Page 1

Wacker Neuson Dual Powerin kaltaiset tuotteet ovat etuasemassa myös meidän hankinnoissamme, sillä marssimme jatkuu tarmokkaasti kohti päästötöntä rakennustyömaata. - Antti Alatalo, Ramirent Finland Oy

ASIAKASLEHTI 2018-2019

Teladumpperi DT25 on taitava ja monipuolinen kumppani. 180 astetta pyörivä lava mahdollistaa sujuvan operoinnin ahtaassakin tilassa.


2

AS30e

AS50e

AP1850e

Paino: 41 kg Toiminta-aika: noin 45 min

Paino: 70 kg Toiminta-aika: noin 30 min

Paino: 104 kg Toiminta-aika: noin 60 min

803 dualpower

DT10e

WL20e

Siirtopaino: 955 – 1,015 kg Kaksi ajotapaa: Diesel- tai sähkömoottori

Max. kuormapaino 1,000 kg Toiminta-aika: Jopa 8 tuntia

Kauhan tilavuus: 0.2 m3 Toiminta-aika: Jopa 5 tuntia

www.edeco.fi


PÄÄKIRJOITUS

EDECO, KOKONAISVALTAINEN KUMPPANI Edecon alkutaipaleesta on tätä kirjoitettaessa kulunut jo yli kahdeksan vuotta. Vuonna 2010 Keravalla toimintansa aloittaneesta kolmen hengen palvelevasta Wacker pienkonetalosta on kasvanut varteenotettava toimija niin maanrakennus- ja kiinteistöhuoltokoneiden, kuin betonin jälkikäsittelylaitteiden toimittajana. Vuosi 2013 oli suuren muutoksen vuosi Edecossa. Maahantuontiimme tulivat Wacker kaivukoneet, pyöräkuormaajat sekä dumpperit ja näin muodostui Euroopan ensimmäinen yksityisomisteinen ”full line” Wacker konetalo. Vastuu ja valmius palvella asiakkaitamme kasvoi uusiin mittoihin ja jonka kehittäminen on meille Edecolaisille jatkuva prosessi. Toiminta-ajatuksemme on, että jokainen luovutettu kone on se ensiaskel, josta tärkein työmme, laa-

dukkaasta jälkimarkkinoinnista huolehtiminen, vasta alkaa. Nyt meitä edecolaisia on jo kymmenkunta ja lisää tekijöitä tarvitaan edelleen kyetäksemme jatkamaan hyvää palvelun tasoa niin myynnissä, kuin huolto- ja varaosatoiminnoissakin. Maan laajuisesti palvelusta huolehtivat myös osaavat jälleenmyyjämme ja sopimushuoltajat. Edustamiemme saksalaisten Wacker tuotteiden osalta tulevaisuus näyttää mielenkiintoiselta. Uusien kaivinkoneja pyöräkuormaajamallien lisäksi alaa valtaavat sähkökäyttöiset koneet. Jo nyt on Wackerin tuotannossa sähkökäyttöisiä kuormaajia, kaivinkoneita, dumppereita ja maantiivistäjiä pienimmissä kokoluokissa. Nopeasti etenevä akkuteknologia mahdollistaa

lähivuosina myös entistä suurempien päästövapaiden ja meluttomien koneiden valmistuksen. Vielä tällä hetkellä Wackerin vuosittain valmistamista n. 8000 kaivinkoneesta vain pieni osa tuotetaan sähköisinä, vaikkakin niiden osuus kasvaa vuosittain. Me Edecolaiset olemme onnistuneet kuluneiden vuosien aikana luomaan useita pitkiä asiakassuhteita ja uskomme, että sen vahvana perustana onkin tapamme toimia ja palvella. Haluamme olla talo, jonne on helppo ja mukava tulla käymään. Aina ei tarvitse lähteä uuden koneen kanssa pois, vaan joskus voidaan ottaa kuppi kahvia ja miettiä sekä rakentaa tulevaa. Tervetuloa asioimaan kanssamme!

Edeco-Tools Oy

S I S Ä L LY S L U E T T E L O 4

Ajamisen helppoutta - Kamico

18

Ammattilainen myy ratkaisuja

10

Tarmokkaasti kohti päästötöntä rakennustyömaata - Ramirent Finland Oy

22

Ketterille koneille paljon töitä

14

Piharakennus kysyy taitoa ja tarkkuutta

28

Kone myi itse itsensä

- Pihakaivuri Oy Juha Tanskanen

TOIMITUS JA ULKOASU: Hm-Media Oy / www.hm-media.fi

Asiakaslehti 2018-2019

- Mantools

- Uudenmaan Infrapalvelut Oy

- Maa- ja viherrakennus Rämö Oy

KUVAT: Hm-Media Oy

3


K A M I C O S E P P O TA N S K A N E N

AJAMISEN HELPPOUTTA

4

www.edeco.fi


Työn luonteesta johtuen kompakti Wacker Neuson EZ38 on pienyrittäjälle nappivalinta.

U

pouusi Wacker Neuson EZ38 tasoittaa omakotitalon pihaa Rajamäellä. Konetta ohjaa osaavin ja varmoin ottein Seppo Tanskanen. Hausjärveläinen yrittäjä ajautui maanrakennusalalle osin vahingossa. Tanskanen oli tehnyt jo vuosien uran tietokonealalla, kunnes veri veti kaivurin hyttiin. – Kaivuri minulla on ollut vuodesta 2006. Se alkoi siitä, kun minulla oli taloprojekti Espoossa. Silloin päätin, että kun kaadoin itse puutkin tontilta, miksen myös kaivaisi

Asiakaslehti 2018-2019

kellarillista talonpohjaa. Siksi ostin kaivurin, Tanskanen kertaa. – Käytetyn koneen arvo ei tipu kovin lujaa vauhtia, joten sillä voi tehdä projektin ja myydä melkein samaan hintaan pois. Niin minä sen ajattelin, mutta jäinkin siihen koukkuun, Tanskanen naurahtaa. – Nyt vasta vaihdoin toukokuussa sen ensimmäisen koneen tähän uuteen, Tanskanen jatkaa. – On tämä minulla ollut jo neljä viikkoa, Tanskanen virnistää.

5


YRITTÄJÄN VAPAUS KIEHTOI

ASIAKASPALVELU SINETÖI KAUPAT

Radikaali ammatinvaihto jännitti aluksi, mutta hyvin nopeasti keikkoja alkoi kertyä. Toimistotyö vaihtui käsillä tekemiseen ja yrittäjyys alkoi tuntua onnistuneelta valinnalta. – Mikä on hyvin merkittävää yrittäjänä olemisessa on se, että yrittäjä päättää itse omista työajoistaan ja myös omista lomistaan. Olen nyt viisi vuotta ollut talvella kaksi kuukautta lomalla. Se on tavoite edelleen. Kesällä tehdään paljon ja talvet voi lomailla. Pienellä koneella ei routaisessa maassa tee oikein mitään, joten silloin joutaakin pitää taukoa, Tanskanen toteaa. – Tällä hetkellä on lyhyttä keikkaa ja paljon. No, on joukossa toki yksi kahden viikon keikka, mutta muuten yhtä, kahta ja kolmea päivää kerrallaan, Tanskanen laskee. Työn luonteesta johtuen kompakti Wacker Neuson EZ38 on pienyrittäjälle nappivalinta. – Koko ajan saa siirtyä paikasta paikkaan. Samalle lavetille mahtuu pieni kuormaaja, joten saan siirrettyä tarvittaessa molemmat koneet kerrallaan, Tanskanen kiittelee.

Uusi kone on mille tahansa yritykselle merkittävä investointi. Niinpä koneen valinta on pitkällinen prosessi, johon vaikuttavat monet osatekijät. Tanskasen kohdalla päätöksen tekoa helpotti veljen, Juha Tanskasen aiempi konehankinta. – Broidi osti viime vuonna vähän isomman Wackerin. Siitä se lähti, kun kävin kokeilemassa sitä. Kone vakuutti heti. Kyllähän markkinoilla on monta konetta, mutta minä tykkäsin varmaan väristä, Tanskanen vitsailee. – Ei vaan, kyllä se asiakaspalvelu oli se asia, joka lopullisesti kaupat ratkaisi. Asiakaspalvelu vaikuttaa todella paljon, Tanskanen alleviivaa. – Velipojan koneessa on keskusvoitelu ja ilmastointi. Minulla ei ole kumpaakaan. Tulee kopissa välillä kuuma, mutta ikkunat saa onneksi auki, Tanskanen hymyilee.

