Page 1

CYAN MAGENTA GUL SVART

No09 oktober 2012

Staffan Ernestam Örebro, en plats jag kallar hemma

Charlotte Hågård Alla har talang

Gastro Om Sveriges bästa restaurang

Peter Johansson

Centralfigur i Örebro Sportklubb

Marknad Örebro


CYAN MAGENTA GUL SVART

INNEHÅLL No. 9 2012 Marknad Örebro HKM Publishing AB Näbbtorgsgatan 2 702 23 Örebro

4 8

10

Nyheter

10

Fax 019-10 84 30

Kommun & Näringsliv Chefredaktör och ansvarig utgivare

10

Porträtt – Peter Johansson

16

Nyutgåva av ”Whisky & Mat”

18

Tä ck upp luckor i sjukfö rsä kringen

Stefan Hallenius 070-483 59 47 stefan.hallenius@hkm.se Medverkande Camilla Johansson

20

Business

Ulf Hjelting Dixie Ericson

24

Internet

26

Reklam och media

Catharina Bergman Paul Dahlgren

28

Per Å Knutsson

28

32

Factoring, fa˚ snabbare betalt

34

Min dag

36

Framga˚ ngsfobi

38

Örebros stö rsta nä ringslivsevent

40 40 44 44

Annika Wihlborg

Rockpoet med Örebro i hjärttrakten

Peter Steen-Christensen Jonas Källgren Martin Henningsson

Annonser Dennis Karlsson 070-637 20 85 dk@hkm.se

Gastro – på Sveriges bästa restaurang

Ming Foo 072-310 09 10

Utveckla medarbetares talang

mf@hkm.se

46

Fö rä ldrapolicys

47

Ta ditt onlinenätverkande till nästa nivå

48

Neste welcome herrga˚ rd

50

Inredning

52

Technopolis

54

Fashionista

56

Bokmalen

MittMediaPrint

58

Travellista

62

Hur ä r lä get

Periodicitet Elva nummer per år Tidningen är tryckt på Solaris, 60 gr papper. Redaktionen ansvarar ej för icke beställt material. HKM Publishing AB ger även ut tidningarna: Nollnitton, Nollnitton Sommarguide, Nollnitton Campus, Utmärkt Örebro, Totally Stockholm och Handelsstaden Örebro. För gratis prenumeration eller adressändring kontakta material@hkm.se eller fax 019 - 10 84 30. Glöm inte att ange namn och fullständig adress.

Cecilia Frost 073-363 16 61 cf@hkm.se

40 Utgivare HKM Publishing AB Redaktionell och grafisk produktion HKM Publishing AB Tryck

LEDARE

44

» Love, peace and understanding? Är du en vän av rubriken? Klarar du av det? Det är inte alltid lätt att vara överens, ibland kan det övergå i att du blir osams. Vi vet att i krig så är det alltid för många förlorare. Hur skall du undvika detta? Jag har länge funderat och kommit fram till att grunden ligger i språkandet. Kan du att börja med uttrycka dig tydligare så att en konflikt undviks? Jag menar att valen av orden är avgörande. Tänk till före och framför allt undvik de hårda orden. Träna på att bli bättre, intressera dig för orden.

2 Marknad

Har du en vän eller kollega som du innerligt gärna vill bli kontant med igen? Förklara på ett enkelt sätt att du saknar personen och dess sällskap. Be om ursäkt om du gjort något fel. Sträck ut handen och uttryck dig på ett korrekt sätt och du kan återskapa förtroendet.

Trevlig läsning av ett nytt nummer av Marknad Örebro. Stefan Hallenius


Inspiration fĂśr hela personalen!

Kjell Enhager

Kjell är en fÜreläsare i världsklass. År 2009 fick han Stora Talarpriset. Tusentals människor har fütt kraft och styrka av hans budskap. Man glÜmmer honom aldrig! Kjell Enhager är en favorit och fÜrebild büde hos andra fÜreläsare och hos den breda publiken. Nu har vi lyckats locka Kjell att gÜra ett fütal exklusiva framträdanden. Kjell är fantastisk pü att fü människor att tro pü sina mÜjligheter och hitta inre mülbilder. Ge dig själv och din personal en verklig nytändning. MÜt Kjell Enhager!

PISKA, MOROT ELLER LUST? Foto: Mikael NordstrĂśm/NPP

Om motivation i arbetslivet

Fullständig turnÊplan:

www.billyheil.se

Münd 22 okt kl 13.00 - 15.30 eller kl 18.30 - 21.00 Stora Hotellet, Örebro EntrÊ 550:- (+ moms) Kaffe ingür Anmälan & info: www.fortbildarna.se tel 019-10 04 10

Örebros bästa buffÊ!

www.ijuletid.com

13 dec Cassels Konserthus, Grängesberg kl. 19.30 FÜrkÜp: Ludvika Turistbyrü tfn 0240-860 50 + Üvriga turistbyrüer i Dalarna samt www.visitsodradalarna.se FredagskÜren medverkar.

20 dec Nora kyrka kl. 19.30 FÜrkÜp: Leon. Sandberg Bosättningsaffär 0587-100 71, Storg. 12-14 i Nora

Nora KammarkĂśr medverkar.

KONFERENS & RESTAURANG %UXQQVSDUNHQgUHEUR‡7HO‡ZZZVYDODQQX

ijuletid

Personlig trän ä ing Motionsform är ett familjeägt gym med trevliga och fräscha lokaler bakom Krämaren! Kom gärna och provträna en güng, se Öppet Hus-tider pü www.motionsform.se.

Justt nu nu: u:* Årskkoort 250kr/mün, inkll. 4x30 min med personligg trräänarre. ppge koodenn �M Marrkknad�. * Gäller t.o.m. 2012-10-31. Årskort 250 kr/mün (alt. 3000 kr/ür). GÜran Personlig tränare

Vi erbjuder även ürskort dagtid 200 kr/mün , 3-münaderskort 1110 kr och 10-kort 700 kr.

½QQFUt.JUUJDJUZt$JSLFMHZNt3FMBY   XXXNPUJPOTGPSNTFtJOGP!NPUJPOTGPSNTF t,ĂšQNBOHBUBO ÍƒÂ˝SFCSPt ̓  

Alesia Personlig tränare


CYAN MAGENTA GUL SVART

Konecranes förvärvar i Örebro Den sista augusti förvärvade Konecranes Nea Lyftdon i Örebro och Västerås. Samtliga 12 medarbetare går över till den nya ägaren, Konecranes, för vilka övertagandet är en viktig del av strategin att etablera sitt servicekoncept i Närke.

Mötesplatsen Örebro Örebro börjar hösten med en rivstart när det gäller företagsmöten. Under september stod man värd för fyra större möten vilka tillsammans inneburit 7 000 gästnätter. Örebro har redan tidigare varit en återkommande mötesplats för medicinska möten, och under september månad ägde både Barnaudiologisk kongress med 400 medlemmar som samlades under tre dagar vilket sedan följdes av Grant Thorntons kunskapsvecka i Örebro vilken avslutades med en Get Together då närmare 1 000 konsulter och revisorer samlades. Detta tillsammans med både SiteVisions två dagar med 400 deltagare och Urologernas höstmöte med 700 deltagare visar att Örebro håller på att etablerar sig som en mötesstad att räkna med. Örebro Convention Bureau jobbar strategiskt med att få fler att förlägga sina möten till Örebro, en del i arbetet är att göra Örebro än mer attraktivt som mötesstad. – Glädjande nog ser vi ett tydligt resultat bland annat genom en ökning i antalet företagsmöten där vi historiskt sett inte varit en ”top of mind” destination men där de senaste årens offensiva säljstrategi börjar ge resultat, förklarar Pernilla Körberg Törnqvist, chef på Örebro Convention Bureau.

Fortsatta flygturer till Medelhavet från Örebro Även nästa sommar kommer örebroarna att kunna flyga mot varmare trakter från hemmaplan. Ving kommer att fortsätta att ha avgångar till Turkiet, Cypern, Mallorca och Rhodos från Örebro flygplats. – Att Ving satsar vidare på Örebro Airport är av stor betydelse för vår region och för oss som flygplats. Vi välkomnar med glädje nästa sommars program, säger Håkan Nilsson, marknadschef Örebro Airport. Till Turkiet går den första flygturen den 24 april medan de övriga kommer igång under maj månad. Resorna fortsätter sedan fram till månadsskiftet septemberoktober. – Det känns roligt att vi kan fortsätta att erbjuda alla ressugna örebroare smidiga och bra flyglösningar direkt från Örebro. Turkiet, Cypern, Mallorca och Rhodos är några av våra mest populära destinationer, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Konecranes är en världsledande koncern inom lyftutrustning över hela världen. Företagets historia går tillbaka ända till 1910 då man började som reparatör av elektriska bilar, men sedan dess har man snabbt etablerat två avdelningar inom sin verksamhet: service och utrustning. Inom utrustningsavdelningen tillhandahåller man kranar, komponenter och materiallösningar till en mängd olika industrier inklusive varv, hamnar och tillverkningsindustrin. NEA Lyftdon arbetar med Örebro som bas över hela Mellansverige och erbjuder service, reparationer och ombyggnationer av samtliga fabrikat. – Lyftdon är en verksamhet som funnits länge inom NEA med fokus på underhåll och reparationer av kranar och materialhanteringsutrustning. Verksam-

heten har dock inte varit någon kärnverksamhet för NEA och det har under senare tid blivit tydligt att vi framgent kommer att få det allt svårare att utveckla verksamheten. Vi ser det som en bra affär både för NEA och för våra anställda, som nu får bättre möjligheter att utveckla sin kompetens och lyftdons verksamhet inom ett företag där denna verksamhet är central, säger NEA:s koncernchef Fredrik Sederholm.

Fler bostadsrätter i Rynninge NCC Construction kommer att bygga 20 bostadsrätter i kvarteret Omgången 1 på Rynningeåsen. Ordern kommer från Svenska Hyreshus och är värd 23 miljoner kronor. Den hustyp som kommer att byggas kallas P303 och innebär i sig en kort byggperiod med ett välplanerat och energisnålt hus som resultat. Den specifika modellen som kommer att byggas på Rynningeåsen är P303 Tvåvånings Flerbostadshus, marknära bostäder i två plan där samtliga boende på entréplanet har tillgång till en uteplats och de på övre våningen en veranda. Lägenheterna är smart planerade med genomgående parkettgolv, helkaklade badrum och

gott om plats för förvaring. Storleken på de 20 lägenheterna kommer att vara på 67 eller 83 kvadratmeter. – P303 är ett perfekt val för ett område där suget efter bostäder är stort eftersom den standardiserade byggprocessen och det låga priset på lägenheterna gör att inflyttning kan ske snabbare, säger Henrik Lindblad, marknad- och affärschef för P303 på NCC Construction. P303 ligger helt rätt i tiden när det gäller driftskostnader och klimatpåverkan då energianvändningen i de områden som hittills byggts ligger långt under rådande byggnorm. – Vi är nöjda med att samarbetet med NCC fortsätter. Efter ett första projekt på 62 lägenheter vidareutvecklar vi nu Rynningeområdet i Örebro med populära och hållbara bostäder för framtiden, säger Misha Moeremans d'Emaus, vd på Svenska Hyreshus AB. Arbetet började under september månad och de nya bostadshusen beräknas stå färdiga under sommaren 2013.

Vi tycker som du. Helgen är bäst! Vi har utdelning på helgen när observationen är som högst och folk har mer tid att läsa. Läs mer på www.sdr.se. Välkommen att kontakta Martin Säretun.

4 Marknad

OSMUNDGATAN 2, 703 63 ÖREBRO TEL 019-10 49 40, MOBIL 0703-09 25 58 E-MAIL sdr512@sdr.se


På Brandstorps Gård med anor från 1800-talet kan vi erbjuda er en minnesvärd vistelse. Här kan ni slappna av, umgås eller konferera precis som ni vill. Vi skräddarsyr vistelser efter era önskemål. B&B (Rum & Frukost) • Självhushåll Kurs och Konferensrum • Mini relax • Aktiviteter

Varmt välkomna! www.naturliv.se info@naturliv.se 019-46 92 30

VälkommentillDanskeBankpåEngelbrektsgatan4,igamlaRiksbankshuset! Individuellochkvalificeradrådgivning,försåvälföretagsaffärersomprivatekonomi.

Engelbrektsgatan4,Örebroellerring019-7641000.


CYAN MAGENTA GUL SVART

Rätt kompetens på rätt plats Fram till år 2023 kommer de 14 största branschsektorerna i Hallsberg, Laxå och Askersund att behöva ersätta 6 686 personer. I en nyligen framtagen prognos berättar de aktuella arbetsgivarna om sina kompetensbehov.

Synpunkter på budgeten Efter att Anders Borg företagit den traditionella vandringen med höstbudgeten ser Företagarna både för- och nackdelar med den lagda budgeten. Medan man å ena sidan välkomnar investeringsavdraget så finns det en åtgärd man saknar i en konjunktur man menar är snabbt inbromsande. Företagarna konstaterar att budgeten innehåller flera långsiktiga åtgärder, och att den rejäla sänkningen av bolagsskatten är bra som kapitalinjektion i hela bolagssektorn, men menar att för att öka anställningskraften hos de medelstora företaget så behöver arbetsgivaravgiften sänkas. – Kostnaderna för att anställa är det största tillväxthindret för våra medlemsföretag. Vårt förslag på ett arbetsgivaravdrag sänker arbetsgivaravgiften med nästan 10 procent och ger möjlighet till 78 000 nya jobb inom tre år, säger Lars Jagrén, chefekonom för Företagarna.

Enligt de intervjuade arbetsgivarna är en av de absolut viktigaste faktorerna för att hitta rätt kompetens i framtiden en samverkan mellan utbildningssamordnare och näringslivet. Något som också kommer till uttryck är en önskan om att ungdomarna har en kunskap om det lokala arbetslivet. – För oss är kvalitet helt avgörande. Ett gott samarbete med skolan och samhällets övriga aktörer ger oss möjlighet att säkra rätt kompetens för vår verksamhet, både på kort och på lång sikt. Därmed

kan vi erbjuda våra kunder kvalitet i leveranserna, berättar Britt Salomonsson, personalchef Posten. Syftet med prognosen är att ge en nulägesbeskrivning och identifiera framtidens utbildningsbehov. – Prognosen blir ett viktigt underlag för bättre matchning och utbildningsplanering, förklarar Anette Granberg, projektledare på Regionförbundet Örebro för regeringsuppdraget att etablera kompetensplattformar i Örebro län. Under hösten kommer även prognoser att tas fram för västra delen av länet vilket innefattar Karlskoga och Degerfors samt för den östra delen där Örebro, Fjugesta och Lekeberg är belägna. – Att arbetslivet har tillgång till rätt kompetens är en förutsättning för regionens tillväxt, säger regionråd Irén Lejegren.

Shoppingbiljett för mer parkering

Ny akvavit för Bergslagens Destilleri I samband med Stockholm Beer & Whisky festival var det premiär för Bergslagen Destilleris tredje egna produktion för i år. Det är akvaviten Örebro Julakvavit som nu sett dagens ljus. Snapsen är en klassisk julakvavit som är kryddad med pomerans, ingefära och kummin och är tänkt att passa bra tillsammans med de rätter som traditionellt förekommer på det genomsnittliga julbordet. Första upplagan är begränsad till 1 000 flaskor och kommer dels att finnas på systembolagen i Lindesberg, Nora och Örebro, dels som beställningsvara från valfritt systembolag ute i landet tack vare den nya logistiktjänst som införts för lokalproducerade produkter. – Det känns inspirerande att nu även ta fram en egen julsnaps. Denna gång lyfter vi fram Örebro och det fantastiska slottet som står mitt i staden. Örebro slott (eller Örebro hus som det då hette) intogs 1434 av Engelbrekt, som senare fick borgen som sin förläggning och det är från historien vi fått inspiration till etiketten, säger vd Mats Lihnell.

Att parkeringsplatser, eller den uppfattade bristen på de samma, har varit ett ämne för diskussion i Örebro är ingen hemlighet. Nu har City Örebro tillsammans med kommunen, parkeringsföretag och näringsidkare slagit sina kloka huvuden ihop för att lösa problemet.

Shoppa tillbaks P-avgiften

Resultatet har blivit shoppingbiljetten, ett pilotprojekt man hoppas ska locka kunderna tillbaka in till stadskärnan. I projektet ingår, förutom kommunen och City Örebro, 101 olika butiker, kafér och frisörsalonger. Tanken är att när man parkerar i något av citys parkeringshus så får man en biljett av vilken man lägger hälften i bilens fönster och tar med sig den andra halvan. När man handlar för mins 200 kronor hos någon av de anslutna näringsidkarna så får man 20 kronor tillbaka. – Man kan bara använda biljetten en gång hos varje näringsidkare under en dag, men man kan använda den hos samtliga anslutna under den dagen, så är man ute på en shoppingrunda så kan man mycket väl få tillbaka vad parkeringen har kostat, berättar Lena Atterling som är projektledare för Shoppingbiljetten. Projektet startade officiellt fredagen den 28:e september och kommer att löpa fram till midsommar 2013, då det ska utvärderas. Förhoppningen är naturligtvis att man ska finna att det slagit väl ut och att Shoppingbiljetten ska leva vidare. Information ska finnas i de parkeringshus som drivs av Q-Park och Europark, hos de anslutna näringsidkarna samt på websidan shoppngbiljetten.se

Ta med dig en vän och spela tennis, badminton, pingis eller squash i Backahallen BADMINTON SQUASH TENNIS PINGIS RACKETSHOP

6 Marknad

Boka tid på : 019-33 11 10 eller www.backahallen.com


FÄRSKT, GOTT KAFFE PÅ JOBBET? DRO DROTTNINGGATAN TTNINGGAATAN 7 ÖREBRO TEL: 019-260 777 INFO@KAFFEMA INFO@KAFFEMASTAREN.SE STAREN.SE KAFFEMASTAREN.SE KAFFEMA STTAAREN.SE MÅN-FRE 10-18 LÖRDAG 10-15 STÄNGT SÖNDAG ST TÄÄNGT

Vi har helhetslösningen för dig och ditt företag. Leasa, hyr eller köp en maskin från oss. Vi tillhandahåller service för maskinen och fyller på kaffe. Enkelt och smart. Vi anordnar även kaffe- och teprovningar. Kontakta oss för mer information eller besök vår butik. Välkommen till vår värld av gott kaffe och trevliga stunder!

Följ och gilla oss på Facebook.

Konferens med lyxiga Relaxen Konferera i något av våra konferensrum, för 50 respektive 12 personer. De är utrustade med all teknik ni behöver och ligger i anslutning till Relaxen. Relaxen har under hösten byggts om och kan nu erbjuda ett nytt, öppet och fräscht varmrum. Även en ny bastu med stora glaspartier ut mot relaxrummet – båda är gemensamma för damer och herrar. Relaxrummet har blivit ljusare och öppnare. Barmenyn frestar med många läckra smårätter. Dryckesmenyn är omfattande med bl a ett mycket spännande ölsortiment. Lunchen avnjuter ni i Restaurang Gustavsvik.

Arbete och Relax är en oslagbar kombination! Välkommen att boka: Telefon 019-19 69 40 E-post relaxen@gustavsvik..se

Öppet: mån-fre 9.00-21.00, lör-sön 9.00-19.00


CYAN MAGENTA GUL SVART

ÖSK Fotbollsklubb Svarar för 52,6% av rösterna Äger 10% av kapitalet

Spelarinvest AB

ÖSK Elitfotboll AB

Svarar för 47,4% av rösterna Äger 90% av kapitalet

ÖSK Elitfotboll AB ÖSK Fotboll är med stor sannolikhet på väg ut ur den allsvenska serien och ner i Superettan. Årets trista resultat sätter sin prägel på många Örebroare som med insändare i tidningar, synpunkter i sociala medier och så kallat ”upprop” med krav på förändringar vädrar sitt missnöje alternativt föreslår förändringar. Det är inte så konstigt då ÖSK tillsammans med Gustavsviksanläggningen och Peter Flack kanske har varit Örebros främsta varumärken under de senaste åren. Efter stora ekonomiska problem och konkurshot 2004-05 ombildades ÖSK Fotboll. I princip all verksamhet flyttades från ÖSK Fotbollsklubb till ett nybildat aktiebolag – ÖSK Elitfotboll AB. Detta bolag ägs av dels ÖSK Fotbollsklubb, dels av Örebro Spelarinvest AB. Se vidare ovanstående illustration.

Örebro Spelarinvest AB Örebro Spelarinvest AB startade sin verksamhet under 2004. Avsikten med bolaget är att genom tillhandahållande av riskkapital medverka vid anskaffning och försäljning av fotbollspelare. ÖSK Fotboll hade under ett antal år uppvisat dålig ekonomi och under våren 2004 befann sig föreningen i en ekonomisk kris. Svenska Fotbollförbundet ställde krav på att ÖSK Fotboll per 2004-06-30 skulle uppvisa en kontrollbalansräkning med ett positivt 8 Marknad

eget kapital. Under maj och juni 2004 samlades drygt ett 20-tal intressenter för att förverkliga idén om att bilda ett riskkapitalbolag. Vid sidan av flera andra insatser för att förbättra föreningens ekonomi skulle detta bolag i sin tur investera i andelsbevis i ÖSK Fotbolls spelartrupp. Därmed skulle föreningens kontrollbalansräkning enligt ovan uppvisa ett positivt eget kapital. Bolaget bildades i mitten av juni 2004. Efter förhandlingar med ÖSK Fotbolls styrelse slöts den 30:e juni en överenskommelse mellan parterna. Denna innebar att Örebro Spelarinvest AB investerade 5,55 miljoner kronor i 29 spelare ur ÖSKs fotbollstrupp, mot att vid spelarförsäljningar erhålla del i ersättningen. Aktieägare i Örebro Spelarinvest AB beslutade 2007 att genomföra en nyemission. Målet med denna var att uppnå en bredare ägarbas och därmed en ökad kapitaltillgång för att anskaffa fler skickliga fotbollsspelare. Målsättningen var då att åstadkomma en utdelning med jämn tillväxt över tiden och med en direktavkastning i linje med den svenska aktiemarknaden. Örebro Spelarinvest AB ägdes ursprungligen av 22 företag och privatpersoner. Örebro Spelarinvest ABs första styrelse bestod av Curt Gruvaeus, ordförande, Urban Martinsson, Hans Melin, Sören Persson och Björn Åqvist.

