Page 1

besplatan primjerak

Časopis za informiranje članova i simpatizera

info Osijek, veljača 2014.

broj 1.

STJEPAN ČURAJ, PREDSJEDNIK HNS-a OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Postali smo druga po veličini organizacija HNS-a u Hrvatskoj


UVODNA RIJEČ Stjepan Čuraj, predsjednik Županijske organizacije HNS-a

Slušamo građane Poštovani čitatelji, pred Vama je prvo izdanje našeg novog časopisa, podjednako namijenjenog članovima HNS-a i simpatizerima naših inicijativa. Izvrsni rezultati koje smo na području Osječko-baranjske županije postigli na posljednjim izborima obvezuju nas na još bolju i izravniju komunikaciju s građanima, odnosno na potpuno okretanje prema njihovim očekivanjima i osluškivanje njihovih potreba. Da bismo taj posao mogli obavljati još koncentriranije - prethodno je potrebno da se mi međusobno što bolje razumijemo, te da su naša razmišljanja i djelovanja još bolje uvezana. Vjerujem kako će nam ‘HNS Info’ u tome značajno pomoći.

2

VESNA PUSIĆ, PREDSJEDNICA HNS-a Svi znate koliko je HNS važan politički projekt za Hrvatsku

Dragi moji HNS-ovke i HNS-ovci, zadovoljstvo mi je obratiti vam se u prvom broju vašeg novog glasila kojem u njegovom radu želim puno uspjeha. Posljednjih dana puno me naših kolega zamolilo da im objasnim situaciju u kojoj se početkom godine našao HNS, kada smo odlučivali o tome ima li HNS budućnost i perspektivu ili nema, ima li generacija u HNS-u koja dolazi šansu voditi i dalje razvijati narodnjačku, liberalno-demokratsku, građansku ideju u hrvatskoj politici, ili tu šansu uopće nema. Znate i sami koliko je HNS važan politički projekt za Hr-

Vrijeme je za nove ideje i za nove, mlađe ljude vatsku i koliko je važno postojanje građanskog centra. Svjesni ste koliko truda, rada, kompromisa i volje svakoga od vas i brojnih naših članova stoji iza svakog HNS-ovog uspjeha. Ali svjesni ste, sigurna sam, da nakon niza godina u kojima je moja generacija vodila HNS, dolazi vrijeme za nove ideje, za nove, mlađe ljude koji trebaju preuzeti vođenje stranke. Na tom putu ne smiju stajati ničiji osobni interesi i ambicije. Zato je dužnost svakoga od nas zaštititi HNS i osigurati mu budućnost. To je naša odgovornost i naša glavna zadaća. HNS info - veljača 2014.


SVE JE NA NAMA IVAN VRDOLJAK,

POTPREDSJEDNIK HNS-a I MINISTAR GOSPODARSTVA

Ponosimo se vrijednostima HNS-a, one su i garancija dobre budućnosti Važno mi je da učinimo najviše što možemo za Osijek i Slavoniju Dragi moji Slavonci i Ba-

isto tako puno je izazova

ranjci, drage HNS-ovke

i prilika koje su na tragu

i

ostvarenja.

HNS-ovci,

ponosan

Sve

je

na

sam jer smo rezultatom

nama i siguran sam da

na

ćemo još bolje iskoristiti

lokalnim

izborima

našem

Osijeku

pružili

priliku

da

kulturne,

napreduje,

povijesne

naprijed

i

prednosti koje imamo u

postane grad po mjeri

Osijeku i Hrvatskoj kako

svakog građanina. Hvala

bismo realizirali zadane

vam što ste nam ukazali

ciljeve, ostvarili rast gos-

povjerenje koje svakoga

podarstva, privukli inves-

da

korača

dana želimo i trudimo se opravdati, kako na

Iako je moje radno mjesto u Zagrebu, moj grad je bio i uvijek će biti Osijek

lokalnoj, tako i na nacio-

gospodarske, i

prirodne

titore i omogućili novi zamah i otvaranje toliko potrebnih novih radnih

nalnoj razini. Svaki us-

povjerenje građana. Zato

pjeh na izborima donosi

ovdje s vama provodim

i veliku odgovornost koje

svaki slobodan trenutak

je svjestan svatko od

i važno mi je da učinimo

nas - zato je važno da u

najviše što možemo za

vrijeme krize damo sve

naš Osijek i našu Sla-

od sebe i opravdamo

voniju. Posla je puno, ali

“Drago mi je što vas sve mogu toplo pozdraviti u prvom izdanju naše zajedničke revije ‘HNS-a info’.”

mjesta. Ne zaboravimo, vrijednosti HNS-a kojima se ponosimo, primjenjujemo ih u svakodnevnom radu i od kojih ne odstupamo garancija su i dobre budućnosti.

