Page 1

ASIAKASLEHTI 2018/2019

VASTUULLISTA KONEKAUPPAA

St1 Lähienergia

PALJON KÄSITE PINTAA KIVASTA SYVEMMÄLLE KONEKAUPASTA. UUSI VALTAKUNNALLINEN KONEVUOKRAAMO Crent Oy

KOBELCOJA VUODESTA 1992 Maansiirto Veljekset Rinta Oy

KARTANON PIHAT YANMARILLA KUNTOON

Lopen Maanrakennus ja Multa Oy


TOIMITUS, KUVAT JA ULKOASU: Hm-Media Oy / www.hm-media.fi


-KONEET KH KÄSITE KIVASTA KONEKAUPASTA Ajoin eräänä aamuna, hieman kukonlaulun jälkeen töihin. Tunnettu radioääni aloitti aamulähetystään ja totesi: ”Ai hitto mä tykkään mun duunista”. Saavuin portillemme kyseinen lause mielessäni ja tuumasin: ”Ai hitto mä tykkään mun duunista.” Uskon, että meillä KH-Koneissa työskentelee paljon ihmisiä, jotka yhtyvät samaan ajatukseen. Meillä on useita yli 20 vuoden työrupeaman omaavia ja parisenkymmentä yli 10-vuotista uraa kanssamme. Olen ylpeä heistä kaikista, joiden sitoutuneisuus yhteisöömme on kestänyt ja lujittunut vuosien saatossa. Ihan yhtä ylpeä olen heistäkin, jotka ovat aloittaneet uransa myöhemmin ja jotka selvästi tykkäävät duunistaan. Olemme viimeisen 14 kuukauden aikana ottaneet käyttöömme 3200m2 lisää korjaamotilaa. Olemme palkanneet melkoisen määrän henkilöstöä työskentelemään kyseisissä tiloissa ja haluamme taata jokaiselle tekijällemme parhaat mahdolliset olosuhteet. Omien pisteiden avaaminen Seinäjoelle ja Jyväskylään sekä Oulussa operoivan JL-Machinen vahva sitoutuminen myyntiin ja jälkimarkkinointiin Pohjois-Suomessa, ovat tärkeitä askeleitamme valtakunnallisen asia-

PÄÄKIRJOITUS

kastyytyväisyyden takaamiseksi. Yksi tärkeistä askeleistamme on myös 12 vuotta KH-Koneissa työskennelleen Jason Gabrielssonin nimeäminen jälkimarkkinointijohtajaksi. Jason on ottanut jo vahvan otteen roolistaan ja kaikki hänen toimensa edesauttavat asiakaskuntamme parempaa palvelua. Jasonilla on koko henkilöstön vankkumaton luottamus taustallaan ja mies tunnetaan asiakkaidemme keskuudessa luotettavuuden synonyyminä. KH-Koneet mielletään pienten ja keskisuurten maanrakennuskoneiden sekä tienrakennuskoneiden palvelevana konetalona. Kahden edellisen vuoden tapahtumat KH-Groupissa ovat kuitenkin muuttaneet toimialaamme merkittävästi. Kobelcon maahantuonti ja Yanmarin Shaeff/ Terex liikekauppa sekä sen johdosta tulleet pyöräalustaiset kaivukoneet ja pyöräkuormaajat nostivat meidät ”raskaampaan sarjaan”. Muutokset luovat meille mahdollisuuksia ja mahdollisuudet lisäävät vastuuta.

Vaikka muutoksia tapahtuu nopeasti, emme ole unohtaneet juuriamme. Yanmar on vuodesta toiseen markkinajohtaja minikaivureissa ja nyt vahvasti mukana myös pyöräalustaisten markkinassa. ”Koko kansan Kramereita” puolestaan oli maassamme kokonaista yksi kappale aloittaessamme ja nyt niitä on yli 2500. Tunnettu sloganimme ”Vastuullista konekauppaa”, ei ole sananhelinää, vaan se on meihin juurrutettu tapa toimia suomalaisten urakoitsijoiden kanssa. Meillä on edelleen aina tavaraa ja se on oikean hintaista. Terveisin,

Teppo Sakari

Asetimme vuosi sitten tavoitteeksemme luoda valtakunnallisen huolto- ja varaosaverkoston ja onnistuimme siinä. Koneiden kokonaismyyntimäärät eivät olleet tärkein tavoitteemme, vaan onnistuneet, nopeat toimitukset sekä moitteeton asiakastyytyväisyys.

SISÄLLYSLUETTELO 4. PALJON PINTAA SYVEMMÄLLE St1 Lähienergia

20. ENSIMMÄINEN KOBELCO Eurokaivuu & Kuljetus Oy

8. UUSI KORJAAMO KLAUKKALAAN Kh-Koneet Oy

23. KOBELCOJA VUODESTA 1992 Maansiirto Veljekset Rinta Oy

12. JÄLKIMARKKINOINTIJOHTAJA Jason Gabrielsson

26. INTOHIMONA VIAN ETSINTÄ Kobelco Center

14. UUSI VALTAKUNNALLINEN KONEVUOKRAAMO Crent Oy

32. ROHKEUTTA RIITTÄÄ HN-Rent Oy

18. NUORENA VITSA VÄÄNNETTÄVÄ Aleksi Rantanen

34. PAREMPI PALVELU JA LAADUKAS KALUSTO Jap Nordic Oy

36. OMENOITA OHIKULKIJOILLE KAIVUKONEEN KAUHASTA VJ Maa-aines Oy 40. KARTANON PIHAT YANMARILLA KUNTOON Lopen Maanrakennus ja Multa Oy 46. JYRIKSI VALITSIMME DYNAPACIT Konevuokraamo Vatupassi Törmälä Oy 56. KOBELCO JA KH-KONEET VAHVANA KESKI-SUOMEEN


Työmaalla avustavan koneen on oltava kompakti, koska tilat ovat ahtaita ja liikkuminen vaatii tarkkuutta. .

St1 Lähienergia

PALJON PINTAA SYVEMMÄLLE Suomalaisen energiayhtiön St1:n omistama St1 Lähienergia Oy on uusiutuvia luonnonvaroja hyödyntävä energiayhtiö. Emoyhtiön missio entistä pienemmistä hiilidioksidipäästöistä konkretisoituu St1 Lähienergian tuottamissa palveluissa. Energiaa otetaan kirjaimellisesti läheltä, jopa kiinteistön omalta pihalta.

4

Maalämpöenergian talteenotto on ratkaisukeskeistä toimintaa. St1 Lähienergia myy ekologisesti kestäviä energiaratkaisuja. – Tämä maalämpö on aurinkoenergiaa, eli uusiutuvaa luonnonvaraa. Myymme energiaratkaisuja lähinnä taloyhtiöille, St1 Lähienergian vastaava työnjohtaja Johan Helander painottaa. Celcius-asteissa mitattuna lämpötila maanpinnan alla on yllättävänkin matala, mutta kehittynyt kompressoritekniikka saa siitä paljon irti. Ja tarvitaan maalämmön talteen ottamiseksi toki myös reilusti kaivoja. – Pääkaupunkiseudulla lämpötila pyörii jossain viiden ja seitsemän asteen välillä tuolla alhaalla, Helander sanoo ja osoittaa syvää reikää. – Yhteensä tähän taloyhtiöön tulee kaivoa 7200 metriä ja keruuputkea kaksinkertaisesti, Helander jatkaa. Kaivojen syvyys riippuu hieman kohteesta ja ratkaisumallista. Tutustumiskohteessamme Espoossa porataan 600 metriä syviä kaivoja. Reiän poraaminen on vaativa ja pitkällinen prosessi. Esimerkkikohteessa Helanderin mukaan töitä tehdään muutamia kuukausia. – Kun maalämpöjärjestelmä on rakennettu valmiiksi, alkaa säästöä kertyä. Maalämpö on edullista ja huoltokulut maltilliset, Helander muistuttaa.


ST1 LÄHIENERGIA OY St1 Lähienergia Oy on suomalaisen energiayhtiön St1:n omistama tytäryhtiö. Yhtiön tuotevalikoima kattaa erilaiset lämpöpumppujärjestelmät pienistä kesäasunnoista, kerros- ja rivitaloihin ja edelleen isoihin liikerakennuksiin. St1 Lähienergia Oy tarjoaa myös asennus- ja huoltopalvelut sekä etävalvontapalveluja isompiin maalämpökiinteistöihin.

LÄHIENERGIAN AVAINLUKUJA: 120 St1 Lähienergialaitosta Yhteenlaskettu teho 10 MW Vuotuinen energiatuotanto 30 000 MWh 6000 tonnia päästövähennystä vuodessa

5


Yanmar VIO50 on ketteränä ja helposti ajettavana koneena mainio työkalu poran jatkovarsien käsittelyssä. Poraustehtävissä käytetään kouraa, jonka St1 Lähienergian ammattilaiset ovat itse kehittäneet. Valmiina sopivaa ei ollut olemassa.

6

Monivaiheinen prosessi Reiän poraaminen maaperään on monivaiheinen prosessi. Ilmaa lämpökaivoon painetaan 600 litraa sekunnissa. Silti olemassa on vaara, että kaivo täyttyy porauslietteestä. – Porakaivo voi mennä tukkoon. Silloin ei saa hukata hetkeäkään, muussa tapauksessa pora pitää vetää kokonaan ulos ja aloittaa poraaminen uudestaan. Nopeus on tässä hommassa valttia, Helander naurahtaa. Maalämpökaivojen poraaminen on mitä suurimmassa määrin ”välineurheilua”. Hiljattain St1 Lähienergialle hankittu Yanmar VIO50 on heti osoittautunut korvaamattomaksi apulaiseksi ahtailla työmailla. Ketterä kone liikkuu vaivattomasti pienillä piha-alueilla. Lisäksi kauhanpyörittäjän ja muiden lisävarusteidensa ansiosta VIO50 toimii oivallisena apulaisena massiiviselle porauskoneelle. Poraan kiinni-

tetään jatkoputkia sitä mukaa, kun poraus etenee maan uumeniin. VIO50:n ja erikoisvalmisteisen kouran avulla putkia syötetään porauskoneelle koko työprosessin ajan. – Kun kasetti on ladattu täyteen, päästään tässä tapauksessa poraamaan 300–600 metriin. Kun ollaan 600 metrissä, nostetaan kaikki tangot ylös. Porauskoneen makasiini täytetään Yanmarilla ja tällä samalla putket myös nostetaan yksitellen ylös, Helander esittelee.

Metrotunnelin naapurissa Poraaminen vaatii kokemusta, ammattitaitoa ja tarkkaa tilannetajua. Pieniä vastoinkäymisiä tulee joka reiän kohdalla, ja elleivät poraajat ole valppaana, saattaa pienestä ongelmasta kasvaa iso silmänräpäyksessä. – Kun poraus etenee, lämmin ilma sekä vesi sekoittuvat. Siitä muodostuu eräänlaisia tulppia maan sisään. Jossain vaiheessa ne tulpat lähtevät


St1 Lähienergian vastaava työnjohtaja Johan Helander ajaa itse Yanmar VIO50:ttä työmailla.

irti, jolloin reikää pitää huuhdella vedellä. Näin se reikä saadaan puhtaaksi ja porausta voidaan taas jatkaa, Helander selvittää. Poran käyttäjällä on siis oltava ”näppituntuma” siihen, mitä maan alla tapahtuu. – Välillä on pakko varmistaa, etteivät mitkään vehkeet ole jumissa reiässä, Helander sanoo. Työtä edesauttaa tieto siitä, millaisen maaperän kanssa ollaan tekemisissä. Espoon Niittykummussa oli lisäksi vastassa muita poraamiseen vaikuttavia seikkoja. – Ensimmäisestä reiästä otettiin kivinäytteitä. Näytteet otettiin 50 metrin välein. Tämä on lisäksi erityisen herkkä paikka siksi, että meillä on Länsimetron huoltotunneli tässä aivan lähellä, Helander kertoo. Niinpä myös metrotunnelia tarkkaillaan säännöllisesti, ettei poraustyö aiheuta naapurille murheita.

Runsaasti kaivutöitä Vedestä on porauksessa sekä hyötyä että haittaa. Häiriöitä voi myös syntyä, jos reiässä on liian kuivaa. – Jos reiässä ei ole lainkaan vettä, sinne ajetaan poran läpi paineella vettä sekä ilmaa, jotta saadaan putsattua reikää. Usein mennään poran kanssa ylös ja alas monta kertaa, että saadaan reitti puhtaaksi ja poraaminen voi taas jatkua. Helppoahan tämä on, kun osaa ja on hyvät laitteet, Helander hymyilee. Porauskoneen putkien asentamisen ja ohjaamisen lisäksi Yanmar VIO50 -koneella on paljon muutakin käyttöä maanlämpötyömailla. – Sillä on tähän työmaalle levitetty jo ennen poraamisen aloittamista pari lavallista suoraan. Lisäksi tässä oli ennen asvaltti, joka on sekin Yanmarilla kuorittu pois, Helander kertaa. – Työn loppuvaiheessa kaivot kaivetaan auki ja vaakaputkistoille tehdään kaivannot. Sitten putket johdetaan kiinteistön tekniseen tilaan. Lisäksi johonkin kohtaan tulee kokoojakaivot. Tässä on siis vielä aika paljon kaivutöitä, Helander laskee.

Maalämpöreikien poraaminen on mitä suurimmassa määrin ”välineurheilua”. 7


Työssä viihtyminen, työturvallisuus ja työtehokkuus on meidän kolmen T-kirjaimen ohjenuora

UUSI 1100 m HUOLTOKORJAAMO

2

INVESTOIMME PALVELUUN KH-Koneet rakentaa parhaillaan uutta konekorjaamoa Klaukkalaan. Metsäkyläntien itäpuolelle, konemyynnin ja varaosapalvelun kohdalle valmistuva halli edustaa viimeisintä rakennustekniikkaa. Sen jokainen yksityiskohta on suunniteltu miellyttävien työolosuhteiden aikaansaamiseksi ja energiaystävällisen rakennuksen tekniikkaan on panostettu jo suunnitteluvaiheessa. Uuden korjaamon avajaisia vietetään alkusyksyllä 2018.

8

Rakennus on jäsennelty järkevästi, jonka ansiosta niin korjaamon kuin varustelun vasteajat lyhenevät entisestään, lupaa KH-Koneiden jälkimarkkinointijohtaja Jason Gabrielsson. Uuden korjaamorakennuksen ansiosta myös uusien koneiden varusteluosasto saa kaipaamaansa lisätilaa. Kaikki toimemme tulevat näkymään entistä nopeampana ja joustavampana asiakaspalveluna, ovathan ne KH-Koneiden toiminnan keskeisimpiä arvoja, Gabrielsson tuumaa. – Kolme T-kirjainta on ollut ohjenuoramme rakennusta suunniteltaessa, hän toteaa. Työssä viihtyminen, työturvallisuus ja työtehokkuus. – Rekrytoimme jatkuvasti lisää asentajia sekä varustelun, että korjaamon puolelle ja halusimme luoda kaikille mukavat olosuhteet, Gabrielsson sanoo. Uudessa rakennuksessa on asialliset sosiaalitilat keittiöineen, koulu-


Vastapäätä varaosahallia, Metsäkyläntien itäpuolelle valmistuva uusi korjaamo. Elokuussa -18 tehdään viimeistelytöitä rakentajan osalta. Uusi pesuhallihalli on avara ja sen höyrynpoisto on huippuluokkaa.

tus-ja kokoontumistilat sekä valoisat työolosuhteet. – Varsinkin ilmanvaihtoon ja ilman kierrätykseen on panostettu paljon, mies kertoo. Ilmastointilaitteen kapasiteetilla kyetään vaihtamaan 9000 kuutiometrin ala kolmessa sekunnissa, eli koko rakennuksen ilma vaihtuu tarvittaessa helposti kolmessa sekunnissa. Rakennus lämpiää maalämmöllä ja sen jokainen yksityiskohta on mietitty energiatehokkuuden maksimoimiseksi, mm. erilaisten lämmönkierrätysten avulla. Kompressorit ja muut meteliä tuottavat yksiköt sijoitetaan omiin äänieristettyihin tiloihin. Pakokaasun poistojärjestelmät hallista sekä hitsaamon savunpoistot ovat uudessa rakennuksessa myös huippuluokkaa. – Kattonosturi ja työkaluhyllystöt ovat alansa huippua, joten uskon ja tiedän, että tässä talossa tapahtuu, Jason Gabrielsson päättää.