KÄSILLÄ TEKEMISEN HELPPOUS Uuden, tehokkaaksi ja monipuoliseksi osoittautuneen koneen lisäksi yrittäjän mieltä lämmittää uutukaisen korkealaatuinen varustelu. Uuden koneen myötä Tanskasella on käytössään on ensi kertaa Engconin valmistama kauhan pyörittäjä. – En ymmärrä, miten olen ennen edes pärjännyt ilman pyörittäjää, Tanskanen huokaa. – Toinen työskentelyn kannalta todella merkittävä juttu tässä on se, että kaikki puomiston ohjaukset tehdään käsin. Minulla oli vanhalla koneella esimerkiksi kallistus jalkaohjauksella. Kyllä tämä peukalopyörillä ajaminen on todella mukavaa siihen verrattuna. Aivot ja sormet toimivat paremmin yhteen kuin kädet ja jalat, Tanskanen nauraa. Uusi kone varusteineen on Tanskasen mukaan lisännyt työtehoa ja tarkkuutta entisestään. – On aivan kuin olisi siirtynyt eri maailmaan. Käsittämättömän kiva. Tällä haluaa jo leikkiä, Tanskanen hymyilee. – Ulottuvuus on myös loistava. Tässä on todella pitkä puomi, Tanskanen jatkaa.

6

www.edeco.fi

HUOLTAMISTA HELPOTETTU SUUNNITTELULLA Hyvän asiakaskokemuksen lisäksi koneen toimintavarmuus ja helppo huollettavuus ovat saaneet Tanskasen myhäilemään. – Toistaiseksi ei ole ollut mitään negatiivista sanottavaa. Telat olen tiputtanut kerran kalliolla, mutta kalliolla ne onkin todella helppo pudottaa. Lisäksi uudesta koneesta pitäisi muistaa aina ne telat kiristää, Tanskanen huomauttaa. – Yksi hyvä asia, mikä kannattaa myös mainita, on se, että telaston rakenteet ovat vinot. Puhtaanapito on paljon helpompaa. Ne pysyvät puhtaana jo ihan itsestään. Edellisessä koneessa nämä olivat suorat ja niiden päällä oli maata aina kilokaupalla, Tanskanen vertaa. Tanskanen avaa koneensa moottorisuojan ja näyttää, miten hyvin huolto on huomioitu jo koneen suunnittelussa. – Myös täällä konehuoneessa asioita on mietitty vähän enemmän, miten asioita käytännössä hoidetaan. Öljynsuodatin, mittatikku, öljyn täyttö, kaikki nesteet, suodatin... Siis tässä on huollollisesti kaikki, aivan käden ulottuvilla, Tanskanen osoittaa. – Sitten esimerkiksi polttoainetankki on täällä piilossa, lukon alla.

Kamicon Seppo Tanskanen tyytyväinen Wacker Neuson EZ38:aan


Asiakaslehti 2018-2019

7


PYÖRÄKUORMAAJAT Nivelöidyn runkonivelen ansiosta erittäin ketterä ja koneen eteneminen erinomaista myös epätasaisella alustalla. 100%:nen sähköisesti kytkettävä tasauspyörästön lukitus.

Maksimaalinen moottorin ja hydrauliikan suorituskyky kaikissa kokoluokissa. Käyttäjäystävällinen, turvallinen ja tilava ohjaamo.

WL52

WL28

8

www.edeco.fi


WL70 Tehokas 90 kW Perkins-moottori sekä SCR-järjestelmä 3,5 tuumaan helppokäyttöinen monitoiminäyttö

40 km / h siirtonopeus

PYÖRÄKUORMAAJAT TEKNISET TIEDOT

WL20

WL20E

WL25

WL28

WL32

WL38

WL52

WL60

WL70

TYÖPAINO (kg)

2250

2350

2550

3100

3400

4200

5200

6000

7000

MAX. AJONOPEUS (km/h)

30

15

30

30

30

30

30

40

40

MOOTTORI

Perkins

Sähkö 48V/230ah

Perkins

Perkins

Perkins

Perkins/ Deutz

Deutz

Perkins

Perkins

TEHO (hv)

32

9

35

50

50

60/75

75

102/122

122

KAATOKUORMA (kg)

1300

1350

1950

2380

2020

2950

3010

3777

4753

NOSTOKORKEUS (mm)

2420

2440

2225

2330

2970

2990

3095

3410

3410

LISÄHYDR. TUOTTO (l/min)

30

32

45

50

70/100

70/100

74/105

100/150

150

Asiakaslehti 2018-2019

9


RAMIRENT FINLAND OY

TARMOKKAASTI KOHTI PÄÄSTÖTÖNTÄ RAKENNUSTYÖMAATA

R

amirentin tietävät todennäköisesti kaikki. Oli yrityksen toiminta tuttua tai ei, niin nimi ja toimiala ovat varmasti jokaisen tiedossa. Ramirent Finland Oy on maamme johtava rakennuskonevuokraamo. Yritys on osa Ramirent – konsernia, joka toimii kymmenessä Euroopan maassa. Sen juuret ovat syvällä suomalaisessa maaperässä, aina 50-luvulta lähtien.

10

www.edeco.fi

Kuvassa tuotepäällikkö Antti Alatalo.

Konevuokrausalan yrityksenä Ramirent on kestävän kehityksen esimerkki ympäristöllemme. Yrityksen ideologiana on, että mahdollisimman moni hyödyntää koneita ja laitteita vuokraamalla niitä tarpeen mukaan. Se on kustannustehokasta sekä ympäristöystävällistä. Rakentamiseen liittyvät koneet ja laitteet ovat Ramirentin ydintoimintaa. Päästötön rakennustyömaa pitäisi olla kaikkien alalla toimivien yhteinen tavoite. Maali on vielä toistaiseksi kaukana, mutta yritys toteuttaa jatkuvasti toimenpiteitä, joilla se tulevaisuudessa on mahdollista saavuttaa. Täysin päästöttömät Wacker Neuson 803 Dual Power-minikaivukoneet ovat yksi askel lähemmäksi päämäärää.


803 on osoittautunut kestäväksi ja toimivaksi paketiksi HPU kanssa.

Kysyimme Ramirent Finland Oy:n maanrakennuskoneiden tuotepäällikkö Antti Alatalolta, miksi kyseinen konemalli on heidän vuokrauslistallaan ja minkälaista asiakaspalautetta se on saanut.

ANTTI ALATALO Neljä vuotta maanrakennuskoneiden tuotepäällikkönä toiminut Alatalo on ”konemies” henkeen ja vereen. Ramirentin palveluksessa mies on ollut kuusi vuotta. – Asiakaspalveluhenkisyyteni ja tekninen tietotaitoni olivat varmasti tärkeimmät syyt tultuani aikoinaan valituksi Ramirent Finlandin palvelukseen, mies sanoo. Edellinen vakanssini täällä oli

Asiakaslehti 2018-2019

tuoteasiantuntija maanrakennus- ja henkilönostin puolella ja maanrakennuskoneiden tuotepäällikön virka oli suora jatkumo tälle. Tuotepäällikön tehtävään kuuluvat mm. konehankintojen suunnittelu, jossa tärkeimpinä seikkoina ovat ympäristöystävällisyys sekä käyttöiän kartoitus. Koneiden käyttöikä on vuokraamotoiminnassa hyvin tärkeä ominaisuus, sillä toiminnan on oltava taloudellisesti kannattavaa. Kaluston tulee olla laadukasta, koska jokainen korjaamolla vietetty tunti on pois ydintoiminnasta, eli vuokrakäytöstä. – Meidän konearsenaaliamme uusitaan jatkuvasti ja investoimme siihen merkittävästi, Alatalo kertoo. Kaluston nuorentuminen johtuu pitkälti päästönormeista, turvallisuus-

11


Antti Alatalo (vas) yhdessä Ramirent Finlandin huoltomiehen kanssa. - Jokainen vuokrattava yksikkö tarkastetaan ja tarvittaessa huolletaan jokaisen palautuksen yhteydessä, miehet kertovat. Kuvan Wacker Neuson Dual Power 803 on taas täydessä iskussa seuraavan työmaan haasteisiin.

seikoista ja halustamme päästä mahdollisimman ekologiseen toimintaan. - Asiakkaammekin ovat valveutuneita nykytrendeistä sekä säädöksistä ja haluavat nimenomaan vähäpäästöisiä koneita. Haluamme olla edelläkävijöitä ja tarjota heille tuoretta, turvallista, huollettua ja ympäristöystävällistä kalustoa, Alatalo muistuttaa.