ÖSK Elitfotboll AB Bolaget bildades 1:a januari 2006 efter namnändring av det tidigare ÖSK Försäljnings AB. Ett av de främsta skälen till en bolagisering av elitverksamheten var att på ett bättre sätt kunna tillgodogöra sig riskkapital från intresserade placerare. Ägare av ÖSK Elitfotboll AB är ÖSK Fotbollsklubb som svarar för 52,6 procent av rösterna och äger 10 procent av kapitalet samt Örebro Spelarinvest AB som svarar för 47,4 procent av rösterna och äger 90 procent av kapitalet. ÖSK Fotbollsklubb överlät i januari 2006 elitlicensrättigheterna till ÖSK Elitfotboll AB, det vill säga rätten att delta i Svenska Fotbollförbundets tävlingsverksamhet. ÖSK Elitfotboll AB ska vara organiserat på ett ändamålsenligt sätt, anpassat såväl affärsmässigt som sportsligt till dagens krav på en modern idrottsverksamhet. Inom ÖSK Elitfotboll AB organiseras verksamheten i fyra enheter – Administration, Elitlag, Sportadministration/rekrytering och Marknad. Jan Karlsson är vd i bolaget sedan 1:a september 2006. Att lämna den allsvenska fotbollen och återfinnas i Superettan 2013 kommer att innebära stora ekonomiska och organisatoriska konsekvenser. Ett halvårsmöte ska hållas 28:e oktober – på dagen 104 år sedan ÖSK bildades.


Mat är det bästa vi vet

Pannlampa

119:-

Vi är vad vi heter, ett KĂśk som dagligen serverar mat till affärsluncher, fĂśdelsedagar och ďŹ rmafester m.m. – Mat är det bästa vi vet och vi hjälper Er gärna!

Ord. pris 179:-

Välkommen att boka catering, fest eller bara äta en god lunch pü nügon av vüra golfrestauranger, City & MosjÜ. Dagens Lunch:

Stavlampa

Batteriladdare

Ord. pris 139:-

Ord. pris 399:-

75 75::-

UĂŠÂ?Â?ĂŒÂˆ`ĂŠĂ“ĂŠĂ€BĂŒĂŒiÀÊ ĂŠ >ĂŒĂŒĂŠĂ›BÂ?Â?>ʓiÂ?Â?>˜ UĂŠ-ĂŒÂœĂ€ĂŠĂƒ>Â?Â?>`ĂƒLĂ•vvj UĂŠ ĂžL>ÂŽĂŒĂŠLĂ€Â&#x;` UĂŠFÂ?ĂŒÂˆ`Ăƒ`ÀÞVÂŽĂŠEĂŠÂŽ>vvi

2 249:49:-

na! Varmt välkom En riktig bygghandel Kumla-BjÜrka 206 206, 6, T Telefon e elefon 019-57 09 05, www www.xlbjorka.se .xlbjorka.se Öppet: Mündag – onsdag 7–17, T Torsdag orsdag o 7–18.30, Fredag 7–17, LÜrdag 10–13

KĂ–KET [pĂĽ banan] CITY & MOSJĂ– Catering & FestfĂśrfrĂĽgningar 070-275 75 35, 019-22 53 14, info@koketpabanan.se

M Med ed reservation fÜr slutfÜrsäljning och eventuella tryckfel. Rabatter och rek. ca priser baseras pü leverantÜrernas bruttoprisli bruttoprislista. sta.

Vi Vi är Üver 100 bygghandlare bygghandlare som om är certifierade träexperter. träexperter. Hitta oss pü xlbygg.se

1SemiäS y n oktobeS 26

tt Lite ny tt Ü n e lit l u lite J l! u k Jätte i Nu

A M R L S A J H 

     MMFSUJDOFUTF F PLBOVSJOH 4VDD¤OGPSUTÂ&#x;UUFSC


10 Marknad


Peter Johansson – centralfigur i Örebro Sportklubb

Text Per Å Knutsson Foto Martin Henningsson

– Att få vara nära barn och ungdomar nästan varje dag och att se dem växa upp och utvecklas är det som är min drivkraft som klubbchef i ÖSK Ungdom – annars hade jag inte varit kvar, berättar Peter Johansson. Örebro Sportklubb Ungdom är en av de sju grenföreningar som idag ingår i ÖSK Alliansen. De övriga är ÖSK Bandy, ÖSK Bowling, ÖSK Fotboll, ÖSK Handboll, ÖSK Innebandy samt ÖSK Söder. ÖSK Ungdom bildades 1988 ur den dåvarande Ungdomssektionen i samband med Örebro Sportklubbs omorganisation samma år. De olika sektionerna under ÖSK Huvudstyrelse ombildades då till juridiskt och ekonomiskt fristående grenföreningar som samlades under paraplyorganisationen ÖSK Alliansstyrelse. Peter Johansson är född i Örebro 1963, uppvuxen de första fem åren i Markbackens bostadsområde och sedan i Glanshammar tillsammans med lillasyster och lillebror. Sedan blev det Glanshammars skola, Olaus Petri och gymnasiet i Risbergska skolan.

Orvar Bergmark påverkade mig Idrottslivet för Peter började naturligt i Glanshammars IF, där han ägnade sig åt i första hand fotboll och tennis.

Men eftersom även bandy låg honom varmt om hjärtat fick han vända sig till Lillkyrka IF, som var en av de få kvarvarande bandybastionerna i trakten. Han hann också med att spela hockey i Örebro Ishockeyskola. – På något sätt kom jag i kontakt med Orvar Bergmark. Det var runt 1985 och han ansåg att jag borde välja bandy framför hockey. Inför en så stor auktoritet valde jag förstås bandyn och Örebro Sportklubb. Jag blev till råga på allt anställd 1985 som ungdomskonsulent i klubben, där jag redan 1982 hade börjat som ideell ungdomsledare. Marknad Örebros utsände sitter tillsammans med Peter Johansson i foajén till Örebros äldsta hotell. Det är en elegant lounge med blankpolerade marmorplattor i golvet, vita väggar och riktigt stora glasade fönster, både mellan de skilda delarna i foajén och i fasaden.

första året bestod verksamheten av tre idrotter som sysselsatte 300 barn och ungdomar, säger Peter. Peter Johansson har varit ÖSK Ungdom trogen sedan dess med ett par undantag. Ett år jobbade han vid SISU Idrottsutbildarna och under nästan ett år var han utlånad till ÖSK Fotboll som sportchef 2004-2005. Peter Johanssons idrottsliga bakgrund som ledare är imponerande – både teoretiskt och praktiskt. Hans kunskaper om hela Örebro Sportklubb är stora och omfattande. Sannolikt är det ytterst få, som idag är så insatta i Örebro Sportklubbs totala göranden och låtanden – oavsett grenförening – som Peter Johansson. Peter tilldelades 2003 Örebro Sportklubbs främsta utmärkelse – Guldmedaljen. Ett nog så gott tecken på hans betydelse för ÖSKs utveckling. Endast 95 medlemmar har fått detta erkännande sedan 1908.

ÖSK Ungdom bildas

Ungdomarna i centrum

– 1988 bildades alltså ÖSK Ungdom och jag blev klubbens förste anställd. Det var legendariska ledare som Nils Hedman och Johnny Lindahl som rekryterade mig, varför jag inte började en utbildning vid GIH i Örebro. Det

ÖSK Ungdom strävar efter att vara en idrottsförening som präglas av glädje, öppenhet och ett ökat välbefinnande hos barn, ungdomar och vuxna. En god idrottsutbildning, personlig utveckling och meningsfull fritid är inne-

börden i mottot ”Ungdomarna i centrum!”. ÖSK Ungdom har under många år haft en nedtecknad och mycket ambitiös handlingsplan innefattande visioner inför framtiden. Den har uppdaterats ständigt. Peter har ett utmärkt minne. Hans ordförråd är rikt och han uttrycker sig väl. Hans engagemang och argumentation kring ÖSK Fotbolls nuvarande trista läge i den allsvenska absoluta bottenregionen är smittande och ger intryck av stor trovärdighet. – Idag består ÖSK Ungdom av nästan 1 800 barn och ungdomar. Klubben sysselsätter 350 ideella ledare och har 14 heltidsanställda och fyra personer på deltid. Den årliga omsättningen har passerat 20 miljoner kronor. Därmed är ÖSK Ungdom länets största barnoch ungdomsförening.

Från källare till eget klubbhus De första tolv åren var klubbens administrativa lokaler placerade i Idrottshusets källare, men 2000 stod ÖSK Ungdoms eget klubbhus färdigt vid Ekäng. Klubbhuset rymmer 15 kontorsplatser, två konferenslokaler, en stor cafeteria, fyra omklädnadsrum samt ett sovloft för 40 personer. Forts. 12

»

Nummer 9 2012 11


» – Idrotterna idag är bandy, fotboll,

handboll och innebandy. Varje idrott har en huvudansvarig för respektive administration, planering och utveckling. Som samordnare har vi en verksamhetsansvarig som är Jörgen Gustafsson, berättar Peter och fortsätter. – Fotbollsverksamheten är vår klart största med cirka 800 aktiva flickor och pojkar. Våra verksamheter bedrivs i första hand på planer och i hallar i närheten av klubbhuset vid Ekäng och Ladugårdsängen, varför vårt upptagningsområde främst är Örebros södra och östra stadsdelar. Men en del av idrotterna hämtar vi från barn och ungdomar från hela länet. ÖSK Ungdom bedriver sedan starten 1988 en riktad verksamhet för barn mellan fyra och sju år. Den kallas barnidrott och består av två delar – bollkul och idrottsskola.

Arrangemang – ÖSK Ungdom svarar för cirka 15 cuper och camper varje år. Den mest omfattande cupen som vi ensam arrangerar är Örebrocupen Innebandy med fler än 400 lag och med cirka 6 000 deltagare och fler än 4 000 medföljande föräldrar. Den omsätter för oss årligen omkring fyra miljoner kronor, berättar Peter entusiastiskt.

– Arrangemang, där vi står som ensam arrangör, lockar omkring 30 000 turister till Örebro varje år. Tillsammans med Adolfsbergs IK, BK Forward och Karlslunds IF arrangerar vi också Örebrocupen i Fotboll, som drar cirka 300 lag sommartid och 150 vintertid med medföljande vuxna till Örebro. Inga dåliga siffror för Örebro kommuns turismintäkter!

Konstgräsanläggning – ÖSK Ungdoms konstgräsanläggning på Ekäng invigdes i juni 2010 och består av en elvamannaplan och en sjumanna – totalt 10 000 kvadratmeter konstgräs. Det blev ett fantastiskt tillskott för vår verksamhet, menar Peter och fortsätter. – Förutom ÖSK Ungdoms egen verksamhet nyttjas planerna också av flera kommunala och privata skolor samt många lokala fotbollföreningar. Denna konstgräsanläggning är det investeringsmässigt största projekt ÖSK Ungdom genomfört i sin snart 25-åriga historia – 11 miljoner kronor! Hotellfoajéns internationella prägel där vi sitter och samtalar förstärks av engelsk- och tysktalande gäster som checkar in på hotellet framför våra ögon. Vi sitter bekvämt i mörkgrå clubfåtöljer. Loungen är möblerad i

svart, grått och stramt lila. En del av marmorgolvet är belagd med en elegant gulfärgad ryamatta som dels effektivt dämpar sorlet där vi sitter och samtalar, dels tar upp tonen i de dörrpartier – i både karm och blad – som är utformade i stilfull massiv gulmetall.

Partners ÖSK Ungdom samarbetar idag med flera aktörer. Inom ÖSK-familjen är det samtliga grenföreningar, Damklubben, Tioårsföreningen och det illustra sällskapet Svarta Handen med nästan bara gamla ÖSK:are – såväl aktiva som ledare. ÖSK Ungdoms huvudpartners är Bauhaus, Elite Stora Hotellet, laget.se, McDonalds, Puma och Stadium. Men Peter Johanssons nätverk är många och de informella kontakterna desto fler. Vi lämnar hotelloungen efter vårt livliga samtal och passerar en smakfullt designad stor platt-TV som via CNN ger de senaste internationella nyheterna i världen – som vanligt tyvärr nästan bara trista. Oktobersolen lyser med sin frånvaro och ett lätt strilande regn faller från skyn. Nu är det höst i Örebro 2012.

Forts. 14

12 Marknad

»


RES KOSTNADSEFFEKTIVT OCH BEKVÄMT I TJÄNSTEN Genom Länstrafikens Företagskort för företag, myndigheter, kommuner, landsting och andra organisationer blir tjänsteresandet:

Besök det personliga hotellet i Örebro. Best Western City Hotel. Vi hälsar er varmt välkomna till oss. • • •

• enkelt och smidigt • prisvärt och flexibelt • miljövänligt och hälsosamt • effektivt och avkopplande

Hotellet ligger centralt beläget och har parkeringsplatser precis bredvid husknuten. Koppla av med en semestertur till Örebro. Vår frukostbuffé står framdukad för din skull.

Slå oss en signal så hjälper vi till med era önskemål. 019-601 42 00

BEST WESTERN —————————————————

Läs mer på: www.lanstrafiken.se/foretag

För oss som är på väg i Mälardalen

City Hotel Örebro Kungsgatan 24, 702 24 Örebro Epost: info@cityhotelorebro.se www.cityhotelorebro.se

www.lanstrafiken.se

back Peter Jö

Conventum Arena 23, 24 november www.julgalan.se / 0771-130 140


CYAN MAGENTA GUL SVART

Peters favoriter Mat– Röding Dryck – Öl som Jelen Pivo eller en Smithwicks Bok/författare – ”Världens bästa coach” av Jim Thompson Film – Agent 007-filmerna Musik – ELO Bil – Lexus Idrott – Det mesta, men bandy om jag måste välja Hobby – Friluftsliv och resor till Kroatien Kuriosa – Dubbel SM vinnare för B-lag i bandy som spelare, SM vinnare med P-17 i inomhus fotboll som ledare Familj – Hustrun Susann samt sönerna David, 18, och Adam, 15 Bor – I ett gult hus i Sörby

14 Marknad


Clarion Loves after work Clarion Afterwork Från 15.30 och hela kvällen Happy Bubble 15.30 - 17.00 Boka bord 019- 670 67 07 www.clarionorebro.se

IT-Hantverkarna presenterar Molnet! Office 365 erbjuder företag bättre affärsstöd och sänkta IT-kostnader. Ring 019-500 15 20 så berättar vi mer!

#LARION(OTEL«REBROs+UNGSGATANs«REBRO

 : : : , 7 + $ 1 7 9 ( 5 . $ 5 1 $ 6 ( 

Introduktionspris från 171.900 kr * Provkörningspremie så långt lagret räcker. **Räntekampanj t o m 31 mars 2012. Honda Finans: Effektiv ränta inklusive ordinarie avgifter 5,10%. 34380 kr kontant, 0% restvärde. Löptid 84 mån. Årsränta 3,99% (120313). Räntan kan komma att justeras beroende på Honda Finans upplåningskostnad. Går ej att kombinera med andra avtal, kampanjer eller rabatter. Motor: 1.4 i-VTEC, 100 hk / 1.8 i-VTEC, 142 hk / 2.2 i-DTEC, 150 hk. Bränsleförbrukning: 4,2–6,4 l/100 km. Miljöklass: Euro 5 / Euro 5. Koldioxidvärde: 110-150 g/km. Nybilsgaranti: 3 år/10.000 mil. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Läs mer på honda.se

www.bilforrum.se 019 - 601 20 50 www.bilforum.se Kyrkväge en 63, 703 75 Ör bro. eb Kyrkvägen Örebro. Mån-ffre 9-18, lör 11-14 4. Mån-fre 11-14.


CYAN MAGENTA GUL SVART

Nyutgåva av Whisky & Mat

Text Camilla Johansson Foto Ellinor Hall

Whisky är kanske inte den första dryck som dyker upp i medvetandet när man funderar på vad man ska servera till middagen. Både vin och öl står högre upp på listan över ”serverbara” drycker. Men redan 2009 kom boken som strävade efter att bevisa motsatsen. ”Whisky & Mat” av Jan Groth och Arne Adler presenterade i samverkan med en rad kockar, däribland Roger Hjälm, en mängd recept där whiskyn kom till sin rätt på helt nya sätt. Nu kommer boken i nyutgåva, och Roger Hjälm bidrar med ytterligare nya recept. – Från början var det en ren slump att jag kom i kontakt med Janne Groth. Vi på Taste It blev tillfrågade genom kontakter att genomföra en ”Whisky Dinner” på Café Opera, och ”tycke” uppstod. Vi arbetade tillsammans med både boken och tv, och gjorde även en resa till Skottland tillsammans, berättar Roger Hjälm. I whiskykretsar är Jan Groth ett stort namn, hur stort förstod inte Roger rik16 Marknad

tigt förrän under just den där resan till Skottland när de besökte en rad olika destillerier. Var de än kom så visste alla vem Jan Groth var. I boken berättar Jan Groth om den skepsis han mötte hos många av de kockar han kontaktade för boken när det gällde just att använda whisky i matlagningen, och Roger Hjälm själv var inget undantag. – Min första tanke var att det skulle vara svårt, men samtidigt är det inspirerande att få göra något nytt. Det första jag fick göra var att radera ut ordet whisky ur mitt medvetande och tänka smak istället. Jag minns att vi la upp ett helt bord med olika rätter på Taste It och provade vad som passade tillsammans rent smakmässigt, säger Roger Hjälm. I hans dagliga arbete på Sjökrogen Katrinelund är det inte vanligt att whisky ingår, men sätter han samman en längre meny tar han gärna med drycken i denna, något som uppskattas av gästerna även om det till att börja med

kan mötas med en viss avvaktande attityd. Roger Hjälm är dock van. – Jag minns när vi var på Café Opera med vår Whisky Dinner, det var en massa matskribenter på plats och en kvinna berättade att när ankan serverades så hade hon spontant tänkt att hon ville ha ett glas vin till den, men när hon smakade den tillsammans med whisky så upptäckte hon att det var fantastiskt gott, berättar Roger Hjälm. I nyutgåvan av Whisky & Mat har Roger Hjälm låtit sig inspireras av sin nuvarande arbetsplats på Katrinelunds Sjökrog och Gästgiveri, och Hjälmargösen har en självklar plats i recepten. Tankarna på en helt egen kokbok finns också där. – Det gör det ständigt, men det är alltid bristen på tid som spökar. Jag skulle gärna vilja göra en bok med Katrinelund som utgångspunkt. Det är lurigt det där med nya recept, det är ju alltid någon som gjort det innan, men vad man kan göra är att tillföra något nytt till receptet. Jag tycker bäst om när hela

teamet arbetar fram rätter tillsammans. Någon måste ju ha det övergripande ansvaret, men det måste inte vara någon som bestämmer, konstaterar Roger Hjälm. Han berättar också att det roliga är att man många gånger kan lära sig något från de yngre kockarna som inte hunnit bli impregnerade med en massa förutfattade meningar om hur smaker ska kombineras. – Det var en ung tjej som satt och åt rökt lax tillsammans med Lagavulin, och jag tänkte först att det där kan ju aldrig bli gott, men smakerna blandade sig fantastiskt väl, säger Roger Hjälm. Det främsta projektet för Roger Hjälm är nu att få Katrinelunds Gästgiveri att rulla på året runt. – Nu är det snart dags för julbord och att rulla köttbullar igen. Det ska bli roligt. Förra årets julbord är något av det jag är mest stolt över under min karriär, avslutar Roger Hjälm.


CYAN MAGENTA GUL SVART

Nummer 9 2012 17


CYAN MAGENTA GUL SVART

Cajsa Eylis från försäkringsmäklaren Max Mathiessen.

Rätt försäkringsskydd är avgörande Text Annika Wihlborg

Allt fler företagare väljer att komplettera de skattefinansierade socialförsäkringssystemen med egna, privata försäkringar som täpper till luckor i samhällets trygghetssystem och ökar den personliga tryggheten om man skulle bli sjuk, bli av med jobbet eller råka ut för en olycka. En undersökning från försäkringsbolaget Trygg-Hansa visar att 47 procent av småföretagarna går till jobbet även när de är sjuka. Svårigheten att hitta en ersättare gör att endast 15 procent av småföretagarna stannar hemma och begär sjukersättning. I företagen med färre än fem anställda, säger sig 64 procent jobba även när de är sjuka, medan motsvarande siffra i företag med mellan fem och tjugo anställda är 51 procent. 10 procent uppger att de inte har råd att vara sjuka, medan 13 procent är rädda att tappa kunder. Många företagare drar sig för att sjukanmäla sig eftersom de är beroende av att verksamheten kan fortgå som vanligt.

Utvärdera dina försäkringar regelbundet En sjukvårdsförsäkring ger företagare 18 Marknad

och deras medarbetare snabbare tillgång till vård vid sjukdom eller skada, medan en sjukavbrottsförsäkring, ger skydd om småföretagaren eller en anställd blir sjuk och inte kan jobba som vanligt. Om medarbetare riskerar att bli sjuka och behöver rehabilitering kan företaget behöva en kombinerad rehabiliterings- och sjukvårdsförsäkring. Hittills har sjukvårdsförsäkringsmarknaden för företag till stor del dominerats av paketlösningar, men nu börjar allt fler företag ifrågasätta behovet av paketförsäkringar som inte skräddarsytts utifrån verksamhetens behov. Enligt Cajsa Eylis från försäkringsmäklaren Max Mathiessen kan det löna sig att med jämna mellanrum se över och jämföra olika försäkringsbolag, inte minst sedan antalet aktörer och därmed också konkurrensen har ökat på senare år. Ett grundläggande försäkringsskydd för företagare består, enligt Lars-Åke Adebring, av olycksfallsförsäkring, sjukvårdsförsäkring, livförsäkring och en inkomstförsäkring. Just sjukvårdsförsäkringen är särskilt betydelsefull i familjeföretag som är beroende av att grundaren kan återgå till arbetet så

snabbt som möjligt. Även ersättarförsäkringen är central eftersom den gör att verksamheten kan rulla på som vanligt om du skulle bli sjuk en längre tid.

behöver, ofta för att man glömt att ändra sina försäkringsvillkor i samband med att saker och ting förändras i företaget.

Ersättarförsäkringen räddar firman vid långvarig sjukdom – Med en ersättarförsäkring kan du tillfälligt anställa en ersättare i upp till ett år om du skulle bli sjuk och inte kan driva vidare företaget. För små entreprenadföretag är det särskilt viktigt eftersom det möjliggör ett fortsatt användande av företagets maskiner. Detsamma gäller små lantbruksföretag, som kräver dagliga arbetsinsatser för att fungera, även om du blir sjuk, säger Lars-Åke Adebring. Han rekommenderar att man gör en översyn av sina försäkringar om verksamheten byter karaktär, även om det bara är för ett par veckor eller månader. Kontakta ditt försäkringsbolag och beskriv hur du planerar att ändra verksamheten, så kan de föreslå ett försäkringsskydd som passar dig. Kom ihåg att överförsäkring är ett lika vanligt problem som underförsäkring. Många företagare betalar alltså för försäkringar som de kanske inte ens

Fakta: Sjukförsäkring eller sjukinkomstförsäkring kompletterar ersättningen från Försäkringskassan om du eller en medarbetare blir långvarigt sjuk, medan en sjukvårdsförsäkring ofta ger tillgång till sjukvårdsrådgivning, vårdplanering och specialistvård hos privata vårdföretag. Det är sjukvårdsförsäkringen som gör att du kan ”gå före i kön” om du skulle behöva läkarhjälp. Tänk på att försäkringsbeloppen ofta sänks när efter 60. Ju äldre du blir, desto svårare och dyrare är det alltså att teckna sjuk-eller olycksfallsförsäkring.


