kรถster Advocaten N.V. Postbus 5287 2000 CG Haarlem T: +31 (0)23 512 50 25 M: +31 (0)6 53 57 71 77 F: +31 (0)23 512 50 60 E: info@kadv.nl W: www.kadv.nl


Hockey Academy Gestructureerd spelgericht trainen met je club Hockey Academy is in 1999 door Wouter Tazelaar opgestart als eerste online omgeving voor hockeyverenigingen op het gebied van technisch kader. Inmiddels is Hockey Academy, met meer dan 100 verenigingen, de grootste op dit vlak. Met oefenstof voor alle leeftijden, uitgewerkte trainingen, videoâ&#x20AC;&#x2122;s van technieken, aanwezigheidsregistratie en een beoordelingsmodule alle tools om de technische begeleiding van je kader te organiseren. Sinds 2015 werken LISA en HockeyXperts in opdracht van Hockey Academy mee aan de doorontwikkeling van het product. Alle oefenstof is gemoderniseerd en uitgelijnd met de visie van de KNHB Academie, daarnaast kunnen verenigingen die ook LISA hebben er direct mee aan de gang via hun eigen website. Het leek ons tijd voor 10 vragen over leerlijnen, oefenstof en ontwikkeling. Wat maakt het zoâ&#x20AC;&#x2122;n bijzonder systeem Ewout? Het geeft hockeyverenigingen de mogelijkheid meer gestructureerd te trainen en te coachen. Welke aspecten zijn voor jullie belangrijk om te ondersteunen bij het technisch kader, want de mensen die daar werken hebben toch al veel kennis in huis? De meeste trainers en coaches hebben geen opleiding gevolgd en moeten het doen met hun eigen


hockey/levens ervaring. Vaak is dit pedagogisch prima maar ontbreekt de kennis welke vaardigheden, op welk moment en op welke wijze aangereikt moeten worden. Wij zijn er van overtuigd dat het trainen en coachen leuker wordt wanneer je minder tijd hoeft te besteden in het ontwikkelen van een planning, en je meer kan richten op je team en de inhoud van de oefenstof en coachtips. Waarom is het belangrijk om naast alle technische mogelijkheden, animaties en video’s ook nog een coachplatform te hebben? Trainers zijn vaak jeugdspelers en coaches zijn ouders. Coaches willen graag weten wat er getraind wordt, en voor trainers kan het een fijn stimulans zijn als de coach een koppeling maakt tijdens de wedstrijd met wat er in die week in de training aan bod is gekomen. Kunnen trainers ook via hun telefoon de trainingen downloaden en gebruiken en eventueel aanpassen aan hun eigen team? We hebben een prachtige WebApp waar je, door eenvoudig met je lidnummer en wachtwoord van de club in te voeren, bij alle trainingen en wedstrijden van die week kunt komen. Via de clubsite kun je tevens PDF’s downloaden, alle oefeningen en vaardigheden bekijken. De technisch coördinator kan eigen oefeningen toevoegen en trainingen aanpassen. ‘Praat’ het systeem ook met speler volgsystemen of zit dat al in het Hockey Academy pakket? Door de samenwerking met LISA hebben wij een hele mooie beoordelingsmodule die het mogelijk maakt spelers te beoordelen via de mobiele telefoon. Deze data wordt in de ledenadminstratie opgeslagen en zo jaar na jaar meegenomen. Ook de aanwezigheid wordt opgeslagen en met deze gegevens wordt het indelen van de teams een stuk eenvoudiger. Welke ondersteuning en implementatie is er nog meer mogelijk met dit systeem? Kunnen papa/mama coaches dit ook gebruiken of is het uitsluitend voor technische staf? Iedere vereniging krijgt jaarlijks een implementatieworkshop waar een docent van ons Hockey Academy kom uitleggen op de vereniging. We hebben een helpdesk op de website, en zijn telefonisch bereikbaar. Omdat wij geloven dat het systeem echt in de


vereniging ingebed moet raken hebben wij de voorkeur te spreken met de technisch verantwoordelijke, en dat hij/zij dan weer met de trainers en coaches contact heeft over het gebruik. Het systeem werkt goed samen met de LISA app, leg eens uit hoe dat zit? Het systeem wat Wouter 10 jaar geleden heeft ontwikkeld was toe aan vernieuwing. Zowel qua inhoud als techniek. Doordat LISA meewerkt aan het systeem zijn de ledengegevens 1 op 1 gekoppeld en is een migratie van gegevens niet nodig.

Naast een uitgebreid pakket met lesmateriaal, doen jullie ook aan na- en bijscholing. Kun je vertellen wat men daarvan mag verwachten? Zoals gezegd krijgen verenigingen dus jaarlijks een workshop. Ze kunnen daarnaast ook kiezen om een basisopleiding, of verdiepingscursus af te nemen. Wij gaan dan dieper in op de materie of ontwikkelen samen met de trainers extra oefenstof en helpen deze te uploaden. De Hockey Academy werkt ook nauw samen met HockeyXperts die op hun beurt de verenigingen beleidsmatig en operationeel ondersteunen met hun trainers en technisch kader. Hoe ziet het opleidingstraject eruit voor een vereniging die met beiden wil werken? De basisopleiding bestaat uit een aantal opdrachten om oefeningen te bedenken en op het veld te geven aan andere deelnemers. Als een vereniging Hockey Academy heeft zijn alle opdrachten geba-


seerd op het selecteren van de juiste oefenstof, het aanpassen van oefeningen voor jouw team en het snel en makkelijk uitleggen van een oefening…want dat moet de trainer nog altijd zelf doen. Welke innovaties zijn er voor Hockey Academy aan te komen? We hebben dit jaar al veel nieuwe dingen ingevoerd. Er zijn veel eenvoudige oefeningen om vaardigheden aan te leren. We bieden op 3 niveau’s trainingen aan. Het is mogelijk om met tags heel snel, de juiste oefening te selecteren, en we hebben 50 oefeningen in de praktijk voorgedaan en dit opgenomen met een drone, deze komen het najaar ook in Hockey Academy. Voorbeeld van Hockey Academy in de praktijk:

Het veld op....MHC Bemmel - YouTube www.youtube.com

In 'Het veld op' bezoeken we MHC Bemmel een gebruiker van Hockey Academy Het veld op met - Danny Post Technische Manager - MHC Bemmel

en volgen technisch manager Danny Post voor, tijdens en na de training van de ...