WACKER NEUSON Wacker Neusonin maahantuojan Edecon edustaja otti minuun yhteyttä ja kertoi tuotteestaan. Se vaikutti hyvin mielenkiintoiselta, vaikka sähköhydraulinen voimayksikkö HPU näyttikin vähän ”viritykseltä”, Alatalo naurahtaa. - Halusimme saada koneen ihan oikeaan testikäyttöön ja sellainen järjestyikin varsin kivuttomasti. - 2014 asiakkaallamme oli todella sopiva

12

www.edeco.fi

kohde testikäyttöä varten. – Kohde oli itse asiassa niin hankala, että sinne ei mitään muuta markkinoilla olevaa laitetta olisi voinut viedäkään, mies muistaa. - Wacker Neuson Dual Power 803 minikaivuri ja siihen helposti letkuilla liitettävä sähköhydraulinen HPU voimayksikkö vietiin saneerauskohteeseen tositoimiin. Koneen ominaisuudet yllättivät meidät kaikki. – Ei ääntä, ei savua ja silti valtavasti voimaa, oli asiakkaamme ensi kommentti, Alatalo sanoo. - Kohde oli saneerauksen ajan jatkuvassa asiakaskäytössä, joten kyseinen kone oli markkinoiden ainoa vaihtoehto, vasaran ja lapion lisäksi, hän naurahtaa. Testin lopputulos oli niin loistava ja asiakaspalaute sitä luokkaa, että nyt meillä on kymmenkunta vastaavaa konetta ja kaikki varustettuina HPU-voimayksiköllä. Koneisiin hankittiin Edecolta myös iskuvasarat ja erilaisia kauhoja,


joten ne ovat täydellisiä paketteja kaikkeen kaivamiseen, piikkaamiseen ja muuhun vasarointiin. Varsinkin talviaikaan sisätiloissa työskennellessä on suuri etu se, että tilaa ei tarvitse lainkaan tuulettaa, kun moottorikäryä ei ole. Toinen valtava etu on siinä, että yhdistelmä mahtuu todella pieniin tiloihin ja mahtuu ovista sisälle, Antti Alatalo huomauttaa.

SITÄ OSATAAN JO KYSYÄ Nykyään Wacer Neuson Dual Powerin olemassaolo Ramirent Finlandilla tunnetaan yleisesti. Koneita osataan kysyä ja ne ovat sesongin aikana jatkuvasti vuokrattuina. – Jotkut vuokraavat konetta luonnollisesti ilman HPU-yksikköä, mutta pääsääntöisesti sen kanssa, Alatalo kertoo. - Tuohan se jo selvää säästöä polttoaineen osalta, joten kyllä yksikkö kannattaa vuokrata, ellei nyt yhtä tunnin hommaa varten minikaivuria tarvitse. – Vihreämpi suuntaus on olemassa rakennustyömaillakin ja monissa tarjouskilvoissa vaaditaan mahdollisimman ekologista kalustoa. – Silloin on varmasti iso etu, kun voi mainita tuovansa päästöttömän kaivukoneen tontille, mies mainitsee. – Ympäristöhaittojen pienentäminen on etuasemassa myös meidän hankinnoissamme, sillä marssimme jatkuu tarmokkaasti kohti päästötöntä rakennustyömaata, Antti Alatalo päättää.

LUOTETTAVA TOIMIJA Ramirent Finland kartoittaa myös muita Wacker Neusonin tuotteita. Vuokraamolle on edullista keskittyä yhteen merkkiin, mikäli tuotteet ovat luotettavia ja turvallisia käyttää. – Meillä on jo Wacker Neusonin vibroja valikoimassamme ja parhaillaan testaamme merkin hiertimiä, Holmberg sanoo. Pyrkimyksemme on aina olla kaikessa

paras ja luotettavin alan toimija, joten vaadimme tavarantoimittajiltamme paljon. - Jos olemme kyenneet nostamaan itsemme johtavaksi alan toimijaksi, olemme varmasti tehneet jotain oikein, Holmberg mainitsee. Meidän asiakaspalvelumme kaikkine osa-alueineen on hiottu viimeisen päälle joustavaksi ja toivomme, että jokainen asiakas rohkenee tulla kysymään meiltä asiaa kuin asiaa, mies sanoo.

Rakennuskone- osaston tuotepäällikkö Tomi Holmberg.

WACKER NEUSON MAANTIIVISTÄJÄT Ramirent Finland Oy luottaa Wacker Neusonin tuoteperheeseen myös muilla segmenteillä. Kysyimme asiasta rakennuskoneosaston tuotepäällikkö Tomi Holmbergilta ja hän kertoi etenkin Wacker Neusonin maantiivistäjien suosiosta. – Olemme siirtyneet merkin maantiivistäjiin, eli tuttavallisemmin tärylätkiin reilu kaksi vuotta sitten, mies kertoo. – Yksityiset kuluttajat eivät niinkään osaa sitä merkkinä kysyä, mutta ammattirakentajilta tuli jatkuvasti kyselyä, että miksi emme vuokraa Wackereita. – Nyt meiltä löytyy niitä yhteensä useita satoja ja maamme jokaisesta 58:sta toimipisteestämme. Nyt kaikki halukkaat saavat varmasti vuokrattua Wackerin tärylätkän meiltä.

Asiakaslehti 2018-2019

13


P I H A K A I V U R I O Y J U H A TA N S K A N E N

Juha Tanskanen hyppäsi 15 vuotta sitten tuntemattomaan ja ryhtyi maanrakennusalan yrittäjäksi.

14

www.edeco.fi


PIHARAKENNUS KYSYY TAITOA JA TARKKUUTTA

L

ohjalainen yhden miehen maanrakennusyritys Pihakaivuri Oy operoi kolmen Wacker Neusonin voimin. Tarkkuutta vaativien kohteiden töissä ovat käytössä pyöräkuormaaja WL28 ja telakaivuri EZ53. Lisäksi yhtiön helmi on teladumpperi DT25.

Juha Tanskanen vaihtoi ammattia 15 vuotta sitten. Hotelli- ja ravintolaratkaisujen myyntityö sai jäädä. Elämän käännekohta tapahtui yllättäen. Tanskanen katseli kotitilallaan tallin pohjan maanrakennustöitä ja ajatteli, että kaivinkonetöitä voisi kokeilla itsekin. Näin kotiin ilmestyi ensimmäinen kaivinkone. – En ollut kertaakaan aiemmin edes istunut kaivinkoneessa. Jotenkin vain siinä montun reunalla katsellessa tuli sellainen olo, että tätä pitää kokeilla, Tanskanen muistelee. – Minulla oli muutenkin juuri menossa elämässä sellainen vaihe, että silloisten töiden jättäminen oli ollut jo mielessä. Siitä se ajatus lähti, Tanskanen kertaa. Nopea päätös ei ole miestä kaduttanut päivääkään. – Silloin kun tuntuu, että kaipaa muutosta, pääasia on, että tekee jotain. Eikä vain istu nurkassa valittamassa ja miettimässä, että joku päivä mä vielä sen teen. Pitää laittaa toimeksi, kun siltä tuntuu. On otettava itseä niskasta kiinni ja tehdä, Tanskanen neuvoo.

KÄDENJÄLKI NÄKYVISSÄ Entinenkin työ oli ollut haasteellista ja kiinnostavaa. Kuitenkin käsityöammatti, jossa työnsä jäljen näkee heti, on jaksanut kiehtoa päivästä toiseen. – Tässä tietenkin näkee ne virheen-

Asiakaslehti 2018-2019

sä, mutta myös onnistumisensa. Se menee niin, että mitä enemmän tekee, sitä kriittisemmäksi tulee, Tanskanen myöntää. – Jossain kaivelin tuon koneen kanssa kiveyksen pohjia, ja kaikki näytti menevän hyvin. Porukka montun reunalla piti jälkeä hyvänä, mutta huomasin itse pienen virheen. Siinä tuli mieleen, ettei ollut tullut pidettyä viiteen tuntiin taukoa, Tanskanen naurahtaa. – Välillä pitää muistaa syödä, ettei verensokeri laske liikaa. Alkaa tulla sutta, Tanskanen jatkaa. Erityisesti pihatyöt ovat osaamista vaativia, mutta myös laitekriittisiä tehtäviä. Usein toimitaan ympäristössä, jossa ylimääräistä tuhoa ja jälkiä pitäisi välttää viimeiseen asti. Tämä jos mikä asettaa työssä käytettäville koneille tiukat kriteerit. – Kyllä se aika paljon merkkaa, ja on se kalusto jo uskottavuuskysymyskin, Tanskanen huomauttaa. – Pyrin myymään palveluita suunnittelijoille ja muille viherrakentajille, joilla ei välttämättä ole itsellä vastaavia koneita. Silloin pitää olla sellainen kalusto, josta on asiakkaalle konkreettista hyötyä. Sen olen aiemmassa myyntityössäni oppinut, että asiakkaille on osattava myydä ratkaisuja, Tanskanen kuvailee. – Toki teen myös paljon omaa keikkaa ja urakkaa sellaisille tekijöille, joi-

15


Teladumpperi on osoittautunut erinomaiseksi investoinniksi monipuolisuutensa ansiosta.

Dumpperin kantavuus on 2,5 tonnia, joten kompaktista koostaan huolimatta se ei ole enää mikään leikkikalu.

den ei kannata itse omistaa tällaista kalustoa. Ihan muutaman keikan takia ei tällaista kalustoa kannata hankkia, Tanskanen muistuttaa.