Flytta gärna till Örebro slott, eller?

FASTA PRISER Du vet vad du betalar innan resan påbörjas

56 procent av svenskarna kan rekommendera någon bekant att flytta till Örebroregionen, men många känner bara till Örebro slott eller ÖSK… För tredje gången intervjuar CMA Research AB 900 personer om deras bild av vår region. Uppdragsgivare är Regionförbundet Örebro som också är värd för Marknadsmålet denna gång. Kan vi se några trender? Vilka är våra styrkor och svagheter?

Priserna gäller från 1-4 personer Priserna gäller från A - B

Vad mäter en attitydundersökning egentligen? Konsulten Johanna Svanberg, CMA Research AB, presenterar

Kampanjen gäller Måndag 06.00 – Fredag 17.00 Gäller ej Midsommarafton

rapporten Bilden av Örebroregionen.

Välkommen på Marknadsmål på fredag 19 oktober 12.00-13.30 på Elite Stora Hotellet. Anmälan senast 17 oktober via miod.org.

Från City till... Vasastan 79:Örnsro 79:Skebäck 79:Norr 79:Holmen 89:Markbacken 89:Rosta 89:Sörby 89:Hjärsta/Gamla 89:Universitetet 89:Almby 99:Tybble 99:Hjärsta/Nya 99:Varberga 99:Baronbacken 99:Ringstorp 99:Oxhagen 99:Västhaga 99:Ladugårdsängen 99:Aspholmen 99:Nasta 109:Mellringe 109:Vivalla 119:Bista 119:Lundby 129:Bettorp 129:Brickebacken 129:Adolfsberg 129:Lillån 139:Pilängen 139:Ormesta 139:Björkhaga 149:Runnaby 159:Norra Bro 179:-

Marieberg Eker Hovsta Ekeby-Almby Mosås Latorp Rinnkaby Stortorp Kumla Hallsberg Fjugesta Sköllersta Vintrosa Lanna Nora Lindesberg Garphyttan Nerikes Kil Hällabrottet Hallsberg Vretstorp Laxå Glanshammar Lillkyrka Karlskoga Stora Mellösa Odensbacken Ekeby Gällersta Pålsboda Asker Arboga Frövi Täby

199:199:199:219:219:249:249:249:349:499:499:349:349:349:599:699:349:349:399:499:699:799:349:419:699:399:499:249:549:499:699:499:249:-

Priserna är inklusive moms. Fråga alltid efter taxameter kvittot. ÖREBRO FLYGPLATS 229:ÖREBRO-SKAVSTA FLYGPLATS 1600:ÖREBRO-VÄSTERÅS FLYGPLATS 1300:ÖREBRO-ARLANDA FLYGPLATS 2300:-

019–12 30 30 www.taxikurir.se

@ www.miod.org | info@miod.org

LJUD, LJUS & SCENER FÖR:

Även Karaokeanläggningar

Bröllop & fest • Företagsevent Konserter • Modevisningar Turnéer • Mässor Teater m.m.

019-255550

www.ljusonoje.se


CYAN MAGENTA GUL SVART

Foto Ola Kjelbye Fotografi AB

Business

Ny regiondirektör till Akademiska Hus Öst Lars Hagman har utsetts till ny regiondirektör för Akademiska Hus Öst. Han kommer närmast från tjänsten som affärsutvecklare på JM Region Öst och kommer i sin nya roll att driva utvecklingsprojekt i östra Sverige för 800 miljoner kronor. Akademiska Hus Öst är en av sex regioner som tillsammans utgör Akademiska Hus, Sveriges andra största fastighetsbolag. Regionen bygger och utvecklar kunskapsmiljöer i Linköping, Norrköping, Örebro och Grythyttan. Den största kunden är Linköpings universitet med lärosäten i Linköping och Norrköping. – Det är naturligtvis väldigt glädjande att ha fått förtroendet att leda Akademiska Hus Öst. Jag ser fram emot att tillsammans med våra hyresgäster driva utvecklingen av våra campusområden i regionen framåt, säger Lars Hagman. Lars Hagman tillträder tjänsten den 15 oktober.

Varmare golv och lägre förbrukning Efter att ha arbetat i Singapore under många år för Ericsson återvände Herbert Lindgren till Sverige 1998. Det var då han fick idén till det som utvecklades till Elementfläkten. Kalla golv, ojämn uppvärmning och höga uppvärmningskostnader – detta blev vardagen för Herbert Lindgren när han återvände till Sverige efter att ha arbetat under många år för Ericsson i Singapore. – Jag var van vid att ha minst 22 grader varmt inomhus och det var då jag började fundera, berättar Herbert Lindgren där han sitter i en nötbrun Chesterfieldsoffa i det som en gång var disponentvillan för pappersbruket i Örebro. Lösningen var egentligen lika genial som enkel och resulterade i fläktar som sattes i underkant av elementen. Elementfläkten är till synes en genialt enkel konstruktion, men den visade sig inte vara helt lätt och enkel att tillverka. Efter åratal av försök och byte av material till plats kunde till slut Nolato i Götene tillverka Herberts uppfinning. – Det handlar egentligen om enkel fysik där varmluft stiger uppåt och skiktar sig under taket. Det min uppfinning gör är att den ökar cirkulationen i rummet och drar in kall golvluft som värms upp av elementet, säger Herbert. Resultatet blev över förväntan. Fläktarna ökade inte bara cirkulationen av luft – 20 Marknad

de ökade även verkningsgraden på elementen och. sänkte energiåtgången med resultatet att kostnaden för uppvärmningen blev lägre. Och tidigare ohjälpligt kalla golv blev varma. – Om man använder min uppfinning tillsammans med den termostat för element som jag tillhandahåller så sänker man garanterat sina uppvärmningskostnader med minst 20 procent, säger Herbert. Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, det som tidigare kallades för Statens Provningsanstalt (SP), har provat Herberts uppfinning med fullgott resultat. – Min uppfinning passar både för det egna huset som för företagsfastigheten. Med termostaten, som är programmerbar och som fästes på elementet, går det att ställa exakt när man vill ha värmen på och med fläktarna monterade under elementen värms ett rum upp på cirka en timme, påpekar Herbert. – Askums kyrka fick bara 14 grader i kyrkan under den kalla vintern 2008/2009. Man satte in Elementfläkten i februari 2009 och fick upp temperaturen till 19 grader. Därefter började man med intermittent uppvärmning som var möjlig och förbrukningen 2011 mer än halverade från 58741 kWh för 2009 till 25547 kWh för 2011, och samtidigt var det alltid varmt och skönt i kyrkan vid förrättningarna, avslutar Herbert.

B3IT utsedd till Snabbväxare 2012 – för andra året i rad IT-konsultföretaget B3IT har åter igen, för andra året i rad, utsetts till ett av de mest snabbväxande företagen i Sverige. I år hamnar B3IT på plats tolv i tillväxtlistan Snabbväxarna 2012, en lista som presenterar företag som lyckats växa snabbt och lönsamt över en hel konjunkturcykel, det vill säga i sex år i rad. – Tillväxt är viktigt för oss, men kvalitet är ännu viktigare. Vi gläder oss åt utmärkelsen, och tar den som ett kvitto på att vår modell fungerar – att vi fortsätter vinna kundernas förtroende och samtidigt attraherar marknadens vassaste och mest erfarna konsulter, säger Sven Uthorn, koncernchef på B3IT Management. Huvudkontoret ligger i Kista norr om Stockholm samt lokalkontor finns i Göteborg, Malmö, Borlänge, Örebro och Sundsvall. Omsättningen växte med 42 procent till 134 miljoner kronor under 2011. Det var det åttonde året i rad med tillväxt.


Världens bästa progressiva glas! tycker vi...

Carl Zeiss mest avancerade glas finns endast hos oss! Rek pris 8.100:- NU 4.900:- om du vill ha det bästa.

NATURNÄRA KONFERENS BARA 13 KM FRÅN ÖREBRO Dagkonferens 292 kronor exklusive moms. Moderna och bekväma rum för konferens med övernattning. För förfrågningar ring 019-15 45 35 eller orebro.solliden@svenskakyrkan.se

Bettorpsgatan 8 701 17 Örebro Tel. 019-31 16 16 | www.mega-optik.se

www.svenskakyrkaniorebro.se/solliden

16-17 no november vember Con Conventum ventum Ar Arena ena www www.conventum.se/oow .con v entum.se/oo w

Biljetter: www www.ticnet.se .ticnet.se Örebrokompaniet Ör ebr ok ompaniet 019-212121 Åldersgräns Ålder s räns 20 år sg

5 - å rs

jubile

um


CYAN MAGENTA GUL SVART

Business

Snabbaste vägen till Oslo Att ta sig från Örebro till Oslo är lättare sagt än gjort. Nu ska det bli ändring på det och det med hjälp av Karlstad Airport. Direktflyg från Örebro Airport till Oslo går i dag via Köpenhamn och då är det frågan om man egentligen kan kalla det direktflyg... Nu blir det dock lite enklare att kunna ta sig till Oslo från Örebro. Flybolaget Direktflyg är ett flygbolag som för närvarande har nio stycken Jetstream 32 i trafik och en Dornier 328. En Jetstream är ett turbo-prop flygplan som är utrustad med tryckkabin och toalett. Räckvidden ligger på cirka 220 mil. Direktflyg är precis som det låter och deras affärside är att de flyger direkt mellan små och medelstora orter i Sverige som saknar effektiva resealternativ. Flygbolaget är ett renodlat Svenskt flygföretag som

har sitt säte på Dala Airport i Borlänge. Sedan måndagen den 27:e augusti är Direktflyg tillbaka på sträckan Oslo-Karlstad. Linjen kommer att ha två dagliga rundturer måndag till och med fredag. Biljetter finns från 695 kronor enkel väg. Direktflyg har även lagt till Borlänge på linjen, så sträckan Borlänge-Karlstad-Oslo kommer också att vara tillgänglig. Biljetter Borlänge-Oslo finns från 995 kronor enkel väg. Vill du till Oslo snabbt och enkelt så gäller först bil, buss eller tåg till Karlstad och sedan flyg från Karlstad Airport till Gardermoen utanför Oslo. Något att tänka på inför flygresan till Norge är att de inte är med i EU, vilket innebär at Gardermoen har Europas största Taxfreebutik med priser jämförbara dem i Tyskland och Frankrike.

Introducerar nya gasgeneratorer Nitrogen, eller kvävgas, används idag inom en mängd områden. Nitrogenfyllda däck blir allt vanligare och nu lanserar Atlas Copco en ny generation gasgeneratorer. Atlas Copco introducerar nu sin 3-serier av kväve,och syregasgeneratorer för utvinning av gas. Med denna nya typ av gasgeneratorer kan företag dels expandera sin befintliga tryckluftsinstallation och dels producera sin egen kväve,- och syrgas och detta kan nu ske oberoende av tillgång på plats. Gasen kan också tillverkas med gas betydande stordriftsfördelar samt att de nya generatorerna sparar på driftskostnader. Atlas Copcos nya serie av gasgeneratorer är utformade för att uppfylla de högsta renhetskraven och kan köras ekonomiskt för både stora och små applikationer. Dessa generatorer utvinner gasen på plats och detta gör att det blir mer hållbart och kostnadseffektivt än gas som levereras i flaskor eller bulk, eftersom tillverkning eliminerar de operativa och administrativa kostnader för beställning, transport, lagring och leverera flaskorna eller bulkvätska i kryogena tankar. Med oberoende tillförsel av kväve och syre, är företagens efterfrågan på gas alltid uppfylld i tid, till lägsta kostnad. 22 Marknad

– Med den här nya serier av gasgeneratorer kommer våra kunder att dramatiskt öka produktiviteten. Vi hjälper dem att upptäcka outnyttjad spara potentialer genom stordriftsfördelar: kombinera sina tryckluftssystem med produktion av kväve och / eller syre, som betjänar deras specifika behov, säger Koen Lauwers, vice ordförande Marknadsföring av Atlas Copcos Industrial.

Det finns inget coolare Utbildare/lärare/pedagog/didaktiker. Ingen aning men jag tog åter på mig rollen att undervisa i början av augusti. Slutsats: tveklöst coolaste rollen jag haft. 24 IT-nördar, 22 killar och två tjejer med virtualisering, servrar, VM Ware och Citrix i hela den yrkesmässiga delen av hjärnan. Den andra delen fyllda av Youtube-klipp, sensationer och spel i alla dess former. En hade lagt 17 000 kr på spelpjäser och böcker om ett spel, en annan hade uppfunnit ett spel som mycket väl kan komma att låta höra om sig. Att utbilda i konsultrollen, säljarrollen och ledarskap innehåller inte särskilt mycket förmedling av fakta som årtal, siffror eller lättrabblade fraser. Men desto mer av att förmedla värderingar, tankar och mjuka fakta. För visst är det såhär: när man hyr in en människa för att utföra ett jobb så är sakkunskaperna en hygienfaktor som man snabbt kan kolla upp. Men det man egentligen köper är människan, personen. Eller hur? Då blir det plötsligt vem det är som kommer ut och gör jobbet. I IT-sammanhang är det ofta långa åtaganden, en konsult kan vara inhyrd för ett halvår eller ett år i taget. Dessutom sker ofta ”köpen” utan att ‘produkten’ har kunnat klämmas på så att säga. Det är klart att man kan lämna tillbaka en icke-fungerande konsult men om rekryteringstiden varit lång förlorar man tid och pengar. I ytterligare en sektor förefaller det därför som om social kompetens, medvetenhet om rollen och vissa grundläggande förhållningssätt är en viktig konkurrensfördel klart i paritet med sakkunskap. Jag bestämde mig redan första dagen att syftet med min utbildningsinsats skulle vara att få varje individ att upptäcka egenskaper hos sig själv som passar fint för konsultrollen, säljarrollen och eventuellt rollen som ledare. När jag skriver detta har jag inte sett utvärderingarna än. Men någonting säger mig att alla hittade frön som kommer att växa. Så om du anställer eller hyr in en grym server- och virtualiseringskonsult som gick ut under 2013 – den personen har gjort det bästa av sina egna egenskaper! Henrik Kugelberg Utbildare, strateg och projektledare Knowit Mälardalen AB, Örebro


Proffs på tak och plåtslageri! Takringen ingår i Team icopal.

Krangatan 9 • Tel. 019-27 15 40 • www.akermansplat.se • www.takringen.se

green invoice en e-fakturatjänst för en bättre miljö *

Söker du bostad eller lokal?

www.hallbo.se

* – Spara tid och pengar. Hos oss är samtliga personbilar miljöfordon Örebro Läns Taxi AB Södra Station, 702 24 Örebro Taxibokning: 019-12 43 00 • Web: www.taxiorebro.se

– Mer pengar direkt på kontot. – Bidra till en bättre miljö. Ring 019-15 95 60 www.chieffinancial.se


Webbtips

Tidningsdöden – Och vad händer sen? Text Peter Steen-Christensen

Den senaste tiden har det börjat ramlat in negativa nyheter. En del ganska väntade, men negativa likafullt. Den lilla butikskedjan Awesome Rags meddelade om konkurs i ungefär samma ögonblick som den betydligt större elektronik-diton Expert. Säkerhetsföretaget Panaxia befinner sig också den i en konkurs men här pekar härvan mot att inte bara bistra ekonomiska tider ligger bakom utan mot att medvetna illgärningar har dragit ner skeppet i djupet. Oavsett så pekar väldigt många pilar nedåt även för den svenska ekonomin, där gemene svensk knappast kan lura sig själv att tro att oroligheterna i övriga västvärlden inte kommer nå runt de vita knutarna och rakt in i den röda stugan. Våra industriföretags orderstockar har krympt månad för månad i ett halvår och den tungt belånade befolkningen har börjat strama åt. Bara som ett exempel syns det i försäljningen av nya bilar, en statistik som sällan far med lögner. I september registrera24 Marknad

des 17 procent färre bilar än motsvarande period förra året. Det är dock inte en lika anmärkningsvärd och bestående nedgång om man jämför med Italien och Spanien där det nu säljs färre än 40 respektive 60 procent bilar än för fem år sedan, men ändå. En annan nyhet, som emellertid bleknar i storlek i jämförelse med Experts konkurs och Eurozonens ekonomiska problem, är att Svenska Dagbladet lägger ner sin sportredaktion och sin kulturdel. De ska som ett led i ett sparpaket på 40 miljoner kronor (där styrkan bantas med 60 tjänster) förlita sig på inköpt material till sportsidor som gissningsvis också blir färre till antalet. När det gäller kulturdelen så ska den bakas in i ”huvudtidningen” och bara komma som separat bilaga en gång i veckan. Det är ingen överraskning eller nyhet att många dagstidningar blöder och rykten och profetior om papperstidningens slutliga död har florerat kraftigt den senaste tioårsperioden.

När det gäller just Svenska Dagbladet så kan vi med en lättnadens suck konstatera att vi åtminstone ett ögonblick till kan få ta del av SVD Näringsliv där bland annat Andreas Cervenkas pedagogiska belysningar är en höjdpunkt för många. Men, och här kommer vi såklart till kärnan i problemet, dessa står även att finna online. Det gör också det övriga innehållet. Dessutom kommer nyheterna tidigare, och vidare hittar man där ”bonusmaterial” som exempelvis ekonomireportern Carolina Neuraths blogg. Och detta kostar gratis. Den engelska dagstidningen Daily Mail, som är mer skräp än seriös, säljer i genomsnitt 1,9 miljoner exemplar varje dag men har över enorma 90 miljoner unika besökare i månaden på sin hemsida. En annan stor engelsk dagstidning – den mer seriösa The Guardian har 60 miljoner unika besökare varje månad på sin sajt. Dock står fortfarande deras papperstidning – med de nu sedvanligt vikande upplagesiffrorna vi är vana att

se – för hela 90 procent av alla intäkter. Intjäningen på nätet är snudd på obefintlig ifall du inte är en av de allra största, och de vikande siffrorna minskar snabbt antalet aktörer på en tidningsmarknad vars totala intäkter krymper år efter år. Komikern Magnus Betnér liknade en gång printjournalistiken med sadelmakare – ”Man är bra på att göra sadlar, men det blir riktigt jobbigt när alla börjar åka bil”. Den spännande frågan är så kanske vad som händer sen? Folks törst efter nyheter och reportage lär inte sina och det är alltid det unika innehållet som är det intressanta, inte plattformen. Så frågan är bara, vem ska rapportera, och hur ska de få betalt? Och det är ungefär här som webben är så finurlig, då skulle personlighet, kontakt och interaktion kunna mynna ut i en fortlevande debatt.


3nYHUNDIUDPWLGHQV\UNHVXWELOGQLQJDU +XUYLNWLJWlUGHWDWWGLQDPHGDUEHWDUHKDUUlWWNRPSHWHQV" %HK|YHUGXEROODLGpHUNULQJXWELOGQLQJVIUnJRU" 9nUDXWELOGQLQJVPlNODUHYLOOJlUQDWUlIIDGLJI|UDWWGLVNXWHUDNRPSHWHQVEHKRY LGDJRFKIUDPnW

Öppet: vardagar 7-17 • Frukostbuffé kl 7-10 Boställsvägen 10, Aspholmen (Bredvid SIBA) • Tel. 019-33 11 85

9LMREEDUI|UDWWGHWVND¿QQDVPHGDUEHWDUHPHGUlWWNRPSHWHQVDWWUHNU\WHUDRFK EUDI|UXWVlWWQLQJDUI|UGLWWI|UHWDJDWWNXQQDXWYHFNODGLQDPHGDUEHWDUH .RQWDNWD&LW\$NDGHPLQVXWELOGQLQVJPlNODUH $QQD$UGHIRUVDQQDDUGHIRUV#RUHEURVH (ULN-DQVVRQHULNMDQVVRQ#RUHEURVH 9L¿QQVSn3URPRWLRQEnWHQRNWREHU 1LRDYOlQHWVNRPPXQHUKDUJnWWVDPPDQLSDUWQHUVNDSHWgUHEUR%XVLQHVV 5HJLRQPHGV\IWHWDWWVDPYHUNDNULQJQlULQJVOLYVVHUYLFH

SKRÄDDARSYDDA

MÖBLER

S HÖSTEN R E T E H Y N R ÄR HÄ EN M M O VÄLK H IN OC RAS! INSPIRE

M-F 11-18 / L 10-16 ENGELBREKTSGATAN 22 ÖREBRO 019 - 32 44 00 / WWW.COHOME.SE


CYAN MAGENTA GUL SVART

Reklam & Media

Apples varumärke mest värt Eurobrand, som sägs vara ett gäng oberoende varumärkes- och patentvärderingsexperter, har funnits i över tjugo år. Hur många av de åren som de har gjort sin årliga Global Top 100-lista vet vi inte, men klart är i alla fall att Apple toppade årets lista. Igen. De har dessutom ökat både sitt varumärkesvärde och avståndet till sina medtävlare – varumärket värderas nu till över 100 miljarder euro, har stigit i värde med 44 procent, och är 40 miljarder euro högre värderat än tvåan Coca-cola. Microsoft ligger på tredje plats på listan, med ett i sammanhanget blygsamt varumärkesvärde på 54 miljarder euro. Sverige då? Jo, Ikea har fallit två placeringar till plats 85 med ett uppskattat värde på 10,7 miljarder euro medan Hennes & Mauritz ligger på plats 95 med ett uppskattat värde på cirka 10,1 miljarder euro.

Läget på Strateg Text Jonas Källgren

Det damp ner ett mail i den digitala lådan, från Strateg, som ville tipsa om att deras Tidningshjälte-kampanj ska köras ett år till. Vad är det, undrar ni nu, och då kan vi berätta att det är en kampanj som riktar sig till återförsäljarna av Expressen och Aftonbladet, med syfte att öka försäljningen av kvällstidningar rent generellt. Men nu när vi visste det tänkte vi att Leif Goldkuhl, projektledare på Strateg, kunde berätta lite mer om vad som händer för tillfället. Vad arbetar ni med för kunder just nu? – Vi jobbar på alla fronter, Aftonbladet, Holmen, Rejmes, Atlas Copco. Det är full fart på i stort sett alla på kundlistan, de flesta jobbar vi med året runt. Alla säger att det är en sån lågkonjunktur, och det är klart att man ska vara försiktig, men det känns som att det är ett väldigt drag i spisen just nu.

