2 minute read

ENSIMMÄINEN KOBELCO

Eurokaivuu & Kuljetus Oy

ENSIMMÄINEN KOBELCO

Kuvassa Eurokaivuu &Kuljetus Oy:n Markku Kujala

Kujalan Markku Keravalta, on mies, jolla on kokemusta maanrakentamisesta. Sitä on kertynyt jo puoli vuosisataa, vaikka hän tekikin välillä ”syrjähypyn” toisiin kuvioihin. Markun isällä oli louhinta-alan yritys, jossa markkupoika porasi jo vuonna 1965. 1970-luvun alussa isä ja poika perustivat yhteisen yrityksen, joka nimettiin Keravan Kaivuu ja Louhinta Oy:ksi. Nyt töitä tehdään jo neljännessä sukupolvessa, kun Markun poika Vesa on myös siirtynyt yrityksen osakkaaksi.

Yritys pyöri hienosti ja töitä riitti. Rakentaminen oli vilkasta ja hyvistä tekijöistä oli hienoista pulaakin. 1980-luvun puolivälin jälkeen isä Kujala tuumasi Markulle, että ”nyt rupeaa riittämään, minä taidan lopetella pitkää työuraani”. Markkukin oli hiukan leipääntynyt maanrakentamiseen ja päätti suunnata ihan toiselle alalle. Niin Keravan Kaivuu ja Louhinta myytiin.

Markku perusti heti uuden yrityksen, jonka toimialana oli mainosmyynti puhelinluetteloihin ja aikakausilehtiin. Matkapuhelimet, kotitietokoneet ja muu elektroniikka tekivät tuloaan ja yritykset mainostivat isolla rahalla. – Se oli taloudellisesti hyvää aikaa, Kujala muistaa. Kaikki kuitenkin loppui kuin seinään 1990-luvun alussa, kun maatamme koetteli ennen näkemättömän raju lama. Kujala laittoi firman pöytälaatikkoon ja siellä se on vieläkin.

Takaisin koneiden pariin

Markulla oli kesämökki Mäntyharjulla ja siellä tiedettiin miehen tausta maanrakentamisen ammattilaisena. – Paikalliset kyselivät minulta tietäisinkö ketään purkutöiden osaajaa, Kujala kertoo. – Vastasin heti, että tiedänhän toki, minä olen, mies nauraa.

Hän osti 1992 telakuormaajan purkutöitä varten, perusti Eurokaivuu & Kuljetus Oy:n ja taas oltiin koneen ratissa. 90-luvun puolivälissä Uudellamaallakin rakentaminen elpyi ja Kujala hankki kaivukoneita, pyöräkuormaajia sekä kuorma-autoja. – Ensin urakoimme rakennusliikkeille ja sitten tuli julkinen sektori kuvioihin. – Sieltä saakka ollaan kaivettu, purettu, louhittu ja kuljetettu.

Kramerit pyöräkuormaajina

Ensimmäisen Kramerin hankin KH-Koneista, Teppo Sakarilta vuosituhannen vaihteessa. – Se oli uusi ja siihen liittyy kiva tarina, Kujala aloittaa. Kun Kramerissa oli 400 tuntia mittarissa, se lakkasi liikkumasta. Kone ei mennyt eteen eikä taakse. Soitin Tepolle, että lähettää huoltomiehen paikalle. Teppo siihen, että ” ei tässä mitään huoltoa tarvita.

Anna vähän rahaa, niin tuomme sinulle uuden koneen”. – Teppo toi uuden koneen ja näin välillemme syntyi todellinen luottamus. – Siinä meidän Kramerissa oli muuten joku vaijeri luiskahtanut paikoiltaan ja korjaus kesti alle minuutin, Kujala nauraa.

– Kaupankäyntimme on aina rehtiä ja voin kertoa, että olen lukuisia kollegoitani ohjannut KH-Koneiden asiakkaaksi vuosien saatossa. Nyt meillä on menossa neljäs Kramer, enkä ole koskaan muuta merkkiä ajatellutkaan. Koneet ovat maineensa ansainneet.

KH-Koneet ja Kobelco

– Kun kuulin, että KH-Koneet sai Kobelcon edustuksen, soitin Tepolle ja onnittelin. – Taisin samalla tokaista, että kun teillä on ensimmäinen Kobelco luovutuskunnossa, otan sen, Kujala kertoo.

– Olen aina työskennellyt isomman kokoluokan kaivukoneilla, joihin heillä ei ole ollut uusia koneita tarjolla. Kun hyvä talo ja hyvä merkki kohtasivat, päätin, että se on siinä, mies toteaa.

– Ensimmäinen Kobelco tuli meille Juha-Matti Haapalalta heti kun hän sai sen minulle luovuttaa. Olin katsonut koneen valmiiksi Kobelco Centerin pihasta ja sanoin, että tuokaa meille heti kun kone on teidän omistuksessa.

– Olin kuullut Kobelcoista paljonkin kehuja, mutta koskaan en ollut sellaista kokeillut. Kone oli paras koskaan kokeilemani kaivuri. Ensimmäinen Kobelcomme (SK230SRLC-5) meni Tuusulan kunnan purkutyömaalle ja joku siellä tokaisikin, että ”kuka hullu tuo uuden koneen purkutöihin”, Kujala nauraa. – No täytyyhän näillä jotain tehdä, kun on tullut jo kolme uutta hankittua, vastasin.

Meillä on nyt kolme Kobelcoa ja yksi Kramer. – Näillä mennään ja enempää koneita en enää hamstraa. Tehdään näillä niitä töitä mistä saa järkevän korvauksen, Markku Kujala päättää.