3


AKTIVNOSTI - GRADSKA I OPĆINSKA VIJEĆA IVICA STANKOVIĆ ERDUT, VIJEĆNIK OPĆINSKOG VIJEĆA

Problem je raspored trošenja proračuna - Trudim se raspravljati o svim važnim pitanjima. Inače sam i predsjednik kluba vijećnika, pa uvijek nastojim postavljati aktualna pitanja bilo da je riječ o proračunu, komunalnim problemima, donacijama, statutima… I na sjednicama, ali i u medijima puno sam se zalagao oko pitanja plinofikacije Erduta, budući da je kompletna mreža u Erdutu postavljena, ali do danas čak 1.400 priključaka nije u funkciji. Smatram kako je kod nas najveći problem raspored trošenja proračunskih sredstava, koja nisu ravnomjerno raspoređena.

“Puno se zalažem oko pitanja plinofikacije Erduta. Postavljena mreža nije u funkciji.”

4

TEA MIROŠEVIĆ ZUBONJA OSIJEK, VIJEĆNICA GRADSKOG VIJEĆA

Zanima me zdravstvo i socijalna skrb - Bivšem sam gradonačelniku postavila pitanje vezano uz izgradnju socijalnih stanova, budući da smo izračunima došli do niže cijene kvadrata stana, nego što su pokazali izračuni bivše vlasti. Isto tako, imala sam i ispravak netočnog navoda na sjednici na kojoj se raspravljalo o počasnom građaninu grada Osijek. Uputila sam i jedan apel da se ugovori između grada i udruga revidiraju, kako bi se vidjelo na što su konkretno utrošena ta sredstva. Kako me posebno interesira tematika zdravstva i socijalne skrbi, u svom ću daljnjem radu posebnu pažnju obraćati na tu problematiku.

“Ugovore između grada i udruga treba revidirati, da vidimo na što se troši novac.”

IVICA MANDIĆ

MATIJA BALOG

ĐAKOVO, VIJEĆNIK GRADSKOG VIJEĆA

BILJE, VIJEĆNIK OPĆINSKOG VIJEĆA

Rješavamo problem državne ceste kroz grad

Izgrađena kanalizacija je mrtvi kapital

- Na sjednicama vijeća komentirao sam proračun, te se aktivno uključivao u rasprave vezane za EU projekte i o uključivanju lokalne samouprave u povlačenje sredstava iz ministarstava. Zalagao sam se i da se grad Đakovo aktivno uključi u rješenje problema državne ceste koja kroz grad prolazi u dužini od 4,5 km. Grad i država, odnosno Hrvatske ceste, zajednički bi trebali pristupiti izgradnji, s tim što bi grad izgradio pješačku stazu, a HC cestu i biciklističku stazu. Taj je projekt uvršten u proračun, a radila bi se kompletna infrastruktura - od odvodnje, kanalizacije, rasvjete...

“Trebamo gospodarsku zonu u Đakovu. Najvitalniji dio stanovništva nas napušta.”

- Najviše sam pitanja postavljao oko nedostataka prilikom izgradnje kanalizacijske mreže. Iza izvođača radova ostali su brojni propusti koji samo stoje i taj problem nitko ne rješava. Isto je i po pitanju poslovne zone u Bilju. Ona je gotova, ali je riječ o mrtvom kapitalu. Postavio sam pitanje zbog čega se ne raspiše natječaj za prodaju placeva, no konkretan odgovor još nisam dobio. Isto je i po pitanju sanacije deponije za koju smo dobili sredstva Fonda za zaštitu okoliša, a kojima se umjesto cijele, sanirala samo trećina deponije. To su sve važne teme za našu općinu, a za konkretne odgovore ću se i dalje zalagati, te aktivno predlagati moguća rješenja.

“Novcem iz Fonda za zaštitu okoliša sanirali su samo trećinu, umjesto cijele deponije.” HNS info - veljača 2014.