Ni tillverkade ett spel i somras, Happy Strateg. Berätta om det! – Till sommaren och till jul så gör vi någon form av aktivitet, oftast på webben, som vi skickar ut till våra kunder. Så vi gjorde ett spel, Happy Strateg, som var väldigt likt Angry Birds. Men istället för ägg så sköt man iväg Strategmedarbetare. Klarade man spelet så lyckades man skjuta iväg oss till en tropisk ö. Till slut öppnade vi upp det för allmänheten. Det var mest ett lekfullt sätt att visa att vi kan göra spel också. Vad händer på Mötesplats Strateg framöver? – Det vet jag inte riktigt, vi är i dialog med våra kunder om det. Det blir en till i höst, kanske om employee branding, men det beror på vilka föreläsare vi får loss. Det som händer är att antingen så fortsätter vi det stora formatet med 200-300 gäster och 3-4 föreläsare, eller så går vi ner i mindre format och kör mer skräddarsydda träffar. Det är ändå framför allt för våra kunder vi gör det här.

Gulf är tillbaka i Sverige Text Jonas Källgren

Alla minns väl Gulf? Jag minns det i alla fall, hur deras fina logotyp lyste upp oräkneliga bilfärder genom Sverige när jag var liten. 1983 försvann kedjan, när den köptes upp av Kuwait Petroleum, även känd som OKQ8, men det första halvåret 2013 kommer varumärket tillbaka till Sverige efter 30 års frånvaro. Det är EMAB, en organisation som ägs av sina medlemmar – i allmänhet bensinsäljande mackägare – som har kommit överens med den licensierade distributören Hansen Racing. Bakom samarbetet ligger att EMAB behövde ett starkt varumärke till sina fria bensinstationer. Avtalet löper på 15 år. – Gulf har varit ett av världens största varumärken inom sin nisch. Vi har inte synts så mycket i Sverige, men vår ambition att växa till 100-150 stationer runtom i Sverige inom en femårsperiod, säger Peter Sjödin affärsområdeschef på Gulf Oil. I korthet betyder det att de av EMABs medlemmar som valt att arbeta med "vita pumpar", alltså de som inte är anslutna till något av de stora oljebolagen, nu 26 Marknad

kan välja att arbeta under ett gemensamt namn. – Vi ser Gulfkonceptet som ett mycket bra komplement på marknaden till de entreprenörer som inte passar in i de stora oljebolagen, säger EMABs vd Göran Sandahl. Mer information om detta går naturligtvis att få tag på, till exempel på gulfoil.se eller på emab.org.

Typsnitt på P1 Typsnitt är så mycket mer än bara figurer på ett papper, en skärm, eller var man nu använder sig av dem. Det finns historier bakom – spännande, obehagliga, eller bara väldigt väldigt framgångsrika. Hur många vet till exempel om att Eric Gill, skaparen av det omåttligt framgångsrika och numera ej längre upphovsrättsskyddade typsnittet Gill Sans, var en djupt religiös man som förgrep sig på sina egna barn, sin hund, och hade en relation med sin syster (vill man läsa mer om Eric Gill rekommenderas Fiona MacCarthys biografi med titeln ”Eric Gill” varmt)? Det här och mycket mer avhandlas i det nya radioprogrammet P1 Typo – om de inflytelserika typsnitten, vars första avsnitt sändes 08.50 lördag 6 oktober och fortsätter med det under sju lördagar. I programmet medverkar bland annat typsnittstecknaren Stefan Hattenback, typsnittsdesignern Carolina Laudon, flera copywriters och grafiska designers – bland annat Stefania Malmsten. – Inga typsnitt är neutrala, alla bär på ett arv. Idag har 86 procent av Sveriges befolkning tillgång till en dator i hemmet och gör aktiva val av typsnitt varje dag. Vad de flesta inte vet är att det bakom typsnitten döljs rafflande historier. Typo berättar om typsnittens historia och betydelse. För en del är valet av typsnitt på liv och död, säger programmets producent Simon Moser.


Dags att gĂśra fint hemma! FĂśrnya ditt hem, med hĂśstens blommor och krukor! &Ä‚ĹľĹ?ůŊĞŚĞžĆ?Ç€ÄŠĆŒÄšžĞĚŏŽŜĆ?ƾůĞŜƚĆ?ƚƂĚĆ?ĞĚĂŜϭϾϴϲ

.RQVXOHQWVW|GG)DPLOMHKHPVYnUGVHGDQ

9LOO'XWDHPRWHQXQJGRP 9LV|NHU HOOHUYX[HQLGLWWHJHWKHP" )DPLO

MHKHP RFK.RQ

Öppettider: Vardagar 9.30–18.00, LÜrdagar 10.00-16.00

9LOO'XEOL)DPLOMHKHPI|UXQJGRPDUYX[QD HOOHUHQVDPNRPPDQGH IO\NWLQJ XQJGRPDU" -ZZZEHUJVODJVJDUGDUVH

KÖPMANGATAN 15 A • TEL: 019-611 01 48

Ingen familj är den andra lik.

HĂśj taket bĂĽde uppe och nere

D‚e^XlkmXc[X gif[lbk\id\[ ,‚ij^XiXek`

Beställ Skaparlü dan och vür nya katalog `E€ib\89 nnn%\cfe%j\&fi\Yif 8[fc]jY\i^jm€^\e(+#{i\Yif K\c'(0$)'.*,'

{GG<KK@;<I1DÂ&#x201A;e[$]i\[('$(/% CÂ?i[X^Xi('$(+%

Ring 019-33 30 35 eller besĂśk vĂĽr hemsida www.ekeforshus.se fĂśr mer info.


Foto Peter/Isabel Sundberg

cmyk

28 Marknad


cmyk

Rockpoet med Örebro i hjärttrakten Text Dixie Ericson

Han dök upp i Stadsparkens grönska med gitarrfodral i hand. Cool i blå denim och bruna boots. Skjortan och jeansen som formgjutna på en vinthundsslank gestalt. Rufft, vårdat koppla-av-skägg och svallande vitblont hår från ett högt hårfäste. Avspänt redo. Solen badade vänligt Wadköpings fullsatta uteteater i ljus denna söndagseftermiddag i augusti. Den traditionella Jeremiasdagen till åminnelse av vår egen poet. In på scenen trädde han med gitarr och munspel. Och gästartisten Staffan Ernestam och Åsas Kapell möttes i ett Jeremiasklimax där Lekebergsåsen gick i bugane böljor och stjärnhimlen över Almby började blänka mitt på ljusan dag. Staffan är innerst inne rock’n’roll – men en artist med många konstnärliga uttryck: gitarrist, sångare, musikant, textförfattare och bildkonstnär. En artist med stark integritet. – Jag har provat på saker som jag inte tyckt har varit kul. Jag är kinkig. Jag kanske har varit för kinkig ibland. Det har stängt några dörrar. Han är nogräknad, noggrann och skyr efterapningen. Det egna uttrycket är hans credo. – Ett eget språk, det unika – det är det som är grejen. Att gå utanför modellerna. Det behövs ingen ny Jimi Hendrix. Staffans musikaliska resa började vid pianot. – Jag spelade klassisk piano i fem år när jag var mellan 8-12. Det var inte min grej att spela efter noter. Det är mot min natur, jag dras till det intuitiva. Elvis Presley var en av meteorerna på rockhimlen som med konserterna i Las Vegas och på Hawaii tände lågan i Staffan i början av 70-talet. Inte minst med albumet och dokumentären ”That’s the Way it is”. – Där får man se hur Elvis repeterar på en turné. Han brinner för att spela. För honom är det inte ett jobb. Elvis är en naturlig musikant.

Han nämner i samma andetag rockikonerna Rolling Stones, Little Richard och Chuck Berry. På Adolfbergsskolan mötte han en annan viktig inspiratör, musikläraren Rolf Lundgren. – Han hade skapat ett musikrum med instrument som man kunde låna på rasterna. Och han gav korta gitarrkurser där vi kunde få lära oss spela som Thin Lizzy. Han lärde mig bluesskalan och efter det släppte jag aldrig gitarren. Den där ”träbiten” som kan vara så svårttämjd. Och gitarrer var det nära till. Storebror Michael hade en och spelade i ett band. Pappa Sören var autodidakt och hörde musikaliskt hemma åt Les Paulhållet, jazzigt skulle de vara. – Att gå i musikaffärerna då och se alla elgitarrer hänga i rader på väggarna, bläddra i idol- och musiktidningar. Att få se allt på riktigt var som en religiös upplevelse – och kärlek vid första ögonkastet. Hans dagmamma hade en dotter som ägde en Jimi Hendrix-affisch som fascinerade honom. Rockvärldens alla uttryck och attribut lever i honom än. Staffan Ernestam har haft kontakt, om än inte nära, med en annan musikalisk tradition. Den som lever i kyrkan och som skapat så många duktiga musiker. Hans morfar var baptistpastor. För unge Staffan var det dock rockmusik och fotboll som gällde. ÖSK är hans hjärtas lag. Det ligger nära till hands att tro att den unge gitarristen var inställd på en karriär som yrkesmusiker. – Den tanken funkade inte för mig. Min musik är intuitiv och ett sätt att vara. Att bli professionell var en utopi. Mycket musik blev det ändå. Båda under gymnasieåren och i lumpen. Han spelade jämt och det fanns ingen tid för musikskolor. Även om han velat. Musiker ska spela är hans motto. Han är förundrad över att så många duktiga musiker undervisar i stället för att spela.

– Ganska tidigt började jag skriva låtar – mer som musiker än gitarrist. Gitarren är ett hantverk. Jag har aldrig satt gitarrspelet i första rummet Det är fränt att spela gitarr och det finns många kul låtar. Men ekvilibristisk gitarrism är inget för mig. I femtonårsåldern bildade han och sex andra grabbar bandet Image. Det var hans första. Ett kompisgäng, några rena nybörjare, vars vänskap överlevt livets växlingar. – Vi repade jämt och skrev låtar. Som spretade åt alla håll. Men ändå lyckades vi ta oss till en semifinal i RockSM efter bara några år och ta en tredjeplats i 80-talets Stjärna. I juryn satt bland annat Anders Glenmark och Eva Dahlgren. I Rock-SM tävlande orkestrar i tusental. Vägen dit var krävande. En plats där var prestigefylld och tydde på musikaliska utförsgåvor. Staffan Ernestam hankade sig fram – hans ordval – med sin gitarr till 25årsåldern. Han spelade i all möjliga sammanhang. Med kända artister som Magnus Lindberg. Så småningom landade han ett jobb på Medborgarskolan som projektledare, Det fungerade bra med hans eget musicerande vid sidan om. För ett tiotal år sedan tog hans musikantliv en ny riktning: han handplockades efter pilotspelningar som gitarrist till kultbandet Sven-Ingvars – som hade sin första spelning 1956(!). Han var då redan ett helgjutet namn i musikerkretsar. En kontaktyta fanns dessutom i Örebro-trummisen Peter Damin som tidigare spelat i Sven-Ingvars. Staffan Ernestam har varit extremt rörlig de senaste tio åren. Ett flitigt turnerande med nedslag på hemmaplan. 2006 spelade han på bandets 50årsturné i Brunsparken. Härligt ös, musikglädje med Staffan i högform inför en nästan rörande lojal och ömsint mogen publik där många rest långväga för att komma till konserten och njuta av Sven-Ingvars musikmix

av rock-pop-blues-folkvisa – och alla minnen kopplade till låtarna. Den har blivit en del av vår kollektiva svenskhet för flera generationer. Bakgrunden till nyrekryteringen var Sven-Ingvars så kallade tredje fas. – Den inleddes 1991 med en enorm revival i Hultsfred. Det blev i sin tur en boost att göra bandet tidsenligt. Varje år skulle man släppa en skiva med specialskrivna låtar av namn ur popeliten: Niklas Strömstedt, Per Gessle, Plura Jonsson, Peter LeMarc... Sven-Ingvars skulle moderniseras och få en större ljudbild. Och det behövdes en ny trummis och gitarrist. Tio år efter Hultsfreds-succén satsade Sven-Ingvars på en krogshow runt bandets karriär och musik på Rondo i Göteborg. En två timmars musikaliska resa i Sven-Ingvars-tonlandskap. Startskottet för en ny genre enligt Staffan. Den gick för fulla hus också på Tyrol i Stockholm, Slagthuset i Malmö och till och med på centrum Scenen i Oslo. Sven-Ingvar drar snart ut på vägarna igen. Örebro Konserthus står på tur lördagen 17:e november. Då är det dock inte riktigt det egna uttrycket som gäller. – Det är inte som att vara med i ett vanligt band med jämnåriga. Det är mer som att plocka upp en stafettpinne – mer som en servicefunktion. Ibland kan man hitta en tillfredsställelse i gott hantverk över tid. Vi trivs mycket bra ihop för vi har så jäkla roligt när vi är ute. Och vi häpnar fortfarande över den respons som det här bandet skapar. Det händer hela tiden någonting, Vi enas om att det i sig tyder på viss klass om man kan hålla på i mer än fem årtionden – vilken genre den än gäller. – Att inte ha en plan utan spela ett år i taget. Det är det som får klockan att ticka. Vare sig det är jäkligt bra eller jäkligt dåligt Att ha en jätteplan kan tynga ner speciellt när de första minorna kommer och pengarna inte räcker Forts. 30

»

Nummer 9 2012 29


Foto Eva Finder

» till hyran. Man får ha tålamod och se

vart det tar vägen. Bildkonst, film, musik och litteratur verkar hänga ihop för honom. – Jag går igång på folk som gör saker. Dom som försöker förmedla något. Den där energin man kan fånga i en Dylanlåt, i en Rauschenberg-målning, en David Lynch-film. No man is an island – alla har plockat sina kryddor till soppan.

Men det är ansatsen att få till det egna uttrycket som räknas – och förmedlandet utan hierarkier. Allvar, lek och nonsens blandas. Allt kan vara bra musik- också ordlekslåtar à la Little Richards ”Good Golly Miss Molly” och Bob Dylans ”Leopard-Skin PillBox Hat.” Och varför inte Sex Pistols ”God save the queen” som fick britterna att tappa sin stiff upper lip.

Däremot är han inte speciellt attraherad av klassisk musik eller klassiskt föreställande måleri. – Det är en annan process. Någon reproducerar något efter en modell efter att ha övat till förbannelse. London Philharmonics är naturligtvis pissbra men var någonstans är du i det här? Det liksom dör. Staffans bildskapande har erbjudit ett konstnärligt komplement och en skön avkoppling mellan alla turnéer de femton senaste åren. Det har gett honom utlopp för sin kreativitet när han haft lite långtråkigt eller inte känt någon riktig ro. En fördel ser han i att man kan ägna sig åt bildskapande helt på egen hand. – Måleriet är mer meditativt. Men det ger ibland en liknande energikick som musiken. Men det där med vernissage känns så jäkla konstigt. Det är som att vara på plats och sätta på sin nya skiva – om man tänker i musiktermer. Men han har fått vänja sig vid vernissager efter många utställningar. Den senaste i våras på Österlens Konstrunda. Han kan inte riktig definiera vad det är han gillar. Men det är tydligt att det är popkonsten och dess friska vanvördighet och energi som inspirerar och eggar honom. Robert Rauschenberg Jean-Michel Basquiat, Ulf Trotzig, Miquel Barceló och Bengt Lindström är färgklickar på hans inre palett. Staffan tecknade mycket som liten och kommer ihåg att en av hans lärare brukade låta honom och klasskompisarna skapa bilder som skulle skickas in till Nerikes Allehandas traditionella teckningstävling vid jultid. – Jag snodde ihop någonting som hamnade på tredje plats. Det var kul och stort. Litteraturen är viktig för Staffan Ernestam. Han läser mycket alltsedan gymnasietiden. Han spelar ut ett fyrtal i särpräglade namn – helt logiska i ljuset av hans krav på egenart. Poeten med stort P och nyblivne Aniarapristagaren Bruno K Öijer; amerikanen Cormac McCarthy med en hårdpolerad prosa och en late bloomer som fått sitt genombrott med de filmade romanerna ”The Road” och ”No Country for Old Men”; den amerikanske undergroundpoeten och prosafightern Charles Bukowski med lågt präktighetsindex och föga kvinnotycke; Kaliforniens store berättare och nobelpristagare John Steinbeck med klassiker som filmade ”Vredens Druvor” på verkslistan. Steget in i Sven-Ingvars gav som bonus en litterär impuls överraskande

full av kreativ energi och musik har det visat sig – a work in progress. Bandet hade Jeremias i Tröstlösa på sin tidiga repertoar men ville öka på med fler låtar ur Närke-skaldens produktion. Ingvar Karlsson frågade om Staffan i egenskap av närking kunde finna något mer låtnyttigt i skaldens produktion. Staffan var inte överförtjust. En rocklirare går inte gång på på avdöda lokalskalder av i förväg anad mossighet. Han lyckades få tag i Levi Ricksons alias Jeremias i Tröstlösas samlade dikter i ett band på ett antikvariat. Med det blev han sittande med gitarr, notblad och penna i hand. Och det var som texterna osade av musikalitet har han berättat. Och vartefter har alltfler Jeremias-texter klätts i Ernestamsk tondräkt. Det finns en sorts självklar enkelhet och sug i mötet mellan honom och Jeremias i Tröstlösa. För fem år sedan bildade han Jeremias Session Band där Karin Wistrand känd från Lolita Pop ingår. Och nu efter flera konsertturnéer, en nyligen avslutad, med närmast mytiska konserter och två skivor är Jeremias Session Band på gång till huvudstaden. – Vi har bland annat en konsert på Södra Teatern den 13:e oktober. För mig är Södran Sveriges kulturella popcentrum. Att likna vid Cirkus när det gäller underhållning. Om Södra Teaterns scen är god nog för Bruno K Öijer är den god nog för oss, säger han med ett litet skratt. Staffan Ernestam rör sig, lever och skapar. ”Somethin' keeps him driftin' miles and miles away/Searchin' for the songs to play”, som det heter i David Gates ”The Guitar Man”. En liten låga av otålighet brinner till hos honom ibland. En naturlig reaktion hos en kreativ doer med overdrive. Han har blivit bjuden med armbågen flera gånger i Jeremiasprojektet. Entreprenörer är mer populära i politikers frasmakeri än i verkliga livet. – Säg det vägval eller det projekt som är lätt i kulturbranschen i Sverige, en retorisk fråga som fångar kulturskaparnas livssituation. Staffan Ernestam rör sig gärna i geografin. Hans favoritplatser är Stockholm, Södra Öland och indiska Goa. På den senaste skivan ”En kväll i Trastland” finns spåret ”Sveriges Hjärta” där han står för både musik och text, En kärleksförklaring med Jeremias i undertexten till Trastland, läs Örebro. – En plats jag kallar hemma, säger han. Kärleken är besvarad. Rock on!

Vill du få denna tidning gratis i din brevlåda? Skicka din postadress till: material@hkm.se

30 Marknad


CYAN MAGENTA GUL SVART

Snart är det jul igen...

Här bokar du julbordet

Låt oss ta hand om korvstoppning, sillinläggning, extrasängar och diskberg

Njut istället av god mat och trevlig samvaro med oss! Vårt traditionella julbord serveras i år från den 23:e november.

Avsluta året med en julbordskonferens från 1.495:- inkl. lokalhyra

Spännande catering i Julens tecken!

Varmt välkommen till Kohlswa Herrgård!

Med lokala delikatesser 275:-

Priser p.p. 445:-, barn upp till 12 år 15:- per år/barn, ungdom 13-15 år 270:-. Familjejulbord söndagar p.p. 365:Julbordsweekend från p.p. 1.195:-

Ring och beställ på 070-370 35 07 eller via webben www.kalason.se

kalason catering

Ulf Klasson tel. 070-370 35 07 www.kalason.se

Ring gärna för med info och bokningar 0221-509 00 Kohlswa Herrgård, Kolsva • www.kohlswa-herrgard.se

675c/$1'( -8/%25'

Wild Christmas Julbord med vilt inslag 475:En smakrik upplevelse utöver det vanliga.

www.kilsbergen.se 019-29 55 00

Julbordet på Solliden dukas från 2 december, vardag och helg fram till 21 december. Måltidsglädje för små sällskap och större grupper. Pris från 325 kr. Bokning 019-15 45 35. ZZZVYHQVNDN\UNDQLRUHEURVHVROOLGHQ

Nummer 9 2012 31


CYAN MAGENTA GUL SVART

Factoringbegreppet består av två typer av tjänster: Fakturaköp: Företaget väljer själv vilka fakturor som skall säljas till factoringbolaget. Kunden uppnår högre likviditet, slipper administrationen och blir dessutom av med kreditrisken. Fordran försvinner från kundens balansräkning och ersätts av en högre kassalikviditet. Hela beloppet minus avgifter betalas ut, normalt samma dag. Fakturabelåning: Alla fakturor skickas till factoringbolaget som säkerhet för en kredit. Kunden kan välja i vilken utsträckning han vill belåna fakturorna. Kreditrisken och en stor del av administrationen ligger kvar hos kunden, eftersom fordringarna ligger kvar i kundens balansräkning. Normal belåningsgrad är 70 procent av fakturabeloppet. Resterande belopp betalas ut när kundens köpare betalar fakturan.

Minska kreditrisken med factoringtjänster Text Annika Wihlborg

Foto Jessica Forsman

Factoring, som är ett samlingsnamn för fakturaköp och fakturabelåning, är ett sätt för mindre och medelstora företag att stärka sin likviditet i samband med exempelvis investeringar eller företagsförvärv. Factoring kan också vara ett attraktivt sätt för nystartade företag att stärka sitt kassaflöde. På senare år har allt fler företag valt att sälja sina fakturor till factoringbolag och marknaden utvecklas snabbt. Den svenska factoringbranschen omsätter flera hundra miljarder per år och utvecklingen tyder på att allt fler företag outsourcar hela sin fakturahantering eller väljer att koppla in factoringbolag på ett allt tidigare stadium i faktureringsprocessen. I samband med finanskrisen, när många företag var i behov av att stärka sin kassa, valde en växande grupp företag att sälja sina fakturor för att slippa ta risken och vara säker på att få sina pengar direkt. Ett företag som säljer en faktura via factoring får direkt mellan åttio och nittiofem procent av fakturabeloppet när fakturan säljs. 32 Marknad

Fakta om Finansbolagens förening: Finansbolagens Förening är en branschorganisation för finansbolag. Bland föreningens medlemmar återfinns finansbolag som bedriver finansieringsverksamhet. Föreningen, som bildades 1960, samordnar medlemmarnas gemensamma informationsverksamhet, är branschens remissorgan i lagstiftningsfrågor och ger medlemsföretagen service i olika frågor av juridisk, finansiell, administrativ och internationell natur.