SUOMEN SUURIN

LISÄVARUSTEIDEN OSTOPAIKKA Uusia ja käytettyjä varusteita ja työlaitteita. Kauhoja, trukkipiikkejä, kiinnikkeitä... Ja paljon muuta! P. 040 709 0130

9


YANMAR B110W

Ketterä jokapaikan yleiskone Pyöräalustainen Yanmar B110W on yleispätevä uutuus erityisesti kaupunkiympäristöön. Kone on saatavana sekä etuettä nelipyöräohjauksella. Ketteryyttä ja työskentelymahdollisuuksia ahtaissa tiloissa lisää taittuva puomi, jonka ansiosta koneella voi operoida hyvinkin kapeassa tilassa. Työhydrauliikalle ja ajolle ovat omat erilliset hydrauliikkapumput. Näin kaivuuteho ei laske, vaikka konetta samanaikaisesti liikuteltaisiin. Pyöräalustaisen verraton etu on sen liikuteltavuus. Suurin nopeus 36 km/h on etu esimerkiksi kaupunkialueella. Lyhyillä siirtymillä ei tarvita lavettia koneen siirtoon. Uutuusmallin varustevalikoima on kattava, joten lisävarusteilla viimeisteltynä pyöräalustainen Yanmar B110W on monipuolinen yleiskone.

10

TUTUST U KAIVINK ONEMALLIST OO SIVULLL N A 16

TEKNIIKKA Moottori:

Deutz TCD3-6 L4

Suurin teho:

85 kW

Suurin vääntö:

400 Nm/1600 r/min

Hydrauliikan tuotto:

180 l/min

Kaivuuteho:

puomi 58,5 kN, kauha 72,0 kN

Suurin nopeus:

36 km/h

MITAT Paino

11 000–12 500 kg

Pituus

5 860 mm

Korkeus

3 975 mm

Leveys

2 500 mm

Akseliväli

2 750 mm

Kaivuusyvyys:

4 315 mm

Kippauskorkeus:

7140 mm


YANMAR SV100-2

10-tonnisten markkinajohtaja Yanmar SV 100-2 telakaivuri on kompakti midiluokan monitoimikone. Euro4-standardin täyttävä uusittu vähäpäästöinen moottori tuottaa 51,7 kW ja vääntöä on tarjolla jopa 283 Nm. Kaivuvoima on kauhalla 68,5 Kn. Jämerä alavaunu tarjoaa hyvän kaivuvakauden. Koneen leveys, 2 320 mm, helpottaa koneen kuljettamista. Mittojensa puolesta kone sopii esimerkiksi traktorin lavetille, mikä helpottaa sen siirtoa. Takaylitys telan yli sivulla on vain 170 mm. Uusittu, ilmastoitu ohjaamo on tilava ja hiljainen. Ilmajousitetussa istuimessa on uudelleenmuotoillut ja säädettävät käsituet. LCD-näyttöpaneeli on sekin uusi.

TEKNIIKKA Moottori:

Yanmar TNV 4 sylinteriä

Suurin teho:

51.7 kW (70.3 hv)/2100 r/min

Suurin vääntö:

283 Nm/1365 r/min

Lisäydrauliikan tuotto:

136,5 l/min

Nopeus:

2,5/4,4 km/h

MITAT Paino

10025 kg

Pituus

6900/6950 mm

Korkeus

2810 mm

Leveys

2320 mm

Kaivuusyvyys:

4290-4640 mm

Kippauskorkeus:

5140-5300 mm

11


JASON GABRIELSSON

JÄLKIMARKKINOINTIJOHTAJA 12


A

lun toistakymmentä vuotta KH-Koneiden palveluksessa työskennellyt Jason Gabrielsson on nimetty jälkimarkkinointijohtajaksi. Gabrielssonin tärkein tehtävä on rakentaa ympärilleen organisaatio, joka osaa ja uskaltaa ottaa vastuuta huollon, varaosapalveluiden sekä varusteluosaston toimissa. KH-Koneiden asiakaspalvelu tunnetaan jo ennestään varsin ripeänä ja ”hanakkana”, mutta jatkuvasti kasvava konekanta vaatii organisaatio muutoksia. Aiemmin teknisen tuen vastuuhenkilönä toiminut Gabrielsson aloittaa innolla uudessa tehtävässään ja aikoo luoda KH-Koneiden henkilöstölle parhaat mahdolliset työskentely olosuhteet.

Organisointia - Vastuuni tulevat lisääntymään, mutta olen todella motivoitunut uuteen toimenkuvaani, Gabrielsson vakuuttaa. Mies tunnetaan talossa ja etenkin sen ulkopuolella asiakkaiden keskuudessa, vastuuntuntoisena miehenä. ”Hän on tunnollinen, eikä jätä koskaan mitään hommaa kesken, saati vallan tekemättä”, kuvailee Gabrielssonin läheinen työkaveri. Tekniseen tukeen koulutetaan parhaillaan Gabrielssonille seuraajaa. – Heti kun saan luovuttaa ”tukipuhelimen” seuraajalleni, alan muokkaamaan jälkimarkkinointiamme, mies sanoo. – Luon osastot, joissa jokaisessa on oma esimiehensä. – Korostan aina vuorovaikutuksen tärkeyttä ja sitä, että kaikki on yksinkertaista ja selkeää. Minulle asioiden yksinkertaisuus tarkoittaa tehokkuutta, niin aikataulullisesti, kuin taloudellisesti, hän jatkaa. Tulemme pitämään ”tiimipalavereja”, joissa jokaisen osaston (huolto, varaosat, varustelu) esimiehet ovat paikalla. – Käymme kehityskeskusteluja ja tehostamme toimintatapojamme yhdessä. – Se on vuorovaikuttamista parhaimmillaan. – Kun jokainen esimies on oman sektorinsa huipputekijä, nousee rimamme entistäkin korkeammalle. Se näkyy asiakkaille tehostuneena toimintana ja asentajille miellyttävänä työympäristönä. - Kenenkään ei tarvitse olla yksin päätöstensä kanssa, vaan kaikki saavat tukea esimieheltään.

Hyvä tästä tulee, tuumivat jälkimarkkinointijohtaja Jason Gabrielsson ja toimitusjohtaja Teppo Sakari.

Haluan tehdä KH-Koneista houkuttelevan työpaikan, jossa kaikilla on hyvät edellytykset toimia ja mukava työilmapiiri.

Työkaluja KH-Koneiden uusien edustusten ja ripeän kasvun johdosta Klaukkalaan valmistuu syksyllä 2018 uusi korjaamohalli. Gabrielssonin vastuulla on kehittää uudesta kokonaisuudesta mahdollisimman toimiva. Hän suunnittelee jokaiselle ”osastolle” toimivimmat työolosuhteet yhdessä esimiesten ja tietysti yrityksen ylimmän johdon kanssa. – Tulemme rekrytoimaan tukun uusia osaajia lähes jokaiselle sektorille. – Haluan kovasti tehdä yhteistyötä eri oppilaitosten kanssa ja poimia sieltä kautta mahdollisimman valmiita tekijöitä joukkoomme, mies kertoo. – Haluan tehdä KH-Koneista houkuttelevan työpaikan, jossa kaikilla on hyvät edellytykset toimia ja mukava työilmapiiri. Korjaamon taloudellisen kannatta-

vuuden parantaminen kuuluu niin ikään Gabrielssonin suunnitelmiin. – Kannattavuutta ei paranneta hintoja nostamalla, vaan toimintaa tehostamalla ja yksinkertaistamalla sitä. – Tavoitteeni on, että asiakkaamme saavat entistäkin nopeampaa ja yksilöidympää palvelua. Gabrielssonin mukaan yksi hänen tärkeimmistä tehtävistään on luoda yrityksen myyntitiimille parhaan mahdollisen tuotteen myydä. – Kun konemyyjä voi luvata ja luottaa, että esim. uuden koneen varustelu hoituu nopeasti, edesauttaa se hänen työtään. Asiakkaan ostopäätös on usein meidän toimistamme kiinni. Kannamme suurta vastuuta myyjiemmekin suuntaan. Tehtäväni jälkimarkkinointijohtajana on luoda parhaat työkalut niin konemyyjille, varaosavastaaville kuin korjaamollekin, Jason Gabrielsson päättää.

13


CRENT OY

Jatketaan siitä mihin Optirentin kanssa jäätiin, sanoo Crentin toimitusjohtaja Joni Ihalainen.

UUSI VALTAKUNNALL KONEVUOKRAA

K

eväällä 2018 perustettu Crent Oy on tuore toimija maanrakennuskoneiden vuokrauksen saralla. Crent toimii uudella, toimipaikkavapaalla konseptilla ja sen valikoimista löytyvät kaikki infrarakentamiseen tarvittavat koneet ja laitteet. Yrityksen takaa löytyy mies, jolla on roppa kaupalla kokemusta konevuokrauksesta. Joni Ihalainen perusti vuonna 2004 Optirent Oy:n Nurmijärvelle. Parikymppinen insinööriopiskelija oli pitkään miettinyt palvelukonseptia, johon liittyisivät maanrakennuskoneet. Mies vertaili eri konemerkkejä, niiden ominaisuuksia

14

ja tunnettuutta. Lopulta hän marssi KH-Koneisiin ja osti 1,5 tonnisen Yanmar kaivukoneen ja peräkärryn. Näin alkoi Optirent Oy:n ja KH-Koneiden yhteistyö, joka tiivistyi kolme vuotta myöhemmin yritysten päädyttyä ratkaisuun, jossa koko Optirentin konekanta oli KH-Koneiden merkkejä. Yanmar, Kramer, Dynapac ja Gehl olivat näin saman katon alla ja Ihalaisen unelma palveluliiketoiminnasta oli toteutunut. Nuorimies pesi, kuljetti ja vuokrasi kalustoaan ja sai yrityksensä hyvään nousuun. Samaan aikaan hän valmistui rakennusinsinööriksi, eli miehen toiminta oli yrittämistä isolla Y:llä. Kymmenen vuotta Optirentin perustamisesta, Ihalainen sai yhteydenoton Cramolta. Cramo oli halukas ostamaan


Minulla oli selkeä visio, kuinka vuokraamo tulisi toimimaan. Sen tuli olla toimipistevapaa, eli kaikki vuokrattavat koneet ovat valmiina yhteistyökumppanin toimipisteissä ympäri maan.

LINEN AMO miehen yrityksen. Kauppoihin päästiin ja Optirent sulautui osaksi isoa konsernia ja Ihalainen kutsuttiin Cramon maanrakennuskonevuokrausyksikön vetäjäksi.

Lisää ikää, isompia koneita – Eikös sitä niin sanota, että kun ikää karttuu, koneet kasvavat, Naurahtaa Ihalainen. – Suunnittelimme jo Cramossa, että lähtisimme suurempien koneiden merkkinoille, mutta siellä aika ei ollut vielä kypsä, hän vakavoituu. - Ehdotin KH-Koneille ja Kobelco Centerille yhteistä palaveria, jossa toisin idean ilmoille. He ottivat ajatuksestani kopin ja tässä ollaan. Minulla on todella hyvät välit vielä myös Cramon suuntaan, enkä

näe mitään estettä yhteistyöhön myös heidän kanssaan. Ihalaisella oli selkeä visio, kuinka vuokraamo tulisi toimimaan. Sen tuli olla toimipistevapaa, eli kaikki vuokrattavat koneet ovat valmiina yhteistyökumppanin toimipisteissä ympäri maan. Sieltä tuli löytyä koneita kaikkiin mahdollisiin kokoluokkiin, sekä uusia, että käytettyjä. Koneiden huolto-organisaation tuli olla maanlaajuinen ja kuljetuspalveluiden nopeaa ja luotettavaa. KH-Koneiden mallisto oli valmiiksi hyvin laaja pienempien koneiden sektorilla ja Kobelco puolestaan varma valinta suurempien saralla. Kobelco Centerissä oli jo mietitty konevuokraamisen mahdollisuutta, olihan edellisellä maahantuojalla sellainen. – Minä satuin oikealla hetkellä oikeaan paikkaan ja konseptini oli niin hyväksi hiottu, että he uskoivat siihen. – KH-Koneet puolestaan oli ollut pitkäaikainen yhteistyökumppanini, joten he näkivät Excel-taulukoissani ideaa ja tarttuivat tilaisuuteen, Ihalainen kertoo.

Asiakkaalle helppoa Crent vuokraa lähes kaikkia maanrakentamiseen liittyviä, yli 1000 kg painavia koneita. Valikoimista löytyvät kaivukoneet 1- 35 tonnia, pyöräkuormaajat 1-15 tonnia, valssijyrät, kurottajat, maantiivistäjät, kaivuutuet ja muut maanrakentamiseen tarvittavat laitteet. Asiakas löytää kaiken yrityksen internet sivuilta ja/tai yhdestä puhelinnumerosta. Varaaminen käy helposti, vaikka kotisohvalta ja haluttu kone on sovittuun aikaan sovitussa paikassa. – Mottomme on, että kaikki onnistuu, Joni Ihalainen lupaa. Asiakas ilmoittaa vain mitä tarvitsee ja me etsimme hänelle sopivimman vaihtoehdon. – Sama numero auttaa kaikissa mahdollisissa ongelmatilanteissa, eli asiakas ei jää koskaan pulaan, vaikka jotain odottamatonta sattuisikin, mies jatkaa. – KH-Koneiden ja Kobelco Centerien maanlaa-

juinen verkosto on niin kattava, että apu on aina lähellä. Ihalainen kertoo esimerkkitapauksesta, jossa asiakas halusi mittalaitteilla varustellun 20-tonnisen kaivukoneen pitkäaikaiseen vuokraukseen, joka alkaisi vajaan kolmen viikon kuluttua. – Upouusi Kobelco lähti meiltä Jyväskylään varusteluun, sieltä Kuopioon mittalaiteasennukseen ja sieltä asiakkaan työmaalle. – Hän sai uuden koneen haluamillaan varusteilla työmaalle toimitettuna. – Tämä on juuri se, mitä Crentin haluan edustavan, Ihalainen sanoo, luotettavaa palvelua!

Markkina muuttuu Konemarkkina muuttuu jatkuvasti. Talouden epävarmuus ja töiden hankala jaksottaminen luovat kasvualustaa konevuokraukselle. – Vuokraaminen tulee lähivuosina syömään omistamisen markkinoita ja haluamme olla mukana markkinoiden muutoksessa, Ihalainen sanoo. Koneiden vuokraaminen on jo huomattavasti ympärivuotisempaa kuin kymmenen vuotta sitten ja ymmärrän sen monilla aloilla hyvin. Esimerkiksi Kramer pyöräkuormaajat ovat hyvä esimerkki tästä. Kesällä sen vuokraa viheralan yrittäjä ja talvella kiinteistönhuolto firma. – Heidän kummankaan ei välttämättä kannata omistaa ainakaan kaikkia koneitaan, mies laskee. Meiltä asiakas saa aina huolletun ja turvallisen koneen, joka ei ole seissyt puolta vuotta pihan perällä. – Toimitamme koneen paikalle, silloin kun sille on tarvetta. – Sain aikanaan Optirentin kasvatettua paikallisesti tunnetuksi vuokraamoksi kompaktikoneiden saralla. Crentin haluan kasvavan merkittäväksi valtakunnalliseksi toimijaksi, joka tunnetaan hyvästä, laajasta konekannasta, sekä parhaasta mahdollisesta palvelusta. – Nyt minulla on siihen ainakin otolliset yhteistyökumppanit ja tunnetuimmat mahdolliset konemerkit, Ihalainen päättää.