AHTAITA PAIKKOJA Koneet valikoituvat tarpeen mukaan. Sama pätee lisälaitteisiin ja varusteisiin. – Työmaalla on oltava paljon kaikenlaista mukana. Kun lähden esimerkiksi näillä koneilla liikkeelle, minulla pitää olla monen kokoiset kauhat, koura ja trukkipiikit mukana. Joskus tarvitaan tasausritilääkin, Tanskanen luettelee. – Silloin ei tarvitse enää siellä työmaalla miettiä, miten jonkun asian saa tehtyä, kun kaikki tarpeellinen on valmiiksi mukana, Tanskanen jatkaa. Kompaktit koneet ovat viherrakentamisessa itsestäänselvyys, mutta silti kohteiden vaativuus voi yllättää. – Joskus tulee eteen tapauksia, jossa jostain ahtaasta porttikongista pitää kuljettaa tonnikaupalla maata pois. Sen takia minulla on kuormaaja (WL28). Siinä on hyvin suorituskykyä ja sillä saa tonnin kerrallaan kannettua. Ja dumpperi on myös ollut aivan älyttömän hyvä. Siihen saa kaksi ja puoli tonnia kerrallaan kuormaa, Tanskanen kiittelee. Dumpperi ja telakaivuri ovat osoittautuneet verrattomiksi työkaluiksi. – Joku pelkää, kun niissä on telat, että ne sotkee paikat. Jos koneella ei tarvitse kääntyä ihan paikallaan, se menee aivan sukkasillaan ja jälkiä jättämättä. Siinä on kuitenkin maahan kohdistuvaa pintapainetta vähemmän kuin pyö-

16

www.edeco.fi

räkoneessa, Tanskanen muistuttaa.

KORVAAMATON DUMPPERI Tyypillisesti maata kuljetetaan kohteesta kuorma-autoilla. Joskus maaperä tai tila ei kuitenkaan salli raskaan kaluston käyttöä. Sellaisissa kohteissa saattaa mennä sormi suuhun. – Minulla oli viime syksynä yksi sellainen keikka, että dumpperi käytännössä haukkui hintansa sen aikana. Siellä oli jyrkkä, savinen rinne, joka vietti rantaan. Vettä tuli koko kesän aivan järjettömästi. Kohteesta piti maamassoja kuljettaa tonnikaupalla. Millään muulla laitteella siitä ei olisi voinut tehdä, kuin tällä dumpperilla, Tanskanen kuvailee. – Tämän kokoisessa kalustossa se kaksi ja puoli tonnia on jo ihan merkittävä määrä, hän jatkaa. – Toisessa kohteessa vietiin multaa lautalla rantaan. Yksin kasettikuormallinen tuli ajettua tällä todella nopeasti. Millään muulla laitteella sitäkään ei olisi pystynyt niissä olosuhteissa tekemään, Tanskanen miettii. – Eipä näitä silti juuri piharakentajilla näe. Joillain maansiirtoyrittäjillä näitä saattaa olla, mutta eipä juuri ole tullut itselle työmailla vastaan, Tanskanen muistelee. – Tässä dumpperissa on vielä sekin etu, että saan kaksi konetta vietyä kerralla siirtolavalla työmaalle, dumpperin sekä kaivurin, Tanskanen kiittää.


DUMPPERIT

TELA-ALUSTAISET DUMPPERIT TEKNISET TIEDOT

DT05

DT08

DT10

DT10E

DT12

DT15

DT25

TYÖPAINO (kg)

375

565

665

865

705

1340

2765

MAX. AJONOPEUS (km/h)

4

4

4

4

4

8

11

MOOTTORI

Honda

Honda/ Yanmar

Kubota

Sähkö 12V/55ah

Kubota

Kubota

Kubota

MOOTTORIN TEHO (hv)

6

9/10

13

9

15

20

45

HYÖTYKUORMA (kg)

500

800

1000

1000

1200

1500

2500

KONEEN LEVEYS (mm)

660

790

790

830

790

1060

1550

PYÖRÄALUSTAISET DUMPPERIT TEKNISET TIEDOT

1001

1501

2001

3001

4001

DW50

DW60

DW90

DW100

TYÖPAINO (kg)

1215

1260

1810

2550

2730

3460

4680

5810

5428

MAX. AJONOPEUS (km/h)

16

16

21

25

25

25

25

30

27

MOOTTORI

Yanmar

Yanmar

Yanmar

Yanmar

Yanmar

Deutz

Perkins

Perkins

Perkins

MOOTTORIN TEHO (hv)

23

23

31

35

45

75

75

117

117

HYÖTYKUORMA (kg)

1000

1500

2000

3000

4000

5000

6000

9000

10000

KONEEN LEVEYS (mm)

1180

1305

1485

1780

1800

1910

2250

2460

2490

Asiakaslehti 2018-2019

17


MANTOOLS OY

Markku Mikkonen on kasvattanut yhden miehen yhtiötään harkitusti, vuosi kerrallaan. Koneita, työkaluja ja tarvikkeita myyvä Mantools on vakiinnuttanut asemansa Keski-Suomessa.

AMMATTILAINEN MYY RATKAISUJA Jyväskylässä Seppälänkankaan teollisuusalueella sijaitsevan Mantoolsin isolla pihalla on muutama sorakasa. Saman pihan toisella laidalla on valikoima Wacker Neusonin koneita. Näin esimerkiksi pyöräkuormaajan tai telakaivurin koeajo hoituu kätevästi myynti- ja huoltohallin pihamaalla.

18

www.edeco.fi


M

antools on pitkän linjan kone- ja vaunukauppa. Yrittäjä Markku Mikkonen vastaa tällä hetkellä myymälän toiminnoista. Mantoolsin rinnalla Mikkosella on konepaja, joka valmistaa mm. tietyömaiden väliaikaisia ylikulkusiltoja. Erikoistuminen ja laadukkaat tuotteet ovat innovatiiviselle yrittäjälle tyypillistä, joten ei ole suuri yllätys, että juuri Mantools on Wacker Neusonin koneiden edustaja Keski-Suomessa. Maineikkaan yhtiön peräsimessä Mikkonen on ollut kaksi vuotta. – Wacker Neusonin pienkoneiden edustus oli meillä jo 2014 kun tulin myyjäksi taloon. Nyt on aiempaa enemmän panostettu suurempien koneiden puoleen. Minäkin ehdin jo kaksi vuotta tehdä töitä Wackerin pienkoneiden parissa, ennen kuin ostin tämän liiketoiminnan. Näin pohjaa oli jo olemassa, Mikkonen sanoo.

LAAJA TUOTEVALIKOIMA Mantools on oivallisesti laajentanut tarjontaansa sekä kuluttajakaupan että ammattilaistuotteiden puolelle. Näin kassavirtaa syntyy ympäri vuoden ja eri osa-alueet tukevat toisiaan. – Myyn koneiden lisäksi Respon, Majavan ja Agadoksen perävaunuja ja tietenkin kaikkiin näihin varaosia ja tarvikkeita. Onhan siinä aika tavalla hommaa, kun vielä teen tätä myyntiä toistaiseksi yksin. Olen tosin aktiivisesti nyt etsinyt tähän avukseni myyntimiestä, Mikkonen paljastaa. Laajan tuotevalikoiman lisäksi Mikkosen urakkaa kasvattaa se, että alue on maantieteellisesti suuri. Wacker Neuson- koneiden osalta Mikkonen vastaa yksin käytännössä koko KeskiSuomen alueesta. Alue ulottuu Kuhmoisten korkeudelta aina Pihtiputaalle saakka.

NEITSEELLISTÄ ALUETTA

kertoo. – Konevalikoima on kuitenkin laaja ja merkki on hyvä. Sillä on hyvä maine, Mikkonen kehuu. Sekä Mikkonen että asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä maahantuojan toimintaan. Jälkimarkkinointi toimii sujuvasti. Mikkonen nostaa hyväksi esimerkiksi takuukorjaukset. – Niitä on ollut todella vähän. Asiat hoituvat kuitenkin aina kiitettävän nopeasti, jos takuiden puitteissa pitää jotakin tehdä, Mikkonen kiittää. Mantoolsilla on oma huolto, jossa tehdään perushuollot. Mahdolliset isommat huoltotyöt hoitaa luotettu yhteistyökumppani.

PUNNITTUJA PÄÄTÖKSIÄ Maansiirtokoneen hankinta on yrittäjälle iso investointi. Siksi ostopäätös punnitaan huolellisesti. Päätökseen vaikuttaa moni muukin seikka kuin itse kone teknisine ratkaisuineen. – Kilpailu on äärettömän kovaa. Paljon katsotaan vain hintaa, mutta on niitäkin asiakkaita, jotka perehtyvät perusteellisesti ja katsovat tuotteita erityisen tarkasti. Heitä kiinnostaa myös, että koko ketju toimii. Varaosa- ja huoltopuolella on todella iso merkitys kaupankäynnissä, Mikkonen alleviivaa. Yksi Wacker-Neusonin vahvuuksista on se, että eri malleja löytyy hyvin varastosta. Toimitusajat eivät veny

kohtuuttomasti erikoisemmissakaan tapauksissa. Konekaupassa vuoden kierto kulkee vahvassa etunojassa. Tällä hetkellä monet Mikkosen asiakkaista valmistautuvat jo lumen ajoon. – Pyöräkuormaaja ja aurauskalustoa myydään jo, vaikka ollaan vielä 30 asteen helteissä, Mikkonen nauraa.