– Det finns ett ökande intresse för factoring. Likviditetsfrågor har blivit allt viktigare i följd av den finansiella turbulensen och factoring har alltid varit ett bra verktyg för att uppnå god likviditetsplanering, säger Tom Ekelund, ordförande för Finansbolagens Förening.

Fakturaköp ökar mest Factoring är ett samlingsnamn för flera olika begrepp; fakturabelåning, fakturaköp och fakturahantering. Ett factoringbolag kan erbjuda reskontrabokföring, likvidhantering med likviditetsrapporter och statistiktjänster såsom försäljningsstatistik, solvenskontroll av kunderna, kreditriskberäkning, betalningspåminnelser och annan kravverksamhet. – Den form av factoring som ökat mest på senare år är fakturaköp, vilket innebär att ett företag säljer hela sin faktura till ett factoringbolag, som hanterar administrationen, fakturabevakningen och övertar kreditrisken. Fakturaköp innebär att factoringbolaget betalar ut fakturabeloppet till kunden med avdrag för provision och andra kostnader, säger Michael Forsman, vd på Amfa Finans.

En annan variant är förfallodagsköp, som innebär att factoringbolaget övertar kreditrisken och kostnaden för indrivning av säljarens fakturor genom att factoringbolaget betalar säljaren senast en viss tid efter förfallotiden även om köparen inte har betalat. Ytterligare en variant av factoring är fakturabelåning, som innebär att ett företag överlåter hela sin kundreskontra till ett factoringbolag, som gör en delbetalning på fakturorna direkt och därefter betalar resterande belopp i samband med att slutkunden betalar sin faktura.

Factoringtjänster frigör kapital och möjliggör tillväxt Factoring kan användas som ett sätt att uppnå en god likviditetsplanering i ett företag. Genom att sälja eller belåna sina fakturor ökar ett företag sitt rörelsekapital, samtidigt som risken för kundförluster minskar. Michael Forsmans erfarenhet är att factoringtjänster tidigare främst användes av småföretag som ville förbättra sin likviditet. På senare år har dock allt fler större företag börjat anlita factoring-

bolag för att snygga till sina nyckeltal, minska sina kundfordringar och stärka balansräkningen, vilket är viktigt inför exempelvis en börsintroduktion eller i samband med en företagsförsäljning. Den typiska factoringkunden är dock fortfarande små och medelstora företag som befinner sig i en tillväxtfas som kräver en god tillgång på likvida medel. Genom att använda sig av factoringtjänster kan ett företag frigöra kapital utan att behöva ta ett banklån. – Många banker har intagit en restriktiv hållning gentemot nystartade småföretag, vilket gör det svårare att beviljas banklån i ett kritiskt tillväxtskede. Fakturaköp kan då vara ett bra alternativ till traditionella lån, säger Michael Forsman. Hans tips till företag som står i begrepp att välja factoringleverantör är att välja en aktör som är ett av Finansinspektionen auktoriserat kreditmarknadsbolag, vilket innebär att verksamheten står under Finansinspektionens tillsyn.


CYAN MAGENTA GUL SVART

Snart är det jul igen...

Här bokar du julbordet

Karmansbo Kar arm rman ansbo Herrgård Herrg rr g går ård ” Bergslagen ”Jul med stänk av

Till hemsidan:

Nora Stadshotell Klassiskt Julbord med vilda smaker Välkomna att boka julbord under hela december. Både för små och stora sällskap.

*

För mer info. och bokning ring: 0587-31 14 35 • www.norastadshotell.se

Tel: 0222-301 56 www.karmansboherrgard.se

Clarion loves christmas JULBRUNCH på Clarion Hotel Örebro den 30/11-22/12-2012. Varje fredag, lördag och söndag. Boka på 019 - 670 67 07

225 kr

(barn 7-12 år 85 kr)

VÄLKOMMEN! Jul på Wongs! Ett annorlunda julbord med smaker från Asien. Varmt välkomna till Wongs från och med 23 november. Boka julmiddag redan nu i oktober så får ni 10% rabatt på hela bokningen! #LARION(OTEL«REBROs+UNGSGATANs«REBRO

Nummer 9 2012 33


CYAN MAGENTA GUL SVART

Min dag

Leif Persson är Country Manager på Emhart teknik AB – För Marknad berättar han om sin arbetsdag. Text Anders Bromsjö Foto Ulf Hjelting

När börjar din arbetsdag? – I princip när jag åker hemifrån. Då slår jag på mobilen och kollar av vad som väntar under dagen i form av möten och liknande. Väntar jag något samtal har jag mobilen påslagen, annars har jag den oftast avstängd över sen kväll och natt. – När jag inte reser försöker jag att vara inne på kontoret runt åtta. Vad är det första du gör när du kommer till kontoret? – Medan min dator tuggar igång brukar det bli dagens första kaffe. Svart ska det vara. Ibland slår jag mig också mig ner och tar ett par ord med några kollegor. Det känns viktigt – framförallt då jag i min nuvarande roll har ett helhetsansvar för personalen. Och dessa tillfällen vid fikabordet är värdefulla. Det pratas informellt och man kan verkligen känna av gruppen och om något särskilt händer. Hur ser din roll annars ut? – Jag arbetar framförallt med sälj och marknad. Vi är ju en amerikansk koncern där Norden är en enhet. Jag delar ansvaret i den nordiska delen med en person som sitter på vårt kontor i Köpenhamn. – Vi har kunder framförallt inom tunnplåtsindustrin – plåt, ventilation och en del inom byggsektorn. Många känner ju igen oss genom vår produkt POP-nit.

Fakta: Namn: Leif Persson Ålder: 50 år. Gör: Country Manager på Emhart Teknik AB

34 Marknad

Hur ser dina arbetsuppgifter ut en normal dag? – Framförallt är det mycket uppgifter i koncernen som behöver lösas. Det kan vara pris och avtal gentemot några av våra kunder. Vi har ett ett flertal stora viktiga kunder som vi levererar till varje dag och då handlar det om att koordinera dessa på ett tillfredsställande sätt. Sedan blir det givetvis hel del möten och och att se till så att jobbet på kontoret flyter som de ska. Vet du på morgonen hur din arbetsdag kommer att se ut? – Kanske till 50 procent. Resterande 50 procent blir mer anpassat utifrån vad som händer inom koncernen och vilka prioriteringar som måste göras utifrån våra kunders önskemål.

Är du strukturerad i ditt arbete? – Ja, ganska. I och med många deadlines och mycket pappershantering är det nog en förutsättning. Men inom andra områden är jag det inte alls kan jag erkänna. Var äter du lunch? – Oftast äter jag ute och gärna på Mersmak. Det är lunchstället som ligger närmast vårt kontor här på norr. – Jag gillar svensk husmanskost. Hur ser dina medievanor ut? – På morgonen skummar jag oftast genom NA. Vi har även DI hemma, men den läser jag oftast när jag kommer hem på kvällen. Och framförallt om det berör vårt område inom Emhart. Telefonen används givetvis också mycket – man kollar av mail snabbt den vägen. – Hemma har vi också en Ipad som används flitigt. Jag brukar också försöka att se hela sjoket med nyheter, sport och väder på tv åtminstone en gång per kväll. Du reser någon dag i veckan? – Det rör sig väl om ungefär fem till sju övernattningar i månaden. Det känns helt okej. – Under flygresorna blir det en hel del jobbinläsning och möten som behöver förberedas. Men jag försöker också koppla av. På sista tiden har det faktiskt blivit en hel del e-böcker också. Vad läser du då? – Framförallt gillar jag deckare, som Roslund & Hellström och norska Jo Nesbø. Har du någon målsättning jobbmässigt? – Nej, någon större målsättning har jag nog aldrig riktigt haft. Hittills har det ena gett det andra och man har haft tur som fått utvecklas i sitt arbete. Det rör sig mer om stora och små utmaningar i jobbet. Mer generellt då? – Till stor del handlar det väl om att, som för många andra, få till en bra balans i livet.


CYAN MAGENTA GUL SVART

Snart är det jul igen...

Här bokar du julbordet

Stationsgatan 4, Kumla. 019-57 90 20, 0703-82 86 20 www.stathotellet.se

Julbord på Stationshotellet! Nu kan Ni boka vårt underbara julbord, december.. mellan 23 november – 21 december

– I hjärtat av Bergslagen –

JULBORD Räven raskar över isen och vi dukar upp ett klassiskt julbord med allt från sill till lutfisk och godis, lunch & kväll, vardag & helg. Välkommen till julpyntad herrgård. Bångbro Herrgård Bångbro Herrgård

Bordsbeställning 0580-120 00 • info@bangbro.se Bångbro, Kopparberg. www.bangbro.se Fam Westlund med personal

Sill och skinka på högsta kreativa nivå

Julbordslunch 1:a advent 12.00-15.00 195:Mån-tors 295:fre-lör (inkl show) 375:-

Boka bord på 019-57 90 20

Traditionellt julbord – som hämtat ur en julsaga

Ett julbord med både klassiker och nyheter i spännande tappningar.

Julbordet dukas upp alla dagar och kvällar fram till jul.

Julbordet serveras onsdag till lördag

Garantera din upplevelse

fram till jul, eller efter beställning.

– boka på 019-24 00 66.

Boka ditt bord på 019-611 44 70.

www.svalan.nu

www.4evaningen.se

Nummer 9 2012 35


CYAN MAGENTA GUL SVART

kraven på att du ska prestera ännu bättre nästa gång vilket kan vara mycket jobbigare än att prestera bara lite bättre än du brukar. Presterar du ofta på topp så förväntar ju säkert de flesta att du bara ska bli bättre och bättre för varje gång du levererar. Det är enklare att vara en ”underdog” som ingen räknar så mycket med än en person som alla tänker att du bara ska vara högpresterare i allt du gör, säger Nina Jansdotter.

Framgång ökar risken för kritik Sen är det ju ett faktum att desto mer framgångsrik du blir desto större risk för att få negativ kritik. Desto mer du sticker ut desto större chans att någon har kritiska åsikter om den du är och det du gör. Den som räknas som en offentlig och framgångsrik person förväntas ”tåla” mycket mer än någon som är ”vanlig” och därför blir man mycket mer granskad, ifrågasatt och kritiserad både i press och i sociala medier. Om du helst av allt har ett stort behov av att bli älskad av alla och inte stöta dig med någon är det säkrast att du håller dig på din kant och tar det lite lugnare med din framfart.

Låt inte jantelagen hindra dig

Våga konfrontera din framgångsfobi Text Annika Wihlborg

Är du mest rädd för att lyckas eller misslyckas? Paradoxalt nog är rädslan att för att lyckas ofta den starkaste rädslan av de två. Rädslan för att lyckas är dessutom lite mer ”lurig” eftersom den i de allra flesta fallen är omedveten och alltså något som vi inte tänker på i vårt dagliga liv och leverne. Det anser beteendevetaren Nina Jansdotter, som i höst är aktuell med boken ”Framgångsfobi- vinn över din rädsla att lyckas”. Här är några anledningar till att det kan vara bättre att vara ”lite lagom” istället för att ta stor plats och bli framgångsrik inom något område. En anledning kan vara det faktum att kraven ökar desto bättre det går. När du lyckats med någonting skärps

36 Marknad

Sen har vi ju den berömda jantelagen som säkerställer att ingen tror sig vara för mer än andra eller får större utrymme från någon annan i företaget eller organisationen eller exempelvis på orten där man bor. Vem är du då att komma tro att du ”är något eller någon”?, säger Nina Jansdotter. Den som tycker att han eller hon faktiskt är bra och vågar synliggöra det och på så sätt får fler chanser får ofta stå ut med avundsjuka och skitsnack från de som kanske inte vågar gå sin egen väg själv och därför retar sig på de som gör det. Då kan det kännas säkrare att helt enkelt bara vara en i den stora mängden utan några större ambitioner till att vara eller göra något speciellt.

Äg din egen framgång Det kan kännas konstigt att vara föremål för andras beundran om du innerst inne känner att du faktiskt inte är värd den och eller inte van vid att andra tycker att du och det du gör är värt att uppmärksamma. Om du har låg självkänsla det vill säga att du i grunden inte tycker att du duger så kommer det kännas avigt och märkligt att ta emot människors hurrarop och positiva respons. För att må bra av och ”äga” sin framgång måste du börja tänka ”jag är värd att lyckas”. Den som inte gör det gör ofta omedvetet saker som gör att man på olika sätt förstör sin framgång för att återställa balansen av att det inte var ”meningen” att man skulle bli lyckad och framgångsrik inom sitt område, säger Nina Jansdotter.


CYAN MAGENTA GUL SVART

Snart รคr det jul igen...Hรคr bokar du julbordet BOKA JULBORD JU ULBOR L LBO D OCH OCH KONFERENS KON NFER E EN NS Pร… ร…KERBY ร…KERBY Y HERRGร…RD HE ERRGร…RD

JULBORD Pร… GRAND

3DVVDSnDWWI|UOlJJDHQNRQIHUHQVNRPSHWHQVXWYHFNOLQJHOOHUWUlIIL 3DVVDSnDWWI|UOlJJDHQNRQIHUHQVNRPSHWHQVXWYHFNOLQJHOOHUWUlIIL VVDPEDQGPHGMXOERUGHWPHGHOOHUXWDQ|YHUQDWWQLQJ DPEDQGPHGMXOERUGHWPHGHOOHUXWDQ|YHUQDWWQLQJ GDJ Q 9LVNUlGGDUV\USDNHWHIWHU(UD|QVNHPnO 9 LVNUlGGDUV\USDNHWHIWHU(UD|QVNHPnO | V

Kvรคllar och luncher. Familjejulbord sรถn 9/12 kl 13-17 (O helga natt). Vรคlkommen! Lunch 295 kr, kvรคll 445 kr. Familjejulbord 9/12 295 kr. Kaffe och glรถgg ingรฅr. Ring och boka pรฅ 019-7674300.

scandichotels.se/julbord

UW 6WD GHF

Vi serverar serverar julbord julbord 1: 1:a a - 4: 4:ee advent advent O|UGDJDURFKV|QGDJDU O|UGDJDURFKV|QGDJDU 

--XOERUGNRQWDNWDRVVI|UMXOERUGVSDNHW XOERUGNRQWDNWDRVVI|UMXOERUGVSDNHW ) |UERNQLQJJlOOHU )|UERNQLQJJlOOHU 

9LGERNQLQJI|UJUXSSHURFKVlOOVNDSlYHQDQGUDWLGHURFKGDJDU 9 LGERNQLQJI|UJUXSSHURFKVlOOVNDSlYHQDQGUDWLGHURFKGDJDU

ZZZDNHUE\KHUUJDUGVHยŠ ZZZDNHUE\KHUUJDUGVHยŠ ยŠLQIR#DNHUE\KHUUJDUGVH ยŠLQIR#DNHUE\KHUUJDUGVH

Sรถdra Vattentornet presenterar รฅrets julbord & julshow Entrรฉ Glรถggmingel Julbord Show 595 kr/person rg Lukas Wallstrรถmer Maja Hรคrdn e Joh Linda Sjรถbe n รถ o n Loรถ L a C r l รฉ a n d i r ย• F F ย• r i d n a o s P s e l i Erik r N s n e & Filip Jo delen a M n d t elius sam Boka hotellpaket pรฅ Best Western City Hotel ร–rebro frรฅn 1 195:-/person, 019-601 42 00

019-609 04 55 boka@sodravattentornet.se, www.sodravattentornet.se

Nummer 9 2012 37


CYAN MAGENTA GUL SVART

Min dag

Stora Styrelsedagen för tredje gången

Text Camilla Johansson

Den 19:e november är det för tredje året i rad dags för Stora Styrelsedagen där toppar inom en rad olika företag möts för att dela med sig av sina erfarenheter av styrelsearbete. Tanken bakom Stora Styrelsedagen är att ha en dag som uppmärksammar ämnet ordentligt, och poängterar vikten av en stabil styrelse för både företag i sig och näringslivet som helhet. – Första året vi höll evenemanget i Örebro var det naturligtvis en ny företeelse, men redan då blev det mest välbesökta evenemanget. Stora Styrelsedagen äger rum på ett tiotal olika platser i landet, och andra året var det redan så etablerat att vi inte behövde berätta vad det handlade om, säger Stefan Hertin vid StyrelseAkademien i Örebro. Varje år deltar en rad intressanta talare, och i år är man extra glada över att få ha StyrelseAkademiens ordförande Lars-Erik Forsgårdh, som kommer att tala om StyrelseAkademiens utmaningar, bland dessa. Övriga talare kommer bland annat att vara Arne Karlsson, före detta vd för Ratos och numera ordförande, som talar om skillnaden mellan strategiskt och operativt ledarskap och Carina Lundberg Markow, hållbarhetsansvarig chef på Folksam, vars tema handlar om att stå rak i motståndardebatten. – Det känns som att programmet blir bättre och bättre för varje år, och det är en utmaning för arrangörerna att toppa detta varje år. Förra året blev det utsålt, och det kommer det med största sannolikhet att bli även i år. Vi har cirka 220 platser, berättar Stefan Hertin. Övriga föreläsare är Roland Dansell, författare, som talar om nyttan av ha extern kompetens i styrelsen samt vår lokala företagsprofil Hans Sollerman

38 Marknad

på temat ”Vår överlevnad grundar sig i styrelsens arbete”.

Regional nominering Dagen avslutas med en paneldebatt kring ett ämne som engagerar många företagare, generationsskiftet inom företagsledningen, och på detta ämne kommer även Elite Hotells grundare Bicky Chakraborty att tala under rubriken ”Man måste tidigt utse personer som är lämpliga att ta över”. – Det har visat sig att de företag som engagerar sin styrelse i arbetet kring generationsskiftet lyckas bättre än de som inte gör det. Det är också ett ämne som vi tror lockar många företagsägare som står inför generationsskiften att komma, konstaterar Stefan Hertin. Stefan Hertin menar att man kan se Stora Styrelsedagen som den andra av två utbildningsdagar. – Vi har en styrelseutbildning för certifiering av styrelseledamöter inom ramen för StyrelseAkademien, och Stora Styrelsedagen kan ses som en fortifiering av vad man lär sig under styrelseutbildningen och en inspiration för etablerade styrelseledamöter, säger Stefan. Ett evenemang i evenemanget är tillkännagivandet av den regionala nomineringen till utmärkelsen Guldklubban. Stiftelsen Guldklubban instiftades 2005 av redovisningsföretaget Deloitte och StyrelseAkademien för att uppmärksamma det viktiga arbete en styrelseordförande utför. Priset delas varje år ut i två klasser, en för börsnoterade företag och en för onoterade. Utmärkelsen går specifikt till styrelseordföranden som visat goda exempel på hur rollen som ordförande ska skötas i praktiken. Kandidater till utmärkelsen presenteras på Stora Styrelsedagar runt om i landet och de slutgiltiga mottagarna av utmärkelsen presenteras vid en prisutdelning i Stockholm i december.

Carina Lundberg Markow

Arne Karlsson

Bicky Chakraborty Roland Dansell

Hans Sollerman

Lars-Erik Forsgard


CYAN MAGENTA GUL SVART

Snart är det jul igen... Julgüva

Här bokar du julbordet

380:-

Julbord pĂĽ Sätra Brunn &RĂ?NDENDUKARVI UPPVĂ?RTHĂ&#x2039;RLIGAJULBORD

Julmarknad  

MINSTPERS 4IS ONS KR 4OR SĂ&#x161;N KR

3Ă&#x2039;TRA"RUNN 3ALAs www.satrabrunn.se

C Catering atering fÜr fÜr fÜretag etag & familjer familjer, r, äv veen pü p JUL LAFT A ON även JULAFTON

195:SkaldjurspatĂŠ

Välkomna att avnjuta ett julbord pü de bästa rüvaror. Här finner ni ett bredare sortiment av havets läckerheter och sveriges bästa, prisbelÜnta julskinka.

Välkommen till en magisk upplevelse! 24 november â&#x20AC;&#x201C; 21 december!

BOKA: 0587-802

00

WWW.BREDSJOHERRGARDAR.SE

Lekhults G GĂĽrd, ĂĽrd, Vintr Vintrosa osa T e 019-29 22 52, 070-645 070-6 06 45 Tel. el. www w.lekhult.se . www.lekhult.se Nummer 9 2012 39


cmyk

Gastro

Frantzen/Lindeberg – Sveriges bästa restaurang

Text Paul Dahlgren

– Det är Paul förstår jag, välkommen till Frantzén/Lindeberg! Dörrvakten, klädd i hatt och rock, öppnar dörren och för med värdighet in mig i restaurangen. Det är starten på en fyra timmars middag hos Frantzén/Lindeberg. Paret Björn Frantzén och Daniel Lindeberg har gett sina efternamn åt och driver restaurangen Frantzén/Lindeberg. Restaurangen har två Guide Michelinstjärnor, rankas som 20:e bästa i världen av Worlds Best Restaurants och utsågs i februari av White Guide till Sveriges bästa. Atmosfären på Frantzén/Lindeberg, belägen på Lilla Nygatan i Gamla stan, är enkel men sober. Matsalen kan efter sommarens ombyggnad, där köket utökats, ta emot 19 gäster. Från vårt stilfullt dukade bord har vi överblick över det öppna köket. På bordet ligger ett bröd för jäsning.

Prolog Prologen består av åtta aptitretare. Ljuv är den frasiga och goda gåslevern serverad i en morots makaron samt en potatisboll innehållande syrlig grädde och löjrom. Frisk var vichyssoisen med sommartryffel. Smälte i munnen gjorde biffen tillsammans med lav, torkad

40 Marknad

svamp och lök-aska. I en burk fick vi ärtor och bönor med fetaost, gott. De pocherade ostronen var ambitiöst fyllda med fryst rabarber, grädde och enbär där sälta och syra möttes. Den tolv dagar gamla hälleflundran kom, utsökt, in som sashimi med crème på ankägg och krabba. Den ryska Sergiakaviaren lyfte oxbensmärgen till en smaksensation. Avslutningen var en kalvtartar, koleldad vid bordet, vilken väl kontrasterade mot smakerna från en fjällkos talg, rökt ålsås och löjrom från Kalix. Dryck till var sherry från Jerez. En sådan prolog.