Beoordelen

Video’s


    

www.hockeyschoolnoordholland.nl hockeyschoolnoordholland@gmail.com instagram/hockeyschoolnh facebook/hsnh twiier/HockeySchoolNH


Sportfieldcam Supreme: Vooraf opname instellen Geen videotoren nodig De camera is geplaatst in een mast, clubhuis of ander hoog punt en kan op afstand bestuurd worden. Er hoeft dus geen risicovolle klim uitgevoerd te worden. Onafhankelijk van weersomstandigheden De camera is regen, vorst en stofbestendig, ook kan de camera ’s nachts opnemen. De beelden zijn stabiel en overzichtelijk Door de remote controle kan de camera stap voor stap bewogen worden, dit voorkomt schokkende of overhaaste bewegingen. Daarnaast is het beeld van een hoog standpunt wat voor overzicht zorgt op het veld. Hierdoor worden looplijnen en tactieken duidelijk zichtbaar. Besturing door joystick of presets Met een joystick kan de camera bestuurd worden. De camera kan alle kanten op bewegen en zoomen. Ook kan de camera bestuurd worden met een tablet of mobiele telefoon waarop verschillende standen zijn ‘gepreset’ zoals: ‘corner andere zijde’, ‘bal links’, ‘bal midden’ etc. Enkele voorbeelden van presets zijn hieronder grafisch weergegeven. 30x digitale zoom Met de camera kan extreem ver ingezoomd worden zodat ook de andere kant van het veld in HD zichtbaar gemaakt kan worden. Mogelijkheid tot livestream Voor minder valide supporters of geïnteresseerden die verhinderd zijn om de wedstrijd bij te wonen Toegankelijk voor top- en breedtesport De bestuurder van de camera hoeft dus niet meer in de videotoren te klimmen maar kan de camera besturen vanuit het clubhuis, langs de lijn, in de dug-out of zelfs vanuit huis.


Voor alle Sportfieldcam opties wordt er gekeken naar een plek om de camera op te hangen. Met onze mobiele Sportfieldcam + uitschuifmast kunnen wij voor alle producten vooraf een vrijblijvende demo geven.

Sportfieldcam HD/4K Vaste camera: Met deze variant is er de mogelijkheid om op afstand, via een internetverbinding, de camera te laten opnemen. De camera is altijd beschikbaar en hoeft niet bestuurd te worden. De camera neemt op in HD of 4K kwaliteit. Door deze extreem hoge kwaliteit kan er in- en uitgezoomd worden binnen het opgenomen frame. Hierdoor hoeft u niets te missen of onduidelijk te zien. U kunt zelf de opname momenten instellen. Hierdoor hoeft u dus geen cameramensen te regelen, hoeft er niemand op de gevaarlijke videosteigers te klimmen en bent u onafhankelijk van weersomstandigheden. Door de groothoek lens kan het gehele veld zichtbaar worden (incl. hoekvlaggen bijvoorbeeld). Er zijn verschillende opties om de camera te plaatsen. Hieronder zijn enkele voorbeelden gegeven. De coaches, trainers en bestuursleden beslissen samen waar de camera geplaatst wordt. Voor alle Sportfieldcam opties wordt er gekeken naar een plek om de camera op te hangen. Voor meer informatie over de installatie klik hier. Met onze mobiele Sportfieldcam + uitschuifmast kunnen wij voor alle producten vooraf een vrijblijvende demo geven.

Meerdere camera’s Ten slotte is er een mogelijkheid om verschillende camera’s naar eigen wensen te monteren. Alle hardware componenten van Sportfieldcam kunnen hierbij worden benut om zo verschillende visies op het spel te krijgen. Met deze variant is er de mogelijkheid om op afstand, via een internetverbinding, verschillende camera’s te laten opnemen. Door het toevoegen van een extra camera(‘s) krijgt u verschillende visies op het veld. Een camera kan bijvoorbeeld de hele wedstrijd op de verdediging, aanval, keeper etc. gericht zijn. Er zijn verschillende opties om de camera te plaatsen. Hieronder zijn enkele voorbeelden gegeven. De coaches, trainers en bestuursleden beslissen samen waar de camera geplaatst wordt.