RATKAISUKESKEISTÄ MYYNTITYÖTÄ Maansiirtokoneita on vaikea myydä toimistossa istuen. Mikkonen painottaakin, että kaupankäynti vaatii jalkatyötä ja ajokilometrejä. – Myyntityö on ratkaisukeskeistä, eli pyritään ratkaisemaan asiakkaana ongelmia. En siis myy pelkästään koneita, vaan ratkaisuja, joista on asiakkaalle hyötyä, Mikkonen kuvailee. Toimintatapa on otettu hyvin vastaan. Mm. Wacker Neusonin maantiivistyskoneita käyttävät yritykset ovat osoittaneet paljon kiinnostusta raskaamman puolen kalustoon. – Tarjouspyyntöjä tulee koko ajan enemmän ja enemmän. Koneet markkinoivat nyt jo itsessään, Mikkonen hymyilee. – Tällä alalla myyntityö perustuu lähes pelkästään hyvin hoidettuihin asiakaskontakteihin. Pitää tuntea asiakas ja on luonnollisesti myös hyvä tunnistaa hänen tarpeensa, Mikkonen päättää.

Ratkaisukeskeisessä kaupankäynnissä on tärkeää, että myyjä osaa hypätä asiakkaan saappaisiin. Koneiden valinta ja varustelu ovat moniulotteisia prosesseja, joissa osaava myyjä auttaa asiakkaan löytämään tarpeisiinsa sopivan kokonaisuuden. . Mantools pitää jonkin verran koneita varastossa ja toisinaan halliin päätyy myös vähän ajettuja vaihdokkeja.

Keski-Suomi on Wacker Neuson -koneiden osalta vielä melko neitseellistä aluetta. – Wacker Neuson on merkkinä ollut tunnettu lähinnä pienkaluston puolelta, missä se tosin onkin ollut vahva. Isomman kaluston osalta myynti on vielä kovan työn takana, Mikkonen

Asiakaslehti 2018-2019

19


PYÖRÄALUSTAISET -20%POLTTOAINEKULUTUS

+30% TEHOKKUUTTA

+25% SUUREMMAT MURTOVOIMAT

EW 65 MODERNIT MOOTTORIT EW65 mallissa on vakiona 45kW moottori, joka on toteutettu DPF ratkaisulla (diesel partikkeli suodattimella). Kone on myös mahdollista varustaa teholtaan 36.2 kW moottorilla, joka ei tarvitse 3B-päästötason vaatimia pakokaasun puhdistuskomponentteja. Moottori on siirretty koneen takaosaan. Kone on aiempaa matalampi ja ylävaunun osalta kapeampi.

PYÖRÄALUSTAISET TEKNISET TIEDOT

EW65

EW100

TYÖPAINO (kg)

7230

10880

MAX. AJONOPEUS (km/h)

30

40

MOOTTORI

Perkins

Perkins

MOOTTORIN TEHO (hv)

60

117

KAIVUSYVYYS (mm)

3895

3950

KAIVUETÄISYYS (mm)

6885

7600

LISÄHYDR. TUOTTO (l/min)

130

170

20

www.edeco.fi

LUDV-HYDRAULIIKKA Wacker Neusonin koneissa on hyödynnetty uutta Bosch Rexrothin kehittämää yhdellä pumpulla toteutettua LUDV hydrauliikkaa, jossa on kuormasta riippumaton virtauksen jako. Näin ollen erillistä pilottipumppua ei tarvita. HILJAINEN JA MIELLYTTÄVÄ OHJAAMO Ohjaamossa on useita käyttömukavuutta lisääviä ominaisuuksia. Ohjainlaitteet ovat sijoitettu käyttöä ja mukavuutta ajatellen. Suuri näyttö antaa koneesta päivittäisessä käytössä tarvittavat informaatiot. Kuljettajan on helppo tehdä tarvittavia muutoksia mm. lisähydrauliikan tuottoon. Ergonominen ilmaistuin sekä erittäin alhainen melutaso.


TELA-ALUSTAISET

TELA-ALUSTAISET TEKNISET TIEDOT

803

803 DUAL POWER

ET16

EZ17

ET18

EZ28

EZ38

TYÖPAINO (kg)

950

1050

1760

1725

1845

2800

3850

MOOTTORI

Yanmar

Sähkö/ Yanmar

Yanmar

Yanmar

Yanmar

Yanmar

Yanmar

MOOTTORIN TEHO (hv)

13

13

18

18

18

21

29

KAIVUSYVYYS (mm)

1763

1763

2415

2490

2400

2744

3353

KAIVUETÄISYYS (mm)

3090

3090

3860

4050

4000

4680

5430

LISÄHYDR. TUOTTO (l/min)

22

22

35

40

47

60

67

TEKNISET TIEDOT

EZ53

ET65

EZ80

ET90

ET145

TYÖPAINO (kg)

5770

6600

8400

9050

15130

MOOTTORI

Perkins

Perkins

Perkins

Deutz

Deutz

MOOTTORIN TEHO (hv)

50

50

50

75

75

KAIVUSYVYYS (mm)

3750

4190

4320

4680

5500

KAIVUETÄISYYS (mm)

6105

6770

7210

7890

8800

LISÄHYDR. TUOTTO (l/min)

97

107

113

113

170

Asiakaslehti 2018-2019

21


U U D E N M A A N I N F R A PA LV E L U T O Y

KETTERILLE KONEILLE PALJON TÖITÄ Luotettava Wacker Neuson EW 100 on palvellut jo jonkin aikaa Uudenmaan Infrapalvelut Oy:n työmailla eri puolilla pääkaupunkiseutua.

22

www.edeco.fi


Vantaalainen Uudenmaan Infrapalvelut työskentelee tällä hetkellä kolmen pyöräalustaisen Wacker Neusonin voimin julkisen sektorin kohteissa. Tällä hetkellä töitä tehdään jopa kahdessa työvuorossa. Kiirettä siis piisaa. Yrittäjä Ari Sinkkonen on tilanteeseen tyytyväinen. – Juuri keväällä tehtiin 2 + 2 -vuotinen jatkosopimus, joten tulevaisuus näyttää turvatulta, Sinkkonen hymyilee.

Asiakaslehti 2018-2019

23


Sinkkosen yritys työskentelee kahden Wacker Neuson EW 65:m ja yhden EW 100:n voimin. – Varsinkin pienemmät koneet ovat moneen pihakohteeseen parhaita mahdollisia kokonsa ja ketteryytensä ansioista. Yhtään isommalla ei monen päiväkodin tai koulun pihaan olisi asiaa, Sinkkonen huomauttaa. Isompaa konetta työllistävät erilaiset väylähankkeet ja muut isommat kohteet. Vuonna 2008 oman yrityksen perustaneen Sinkkosen mukaan töitä on ollut tasaisesti tarjolla. – Kaupungit ja kunnat ovat siitä hyviä asiakkaita, että töitä on silloinkin, kun taloudessa on hiljaisempi jakso. Pikemmin taantuman aikaan julkinen sektori pyrki käynnistämään isoja hankkeita, jotta olisi töitä, Sinkkonen sanoo. – Pyöräalustaiset ovat muutenkin aivan ehdottomia. Kun työmaamme ovat kaikki täällä pääkaupunkiseudulla, voidaan kohteesta toiseen siirtyä ajamalla. Se 35 km/h ja “satasen” 45 km/h on ihan riittävä ajonopeus. Eipä ole vielä kertaakaan tarvinnut laitteita siirtää lavetilla, Sinkkonen yllättää.

KUUMUUS KURISSA Erilaiset viivytykset ovat tänä kesänä johtaneet siihen, että töitä tehdään kahdessa vuorossa. Kauan jatkunut helle rasittaa lisäksi niin koneita kuin

+

työntekijöitä. – Onneksi koneessa on ilmastointi. Mutta kateeksi ei käy perämiehiä ja vaikkapa tärylätkän ajajia. Kaupunki on määrännyt, että joka tunti on pidettävä vartin lepotauko. Se on hyvä käytäntö, sillä äkkiä joku saa näissä lämpötiloissa jonkun lämpöhalvauksen, Sinkkonen kauhistelee. Kuumuudesta huolimatta Wacker Neusonit ovat palvelleet ongelmitta. – Pikkukoneista toisella on käyttötunteja pari sataa, toisella reilu tuhat. Eli eipä näissä vielä mitään pitäisikään olla, Sinkkonen hymyilee. – Koneissa on nykyään hienot mittarit, joista tulee välillä seurattua mm. eri lämpötiloja. Hyvin ovat öljynlämmöt ja muut pysyneet kurissa kovista keleistä huolimatta. Toki puhaltimet käyvät vähän normaalia pidempään, mutta aivan tavallisissa lukemissa kaikki lämpötilat näyttävä olevan, Sinkkonen kiittelee.