15


SV081AS

SV-Sarja

SV 16

SV 18

SV 22

SV 26

SV 60

SV 100-2

Peruskoneen paino (kg)

1035

1730

1835

2260

2675

5530

10025

Leveys (mm)

680-840

980

980 - 1320

1380

1500

1990

2320

Korkeus (mm)

1550

2240

2240

2320

2435

2550

2800

Kaivuusyvyys (mm)

1500

2005

2420

2480

2595

3945

4290

Moottorin teho (kW)

7,5

12.5

9.9

13,4

18.1

32,6

54,8

Kierrosluku (rpm)

2000

2600

2100

2200

2400

2200

2200

Lisähydrauliikan tuotto (l/min)

19,6

34

48.3

50

64.8

Vio- Sarja

ViO12

136,5

Vio 17U

ViO27-6

Vio 33U

Vio 38U

Vio 50-6 Vio 57-6 Vio 80-1

Peruskoneen paino (kg)

1235

1756

2745

3425

3965

4855

5680

8285

Leveys (mm)

1000

950-1280

1500

1550

1740

1970

1990

2270

Korkeus (mm)

1420

2300

2530

2500

2540

2540

2540

2690

Kaivuusyvyys (mm)

2050

2220

2690

3015

3310

3790

4000

4130

Moottorin teho (kW)

9.2

10,1

15,2

18,1

20,9

27.3

32.6

40,7

Kierrosluku (rpm)

2000

2200

2500

2500

2300

2200

2200

2000

30,8

54.2

59

68,5

81

81

123

Lisähydrauliikan tuotto (l/min)

PYÖRÄKUORMAAJAT

16

V80

V100

V120

Paino (kg)

4900

5800

7000

Leveys (mm)

1780

1860

1980

Korkeus (mm)

2640

2765

2765

Pituus (mm)

5060

5270

5270

Nostokorkeus (mm)

3070

3210

3365

Kaatokuorma (mm)

2900

3100

3500

Nopeus (km/h):

36

36

36

Moottori:

Deutz

Deutz

Deutz

Teho:

45 kW

55.4 kW

74.4 kW


Vuonna 1912 perustettu japanilainen Yanmar on alalla tunnettu ja arvostettu konevalmistaja. Yanmarin tuotevalikoima laajeni, kun yhtiö viime lokakuussa osti saksalaisen Terexin konevalmistuksen. Fuusion johdosta Yanmarin tuotemerkin alla on siten nykyisin tarjolla myös mm. pyöräalustaisia kaivinkoneita, kuten monipuolinen Yanmar B110W.

YANMAR Vio12

PYÖRÄALUSTAISET

B75W

B95W

B110W

Paino (kg)

7400-8000

9100-9500

11000-12500

Kaivuusyvyys:

3500 - 3900

4080

4315

Kippauskorkeus (mm)

6055

6450

7140

Hydrauliikan tuotto (l/min)

87-303

112

180

Nopeus (km/h):

36

36

36

Moottori:

Deutz

Deutz

Deutz

Teho (kW/hp)

55,4 / 75

74,4 / 101

85

Nelipyöräohjaus

x

x

x

DUMPPERIT

C08

C12R

Peruskoneen paino (kg)

560

1100

2365

5791

Leveys (mm)

810

960

1655

2200

Korkeus (mm)

1336

1470

2255

2730

Max. Hyötykuorma (kg)

800

1250

2500

3800

Moottorin teho /kW)

7.4

7,7

19,1

83,2

Lavan koko (m3)

0.45

0,52

1,24

2.3

ka k r a t a j ä v e k Vä Väkevä ja ajoltaan tarkka telakone VIO 12 jatkaa Yanmarin perinteitä pienten kaivureiden luokassa. Kokoluokkansa pisin alavaunu tekee minikaivurista vakaan ja turvallisen työkoneen. Uudistetun koneen melutaso on laskenut, mikä lisää käyttömukavuutta ja työtehoa. Huollettavuuden helppouteen on myös suunnittelussa kiinnitetty huomiota. Koneessa on lisähydrauliikan mahdollisuus.

C30R-2

C50

17


ALEKSI RANTANEN

Ruohomatto, maskotti ja hajukuuset uudessa koneessa, johon ei ole kengät jalassa kellään mitään asiaa. Aleksi Rantanen on tarkka mies ja tietää mitä elämältään haluaa.

NUORENA VITSA VÄÄNNETTÄVÄ Aleksi Rantanen tietää mitä haluaa. Nuorukainen on vasta täysi-ikäisyyden saavuttanut, mutta kokemusta kaivinkoneiden ajamisesta on jo virallisesti 3 vuotta, epävirallisesti enemmän. Mies haluaa yrittäjäksi ja hän haluaa maanrakennusalalle. Eväät ovat kunnossa, kunhan hän saa koulusta ammattipätevyyden.

18


Vasta 18-vuotias Aleksi Rantanen ja Yanmar B75W Vanttilan päiväkodin leikkipaikkojen kunnostustöissä Espoossa.

TTS Työtehoseura on valtakunnallinen koulutus-, tutkimus- ja kehittämisorganisaatio, joka kouluttaa vuosittain n. 8000 opiskelijaa eri alojen ammattilaisiksi. Aleksi Rantanen valmistuu keväällä maarakentajaksi ja saa virallisen ammattipätevyyden. Aleksi on opetellut pappansa pienellä kumitelakoneella jo 10- vuotiaasta ja ensimmäinen Yanmar Vio 55 tuli tutuksi pari vuotta myöhemmin, papan vaihdettua sellaiseen. 15-kesäisenä Aleksi sai verokortin ja pääsi töihin Espoolaiseen maanrakennusyritykseen. – Ajelin pääasiassa dumppereita ja pyöräkuormaajaa, mutta kun eräs kaivukonekuski lähti kesälomalle, alkoi urani kaivurikuskina, mies kertoo. – Hiukan työnjohtajat ihmettelivät, kun osasin jo katsoa kaadot ja korot sekä kaivaa tarkasti salaojia ja perustaa autotallinpohjia, hän nauraa. Nopeasti mies oli jo kaivamassa rakennusten pohjia sekä muita vaativampia tehtäviä.

Yanmar lempikoneena Aleksi kaivoi monenlaisilla koneilla, mutta se papan Yanmar tuntui aina parhaalta. Iltaisin, töiden jälkeen Aleksi kävi ”nautiskelemassa” Yanmarista papan työmailla. – Näin syntyi ajatus perheyrityksessämme Espoon Kuljetus Oy:ssä joka on osa Nordqvist-yhtiöitä. Hankimme uuden Yanmar B 75 W:n ja hyppäsin puik-

koihin. Nyt kelpaa ajella kun alla kiiltelee uusi Yanmar. Espoon Kuljetuksen työmaat sijaitsevat lyhyen matkan päässä kotoani Veikkolasta. Aleksia pyöräalustainen kaivukone ensin vähän mietitytti. Hän pelkäsi sitä kiikkeräksi. – Kone on kaikkea muuta kuin kiikkerä, mies kehuu. – Se etenee pehmeällä alustalla loistavasti, eikä jätä nurmeenkaan mitään jälkiä, vaikka painoa on 8000 tonnia. Sen siirreltävyys huikean siirtonopeuden ansiosta, on helppoa ja nopeaa. – Meillä on työmaita ympäri Espoon, mutta koskaan ei ole tarvinnut nostaa konetta lavetille. Aleksin koneella ei ole ajanut kukaan muu, vaan sen 150 tuntia ovat kaikki miehen ajamia. – Kone menee kohta ensihuoltoon ja lokasuojien asennukseen. – Siinä ei ole ollut minkäänlaista harmia, vaan se on toiminut juuri niin kuin kuuluukin. – Ohjattavuuden johdonmukaisuus, huikea suorituskyky, ketterä olemus ja ohjaamon mukavuus ovat Yanmarissa omaa luokkaansa, Aleksi tietää. En koe mitään muuta uraa mielekkäämmäksi kuin koneala. – Kunhan saan kuorma-autokortin taskuuni ja ammattipätevyyden, niin maailma on auki. – Haaveenani on jatkaa perheyrityksemme toimintaa ja laajentaa enemmän maanrakennuskoneiden puolelle. Nuorukaista on helppo uskoa. Hän on rehti ja ahkera suomalainen mies.

19


Kun ensimmäinen Kobelco on luovutuskunnossa, otan sen!

20


Eurokaivuu & Kuljetus Oy

ENSIMMÄINEN

KOBELCO Kujalan Markku Keravalta, on mies, jolla on kokemusta maanrakentamisesta. Sitä on kertynyt jo puoli vuosisataa, vaikka hän tekikin välillä ”syrjähypyn” toisiin kuvioihin. Markun isällä oli louhinta-alan yritys, jossa markkupoika porasi jo vuonna 1965. 1970-luvun alussa isä ja poika perustivat yhteisen yrityksen, joka nimettiin Keravan Kaivuu ja Louhinta Oy:ksi. Nyt töitä tehdään jo neljännessä sukupolvessa, kun Markun poika Vesa on myös siirtynyt yrityksen osakkaaksi. Yritys pyöri hienosti ja töitä riitti. Rakentaminen oli vilkasta ja hyvistä tekijöistä oli hienoista pulaakin. 1980-luvun puolivälin jälkeen isä Kujala tuumasi Markulle, että ”nyt rupeaa riittämään, minä taidan lopetella pitkää työuraani”. Markkukin oli hiukan leipääntynyt maanrakentamiseen ja päätti suunnata ihan toiselle alalle. Niin Keravan Kaivuu ja Louhinta myytiin. Markku perusti heti uuden yrityksen, jonka toimialana oli mainosmyynti puhelinluetteloihin ja aikakausilehtiin. Matkapuhelimet, kotitietokoneet ja muu elektroniikka tekivät tuloaan ja yritykset mainostivat isolla rahalla. – Se oli taloudellisesti hyvää aikaa, Kujala muistaa. Kaikki kuitenkin loppui kuin seinään 1990-luvun alussa, kun maatamme koetteli ennen näkemättömän raju lama. Kujala laittoi firman pöytälaatikkoon ja siellä se on vieläkin.

Markku Kujala upouuden Kobelcon ohjaimissa.

Takaisin koneiden pariin Markulla oli kesämökki Mäntyharjulla ja siellä tiedettiin miehen tausta maanra-

kentamisen ammattilaisena. – Paikalliset kyselivät minulta tietäisinkö ketään purkutöiden osaajaa, Kujala kertoo. – Vastasin heti, että tiedänhän toki, minä olen, mies nauraa. Hän osti 1992 telakuormaajan purkutöitä varten, perusti Eurokaivuu & Kuljetus Oy:n ja taas oltiin koneen ratissa. 90-luvun puolivälissä Uudellamaallakin rakentaminen elpyi ja Kujala hankki kaivukoneita, pyöräkuormaajia sekä kuorma-autoja. – Ensin urakoimme rakennusliikkeille ja sitten tuli julkinen sektori kuvioihin. – Sieltä saakka ollaan kaivettu, purettu, louhittu ja kuljetettu.

Kramerit pyöräkuormaajina Ensimmäisen Kramerin hankin KH-Koneista, Teppo Sakarilta vuosituhannen vaihteessa. – Se oli uusi ja siihen liittyy kiva tarina, Kujala aloittaa. Kun Kramerissa oli 400 tuntia mittarissa, se lakkasi liikkumasta. Kone ei mennyt eteen eikä taakse. Soitin Tepolle, että lähettää huoltomiehen paikalle. Teppo siihen, että ” ei tässä mitään huoltoa tarvita.

21


Kobelco tiedettiin kuulopuheiden perusteella hyväksi koneeksi, mutta sen ylivertaisuus hämmästytti silti.

Anna vähän rahaa, niin tuomme sinulle uuden koneen”. – Teppo toi uuden koneen ja näin välillemme syntyi todellinen luottamus. – Siinä meidän Kramerissa oli muuten joku vaijeri luiskahtanut paikoiltaan ja korjaus kesti alle minuutin, Kujala nauraa. – Kaupankäyntimme on aina rehtiä ja voin kertoa, että olen lukuisia kollegoitani ohjannut KH-Koneiden asiakkaaksi vuosien saatossa. Nyt meillä on menossa neljäs Kramer, enkä ole koskaan muuta merkkiä ajatellutkaan. Koneet ovat maineensa ansainneet.

KH-Koneet ja Kobelco – Kun kuulin, että KH-Koneet sai Kobelcon edustuksen, soitin Tepolle ja onnittelin. – Taisin samalla tokaista, että kun teillä on ensimmäinen Kobelco luovutuskunnossa, otan sen, Kujala kertoo. – Olen aina työskennellyt isomman kokoluokan kaivukoneilla, joihin heillä ei ole ollut uusia koneita tarjolla. Kun hyvä talo ja hyvä merkki kohtasivat, päätin, että se on siinä, mies toteaa. – Ensimmäinen Kobelco tuli meille Juha-Matti Haapalalta heti kun hän sai sen minulle luovuttaa. Olin katsonut koneen valmiiksi Kobelco Centerin pihasta ja sanoin, että tuokaa meille heti kun kone on teidän omistuksessa. – Olin kuullut Kobelcoista paljonkin kehuja, mutta koskaan en ollut sellaista kokeillut. Kone oli paras koskaan kokeilemani kaivuri. Ensimmäinen Kobelcomme (SK230SRLC-5) meni Tuusulan kunnan purkutyömaalle ja joku siellä tokaisikin, että ”kuka hullu tuo uuden koneen purkutöihin”, Kujala nauraa. – No täytyyhän näillä jotain tehdä, kun on tullut jo kolme uutta hankittua, vastasin. Meillä on nyt kolme Kobelcoa ja yksi Kramer. – Näillä mennään ja enempää koneita en enää hamstraa. Tehdään näillä niitä töitä mistä saa järkevän korvauksen, Markku Kujala päättää.

22


MAANSIIRTO VELJEKSET RINTA OY

Matti Pakkala, Tapani Rinta sekä Kobelco Centerin liiketoimintajohtaja Juha-Matti Haapala.

KOBELCOJA VUODESTA 1992 Maansiirto Veljekset Rinta Oy on yli 40 vuotta toiminut maanrakentamisen monialayritys. Etelä-Pohjalaisen yrityksen konekantaan ovat olennaisena osana kuuluneet Kobelcot jo neljännesvuosisadan. Kysyimme toimitusjohtaja Tapani Rinnalta, miksi?

– Hankimme ensimmäisen Kobelcon rahoitusyhtiön tarhasta vuonna 1992, Rinta kertoo. - Niitä olisi silloin kannattanut ostaa enemmänkin, mutta kun ei vaan hoksannut, eikä oikein pystynytkään, mies sanoo. – Elettiin syvää lamaa, jonka takia niitä koneita siellä tarhassa oli, eikä itsellämmekään työtilanne ollut paras mahdollinen. Kobelco oli tuohon aikaan todella haluttu ja arvostettu konemerkki Pohjanmaalla ja niitä oli seudulla paljon. – Jäimme Kobelcoon yksinkertaisesti jumiin, hyviä kun ovat olleet, Tapani Rinta toteaa. – Yrityksellämme on ollut kaikkiaan nelisenkymmentä Kobelcoa, kaikissa sen variaatioissa. Ensimmäinen uusi hankittiin Pakkalan Matilta vuonna 1995.