Wie zit er achter Sportfieldcam? De Sportfieldcam is een project van Fotograaf Paul Martens. Paul Martens is al sinds jaar en dag actief als fotograaf. Zijn beelden van de skyline zijn inmiddels een begrip in Rotterdam en omstreken. Naast zijn werk als fotograaf is hij een ondernemer en probeert hij op verschillende manieren zijn horizon te verbreden. Voorbeelden hiervan zijn de verschillende video-opdrachten, timelapseproducties en het plaatsen van webcams.FPM logo In zijn vrije tijd was Martens regelmatig te vinden langs het hockeyveld bij de wedstrijden van zijn zoons en dochter. Vanuit zijn werk kwam hij op het idee om de wedstrijden te filmen. In de jongere jaren was dit om mooie herinneringen vast te leggen, maar toen de jongens op een hoger niveau gingen spelen werd al gauw duidelijk dat deze beelden ook een ander doel zouden gaan dienen. De coaches hechtten namelijk grote waarde aan de beelden waarop erg duidelijk zichtbaar werd waar de fouten lagen. Situaties als tegendoelpunten konden teruggespoeld worden, fouten die keer op keer gemaakt werden konden aan de spelers worden laten zien en de doelpunten en mooie acties werden gedeeld op de sociale media. Er was dus een grote vraag naar beelden. Steeds meer andere teams begonnen om zijn diensten te vragen, maar hiervoor had hij geen tijd. Daarbij kwam dat ook de wedstrijden in de stromende regen gefilmd moesten worden. Terwijl de andere ouders onder het afdakje stonden met een bak koffie stond Paul in de stromende regen op de steiger in de wind. ‘Dit moet anders.’ dacht Paul. En zo geschiedde, Paul Martens bedacht de Sportfieldcam. In maart 2014 werd de naam Sportfieldcam geregistreerd en de slogan “Capture. Analyse. Improve.” bedacht. De allereerste cam werd aangelegd bij de club van zijn zoons NHC de IJssel. Al gauw ging het lopen als een trein en werden zo’n beetje alle topsport wedstrijden vast gelegd. De beelden werden gebruikt in voorbesprekingen en zelfs trainingen werden opgenomen. Bezoekende clubs toonden ook snel interesse en al snel plaatste Paul een handvol camera’s bij clubs. Vanaf augustus 2015 is Vincent Martens, Paul’s zoon, toegevoegd aan de onderneming. Hij gaat vanuit zijn opleiding Communicatie- en informatiewetenschappen aan de slag als Marketing & Communicatie medewerker. Vincent is zelf speler van IJssel Heren 1, is al ruim vier jaar actief als topsport coach bij NHC de IJssel Meisjes B1 en is al sinds zijn twaalfde actief als (jongste-)jeugdtrainer. De kennis die hij daarbij heeft opgedaan zal hij gaan gebruiken om de producten te optimaliseren.

WWW.SPORTFIELDCAM.NL


Werken in de sport Werk jij als trainer of als coach? Doe je dat ‘erbij’ of als vrijwilliger of als professional? Je werkt als trainer/coach in elk geval in een beroep wat je passie heeft, maar het blijft een vak apart. Natuurlijk is de hockeywereld bij lange na nog niet te vergelijken met bijvoorbeeld de voetbalsport, maar de trainers en coaches die zich hiervoor inzetten doen het met net zoveel passie. Waar er voorheen door de veelal vrijwillige bestuursleden als een hobbygerelateerde bezigheid werd gezien, zijn de meeste clubs qua visie toch om. Het is een vak. Je kunt als trainer/coach je team tot bepaalde hoogte brengen, wat weer goed is voor de naam van de club en dat brengt ook weer extra sponsoring met zich mee voor een vereniging. Ergo, investeer je in je trainers en technische mensen, dan investeer je in je club. Win, win toch? Zoals de uitspraak is: Ja en toch ook nee. De wetgeving is namelijk behoorlijk aangepast sinds vorig jaar zomer en je moet als vereniging eigenlijk een arbodeskundige in dienst nemen om door de bomen het bos te kunnen zien. Vanuit dat perspectief is de arbotak van de Hockey Support Group opgezet. Om zowel de trainers als de verenigingen te helpen met deze nieuwe regelgeving. Je hebt immers allerlei opties. Tot een maximum van € 1500,- per seizoen mag je iemand een vrijwilligersvergoeding uitkeren. Dat is ook weer aan een aantal regels gebonden, maar de bovengrens is dus die € 1500,- uit te betalen in maximaal 10 maanden. Je kunt de trainers in loondienst nemen en dan zijn er allerlei bureaus die de verloning voor jouw club op een professionele manier en met wettelijke contracten op zich kunnen nemen. Na een tweetal contractperiodes – zo stelt de nieuwe wet werk en zekerheid met de ketenaansprakelijkheid momenteel – moet je de trainer echter een vast dienstverband aanbieden. Voor onbepaalde tijd. (op dit moment wordt bekeken of er een uitzondering op deze 2 termijnen kan komen en ligt er een wetsvoorstel, wat naar alle waarschijnlijkheid per 2017 meer ruimte gaat bieden). Je kunt je trainers die je op een loondienst basis wilt betalen ook inhuren en ook hier zijn diverse aanbieders in de markt die je ermee van dienst kunnen zijn. Daarnaast zijn er nog de zelfstandige trainers. Zij opereren meestal onder vlag van hun eigen eenmanszaak. De ZZP’er of de zelfstandige zonder inschrijving in de KvK. Voor die laatste groep hebben o.a. wij mooie oplossingen, binnen het budget van uw vereniging. Gelukkig is er nog een hele praktische site met voorbeeldcontracten en antwoorden op dit vraagstuk: www.sportwerkgever.nl. En kom je er niet uit, dan helpen wij je graag, meestal helemaal kosteloos. Mail ons met al je vragen: HSgroupNL@gmail.com


Fusine Govaert, voormalig speelster bij AH&BC MB1, verhuisde enkele jaren geleden met haar ouders naar de Verenigde Staten en speelt sindsdien bij Rye Field Hockey Club en het Futures Elite Program. Ze blogt ieder kwartaal voor ons magazine. Haar middelbare schoolperiode zit er bijna op en dat houdt in dat er veranderingen op komst zijn, voor hockey en school, want ze gaat naar de universiteit.

