Page 1

CYAN MAGENTA GUL SVART

No06 juni 2013

Stockholmskoll Saker att se och äta i huvudstaden

Gastro London och Hedone

Uppfinnaren Conny Norman

Outsourcing Förändrar världen

Peter Appelskog – Från World Travels till Lingmerths Resebyrå AB

Marknad Örebro

Örebros affärstidning


CYAN MAGENTA GUL SVART

INNEHÅLL No. 6 2013 4

Nyheter

8

Business

12

Totally Örebro

10 14 20 24 26 26 30 30 36

Marknad Örebro

Porträtt – Peter Appelskog

HKM Publishing AB Näbbtorgsgatan 2

Outsourcing Örebro Hockey satsar inför Elitserien

702 23 Örebro

14

Fax 019-10 84 30

Gastro – London och Hedone

CEO och Chefredaktör

Uppfinnaren Conny Norman

Stefan Hallenius 070-483 59 47

Stockholmskoll

stefan.hallenius@hkm.se

40

Reklam och media

42

Inredning

44

Fashionista

46

Technopolis

COO Linnea Fennhagen 072-303 99 06

48 50

lf@hkm.se Medarbetare

Varför förblir kvinnors företag ofta små?

Camilla Johansson

26

Ulf Hjelting Richard Ström

Gå från tanke till handling

Dixie Ericson Catharina Bergman

52

Må bättre

56

Travelista

58

Örebro Airport just nu

60

Bokmalen

Paul Dahlgren Annika Wihlborg Peter Steen-Christensen Anders Bromsjö Marknad Dennis Karlsson

62

Hur ä r lä get?

070-637 20 85 dk@hkm.se Cecilia Frost

30

073-363 16 61 cf@hkm.se

LEDARE

Fredrik Beckius 073-434 34 41 fb@hkm.se Mike Morris

» Är det resultatet som räknas?

070-695 12 00 mm@hkm.ie

Kraven på dagens företagsledare ökar. Du skall vara framgångsrik, påtagligt populär bland anställda och ha god social kompetens. Det räcker inte längre att vara skicklig på det du gör. “Det är resultatet som räknas” brukade man säga. Det räcker inte längre. Har du inte rätt profil eller image så är du körd (om du inte äger bolaget). Se till att ta ett välförtjänt break i sommar. Men skaffa dig ett bra anteckningsblock och skriv ner det som du skall förbättra. Hur skall ditt brand se ut i höst? Bestäm dig. Stå fast. Lyckas.

Utgivare HKM Publishing AB Redaktionell och grafisk produktion HKM Publishing AB Tryck

Trevlig läsning Stefan Hallenius

MittMediaPrint

Periodicitet

Vill du bli diplomerad Projektledare?

Elva nummer per år Tidningen är tryckt på Solaris, 60 gr papper. Redaktionen ansvarar ej för icke beställt material. HKM Publishing AB

Lexicon erbjuder diplomering inom Projektledning. Utbildningen innehåller 3 st moduler. Praktisk projektledning - Att planera, 3 dagar. Praktisk projektledning - Att leda, 3 dagar. Praktisk projektledning - Att dokumentera, 2 dagar.

10% rabatt till medlemmar som bokar höstens kurstillfällen i Örebro eller Västerås före

28 juni

ger även ut tidningarna: Nollnitton, Nollnitton Sommarguide, Nollnitton Campus, Utmärkt Örebro, Totally Stockholm och Handelsstaden Örebro. För gratis prenumeration eller adressändring kontakta material@hkm.se eller fax 019-10 84 30. Glöm inte att ange namn och full-

019 - 12 30 50

2 Marknad

stefan.kihlgard@lexicon.se fredrik.forell@lexicon.se www.lexicon.se

ständig adress.


CYAN MAGENTA GUL SVART

En arena för klimat- och miljöarbete Med den nystartade Örebro Klimatarena är tanken att skapa en mötesplats där företagare som är engagerade i klimat- och energifrågor kan gå före med goda exempel och tips.

Företag i miljöprojekt Miljötänkandet tar sig flera olika uttryck i länet. Ett flertal småföretag kan på grund av sin småskalighet inte ta del av det statliga stöd som finns för företag som har en elförbrukning på över 500 MWh per år. Större företag kan få 50 procent av kostnaden för en energikartläggning betald genom staten, en möjlighet som inte finns för mindre företag. Därför får nu 30 företag energikartläggning till ett kraftigt rabatterat pris tack vare stöd från Regionförbundet Örebro och Länsstyrelsen i Örebro län. Tidigare erfarenheter från energikartläggningar visar att det finns många energisparande åtgärder att göra som inte är alltför kostsamma. Exempel på detta är att närvarostyra belysning, ventilation och kompressorer så att de inte är igång när de inte används. Några exempel på företag som ingår i projektet i dagsläget är Askersunds Bil & Planglas AB, Statoil Kävesta, Grythyttan Vin AB, Finshyttan Karlskoga AB, Hidingebro Handelsträdgård och Örebro Sotar’n.

I Örebro län finns målet att utsläppen av växthusgaser fram till 2020 ska minska med 25 procent, räknat från är 2005, att energin ska användas 20 procent effektivare än 2008 och att 60 procent av den totala energianvändningen i Örebro län ska komma från förnyelsebara källor.

– Det har varit mycket stort gensvar från både företag och organisationer som vill medverka på olika sätt. Företagen har blivit alltmer medvetna om att ett aktivt klimat- och energiarbete kan bidra positivt till företagets ekonomiska resultat, säger Christina Hedberg vd på Handelskammaren Mälardalen. Klimatarenan är tänkt att fungera som ett paraply för klimat- och energifrågor, en plats där företagare kan få svar kring, och tips på, klimat- och energiaktiviteter som pågår runt omkring i länet, som till exempel energirådgivning eller energikartläggning. Syftet blir att hitta synergier mellan olika aktiviteter som pågår, identifiera önskemål hos företagen och stimulera erfarenhetsutbyte mellan olika aktörer. Den första aktiviteten ägde rum fredagen den 17 maj då det anordnades ett studiebesök på Sveriges största privata sollcellsanläggning - taket på Klöverns fastighet i Västhaga. Projektägare till Örebro klimatarena är Handelskammaren Mälardalen och samarbetspartners är Länsstyrelsen, Regionförbundet och Örebro kommun. Örebro Klimatarena har bildat ett Advisory Board som består av 13 miljöengagerade personer och experter avseende klimat- och hållbarhetsfrågor från företag och organisationer i Örebro län.

Taco Bar öppnar på Stortorget

Time till Laxå Örebros utbud av restauranger utökades under maj månad när staden fick sin egen Taco Bar. Det är på Stortorget 6 som restaurangen, sedan länge etablerad i Stockholm, slagit upp portarna. Det var 1983 som Taco Bar startade i Stockholm, efter att restaurangens initiativtagare besökt Hawaii där han för första gången kom i kontakt med texmex-mat. Den första restaurangen såg dagens ljus vid Hötorget och sedan dess har kedjan spridit sig över landet. Restaurangens koncept bygger på att den moderna matlagningens epicentrum ligger i den lilla gränsstaden El Paso i Texas, och afffärsidén är att erbjuda snabbt serverad texmex-mat. Idag finns drygt 20 Taco Bar runt om i landet och kedjan som idag finns har bytt ägare ett par gånger. Idag ägs Taco Bar av Food 4 All och drivs i franchiseform. I Örebro drivs restaurangen av Josef och Carola Kanat. Restaurangen kommer att ha 32 sittplatser inomhus

och en uteservering med drygt 60 platser. På Taco Bars meny finns naturligtvis olika tacos, men även enchiladas, burritos, chilis, sallader och mycket annat. Rätterna går också att få som vegetariska alternativ. Kedjans restauranger har fullständiga rättigheter.

Foto Ulf Hjelting

Tiden går och ett halvt sekel har passerat sedan Laxå blev först i landet med en motorby. Passande nog har just Time nu etablerat sig i motorbyn och invigs på jubileumsdagen. Rastplats Laxå utökade den 1 juni sin verksamhet med Meningos butikskoncept Time. Time är ett modernt butikskoncept anpassat för människan i farten med ett brett fastfoodsortiment med allt från frukost, lunchrätter, mackor, korv till tidningar, lotter och godis. – Menigo har det sortiment som vi ville ha, en snygg design på butikerna och bra reklammaterial. Lägg därtill ett bra franchisekoncept, där det finns en flexibilitet i vad vi vill sälja just i vår butik”, säger Stefan Jinnestrand, ägare Rastplats Laxå. Invigningen skedde exakt 50 år efter att Esso öppnade Sveriges första motorby i just Laxå.

Vi tycker som du. Helgen är bäst! Vi har utdelning på helgen när observationen är som högst och folk har mer tid att läsa. Läs mer på www.sdr.se. Välkommen att kontakta Martin Säretun.

4 Marknad

OSMUNDGATAN 2, 703 63 ÖREBRO TEL 019-10 49 40, MOBIL 0703-09 25 58 E-MAIL sdr512@sdr.se


CLARION loves WEEKENDS

FORD RANGER

NISSAN NAVARA

KAMPANJ 1

AFTER WORK Fredagar kl 15.30 – hela kvällen HAPPY BUBBLE Fredagar kl 15.30 –17.00 BRUNCH Lördagar 11.30 –15.00

BelysningsBåge pris: 3.900:- eXkl. MOMs

KAMPANJ 2 BelysningsBåge inkl. ljuspaket hella pris: 5.995:- eXkl. MOMs

Boka bord på 019-670 67 07 www.clarionorebro.se

(kampanjerna gäller tom. 30/6)

Nu har vi äveN KaMa rostfria tillbehör till lastbilar kOntakta Oss för Mer infOrMatiOn

Tel. 019-21 70 78 mats@bistamekan.se www.bistamekan.se

Kom in och hämta Tältguiden 2013. På köpet

Köp valfritt tält för över 2 995:få lyktan på köpet. värde 699:-

Naturkompaniet | Stortorget 12 | 702 11 | Örebro Tel: 019-186390 Öppettider, Mån-Fre: 10.00-18.00 | Lör: 10.00-15.00 | Sön: Stängt

Erbjudandet gäller tom 130831 och kan ej kombineras med andra erbjudanden och rabatter.

1,5:A MED HÄRLIGT SJÖNÄRA LÄGE FRÅN 1000:- /m2


CYAN MAGENTA GUL SVART

Multi Trolley får stöd Multi Trolley AB, ett av företagen hos företagsinkubatorn Inkubera, har mottagit ett internationaliseringsstöd på 250 000 kronor från Tillväxtverket för att växa och utöka verksamheten på befintliga marknader samt expandera och finna nya. Multi Trolley AB bildades 2010 efter att Peder Jensen i sitt andra bolag, en flyttfirma, stött på problemet med att flytta otympliga saker. Det kunde vara både kostsamt med att man behövde vara fler plus att det var tungt och slitsamt för hans medarbetare. Då uppfann Peder den patenterade vagn och ergonomiska arb-

etsmetod som idag utgör grunden i företaget och som gör hela processen med att flytta tunga föremål mycket smidigare, enklare och billigare. – Det är jätteroligt att Tillväxtverket tror på oss och vill satsa på oss. Vi finns idag i över 30 länder och har kunder som myndigheter, universitet, företag, skolor, riksdag med flera, säger Peder Jensen, VD på Multi Trolley AB. Multi Trolleys ergonomiska och specialutvecklade vagn gör det möjligt att flytta stora föremål som konferensbord, soffor, skrivbord, sängar, dörrar och mycket annat utan att snedbelasta ryggen eller riskera andra typer av arbetsskador vilket kan ske om lyft av denna typ sker regelbundet. – Vi arbetar med Örebros framtida tillväxtbolag och Multi Trolley är absolut ett av dem. Det är mycket bra att de kan få det här stödet och hjälpen på vägen för att fortsätta sin positiva utveckling och satsning på en internationell marknad, säger Julie Ammer, affärsutvecklare på Inkubera.

Silver för stadskärna Örebro blev stolt mottagare av silvermedaljen när Årets Stadskärna utsågs i Visby den 30 maj. Vinnare denna gång blev Västerås. För Örebros del är arbetet inte över i och med detta. Ända sedan 2010 har Örebro arbetat målmedvetet med att utveckla stadskärnan, och stärkta av en andraplacering fortsätter nu arbetet för att nå överst på prispallen i framtiden. Årets stadskärna är en utmärkelse för framgångsrik utveckling av stadskärnan. Den ges till den svenska stad som under de närmaste föregående åren gjort störst framsteg i sin förnyelse av centrum genom samarbete mellan både privata och offentliga aktörer. Med framsteg menas att det finns ett flertal mätbara resultat av stadskärnans utveckling. Projektet är ett samarbete mellan Örebro kommun och City Örebro, där man velat lyfta stadskärnans alla kvaliteter och stärka samverkan. Projektet bedrivs parallellt med övrigt arbete för att stärka Örebro stadskärna.

Rättelse I nummer 1, 2013 av Marknad kunde ni läsa en intervju med Louise Gunnarsson, privatmarknadschef på SEB. I den lilla faktarutan under bilden stod det felaktigt att hon arbetar på Nordea. Vi ber om ursäkt för vårt misstag och understryker härmed att Louise Gunnarsson arbetar på SEB och ingen annanstans.

Guide till skydd Tillsammans med Polisen, Svensk Handel och .SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) lanserar nu Företagarna en guide som bland annat innehåller checklistor för hur man som företagare undviker att drabbas av internetbedrägerier. Bakgrunden till guiden är att bedrägerierna ökar och man beräknar att tusentals drabbas varje år, vilket resulterar i en omsättning på, lågt räknat, 1.2 miljarder kronor för bluffakturebranschen. Antalet anmälda bedrägerier har ökat markant. I guiden får man veta hur bluffmakarnas metoder ser ut, vad som kan hända och vad man bör se upp med. Ett av de vanligaste bedrägerierna är domän-bluffen: någon ringer upp och hävdar att en tredje person är på väg att köpa domännamnet till det företag man driver, och för många tusenlappar erbjuds man nu vara först till kvarn. På detta finns en mängd varianter som samtliga är kostsamma och helt i onödan. I guiden presenteras vilka rättigheter man har som drabbad och hur man bäst skyddar sitt företag. Här kan man också ta del av drabbades berättelser, och med hjälp av checklistorna kan man se till att närvaron som företagare på internet blir säker. – Bestrid och betala absolut inte. Ring oss – vi vet hur man ska bestrida och agera när bedrägeri förekommer, säger Lars Nordfors, chefsjurist på Företagarna.

Örebro formligen växer så det knakar! I år blir vi 140 000 innevånare och innan år 2019 ska vi ha passerat 150 000 glada, lyckliga och nyfikna örebroare. Det här ställer också krav på oss som bevakar nöje, krog, kultur, musik, konst, film, mode och… ja, allt det som händer i vår spännande stad. Därför lanserar vi nu det bästa vi har att ge från oss till dig – nämligen vår sajt Totally Örebro!

6 Marknad

TOTALLY ÖREBRO.se Örebro på nätet

Örebro läns månadstidning

SOMMARGUIDE Sommaren 2013


nons_019_TOTO:Annons_019_Toto 2013-02-26 15:13 Sida 1

MEP & SEP PROUDLY PRESENT

I och med denna unika konsert erbjuder vi dig och ert företag att köpa biljetter till anställda och/eller kunder. Vi erbjuder även VIP-paket som innebär att man har plats närmast scenen samt i överenskommelse med er även möjlighet till middag på en av de restauranger vi samarbetar med. Maila till henrik@elamson.se så kontaktar vi er för vidare diskussion eller bekräftelse om antal biljetter.

STORTORGET • ÖREBRO ONSDAG 3 JULI BILJETTER: Ticnet.se Tel. 077-170 70 70 samt Ticnet-ombud. VIP-paket, turnédatum och mera på TOTOOFFICIAL.COM

www.mepmusic.com


CYAN MAGENTA GUL SVART

Foto Pressbild/EON

Business

Örebro kommun köper biogas

Text Ulf Hjelting

Sedan slutet av 2011 har en kartläggning av regionens godsflöden genomförts. Kartläggningen har tittat på hur gods transporteras till, från, inom och genom Östra Mellansverige och dess län. I slutet av 2011 beviljades Regionförbundet EUmedel från strukturfondspartnerskapet i Östra Mellansverige för att genomföra en godsflödestudie i Stockholm–Mälarregionen. Trafikverket liksom länen Örebro, Stockholm, Sörmland, Uppsala, Östergötland, Västmanland och Gotland deltog. Studiens syfte var att genom kartläggning av godsflöden i hela regionen förbättra samordning och planering. – Genom projektet har vi fått en enorm höjning av kunskapsnivån. Nu kan vi se vilka typer av gods som är viktiga för länets företag. Vi kan se hur detta gods transporteras och vilka vägar och järnvägar som används, säger Fredrik Idevall, utvecklingsledare på Regionförbundet.

Gods och logistik har blivit allt viktigare för regional utveckling de senaste åren. – Det är därför viktigt att vi tillsammans med andra län kan ta fram gemensamma analysunderlag för en bättre framtida planering av godstransporterna. Den här kartläggningen är en viktig del i det arbetet, fortsätter Fredrik. I rapporten pekas bland annat Örebro och Hallsberg ut som viktiga nav för godstransporter för hela Östra Mellansverige både när det gäller väg och järnväg. Mycket gods går fortfarande på väg där de största flödena finns på Europavägarna (E4, E20, E18), men det finns även andra viktiga vägar för hela Östra Mellansverige – till exempel riksväg 50 och 56. För Örebro län framgår tydligt i rapporten hur viktig länets livsmedelsindustris transporter är för den regionala tillväxten. Rapporten visar bland annat vilka vägar som är viktigast för transporter av livsmedel.

Foto www.fotoakuten.se

Godsflöden i Mellansverige

Den 21 maj beslutade kommunstyrelsen att Örebro kommun ger Örebro Rådhus AB i uppdrag att köpa 50 procent av aktierna i Karlskoga Biogas AB för 26 miljoner kronor. Ärendet ska vidare till kommunfullmäktige för slutligt beslut. I Örebro kommuns nya biogasstrategi finns rekommendationen att Örebro kommun ska köpa in sig i Karlskoga Biogas AB för att på så sätt säkra en långsiktig tillgång till biogas i Örebro kommun för privatpersoner, kommuns egen organisation och länstrafikens biogasbussar. Ett samgående med Karlskoga Biogas AB skulle kunna ge tillgång till egenproducerad biogas redan hösten 2013 istället för tidigast tre till fem år om man skulle bygga en egen anläggning.

Flyttskatter förstör bostadsmarknaden Varningslistan för bluffakturor

Text Ulf Hjelting

Både rörligheten på svensk bostadsmarknad och nyproduktionen av småhus är lägst i Europa, visar en ny undersökning från Villaägarna. En viktig förklaring är att Sverige har Europas högsta flyttskatter och i länder med lägre flyttskatter både byggs och säljs det mer än dubbelt så många småhus varje år. Villaägarna har låtit Handelns Utredningsinstitut jämföra Sverige med länder som har lägre skattekostnader vid bostadsbyte, för att pröva om det finns ett samband mellan höga flyttskatter, rörlighet på bostadsmarknaden och nyproduktion av småhus. – Undersökningen bevisar vad vi länge misstänkt. Höga skattekostnader vid bostadsbyte fungerar som grus i maskineriet på bostadsmarknaden – många väljer att stanna kvar i ett boende som egentligen inte passar dem. I förlängningen drabbar det även bostadsbyggandet, säger Daniel Liljeberg, chefsekonom på Villaägarna. 8 Marknad

I Sverige är den genomsnittliga skattekostnaden för att flytta från ett småhus cirka 24 000 euro. Motsvarande siffra i Norge och USA är 6 000 euro och i Kanada knappt 3 000 euro. Detta får till följd att endast två procent av småhusbeståndet i Sverige omsätts varje år. I Norge, USA och Kanada omsätts cirka fem procent av småhusen årligen. – Om ett äldre par i stort hus och en barnfamilj i ett radhus vill byta plats kan de totala flyttskatterna lätt uppgå till 1,5 miljoner kronor, säger Daniel Liljberg. Undersökningen visar att minskad rörlighet och höga flyttskatter också påverkar nyproduktionen, eftersom färre är beredda att sälja sin bostad och därigenom finansiera en nyproducerad. I Norge och Finland – där flyttskatterna är cirka en fjärdedel av de svenska –byggdes det 2011 ett småhus per 500 invånare. I Sverige byggdes under samma period ett småhus per 1 300 invånare.

Svensk Handel varnar återigen för bluffakturor, företag med oseriösa försäljningsmetoder, och för erbjudanden eller utskick som kan uppfattas som vilseledande. Detta är tio av de senast tillagda företagen i Svenska Handels lista över företag som sysslar med oseriös faktureringsverksamhet. Håll utkik efter: SBR Svenska bolagsregistret Svensk Företagsinfo SFH svensk fakturahantering Nuovo – din assistent INTERNATIONAL PATENT AND TRADEMARK SERVICE Theo Marketing KB 121.nu PRESSRELEASE Securo Finans & Inkasso AB Sökdelen


Inte bara...

Sveriges mest valda portar

Ska ni göra om? Eller är ni på väg att flytta?

Vi tar fram inredning; allt som behövs för att passa ert företag på bästa sätt. Vi lägger fokus på funktion, design och, inte minst, goda idéer – så ni får mycket för pengarna. Är ni i behov av förändring? Ring oss, vi svarar gärna på dina frågor – herzlich willkommen :-)

019-323 000 www.style-by.se Look inward. move foRwaRd.

Proffs på tak och plåtslageri! Takringen ingår i Team icopal.

Krangatan 9 • Tel. 019-27 15 40 • www.akermansplat.se • www.takringen.se

rea Järnvägsg. 9, Örebro Tel: 019-12 30 25

www.indainterior.se

Förutom villagarageportar erbjuder vi en mängd olika produkter för både villa och industriellt bruk. Vi har specialistkompetens när det gäller grindautomatiker, bommar, portstyrning mm. Vår avdelning för industriportservice har erfarenhet av samtliga fabrikat på marknaden.

ÖPPET HELA SOMMAREN Välkomna!