Isommissa viimeistelytöissä pyöräalustainen kone on paras työkalu. Tarkempiin ja ahtaampiin kohteisiin yrityksellä on kaksi tela-alustaista EW 65:ttä.

24

www.edeco.fi

HELPOT HUOLLOT Pitkät päivät ja joskus viikonloppuihin venyvät työjaksot raksuttavat tunteja koneiden mittariin. Niinpä huollon tarve tulee vääjäämättä vastaan. Sinkkonen on järkeillyt, että huollot kannattaa teettää Edecolla. – 500 tunnin välein on öljynvaihto ja 1000 tunnin välein isompi huolto. Olen laskenut asian niin, että on järkevämpää tilata Edecolta huolto, jolloin ei tarvitse kuskata koneita yhtään mihinkään, eikä tarvitse ajella ympäri kaupunkia hakemassa suodattimia ja kuskaamassa jäteöljyä kierrätykseen. Olisihan niissä muuten oma rulianssinsa, ellei hommaa hoidettaisi näin, Sinkkonen perustelee. – Tämä tapa on todella vaivaton, eikä turhia seisokkeja tule, kunhan muistaa tilata huollot ajoissa. Olemme pyrkineet sopimaan huollot niin, että huollot tehdään työpäivän päätyttyä ja niin, että koneet ehtivät käytön jälkeen jäähtyä, Sinkko-

Varsinkin pienemmät koneet ovat moneen pihakohteeseen parhaita mahdollisia kokonsa ja ketteryytensä ansioista. Yhtään isommalla ei monen päiväkodin tai koulun pihaan olisi asiaa.

+

Tuomas Kuusonen on yksi Uudenmaan Infrapalvelut Oy:n kaivinkoneenkuljettajista. Osaaville käsille olisi alalla töitä enemmänkin, sillä maanrakennusalalla riittää tällä hetkellä töitä.


Uudenmaan Infrapalvelut Oy tekee pääasiassa töitä julkiselle sektorille. Pihat, puistot, väylät ja muut maanrakennustyöt työllistävät jälleen ainakin seuraavat kaksi vuotta.

nen esittelee. – Olen pitänyt periaatteena, että konekanta pidetään uutena. Meillä ajetaan n. 2000 tuntia tai kolme vuotta, sitten vaihdetaan taas uuteen, Sinkkonen kertoo.

TÖITÄ OLISI Alan työllisyystilanne on tällä hetkellä niin hyvä, että Sinkkonenkin on havainnut maanrakennuspuolta vaivaavan työvoimapulan. Uudenmaan Infrapalvelut työllistää tällä hetkellä muutamia työntekijöitä. Sinkkonen etsi lisääkin väkeä, mutta hakemus tuotti harmittavasti vesiperän. – Kävi jäätävän hyvä tuuri, kun löysin hiljattain yhden hyvän kuljettajan meille. Meillä on muutenkin hyvä porukka ja muutama todella hyvä alihankkija, joita käytän isommissa kohteissa. Porukka on viihtynyt hyvin ja tykkää tehdä ylitöitä, Sinkkonen iloitsee. – Työt tuppaavat välillä kasaantumaan ja silloin on hyvä, että porukka haluaa joustaa. Kovin monella ei ole perhettä ja pieniä lapsia, kuten minulla, joten heidän on helpompaa tehdä pitkää päivää tarvittaessa, Sinkkonen kiittelee.

Asiakaslehti 2018-2019

– Ehkä nuorilla on joku virheellinen kuva siitä, että täällä ryvetään lapio kourassa jossain kuravellissä. Koneet ovat kuitenkin todella hienoja ja harva kuski työpäivän aikana monta kertaa koneesta nousee. Minä joudun välillä hyppäämään ja mielelläni hyppäänkin hytistä katsomaan tilannetta, Sinkkonen naurahtaa. Osin tekijöiden puutteen ja ennen

kaikkea vakiintuneen työtilanteen vuoksi yhtiö on päättänyt erikoistua julkisen sektorin piha- ja väylätehtäviin. – Pienempiä mökkikeikkoja emme enää ehdi tehdä ja siksi esimerkiksi nettisivut ajettiin hiljattain alas. Silti kyselyjä tulee jatkuvasti. Olen asiakkaita ohjannut muutamien luotettavaksi tunnettujen yrittäjien puheille, Sinkkonen hymyilee.

Wacker Neuson on ollut yhtiölle onnistunut valinta, sillä ongelmia ei ole ollut ja yhteistyö on toiminut huoltoja myöten yrittäjän kannalta joustavasti.

25


KUROTTAJAT TH 412 Useita kansainvälisiä palkintoja ( Hopeinen DLG:n innovaatiopalkinto, EIMA:n tekninen innovaatiopalkinto, Equitana innovaatiopalkinto ) voittanut pystysuora nostojärjestelmä. Ketteryyden, nostokorkeuden ja raa´an voimansa ansiosta ainutlaatuinen jokapaikan kone. Wacker Neusonin todellinen taidonnäyte.

Voimakas pyöräkuormain ja ulottuva trukki samassa koneessa.

Ahtaiden tilojen voimapesä. Matala, kapea ja äärettömän voimakas. Aito Wacker Neuson

KUROTTAJAT TEKNISET TIEDOT

TH 412

TH 522

TH 627

Työpaino (kg):

2530

4200

4900

Max. ajonopeus (km/h):

30

30

30

Moottori:

Yanmar

Perkins

Kohler

Moottorin teho (hv):

40

50

75

Nostokyky (kg):

1200

2200

2500

Nostokorkeus (mm):

4500

5400

5800

Nostoetäisyys (mm):

2290

2860

3150

26

www.edeco.fi

Kuljettajalle suunniteltu. Turvaohjaamo, jousitettu mukavuusistuin ja vain yksi ohjussauva tekevät työnteosta turvallista ja viihtyisää kaikissa olosuhteissa.


JYRÄT 1-VALSSIJYRÄT TEKNISET TIEDOT

RC50

RC70

TYÖPAINO (kg)

4850

6860

MAX. AJONOPEUS (km/h)

12,5

12,5

MOOTTORI

Kubota

Kubota

MOOTTORIN TEHO (hv)

74

74

VALSSIN LEVEYS (mm)

1370

1680

KESKIPAKOVOIMA (kN)

69

95-125

2-VALSSIJYRÄT TEKNISET TIEDOT

RD18

RD24

RD27

RD40

RD45

TYÖPAINO (kg)

1580

2475

2695

3965

4345

MAX. AJONOPEUS (km/h)

9

10

10

10

10

MOOTTORI

Kubota

Kubota

Kubota

Kubota

Kubota

MOOTTORIN TEHO (hv)

20

32

32

47

47

VALSSIN LEVEYS (mm)

800

1000

1200

1300

1400

KESKIPAKOVOIMA (kN)

16-25

28-46

32-52

39-64

39-64

Asiakaslehti 2018-2019

27


MAA- JA VIHERRAKENNUS RÄMÖ OY

KONE MYI ITSE ITSENSÄ

K

alvolassa, Hämeenlinnan kupeessa vuoden yrittäjäksikin taannoin valittu Maa- ja viherrakennus Rämö Oy on erikoistunut huoltoasemien piha-alueiden rakentamiseen. ”Bensaasemien” pihat vaativat aika-ajoin erilaisia saneeraustoimia, eivätkä alati kiristyvät ympäristösäädökset helpota asiaa. Huoltoasemia maassamme riittää yllin kyllin ja uusia liikennekeitaitakin rakennetaan jatkuvasti. Työnsarkaa erikoisosaajille riittää, sillä alan kokonaisurakointiin profiloituneita yrityksiä on vain kymmenkunta. Maa- ja viherrakennus Rämön tilauskannasta lähes 90% koostuu huoltamo urakoinnista. Maa-ainesten vaihtotyöt, eristystyöt, vaativat putkityöt erilaisine viemäröinteineen sekä ympäristötyöt huoltamoiden ulkoalueilla ovat oma ”taiteenlajinsa”. Kommunikointi viranomaisten ja työn tilaajan kanssa vaatii hyviä neuvottelutaitoja ja ennen kaikkea hirvittävän joustavaa asennetta. Työ vaatii erityistä teknistä tarkkuutta sekä ääretöntä luotettavuutta tekijöiltään. Yhdessäkään työvaiheessa ei saa oikaista, eikä mitään tehdä sinne päin. Kaiken tulee olla täydellisesti tehtyä, sillä kukaan ei halua ympäristöongelmia kontolleen nykypäivänä.