23


Kobelco SK 230 SRLC Veljekset Rinta Oy:n ja Maarakennus Hautala Oy:n työyhteenliittymä Magneetin työmaalla, Kurikassa. Kurikan Magneetti on uusi yritysalue ja kaupungin ykköshanke, joka yhdistää keskustan ja kolmostien vilkkaan valtaväylän. 200 000 neliömetrin alue tulee täyttymään mielenkiintoisista kaupoista ja yrityksistä. Magneetin vetovoima vahvistaa ja virkistää paikallista ja alueellista liike-elämää.

Pitkä historia, monenlaisia projekteja Veljekset Rinta Oy:n historia juontaa jo 1970-luvulle, jolloin toiminta aloitettiin. Tapani aloitti kokopäivätoimisena maanrakentajana heti ammattikoulusta suoriuduttuaan vuonna 1984. Nykyään yrityksen konekanta koostuu n. 50 yksiköstä, aina täysperävaunuyhdistelmistä omaan murskausasemaan. Konekanta on tuore ja kattaa monipuolisesti maanrakentamisen tarpeet. Kobelco kaivukoneita on tällä hetkellä täysi tusina. Vaikka Pohjanmaa on yrityksen päätoimialuetta, ovat he toteuttaneet vaativia maanrakennusprojekteja ympäri valtakunnan. Merkittävimpiä Pohjanmaan ulkopuolella suoritettuja urakoita ovat mm. Helsinki-Vantaa lentoaseman 3. kiitotien massanvaihtotyöt sekä Loimi-Hämeen jätehuollon valtavan jäteaseman pohjatyöt Forssassa.

la. – Ainoa selkeästi muuttunut asia on heidän organisaationsa nykyinen joustavuus, mies huomauttaa. Kobelco Centerin jälkimarkkinointi on järkevöitynyt ja kaikki toimii nopeammin. – Urakoitsijan näkökulmasta hienoa on myös se, että niin korjaamopalveluiden, kuin varaosien hinnoittelu on mukautettu markkinoihin. Eli suomeksi sanottuna hinnat ovat pudonneet selvästi, Rinta tietää. Meillä on entistä luottavaisempi olo Kobelcoa ja merkin tulevaisuutta kohtaan. Matti Pakkala Seinäjoen Kobelco Centeristä myötäilee vieressä. – Onhan minunkin työni helpottunut organisaatiomuutoksen myötä, hän tuumaa. Ennen kulutin aikaani turhaltakin tuntuviin paperitöihin, mutta nyt kaikki on suoraa ja selkeää. – KH-Koneiden yrityskulttuuri on joustava ja kaikki asiat viedään maaliin, olivat ne sitten iloisia tai eivät. Meillä on suora yhteys yrityksen korkeimpaan johtoon, eikä siellä vitkutella asioiden hoidossa. Konemyyjän tärkein tuki tulee toimivasta jälkimarkkinoinnista ja suorasta suhteesta päättäjiin. – Tuotteen loppukäyttäjän kannalta Kobelco Center on varmasti joustava ja ymmärtävä kumppani, Matti Pakkala

Jäimme Kobelcoon yksinkertaisesti jumiin, hyviä kun ovat olleet!

Kobelco hyvissä käsissä Kun Kobelcon edustus vaihtui, riitti spekulointia Pohjanmaallakin, Tapani Rinta naurahtaa. Täällä on kuitenkin kaikki lähes ennallaan, niin myynnin kuin huollonkin saral-

24

lupaa. Minun täytyy vielä lopuksi mainita, että Veljekset Rinta Oy on siitä harvinainen talo, että he varustelevat kaikki koneensa itse, Pakkala kertoo. – He hankkivat lisävarusteet suoraan valmistajilta ja asentavat ne paikoilleen ja toteuttavat lähes kaikki työlaitteetkin omavalmisteena. Se kuulostaa uskomattomalta, mutta on totta joka sana. – Näin myyjän kannalta se ei ole toivotuin vaihtoehto, Pakkala nauraa, mutta nostan silti hattua heille.

Veljekset Rinta Oy:n Kobelcot ovat lähes kaikki varustettu 3D koneenohjausjärjestelmillä.


KOBELCO MYYNTI

VANTAA

Juha-matti Haapala 050 4409 957

VANTAA

Raino Simoinen 050 431 8763

SEINÄJOKI

Matti Pakkala 0400 661 104

SEINÄJOKI

Aki Tuominen 050 555 5655

VARAOSAT Vanha-Porvoontie 245, 01380 Vantaa BEN BARMAN 050 558 9446

PETRI KEMILÄ 050-528 9134

SEPPO LAAKSO 050-3843591

VARAOSAT Laukaantie 24, 40320 Jyväskylä JOUNI RISTOLAINEN 050 446 0187

HUOLTO / VARAOSAT / MYYNTI / VUOKRAUS Vanha-Porvoontie 245 01380 VANTAA 030 660 6500

Päivölänkatu 35 60120 SEINÄJOKI 030 660 6501

www.kobelcocenter.fi 25


INTOHIMONA

VIAN ETSINTÄ Tomi Laaksonen on työskennellyt Vantaan Kobelco Centerin korjaamossa 12 vuotta. Mies ei juurikaan puutu uusien koneiden varusteluun, vaan hänen toimenkuvanaan on vikojen metsästys ja niiden korjaus. Kyselimme mieheltä, onko mikään muuttunut näiden vuosien aikana.

26


Uusia Kobelcoja varustelussa Vantaan Kobelco Centerissä.

– Jokainen Kobelcoissa käytetty moottori on hyvä, mutta Hinon moottori on meidän ”lippulaivamme”, Laaksonen kertoo. – Sen luotettavuus ja taloudellisuus ovat ihan omassa luokassaan. Älä kysy miksi yksi on niin ylivoimainen, mutta näin se vaan on, mies virnistää.

Uusia koneita enemmän kuin koskaan

O

n muuttunut, kuuluu Laaksosen vastaus. - Jos puhutaan ainoastaan koneista, ovat niiden ympäristövaatimukset kiristyneet rajusti. Pakokaasujen puhdistus vaatii elektroniikkaa ja paljon erilaisia komponentteja, joita vielä aloittaessani ei ollut. – Jos taas puhutaan korjaamostamme, on merkkikirjo onneksemme pudonnut vain tähän yhteen, eli Kobelcoon. – Toki korjaamme ja huollamme vaihtokoneet, mutta niin teimme ennenkin, mies sanoo.

Uusia haasteita vian etsinnässä – Kyllä ne ovat nuo ”päästövehkeet” niitä, jotka tuovat haastetta työhöni, Laaksonen aloittaa. Me olemme päässeet helpolla (koputtaa puuta), mutta kun kuuntelen kollegoitani kilpailevien merkkien korjaamoista, eivät kaikki voi sanoa samaa. Urea järjestelmähän puhdistaa pakokaasuja todella tehokkaasti, eikä meillä ole ollut niiden kanssa juurikaan ongelmia, mies sanoo. – Kun koneita käytetään, ongelmia ei ilmene, mutta jos käyttö on vähäistä ja Urea pääsee kiteytymään, saattaa se tukkia suuttimet. Kobelcon Ureajärjestelmä on ohjelmoitu viisaasti ja se on tarkka käyntilämpötilasta. – Aine sekoittuu pakokaasuun vasta, kun käyttölämpötila on riittävä, Laaksonen tietää.

Koneiden muut mahdolliset ongelmat eivät aina selviä testereilläkään, vaan ihan perinteisiä puristuspaineita ja ohivuotoja tutkimme edelleenkin. – Koneet ovat aina koneita, vaikka niihin lisättäisiin miten hienoa tekniikkaa tahansa, mies toteaa. – Minä nautin siitä, että saan paikallistaa vikoja ja korjata niitä, hän naurahtaa. Kobelcolla on aina suhtauduttu laatuun hyvin vakavasti. He testaavat koneitaan jatkuvasti ääriolosuhteissa, myös Suomen Lapissa. Japanilaisille on aina ollut tärkeää, että heidän tuotteensa erottuvat nimenomaan laatunsa puolesta. – Tiedän, että toimimme yhden luotettavimpia koneita valmistavan tehtaan kanssa, Laaksonen tuumaa. – He viimeistelevät kaiken hienosti ja jos vertaan korjaamiini vaihtokoneisiin, merkkiin katsomatta, ovat Kobelcon koneet huolella tehtyjä.

Vantaan Kobelco Center elää jatkuvassa kiireessä. Aikataulut pitävät, vaikka uusia Kobelcoja luovutetaan ennätystahtiin. Korjaamon kapasiteetista on valjastettu n. 75 % uusien koneiden varusteluun ja lisää tekijöitä rekrytoidaan jatkuvasti. – Myytyjen koneiden koko on kasvanut selvästi, Laaksonen sanoo. – 23-27 tonniset ovat nyt myydyin kokkoluokkamme ja niiden varustelu on jatkuvaa. Jos jollain meistä asentajista sattuu olemaan hiljainen hetki, varustelemme koneita ”suomivarustuspaketilla” valmiiksi. On kuluttajan kannalta tärkeää, että koneet ovat maahantuojan toimittamia. Ne ovat tehtaan Scandinavian mallistoa, joissa on ominaisuuksia ja säätöjä, joita ei muissa Euroopan maissa tarvita, Laaksonen tietää. Kobelcon menestys on monen asian summa. – Meillä on nyt osaava, innokas maahantuonti, koneet ovat taas ”aitoja” Kobelcoja ja meitä on huippuryhmä täällä varustelun puolella. Jokainen Kobelcon ostaja voi olla varma, että koneet ovat toimivia ja huoltopalvelut pelaavat, Tomi Laaksonen päättää.

Myydyt Kobelcot odottavat varusteluun pääsyä.

Pieni kulutus – Kuulen asiakkailtamme jatkuvasti Kobelcon ylistystä. Varsinkin niiden polttoaineen kulutus nousee aina esiin. Urakoitsijat ovat tyytyväisiä siitä, että koneet kuluttavat kilpailijoita vähemmän polttoainetta. Jos urakat hinnoitellaan tiukaksi, on urakoitsijalle suuri etu, että voi säästää polttoainekuluissa, Laaksonen tietää.

27


PYÖRÄKUORMAAJAT

5-SARJA

28

5035

5055

5065

5085

5095

Peruskoneen paino (kg)

1720

3450

3800

4750

4900

Kauhakoko (m³)

0.35 – 0.55

0.55 – 1.1

0.65 – 1.1

0.85

0,95

Leveys mm ( Stand. renkaat)

1200

1590

1595

1720

1780

Korkeus (mm)

1990

2380

2390

2450

2480

Kaatokuorma, kauha (kg)

1250

1980

2340

3300

3744

Nostokorkeus (mm)

2800

3040

3050

3260

3290

Kääntösäde (mm)

1950

2700

2700

2840

2840

Ajonopeus (km/h)

20

30

30

30

30

Moottorin teho (kW/hp)

27 / 37

35/48

35/48

55/75

55/75


+ 8-SARJA

KRAMER 5035 Kramer 5035 on tehokas ja taloudellinen pyöräkuormaaja. Sen melutaso ja polttoaineen kulutus ovat uusimman sukupolven myötä entistä alhaisemmat. Myös ohjaamo koki malliuudistuksessa merkittäviä muutoksia. Tilaa on runsaasti ja melutaso alhainen.

8085

+ 8095

8105

+ 8115

Peruskoneen paino (kg)

5000

5100

5550

6050

Kauhakoko (m³)

0.85

0.95

1.05

1.15

Leveys mm ( Stand. renkaat)

1780

1780

1920

1970

Korkeus (mm)

2480

2480

2640

2680

Kaatokuorma, kauha (kg)

3650

3890

4100

4300

Nostokorkeus (mm)

3290

3290

3259

3450

Kääntösäde (mm)

2840

2840

2950

3000

Ajonopeus (km/h)

40

40

50

40

Moottorin teho (kW/hp)

55/75

55/75

74/101

74/101

Uusitun puomirakenteen ja koneen kompaktien mittojen ansiosta työturvallisuus on nostettu uudelle tasolle. Kone on entistäkin vakaampi. Painopiste on alhaalla ja keskellä, mikä takaa vakaan työskentelyn haastavissakin tilanteissa.

AS & TEHOK ELLINEN

TALOUD

Nelipyöräohjauksen ansiosta sen kyky kääntyä pienessä tilassa on ominaisuus, josta on hyötyä esimerkiksi kaupunkikäytössä ja hallitiloissa. Molempien akselien pyörät kääntyvät 38 astetta.

T-SARJA

5065T

5085T

8085T

8095T

Peruskoneen paino (kg)

4350

5500

5500

5850

Kauhakoko (m³)

0.65

0.85

0.85

0.95

Leveys mm ( Stand. renkaat)

1590

1850

1780

1920

Korkeus (mm)

2470

2590

2590

2750

Kaatokuorma, kauha (kg)

2500

3150

3300

3500

Nostokorkeus (mm)

3500

4010

4690

4680

Kääntösäde (mm)

2900

2840

2840

2950

Ajonopeus (km/h)

30

30

40

40

Moottorin teho (kW/hp)

35/48

55/75

55/75

74/101

29


8085 APW +

SUUNNITELTU ERITYISESTI POHJOISEN OLOIHIN Traktoriksi rekisteröity Kramer 8085 on nopealiikkeinen kuormaaja monipuoliseen työhön. KH-Koneen suunnittelema Arctic Power + -varustelu on räätälöity erityisesti pohjoisen oloihin.

TEKNIIKKA Moottorin iskutilavuus:

2 925 cm3

Suurin teho:

55 kW (75 hv)

Suurin vääntö:

300 Nm/1600 r/min

MITAT Traktoriksi rekisteröity 75hv Deutz-moottori Kuormaajan vakaaja Webasto ajastimella Lämmitettävä istuin Lohkolämmitin Hydrauliöljyn lämmitin Polttoaineen esilämmitin

30

Led-työvalot Tehokas lämmityslaite Ilmastointi Nokia TRI2-palarenkaat Lämmitettävät peilit Peruutushälytin Kiinteä akkulaturi

Paino

5000 kg

Korkeus

2 480 mm

Leveys

1 780 mm

Kauhakoko:

0,85 m3

Kaatokuorma (kauha):

3 650 kg

Siirrettävä hyötykuorma:

2 680 kg

Nostokorkeus:

3 290 mm

Kääntösäde:

2 840 mm


Ammattikäyttöön

N E V L A T A TEHO TÖIHIN! ARCON PRO VARIO AURAT MALLI

PERUSKONEEN PAINOSUOSITUS

ARCON PRO LAUTASHIEKOITTIMET SIIVEN KORKEUS

PAINO

MALLI

PAINO

LEVEYS

1300 - 2100

1 - 3t

600 mm

310 kg

450 litraa

350 kg

1580 mm

1500 - 2500

2 - 4t

600 mm

410 kg

1000 litraa

525 kg

2000 mm

1500 - 2500 MAX

2 - 4t

720 mm

450 kg

2000 litraa

780 kg

2300 mm

1800 - 2900

4 - 8t

800 mm

720 kg

2000 - 3200

4 - 8t

800 mm

840 kg

2500 - 4100

7 - 15 t

800 mm

960 kg

Auran pysty- ja kallistuskellunta. Sähköhydraulinen ohjaus peruskoneen hydrauliikan mukaan.

Asennus muun muassa traktoreihin, pyöräkuormaajiin ja kiinteistötraktoreihin sekä monitoimikoneisiin Lautaskauhasirottelija on säädettävyytensä ansiosta materiaalia ja aikaa säästävä valinta liukkauden torjuntaan.

Lumenpurkautumista estävät ylöskäännettävät uudet vahvistetut päätylevyt kelluvin terin.

Hydrauliikkaöljyn tarve sirottelijalle on maksimissaan 60 litraa minuutissa.

Hydraulinen kääntölaite on varustettu painevaroin ja erillisin törmäyssuojauksin.