KOVILJKA ŠRAJER DONJI MIHOLJAC, VIJEĆNICA GRADSKOG VIJEĆA

Treba proširiti industrijsku zonu - Ovo mi je drugi mandat u Gradskom vijeću, a uskoro očekujemo treću sjednicu otkako je formirano novo vijeće. I u prošlom, kao i u ovom sazivu, bila sam aktivna i brinula se da potpore studentima idu redovito. Ono za što ću se dalje zalagati jest proširenje industrijske zone Janjevci, završetak radova na novom vodocrpilištu i završetak radova na sanaciji deponije. Aktivno sam se zalagala i da se očuva ime Kolodvorske ulice, inače jedine ulice koja u proteklih 140 godina nije mijenjala ime. Donji Miholjac je prilično zapušten, pa ću se posvetiti i pitanju uređenja centra grada.

“U oba mandata aktivno brinem da potpore studentima idu redovito.”

MLADEN ŽIVANOVIĆ POPOVAC, PREDSJEDNIK OPĆINSKOG VIJEĆA

Inzistiramo na izgradnji društvenog doma - Projekti u poljoprivredi, izgradnja društvenog doma u Kneževu i priključak vode na području cijele općine bitne su teme za koje ću se i dalje zalagati na sjednicama Općinskog vijeća. Do sada je izrađena kompletna projektna dokumentacija i troškovnik za društveni dom, tako da inzistiramo na njegovoj izgradnji. To je pitanje kojem ćemo se na narednim sjednicama detaljnije pozabaviti. Kada je u pitanju vodovodna mreža, za taj sam se projekt također osobno zalagao, a po novom će modelu građani moći platiti priključak na čak 12 rata.

“Pokušavamo omogućiti vodovodni priključak građanima na području cijele općine.”

SREĆKO IVKOVIĆ

ANICA MIKOLAŠEVIĆ

BELI MANASTIR, VIJEĆNIK GRADSKOG VIJEĆA

BELIŠĆE, VIJEĆNICA GRADSKOG VIJEĆA

Najviše se posvećujem problemu nezaposlenosti - Osim vijećničke funkcije obnašam i onu potpredsjednika Gradskog vijeća i predsjednik sam odbora za društvene djelatnosti. Puno sam raspravljao o svim pitanjima vezanim za rad Centra za kulturu, Vatrogasne postrojbe, Gradske knjižnice… Naravno, aktivan sam i kada je u pitanju komunalna problematika, no naviše pažnje svakako mislim posvetiti problemu nezaposlenosti. Baranja je devastirana, puno je radnih mjesta izgubljeno i s tim se problemom moramo uhvatiti u koštac.

“Često raspravljam o Centru za kulturu, Vatrogasnoj postrojbi, Gradskoj knjižnici...”

Na glavnom raskrižju ne radi semafor - Još sam se u prošlom mandatu zalagala da se u gradu postavi stanica za kontrolu zraka, budući da se veliki broj građana žalio na smrad sumpora koji je dolazio iz tvornice papira. Kako DVD Bistrinci ove godine slavi 110 godina, inicirala sam obnovu krova na vatrogasnom domu, kao i postavljanje nove fasade. Na svim sjednicama komentiram i diskutiram važne teme, a aktivno sam bila uključena i oko osnivanja Turističkog ureda. Na idućim ću se sjednicama svakako zalagati za konačno rješenje problema glavnog raskrižja u Belišću na kojem semafor već duže vrijeme ne radi.

“Inicirala sam obnovu krova i fasade na Vatrogasnom domu DVD Bistrinci.”

5


STJEPAN ČURAJ, PREDSJEDNIK HNS-a OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Slušamo građane i branimo demokraciju

U Hrvatskoj smo druga po veličini organizacija HNS-a Cilj nam je postići anketirani rejting iznad 10% i još više se okrenuti prema građanima 6