28

www.edeco.fi

WACKER NEUSON KUMOSI MERKKIUSKOLLISUUDEN – Luin lehdestä tarinan Wacker Neusonista ja se teki minuun vaikutuksen, kertoo yrittäjä Jari Rämö. Kyseisessä artikkelissa ihan tavallinen koneenkäyttäjä kehui konetta niin aidosti, että minun oli suorastaan pakko lähteä maahantuojalle tutustumaan tuotteeseen lähemmin. – Edecolla oli lämmin ja vastaanottava tunnelma ja minua eniten kiinnostanut kone, EZ 80 koeajovalmiina. – Olimme päättäneet vaihtaa 6-tonnisen koneemme pykä-


F A K TA A Maa- ja viherrakennus Rämön EZ 80 sateisena heinäkuun päivänä. Kone on ollut talossa reilut puoli vuotta ja mittariin on kertynyt noin 400 tuntia. Kone varusteltiin Edecolla sovituin varustein ( keskusvoitelujärjestelmä, polttoainekäyttöinen lisälämmitin, kauhan pyöritin yms.) ja ensimmäinen määräaikaishuolto tehtiin siellä. – Edecon kanssa kaikki on mennyt ihan niin kuin on sovittu, Jari Rämö kertoo. – Heidän toimintaansa voi verrata omaamme. Olemme omien alojemme ammattilaisia, mies tuumaa.

lää suurempaan, eli 8 tonniseen. Wacker Neuson EZ 80 yllätti heti ensi puraisulla. – Sen ohjattavuus ja hydrauliikka tuntuivat heti kuin olisi isoon koneeseen istahtanut. Näkyvyys ohjaamosta oli omaa luokkaansa ja se on meidän työssämme hyvin hyvin tärkeää, Rämö painottaa. Huoltamot ovat usein auki, ainakin mittarikentän osalta, kun siellä työskentelemme. Liikenne asemalla saattaa olla hyvinkin vilkasta ja vaikka kuinka eristämme työmaa-alueen, ei hyvästä näkyvyydestä ainakaan haittaa ole. Autoilijat ja varsinkin autoista jalkautu-

Asiakaslehti 2018-2019

neet ihmiset eivät aina muista kunnioittaa työrauhaamme, mies muistuttaa. Kun puhutaan kuitenkin pienen kokoluokan koneesta, yllätti sen varustelu positiivisesti. Ilmapenkki, peruutuskamera, automaatti-ilmastointi, automaattinen tankkauspumppu ja moni muu pieni, mutta tärkeä komponentti löytyivät koneesta vakiona. – Minulla ei ollut mitään mielikuvaa, ei edes kuulopuheita Wacker Neusoneista ennen koeajoani, Rämö tunnustaa. Olimme olleet hyvin merkkiuskollisia, mutta Wacker Neuson koneena ja Edecon palveleva asenne saivat päämme

29


Tommi Sollo Wacker Neusonin ohjaimissa Lohjalla.

kääntymään. – Wacker Neuson EZ 80 ei ollut kokoluokkansa halvin kone, emmekä sellaista hakeneetkaan. Halusimme hyvän koneen sopivalla hinnalla, Rämö sanoo. – Vaikka luopumisen tuska edellisestä merkistä tuntui ajoittain kovalle, emme ole katuneet hetkeäkään. – Nyt olen Wackeria suositellut kollegoillenikin ja uskon, että meidän seuraavakin ”pikkukoneemme” tulee mitä todennäköisemmin olemaan samaa merkkiä.

LÄHES 30 VUOTTA MAANRAKENTAMISTA Maa- ja viherrakennus Rämö Oy:n tarina alkoi jo 19801990-lukujen taitteessa. Keskisuuren viljelys- ja karjatilan lisäelinkeinoksi sopi hyvin luontevasti maanrakentaminen ja vuonna -90 hankittiin ensimmäinen traktorikaivuri, Jari Rämö kertoo. Ensimmäinen ulkopuoliselle tehty maanrakennustyö oli asunto-osakeyhtiölle tehty rakennuspohjan kaivutyö. – Hyvä työnjälki ja nopea toiminta poikivat heti lisää töitä ja vaikka suuri talouden taantuma vaanikin nurkan takana, riitti meille töitä. – Laman pahimpina vuosina työmme sijoittuivat pääkaupunkiseudulle, kun muualla ei kerta kaikkiaan rakennettu mitään, mies muistaa. Vuonna 1995, laman taituttua hankimme ensimmäisen tela-alustaisen

30

www.edeco.fi

kaivukoneen ja silloin päätimme lähteä erikoistumaan maanrakennusalan moniosaajiksi. – Paiskimme töitä, palkkasimme henkilöstöä ja investoimme koneisiin. Vuonna 2001 meille tuli hieman sattuman kautta ensimmäinen huoltamo urakka aliurakoitsijan roolissa. Suoriuduimme siitä kelvollisesti ja niin niitä alkoi tulla lisää, Rämö kertoo. – Ymmärsimme heti panostaa laadukkaaseen tekemiseen ja ystävälliseen, joustavaan toimintaan. Vaikka meitä huoltoasemiin erikoistuneita yrityksiä on vähän, käymme jokaisesta kohteesta tarjouskilvan. – Meillä on erinomaisen hyvä henkilöstö ja annamme jokaiselle vastuuta kantokykynsä mukaan. Hyvä porukka ja luotettava maine kantavat meitäkin eteenpäin, Rämö tietää. – Vaikka olemme erikoistuneet kapealle sektorille, on jokainen kohde erilainen. Ainoat yhdistävät tekijät ovat poikkeuksellisen vaativa tarkkuus ja kireä aikataulu, mies sanoo. Työt kohteissa kestävät kolmesta viikosta pariin kuukauteen ja työmaat sijaitsevat Kokkola-Iisalmi linjan eteläpuolella. – Hyvän yhteistyöverkostomme ja osaavan henkilöstömme avulla kykenemme suorittamaan 2-3 työmaata saman aikaisesti, Jari Rämö päättää.


Synteettinen erittäin suorituskykyinen dieselmoottoriöljy. Mobil Delvac XHP ESP 10W-40 on synteettinen ja erittäin suorituskykyinen dieselmoottoriöljy, joka on kehitetty voitelemaan moderneja, tehokkaita ja vähäpäästöisiä moottoreita monissa eri käyttöolosuhteissa. Tämä moottoriöljy on valmistettu korkealaatuisista perusöljyistä, jotka tarjoavat erinomaisen kylmäjuoksevuuden, hyvän viskositeetin pysyvyyden myös korkeissa lämpötiloissa sekä paremman haihtuvuuden hallinnan. Käyttökohteet* ■ Raskaan kaluston dieselmoottorit, sisältäen modernit ja vähäpäästöiset Euro V/VI -ajoneuvot, joissa käytetään erilaisia teknologioita, kuten dieselhiukkassuodattimia (DPF), selektiivisiä urea-katalysaattoreita (SCR), CRT-hiukkassuodattimia, dieselhapetuskatalysaattoreita (DOC) ja pakokaasujen takaisinkierrätysjärjestelmiä (EGR) ■ Raskaan kaluston dieselmoottorit, jotka käyttävät vähän rikkiä sisältäviä dieselpolttoaineita sekä monia biodieselkoostumuksia ■ Vapaasti hengittävät ja turboahdetut dieselmoottorit ■ Lähi- ja kaukoliikenteen kuorma- ja linja-autot ■ Kaivos- ja rakennusteollisuuden sekä maatalouden liikkuva kalusto *

Omistajan käsikirjassa on tietoja ajoneuvovalmistajan käyttövaatimuksista sekä ajoneuvon tai laitteen öljynvaihtoväleistä

Luokitukset ja hyväksynnät Mobil Delvac XHP ESP 10W-40 täyttää tai ylittää seuraavien spesifikaatioiden vaatimukset: ACEA E9/E7/E6/E4, API CJ-4/ CI-4 Plus/ CI-4, JASO DH-2, DAF Extended Drain, Cummins CES 20081, CAT ECF-3. Mobil Delvac XHP ESP 10W-40: llä on seuraavien valmistajien hyväksynnät: MB-Approval 235.28/ 228.51, MAN M 3477/ M 3575/ M 3271-1, MTU Oil Category 3.1, Volvo VDS-4/ VDS-3, Renault Truck RLD-3/ RLD-2, Deutz DQC IV-10 LA, Scania Low Ash. Mobil Delvac XHP ESP 10W-40 on ExxonMobilin suosittelema käyttökohteisiin, joissa vaaditaan seuraavaa: Renault Truck RGD, Renault Truck RXD.

Mobil ja Mobil Delvac ovat Exxon Mobil Corporationin tai sen tytäryhtiöiden rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muut tässä asiakirjassa mainitut tavaramerkit ja tuotenimet ovat omistajiensa omaisuutta. ExxonMobil Fuels & Lubricants Europe, Hermeslaan 2, 1831 Machelen, Belgia. Tyypilliset arvot ovat tuotantotoleranssien puitteissa tyypillisesti saatavia, eivätkä ne edusta spesifikaatiota. Vaihteluita, jotka eivät vaikuta tuotteen suorituskykyyn, voi esiintyä normaalin tuotannon aikana ja eri tehtaiden välillä. Tässä asiakirjassa olevat tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta. Kaikkia tuotteita ei ehkä ole paikallisesti saatavilla. Lisätietoja varten ota yhteyttä paikalliseen ExxonMobil-edustajaan tai käy siirry osoitteeseen www.exxonmobil.com ExxonMobil koostuu useista tytäryhtiöistä ja liiketoimintayksiköistä, joiden monien nimissä esiintyy Esso, Mobil, tai ExxonMobil Mikään tässä asiakirjassa oleva tieto ei ole tarkoitettu kumoamaan tai syrjäyttämään paikallisten liiketoimintayksiköiden erillisyyttä. Vastuu paikallisista toiminnasta ja tilivelvollisuus säilyy paikallisilla ExxonMobil-tytäryhtiöillä. Copyright © 2014 Exxon Mobil Corporation. Kaikki oikeudet pidätetään.