Elektronisesti säädettävä ja hydraulisesti toimivat säätö tapahtuu ohjaamosta käsin ajon aikana. Sekä levitysmäärää, että –leveyttä pystytään säätämään. Levitysleveys voidaan valita portaattomasti 1-8 metrin väliltä.

Vankka ja vahva rakenne, kaikki tärkeät kulutusosat on valmistettu erikoisvahvasta teräksestä.

31


HN RENT OY

Rohkeutta riittää

HN

Rent Oy:n Hyvinkäälle perustanut Heikki Nyberg on rohkea kaveri. Maanrakennuskoneiden vuokraustoiminta alkoi miehellä sattumien kautta, mutta hän on luotsannut omistamansa yrityksen upeaan nousuun. Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä osoituksena tästä Nyberg marssi KH-Koneisiin hankkimaan kuusi uutta kaivukonetta. Matkaan tarttuikin niitä 16 ja kolme pyöräkuormaintakin kaupan kylkeen. – On se Heikki kova kaveri, toteaa KH-Koneen toimitusjohtaja Teppo Sakari. – HN Rent on hieno tarina, jonka

32

nuorta yrittäjää meidän jokaisen on helppo arvostaa, hän sanoo ponnekkaasti. Nyberg teki ensimmäisen kauppansa KH-Koneen kanssa 2010-luvun alussa. Kone oli käytetty kaivukone, joka vaihtui kuitenkin pian uuteen Yanmariin. Pienen kokoluokan kaivukoneissa Nyberg havaitsi, että Yanmar on merkki, jota asiakkaat haluavat vuokrata. Asiakkaiden toivomuksesta hän hankki myös pyöräkuormaimia ja niiden merkiksi valikoitui samasta syystä Kramer. Näin luotettava kauppasuhde KH-Koneisiin ja etenkin siellä Petri Haveriseen oli syntynyt.

HN Rentin synty Heikki Nyberg aloitti työuransa jo 15-vuotiaana. Hän työskenteli sora-

montulla ajaen tavaraa murskalle ja sen alta pois. Myös kaikki muut soramontun työvaiheet ja siellä käytettävät maansiirtokoneet kävivät miehenalulle tutuiksi. 24-vuotiaana, vuonna 2006 Nyberg osti oman kaivukoneen, jolla oli tarkoitus perustaa pohjatyöt omalle talolle. Pohjat tulivat kuntoon ilta- ja viikonlopputöinä, elanto kun piti tienata päivisin hiekkakuopalta. Naapuritontille rakentava kysyi Nybergiltä tekisikö tämä hänenkin talonsa pohjat, kun homma näytti käyvän mallikkaasti. – No mikä ettei, Nyberg vastasi. Sitten tuli seuraava ja seuraava, kunnes Nyberg päätti perustaa maanrakennusyrityksen. Päivätöitään mies ei uskaltanut vielä jättää, mutta kun yritys oli vihdoin saatu


HN Rent hankki juuri seitsemän tuliterää Kobelcoa. Yksi niistä on pitkäpuominen, joille on todella kova kysyntä nykyään. HN Rentillä on kaikkiaan neljä pitkäpuomista kaivukonetta. Kuvassa yrittäjä Heikki Nyberg.

täviä laitteita sekä kuljetuskalustoa. Toki artikkelia tehdessä, heinäkuisena päivänä, pihassa oli kaikki yhteenlaskettuna alle kymmenen konetta. Koneilla on siis kysyntää.

Rohkeaa investointia

pystyyn, hän huomasi, että laskutettavaa oli syntynyt jo kivasti. Niillä laskutuksilla Nyberg osti toisen koneen ja heittäytyi yrittäjäksi. Nyberg sai tilauksia ja toteutti niitä minkä kerkesi. Hän teki yksin ja hankki aina sopivan koneen kuhunkin kohteeseen. Kun jatkuvasti joku kysyi pihassa seisovia koneita lainaksi, päätti nuorimies ryhtyä vuokraamaan niitä. Vuonna 2009 Heikki perusti konevuokraamon ja virallinen vuokraustoiminta oli käynnistetty. Nyt, vajaa kymmenen vuotta myöhemmin, kalustoa on kertynyt satakunta yksikköä. HN Rentin pihassa on n. 50 kaivukonetta, nelisenkymmentä pyöräkuormainta, kymmenkunta jyrää ja tukku pienempiä maanrakennuksessa käytet-

– Me perustamme toimintamme palveluun, Heikki Nyberg lataa. Pääosaa asiakaskunnassamme näyttelevät maanrakennusliikkeet ja rakennusliikkeet. Heidän työnsä eivät saa koskaan keskeytyä meidän laitteidemme takia. Pidämme kalustomme tip top kunnossa ja meillä on aina valmius lähteä asiakkaamme työmaalle joko vaihtamaan kone tai korjaamaan se paikanpäälle, Nyberg lupaa. – KH-Koneiden kanssa toiminta on helppoa, koska voimme luottaa myös heidän huoltopalveluihinsa, jos jotain yllättäviä päällekkäisyyksiä tapahtuu. – En ole aiemmin ollut lainkaan merkkiuskollinen, vaan pikemminkin päinvas-

toin. Olen aina hankkinut koneita, joita on saanut sopivaan hintaan. – Kokemukset Yanmareista ja Kramereista ovat kuitenkin sitä luokkaa, että Kobelcoon oli helppoa hypätä. – Maanrakentamisen ammattilaiset tuntevat merkin ja sen luotettavuuden sekä ominaisuudet. KH-Koneiden tuotearsenaalia vaan on yksinkertaisesti helppo vuokrata, Nyberg toteaa. Asiakkaamme haluavat niitä. – Minulla oli tarkoitus ostaa 6 Kobelcoa kerralla, Nyberg sanoo. – Kolme 13-tonnista ja kolme 20-tonnista. Ne ovat tällä hetkellä kysytyimmät painoluokat. Lähtiessäni KH-Koneilta Klaukkalasta huomasin ostaneeni 19 konetta, mies naurahtaa. – Siihen samaan kauppaan Haverisen Petri myi minulle vielä yhden 26-tonnisen, pitkäpuomisen Kobelcon, yhdeksän Yanmaria ja kolme Krameria. – No, tietääpä taas miksi pitää töihin lähteä joka aamu, Heikki Nyberg nauraa.

On se Heikki kova kaveri!

33


PAREMPI PALVELU JA LAADUKAS KALUSTO Jap Nordic Oy

Helsingin Heikinlaaksossa toimiva konevuokraamo Jap Nordic kasvaa vauhdilla. Yritys panostaa palveluiden monipuolisuuteen sekä laadukkaaseen vuokrattavaan kalustoon. ”Kiitos, kaikki meni hienosti” on yrityksen asiakaspalautteen yleisin viesti.

Jap Nordicin perustaja ja yrittäjänä toimiva Juri Paasonen on tyytyväinen vallitsevaan tilanteeseen. – Olemme vuokraamon perustamisesta (2008) saakka ymmärtäneet investoida laatuun, Paasonen toteaa. – Laatuun koneissa ja ennen kaikkea palveluissa. Jap Nordicin asiakaskuntaa ovat pääasiassa rakennusliikkeet sekä kiinteistönhuolto yritykset. Myös yksityishenkilöille vuokrataan, mutta ”hartiapankkirakentajien” vähenemisen myötä suuntaus on rakennusliikkeisiin päin. Paasosen visioissa on vuokraamotoiminnan laajentaminen rajojemme ulkopuolelle ja tällä hetkellä mahdollisuuksia kartoitetaan tiiviisti Saksassa ja Puolassa. – Toimivalla konekannalla ja palvelevalla asenteella on kysyntää kaikkialla missä rakennetaan, mies tietää.

Lisää Kramereita Jap Nordic vuokraa ajettavia koneita, Wacker Neusonin maantiivistäjät pois

34

lukien. – Käsityökalujen vuokraukseen emme halua ryhtyä, vaan pysymme jatkossakin suuremmassa kalustossa. Paasonen tutustui Kramereihin sattuman kautta. – Pöydälleni ilmestyi KH-Koneiden asiakaslehti ja meiltä oli juuri kysytty vantteraa pyöräkuormajaa vuokralle. – Soitin saman tien KH-Koneisiin Haverisen Petrille ja kerroin haluavani Kramerin, mies muistaa. Kauppa syntyi vaivattomasti ja kone oli meillä seuraavana päivänä. – Asiakas haki sen vuokralle ja yllättyi iloisesti, että sai nimenomaan Kramerin. – Se oli minulle signaali, että nyt olemme oikealla tiellä. Nyt Jap Nordicilla on kaikkiaan yhdeksän Krameria, lähes jokaisessa kokoluokassa ja viimeisin Kramer hankinta on uunituore 5065T-teleskooppikuormaaja. Uusin Yanmar Vio57 nosti kalustomäärämme yli 20 koneeseen. – Tulemme lähiaikoina investoimaan useampaan Kramerin kurottajaan, sillä kurottajien kysyntä rakennustyömailla kiihtyy jatkuvasti, Paasonen kertoo. – Kurottajan

käytännöllisyys on vihdoin ymmärretty. – Sillä ulottuu todella kauas ja Kramerien väkevyys, ketteryys ja raaka voima erottuvat edukseen. Kramereita vuokrataan tasaisesti läpi vuoden. Ne ovat talvisin kysyttyjä laitteita kiinteistönhuollon tarpeisiin, eikä meidän tarvitse selitellä mitään. Kramer on Kramer ja kaikki tuntevat sen edut, Paasonen toteaa. - Asiakas saa meiltä koneet haluamillaan työlaitteilla trukkipiikeistä nivelauraan ja keräävästä harjasta hiekoittimeen. – Jos joku kysyy jotain mitä meillä ei ole, hankimme sen, Paasonen lupaa.

Kaivukoneille kysyntää Kaivukoneiden kysyntä vuokralle kiihtyy jatkuvasti. Se on järkevä ja täysin ymmärrettävä trendi, Paasonen sanoo. – Ei konetta kannata ostaa omaksi, jos sen käyttö ei ole ammattimaista ja ympärivuotista. – On asiakkaille edullisempaa vuokrata kone tarpeeseen. Meiltä löytyvät luotettavat, aina huolletut ja helppokäyttöiset Yanmarit, jotka me tarvittaessa kuljetamme kohteeseen ja tarjoamme vielä tankkauspalvelunkin. – Voiko asiakas päästä helpommalla, mies kysyy? – Olemme keskittäneet hankintamme KH-Koneisiin. – Heillä on sama arvomaailma kuin meilläkin, eli paras mahdollinen asiakaspalvelu.


Jap Nordic Oy:n perustaja ja yrittäjä Juri Paasonen katsoo luottavaisena tulevaisuuteen.

KH-Koneilla on sama arvomaailma kuin meilläkin, eli paras mahdollinen asiakaspalvelu.

35


OMENOITA OHIKULKIJOILLE KAIVUKONEEN KAUHASTA Nurmijärvellä majapaikkaansa pitävän VJ Maa-aines Oy:n erikoisin kaivukonetyö on ollut Helsingin ytimessä. Siellä tarjoiltiin ohikulkijoille omenoita kaivukoneen kauhasta ja ihan tilaustyönä. VJ Maa-aines Oy on hieno tarina nuoresta aktiivisesta yrittäjästä, Sainion Villestä. Sainio uurasti nuoren miehen vimmalla vieraan palveluksessa, kunnes päätti perustaa omaan yrityksen. Ei sitä ikää ollut silloinkaan kertynyt, kuin juuri ja juuri 20 vuotta. Suuri rakennusliike tarjosi ahkeralle ja taitavalle nuorukaiselle kaukolämpölinjan kaivuutyötä, joka oli vielä vuosisopimustyö. Sainio pyöritteli taskulaskinta ja mietti mitä tuosta kehtaisi ja osaisi pyytää. Miehellä ei ollut yritystäkään, joten firmakin pitäisi perustaa. No, meni sitten syteen tai saveen, niin homma otetaan, nuorukainen tuumasi. Pienimuotoinen ongelma oli vielä miehen keskeneräiset opiskelut, mutta siinä vaiheessa Villen isä tuli apuun. Sainio perusti firman ja isä auttoi kaivurin ohjaimissa niinä päivinä, kun Villen piti hoitaa opintojaan. Työ sujui hienosti ja poiki lisää hommia. Vaikka 2000-luvun lopulla maamme talous notkahti ja rakentaminen hiipui, riitti VJ Maa-aineksella töitä. Pisararata ja tunnelityöt loivat jopa kasvua nuorelle yrittäjälle.

36

Vain ja ainoastaan ”kumikoneita” Nykyisellään VJ Maa-aines työllistää parikymmentä työntekijää sekä vaihtelevan määrän alihankkijoita. – Minulla ei ole tarkoitusta kasvattaa yritystäni enempää, Sainio sanoo. Haluan konekantani sekä henkilöstömääräni pysyvän tässä kahdenkymmenen molemmin puolin. Panostamme toiminnan tehostamiseen ja konekannan tuoreuteen. – Tällä hetkellä vanhin käytössä oleva koneemme on alle neljä vuotta vanha, mies toteaa. Sainio on aktiivisesti mukana Infra ry:n toiminnassa ja hänet valittiin yhdistyksen Uudenmaan piirin hallituksen jäseneksi kuluvan vuoden alusta. Sosiaalista mediaa mies käyttää taitavasti ja hyödyntää sen tuomia mahdollisuuksia markkinoinnissaan. Sainio on muutoinkin hyvä esimerkki nykyajan maanrakentajasta. Mies keskittyy töissään kapeaan marginaaliin, eikä lähde haalimaan kaikkia mahdollisia töitä. – Meillä on vain kumialustaisia koneita, eli joko pyörä, tai kumitela-alustaisia kaivukoneita ja pyöräkuormaajia.


VJ Maa-aineksen nuori, idearikas yrittäjä Ville Sainio työkeikalla Inkoon kauniissa rantamaisemissa.

37


Tehokas yhdistelmä. Kramer 5085 pyöräkuormaaja ja tukeva kärry.

Sainio suunnittelee tarkoin myös talviajan tukitoimia, jotta yrityksen toiminta ei hiljenny silloinkaan. Investoinnit Wacker Neuson roudansulattajiin on osa suunnitelmallisuutta.

38

– Pääosa töistämme on rakennusliikkeille tehtäviä konepalvelutöitä, Sainio kertoo. Osaamme oman sektorimme työt erinomaisesti, enkä näe syytä lähteä laajentamaan reviiriämme. Ympärivuotinen toiminta vaatii suunnitelmallisuutta, eikä yritys ole koskaan lomauttanut ketään. Talviajan töihin olen hankkinut useita Wacker Neuson roudansulattajia, eli hiljaisen ajan tukitoimien lisääminen on ollut tärkeä osa yrityksen menestystä, hän tuumaa.