V

eć devetu godinu Stjepan Čuraj se aktivno bavi politikom, trudeći se neprestano da HNS-ov sustav vrijednosti postane prepoznatljiviji u gradu i županiji u kojima su vrhunski prirodni potencijali bili taoci anakronih političkih kadrova. Županijsku organizaciju HNS-a preuzeo je 2009., a prije toga bio je gradski vijećnik u Osijeku i predsjednik osječke Podružnice HNS-a. Trenutno je potpredsjednik Regionalnog saveza i član Središnjeg odbora HNS-a, odrađuje drugi mandat u županijskoj skupštini i vodi gradsku tvrtku Športski objekti. ▶ Već ste gotovo jednu ‘petoljetku’ na čelu županijskog HNS-a, kakvo je stanje? - Za svaku pohvalu. Imamo 37 registriranih podružnica od mogućih 42. Ukupno u našoj županiji HNS info - veljača 2014.


ima preko 3200 članova HNS-a i po tome smo druga najveća organizacija HNS-a u Hrvatskoj. Na proteklim izborima dokazali smo da je HNS u županiji neizostavni politički faktor. To se vidi i na svakom mjerenom anketiranom rejtingu, gdje konstantno bilježimo između 5 i 8%. Odnosno, naš stvarni rejting je i puno viši jer se on zapravo dokazuje na izborima gdje su građani prepoznali sposobnosti cijelog niza naših članova i dužnosnika. Cilj nam je postići anketirani rejting iznad 10% i biti još više okrenuti prema našim građanima. ▶ Na koji način mislite postići tu povećanu suradnju s građanima županije? - Samo treba slušati građane, evidentirati njihove potrebe i truditi se brzo reagirati s prijedlozima i inicijativama koje ih mogu pratiti. Kao

županijski vijećnik već godinama se trudim progurati inicijativu o osnivanju centara izvrsnosti i različitih programa koji služe unaprijeđenju poljoprivredene proizvodnje. I dalje inzistiramo na utemeljenju Fonda za EU projekte koji bi zapravo funkcionirao kao logistički servis za prepoznavanje, pisanje, izradu i kompletiranje projekata za koje očekujemo financiranje iz fondova EU. Također, služio bi pribavljanju dozvola i osiguravao međufinanciranje

Uspjeh HNS-a 2013. 1 gradonačelnik 2 zamjenika gradonačelnika

4 općinska načelnika 2 zamjenika načelnika 3 u regionalnoj samoupravi

45 u lokalnoj samoupravi

projekata. ▶ HNS u županijskoj skuštini ima i svoj klub vijećnika. Na što ste koncentrirani? - Točno. Predsjedam klubom naših vijećnika u kojemu su još kolege Vinko Ručević i Vlado Koren. Nas smo trojica među najaktivnijim županijskim vijećnicima. Nedavno smo ukazali na netransparentnosti proračuna za 2014. Tražili smo odgovor o prenesenoj dobiti prikazanoj u prihodima iz ranijih godina jer se u rashodima ti iznosi ne vide. Zanimalo nas je na što su utrošeni. Inzistirali smo da se u zapisnik unose županovi odgovori na postavljena pitanja, da ne bi zaboravljao na što se obvezao. Ukazali smo na činjenicu da se preveliki dio proračuna troši na županijsku administraciju, gotovo svaka sedma ili osma kuna. I nismo zaboravili pitati župana o povećanom nastavak na idućoj stranici

Nikad ne zaboravljamo na socijalni aspekt, naročito kad su u pitanju umirovljenici

Osječani Čuraja pamte kao inicijatora projekta uvođenja noćnih linija gradskog prijevoza za koji je 2007. prikupio gotovo 3000 potpisa građana. Upornost se isplatila, noćne linije uvedene su 2010. i tako je povećana sigurnost mladih tijekom izlazaka.

7


zapošljavanju u brojnim agencijama. ▶ U kojoj su fazi Vaše inicijative o subvencioniranom međumjesnom prijevozu, centru izvrsnosti i realiziranom projektu studentskih kredita? - Još uvijek nismo u potpunosti zadovoljni. Županija je za prijevoz srednjoškolaca ponovno osigurala samo 5% iznosa te je teret prebačen na općine koje su i ovako u vrlo lošoj financijskoj situaciji. To je trebalo povećati na minimalno 10%. Onda bismo osjetili dobru volju za ulaganjem

PAMTIMO ČURAJEVE INICIJATIVE · međumjesni prijevoz za srednjoškolce

· studentski krediti · fond za EU projekte · županijski centri izvrsnosti

u obrazovanje, ali nije išlo. Povećanje sufinanciranja projekta studentskih kredita je također odbačeno. Nažalost, župan će sam odlučivati kamo će se točno ta sredstva usmjeriti. A to ne možemo podržati.