Makkelijker gezegd dan gedaan: How to get into university Door: Fusine Govaert

Het hele â&#x20AC;&#x2DC;college application processâ&#x20AC;&#x2122; klinkt makkelijker dan het is. Om bij een Amerikaanse universiteit binnen te komen, met of zonder sport, moet je eerst een hele waslijst aan dingen afwerken. In Amerika kunnen er soms hele grote verschillen zijn in het onderwijsniveau,


aangezien de kwaliteitscontrole van het (hoger) onderwijs niet door de overheid wordt gereguleerd. Dit is de reden dat iedereen een SAT* of ACT* test - een soort CITO toets voor hoger onderwijs zeg maar - moet doen om toegelaten te kunnen worden aan de universiteit. Welke van de twee toetsen je moet doet en welke score je precies moet halen hangt af van de school waar je heen wilt gaan. Sommige scholen willen dat je behalve een SAT en/of ACT ook nog een aantal subject-tests doet. Amerikanen studeren hun hele jeugd (in school) al voor deze tests en dan nog is het ook voor hen nog steeds een moeilijke toets; kun je nagaan hoe lastig het is voor Nederlanders of mensen uit een ander land die net iets minder goed Engels spreken. Als je de beoogde score op de test(s) gehaald hebt is het tijd voor je CV. In Amerika is het heel belangrijk dat jouw CV zo goed mogelijk is. Om bij een college binnen te komen moet je op papier kunnen laten zien dat jij in alle opzichten beter bent dan alle andere honderd duizend kandidaten die zich aanmelden bij die universiteit. Een beetje CV wemelt dus van de superlatieven! Je moet de hoogste cijfers hebben, de meeste nevenactiviteiten en vele uren aan liefdadigheidswerk hebben gedaan, captain zijn geweest van je sport team, noem maar op.

83

Je CV stuur je in via de Common Application. Dit is een online website waarvoor je een ac-

count moet aanmaken en waar je al je gegevens moet invullen. Verder moet iedereen die zich inschrijft ook nog 1 of 2 college essays schrijven. De ACT, SAT en de Common Application gaan alleen maar over cijfers en je CV. Een college essay mag maximaal 600 worden bevatten en het is de bedoeling dat je iets over jezelf schrijft wat de administratie nog niet van jou weet nadat ze je cijfers hebben gezien en de vakken die je hebt gevolgd in high school. De college essay geeft studenten de kans om te laten zien waar zij echt geĂŻnteresseerd in zijn. Als je niet zulke goede cijfers hebt gehaald (lees: als iedereen A+ haalt en jij een A), dan kun je bijvoorbeeld de reden daarvoor uitleggen in je essay, en op die manier aantonen dat je wellicht geen mindere cijfers hebt gehaald omdat je dom bent of niet hard genoeg gewerkt hebt, maar omdat je eigenlijk gewoon veel beter bent in een bepaalde sport of iets anders (theater, dans, muziek, ...). Het moeilijkste van het aanmelden bij een Amerikaanse universiteit is dat de aanmelding bijna alleen maar digitaal gaat. Soms krijgen kinderen een uitnodiging voor een interview met mensen van de administratie, maar over het algemeen moet jij dus op papier laten zien hoe geweldig je bent.


Als je echt heel goed in bent in een bepaalde sport dan word je vaak ruim tevoren al door een coach gerekruteerd en wordt het een stuk makkelijker om binnen te komen: de coach (die jou dus al een beetje kent en aan jou heeft gevraagd of je in zijn/haar team wilt komen spelen) doet dan een goed woordje voor je. In bijna alle gevallen zorgt de coach er dan voor dat jij, op basis van alles wat je ingestuurd hebt, toegelaten wordt.

De SAT is een gestandaardiseerde toelatingstest voor hogescholen en universiteiten in de Verenigde Staten. De test is bedoeld om een student te beoordelen en aan de hand van de score te bepalen of deze kan worden toegelaten tot een universiteit. De toets duurt 3 uur en 45 minuten en bestaat alleen maar uit meerkeuzen vragen. Er zijn drie delen: schrijven, wiskunde, en begrijpend lezen.

De

ACT is een zelfde soort test alleen zijn de vragen en is de tijd anders

verdeeld. Er zijn vier delen: Engels (75 vragen, 45 minuten), wiskunde (60 vragen, 60 minuten), begrijpend lezen (40 vragen, 35 minuten), science (40 vragen, 35 minuten). Ook deze toets bestaat alleen maar uit meerkeuze vragen. Je kan kiezen of je aan het einde nog een essay wilt schrijven. De essay telt niet mee in de test score, maar de meeste scholen geven aan dat ze willen dat je dat doet.


DĂŠ ideale tool voor ambitieuze sportclubs

Sportfieldcam

Capture. Analyze. Improve.

Stappen Sportfieldcam

Stel een opname in Stel vooraf in wanneer de camera moet opnemen. Bekijk spelsituaties terug Tijdens de wedstrijd kun je via de Sportfieldcam situaties terugkijken of vanaf een ander standpunt bekijken Haal de beelden op Haal de beelden online van de bijgeleverde harde schijf en start met analyseren .