24/6-11/8 mån-fre 7-17. Lör STÄNGT

019-10 24 22 Garageportar Industriportar Service & Montage www.garageportexperten.se

Kumla-Björka 206. Tel 019-57 09 05. www.xlbjorka.se Fr.o.m. 12/8 ord.öppettider Mån-ons, fre 7-17 • Tor 7-18.30 • Lör 10-13


CYAN MAGENTA GUL SVART

Business

Atlas Copco lanserar banbrytande kompressor Text Ulf Hjelting

Atlas Copco har introducerat en banbrytande kompressor och sätter ny industristandard i energieffektivitet. Den nya kompressorn kan halvera energiförbrukningen jämfört med traditionella kompressorer. Kompressorn accepterades omedelbart av marknaden och såldes i mer än 500 exemplar de första två veckorna efter lanseringen i april. Den är resultatet av flera års forskning och utveckling. Största innovation är integreringen av den inre permanenta magnetmotorn med kompressorelementet, vilket skapar en lättare, tystare och effektivare maskin. – Vår nya kompressor sätter en helt ny standard genom att minska energiförbrukningen med upp till

50 procent. Den kommer att gagna både våra kunder och miljön. Det är ett bra exempel på hur vår investering i forskning och utveckling ger resultat, säger Stephan Kuhn, affärsområdeschef för Atlas Copco Kompressorteknik. Atlas Copcos kompressorer används idag nästan överallt: på byggarbetsplatser, oljeplattformar, sjukhus och i verkstads- och processindustrier, för att nämna några ställen. Den nya kompressorn tar bara halva utrymmet jämfört med föregångarna samtidigt som den är tystare, med en ljudnivå jämförbar med en normal konversation. Atlas Copco investerade förra året 24 procent mer i forskning och utveckling, och fortsätter sin satsning på att göra de mest innovativa produkterna.

Järnvägens framtid i Örebro Text Ulf Hjelting

Nedgrävd eller inte? Förslagen för hur man i framtiden vill att järnvägen genom Örebro ska se ut i framtiden är många. Hur kan området runt järnvägen genom centrala Örebro utvecklas? Det är en fråga som Örebro kommun under våren ställt till örebroare och andra, för att få in förslag till kommunens arbete med en plan för området. Med planen vill kommunen binda ihop staden och förbättra Resecentrum som bytespunkt och mötesplats. Man har också engagerat skolklasser och andra grupper för att fånga in stora som små idéer. – Örebro har en av Sveriges vackraste stadskärnor och det kan stärkas ytterligare om vi kan utveckla och försköna området vid vårt centrala väg- och järnvägsstråk mellan Svampen och Gustavsvik, säger Staffan Isling, kommundirektör i Örebro kommun. Det finns redan nu många intressanta tankar kring bland annat Gustavik. Nu arbetar man för att kunna gestalta helheten i något kommunen kallar ”Pulsåderprojekt”, ett projekt där tre arkitektbyråer under 10 Marknad

april och maj arbetat med att ta fram idéer och förslag på hur framför allt Resecentrum och Södra station kan utvecklas. – Vi är i ett skede i det här projektet som är spännande, säger Björn Sundin, kommunalråd (S) och ordförande i programnämnd Samhällsbyggnad. Det är nu idéerna ska paketeras och presenteras, och vi kan få en fingervisning om hur området vi kallar pulsådern kan komma att gestalta sig i framtiden. Det är roligt att vi kan gå framåt i det här arbetet och jag ser fram emot att se resultaten.

When the going gets tough... Oro = ängslan, fruktan, ångest, förvirring, nervositet. När man jobbar i utvecklingsprojekt – som per definition leder till eller innebär förändring – uppstår oro. Hos individer, grupper och ibland i företagskulturen. Det finns troligen företag med kulturer där oro är en konstant, en ständigt närvarande känsla av att nånting kan hända. Jag stöter på oro hela tiden men drabbas av det i väldigt begränsad omfattning har jag märkt. I min privata sfär drabbas jag lättare, men professionellt oroar jag mig förhållandevis lite – åtminstone när det gäller projekt som helhet. Drabbas jag av professionell oro är det snarare min alltför självkritiska ådra som skapar den. ”Oroa mig”, förresten, är en intressant formulering vi allt som oftast använder. Det visar på vad det egentligen handlar om: Det är individen som utifrån erfarenheter eller svårtydda situationer, uttalanden med mera, oroar sig själv. Det borde betyda att man aktivt skulle kunna o-oroa sig, eller? Finns det någon kognitiv beteendeterapeut som sysslar med av-oroisering? (Eller är det kanske vad all terapi handlar om?) Hur kan då ett helt företag hamna i en kultur som präglas av oro? Var har sådan oro sin uppkomst? Kika på en familj. Barnen (medarbetarna) får åka med i vad föräldrarna gör och inte gör. Föräldrarnas handlingar och ord skapar kulturen och med nyckfulla, oberäkneliga, opålitliga föräldrar (som till exempel lovar men inte håller) kommer oro som ett brev på posten. Schablonen i mitt huvud ser ut såhär (varning för fördomar!): mamman oroar sig över t.ex. olyckor/ sjukdom, ekonomiska beslut, relationer med mera. Det har en subtil orosinducerande effekt, dock relativt begränsad. Pappan brusar upp på ett för andra oförutsägbart sätt – kan till och med brusa upp när han känner samma oro som mamman. Den oro pappan skapar är mer direkt och större, eftersom aggression kan upplevas hotande. Är oro en del av ditt företag? Vad kan modern IT-baserad kommunikation göra åt det? Henrik Kugelberg, webbstrateg Knowit Örebro henrik.kugelberg@knowit.se


TOTALLY ÖREBRO.se Örebro på nätet

Örebro läns månadstidning

SOMMARGUIDE Sommaren 2013


CYAN MAGENTA GUL SVART

Totally Örebro

Totally Örebro – Örebro på nätet Text Jonas Källgren Foto Ulf Hjelting

12 Marknad

I maj hade Totally Örebro premiär, den senaste storsatsningen för HKM, företaget som ger ut Marknad. En webbsajt där det bästa materialet från tre av företagets månadstidningar (Handelsstaden, Marknad, Nollnitton) och olika specialproduktioner samlas. Här kan du hitta affärstexter parallellt med både långa djuplodande och korta snabba intervjuer, recensioner, och shoppingtips. Allt i en lättnavigerad och användarvänlig form. Ett slags paraplysajt för Örebro, helt enkelt. HKM har tidigare byggt liknande lösningar och webbsajter för sina produkter i Stockholm och Dublin. Lösningen i Örebro blev att sammanföra alla HKM:s Örebrotidningar under samma paraply – Totally Örebro. Vi låter Martin Henningsson, ansvarig webbredaktör, berätta mer.

Hur har det gått såhär långt? – Det har gått bra! Det känns väldigt skönt att vi äntligen är igång. Sedan tar saker alltid lite längre tid än man kanske hade tänkt från början, och man behöver finjustera och uppdatera både det ena och det andra. Men det resulterar i något riktigt bra i slutändan.

Vad är Totally Örebro? – Totally Örebro är en allsidig och levande webbplats med ett aktuellt innehåll som rör Örebro. Det finns något för alla. Totally Örebro fungerar som en guide till Örebros nöjes- och affärsliv, för såväl örebroare som besökare utifrån.

Vad är syftet och målet med Totally Örebro? – Totally Örebro gör att HKM blir mer dynamiskt som företag, och att vi kan nå fler läsare. Sajten har fyllt igen en lucka i vårt eget utbud och är ett spännande inslag att räkna med i Örebros digitala medielandskap. Målet är

Hur har responsen varit? – Det har inte trillat in så mycket respons, men det jag har hört är positivt. Tydligt är i alla fall att intresset ökar hela tiden och att besökskurvan pekar åt rätt håll. Det tar ett tag innan sidan är ordentligt etablerad. Nu gäller det att vi fortsätter att jobba på ett målmedvetet sätt och att vi fortsätter att erbjuda ett innehåll som besökarna tycker är intressant.

att Totally Örebro ska vara en självklar plats att besöka för den som vill få reda på vad som händer i Örebro.


Spa, hotell, fest, bröllop, event och konferens. Hos oss njuter ni av sköna behandlingar, varma bad, bubbelbad, god mat och en skön natts sömn. Välkommen att besöka vår hemsida för mer information och vårt utbud.

Sätra Brunn, Sala Tel. 0224-546 00 • info@satrabrunn.se www.satrabrunn.se

Dacia Duster - en suv till lågt pris Dacia Duster Lauréate 4x2

> Tillägg för diesel 15.000:> Tillägg för Fyrhjulsdrift 20.000:-

119.900:-

> Aluminiumfälg > AC > Radio med bluetooth och rattreglage > 3 års garanti

Lagerbilar för snabb leverans!

dacia.se

Dacia Duster: Bensin från 99.900 kr inkl. moms. Bränsleförbrukningen vid blandad körning 5,0-8,0 l/100 km (1.5 dCi Diesel-1.6 16v Bensin). DVi behöverCO2-utsläpp 130-185 g/km (1.5 dCi Diesel-1.6 16v Bensin).

Örebro Bettorpsgatan, Vard 9-18, Tel 019-30 17 00 Askersund Duvnäsvägen, Vard 8-17, Tel 0583-56 11 00 Hallsberg Tegelgatan, Vard 9-18, Tel 0582-76 26 00 Lindesberg Bergslagsvägen, Vard 9-18, Tel 0581-76 23 00

VÅRTERMINEN

Örebro läns månadstidning

www.rejmes.se

No04

2013

april 2013 MAJ 2013 #4

#4//2013

KROG & BAR » SHOPPING » LÄSNING » TV » FILM » SPEL » MUSIK

/rejmesorebro

SOMMARGUIDE Sommaren 2012

Joel Englund

Stjärna i kocklandslaget

Gröna Örebro

Shoppingguide Restaurangguide Hela Familjens Örebro Slottet, Svampen, Wadköping Att göra regniga dagar Kilsbergen Bergslagen Kumla/Hallsberg Karlskoga/Degerfors Arboga Kalendarium

Metallsvenskan

Hårdare än någonsin

Barnmode Gastro

Guide Michelin och Sveriges bästa matupplevelse

Travellista

var finns de bästa stränderna i världen?

Avspark för Metallsvenskan KROG+BAR

RESTAURANG

KONST

MUSIK

FILM

TEATER

Anna Iderot Bjelke

– marknadschef på Örebrokompaniet

Håkan Hellström ”Jag är inte intresserad av att skriva om tonåringar” Ett samtal om stölder, Brasilien, och små historier

Öppettider Vågen & Krämaren Vardagar 10.00 - 19.00 Lördagar 10.00 - 16.00 Söndagar 12.00 - 16.00

facebook.com/vagengallerian

facebook.com/kramaren

ÖREBROAREN Rasmus driver Nattkiosk » CAMPUS Ann-Sofie kandiderar dubbelt » INTELLIGENT bra grejer MÅNDAG-SÖNDAG vad händer idag? » LEOS ÖREBRO snygga illisar » TEMA bil & motor

Örebros alla nöjen i en tidning

TVÅSTÄLLEN

jobb Shavbå kan extraCaféguide Studentrabatter

tacken Kollektivet Myrs

Marknad Örebro

Örebros affärstidning

Säljare till HKM i Örebro! HKM är ett mediaföretag med huvudkontor i Örebro där vi ger ut tidningarna Handelsstaden, Nollnitton, Campus, Utmärkt Örebro, Marknad Örebro och Nollnitton Sommarguide. HKM’s kontor i Stockholm ger ut Totally Stockholm. Via vårt irländska bolag ger vi ut tidningarna Totally Dublin och The Dublin Tourist Guide. HKM söker en driven mediasäljare med bas i Örebro. Du kommer att arbeta i ett entusiastiskt team av medarbetare. Tillsammans med våra övriga säljare kommer du att bearbeta den lokala marknaden. Vi tror att du har några års dokumenterad säljerfarenhet. Du är inte rädd att kavla upp ärmarna så länge du får belöning. Du vet att framgång kommer genom hårt arbete.

Skicka ditt cv till stefan.hallenius@hkm.se, tfn 070-483 59 47

Telefon 019 - 10 84 90 Fax 019 - 10 84 30 Adress Näbbtorgsgatan 2, 702 23 Örebro. E-post stefan.hallenius@hkm.se Web www.hkm.se


14 Marknad


Peter Appelskog – från World Travels till Lingmerths Resebyrå AB Text Jonas Källgren Foto richardstrom.com

Peter Appelskog är en välkänd profil i Örebros resebyråbransch, en av de som varit med ”från början”. Hans första jobb var som reseledare hos Fritidsresor på den klassiska charterön Gran Canaria i ögruppen Kanarieöarna (första charterresan till Kanarieöarna genomfördes år 1955). Sedan dess har Peter varit mitt i en bransch som sedan 90-talet befunnit sig i ständig förändring. World Travels, företaget som han var med och grundade tillsammans med kollegan Claes Andersson och Weidermanns buss i Kumla, har nyligen blivit uppköpta av Lingmerths Resebyrå AB. Därför satte vi oss ner för ett samtal med Peter för att tala om bland annat Sällskapsresan, Afrika och resekatalogernas död. Är ryktet om resekatalogens död överdrivet?

– Katalogen har i princip levt ända fram till nu. Jag såg en nyhet häromdagen, att Apolloresor tar bort sina kataloger. De ska göra en slags tidning istället som kommer ut en gång på våren och en på hösten, man satsar även på appar och internet. Förr i tiden var det annorlunda, då tog jag en bunt kataloger och gick förbi alla butiker i city, hos alla som jag kände och lämnade in kataloger. Det var den kanalen som fanns då. Förr var man hänvisad till resekatalogen. De senaste tio åren har varit omvälvande för resebyråbranschen om jag har förstått rätt. – Precis allt har hänt: det har varit turbulens i världen, till exempel krig, flygbolag som har slopat provisionerna till resebyråledet, fågelinfluensan, sars, askmoln… och så har ju internet

slagit igenom. Richard Kennett sa till mig när han var med och gjorde World Travels grafiska profil: ”Om bara några år så kommer internet att ta över”. Och jag svarade ”nej, aldrig i livet”. Men jag hade fel och Kennett hade rätt. Det är internet som har revolutionerat resebranschen, vilket innebär att de flesta leverantörer kan använda det som en egen försäljningskanal och låta kunden göra jobbet för ett aningen lägre pris. Hur har ni bemött den här förändringen? – Vi har mobiliserat oss genom att ha en hög kunskapsnivå, samt att vara bra på att sätta ihop långresor – udda och svårare resor som kanske inte är så mycket point to point. Vi har fokuserat oss på personlig service, erfarenhet och tillgänglighet. Detta har gjort

att vi har fått väldigt mycket kunder som är återkommande. Det är mycket som har förändrats, men själva försäljningsdialogen är likadan. Kunderna på andra sidan bordet vill investera sina pengar i något de drömt om länge, det är ett stort ansvar som vi måste förvalta på bästa sätt. Varför valde ni att bli en del av Lingmerths? – I en föränderlig bransch så krävs det att man ligger i framkant och är erkänt erfaren. Tiden var mogen för att gå med i en resebyråkedja som ger både kunden och oss trygghet i en tuff bransch. Från den 1 mars i år så ingår vi numera i Lingmerths Resebyrå AB som deras tionde kontor i kedjan. Genom detta har vi blivit en mycket starkare aktör på marknaden, med vår redan erkända kompetens och med Forts. 16

»

Nummer 6 2013 15


CYAN MAGENTA GUL SVART

16 Marknad


» vårt goda kundrenommé i bagaget.

Framför allt har vi bättre avtal som gör att vi kan erbjuda lägre priser både till privat- och affärsresekunder. Lingmerths Resebyrå AB är en anrik byrå som har funnits i 60 år, och är ett AAA-rankat företag. Ni har valt att inte ha kontor vid markplan, hur hittar kunderna er? – Genom mångårigt samarbete med flera av våra kunder, samt många nya som kommer till oss på rekommendationer från tidigare nöjda kunder. Både affärs- och privatkunder. Och genom Lingmerths Resebyrå AB har vi tillgång till en professionell marknadsavdelning. Hur kom du in i resebranschen? – Jag åkte på en sista minuten-resa när jag var 19 år, min första charterresa. Den gick till Sicilien, ospecificerat boende med Fritidsresor. Resan kostade 395 kronor. När vi kom ner till resmålet så kände jag ”det här vill jag arbeta med”. Att ta emot människor i solen och värmen, ta hand om människor på bästa sätt, guida på utflykter. Så jag började söka reseledarjobb hos Fritidsresor. På den tiden var det inte alls som det är idag, nu utbildas man och ska ha grundlig utbildning i botten. Jag har ingen gedigen historieutbildning eller något sådant, men jag har varit intresserad av geografi och historia sedan barnsben. Peter fick kontakt med Fritidsresor via sin vän Erik som hade jobbat på Rhodos. Han åkte upp till Stockholm, där han blev intervjuad av personalchefen, och fick sedan jobb som reseledare. Det var tänkt att London skulle bli hans första postering, men en vecka innan han skulle åka, i slutet av december 1977, så ändrades det till Kanarieöarna. Så han köpte en bok om Kanarieöarna, pluggade in den under mellandagarna, och flögs ned på en så kallad ”fri-tvåa”, vilket innebar att han fick sitta i cockpit hela resan. Det här var tiden precis efter att Francoregimen hade gått i graven. Kanarieöarna var en zon som folk hade åkt på charter till ändå, men man hade inte rest till fastlandet. Nu öppnades det spanska fastlandet upp för charter, och några månader efter att Peter kom till Kanarieöarna fick han flytta till Costa del Sol. Han jobbade i Marbella, med utflykter, transfer, med ”allt” som han beskriver det. – Andalusien, som Costa del Sol ligger i, känns som Spaniens hjärta. De är hetlevrade, både tjurfäktningen och flamencon har sina rötter där. Det finns härliga städer där – Malaga, Sevilla. Vi körde utflykter till Marocko en gång i veckan. Peter var vid den här tiden 20 år gammal och fick i sitt arbete som reseledare ha ansvar för en buss med 30-40 personer över Gibraltarsundet och vidare in i Marocko. Han sa alltid ”nu får vi skruva klockan 50 år tillbaka i tiden”.

Du jobbade på Ibiza i slutet av 70talet. Hur var ön på den tiden? – Det var 70-talets charterkomet, alla kategorier. Partyön Ibiza var i mångas ögon ”lite syndig”, men väldigt många unga människor reste dit ändå. Det var dåtidens Ayia Napa. Fantastiska badvikar med turkosblått vatten. Ett diskotek i varje gathörn, där man dansade till Earth Wind & Fire, Bee Gees och Baccara. Säsongen tog slut och i och med det hamnade Peter på Fritidsresors kontor i Stockholm som telefonförsäljare. Ja, du läste rätt, på den tiden såldes all charter via telefon. Datorn fanns inte ännu hos någon återförsäljare/resebyrå. Sällskapsresan är en klassisk film från och om den här perioden, vad tycker du om den? – Jag älskar Sällskapsresan, för jag kan se likheterna. Visst finns det ytterligheter i filmen, men jag tycker att den är ett mästerverk med mina mått mätt. Jag jobbade på Gran Canaria när den spelades in där, men de filmade med hjälp av en annan charterarrangör. Den filmen tar fram allt det som är typiskt charter på ett igenkännande och roligt sätt. Kul minne! Efter en tid hemma så längtade Peter ut igen. – Då åkte jag till italienska och franska Rivieran. Det här var resmål som passade mig. På fastlandet kan man köra de tyngre utflykterna och det gillade Peter. Han körde många utflykter till NiceCannes, Monaco och San Remo. Efter en tid flyttade han hem till Sverige igen och började jobba på den ”vanliga” resebyrån, legendariska Svensk Flyg & Bussresetjänst som arrangerade den första svenska charterresan till Mallorca 1955. Därefter kom han till resebyrån Nyman & Schultz. – Det var spännande, för det var en byrå som även skötte affärsresor. Jag jobbade med stora företag i regionen, och då var man ordermottagare. Det ringde folk och beställde resor, det kunde vara en mässa i Turkiet eller att man skulle till Hongkong och lämna en ritning. Jag hade knappt börjat på Nyman & Schultz innan de slutade med privatresor, och då fick jag enbart arbeta med affärsresor. Det var spännande att jobba med alla de här stora företagen. Många reste till orter man inte ens kunde stava till, och då hade jag nytta av mitt intresse för geografi. Det här var en tidsera när affärsresenären inte tänkte så mycket på vad flygbiljetterna kostade, en tid när SASJanne Carlzon "rev pyramiderna" och uppfann Euroclass - en lyxigare flygresa inom Europa. Alla i affärsvärlden ville ha sådana biljetter.

vad i Ticketkoncernen. De sålde både privatresor och affärsresor, vilket var ett bra sätt att jobba på – jag trivdes med flexibiliteten. När de sedan ville renodla sin affärsidé och bara syssla med privatresor, så startade vi – jag, min kollega Claes Andersson och Weidermanns buss i Kumla, World Travels. Det var 1998. Man blir delaktig i många livsöden när man arbetar i resebranschen. – Ja, jag har varit med om både glada och tråkiga saker i branschen. När något inträffar så hamnar vi i ett läge där vi tar hand om problemet. Det kan till exempel handla om Sars, krig, vulkaner eller stora konflikter som i Thailand och Kenya. Tsunamin i Sydostasien inte att förglömma. Då hittar den etablerade resebyrån lösningarna för sina kunder. Musik har alltid varit viktigt för Peter. Han har arbetat – och gör fortfarande då och då – som discjockey och gjorde under en tid fester ihop med en annan Örebroprofil, Richard Hampton. – Vi gjorde olika temafester. Karibiskt, halloween... vi hade till och med Martin Stenmarck en gång, innan han slog igenom. Det var jättedåligt med folk på den festen, vilket det nog inte skulle vara idag. I mitten av 80-talet blev Peter kristen, och han började sjunga i gospelkör. Först i kören Svart på vitt, numera i countrygospelkören Can’t Stop. Sången och musiken är för Peter avkoppling, ett sätt att ”ladda batterierna”. Med Svart på vitt har han turnerat i USA, mestadels i svarta kyrkor, detta på grund av kontakten med den legendariske gospelartisten Edwin Hawkins, ”Mister Oh, Happy Day”. Genom åren har Peter också kommit att arbeta mycket med kyrkor och missionsresor över hela världen. Till exempel att bistå missionärer med flygbiljetter ut till missionsfälten, vilket känns extra viktigt för honom. – Det är en otrolig rikedom att få följa dessa missionärer och deras resor. De här människorna har jag fått glädjen att ha som kunder sedan 80-talet. Jag har haft missionärer som ringt mig när de har stått på lastbilsflak och blivit beskjutna. De frågar om jag har lyckats med ombokningen för dem och så hör jag dem säga ”de skjuter efter mig!”. Jag har hört om ditt stora intresse för Afrika. Kan du berätta om det? – Jag har alltid varit intresserad av djur, alla typer av vilda djur. När jag var liten ville jag bli veterinär och jobba på djurpark eller bli journalist. Forts. 18

»

Hur gick det till när ni drog igång World Travels? – Jag var en tid på en resebyrå som hette Up Travel, som sen blev införli-

Nummer 6 2013 17


» Jag har varit på många resor till

Afrika, då jag besökt flera olika nationalparker med olika fauna. Att fotografera är en stor hobby. Afrikas djur och natur är fascinerande med dess variation. Jag tycker om resmål som har det där exotiska. Indien och djungeln i Brasilien bland annat. Jag är väldigt engagerad i World Life Foundation, bevarandet av djuren och att stoppa tjuvskyttet, handeln med elfenben, noshörningshorn och tigerskinn. Har du några andra favoritresmål? – Ett som jag gillade mycket var Japan. Varför det? – Det är så perfekt på något vis. Ordning och reda, struktur, det finns hur mycket människor som helst men det

18 Marknad

funkar på något sätt ändå. Folk står i kö, på rad, för att kliva på tunnelbanorna. Det kan vara tråkigt om livet skulle vara så hela tiden, men att få upptäcka det, ta del av det... det är så annorlunda mot hur vi har det här. Allting är så perfekt. Och så finns det så mycket fint att se, till exempel Kyotos gamla kvarter, templen, och tehusområdet. Ett annat resmål som jag tycker om är Israel, jag var där för några veckor sedan. Ett fantastiskt land med vänliga människor. Jag var några dagar i den gamla staden Jerusalem, med historian och de gamla anrika platserna, och avslutade resan med några dagar i Tel Aviv – en modern stad som skulle kunna finnas var som helst i världen. Med en fantastisk sandstrand vid Medelhavet.