Tim HNS-a Osje "Mlade, ambiciozne i obrazovane ljude spajamo s dugogodišnjim znanjem kojega su stjecali stariji HNS-ovi članovi, da bismo stvorili tim kompetentnih osoba koje će u budućnosti preuzeti vodstvo u razvoju društva."  STJEPAN ČURAJ

Detalj sa županijske skupštine

8

HNS info - veljača 2014.


Osječko-baranjske županije GORNJI RED (s lijeva): Vinko Ručević, Matija Balog, Ivan Vrdoljak, Anđelko Balaban, Vladimir Ham, Branko Vuk, Bojan Petrovicki, Bruno Wolf, Vinko Sičaja, Igor Kos, Danijel Ilić, Alen Varenina, Miroslav Dragaš, Zoran Kranjčec i Stjepan Čuraj DONJI RED (s lijeva): Bojan Tojagić, Ivica Mandić, Alen Hranić, Marina Bede, Ana Petrović, Ana - Marija Čikvar, Jelena Podnar, Vlatka Cvenić, Marija Rajci, Andrijana Štroliga i Hana Bodražić Abebe (Na fotografiji nedostaju: Danijel Šimundić, Goran Đanić, Ivana Hideg i Marijana Bošković)

9


VLADIMIR HAM, PREDSJEDNIK PODRUŽNICE HNS OSIJEK

“Želim upoznati i saslušati sve članove HNS-a u gradu” Svima sam jednako na raspolaganju. To naprosto mora tako funkcionirati ako želimo ojačati poziciju stranke u Osijeku

J

oš u svom predizbornom izlaganju Vladimir Ham je istaknuo kako namjerava raditi na jačanju komunikacije s lokalnim članstvom. I na to je koncentriran svakodnevno. Smatra kako upravo članovi HNS-a u lokalnim podružnicama moraju imati sve informacije o tome što se događa u stranci. Na dužnost je stupio krajem studenoga 2013., a

10

do kraja veljače ove godine planira obići sve lokalne ogranke i u opuštenijoj atmosferi upoznati se sa članovima. ▶ Kakvo ste stanje zatekli u osječkoj podružnici? Jeste li zadovoljni načinom na koji je vaš prethodnik vodio podružnicu? - Zatekao sam sjajan temelj za nastavak rada. Imamo preko 700 članova u Osijeku i to je doista HNS info - veljača 2014.


Vjerujem kako možemo znatno povećati broj mlađih članova

izvrstan broj. Zbog toga i želim prilikom obilaska ogranaka upoznati sve njih, kako bih na licu mjesta vidio koji su to aktivniji članovi, a koji pasivniji. Naravno, želja mi je i ove pasivnije dodatno aktivirati i usmjeriti. Prije preuzimanja osječke podružnice osnovano je nekoliko ogranaka koji do tada nisu postojali, a pred moje stupanje na funkciju osnovan je i ogranak u Mjesnom odboru nastavak na idućoj stranici

700 12 2

 lanova osječke podružnice HNS-a č Ham je zatekao prilikom preuzimanja dužnosti predsjednika

je gradskih ogranaka HNS-a u Osijeku, a posljednji je osnovan u Hamovom Cvjetnom naselju

 dbora mladih ima HNS u Osijeku i to je jeo dinstven slučaj u Hrvatskoj (izvan Zagreba)

11


“Sada slijedi niz aktivnosti usmjerenih ponajprije prema ostvarivanju što boljih rezultata iduće godine na izborima za mjesnu samoupravu. U ovom trenutku HNS nema većinu ni u jednoj Gradskoj četvrti ili Mjesnom odboru, a to planiramo promijeniti.” Cvjetno. Riječ je o dvanaestom ogranku na koji sam posebno ponosan, budući da živim na tom području. ▶ Već ste dva mjeseca na čelu podružnice. Kakvi su planovi za ovu godinu? - Prije svega, to je osnaživanje članstva na terenu. Od povećanja njihovog broja, do toga da svi zajedno budemo bolje organizirani unutar ogranka. Potkraj 2014. očekuju nas izbori za mjesnu samoupravu i upravo su to izbori po kojima se mjeri snaga podružnice i same stranke na terenu, posebno kada su u pitanju razgovori s potencijalnim koalicijskim partnerima. Smatram da će pozicija HNS-a unutar grada u velikoj mjeri ovisiti o rezultatima tih izbora. ▶ Krenuli ste obilaziti gradske ogranke. Kako prolaze susreti s članovima? - Tijekom siječnja i veljače, zajedno s užim kru-