+06 - 53111382

info@sportfieldcam.nl


HOCKEYEN IN AMERIKA MET EEN BEURS OP HOOG NIVEAU SPORTEN EN STUDEREN IN AMERIKA. Global Sport and Study helpt je graag deze droom waar te maken. Met een sportstudiebeurs in de Verenigde Staten studeren, het is de Amerikaanse droom van vele studenten die in hun sport uitblinken. Global Sport and Study begeleidt sporters, die deze droom willen verwezenlijken. De VS staan bekend om haar sterke sportcultuur. Sport vormt dan ook een belangrijk onderdeel van het leven op Amerikaanse colleges en universiteiten. Een groot aantal universiteiten heeft geld beschikbaar om sportbeurzen te verstrekken aan getalenteerde studenten, die zowel op academisch gebied als op sportgebied goed presteren.


Hoe het begon. Het idee om jonge sporters te helpen om middels een sportscholarship in Amerika te kunnen studeren en sporten vond zijn oorsprong door een tweetal ervaringen bij zowel Richard Regeling als Cintha Boersma. Richard ging een tweetal jaren geleden de mogelijkheden voor het studeren en sporten na voor zijn oudste zoon. Die was toen net klaar met het VWO, en hockeyde in de overgangsklasse bij HIC Heren 1. Als snel kwam Richard er achter dat er in Nederland nauwelijks enige kennis en expertise aanwezig was op dit gebied, en dat er in tegenstelling tot voor dames, er geen field hockey teams en sportbeurzen beschikbaar waren op de universiteiten van Amerika. Ook Cintha heeft een gelijksoortige ervaring, de volleyballende dochter van een vriendin en tevens ex teamgenote, kon ook in Nederland niets vinden op dit gebied, en moest uitwijken naar een bedrijf in Duitsland.

91

Bovengenoemde persoonlijke ervaringen, de grote onbekendheid van sportscholarships in Nederland, hun gedeelde passie voor de sport in het algemeen, hebben Cintha en Richard er toe doen besluiten om Global Sport and Study op te richten. Global Sport and Study. Met deze onderneming helpt het duo jonge sporters om met een sportbeurs naar Amerika te gaan om daar te sporten en te studeren. Richard: ”Veel sporters en atleten hebben als doel om in de nationale top en het nationale team te eindigen en zijn teleurgesteld als dat niet lukt. Hierbij vergeten ze vaak dat er nog veel andere, uitdagende mogelijkheden zijn. Een studie volgen in de Verenigde Staten met een sportbeurs is er één van maar je kan ook een sabbatical jaar combineren met sporten in het buitenland.” Cintha vervolgt: ,,In Nederland is het vaak heel lastig om een universitaire studie of HBO opleiding te combineren met bijvoorbeeld 20 uur trainen en sporten per week op hoog niveau. In Amerika is dat op een universiteit of een (Junior) College wel mogelijk. De combinatie van sporten en studeren wordt heel goed begeleid door de universiteiten of colleges. Het is heel gewoon om ’s ochtends om


06.00 uur al te beginnen met krachttraining, daarna een paar uur trainen met de bal en dan om 10.00 uur weer plaats te nemen in de schoolbanken.” Bezoek universiteiten. In het begin van het jaar hebben Cintha en Richard nog een bezoek gebracht aan diverse universiteiten in Amerika, en met eigen ogen de schitterende (sport)faciliteiten van onder meer de Florida International University in Miami, de Florida Atlantic University in Boca Raton, de Stetson University in DeLand (een private university) en de Eastern Florida State College in Melbourne (een Junior College) mogen aanschouwen. Richard: “Wij hebben heel prettige en vooral zeer informatieve gesprekken gehad met diverse functionarissen binnen de Athletics afdelingen van de universiteiten. En vooral de gesprekken met de coaches van de diverse universiteits teams waren heel nuttig”. Cintha vervolgt: “Met name deze directe en persoonlijke contacten met de coaches zijn voor Global Sport and Study van groot belang om de juiste informatie te krijgen over de mogelijkheden en het gewenste niveau van de sporters. Op tijd beginnen. Het voordeel van het studeren in Amerika met een sportscholarship is dat je geen tijd hebt om je eenzaam te voelen omdat je deel uitmaakt van een team waarmee je het hele jaar door op hoog niveau traint, speelt, eet en slaapt. Je wordt op sportief vlak beter maar ook je schoolresul-


taten worden niet vergeten. Zijn deze niet op het gewenste niveau, dan is het bijvoorbeeld mogelijk dat je een week op non-actief gesteld wordt om aan je schoolresultaten te gaan werken. ”Het zoeken naar de juiste universiteit die bij jou past is een tijdrovende klus,” weet Boersma. En zij adviseert dan ook: ”Begin dus op tijd als je interesse hebt om in de Verenigde Staten te gaan studeren, twee jaar voor je eindexamen is echt niet te vroeg om eventuele mogelijkheden al uit te zoeken. De coaches zijn nu al bezig om te de teams van 2018 samen te stellen. Wil jij ook het een en ander weten over de combinatie van hockeyen en studeren in Amerika, neem dan een kijkje op onze website”.

Global Sport and Study info@globalsportandstudy.nl www.globalsportandstudy.nl


Wilt u ook het maximale uit uw eerste team halen?