Nopeita kauppoja Sainio on nopea liikkeissään ja vaatii sitä yhteistyökumppaneiltaan. – Kun tarvitsen uuden koneen, haluan sen nopeasti. Nykyajan hektisyys on tarttunut myös meidän toimialallemme ja voitettu urakka alkaa heti. – Vaikka urakan valmistumisajankohta on ennalta sovittu, saattaa sen aloitus venähtää päiviä, joskus jopa viikkoja, Sainio sanoo. – Sen johdosta tulee olla konetalo josta saa tavaran heti. Koneiden tai työlaitteiden nopea saanti ei saa olla urakoitsijan ongelma, vaan kauppiaan, mies toteaa. – KH-Koneet ja siellä Gyldenin Pekka on mies, joka kykenee vastaamaan huu-

toihini. Kun soitan Pekalle ja pyydän tarjouksen jostain koneesta, saan sen aina tunnissa. – Yleensä hyväksyn hänen tarjouksensa saman tien ja uusi, varusteltu kone on meillä viikossa. – On käynyt joskus niinkin, että kone on meillä jo seuraavana aamuna, Sainio kehaisee. – Olen ostanut Pekalta viitisentoista konetta ja niihin tukun työlaitteita. Myös roudansulattajat ovat tulleet heiltä. – Ensimmäinen kauppamme oli Gehlin liukuohjattu vuonna 2008. Ensimmäinen Kramer pyöräkuormaaja hankittiin 2013 ja tällä hetkellä niitä on 3 kpl. Kramer on käsite työmailla, Sainio sanoo. Sitä käytetään jopa yleisnimityksenä pyöräkuormaajille, hän naurahtaa. – Uusin konehankintani oli Yanmar SV 100-2. Siinäkin kävi niin, että ostin torstaina uuden koneen ja perjantai aamuna oli vastaava kone työmaallamme. Pekka tiesi kiireeni ja järjesti sijaiskoneen tontille, jotta ehtivät varustelemaan ostamani yksilön. – Ihailtavaa joustavuutta, Sainio kiittää. Huoltoja emme tee itse lainkaan. Keskitymme omaan, tuottavaan työhömme ja jätämme huoltotyöt alan ammattilaisille.


+ Vakiona tuntimittarit + Lisävarusteena tiiveysmittari

Suunnanvaihdolliset

MAANTIIVISTÄJÄT WPU 1550

TEKNISET TIEDOT

BPU 2540

DPU 2550

DPU 3050

DPU 3750

DPU 3760

DPU 4045

DPU 4545

KÄYTTÖPAINO (kg)

90

145

166

215

265

274

376

423

MOOTTORI

Honda

Honda

Hatz

Hatz

Hatz

Hatz

Yanmar

Hatz

POLTTOAINE

Bensiini

Bensiini

Diesel

Diesel

Diesel

Diesel

Diesel

Diesel

TYÖLEVEYS (mm)

50

40

40

50

50

60

60

60

KESKIPAKOVOIMA (kN)

15

25

25

30

37

37

40

45

TAAJUUS (Hz)

98

90

90

90

90

90

69

69

KAUKO-OHJATTAVAT TEKNISET TIEDOT

DPU 5545

DPU 6555

DPU 80

DPU 90

DPU 110

DPU 80r

DPU 110r

DPU 130r

KÄYTTÖPAINO (kg)

424

495

756-771

771

813-830

709-724

793-810

1185

MOOTTORI

Hatz

Hatz

Kohler

Kohler

Kohler

Kohler

Kohler

Kohler

POLTTOAINE

Diesel

Diesel

Diesel

Diesel

Diesel

Diesel

Diesel

Diesel

TYÖLEVEYS (mm)

60

70

670-770

670-770

870-970

670-770

870-970

1200

KESKIPAKOVOIMA (kN)

55

65

80

90

110

80

110

130

TAAJUUS (Hz)

69

69

56

63

60

56

60

58

Yhteensuuntaan kulkevat

MAANTIIVISTÄJÄT TEKNISET TIEDOT

VP1030

VP1135

VP1340

VP1550

VP2050

KÄYTTÖPAINO (kg)

51

61

81

91

99

MOOTTORI

Honda

Honda

Honda

Honda

Honda

POLTTOAINE

Bensiini

Bensiini

Bensiini

Bensiini

Bensiini

TYÖLEVEYS (mm)

313

322

405

505

505

KESKIPAKOVOIMA (kN)

10

11

13

15

20

TAAJUUS (Hz)

98

98

98

98

98

39


KARTANON PIHAT YANMARILLA KUNTOON

Irjalan upean kartanon mailla perustetaan kaikki tiestรถjen pohjat uudelleen.

40


I

rjalan kartano muodostettiin jo 1590-luvulla. Se sijaitsee Janakkalassa Haapajärven ja Rehakanjärven kannaksella, jolta tunnetaan asutusta jo kivikaudelta. Kartanon nykyinen päärakennus rakennettiin 1885, entisen tuhouduttua tulipalossa vuotta aiemmin. Rakennusta ympäröi 1850-luvulla istutettu kaunis puisto, jonka pintavesimuotoilu kaatoineen ja kallistuksineen ei vastaa tämän päivän tietämystä. Talotekniikan täydellinen uusinta vaati niin ikään rakennuksen ympäristön täydellistä muokkausta. Myös tie- ja maarakenteiden perustojen korjaus oli tullut ajankohtaiseksi.

41


Irjalan kartano kunnostetaan sekä rakennuksen, että ulkoalueiden osalta.

Pedantti konemies, Niko Ravantti Lopen Maanrakennus ja Multa Oy:stä.

Välillä korjataan kiviaitaa kätevän koneen ja osaavan kuljettajan yhteistyöllä.

Kartanon pihalla häärivät mies ja kone. Lopen Maanrakennus ja Multa Oy:n Niko Ravantti ja hänen osaavissa käsissään kumitela-alustainen, upouusi Yanmar Vio 57. Yanmar on Ravantille tuttuakin tutumpi merkki, sillä tämä on jo viides uusi Yanmar, jonka työnantaja on miehelle hankkinut.

Pedantti konemies Ravantti on tarkkojen töiden mies. – Vaikka olen kaivurikuski henkeen ja vereen, en välttämättä tykkäisi syöttää kiviainesta murskaimelle, mies naurahtaa. Lopelta kotoisin oleva Ravantti seurasi jo poikana mummolassa, kuinka enomies käytti kaivukoneita. Hän suorastaan huumaantui näkemästään ja pääsi aina välillä iän karttuessa, koneita kokeilemaankin. – Minulla oli koneet ”pakkomielteenä” jo tosi nuorena, mies muistaa. Hakeuduin kuitenkin sähköasentajan koulutukseen ja vein sen kunnialla loppuun vaikka halusinkin konekuskiksi. Lopen seudulla, kun ei ollut tarjolla maanrakennuspuolen opinahjoa. Ehkä sähköasentajan koulutus teki nuoresta miehestä pikkutarkan ja se yhdistettynä intohimoon ajaa kaivukonetta, te-

42

kivät hänestä pedantin konemiehen. Koulun jälkeen miehen tie vei armeijaan ja siellä konekuskiksi, kuinkas muutoinkaan. Armeijan leivistä päästyään mies siirtyi vakituiseksi Lopen Maanrakennus ja Multa Oy:n palvelukseen. Toki, kokemusta talon toimista oli kertynyt erilaisten keikkatöiden merkeissä jo aiemmin. 2007 Ravantti sai alleen ensimmäisen uutuudenkiiltävän Yanmar Vio 55:den. Silloin syntyi pysyvä suhde. Työssään hän toki ajaa myös suuremman kokoluokan koneita, mutta Yanmarit täyttävät valtaosan miehen työajasta. – Olenhan minä muitakin merkkejä kokeillut, mutta mihinkään muuhun en saa samaa tuntumaa, Ravantti toteaa. – Yanmar on nopea, mutta ei hätäinen. Siinä on vissi ero. Vielä kun koneessa ei ole mitään ylityksiä, on se tarkkoihin töihin ehdoton vehje, hän huomauttaa. Ajoin juuri yhden saman kokoluokan, eri merkkisen koneen laidalliseen kuljetuskärryyn ja huomasin, että se piti peruuttaa sieltä pois. – Eihän sellainen ole missään olosuhteissa käytännöllistä.


Mittava projekti HAH-Service Oy:n pääurakoima Irjalan kartanon ehostus on kokonaisuudessaan mittava projekti, jonka maanrakennustyöt hoidetaan yhden miehen ja koneen voimin. Ravantti on korjannut ja siirtänyt talotekniikan uusimisen takia nurmialueita n. 3000neliömetriä. Saman verran on korjattu puutarhan tiestöä ja muita hiekka-alueita. Tähän päälle vielä kiviaidan rakennusta, maa-ainesten siirtoja ja perustojen korjauksia, joten miehellä on askaretta riittänyt. – Työni on todella kokonaisvaltaista, mutta vapaata. Suunnittelen ja aikataulutan työni puutarhureiden ja talotekniikan uudistajien kanssa yhteistyössä, mies kertoo. Toimin itsenäisesti, hiukan kuin olisin yrittäjänä, vaikka palkollinen olenkin, Ravantti jatkaa. – Ei työnantajani Ari Hietanen puutu juurikaan tekemisiini. Saan paljon vastuuta ja osaan sen myös kantaa. Ravantti käy satunnaisilla keikoilla myös muilla Lopen Maanrakennus ja Multa Oy:n työmailla, kun kartanon töissä on vaiheita, joissa koneelle ei ole käyttöä. – Tämä uusi Yanmar tuli käyttööni puoli vuotta sitten ja sen mittarissa on 600 käyttötuntia, mies sanoo. Minulle tulee ”omaan” koneeseeni noin 1000 tuntia vuodessa ja muut työt päälle. – Kaikki Yanmarit ovat olleet luotettavuuden perikuvia. Itse peruskoneissa ei ole koskaan ollut mitään harmeja, vaan ainoat pikkuviat ovat liitty-

neet lisälaitteisiin. – KH-Koneet ovat aina kantaneet vastuunsa esimerkillisesti. Jos lisälaitteissa on ollut ongelmaa, he ovat hoitaneet takuuasiat puolestamme, mies kehuu. – KH-Koneet hoitavat aina haluamamme varustelut sujuvasti. Tässä uutukaisessa on erikoisuutena polttoainekäyttöinen lisälämmitin puhelinohjauksella. – Se on todella kätevää, Ravantti toteaa. Laitan sen kännykästä työmatkalla käyntiin ja työmaalla odottaa lämmin kone. Se on muuten tietääkseni ensimmäinen pikku Yanmar, johon kyseinen värkki on asennettu, Ravantti päättää.

PIENI, MUTTA PIPPUR INEN

YANMAR

VIO57-6 HD Yanmarin uusi ViO 57-6 on kumitelainen malli, jonka keskeisimpiä etuja ovat kokoluokassaan hyvä kaivuuteho, sekä kyky työskennellä ahtaissa tiloissa. Koneen mitat ovat saman kuin edeltävässä mallissalukuun ottamatta korkeutta, josta on nipistetty kriittisiä senttejä pois. Kokonaiskorkeus on nyt 2,54 metriä. Kaivupuomin kotelorakenne takaa entistä kevyemmän, mutta lujemman rakenteen. Puomin painoa on vähennetty 40 kg, mutta samalla nostovoimaa on kasvatettu peräti kymmenellä prosentilla. Myös alavaunua on uudistettu siten, että sen rakenne on entistä vankempi. Näillä uudistuksilla on kasvatettu koneen kaivuvakautta. Dieselmoottorin, sekä koneen hydrauliikasta vastaavien kolmen säätyvätilavuuksisen aksiaalipumpun tehoa on kasvatettu. Näin koneen toiminnallinen kapasiteetti on kasvanut jopa 14 prosenttia. Ohjaamo on aiempaa isompi, näyttöpaneeli on uusittu ja muutenkin ergonomiaan sekä käyttömukavuuteen on kehitetty uusia ratkaisuja.

TEKNIIKKA Moottori:

Yanmar Diesel, 4 sylinteriä

Iskutilavuus:

2189 cm³

Suurin teho:

32,6 kW/2200 rpm

Suurin vääntö:

149,5–162,8 Nm

MITAT Paino:

5680 kg

Kaivuusyvyys:

3710 mm

Kippauskorkeus:

4240 mm

Pituus:

6070/6160 mm

Leveys:

1990 mm

Korkeus:

2540 mm

43


KRAMER 2205

Riippumatta siitä mitä teet, tai mitä suunnittelet tekeväsi, Kramer kurottajat soveltuvat työhösi.

PIENI & KETTERÄ, SUORITYSKYVYLTÄÄN VOIMAKAS Teollisuuden, maatalouden, rakennustyömaiden, puutarhan, kiinteistönhuollon ja monen muun kohteen todellinen monitoimikone. Tehokas moottori, neliveto ja lyömätön ketteryys. Alhainen käyttöpaino ja massiivinen hyötykuorma Vain yksi ohjaussauva helpompaan työntekoon. Täydellisesti suunniteltu ja rakennettu ohjaamo kuljettajaa varten alaslaskettavine ikkunoineen ja jousitetulla mukavuusistuimella.

44

KUROTTAJAT ALLE 6m

804

1245

2205

2706

Peruskoneen paino (kg)

2300

2700

4200

5000

Leveys ( Stand. renkaat) (mm)

1413

1600

1900

1960

Korkeus (mm)

1900

1940

1950

1980

Siirrettävä hyötykuorma, Max. (kg)

800

1200

2200

2700

Max. Nostokorkeus (mm)

3901

4310

5156

5730

Kääntösäde (mm)

2227

2607

3281

3670

Ajonopeus (km/h)

20

30

30

30

Moottorin teho (kw/hp)

19/26

30/40

45/61

55/75


KRAMER 5507

YLIVERTAINEN ULOTTOVUUS NOPEASTI JA TARKASTI Nostokyvyltään lähes 5 tonnia

Huoltovapaa pakokaasun jälkikäsittelyjärjestelmä.

Innovatiiviset ajojärjestelmät ja yksilöllisesti valittavat lisätoiminnot tekevät koneen käytöstä helppoa.

Suuri, koko kyljen avattava konekoppa helpottaa merkittävästi huoltotoimenpiteitä.

Tehokas, taloudellinen ja vääntävä Deutz moottori alhaisella päästötasolla.

Mukavuusistuimeen ergonomisesti sijoitettu ohjaussauva, suuri 4,4 neliömetrin ikkunapinta-ala sekä markkinoiden alhaisin melutaso, tekevät ohjaamosta miellyttävän.

Erinomainen polttoainetalous älykkään Smart-Driving kierroslukuautomatiikan ansiosta. Uuden EcoSpeed-toiminnon myötä saavutetaan 40 km/h portaattomasti menettämättä vetovoimaa

Smart Loading automaattinen kauhanpaluujärjestelmä takaa nopean käytön.

KUROTTAJAT YLI 6m

3007

3507

4407

5007

5507

5509

Peruskoneen paino (kg)

7370

7620

9000

10000

10000

11000

Leveys ( Stand. renkaat) (mm)

2280

2280

2500

2500

2500

2500

Korkeus (mm)

2310

2310

2520

2520

2520

2520

Siirrettävä hyötykuorma, Max. (kg)

3000

3500

4300

5000

5500

5500

Max. Nostokorkeus (mm)

7000

7000

7017

7017

7017

8750

Kääntösäde (mm)

3840

3840

3755

3755

3755

4350

Ajonopeus (km/h)

40

40

40

40

40

40

Moottorin teho (kw/hp)

100/136

100/136

100/136

100/136

115/156

115/156

45


KONEVUOKRAAMO VATUPASSI TÖRMÄLÄ OY

Valssien materiaalivahvuus ja kuljettajaergonomia ovat Dynapac jyrien vahvuus.

46


Vatupassi hankki keväällä 2018 kuusi uutta Dynapac jyrää. Kuvassa Jarkko Tarnanen koeajaa Dynapac CC 1100 2- valssijyrää.

JYRIKSI VALITSIMME DYNAPACIT Jyrät ovat tulleet konevuokraamoiden valikoimiin jäädäkseen. Vielä 10 vuotta sitten juuri kukaan ei osannut niitä vuokraamoista kysyä, eikä vuokraamotkaan hankkia niitä valikoimiinsa. Jyrien vuokraus alkaa heti keväällä, mutta sesonki ajoittuu heinä-/ elokuulle. Silloin jyriä vuokrattaisiin vaikka kuinka paljon. Kysyntä ylittää selvästi tarjonnan.