SVJEŽE LICE Vladimir Ham je (uz kolege Ivana Vrdoljaka, Stjepana Čuraja i Zvonimira Klobučara iz Osječko-baranjske županije) predstavljen kao član nacionalnog Tima HNSa - ekipe od 40 mladih ljudi koji bi u narednom razdoblju temeljem novih vizija o razvoju Hrvatske trebali preuzeti sve važnije funkcije u stranci.

12

gom predsjedništva podružnice, nalazim se na svojevrsnoj ‘turneji’ po ograncima u gradu. Do sada nisam imao prilike upoznati sve članove, već sam se s dijelom njih upoznao na Božićnim domjencima. Ova turneja je prilika da neposrednije upoznaju predsjednika podružnice, iznesu svoja viđenja, želje i planove. Mislim kako je takav izravni kontakt najbolji način komunikacije. Osim toga, i časopis HNS Info je vrlo važan korak naprijed u informiranju našeg članstva. ▶ Jeste li svakodnevno na raspolaganju članovima podružnice? Mogu li Vas kontaktirati i tražiti neki savjet, informaciju… - Naravno, otvoren sam za komunikaciju. Svi članovi mogu me bez problema dobiti i obratiti mi se telefonski ili putem elektronske pošte. Svima sam jednako na raspolaganju. To naprosto mora tako funkcionirati ukoliko želimo ojačati poziciju stranke u gradu. ▶ Kakva je pozicija mladih članova unutar osječke podružnice? - Apsolutno ponosnim me čini što Osijek, izuzev Zagreba, jedini ima čak dva odbora mladih HNSa. Riječ je o odborima Jug II i Retfala, a nadam se da će se njihov broj, u mjesecima koji su pred nama, povećavati. HNS info - veljača 2014.


FILM ‘SAVKA’

Projekcije u Osijeku i Đakovu

Osijek

Savka nas je SVOJIM RADOM ZADUŽILA da ispišemo njenu biografiju. NA 90. ROĐENDAN SAVKE DABČEVIĆ-KUČAR, 6. prosinca 2013. u zagrebačkom kinu Europa premijerno je prikazan film ‘Savka’. Nakon toga film je prikazan u Đakovu, a osječka projekcija održana je u kinu Urania, 22. siječnja 2014. Osijek

Đakovo

Đakovo

NAJVAŽNIJE ZA HRVATSKU SAVKA JE UČINILA tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća. Tada je stvorila temelje za današnju slobodnu i samostalnu Republiku Hrvatsku. Zahvaljujući njezinim amandmanima na tadašnji jugoslavenski Ustav, dvadeset godina kasnije omogućeno je hrvatsko državno osamostaljenje.

13


Simpatični vlakić Šokac

Na jednoj od postaja, u Lugu, gužva i uzbuđenje prije vožnje U središtu Kopačeva

Za odrasle - kuhano vino

PODRUŽNICA BILJE

Božićni vlakić u Bilju Za vikend prije Božića cijelu je općinu

Vardarca i u tome smo uspjeli. Djeca su

obišao veseli Božićni vlakić koji je vozio

bila oduševljena vožnjom, a osim Božić-

djecu.

nog vlaka za 100 djece smo pripremili i

- Željeli smo razveseliti najmlađe sta-

poklone - ističe predsjednik biljske po-

novnike Bilja, Kopačeva, Luga, Kozjaka i

družnice Matija Balog.

PODRUŽNICA OSIJEK RETFALA

Turnir u belotu Sedamdesetak članova odazvalo se na Prvi

14

Prikupljena sredstva bit će donirana u humanitarne svrhe

Humanitarni turnir u

Pobjednički par Romić-

inicijativi pružila je po-

belotu u Gradskoj četvrti

Franjković osvojio je

družnica Bilje s predsjed-

Retfala, 10 siječnja 2014.

prijelazni pehar. Podršku

nikom Matijom Balogom.

Zahvalnice za poseban doprinos organizaciji primili su Ženska inicijativa HNS-a Osijek, ogranak Jug II, te tajnik podružnice HNSa Osijek Bosiljko Zdilar. HNS info - veljača 2014.