Kapitlet Det första kapitlet inleds med den berömda rätten ”Satio Tempestas” bestående av dagsskörden från de egna grönsakslanden. Hela fyrtio olika ingredienser sätts samman och toppas med skirat smör, nötter och braxfjäll. Gott men några av ingredienserna tar negativt ut varandra. Till rätten ett glas Bourgogne, Haut-Cotes de Nuits. Väldoftande kommer nu det eldade surdegsbrödet in vilket kompletteras med smör som nykärnats vid vårt bord. Så gott, så gott. En mild och god, skummande, soppa på gul lök, getmjölk, mandel och lak-

rits är nästa rätt tillsammans med en, 2002 års Pouilly-Fuisse från Bourgogne. Den följs av en paradrätt för Frantzén/Lindeberg – pilgrimsmusslan, dykplockad, vilken serveras i två steg i sitt skal. Först tillsammans med äggkräm och färskriven tryffel och därefter med rå marinerad tartar och rökig buljong vilken dricks med händerna. Idérikt och välsmakande. Enda besvikelsen var den långsamt bakade piggvaren, fyra timmar, blandad med vit sparris, citrongräs och mynta. Tillbehören tog helt bort piggvarens goda smak. Njutbart var glaset med Chablis från Bourgogne. Innan nästa huvudrätt fick vi en sorbet på fryst citronverbena. En perfekt vårkyckling från Bretagne med härliga vårprimörer var andra huvudrätten. På tallriken fanns också en tuppkam där vi mer kommer att minnas att vi ätit den än hur den smakade. En Bourgogne, Pommard från 1999, förhöjde vårkycklingen.

Epilog Epilogen, desserterna, var tre olika. En getmjölksglass med puré på gräs med malt, olivolja och eldat hö. Udda smaker där Moselvinet gav nödvändig fruktighet.

Ölskum, jästglass och primöräggula från Sanda hönseri var krämig och mild i sin smak. En frisk och smakrik avslutning bjöd desserten på med kärnmjölk smaksatt med rosen, hibiskus, blommor och jasmin. Till kaffet, bryggt på bordet, och makaronerna kom Daniel Lindeberg fram för att samtala. Vi berömmer de tjugotalet rätterna, vinerna, många från mindre men utsökta vingårdar i Bourgogne, samt fördjupar oss kort i Frantzén/Lindbergs matfilosofi. Efter helhetsupplevelsen av en middag på Frantzén/Lindeberg kan vi bara stämma in i att det idag är Sveriges bästa restaurang.

Björn Frantzén och Daniel Lindeberg Björn, 35 år, är köksmästare och Daniel, 34 år, konditor i den framgångsrika krogduon Frantzén/Lindeberg. De sammanstrålade i stjärnkocken Christer Lingströms kök på tvåstjärniga Edsbacka Krog 1998. Efter några års arbete tillsammans och åtskilda, i England och Frankrike, var de redo att öppna den egna restaurangen 2008. De första åren var påverkan från de då ledande restaurangerna i världen, El Bulli och Fat Duck påtaglig. Med molekylära effekter, i form av rök och dimbankar, med ljud och dofter var varje måltid ett lust- och lekfyllt äventyr. Redan våren 2009 fick restaurangen sin första Michelinstjärna. Det experimentella fick sedan stå tillbaka för en mer traditionell men alltjämt skapande och fantasifull matlagning. Fokus sattes på att att finna bra svenska råvaruleverantörer. Det lyckades, och idag är det kompletterat med de två egna trädgårdarna. År 2010 tilldelades Frantzén/Lindeberg sin andra Michelinstjärna. Antonia Ax:son Johnson hade tillkommit som ägare och hennes investeringar är ett viktigt stöd för att uppnå restaurangens trestjärniga ambitioner.


”En överraskande gastronomisk resa ledd av krav på äkta råvaror och med frihet för fantasi och skapande”. Björn Frantzen & Daniel Lindeberg

Nummer 9 2012 41


Gastro

Sverige i den gastronomiska världen Text Paul Dahlgren

Intresset för mat och gastronomi, i alla dess former, ökar märkbart i hela världen. Matråvarorna, odlade eller uppfödda, vilka förädlas för att säljas och/eller tillagas är en nödvändighet för människans fortlevnad. Men samtidigt en viktig del av den nationella och globala handeln. Måltiderna och intagandet av föda under dagen har i alla tider varit av stor betydelse ur olika perspektiv. Det kroppsliga behovet med ett intagande av näring för att kunna överleva. Födans betydelse för hälsa och välbefinnande. Måltiden som den viktigaste mötesplatsen för gemenskap och social samvaro. Idag är stjärnkrogarna en naturlig del av den växande globala upplevelseindustrin. Har Örebro blivit mer internationellt? – Definitivt, restaurangerna i Örebro erbjuder idag mat från många olika internationella kök. Vi har det amerikanska, argentinska, engelska, franska, italienska, indiska, japanska, kinesiska, libanesiska, mexikanska, spanska och turkiska köket. Varför är Frankrike världens främsta matland? – Upprinnelsen är den franska revolutionen, 1789, då största delen av adelns och borgarnas egendomar och förmögenheter konfiskerades. Kockarna förlorade därmed sina arbeten och startade restauranger över hela Frankrike, för att kunna överleva. Den borgerliga och lantliga maten har sedan dess vävts samman på ett innovativt och smakligt sätt. Vilka är de mest betydelsefulla franska kockarna? – Marie-Antoine Carême, 1784-1833, betraktas som den främsta genom tiderna. Carêmes beredning och kryddning av de olika maträtterna finns ännu efter 200 år, mer eller mindre, i dagens restaurangmat. Georges Auguste Escoffier, 18461935, skrev den legendariska kokboken, ”Le Guide Culinaire” 1903. I en tid där resandet mellan länderna tog fart och storstäderna växte fram var Escoffier verksam på de då nybyggda men idag klassiska hotellen Carlton, Grand Hotell och Ritz i London, Paris 42 Marknad

och New York. Escoffier moderniserade recepten och organiserade upp köken på det sätt de främsta restaurangerna följer än idag. Paul Bocuse, 86 år, från Lyon utnämndes till 1900-talets främste kock. Bocuses kokbok ”La Cuisine du marché” från 1976 med budskapet att följa råvarornas säsonger är grunden för alla de idag bästa restaurangerna i världen. Bocuse förde kockyrket in i media och TV-världen och har ärofyllt gett namn åt kock-VM, Bocuse d'Or. Vilka är de mest betydelsefulla svenska kockarna? – Tore Wretman, 1916-2013, det givna första namnet, tog gastronomin till Sverige i mitten på 1900-talet. Tore fostrade den första generationens skickliga svenska kockar med kända namn som Leif Mannerström, Örjan Klein, Erik Lallerstedt, Christer Lingström och Bengt Wedholm. Tack vare Tores intresse för att bevara den svenska husmanskosten har denna fortsatt kunnat levandehållas och utvecklas. Christer Lingström, 55 år, var den förste i Sverige att erövra två Michelinstjärnor på sin Edsbacka krog. Två av Christers lärljungar Björn Frantzén och Daniel Lindeberg driver idag Sveriges bästa restaurang, tvåstjärniga Frantzén/Lindeberg. Mathias Dahlgren, 43 år, Sveriges bäste kock. Vinnare av kock-VM, Bocuse d'Or, 1997. Mathias driver idag på Grand Hotell både tvåstjärniga Matsalen och enstjärniga Matbaren.

Melker Andersson, 50 år, blev tvåa i kock-VM 1995. Betydelsefull för att Melker tillsammans med Danyel Couet byggt upp ett innovativt krogimperium på elva restauranger med olika koncept. Tina Nordström, 39 år, är Sveriges mest sedda TV-kock. Tinas matprogram lockar miljoner tittare och recepten kan fortfarande sälja slut på all kondenserad mjölk i landets ICA-butiker. Varför är Sverige och andra länder idag på samma eller i närhet av Frankrikes gastronomiska nivå? – Bocuses budskap att grunden för matlagningen är att följa råvarornas säsonger innebar faktiskt slutet för den franska matlagningens dominans. Tidigare följde andra länders bästa restauranger det franska köket med dess rätter och ingredienser, nu skapar restaurangerna istället rätterna utifrån säsongens råvaror i det egna landets närområde. Världens bästa restaurang, Noma, i Köpenhamn är ett bevis på detta där alla råvarorna har nordiskt ursprung. Namnet Noma är en förkortning av nordisk mat. Kommer Sverige fortsatt att utvecklas gastronomiskt? – Det finns många motiv till att utvecklingen kommer att fortgå. Ett besök på en bra restaurang är en uppskattad upplevelse. Men bra restauranger skapar också en lokal och nationell identitet. Det förklarar varför Wallenbergsfären och Antonia Ax:son Johnson valt att ekonomiskt stå bakom respektive

Mathias Dahlgrens och Frantzén/ Lindebergs ambitioner att nå tre Michelinstjärnor. Kockyrkets ökade status, med alla matprogrammen i TV och utgivandet av ett rekordartat antal kokböcker, gör att de med talang för matlagning stimuleras att utöva detta på amatöreller professionell nivå. Tävlandet i matlagning genom OS för landslag, Årets kock och VM för kockar, Bocuse d'Or, ger Sverige en ny, än mer kunnig, kockgeneration med namn som Niklas Ekstedt, Jonas Lundgren, Tommy Myllymäkki, Henrik Norström, Tom Sjöstedt och Titti Qvarnström. Restaurangernas behov av bra råvaror, gärna från närområdet, har medfört en nytändning för de lokala producenterna i många länder. Ett tänkande som på ett naturligt sätt är ekologiskt och skonsamt för naturen. Örebros bästa restauranger försöker medvetet att ta sina råvaror från producenter i vårt närområde. Denna ökade efterfrågan ger behov av och arbete för fler producenter med det positiva resultatet bättre och större mångfald av säsongens råvaror.

”En bra måltid är en gastronomisk helhetsupplevelse som ska tillfredställa gästens önskan om att äta, dricka och ha trevligt. Basen för helhetsupplevelsen är tillgång till bra råvaror” Mathias Dahlgren


Örebro läns månadstidning

MARS 2012 #3

Örebro läns månadstidning

Örebro läns månadstidning

OKTOBER 2012 #9

Sanna i Linde

Miskovsky till Vinön

TEMA: MODE | KROG+BAR | RESTAURANG | KONST | MUSIK | FILM | TEATER

K`ghhaf_lahkœ=n]flaf^g

TEMA: WEEKENDRESOR | KROG+BAR | RESTAURANG | KONST | MUSIK | FILM | TEATER

För heta sommartips på shopping, följ oss på Facebook.

Med dig alla dagar

okk

ok

d Ga

da

!

=jZbm\Yf\]fœLndaf_Yj på Face

facebook.com/vagengallerian | facebook.com/kramaren

bo

Örebro läns månadstidning

JULI 2012 #6

Örebro läns månadstidning

APRIL 2012 #4

Med dig alla dagar

AUGUSTI 2012 #7

TEMA HUS & HEM

Horn i Stadsparken

Fame till Örebro TEMA: MOTOR & FRITID | KROG+BAR | RESTAURANG | KONST | MUSIK | FILM | TEATER

26/4 Lb]bcndd 18–21

Klqdaf_œH]jkgfYdk`ghh]jœNYkkY]jZbm\Yf\]f

Örebro läns månadstidning

Med dig alla dagar

MAJ 2012 #5

16 år med Blå grodorna

KROG+BAR | RESTAURANG | KONST | MUSIK | FILM | TEATER

För heta sommartips på shopping, följ oss på Facebook. facebook.com/vagengallerian | facebook.com/kramaren

Örebro läns månadstidning

Med dig alla dagar

SEPTEMBER 2012 #8

TEMA HUS & HEM

KROG+BAR | RESTAURANG | KONST | MUSIK | FILM | TEATER

Millencolin firar 20 år

Ida Long på Live at Heart

Ta del av alla heta höstnyheter först, följ oss på Facebook! facebook.com/vagengallerian | facebook.com/kramaren

Med dig alla dagar

TEMA: SOMMAR | KROG+BAR | RESTAURANG | KONST | MUSIK | FILM | TEATER 6/6 Vågen Gallerian 12–16 Krämaren stängt

KROG+BAR | RESTAURANG | KONST | MUSIK | FILM | TEATER

Marknadsafton – torsdag 7/6 – öppet till 22 Feststämning med erbjudanden både inne och ute!

Ta del av alla heta höstnyheter först, följ oss på Facebook! facebook.com/vagengallerian | facebook.com/kramaren

Med dig alla dagar

ICA öppet 7–22

Träffa mitt i prick! Handelsstaden Örebro kommer hela vägen hem till dig och din målgrupp. Med intressant läsning och alla nyheter läsare behöver om sin stad. Handelstaden Örebro.

Telefon 019 - 10 84 90 Fax 019 - 10 84 30 Adress Näbbtorgsgatan 2, 702 23 Örebro. Web www.hkm.se

Med dig alla dagar


CYAN MAGENTA GUL SVART

S책 hj채lper du dina medarbetare att uppt채cka och

44 Marknad


CYAN MAGENTA GUL SVART

utveckla sina talanger Text Annika Wihlborg Foto Anna-Lena Ahlström

Ordet talang används flitigt i många organisationer. Man talar om talent management, talangpooler, topptalanger och lägger upp strategier för hur man ska attrahera talangfulla medarbetare. Få tar sig tid att stanna upp och definiera vad begreppet talang egentligen innebär, ännu färre ledare tar sig tid att upptäcka och utveckla sina medarbetares unika talanger. Men det finns sätt att bli bättre på att upptäcka talanger och uppmuntra till att de används på jobbet. Att dela in medarbetare i olika ”talanggrupper” och lägga mycket resurser på att attrahera och utveckla topptalanger är ett förhållningssätt som på många sätt hör till det förgångna. Ett topptalangtänk riskerar att skapa utanförskap och oönskade grupperingar bland medarbetarna. En framgångsrik organisation bör istället utgå ifrån att alla medarbetare har någon form av talang, säger talangexperten Charlotte Hågård, som i höst är aktuell med boken ”Alla har talang”.

Låt personalens talang bli er viktigaste resurs Arbetslivet står inför en storskalig ”talangbrist” i samband med ett kommande generationsskifte. Charlotte Hågård menar att satsningar på employer branding inte räcker för att motverka kompetensbrist. En viktig utmaning för organisationer är att kontinuerligt utveckla allas talang. Många företag lägger enorma resurser på att attrahera personal, men ägnar väldigt lite tid och pengar på att behålla och utveckla talanger. Låt ert nya mantra bli ”Personalens talang är vår viktigaste resurs!”, säger Charlotte Hågård. Många utvecklingssamtal handlar om hur folk ska bli mindre dåliga på det de redan är dåliga på istället för hur de ska bli bättre på det som de är bra på. Massor av folk jobbar med fel saker och kommer aldrig att bli bra på dem. Acceptera det. En kurs kommer inte att fixa problemet, bara byte av arbetsuppgifter gör det. Det kan också vara så medarbetaren tröttnat på tidigare roliga arbetsuppgifter och behöver en

förnyelse i jobbet, säger Charlotte Hågård. Fråga medarbetarna vilka arbetsuppgifter de tycker är jobbiga och omotiverande och se om du kan fördela ut dem på andra. Otroligt många människor håller på med fel saker. De har blivit duktiga på att göra något som de egentligen inte alls är intresserade av. Hjälp dem bort från detta och ge någon som är motiverad uppgifterna istället. Be dem göra en tristlista över alla arbetsuppgifter som får dem att tappa energi, motivation, intresse och som de drar sig för att utföra. Be dem var ärliga. Sen lägger du in förändringar i deras utvecklingsplan.

Charlotte Hågård tipsar- så identifierar och utvecklar du dina medarbetares talanger – Tro på att medarbetarna har talang. Som chef är ditt första steg att se varje medarbetare som en talangfull person med olika tillgångar som kan utvecklas. Ditt förhållningssätt är oerhört viktigt, tror du på dem tror de på sig själva. I en tid då många lider av dålig självkänsla och lågt självförtroende är detta en oerhört viktig framgångsfaktor. – Upptäck deras unika talang. Som chef är det ditt ansvar att se till att varje person är på rätt plats och jobbar med rätt saker. Det innebär att du måste lära känna dina medarbetare lite mer på djupet, deras talang sitter på insidan och den väntar på att komma fram. Det finns två bra sätt att hitta människors unika talang. Den första är att fråga dem. ”Vad gillar de att hålla på med?” Vad upplever de själva är deras talang? Du kan använda utvecklingssamtalet som ett tillfälle att prata om detta, men även boka andra uppföljande möten kring personens utveckling. Det andra sättet är att använda dina egna iakttagelser och reflektera kring vad du själv ser i vardagen. När går sakerlekande lätt för dem och när verkar de glöda för något? När presterar de bäst och på en kontinuerligt hög nivå? – Träna upp medarbetarnas talang. För att dina medarbetare och elever ska utvecklas måste de få träna på rätt

sätt. Få utmaningar som tar dem bortom komfortgränsen. Få feedback på sina prestationer så att de vet om de är på rätt väg. Få uppmärksamhet för sina resultat och pushning för att bli ännu bättre. Kom ihåg att det tar tid att bygga talang. Enligt 10 000 timmars-regeln tar det så lång tid för en person att bli tillräckligt bra på något för att kallas expert inom området. I företag utvärderas ofta människor för tidigt. Ge dem tid. Du kan inte räkna med att någon blir specialist på ett eller två år. Lägg upp en plan för deras utveckling där träning är en central del. Vill de bli duktiga på förhandling? Skapa tillfällen där de får träna på förhandlingsteknik. Vill de jobba mer med människor? Se till att de får arbetsuppgifter där de har många kontakter. – Gläds åt deras gener. Alla har vi en bakgrund. Familjen vi växte upp i, miljön som påverkade oss, släktgenerna som gått i arv. Vad har dina medarbetare med sig in i jobbet hos dig? Vilka upplevelser har påverkat dem och vilka erfarenheter har de gjort på sin livsresa? Ta reda på mer om dina medarbetare och elever och lär känna andra sidor hos dem än de som visar sig i vardagen. Kanske har hon ett nätverk som skulle gynna studierna eller arbetet och företagets affärer? Finns det geografiska rötter som kan aktiveras för att skapa nya kontakter på en ort som medarbetaren känner väl? Har hon växt upp med polska föräldrar, förstår och talar polska och har ett kontaktnät i Polen? Kan vara bra att veta om ni ska göraaffärer där. – Hitta deras talangzon. I människors talangzon flödar deras kreativitet och hela personen är engagerad. Hjälp dem lägga sitt talangpussel. Skapa möjligheter för självinventering. Ge dina medarbetare och elever tillgång till verktyg för att få bättre självinsikt. Vad är deras hårda och mjuka tillgångar, det vill säga färdigheter, expertis och styrkor å ena sidan och passion, egenskaper, värderingar och kreativitet å andra sidan? Du kanske upptäcker att dina medarbetare eller elever lutar mer åt ena eller andra hållet. Se till att ta till vara varje medarbetares hela talangzon. Den sida de inte är starka på behöver utvecklas. Människor är

bäst när de använder sin rätta kombination av hjärta och hjärna. – Bygg på deras styrkor. Se till att dina medarbetare fokuserar på arbetsuppgifter där de får använda sina styrkor. Då får de ett roligare arbete och engagemanget går upp. När människor använder sina styrkor jobbar de med rätt saker, vilket är hela idén med ditt ledarskap. Hjälp dem bygga färdigheter som kompletterar deras styrkor. Då får deras styrkor ännu mera kraft att växa och visa sig. En person som är modig och riskbenägen kan träna upp sina färdigheter i strategiskt tänkande och innovation. – Släpp fram passion och motivation. För att göra bra prestationer, behöver du motivation. Alla människor är motiverade – av något. Din utmaning som chef eller lärare är att skapa en miljö där människor är motiverade av sina arbetsuppgifter. Alltför ofta missar organisationer att uppmärksamma de små faktorerna som är viktiga: relationer, kommunikation, erkännande och delaktighet. Vad driver dina medarbetare och elever? Vad motiverar dem dag ut och dag in? Se till att de får jobba med sina styrkor och har uppgifter som känns intressanta och utvecklande. Då hålls engagemanget och motivationen på topp. Du behöver inte köra peptalk, det räcker att du ser vad de behöver och ser till att de får det tillfredsställt. Jobba med deras utvecklingsplan och hjälp dem sätta nya spännande mål som motiverar dem och där deras passion väcks till liv. – Omge dem med andra talanger. Det är viktigt att skapa möjlighet till coaching, mentorskap och nätverksbyggande för dina medarbetare. Låt dem få frossa i utveckling och nya kontakter så att deras talang får blomma och deras prestationer maximeras. Det drar verksamheten störst nytta av. Om du ser alla medarbetare och elever som talanger kommer alla att lyfta sig. Då blir det roligare för alla att jobba, eftersom alla är intresserade av samma sak – att utvecklas.

Nummer 9 2012 45


CYAN MAGENTA GUL SVART

Föräldrapolicys- en trygghet och en tillgång för arbetsgivare och medarbetare Text Annika Wihlborg

TCO har tagit fram Föräldramanualen, som i första hand vänder sig till chefer och HR-ansvariga. Den tar upp alltifrån hur man som chef bemöter nyheten om att någon väntar barn till önskan om föräldraledighet och återgången till arbetslivet. TCO:s ambition med Föräldramanualen är att bidra till ett mer föräldravänligt arbetsliv. – Chefers och arbetsgivares attityd till föräldraledighet är oerhört viktig. Den påverkar hur trygga anställda kommer att känna sig när de ska berätta att han eller hon ska få barn, säger TCO:s förbundsordförande Eva Nordmark. En undersökning från TCO visar att möjligheten att få livspusslet att gå ihop var den mest avgörande faktorn när medarbetare i TCO- anslutna organisationer valde arbetsgivare. Möjligheten att kunna leva ett rikt liv vid sidan av jobbet var avgörande för en majoritet av de medarbetare som deltog i undersökningen.

Arbetsgivares attityd Genom en positiv attityd till föräldraledighet kan arbetsgivare bidra till att göra uttaget av föräldraledighetsdagar mer jämställt. En arbetsgivare som är positiv till att medarbetarna tar ut föräldraledighet kan, enligt Eva Nordmark, 46 Marknad

göra betydligt större skillnad än ett ökat antal pappamånader i föräldraförsäkringen. – En ung man berättade att han var nervös inför att berätta för sin chef att han väntade tillökning i familjen och att han planerade att dela föräldraledigheten lika med sin fru. Medarbetaren var förvånad när hans chef gratulerade honom och sa att han var stolt över att ha medarbetare som ville dela lika på föräldraledigheten. Han hade oroat sig helt i onödan, säger Eva.