Både du och Claes är stora ÖSK-fans, hur känns det just nu? – Det känns mycket bra, Örebro SK ska upp i Allsvenskan – något annat är det inte tal om. Claes är ännu större supporter än jag. Vi är med i Inre cirkeln, vilket vi har varit i många år. Vi anser att det är självklart att man som företag är med och sponsrar om man har möjlighet till det. – En annan idrottsklubb som vi har stöttat är Örebro Black Knights, jag har följt dem från starten, via Rynninge, Örnsro och nu är de ett etablerat lag i högsta ligan som spelar på Behrn Arena. Jag spelade basket i Kumla Real några år i min ungdom, men hade jag fötts idag hade jag valt amerikansk fotboll. Jag gillar de amerikanska sporterna.


S t a d S n ä t

Mer

p r e S e n t e r a r

roM

sk anti

det t än

låte

r

Allt inom kommunikation och mobilelektronik

Vi i Örebro, Kumla och Lindesberg äger ett supersnabbt fibernät

ti llsammans Beställ internet, TV och telefoni av dig själv istället

s tad s nat.se

BONDEGATAN 11, 702 25 ÖREBRO 019-60 90 690 • www.newcom.se

PÅ DIN SIDA

e l i t e s t o r a h o t e l l e t p r e s e n t e r a r t r e s m a k e r av s o m m a r e n

Räk frossa à la Slottskrogen

Exempel från vår räkfrossa Färska räkor Kumminostpaj Tomat- och broccolipaj Sommarsallad & tomatsallad Nygräddade baguetter, surdegslimpa Citronvispat smör, aioli, majonnäs Färskost och sillost Olika sorters sillar Bokningsbara bord på vår uteservering fram till kl. 19.00. Barnmeny finns. 019-12 65 25 www.slottskrogen.se

God mat från förstklassigt kök!

Stor uteservering

Avnjutes på vår uteservering med utsikt över Örebro Slott och Svartån. Välkommen!

Brett utbud öl och whisky

e 019-15 69 60/05

Vällagad sommarmeny

www.slottskallaren.com

slottskällaren restaurang & bar

Barnmeny finns! www.facebook.com/The.Bishops.Arms.Orebro 019 15 69 20 www.bishopsarms.com


CYAN MAGENTA GUL SVART

Totally Örebro

Outsourcing – enligt prognoser är trenden på väg att vända

Text Peter Steen-Christensen

Globalisering och den följande outsourcingen har förändrat världen. Produktion av varor har gradvis under åratal flyttats över till låglöneländer. Vi har sett bransch efter bransch blivit urholkad på lokal nivå medan jobbhungriga asiater har tagit över. Bilindustrin är naturligtvis ett extremt exempel som talar sitt tydliga språk. Fords bilfabrik River Rouge i Dearborn utanför Detroit tog elva år att bygga och när den stod klar 1928

var den världens största fabrik – det stod 100 000 nyanställda arbetare på rad beredda att hugga i. Idag är det fortfarande Fords största fabrik, men antalet anställda är nere på 6 000. Outsourcing, ”utläggning av verksamhet på entreprenad” enligt Svenska Akademins ordlista, eller offshoring – ett begrepp som i grund och botten betyder samma sak och menar att man lägger en del av sin verksamhet i ett annat land – appliceras naturligtvis

inte endast på grund av direkta ekonomiska orsaker men den självklara initiala trenden var att lägga industriell produktion i låglöneländer för att öka sina marginaler. Senare har det upplevts lika självklart för många att fokusera på sin egen kärnverksamhet och ta in hjälp från underleverantörer som får göra det de är bäst på. I Sverige under 90-talet legaliserades också privata vinstdrivande bemanningsföretag som öppnade nya möjligheter till

OUTSOURCING - GLOBAL MARKET SIZE 2012

Global market size of outsourced service* from 2000 to 2012 (in billion U.S dollars) 125

Revenue in billion U.S. dollars

100

75 60.10 50

45.60

64.80

70

76.30

77.10

2005

2006

80.50

87.50

91.30

93.10

95

2009

2010

2011

99.10

52.40

25

0 2000

2001

2002

2003

2004

2007

2008

Year Worldwide; TPI; 2000 to 2012

20 Marknad

Source: Information Services Group; TPI

2012


att lägga ut tjänster. En marknad som växt lavinartat. Den totala storleken på outsourcade tjänster har sedan millennieskiftet vuxit från 45 miljarder dollar till dryga 99 miljarder 2012. Men man kan skönja en viss förändring. Enligt en del förstå-sig-påare är outsourcing-trenden på väg att mattas av. Många producerande företag har förändrat sin filosofi på grund av tre stora anledningar. Det stora lönegapet har krympt – vilket tydligt märks mellan USA och Kina. Delvis på grund av förändringar i växelkurs men framförallt då den växande medelklassen i Kina kräver högre och högre löner. Dessutom har industriell automatisering gjort att man inte behöver lika mycket mänsklig arbetskraft överhuvudtaget. Och då arbetskraftskostnaden inte längre betyder lika mycket så kan man flytta tillbaka jobben. Den skillnad som dock finns äts dessutom till stor del upp av de kraftigt ökade transportkostnaderna – speciellt när det gäller större industriella varor. Tredje skälet är att företagsledningar ändrat åsikt till viss del. Förut skulle alla stora producerande bolag till låglöneländerna, men ofta blev inte besparingarna lika stora som förhoppningarna pekade på. Det är också enkel matematik – om ett flertal stora företag lägger sin produktion i ett och samma mindre asiatiskt land så ökar naturligtvis löneläget på denna plats. Företagsledningar resonerar nu också att produktion drar nytta av att ligga nära forskning och utveckling för att uppnå optimala resultat. Det var inte många år sedan Kina ansågs ha en aldrig sinande ström billig arbetskraft, medan en del idag hävdar att den billiga arbetskraften har tagit slut. De kräver löneökningar, de är inte speciellt lojala och byter gärna arbete ifall de kan få en lite högre lön hos grannen. Sammantaget tror man enligt nya prognoser kunna se en total kostnad för en vara tillverkad i Kina kosta detsamma som motsvarande vara tillverkad i USA redan inom tre år. Vilket är en oväntad utveckling. Naturligtvis finns det även andra länder i Asien med låglöneproduktion, länder som fortfarande har den prismässiga konkurrenskraften men Kinas storlek gör att landets billiga produktion inte går att ersätta, plus att samma infrastruktur saknas. I The Economist har man kunnat läsa om en del offshoring som nu gått motsvarande väg. Ett exempel är Lenovo, det kinesiska teknologiföretaget som i mitten av 2000-talet köpte IBMs hemdator-business, och som då skapade stor debatt i amerikanska kongressen om hur besvärande det var att kinesiska företag köper de största bolagen i USA och flyttar ur landet. Lenovo tog för några år sedan beslu-

tet att gå tillbaka till att minst producera 50 procent av sina produkter inhouse och när det gäller tillbakaflyttad produktion till USA uttalade de att de ”vill vara nära sin marknad, och kunna hjälpa till inom dagar snarare än veckor”. Plus att de poängterar att arbetskraftskostnaden inte längre innebär lika stor skillnad. Trenden när det gäller servicesektorn pekar inte på motsatt väg ännu av självklara anledningar, men The Economist skriver vidare om att företagen har tänkt om angående vad som ska och vad som inte ska anses som kärnverksamhet. Till och med call centers, vilka massutvandrade till Indien, har i en del fall flyttat tillbaka. Call centers är såklart väldigt arbetskraftsintensiva, och det är en naturlig åtgärd att skära där man har mest folk. Man ska inte glömma att call centers tar hand om företagets viktigaste tillgång – kunderna. Kundtjänster ska anses som kärnverksamhet och har därför i några fall flyttat tillbaka till väst. Ett annat exempel på reverserad outsourcing är General Motors som förra året sjösatte planen om att insourca sin IT-avdelning. Istället för endast 10 procent av IT-styrkan inhouse skulle det nu vara minst 90 procent. GM sökte nya idéer, produkter och generella förbättringar vilket enligt dem själva görs mycket bättre inhouse. Men kommer man att få se en förändring i västvärldens, framförallt de amerikanska, arbetslöshetssiffrorna till följd av den vändande trenden? Slutsatsen man fick höra från The Economist var att outsourcing och offshoring inte har haft så extremt stor påverkan på arbetslöshetssiffrorna som många tror. Utan anledningen har mer varit produktivitetsförbättringar – automatisering där människor ersatts av teknologi, robotar och dataprogram har tagit många fler arbetstillfällen från marknaden. Prognoserna visar dock att majoriteten av jobben som kan flytta har flyttat. Och det mest spännande var att de som följer siffrorna nu menar att outsourcing av produktion och tjänster från väst till Kina nu kommer att sakta ned och kommer att ha stoppat helt 2022. I Sverige har Saab:s IT-avdelning nyligen insourcat sin serverdrift. Men även om de menar att kompetensen fanns där och att ingen kunde göra det billigare så handlar det också om regleringar angående företag som är inblandade i försvarsindustrin. Saab hävdar som så många andra att outsourcing fortfarande är ett bra medel till att effektivisera, få tillgång till kompetens och resurser och kanske främst, att hålla nere kostnaderna. Det dröjer nog ett tag till innan vi har en annan verklighet.

Foto Ulf Hjelting

CYAN MAGENTA GUL SVART

Så outsourcar Atlas Copco För att gå ner på lokalt plan och se hur det ser ut pratade vi med Atlas Copco Rock Drills, vilka är Örebros största privata arbetsgivare. Ola Kinnander, Media Relations Manager, förklarar deras filosofi. – Vi jobbar naturligtvis konstant med att se över våra kostnader. Vår inställning har länge varit att vi utvecklar och står för kärnkompetensen i de produkter vi säljer – det mest tekniska och innovativa i exempelvis en kompressor eller borrigg – sen tar vi in delar från andra håll och sätter ihop det till ett bra paket. Vi gör det vi är bäst på och låter andra göra det de är bäst på. Detta leder till de bästa produkterna och gör oss också mer flexibla när efterfrågan svänger. Atlas Copco outsourcar också delar av koncernens finansiella processer – viss redovisning, rapportering och

hantering av fakturor. Infosys, ett av Indiens största IT- och outsourcingsföretag med 30 000 anställda, fick kontraktet för ett och ett halvt år sedan. - Den här förändringen är i linje med den strategiska utveckling som vi har genomfört för många andra processer i Gruppen, till exempel inom tillverkning, logistik och IT, förklarade Hans Ola Meyer, Finans- och ekonomidirektör för Atlas Copco AB, deras åtgärd och fortsatte. – Genom att dra nytta av Infosys storlek och globala närvaro kan vi ytterligare förbättra kvaliteten och effektiviteten i processerna, till en konkurrenskraftig kostnad. Detta outsourcade projekt påverkade omkring 230 tjänster inom Atlas Copco. Av dessa erbjöd Infosys anställning till cirka 70 anställda som arbetade i Tjeckien. Nummer 6 2013 21


CYAN MAGENTA GUL SVART

Vanligt att outsourca lönehantering

Text Jonas Källgren

Två av de vanligaste val som företag och kommuner gör när de väljer att outsourca verksamhet är att lägga ut administration och ekonomi på företag med specialkompetens inom dessa områden. Det kan vara att låta ett externt företag ta hand om löneadministration, fakturering, kundreskontra, leverantörsreskontra eller löpande bokföring. Ibland hyr man helt enkelt in personal från ett företag för att sköta viss verksamhet, så kallad ”onsite outsourcing” (att jämföra med ”offsite outsourcing”, där arbetet görs utanför företagets lokaler). Outsourcingföretaget Vismas undersökning Outsourcingsbarometer 2012 publicerades i slutet av november förra året, och bygger på en enkät där 1 280 små- och medelstora företag samt 112 kommuner deltog. Av enkäten kan man utläsa att sju av tio av de svarande väljer att inte lägga ut någon del av sin administration externt, och att kommuner generellt är mer öppna för att öka sin outsourcing än vad företagen är. Bland de svarande som outsourcar visade det sig att det finns stora skillnader mellan kommuner och företag angående vad man väljer att outsourca. Kommunerna lägger oftast driften av IT-infrastrukturen externt, hela 48 procent av de tillfrågade kommunerna gjorde så, jämfört med 25 procent av de privata företagen. De privata företagen lägger däremot helst ut bokföringen, hela 78 procent av de outsourcande företagen lät bokföringen skötas av en utomstående aktör, jämfört

med omkring 10 procent av kommunerna. På andra plats för både kommuner och företag kom lönehanteringen, och för kommunerna kom juridik på tredje plats, jämfört med IT för företagen. Av de kommuner som idag lejer ut någon del av sin administration räknade 28 procent av de svarande med att andelen inköpta tjänster kommer att öka under den närmaste tolvmånadersperioden. Företagen var däremot inte lika positiva till att ta in extern hjälp. Bara 14 procent av de företag som idag outsourcar kommer att lägga ut mer än i dag. Skillnaden i vad man väljer att outsourca kan kanske förklaras av både kultur- och storleksskillnader – ett litet eller medelstort företag har naturligtvis en annan struktur och andra saker att vinna jämfört med en kommun (som även har en annorlunda trovärdighetsproblematik att arbeta med). Den administrativa belastningen ser olika ut från företag till företag och kommun till kommun. Vilket även gör att olika verksamheter är olika lönsamma att lägga externt. Det fanns även skillnader i anledningarna till varför man tar in extern administrativ hjälp. Kommunerna svarade generellt att de vill minska kostnaderna och höja kvaliteten på verksamheten. Företagen svarade däremot att de outsourcar för att rätt kompetens saknas internt och att de vill få mer tid till annat.

IT-outsourcing ned i USA – upp i Asien Marknaden för it outsourcing minskade ifjol, enligt både konsult- och analysföretaget Information Services Group, ISG. Värdet av alla nya kontrakt sjönk 11 procent jämfört med 2011. Enligt KPMG visade deras undersökningar i slutet av 2012 att fokus för existerande IT-outsourcingkunder under 2013 kommer att vara att hantera existerande affärer, inte att teckna nya avtal. Av fler än 400 tillfrågade råd-

22 Marknad

givare inom outsourcing uppgav 73 procent att outsourcingmarknaden minskade eller låg platt under de sista två kvartalen 2012. Hela 62 procent räknade desutom med att efterfrågan på marknaden skulle fortsätta att minska under 2013. Trenden är inte lika extrem som när den senaste recessionen startade 2008, men beslutsfattandet går långsammare och trycket på vinstnivåerna ökar.


with

LJUD, LJUS & SCENER FÖR:

Även Karaokeanläggningar

Bröllop & fest • Företagsevent Konserter • Modevisningar Turnéer • Mässor Teater m.m.

019-255550

www.ljusonoje.se

Industri

Butiker

Sport/ Fritid

Lantbruk

• Produktion • Kontor • Lager

• Idrottshallar • Ishallar • Tennishallar • Boulehallar

• Butikshall • Kontor • Lager

• Ridhus • Djurstallar • Maskinhallar • Lagerhallar

Stålbyggnader •• Stålstommar med många väggbeklädnader och taklösningar. Stålstommar med många olikaolika väggbeklädnader och taklösningar. •• Alla typeravavportar, portar, dörrar, fönster Alla typer dörrar, fönster m.m. m.m.

Ring Ring för för snabbt snabbt kostnadsförslag kostnadsförslag på din byggnad ! Region Närke, västra och södra Sörmlandsregionen, Region Mälardalen, Eskilstuna 073 - 511 23 30 073-219 06 45 / 0700-31 32 20 HK i Vinslöv 044-33 70 60

www.temahallen.com www.temahallen.com


CYAN MAGENTA GUL SVART

Totally Örebro

Örebro Hockey satsar inför Elitserien Text Anders Bromsjö Foto richardstrom.com

Efter en sanslös kvalserie blev Örebro Hockey klart för Elitserien i våras. Nu arbetar klubben målmedvetet för att ytterligare stärka sin position – i rinken men också hos företagen. Målsättningen inför kommande säsong är att öka partnerförsäljningen med hela 20 procent. Marknad fick en pratstund med försäljningschefen Jonas Almqvist. Vad betyder det för föreningen att ta klivet upp i Elitserien? – Självklart betyder det mycket för alla i Örebro Hockey. Det är fantastiskt roligt, men också ett kvitto på att vi arbetat helt rätt de senaste åren. Det visar inte minst det stora intresse som varit runt matcherna. Kan du utveckla det? – Jag tycker att vi har arbetat rätt genom att satsa hårt på eventen runt matcherna. Vi har jobbat med temamatcher som tjejkvällar, studentmatcher och välgörenhetsmatcher just för att attrahera en bred publik. Det ska vara lite show och publiken ska gå ner till hallen för mer än själva hockeyn. Elitserien jobbar med ett koncept som heter ”Bättre än hemma” – men det kan man faktiskt säga att vi i Örebro Hockey redan har jobbat med sedan ett år tillbaka, med ett positivt resultat. Men främst handlar det om att vi har ett väldigt attraktivt lag som är spännande att följa. Hur arbetar ni med försäljning och samarbeten inför hösten? – Just nu vi lägger grunden för hela 24 Marknad

den kommande säsongen. Det handlar bland annat om partnerförsäljning, samarbetsavtal och olika typer av partnerresor. Vår eventansvariga, Emilie Wiklander, jobbar också med kick offer, nätverksträffar, den årliga golftävlingen Mozart Masters, temamatcher och mycket annat.

göra affärer. Självklart finns även allt det sportsliga med i appen, exempelvis laguppställningar och olika typer av nyheter från klubben. Det är väldigt många som längtar efter att se Elitseriehockey och det gör automatiskt att vi kommer att bli en än mer attraktiv plats för företag att representera på.

Vilka lösningar erbjuder ni? – Vi har en rad färdiga paket. Exempelvis hyr vi ut loger i Behrn Arena som kan användas för kund – eller personalevent innan och under matcher. I Röda Rummet, som är restaurangen för våra partners, kan företagen också nätverka i samband med matcherna. Vi har även vår superloge Diamond Lounge – en exklusiv loge för våra huvudsponsorer. Men vi skräddarsyr också lösningar efter företags önskemål och behov.

Vilken målsättning har ni med försäljningen inför kommande säsong? – Att öka partnerförsäljningen med 20 procent från förra säsongen. Abonnemangsförsäljningen kommer vi garanterat att öka, det märker vi redan nu på efterfrågan.

Ser ni någon trend i vad företagen efterfrågar? – Generellt märker jag att vi har blivit en viktig plats för företagen att exponera sig på. Örebroarna är stolta över hockeylaget. Därav har det också blivit viktigt för företagen att kunna ta med kunder och representera i den här miljön. Och förutsättningarna i nya hallen är ju väldigt trevliga för just det. Hur vill ni utveckla ert erbjudande för att bli än mer attraktiva? – Inför kommande säsong har vi bland annat utvecklat en partnerapp. Just för att för att våra partners ska ha möjlighet att kontakta varandra, synas och

Det är en ändå en hög målsättning. – Ja, men inte orealistisk. Örebro med omnejd gillar det vi gör och är väldigt positiva till Örebro Hockey. Vi vill fortsätta vara Örebros största publiklag och hela regionens hockeylag. Färjestad, som ju etablerat sig som hela Värmlands lag, är lite av en förebild i det avseendet – och sportsliga framgångar kommer också garanterat om vi fortsätter arbeta målmedvetet. Hur ser du på resonemanget att det finns bara en kaka med sponsorpengar i Örebro – det handlar mest om hur denna fördelas mellan klubbarna? – Vi har pratat en del om det – och jag tror inte riktigt på det. Jag tror nog mer att ju fler som gör det bra, desto mer pengar är företagen villiga att satsa. Tänker man fotboll kontra hockey handlar det också om olika årstider. Det är klart att vi har tagit

marknadsandelar, men jag tycker mig till stor del se att företagen är kvar i fotbollen men ändå lägger mer pengar hos oss. Vi var inne lite på eventen tidigare. Ni har fått mycket beröm för era arrangemang och pulsen i hallen. Hur vill ni utveckla detta framöver? – I Hockeyallsvenskan var vi nog ensamma om att ha en eventansvarig anställd för att höja standarden på våra event. Och det har gett resultat. I Elitserien ska vi fortsätta vara nytänkande. Vi vill locka marginalåskådaren genom att ha roliga temamatcher och sätta besökaren i fokus med en rad olika happenings under matcherna. Lyckas vi skapa en bra och positiv stämning i hallen vill alltfler företag synas i den här miljön. Vad skulle du säga nya nya hallen betytt för att ”tillfredsställa” sponsorer? – Massor. Vi har 16 loger som hyrs ut på två år och två stycken stora loger som hyrs ut per match. Och de är alltid fullbokade! Hade vi inte haft dessa förutsättningar så hade vi inte heller kunnat haft ett konkurrenskraftigt lag på isen. Men ni skulle vilja utveckla hallen ytterligare? – Ja, vi skulle vilja fortsätta utveckla vissa delar. Exempelvis skapa fler loger utifrån den stora efterfrågan. Sedan skulle vi också vilja ha mer kommersiella ytor. På sikt hoppas vi kunna lösa dessa frågor.


Vi har stor verkstad för bilreparationer PAKETPRIS

helrekond inkl polering, vaxning, motortvätt och inre rekond

(vi använder silver seal) ord. 4.000:-

3.000:-

”Klassisk asiatisk mat på en mycket bra nivå” Nerikes Allehanda (2013)

Lunch and dinner

biltvätt fr 149:lackering Vi polerar även båtar, husvagnar och bussar

ERBJUDANDE!