Joensuusta lähtöisin olevalla Konevuokraamo Vatupassi Törmälä Oy:llä on ollut valikoimissaan jyriä 10 vuotta. Erinomaisesta asiakastyytyväisyydestään tunnetun yrityksen toimipisteet sijaitsevat Joensuussa, Jyväskylässä, Kuopiossa ja Nurmeksessa. Kävimme kysymässä Vatupassin operatiiviselta johtajalta Jarkko Tarnaselta, kuinka jyrien vuokraus on muuttunut vuosien varrella, vai onko ollenkaan? – Jyriä vuokraavat pääsääntöisesti maanrakennusurakoitsijat, Tarnanen sanoo. – Ihan viime vuosina myös rakennusliikkeet ovat innostuneet niitä vuokraamaan, mutta maanrakentajat ovat selvänä ykkösenä vuokraajina. – Vaikka jyrät eivät ole teknisesti hirveästi muuttuneet, on niiden erinomaisuus huomattu vasta nyt, Tarnanen toteaa. – Voisin hieman karrikoidusti kuvailla näin, mies aloittaa. – Jos ”tärylätkällä” tiivistetään maata kolme päivää, hoituu sama työ yhdellä sopivan kokoisella jyrällä kolmessa tunnissa. Siinä on vissi ero. – Asiakkaamme käyttävät jyriä monin eri tavoin. Niillä tiivistetään maata teollisuushallien rakennusvaiheessa niin sisällä kuin ulkoalueilla, parkkipaikoilla, kevyen liikenteen väylillä ja milloin missäkin. Asfaltointialan yritykset omistavat suurimman osan jyristään, mutta heitäkin on jo ilmestynyt asiakkaiksemme, Tarnanen huomauttaa. Se toistaiseksi tärkein tuotekohtainen asiakasryhmä, maanrakennusliikkeet, ovat siirtyneet selvästi vuokraukseen. – He eivät investoi omiin jyriin, vaan ymmärtävät, että niiden

47


Dynapac saapui asiakkaalta Vatupassin Joensuun toimipisteeseen. Yrityksen kaikki koneet käyvät palautuksen jälkeen turvallisuustarkastuksen, jonka jälkeen ne lähtevät seuraavaan kohteeseen. Kuvassa Jarkko Tarnanen ja Maxliftin Arto Turunen ”venyttävät” penkin suojaa paikoilleen.

sesonki on sen verran lyhyt, ettei niitä kannata pitää nurkissa pölyttymässä. Heille on edullisempaa, että jyrät pölyttyvät meidän nurkissa pitkän talven, Tarnanen nauraa. – Meidän jyriimme tulee vuodessa keskimäärin 500 h mittariin ja kuumin sesonki on heinä-/elokuu. Silloin niitä saisi olla varastossamme kymmeniä, mutta sesonki on kuitenkin niin lyhyt, että meidän ei kannata investoida niin paljoa. – Sama ongelma koskee kaikkia konevuokraamoja, Tarnanen sanoo. – Tunnistamme ongelman, mutta sen ratkaiseminen on taloudellisesti mahdotonta. Onneksi asiakkaamme tietävät tilanteen ja osaavat varata koneet jo hyvissä ajoin ennen sesongin alkua.

Dynapac Jyrän hankinta on vuokraamolle aina harkinnan paikka. – Hankinnat lähtevät kysynnästä ja me kuuntelemme asiakaskuntamme toiveita, Jarkko Tarnanen sanoo. – Jos keväällä näyttää sille, että jyrille on kesäksi kysyntää, hankimme niitä. Ei se mitään rakettitiedettä ole, mies naurahtaa. – Meidän politiikkaamme kuuluu kuunnella asiakkaitamme ja täyttää heidän toiveitaan. Vatupassi päätti syksyllä 2017 uusia jyräkalustonsa. – Teimme päätöksen hankkia kaikkiaan kuusi uutta jyrää, kahteen eri kokoluokkaan, Tarnanen kertoo. – Arto Turunen Maxlift Oy:stä suunnitteli tarpeitamme vastaavan paketin ja tarjosi edustamiaan Dynapac-jyriä. Meillä on ollut monen merkkisiä jyriä, myös Dynapaceja, joten merkki ei ollut mitenkään vieras. – Dynapac on itseasiassa täällä Pohjois-Karjalassa ehkä tunnetuin jyrämerkki, mies huomauttaa. – Johtuu varmasti paljolti siitä, että Joensuun kaupungilla on ollut niitä iän kaiken ja ne ovat aina näkyneet katukuvassa. Vatupassi kierrätti hankintasuunnitelmansa eri jyrämerkkien edustajilla ja sai

48

tarjoukset monelta merkiltä. Pitkä yhteistyö Maxliftin kanssa sekä Dynapacin tunnettuus ja maahantuojan jälkimarkkinoinnin luotettavuus saivat yrityksen päätymään Dynapaceihin. Keväällä 2018 Vatupassin pihaan saapui kuusi kappaletta upouusia jyriä. Kolme CC1100 2-valssijyrää ja kolme CA 1300 D täryjyrää. Koneet sijoitettiin yksi kumpaakin mallia Jyväskylään, Kuopioon ja Joensuuhun.

Materiaalivahvuus ratkaisee – Meidän jyristämme Dynapac, on osoittautunut luotettavimmaksi, Tarnanen kehaisee. – Asiakkaamme ovat kehuneet niitä, mutta totuus on se, että varsinkin sesongin aikaan heille kelpaa merkki kuin merkki. Miksi emme kuitenkin hankkisi halutuinta, kun siihen on muutoinkin hyvät perustelut, Tarnanen toteaa. Vaikka jyrissä ei valtavia eroavaisuuksia merkkien välillä olekaan, ovat Dyna-

pacin valssien materiaalivahvuus ja kuljettajaergonomia Dynapacin puolella. – Materiaalivahvuus on selkeä etu jyrän omistajalle, lisäähän se huomattavasti käyttöikää, Arto Turunen Maxlift Oy:stä toteaa. – Olemme myyneet Pohjois-Karjalan alueelle kymmeniä Dynapacin jyriä ja asiakkaamme ovat niihin hirveän tyytyväisiä, mies kertoo. Dynapac on jyrä jota ei tarvitse selitellä. Se tunnetaan vahvana merkkinä ja maahantuoja KH-Koneet puolestaan vastuunsa kantavana toimijana, Turunen huomauttaa.

Vastuun kantoa Hellekausi alkoi maassamme varhain kuluneena kesänä. Vatupassin Dynapacien osalta se oli hyvä, että näin kävi, sillä muutamassa uudessa jyrässä oli tehtaan alihankkijan valmistamia viallisia hydrauliikkapumppuja. – Kyseiset pumput pyörittävät moottorin jäähdytintä ja kun ne olivat alitehoisia, ylikuumenivat moottorit, Arto Turunen kertoo. – Onneksem-


Loppu hyvin, kaikki hyvin. Tässä oli hyvä esimerkki

kauppasuhteen vastuullisesta hoitamisesta.

me helteet alkoivat ennen Vatupassin kuuminta sesonkia ja saimme vaihdettua pumput ajoissa, mies huokaa. KH-Koneet, Dynapac ja Maxlift hoitivat jokainen osuutensa ongelman ratkaisemisessa esimerkillisen hyvin, Jarkko Tarnanen kiittää. – Vika havaittiin Maxliftin pätevän asentajan ( Olli Davidsson) toimesta ja KH-Koneet hoitivat meille tehtaalta uudet pumput parissa päivässä, mies jatkaa. Osa jyristämme oli kuitenkin jonkun päivän pois ”rivistä” ja jos se olisi sattunut kuumimpaan sesonkiin, olisimme olleet asiakkaiden kanssa ongelmissa. – Mutta loppu hyvin, kaikki hyvin, Tarnanen tuumaa. – Tässä oli hyvä esimerkki kauppasuhteen vastuullisesta hoitamisesta ja yksi hyvä syy keskittää hankintoja samoille toimittajille. Jyrämme tulevat jatkossakin olemaan Dynapacin mallistoa, josta olemme parhaillaan investoimassa suuremman kokoluokan jyriin, Tarnanen päättää.

Konevuokraamo Vatupassi Törmälä Oy:n operatiivinen johtaja Jarkko Tarnanen.

49


POHJAVALSSIJYRÄT

KOEAJETTAVISSA KLAUKKALASSA

48 ERI MALLIA CA 1300

50

CA 1500

CA 3500

CA 5000

CA 6000

Työ-/max. paino

4800/5300 kg

7200/8500 kg

12100/13800 kg

16200/18700 kg

19500/19800 kg

Valssin paino (edessä/takana):

2050 kg/ 2750 kg

3600 kg/ 3600 kg

7600 kg/ 4500 kg

10700 kg/ 5500 kg

12800 kg/ 6700 kg

Valssin paksuus:

22mm

22mm

35mm

43mm

48mm

Nopeus:

0 - 6 km/h

0 - 12 km/h

4/6/7/12 km/h

4/6/7/11 km/h

4/6/7/11 km/h

Nousukyky (teoreettinen):

55 %

55 %

55 %

45 %

45 %

Teho:

55 kW (75 hp ) @ 2200 rpm

55 kW (75 hp) @ 2200 rpm

97 kW (130 hp ) @ 2200 rpm

128 kW (174 hp ) @ 2200 rpm

150 kW (204 hp ) @ 2200 rpm

Moottori:

Kubota

Deutz

Cummins

Deutz

Deutz


ASFALTTIJYRÄT PIENI, KESKISUURI, SUURI TAI XL JYRÄMALLISTOSTA LÖYTYY! DYN @ LYZER Dynapacin tiivistysvalvonta- ja dokumentointijärjestelmä pohja- ja asfalttijyrille. DYN @ LINK Työkalu, joka valvoo ja ohjaa tiivistysvoimaa tehokkaasti ja kätevästi. ECO MODE Suuret polttoainesäästöt ECO: lla! EFFICIENCY ECCENTRICS ”Tehokkuus Eccentrics” säästää energiaa ja polttoainetta uusimmissa Dynapackeskikokoisissa jyrissä STAGE IV / TIER 4F Kaikki Stage IV -moottorilla varustetut tierakennustuotteet eivät ole ainoastaan uusimpien päästövaiheiden mukaisia, vaan ne myös edistävät suuria polttoainekustannussäästöjä.

46 ERI MALLIA CC 1100

CC 1300

CC 2200

CC 2300

CC 4200

Työ-/max. paino

2402/2650 kg

3900/4090 kg

7600/9000 kg

8700/9400 kg

10200/11350 kg

Valssin paino (edessä/takana)

1144 kg/ 1250 kg

1900 kg/ 2000 kg

3800 kg/ 3800 kg

4250 kg/ 4250 kg

5100 kg/ 5100 kg

Nopeus:

0-10 km/h

0-10 km/h

0 - 12 km/h

0 - 12 km/h

0-12 km/h

Nousukyky (teoreettinen):

46 %

37 %

42 %

39 %

45 %

Teho:

18 kW (24 hp ) @ 2800 rpm

33 kW (44 hp ) @ 2600 rpm

55 kW (74 hp ) @ 2200 rpm

55 kW (74 hp ) @ 2200 rpm

97 kW (130 hp ) @ 2200 rpm

Moottori:

Kubota

Kubota

Deutz

Deutz

Cummins

51


Koko Gehl- mallisto valmistetaan USA:ssa RUNKO-OHJATUT

AL 140

AL 240

AL 340

AL 540

Nostokorkeus

2710 mm

2790 mm

2845 mm

3053 mm

Korkeus

2210 mm

2212 mm

2255 mm

2295 mm

Pituus kauhalla

3364 mm

4040 mm

3975 mm

4490 mm

Leveys

930 mm

1050 mm

1065 mm

1400 mm

Peruskoneen paino

1721 kg

2169 kg

2631 kg

3279 kg

Nostovoima

860 kg

1428 kg

1811 kg

2091 kg

Hydrauliikan tuotto

30 l/min

45 l/min

45 l/min

57 l/min

Ajonopeus

0-12 km/h

0-13 km/h

0-20km/h

0-20 km/h

Moottori

YANMAR

YANMAR

YANMAR

YANMAR

Moottorin teho

23,3HP/17,4KW

34,9HP/26KW

34,9HP/26KW

46,7HP/34,8KW

LIUKUOHJATUT

1640E

R135

R165

R190

Leveys (mm)

909

1336

1605

1689

Korkeus (mm)

1897

1098

1948

2032

Paino (kg)

1352

2327

2796

3121

Nopeus (km/h)

9

12.9

19.5

20.1

Nostokorkeus (mm)

2438

2794

3023

3061

Nostovoima (kg)

775

1225

1497

1724

Moottorin teho (kW)

17.9

34

52

52

LIUKUOHJATUT

R220

R260

V 270

V 330

V 400

Leveys (mm)

1664

1664

1765

1880

2019

Korkeus (mm)

2057

2057

2057

2083

2083

Paino (kg)

3620

3719

3697

4123

5035

Nopeus (km/h)

19.2

19.2

19.2

19.6

18

Nostokorkeus (mm)

3124

3157

3310

3332

3647

Nostovoima (kg)

2268

2630

2449

2994

3629

Moottorin teho (hp/kW)

72/54

72/54

72/54

72/54

99 / 74

52


GRILLO - LEHTIEN KERÄÄMISEN PRO

RUOHONLEIKKURIT USEITA MALLEJA NIIN AMMATTI- KUIN VAATIVAAN KULUTTAJAKÄYTTÖÖN

FX900 4WD

FX27 Sauvao hjattu menest ysmalli

Grillon FD 900-malli täyttää monet odotukset. Keräävä, nelivetoinen, vahvalla Yanmar diesel-moottorilla varustettu hydrostaattinen etuleikkuri. Soveltuu monipuoliseen ammattikäyttöön niin urakoitsijoille, kunnille kuin seurakunnille. Valmiiksi huippuvarustellun leikkurin ominaisuuksia ovat pieni kääntösäde, kuljettajan istuimelta hydraulisesti säädettävä leikkuupöytä, tieliikennevarustus ja paljon muuta.

Paikallaan kääntyvä, sauvaohjattu FX27 on yksi Grillon leikkurimalliston lippulaivoista. Sauvaohjauksen ansiosta koneen käyttö on helppoa ja erittäin nopeaa. Sähköisesti kääntyvä leikkuupöytä helpottaa merkittävästi koneen huoltoa. Vahva ja monipuolinen bio- tai taaksepurkava pikavaihtovivulla varustettu leikkuulaite sekä luotettava ja voimakas B&S ammattilaissarjan bensiinimoottori. Sauvaohjaus täytyy kokea, ennenkuin sen ylivertaisuuden ymmärtää.

Moottori:

Yanmar 3TNV76 diesel 26 hv

Moottori:

B&S Serie8 27 hv

Voimansiirto:

Hydrostaattinen 4WD

Voimansiirto:

Hydrostaattinen

L x P x K:

133 x 291 x 166 (cm)

L x P x K:

132 x 258 x 110 (cm)

Paino:

970 kg

Paino:

460 kg

Tasauspyör.lukko:

Man. / Aut.

Leikkuulaite:

Leikkuulaite:

3-teräinen 126 cm

3-teräinen 132cm , bio- tai taaksepurkava pikavaihtovivulla

Leikkuusäätö:

20-100 mm

Leikkuusäätö:

30 – 85 mm

Ruohonkerääjä:

750 ltr. / hydr.tyhjennys

Kääntösäde:

0 cm

Muuta:

Sauvaohjattu, Leikkuulaitteen huoltoasento

Kääntösäde:

37 cm

Muuta:

Tieliikennevarusteet vakiona

53


YANMAR V120

JÄREÄ RUNKO-OHJATTU PYÖRÄKUORMAAJA Järeämpi nivelrunkoinen pyöräkuormaaja tarjoaa jämerän nostokyvyn tilavilla kauhoilla. Maastovauriot pysyvät silti vähäisinä, sillä etu- ja takarenkat kulkevat samassa linjassa. Rinnakkaisten hydraulijärjestelmien ansiosta koneen liikuttaminen ei heikennä työhydrauliikan tehoa.

Yanma r pyöräkuorma ajat sivu 16 TEKNIIKKA Moottorin iskutilavuus:

3 600 cm3

Suurin teho:

74,4 kW (101 hv)/2200 r/min

Suurin vääntö:

390 Nm/1 600 r/min

Suurin nopeus:

36 km/h

MITAT Paino:

7 000 kg

Hydraulinen pikakiinnitys mahdollistaa kauhan ja lisälaitteiden vaihdon ohjaamosta parilla kädenliikkeellä.

Pituus:

5 270 mm

Korkeus:

2 765 mm

Ohjaamo on lisäksi vaimennettu sekä melun että tärinän suhteen. Isot ikkunapinnat takaavat hyvän näkyvyyden eri suuntiin.

Leveys:

1 980 mm

Kauhakoko:

1,2-1,8 m3

Nostokorkeus:

3 365 mm

Koneeseen on saatavana kattava valikoima erilaisia kauhoja, sekä lisälaitteita monenlaiseen työskentelyyn.

54


ON NYT

HYDRAULIVASARAT Valurunkoinen SB, Solid Body SB-iskuvasarat ovat saavuttaneet kiistattoman ykköspaikan vaativissa purku- ja rusnaustöissä, joissa vasaran käyttö on rajua ja käyttötunteja kertyy nopeasti. Nerokkaan rakenteen ansiosta osien määrä on saatu karsittua kolmasosaan tavanomaisesta ja yhtenäinen valurunko on tehnyt erillisen runkokotelon tarpeettomaksi. Vasaran kulutusosat voidaan vaihtaa ja kaikki huollot tehdä vasaran ollessa kiinni koneessa. SB-vasara on ulkomitoiltaan kapea ja lyhyt. Sillä pystytään työskentelemään lähellä seiniä ja kuljettaja näkee esteettä työkohteeseen. Runkokotelon puuttuessa paino jää tehoon nähden pieneksi ja vasaralla pystytään työskentelemään vaivatta täydellä ulottuvuudella. SB-sarjan erikoisversio Scaler on varusteltu jo tehtaalla rusnauskäyttöön. Vasaran iskuteho on optimoitu tarkoitusta varten ja työssä välttämätön vesisuihkutus tapahtuu vasaran sisään porattujen kanavien kautta, teräholkin vieressä olevilta suuttimilta.

Keskiluokan kuningas, MB MB-mallisto kattaa painoluokat 750– 1700 kg. MB-vasaran tekniikka perustuu edelleen ylittämättömään Kruppin tekniikkaan, joskin uusia kokoluokkia ja pieniä parannuksia on vuosien varrella tullut. Vasaran toimintaperiaate on kaasupaineen ja hydrauliikan yhdistelmä, joka osaltaan mahdollistaa iskutehon säädettävyyden ja alhaisen hydrauliikan tehontarpeen. Vasaran lukuisista ominaisuuksista ehkä tärkein on automaattisesti säätyvä iskunpituus rikotettavan materiaalin mukaan. Kahdesta pienestä metallikappaleesta koneistettu venttiili ohjaa toimintoa yhteistyössä yhdestä kappaleesta tehdyn ohjausventtiilin kanssa. Kovalla vastuksella seuraava isku tehdään aina täydellä teholla ja materiaalin murtuessa seuraava isku on taas lyhyt ja iskutiheys nopeampi. Toinen ainutlaatuinen ominaisuus on StartSelect-käynnistystavan valinta. Tyh-

jäiskun esto voidaan suuremmissa MB-vasaroissa 1200-kiloisista alkaen kytkeä päälle ja pois, käyttökohteen mukaan.

Raskaan sarjan HB Louhinta, rikotus ja raskaat purkutyöt vaativat raakaa voimaa ja sitä tarjoaa HB-mallisto. Kahden ja kymmenen tonnin painoluokkiin sijoittuvat vasarat valmistetaan MB:n tapaan perinteikkäällä Kruppin tehtaalla Essenissä ja perustekniikaltaan ne ovat lähellä toisiaan. Uutena ominaisuutena HB-vasarossa tyhjäiskun esto kytkeytyy automaattisesti päälle. Vasara on suojattu materiaalin rikkoutuessa tai terän luiskahtaessa kohteen ohi, mutta uudelleen käynnistettävissä ilman painamista estettä vasten. Dust Protection -pölysuojaus on saatavana myös MB-sarjaan, mutta HB-vasaran käyttökohteilla se pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Dust Protection koostuu terän liikettä seuraavasta renkaasta, jonka täsmälleen terän suuruisesta reiästä eivät suuremmat muruset mahdu ja hienompi pöly poistetaan pyyhkijärenkaalla. Dust Protector jatkaa terän ja teräholkkien käyttöikää ja pienentää rasvauksen tarvetta merkittävästi.

Edullisempi EC Runsasta valikoimaa täydentää vielä rinnakkainen EC-vasaramallisto. Niissä suunnittelun lähtökohtana on ollut tarjota astetta yksinkertaisempi laite käyttäjälle, joka ei työssään saa täyttä hyötyä huippumallien ominaisuuksista. Usein vasaran käyttö on kausiluonteista ja käyttötuntimäärät jäävät suhteellisen alhaisiksi, mutta silloin kun vasaraa tarvitaan, täytyy koneen olla varmassa iskukunnossa. Tyypillisiä käyttökohteita ovat maarakennuksen routapiikkaus ja rakennusten purkutyöt. EC-vasarat valmistetaan samoilla tuotantolinjoilla huippumalliemme kanssa, mutta osa ominaisuuksista on karsittu tai automaattisia toimintoja toteutettu manuaalisesti. Kilpailukykyinen iskuteho on saatavana nyt kilpailukykyiseen hintaan, mutta ylivoimaisella Atlas Copcon laadulla ja jälleenmyyntiarvolla.

55


KOBELCO JA KH-KONEET VAHVANA KESKI-SUOMEEN Keski-Suomi on perinteisesti vilkasta aluetta konekaupan saralla. Laaja maatalous sekä teollisuus kaikissa muodoissaan luovat jatkuvaa painetta alueellisen infrastruktuurin kehittämiseen. Jyväskylä kasvaa vauhdilla ja yliopistokaupungin asuntotuotanto vaatii mittavia investointeja.

Syystä tai toisesta maanrakennuskonekauppa ei ole koskaan keskittynyt Keski-Suomeen. Kobelco Center ja KH-koneet näkevät maantieteellisestikin laajalla alueella potentiaalia ja avaavat syksyn 2018 aikana Jyväskylään todellisen konekaupan keskuksen. Paikan, jonka ovelta ei tarvitse kääntyä pois, vaan sieltä saa kaikki maanrakentamiseen tarvittavat koneet lisälaitteineen. Myös huolto-ja varaosapalvelut saatetaan talojen muiden toimipisteiden tasolle.

Kobelcolla vahva asema maakunnassa Kobelco on aina ollut vahva ja tunnettu konemerkki Keski-Suomessa. Sillä on tukeva jalansija markkinoilla ja konekanta on edelleen hyvin laaja. – Haluamme palvella vanhoja Kobelcon omistajia parhaalla mahdollisella tavalla ja luoda merkille lisää kasvumahdollisuuksia täällä, kertoo Kobelco Centerin liiketoimintajohtaja Juha-Matti Haapala. – Tulemme panostamaan etenkin varaosapalveluihin ja huolto- sekä korjaustoimintaan, mies lupaa, myyntiä tietenkään unohtamatta. – Uudet toimitilamme sijaitsevat Jyväskylässä, keskeisellä paikalla ja niiden ansiosta meillä on mahdollista laajentaa tarjontaamme myös KH-Koneiden tuoterepertuaarilla.

KH-Koneet KH-Koneiden tuotteet ovat tunnettuja ympäri valtakunnan. Yanmar, Kramer, Dynapac, Gehl ja Grillo tulevat uuden toimipisteen myötä vahvasti myös

56

Keski-Suomeen. Tuoteskaalaan kuuluvat myös Wacker Neuson maantiivistäjät. – Uusi toimipisteemme Jyväskylässä on osa pitkän tähtäimen kasvustrategiaamme, KH-Koneiden toimitusjohtaja Teppo Sakari toteaa. – Rakennamme Jyväskylän toimipisteestä jokaisen konealan toimijan konekeskuksen. – Sieltä kiinteistöhuollon ja maanrakentamisen ammattilaiset löytävät helposti ja luotettavasti kaiken tarvitsemansa, mies lupaa. – Näemme Keski-Suomen merkittävänä talousalueena, jossa on mahdollisuuksia mihin vaan. Jonkun täytyy olla tässäkin asiassa tiennäyttäjänä, Sakari toteaa.

Crent Saman katon alle tulee myös Crentin vuokrauspiste. – Vaikka Crent on toimipaikkavapaa konevuokrausketju, on asiakkaidemme etu, että paikallistuntemusta löytyy Jyväskylän seudullakin, ketjun toimitusjohtaja Joni Ihalainen valaisee. – Tulemme tekemään täälläkin voimakasta yhteistyötä niin Kobelcon kuin KH-Koneiden kanssa. Heidän tuotteensa ovat luotettavia ja haluttuja, joten näemme paikalliselle yhteistyölle tukevan kasvualustan. – Meidän toimintamme vakuuttavuutta lisää myös se, että saman katon alta löytyvät huolto- ja varaosapalvelut, Ihalainen sanoo. Jyväskylän toimipisteen avajaisia tullaan viettämään syksyn aikana ja niin KH-Koneiden, kuin Kobelco Centerin ja Crentin väki toivottaa kaikki koneista kiinnostuneet tervetulleiksi tutustumaan uuteen upeaan konealan keskukseen.


SOPIMUSHUOLTAJAT JYVÄSKYLÄ

KUOPIO

PORI

SR-HARVESTING OY Kisällintie, 04320 Jyväskylä Mikko Myyrä 040 575 8780 mikko.myyra@srharvesting.fi

KUOPION KONESEPÄT Hakalahdentie 7, 70460 Kuopio Jari Vitsala 0400 159925 ks.parts@hotmail.com

FA-TYÖKONEHUOLTO Itäkeskuksenkaari 9, 28130 Pori Jouko Rantanen 0500 125669 jouko.rantanen@fa-tyokonehuolto.fi

LAHTI

TURKU

PRO-HUOLTO KY Takalankatu 2, 15800 Lahti Jari Lehtonen 0400 207109 jari.lehtonen@pro-huolto.com

TTK OY TURUN TYÖKONE Vajossuonkatu 4, 20360 Turku Kimmo Suominen 0400 603812 kimmo.suominen@ttkoy.fi

LAPPEENRANTA

VAASA

LAPPEENRANNAN TYÖKONEHUOLTO OY Lentokentäntie 73 53600 Lappeenranta 040-7183829 huolto@koneetkuntoon.fi

VAMU TRUCKSERVICE & PARTS Kauppatie 22, 65610 Mustasaari Tommi Kallislahti 050-5968895 info@vamu.fi

VALTTORI OY Pääskyntie 4, 40320 Jyväskylä Ilkka Lassila 0207 109 668 tyonjohto.jyvaskyla@valttori.fi

KOKKOLA KONEHUOLTO MIKAEL SABEL KY Jänismaantie 7 67800 Kokkola Mikael Sabel 0400 564981 mikael.sabel@anvianet.fi

KOUVOLA TUORENT SERVICE Alakouluntie 9 45610 koria 040-7260990 myynti@tuorent.fi

MARIEHAMN MD SVETS & MONTAGE Örtvägen 40, bostad 8 22100 Mariehamn Mikael Dahlström 040-3616112 mdsvetsmontage@gmail.com

VAASA MASKINSERVICE MARANDER Cirkelvägen 15, 65100 VASA Nils-Åke Marander 06-3182950 044-7376090 marander@maskin.netikka.fi

57


KLAUKKALA MYYNTI

KLAUKKALA

MYYNTI

MYYNTI

Pekka Gyldén 0400 807 795

MYYNTI

MYYNTI

Petri Haverinen

Timo Sakari

Teppo Sakari

HUOLTO

TEKNINEN NEUVONTA

TEKNINEN NEUVONTA

09 4241 2027

0400 741 950

0400 364 187

0400 984 440

0400 610 990

0500 610 990

HUOLTO

KLAUKKALA

HUOLTO

Timo Heinonen 09 4241 2027

Tuomas Paavilainen

Kari Kuusisto

Jason Gabrielsson

VARAOSAT

KLAUKKALA TOIMISTO

KLAUKKALA

VARAOSAT

Petri Palen 09 4241 2020

VARAOSAT

Toni Niemelä 09 4241 2020

VARAOSAT

Tomi Rajamäki 09 4241 2020

VARUSTEKAUPPA

KLAUKKALA

58

TOIMISTO

Sari Ahvenharju

Pirkko Ahola

RESKONTRA

TOIMISTO

Outi Haapalainen

Outi Kontunen

09 4241 2004

VARUSTEKAUPPA

VARUSTEKAUPPA

VARUSTEKAUPPA

0400 261 878

040 7090 130

0400 875 730

Tino Peltonen

RESKONTRA

Jari Harjula

Juha Sparf

09 4241 2003

09 4241 2002

09 4241 2001


TOIMIPISTEET JOENSUU

TAMPERE

MYYNTI

Arto Turunen

Puh. 050 305 4143 arto.turunen@maxlift.fi

MYYNTI, HUOLTO , VARAOSAT

Jani Karhu

Puh. 040 413 2243 jani.karhu@maxlift.fi

MYYNTI

KENTTÄHUOLTO

Puh. 0400 740 120 jukka.heiskala@kh-koneet.fi

puh. 0400 264 662 juha.siltaoja@kh-koneet.fi

HUOLTOKORJAAMO

KENTTÄHUOLTO

Puh. 0400 540 140 ossi.syrja@kh-koneet.fi

Puh. 050 3736 204 timo.lehto@kh-koneet.fi

Jukka Heiskala

Juha Siltaoja

OULU, LAPPI, KAINUU

Ossi Syrjä

MYYNTI

Jarmo Laurila

Puh. 0440 381 240 jarmo.laurila@jlmachine.fi

Timo Lehto

HUOLTO, VARAOSAT, LISÄLAITEMYYNTI

Jaakko Laurila

Puh. 0440 381 244 jaakko.laurila@jlmachine.fi

VAASA

MIKKELI

MYYNTI

MYYNTI

Jari Ikonen

Puh. 0400 654 205 jari.ikonen@amados.fi HUOLTO JA VARAOSAT Puh. 0400 762 245

Mikael West

Sopimu shuoltaj at sivu 57

Puh. 040 734 7463 mikael.west@kh-koneet.fi

TURKU

MYYNTI

Juha Keränen

Puh. 0400 173 953 juha.keranen@kh-koneet.fi

Sähköpostiosoite on muotoa : etunimi.sukunimi@kh-koneet.fi 59


KLAUKKALA

KH-Koneet Oy Metsäkyläntie 6 • 01800 Klaukkala Vaihde Puh. 09 4241 2000

JOENSUU

Maxlift Oy Pamilonkatu 29, 80130 Joensuu Puh. 050 305 4143

MIKKELI

Amados Oy Ketunniementie 14, 50130 Mikkeli Puh. 0400 654 205

OULU, LAPPI, KAINUU

JL Machine Oy Voimatie 3, 90620 Oulu Puh. 0440 381 240

TAMPERE

KH-Koneet Oy Tuottotie 1, 33960 PIRKKALA Puh. 0400 740 120

TURKU

KH-Koneet Tuulissuontie 26 A , 21420 Lieto p. 0400 173 953

KÄSITE KIVASTA KONEKAUPASTA.

VAASA

KH-Koneet Oy Kauppatie 25-27, , 65610 Mustasaari Puh. 040 734 7463

Profile for Hm-Media

Kh-Koneet Asiakaslehti 2018  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded