Page 1

KONEMIES MATEKON ASIAKASLEHTI 2019

Laiva on lastattu JCB:llä s.4 Tehdasvierailu vakuutti s.10

MATEKON JA JCB:n HISTORIALUOTETTAVIKSI KASVANEET s.14 Suomen RakennuslogistiikkaTarpeeseen syntynyt s.18 CE Rental Venymme uskomattomiin suorituksiin s.20

OULUUN UUSI TOIMIPISTE s.24


MATEKO HUOLTOSOPIMUS HUOLTOBUDJETTI

ETUKÄTEEN

Matekon huoltosopimuksen myötä tiedät JCB koneesi huoltokustannukset - ei yllätyksiä huoltokuluissa!

KATTAVA JA OSAAVA

HUOLTOVERKOSTO

Koko Suomen kattava huoltoverkosto, JCB koulutetut mekaanikot, hyvin varustellut huoltoautot ja tekninen tukiorganisaatio käytettävissäsi.

MAKSIMAALINEN TUOTTAVUUS,

LUOTETTAVA TOIMINTA Parhaan toiminnan, suorituskyvyn ja tuottavuuden varmistavat käyttämämme ja koneellesi suunniteltu JCB tehtaan huolto-ohjelma, alkuperäiset JCB huolto-osat sekä voiteluaineet.

PAREMPI

JÄLLEENMYYNTIARVO Täydellä valtuutetun JCB huollon huoltohistorialla varmistat koneellesi parhaan mahdollisen jälleenmyyntiarvon.

KÄYTÖSSÄSI

JCB LIVELINK

Seurantajärjestelmä käytettävissäsi koko sopimuskauden ajan – tärkeää ja hyödyllistä tietoa sinulle mm. koneesi käytöstä, toiminnasta ja liikkeistä.

JOUSTAVASTI

SOVITTAVISSA

Voit tehdä huoltosopimuksen koneen ostohetkellä tai milloin tahansa myöhemmin. Räätälöimme sopimuksen tarpeittesi mukaan jopa 10000h/60kk asti.

2


PÄÄKIRJOITUS Hyvä lukija, konemies ja -nainen. Pitkästä aikaa mukavan luminen talvi kääntyy kohta kevääseen ja kädessäsi on Konemiehen uusin ja hienoin versio sitten vuoden 2011 jolloin edellinen numero ilmestyi. Lehdessä kerromme Mateko Oy:n ihmisistä, mahtavista asiakkaistamme ja teille kaikille tarjoamistamme loistavista palveluista ja JCB tuotteista. Mennyt vuosi 2018 oli monellakin mittarilla menestyksekäs ja toimitimme uusia JCB koneita Suomen markkinoille ennätykselliset 190kpl. Näistä enemmän kuin joka toisen koneen huolenpidon varmistaa Matekon huoltosopimus. Suuri kiitos tästä kuuluu koko asiakaskunnallemme, mutta myös erinomaiselle 50 työntekijän henkilökunnallemme unohtamatta ennennäkemättömän laajaa ja uudistunutta JCB konemallistoa. Kaikista näistä lisää tuonnempana lehdessä. Visiomme mukaan asiakkaidemme työtehtävät ovat perustana kaikkien palvelujemme kehittämiselle. Ergonomisen ja suorituskykyisen, mutta silti taloudellisen JCB malliston koneet saat halutessasi vuokralle, omaksi tai vaikkapa uutena asiakkaana koeajoon jolloin pääset itse toteamaan tuotteidemme erinomaisuuden ja sopivuuden juurin sinun työtehtäviin. Matekon koko Suomen kattavat huoltoja varaosapalvelut yhdessä sopimushuoltoverkostomme kanssa varmistavat koneesi luotettavan toiminnan. Juuri sinun koneellesi räätälöidyn huoltosopimuksen

avulla voit jättää koneesi meidän huoleksemme – me huolehdimme koneestasi. Suhdannenäkymät erityisesti rakentamisen alalla näyttävät kasvun rauhoittuneen. Yleinen talouden korkeasuhdanne kuitenkin näyttäisi kantavan vuoden 2019 ja pidemmälle emme mekään osaa ennustaa. Huolimatta maltillisista odotuksista, me Matekolla olemme positiivisin mielin ja kehitämme rohkeasti toimintojamme teidän asiakkaidemme ehdoilla. Meillä on kevään koittaessa käytössämme uudet huippunykyaikaiset tietojärjestelmät sekä konevuokrauksen, -kaupan kuin jälkimarkkinoinninkin toiminnoissa. Näiden uudistusten myötä pystymme parempaan, luotettavampaan ja nopeampaan palveluun. Potkaisimme juuri vuoden käyntiin rattoisasti Pirkkalan Kick-Off tapahtumalla tammikuun alussa ja uuden Oulun toimipisteen avajaisia vietämme juuri tämän lehden ilmestyttyä helmikuun loppupuolella. Uudistunut ilmeemme näkyy alan lehdissä, nettisivuillamme ja löydät meidät myös sosiaalisen median kanavissa Instagramissa ja Facebookissa. Käyppä tutustumassa ja tykätäkin saa. Antoisia lukuhetkiä ja tervetuloa tutustumaan Matekoon – Luotettavaan kumppaniin. Kevätterveisin, Juha Niemelä

TOIMITUS JA ULKOASU: Hm-Media Oy / www.hm-media.fi KUVAT: Hm-Media Oy

3


Visuri & Paavolan ensimmäinen satamassa toiminut JCB 426 pyöräkuormain oli työpainoltaan puolet nykyisestä, 20 tonnisesta työjuhdasta.

LAIVA ON LASTATTU JCB:LLÄ Satamassa tuulee, Kalajoellakin. Jos siellä ei sada, niin pölyää. Lastattavat materiaalit pölyävät aina, vaikka sataisikin. Toisinaan on kuuma, toisinaan raju pakkanen. Laivat täytyy purkaa ja lastata, satoi tai paistoi. Ennen oli kovilla olosuhteiden puolesta henkilöstö, nyttemmin kalusto. Hyvä niin.

4


K

alajokinen Visuri & Paavola Oy tuottaa koneurakointipalveluja monella sektorilla. Työllistävimpiä ovat Kalajoen satama ja Junnikkalan saha. Myös ulkoalueiden kunnossapito, rakennustyömaiden materiaalisiirrot ja turkistarhojen lannanpoisto ja kuormankäsittelyt kuuluvat yrityksen palveluportfolioon.

yhteen merkkiin ja etenkin sen edustajan toimiin näin pitkään, kolkuttelevat kilpailijat ovea tiuhaan.

KIVA, ETTÄ KIINNOSTAMME

– Sehän on tosi mukavaa, että meidät huomataan ja meidän kanssamme haluttaisiin tehdä kauppaa, yrityksen toimitusjohtaja Marko Paavola naurahtaa. – JCB:t ovat hyviä koneita kaikilla osa-alueilla, mutta ne olisivat korvattavissa vain jos joku tarjoaisi samanlaisen kokonaisuuden, mies toteaa.

Visuri & Paavola Oy:llä on täysi tusina JCB:n koneita ja lisää on jo tilattu. Pyöräkuormaimia on seitsemän, kurottajia neljä ja yksi kaivukone. Niitä on ollut jo liki 30 vuotta. Kun yritys on luottanut

Kokonaisuus on Paavolan mielestä sitä, että koneita löytyy kaikkiin tarpeisiin saman katon alta. Koneet ovat laadultaan parhaasta päästä ja kaikki palvelut hoituvat luotettavasti. Myyjätahon

5


Visuri & Paavolan tavaramerkki ovat siistit, toimivat koneet ja niiden ammattitaitoiset käyttäjät.

luotettavuus, varsinkin ongelmatilanteissa tai nopeissa tarpeissa on se mitä me arvostamme. – Mateko edustaa meille luotettavuutta, Paavola toteaa. Visuri & Paavola on saanut koeajoon merkki-ja mallikirjoa jos jonkinlaista. – Varsinkin kurottajien maahantuojat ovat olleet aktiivisia meidän suuntaamme. Kukaan ei ole kuitenkaan kärrännyt työmaallemme vielä sellaista konetta, johon kuskimme JCB:n vaihtaisivat.

HAASTAVAA KONEILLE – Työmme on haastavaa henkilöstöllemme epäsäännöllisten työaikojen takia ja on se sitä myös kalustollekin, olosuhteiden puolesta, Paavola kertoo. Rajut olosuhteet, varsinkin satamassa, vaativat koneilta kestävyyttä. Erilaisten mineraalien, puutavaran, viljan, eläinrehujen ja turpeen käsittely on pölyävää työtä. Meren tuottama kosteus ja pöly yhdistettynä tunkeutuu kaikkialle. – Kuskit saadaan suojattua helposti ohjaamoihin hankittujen ilmanpuhdistuslaitteistojen ansiosta, mutta kyllähän nuo koneet ovat kovilla, mies huokaa. - Niitä joudutaan pe-

6

semäänkin jatkuvasti, eikä se tee hyvää ainakaan erilaisille sylintereille ja niiden tiivisteille, varsinkaan talvipakkasilla. Laivoihin lastattavat tonnimäärät ovat kasvaneet niin suuriksi, että kurottajien käyttö on vaihtunut kuin luonnostaan pyöräkuormaimiin. – Muistan, kun meille tuli ensimmäinen JCB 426 pyöräkuormain, se vaikutti valtavalta laitteelta. – Nyt meillä ei ole ainuttakaan niin pientä satamatöissä, Paavola hymyilee. – Jotta ei menisi pelkästään koneiden kehuskelun puolelle, muistan erään ongelmatilanteenkin. CAN-väylä ohjattujen koneiden tullessa JCB:n kurottajamallistoon, oli meillä heti ongelmatapaus. – Se oli perjantai aamupäivä, kun CAN-väylä ohjauksessa ilmeni ongelmia ja kuski soitteli, että mitä tehdään, Paavola muistaa. – Soitin samalta istumalta Leppälän Harrille Matekoon ja hän sanoi palaavansa aiheeseen hetimiten. Tuskailin, kun hänestä ei kuulunut mitään, mutta reilun kolmen tunnin kuluttua Harri soitti ja kysyi mihin sijaiskone tuodaan? – Lavetti oli jo Kalajoella, tarkka katuosoite vain puuttui. Näin se hoituu, kun asioiden eteen tehdään työtä ja asiakkaan tarpeita ymmärretään.

VÄVYPOIKA JA APPIUKKO Timo Visuri perusti yrityksensä Kalajoelle 1980-luvun puolivälissä. Mies osti ensimmäisen liukuohjatun kuormaajansa, keneltäpä muulta kuin Leppälän Harrilta. Timo paiski koneellaan pienimuotoisia rakennus- ja kunnossapitotöitä, sekä tavaroiden siirtelyä rakennustyömailla. Kalajoen Konepajalla tarvittiin jatkuvasti siirtoapua valtavien rautarakenteiden siirtelyissä ja siihen etsittiin kätevämpiä ratkaisuja kuin trukit tai pyöräkuormaimet. Vuonna 1991 keksittiin ostaa ensimmäinen JCB kurottaja, joka mullistikin komponenttien siirtelyn ja lastaukset. Kurottajaan kehiteltiin mitä erilaisimpia lavetteja ja ”nostohäkkyröitä”, eikä sen ylivertaisuutta kiistänyt kukaan. – JCB:n tehtaalta Englannista oli kuulemma joku delegaatio käynyt tutustumassa suomalaisiin JCB käyttäjiin ja joku oli kuullut heidän mainitsevan jotain hulluista suomalaisista, Paavola nauraa. Marko Paavola itse työskenteli pari vuotta ennen armeijaa Timolla konekuskina. Intin jälkeen nuorukaisen tie, vei kuitenkin muualle töihin, samoihin hommiin kyllä-


Laivoihin lastataan keskimäärin 4,5-5,5 tuhatta tonnia kuitupuuta. Puun kosteus vaikuttaa paljon, sillä toisinaan vastaan tulee laivan painoraja, toisinaan taas tilavuus.

kin. – Kotikylältä löytyi sitten tyttöystävä, josta tuli nykyinen vaimoni ja hän sattui olemaan Timo Visurin tytär, Paavola hymyilee. Appiukokseni tullut Timo sai houkuteltua minut takaisin töihinsä vuonna 1997 ja neljä vuotta tuosta, perustimme yhteisen yrityksen Visuri & Paavola Oy:n.

Visuri & Paavola Oy:n toimitusjohtaja Marko Paavola

– Toimintamme laajeni hyvää vauhtia ja 2006 aloitimme trukkiurakoinnin puutavarapuolella. Timo hoiti pääsääntöisesti satamatöitä ja minä huolehdin muista osa-alueistamme. Timon äkillinen poismeno vuonna 2009 oli vakava paikka meille kaikille. Se oli henkisesti rankkaa, kun suru tuli sisään ovista ja ikkunoista. Yhteisen perheyrityksen töistä oli pakko selviytyä, vaikka mieli oli murhetta täynnä. – En olisi selvinnyt tuosta ajanjaksosta ilman henkilöstöämme, Marko Paavola tunnustaa. – Meillä oli upeita ihmisiä töissä, jotka ymmärsivät tilanteen ja ottivat homman haltuun. Etenkin satamassa toiminut Heikkilän Sami oli enemmän kuin mies paikallaan. Hän otti ohjat käsiinsä ja kantoi valtavasti vastuuta. Itse en olisi ehtinyt, jaksanut, enkä välttämättä osannutkaan niitä hoitaa. Kiitos kaikille vielä kerran.

7


MIES JOTA ON HELPPO USKOA Matekon slogan ”luotettava kumppani” ei ole tuulesta temmattu. Se on poimittu vuosia vuosia sitten asiakkaan suusta. Urakoitsija totesi hyvin epämieluisassa tilanteessa; ”On se hyvä, että löytyy vielä edes yksi luotettava kumppani.” Matekolla itsellään on onneksi se toinen luotettava kumppani, JCB. Yksin ei kukaan voi lopulta täyttää sloganin lupausta.

8


S

eitsemän vuotta sitten Matekolla korjaamopäällikkönä aloittanut Kimmo Saartoala toimii nykyisin jälkimarkkinointipäällikkönä ja varatoimitusjohtajana. Vuonna 2002 auto- ja työkonetekniikan insinööriksi valmistuneella miehellä on vankka tausta alalla, ja koneiden parissa maatalon poika kasvoikin aikuiseksi. – Olen edelleen maatalousyhtymässämme osakkaana ja ajoitan vuosilomanikin niin, että ehdin traktorin tai puimurin rattia vääntämään, mies hymyilee. – Joskus on ollut hauskoja tilanteita, kun asiakas soittaa jälkimarkkinointipäällikölle ja minä satun olemaan puimurin kanssa pellolla. Olemme kaikki tavallisia ihmisiä, tavallisissa hommissa. Ei se sana ”päällikkö” minusta muita kummempaa tee, Saartoala sanoo. – Jonkun vaan täytyy olla ketjun vastuunkantaja.

NO MITÄ SE TARKOITTAA? Mitä tuo luotettava kumppani konkreettisesti tarkoittaa? – Minä kiteytän sen niin, että haluamme auttaa asiakkaitamme menestymään, hän vastaa. – Se on mielestäni kaksisuuntainen ajatus, hiukan kuin avioliitto, Saartoala naurahtaa. – Autetaan toistemme menestystä myötä- ja vastoinkäymisissä. Pitkä toimiva kumppanuus tuo itsessään menestystä molemmille. – Meille kumppanuus ei tarkoita sitä, että saisimme välttämättä enemmän rahaa. Se tarkoittaa sitä, että autamme ja opastamme koneen ostajat taloudellisesti heille järkevimpään lopputulokseen ja järjestämme edullisimmat mahdolliset kaupan ehdot sekä taloudellisen huoltosopimuksen, hän vakuuttaa. – Yhä useammin päädymme ratkaisuun jossa konekaupan sijaan tehdäänkin vuokrasopimus. Me tunnemme myös urakoitsijoiden asiakaskunnan ja heitä velvoittavan lainsäädännön, joten kykenemme opastamaan kokonaisedulliseen investointiin. – Kun myyntiorganisaatiomme tekee konekaupan, siirtyy vastuu jälkimarkkinoinnin puolella toimiville. Uskon, että olemme ongelmatilanteissa luotettavampi kuin valtaosa kilpailijoistamme, Saartoala tuumaa. – Pitkä historiamme luotettavan konevalmistajan kumppanina on luonut meistä sen mitä olemme ja minkälaisina meidät kentällä tunnetaan. Kokemus ja keskittyminen yhteen konemerkkiin tuo ajan myötä osaamista jota on muuten mahdotonta hankkia. Luottamus tulee

Kuvassa ajatuksiaan vaihtavat CE Rentalin myyntipäällikkö Eetu Tyster, konemyyjä Petteri Sirva Matekolta sekä jälkimarkkinointipäällikkö Kimmo Saartoala.

aina ansaita, eikä se käy käden käänteessä, mies tokaisee. Matekon toimien johdosta eivät asiakkaiden työmaat seiso. – Jos toimittamamme kone lisävarusteineen lakkaa toimimasta, kannamme vastuumme, Saartoala lupaa. Laaja valtakunnallinen kenttähuoltomme korjaa vian tai toimitamme työmaalle sijaiskoneen tarvittaessa vaikka omasta vuokrakalustostamme. – Pieniä esimerkkejä kumppanuudestamme on vaikkapa se, että jos tiedämme kiinteistöhuoltoyrityksen JCB:n seisovan kesällä, vihjaamme heille, että toinen kumppanimme haluaisi mahdollisesti sen vuokralle. – Ei se lopulta ole meiltä pois, vaan tunnemme velvollisuudeksemme auttaa jokaista asiakastamme parhaamme mukaan. – Sitä se luotettava kumppani tarkoittaa, Saartoala toteaa.

JCB VÄLITTÄÄ MEISTÄ JA ASIAKKAISTAMME Kimmo Saartoala toimi insinööriksi valmistuttuaan tovin automaahantuojan korjaamolla työnjohdon tehtävissä. Siellä mies oppi toimimaan englantilaisten tavarantoimittajien kanssa. Brittiläinen päämiehemme JCB on aidosti kiinnostut yhdessä meidän kanssa toimimaan asiakkaidemme parhaaksi. – He välittävät tosissaan meistä, asiakkaistamme ja olosuhteistamme, vaikka emme heidän

suurimpia asiakkaitaan olekaan, hän kertoo. – Tehtaalla on meille nimetyt tutut yhteyshenkilöt, kellon ympäri toimiva tekninen tuki sekä pohjoismaiden olosuhteisiin keskittyneet suunnittelutiimit, Saartoala kertoo. JCB:n tuotekehitysosasto haluaa saada pohjoismaiden toimijoilta jatkuvaa asiakaspalautetta ja he vierailevat usein työmailla tutustumassa olosuhteisiimme. – He ymmärtävät, että meidän vaatimuksemme koneiden ominaisuuksien osalta ovat täysin erilaiset kuin esimerkiksi Etelä-Euroopassa. Meillä Matekolla on pitkä kokemus paikallisista tarpeistamme ja tehdas kunnioittaa tietämystämme. Autamme JCB:tä kehittämään koneita mm. tehdaslisävarusteiden osalta juuri näiden olojen tarpeisiin. – Itse henkilökohtaisesti miellän Matekon pysyvänä ja varmana toimijana, joka ei lähde kaikkiin ”hypetyksiin” mukaan. Etenemme hyvällä porukalla kasvaen tasaista tahtia ja kehitymme markkinoiden mukana tarkasti asiakkaitamme kuunnellen, Saartoala miettii. – Emme etsi pikavoittoja, vaan aina pitkää kumppanuutta. Pitkä kumppanuus kattavine palvelu- ja huoltosopimuksineen on kaikkien etu, mies tietää. Se on Matekon, asiakkaidemme ja heidän asiakkaidensa etu. – Näistä on luotettava kumppani tehty, Kimmo Saartoala päättää. Ja häntä on hyvin helppoa uskoa.

9


TEHDASVIERAILU VAKUUTTI Pääkaupunkiseudulla kohta 40 vuotta urakoineen Maamark Oy:n työkohteet ovat lähes poikkeuksetta hankalia. Ne ovat joko vilkkaasti liikennöityjä tai ne on rajattu rakennusten tai muun infran takia valitettavan suppeiksi. - Useimmiten kohtaamme molemmat ongelmat, yrityksen toimitusjohtaja Joose Kojo hymähtää. JCB:n, jopa mullistavaksi tituleerattu pyöräalustainen Hydradig kaivukone, on helpottanut töitä merkittävästi.

10


JCB Hydradic 110 Helsingin Lauttasaaressa. - Hydradic on erittäin mielenkiintoinen uutuus, sanoo Maanrakennus Maamark Oy:ön toimitusjohtaja Joose Kojo.

PIENET PARTIOT, TEHOKKAAMPI TOIMINTA Maanrakennus Maamark Oy:n toimenkuva perinteisestä maanrakennusyrityksestä sähkö- ja tiedonsiirtoverkkojen erikoisosaajaksi on ollut luontevaa. Tietoliikennekaapelointien reititysten suunnittelu ja toteutus ovat tehneet yrityksestä helpon kumppanin, jonka osaamiseen luottavat jo lähes kaikki alan suurimmat toimijat. Maamarkin luoma konsepti tehokkaista ”partioista” on edullinen, ripeä ja ympäristöystävällinen, johtuen kokeneesta henkilöstöstä sekä tuoreesta konekannasta. Yrityksellä on vahva pääkaupunkiseudun maanalaisten verkkoreittien tuntemus, mikä edesauttaa turvalliseen toimintaan ilman ikäviä yllätyksiä.

Maamarkin pihasta lähtee useimmiten vät ihan ahtaimpiin koloihin mahdukaan. kahden hengen partio liikkeelle. Siihen kuuluvat kohteeseen sopiva kaivukone Maamarkin konekannassa JCB:n osuus sekä kuorma-auto. - Onhan meillä paljon on aina ollut huomattava, vaikka Kojo ei kohteita, joissa vaaditaan enemmän kamerkkiuskolliseksi tunnustaudu. Talossa lustoa ja sen myötä henkilöstöäkin, mutta on tällä hetkellä 14 JCB:tä ja lisääkin on tutämä on pääperiaatteemme pienemmislossa. – Sanotaan niin, että missään muussä töissä, Kojo kertoo. Helsingin Lautsa en vanno yhden tasaaressa tehdyn merkin nimeen kuin haastattelun aikaan pienemmän kokosyksyllä 2018 oli Ryhmän ollessa luokan kurottajis13 partiota töissään pieni, mutta erittäin sa. Ne ovat kaikki ympäri toimialueen. JCB:n mallistosta, ammattitaitoinen – Kulurakenteemyksinkertaisesti sikme pysyy kevyenä, ja kaluston juuri si, että vastaavia ryhmän ollessa piekohteeseen optimoitu, ominaisuuksiltaan ni, mutta erittäin ja toimintavarmuuammattitaitoinen ja on kulurakeenteemme deltaan ei ole. Uskaluston juuri kohkevyt. koani JCB:n innovateeseen optimoitiivisuuteen sekä luotettavuuteen lisäsi tu, mies tuumaa. – Ei ne isot tulot, vaan taannoinen tehdasvierailuni siellä. Kompienet menot, hän naurahtaa. – Kyllähän ponenttien valinta, työn tarkkuus sekä tehokas konseptimme on asiakkaiden puhdas ammattiylpeys olivat merkille mieleen ja heille me työtämme teemme. pantavaa”, Kojo kehuu.

JCB KONEITA JO 1980-LUVULTA Maanrakennus Maamarkilla on pitkä kokemus JCB:n koneista. Niitä on ollut talossa jo 80-luvulta saakka, jolloin elettiin vielä traktorikaivurien kulta-aikaa. – Kyllä meillä on edelleen kaksi JCB traktorikaivuria ja miehiä jotka eivät oikein muilla vehkeillä suostu työskentelemäänkään, Kojo hymyilee. – Mikäs siinä, varsin toimivia laitteita tiettyihin tehtäviin, vaikka ei-

JCB HYDRADIG, KEKSITTIINKÖ PYÖRÄ UUDELLEEN? – Meillä on nyt yksi vuoden vanha Hydradig, jonka mittariin on kertynyt 1500 käyttötuntia ja se on kyllä osoittautunut mielenkiintoiseksi uutuudeksi, Kojo kehuu.

11


Kuvassa Petri Stenberg Maamarkilta, Matekon huoltomies Timo Vepsä sekä Joose Kojo, niin ikään Maamarkilta.

JCB Hydradig 110 W:n synty on tehtaan oman näkökannan mukaan yhtä merkittävä kuin oli traktorikaivurin keksiminen. JCB keksi aikanaan tuon oudon laitteen jota edelleenkin valmistetaan monen merkin tuotantolinjoilla ympäri maailman. Tehtaan innovatiivisuudesta kertoo myös se, että lanseerasihan JCB ensimmäisenä myös kurottajan. Hydradig nähdään vastaavanlaisena käänteentekevänä ratkaisuna kumipyörillä kulkevien kaivukoneiden saralla. Se on niin käänteentekevä, että se aiheuttaa vilkasta keskustelua missä ikinä liikkuukin ja sen valitettava tehtävä on avata syvälle juurtuneita ajatusmalleja kaivukoneen ”fysiologiasta”. Lyhyesti kiteytettynä Hydradig suunniteltiin niin, että kaikki normaalisti ylävaunussa oleva tekniikka siirrettiin alavaunuun. Moottori, jäähdytin, hydrauliikka, akut ja kaikki säiliöt sijaitsevat hydrostaattivetoisten akselien välissä, jolloin koko koneen painopiste ja vakaus ovat omaa luokkaansa. Koneen huollot ja nestetankkaukset käyvät helposti lattiatasolta ja näkyvyys ohjaamosta on täysin omaa luokkaansa. – Kyllä meilläkin kaikki ukot ovat tuota kokeilleet ja ihmetelleet, mutta Stenbergin Petri on sen tunnit ajanut lähes tyystin, Kojo kertoo. – Veikkaanpa, että jos ehdottaisin hänen ajettavakseen jotain muuta, vanhanliiton konetta, olisi vastaus jyrkkä ei, mies nauraa.

Hydradig, jonka mittariin on kertynyt 1500 käyttötuntia, on kyllä osoittautunut mielenkiintoiseksi uutuudeksi! – Meidän Hydradig vaati aluksi hieman hienosäätöä. Kun ongelmat saatiin ratkaistua, niin kone on toiminut hienosti. – Ja jos jotain ilmenisi, Matekon luottohuoltomiehemme Timo Vepsä hoitaisi varmasti homman. – Matekon huoltopalvelut ovat aina toimineet esimerkillisen hyvin ja heidän hintatasonsa on linjassa kilpailijoidensa kanssa, Joose Kojo päättää.

EDELLÄKÄVIJÄ

Hydradig 110w Tavoitteena oli suunnitella ja valmistaa innovatiivisin kone vastaamaan viiteen kovimpaan haasteeseen, joita asiakkaat kohtaavat tämän päivän työmailla. Koneen pitää olla edelläkävijä näkyvyydessä, vakaudessa, käsiteltävyydessä, liikkuvuudessa ja huollettavuudessa. JCB Hydradig 110W täyttää kaikki nämä vaatimukset uudella innovatiivisyydellään.

HELPPO HUOLTAA

1. Kaikkiin päivittäistarkastuksiin ja tankkaukseen on helppo pääsy maantasolta ilman, että pitää kiivetä koneenpäälle. 2. 500 h rasvausväli kaivulaitteelle, puskulevylle ja tukijaloille mahdollistaa maksimaalisen työskentelyajan. 5 v. LiveLink -sopimus seuraa vakiona ja mahdollistaa koneen käytön, polttoainekulutuksen ja paikannuksen helpon seurannan. Huollettavuus SAE -mittauksella on 33 % parempi lähintä kilpailijaa.

12

Moottori

JCB EcoMAX 444 Stage 4 / Tier 4 Final

Teho

81kW

Työpaino

11457kg

Nopeus

40km/h


Matekon huoltoauto saapuu Lauttasaareen täsmälleen sovitulla hetkellä, niin kuin Vepsän Timolla tapana on.

Kaikki koneissa tarvittavat nesteet saadaan suoraan huoltoauton kyljestä kelautuvista letkuista.

Raskaammatkin komponentit siirtyvät helposti, eikä huoltohenkilöstön tarvitse repiä ja rehkiä.

Huoltoauton varustelu ei esittelyitä kaipaisi. Se on täydellinen.

Timo Vepsä tarkistaa liitoksia, varmuuden vuoksi.

13


Kuvassa Euroopan ensimmäinen teollisesti valmistettu traktoriin pultattava etukuormain.

LUOTETTAVIKSI KASVANEET Vuonna 1945, toisen maailmansodan runtelemassa Euroopassa alkoi valtava jälleenrakentaminen. Brittien kuninkaallisissa ilmavoimissa palvellut Joseph Cyril Bamford (JCB) päätti kantaa kortensa kekoon ostamalla hitsauskoneen ja vuokraamalla autotallin. Miehellä oli idea.

1948

Euroopan ensimmäinen teollisesti valmistettu traktoriin pultattava etukuormain, Major Loader.

1953 1945 Joseph Cyril Bamford perusti JCB:n.

14

1962

Maailmankuuluisa JCB: n Dancing Diggers-show: Näytöksillä demonstroidaan JCB-koneiden tehoa, suorituskykyä ja monipuolisuutta.

Maailman ensimmäisen traktorikaivuri MK I, jonka perässä on hydraulinen kaivuupuomisto.


Kun laatu ja ulkonäkö kulkevat käsi kädessä ja tehtaan varaosapalvelu toimii, on maailmanlaajuisen myyntiorganisaation helppo toimia.

B

amford mielestä traktorista voisi tehdä monipuolisemman työkoneen. Hän suunnitteli ja hitsasi, kunnes vajaa kolme vuotta myöhemmin esiteltiin Euroopan ensimmäinen teollisesti valmistettu traktoriin pultattava etukuormain, Major Loader. Etukuormain mullisti traktorien käyttömahdollisuudet, koska sitä voitiin käyttää nosto-, työntö-, kaato- ja puskutehtäviin. Bamfordin innovatiivisuus ei suinkaan jäänyt tähän. Nyt, lähes 75 vuotta myöhemmin hänen perustamansa yritys on maailman suurin yksityisomisteinen maanrakennuskoneiden valmistaja. ”Älä koskaan ole tyytyväinen saavutuksiisi”, kerrotaan Bamfordin sanoneen. Juha Niemelä, yksi Matekon perustajista ja nykyisin toimitusjohtajana toimiva mies aloitti uransa koneiden parissa 1970-1980-lukujen vaihteessa. Mies palkattiin tuolloin kotimaisen traktorivalmistajan työkonebrändin Valtra Oy:n huoltopäälliköksi ja siitä tie eteni myynnin ja markkinoinnin tehtäviin.

1985

Kuvassa Matekon toimitusjohtaja Juha Niemelä.

JCB investoi 24 miljoonaa puntaa uuden sukupolven kaivurikuormaajaan JCB 3CX Sitemasteriin, josta tulee JCB:n myydyin kone.

1977 JCB:n insinöörien kehittelemä JCB 520 Telescopic Handler osoittautuu erittäin menestyksekkääksi ja kaupalliseksi.

1988 JCB GT: n käytti Chevrolet V8 moottoria ja pystyi saavuttamaan 160 km/h vauhdin. Se ihastutti Britannian Grand Prix’n väkijoukkoja vuonna 1988.

15


80-luvun lopulla mies kutsuttiin Valmetin traktoritehtaan toimitusjohtajaksi Tansaniaan, Afrikkaan, jossa vierähtikin kolmisen vuotta. Niemelä palasi Afrikan pestistään laman hiivuttamaan Suomeen, jossa traktoritehdas saneerasi henkilöstöään voimakkaasti. Kotimaan kauppa oli tyssännyt täysin, joten myyntiä tuli etsiä rajojemme ulkopuolelta. Kielitaitoinen, maailmaa nähnyt Niemelä oli mies paikallaan ja Valtra Oy:n Pohjoismaiden markkinointi lankesi hänelle kuin luonnostaan. Kauppa Suomessa ei syvässä lamassa käynyt ja Valtra merkkiset kaivurikuormaajat myytiin muihin Pohjoismaihin. Kun traktorit kävivät kaupaksi ja Valmetin traktoritehdas innostui itä-Euroopan hiljakkoin vapautuneista markkinoista, Niemelä haluttiin valjastaa tähän tehtävään, olihan miehellä vankka kokemus erilaisista toimintakulttuureista. Niemelän mielessä oli kuitenkin jo tovin pyörinyt ajatus yrittäjyydestä. Toiminnasta, jossa saisi olla oman onnensa seppä ja tehdä asioita omalla tavallaan. Niinpä hän perusti yrityksen, joka konsultoi konekaupan alalla toimivia yrityksiä ja yksi niistä oli silloinen JCB:n maahantuoja. Traktoritehtaan työpaikka sai jäädä, eikä Niemelää nähty itäisen Euroopan valloittajana.

JCB VAKUUTTI Niemelä kehitti JCB:n maahantuojan jälleenmyyjäverkostoa, sekä osallistui kokonaisuuden hallinnan kehittämiseen. – Ihastuin JCB:n tuotteisiin ja tehtaan

Mateko on aina panostanut palveluun. Varaosat ja tarvikkeet löytyvät pääsääntöisesti suoraan hyllystä. toimintatapoihin, Niemelä tunnustaa. – simmäiset Hymas 9000 traktorikaivurit. Brittiläinen yrityskulttuuri oli lähellä omaa Hymas kaivurit ostetiin yksinoikeudella ajatusmaailmaani. Se Ruotsissa toimineeloli hyvin rehellistä, ta yhtiöltä joka oli ”Kaveria ei vastuullista ja asiahankkinut tuotteiden kaskeskeistä. Ja mikä v a l m i s t u s o i ke u d e t jätetä”-asenne tärkeintä, Niemelä toValmetin luovuttua kuvastaa teaa, heidän koneensa maanrakennuskoneyhteistyötämme. olivat kerrassaan maivalmistuksesta. Kaupnioita. paa väännettiin niin maanrakennus- kuin maatalouskoneiden parissa. MaatalousNiemelälle tuttu mies Penttisen Martti koneiden parissa Mateko toimi Deutzoli perustanut Jyväskylään konehuoltoFahr ja Belarus tuotemerkkien maahanyrityksen vuonna 1992. Yritys oli nimetty tuojana. Matekohuolto Oy:ksi. Vuotta myöhemmin Jouko Heinonmäki ja Juha Niemelä ehdottivat Martille, josko he ostaisivat huoltoliikkeestä osuudet ja ryhtyisivät yhdessä harjoittamaan myös konekauppaa. Osakekaupat tehtiin, yhtiön nimi muutettiin Mateko Oy:ksi ja kolmikko möi en-

1993

1991 16

Neljä vuotta kehitystä, 12 miljoonaa puntaa ja viljelijöiden kanssa lukemattomia keskusteluita: syntyy JCB Fastrac 125 ja 145, jotka mullistavat maatalouden suorityskyvyllään ja ajonopeudellaan.

Niemelän kontakti JCB:n maahantuojaan avitti yrityksen uusien maanrakennuskoneiden markkinoille. Jälleenmyyntisopimus allekirjoitettiin heidän kanssaan 1993 ja siitä alkoi Matekon ja englantilaismerkin

JCB on jälleen kerran muuttaa alaa. Tällä kertaa suunnittelemalla JCB 165 Robot, patentoidun liukohjatun kuormaajan.

2004 JCB juhlii 500.000 koneen tuotantoa.

2013 JCB juhlii 1.00.000 koneen tuotantoa.


yhteistyö. JCB:n silloinen maahantuoja ei kokenut maanrakennusalaa omakseen ja 1996 solmitulla liiketoimintakaupalla merkin maahantuonti siirtyi Matekolle. – JCB:n johdolla on ollut alusta saakka vahva usko toimintaamme kohtaan ja meille taas sitoutuminen yhteen konemerkkiin on ollut itsestäänselvyys, Niemelä kertoo. – Kun tehtaan tuoteskaala on tarpeeksi laaja, tuotteet ovat omien kategorioidensa parhaimmistoa ja tehtaan tukipalvelut ovat lähellä sekä aina saavutettavissa. Ei kannattanut enää rönsyillä monimerkkisyyteen, mies sanoo.

MAAILMA JA KONEET MUUTTUVAT Matekon ja JCB:n sopimus koski tehtaan koko mallistoa. Vielä 90-luvulla traktorikaivurien menekki oli hurjaa ja pyöräkuormaimet menivät kuin kuumille kiville. Mateko ei ole koskaan tehnyt tappiollista tilikautta ja sen konemyynti on seurannut alan yleistä tasoa, niin hyvinä kuin huonompinakin aikoina. Yrityksen omistussuhteet kokivat muutoksia vain pari vuotta perustamisensa jälkeen, Martin myytyä osuutensa Joukolle ja Juhalle. Pian Joukokin suuntasi muihin kuvioihin ja näin Juhasta tuli yrityksen pääomistaja. Yhtiöön tulivat osakkaiksi myös Harri Leppälä ja Petteri Sirva, jotka vastaavat edelleen Matekossa pääkaupunkiseudun ja Pohjois-Suomen myynnistä. Jos aluksi traktorikaivurit olivat myydyin tuotesegmentti, on niiden tarina hiipunut maassamme mitättömäksi. – Tällä hetkellä myydyimpiä tuotteitamme ovat kaivuko-

2016

neet ja pyöräkuormaimet, Niemelä kertoo. – Hyvää yleisessä muutoksessa on se, että kyseisten koneiden saroilla tuotteemme ovat aivan alansa huippuja, mies kehuu. JCB:n tuotekehitys ei koskaan lepää laakereillaan, vaan heidän innovatiivisuus periytyy itseltään Joseph Bamfordilta. JCB on ylpeä juuristaan ja haluaa olla edistyksellinen koneiden kehittäjä sekä valmistaja. Talon näyttävä brändäys ja maailmanlaajuinen tunnettuus ovat omaa luokkaansa ja sen kaivukoneet ovat myydyimpien merkkien kärkitiloilla kaikkialla Euroopassa. – JCB on aina panostanut koneiden käyttäjäystävällisyyteen sekä kestävyyteen, ihan kuin muutkin laatumerkit, Niemelä toteaa. – Sen menestyksen takana ovat myös näyttävä design ja huoliteltu viimeistely. Kun laatu ja ulkonäkö kulkevat käsi kädessä ja tehtaan varaosapalvelu toimii, on maailmanlaajuisen myyntiorganisaation helppo toimia, mies kehuu.

VUOKRAUSTOIMINTAAN Mateko Oy ryhtyi hyvin varhain myös koneiden vuokraajaksi. – Perustimme, lähinnä joidenkin asiakkaidemme toivomuksesta, CE Rental vuokraamon jo yli 20 vuotta sitten, Juha Niemelä kertoo. – Asiakkaamme eivät halunneet omistaa kaikkia koneitaan, vaan mieluimmin vuokrasivat niitä. Ymmärrän heitä vallan mainiosti, Niemelä huomauttaa. – Urakoitsijoilla on paljon erilaisia työkohteita, eikä jokaiseen kannata ostaa konetta. CE Rental lähti harjoittamaan konevuok-

Ensimmäinen pyöräalustainen kaivukone. JCB: n insinöörien taidonnäyte: 109-hevosvoiman Hydradig 110W.

rausta myös yksityisille kuluttajille. Asiaan perehdyttiin huolellisesti ja siihen investoitiin erilaisten opastusvideoiden ja valintaoppaiden muodossa. Kiinasta löytyi edullinen ja kohtuullisen hyvä konemerkki Sunward, joita yritys toi maahan. Sunward oli ketterä ja helppokäyttöinen kaivukone ja tuohon aikaan hinnaltaan varsin kilpailukykyinen tuote. Vuokraus yksityishenkilöille oli turhan haastavaa. – Meistä jokainen voi vuokrata auton ja ajaa sillä kohteesta A kohteeseen B, Niemelä toteaa, mutta kaivuupuolella homma ei ollutkaan ihan niin yksinkertaista. – Loimme hyvän konseptin ja meillä oli laaja maanlaajuinen kumppaniverkosto, jotka sekä möivät että vuokrasivat Sunwardeja. Niitä oli parhaillaan vuokrakalustossa pitkälti toistasataa ja myös myynti veti Suomessa erittäin hyvin. Toiminta osoittautui kuitenkin liian riskialttiiksi, joten luovuimme siitä ”vähin äänin”, mies naurahtaa. – Nyt olemme CE Rentalin kanssa kokeilumme kokeilleet ja keskitymme sekä vuokraamaan, että myymään vain JCB:n tuotteita. Emme halua olla vain kauppiastalo joka myy sitä sun tätä, vaan keskitymme yhteen huipputuotteeseen ja ennen kaikkea asiakaskuntamme luotettavaan palvelemiseen kaikissa tilanteissa. – Tuttavalliseksi muodostunut suhteemme JCB:n henkilöstöön edesauttaa yhteistyötämme ja he arvostavat sitoutumistamme merkkiin. Englantilaisethan ovat tunnetusti kohteliaita ja heidän yrityskulttuurinsa on hyvin samankaltaista kanssamme, Niemelä kehuu. – ”Kaveria ei jätetä” - asenne kuvastaa yhteistyötämme, Juha Niemelä päättää.

2018

JCB tekee yrityksen historiaa paljastaen ensimmäisen sähkökaivuukoneensa: JCB 19C-1 E-TEC.

2017 JCB ja Formula 1 -joukkue Williams Martini yhdistävät voimansa vuoden 2017 racing-kaudella.

17


Suomen Rakennuslogistiikka Oy

TARPEESEEN SYNTYNYT Suomen Turussa nousee nykyisen T-sairaalan yhteyteen, junaradan ja Helsinginkadun päälle rakennettavalle kannelle valtava uudisrakennus. Vuonna 2021 valmistuvaan Tyksin T3 sairaalaan sijoitetaan U-sairaalassa nykyisin olevat toiminnot. Työ on haastava, ei pelkästään laajuutensa, vaan työmaan sijainnin ja vilkkaan liikenteen vuoksi. Rakennustyömaalle tuodaan koneita, elementtejä ja rakennustarvikkeita virtanaan ja niiden tehokkaasta ja turvallisesta vastaanotosta huolehtii Suomen Rakennuslogistiikka Oy. Kävimme jututtamassa logistiikkakoordinaattori Harri Pietikäistä. Miestä, jonka hermot täytyy olla pataraudasta veistetyt. Pietikäinen on työskennellyt rakennusalan eri tehtävissä kunnioitettavat 34 vuotta, joista 14 viimeisintä logistiikan tehtävissä. Maamme suurimman rakennustyömaapalveluita tuottavan yrityksen, Suomen Rakennuslogistiikka Oy:n palveluksessa on vierähtänyt kohta kymmenen vuotta. Kokemusta mieheltä löytyy ja kyllä sitä tarvitaankin T3-sairaalan tyyppisissä kohteissa tai miehen edellisissä projekteissa, kuten Naistenklinikan laajennus ja Telian datacenter Helsingissä.

KÄSITTÄMÄTÖN SAVOTTA Pietikäisen ”savotta” alkaa jo kuukausia ennen varsinaisen rakentamisen aloittamista. Mies suunnittelee sekä oman tiiminsä, että rakennusurakoitsijan kanssa sujuvimman mahdollisen keinon selviytyä työmaan logistiikasta. – Toimitamme työmaille kaiken mitä urakoitsija haluaa, mies kertoo. – Järjestämme ne valmiiksi työmaasähköjä, työmaatiloja, vesipisteitä, jätekuljetuksia ja ”miljoonia” muita kohteita myöden, ennen kuin ensimmäinenkään rakentaja tulee tontille. – Myös liikenteenohjaus ja talvikunnossapito kuuluvat usein tehtäviimme, mies jatkaa. Suomen Rakennuslogistiikka Oy:n kouliintunut henkilöstö vastaanottaa kaiken tontille tulevan tavaran. He purkavat rekkakuormat ja kuljettavat ne ennalta suunniteltuihin kohteisiin. – Jaamme tavarat aina sinne missä niitä tarvitaan, Pietikäinen kertoo. – Työmaalla toimivien rakennusalan ammattilaisten ei tarvitse etsiä eikä siirrellä materiaalejaan, vaan se on meidän hommaa. Tyks T3-sairaalan työmaan materiaalivirtoja hallinnoidaan logistiikan ohjausjärjestelmällä. Kaikki työmaalle tulevat kuormat aikataulutetaan, eikä kenelläkään ole sinne

18

mitään asiaa ilman sovittua purkuaikaa. Työmaan laajuudesta ja materiaalivirrasta vain muutama fakta, jotka edesauttavat ymmärtämään sen hallinnoinnin tärkeyden: Tiiliä tontille tulee yli 150 rekkakuormaa. Ikkunoita n.1500 kpl. Suuria ilmanvaihtokoneita n. 150 yksikköä ja ilmastointikanavaa n. 35km. Kipsilevyä n. 100 000 m2. Tässä vain pieni otanta materiaalitarpeista. Lisäksi tietysti valtava määrä WC-istuimia, ovia, kalusteita, harjaterästä yms. Lista on ihan loputon. Rakennustyömaiden logistiikan hallinta on onneksi ulkoistettu nykyään lähes kaikissa suurissa projekteissa, Harri Pietikäinen toteaa. – Se edesauttaa valmistumista ja ennen kaikkea työturvallisuutta huomattavasti, mies tietää. – Olemme tärkeä tekijä rakennuksilla ja vuosien saatossa harjaantunut kokemuksemme työmaalogistiikan saralla alentaa kokonaiskustannuksia huomattavasti. Rakennuslogistiikan ammattilaiset ovat syntyneet todelliseen tarpeeseen, Pietikäinen toteaa.

KAIKEN TULEE TOIMIA Rakentajien on helppo aloittaa työnsä aamuisin, kun tarvikkeet on järjestelty paikalle siistiin riviin. Tehokasta ja turvallista.


Järjestyksen mies, logistiikkakoordinaattori Harri Pietikäinen

Suomen Rakennuslogistiikka on luottanut koneissaan aina JCB:n tuoteperheeseen. – Näin hektisessä työssä kaiken tulee toimia, Pietikäinen aloittaa. – Kun rekkoja on jonoksi asti ja tavaraa liikkuu paikasta toiseen, eivät kuormien siirtolaitteet saa olla heikoin lenkki. Niiden pitää toimia aina ja ihan koko ajan, mies painottaa. – Se on suurin syy miksi merkkimme on JCB. Yritys on aiemmin käyttänyt vuokrakoneita, mutta keväällä 2018 päätettiin hankkia myös omia. – Työmaamme ovat niin suuria ja pitkäkestoisia, että katsoimme järkeväksi hankkia muutaman oman koneen, Pietikäinen sanoo. Turun työmaalle hankittiin oma JCB 403 pyöräkuormain, jolla hoidetaan kuormien purkuja, siirtoja sekä piha-alueiden aurauksia ja lumen siirtoa. Lisäksi työmaalla ”häärii” CE Rentalilta vuokrattu teletrukki ja kurottaja. – Työmaan

Tiiliä tontille tulee yli 150 rekkakuormaa. Ikkunoita n.1500 kpl. Suuria ilmanvaihtokoneita n. 150 yksikköä ja ilmastointikanavaa n. 35km. Kipsilevyä n. 100 000 m2. Tässä vain pieni otanta materiaalitarpeista.

edetessä vuokrataan vielä yksi kurottaja lisää, joten silloin täällä pyörii neljä JCB:tä, mies laskee. – Pelkkä luotettava kone ei ole syy asiointiimme Matekon kanssa, vaan myös heidän toimintatapansa. Heiltä koneet tulevat nopeasti ja juuri niillä työlaitteilla varusteltuina, mitä kulloinkin tarvitsemme, Pietikäinen tuumaa. – Ja mikä tärkeintä, mies jatkaa, he osaavat kertoa meille kätevimmät koneet ja laitteet. Ei minulla ole aikaa, eikä aina osaamistakaan suunnitella konekantaamme edullisimmaksi mahdolliseksi kokonaisuudeksi. Matekon miehillä on, Pietikäinen kehuu. Rakennustyömaan ollessa kiihkeimmillään, JCB:t liikkuvat jopa kolmessa vuorossa. Kuormia puretaan iltamyöhään saakka ja tavaraa jaetaan kohteisiin yön hiljaisina tunteina, jotta rakentajilla on kaikki valmiina töihin tullessaan. Haastattelun kuluessa Pietikäisen puhelin soi jatkuvasti. Hän vastaa rauhallisesti jokaiseen puheluun ja hänen päässään tuntuu olevan tieto työmaan jokaisen ruuvilaatikon sijainnista. – Kyllähän tämä uniinkin menee, mies huokaa.

JCB:n koneet, koska kaiken täytyy toimia.

Sitä ei toimittaja epäile hetkeäkään. On se luja kaveri, jonka saappaita ei ihan joka jannu täytä, mietiskelen lähtiessäni.

19


Meidän vuokrattava konekantamme ajettavissa koneissa on tällä hetkellä noin 200 yksikköä, joista karkeasti 60% on pyöräkuormaimia, 30% kaivukoneita ja loput 10% muita koneita.

VENYMME USKOMATTOMIIN SUORITUKSIIN CE Rentalin myyntipäällikkö Eetu Tysterille JCB oli täysin tuntematon merkki vielä kuusi vuotta sitten. Mies varttui kuljetusalan yrittäjäperheessä Lappeenrannassa ja yhdistelmärekan ohjaamo oli hänelle tuttu ympäristö. Eetu päätti kuitenkin jatkaa opintojaan ratin pyörittämisen sijaan ja valmistui tuotantotalouden insinööriksi hyvin arvosanoin. Näin mies olisi ollut valmis paketti perheyrityksen jatkajaksi, mutta sitten astui kohtalo peliin ja asettuminen tapahtui pääkaupunkiseudulle.

20


Vuokralle lähteviä koneita Espoossa.

K

uorma-autojen maailmassa kasvaneelle Tysterille oli kertynyt vankka kokemus ja tietotaito koneiden ja laitteiden toiminnasta, mutta maanrakennuskoneista mies ei puheidensa mukaan tiennyt mitään. – Valmistuttuani keväällä 2013 lähdin etsimään töitä, ja Matekolta aukesi minulle varaosamyyjän pesti, Tyster kertoo. – JCB oli minulle täysin tuntematon merkki ja ensimmäinen reaktioni varaosamyynnissä oli valmistajan uskomaton toiminta. Olin kuljetusalalla kuunnellut sivusta, kun isäni ”noitui” ajoittain hitaita varaosatoimituksia. – Meillä Matekossa löytyi lähes kaikki osat hyllystä ja tehdastoimitukset tulivat aina seuraavaksi päiväksi, hän ihmettelee.

historiasta ja visioista. – Tulin vakuuttuneeksi, että nyt olen tekemisissä hienoilla arvoilla toimivan konevalmistajan kanssa, mies muistaa. Kiinnostuin JCB:n markkinaosuuksista ja mielikuvista muualla Euroopassa ja huomasin, että merkki mielletään joka paikassa Premium-tason tuotteeksi. Sitä pidetään teknisenä edelläkävijänä ja sen komponentit ovat parhaita mahdollisia.

TOIMENKUVA MUUTTUU

Saman vuoden syksyllä Tyster siirtyi varaosatiskiltä konemyyjäksi. Konemyynnissä miehellä vierähti reilu vuosi, jonka jälkeen varaosapuolella tarvittiin apuja kasvaneen myynnin hallitsemiseksi päällikköä. Tyster vastaanotti uuden tehtävän ja samalla hän ryhtyi vastaamaan kollegansa kanssa Mateko Espoon korjaamon toiminnasta.

Tyster oli ihmeissään JCB:n toiminnasta ja suorastaan ahmi tietoa yrityksestä, sen

Vuoden 2015 alkupuolella mies kutsuttiin tuotepäälliköksi työlaitteiden puolelle. Is-

Kaikki vuokrattavat koneet varustellaan asiakkaan tarpeiden mukaan ja jos juuri oikeanlaista kombinaatiota ei löydy, käännämme kaikki kivet ja kannot, että löytyy.

21


Vuokraamme asiakkaalle ratkaisun, joka on hänelle tehokkain, tuottavin ja edullisin.

Eetu Tyster hallin puolella kurkistamassa joko kone on valmiina vuokralle lähtöön.

kuvasarat, erilaiset kourat, maantiivistäjät ja lopulta 2017 Matekon ”compact-line” tuotesarjan myynnin hallinta ja edistäminen siirtyivät Tysterin vastuulle. – Meillä on tälläkin saralla hyvä, laadukas valikoima tuotteita ja olemme saaneet nostettua niiden myyntivolyymin ansaitsemalleen tasolle, mies toteaa. 2018 helmikuussa Tyster siirtyi CE Rentalin palvelukseen, vastuunaan vuokraamon myynti, laitehankinnat sekä yleinen koordinointi.

LAAJA KONEKANTA VUOKRATTAVANA CE Rental vuokraa JCB koneita, eli tuoteperhe on hyvin kattava maanrakentajan tarpeisiin. – Pidämme konekantamme tuoreena, alle kolmen vuoden ikäisenä, Tyster sanoo. Olemme luotettava kumppani myös vuokraajalle ja tarjoamme heille samat edut kuin koneiden ostajalle, eli huollot ja varaosatoimitukset maanlaajuisen verkostomme toimesta. – JCB on vahvasti mukana vuokraustoiminnassakin, sillä he myöntävät huoltosopimusasiakkaillemme lisätakuun koneisiin, mikäli koneet lunastetaan omaksi, Tyster kehuu. – Meidän vuokrattava konekantamme ajettavissa koneissa on tällä hetkellä noin 200 yksikköä, joista karkeasti 60% on pyöräkuormaimia, 30% kaivukoneita ja loput 10% muita koneita, mies luettelee. Meiltä löytyy myös ratkaisut kaluston rahoitukseen pitkäaikaisen vuokrauksen muodossa. – Kaikki vuokrattavat koneet varustellaan asiakkaan tarpeiden mukaan ja jos juuri oikeanlaista kombinaatiota ei löydy, käännämme kaikki kivet ja kannot, että löytyy, Tyster lupaa. JCB koneiden vuokraaminen on itseasiassa melko kivutonta, mies heittää. – Merkki on haluttu toimintavarmuutensa ja suorituskykynsä ansiosta. – Kun kone vuokrataan, on sille olemassa tarve. Kun

22

tarve on olemassa, työn tulee sujua ilman ongelmia ja katkoksia. – Näiden syiden takia uskoisin JCB:n maineen kasvaneen vuokraajien piirissä. – Pyöräkuormaajissa kiinteistöhuoltoa harjoittavat yritykset ovat suurin alakohtainen vuokraajamme. – Siellä varmasti suurin syy on koneidemme runko-ohjaus. – Eihän nelipyöräohjattuja muualla Euroopassa juurikaan näy, ovat ne niin kömpelöitä runko-ohjattuun verrattuna, mies tietää.

raamisesta. – Emme koskaan vuokraa vain konetta ja työlaitekasaa. Suunnittelemme yhdessä asiakkaan kanssa hänelle edullisimman kokonaisuuden, joka edesauttaa hänen menestymistään. Vuokraamme asiakkaalle ratkaisun, joka on hänelle tehokkain, tuottavin ja edullisin, Tyster lupaa.

AINA ASIAKAS EDELLÄ

Vaikka olemme maanlaajuinen organisaatio, olemme silti kevyt ja ketterä. Meidät saa kiinni ympäri vuorokauden ja apu on aina lähellä. Kun vuokrasopimus CE Rentalin kanssa on tehty, voi asiakas keskittyä omiin toimiinsa. – Me huolehdimme siitä, että kalusto ei ole se heikoin lenkki.

CE Rental on toiminut jo yli 20 vuotta, joten talosta kyllä löytyy kokemusta vuok-

Venymme todella uskomattomiin suorituksiin, Eetu Tyster vakuuttaa.


CE Rental Oy:n myyntikanavana toimii Mateko Oy, jonka ammattitaitoinen myyntiverkosto auttaa asiakkaita löytämään sopivan tuotteen kaikissa tilanteissa.

VUOKRAAMME: •

Tela-alustaiset Kaivukoneet 2-35t

Pitkäpuomikaivukoneet 22t

Pyöräalustaiset kaivukoneet 10-20t

Pyöräkuormaajat 2-20t

Kurottavat teletrukit

Kurottajat JCB 541-70

Toimimme kuudessa toimipisteessä Mateko Oy:n yhteydessä ja lisäksi sopimushuoltoverkostomme kattaa koko Suomen!

WWW.CE-RENTAL.FI

23


Matekon uusi toimitila Oulussa, Vasaraperän teollisuusalueella.

KONEPÄIVÄT 23.2. klo 9 Tervetuloa!

INVESTOINTI KASVAVAAN KONEKANTAAN

M

atekon Oulun toimipisteen myynnin nousu ja sen seurauksena Pohjois-Suomen JCB-kannan kasvu innostavat investoimaan. Pohjois-Pohjanmaa, Lappi ja Kainuu ovat aina olleet vahvoja alueita JCB:lle. Asiakastyytyväisyys alueella, jossa talvella on edelleen vahva merkitys, on aina ollut hyvä ja uusien tilojen myötä se paranee entisestään.

VAHVA MERKKITUNTEMUS Jos JCB tunnetaan alueella urakoitsijoiden keskuudessa, tunnetaan se myös Matekon sisällä. Aluepäällikkö Harri Leppälää voi huoletta tituleerata ”käveleväksi JCB:n tietopankiksi”. Mies on toiminut merkin parissa kahden eri maahantuojan palveluksessa aina vuodesta 1987 ja Mateko Oy:llä hän aloitti JCB:n edustuksen siirryttyä yritykselle, vuonna 1996. ” Kävelevä JCB tietopankki” Harri Leppälä. - Uskon vain ja ainoastaan hyvään palveluun ja teen kaikkeni asiakastyytyväisyyden eteen.

24

- Onhan se mukavaa, että olemme saaneet JCB:n alueellisesti vahvaksi merkiksi, Leppälä tuumaa.


Elämme alueella, jossa lumella on vielä merkitystä, Ja siinä olemmekin tosi vahvoja.

- Vielä mukavampia ovat kuitenkin pitkät ja luottamukselliset asiakassuhteet, joita on edelleen sieltä 1980-luvun lopulta saakka, mies jatkaa. - Sehän tarkoittaa sitä, että koneet ja palvelumme ovat olleet hintansa arvoisia. Mateko panosti vahvasti alueelliseen palveluun jo 1990-luvulla. Huolto-ja varaosapalvelut toimivat alueella ulkoistettuina heti perustamisesta saakka ja omat toimitilat avattiin Ouluun 1996. Matekon oma huolto avasi ovensa 2010. - Meillä on oman kattavan palvelutarjontamme lisäksi kymmenen sopimushuoltajaa, joilta lähes kaikilta löytyvät yleisimmät varaosat sekä liikkuva huoltokalusto, Leppälä kertoo. - Olemme rakentaneet hyvän verkoston laajalle alueellemme ja voin vannoa, että JCB:n kanssa asiakkaamme eivät ole yksin. Olen aina uskonut vain ja ainoastaan palvelun voimaan, mies toteaa ja jatkaa, koneet ovat koneita, vaikka ne olisivat kuinka laadukkaita.

AINOA VALMISTAJA JOLLA TESTIALUE SUOMEN LAPISSA - Elämme alueella, jossa lumella on vielä merkitystä, Leppälä painottaa. Ja siinä olemmekin tosi vahvoja. JCB tehdas kuluttaa rutkasti voimavarojaan testaamalla tuotteitaan Lapissa. Tehtaan testiryhmät ja tuotekehitysosasto viettävät siellä eri konemallien kanssa kuukaudesta kahteen kuukauteen joka talvi. Testausjaksot suunnitellaan ja valmistellaan tarkoin, sillä koneiden, työvälineiden ja ihmisten rahtaus Lappiin ei ole ilmaista touhua. - JCB on tosissaan, jotta heidän koneet toimisivat kaikissa olosuhteissa, Leppälä tietää. - Meille se on valtava etu ja asiakkaamme arvostavat kovasti, että heidän investoimansa koneet ovat toimintavarmoja täälläkin, hän jatkaa. - Ja kyllähän se katukuvassamme näkyy, mies iloitsee. - Pyöräkuormaimemme nä-

kyvät kaikkialla ja alueen suurimmat matkailu- ja laskettelukeskukset hoidetaan niillä.

”Valmiina palvelukseen”, toteaa Oulussa varaosista vastaava Joona Lehto.

UUSI UPEA TOIMITILA Matekon kevättalvella 2019 valmistuva reilun 1000m2 toimitila on suunniteltu tarkoin koneliikkeen tarpeisiin. Sen jokainen yksityiskohta on mietitty nopean ja turvallisen työympäristön saavuttamiseksi, eikä mukavien työolosuhteiden luomisessa ole tingitty. - Suunnittelimme rakentajan kanssa kaiken niin, että henkilöstöllämme on parhaat mahdolliset tilat työskennellä, Leppälä kertoo. - Kun meidän on hyvä olla, hyötyvät siitä asiakkaammekin, hän järkeilee. Uudessa hallissa on nykyaikaiset pesu- ja korjaamotilat, suuri varaosavarasto sekä valoisat näyttelytilat koneille ja työlaitteille. Halli sijaitsee Vasaraperän teollisuusalueella, ihan moottoritien kupeessa. Pihaan valmistuu kevään aikana 300m2 kylmävarasto ja koneita pääsee koeajamaan omassa pihapiirissä. - JCB on kautta vuosien ollut hyvin johdonmukainen valmistaja, Leppälä tietää vankalla kokemuksella. - Se on huipputuote kaikilla sektoreilla ja tehtaan tuotekehitysosaston kekseliäisyys hakee vertaistaan. - Siinä mielessä britit ovat ehkä hieman konservatiivisia, että he hierovat uudet innovaatiot todella valmiiksi, ennen kuin päästävät niitä markkinoille. Toisaalta se on tietysti hyvin järkevä tie, sillä eihän

me haluta loppukäyttäjien havaitsevan mahdollisia lastentauteja. - Tela-alustaisten kaivukoneiden sektorilla me Matekolaiset emme ole osanneet täysin hyödyntää tehtaan tunnettuutta, emmekä ole saaneet niiden myyntiä ansaitsemalleen tasolle, Leppälä myöntää. - Tämän hetken myyntivalttimme ovat pyöräkuormaimet, pyöräalustaiset kaivukoneet, kurottajat ja teletrukit, mutta uskon, että telakoneiden myyntimme tulee voimistumaan huomattavasti lähiaikoina, kunhan sisäistämme itse mahdollisuutemme. - Uuden toimitilamme, upean henkilöstömme täällä, sekä kattavan työlaitevalikoimamme ansiosta tulemme olemaan edelleenkin merkittävä alueellinen toimija, Harri Leppälä päättää.

25


Tela-& Pyöräalustaiset, Midi & Mini

KAIVUKONEET

YLIVERTAISET LUOKISSAAN TELA-ALUSTAISET

Jz141

210x

Moottori

JCB EcoMAX

JCB EcoMAX

Teho (kW)

55

129

Työpaino (kg)

16168

24743

Hydraulivirtaus (l/min)

2x130

2x228

MINI & MIDI

26

PYÖRÄALUSTAISET

19C-1

48Z-1

130X 145X TULOSSA KEVÄÄLLÄ

90Z-1

Moottori

Perkins

Perkins

Kohler

Teho (kW)

11.7

34,1

55

Vakiotelat (mm)

250

400

450

Leveys (mm)

980- 1330

1950

2300

Työpaino (kg)

1943

4792

8607

HD110

JS145W

JCB EcoMAX

JCB EcoMAX

55

93

11123

14175

2x130

2x123

JCB:llä on 22 tehdasta ympäri maailmaa, joista 11 on Englannissa. Uusin tehdasinvestointi sijoittuu Uttoxeteriin Staffordshireen. Ohjaamovalmistukseen keskittyvä tuotantolaitos avataan vuonna 2019.


Vuokralle tai omaksi huipputehokkaat

PYÖRÄKUORMAAJAT

KOKO MALLISTO

www.mateko.fi

LIPPULAIVAMALLIT 409

413

427

457

Moottori

Kohler

JCB EcoMAX

Cummins

MTU

Teho (kW)

55.4

108

133

193

Nopeus (km/h)

40

50

38,5 / 40

36.1/ 40.5

Voimansiirto

Hydrostaattinen

6-vaiht. automaatti momentinmuuntimella

4-vaiht. momentinmuuntimella / 5-vaiht. autom. lukittavalla momentinmuuntimella

4-vaiht. momentinmuuntimella / 5-vaiht. autom. lukittavalla momentinmuuntimella

Tappikorkeus (mm)

3340

3824

3876

4307

Työpaino (kg)

5927

9223

13957 / 14167 / 14296

21398

27


TELeTRUKIT ja

KUROTTAJAT

UUDISTIMME

SIVUMME

www.mateko.fi

KONEET, JOISTA OLEMME ERITYISEN YLPEITÄ! KUROTTAJAT

525-60

535-95

540-140

Moottori

Kohler

JCB EcoMAX

JCB EcoMAX

Teho (kW)

55

75

75

Nopeus (km/h)

25

29

29

Nostokyky (kg)

2500

3500

4000

Nostokorkeus (m)

6

9.5

14m

TELETRUKIT – KUROTTAVAT

TLT 35D TCR T4

Moottori

Perkins

Voimansiirto

Hydrostaattinen 4x4

Työpaino (kg)

5100

Nostokyky (kg)

3500

Nostokorkeus (mm)

4400

28

”2017 oli erittäin vahva vuosi meille ja löimme myyntiennätyksiä. Kun maailman markkinat kasvoivat 21 prosenttia, kasvoi meidän myytimme enemmän eli 28 prosenttia. Erityisen kovaa kysynnän kasvua koimme teleskooppikurottajissa, joiden maailmanlaajuista tuotantokapasiteettia kasvatetaan parhaillaan”, kertoo JCB:n toimitusjohtaja Graeme Macdonald.


KAivurikuormaajat ja

LIUKUOHJATUT

KOKO MALLISTO

www.mateko.fi

MENESTYJร„T! KAIVURIKUORMAAJAT

3CX

Compact

4CX

Moottori

JCB Diesel By Kohler

JCB EcoMAX

Teho (hp)

74

109

Nopeus (km/h)

40

41,8

Voimansiirto

Hydrostaattinen

momentinmuunnin

Kaatokorkeus (mm)

2980

3200

Tyรถpaino (kg)

6200

8178

LIUKUOHJATUT

155

TELESKID

Moottori

Perkins

JCB EcoMAX

Teho (hp)

60

74

Nopeus (km/h)

12

20

Kuormauskorkeus (mm)

2260

2940

Tyรถpaino (kg)

6200

4472

29


ESPOO

PIRKKALA

Uusimaa

Uusimaa - Varsinais-Suomi

Pirkanmaa - Häme - Satakunta

Pirkanmaa - Etelä-Pohjanmaa

MYYNTI HEIKKI LIHAVAINEN 040 9010 704

MYYNTI PETTERI SIRVA 040 9010 713

MYYNTI VEIJO REPO 040 9010 719

MYYNTI JANI HUOTILA 040 9010 706

TUOTEPÄÄLLIKKÖ KARI HALMELA 040 9010 700

HALUATKO SINÄ KUULUAA TIIMIIMME? CE-RENTAL MYYNTIPÄÄLLIKKÖ EETU TYSTER 040 9010 742

KORJAAMOPÄÄLLIKKÖ

HARRI KOLJONEN 040 9010 726

TEKNINEN TUKI JUHO TUOMINEN

KORJAAMOPÄÄLLIKKÖ

JUUSO LAITINEN 040 9010 727

Etsimme Espoon ja Oulun joukkoomme ammattitaitoisia asentajia sekä teknistä tukihenkilöä Espooseen. Ota yhteyttä korjaamopäällikköön!

VARAOSAT KIM BJÖRKROTH 020 779 0251

VARAOSAT TONI NOTKONEN 020 779 0251

VARAOSAT VELIPEKKA SAARINEN 020 779 0252

VARAOSAPÄÄLLIKKÖ REIMA RIKKONEN 040 9010 715

HALLINTO JA TOIMISTO

HALLITUKSEN PJ.

JUHA NIEMELÄ 040 9010 709

VARATOIMITUSJOHTAJA

KIMMO SAARTOALA 040 9010 705

TALOUSPÄÄLLIKKÖ

JUKKA HEISKANEN 040 9010 722

MYYNTISIHTEERI

TUULA NIEMELÄ 040 9010 729

Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@mateko.fi

30

MYYNTISIHTEERI

VIRPI KOSKINEN 040 9010 749


SOPIMUSHUOLTAJAT

OULU

Oulu & Pohjois-Suomi

Oulu & Pohjois-Suomi

MYYNTI HARRI LEPPÄLÄ 040 9010 701

MYYNTI ANTTI KAUPPI 040 9010 703

VARAOSAT JOONA LEHTO 020 779 0253

TYÖNJOHTO JUHO KÄRKINEN 040 9010 723

SEINÄJOKI

Pirkanmaa - Etelä-Pohjanmaa

MYYNTI

JANI HUOTILA 040 9010 706

MIKKELI

KORJAAMOPÄÄLLIKKÖ

PASI LÄNSISAARI 040 9010 707

TURKU

Itä-Suomi ja Keski-Suomi

Uusimaa - Varsinais-Suomi

MYYNTI TERO SIHVO 040 9010 707

MYYNTI PETTERI SIRVA 040 9010 713

RK Huolto-osa Oy Yrittäjäntie 2 74130 Iisalmi

Sigges Verkstad Skogshyddsvägen 12 22100 Maarianhamina

PuLe Korjauspalvelu Wahlforssinkatu 8 80100 Joensuu

Mikkelin Forest Huolto Arinakatu 22 50170 Mikkeli

Raskone Joensuu Jukolankatu 18 80160 Joensuu

Otto Motor Oy Kotajärventie 80 42660 Multia

Valttori Oy Kuormaajantie 15 40320 Jyväskylä

Pro-Faster Oy Kippitie 4 85500 Nivala

Konehuolto Oikarinen Oy Takojankatu 16 87399 Kajaani

AB C&J Service Oy Lostisbackantie 68600 Pietarsaari

Traktorihuolto Jouni Oulujärvi Pohjajoentie 38 87970 Jormua (Kajaani)

FA-Työkonehuolto Oy Itäkeskuksenkaari 9 28130 Pori

Tunturiauto Kemijärvi Toimelankatu 4-6 98100 Kemijärvi

H. Kuvaja Oy Ahjotie 13 96320 Rovaniemi

Konehuolto M. Kippo Oy Indolantie 10 67600 Kokkola

Konehuolto Jarmo Kaukua Laavupolku 6 C 96500 Rovaniemi

Tarmon Monitoimipaja Varastoympyrä 2 46860 Keltakangas (Kouvola)

Kupparinperä Oy Grannintie 11 21150 Röölä (Turku)

Hankkija Oy Huolto Kaitilankatu 5-7 45130 Kouvola

Movepro Oy Kevitsantie 99670 Sodankylä

Pro Huolto Ky Takalankatu 2 15800 Lahti

Tunturiauto Sodankylä Kittiläntie 1 99600 Sodankylä

Lappeenrannan Työkonehuolto Oy Lentokentäntie 73 53600 Lappeenranta

Traktori ja konehuolto Oy Keskuojankatu 13 33900 Tampere

Tekmep Oy Tuulissuontie 8 21420 Lieto

Helsingin Konehuolto Oy Vanhankylän koulutie 180 04390 Tuusula

Ari Hokkanen Saarilammintie 393 41400 Lievestuore

JRJ-Paja Oy Pitkämäentie 1411 73200 Varpaisjärvi

WWW.MATEKO.FI 31


ESPOO

OULU

Kartanonherrantie 4 02920 Espoo

Takojantie 8 90410 Oulu

PIRKKALA

SEINÄJOKI

TURKU

MIKKELI

Turkkirata 31 33960 Pirkkala Vakiotie 15 20660 Lieto

WWW.MATEKO.FI

Laturitie 13 60510 Hyllykallio Temmikuja 4 50170 Mikkeli

Profile for Hm-Media

Mateko Asiakaslehti 2019  

Tarinoita JCB koneista, Mateko Oy:stä ja heidän upeista asiakkaista. Rakennetaan yhdessä menestystä.

Mateko Asiakaslehti 2019  

Tarinoita JCB koneista, Mateko Oy:stä ja heidän upeista asiakkaista. Rakennetaan yhdessä menestystä.

Profile for hm-media

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded