2 minute read

UUSI VALTAKUNNALLINEN KONEVUOKRAAMO - Crent

Jatketaan siitä mihin Optirentin kanssa jäätiin, sanoo Crentin toimitusjohtaja Joni Ihalainen.

Keväällä 2018 perustettu Crent Oy on tuore toimija maanrakennuskoneiden vuokrauksen saralla. Crent toimii uudella, toimipaikkavapaalla konseptilla ja sen valikoimista löytyvät kaikki infrarakentamiseen tarvittavat koneet ja laitteet. Yrityksen takaa löytyy mies, jolla on roppa kaupalla kokemusta konevuokrauksesta. Joni Ihalainen perusti vuonna 2004 Optirent Oy:n Nurmijärvelle. Parikymppinen insinööriopiskelija oli pitkään miettinyt palvelukonseptia, johon liittyisivät maanrakennuskoneet. Mies vertaili eri konemerkkejä, niiden ominaisuuksia ja tunnettuutta. Lopulta hän marssi KH-Koneisiin ja osti 1,5 tonnisen Yanmar kaivukoneen ja peräkärryn. Näin alkoi Optirent Oy:n ja KH-Koneiden yhteistyö, joka tiivistyi kolme vuotta myöhemmin yritysten päädyttyä ratkaisuun, jossa koko Optirentin konekanta oli KH-Koneiden merkkejä.

Yanmar, Kramer, Dynapac ja Gehl olivat näin saman katon alla ja Ihalaisen unelma palveluliiketoiminnasta oli toteutunut. Nuorimies pesi, kuljetti ja vuokrasi kalustoaan ja sai yrityksensä hyvään nousuun. Samaan aikaan hän valmistui rakennusinsinööriksi, eli miehen toiminta oli yrittämistä isolla Y:llä.

Kymmenen vuotta Optirentin perustamisesta, Ihalainen sai yhteydenoton Cramolta. Cramo oli halukas ostamaan miehen yrityksen. Kauppoihin päästiin ja Optirent sulautui osaksi isoa konsernia ja Ihalainen kutsuttiin Cramon maanrakennuskonevuokrausyksikön vetäjäksi.

Lisää ikää, isompia koneita

– Eikös sitä niin sanota, että kun ikää karttuu, koneet kasvavat, Naurahtaa Ihalainen. – Suunnittelimme jo Cramossa, että lähtisimme suurempien koneiden merkkinoille, mutta siellä aika ei ollut vielä kypsä, hän vakavoituu. - Ehdotin KH-Koneille ja Kobelco Centerille yhteistä palaveria, jossa toisin idean ilmoille. He ottivat ajatuksestani kopin ja tässä ollaan. Minulla on todella hyvät välit vielä myös Cramon suuntaan, enkä näe mitään estettä yhteistyöhön myös heidän kanssaan.

Ihalaisella oli selkeä visio, kuinka vuokraamo tulisi toimimaan. Sen tuli olla toimipistevapaa, eli kaikki vuokrattavat koneet ovat valmiina yhteistyökumppanin toimipisteissä ympäri maan. Sieltä tuli löytyä koneita kaikkiin mahdollisiin kokoluokkiin, sekä uusia, että käytettyjä. Koneiden huolto-organisaation tuli olla maanlaajuinen ja kuljetuspalveluiden nopeaa ja luotettavaa.

KH-Koneiden mallisto oli valmiiksi hyvin laaja pienempien koneiden sektorilla ja Kobelco puolestaan varma valinta suurempien saralla.

Kobelco Centerissä oli jo mietitty konevuokraamisen mahdollisuutta, olihan edellisellä maahantuojalla sellainen. – Minä satuin oikealla hetkellä oikeaan paikkaan ja konseptini oli niin hyväksi hiottu, että he uskoivat siihen. – KH-Koneet puolestaan oli ollut pitkäaikainen yhteistyökumppanini, joten he näkivät Excel-taulukoissani ideaa ja tarttuivat tilaisuuteen, Ihalainen kertoo.

Asiakkaalle helppoa

Crent vuokraa lähes kaikkia maanrakentamiseen liittyviä, yli 1000 kg painavia koneita. Valikoimista löytyvät kaivukoneet 1- 35 tonnia, pyöräkuormaajat 1-15 tonnia, valssijyrät, kurottajat, maantiivistäjät, kaivuutuet ja muut maanrakentamiseen tarvittavat laitteet.

Asiakas löytää kaiken yrityksen internet sivuilta ja/tai yhdestä puhelinnumerosta. Varaaminen käy helposti, vaikka kotisohvalta ja haluttu kone on sovittuun aikaan sovitussa paikassa.

– Mottomme on, että kaikki onnistuu, Joni Ihalainen lupaa. Asiakas ilmoittaa vain mitä tarvitsee ja me etsimme hänelle sopivimman vaihtoehdon. – Sama numero auttaa kaikissa mahdollisissa ongelmatilanteissa, eli asiakas ei jää koskaan pulaan, vaikka jotain odottamatonta sattuisikin, mies jatkaa. – KH-Koneiden ja Kobelco Centerien maanlaajuinen verkosto on niin kattava, että apu on aina lähellä.

Ihalainen kertoo esimerkkitapauksesta, jossa asiakas halusi mittalaitteilla varustellun 20-tonnisen kaivukoneen pitkäaikaiseen vuokraukseen, joka alkaisi vajaan kolmen viikon kuluttua. – Upouusi Kobelco lähti meiltä Jyväskylään varusteluun, sieltä Kuopioon mittalaiteasennukseen ja sieltä asiakkaan työmaalle. – Hän sai uuden koneen haluamillaan varusteilla työmaalle toimitettuna. – Tämä on juuri se, mitä Crentin haluan edustavan, Ihalainen sanoo, luotettavaa palvelua!

Markkina muuttuu

Konemarkkina muuttuu jatkuvasti. Talouden epävarmuus ja töiden hankala jaksottaminen luovat kasvualustaa konevuokraukselle. – Vuokraaminen tulee lähivuosina syömään omistamisen markkinoita ja haluamme olla mukana markkinoiden muutoksessa, Ihalainen sanoo. Koneiden vuokraaminen on jo huomattavasti ympärivuotisempaa kuin kymmenen vuotta sitten ja ymmärrän sen monilla aloilla hyvin. Esimerkiksi Kramer pyöräkuormaajat ovat hyvä esimerkki tästä. Kesällä sen vuokraa viheralan yrittäjä ja talvella kiinteistönhuolto firma. – Heidän kummankaan ei välttämättä kannata omistaa ainakaan kaikkia koneitaan, mies laskee.

Meiltä asiakas saa aina huolletun ja turvallisen koneen, joka ei ole seissyt puolta vuotta pihan perällä. – Toimitamme koneen paikalle, silloin kun sille on tarvetta.

– Sain aikanaan Optirentin kasvatettua paikallisesti tunnetuksi vuokraamoksi kompaktikoneiden saralla. Crentin haluan kasvavan merkittäväksi valtakunnalliseksi toimijaksi, joka tunnetaan hyvästä, laajasta konekannasta, sekä parhaasta mahdollisesta palvelusta. – Nyt minulla on siihen ainakin otolliset yhteistyökumppanit ja tunnetuimmat mahdolliset konemerkit, Ihalainen päättää.