Föräldrapolicys- en tillgång för alla arbetsgivare Med tanke på att drygt 115 000 barn föds varje år i Sverige är det en klar fördel att arbetsgivare har föräldrapolicys. I dagsläget saknar många företag tydliga föräldrapolicys, men vinsterna med en policy är många. Den ökar organisationens beredskap för hur ni ska agera kring såväl befintliga som blivande föräldrars situation. En genomtänkt föräldrapolicy kan bidra till att anställda blir mer engagerade, motiverade, flexibla och lojala. De återvänder ofta till arbetsplatsen med mer kompetens. – Informera alla anställda om företagets inställning till föräldraskapet, oavsett vilken livssituation den anställde verkar vara i. Förklara att du upp-

muntrar anställda att ta ut föräldradagar och att du gärna vill planera tiden runt föräldraledigheten tillsammans med medarbetaren, säger Eva Nordmark.

TCO:s tips för föräldravänliga arbetsplatser: – Ge den anställde en chans att komma ikapp genom att få ett par dagar på sig att uppdatera sig om vad som hänt på arbetsplatsen under föräldraledigheten. Det underlättar anpassningen till jobbvardagen. – Förlägg möten mellan vissa tider, exempelvis mellan 9 och 16 för att alla ska kunna delta. Planera tidpunkter för seminarier och andra aktiviteter så medarbetare som deltidsarbetar och/eller har barn kan medverka. – När medarbetare kommer tillbaka till jobbet är det viktigt att motivera på en gång. Visa att du är nyfiken och intresserad av hur föräldraledigheten varit och hur den har bidragit till individens utveckling. – Olika medarbetares engagemangsgrad varierar i samband med föräldraledigheten. Somliga vill försvinna in i föräldrabubblan, medan andra gärna deltar i fredagsfikat varje vecka. Fråga varje medarbetare vad de föredrar och var öppna för förändringar under föräldraledighetens gång.

– Eftersom många som varit hemma vill komma tillbaka i arbete stegvis efter föräldraledigheten kan det vara klokt att kunna erbjuda alternativ kring hur den anställdes uppgifter kan hanteras på halvtid eller på en 75-procentstjänst under en övergångsperiod. – Håll den föräldralediga medarbetaren uppdaterad. Chefsbyten, omorganisationer eller nya tjänster är exempel på saker som även föräldralediga medarbetare kan behöva informeras om. Det signalerar dessutom att ni värderar medarbetarens åsikter och är måna om att involvera henne eller honom även under föräldraledigheten. – Boka ett möte med den föräldralediga medarbetaren ett par månader innan det är dags att återvända till arbetsplatsen. Stäm av planen ni gjorde när han eller hon gick på föräldraledighet. Fråga om den fortfarande är aktuellt med det planerade startdatumet efter föräldraledigheten och arbetsuppgifterna som väntar. – Informera om hur ni underlättar för de anställda när de är hemma för vård av sjukt barn. Visa att ni agerar lösningsorienterat och är beredda att hitta lösningar som gör det möjligt för medarbetare att vara hemma för vård av sjukt barn.


CYAN MAGENTA GUL SVART

Smarta knep tar ditt onlinenätverkande till nästa nivå Text Annika Wihlborg

Sociala nätverk blir allt viktigare i rekryteringssammanhang och i arbetet med att bygga upp och underhålla sitt personliga nätverk. Det finns mycket du kan göra för att få ut mer av ditt medlemskap och effektivisera ditt sociala nätverkande. – IT-branschen i allmänhet och ingenjörer i synnerhet blev tidigt flitiga sociala medieanvändare. Det är en yrkesgrupp som är van vid att nätverka, diskutera och dela med sig av information. Sociala mediesidor ger en möjlighet att strukturera upp sitt professionella nätverk, vilket bidragit till dess popularitet i rekryteringssammanhang, säger Linkedins Sverigechef Lars Ingerslev. Genom att hålla sin profil uppdaterad, generöst dela med sig av sin kompetens och sina kontakter och aktivera sig i grupper kan sociala medieplattformar

bli en värdefull resurs när man exempelvis ställer yrkesmässiga frågor eller få tips på en kompetent yrkesperson. De är också en bra plattform för att leta intressanta arbetsgivare och bevaka din bransch.

Aktivera dig i grupper och diskussioner – Arbeta strategiskt med att utöka ditt nätverk. Identifiera de områden där du behöver utöka dina kontaktytor. Om du exempelvis är specialiserad på ITsäkerhet kan du knyta till dig personer på företag som verkar intressanta och vara aktiv i grupper som fokuserar på dina specialområden. Du kan också bygga ditt personliga varumärke genom att anta en expertroll i någon diskussionsgrupp, säger Lars Ingerslev. Ha dina nätverkskontakter i åtanke och fokusera inte uteslutande på just

ditt specialområde när du delar med dig av tips, information, intressanta artiklar och liknande. Visa omsorg om dina nätverkskontakter genom att exempelvis sammanföra personer som kan ha ett utbyte av varandra. Om du visar en hjälpsam attityd mot andra ökar sannolikheten att de ger dig goda rekommendationer, vilket väger tungt på sociala media. Tveka därför inte att be tidigare chefer och uppdragsgivare om rekommendationer.

Sätt ihop en professionell summering – Uppdatera din profil med jämna mellanrum, exempelvis när du byter jobb eller om du har certifierats inom något specifikt område. Illustrera din profil med en ansiktsbild av hög kvalitet och skapa en effektiv profilrubrik, exempelvis ”IT-säkerhetsexpert med spetskom-

petens inom mobil säkerhet”, säger Lars Ingerslev. Han rekommenderar att man lägger tio minuter per dag på sociala media. Det räcker för att hålla sig uppdaterad och vara aktiv i sitt nätverk. Lägg tid på att sätta ihop en professionell summering, några meningar från dina ansökningsbrev som träffsäkert beskriver dina mål och kvalifikationer för presumtiva arbetsgivare som letar efter intressanta kandidater på Linkedin. – Lägg in nyckelord i din profil, de ord som arbetsgivare ofta söker på när de letar efter ny kompetens. Använd dessa ord för att öka sannolikheten att rekryteraren hittar dig. Om du är osäker på vilka ord som är dina nyckelord kan du använda de ord som förekommer i de jobbannonser du tilltalas mest av, säger Lars Ingerslev. Nummer 9 2012 47


CYAN MAGENTA GUL SVART

Min dag

Nasta Welcome Home inredning i vacker miljö Text Camilla Johansson Foto Ulf Hjelting

– Det är ett mångårigt intresse för inredning som ligger bakom det här, men ingen av oss har tidigare arbetat i branschen, säger Anna Pettersson.

Nu är det drygt ett år sedan inredningsbutiken Nasta Welcome Home såg dagens ljus, inhyst i en lokal som är någonting utöver det vanliga. Namnet ger en antydan om var den är belägen: i en av Nasta herrgårds vackra flyglar.

Klassiska märken

Den byggnad som nu utgör Nasta Herrgård uppfördes 1648, och man räknar med att de båda flyglarna uppfördes vid i stort sett samma tid. Det är med andra ord i ett hus rikt på atmosfär och historia många andra butikslokaler saknar som Anna Pettersson och Annelie Holm driver sin inredningsbutik. – Det är onekligen en mycket tacksam miljö att ha inredningsdetaljer i. Även om vi inte ligger så långt utanför centrum så har vi upplevt det som att örebroarna upplever det som något av en utflykt att komma hit, berättar Anna Pettersson. När butiken blev verklighet i april 2011 var det en dröm som gick i uppfyllelse för de båda väninnorna Annelie Holm och Anna Pettersson.

Flygeln i två våningar rymmer en mängd rum som är lockande inredda med de olika produkter som finns till försäljning. Bland de märken man håller finns Canada Goose och Gant, som man kanske spontant förknippar med kläder, men vilka har en mängd olika produkter som till exempel sängkläder. Från Ralph Lauren, ytterligare ett känt märke som kan förknippas med kläder, kommer klassiska och vackra tapeter. – Vi satsar på att ha märken som vi är ensamma om, och vi köper in mycket på mässor ute i Europa. Nu har vi just tecknat ett ensamrättskontrakt med Artwood vilket vi är mycket nöjda med, konstaterar Anna Pettersson. Ytterligare ett märke man är mycket glad över att kunna erbjuda kunderna är finska Balmuir vilket är känt för

48 Marknad

sina produkter i läder och själva presenterar sin kollektion som riktad till de med en klassisk smak. – Balmuir är populärt och vi säljer väldigt mycket av deras produkter, säger Anna Pettersson. Oavsett vad man har för önskemål om inredningsdetalj så finns det mesta hos Nasta Welcome Home. Här finns inte bara tidigare nämnda sängkläder, tapeter och läderprodukter, utan stort och smått som vackra fåtöljer, lampor, tavlor, plädar och även ett antal större möbler.

Stämningsfylld jul I ett stort och vackert kök finns också en rad bruksföremål som koppar och tallrikar samt teer och kryddor. – Här i köket finns en av de två spisar som det fortfarande går att elda i, och det gjorde vi i julas. Vi har ju bara varit här en jul, men det var fantastiskt och folk som kom hit tyckte också det, säger Anna Pettersson. Utöver produkterna i butiken så finns det ytterligare en tjänst som Nasta

Welcome Home erbjuder, och det är inredningshjälp. – Vi åker ut till både företag och privatpersoner och ger råd och tips om inredning. Vi har också gjort skyltningen hos Johnells, så där kan man just nu se vår inredning, avslutar Anna Pettersson.


Företagarna – för bättre affärer Firmafesten

Bestrid bluffakturorna

Välkommen till firmafest fredag 9 november. Ta med hela företaget, även om du är ensamföretagare, och träffa nya och gamla bekanta. Mingla, ät god mat och var med när Företagarna Örebro delar ut priset Årets Företagare.

Hela 16 procent av småföretagarna i Sverige har drabbats av bluffakturor, enligt Företagarnas senaste Småföretagsbarometer. Nu får företagare chansen att diskutera bluffakturor när Företagarna lanserar facebooksidan Bestrid bluffakturorna.

foto: Elin Abelson

Mer information kommer på www.foretagarna.se/orebro

Läs mer på: www.foretagarna.se

ns e r a g a t e För

Försäkringsdepå Vi hjälper dig att hitta rätt försäkringar på under 1 minut

DE TTA FÅR DU SOM MED D LE M

www.forsakringar.foretagarna.se

Frukostmöte 12:e november

Vill du också vara med i Sveriges största nätverk och plattform för näringslivs och ägarfrågor?

Missa inte, frukostmötet 12:e november på Hotell Clarion. Möt företag och företagare och nätverka tillsammans. 07.15 börjar mingel, frukost och senare program och håller på till 09.00. Anmälan sker på www.frukostmotet.se Som vanligt är Julia Rosqvist Konferencier.

Vi gör ditt företagande enklare, roligare och mer lönsamt. Hur svårt kan det vara att skapa ett bättre näringslivsklimat? Läs mer på: www.foretagarna.se

Nätverk

Jonas Forsman Ordförande

Företagarna är med och arrangerar 8 företagsfrukostar runt om i vårt län varje månad

Axier Technologies AB Gullvivevägen 10, 719 30 Vintrosa Mobil 073-506 33 00 jonas.forsman@openit.se

Du blir inbjuden till många av sveriges bästa och största evenemang, exempelvis Båstad tennisen, Almedalen, Vätternrundan, Pridefestivalen

Medlemsförmåner

Ulrika Oskarsson Regionsamordnare

Tarja Rantanen Medlemsfrågor

Företagarna c/o Svenskt Näringsliv, Köpmang. 23-25, 702 23 Örebro. Mobil 0708-800 640 ulrika.oskarsson@foretagarna.se

Företagarna, Regeringsgatan 52, 106 67 Stockholm Telefon: 019-16 64 15 tarja.rantanen@foretagarna.se

Kostnadsfri juridisk rådgivning Företagsförsäkringar 10% rabatt på BMW och Toyota med många flera

Näringslivsfrågor som vi varit drivande i: Sänkning av aktiekapital vid start av aktiebolag från 100.000 till 50.000 Slopande av revisionsplikten ROT och RUT är fortfarande kvar

”Gör företagandet lättare”


Inredning

Designat med form och funktion Den här månaden möblerar vi om i biblioteket inför höstens läsning. Frågan är om det passar bäst med en flexibel lösning i trä eller en ståtlig skapelse i metall.

Text Martin Henningsson

① Sign komb 10

② Ivy

③ Robox

Sanna Lindström har bland annat studerat på möbeldesignprogrammet på Carl Malmsten. Förvaringsmöbeln Sign var hennes examensarbete och tillverkades av Karl Andersson & Söner – vars möbler har den gemensamma nämnaren stark identitet och karaktär som står över flyktiga trender och håller för generationers slit och påverkan. Sanna Lindströms design kännetecknas av ”komplex enkelhet och ett tidlöst nu med fokus på användaren” och med Sign har hon designat en förvaringsmöbel som bjuder på fler möjligheter än en schweizisk armékniv. Tack vare vridbara byggsektioner fungerar den som förvaring av allt från böcker och cd till tv-bänk och rumsavdelare. Den tillverkas i MDF och finns i åtta olika färger – vissa av dem mer iögonfallande än andra. Sign komb 10 kostar 23 575 kronor hos Länna Möbler. Dags att slänga ut de gamla, statiska bokhyllorna?

Bokhyllan Ivy från Swedese är lite av ett vertikalt pussel i all sin enkelhet. Den finurliga designen bygger på en grundmodul som sedan kan kombineras med ytterligare påbyggnadsmoduler. Dessa kan staplas rakt eller snett, vilket möjliggör ett antal kombinationer – och dessutom skapas ett småskevt avbrott mot rummets annars raka vinklar. Bakom designen står Thomas Bernstrand, som är utbildad på både Konstfack och Konsthögskolan i Stockholm samt Danmarks Designskole i Köpenhamn. Hans design har tidigare belönats med flera fina utmärkelser och 2011 utsåg tidskriften Form Ivy till bästa nyhet. Modulerna kan fås i svart- eller vitlaserad massiv ask och naturlackad massiv furu. De är 88 centimeter breda, 30 centimeter djupa och 34 centimeter höga. Grundhyllan kostar 2 835 kronor och påbyggnadshyllorna 2 450 kronor styck. Du hittar den hos Inda Design.

Möbelproducenten Casamania har genom flera intressanta samarbeten med välkända designers blivit en av Italiens mest framgångsrika möbelproducenter. Produkterna ska helst vara både färgstarka och ha ett uppseendeväckande formspråk. Bokhyllan Robox är designad av Fabio Novembre – och lika mycket som det är ett fint men avlägset barndomsminne är det en hushållsrobot med uppgift att hålla ordning i biblioteket. Trots att det röda hjärtat sitter där det ska är det en respektingivande skapelse som – precis som kreatören själv – reser sig totalt 184 centimeter över golvet. Den är tillverkad helt i metall och finns i färgerna vitt och mörkgrått. Fabio Novembres antropomorfiska figur kostar 24 990 kronor hos Svenssons i Lammhult. Efter inköpet är det bara att luta sig tillbaka i fåtöljen och njuta av höstmörkret, så håller Robox garanterat ställningarna.

50 Marknad


Pannlampa

119:Ord. pris 179:-

115kr 79kr

Stavlampa

Batteriladdare

Ord. pris 139:-

Ord. pris 399:-

75 75::-

2 249:49:-

En riktig bygghandel Kumla-Björka 206 206, 6, T Telefon e elefon 019-57 09 05, www www.xlbjorka.se .xlbjorka.se Öppet: Måndag – onsdag 7–17, T Torsdag orsdag o 7–18.30, Fredag 7–17, Lördag 10–13 M Med ed reservation för slutförsäljning och eventuella tryckfel. Rabatter och rek. ca priser baseras på leverantörernas bruttoprisli bruttoprislista. sta.

Vi Vi är över 100 bygghandlare bygghandlare som om är certifierade träexperter. träexperter. Hitta oss på xlbygg.se

Uthyrning av : Tält i alla storlekar. Golvsystem och staket Möbler och sanitetslösningar

019 10 31 12 www.eventswed.se


Technopolis

② ③

Kultkamera och vantar med telefonlur Samtidigt som det är härligt med den där retrokänslan kan det vara lika skönt att ta klivet in i framtiden. Denna månad tittar vi på prylar från båda lägren och kröner med lite onödig lyx. Text Martin Henningsson

① Polaroid Z2300

② hi-Call

③ Strut LaunchPort

Vi lever i en tid då vardagsfotografering är synonymt med Instagram. Lättanvända fotofilter framkallar en hipp retrokänsla och bilden är klar direkt. Det finns vissa likheter med Polaroids analoga kultkameror, även om vännerna tar del av bilderna via internet i stället för i fysisk form. Men kanske kan Polaroids nya digitala kompaktkamera Z2300 nu locka tillbaka alla digitaljunkies till den fysiska gemenskapen. Ny utskriftsteknik möjliggör en integrerad skrivare i själva kameran och ger fullfärgsutskrifter i formatet två gånger tre tum. Men ta det lugnt. Det finns givetvis stöd för Wi-Fi så att bilderna kan delas på internet också. Z2300 har en sensor på tio megapixel, en tre tums LCD-skärm och plats för ett SD-minne på 32 Gb. Den finns att beställa i svart eller vitt på www.polaroid.com för 160 dollar och ett paket med 50 fotopapper kostar 25 dollar.

Vintern lurar runt hörnet och kylan med den. I samma stund som vi klär oss varmt i mössa och vantar uppstår dock ett kommunikationsproblem. Telefonen ligger djupt ner i fickan och med en bylsig vante på handen är det nästan omöjligt att hinna få tag i telefonen och manövrera pekskärmen innan mobilsvaret går igång. Bluetoothvanten hi-Call från hi-Fun råder bot på alla sådana problem. Med mikrofon och högtalare insydda i lillfinger respektive tumme besvaras samtalen utan problem. Tryck bara på svaraknappen på högerhandskens ovansida och för sedan vänsterhanden till örat samtidigt som du gör det klassiska ”ring mig”-tecknet. hi-Call passar alla telefoner med bluetooth och finns i svart eller grått. Batteritiden varierar från 20 timmar upp till tio dygn, beroende på hur mycket du pratar. Framtiden är nu och den finns på www.hi-fun.com för 49.99 euro.

Äntligen! Nu kan du ladda iPaden med extravagans. Företagen STRUT och LaunchPort har slagit sina påsar ihop – kromade biltillbehör och trådlös iPodladdning – och utvecklat STRUT LaunchPort. Dockningsstationen är handgjord i rostfritt stål, har formen av en sfär och kan fås i finishen krom, vitt eller mattsvart. När iPaden placeras på den kraftfulla Neodymiummagneten laddas den trådlöst, via induktion. För att iPaden ska fästa mot magneten krävs dock ett specialtillverkat skal, som turligt nog ingår. Förutom att det möjliggör laddning och skyddar iPaden förbättras även ljudet. Skalet finns i tolv olika utföranden, allt från elegant valnöt till sleazigt leopardmönster. Vad väntar du på? Byt ut den tråkiga sladden mot en STRUT LaunchPort. Den finns på www.strutlaunchport.com och kostar 1 250 dollar. Ungefär som en iPad alltså – och lite till.

52 Marknad


Inte bara...

6YHULJHVPHVW 6YHULJHVPHVW Y YDOGDSRUWDU DOGDSRU WDU

NYHET! Vi รฅterstรคller och skyddar strรฅlkastarna pรฅ Din bil.

Viagatan 9 i Kumla Tel: 019-57 10 70 Mobil: 0707-290 700 www.eklundsbilvard.se

Vรคlkommen till Bibby Financial Services Vi kรถper och belรฅnar fakturor. Genom fakturakรถp och fakturabelรฅning frigรถr Bibby Financial Services likviditet รฅt fรถretaget samt minimerar risken fรถr framtida kreditfรถrluster. t7JQSPEVDFSBSyt7JCFWBLBSyt7JLรšQFSy t7JCFMรŒOBSyt7JJOLBTTFSBSyyEJOBGBLUVSPS 7JUJMMIBOEBIรŒMMFSFYQPSUGJOBOTJFSJOH

en del av Bibby Line Group

5FMWYMtTXFEFO!CJCCZGJOBODJBMTFSWJDFTDPN XXXCJCCZGJOBODJBMTFSWJDFTTF

) )|UXWRPYLOODJDUDJHSRUWDUHUEMXGHUYLHQPlQJG |UXWRPYLOODJDUDJHSRUWDUHUEMXGHUYLHQPlQJG R ROLNDSURGXNWHUI|UEnGHYLOODRFKLQGXVWULHOOW OLNDSURGXNWHUI|UEnGHYLOODRFKLQGXVWULHOOW EUXN9LKDUVSHFLDOLVWNRPSHWHQVQlUGHWJlOOHU E UXN9LKDUVSHFLDOLVWNRPSHWHQVQlUGHWJlOOHU JULQGDXWRPDWLNHUERPPDUSRUWVW\UQLQJPP J ULQGDXWRPDWLNHUERPPDUSRUWVW\UQLQJPP 9 9nUDYGHOQLQJI|ULQGXVWULSRUWVHUYLFHKDU nUDYGHOQLQJI|ULQGXVWULSRUWVHUYLFHKDU H HUIDUHQKHWDYVDPWOLJDIDEULNDWSnPDUNQDGHQ UIDUHQKHWDYVDPWOLJDIDEULNDWSnPDUNQDGHQ

Vi erbjuder: All typ av stรคdning โ€ข Hemstรคd allt inom RUT 50% direkt pรฅ fakturan โ€ข Bygg- och kontorsstรคd Fรถnsterputs โ€ข Golvvรฅrd

Perfekt fรถr fรถretag och fรถretagare!

 * *DUDJHSRUWDU DUDJHSRU WDU ,,QGXVWULSRUWDU QGXVWULSRU WDU 6 6HUYLFH 0RQWDJH HU YLFH 0RQWDJH

Sweeplet HB ZZZJDUDJHSRUWH[SHUWHQVH ZZZJDUDJHSRUWH[SHUWHQVH

Ring 0736-26 26 76

e-post: info@sweeplet.se


Fashionista

Hösten i mörka toner Text Camilla Johansson

Här tittar vi lite närmare på vad som kan vara tänkbara alternativ för hans höstgarderob. Det är mycket mörka toner, men icke dess då mindre snyggt. En snygg sko som passar både till vardag och lite festligare tillfällen är Avery 02 från Tiger of Sweden. Skon är tillverkad i läder med en mjuk och följsam yttersula i gummi. Den gedigna hantverkstradition som Tiger of Sweden borgar för kommer till uttryck även i dessa skor i form av kvalitet och passform. Cirka 1 299 kronor. Tiger of Sweden.

54 Marknad

Byxor av klassiskt snitt från Brothers av märket Wolsey Dyse. Materialet är 70 procent ull och 30 procent polyester. Just dessa byxor är mörkt gröna, men modellen finns också i svart. Dubbelt frontveck. 1 099 kronor. Snygg dubbelknäppt rock i klassisk modell från Marc O’ Polo i 100 procent ylle tillhörande 10 pieceskollektionen.Med sprunn bak och knappar på ärmarna. Marc O’ Polo gör i största möjliga utsträckning sina plagg i naturmaterial såsom ylle, bomull och lin. Denna rock är en relativt slimmad modell. Tweedmönstrad. 5 499 kronor.


Välj den rätta och kunskapen kunskapen att gör i butiken och göraa något speciellt till dig. En ring efter dina önskemål i din smak, en ring varar för evigt. som varar

Tillman United

När du har vvalt alt din partner hjälper vi dig att hitta den rätta ringen. Hos oss hittar du ett brett brett sorti sorti ment, dessutom har vi egen vverkstad erkstad

2 2€WTHUNH[HUkYLIYV‹ €WTHUNH[HUkYLIYV‹ 


Bokmalen

Torka aldrig tårar utan handskar

Välkommen till den här världen

Det femte vittnet

Konstvärlden

Jonas Gardell Norstedts

Amanda Svensson Norstedts

Michael Connelly Norstedts

#3/2012 Independent Publishing Group

När sex blir=döden. Första delen – Kärleken – i Jonas Gardells planerade trilogi Torka aldrig tårar utan handskar handlar om hur de två unga männen Benjamin och Rasmus träffas. Året är 1982 och trots att homosexualitet inte längre klassas som brottsligt eller sjukligt är det långt ifrån allmänt accepterat. De homosexuella männen i Stockholm, dit Rasmus efter studenten flyttat från den lilla orten Koppom, har sina träffpunkter utanför andra människors synfält. De träffas till exempel i "Bögringen" för att ha sex i ett närliggande buskage eller på en urinstinkande t-banetoalett. Man kan också lyckas träffa på en gift flerbarnsfar/smygbög med bil där man kan ha ett kort rendezvous. För Rasmus, som skäms över att vara homosexuell och inte har kommit ut för sina närmaste, är det en helt ny värld att upptäcka och erövra. Även för Benjamin, som vuxit upp i Stockholm, är denna värld obekant. Han tillhör Jehovas vittnen, vilket förstås komplicerar allt. Samtidigt som läsaren får följa Rasmus och Benjamin och hur de så småningom träffas får läsaren också följa en aidssjuk man som snart ska dö. 1982 har man bara sett början på denna sjukdom som tycks drabba homosexuella män. Hur den smittar vet man ännu inte. Gardells roman, som är både sorglig och obehaglig med tanke på den hemska sjukdomen och hur homosexualitet innebär stigmatiserande den här tiden, känns viktig. Jag ser fram emot att läsa de två nästkommande delarna som båda kommer ut nästa år.

Välkommen till den här världen utspelar sig i Köpenhamn dit Greta flyttar från Malmö. Greta är vacker: lång, smal med långa blonda lockar. Hon tycker om ljusstavar, att dansa och att bli tillfogad smärta. I Köpenhamn träffar hon Simon, som är stadens bästa triangelritare, och de blir förälskade. Deras relation försvåras av att de båda, och då särskilt Simon, har blivit illa tilltygade av uppväxten. Både Greta och Simon har komplicerade relationer till sina föräldrar, vilket påverkar dem i relationen till andra människor och till varandra. Som ett bihang till Simon finns Claus, som sedan han räddat Simons liv håller sig fast som en igel. Greta får vi följa genom hennes dagboksanteckningar, Simon genom en tredjepersonsberättelse där hans poetiska uttryckssätt kommer fram. Claus skildras genom enstaka meningar, vilket visar hans bristande vältalighet. Amanda Svensson är väldigt bra på att använda olika språkliga aspekter för att genom språket få fram de tre romankaraktärernas personligheter. Och just det är den här bokens allra största behållning, även om också handlingen tilltalar. Greta och Simon känner man med. Claus är rolig att läsa om. Han är en slacker och verkar inte ha någon större koll på vare sig själv eller världen runt omkring. Dessutom visar det sig att liksom han är beredd att rädda liv, är han också beredd på att ta liv. Välkommen till den här världen är en mycket fin och originell roman.

Det femte vittnet är den fjärde Michael Connelly-deckaren på svenska med advokat Mickey Haller i huvudrollen. Haller är svåger, halvbror eller liknande (jag glömde anteckna vad) till Harry Bosch, som var huvudkaraktär i Connellys tidigare böcker. Tyvärr gillar jag inte alls Haller lika mycket som jag gillade Bosch. Jag tycker inte jag får lära känna denna för mig nya bekantskap tillräckligt väl och dessutom är han bara ännu en i raden av alkoholiserade och frånskilda deckarpersonligheter. Men det är inte bara det som jag har emot Det femte vittnet. Det känns som jag läst den förr inget överraskar, inte ens slutet. Boken handlar om en rättegång där Mickey Hallers klient Lisa Grimgarn anklagas för att ha mördat bankmannen Mitchell Bondurant. Lisa är en av alla de som nästan fått sina hus fråntagna av banken där de har sitt huslån som en följd av finansmarknadens krasch. Mickey Haller hjälpte henne att få behålla huset och när hon nu är mordåtalad fungerar han som hennes försvarsadvokat. Det femte vittnet handlar om rättegången, vars utgång jag struntar i. Jag tror att Michael Connelly tänkt att "oj, jag måste skriva en deckare om finanskraschen eftersom alla andra gör det" och sedan tagit enklaste deckarmall och skrivit denna bok. Och det är en intetsägande och förutsägbar bok. Och jag som verkligen gillade denna författare för några år sedan. Besviken!

Trots att jag gillar konst har tidskriften Konstvärldens existens gått mig helt förbi. Kanske för att dess smala inriktning gör att de normalt ganska välsorterade tidningsbutikerna inte tycker det är någon idé att sälja den. Jag har i alla fall aldrig sett den i butik. Mitt exemplar av magasinet fann jag i alla fall på Arlanda, där – by the way – tidningsutbudet i de olika pressbutikerna har en imponerande bredd. Är man mycket kunnig i konst kan man nog avvara Konstvärlden, som snarare riktar sig till oss som inte klarar av konstteoretiska texter utan vill veta mer om vilken samtidskonst som är populär just nu och se bilder på hur Cindy Sherman ser ut till vardags. I Konstvärlden listas de verk som betingat högst försäljningspris den senaste tiden, och utställningar recenseras och betygssätts. Här finns också resereportage med konst i fokus och en frågespalt där man får svar på hur mycket ens antikviteter och konstverk är värda. Konstvärldens innehåll är med andra ord ganska lättsmält. Det jag helst läser i detta nummer, nummer 3 2012, är artikeln om Jeff Koons och hur denne konstnär, som har en hel organisation runt sitt skapande, arbetar. Jag läser också intervjun med Anna Odell med intresse. Det bästa med denna tidsskrift är ändå att man kostat på sig en massa bilder av konstverk så att man har en massa ögongodis att frossa i. 69 kronor får man betala för ett nummer av Konstvärlden, som kommer ut sex gånger per år.

56 Marknad

Text Catharina Bergman


Mat är det bästa vi vet

NU ÄR DEN HÄR, BOKEN FÖR DIG SOM VILL FÅ FART PÅ AFFÄRERNA.

Vi är vad vi heter, ett Kök som dagligen serverar mat till affärsluncher, födelsedagar och firmafester m.m. – Mat är det bästa vi vet och vi hjälper Er gärna! Välkommen att boka catering, fest eller bara äta en god lunch på någon av våra golfrestauranger, City & Mosjö. Dagens Lunch: UʏÌˆ`ÊÓÊÀBÌÌiÀÊ Ê >ÌÌÊÛB>ʓi>˜ UÊ-̜ÀÊÃ>>`ÃLÕvvj UÊ ÞL>ŽÌÊLÀŸ` UÊFÌˆ`Ã`ÀÞVŽÊEʎ>vvi

na! Varmt välkom KÖKET [på banan] CITY & MOSJÖ Catering & Festförfrågningar 070-275 75 35, 019-22 53 14, info@koketpabanan.se

Besök www.par.se för att skaffa ditt eget exemplar och för att läsa om hur vi hjälper dig att behålla, utveckla och hitta nya kunder.

VI HJÄLPER DIG BEHÅLLA, UTVECKLA OCH HITTA NYA KUNDER. Telefon 019-21 70 40 | www.par.se | info@par.se

Låt chefen göra jobbet lättare För att kunna göra ett bra jobb måste man se bra. Vi på Synsam har kunskap om kraven på arbetsglasögon i olika arbetsmiljöer från verkstad till kontor. Vi ger råd om belysning och tar fram arbetsglasögon som är anpassade till just din miljö. Mer information om vad lagen säger om företagsglasögon hittar du under fliken ”Om Synsam” på www.synsam.se. Prata med din arbetsgivare om vilka regler som gäller för arbetsglasögon på ditt företag. Välkommen!

HOLMQUIST OPTIK SYNSAM KUNGSGATAN 5 · ÖREBRO · 019-17 46 50 VARD 08.00–18.00 · LÖRD 10.00-14.00


cmyk

Travellista

Köpenhamn

Oslo

Helsingfors

Weekendresor i Baltikum och Norden Text Martin Henningsson

Denna månad kikar vi på vad några av våra närmaste grannars huvudstäder erbjuder. Det visar sig vara allt från trendig design till medeltida apotek och filmiska sagolandskap.

Oslo Oslo är på sätt och vis en unik naturupplevelse – vackert beläget längst in i Oslofjorden och inramat av flera skogsbeklädda åsar. Den som vill beskåda konstverket ordentligt rekommenderas en tur till vintersportområdet Holmenkollen och den mäktiga hoppbacken. Oavsett årstid bjuds vacker natur, utmärkt utsikt och världens äldsta skidmuseum. Oslo är dock inget för shoppingfantasten på grund av de höga priserna. Strosa istället runt på Karl Johans gate och njut av den mysi58 Marknad

ga atmosfären. Besök Nasjonalgalleriet, Munchmuséet och Ibsenmuséet och ta del av Norges utmärkta kulturhistoria. Avsluta vid slottet från 1800-talet – eller kanske det futuristiska operahuset nere vid vattnet. Ett weekendpaket för två personer med flyg från Stockholm och hotell i två nätter kostar från 4 000 kronor.

Helsingfors Helsingfors har Östersjökust i tre av fyra väderstreck och kallas ibland Östersjöns dotter. Staden är präglad av både Rysslands och Sveriges stormaktstider, men är för den sakens skull inte fast i det förgångna. Det är en modern och trendmedveten stad, som har hyllats internationellt för sin coola baroch klubbscen. Det finns även mycket

spännande arkitektur att ta del av och den vita domkyrkan, Tempelplatsens kyrka som är insprängd i berget och den ryskortodoxa Uspenskijkatedralen är några höjdpunkter som alla är värda ett besök. Avrunda dagen avklädd i en ångande sauna – eller pälsa på dig riktigt ordentligt och besök Arctic Icebar där temperaturen inte stiger över fem minusgrader. Ett weekendpaket för två personer med flyg tur och retur Stockholm och hotell i två nätter finns från cirka 4 000 kronor.

Köpenhamn Köpenhamn andas design, trend och modernitet. Det finns flera designhotell och när det första byggdes under 60-talet var arkitekten och designern Arne Jacobsen inblandad i minsta

detalj. Boka rum 606 om du vill bo i det enda rummet som har kvar originaldesignen. En halvtimmes tågresa utanför centrum ligger Louisiana Museum for Moderne Konst där verk av både Warhol och Picasso kan betraktas på nära håll. Blir det för mycket konst och design kan säkert världens näst äldsta nöjespark Tivoli liva upp. På Ströget hittar du allt från de stora dyra märkena till trendiga designers och vintageprylar. Fristaden Christiania med sin speciella atmosfär får naturligtvis inte heller missas. Ett weekendpaket för två personer med flyg tur och retur Stockholm och hotellrum i två nätter kostar ungefär 3 600 kronor. Forts. 60

»


Sänk energiförbrukningen 20-60%

och få ett varmare och behagligare inomhusklimat. Elementfläkten höjer temperaturen snabbt.

SPARtermostaten reglerar automatiskt när det ska vara varmt eller timer för El-element.

Elementfläkten monterar ni enkelt själv. Den passar alla typer av element.

På drygt 1 timme blir det samma temperatur som det annars tar 24 timmar att uppnå.

Högteknologisk termostat för vattenburen värme som tar tillvara på all överskottsenergi.

Installeras på undersidan av elementet. Fläktarna styr värmen vidare ut i rummet.

Läs mer på www.elementflakten.se

A-Energi AB, telefon 070-592 73 23, info@elementflakten.se. Hämtning och besök alla dagar 8.00–22.00, Bruksgatan 14, Örebro. Ring och boka tid.

Sätt dig i arbetsstolen Savo S3. Luta dig tillbaka och njut av skillnaden. SAVO S3

Hemligheten är Savo Flytande Vipp®, där sits och rygg rör sig oberoende av varandra. Flyt med arbetet.

Workzone Bolagsvägen 2 702 36 Örebro orebro@workzone.se Tel: 019-20 89 80

Boka din provstol under oktober och november. Handla extra förmånligt.

PA RT N E R

Besök oss på vår utställning på Bolagsvägen 2 i Marieberg.

Workzone

Inreder kontor och offentlig miljö


Travellista

Riga

»

Riga Riga är den största staden i Baltikum och har sagts vara lika bohemisk som Prag, lika elegant som Paris och lika kosmopolitisk som Berlin – och ett besök i den lettiska huvudstaden är på många sätt som en historielektion. Staden har härjats av två världskrig, men kan ändå ståta med de mest omfattande jugendkvarteren i hela Europa. I stadskärnan ligger den välbevarade gamla staden och det finns även många fina hus bevarade från Hansatiden. Riga bjuder på ett frodigt restaurang-, kafé- och nöjesliv och bra shopping. Intressantast är kanske de gigantiska saluhallarna vid centralstationen, som under första världskriget var hangarer åt zeppelinarna. I saluhallarna finns många spännande inhemska smaker. Flyg till och från Stockholm och hotellrum i två nätter för två personer kostar från 3 000 kronor.

Tallinn Tallinn ståtar med en välbevarad medeltida stadskärna som finns med på Unescos världsarvslista. Innanför stadsmuren råder en atmosfär som ska upplevas på plats. Där finns också Rådhusapoteket, världens äldsta och ännu fungerande apotek. På 1500-talet såldes gäddögon och fladdermuspulver, men än idag kan du köpa krus med kryddigt vin som har ett över 500 år gammalt recept. Samtidigt växer den moderna staden upp utanför muren. Det gråa Östeuropa är borta och Tallinn är nu en av Europas mest högteknologiska städer. Möjligheterna till shopping är goda i de stora shoppingcenterna utanför muren. Marknaderna har ett spännande utbud av allt från inhemska matvaror till störkaviar och prylar från Sovjettiden. Flyg till och från Stockholm och hotellrum i två nätter för två personer kostar från 2 800 kronor.

Tallinn

Reykjavik Reykjavik är världens nordligaste, Europas västligaste och samtidigt en av världens minsta huvudstäder. Det är en ung och modern stad med ett sprudlande nöjesliv. Kanske är det därför de stora modeföretagen ser staden som testmarknad, vilket möjliggör fynd av märkeskläder till riktigt bra priser. Väl på Island bör även naturen avnjutas. Þingvellir nationalpark, fem mil från Reykjavik, är med på Unescos världsarvslista och i det sagolika landskapet spelades stora delar av filmen Bröderna Lejonhjärta in. Reykjavik kallas även The Spa City och Blå Lagunen är ett geotermiskt spaområde i ett lavafält. Det mineralrika vattnet håller en temperatur på 37-39 grader och är en skön upplevelse oavsett årstid. Flyg till och från Stockholm och hotellrum i två nätter för två personer kostar från 5 000 kronor per person.

60 Marknad

Foto Ulf Hjelting

Reykjavik


www.wonderville.se

En källa för affärer!

Följ med BusinessMatch till Loka Brunn!

JENS SPENDRUP

BENGT WAHLSTRÖM

ANNA DROUGGE

ULF GEJHAMMAR

Lyssna till Anna Drougge Anna har vid två tillfällen deltagit i världens tuffaste havskappseglingar. Nu föreläser hon om vikten av kommunikation och information för att nå uppsatta mål, hålla fokus och skapa ett vinnande lag.

Grilla din affärsplan med Jens Spendrup Du får chansen till informella samtal med duktiga representanter för företagsvärlden. Ulf Gejhammar är vår expert på organisation och ledarskap och Bengt Wahlström är omvärldsanalytiker.

En konferens för dig som har en ledande position på ett företag Tillsammans jobbar vi med företagsutveckling och personlig utveckling. Den största delen av våra arbetspass kommer att ske i olika spännande miljöer utomhus. Så sätt på dig favoritjeansen och möt äventyret!

Nyfiken p å medlem skap i Business Match? Hör av dig till SvenErik Jungand er på 019 -27 48 55 ! Som med lem i nätv e rk et har ditt fö retag två p latser på Lokako nferensen utan kostnad.

Välkommen till ett inspirerande dygn den 11–12 november. Allt är möjligt!

Ett arrangemang av BusinessMatch i samarbete med Loka Brunn

www.bmatch.se


CYAN MAGENTA GUL SVART

Foto fotoateljé WASA

Foto Ulf Hjelting

Foto Ulf Hjelting

Hur är läget?

Text Camilla Johansson

Johanna Grönlund som tillsammans med sin sambo Fredrik Haglund driver Bullvivan och i början av september förverkligade drömmen om ett café som komplement till bageriet. Caféet finns nu på Boställsvägen 4 på Aspholmen. Hur går det? – Det går bra, som vi hoppats på. Det är ju vår dröm som vi väntat på så länge som blivit sann nu. Det kommer också fler och fler gäster. Jag hade faktiskt inte trott att det skulle vara så många som kom och fikade ute på Aspholmen, men det är det. Det har väl att göra med att det går att parkera gratis här ute. Vad satsar ni på framåt? – Jag vet faktiskt inte riktigt. Vi har ju haft bageriet i tio år och väntat länge på att hitta rätt lokal till vårt café, så nu blir det nog att vi satsar på att helt enkelt få fler människor att komma hit och fika. Vad kan vi förvänta oss? Glad och trevlig personal. Ett stort sortiment av både kaffebröd och smörgåsar att välja på, och vi bakar allting själva. Vi har också en lokal på övervåningen som man kan låna om man vill sitta lite avskilt och ha möten. Ofta måste man ju betala för sådant, eller vara en visst antal personer, men det behöver man inte hos oss.

62 Marknad

För cirka tre månader så öppnade Matteus Sliva och Markus Kurt Kaffemästaren i Örebro. En butik att besöka för den kaffesugne som önskar sig något annat än det industrirostade kaffe man hittar i dagligvaruhandeln. Inte bara håller man bönor, utan det mesta vad gäller maskiner för att få sig en god kopp. Markus Kurt berättar hur det går. Hur går det? Det går framåt. Jag tror Örebro behöver det här. Vi arbetar ju med specialkaffe och utrusning däromkring, och mottagandet har varit väldigt positivt. Matteus har haft tanken på att öppna en butik som denna länge nu, och det var ett naturligt steg. Vi vill introducera örebroarna i den finare kaffekulturen. Vad satsar ni på framåt? Vi har ju kaffeprovningar, både öppna där man i princip kan kliva in från gatan på lunchen och prova på olika kaffesorterna vi håller. Man kan också boka tid för en större provning, och detta är något vi vill utveckla vidare. Vi har också ett par egna kaffesorter i pipeline, varav det ena är gjort på både ekologiskt odlade och Fair Trade-certifierade bönor. Vad kan man förvänta sig? Ett gediget kunnande och en passion för kaffe. Vi hjälper och guidar kunden till att hitta precis det kaffe som passar honom eller henne. Varje kaffesort vi har här är resultatet av odlarnas hantverk, och om vi så önskar kan vi följa varenda böna tillbaka till busken de kom ifrån.

Camilla Wellsén som sedan den 1:a mars driver Xtravaganza på Kyrkogatan 3. Under månaderna som gått har en förvandling skett och på plats finns nu även ett gym med viktklubben Rise and Shine. I samverkan med kunderna tar man fram målet med träning och viktminskning och hur man når dit. Hur går det? När jag tog över gick Xtravaganza back. Nu har jag sett över vad det är kunderna vill ha, och vi har startat vårt gym där man kan träna både mornar och kvällar. Målet är att bli vinstdrivande och vi går helt klart åt rätt håll. Vad satsar ni på framåt? Vi bjuder hit företag för en kortare information på femton minuter om vad vi har att erbjuda dem och deras personal. Det går att köpa träningsabonnemang till de anställda. I samband med detta så bokar vi även in en gruppträning som de får komma på som ett litet smakprov. Vi tar naturligtvis emot alla som vill komma och träna, men just nu har vi en kampanj riktad mot företagare. Vad kan man förvänta sig Man kan förvänta sig ett personligt bemötande, att man blir sedd och att man kan fråga det man undrar över hur många gånger som helst. Vi har både ett gym med maskiner och gruppträningar. Det är ett ljust och fräscht gym med många olika maskiner.


CYAN MAGENTA GUL SVART

POSTTIDNING AVSÄNDARE: HKM, Näbbtorgsgatan 2, 702 23 ÖREBRO

Boka höstens konferens hos oss! 4oIREZ7ZIVMKIW½REWXIKSPJERPmKKRMRKEVOERZMIVFNYHEKSHQEXJVoRL}KOPEWWMKVIWXEYVERK I\OPYWMZEOSRJIVIRWSGLJIWXYXV]QQIRR]F]KKHLSXIPPHIPQIHK]QVIPE\ WTEEZHIPRMRK

Nu ingår även gym för alla hotellgäster

2-DAGARS KONFERENSPAKET ˆ*}VQMHHEKW½OEQIHWQ}VKoW\ ˆ0YRGL\ ˆ)JXIVQMHHEKW½OEQIH½OEFV}H\ ˆ8VIVmXXIVWQMHHEKI\OPYWMZIHV]GO ˆ,SXIPPHIPMHYFFIPVYQQIHJVYOSWX ˆ*VYOXZEXXIRSGLOSRJIVIRWPSOEP\

DAGKONFERENSQMRWXTIVWSRIV ˆ*}VQMHHEKW½OEQIHWQ}VKoW ˆ0YRGL ˆ)JXIVQMHHEKW½OEQIH½OEFV}H ˆ*VYOXZEXXIRSGLOSRJIVIRWPSOEP

0mWQIVTo[[[PERREPSHKIWI IPPIVVMRKJ}VSJJIVXToHMRRmWXEOSRJIVIRW

tober.

GolfDigest nr 08 2012, ok

Dags att boka 2013

redan nu!

Marknad 9-12  

Marknad Örebro nr 9-2012