Wat is de juiste coach voor uw eerste team? Wat gebruikt u nu om de keuze voor een coach te onderbouwen en verantwoorden? Het zijn pittige keuzes en wij van Pepperchili zijn er om uw vereniging in het proces te ondersteunen en dit proces meetbaar te maken. De juiste keuze zorgt uiteindelijk voor maximaal resultaat en kan onnodige kosten besparen. Met een pittig werving & selectie proces brengen wij coaches, technisch kader, verenigingsmanagers en sportvereniging dichterbij elkaar. Het vinden van topcoaches begint bij Pepperchili www.pepperchili.nl /

@PepChilRecruit

Official partner


Tophockey, een kwestie van mentaliteit. We spreken oud international Maryse Abendanon die 16 keer uitkwam voor het NL Dames hockeyteam en tegenwoordig werkzaam is als trainer/coach bij o.a. Baarn Dames 1 en als eigenaar van het nieuwe bedrijf Easybadge, de ledenpas voor de club. Op dit moment wordt de lat in de hockeywereld telkens hoger gelegd voor zowel de jonge dames als de heren. Er wordt steeds vroeger gestart met trainingsprogrammaâ&#x20AC;&#x2122;s die naast het reguliere hockeytrainingsprogramma ook fitness en krachttraining omvatten. Daarnaast worden de jonge spelers sneller geĂŻntegreerd in de volwassen manier van trainen en komen er naast mental coaches, voedingsexperts en fysioâ&#x20AC;&#x2122;s ook specialisten opdraven om hun kennis over te dragen op de jeugd. Naast looptrainingen & speltechnieken wordt er ook sleeppush training, fitlighttraining, tactische training, mentale training tot media training aan toe voor de talentvolle jeugdteams geregeld. Er wordt ook langer doorgetraind en intensiever doorgetraind met voor sommige teams maar 4 weken stop in de zomer, inclusief een trainingsprogramma voor de vakantie en soms geen stop meer in de winter, want dan is er of zaalhockey of winterhockey.


Daarmee hoopt de Nederlandse hockeybond (KNHB) het niveau hoog te houden, maar hoe ging dat vroeger en wat is er wel/niet positief in deze ontwikkeling? Maryse: Vroeger kon je hockeyen op hoog niveau nog enigszins combineren met een sociaal leven en werk. Je trainde 3x per week 1x looptraining en 2 hockeytrainingen. In de zomer stopte je na de competitie en startte je 1 maand van te voren met Cooper testjes etcetera. Je kreeg als het ware de tijd om je weer te verheugen op het nieuwe seizoen, het bleef leuk. Wat zou er volgens jou anders moeten of kunnen en kan de jeugd al deze informatie wel aan? Maryse: Als je kijkt wat er tegenwoordig van de jeugd wordt gevraagd ,vraag ik me af hoe lang het plezier wordt behouden. En wanneer het plezier plaats maakt voor plichtmatig presteren. Ik ben van mening dat zo af en toe het hockeyen loslaten meer brengt dan alsmaar moeten presteren. Ik denk ook dat je de prikkel moet blijven zien in de spelers. Lees je spelers. Zie je wat terug van deze intensiviteit op lagere niveaus en zou dat er wel/niet moeten zijn? Mag hockey ook nog gewoon een leuke sport zijn voor de minder fanatieke spelers? Maryse: Op lagere niveaus denk ik dat ze nog een duidelijke keuze krijgen. Bij prestatie hockey hoort een trainingscommitment. Bij recreatief hockeyen op lager niveau is dat misschien minder belangrijk (mag wel), maar moet er wel altijd een team commitment zijn. Het blijft immers een teamsport. De minder fanatieke spelers krijgen wel vaker en sneller last van blessures i.v.m. onwennige belasting als er plotseling intensief wordt gespeeld. Tot slot, wat verwacht je van het Nederlandse hockey in de toekomst en wat is de beste tip die jij hebt gehad in je hockey carrière? Maryse: Ik verwacht dat het Nederlandse hockey moet uitkijken dat ze zichzelf niet verstikt in de ambitie . Als ze in staat zijn spelplezier te handhaven in de spelers dan hebben ze al een heel stuk gewonnen. Ik spreek wel oud internationals die 100% stoppen met de sport. Daar snap ik dus niks van ,dan is er ergens onderweg het plezier in de sport verloren gegaan. Bouw het af maar blijf je sport uitoefenen. Mijn tip is dus: Behoud het spelplezier en eigen creativiteit in de spelers, dan is er veel meer te behalen.


25% introductie KORTING op de nieuwe dag&nacht crème voor HOCKEYSTYLE lezers!

(Gebruik code: “HSD&N” via de webshop: http://www.annaisclear.com/nl/anna-is-clear-zuiverende-dag-nachtcreme.html)

Anna is Clear is een wetenschappelijke innovatie. De gepatenteerde formule zorgt ervoor dat de Propionibacterium acnes, de belangrijkste bacterie die verantwoordelijk wordt gehouden voor mee-eters en puistjes, normaliseert zonder dat de gezonde huid aangetast wordt. Vele hockeyers hebben al kennisgemaakt met ons unieke serum die je gebruik bij de eerste tekenen van problemen: lichte zwelling, jeuk etc. Nu introduceren wij de gecombineerde DAG&NACHT crème voor het gehele gezicht. Samen met 24/7 EMERGENCY serum een niet te evenaren combinatie voor een zuivere huid. Deze unieke zijdezachte emulsie is gebaseerd op gehydrogeneerde soja lecithine en ons revolutionair rogge ferment. Het transdermaal transport systeem zorgt ervoor dat de actieve ingrediënten de problemen in de bron aanpakken. Versterkt de gezonde microflora en maakt de huid zichtbaar stralender: Normaliseert de P. acnes, vertraagt huidveroudering, vult tekorten in de huid aan met huideigen vetzuren, bestrijdt huidonzuiverheden, reguleert de talgproductie en vermindert huidirritaties. Smeer ’s ochtends en ’s avonds een dunne laag op een schone huid. Laat een niet vette en niet glanzende zijdezachte huid achter. De creme is 99,4% natuurlijk en stimuleert de nuttige bacteriën die op de gezonde huid leven en ons beschermen.

-GEEFT GEEN IRRITATIES/DROGE HUID -HEEL SNEL RESULTAAT WWW.ANNAISCLEAR.COM


Een modern sprookje: Hockeyvereniging “HV de Gezonde Huid” en de P. acnesjes.

Om het verschil met traditionele producten tegen puistjes en mee-eters te visualiseren heeft het team van Anna is Clear special voor Hockeystyle het volgende sprookje opgesteld:

Hockeyclub “HV de Gezonde Huid” was een vereniging met een schitterende accomodatie ergens in Nederland. Het had de nieuwste watervelden met alles erop en eraan. Door de week trainde er heel veel jeugd. Laten we ze de P. acnesjes noemen. De “HVGH” heeft een gezonde ledenstop. Zolang er niet meer dan 200 p.acnes jeugdleden zijn houden ze alles piekfijn in orde. De jeugdleden hebben bardienst, regelmatig vegen ze alles schoon, wassen de ramen en soms ook nog een likje verf hier en daar. Het clubhuis en de velden zijn spik en span. Mensen die niets te zoeken hebben op de club worden geweerd er is nooit ruzie of onenigheid. De club “HV de Gezonde Huid” is volledig in harmonie. Maar onlangs heeft de gemeente een nieuw huisproject gebouwd in de buurt van de club. “Talg” heet dit nieuwe project en opeens wordt de club overspoeld door nieuwe leden uit de “Talg’ buurt. Heel veel, erg veel en eigenlijk teveel Talg zeggen de oude hockeyclubleden. Op bestuursvergaderingen wordt geroepen om “minder, minder, minder Talg, maar de leden luisteren niet en het ledenaantal groeit. Door de vele Leden zie je de velden steeds vuiler en vetter worden. Het bestuur is blij met een veel betere baromzet maar er is ook steeds vaker ruzie in het clubhuis. Je kunt zeggen er is een grote disbalans ontstaan. Naast ruzie groeit er natuurlijk ook liefde en er komen steeds meer P.acnesjes bij. Door de bestuursruzies wordt de ledenstop niet meer aangehouden en de P. acnesjes zijn werkelijk overal. Ze klimmen op de bar en hangen aan de lampen. Er wordt steeds minder schoongemaakt en de velden raken meer en meer verstopt met vuil, zure plasjes, oude bidons, boterhamzakjes, snoeppapiertjes en rommel. Het ligt werkelijk overal. In de weekenden slopen de p.acnesjes steeds vaker de boarding en de dugout’s. Op een gegeven moment worden zelfs de veldlichten stukgemaakt en omgegooid. Op die plekken ontstaan er brandvlekken in het kunstgras, roodbruine gaten waar smeltend kunstgras als pus uitstroomt. Voor de meeste leden is de maat vol! De voorzitter en het bestuur van ‘de Gezonde Huid’ zijn het ook helemaal zat en gezamelijk met de plaatselijke drogist smeden ze een plannetje. Op een mooie zondagochtend, wanneer alle P.acnesleden trainen, zetten ze plotseling alle sproeiers aan. S’nachts hebben ze de sproeiinstallatie gevuld met allerlei zuren uit de drogisterijwinkel. Natuurlijke en chemische: citroenzuur, melkzuur, appelzuur, wijnsteenzuur, druivenzuur en andere zuren. Tevens gebruiken ze gemalen asperines met wilgenblad/bast (acetylsalicylzuur met salicylzuur wat in hoge concentraties een antiwrattenproduct is) en benzoyl peroxide (een bekend bleekmiddel). Je kunt je het gevolg indenken. Middels de sproeiers storten de zuren en het peroxide zich over de aanwezige P.acnesjes. Somige weten te ontkomen naar hun ouders aan de kant van het veld maar het grootste gedeelte overlijd op het veld (ja,ja, sprookjes zijn van oudsher altijd erg wreed… ). Maar niet alleen de P.acnesjes gaan eraan. Door het zuur en peroxide is het volledige veld geruiineerd. Het kunstgras is grotendeels weg gesmolten en een droge kale vlakte is overgebleven. Er is geen bescherming meer en bij de volgende wedstrijden lopen de spelers met hun hockeyschoenen het hele veld stuk. Met een slechter veld blijven de goede spelers weg en zo bleef er van de HV “de Gezonde Huid” helemaal niets meer over.

Hoe anders had het kunnen zijn als de Voorzitter overleg had gehad met Anna is Clear. Dan hadden ze misschien kunnen kiezen voor een revolutionair roggeingrediënt in de sproeier. Somige P. acnesjes houden hiervan en gaan nog beter schoonmaken en de club beschermen. Andere vinden het minder en vertrekken naar een club aan de andere kant van de stad. De club zou in harmonie geweest zijn en nog lang en gelukkig van hun prachtige accomodatie kunnen genieten….

EINDE

Voor de wetenschappers onder ons de ‘vertaling’ van deze vereenvoudigde versie van een complex huidprobleem: Propionibacterium acnes bacteriën, de verantwoordelijke bacterie voor mee-eters en puistjes, leven diep in de poriën en talgklier ver weg van het oppervlak van de huid. Hier gebruiken zij talg, cellulaire puin en metabolische bijproducten uit de omliggende huidweefsel als voedsel. Verhoogde productie van talg door overactieve talgklieren of verstopping van de talgklier kan de oorzaak zijn dat de P. acnes bacteriën groeien en zich vermenigvuldigen. P. acnes bacteriën scheiden veel eiwitten af. Deze eiwitten zijn betrokken bij de vertering van talg en de talgklierwand. Dit kan het begin zijn van ontstekingen, mee-eters en puistjes. De opkomst van antibiotica-resistente P. acnes bacteriën vormt een groeiend probleem in de wereld. Huidige producten op de markt obv agressieve ingrediënten zoals zuren en peroxide doden de P. acnes en verweken de lijm tussen de huidcellen. Gevolgen zijn vaak (ernstige) irritaties en een uitgedroogde huid. Producenten waarschuwen dan ook dat men eerst het product op een klein stukje huid moeten proberen. De Anna is Clear formule heeft geen bijwerkingen en is obv een natuurlijk roggeferment. Het zorgt ervoor dat, ondanks een teveel aan talg, de p.acnes normaliseert en niet vermenigvuldigt. De formule is beloond met twee wereldwijde patenten.

WWW.ANNAISCLEAR.COM


Zwartelaan 24 2271 BR Voorburg 070 710 1418 www.hockeyreizen.nl info@hockeyreizen.n KvK 28117254 NL8183.43.850.B.01 NL27 RABO 0132 7275 79

Offerte Trainingskamp Barcelona Februari 2017 In februari organiseert Hockeyreizen weer winterstages in Barcelona. De ideale voorbereiding voor de tweede seizoenshelft. De afgelopen jaren hebben wij voor vele teams een trainingsstage georganiseerd, van gezelligheidsteams tot hoofdklasse. Een kleine greep: Amsterdam, Apeldoorn, Baarn, Berkel en Rodenrijs, Bully, Cartouche, Derby, HDM, HGC, Houten, Hurley, Kampong, Kikkers, Klein Zwitserland, Leiden, Leonidas, Rotterdam. Stages Trainingen Wedstrijden Hostel Hotel

3 nachten 2 1 €195 €235

4 nachten 3 2 €235 €295

5 nachten 4 2 €275 €355

De prijzen zijn per persoon en gebaseerd op een team van 20-25 personen. Toeslag eenpersoonskamer: €30 per nacht (Hotel alleen mogelijk t/m 22 februari ivm het Mobile World Congress) Accommodatie Hostel: Pars Tailor’s Hostel, tophostel midden in het centrum Hotel: HCC Open, 3-sterrenhotel met zeer centrale ligging. Trainingsaccommodatie: Estadi Pau Negre de Montjuïc, het Olympisch hockeystadion dat ook voor de EHL wordt gebruikt. Beide velden zijn begin 2016 vervangen. Voor het dagelijks vervoer zetten wij touringcars in. De wedstrijden zullen tegen gelijkwaardige tegenstanders zijn. Dit kunnen zowel Spaanse als Nederlandse teams zijn. De arbitrage is in handen van Nederlandse bondsscheidsrechters. Inclusief - Overnachting in 3-sterrenhotel - Uitgebreid ontbijtbuffet - Vervoer van/naar luchthaven per touringcar - Vervoer trainingen en wedstrijden per touringcar - Trainingssessies op waterveld - Trainingsballen - Wedstrijden op waterveld - Nederlandse scheidsrechters - Begeleiding Hockeyreizen.nl ter plaatse Exclusief - Vlucht Hockeyreizen.nl


jawasport.nl


WINNING IS NEVER A COINCIDENCE


#MERCIANLOCALHEROES @danHD_ @jodiemoraal

@daimdes


@Fleurvandesande

@_Jessiee10


#winbefor

#winwith


reyouplay

hmercian


COLOFON

TEKST:

Francisca Blanco (hoofdredactie) Marc Coreen (eindredactie) Danny Spijkers (redacteur) Erna Truijens (redacteur) Maryse Goveart (redacteur)

UITGEVER: TrulyDutch Publishing © Trulyducthpublishing@gmail.com Hockeystylemagazine@gmail.com

BEELD: TrulyDutch Media © (beeldredactie) HSNH (layout/Fotografie) @Dan_HD (ontwerp/cover)

Irene Des (beeldredacteur) Ben Haeck (hockeyfotografie.nl)

SOCIAL MEDIA:

Facebook HockeyStyle Magazine Trainers4Trainers(hockeytrainers&coaches) Twitter: @Hockeystyle @Hockeyclubnews

Traffichs@gmail.com

Instagram: @HockeyStyle

www.hockeystyle.nl

YouTube: HockeyStyle

+31-629072132

SPONSORS: Mercian Hockey Equipment Mor Sports Hockeypartner Caja Sport Software NAC Sports Enjoy & Perfrom HockeyCentre Koster Advocaten Hockey in Valencia Anna is Clear Hockeyreizen HSNH HockeyPlezier Clubhuis Manager Empaso Europe BV Allunited ML hockeysupport Fitlight HS Agencies Princess Sportsgear Hockey Support Group Global Sport and Study HockeyXperts Jawa Sport EasyBadge Jawa Sport SportFieldCam HollandHockeyHouse.Academy PepperChilli Gunneman Sports Procon Europe

BEELD: mercianhockey.com hockeypartner.nl nacsports.com/nl enjoyandperform.com hockeycentre.nl kadv.nl hockeyinvalencia.nl annaisclear.nl hockeyreizen.nl hockeyschoolnoordholland.nl clubhuismanager.nl hockeyplezier.nl empaso.eu allunited.nl hockeysupport.nl fitlighttrainer.nl hs-agency.com princesssportsgear.com hockeysupportgroup.nl globalsportandstudy.nl hockeyxperts.nl jawasport.nl easybadge.net jawasport.nl sportfiedlcam.nl hollandhockeyhouse.academy pepperchilli.nl hockey-sportshop.nl procon-europe.com


WINNING IS NEVER A COINCIDENCE

HockeyStyle Magazine 17  

Magazine voor de Hockey Liefhebber

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you