Polering, vaxning, och inre rengöring

1.400:-

Du med bilfirma är välkommen för offert!

Friends and business associates

Tel: 019-10 19 20 eller 070-358 19 20

Gastronome and connoisseur of wine No matter what – always Wongs

RABATTKORT BILTVÄTT (in- och utvändigt) 11 ggr: 2.000:-

SNABB SERVICE!

019-611 18 40 Olaigatan 19 703 61 Örebro www.wongs.se

EVENTBYRÅ

hedenjungander.se • 019-27 48 55

Radiatorvägen 7 i Örebro www.aspholmenbilvard.se


cmyk

Gastro

London – en matvandring.

Text Paul Dahlgren

London är en matstad i utveckling. De har idag fler restauranger med Michelinstjärnor än New York. Över 800 000 svenskar besöker årligen London. Gastronomiskt erbjuds ett stort utbud av det asiatiska, engelska, franska, grekiska, indiska, italienska, kinesiska och det spanska köket. Följ med på en spännande matvandring i Londons olika stadsdelar.

Till en Zot Blond passar musslorna med vitlök, lök och vitt vin perfekt.

Covent Garden

Kensington

Runt det anrika torget myllrar det av barer, pubar, restauranger och eleganta klädaffärer. Sedan slutet av 1600talet har attraktiva affärer funnits på de rektangulära sju gatorna som utgår från korsningen Seven Dials. I området finns Rock & Sole Plaice, som öppnade 1871 och därmed både är en av de äldsta och samtidigt bästa fish and chips-restaurangerna i London. Vi rekommenderar den färska friterade torsken tillsammans med de handskurna fritsen och tartarsåsen. Så engelskt gott! Belgo är en kedja med viss turistvarning men deras 100 belgiska ölsorter och olika varianter av musslor lockar.

Stadsdelen förknippas med varuhusets Harrods. Matavdelningen på bottenplanet, med vackert upplagda varor och ett brett urval av bra restauranger inspirerar. Gatan ned från Harrods ligger Victoria och Albert Museum, världens främsta för konst och design. Här pågår en mycket uppmärksammad och spektakulär utställning om David Bowie. Mycket sevärd.

26 Marknad

Chelsea En favoritrestaurang i det exklusiva området är Tom's Kitchen. En kort promenad från Harrods. Engelsk mat av idag som bäst där lördagsbrunchens Eggs Benedict och pannkakorna var av toppklass.

London Bridge I närheten av London Bridge finns marknaden Borough Market. En mångfald av stånd finns för bröd, fisk, fågel, grönsaker, ost, skaldjur, kött samt

olika tillagad mat från hela världen. Marknaden är öppen torsdag till lördag. Oftast avslutar vi med en öl på trivsamma puben The George Inn, med stor inbjudande uteträdgård, tvärs över gatan.

Notting Hill Turisterna har erövrat området runt tunnelbanestationen Notting Hill och Portobello Road. Nära tunnelbanestationen finns en bra och prisbelönad indisk restaurang, Chakra. En vegetarisk lunch är alltid smakfull. Notting Hill-befolkningen har sökt sig djupare in i området där många trevliga restauranger finns runt innepuben The Cow.

SoHo SoHo tilltalar med sitt folkvimmel och höga puls. Välj bland det stora men ojämna restaurangutbudet som har många besökare. En favorit är irländska puben Toucan vid SoHo Square. De har den bästa Guinessen i London! I källarbaren serveras Guinness och sex ostron för tio pund. Här spelade Jimi Hendrix 1966 under managern, tidigare

Animalsmedlemmen, Chas Chandlers uppsikt.

Londontips Belgo 50 Earlham Street, Covent Garden www.belgo-restaurants.co.uk Borough Market 8, Southwark Street, London Bridge www.boroughmarket.org.uk The Cow 89, Westbourne Park Road, Notting Hill www.thecowlondon.co.uk The Rock & Sole Plaice 47 Endell St, Covent Garden www.rockandsoleplaice.com The Toucan 19 Carlisle St, SoHo Tom's Kitchen 27 Cale Street, Chelsea www.tomskitchen.co.uk Victoria and Albert Museum-David Bowie Cromwell Road, Kensington www.vam.ac.uk


Nummer 6 2013 27


Gastro

Hedone – Svensk stjärnkrog i London

Text Paul Dahlgren

Mikael Jönsson har gjort succé i London med sin trivsamma restaurang Hedone. Redan ett år efter öppnandet tilldelades Hedone en välförtjänt stjärna i Guide Michelin. I april utnämndes därtill Hedone till den 70:e bästa restaurangen i världen. Den nära två meter långe, tidigare advokaten, Mikael Jönsson har gått från att vara matbloggare till framgångsrik, självlärd, kock. Under en mångårig vistelse i Frankrike drev Mikael den aktade bloggen Gastroville tillsammans med Vedat Milor. Men önskan har alltid varit att bli kock. Sommaren 2012 öppnades Hedone i Londonstadsdelen Chiswick. Mikaels utmaning var att kunna leva upp till att servera mat med råvaror av den höga kvalitet han själv alltid efterlyst på sin blogg. Det har lyckats. Time Out gav Hedone högsta betyg och Evening Standard gav fyra stjärnor av fem. Mycket avgörande start då den engelska pressen bara recenserar 28 Marknad

en restaurang en gång, vanligtvis när den är nyöppnad. Plötsligt sökte sig gastronomiskt intresserade till Hedone. Londonförorten Chiswick nås med tunnelbana på 30 minuter. Efter 10 minuters promenad genom förortens lugna centrum när vi Hedone. Interiören är trivsam med ett stort öppet kök. Vi lotsas av den uppmärksamma, kvinnliga, restaurangchefen till vår plats vid baren. Från vår plats har vi full uppsikt över köket där Mikael ständigt är i rörelse. Servicen är genomgående på en hög nivå. Vinpaketet avstår vi och föreslås då påpassligt att börja med en halvflaska, sedan lunchen öppnad, utsökt Puligny Montrachet. Så klokt och rätt. Två sorters frasigt bröd kommer in tillsammans med de tre aptitretarna. På Hedone är någon av avsmakningsmenyerna det lämpliga valet. Vi väljer den med sex rätter. Första rätten är två ostron i sitt skal med ett gott skum och smaklyftande blommor. Gott! Den följs av en äggrätt med smakrik

svamp och färsk sparris och ärtor. Vilken start. Två, nästan råa och genomskinliga, pilgrimsmusslor bara smälter i munnen och ger en sälta samt påtaglig mersmak. Kan inte vara bättre råvaror. Så ska pilgrimsmusslor smaka. Vi får nu in det röda vinet, en rätt tempererad och kraftfull Cote de Rhone, 2008. Passar bra till raviolin med skum där pastan har det rätta tuggmotståndet. Kvällens höjdpunkt är duvan. Denna innerätt bland de främsta krogarna har vi serverats många gånger men aldrig så bra som på Hedone. Den uppfödda duvan är mörk i köttet men rosa inuti. Klon finns kvar. Såsen, mycket nedkokt, är gjord på gåslever och duvans inälvor. Här får de högklassiga råvarorna sin fulla njutning i all sin enkelhet. Vi har aldrig mött en sådan saftig och smakrik duva fullbordad med den ljuvliga såsen. Gastronomi som bäst! Desserten är en kraftig chokladparfait med passionsfrukt och vaniljglass.

Vi avslutar med en sedvanlig espresso och tre sorters praliner. Mikael Jönsson har lyckats finna de bästa av råvaror. Råvaror vilka serveras avskalat med få ingredienser på tallriken. Det ger ett fullständigt fokus på huvudråvaran vilkens smak tillfullo lyfts fram. Det är mycket, mycket gott. När vi lämnar Hedone hinner vi tacka Mikael för en perfekt måltid och särskilt berömma duvans tillagning. Matbloggaren i Mikael finns kvar då han vill att vi preciserar exakt vad som upplevdes så bra med duvans tillagning. Det gjorde vi gärna. Hedone, med Mikael Jönsson som kock, är en trivsam restaurang vars råvaror och dess tillagande vi önskar att alla gastronomiska njutare får möjlighet att uppleva.

Hedone 301, Chiswick High Road, London www.hedonerestaurant.com


ÅRET MORG S O SHOW N 2012

ÖREBRO

104.7 FM MER MUSIK - BÄTTRE BLANDNING

Orkar ni inte med? Vi gör jobbet åt er... • Butiksstädning

• Privat städning

• Kontorsstädning

• Trapphusstädning

• Huhållsnära tjänster

• Byggnadsstädning

• Skolstädning

• Fönsterputs

JACOB’S

STÄD & FÖSTERPUTS AB Kontakta oss för skräddarsydda lösningar Tel: 070-641 95 22 • www.jacobsstad.se

PROGRAM SOMMAREN 2013 JUNI Lördag 29 Roffe Wikström JULI Fredag Lördag Fredag Lördag Fredag Lördag Fredag Lördag

5 6 12 13 19 20 26 27

Weeping Willows Weeping Willows Ebbot Lisa Miskovsky Lisa Miskovsky Abonnerat

AUGUSTI Fredag 2 Lördag 3 Double Inn Fredag 9 Jeremias Session Band Lördag 10 Jeremias Session Band För mer information om sommarens artister, se vår hemsida www.vinonsvardshus.se

VINÖNS VÄRDSHUS

Fredagar och lördagar: Entré – Mat och dryck tillkommer. För bokning av bord och biljetter: www.ticnet.se Öppettider 21 juni (midsommarafton)–16 augusti: sön–tor 12–17 fre–lör 12–16 och 18.30–24

www.vinonsvardshus.se


cmyk

Uppfinnaren som vill fånga föroreningar Text Dixie Ericson Foto richardstrom.com

Conny Norman är uppfinnare av födsel och ohejdad vana. Connys cv är brett och tekniktungt. En intensiv man som tonar fram som både ödmjuk och självmedveten. Hans uppfinning AerosolTrap™ är något alldeles extra – till synes enkel, hypereffektiv, mångsidig och miljövänlig. Hans berättelse vittnar om att en uppfinnares liv består av hårt arbete och misslyckanden som ibland är oförklarliga. – Då började jag fundera. Vad i helsike beror det här på? Och sedan vaknade jag en natt med ett ryck. Ja, jäklar det här måste jag testa! Uppfinnaren Conny Norman berättar om en nattlig snilleblixt hösten 1998. Bakgrunden var att sotaren hade varit på hembesök och gjort den obligatoriska ventilationskontrollen (OVK) i lägenheten. – Jag hade gjort rent köksfläkten en bra bit in i ventilationskanalen. Så långt man nu räcker med händerna. När så sotaren dök upp på utsatt tid och plockade isär alltihop, dröp den formligen av fett igen. – Det var väl dels fett från vår egen matlagning, eftersom vi lagar mat hemma, dels kom det väl från andra också. Iakttagelsen startade en tankeprocess som efter intensiv tankemöda och mycket experimenterande resulterat i en filtrerings- och separationsteknik med enorm potential, som blivit ett Signum Trademark med varumärket AerosolTrap™. Det är delvis självförklarande. En ”aerosol” är per definition en ”gas med däri svävande partiklar av vätska eller fast ämne.” Engelskans ”trap” betyder fälla, ryssja, och finns också i teknikspråket i betydelsen ”vattenlås”, ett annat exempel på separationsteknik. Men det är inte den första uppfinning som Conny har gjort. Han är en boren uppfinnare – och berättare. Att följa hans vindlande och fascinerande exposé över sitt yrkes- och uppfinnarliv utmanar ens tekniska allmänbildning. – Jag har alltid haft en inbyggd förmåga att se saker som andra inte ser. Det hänger nog ihop med mitt arv från val30 Marknad

lonerna i släkten. Det där har jag inte kunnat släppa. Han lyfter också fram en annan faktor som format honom: den dyslektiska gåvan som han paradoxalt nog kallar den. Han menar att den tvingat honom att utveckla andra förmågor. En del framgångsrika människor med dyslexi vittnar om samma sak. – Jag har inga problem att läsa och förstå text på svenska och engelska. Men när jag skriver text så kan jag upprepa samma ord om igen. Då ser jag i datorn att ordet blir understruket. Utan datorn är en dyslektiker väck. Han gick ut ur grundskolan med 2,1 i medelbetyg. När han så småningom tog sin ingenjörsexamen i maskinteknik på Teknis i Örebro hade han 4,5 i medelbetyg. Han fick en femma i svenska delvis tack vare sina välstrukturerade och konkreta uppsatser. Men han tycker fortfarande att han skriver som en kratta. Det verkar vara karakteristiskt för honom att se också fördelar i det negativa. En whiplashskada efter en trafikolycka har gett honom svåra och livslånga smärtor som måste medicineras. Men den har också medfört att han fått mycket tid att reflektera över sina uppfinningar, konstaterar han. Conny har inga svårigheter att kommunicera. – Men jag kan vara för rak ibland. Jag säger vad jag tänker. Tala är silver, tiga är guld, heter det. Men ska man driva utvecklingsprojekt som uppfinnare och bli kallad för innovatör då måste man vara uthållig och så måste man få människor att förstå sig på tankebanorna man har. Hans uthållighet och vilja växer till när det går emot. – Desto mer vill jag, säger han och ser intensivt på mig. Conny gör skillnad på uppfinningar och innovationer. En uppfinning är något helt nytt och epokgörande. Först när den fungerar som en teknik i praktiken kan den kallas en innovation. Han betonar vid flera tillfällen att alla människor är olika och lär sig på sitt eget vis.

– Man måste kunna lära sig utbilda dem. Se, höra och göra var mina ledord. Ett pedagogiskt tänk som han praktiskt tillämpat under en kort anställning som datalärare och klassföreståndare för en eftergymnasial klass av datatekniker på Tullängsskolan, då uppfinnarkassan behövde förstärkas. Men också under ABB Transformerstiden i Ludvika, då han ledde ett stort tekniköverföringsprojekt för indiska kunder. Conny har varit tvungen att ta duster med jantelagen. Komma här och vara uppfinnare är inte alltid populärt. Men mestadels har han mött positiva reaktioner. – När jag jobbade på ett teknikintensivt företag som Allhaboverken, som tillverkar portar var det bra. Samma sak på ABB. Men på Atlas Copco före 1980 då var skråna så fastställda, sedimenterade och solida att de inte gick att bryta igenom. Det var efter militärtjänsten han började som montör på Atlas Copco första gången. Innan hade han arbetat på Örebro mejeri där han slutade som reparatör. Ända från första början av sitt arbetsliv har han varit inställd på att förbättra de tekniska utrustningar han mött. Han arbetade i två omgångar på Atlas Copco och till slut tog man också där till vara på hans underfundighet, som han benämner sin gåva. – Jag fick även jobba på experimentverkstaden. Där satte jag ihop den första midjestyrda bergborrsriggen idag kallad Rocket Boomer. Så blev han teknisk chef i ett konstruktionsföretag som bland annat byggde skärmväggar med hjälp av aluminiumprofiler. – Jag såg till att tekniken applicerades på så många användningsområden som möjligt och att få fram stabila konstruktioner där aluminiumprofiler ingår. Därefter sökte han och fick jobb på Asea Atom Västerås. Efter en internutbildning placerades han i Ludvika där man bland annat tillverkar transformatorer med överföringsteknik för högspänd likström. Nu växte hög-

spänningen – både bildligt och bokstavligt – och hanterande av miljardvärden in i hans cv. Och berättelsen om åren i ABB-koncernen, där Asea blev en bärande del, ger tillräckligt med stoff till en bok. Först blev han controller, styrekonom, för den svenska delen av ett projekt med en budget på 225 miljoner dollar i 1982 års penningvärde – över en miljard kronor. I projektet samarbetade han med sju projektingenjörer som rapporterade direkt till honom. – Det var viktigt, väldigt viktigt för ABB att få betalt allt eftersom företaget betalade ut löner och betalade för materialet i ett stort projekt. Så växte det så kallade progress payment (PROFS) fram. – Vi fick total kontroll över alla de aktiviteter som ingår i ett projekt. De fick alla ett pris. På så sätt blev 35 000 aktiviteter prissatta. Kundens krav och önskemål och faktureringen låg i paritet med det upparbetade materialet som fanns i verkstäderna. Det utvecklades till ett så framgångsrikt system att det användes i hela koncernen. När progress payment rullade och gick kände Conny att han ville göra något nytt. Han sattes då in i en nyckelposition på staben för ABB Transformers med uppdrag att rationalisera verkstäderna. Ett nytt projekt, T50, var på gång i koncernen: Genomloppstiden i alla fabriker skulle halveras. Flödet i tillverkningsprocessen skulle vara kontinuerligt och byggas upp i logiska sekvenser för att det inte skulle uppstå flaskhalsar eller onödig lagerhållning, eller bådadera. – Det gick också väldigt bra och jag blev erbjuden att bli platschef på ett av dotterbolagen där. Det fanns dock ett aber. Han var inte särskilt populär bland personalen efter alla rationaliseringar. Så han tackade nej. Bland annat hade han och hans medarbetare lagt ner snickeriet och ersatte träet i isoleringen med ett träfibermaterial som tillverkades på annat håll. Bakgrunden till beslutet bjuder på ett stycke intressant teknikberättelse. Forts. 32

»


cmyk

Nummer 6 2013 31


» – Man köpte mycket virke, björk och

bok från Mellaneuropa speciellt östra delen. Det innehöll en mängd metallfragment och gevärskulor från alla krigen. De var osynliga i träet. En kula på fel ställe kan verkligen ställa till det. Antag att man mäter ut ett säkerhetsavstånd på en halvmeter från en elskena att isolera. Men mitt på den utmätta sträckan ligger det av en slump en kula dold i träisoleringen. – Då är det inte en halvmeters isolationsavstånd. Då är det helt plötsligt hälften och då kan man få ett överslag till kulan med en enorm urladdning som följd i en transformator. Antingen vid högspänningstestet i labbet innan leverans eller i driften. Det hände slumpmässigt då och då. Att eliminera trävirket i isoleringen och ersätta det med en formanpassad fibermassa var därför i slutändan en kvalitetshöjning. Smällarna i labbet minskade med mer än femtio procent. En transformator är upp till tio meter lång, fyra meter bred och en fem, sex meter hög. Och den väger mellan 350 och 400 ton. – När den inte klarar proverna i labbet måste man riva isär den. Och göra om alltihopa, Det kostar pengar och tid. En transformator fylls med olja som kyler och dämpar vibrationer. – Där lärde jag mig tänka i filter och filtreringsteknik. Vi fick till slut fram en extremt ren olja vid laboratorietesterna. Då kunde vi stressa objekten maximalt. I och med det förbättrade vi slutprodukten som levereras över hela världen. ABB:s transformatorer håller bättre. Efter några år började han jobba

32 Marknad

med datorer på ABB Transformers, datasupport. Men 1992 slutade han i koncernen och flyttade hem till Örebro. Vid hemkomsten gick han igenom en kvalitetsutbildning ISO 9000 och ytterligare en till försäljningsingenjör för att höja sin kompetens. Och samtidigt startade han en firma. Under tre år med start 1994 arbetade Conny med en uppfinning med medicinska förtecken och där filtreringstekniken har en huvudroll. Men där också hans tekniska kunnande bakom en sofistikerad vikport – delvis konstruerad under tiden på Allhaboverken – kom till nytta. – Jag tog fram något som vi kallade barriärsäng med ett mekaniskt-statiskt filter som renade luften till 99,9999 procent så att inte ens kaffelukten gick igenom. Objektivt provad på KTH. Han benämner den också vuxenkuvös. Den är tänkt för astmatiker, allergiker, brännskadade och för nyopererade som kan erbjudas en läkningsprocess i en helren miljö. Conny ser också att den skulle kunna ersätta höghöjdsträningen inom idrotten. Testerna av prototypen i flera olika sammanhang gav lovande resultat för astmatiker och allergiker i form av ökad livskvalitet och minskad medicinförbrukning. Men vuxenkuvösen är inte i bruk utan finns i form av ritningar. Den har varit på väg att testas vetenskapligt flera gången. Men varje gång har förhoppningarna gäckats. För att göra en lång och komplex historia kort. Det är annorlunda med AerosolTrap. Den har testats vetenskapligt av både Mittuniversitetet (miljöstudie) och Örebro Universitet på uppdrag av AstraZeneca. Den första anläggning-

en med tekniken inbyggd installerades år 2000 på McDonald’s i Västhaga i Örebro för att avskilja fettet från matlagningsprocessen i frånluftsventilationen vid stekborden. Tidigare hade sotarna och personalen var sextonde vecka varit tvungna att avlägsna 50 millimeter fett ur ventilationskanalerna. Dessutom tog det McDonalds personal en vecka med extra städning. Med AerosolTrap och ett specialtvättmedel kunde kanalerna renas kontinuerligt. – Det fungerade alldeles utmärkt. Fettet fastnade i fällan och så kunde man tvätta ur det så att det rann ut i avloppet. Bakterierna, och enzymerna och tensiderna i tvättmedlet levde i 72 timmar. Fettet försvann därmed ur avloppsnätet. Och det var ett jättestort plus för alla kommunala avloppsvattenhanteringssystem. När Conny ska förklara för oss lekmän använder han Svartån som utgångspunkt. Tekniken har sin grund i vattenrening även om den passar för alla flöden. – Svartån är full av skräp och humusämnen. Den rinner ut i Hemfjärden, sen i Mellanfjärden och Storhjälmaren. Då är ju funktionen där som en trekammarbrunn. Det vill säga ämnena i Svartåns vatten sedimenteras på olika ställen beroende på en hel mängd egenskaper som yta, partikelvikt och flödeshastighet. Det går att räkna på, konstaterar han nöjt, och därmed också simuleras. Här började jakten på matematiska formler och byggandet av modeller. – Nu tänkte jag inte misslyckas. För här skulle jag ta fram en uppfinning

som man kunde räkna på fysiskt. AerosolTrap utnyttjar processer som pågår hela tiden i naturen. Conny är helt uppslukad när han visar ett par modeller i lådform där hans ekvationer förverkligats i små metalltungor. så kallade bafflar, som bromsar in flödet och åstadkommer virvelrörelser, där avskiljningen sker, eller med omvända förtecken, anrikningen börjar. Ordvalet beror på vad målet är med tekniken. AerosolTrap har många fördelar. Den är miljövänlig och åstadkommer bara ett minimalt tryckfall i flödet, till skillnad från konventionella filter. Den är inte bara mångsidig utan kan också användas i en skala som räknas från metrar och ner till centimetrar och kan förmodligen separera ner till nanostorlek. Då talar vi om miljondels millimetrar. Conny har tagit mig med på en engagerad teknisk rundtur där han berört atmosfärens partikelvärld, Guldkustens oljeutvinning, fosforåtervinning, läkemedelsbranschen filtreringsproblem och andra teknikområden. Han vill göra vår värld bättre och renare. Han tror på AerosolTrap. Skorstenarnas tid är förbi. – Om jag lyckas med min teknik, är det ett stort paradigmskifte. Jag är inte framme där än. Den har inte börjat säljas. Men den har fått visa vad den kan. Det som behövs nu är ett flöde av riskkapital för att utveckla AerosolTraps hela potential. Conny och hans medarbetare i AerosolTrap AB jobbar på det i samarbete med regionens affärsutvecklingsbolag Inkubera AB.


Vi hjälper ditt företag eller bostadsrättsförening med vitvaror till kök och tvättstuga!

Patrik Ahlstrand

Joakim König

Tel: 019-20 73 53 patrik.ahlstrand@elon.se

Tel: 019-20 73 51 joakim.konig@elon.se

Det går också bra att kontakta våra säljare i butiken om vi inte är tillgängliga och om ni behöver en snabb kontakt.

Vi erbjuder alltid - Frakt - Installation - Bortforsling

i Närke AB

www.elon.se/orebro Besök vår Facebooksida ELON Örebro

Adolfsbergsvägen 14, Örebro Tel 019-20 73 50 ÖPPETTIDER: Månd-fred 10-18. Lördagar 10-14.


à la carte guiden Klassiskt svenskt med en twist Platsen är Stallbacken i Örebro. På gamla Örebrokartor heter kvarteret Hållstugan och efter en stor upprustning i mitten av 1990-talet ville någon döpa om hela kvarteret till Gamla Stan. Kärt barn har många namn. Här inne på det kullerstenslagda torget ligger bland annat restaurangen Kungsgatan 1, eller K1 som den också kallas. Som lunchrestaurang klassas den som en av de bättre Örebro har att visa upp, maten som serveras kan närmast liknas vid a la carte till lunchpris. Det är här vi hittar kökschef Tobias Krona. – Jag har alltid gillat mat och varit med sedan barnsben i köket, säger Tobias Krona när vi blickar ut över ett regnigt kullerstenstorg. Att laga mat var ett intresse hos Tobias redan som riktigt liten parvel i Brickebacken, och senare blev det en kockutbildning vid Virginska skolan i Örebro. Efter utbildning blev det arbete, först på Radisson SAS - som förstekock i drygt fem år - och sedan blev det ett år på East West Sushi innan Kungsgatan 1 öppnade. – Jag har varit med sedan starten och den 7 juni i år firar vi treårsjubileum för restaurangen. I köket trivs Tobias allra bäst i varmköket, även om uppgifterna i kallköket blir mer och mer greppbara. Här handlar det om att få utmana sig själv och om att hylla råvarorna. På K1 utgår man från att det ska vara så mycket lokalproducerat och färskt som det bara går att få tag på. – En bra gös och sedan behöver man egentligen inte så mycket. Bäst trivs jag när jag får stå och steka en köttbit till perfektion. Vad kan du inte vara utan i ett kök? – Här skulle nog många kockar svara knivar, men jag skulle hellre vilja säga ett bra team. Utan ett bra och fungerande team så blir det inget bra resultat – så enkelt är det. Ett signum för K1 har blivit att de tagit gamla svenska matklassiker och tillagat dessa på ett nytt sätt och gärna med en twist. Matlagning i dag handlar mycket om kemi (som hos El Bulli) men K1 arbetar mer med det naturliga köket och att inte krångla till det. Vad gör du själv om 15-20 år? – Byta yrke har jag inte planer på i dagsläget och även om jag kanske inte jobbar som kock i framtiden så vill syssla med något i anknytning till restaurangbranschen. Sedan vore det kul att ha en liten gårdsbutik med egenproducerade grejer. Tänk att få stå och ysta korv – det vore nått!

Stora Örebro

Meza

ÅGATAN 3

Stora Örebro erbjuder välsmakande drinkar och en matsedel med humana priser. Välj mellan en barmeny eller matsalens meny. Här serveras även en generös lunchbuffé måndag till fredag och på lördagar kan man slinka in för en god shoppinglunch. Efter lunch är öppettiderna onsdag till fredag från 17.00 till sent och fredag och lördag från 15.00 till 02.00. Söndagar från 17.00 till sent. Sommartid finns här en uteservering i anslutning till restaurangen och Stortorget och där står grillat på menyn tillsammans med Örebros bästa drinkar.

Inriktningen är ett kompromisslöst libanesiskt kök med tonvikt på den välkända och populära ”meza”. Meza består av en mängd olika kalla och varma rätter. Restaurang Meza riktar sig till personer som tycker om spännande och exotisk mat, musik och att umgås med sina nära och kära. Man kan helt enkelt säga ”ska vi meza lite….”? Efter maten kan man avnjuta kardemummakaffe med exempelvis baklawa gjord på smördeg, fylld med nötter och smaksatt med sockerlag.

Filosofin på Ågatan 3 är att skapa upplevelser, upplevelser att minnas och längta tillbaka till. En upplevelse på Ågatan 3 är en middag för alla sinnen. Där dofter, känslor, ljud, visioner och smaker harmonisera. För att skapa dessa upplevelser värnar vi om vår natur och dess tillgångar och arbetar genomtänkt med råvaror från den lokala faunan. Därav arbetar vi efter målet att samtliga varor som finns att införskaffa inom en tio mils radie runt Örebro ska så inhandlas.

Rudbecksgatan 7. Tel: 019-12 30 40. www.mezaorebro.se

Ågatan 3. Tel: 019-10 40 19. www.agatan3.se

Stortorget 4. Tel: 070-482 16 17. www.storaorebro.se


RESTAURANG K1

BRASSERIE ReNDEZ-VOUS

Amano

CASA NOSTRA

I brasseriet serveras Örebros bästa lunch! (plat du jour), shoppinglunch och middag. Menyn består av svenska och franska klassiker. Våra vinexperter hjälper oss att komponera vinlistor som är direkt anpassat till Brasseriets rätter. En annan specialitet är lagrad rom. I Vinkällaren finns alla möjligheter för möten och upplevelser I början på maj öppnar vi vår sommarservering, Terrassen.

Vill man uppleva en bit av det ljuvliga Toscana är det restaurang Amano som bör besökas. Här vid den kullerstensbeströdda innergården vid Kungsgatan styr kocken Ola Ohlin bland menyer som bland annat består av Saccottino al Gorgonzola e noci, små färska pastasäckar fyllda med ljuvligt len gorgonzola och valnötter. Detta serveras med citronsmör och parmigiano. Eller varför inte en rosabakad kalvfilé med toscansk potatisterrin som serveras med oxsvanssky och estragonemulsion? Allt kanske avslutas med en ljum mandelgateau, fylld med äppelkompott. Serveras med Amanos kardemummaglass och färsk frukt? Buon appetito!

Koppla av i en rustik och varm miljö. Här bjuds genuin italiensk mat, lagad från grunden av italienska kockar. Vårt lantbröd bakas varje dag i vår vedeldade stenugn. Vi serverar även äkta italienska pizzor rykande färska från vår vedeldade stenugn. Kom och se, smaka och njut. Öppet: mån-lör 17-sent

Drottninggatan 38, 702 22 Örebro Tel: 019-10 30 80. info@brasserierendez-vous.se www.brasserierendez-vous.se

Kungsgatan 1. Tel: 019-32 33 70. www.a-mano.se

LANNA LODGE

K1

På Lannalodge kan du avnjuta en god, vällagad lunch eller en avkopplande middag i vacker och skön miljö. Kvällstid levererar vårt kök allt från hemlagade hamburgare till välkomponerade trerättersmiddagar. Vi har även en fantastisk lokal och skräddarsyr menyer för bröllop och fester. Varmt Välkommen!

Här serveras en av Örebros absolut bästa luncher. Nu pratar vi alltså mat till lunchpris som skulle platsa på vilken annan restaurangs kvällsmeny som helst. På kvällen snäpper man upp kraven ytterligare ett par steg och har du tur förvandlas K1 ibland också till Stallbackens Musik & Pilsnercafé med livemusik. K1 har en mycket charmerande och trevlig personal där den ständigt leende Yasmin Danho välkomnar. K1 står självfallet för Kungsgatan 1 som också är adressen för restaurangen.

Vretavägen 3, 719 93 Vintrosa. Tel. 019-16 40 70. Restaurang: 019-29 12 66. www.lannalodge.se

Kungsgatan 1. Tel 019-32 33 15 www.kungsgatan1.se

Storgatan 5. Tel: 019-10 12 55. www.casanostraorebro.se


STHLM koll

Stockholmskoll Gaultier i Stockholm Det kreativa ”geniet” Jean Paul Gaultier är fokus för den nya utställningen på Arkitektur- och designcentrum med utställningen The Fashion World of Jean Paul Gaultier: From The Sidewalk to the Catwalk som startar i juni. Denna franska modeikon har skapat sina unika kreationer sedan 70-talet och fortsätter att chockera folk med sina teatraliska skapelser. Utställningen inkluderar filmer, skisser, videos, bilder från världskända namn som Andy Warhol och David LaChapelle och naturligtvis kläder. Vi bad projektledaren Alicia Domat-Magnin förklara vad vi kan förvänta oss.

36 Marknad

– Att bli inbjuden till en resa in i Gaultiers universum – en lekfull, förfriskande och inspirerande värld. Utställningen handlar mycket om vad som inspirerar Gaultier och hur han hittar skönhet överallt. Det är definitivt inte en typisk modeuställning med plastiga skyltdockor. Besökarna upptäcker en rörlig catwalk med en riktig modeshow, animerade modeller och många element som folk kan relatera till. Se Gaultier-utställningen på Arkitektur- och designcentrum mellan 15 juni och 22 september.


STHLM koll

K25 K25 är mycket mer än en food court – det är framtidens snabbmat. Här på Kungsgatan i hjärtat av Stockholm kan du pröva elva av Stockholms färskaste kaféer och snabbmatsrestauranger, som exempelvis Vigårda, under samma tak. – Stockholm behövde en riktigt bra food court, berättar Ricard Constantinou, initiativtagare bakom K25. Min idé var att skapa en plats med unik take-away-mat av hög kvalitet, och det var inte alls svårt att få med våra utvalda restauranger i projektet. K25 är öppet nu på Kungsgatan 25.

Calexico’s Stockholm New Tolv utgåvor som hyllade de kreativa krafterna i och omkring den svenska modescenen och svenska kulturen, attraherade internationell uppmärksamhet mellan starten 1993 och det sista numret i 2002. Stockholm New, Claes Brittons och hans fru Christina Sollenberg Britton kreativa baby, skapade vågor i tidningsvärlden med hjälp av Skandinaviens exotiska mystik. Nu har de sammanställt en coffee table-bok med det bästa materialet från tidningen vilken släpps i starten av juni med dunder och brak på Thielska Galleriet där det också kommer vara en utställning under sommaren vilken visar delar av deras fotografiska material. Claes jobbade först med tidningen CliC och sedan det då helt nya magasinet Café som styrdes av hans blivande fru innan de startade Stockholm New – som ursprungligen skulle vara ett engångsprojekt. Slutet kunde skönjas när projektet hade växt för stort och då världens största magasinsförlag Condé Nast två gånger röstade igenom ett beslut att inte satsa på Stockholm New till att bli en Skandinavisk Vogue. – Projektet växte och växte och till slut blev det ett monster. I början var det ett litet projekt bland vänner, vår lilla ”familj”. Vi var sex till åtta personer vid fotograferingar-

na, alla från Stockholm. På slutet var produktionerna enorma, upp till 50 personer med fotografer, stylister, modeller och så vidare influgna från New York, London och Paris, säger Claes. – Till slut fanns det bara två vägar. Att leva på magasinet på heltid – och för att det skulle fungerar så var vi tvungna att gå upp till minst fyra nummer per år och skaffa finansiering från investerare eller ett förlag och då var det bara Condé Nast som var intressant. När det efter ett par års förhandlingar blev ett nej från dem så tog vi ett beslut – extremt smärtsamt för mig medan Christina var lättad, berättar han vidare. Som tur är så får vi nu den här boken och utställningen. Men för dem som inte vet, vad är det för fotografier man kan se? – Jag har alltid tyckt att vårt foto har haft mer gemensamt med konst från förra sekelskiftet. Vår grej var att hylla skönheten, myterna, drömmarna och magin i vårt hemland precis som konstnärerna gjorde då. Medan modern konst avhandlar mycket som är fult, elakt och dåligt i livet så har modefotografi kärleken till allt som är vackert gemensamt med den klassiska målarkonsten. Det grandiosa och romantiska modefotot fokuserar skamlöst endast på skönhet.

Är Mexiko den nästa stora mattrenden? Det finns helt klart några tydliga tecken på det. Albert Adrià, bror till Spaniens superkock Fedran Adrià och själv en inte helt oäven kock, ska öppna en ny mexikansk restaurang i Barcelona senare i år, och i Stockholm har en ny ambitiös mexikanare öppnat för några veckor sedan. Tidigare har vännerna av det autentiska mexikanska köket bara haft La Neta för att stilla deras behov, men med nyöppnade Calexico’s fördubblas utbudet. Calexico’s, en mexikansk snabbmatsrestaurang vid Hornstulls Strand lovar att erbjuda både klassiska och innovativa rätter – ceviche, gazpacho, fajitas och tortillas med fyllningar som långkokt fläskkött, rostad ananas och chili. Och deras majs- och vete-tortillas bakas på plats. Calexico’s har också en bar som är öppen till klockan tre på fredagar och lördagar. Huvudnumret? Naturligtvis tequila, även om restaurangen också importerar sin egen mexikanska öl. Calexico’s, Hornstulls strand 4, Södermalm.

Nummer 6 2013 37


KONFERENSGUIDEN Ska marknadsföra Örebro Convention Bureaus finns i Sveriges 20 största städer – så även i Örebro. Uppdraget i Örebro är att hjälpa till att marknadsföra Örebroregionen och så att säga Örebroifiera både event och konferenser. Man ska utveckla Örebroregionen med hjälp av möten och bistå i planeringsarbete av större kongresser. – Att anlita oss är helt kostnadsfritt, vi är en oberoende organisation som samarbetar med USÖ, Regionförbundet, Örebro universitet, kommunen, myndigheter och eventoch bokningsbolag, säger Pernilla Körberg Törnqvist som är chef för Örebro Convention Bureau. Verksamheten startade 2008 och idag arbetar tre säljare med att placera Örebro i toppen bland städer man ska välja att förlägga sitt möte. Det här handlar om en tuff bearbetning där konkurrensen är benhård – Vi hjälper till att skapa förutsättningarna. Vi agerar inte själva som arrangörer, påpekar Pernilla. Den hjälp som Örebro Convention Bureau erbjuder är till exempel att boka hotellrum och lokaler, hitta rätt leverantörer för mötets alla delar och att visa upp Örebro för mötets beslutsfattare. En kongress genererar mellan 3 000 till 5 000 kronor per dygn och deltagare till Örebro som stad i form av exempelvis övernattningar, shopping, resor och restaurangbesök. – För att få Örebro på kartan som DEN staden för sitt möte handlar det också om ständiga förbättringar. Vad behöver göras? – Det är idag svårt att ta sig till Örebro med hjälp av internationellt flyg. En direktlinje med någon av Europas storstäder med regelbundenhet ligger högt på vår önskelista. Sedan skulle vi inte ha något emot om det byggdes ett hotell till. Kommer det hit 1 500 mötesdeltagare till Conventum kongress så fattas det i storleksordningen 300 hotellrum i dagsläget. Något mer Örebro kan bli bättre på? – Att våga ta på sig värdskapet för kommande möten och att inte lämna Örebro utan att locka hit istället. Helt enkelt att våga säga att ”nästa gång ses vi i Örebro”! Foto: Ulf Hjelting

VILL NI VARA MED OCH SYNAS HÄR? Kontakta Fredrik Beckius Tel. 073-434 34 41 Mail. fb@hkm.se www.hkm.se

LANNA LODGE

SCANDIC

Konferera på den kompletta anläggningen Lannalodge, 15 min utanför Örebro. Vi har 27 hotellrum, 4 konferensrum, en härlig relaxavdelning och ett 350 kvm stort gym i en fantastiskt skön och avslappnade miljö. Vår golfbana är en av de bästa i Sverige enligt Golf Digest. Restaurangen drivs nu i egen regi och våra priser är oslagbara. Välkommen!

På Scandic tar vi fikapauserna på allvar. Det är viktigt med rätt energi på ett möte, vi lovar att tillföra allt ni behöver både för godisgrisar och hälsokostfantaster. Vi kan också erbjuda 24 lokaler och 425 rum, du väljer: Scandic Örebro Väst- skön hemmakänsla och obegränsat med fri parkering eller Scandic Grand Örebro – härlig atmosfär, centralt vid södra stationen.

Vretavägen 3, Vintrosa, Tel 019-16 40 70, www.lannalodge.se

Fabriksgatan 23 & Västhagagatan 1, Örebro, Tel 019-767 44 14, meeting.orebrovast@scandichotels.com


GUSTAVSVIK

ÖREBROTRAVET

Konferera i något av våra moderna konferensrum, för 50 resp 12 personer. De är utrustade med all teknik ni behöver och ligger i anslutning till Relaxen. Dagkonferens från 599:-/person* inkl konferenslokal, kaffe, lunchbuffé, kaffe & Relaxentré . *priset angivet inkl moms och gäller måntors för bokningar om minst 10 personer. Kontakt & Bokning 019-19 69 40

På Örebrotravet kan ni ha allt från styrelsemötet till konferensen och mässan. En ljus och fräsch konferenslokal men all dagens teknik. Vi skräddarsyr mötet efter just era önskemål för att det ska minst motsvara era förväntningar. Avsluta dagen med ett ponnyrace där du kanske kan titulera dig som Champion. För mer information gå in på vår hemsida.

Gustavsviksv 11, Örebro, Tel 019-19 69 40, www.gustavsvik.se

Travbanevägen 10 Örebro 019-20 88 00 www.orebrotravet.se

CLARION LOVES TO MEET YOU

SVAMPEN

SVALAN DET NYA KÖKET

På Clarion Hotel Örebro vet vi att ett lyckat möte kräver god planering. Ett möte som erbjuder det lilla extra hjälper deltagarna att upprätthålla koncentrationen - eller varför inte det stora extra som gör konferensen till en helt ny upplevelse och etsar sig fast i deltagarnas minne. Enkelt eller helt galet! Du väljer hur du vill kombinera de olika ingredienserna i våra nya konferenspaket: Basic, Some Extra eller Let's Go Crazy. Kungsgatan 14, Örebro Tel 019-670 67 00, cl.orebro@choice.se www.clarionorebro.se

Välkommen att konferera eller arbeta i ett konferensrum utöver det vanliga. En ljus och modernt utrustad lokal för möten och utbildningar. I direkt anslutning till konferenslokalen ligger Café Nova med möjlighet att äta en lunch eller kvälls- måltid. Svampens konferenslokal lämpar sig för 30-40 personer.

En konferens hos Svalan är en effektiv konferens i avslappnad och modernt utrustad konferensmiljö. Genom stora fönster kommer vår gröna omgivning nära och ger konferensen naturlig drivkraft. Varför inte öppna upp, vädra tankarna och ta andra halvlek i friska luften? Från första kontakt till sista punkt på dagordningen ordnar vi en effektiv konferens för er.

Dalbygatan 4, Örebro, Tel 019-611 37 35, www.svampen.nu

Brunnsparken, Örebro Tel 019-24 00 66, www.svalan.nu

Kilsbergen Konferens & lodge

BEHRN HOTELL

ÅKERBY HERRGÅRD

I Kilsbergens stora skogar finns en modern konferensanläggning med lokaler för den stora eller lilla gruppen. Här finns alla möjligheter att ge ditt arrangemang det där lilla extra! Logi i hotellrum eller stuga, mat från skogens skafferi och ett brett urval av aktiviteter. För mer information, besök vår hemsida.

Vi har en möteslokal för vart och ett av dina önskemål. Vi vill alltid ge dig mer än du förväntar dig. Fråga efter All included, vi hjälper dig att spara tid. Vinterträdgården: Här finner du en ljus lokal som går i nordiska färger. Du upplever en lugn och harmonisk atmosfär. Max 60 pers.

Ånnaboda, Garphyttan, Tel 019-29 55 00, www.kilsbergen.se

Stortorget 14, Tel 019-12 00 95, www.behrnhotell.se

Den storslagna naturen tillsammans med lugnet i omgivningen ger de bästa förutsättningarna för att ert arrangemang ska bli lyckat och uppnå förväntade resultat. Det som utmärker Åkerby från andra anläggningar är inte bara den fantastiska Bergslagsnaturen utan vår personliga service till varje gäst, personalens omtanke och ambition att alla ska ha det mer än bara bra hos oss på Åkerby. Nora, Tel 0587-912 10, http://www.akerbyherrgard.se


CYAN MAGENTA GUL SVART

Reklam & Media

No05 maj 2013

Gastro

Gotland och VM för kockar

Travellista

Var finns de bästa hotellen?

Stadsarkitekt

Peder Hallkvist

Niclaes Wijk

– vd på Sport Design Sweden

Marknad Örebro

Örebros affärstidning

Gratistidningar hade ett bra Q1

Big data, vad är det? Text Jonas Källgren

”Big data” har varit något av webbens modeord nummer ett det senaste året eller så. Det handlar helt enkelt om att föra en jädrans massa statistik på sina besökare, kunder, eller vad man så vill – för att sedan kunna sålla fram den viktigaste och mest meningsfulla informationen ur den här stora högen med information. En av de stora fördelarna med att vara mer välinformerad om vem besökaren är, eller kunden, är så klart att man får bättre insyn i kundbeteendet. Men ännu bättre är att man kan öka träffprocenten för kampanjer eftersom man har mer information om vad kunderna vill ha. Förutsatt att man tolkar datan på ett relevant och korrekt sätt, naturligtvis. Det här är så klart inte alltid positivt för kunden. Facebook, till exempel, är ibland lysande på ”den här

personen bör du känna”-kopplingar och annan databearbetning. Men samtidigt gör det extremt trubbiga systemet för adwords sitt till för att sänka kundnyttan. Skriver man till exempel ”blev klar med ett projekt av stor vikt” som status så får man snabbt reklam för bantningsmedel i högerspalten. Ett tips till Facebook är en undersökning gjord av marknadsundersökningsföretaget Edelman Berland från oktober i år. Undersökningen gjordes på uppdrag av Adobe, handlade om nätmarknadsföring, och de som svarade var över arton år. 73 procent av de svarande var överens om att ”annonser ska berätta en unik historia, inte bara försöka sälja”, och 67 procent om att ”en video är värd 1 000 ord”. Kan vara något att ta med sig, inte sant?

Bilder, inte statusuppdateringar I texten om Big data nämns uttrycket ”en video är värd 1 000 ord”, men ett ännu mer etablerat talesätt är som vi alla vet att en bild är värd mer än just 1 000 ord. Det här blir väldigt tydligt i sociala medier. En bild och max 140 tecken text är en kombination som går att dubbelpublicera på Twitter och Facebook utan att det ser alltför konstigt ut. En bild är även betydligt mer sannolik att bli delad i sociala nätverk (Facebook, Twitter, Pinterest, Google+ etcetera) än en statusuppdatering. Tittar vi till exempel på vår statistik för Marknads sida på Facebook kommer endast en ”bara text”-post in på topp 20 när vi sorterar på ”Virality”, alltså på hur mycket innehåll som

40 Marknad

har skapats utifrån vårt ursprungliga inlägg. Korta uppdateringar i sociala medier passar även bra för mobiltelefoner. Och det här kommer kanske inte som en överraskning – men det säljs fler mobiltelefoner än datorer. Och de blir allt lättare att surfa med och får ett ständigt större och mer avancerat utbud av appar att välja mellan. Mobilen är helt enkelt den första och viktigaste mediekanalen för majoriteten av dina potentiella kunder. Ett tänkvärt citat kring nutida konsumentbeteende är ”Vi söker på mobilen, ställer en fråga på Facebook med surfplattan, och slutför köpet via datorn”.

De totala medieinvesteringarna minskade med fem procent under det första kvartalet 2013, jämfört med året innan. Detta samtidigt som Internet fortsatte ta andelar, upp nio procent jämfört med första kvartalet 2012. – Internet totalt fortsätter att öka och vi ser kraftiga ökningar inom sök, webb-TV och mobilt. Däremot ser vi en tydlig utplaning av mer mogna internetkategorier såsom traditionell displayannonsering, säger Madeleine Thor, vd IRM i ett pressmeddelande. För print ser det fortsatt dystert ut samtliga tryckta mediekategorier backade, med två undantag: gratistidskrifter och bilagor fortsätter att gå bra. Detta medan dagspress tappade hela 17 procent.

#mittförstajobb Twittersuccé När morgontidningen Svenska Dagbladet skulle göra en artikelserie om ungdomsarbetslöshet valde man att komplettera det redaktionella arbetet med en Twitterkampanj. Hashtaggen #mittförstajobb blev snabbt den mest populära i Sverige, vilket betyder att den ”trendade”. Bland de som använt taggen för att berätta om sitt första jobb är bland annat S-politikern Leif Pagrotsky, som berättat att hans första jobb gav 3,60 kronor i timmen och SvD:s nöjeschef Erika Hallhagen som hade en ”KORT karriär som snabbköpskassörska, den sämsta nånsin”. – Nu börjar hashtaggen leva sitt eget liv och vi hänger på med vinklar och idéer. Vi döper även om artikelserien till #mittförstajobb eftersom det är läsarna som bestämmer vad som är viktigt, säger Olle Zachrisson, chef på SvD Näringsliv, till Dagens Media. SvD har tidigare använt Twitter som verktyg, till exempel för deras succéprojekt Räntekartan. Där kunde folk meddela SvD vilken ränta de fått på sina bolån via Twitter.


PMS Custom Colors

4/Color Process

SUCCÉBRYGGERIET FRÅN KALIFORNIEN

”FYND”

”BÄSTA KÖP” Allt om Vin, nr 6 2013

För mer info besök www.tomp.se

Allt om Vin, nr 6 2013

Napa Smith Organic IPA Artnr: 1695 Pris: 23,90 :Alk.halt: 7 %

Napa Smith West Coast IPA Artnr: 1681 Pris: 21,90 :Alk.halt:: 7,5 % Nyhet 1/6

Napa Smith Hopageddon Imperial IPA Artnr: 11099 Pris: 30,90 :Alkoholhalt: 9,2 % Nyhet 1/6 (TSE)

Varannan förare som omkommer i singelolyckor i trafiken är alkoholpåverkad.


Inredning

Delux och Lobby comfort Denna månad köper vi saker som förenklar vardagen. En automatisk tvålpump till badrummet och en praktisk skohylla till hallen – därefter slappar vi i däckstolen Lobby.

Däckstol Historien om Stockamöllan och däckstolar började när företaget köpte ett världspatent på däckstolen år 1920. 1924 hade man en färdig produkt som man bland annat sålde in till Svenska Amerikalinjens lyxkryssningsfartyg Gripsholm. 1949 gjordes stolen ställbar i fem lägen och den fick nu även namnet Lobby. Nästa uppdatering av stolen tog 60 år att genomföra – 2009 togs Lobby Comfort fram

och var nu även ställbar i sittläge. Det här är alltså en stol som sett likadan ut i drygt 90 år och där trästommen fortfarande är byggd av oljad bok, teak eller ek. Sedan tillkommer sittdynor i marinblått eller vitt och idag tillverkas denna däckstol av Brogrens snickeri i Hjärsås som övertog tillverkningen 1972. För 6 200 kronor blir ett exemplar ditt, komplett med sittdyna.

Tvålpump De två värsta bakteriehärdarna i ett badrum är toalettens spolknapp och den flytande handtvålens pumpfunktion. Bläää. Nu finns det i varje fall en lösning till handtvålen och det är att skaffa en elektronisk tvålpump. Tvålpumpen Delux är helt beröringsfri och styrs av en infraröd sensor. Det är bara att föra handen under pumpen så kommer det en skvätt flytande tvål. Mängden tvål har en ställbar dosering och ställs in på ovansidan med ett utsläpp mellan 1 till 3 milliliter. Deluxen ska med detta vara helt droppfri. Den breda foten på skapelsen gör att den står stadigt och foten innehåller även droppbrickan, så att eventuellt spill inte hamnar över halva badrummet. Tvålpumpen Delux finns i svart eller rött utförande och blir din från techhunter.se för endast 299 kronor. 42 Marknad

Skohylla Hallen är ett rum för förvaring, men även den delen av boendet som brukar vara mest hopplöst att möblera. Det tycker i varje fall vi på redaktionen. Detta är också något som designern Ulf Scherlin tänkt på. Hans signum är form och funktion där tanken att en möbel ska ha en klassisk men samtidigt modern design. Scherling använder ofta massivt trä som ek eller björk till sina skapelser. Så är fallet

med Skohylla 2. Faktum är att tillverkningen i Småland började med att han lät tillverka en hallbänk till den egna bostaden. Förutom typiska hallmöbler tillverkar Scherling även stolar, mat – och soffbord. Möblerna har ett skandinaviskt ljust och lätt formspråk där tanken är att åstadkomma en harmonisk form och god funktion. En Skohylla 2 blir din för 3 220 kronor.


Vår erfarenhet - Din trygghet

Tält för alla tillfällen!

Sommar-Sommar-Sommar

ÅRETS KRYSSNINGAR

Göta Kanal kryssning med M/S Wasa Lejon

da odkän SP G ppskick! tält i to

Upplev Göta Kanal mellan Berg och Borensberg. Avg. Berg kl.10.00 och ank. Borensberg kl.13.30. Avgång Borensberg kl.14.00 och ank. Berg kl.17.30. Ditt pris 300 kr/vuxen (ord. pris 395:-), 150 kr/barn 6-12 år (ord. pris 200 kr). Barn under 6 år utan kostnad. Tillägg för returresa med båt, vuxen 70 kr och barn 6-12 år 35 kr. Erbjudandet gäller inte gruppresor.

Gäller 11/5 till 22/9 2013

019-363636

Gäller även kryssning med Symfoni. Söderköping-Arkösund, Juli-Augusti

Kryssa med Symfoni, den svenska Hurtigrutten ord. pris per person 745:- Nu endast 645:I priset ingår: Guidad kryssning, morgonkaffe & dubbelfralla, lunch och dryck, musikunderhållning samt returbuss. Kryssa från Stockholm, Nyköping, Västervik eller Söderköping.

Bokning: 011-12 78 01, www.rscl.se Royal Stockholm Cruise Line/Wahlinrederierna

Hur låter ditt företag? Vi ger ditt varumärke en musikalisk identitet som kan användas i alla kanaler – informationsfilmer, reklamfilmer, radioreklam, smartphone-applikationer, webb, infographics, sociala medier, vinjetter, vid events, mässor, som ringsignal och i showrooms. Kontakta oss så berättar vi mer! Maria & Joacim Dubbelman

Älvtomtagatan 14, Örebro. tel 070-606 29 39. e-post maria@dubbelman.se joacim@dubbelman.se webb www.dubbelman.se


Fashionista

Mot plurret! Nu är badsäsongen i antågande. Det är i alla fall vad vi vågar påstå att de flesta åtminstone hoppas på. Därför har vi tittat, och presenterar för er här, lite badkläder i olika utföranden och prisklasser. Text Camilla Johansson

Först en bikini i klassiskt snitt från MQ, med vit bh prydd av blå prickar vid namn Maise. Är det bara vi som får en bild på näthinnan av 50-tal, Audrey Hepburn och den franska rivieran? Ja, kanske. Den är fin i alla fall. Materialet är 78 procent polyamid och 22 procent elastan och kostar 199 kronor hos MQ.

Gillar man färg och mönster så är detta helt klar badbyxorna att satsa på. Det kanske inte är helt uppenbart vid första anblick, men det är ADIDAS det står bland alla dessa streck, och byxan heter följaktligen Adidas SH LL Badshorts. De har en benficka med ficklock och kardborrelås. Kardborre även i gylfen samt snören att knyta. Materialet är 100 procent polyester och byxan kostar 449 kronor.

Fördelen med att bikinidelarna säljs del för del är att man kan kombinera sin badoutfit lite som man vill. Om det dock är så att man vill fortsätta på den prickiga linjen så kommer här andra delen av just Maise. Här har man dock vänt på det hela och byxan är i huvudsak blå med vita prickar. Även denna hos MQ, så klart, i samma material och för samma pris som BH:n.

Ett par badbyxor från GANT har vi här, som säkerligen även passar som shorts till en snygg skjorta eller t-shirt. Multiple Stripe Swimboxer heter de och har en elastisk midja med dragsko, samt en bakficka. Byxan är i 100 procent polyester och fodret i 100 procent polyamid. 1 299 kronor kostar de. 44 Marknad

Här har vi en baddräkt modell tjusigare med empiremidja för förstärkande av kurvorna. Den har en halterneck-top och är dekorerad med guldfärgade, ovala pärlor. Materialet är 80 procent polyamid och 20 procent elastan. Kommer från GANT och kostar 1 099 kronor.


Välj den rätta i butiken och kunskapen att göra något speciellt till dig. En ring efter dina önskemål i din smak, en ring som varar för evigt.

Tillman United

När du har valt din partner hjälper vi dig att hitta den rätta ringen. Hos oss hittar du ett brett sortiment, dessutom har vi egen verkstad

Köpmangatan 15, Örebro • 019-611 07 85


Technopolis

Mobilavfuktare och EMF Denna månad tittar vi lite närmare på nyttiga (nåja) tillbehör för din smartphone eller Iphone. Vad sägs om en EMF-detektor, solcellsladdare och mobilavfuktare?

Save-a-phone Plums! Oturen har varit framme. Din telefon har just tagit en ofrivillig simtur i vattenpölen/toaletten/badkaret/pissoaren och du känner med förtvivlan att det är tack och god natt med innehållet i telefonen. Mobilen har gått till de sälla jaktmarkerna och med bedrövade steg beger du dig till närmaste telefonmånglare för att inhandla en ny. Nej! Vänta! Det finns en sak att göra innan kontot töms för inköp av ny mobil och det är att testa en Save-aphone. Här handlar det inte om någon huskur modell torka i ugn eller i en skål med ris. Innehållet i Save-aphone-påsen drar ut fukten i din blötlagda mobil och en blå indikator säger till när allt är torrt. Förhoppningsvis startar telefonen efter behandlingen. En Save-a-phone blir din från coolstuff.se för 199 kronor.

EMF-detektor Är du orolig för vilka hemmaprylar som avger strålning eller vill du kanske undersöka varför det knakar på vinden? Då är en EMF-detektor för Iphone från Mr Ghost något för dig. Dels kan du kolla vilka elektronikprylar som avger strålning, så att du exempelvis kan få ditt sovrum helt strålningsfritt och dels kan du ställa appen till Mr Ghost EMF för att kolla paranormala aktiviteter i ditt hem. Spökar faster Asta eller morbror Bosse? Vad är det som knarrar nattetid på vinden? Vad är det som rumlar runt i källaren och vad är det som knäpper i vardagsrumsklockan? Nu kan du få svaret. Allt styrs via en app och en antenn som sätts i hörlursingången. En Mr Ghost EMF Detector köpes enklast via thinkgeek.com för 29 dollar (vilket är knappt 200 svenska kronor) med frakt. 46 Marknad

Solcellsladdare Ibland står man där helt utan kräm i sin mobil. Allt bara slocknar och någon laddare har man givetvis inte tagit med eller så befinner man sig miltals från närmaste eluttag. Lugn, nu finns lösningen: Solcellsladdare Deluxe. Du gör så här: lägg laddaren i solen. Den laddar upp sig på åtta timmar och räcker till minst två uppladdningar – eller så kan du ladda tre iPhones/Smartphones samtidigt med

hjälp av de tre usb-utgångarna. Själva laddningen går att följa via en LED-display och med hjälp av tillhörande sladdar fungerar den till alla smartphones och surfplattor. Du behöver alltså aldrig riskera att vara utan Facebook ute på kalfjället. En solcellsladdare Deluxe kostar 695 kronor från coolstuff.se.


MRM.AccountDetail] Address] - [MRM.URL]

”Octavia ett

av årets allra smartaste bilköp” Expressen Nya ŠKODA Octavia Combi fr. 184 200 kr

Nya ŠKODA Octavia är inte bara säkrare, snålare och mer generös med utrymmet; motorjournalisterna kallar den dessutom för årets smartaste bilköp. Välkommen in och provkör vår mest inklusiva bil någonsin så är vi säkra på att du kommer att hålla med.

Billån fr. 1 185 kr / mån

Leasing fr. 1 120 kr / mån

2-zons helautomatisk Climatronic luftkonditionering 9 airbags inklusive knäairbag och sidoairbags bak

Förmånsvärde fr. 1 363 kr / mån

Infotainmentsystem Swing med CD-stereo och 8 högtalare 16” aluminiumfälgar Regnsensorautomatik

ŠKODA Finansiering 36 mån, 35% kontant, 30% särskild leasingavgift, 49% restskuld, 50% restvärde, rörlig ränta baserad på STIBOR 90 (eff. rta 4,60 %). Leasing exkl. moms. Förmånsvärde netto per mån vid 50% marginalskatt. Bränsleförbrukning blandad körning från 4,9 l / 100 km, CO2 från 114 g / km. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Vi reserverar oss för ev. tryckfel.

Trötthetsvarnare Premium färddator med färgdisplay m.m.

ŠKODA Finansiering 36 mån, 35% kontant, 30% särskild leasingavgift, 49% restskuld, 50% restvärde, rörlig ränta baserad på STIBOR 90 (eff. rta 4,60 %). Leasing exkl. moms. Förmånsvärde netto per mån vid 50% marginalskatt. Bränsleförbrukning blandad körning från 4,9 l / 100 km, CO2 från 114 g / km. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Vi reserverar oss för ev. tryckfel.

ÅF-avsändare

FIRA VM-GULD MED SKODA HOS MÖLLER BIL!

SKODA-ÄGARNA HAR SAGT SITT IGEN:

Vi fortsätter guldyran med att erbjuda ett guldläge till en oslagbart bra bilaffär!

Vi har köpt alla kvarvarande Skoda Yeti 105 TSi DSG av generalagenten. Vi säljer dem nu till oslagbart pris. Spara 40.000:-

ŠKODA Yeti Nu 189.900 kr Spara 40.000:Elegance 105 TSI DSG Aut. Navigation Parkeringssensor fram och bak Bi-Xenon-ljus

Ord. pris 229.900 kr

Multiratt för radio och telefon 2-zons klimatanläggning

Alu-fälgar Metalliclack Bluetooth m.m. m.m.

Topplista: De tio bästa bilarna 2013 1. Skoda Yeti 2. Skoda Superb 6. Skoda Octavia

Vissa bilar utrustade med dragkrok. Pristillägg 7.000kr. 15Bränsleförbrukning blandad körning Yrti från 6,6 l/100 km CO2 från 154 g/km. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. Gäller endast begränsat antal lagerbilar, först till kvarn. Kan ej kombineras med andra erbjudanden och rabatter. Vi reserverar oss för mellanförsäljningFIRA

Strömledningsgatan 15 720 02 Västerås 1, Örebro Ozongatan Tel: 021-81 82 00 mollerbil.se E-post: vasteras@mollerbil.se

Öppet:

Mån-fre 9-18 Lör 11-15

Fredrik Larsson jare Fredrik varmt nya säl lsar vår Vi häThomas bro! Andrén Jonas Granström ÖrePommer 019-20 55 83met iHugo da Sko n till Säljare tea meSkoda Säljchef Skoda Säljare Skoda välkom 021-81 82 95

021-81 82 96

”Över 46 000 bilägare svarade på enkäten och precis som de tre tidigare åren är det Skoda som hamnar i topp när samtliga svar analyserats. På en förstaplats hittar vi Skoda Yeti, där hela 92,65 procent av ägarna var generellt nöjda med bilen. Skoda Superb kniper andraplatsen”

Källa: Affärsvärlden 20/5 2013

Thomas Reineborg 019-20 55 04

021-81 82 97

Bränsleförbrukning blandad körning Yrti från 6,6 l/100 km CO2 från 154 g/km. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. Gäller endast begränsat antal lagerbilar, först till kvarn. Kan ej kombineras med andra erbjudanden och rabatter. Vi reserverar oss för mellanförsäljning

Ozongatan 1, Örebro Mån-fre 9-18 Lör 11-15 mollerbil.se

Fredrik Larsson 019-20 55 83

Thomas Reineborg 019-20 55 04


CYAN MAGENTA GUL SVART

Varför förblir kvinnors företag ofta små?

Text Annika Wihlborg

Medan manliga entreprenörer ofta är öppna med sina tillväxtambitioner fastnar kvinnliga företagare många gånger i att driva soloföretag. Framgångsfobi, rädsla för att lyckas, håller många kvinnliga entreprenörer tillbaka helt i onödan. Rädslan för framgång är tätt sammanlänkad med rädslan att bli övergiven, menar beteendevetaren Nina Jansdotter. I grund och botten handlar rädslan för att expandera sitt företag om självkänsla, men också om rädslan att inte accepteras för den man är och att bli utesluten ur gemenskap. Framgångsfobi och jantelag leder i förlängningen till att kvinnliga entreprenörer inte vågar låta sina företag växa. – Framgång riktar strålkastarljuset mot dig, vilket ökar din utsatthet och risken för att bli bedömd för annat än det som direkt berör din professionella insats, säger beteendevetaren Nina Jansdotter, som har skrivit boken Framgångsfobi – vinn över din rädsla att lyckas. Under sina år som karriärcoach har Nina Jansdotter mött många kvinnliga företagare som inte utnyttjar sin fulla potential på grund av sina rädslor. Den som drabbats av framgångsfobi tycker ofta att framgång tar för mycket tid, förknippas med för mycket arbete och att det skruvar upp andras förväntningar på din prestation, vilket kan leda till oro för att inte kunna leva upp till dessa förväntningar. Andra vanliga orsaker till framgångsfobi är att man känner sig obekväm inför att få beröm, ofta jämför sig med andra och känner att man inte kan matcha dem, samt osäkerhet på 48 Marknad

om man kan hantera framgång och en rädsla för att väcka avundsjuka i omgivningen.

Rädsla för egna och andras krav – Om du tycker att beröm känns obekvämt, bortförklarar din framgång med formuleringar som ”det var bara en slump”, och du undviker att ta vara på chanser när de dyker upp eftersom du inte vill se dig själv som en vinnare i den positionen – då kan du ha drabbats av framgångsfobi, säger Nina Jansdotter. Den som lider av framgångsfobi kan ibland förstöra för sig själv för att slippa förlora allt man kan vinna när man är framgångsrik. Framgångsfobin bottnar, enligt Nina Jansdotter, i din självbild, som till stor del grundas på ett omedvetet plan. En orsak till framgångsfobi är rädslan att andras och egna krav ska bli övermäktiga. Börja med att skilja på dina och andras krav. Våga markera om andras krav blir övermäktiga och våga prioritera de områden som är viktiga för dig, samtidigt som du lägger undan krav som är irrelevanta, tidsödande och hämmande.

Du kan inte tillfredsställa alla Nina Jansdotter rekommenderar kvinnor som vill bättra på sin självbild och därigenom våga ta nästa steg på företagartrappan att skaffa sig starka förebilder, kvinnor som gått före och vågar driva expansiva företag. Dela upp utmaningen i delmål och låt det ta tid genom att ta små steg mot ditt mål. När man odlar sina affärsmässiga egenskaper är det viktigt att ha bra stöd på hemmaplan så man tillåts vara sårbar och liten emellanåt.

– Acceptera att det alltid kommer att finnas människor som älskar det du gör och människor som ständigt finner anledningar att kritisera dig. Det är inte din uppgift att tillfredsställa alla. Om man ska våga expandera sitt företag gäller det att träna upp sina lite affärsmässiga och tuffa sidor. Det är en utmaning eftersom kvinnor generellt sett fostras till att vara omhändertagande, ödmjuka och sätta relationer i första rummet, säger hon. Nina Jansdotter har mött många kvinnliga företagare som upplever att de behöver ursäkta sig själva för att de är offensiva och satsar fokuserat på att bygga ett tillväxtbolag. – Jag hör sällan kvinnor säga ”jag ska bygga ett stort företag”, de pratar hellre om att de vill förändra världen med sina företag. Som kvinna riskerar man tyvärr att betraktas som hårdhudad, hänsynslös, okvinnlig och egoistisk om man prioriterar sitt företags tillväxt framför att vara sin omvärld till lags, säger hon.

Ambitioner leder till en mer utsatt position När man visar att man har ambitioner och inte nöjer sig med att driva ett ”levebrödsföretag” hamnar man ofta i en mer utsatt position eftersom man frångår normen. Ett vanligt tecken på framgångsfobi är rädslan för att få beröm. En framgångsrik kvinna får förhoppningsvis mycket beröm från sin omgivning, men om din självbild säger att du innerst inne inte är värd framgången kan det kännas svårt att ta emot berömmet. För att slippa det obehag berömmet kan generera väljer många kvinnor att inte låta företaget växa.

– En starkt bidragande faktor är rädslan för att bli utesluten ur gemenskapen. Om du visar att du har högre ambitioner än de kvinnor du umgås med finns det en risk att du betraktas som förmer och inte längre accepteras. Det uppstår ett glapp mellan dig och dina vänner. Starka kvinnor upplevs dessvärre ofta som ett hot. Då är det viktigt att omge sig med vänner som inte räds din framgång, säger Nina Jansdotter.


CYAN MAGENTA GUL SVART

Hylla både befordran till chefspositioner och företagande Carina Kindkvist driver coachförmedlingen Coachhuset och driver dessutom lokaluthyrningsföretaget Mötesrum. – Mina kvinnliga bekanta hyllar ofta varandra när de befordrats till chefspositioner. Men när en kvinnlig företagare är framgångsrik möts de sällan av samma hyllningskörer. Tidigare vågade jag inte ta så stora risker, jag ville

helst inte låna pengar och undvek att anställa medarbetare om jag inte var helt säker på att jag hade råd att behålla dem på lång sikt. Min rädsla för att göra människor besvikna höll mig tillbaka, säger hon.

Acceptabelt att misslyckas När Carina Kindkvist sa upp sig från jobbet på Cap Gemini för att starta Coachhuset använde hon sin tidigare

arbetsgivare som referensram. Trots att hon inte hade tillgång till samma resurser som Cap Gemini var målsättningen ändå att företagets alla delar skulle hanteras lika professionellt. Perfektionismen var utmattande, men nu har hon släppt på kraven och vågar fokusera på sin kärnkompetens. Numera vågar Carina Kindkvist vara öppen med sina ambitioner och det faktum att hon vill driva ett tillväxtföretag.

– Jag har distans till min egen perfektionism och omgivningens krav. Just nu testar jag ett nytt affärskoncept och väljer att betrakta det som ett intressant experiment. Om satsningen inte blir framgångsrik kan jag vara stolt för att jag försökte och dessutom har lärt mig mycket. Det känns mer okej att misslyckas och att vara öppen med mina brister, jag tar inte mitt företag på lika stort allvar längre, säger Carina Kindkvist.

Nummer 6 2013 49


CYAN MAGENTA GUL SVART

En innovativ företagskultur motiverar medarbetare att gå från tanke till handling Text Annika Wihlborg

”Företag som inte tillvaratar medarbetar nas innovationskapital halkar snabbt efter”

Att skapa en innovativ organisationskultur, där medarbetare vågar och vill dela med sig av sina idéer och förbättringsförslag, är något alla organisationer bör sträva emot. Det menar Tor Sjödin, som är innovatör och affärsutvecklare på företaget iRezQ. Han arbetar bland annat med att utbilda och inspirera företag att få fart på sin innovativa organisationskultur. Företag som säkerställer att medarbetarnas idéer fångas upp och förverkligas bygger upp ett förtroendekapital och en unik identitet som levererar många mervärden, inte minst när det är dags att attrahera och rekrytera nya medarbetare. Nyckeln till att tillvarata medarbetares idéer och innovationskraft ligger i mångt och mycket i att skippa prestigen och tydliggöra hur viktiga medarbetarnas idéer är för företagets fortsatta överlevnad.

Välkomna alla idéer med samma entusiasm Alla idéer är viktiga och välkomna, oavsett om det gäller förslag på ett nytt affärsområde eller en idé kring hur företagets administrativa rutiner kan effektiviseras. Se till att det finns resurser avsatta i form av tid och pengar för eventuella idéer som företaget gärna vill arbeta vidare med, när medarbetare noterar att ledningen tar förslagen på allvar och förverkligar några av dem motiveras de att bidra med sina egna idéer. – Den klassiska ”idélådan” där medarbetare kan lämna idéer och förbättringsförslag, känns rätt daterad vid det här laget. Arrangera istället en tävling där samtliga medarbetare får skicka in sina bästa förslag på hur verksamheten kan utvecklas under en månads tid och belöna de bästa förslagen. Poängtera vikten av att medarbetarna bidrar med sina idéer, betona hur avgörande de är för er fortsatta konkurrenskraft, säger Tor Sjödin. 50 Marknad

Tillvaratar medarbetarnas innovationskapital Innovationsarbetet bör definitivt inte överlåtas till styrelsemötena. Det är istället att föredra om arbetet genomsyrar hela organisationen året runt, annars riskerar ni att bli omkörda av mer snabbfotade konkurrenter. Även väletablerade företag med en stark position på marknaden behöver ständigt försvara sin position och medarbetares idéer och förslag är ett av de viktigaste verktygen för förnyelse. Webbläsarföretaget Altavista, som var marknadsledande 1999, blev omkörda av Google på mindre än två år. Altavista underskattade Googles potential och försprång. Google hade bland annat integrerat tjänster som tillät mikrotransaktioner, vilket ledde till att Altavista blev ordentligt tillplattade. Ett liknande scenario utspelade sig när Apple lanserade de första iPhone-telefonerna 2007: då blev Nokia omkörda med råge.

Anlita en innovationskonsult – Alla tillvägagångssätt som bidrar till att stimulera medarbetarna att presentera sina idéer är bra. Belöna månadens bästa idé på nästa möte, utse månadens medarbetare, arrangera er egen version av ”Draknästet”, där medarbetare får presentera sina förslag inför en jury, säger Tor Sjödin. Han rekommenderar företag som vill skapa förutsättningar för en innovationsbaserad företagskultur att ta extern hjälp. Anlita en konsult med erfarenhet av innovationsarbete som kan hjälpa er att skapa en grundläggande struktur för hur ni ska kunna uppmuntra och förvalta medarbetarnas idéer, även långsiktigt. När ni tar in extern kompetens får ni också hjälp med att betrakta företagets verksamhet utifrån, vilket kan få fart på innovationskulturen.


Vi Visar Vägen till

Europas bästa

förEtagarklimat

Företagarna är Sveriges största företagarorganisation. Vi representerar 75 000 företagare i många olika branscher. Företagarnas uppgift är att skapa bättre förutsättningar för att starta,driva, utveckla och äga företag i Sverige.

Vi vill önska alla våra medlemmar och samarbetspartners en trevlig sommar. Aktuella händelser i länet kan du läsa på vår hemsida www.foretagarna/orebrolan

Vill du OCKsÅ ha rÅd att anställa flEr?

KOstnadsfri

juridisk rådgivning

när du behöVer

Bra, då är vi fler. Företagarna arbetar för att du som entreprenör ska kunna leva på din dröm. Att du ska kunna växa och utvecklas. Som entreprenör är möjligheten att kunna anställa en avgörande faktor för att utveckla företaget.

Hos oss arbetar erfarna jurister som är proffs på din vardag. Som medlem kan du här ställa frågor om t ex anställningsavtal, bluff-fakturor och allt annat som rör din verksamhet. Ställ din fråga på telefon 0771-45 45 45 eller på foretagarna.se/juridisk-radgivning

Vi välkomnar nya medlemmar Richard Lööw Regionchef

Kaisa Edenvik Bitr. Regionchef

Jonas Forsman Ordförande

Företagarna c/o Svenskt Näringsliv, Köpmang. 23-25, 702 23 Örebro. richard.loow@foretagarna.se

Företagarna c/o Svenskt Näringsliv, Köpmang. 23-25, 702 23 Örebro. Mobil 0707-13 22 84 kaisa.edenvik@foretagarna.se

Axier Technologies AB Gullvivevägen 10, 719 30 Vintrosa Mobil 073-506 33 00 jonas.forsman@openit.se


CYAN MAGENTA GUL SVART

Totally Örebro

Träna för hälsa och prestation Text Camilla Johansson

Att vi till mans, och kvinns, rör på oss lite för lite kan nog de flesta skriva under på. Samtidigt ger träning, på gym eller på egen hand, mycket både för det fysiska och psykiska välbefinnandet. Det kan också hjälpa oss att prestera bättre på vårt arbete. Camilla Wellsén driver sedan ett drygt år tillbaka Xtravganza Rise and Shine i Örebro, och erbjuder bland annat företag träning eller föreläsningar för deras personal. – Vi vill gärna först träffa företaget för att se vad det är som behövs, och sedan kan vi erbjuda både friskvård och coaching kring självkänsla och självförtroende. När man tränar så stärker man inte bara musklerna, utan man får också igång endorfiner och syresätter blodet, vilket gör att man blir både starkare och piggare, berättar Camilla Wellsén.

Visualisera målbilden Andra delar som stärks är hjärta, blodkärl och immunförsvar, vilket innebär att man motverkar sjukdomar på både lång och kort sikt. Hos Xtravaganza Rise and Shine kan man träna både med maskiner, fria vikter, eller i grupp. Det erbjuds även mindfulnessövningar samt fitnessyoga, ett statiskt träningspass där man också jobbar med andning, något som kan vara väldigt bra att bemästra när stressen slår till. Till hösten kommer det även att finnas möjlighet att träna Pilates. – Vi jobbar också med visualisering av målbild; vad man vill uppnå med sin träning. Många som börjar träna är jätteambitiösa i början, men efter ett par månader tappar man sugen. Att ha en målbild och vara medveten om att det kan ta tid gör det lättare att fortsätta. Om man går hem från jobbet innan träning och sätter sig i soffan så hinner man känna att man är trött och då blir det svårare att komma iväg på träningen. Och då får man dåligt samvete för att man inte kom iväg. Det 52 Marknad

dåliga samvetet är som en nedåtgående spiral, det blir lättare att trösta sig med godis eller skräpmat för att man inte kom iväg, säger Camilla Wellsén som menar att det bästa är att träna innan eller direkt efter jobbet, eller kanske helt enkelt ha möjlighet att gå ifrån för att träna en stund mitt på dagen.

Verktyg för dåliga dagar Att ha en målbild gör det hela lättare, men även då kan man tappa fokus

eftersom vi även producerar negativa målbilder, man kommer aldrig fram till det där man tänkt sig, för man kan helt enkelt inte se slutresultatet. – Man kan jämföra det lite med att köra bil i dimma; säg att jag ska till Stockholm, men jag ser knappt var jag är någonstans. Inte vänder jag i Västerås trots det, utan jag fortsätter. När man tränar hos oss får man verktyg för att kunna hantera de dåliga dagarna, förklarar Camilla Wellsén. Hos Extravagnza Rise and Shine

finns det även en utbildning som man erbjuder företag och dess personal: ”Motivation, effektivitet och arbetsglädje”. – Det är en lång utbildning, tio gånger. Man arbetar med sig själv genom att lyssna på en cd med mental träning kring målsättning, självförtroende, attityd och begränsningar, berättar Camilla Wellsén.


ÖoB GÖR SOMMAREN BILLIGARE

29:25:10:-

Engångstallrik

Ø 27 cm. 10-pack. Marknadens normalpris 39:-

Engångsglas

20 cl. 10-pack. Marknadens normalpris 35:-

Servettbox

Sommarmönster. 75-pack. Marknadens normalpris 19:90

99:Kylbox

Plast, 24 liter. Marknadens normalpris 179:-

Engångsgrill

Klar på 10 minuter! Marknadens normalpris 29:-

Jumbofrisbee

Ø 46 cm. Flera olika färger. Marknadens normalpris 69:-

49:/st

10:-

Vattengevär

36,5 cm. Pumpgevär, finns i flera färger. Marknadens normalpris 179:-

39:/st

Vattenslang

49:20 meter. 1/2” armerad, grön.

är att du ska kunna På ÖoB är priset skillnaden. Vår önskan du drömmer om! handla billigt för att spara pengar till det vill få mer pengar Kanske sparar du till din drömresa? Eller lite lyxigare vardag! till din hobby? Kanske vill du bara ha en Hur som helst, välkommen in att spara!

Marknadens normalpris 99:-

Erbjudandet räcker så långt lagret av varorna räcker.Vi reserverar oss för text-, pris- och fotofel.

Välkommen till ÖoB Marieberg och ÖoB Österplan · Öppet alla dagar!


CYAN MAGENTA GUL SVART

Skatteverket om träningskort

Mer yoga åt folket Text Camilla Johansson

Yoga, i synnerhet Kundalini, handlar i stor utsträckning om att lära sig andas. Det är naturligtvis under alla omständigheter bra att ägna sig åt, men kan också vara ett verktyg för att hantera stress. Efter att Sofia Hadders själv upptäckt yogans läkande kraft vill hon nu dela med sig av den till andra. Stress är något de flesta av oss är bekanta med, och på frågan om varför Sofia Hadders kom in på detta med yoga kommer svaret utan så mycket som ett ögonblicks tvekan. – Jag hade arbetat sönder mig, vilket ledde till att jag fick ångest och svårt att andas. En dag hade jag en dragning för en styrelse, och när jag stod där fick jag en ångestattack. Trots att hjärtat rusade, rummet snurrade och svetten rann tog jag mig igenom det hela. Efteråt när jag satt och hämtade mig på kontoret kom en person in och talade om för mig vilken bra dragning jag gjort. Han hade inte märkt av min ångest. Men jag visste att jag behövde göra någo, jag visste att jag behövde lära mig att andas igen, berättar Sofia Hadders. Sofia letade fram en annons om

54 Marknad

yoga hon sett några dagar innan, och på den vägen är det. Enligt henne själv är det det bästa beslut hon tagit, och resultatet sammanfattar hon som att hon kan andas igen.

Andning påverkar stress Yogan gav henne även andra bitar: lugn, fysisk styrka och en bättre förmåga att fatta beslut. – Jag har jobbat som projektledare inom kunskapsintensiva områden som krävt att jag tagit till mig mycket information och fakta. När jag skulle börja med yogan tog jag det medvetna beslutet att inte läsa om det över huvudtaget. Jag gick dit för att helt enkelt få en upplevelse, berättar Sofia Hadders. Det finns en mängd olika typer av yoga. Rayayoga, Hathayoga och Karmayoga för att bara nämna några. Och så Kundaliniyoga, som är den Sofia Hadders lärde sig och från och med i höst kommer att undervisa i. Kundaliniyoga är en dynamisk yoga där andningen är central. – De flesta av oss andas fel, vilket påverkar stresshormonerna. Att genom yoga öppna upp sig själv och ge sig tillgång till bättre andning ökar syresätt-

ningen av blodet vilket i sin tur ökar koncentrationsförmågan. Att känna sin andning och kunna påverka den så att man andas rätt motverkar stress och underlättar också att varva ned, berättar Sofia Hadders. Att man inte tränat på länge eller av andra skäl kanske känner sig lite stel i kroppen är inget man ska låta sig avskräckas av. I Kundalini gör man övningarna utifrån den egna kroppen och förmågan. – Man får en ny kroppsuppfattning. Själv hittade jag en kärna i mig själv, en stabilitet. Genom den nyvunna kroppsuppfattningen får man bättre hållning och sträcker upp sig, vilket behövs i en tid när så många sitter ihopkrupna över datorer, något som också motverkar att man andas ordentligt, konstaterar Sofia Hadders. För Sofia Hadders blev yogan så viktig att hon nu har utbildat sig till yogainstruktör. – Det var ett frö som min yogalärare planterade hos mig, men det är också en vilja att ge andra människor möjlighet att skaffa sig en egen erfarenhet av yoga och vad yoga kan ge, avslutar Sofia Hadders.

Det finns ingen fast summa för vad en arbetsgivare enligt Skatteverkets regler kan dra av när man betalar träningskort för sina anställda. Istället anpassas det till vad ett gymkort kostar på den aktuella orten, eftersom dessa kostnader varierar från stad till stad. Generellt sett gäller att träningen ska vara av enklare slag och till ett mindre värde. De aktiviteter som inte godkänns är de som kräver dyr kringutrustning, till exempel golf, segling, ridning och utförsåkning. En ovillkorlig regel är att samtlig fast anställd personal erbjuds samma möjlighet till träning, eller friskvård. Arbetsgivaren kan ersätta en anställds utlägg vare sig det avser årskort, klippkort eller enkelbiljetter, utan att skattefriheten påverkas. Detta under förutsättning att betalningen avser förmåner som uppfyller kriterierna för skattefria motions- eller friskvårdsaktiviteter. Systemet ska vara utformat så att arbetsgivaren har full insyn över vilket slags aktivitet som respektive check, kupong etcetera kan användas till av de anställda. Arbetsgivaren ska också kunna följa upp hur de har använts. Kraven anses uppfyllda om det på checken/kupongen eller kuponghäftet finns: – Personlig information om företagets namn och den anställde. – Anges att den endast kan användas för godkända former av motion och annan friskvård. – Kortet inte kan bytas mot varor eller kontanter. – Träningen kan följas upp genom återrapportering till arbetsgivaren. Den personliga informationen kan vara förtryckt eller på annat sätt angiven av arbetsgivaren. Vidare ska det finnas plats för den anställde att kvittera med sin namnteckning. Så vad är då träning av enklare slag? Hit räknas till exempel gymnastik, styrketräning, spinning, bowling, racketsporter som bordtennis, tennis, badminton eller squash, samt lagsporter som volleyboll, fotboll, handboll och bandy. Även sådant som till exempel massage, zonterapi, floating och akupressur kan räknas som avdragsgill friskvård. Källa: Skatteverket


Bångbro Herrgård Bångbro Herrgård

–– I hjärtat av Bergslagen ––

HOTELL • RESTAURANG • KONFERENS Vi arrangerar även ditt Bröllop, dina Högtidsdagar & andra arrangemang.

Bokningar/info: Kopparberg, tel. 0580 – 120 00 • info@bangbro.se • www.bangbro.se Välkommen önskar Åsa & Thomas med personal.

Besök nyrenoverade Pacos Järntorget.

Restaurang i två plan &  uteservering med bästa läge.

Perfekt boende mitt i stan! 200 meter till slottet. 200 meter till Resecentrum/Centralstation.

Turister • familjer privatpersoner • företag Grillmeny • Färsk pasta • Lunchbuffé Mexikanska rätter • Pan Pizza Restaurang • Catering • Utkörning • Avhämtning. Familjevänligt med härlig miljö både inne och ute.

Fredsgatan 11 • 019-12 02 00 www.hotellstorgarden.se

10% Olaigatan 13A (Järntorget) Tel. 019-10 10 46 • www.pacos.se Öppet: Mån-Tor 11-22 • Fre-Lör 12-23 • Sön 12-20 Fullständiga rättigheter

RABATT

I SERVERINGEN gäller ej alkoholhaltiga drycker. kupongen lämnas vid beställning. gäller tom. 18 aug 2013.

100kr RABATT PER RUM & NATT gäller mot inlämnande av kupong tom. 18 aug 2013


cmyk

Travellista

Orchard Road

P.C. Hooftstraat

Avenue de la liberté

Världens bästa shopping Gillar du att shoppa loss? Att riktigt öppna plånboken på vid gavel så varenda sekin försvinner spårlöst? Då vet vi precis vart du ska åka! Text Ulf Hjelting

Orchard Road

Avenue de la liberté

P.C. Hooftstraat

Tänk 2,2 kilometer shopping i centrala Singapore och du befinner dig garanterat på Orchard Road. Här finns förutom en aldrig sinande mängd av restauranger, kaféer, hotell, nattklubbar och gallerior också Tangs. Företaget grundades 1932 av Tang Choon Keng och började ursprungligen sälja hantverk från Kina. I dag har företaget drygt 1 000 anställda och omsätter över 200 miljoner dollar om året (cirka 1,3 miljarder svenska kronor). Affären på Orchard Road har funnits sedan 1958 och besöker du Singapore i slutet av maj till slutet av juli kan du räkna med speciella turistrabatter. På Orchard Road hittar du märken som Zara, Uniqlo, New Look, Espirit, Forever 21 och Abercrombie & Fitch. De flesta affärerna har öppet till 23.00. Tröttnar du på shopping finns alltid matmarknaden Tanglin Market Place om du vill njuta av asiatisk mat.

Minipyttenationen Luxemburg, med Europas klart sämsta landslag i fotboll, är nästan världsbäst i något helt annat – nämligen att erbjuda förstklassig shopping. Avenu de la Liberté är en fyrfilig väg (tre körbanor åt ett håll och en bussgata åt andra hållet) mitt i centrala Luxemburg och här kan du spendera timmar och åter timmar i de chica butikerna. Tappas intresset för att shoppa går det alltid att njuta av Luxemburgs sanslöst vackra stadskärna eller varför inte ta en promenad längs de natursköna strandpromenaderna vid floden Alzette. Staden är ganska liten, endast 100 000 innevånare, och gångbara språk är tyska och franska. Luxemburgiska (letzeburgesch) påminner kraftigt om tyska, men talas i stort sett uteslutande i Luxemburg.

Det här är en shoppinggata i centrala Amsterdam, döpt efter Pieter Corneliszoon Hooft (1581-1647) som var en holländsk historiker, poet och pjäsförfattare. P. C. Hooftstraat är belägen i stadsdelen OudZuid och under årens lopp har gata utvecklats till att idag vara en mycket exklusiv shoppinggata. Här hittar du Cartier, Chanel, Diesel, Dolce & Gabbana, Gucci, Hermés, Hugo Boss, Louis Vuitton, Oilily, Blue Blood Deni, G-star och Oger – bara för att nämna några. Gatan är inte speciellt lång, drygt fyra kvarter, och sträcker sig från Stadshouderskade till Vondelpark. Ett tips är att börja från Stadshouderskade och sluta med en fika på t Blauwe Theehuis i Vondelpark. En liten parentes i sammanhanget är att de bilar vi Sverige kallar SUV kallar holländarna för just PC Hoofttractor.

56 Marknad


cmyk

Travellista

Oscar Freire

Bagdat Caddesi

George Street

Bagdat Caddesi

Oscar Freire

George Street

Shoppinggatan Bagdat Caddesi i Istanbul är cirka 14 kilometer lång, trefilig (mestadels), enkelriktad, och gatan är belägen i den asiatiska delen av staden. Bagdat Caddesi är turkiska för Baghdad Avenue och det du inte kan hitta här i form av shopping, ja, det finns helt enkelt inte att uppbringa. Det här är också en gata med anor från det Osmanska riket på 1600talet och att försöka korsa gatan är förenat med en liten lek med döden. Trafikmässigt råder här djungelns lag och den som tutar mest och bromsar minst kommer fram först – i varje fall mentalt. Ett tips är därför att börja på en sida av gatan och gå hela sträckan, för att sedan byta sida på vägen tillbaka. Försök även undvika gatan när Fenerbahce vunnit någon fotbollsmatch. Då samlas fansen för att fira och du gör bäst i att inte säga att du egentligen tycker att Galatasaray är ett bättre lag...

Den här gatan i Sao Paulo har inget att göra med den spanska cyklisten Oscar Freire. Gatan är döpt efter den brasilianska professorn Oscar Freire de Carvalho och här hittar du Louis Vuitton, Armani, Carmen Steffens, Dior, Montblanc, Cartier, MaxMara, Ermenegildo Zegna, Versace, Diesel, Cavalli, Bulgari, Salvatore Ferragamo, Marc Jacobs, Gant, Lacoste, Timberland, Tommy Hilfiger, Nike, Adidas, Benetton, Alexandre Herchcovitch, Cris Barros, Reinaldo Lourenço, Glória Coelho, Animale, Forum, Ellus, NK Store, Sergio K, Havaianas, Carlos Miele, Cavalera, Le Lis Blanc, Canal, Triton, Iódice, Osklen och juvelerare som Vivara och H Stern. Här kan du också svulla Häagen-Dazs-glass, besöka Nespresso store och bunkra choklad på Boutique Valrhona. Har vi missat nått? Näää, tror inte det.

Om du besöker Sydney så lär du inte kunna undgå George Street. Ursprungligen var detta Sydneys huvudgata med en sträckning på över tre kilometer och det var den här vägen som fångarna vandrade från hamnen in till staden. I dag är detta gatan med de absolut högsta byggnaderna i Australien och det är också här som du hittar den mest luxuösa shoppingen. Varför inte ta och gör ett besök på Apple Store, som bara slås i storlek i princip av Hongkongs Apple store, och se det absolut senaste i teknikväg. Fynda? Tja, allt är ju relativt och prismässigt går det inte att konkurera med Singapore, Shanghai eller Hongkong. Varje byggnad på George Street har sin egen galleria och här kan du spendera veckor utan att tröttna på utbudet. Och vill du parta efter shoppingen finns både Ivy Bar och The Establishment att visa upp dina shoppingfynd på. Nummer 6 2013 57


CYAN MAGENTA GUL SVART

Just nu på Örebro Airport 1979 invigdes det vi kallar Örebro Airport och i dag är detta en av landets största charter- och fraktflygplatser. Nu har man en utbyggnad av flygplatsen överst på sin önskelista. Varje år passerar ungefär 100 000 resenärer Örebro Airport och flygplatsens fraktflyg hanterar varje år cirka 32 000 ton gods. Den start- och landningsbana som finns i dag är på 2 602 meter, och nu vill man bygga ut banan till att omfatta 3 300 meter med 300 meter långa avåkningszoner både i norr och söder. Avsikten är att ansöka om denna utbyggnad hos Mark – och Miljödomstolen vid Nacka Tingsrätt under hösten 2013. – Vår ambition är att börja ombyggnationen under nästa år och att allt ska vara klart under 2014-2015, säger Mikael Smedberg, vd och flygplatschef för Örebro Airport. Utbyggnaden görs först och främst med tanke på fraktflyget som idag inte kan lyfta med full tank på grund av den korta landningsbanan och därför

58 Marknad

måste göra en mellanlandning för att fylla på bränsle. I dag konkurerar Örebro Airport med både Västerås och Karlstad både vad det gäller fraktflyg och om resenärer. – Konkurrensen är knivskarp idag i flygbranschen och flera av flygbolagen går också riktigt dåligt. Det är i princip bara lågprisbolagen som går riktigt bra. Utbyggnaden av landningsbanan kommer även att få positiva konsekvenser för bland annat charterflyget och en ökning av antalet resenärer till 300 000 per år finns inom räckhåll – allt handlar om att hitta nya attraktiva destinationer. Det här ställer också helt andra krav på ankomsthall, café, restaurang och taxfree. – När vi i dag flyger mot Thailand finns det upp till 400 resenärer i vår ankomsthall och då är det trångt. Det här måste också ses över i samband med utbyggnaden. Att hitta nya destinationer är ett arbete som pågår ständigt på Örebro Airport och just nu tittar man på olika lösningar inför framtiden. Vid utbyggnaden av landningsbanan kommer Öre-

bro Airport inte att stänga eller göra några inskränkningar på antalet inkommande eller utgående flyg. Utbyggnaden kommer att pågå med öppen flygplats. Vad händer vid ett nej till utbyggnad från Nacka Tingsrätt? Finns det planer på att flytta flygplatsen? – Några sådana planer finns inte, en flytt är förknippat med enorma kostnader i infrastruktur. Men ett nej får givetvis konsekvenser, vi kommer att tappa i konkurrenskraft mot exempelvis Västerås och Karlstad. Kommer en utbyggnad också att medföra fler inrikeslinjer, exempelvis att åter öppna en linje mot Stockholm? – Att konkurera med tåg och bil till inrikes resmål på under två timmar är nästan omöjligt. När resan närmar sig tre timmar, först då börjar det bli intressant för resenärerna att välja flyget. Som exempelvis till Malmö. Att åter öppna en linje till Stockholm är inte aktuellt.


TEST SONOS

AT hOME

brACE yOurSElF FOr iMPACT

SKAFFA SONOS-TESTPAKET KÖP EN PlAy:3 EllEr EN PlAy:5 OCh FÅ SONOS briDgE PÅ KÖPET 60-DAgAr NAPSTEr 60-DAgArS ÖPPET KÖP PlAy:3

2 498:- / PlAy:5 3 398:-

ENgElbrEKTSgATAN 20, 702 12 ÖrEbrO TEl: 019-101215, hiFiKlubbEN.SE

Kampanjen avslutas den 30 juni 2013. Bestämmelser och villkor: www.sonos.com/promo

Truckinvestering? Välj Linde! Linde Material Handling är din lokalt starka truckleverantör med en rikstäckande organisation. Huvudkontor med utrustningsverkstad ligger i Örebro och verksamheten är uppdelad på fem regioner som alla erbjuder nya och begagnade truckar, service, korttidstruckar och utbildning. Med andra ord Din kompletta leverantör av truckar och trucktjänster!

Det finns truckar – och så finns det Linde. Läs mer på www.linde-mh.se


Bokmalen

Marcoeffekten

Flippin’ Burgers

Konsten att vara kvinna

Trendfrisyrer

Jussi Adler-Olsen Albert Bonniers Förlag

Jon Widegren Naur & Kultur

Caitlin Moran Bonnier Pocket

#2 2013 First Publishing Group AB

Jag läser gärna Jussi Adler-Olsens kriminalromaner. Hans fall är ofta lite märkliga och en smula overkliga, och det är just det märkliga och otroliga som är så bra med hans böcker. Avdelning Q vid Köpenhamnspolisen har en märklig och inte helt trovärdig sammansättning karaktärer. Jag tröttnar inte på Assads kamelordspråk och språkliga missförstånd eller Roses svarta oberäkneliga sinne. Inte heller tröttnar jag på Carl Mørck, som till mångt och mycket är stereotypen för den litterära kriminalkommissarien, men vars privatliv innehåller intressanta element – som den förlamade före detta kollegan han bor med. Avdelning Q, som utreder gamla ouppklarade fall, sitter med jobb upp till öronen. Men det som får prioritet är ett nytt fall. Femtonårige Marco är på flykt från det kriminella gäng han valt att lämna och som leds av hans farbror Zola. Marco är jagad redan innan han råkar gömma sig i en grav där Zola och company gömt ett lik. Och när de förstår att han upptäckt deras brott vill de ha hans huvud på ett fat. Marco är skicklig på att gömma sig i Köpenhamn, men får gång på gång fly när gänget hittar honom. Samtidigt som han vill varsko polisen om den mördade mannen försöker han också hålla sig undan polisen – han är ju själv både brottsling och illegal invandrare. Avdelning Q:s och Marcos vägar korsas gång på gång och Marcoeffekten är actionfylld, spännande och otrolig ända fram till slutet.

Den före detta gävlebon Jon Widegren hade tidigare en blogg där han skrev om hur han åt sig genom hela burgarUSA. Hans dröm var att starta en restaurang i Stockholm där han skulle servera den perfekta burgaren. Drömmen gick i uppfyllelse och nu delar han med sig av sina bästa recept. Jag har läst denna bok från pärm till pärm för att få en överblick och det som slår mig är att man måste vara ganska skicklig i köket för att klara av recepten. Därtill bör man ha ganska avancerad köksutrustning, såsom köttkvarn, en ugn som går att ställa in 40 grader på, en degblandare och en blender. Det går att komma runt just eventuella utrustningsproblem genom att be en butik mala köttfärsen (som ska innehålla andra saker än butikens vanliga köttfärs) eller genom att knåda hamburgerbrödsdegen för hand i en halvtimme. Med andra ord behöver man verkligen vilja ha en perfekt hamburgare, för man får kämpa och/eller uppgradera sitt kök för att få den. Om man nu inte är kock med tiptop kök eller matsnobb med ambitioner, vill säga. Jag är inte något av detta, så ärligt talat orkar jag inte ge mig på detta projekt att göra en perfekt hamburgare. Men för att testa ett recept (recepten verkar i alla fall tydliga) gav jag mig på att göra Flippin’ Burgerguacamolen. Resultat: den blev dyr och en aning för salt. Men det kanske å andra sidan säger mer om mig än idealisten Widegrens recept.

Det känns nästan lite fånigt att recensera pocketutgåvan av Caitlin Morans Konsten att vara kvinna, vars inbundna utgåva kom ut i somras och som då rosades av en enhällig kritikerkår. Det är med andra ord inte många av er bokälskare som missat denna boks existens. Men, eftersom jag hemskt gärna ville läsa denna bok och inte fått tillfälle att läsa den på min fritid än, så får ni stå ut med ännu en lovprisning av Morans feministiska manifest. Brutalt självutlämnande och rolig är hon denna i grunden musikjournalist, som festat med Lady Gaga och dejtat musiker som utnyttjar henne för att få publicitet. Konsten att vara kvinna är i högsta grad en självbiografisk bok, men kan läsas som en manual för hur man lever i en mansdominerad värld. Det bästa rådet hon ger är att man får vara precis som man vill som tjej. Moran berättar om livet från trettonårsdagen (då hon är kär i Chevy Chase) till livet som 35-årig gift tvåbarnsmor och vilka upplevelser hon gått igenom däremellan. Hon berättar hur hon kom till insikt att hon var feminist (vilket alla som tycker att man har samma rättigheter och skyldigheter oavsett kön är), nämligen genom att i hopp om att hitta sexscener läsa Germaine Greers Den kvinnliga eunucken men istället hittar en feministisk förebild. I Morans bok hittar dock både den som söker sexscener och en feministisk förebild vad hen söker.

Trendfrisyrer är definitivt en tidning som man borde hitta i varenda frisörsalong. I den finner man nämligen en hel del inspiration, precis som man gör i de där böckerna från hårvårdsproduktföretagen man bläddrar i när man väntar på sin tur i frisörstolen. Men tidningen bör man faktiskt läsa innan man bokar tid, för här återfinns många tips på vad man bör fundera på innan man väljer ny frisyr, tips som är avgörande för hur nöjd man blir med sin klippning oavsett hur skicklig ens frisör än är. Ett råd, till exempel, är att fundera hur mycket tid man som morgontrött människa egentligen vill lägga på föning innan jobbet. Trendfrisyrer kommer ut fyra gånger per år, ett nummer inför varje säsong. Det är vårnumret jag har framför mig och eftersom tidningen har inriktat sig på just trendfrisyrer finns här mängder av hårbilder från catwalken och de hetaste kändisarnas hetaste frisyrer. Nyheter inom hårvårdsproduktområdet kan man förstås också läsa om, men också make up-tips och klädinspiration finns. Trots att jag är en sån som i brist på frisyr sätter upp håret i en hästsvans 360 av årets dagar finner jag denna tidning rolig att kolla i. 28 maj utkommer sommarnumret i vilket läckra studentskive- och bröllopsfrisyrer utlovas. Så ett råd till alla blivande studentskor och fruar är att kolla in det för att hitta inspiration.

60 Marknad

Text Catharina Bergman


MÖLLER BIL ERBJUDER PASSAT VARIANT TILL KAMPANJPRIS. Finns för Konsumentleasing

Passat Variant TDI 140 Masters inkl. Dragpaket

Nu 249.900 kr Konsumentleasing 3.470 kr/mån** 0 kr kontant.

Ord. pris 308.800 kr Masterspaketet innehåller bl a:

2-zons Klimatanläggning – Läderratt med multifunktion – Regnsensor – Aut avbländbar backspegel – Alufälg 16” – Komfortstolar med elektriskt justering av ryggstödslutning och svankstöd – Trötthetsvarnare – Telefonförberedelse mm. Masterspaketet kostar 19.900 kr och ingår i bilens pris (Värde 27.000 kr)

Dragpaket:

El. utfällbar dragkrok - Backkamera - Radio RCD 510 med CD växlare och pekskärm Lastrumsmatta - Lastrumsväska. Dragpaketet kostar 10.900 kr och ingår i bilens pris (värde 15.700 kr).

Snål dieselmotor. Högsta säkerhet – 5 stjärnor i Euro NCAP krocktest

”GOLF ÄR HELT ”GOLF ÄR HELT ENKELT BÄST.”* ENKELT BÄST.”*

”GOLF ÄR HELT ENKELT BÄST.”* Golf är modellen som har fått en hel storleksklass uppkallad efter sig. Hög säkerhetsnivå, innovativ teknik och mycket god bränsleekonomi är självklarheter. Nya Golf är dessutom ännu rymligare och mer välutrustad än du sett den tidigare. Välkommen in och provkör!

GOLF – Årets bil 2013!

Finns för Konsumentleasing

Golf TSI 105

Golf är modellen som har fått en hel storleksklass uppkallad efter sig. Hög säkerhetsnivå, inkl. Masterspaket och innovativ teknik och mycket god bränsleekonomi är självklarheter. Nya Golf är dessutom 2-zons Climatronic Golf är rymligare modellen sommer har välutrustad fått en hel storleksklass uppkallad sig. Hög in säkerhetsnivå, ännu och än du sett den tidigare.efter Välkommen och provkör! innovativ teknik och mycket god bränsleekonomi är självklarheter. Nya Golf är dessutom ännu rymligare och mer välutrustad du sett den tidigare. Välkommen in och provkör! Konsumentleasing 2.398 än kr/mån** 0 kr kontant.

Nu 169.900 kr Ord. pris 188.400 kr

Masterspaketet innehåller bl. a: Radarfarthållare och City Emergency Brake, 16” alufälg, 4 dörrar, CD-radio m pekskärm 4 x 20W, Bluetooth Hands Free, Läderratt m multifunktion m.m. *Robert Collin, Aftonbladet Bil nr 8, 2012

Stark och snål bensinmotor på 105 hk med turbo. Högsta säkerhet – 5 stjärnor i Euro NCAP krocktest. Finns för Konsumentleasing

POLO TILL KAMPANJPRIS.

Polo TSI90 inkl. Masterspaket

Nu 134.900 kr

Konsumentleasing 1.791 kr/mån** 0 kr kontant.

Ord pris 155.900 kr Masterspaketet innehåller bl a: 4 dörrar – Luftkonditionering – Lädersportratt – Alufälg 15” – Radio RCD310 m 4x20W – Däcktryckskontroll. Masterpaketet kostar 11 900:- och ingår i bilens pris (Paketets värde 30 300:-)

2,95% RÄNTA 2,95% RÄNTA

Rörlig ränta. Gäller lagerbilar.

Rörlig ränta. Gäller lagerbilar.

Golf TSI 105 hk inkl. Masterspaket Golf 105 Climatronic hk och TSI 2-zons inkl. Masterspaket och 2-zons Climatronic

Nu 169.900 kr Nu 169.900 kr

Ord. pris 188.400 kr Ord. pris 188.400 kr

2-zons Climatronic, Masterspaketet innehåller bl. a: Radarfarthållare och City Emergency Brake, 16” alufälg, 4 dörrar, CD-radio m pekskärm 4 x 20W, Bluetooth Hands Free, Läderratt m multifunktion m.m. 2-zons Climatronic, Masterspaketet innehåller bl. a: Radarfarthållare och City Emergency Brake, **Konsumentleasing: 36 mån, max 4500 mil, Snål bensinmotor 0,49 l / mil körning, 16” alufälg, 4 dörrar,–CD-radio mblandad pekskärm 4 x 20W, Bluetooth Hands Free, Läderratt m multifunktion m.m. *Robert Collin, Aftonbladet Bil nr 8, 2012 Gäller privatperson. Vinterhjul, service, skatt,

Stark och snål bensinmotor på 90 hk med turbo. 0,43 l / mil landsvägskörning Högsta säkerhetSnål – 5bensinmotor stjärnor i– Euro NCAP krocktest 0,49 l / mil blandad körning, 0,43 l / mil landsvägskörning

0 kr kontantinsats. försäkring och drivmedel ingår ej. Kan ej kombineras med andra avtal och rabatter.

*Robert Collin, Aftonbladet Bil nr 8, 2012

*Förmånsvärde netto vid 50% marginalskatt. Bränsleförbrukning blandad körning: Passat Variant TDI 140 4,6 l/100 km, CO2-utsläpp 119 g/km. Golf TSI 105 hk bränsleförbrukning blandad körning 0,49 l/mil. CO2-utsläpp 114bilden g/km. Polo TSI90 bränsleförbrukning blandad körning 5,1och l/100 km, CO2-utsläpp 119 g/km. Bränsleförbrukning blandad körning 0,49 l/mil. CO2-utsläpp 114 g/km. Bilen på är extrautrustad. Erbjudandet kan ej kombineras med andra avtal rabatter. Bilarna på bilderna kan vara extrautrustade. Erbjudandena kan ej kombineras med andra avtal eller rabatter. Bränsleförbrukning blandad körning 0,49 l/mil. CO2-utsläpp 114 g/km. Bilen på bilden är extrautrustad. Erbjudandet kan ej kombineras med andra avtal och rabatter.

Martin Huss 019-20 55 26


CYAN MAGENTA GUL SVART

Hur är läget?

Text och Foto Camilla Johansson

Den 1 mars öppnade Emma Clara Hedkvist butiken Glad på Kungsgatan 2. Här möts man av ett hav av färg, i form av inredningsdetaljer för både stora och små, som väcker leklusten hos den mest förhärdade. Man får väl säga att man blir just glad. Hur går det? – Det har gått över förväntan sedan jag öppnade. Entusiasmen har varit stor bland kunderna och jag har många produkter som visat sig vara efterlängtade. Vad satsar du på framåt? – Jag satsar på att hålla en bra kvalitet på roliga produkter och på att hänga med i det som känns nytt, men samtidigt ha en nostalgisk touch på det jag säljer. Vad kan vi förvänta oss? – Man kan förvänta sig en glad butik med mycket färg och ett trevligt bemötande. Man kan också vänta sig ett igenkännande av många av de saker jag har till försäljning.

Linnea Fennhagen som i början av året lämnade Newsec och jobbet som centrumledare på Vågen Galleria och Krämaren för att gå vidare mot nya projekt.

Sabina Schnegotzki, som gått från att arbeta med finansiering på Almi Företagspartner till att nu vara ansvarig för organisationens mentorprogram.

Hur går det? – Tack bra! Jag har lite olika projekt på gång: Respinn som är en media- och kommunikationsbyrå där det trillar in en hel del roliga uppdrag, jag är ordförande i Marknadsföreningen där vi håller på med en del omstrukturering; och mitt uppdrag på HKM där jag avlastar Stefan Hallenius och är hans förlängda arm i Sverige. Jag är huvudansvarig för kontakten med retail och mediabyråer, och är på Stockholmskontoret en dag i veckan.

Hur går det? – Det går bra, jag har en ny tjänst sedan en tid tillbaka där jag är ansvarig för mentorprogrammet. Det fungerar så att en erfaren företagare eller tjänsteman ställer upp gratis som ett bollplank för en adept, två timmar i månaden i ett år. Tidigare var det bara nya företagare som fick en mentor, men nu kan även företagare som varit verksamma i några år få ta del av den tjänsten. Det kan vara så att man kommer till en platå och helt enkelt behöver råd om hur man går vidare, av någon som gjort samma resa tidigare. Det händer ganska mycket i och med att vi arbetar med så många olika delar här på Almi, och det är roligt att arbeta i en så kreativ miljö.

Vad satsar du på framåt? – Att ro det här i land! Att se till att alla projekt jag startat också ska lyfta. Vad kan vi förvänta oss? – Det är naturligtvis olika för de olika projekten. Från Respinn kan man förvänta sig kreativa och roliga lösningar, för Marknadsföreningen kan man vänta sig ett jättespännande år med mycket förändringar och ny förpackning. För HKM kommer man att se en förändring av produkterna med ännu roligare och bättre läsning för våra läsare och ännu bättre produkter för våra annonsörer.

Vad satsar du på framåt? – Jag söker adepter till Mentorprogrammet, men även också unga mentorer. Även de som relativt nyligen startat företag är välkomna som mentorer. Det kan vara så att de som varit företagare i flera år har mer att ge om hur man utvecklar sitt företag när det redan är igång, medan de som nyligen startat själva kan ge råd hur det är just det första åren, och vad man bör tänka på. Det är också ett viktigt arbete att få ut vad Almi faktiskt har att erbjuda i form av lån och stöd för redan etablerade företag. Vad kan vi förvänta oss? – Man kan förvänta sig stöd och vägledning. Även som etablerad företagare kan man komma hit och få till exempel företagslån för investeringar, som inköp av nya maskiner eller andra typer av nysatsningar. Vi har även en bra höst framför oss med många planerade aktiviteter. Dessa kan man läsa mer om på almievent.se.

62 Marknad


Din lokala redovisningsbyrå i Örebro

Karolinska skolan

Berggrens Maskin

Ståltrappor för offentlig miljö Steg av trä/sten/plåt Offertförfrågan skickas till: anders@bistamekan.se Tel. 019-21 70 70 www.bistamekan.se

FinansInformation Redovisningsbyrå AB Tel: 019-611 50 50 www.finansinformation.com Adress: Folkungagatan 5A, 703 42 Örebro

EVENTBYRÅ

hedenjungander.se • 019-27 48 55

Hos oss är samtliga personbilar miljöfordon Örebro Läns Taxi AB Södra Station, 702 24 Örebro Taxibokning: 019-12 43 00 • Web: www.taxiorebro.se


CYAN MAGENTA GUL SVART

POSTTIDNING AVSÄNDARE: HKM, Näbbtorgsgatan 2, 702 23 ÖREBRO

Halvtorrt, friskt & fruktigt �Mer än prisvärt� ALLT OM MAT, JUNI 2013

 PO ER[

The Palace Lounge Feat. Riesling passar perfekt som sällskapsdryck eller till VRPPDUHQVOlWWDĂ€VNRFKVNDOGMXUVUlWWHU gärna med asiatiska inslag. Artikelnr: 4598 3ULV Druvor: 100 % Riesling Alkoholhalt: 8,5 % 9RO\PPO EDJLQER[

1\KHWSn6\VWHPERODJHWMXQL

www.tomp.se

Hälften av alla som drunknar har alkohol i blodet.

Marknad 6-13  

Marknad Örebro nr 6-2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you