PODRUŽNICA OSIJEK GORNJI GRAD Paketići za djecu do 13 godina starosti

Već treću godinu orga-

- Akcija je krenula

nizirali smo akciju „Na-

tako što smo skupljali

rančasto srce“, pa djeci

igračke, a sada članovi

slabog imovinskog

uglavnom sami kupuju

stanja prije Božićnih

igračke za djecu u

blagdana poklanjamo

potrebi, kaže predsjed-

igračke i slatkiše. Podi-

nik podružnice Milan

jelili smo 40 paketića.

Kovjanić.

Istraživanje norveške tvrtke Spectrum pokazalo je kako u Jadranu ima više nafte i plina nego u ranijim istraživanjima. Ministar gospodarstva IVAN VRDOLJAK ističe kako je ovo početak perioda kada se pretvaramo u energetsku silu.

Ministrica kulture ANDREA ZLATAR VIOLIĆ najavila je skori završetak izrade medijske strategije koja će bitno podići profesionalne standarde. Kaže kako strategija neće donijeti nove poreze za građane u obliku RTV pristojbe.

MINISTRI AKTUALNO

Narančasto srce

Potpredsjednica Vlade VESNA PUSIĆ vjeruje da je Vlada pronašla rješenje kako postupno smanjiti proračunski deficit u slijedeće tri godine. Poručila je da neće biti dodatnog opterećenja ni gospodarstva niti građana.

Do kraja ožujka Hrvatska će funkcionirati na projektu e-Dozvola. Ministrica graditeljstva ANKA MRAK TARITAŠ kaže kako će se do građevinske dozvole moći doći i u jednom danu, a maksimalno će za njeno izdavanje trebati do 30 dana. Djed Mraz u HNS-ovim bojama

Jedan član se ovaj puta naročito istaknuo. Osobno je kupio darove vrijedne 1.300 kuna.

IMPRESSUM IZDAVAČ: HNS Osječko-baranjske županije; Stjepan Čuraj; UREDNICI: Marijana Bošković (glasnogovornica ŽO) i Bojan Tojagić (tajnik ŽO); IZVRŠNA PRODUKCIJA: Kulen vizija; TISAK: Grafika TEL: 031 200-350; FAX: 031 213-970; hns@hns-obz.com; www.hns-obz.com; FACEBOOK: HNS Osječko-baranjska Županija PREDSJEDNIK ŽUPANIJSKE ORGANIZACIJE:

15


Novo stranačko sjedište HNS-a u centru Osijeka Neposredno nakon Izborne skupštine HNS-a Osječko-baranjske županije predsjednica stranke, Vesna Pusić posjetila je naše nove stranačke prostorije u Osijeku. Regionalni savez HNS-a, Županijska organizacija HNS-a i Podružnica HNS-a Osijek djeluju na jednoj adresi - J.

Predsjednici Pusić novi ured su kavalirski predstavili Stjepan Čuraj i Vladimir Ham

J. Strossmayera 5.

Postanite član HNS-a · popunjavanjem online pristupnice na http://www.hns.hr/index.php/pristupnica · popunjavanjem pristupnice u sjedištu matične podružnice · popunjavanjem pristupnice u sjedištu Županijske organizacije ili Regionalnog saveza Ured HNS-a Osječko-baranjske županije J.J.Strossmayera 5, 31000 Osijek tel: 031 200 350 fax: 031 213 970 mob: 091 4111 084, 091 4111 057 e-mail adresa: hns@hns-obz.com

Podružnice

OSIJEK - J. J. Strossmayera 5 (predsjednik: Vladimir Ham) ĐAKOVO - Bana J. Jelačića 65 (predsjednik: Ivica Mandić) BELI MANASTIR - Augusta Cesarca 51 (predsjednik: Zoran Kranjčec) NAŠICE - Trg Izidora Kršnjavog 5, (predsjednik: Bruno Wolf) BELIŠĆE - Radnička 14 (predsjednik: Slavko Marjančević) DONJI MIHOLJAC - Kolodvorska 13 (predsjednica: Koviljka Šrajer) VALPOVO - J. B. Jelačića 16 (predsjednica: Jelica Štrok)

HNS info - broj 1. - veljača 2014.  

Časopis za informiranje članova i simpatizera broj 1. veljača 2014.