EXMO_DelvacXHP-ESP_AD_FI.indd 1

Asiakaslehti 2018-2019

2015-09-02 13:09

31


HIERTIMET CTR-MALLISTO Vakaa ajettavuus

Suurille alueille

Integroitu pyörästö

Korkea tuottavuus

400-635kg Hydraulinen / keppiohjaus Tasoitushalkaisija 915-1220 mm Bensiini / Diesel

CT-MALLISTO Reunakoneet

Sähkö- ja bensiinikäyttöiset

73-104kg Tasoitushalkaisija 610-1220mm Bensiini / Sähkö

32

www.edeco.fi

Käyttömukavuus


VIBRAT IEC-MALLISTO Tärynhalkaisija 38-58 Vaikutusalue 40-60 cm Jännite 240 1~

IRFU-MALLISTO Tärynhalkaisija 30-65mm Vaikutusalue 40-100cm Jännite 240 1~ Vikavirtasuoja

IRSE-FU-MALLISTO Tärynhalkaisija 45-58mm Vaikutusalue 40-85cm Jännite 240 1~ Vikavirtasuoja

SIDONTAKONE DF16 Paino 2,2kg Sidontanopeus n.1000 kpl/h Mekaaninen

Asiakaslehti 2018-2019

Bodyguard-suoja Pitkä käyttöikä Basic-, Advanced- ja Premium- mallistot

33


SUUNNANVAIHDOLLISET MAANTIIVISTÄJÄT Tuntimittari

Tiiveysmittari

Kauko-ohjaus

Käytettävyys

Painoluokka 100-200 kg Iskuteho 15-30kN Bensiini / Diesel

Painoluokka 200-300 kg Iskuteho 30-37kN Diesel

Painoluokka 400-500 kg Iskuteho 40-65kN Diesel

Painoluokka 750-830 kg Iskuteho 80-110kN Diesel

Painoluokka 700-1200 kg Iskuteho 80-130kN Diesel

34

www.edeco.fi

Kauko-ohjattu


YHTEENSUUNTAAN KULKEVAT TIIVISTÄJÄT Asfaltille

Kivetykselle

Vesisäiliö

VP-MALLISTO 50-100kg Iskuteho 10-20kN Bensiini

WP-MALLISTO 85-95kg Iskuteho 15kN Bensiini

DPS-MALLISTO 115-140kg Iskuteho11-18kN Diesel

TÄRYJUNTAT 32-85kg Tiivistysteho 25-60cm Bensiini / Diesel

Asiakaslehti 2018-2019

35


LAIKKALEIKKURIT, LATTIASAHAT, MURTOVASARAT Tehokkaat

Helppokäyttöisyys

BFS-MALLISTO 70-95kg Laikkakoko 350-500mm Leikkaussyvyys 120-200mm Bensiini

BTS-MALLISTO 12kg Laikkakoko 350mm Leikkaussyvyys 130mm Bensiini

EH-MALLISTO 22-32kg Iskuenergia 50-100J Iskuluku 1000-1300 (1/min) Jännite 230 1~

BH-MALLISTO 24-25kg Iskuenergia 55-65J Iskuluku 1000-1300 (1/min) Bensiini 2-tahti

36

www.edeco.fi


GENERAATTORIT, PUMPUT, ROUDANSULATTAJAT

GS JA GV -MALLISTO Ammattikäyttöön

7-mallin valikoima

41-175kg Teholuokat 2,1-12kva Valovirta ja voimavirta Bensiini

PS-MALLISTO Yli 50-mallin valikoima Likavedelle Syöttömäärä 200-2440 l/min Valovirta ja voimavirta

PT-MALLISTO Likavedelle Syöttömäärä 800-1350 l/min Bensiini

ROUDANSULATTAJA Sulatusteho jopa 80 cm vuorokaudessa Sulatusalue 230-410m3 Lämmöntuotto 38-93 C Teho 41-70kW Lisävarusteena tilalämmittimet 15-60kw

Asiakaslehti 2018-2019

37


KAIKKI KONEET KAIKKI JOKA KONEET RAKSALLE! JOKA RAKSALLE!

S30

S40

w ww. r a k s a k o n e . fi ERITTÄIN KEVYT JA MATALAPROFIILINEN KAUHANKALLISTAJA.

w ww. r a k s a k o n e . fi

S40 kaivukoneisiin maksimi 3,5 tn.

Nopea työlaitteen vaihto, joko

Maksimileveys vain 30 cm, paino 42 kg.

mekaanisen, puoliautomaattisen

S30 minikaivukoneisiin 0,8 - 2 tn. Maksimileveys vain 23,5 cm, paino 28 kg.

w w w. r a k s a ko n e. f i

Oy engcon Finland Kauppatie 25-27, 65610 Mustasaari | Puh 06-3222 815 Mail finland@engcon.fi | Web www.engcon.com | www.facebook.com/engconfi

38

www.edeco.fi

tai hydraulisen lukon ansiosta.

0400 108 179 • www.cjservice.fi


Ratkaisujamme koneiden ja kaluston työtehokkuuden turvaamiseksi

Valitse alansa ykkönen –

SKF keskusvoitelu

Lincoln keskusvoitelujärjestelmät

Lisätietoja 020 7400 800 www.skf.fi

Moottorille

Ohjaamolle

Sy-Klone pölynhallintajärjestelmät

YTM-Industrial

Lue lisää: www.ytm.fi/liikkuvakalusto/ Tiilenlyöjänkuja 9 B, 01720 Vantaa | Puh. +358 29 006 230 | e-mail ytm.info@ytm.fi

KAIKKI MAANRAKENNUKSESTA KIINTEISTÖNHUOLTOON

JH-Telaston ja Snowstarin koti on nyt JH-CENTER

SNOWSTAR KAUHAHARJA

www.jhcenter.fi Vesalantie 18,33960 Pirkkala

Asiakaslehti 2018-2019

SNOWSTAR U-AURA

KYNSIKAUHA

Hannu Pesonen • Myynti• (Snowstar, Telasto,Telasto, Pmc) • Pmc) 050 355 7772 Hannu Pesonen Myynti (Snowstar, • 050 355 7772 Miika Nyrö • Myynti (Snowstar, Telasto, Pmc) • 050 373 4587 Tomi Heinonmäki • Myynti (Telasto, Pmc) • 040 573 9071 Tomi Heinonmäki • Myynti (Telasto, Pmc) • 040 573 9071 Markus Viitanen • Myynti (Telasto, Pmc) • 050 405 9360 Markus Viitanen • Myynti (Telasto, Pmc) • 050 405 9360 Veijo Tuomola • Asennukset Ja Lähetykset • 050 348 4408 Veijo Tuomola • Asennukset Ja Lähetykset • 050 348 4408 Jouko Heinonmäki Myynti Ja Markkinointi • 050 340 9901 Jouko Heinonmäki • Myynti• Ja Markkinointi • 050 340 9901

39


MYYNTI Juho Marjakangas puh. 0400 933 613 juho.marjakangas@edeco.fi

Tuomas Järvinen puh. 0400 198 758 tuomas.jarvinen@edeco.fi

Nicklas Gylden puh. 0400 285 431 nicklas.gylden@edeco.fi

HUOLTO JA VARAOSAT Jukka Ristioja Varaosat puh. 040 658 2919 varaosat@edeco.fi

Esa Saarnio Huolto puh. 040 658 2829 huolto@edeco.fi

WWW.EDECO.FI EDECO-TOOLS OY Porraskuja 2, 01740 Vantaa Puh. 09 274 4740 I myynti@edeco.fi I toimisto@edeco.fi JÄLLEENMYYJÄT Joensuu, Maxlift Oy, 050-3054143 • Jyväskylä, Mantools, 040-1663000 • Mikkeli, Amados Markkinointi, 0400-654205 Oulu, Lappi ja Kainuu, JL Machine Oy, 044-0381240

• Tampere, Kh-Koneet Oy, 0400-740120

Seinäjoki, Kobelco Center, 030 660 6510 • Turku, Kh-Koneet Oy, 0400-173953 • Vaasa, Carlsborg Ltd, 040 734 7463

EDECO tools

Profile for Hm-Media

Edeco Asiakaslehti 2018  

Edeco Asiakaslehti 2018

Edeco Asiakaslehti 2018  

Edeco Asiakaslehti 2018

Profile for hm-media

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded