Page 1

CYAN MAGENTA GUL SVART

No06 juni 2012

Anders Damberg är musik

Mathias Dahlgren – Sveriges främste kock Airbnb ett slags Facebook för resebranschen

Rikard Rosander – ung framåt koncernchef Marknad Örebro


CYAN MAGENTA GUL SVART

Marknad Örebro HKM Publishing AB Näbbtorgsgatan 2

INNEHÅLL No 6 2012

702 23 Örebro Fax 019-10 84 30 Chefredaktör och ansvarig utgivare Stefan Hallenius 070-483 59 47

4

Nyheter

8

Kommun & Näringsliv

10 10 16 16

stefan.hallenius@hkm.se Medverkande

Porträtt – Rikard Rosander

10

Camilla Johansson Ulf Hjelting Richard Ström

Internet

Dixie Ericson Catharina Bergman

18

Business

22

Reklam & Media

Paul Dahlgren Per Å Knutsson Annika Wihlborg Peter Steen-Christensen

28 24

Anders Damberg är musik

28

Sju saker till mindre gnäll

30

Jonas Källgren Magnus Lindskog Jenny Lundberg

Mathias Dahlgren – Sveriges främste kock

Annonser Dennis Karlsson

34

Lojalitetskrav

36

Förbered för internt karriärkliv

38

Hur är läget?

40

Technopolis

41

Inredning

Ming Foo

42

Fashionista

mf@hkm.se

44

Bokmalen

46

Travellista

070-637 20 85

16

dk@hkm.se Henrik Andersson 070-832 37 30 henrik@hkm.se

072-310 09 10

Utgivare HKM Publishing AB Redaktionell och grafisk produktion

24

HKM Publishing AB Tryck MittMediaPrint

Periodicitet Elva nummer per år Tidningen är tryckt på Solaris, 60 gr papper. Redaktionen ansvarar ej för icke beställt material. HKM Publishing AB ger även ut tidningarna: Nollnitton, Nollnitton Sommarguide, Nollnitton Campus, Utmärkt Örebro, Totally Stockholm och Handelsstaden Örebro. För gratis prenumeration eller adressändring kontakta material@hkm.se eller fax 019 - 10 84 30. Glöm inte att ange namn och fullständig adress.

30

LEDARE » Nu har jag gjort det igen! Ytterligare en gång har jag lyckats att pressa mig själv till den yttersta gränsen. För lite fri tid, för mycket press och viljan att alltid vara tillgänglig har gjort att jag för en stund tog helt slut. Jag tvingades till en time out. Bad personalen ta tre steg framåt och packade väskan och åkte till solen i Spanien. Jag lyckades städa undan en del arbete, få kontroll på läget (jag vet att jag borde tagit helt ledigt men städningen gjorde mig mindre stressad) samt besöka Sevilla, Cádiz och Jerez och det gjorde att stressen avtog och aptiten för arbete återkom. En vecka räckte. Vad vill jag säga med

2 Marknad

detta? Ta tid för ett break om du känner att "nu går det åt skogen" och kom tillbaka bättre och lyckligare. Det hjälper. Gör det bums så slipper du sladda in i väggen i full fart.

Trevlig läsning! Stefan Hallenius


Nystart. Ny ysta ar t.. syynpunkter hörs hörs på på vår vår Vill Vill du du vara vara med med i vår vår nystart? nystart? Se Se till till att att dina dina synpunkter N ystarts-A AW n u på på ffredag redag 15 jjuni uni 16.00 p larion H otel Ör ebro. Nystarts-AW nu påå C Clarion Hotel Örebro.

och inspirerande inspirerande V juder p något aatt tt dr icka o ch min gel m ed kkreativa reativa och Vii b bjuder påå något dricka och mingel med li kasinnade. SSom om ttack ack få u ggratis raatis m edlemskaap ffram ra r m ttill ill hösten. hösten. Välkommen! Välkomm m en! likasinnade. fårr d du medlemskap

www.miod.org www w.miod.or . rg | info@miod.org inffo@miod.or o rg

Konferens med lyxiga Relaxen Konferera i något av våra konferensrum, för 50 respektive 12 personer. De är utrustade med all teknik ni behöver och ligger i anslutning till Relaxen. Relaxen har under hösten byggts om och kan nu erbjuda ett nytt, öppet och fräscht varmrum. Även en ny bastu med stora glaspartier ut mot relaxrummet – båda är gemensamma för damer och herrar. Relaxrummet har blivit ljusare och öppnare. Barmenyn frestar med många läckra smårätter. Dryckesmenyn är omfattande med bl a ett mycket spännande ölsortiment. Lunchen avnjuter ni i Restaurang Gustavsvik.

Arbete och Relax är en oslagbar kombination! Välkommen att boka: Telefon 019-19 69 40 E-post relaxen@gustavsvik..se

Öppet: mån-fre 9.00-21.00, lör-sön 9.00-19.00


CYAN MAGENTA GUL SVART

Ny näringslivsdirektör till Örebro Den 13:e augusti för Örebro en ny näringslivsdirektör. Det är Eva Lilja, nu näringslivsdirektör i Eskilstuna kommer att tillträda den posten. Eva Lilja har tidigare erfarenhet från bland annat industrin, högskolan och småföretagarområdet.

Mikael Smedeby på Lindahls.

Advokatbyrå prisas Advokatbyrån Lindahl, med ett av sina sex kontor baserat i Örebro, skjuter fram sina placeringar inom ett antal områden Chambers senaste Europa-ranking. Chambers rankar bland annat de ledande advokatbyråerna världen över och publicerar därefter listor i vilka man kan finna de bästa i sitt land eller region. Inom TMT, telekom, media och teknologi, är byrån ”mycket uppskattad av andra branschaktörer för sin enastående meritlista och kompetens” konstaterar Chambers, och fortsätter med att beskriva Lindahls storlek och erbjudande som komplett då byråns advokater finns i toppskiktet inom vart och ett av de tre TMT-områdena, en bredd och expertis som ingen annan advokatbyrå kan uppvisa. Övriga områden där Lindahls Advokatbyrå rankas högt är bland annat fastigheter, Life Science och offentlig upphandling.

Eva Lilja har de senaste sju åren varit verksam som näringslivsdirektör i Eskilstuna kommun, där hon bland annat har bidragit till Eskilstunas förändring från fokus på industri till service och logistik. I botten har hon en media- och kommunikationsutbildning. Örebro är dock inte en ny stad för henne, det var här hon växte upp, även om bortavaron från staden nu uppgår till 30 år. – Att åka till Örebro är fortfarande att åka hem, även om staden självklart har förändrats mycket och utvecklats fantastiskt sedan jag bodde där, säger Eva Lilja. Örebro kommun har för ambition att ingå bland de 50 bästa kommunerna i landet när det gäller näringslivsklimat, och en av Eva Liljas många arbetsuppgifter blir att möjliggöra detta mål. – Örebro som kommun ska ge service i toppklass till företag. Näringslivsdirektören har ett stort ansvar att leda det arbetet. Eva Lilja är mycket välmeriterad och jag ser fram emot ett bra samarbete med oss som ansvariga politiker, säger Lennart Bondeson (KD) kommunalråd med ansvar för näringslivsfrågor.

Eva Lilja.

Själv ser Eva Lilja fram emot sitt nya uppdrag i den forna hemstaden. – Örebro är ett handelscentrum, med en annan näringslivsstruktur än i Eskilstuna där jag arbetar nu. Näringslivet i Örebro kännetecknas bland annat av en utvecklad tjänstesektor, universitet och en framgångsrik besöksnäring. Det ska bli spännande att arbeta med, konstaterar Eva Lilja.

Lyckad energiminskning

Nytt webbföretag Nu blir hobbyn allvar för Jacob Svensson, som nu går över till att på heltid utveckla webbsidor i det egna företaget inwebb.se. I dagsläget har Jacob flera hundra domäner, men än så länge är det bara ett få tal som har ett eget innehåll. Förutom att, som han ser fram emot, utveckla de egna webbsidorna vidare, kommer han även att erbjuda företag hjälp med sökoptimerinng och andra webbrelaterade tjänster. Bland de webbsidor som Jacob Svensson idag driver i egen regi hittar man iphonetips.se och androidtips.se, vilka som namnen antyder ger förslag på olika applikationer som kan vara användbart att ladda ned till sin egen smartphone. Jacob, vars vision är naturligtvis att hans Örebrobaserade webbimperium ska bli lönsamt så snabbt, har egentligen en bakgrund som ligger helt utanför internet med magisterexamen i biologi och folkhälsovetenskap samt har läst psykologi, pedagogik och didaktik både i Sverige och USA.

Det har gått fem år sedan Örebro Kommun gick ut med en vision om att minska alla koldioxidutsläpp i kommunen med 20 procent fram till 2015. En av alla de aktörer i kommunen som var tvungna att tänka om för att dra sitt strå till stacken var Örebrobostäder. Nu belönas de för sitt arbete. Under de gångna fem åren har Örebrobostäder arbetat men tio olika teknikslag som står för 90 procent av energiförbrukningen. Målet är att minska förbrukningen med 15 miljoner kilowattimmar. Man har nu nått en minskning med 13 miljoner. – Man tror ofta att det är stora grejer som kostar mycket. Här visade det sig istället att det var de många små sakerna som tillsammans blev en väldigt stor kostnad. Att ha omoderna motorvärmare som stod på dygnet runt, till exempel, var en riktig energitjuv. Andra tjuvar vi hittade var utomhusbelysning, belysning i trapphus och hissar som hela tiden var tända, säger Jonas Tannerstad, elteknikansvarig på Örebrobostäder.

Arbetet med att hitta vad som är det största energitjuvarna har ägt rum i nära samarbeta med Örebrobostäders hyresgäster. För att underlätta arbetet har man inrättat ett redskap på Google Maps där hyresgästerna kunnat rapportera var åtgärder behöver sättas in. För detta arbete har Örebrobostäder lyfts fram som ett ELRÄTT projekt av Elektriska Installatörsorganisationen EIO och belönades på onsdagskvällen den 30:e maj med Veckans Affärers E-Prize i kategorin offentlig sektor.

Vi tycker som du. Helgen är bäst! Vi har utdelning på helgen när observationen är som högst och folk har mer tid att läsa. Läs mer på www.sdr.se. Välkommen att kontakta Martin Säretun och Mikael Ollas

4 Marknad

OSMUNDGATAN 2, 703 63 ÖREBRO TEL 019-10 49 40, MOBIL 0703-09 25 58 E-MAIL sdr512@sdr.se


Vi lanserar årets stora IT-nyhet i Örebro. Han heter Mattias. På Koneo är vi övertygade om att man bara kan erbjuda rätt IT-lösningar, rätt tjänster och rätt support om man har tid att träffas och lära känna varandra. Prata med Mattias Andershed så hjälper han dig. Ring honom på 019-27 87 00 eller skriv en rad till mattias.andershed@koneo.se Koneo gör IT enklare. Vi finns alltid nära, på mer än 40 platser över hela landet. Vår ambition är att vara den bästa leverantören av IT på alla de platser i landet där vi finns. Dessutom kan vi erbjuda det stora företagets fördelar med support, specialistkompetens och effektiva tjänster. Koneo är en del av Konica Minolta. Läs mer på koneo.se

Datakommunikation IT-drift Telefoni Konsulttjänster Hårdvara

DGC är en nätoperatör som utvecklar och säljer datakommunikations-, drift- och telefonitjänster i ett eget rikstäckande nät till kunder som har verksamhet på många platser. DGC grundades 1987 och DGC:s aktie är noterad på NASDAQ OMX Stockholm.

Läs mer på: www.dgc.se

VälkommentillDanskeBankpåEngelbrektsgatan4,igamlaRiksbankshuset! Individuellochkvalificeradrådgivning,försåvälföretagsaffärersomprivatekonomi.

Engelbrektsgatan4,Örebroellerring019-7641000.


CYAN MAGENTA GUL SVART

Planerad expansion för IKEA IKEA och Ikano Retail Centres har planer på att växa i Örebro. Därför skrev man i slutet av maj på en avsiktsförklaring tillsammans med Örebro kommun avseende köp av mark för framtida nyetablering inom Marieberg handelsområde.

Lena Baastad

Miljötänk med ny turbin Den 16:e maj kom en ny turbin på plats vid E.ons kraftvärmeverk i Örebro. För att komma hit har den gjort en långväga resa, ända från Brasilien, och det med båt, och färdigställts i Tyskland innan den slutligen anlände till Örebro. Här ska den bränna biobränsle. Att lyfta in turbinen i turbinhallen var något som krävde yttersta noggrannhet, då den installerades i en anläggning i full drift. Turbinen väger 31 ton. – När den nya nya pannan är i drift vid årsskiftet 2012-2013, kommer vi att producera 300 Gigawattimmar (GWh) el vid Åbyverket, säger Henrik Johansson Casimiro, regionchef på E.ON Värme. Antalet gigawattimmar motsvarar årsförbrukningen hos 15 000 eluppvärmda villor, och ligger därmed i linje med Örebro kommuns miljömål. – I Örebro kommuns klimatplan har vi satt upp ambitiösa miljömål för att sänka utsläpp av växthusgaser. Att E.ON förbättrar energiproduktionen vid Åby verket, med ännu mer biobränsleproducerad energi välkomnar vi, säger Lena Baastad, kommunstyrelsens ordförande.

Lättare hitta rätt hotell Den 2:a juni lanserade Indago en ny webbsida, Hotellorebro.nu som ska göra det enklare att boka hotell i Örebro. Detta till hjälp för det ökande antal besökande som Örebro har sett de senaste åren. På webbsidan kan man nu få de bästa priserna på de 18 största hotellen i Örebro. För att underlätta för kunden att i det breda utbudet hitta det hotell som passar just hans eller hennes behov bäst har man på sidan lagt ett antal funktioner som hjälper till att sortera fram det rätta hotellet. För att utforma sidan efter de tilltänkta besökarnas önskemål har man tagit in feedback och kommentarer och arbetat utifrån detta, och ett resultat är en snabb bokningsbekräftelse. För att även ta hänsyn att planer snabbt kan ändras har man även på ett antal hotell valt att inte ta någon avbokningsavgift. Indago är ett nytt Sverigebaserat hotellbokningsbolag som specialiserat sig på att alltid kunna erbjuda bästa möjliga hotellpriser.

– Vi kommer att skapa en handelsplats som väl kompletterar IKEA och hela Marieberg. Vi är glada att kunna planera det tillsammans med IKEA, säger Jan Kristensson, vd för Ikano Retail Centres.

Som kund kan man tycka att IKEA varuhus är stort när man strosar runt i gångarna, men här håller Ikea själva inte med. Nu vill man tillsammans med Ikano Retail Centres ha möjlighet att bygga ett ännu större varuhus för att på bästa sätt kunna exponera hela sitt sortiment. – Vi tror på en positiv utveckling i regionen och ser att heminredningsintresset och intresset för IKEA är stort. Vårt varuhus i Örebro är idag litet. Jag är glad för att vi nu tillsammans med Örebro kommun kan ta ett första steg för IKEAs framtida utveckling i Örebro, säger Peter Agnefjäll, vd IKEA Sverige. Det aktuella markområdet ligger inom Mariebergs handelsområde och är 105 000 kvadrat för IKEAs del och 70 000 kvadrat för Ikano Retail Centres. På området planerar Ikano Retail Centres att bygga en volymhandelsplats vid sidan av IKEA varuhuset.

Huldas inte längre på Stallbacken Sedan den 24:e maj huserar butiken Huldas på Kungsgatan 19, en flytt från den tidigare lokalen som inneburit en ökning av ytan från 60 till 140 kvadratmeter. Nu finns utrymme till att fullt ut exponera hela sortimentet.

En fikahörna är det första som möter kunder på väg in i butiken och shoppingen kan antingen påbörjas eller avslutas med att sjunka ned i de bekväma fåtöljerna för att ta en kopp kaffe eller läsk ackompanjerat med kaffebröd från Mersmak. – Det går fantastiskt bra och är en skillnad som natt och dag. Nu ligger vi vid ett naturligt stråk och kunder kan komma in spontant. På Stallbacken var det besökare som redan visste att vi fanns där som kom, nu har vi redan haft kunder som inte ens visste om att vi existerade. Det är verkligen toppen, säger Annika Wilhelmsson. I och med de större ytorna har man nu mer plats för möbler och inredningsdetaljer, och det är Huldas som i Örebro säljer Ernest Kirschteigers kollektion av trädgårdsmöbler, krukor, ljusstakar och mycket annat. Samtliga märken som fanns i butiken på Stallbacken finns kvar efter flytten, och dessa kommer successivt att utökas med nya spännande designers. I början av mars var det ettårsjubileum för Huldas, ett år som har gett mycket.

Ta med dig en vän och spela tennis, badminton, pingis eller squash i Backahallen BADMINTON SQUASH TENNIS PINGIS RACKETSHOP

6 Marknad

Boka tid på : 019-33 11 10 eller www.backahallen.com


Nu öppnar vi ett nytt våningsplan i tornet

Hyresledigt i tornet

30-60 kvm kontorsyta Unik kontorsyta där antalet arbetsplatser kan anpassas efter dina behov.

Enmanskontorsplatser Härliga kontorsplatser i en fantastisk miljö.

Vill du veta mer om vad vi kan erbjuda? Kontakta Anna Huzelius på 0709 - 71 24 74


CYAN MAGENTA GUL SVART

ÖBO bygger ”klokt” – radhus och flerbostadshus på historisk mark i östra Örebro Text Per Å Knutsson Illustrationer Skanska/IKEA

Örebroarna blir allt fler och staden växer i en takt man tidigare inte kunnat förutse. Snart har Örebro 150 000 innevånare. Därför har det kommunalt helägda bostadsbolaget ÖBO fått i uppdrag att planera för byggnation av upp till 2 000 bostäder inom fem år. Byggsatsningen och förnyelsen av befintliga bostäder är en del i ÖBOs arbete för att utveckla boendet i Örebro och i dess olika stadsdelar.

Pågående ÖBO-projekt Just nu håller de sista hyresgästerna på att flytta in i de 101 moderna hyresrätterna som ÖBO låtit producera på Eyrafältet utmed Restalundsvägen på öster i Örebro. Vid den populära Rynningeåsen i nordöstra stadskärnan bygger man just nu 42 nya bostäder – 36 lägenheter från två till fyra rum och kök samt sex radhus i ovanliga tre plan. Radhusen hyr ÖBO ut med hyrköp, dvs man hyr först och köper sedan – om man vill. Kvarteret där Vasaskolan låg, dvs hörnet Hertig Karls Allé-Karlslundsgatan, håller på att förvandlas till ett attraktivt bostadskvarter av ÖBO och JM Bygg. ÖBO bygger 57 seniorbostäder inom ÖBO Senior Plus. Huset beräknas vara klart för inflyttning i början av 2013.

Helt nytt projekt enligt BoKlok Nyligen beslutades att ÖBO ska bygga 17 radhus

och tre flerbostadshus med 24 lägenheter, det vill säga 41 nya bostäder i Näsby vid det gamla Pappersbruket. Det är på en historisk mark man bygger. Bara några stenskast bort låg sedan 1901 Örebro Pappersbruk, även om dess namn var ett annat vid nedläggningen 2010. Så sent som i april i år revs den högsta byggnaden Örebro någonsin haft – brukets skorsten. Den var från början 103 meter hög men vid rivningen drygt 87 meter – jämför vattentornet Svampen med sina 58 meter. 1950 var närmare 260 personer anställda vid Pappersbruket – nästan alla heltid. Det innebar att Örebro Pappersbruk på den tiden var en av de riktigt stora arbetsgivarna i Örebro vid sidan av jättarna CV – SJs Centrala Verkstäder – och Oscaria samt offentlig förvaltning. Vid det gamla Pappersbruket vill ÖBO skapa bra och prisvärda lägenheter. Man vill satsa på material som är hållbara utifrån ett förvaltningsperspektiv. Skanska blir totalentreprenör och man bygger enligt BoKlok-konceptet. Det gör det möjligt att bygga ytsnålt med genomarbetade planlösningar. Radhusen består av fyror på 108 kvm och flerfamiljshusen får 12 tvåor på 52 kvm samt 12 treor på 69 kvm. Inflyttning beräknas kunna ske under 2013. Entreprenadkostnaden uppskattas till närmare 70 miljoner kronor.

Kortfakta – BoKlok Sverige Bostadskoncept BoKlok är en Skanska-stomme med en typisk IKEA-interiör. BoKlok har designats för hem till överkomliga priser och är skapade för en massmarknad. Allt tog sin början i mitten på 1990-talet när Skanskas dåvarande VD Melker Schörling och IKEAs grundare Ingvar Kamprad beslutade sig för att gemensamt erbjuda kvalitetsbostäder till människor med lägre inkomster och unga studerande familjer. Höga volymer ger låga priser BoKlok designades som en IKEA-produkt – stora volymer, serieproduktion och låga priser. Genom att kopiera konceptet sparade man både tid och pengar. Under 1997 färdigställdes de första BoKlokområdena i Helsingborg, Stockholm, Örebro och Sundsvall. Det blev succé på samtliga orter. Dagstidningar och heminredningsmagasin skrev spaltmeter om den första plattapaket-bostaden. Version 7.0 på väg Konceptet BoKlok har numer utvecklats vidare till sex olika prototyper, exempelvis det nyligen lanserade BoKlok Radhus. Grundidén är dock densamma. Även folk med lägre inkomster ska ha råd och bostaden ska kännas trivsam. Konceptet har genomgått ständiga förbättringar – produkter och processer har ideligen utvecklats. Nyligen lanserades en energieffektivare BoKlok-version. Den understiger den svenska normen för standardhus med närmare 30 procent och använder cirka 80 kWh/kvadratmeter/år. Dessutom finns det ett tillvalsalternativ som minskar energianvändningen ytterligare, till 60 kWh/kvadratmeter/år. Idag har fler än 5 000 BoKlok-bostäder byggts. De flesta av dem ligger i Sverige. Ett färre antal återfinns i Danmark, Norge, Finland, Tyskland och Storbritannien.  

Flygfoto från 1947. Bilden är tagen från öster in mot stan. Längst upp i bildens vänstra hörn ses Oskarsvägen leda in till Örebro city. Pappersbrukets skorsten ses mitt på bilden. Till vänster i förgrunden ses Pappersbrukets dåvarande personalbostäder. Det är till vänster utanför bild som ÖBO nu ska bygga.

8 Marknad


Vi har fokus pĂĽ ditt välmĂĽende! 'JTLt,ĂšUUt7FHFUBSJTLUt3BXGPPEt4PQQBt4BMMBE 4NPPUIJFTt'ĂŠSTLQSFTTBEKVJDFt)FNCBLBULBGGFCSĂšE 6UFTFSWFSJOHQĂŒJOOFSHĂŒSEFOt'VMMTUĂŠOEJHBSĂŠUUJHIFUFS .BUGĂšSBWIĂŠNUOJOH

Varmt välkommen!

019-27 27 12 / www.ingeborgsiorebro.se / Engelbrektsgatan 20 , Ă–-o

Effektiva konferenser

Proffsservice pü industriportar Dags fÜr service och underhüll av era portar? Ring proffsen. Vi servar alla fabrikat och alla modeller. Och händer nügot akut är du som tecknar serviceavtal garanterad ett besÜk av nügon av vüra servicebilar inom 24 timmar. Att vi har ett heltäckande sortiment av designade och pülitliga industriportar, grindar, galler och lastbryggor, det visste du väl redan? HÜr av dig om du vill veta mer.

En konferens hos Svalan är en effektiv konferens i avslappnad och modernt utrustad konferensmiljÜ. Genom stora fÜnster kommer vür grÜna omgivning nära och ger konferensen naturlig drivkraft

Rätt energi och god mat Maten är hÜjdpunkter hos Svalan. Allt vi serverar är noga utvalt fÜr att ge er rätt energi fÜr hela dagen. Lita pü att allt fungerar När du bokar en konferens hos Svalan kan du lita pü att allt fungerar. Vi ansvarar inte bara fÜr vad vi gÜr utan ocksü fÜr vad vi underlüter att gÜra. Hälsningar Konferens & Restaurang Svalan

'ARAGEPORTARs)NDUSTRIPORTAR

Hitta närmaste serviceställe pü

www.hoermann.se Tfn: 019-768 82 00. E-post: info@hoermann.se

Officiell samarbetspartner till Svenska FotbollfĂśrbundet

KONFERENS & RESTAURANG %UXQQVSDUNHQgUHEUR‡7HO‡ZZZVYDODQQX


10 Marknad


Rikard Rosander – ung framåt koncernchef

Text Per Å Knutsson Foto richardstrom.com

– Inom koncernen har vi ett extremt kundfokus. Personalen är vår främsta framgångsfaktor – deras engagemang, starka serviceinriktning och lyhördhet medför en strävan att alltid bli bättre, säger Rikard Rosander med viss frenesi. Rikard Rosander är högste chef i det familjeägda ER Maskiner AB som i sin tur äger bl a Örebro Hyr-Lift AB och Enar Rosander Fastighet AB. Vidare ingår som dotterbolag Byggmaskiner i Örebro AB, Västerås Hyr-Lift AB samt Eskilstuna Hyr-Lift AB. Vi sitter över en kopp kaffe i den eleganta hotellfoajén som domineras av svarta skinnsoffor och grå fåtöljer. På soffborden med rostfria stålben och

mörktonade glasskivor står mängder med värmeljus. Loungen ger ett elegant och flärdfullt intryck.

Började på Gustafsson & Görtz – Jag är född i Örebro 1968 och uppvuxen i Axberg, närmare bestämt i Ölmbrotorp, norr om Örebro city. Spelade fotboll och ishockey som de flesta andra killar. Pluggade på Teknis och utbildade mig till drifttekniker. Fick jobb på ÖBO men började aldrig där utan vid Gustafsson & Görtz som då låg på Holmens industriområde. Det anrika Örebroföretaget Gustafsson & Görtz fanns under flera år i modern tid i det nordöstra hörnet av korsningen Storgatan-Fredsgatan i

centrala Örebro. Gustafsson & Görtz var en järnhandelsfirma som startade 1902 och som senare sålde maskiner samt Fordbilar. Linus Gustafsson och Lars Görtz var företagsbildarna.

Enar Rosander och Er Maskiner AB – Min pappa Enar Rosander hade tillsammans med Christina Marthon Lindgren 1979 startat bolaget ER Maskiner. Företaget var bland de första i Sverige att hyra ut liftar och under åren 1979-98 producerade och marknadsförde man även en egen saxlift under varumärket ER-liften, berättar Rikard och fortsätter. – Omsättningen och lönsamheten var under 1980-talet i ständig tillväxt.

Användandet av liftar i början av 1980-talet var inte så omfattande som idag – och Enar Rosander blev därmed en pionjär i branschen. I takt med att kunderna kom till insikt om att man sparade både tid och pengar samtidigt som liftar underlättade arbete på höga höjder utökades såväl maskinparken som den geografiska expansionen av företaget.

Företaget växer snabbt När verksamheten växte geografiskt med företag i Västerås 1983, Eskilstuna 1990 och under en period även Norrköping, valde man att namnändra samtliga dåvarande bolag till HyrLift. Forts. 12

»

Nummer 6 2012 11


» – 1995 utvidgades verksamheten i

Örebro så att även uthyrning, försäljning och service av byggmaskiner samt försäljning av andra tillbehör för byggindustrin ingick i vår koncern. Örebro Hyr-Lift AB köpte – genom sitt dotterbolag Byggmaskiner i Örebro AB – Tibnors, fd Gustafsson & Görtz, byggmaskinavdelning, förklarar Rikard och fortsätter. – Målsättningen med förvärvet var att skapa ett företag där befintliga liftkunder även skulle kunna hyra och/eller köpa byggmaskiner och tillbehör som krävdes inom byggnadsindustrin. Ett par år senare sålde vi tillverkningen av ER-liften till Bråbo Mekaniska. – Med Byggmaskiner AB blev Arne Olsson både delägare och chef. Hans erfarenhet, kompetens och starka kundrelationer, vid sidan om hans fantastiska personliga egenskaper, var en avgörande förutsättning för oss, menar Rikard. Arne Olsson är en välkänd Örebroare, bl a som fotbollsspelare i Örebro Sportklubb med 192 allsvenska fotbollsmatcher under åren 1967-78.

Rikard tillträder som vd 1995 efterträdde Rikard Rosander sin far Enar och övertog det övergripande ansvaret för koncernen. Marknaden för uthyrning av maskiner ökade rejält under 1990-talet och 2000-talet. – Anledningen var bl a att för de flesta bygg- och hantverksföretag är maskinförsörjning inte någon kärnverksamhet. Så till exempel ökade vi vår omsättning från 30 miljoner kronor till 100 miljoner kronor under åren 1997-2007 – endast genom organisk tillväxt, konstaterar Rikard. – Trenden har under senare tid visat att allt fler entreprenadföretag väljer att outsourca sin maskinhantering. Det är den utvecklingen våra företag vill ta del av – ”att hyra är att dela kostnader för investering, service, reparationer och nyttjandegrad med många användare” – det är syftet med vår verksamhet, ler Rikard.

ER-koncernen inför framtiden – Under 2011 lät vi genomföra en relativt omfattande genomgång av ERkoncernen inför framtiden. Här presenterades bl a analyser av nuläget, omvärlden, konkurrenterna och framtida risker. Vidare tittade man på företagets möjligheter att växa organiskt eller via nyförvärv alternativt en kombination av dessa båda sätt, berättar Rikard och säger vidare. – Vi genomförde även en undersökning – Nöjd Kund Index – hos våra kunder för att få besked om vad man är nöjd respektive mindre nöjd med. Vi fick besked om ett NKI över 90 av 100 möjliga, vilket naturligtvis är glädjande – men vi ska absolut bli ännu bättre på vissa punkter! För att bli mer tillgängliga öppnar vi i sommar uthyrning även i Hallsberg. Forts. 14

12 Marknad

»


Med eller utan golfklubbor Vi har bytt namn och logga. Vi är vad vi heter. KÜket – som serverar frukost, lunch, à la carte och catering. Med eller utan golfklubbor. Spontant eller planerat. Pü tu man hand eller i stÜrre sällskap. Till �KÜket� är ni alltid välkomna! Vi hjälper er gärna med planering av privata fester/middagar eller fÜretagsevent. Vüra matsalar pü golfanläggningarna City & MosjÜ stür till ert fÜrfogande och vi lovar att gÜra allt vi kan fÜr att ni ska bli belütna!

Lunch & rangebollar 89:Under April och Maj har du som lunchgäst pĂĽ KĂśket City & MosjĂś fria bollar pĂĽ rangen mot uppvisande av kvitto pĂĽ dagens lunch. Gäller mĂĽndag - fredag mellan kl. 11.30 och 14.00. UĂŠÂ?Â?ĂŒÂˆ`ĂŠĂ“ĂŠĂ€BĂŒĂŒiÀÊ>ĂŒĂŒĂŠĂ›BÂ?Â?>ʓiÂ?Â?>˜ UĂŠ-ĂŒÂœĂ€ĂŠĂƒ>Â?Â?>`ĂƒLĂ•vvjĂŠ UĂŠ ĂžL>ÂŽĂŒĂŠLĂ€Â&#x;`ĂŠ UĂŠFÂ?ĂŒÂˆ`Ăƒ`ÀÞVÂŽĂŠÂœVÂ…ĂŠÂŽ>vvi

na! Varmt välkom

KĂ–KET [pĂĽ banan] CITY & MOSJĂ– 019-22 53 14 Catering & FestfĂśrfrĂĽgningar: Annika 070-733 47 97 & Michel 070-275 75 35

VĂ…RTERMINEN 33

No05

2012

maj 2012

Örebro läns münadstidning

MAJ 2012 #5

Charlotta Nordenberg – Engagerad lagspelare som aldrig hejat pü MFF

Vürens kläder! Modeveckan Your cup of tee Trendrapport Johan, Hanna & Ida Skor Smink SolglasÜgon Accessoarer

Shoppingguide Restaurangguide Hela Familjens Ă–rebro Slottet, Svampen, WadkĂśping Att gĂśra regniga dagar Kilsbergen Bergslagen Kumla/Hallsberg Karlskoga/Degerfors Arboga Kalendarium

Bologna – Italiens ledande matstad After Work i Örebro

STUDENTMAT ETT GRATIS Ă–REBRO

TEMA: SOMMAR | KROG+BAR | RESTAURANG | KONST | MUSIK | FILM | TEATER

ÖREBROS CAFÉER OCH KROGAR • STUDENTKÅREN DUMPSTER DIVING • FÖRENINGAR • RABATTER

6/6 Vügen Gallerian 12–16 Krämaren stängt

Marknadsafton – torsdag 7/6 – Üppet till 22 Feststämning med erbjudanden büde inne och ute!

Tommy Svensson

Sommar 2012

Millencolin ďŹ rar 20 ĂĽr

– delägare i restaurangimperium Örebros bästa Konferensanläggningar Hotell Butiker Krogar BesÜksmül

Marknad Ă–rebro

Ă–rebros alla nĂśjen i en tidning

Med dig alla dagar

ICA Üppet 7–22

Säljare till HKM i Örebro! HKM är ett mediafÜretag med huvudkontor i Örebro där vi ger ut tidningarna Handelsstaden, Nollnitton, Nollnitton Fashion, Campus, Utmärkt Örebro, Marknad Örebro och Nollnitton Sommarguide. HKM’s kontor i Stockholm ger ut Totally Stockholm. Via vürt irländska bolag ger vi ut tidningarna Totally Dublin och The Dublin Tourist Guide. HKM sÜker en driven mediasäljare med bas i Örebro. Du kommer att arbeta i ett entusiastiskt team av medarbetare. Tillsammans med vüra Üvriga säljare kommer du att bearbeta den lokala marknaden. Vi tror att du har nügra ürs dokumenterad säljerfarenhet. Du är inte rädd att kavla upp ärmarna sü länge du für belÜning. Du vet att framgüng kommer genom hürt arbete.

Skicka ditt cv till stefan.hallenius@hkm.se, tfn 070-483 59 47

Telefon 019 - 10 84 90 Fax 019 - 10 84 30 Adress Näbbtorgsgatan 2, 702 23 Örebro. E-post stefan.hallenius@hkm.se Web www.hkm.se


CYAN MAGENTA GUL SVART

» – Sedan 2007 har ER-koncernen inve-

sterat 87 miljoner kronor. Under samma period har omsättningen i koncernen ökat med 23 miljoner kronor. Omsättningsökningen beror förstås på flera olika faktorer som maskininvesteringar, byggkonjunktur, extra marknadsinsatser och beläggningsgrad. – Ett stort problem vi har inom koncernen är att finna utbildad och kompetent personal. Det krävs unika kunskaper för att underhålla den maskinpark koncernen innehar, varför det är stor konkurrens om dessa duktiga personer, menar Rikard Rosander och fortsätter. – Det är en av mina huvuduppgifter att ständigt entusiasmera vår personal – dagligen såväl som vid de aktiviteter vi ordnar tillsammans oftast utanför arbetstid.

Fortfarande ett familjeföretag Framför våra ögon där vi sitter ser vi en kombinerad receptions- och bardisk. Golvet är klätt med ekparkett

14 Marknad

och på vissa ytor ligger mörkgrå mattor för att dämpa sorlet i den stora luftiga loungen. Ur högtalarna strömmar musik i bakgrunden med sång av bland annat Dionne Warwick och hennes kusin, den i vintras avlidna Whitney Houston. ER-koncernen är idag fortfarande ett familjeföretag helägt med pappa Enar Rosander tillsammans med sina barn Rikard Rosander och Ingela Hellqvist som har en arbetsledande funktion i företaget. – Jag är oerhört glad och tacksam över det fulla förtroende min pappa Enar Rosander visat mig under alla dessa år. ER-koncernens styrelsearbete bedrivs idag på en nivå där väldigt få strategiska beslut fattas. I stället arbetar företaget med en ledningsgrupp som jobbar med såväl strategiska som taktiska beslut. Ledningsgruppen är därför mycket aktiv med att förbättra och förnya företagets affärskoncept. – Kanske ska vi inför framtiden dels rekrytera en extern styrelseordföran-

de, dels finna ledamöter till styrelsen med skilda externa kompetenser. Hur det blir med det återstår att se, avslutar Rikard Rosander.

Vet vad han talar om Rikard ger ett sympatiskt intryck. Han verkar helt enkelt trevlig och lättsam – absolut inte ytlig. Hans omtanke om personalen och kunderna är ett ämne som han återkommer till vid flera tillfällen under vårt samtal. Hans kunskaper om byggbranschen och dess villkor förfaller vara djupa – Rikard Rosander vet vad han talar om! – Jag är stolt över att vara Örebroare och jag brinner för Örebro som stad. Det är bland annat därför som vi är med och sponsrar till exempel Open Art och är aktiva partners i ÖSK Fotboll där vi är Team ÖSK-are med varumärkena Hyr-Lift och Byggmaskiner, avslutar Rikard Rosander. Hotelloungen inför våra ögon är livligt trafikerad, dels med gäster som är på väg att checka in på hotellet, dels

bargäster som träffas för att dricka en kopp kaffe, en öl eller ett glas vin som after-work. De väldiga glaspartierna utmed gatan sträcker sig från golv till tak och släpper effektivt in skenet från den påbörjade sommaren med dess junisol.

Rikards favoriter Mat – Svensk husmanskost, t ex dillkött Dryck – Kall öl, mineralvatten Böcker – Självbiografier, svensk historia, faktalitteratur Film – Forest Gump med Tom Hanks, Robin Wright Penn och Sally Field Musik – Allätare efter sinnesstämning – klassiskt och Bo Kaspers orkester exempelvis Bil – Ointresserad av bilar, i så fall Audi Q5 Idrott – Spelar själv badminton en gång i veckan, golf på sommaren, promenader året runt. Tittar gärna på ÖSK Fotboll och Örebro Hockey och annan lokal idrott i Västerås och Eskilstuna Hobby – Gillar att laga mat och att vara i sommarhuset i Åmmeberg Familj – Hustru Ann, sonen Filip, 18, och dottern Julia, 15 Bor – I lägenhet mitt i centrala Örebro


Mat‌ MÜten‌ Minnen‌ Boka bord! IT-Hantverkarna presenterar Molnet! Office 365 erbjuder fÜretag bättre affärsstÜd och sänkta IT-kostnader. Ring 019-500 15 20 sü berättar vi mer!

 : : : , 7 + $ 1 7 9 ( 5 . $ 5 1 $  6 (  

Tack fÜr maten! Vid Hjälmarens strand ligger vür sommarrestaurang, vackert inramad av naturen och vattnet. Här bjuder vür kÜksmästare pü det bästa vad ürstiden kan erbjuda. Ta med vänner och bekanta pü en trevlig middag i Katrinelunds SjÜkrog.

6HUYLFHDY LQGXVWULSRUWDU

Om ni vill ordnar vi med transporten hit, vi har avtal och bra priser pĂĽ taxi, buss eller limousin.

0HGYnUQ\DVHUYLFHDYGHOQLQJWDUYLKDQGRP XQGHUKnOOHWDYHUDLQGXVWULSRUWDUJULQGDU PDVNLQHULHUPP9nUSHUVRQDOKDUHUIDUHQKHW DYVDPWOLJDIDEULNDWSnPDUNQDGHQRFKDUEHWV RPUnGHWVWUlFNHUVLJ|YHUKHODgUHEUROlQ .RQWDNWD5RJHU.OHPHGVVRQI|UHQGLVNXVVLRQ KXUYLNDQWDKDQGRPMXVWHUWXQGHUKnOOVEHKRY 6MlOYNODUWWDUYLKDQGRPDNXWDHOOHUEUnGVNDQGH VHUYLFHlUHQGHQ

Välkommen till oss!

bUQLLEHKRYDYQ\DSRUWDUJULQGDUPRQWDJH PPRUGQDUYLQDWXUOLJWYLVGHWWDRFNVn 

*DUDJHSRUWDU ,QGXVWULSRUWDU 6HUYLFH 0RQWDJH ZZZJDUDJHSRUWH[SHUWHQVH

Tel 019-44 90 60 • www.katrinelund.se


Webbtips

Resehjälp Text Peter Steen-Christensen

”Det enda man behöver tänka på, är vart man ska resa härnäst”. Så avslutas reklamfilmen om deras tjänst på semesterbostadsförmedlaren airbnbs hemsida. Airbnb är ytterligare en i raden av hjälpande händer i resedjungeln på internet. Ett slags Facebook för resebranschen som vid sidan om TripAdvisor, Flygresor.se, booking och hotels.com och allt vad de heter, räcker ut en hand åt den blivande semestergästen. Sajten bygger på den ökande trenden ”collaborative consumption”, eller ”samverkande konsumtion” på svenska – en modern form av byteshandel som möjliggjorts tack vare internets oändliga handelsplatser. Det handlar kort sagt om privatpersoner som lånar ut, 16 Marknad

delar med varandra eller på annat sätt hjälper sina medmänniskor att konsumera redan tillgängliga resurser som ett bättre, och oftast mer miljövänligt, alternativ än att konsumera från företag. Trenden har varit starkt växande med privatpersoner som hyr ut bilar som annars bara står parkerade eller att folk hyr ut oanvända sängplatser och till och med dem som låter någon annan odla deras mark gratis för att sedan ta en del av skördens vinst. Airbnb tillhandahåller rum, semesterhus och unika boenden på närapå 20 000 platser i 192 länder – hitta boende i Örebro, San Sebastian eller vid stranden i Uruguay – och är ett attraktivt alternativ både till vanliga hotellbokningar och husbytestjänsterna (ifall man gärna slipper att ställa sin egen bostad till förfogande för motparten).

Det känns lite som couchsurfing, fast för vuxna. Du kan hitta litet, du kan hitta stort. Lägenheter, rum, hus och båtar. Även om det är en ambitiös affärsverksamhet, där potentiell storvinst är ägarnas klara och tydliga drivkraft, och trots att investerare slängt in hundra miljoner dollar i kapital så försöker sajten spela på det lilla, på en anda av gemensamhet och på att man ska komma nära det lokala och det äkta någonstans långt där inne i det stora och globala. Dessutom har de arbetat upp en utmärkt geografisk täckning, vill man bo i Brooklyn Heights så finns det dåligt med hotellmöjligheter och då kan en trevlig studio att hyra vara att föredra. Och även om man inte alls bara behöver se på det som ett budgetalternativ – det finns också exklusiva boen-

deformer på airbnb – utan snarare ett sätt att hitta annorlunda och spännande boenden på intressanta platser så har man känslan att airbnb främst står för en smart, snygg och användarvänlig funktion för att hitta billigare boenden än de tjusiga hotellen. Men ifall man är ute efter bekvämlighet, gärna vill ha sin morgontidning under dörren och ett boende där man vet man inte kommer bli besviken kan man naturligtvis lita på de länge etablerade professionella boutiqueoch lyxhotell-bedömarna Mr and Mrs Smith (mrandmrssmith.com). Här är det svårare att hitta gatsmarta budgetalternativ, men desto lättare att finna hisnande bekvämlighet, flärd, lugn och ro. Och det är man ju också ute efter ibland. Speciellt när man ska på semester.


Guldkällan ”Utmanaren” Guldkällan är ett gyllengult lageröl med en karaktäristisk doft och smak av malt med inslag av knäckebröd, citrus och humle. Guldkällan kommer till sin fulla rätt vid cirka 8°C och serveras med fördel till inte alltför kraftiga rätter av kött och fisk.

Ny Design

för mer info besök www.tomp.se

Art: 1439 4,7 % 11 :-

Art: 1499 4,8 % 9,90:- plus pant

Art: 1499 5,7 % 10,90:- plus pant

Alkohol i samband med arbete ökar risken för olyckor.


CYAN MAGENTA GUL SVART

Business

Örebrocupen miljöcertifierad Örebrocupen Fotboll är en av nordens största fotbollsturneringar för ungdomar med över 460 deltagande lag. I år genomförs den för 34:e gången och nu vill man även verka aktivt för miljöfrågorna. I år genomförs cupen mellan den 28:e juni och 1:a juli och man beräknar att det kommer cirka 15 000 besökare. Här kan du som företagare vara med och satsa på våra ungdomar, besökare och miljön och samtidigt hjälpa till att sätta Örebrocupen Fotboll på kartan som den första arrangör av en ungdomsturnering som verkar aktivt med miljöfrågor. Företag i Örebroregionen bjuds därför i år in till att bli miljövärdar, mot en avgift, för matcherna i cupen. Detta är något helt nytt för 2012 års cup och beräknas även pågå under cupen för 2013. Detta är en fotbollscup som även våra nordiska grannländer hittar till och finner nöje i att deltaga. Enbart från Finland kom det förra året 82 lag. Det lär inte bli färre i år och Örebrocupen Fotboll genomförs på fotbollsplaner över hela vår stad. För den som vill veta mer om hur du som företagare blir miljövärd finns mer information att hämta på hemsidan www.orebrocupen.se.

Jobbcoach 2.0

Ungdomar letar feriepraktik Text Ulf Hjelting

Regeringen har vänt sig direkt till näringslivet i en ny coachupphandling. Arbetsförmedlingen har också utformat mycket mer strikta regler och infört minimikrav. Arbetslösheten är alltid en het fråga i den politiska debatten. Varje regering har också sin lösning på problematiken att få in arbetslösa och arbetssökande människor på arbetsmarknaden. Jobbcoacher har varit Arbetsförmedlingens i särklass största satsning vad det gäller inköpta tjänster. Enbart under 2011 betaldes det ut 562 miljoner till 801 olika företag och notan för hela satsningen på jobbcoacher med start 2009 har slutat på drygt tre miljarder. Resultatet har varit att ungefär att fyra av tio som använt sig av en jobbcoach har hittat ett arbete. Några har betraktat detta som ett rent fiasko och ett slöseri med resurser och pengar. Nu tar man därför nya tag i och med en ny upphandling där Arbetsförmedlingen också har utformat nya striktare direktiv och inför minimikrav på jobbcoacherna. Misstagen för förra upphandlingen ligger som grund inför vad man skulle kunna kalla för jobbcoach 2.0. – Nu finns det en chans att göra något riktigt riktigt

18 Marknad

bra, säger Andreas Wickberg som är regionsansvarig för Arbetscoachen i Örebroregionen. Nytt för denna nya satsning på jobbcoacher från regeringen och Arbetsförmedlingens sida är en mycket hårdare granskning av de som deltar i den nya upphandlingen. De mjuka värderingarna med att hitta sig själv och annat liknande har nu fått stå tillbaka för ett mera handfast sätt att hitta en väg ut ur arbetslösheten. – Vi behandlar exempelvis våra deltagare som anställda där målet är att hitta ett arbete – inget annat är egentligen godtagbart, säger Andreas Wickberg. Målsättning för Arbetscoachen är att 60 procent av deltagarna ska hitta en väg ut ur arbetslösheten. Varje coach har hand om 20 deltagare där man arbetar i workshopsform med fyra till sex deltagare i varje grupp. – Vi släpper inte heller våra deltagare efter tre månader! Här handlar det om att få människor att våga. Själv har jag en lång erfarenhet som entreprenör med lokal förankring och detta kommer jag att använda mig av i mitt arbete som coach och att hjälpa människor att hitta ett arbete, säger Andreas Wickberg som bland annat driver försäljning av specialskor på lifts.se vid sidan av arbetet som regionsansvarig för Arbetscoachen.

I år är det särskilt svårt att hitta en feriepraktik hos företagen i Örebro enligt Handelskammaren Mälardalen. Lillåns Bleck och Plåt och Ejot och Avdel System AB är de två senaste företagen som anmält att de vill ta emot en feriepraktikant i sommar, men det går fortsatt trögt att få in företag som erbjuder feriepraktikplatser enligt Handelskammaren Mälardalen. Totalt handlar det om sex företag som ställer upp med praktikplatser. De övriga fyra är McDonald´s, Vågen Galleria, Mat på norr (ICA nära) och Livin hotell & vandrarhem. Örebro Kommun ställer också upp med 1 500 platser, men intresset från ungdomarna är desto större. Därför vill man ha hjälp från näringslivet och erbjuder företagen hjälp med både rekrytering och administration. Totalt handlar det om att erbjuda en feriepraktik omfattande tre veckor. För många av ungdomarna, som är mellan 15 och 17 år, är detta den första kontakten med arbetslivet och denna kontakt kan ge en viktig inspiration för fortsatta studier och yrkesval avslutar Handelskammaren Mälardalen.


Stefan Funcke 0586-64452 Karlskoga

Kjell Ivarsson 0586-64451 Karlskoga

Lars Boberg 0586-64453 Karlskoga


CYAN MAGENTA GUL SVART

Business

Bästa logistikläget ska locka kinesiska investerare Mera om appar

Text Ulf Hjelting

Just nu är politiker och tjänstemän från Örebroregionen på studieresa till Shanghai. Syftet är att locka framtida kinsesiska investerare till del av världen. Att Örebroregionen är något av ett logistikcentrum i Sverige blir allt tydligare. Just nu befinner sig politiker och tjänstemän från Örebroregionen på studieresa till Shanghai. Där har de träffat svenska företag och organisationer som är etablerade på den kinesiska marknaden och kinesiska företag som vill etablera sig i Nordeuropa. För att öppna dörrar för framtida investeringar har de svenska politikerna haft

träffar med kinesiska myndigheter. Dessutom har de deltagit i Asiens största logistikmässa. Det som ska göra detta möjligt är ett samarbete mellan Hallsberg, Kumla, Örebro och Arboga kommun som alla utgör Sveriges hjärta när det handlar om logistik. Örebroregionen har med andra ord ett bra logistiskt läge i Sverige och Skandinavien, som skulle kunna utnyttjas ännu bättre för ekonomisk tillväxt. Logistikregionen arbetar med att vidareutveckla regionen till landets mest betydelsefulla plats för att lokalisera logistisk verksamhet. Hösten 2011 etablerades ett samarbete med Zaragosa i Spanien. Zaragosa har under en tioårsperiod utvecklats till Europas största logistikcentrum. Regionen Aragón, Zaragosa, har också ett kontor i Shanghai. Kontoret arbetar främst med att stödja spanska etableringar i Kina. Detta kontor arbetar gärna tillsammans med Logistikregionen för att söka upp kinesiska företag som är intresserade av den svenska – skandinaviska – nordeuropeiska marknaden och som vill etablera sin verksamhet här. – Vi tycker att samarbetet med Zaragosa och Shanghai är intressant och vill pröva om detta kan leda till nyetableringar av kinesiska företag i vår region. I dagsläget har vi ett förslag till samarbetsavtal och har beslutat om en studieresa till Shanghai, säger Ingemar Jansson, Logistikregionen.

Återuppväckt 1600-tals teknik Tekniker och hantverk har en tendens till att försvinna i vårt moderna samhälle. Så är dock inte fallet på Lages Tapetserarverkstad i Nora – här finns något så väldigt speciellt som gyllenläder. Doften som slår emot när dörren in till Lages Tapetserarverkstad öppnas är fylld av den omisskänneliga aromen av läder. Här används en teknik som Lutson Gouldleder har återuppväckt och som handlar om att tillverka präglat, förgyllt och handmålat gyllenläder. För den som någon gång har besökt något av våra slott i Sverige har säkert sett detta utan att tänka särskilt mycket över vad som möter ögat. Lutson Goudleder etablerades 1981 av Frederic och Lut Poppe från Belgien. Gyllenlädrena är tillverkade av kalvskinn som är belagda med en metallfolie och som sedan förgylls med en gul fernissa. Alla gyllenläder är handmålade med ljusäkta konstnärsfärger som inte spricker. Lages Tapetserarverkstad i Nora har funnits i över 30 år och här arbetar man med gyllenläder för alla möjliga ändamål som exempelvis möbler och som tapeter. 20 Marknad

– Vi har stor erfarenhet av antika möbler och har ett långt samarbete med bland annat Carl-Jan Granqvist på Grythyttans Gästgivaregård, Landshövdingsresidenset i Örebro Slott och Statens Fastighetsverk. Vi arbetar helt enligt gammal traditionell hantverksanda och enbart äkta, gediget material, säger Leif Arvidsson på Lages Tapetserarverkstad.

Den här gången berör jag olika typer av appar och hur de fungerar. Först dock lite aktuellt om val av mobilplattform att bygga för, iOS (iPhone/iPad: Apple), Android (Google). Jay Yarow på amerikanska Business Insider argumenterade den 5/6 2012 för att Android är på väg att förlora kriget mellan plattformarna (artikel: Android Is Losing The Platform War, Period). Anledningen till hans slutsats är till exempel att e-butiken för snabba kampanjer inom design Fab.com har en mobil surfstatistik där 95 procent kommer från iPhone eller iPad. En annan icke namngiven e-handelssajt svarar tveklöst iPhone på frågan hur fördelningen ser ut bland de som använder bolagets appar. Jay Yarow drar slutsatsen att iPhoneanvändare är mer benägna att: * surfa mobilt * handla mobilt * använda appar Innan ni väljer, kolla er webbstatistik för förhållandet mellan mobilsurf från respektive plattform, där kan svaret ligga! Apptyper Äkta ‘Native’ appar. Appar som man laddar ner från App Store eller Google Play. Dessa appar har huvudsakligen det gemensamt att de kräver installation på telefonen för att fungera. De använder till exempel. telefonens egen GPS/positionering, kartfunktioner, telefonbok etcetera. Denna typ av appar fungerar utan att innehåll hämtas från Internet. Däremot hämtas positioneringsdata etcetera, men inget innehåll. Hybrid-appar. Detta är appar som även de kräver installation i telefonen och därmed nedladdning från App Store/Google Play. De skiljer sig dock från de ovanstående genom att de hämtar innehåll från Internet vid uppstart. Till exempel Aftonbladet. Webbappar. Webbappar laddas inte ner från App Store/Google Play. Istället är det webbplatser som genom särskilda malluppsättningar levererar innehåll och funktionalitet till telefonen. Även dessa kan kalla på telefonens specifika funktioner som GPS/positionering, som då ofta måste godkännas av telefonens ägare, innan körning. Så vad ska du välja? – Det beror på. :-) Henrik Kugelberg Webbstrateg Knowit Mälardalen AB, Örebro henrik.kugelberg@knowit.se


Truckinvestering? Välj Linde! Linde Material Handling är din lokalt starka truckleverantör med en rikstäckande organisation. Huvudkontor med utrustningsverkstad ligger i Örebro och verksamheten är uppdelad på fem regioner som alla erbjuder nya och begagnade truckar, service, korttidstruckar och utbildning. Med andra ord Din kompletta leverantör av truckar och trucktjänster!

Det finns truckar – och så finns det Linde. Läs mer på www.linde-mh.se

42 ÅR I BJÖRKA!

2 ÅR MED XL BYGG 309 GEMENSAMMA ÅR I BRANSCHEN Vi hjälper dig gärna med ditt byggprojekt!

omna till

Alltid välk

Kumla-Björka 206, Telefon 019-57 09 05 www.xlbjorka.se Öppet: Måndag – onsdag 7–17, Torsdag 7–18.30, Fredag 7–17, Lördag 10–13,

En riktig bygghandel

Järnväg

Örebro

E20 Kumla

Katrineholm

Rv Hallsberg Göteborg

51


CYAN MAGENTA GUL SVART

Reklam & Media

Nielsen i blåsväder Text Jonas Källgren

Känner ni till Nielsenboxen? Det är en liten låda som används i USA, för att mäta hur människor tittar på tv. Idén är ganska enkel: av de 115,9 miljoner amerikanska hushåll som uppskattas se på tv sägs 140 000 (ungefär 220 000 personer) ha tackat ja till att bli utrustade med en liten låda som registrerar hur medlemmarna i hushållet ser på tv, vad de ser, och när de ser det. Det tas marknadsförings- och produktionsbeslut varenda dag med hjälp av den information som de här boxarna delar med sig av. Framförallt informationen om huruvida tittarna låter kanalen stå på medan annonserna visas, eller inte. Det är det som är mest intressant för kanalerna, nätverken, och annonsörerna. Nielsensystemet har fungerat tillfredsställande sedan 1950-talet, men nu hörs allt fler röster som säger att det har blivit både omodernt, trubbigt, och dumt att avgöra tv-programs framtid baserat på deras Nielsen-ratings. Nielsenboxarna ger helt enkelt alldeles för lite information. De kan av naturliga skäl till exempel inte registrera när man streamar en film eller ett tv-program via en webbsida (det här har Nielsen försökt att lösa med ”online-paneler”, för att inte tala om hur meningslösa de är för att ge svar på hur många som tittar på ett program som är nedladdat. Men eftersom de flesta stora amerikanska tv-kanaler, 22 Marknad

eller ja – egentligen all världens tv som inte är public service (SVT, BBC) eller prenumererad (Viasat, Canal+ och så vidare), är beroende av reklam för sin överlevnad, och Nielsenboxen än så länge inte har någon direkt konkurrens så fortsätter branschen att lita till vad den har att säga. Alan Wurtzel från NBC har understrukit den här diskrepansen. ”Tittarsiffror är en valuta, och de är precis lika viktiga nu som de var för tio år sedan. De avgör hur vi får betalt. Men ger de rättvisande siffror om hur många som tittar, i dagens nya mediavärld? Svaret är: nej. Är vi nöjda med sättet som vi kan mäta den nya teknikens tittande? Nej. Vi ligger långt efter. Å andra sidan – är Nielsenmätningarna lika viktiga för industrin som de någonsin har varit? Absolut, om man tänker på det faktum att vi inte skulle få betalt om vi inte hade dem.” För att mäta ROI, return on investment, när det kommer till annonsering är i bästa fall svårt. Och där fyller Nielsenboxarna, måhända otillfredsställande, en funktion. Trots allt får kunderna, annonsörerna, en siffra om hur många som faktiskt sett programmet ”live”. Problemet för de icke-prenumererade tv-kanalernas traditionella annonsörer är, i den nya tidens medielandskap, att så många tittar på tv utan att ”titta på tv”. Serier, program, blir snackisar som vi laddar ner

eller streamar, och det utan att reklamen följer med. Tv-framtiden är en guldgruva för produktplacerare, och i viss mån för betalkanaler, men för reklamkanalerna är den mer problematisk. Kanske finns lösningen i att satsa mer på tv som tjänar på att vara direktsänd och mindre på dyrbar programproduktion. Vi kan redan se hur prestigeproduktioner, som till exempel tv-serierna Game of Thrones, Boardwalk Empire och Band of Brothers, till allt mer övervägande del görs av prenumerationskanaler som HBO. Och tv-drottningen Oprah Winfrey twittrade till och med ut en uppmaning till de med Nielsenboxar att titta på hennes nätverk OWN (hon blev sedermera av Nielsen ombedd att radera tweeten). I Sverige sköts tv-mätningarna sedan 1993 av MMS – Mediamätning i Skandinavien. MMS ägs delat mellan de olika aktörerna i Sveriges tv-bransch och motsvarigheten till Nielsenboxen heter här Peoplemeter. 1 300 hushåll sägs vara utrustade med en sådan, och för att se till att urvalet representerar populationen så bra som möjligt görs det två stora undersökningar av svenska folkets tv-vanor varje år. Kritiken mot att allt mer tittande görs via nätet och att till exempel stora sportevenemang ofta ses i grupp (inte minst på sportbarer) finns även här (vilket borde betyda att sportsändningar är undervärderade), men sedan två år till-

baka erbjuder MMS faktiskt åtminstone mätningar även av de stora mediahusens webbsändningar (vecka 20 i år tog Big Brother till exempel sex av tio topplaceringar). MMS mäter dessutom både ”short” och ”long” tail, alltså hur stor andel av tittandet som sker första veckan versus efter längre tid. Det man lite svepande kan konstatera är att fördelningen mellan ”short” och ”long” ofta närmar sig ett 50/50-förhållande, innehåll är med andra ord intressant och lever länge på webben. Och det fina i den digitala marknadskråksången är att man hela tiden kan sälja nya annonser till gamla program.


Misstagens Mästare 2012 25–26 september

Bild: Pressbild Tallink Silja

Välkommen ombord på årets bästa möjlighet att träffa gamla och nya kontakter, låta dig inspireras och lära dig nytt, ha trevligt och göra affärer!

Ta också chansen att vara med på Affärstorget! Här kan ditt företag visa upp sig och diskutera samarbeten och idéer.

Temat för resan är Misstagens mästare – en bra företagare lär sig av sina misstag. En smart lär sig även av andras

Välkommen att följa med på ett intensivt dygn på Silja Galaxy!

Jens Spendrup

Elisabeth Thand Ringqvist

Lars-Johan Jarnheimer

Lars Nordfors

Linda Bengtzing

”Gör företagandet lättare”

För mer information och anmälan se www.misstagensmastare.se

Peter Siepen


cmyk

Kulturdynamo som får musiken att leva

Text Dixie Ericson Foto richardstrom.com

Anders Damberg är musik. Han är intimt förknippad med Örebros musikliv och skivbutiken Najz Prajz. Utan stora yttre åthävor får han konserter och festivaler som Live at Heart att hända. En okonventionell och överraskande man med ett brokigt och sceniskt arbetsliv bakom sig. Anders Damberg gick ut på Teknis i Örebro som kemiingenjör i slutet av 60-talet. – Det stod ganska snart klart att det inte var min grej. Man kunde få jobb inom läkemedels- och processindustrin på andra orter. Men jag ville inte flytta från stan. Västergrabben, uppväxt nära Centralen och i Baronbackarna, håller Örebro kärt. – Gud ja, jag är jävligt stolt över stan. Ändå har han varit borta i perioder från Örebro. Hans väg till rollen som kulturentreprenör har inte varit spikrak. När det lätt pretentiösa modeordet slinker över mina läppar ler han roat. – Jag var diversearbetare. Jag gjorde allt. Jobbade som truckförare, tvätteriarbetare, teaterarbetare, lärarvikarie, ungdomsledare, som flyttkarl... Sedan jobbade jag som skådis nere i Malmö. Anders arbetade i flera år med fria grupper i Malmö och Lund. Som lundensiska Proteus. Sedan också Turteatern i Värmland och Modellteatern i Eskilstuna. Plötsligt faller hans röst faller plats. Den bär bra och är tydlig. En röst för scenbruk. Det var talesättets bananskal som fick honom att halka in på teaterscenen. – Det var genom amatörteatern här i stan. Jag var med i amatörspelen de första åren de hölls. Örebro har en rik amatörteatertradition som fortfarande förvaltas av Nya Teatern. Åtskilliga professionella scenmänniskor har börjat sin teaterbana där. Så småningom gled han ur jobbet med de fria grupperna och kom tillbaka till stan.

– Jag började jobba som dammsugarförsäljare. Att sparka in dörrar som man säger. Jag var så trött på att aldrig ha några pengar. Galghumorn glimtar till när han berättar om sitt liv som totalteater. Utanför scenen ledde han studiecirklar i amatörteater och fungerade som dramapedagog hit och dit som fick folk att klättra på varandra – som han uttrycker det. – När jag gick förbi Vasakonditoriet, kände i fickan och fann att jag nog inte hade råd att ta en kopp kaffe den dagen heller. Han bestämde sig för att sadla om. Han hade sett en annons där Electrolux sökte försäljare. – Fan jag måste prova. Vi började på minus varenda månad. Det var ju kostnader för bil och bensin. Man var ju tvungen att åka runt med den där skiten. Inget smörjobb i försäljning precis. Ingen garantilön, ingen grundlön. Och provisionskurvan för antalet sålda dammsugare var brant. – Var du en dålig säljare och sålde under tio en månad, fick du nästan ingenting. Var du duktig och sålde 20-25 sa det pang och pengarna flödade in. Anders stretade på i ett och halvt år. – Det krävdes ett jävla mod. Vissa dagar, när man inte var i bästa skick och inte taggad, då gick det inte. Andra dagar när jag var stark och ringde på kunde man sälja tre dammsugare innan lunch. Sedan sökte han jobb på Saab som bilförsäljare. Chefen där blev så imponerad över Anders uthållighet som dammsugarförsäljare att han erbjöds omedelbar anställning. Försäljarjobben lärde honom att snabbt kunna läsa av en människa och att kommunicera. – Försäljning är kommunikation. Man måste vara lite lagom uppkäftig. Det försöker jag pränta in i dom som jobbar i butiken. Man ska ha lite attityd: Ska du ha något bra i dag eller vill du välja själv?

Han toppar leendet med ett skönt skratt. Hans kringflackande liv har också gett lärdomar. – Lite grann gäller det att kunna ta dagen som den kommer. Försöka få saker och ting att framstå som positiva: Jävla väder, det regnar i dag! Nej, det är härligt regnigt i dag. Det är bra för potatisen. Anders Damberg blev inte kvar länge på Saab. De fria grupperna lockade igen. Men bananskalet var åter framme och såg till att han oturligt halkade in på en ny bana. – Vi höll på med akrobatik i gruppen och jag pajade ryggen och fick en kompressionsskada i diskarna. Jag var plötsligt arbetslös och flyttade hem till Örebro. Det gick inte att fortsätta på scenen. Men lyckligtvis gav skadan inga bestående men. En eftermiddag i början på 80-talet var han på Obs som hade skivrea. – Där dök det upp en kille jag känner och som hade en skivbutik på 20 kvadrat på Järntorgsgatan. Han frågade varför jag hoppade omkring på kryckor och vad jag gjorde. Du kan väl ta över min butik, sa han sedan. Då gjorde jag det. Han petade in sin skivsamling i den. Vips var det en medelstor butik. Under årens gång hade han köpt på sig mellan 4 000 och 5 000 lp-skivor som han plockat och släpat runt med. Najz Prajz såg dagens ljus och kämpar nu vidare efter många flyttar på Nygatan – på tvärs mot ekonomiska tyngdlagar och branschtrender. Utgången är milt uttryckt oviss. Anders började tidigt handla skivor. Musikintresset fanns bara där. Han hade inte ens grammofon hemma och föräldrarna var inte musikintresserade. I mitten på 60-talet kostade en lpskiva 24 kronor. Han var periodvis discjockey och tog ett extrajobb som gav tre kronor i timmen för att finansiera inköpen. En lp kostade en hel arbetsdag. – I dag behöver ungarna bara jobba

två timmar så har de en cd och det anses för dyrt. Allt ska vara gratis. Av en NA-intervju från förra året framgår att han ser internet som laglöst och finner politikerna passiva, fega och tandlösa. – Den yttersta konsekvensen är att kidsen i slutänden får börja sjunga själva. Musiken blev Anders liv, lust - och arbete. Han passerade hela modssvängen. Det var Beatles och det var Stones. Tiden var pop och vänster. Han minns ännu en av sina första riktigt omvälvande musikaliska kickar på Bohlins musik i slutet på 60talet. Ett tecknat groteskt ansikte i rosa på omslaget till rockgruppen King Crimsons debutalbum, In the Court of the Crimson King, fick honom att gå i spinn. Liksom albumets epokgörande spår King Crimson – 21st Century Schizoid man. – Jag hade väl egentligen ingen smak alls. I den åldern är man väldigt sökande. Jag lyssnade på och sög i mig allting från bebop jazz till Country. På samma gång som jag lyssnade på David Bowie och Lou Reed Periodvis blev det fri jazz och engelsk jazz och så rock´n´roll och engelsk progressiv pop – Snöa in på, beta av – och en jävla konsumtion av skivor. En lidelsefull musikspanares strategi i ett nötskal. Anders är ganska likgiltig för klassisk musik. Han tror att det mycket beror på att han saknar konsertupplevelser av den. Han tycker inte att han passar in i en konsertmiljö med dirigenter i frack. Det vilar något av en perukbemängd engelsk domstol över den. Numera gillar han musik som är bra – oavsett genre. Musik med hög ståpälsfaktor. Men nog har han en fäbless för amerikansk rot-musik: blues, bluegrass, country och hårdrock. Nyligen fixade han hit legendariske Arlo Guthrie till Scandic Grand. Forts. 26

24 Marknad

»


cmyk

Nummer 6 2012 25


» Och till hans absoluta favoriter hör

Townes Van Zandt och Blaze Foley, två numera avlidna nära-livet-ruffa singer-songwriters i folk-, countryoch bluestraditionen. Med både uttryck och attityd. Och från det stora landet i väster, närmare bestämt Austin Texas har han hämtat inspiration till Sveriges största musikfestival Live at Heart. Anders och medarbetaren, rockmusikkonsulenten Johannes Nilsson håller på att forma upplaga tre. – Jag var där första gången 96. Då gjorde jag ett nedslag på musikfestivalen South by Southwest. Sedan dess har jag haft lite koll över den. Anders åkte dig igen i slutet av 90talet och fann att den vuxit och har sedan dess varit där varje år. – Här har du en bredd från den mest gangsta hiphopen till dödsmetall och allting däremellan. Du kan gå en hel festival och bara lyssna på fingerpicking bluegrass. Det är sådant jävla utbud inom varje genre. Det var 2 000 band där tisdag till lördag i år. Att jämföra med 189 band på Live

Örebro läns månadstidning

JANUARI 2012 #1

Örebro läns månadstidning

FEBRUARI 2012 #2

at Heart förra året. Den växer i år och äger rum 6, 7 och 8 september i centrala Örebro. Massor av livemusik kommer att ge staden puls och rytm och möten mellan människor. Festivalen är också en viktig mötesplats för musikbranschen med fortbildande seminarier dagtid där banden till exempel kan få lära sig hur de kan bli mer professionella som företag och att hitta en lämplig bolagsform för sin verksamhet. Austins tillväxt och kulturella dynamik är också en källa till inspiration. I slutet av 90-talet var staden en sovstad mindre än Göteborg. I dag har den med förorter vuxit till 1,8 miljoner. Austin har sett till att erbjuda företag mark och skattelättnader vid etablering i staden. University of Texas där kan erbjuda välutbildad arbetskraft. För att den ska stanna har staden främjat ett brett kulturutbud: teater, bio, musik- och filmfestivaler. – Om du slår i Austin Chronicle en tisdag har du någonstans mellan 60 till 80 band som spelar live på kvällen att välja mellan. Så långt går det givetvis

Örebro läns månadstidning

MARS 2012 #3

Örebro läns månadstidning

Sanna i Linde =jZbm\Yf\]fœLndaf_Yj

K`ghhaf_lahkœ=n]flaf^g !

da

okk

på Faceb

o

Med dig alla dagar

TEMA: MODE | KROG+BAR | RESTAURANG | KONST | MUSIK | FILM | TEATER

=jZbm\Yf\]fœLndaf_Yj

K`ghhaf_lahkœ=n]flaf^g da

!

TEMA: BRÖLLOP | KROG+BAR | RESTAURANG | KONST | MUSIK | FILM | TEATER

ok k

ok

ok

26 Marknad

Med dig alla dagar

d Ga

o

d

på Faceb

Ga

d Ga

okk

ok

K`ghhaf_lahkœ=n]flaf^g da

!

=jZbm\Yf\]fœLndaf_Yj

Örebro läns månadstidning

MAJ 2012 #5

Bluesdrottning på besök

Full fart med eliten

TEMA: BIL & MOTOR | KROG+BAR | RESTAURANG | KONST | MUSIK | FILM | TEATER

APRIL 2012 #4

inte att nå i Örebro med tanke på folkmängden. Men en dynamisk kulturpolitik är oerhört viktig också för Örebro. Det går att använda resurserna bättre än nu. Och ska kulturen växa måste det till sponsring från kommunen, regionen och näringslivet. – Vill politikerna att staden ska blomstra måste det finnas kultur som grogrund. Här har vi en bra infrastruktur och ett hungrigt och framåt universitet. Det gäller att behålla utbildat folk och att skapa förutsättningar för industrin. Anders har inte mycket till övers för kulturens institutioner som bevakar sina intressen med näbbar och klor. De som jobbar utanför har dåliga förutsättningar att få del av kakan. – Institutionerna är ganska ointressanta som kulturyttringar. De är konserverande. Men Länsteatern som den drivs nu har ett visst berättigande. Den satsar på poetry slam och söker sig ut som söker sig ut till andra scener som Nya China. – Jag har aldrig sökt något kulturbidrag förrän jag träffade Johannes.

på Faceb

o

Med dig alla dagar

26/4 Lb]bcndd 18–21

TEMA: SOMMAR | KROG+BAR | RESTAURANG | KONST | MUSIK | FILM | TEATER 6/6

Klqdaf_œH]jkgfYdk`ghh]jœNYkkY]jZbm\Yf\]f

Med dig alla dagar

Nytt nr 30 juni

Millencolin firar 20 år

Fame till Örebro TEMA: MOTOR & FRITID | KROG+BAR | RESTAURANG | KONST | MUSIK | FILM | TEATER

Han är ju från den andra sidan – folkbildningen – och han kan det här med bidragssök. Vi fick ju lite smulor från kommunen och pengar från Regionförbundet. Och åtta timmar om dagen räcker inte. En kulturentreprenörs existens är en vinglig färd vid utbrändhetens rand. Det vittnar Open Arts Mats Nilsson också om. – Vi höll också på att gå in i väggen både jag och Johannes vid förra upplagan av Live at Heart Vi har ju var sitt heltidsjobb vid sidan om. Plus att vi driver Sverige största musikfestival. Och vi har inte någon budget överhuvudtaget att jobba med. Landstingets kulturpris till Anders Damberg förra året var mer än välförtjänt. Motiveringen löd: ”För sin förmåga och sitt brinnande engagemang att genomföra sina planer till glädje för musikälskare i hela Örebro län.” I september är det musikdax och fullt ”brax”. Han bjuder staden på ett musikliv och banden på speltillfällen. Får kultur att hända. Anders Dambergs hjärta klappar för musiken – och Örebro.

Vågen Gallerian 12–16 Krämaren stängt ICA öppet 7–22

Marknadsafton – torsdag 7/6 – öppet till 22 Feststämning med erbjudanden både inne och ute!

Med dig alla dagar

Örebro Läns Månadstidning


DAGENS IND DUSTRI

Res med Stil & Klass s

TAXI T AXI A I

M/S Sandön - Turlista 2012 Vecka 24-34 (12 juni - 22 augusti)

DVD, Karaoke e Bredband mm.

OBS! Ej turlista runt midsommar (21/6-24/6) Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag

Karlsborg-Töreboda Töreboda-Karlsborg Karlsborg-Töreboda Töreboda-Karlsborg Kvällstur med underhållning! Karlsborg-Karlsborg Karlsborg-Töreboda Töreboda-Karlsborg

10.00-14.30 10.00-14.30 10.00-14.30 15.30-20.00

Resor över 10 km m till fasta priser er Upp till 7 person personer kostna utan extra kostnad ad

19.00-23.00 10.00-14.30 15.30-20.00 FLAT ROOF MANOR SHIRAZ MOURVEDRE VIOGNIER 2008 14,5%VOL ART.NR 2018 89KR 75CL / 49KR 37,5CL

Alkohol i samband med arbete ökar risken för olyckor.

Bokning och mer information Tfn. 070-5948130 eller 070-2145254 • www.mssandon.se

Ring

070-745 75 07 Onsdag–Lördag 18 18-04 8-04 Fredag–Söndag äv 1 äv.. 12-18 Övrig tid förboka as förbokas

Sveriges Bästa B och Billigaste Inkasso

Sveriges Sve Sv veeriges ve erriges eri ri rige ig geess bästa ges bä ästa äst sta t ink in inkassotjänst nk ka kas kassotjäns assso ass ssot so sotj ottjäns tjjän jä än äns nsst för fö för ör små sm må oc och ch med me medels medelstora ed edels dels del el elsstor sttor sto tor ora ra företa fö företag örret öre ret eta tag ag ag Detta D erbjudande har haar ett värde av 160 kr k för dig som läsare läsarre av Mark Marknad knad Örebro, om du gör ditt inkassokravv med vårt effektiva effektiva system.

$ UåFÌRåMINSTå $UåFÌRåMINSTå varje varje gång ett ettt ärende betalas... betalass...

Gör såhär: s Besök www.mfinsbbi.se .mfinsbbi..se Besöök www så3KRIVåINåDITTåÊRENDE så3KRIVåINåDITTåÊRENDE sså!NGEåGRATISKODENåNEDAN å!NGEåGRATISKODENåNEDAN så&ÌåBETALTåAVåDINåKUNDå ååKR så&ÌåBETALTåAVåDINåKUNDå ååKR Gratiskod:

3rp4p5 Giltig tom. 31 dec 2012

&&ÙRåMER ÙRåMER information s vår hemsida se w www .mfinsbbi.se www.mfinsbbi.se


CYAN MAGENTA GUL SVART

7

steg till mindre gnäll på jobbet

Text Annika Wihlborg

Har du suttit i fikarummet när en kollega satt igång och gnällt och tänkt för dig själv: ”herrejisses vad hon gnäller, ska det aldrig sluta?” Vissa verkar ha en förmåga att lysa upp rummet när de kommer, andra gör det när de går. Det är lätt att fastna i gnällträsket och frågan är hur man gör om man märker att arbetskamraten är en riktig gnällspik? Och hur gör man om man börjat uppmärksamma att man själv gnäller lite väl ofta?

Vi känner alla igen dem, gnällspikarna som aldrig missar ett tillfälle att gnälla och beklaga sig över en situation. Ofta rör klagomålen de egna arbetsuppgifterna, att de är för många, för tidskrävande eller svåra och för den som inte har någon direkt lust att lyssna på gnället kan stunderna vid fikabordet bli dryga om man inte lyckas sätta stopp för gnällspiken.

Våga konfrontera gnällspiken – Konfrontera gnällspiken genom att påtala att du noterat gnällandet. Försök därefter sätta fingret på kärnan i gnällandet. Bara genom att visa att du uppmärksammar gnällandet och tar

28 Marknad

det på allvar så har du markerat att du är beredd att förändra situationen. Nästa steg är att börja ställa krav och kanske höja ribban för vad personen ska uträtta på jobbet. Det ger mindre tid och energi över till gnäll, säger Olof Röhlander, som är mental tränare, föreläsare och författare till ”Det blir alltid som man tänkt sig”. Om du märker att kollegan börjat fokusera lite väl mycket på det negativa, kan du testa dessa sju steg: 1. Fråga dig själv: Vilka långsiktiga konsekvenser får det här på arbetsklimatet om det här fortsätter? 2. Betrakta gnället som mental styrketräning. Om du känner att det mest är något tillfälligt gnäll och därför inte kommer att få några långsiktiga konsekvenser att det är värt att säga till om, kan du se gnället som en mental styrketräning. Du kan då träna på att dels försöka styra över samtalet på något trevligare, dels träna på att inte låta gnället få störa dig. Det kan du göra genom att jobba med att hitta bra frågor både till dig själv och din omgivning. Frågorna styr vårt fokus och som man frågar får man svar.

3. Döm inte på förhand. Minns att alltid ha respekt och förståelse för att alla människor gör sitt bästa utifrån de resurser de har just då, och väldigt sällan är vi själva medvetna om att vi är så gnälliga som vi faktiskt kan vara. De flesta ser sig själva som glada och positiva, det syns i varje kontaktannons och presentation på hemsidor, trots att omgivningen tänker raka motsatsen om dem. ”Döm inte din granne förrän du gått en mil i hans mockasiner”, säger ett känt indianordspråk och ha förståelse för att vi inte känner till alla omständigheter runt en person som gör att de är gnälliga just då. 4. Om möjligheten ger, ta chansen att fråga personen hur han eller hon mår. ”Du har låtit så nere och fokuserat på det negativa på slutet här och jag vet ju att du kan vara så go och glad, är allt okej med dig?” Det kan öppna upp för ett jättebra samtal och det kan förändra situationen helt för både dig och den andre personen. 5. Markera din ställning i frågan. Om du märker att det börjar bli för mycket fokus på gnäll istället för möjlighe-

ter kan det vara läge att markera vad du tycker inför allihopa. Detta är också en sorts mental styrketräning eftersom många av oss ogillar att säga till eller skapa eventuella konflikter i onödan. Har du gjort en bedömning att det behövs en allmän uppryckning så kanske du kan säga: ”Hörni, jag vet inte vad ni tycker, men ju mer vi fokuserar på hur dåligt allting är, ju mer verkar vi få av det.” 6. Händer ingenting efter det kan du skapa förslag på hur ni tillsammans kan göra arbetsplatsen ännu bättre. Sätt upp en berömtavla där alla får skriva upp saker som de uppskattat idag eller dela ut en gul ledartröja till den som varit veckans största glädjespridare. 7. Njut av din personliga utveckling. På den här resan kommer du automatiskt få egen personlig utveckling också. Den som sätter ned foten och kommer med förbättringsförslag förväntas också vara ett föredöme, så om du upplever att du själv varit lite gnällig tidigare kommer du märka att du blir mer aktsam över dina egna tankar och vad du säger.


Biosittning 90 personer Skolsittning 60 personer U-sittning 30 personer

Effektiva konferenser En konferens hos Svalan är en effektiv konferens i avslappnad och modernt utrustad konferensmiljÜ. Genom stora fÜnster kommer vür grÜna omgivning nära och ger konferensen naturlig drivkraft

Rätt energi och god mat Maten är hÜjdpunkter hos Svalan. Allt vi serverar är noga utvalt fÜr att ge er rätt energi fÜr hela dagen. Lita pü att allt fungerar När du bokar en konferens hos Svalan kan du lita pü att allt fungerar. Vi ansvarar inte bara fÜr vad vi gÜr utan ocksü fÜr vad vi underlüter att gÜra. Hälsningar Konferens & Restaurang Svalan

KONFERENS & RESTAURANG %UXQQVSDUNHQgUHEUR‡7HO‡ZZZVYDODQQX


cmyk

Gastro

Mathias Dahlgren – Sveriges främste kock

Text Paul Dahlgren

Naturliga råvaror och naturlig smak är en förutsättning för det naturliga köket. Mathias Dahlgren har ett enkelt men oerhört utmanande motto för sin matlagning. Det naturliga köket innebär att så god mat som möjligt tillagas på naturliga och äkta råvaror. Smaken av varje råvara ska vara tydlig även om den kombineras med andra råvaror på ett innovativt sätt. I det naturliga köket ligger också att använda så ekologiska och för miljön skonsamma råvaror som möjligt.

Mathias Dahlgren Sveriges främsta kock är Mathias Dahlgren. Mathias driver idag två restauranger, Matsalen med två Michelin stjärnor och Matbaren med en Michelin stjärna. År 1997 vann Mathias, som den förste och hittills den ende svensken, guld i Bocuse d'Or, Kock-VM. Tävlingen avgörs, efter kval runt hela världen, i en final i Lyon vart annat år. Namnet har 1900-talets främste kock Paul Bocuse gett tävlingen. Mathias, idag 43 år, växte upp på en gård i byn Storliden utanför Umeå med föräldrarna och en syster. Upplevelserna från barndomen, med natur, djur, råvaror, dofter och smaker präglar i allt Mathias matlagning. Första matminnet är när han som fyraåring tillsammans med mamma och mormor besökte bagarstugan. Där fick Mathias

30 Marknad

smaka på en nybakad, varm, kaka med smöret rinnande genom fingrarna. Ett matminne vilket gett en särskild brödrätt i Matsalens exklusiva meny. Intresset för matlagning och praktiskt arbete fanns tidigt. Första steget i Mathias kockutbildning var gymnasiets restaurangutbildning i Umeå. Efter flytt till Stockholm praktiserade och arbetade Mathias på flera av Sveriges bästa restauranger. Melker Andersson och Mathias startade lyxrestaurangen F12 år 1994. Den första egna, sydeuropeiskt inspirerade, restaurangen Bon Lloc startade Mathias Dahlgren år 1996. Så snart som 1998 tilldelades Bon Lloc en Michelin stjärna. Restaurangen avvecklades 2005. Efter att tillsammans med spanskfödda hustrun Anna rest runt världen och känt av olika restauranginfluenser under något år gick Mathias in i nästa stora projekt i samarbete med Grand Hotell. I det Bolinderska palatset öppnades 2007 restaurangerna Mathias Dahlgren – Matsalen och Mathias Dahlgren – Matbaren. Båda restaurangerna stilfullt inredda av den engelske inredningsarkitekten Ilse Crawford. Matsalen, som är den exklusivare delen, erbjuder två avsmakningsmenyer ur det Naturliga köket. Matbaren, mer avslappnad, erbjuder uppskattade naturliga rätter från landet, utlandet, växtriket och konditoriet.

Matsalen tilldelades en första Michelin stjärna år 2008. Den andra Michelin stjärnan kom 2009. Detta år fick även Matbaren en första Michelin stjärna. Därmed blev Mathias den förste svensk som tilldelats tre Michelin stjärnor.

Mathias gastronomi – Gastronomi är för mig kunskapen om matlagning och kunskapen om att äta och dricka. En bra måltid är en helhetsupplevelse som ska tillfredställa gästens önskan om att äta, dricka och ha trevligt. Med utgångspunkt från min kärlek till mat drivs jag varje dag av en längtan att kunna skapa denna helhetsupplevelse, förklarar Mathias. Basen för helhetsupplevelsen är tillgång till bra råvaror. De bästa råvarorna är på väg att försvinna i vårt land även om de bästa restaurangerna samverkar allt mer med lokala producenter. – Våra svenska bönder måste få högre status och erkännande för det de producerar är ju grunden för ett fortsatt mänskligt liv. – Utmaningen är att få ut varje råvaras fulla egenskap och potential i en rätt som uppvisar en önskad syn, doft, temperatur, konsistens och smak. Det gör att varje rätts smakupplevelse vill få gästerna att minnas och associera till egna upplevda doft- och matminnen till trots att de är skapade ur mina minnen, förtydligar Mathias. Vi kan konstatera att kockyrket består av ett målmedvetet, dagligt, hårt

högpresterande arbete byggt på känsla och närvaro. – Framgång kan bara nås med en inneboende ständig längtan och vilja att lyckas. Min, rätt riktade, envishet och tjurskallighet har hjälpt mig framåt i tävlan mot mig själv. Men jag har ännu inte nått mina yttersta drömmar och väntar på att det en dag riktigt ska lossna, avslöjar Mathias. Det är givetvis i denna vilja och förmåga att utveckla sig själv och sina medarbetare vi finner det främsta motivet till Mathias framgångar. Blir resultatet Sveriges första restaurant med tre stjärnor i Guide Michelin!

Mathias råd HANDLA INTE MER ÄN DU BEHÖVER. VAR BEREDD ATT BETALA MER FÖR BRA RÅVAROR. RESPEKTERA RÅVARORNA. KASTA ALDRIG MATEN OM DEN INTE ÄR DÅLIG. Mathias Dahlgren www.mathiasdahlgren.com

Forts. 32

»


Nummer 6 2012 31


Gastro

Mathias Dahlgren – Matsalen Den diskreta dörren till matsalen öppnas vid exakt den tid vi bokat. Matsalen rymmer 34 gäster och är inredd avskalat elegant med en ombonad känsla. På en Ipad vid vårt bord får vi bläddra igenom mat och dryck menyerna. Varje kväll erbjuds två avsmakningsmenyer sammansatta utifrån de för dagen bästa råvarorna. Menyerna bygger på Mathias egna matminnen kombinerat med inslag av det internationella köket. De första aptitretarna består av tunna chips med tryffel samt rökt makrill på krispbröd. Därefter kommer in en burk med, somrigt välsmakande, ljummen sill, ägg, skirat smör och gräddfil. Följt av färsk, krispig och mjäll, sparris med en sirap/vinäger sås. Vilken smakstart! Mellan aptitretarna och första rätten kommer den berömda brödkorgen in med ystat kärnsmör, baconfett, en tub med färskost samt kryddost på Comte. Visst finns Mathias första matminne med i form av kakan med det rinnande smöret. Den uppmärksamma personalen tar upp vår vinbeställning. Vi avstår vinpaketet och bestämmer oss för en vitt Mersault och en röd Bordeuax. Ett rätt val. Fisk är temat i de första två rätterna. En härligt havsdoftande skandinavisk Sashami innehåller lax, pilgrimsmusslor, ostron, havskräfta och rom. Bläckfisken därefter är perfekt i sin smak och konsistens och serveras tillsammans med kronärtskocka. Så gott och så enkelt. En mild soppa på blomkål och tryffel med grön sparris är en bra övergång till två av Mathias specialiteter. Den stekta, litet söta, vetesurdegen med ost från ko äts med händerna. Vid den andra tuggan når vi den underbart goda vitmögelosten. Lantäggen, 63 grader, med långkokt fläsk. De tillagas i 63-gradig ugn, i cirka 50 minuter, och äts tillsammans med 32 Marknad

det finskurna fläsket, gröna bönor, ärtor, knaprig svål och krutonger. Gåslevern i krämig form tillsammans med lakrits blir till en ljuvlig explosion i gommen serverad med morotsmousse och havreflarn. Huvudrätten är en fulländad variation på lamm med fyra delar, bräss, filé, kind, och rygg serverat med spetskål, vårlök och kantareller. Innan desserterna får vi en bricka med tre sorters, lagrade, hårdostar, Svecia, Grevé och den bästa av dem alla Comte. Isthe med smak av skogen är en fördessert. Den följs av syrliga men oerhört goda, i ugnen bakade, rabarber med björnbär, och verbenaglass. Vi avslutar denna måltid, vilken varit en uppvisning i nyskapande svensk matkonst, med kaffe och ett glas Calvados.

Mathias Dahlgren – Matbaren Matbaren är mer avslappnat inredd kretsande kring en stor bar och tar emot ett 50-tal gäster. Den, ofta, internationella publiken kan se in i det öppna köket. Till bords får vi en bricka med menyn som underlägg. På brickan finns en påse med tre olika sorters hårt bröd som kompletteras med surdegsbröd och kärnat smör. Här finns inga föreller huvudrätter utan rätterna är uppdelade i landet, utlandet, växtriket och konditoriet. Två till tre rätter är lämpliga för en måltid. Från landet har vi ätit en ”Öppen lammsandwich”. Ett välsmakande rosastekt, saftigt, finskuret lammkött serverat på ett rostat bröd med täckt av en stuvning med vårsvamp och färsk ramslök. Ett perfekt stekt ankbröst, knaprigt skinn och rosa kött, av anka från Bretagne var en god rätt från utlandet. Rätterna från växtriket fångar upp säsongens råvaror. Den, tidiga, vita, mjälla, sparrisen med murklor, färsk lök, stekt bröd och ett ägg 63 grader med Hollandaisesås gav sprittande vårkänslor i gom och kropp. Smakrik

var en crème på nässlor från Skåne serverat med sparris, kantareller och ett ägg 63 grader. Desserten ”Vild choklad i ugn” har ätits av över 40 000 gäster. En mjuk kaka är skapad av vildväxande kakaobönor serverad med tofféeglass och spröda flarn. Konditoriet bjuder till

kaffet, populärt, på en skål fylld med madeleinekakor och choklad. Matbaren uppskattas och prisas av recensenter och matälskare från hela världen. Mathias rätter skapade ur hans ljuvaste barndoms- och matminnen är genomgående så läckra och så fulländade.


2013

Vårruserbjudande Välkommen till Golfrestaurang Mellringe Golfr estaurang Storr lunchbuffé m med Sto ed minst 5 oolika lika rätter till det det ingår ingår stor stoor salsallladsbuffé. adsbuffé. Mån Mån-Fred -Fred 11.00-14.00. 11.00-114.00. Alternativ underr Al ltern t ativ att välja på unde lunch tid. bl .a. Sall aderr, Nötbit, Nötbit, lunchtid. bl.a. Sallader, Kebab, Panpizzabuffé. K ebab, P anpizzabuffé. Varför V arrför f inte slå några bo bollar llar efter ef fter t lunch? Erbjudande Erbjudandett gäller g veckorna vecko rna 22-26. Luncbuffé Luncbufffé och en hink hink bo bollar llar för 85 k kr.r. Helgöppet med Helgöppet m ed café, café, glass glass och o lättare mat.

Idag väljer flera tusen svenskar att ta hjälp av en personlig tränare för att få hjälp med sin löpträning och uppnå bättre resultat.

Drivingrangen på Mell Mellringe ringe Golfbana åter igen öpp öppen! pen! Öppettider 8.00-22.00

Boka Boka er catering catering hos hos oss oss till tilll firmafesten fi firma feesten eller ja, ja j , vilken n ffest eest ni än har Vi erbjuder har.r. Vi också konfererens kon nfeererens lokal lokal upptill 50 personer personer.r.

Låt mig bli ditt naturliga val för hjälp med löpningen! www.oscarpt.com

Värdekupong

För m mer er information in nformation och bokning boknin g 019-25 0119-25 9 75 15

Köp 10-, 20-, 30- eller 40-kort och få 2 gånger gratis (värde 1290:-). Ta med kupongen vid första tillfället.

V armt välkomn önskar Varmt välkomnaa önskar Dian ed personal! personal! Dianaa m med

Program sommaren 2012 6

Tommy Nilsson

fredag

lördag

7

Bokning ej klar, mer info. på vår hemsida

onsdag

11

Eva Eastwood & The Major Keys

Fredag

22

Midsommarbuffé, kl. 13.00

fredag

Lördag

23

Öppet kl. 12.00-17.00

fredag

29

Roffe Wikström

lördag

AUGUSTI

JULI

JUNI

30

Janne Schaffer & Björn J:son Lindh

3

Bokning ej klar, mer info. på vår hemsida

lördag

4

Double Inn - Irländskmusik

lördag

10

Sator

11

Play House (ett coverband som får dig att dansa)

17

Jeremias Session Band

fredag

13

Magnus Carlson & Augustifamiljen tillsammans med Nicolai Dunger

onsdag

lördag

14

Magnus Carlson & Augustifamiljen tillsammans med Nicolai Dunger

fredag

fredag

20

Eric Gadd

lördag

21

Deportees (Grammisvinnare & P3 guldvinnare 2011)

fredag

27

Lisa Miskovsky

lördag

28

Lisa Miskovsky

För mer information om sommarens artister, se vår hemsida www.vinon.se

Fredagar och lördagar: Entré - Mat och dryck tillkommer. För bokning av bord och biljetter: www.ticnet.se

Öppettider 22 juni-11 augusti: sön-tors 12-17 • fre-lör 12-16 och 18.30-24

www.vinon.se


CYAN MAGENTA GUL SVART

Lojalitetskrav mellan anställda och arbetsgivare ofta mer omfattande än man tror Text Annika Wihlborg

Så snart en medarbetare skriver på ett anställningsavtal skriver han eller hon också under på en lojalitetsförbindelse gentemot arbetsgivaren, även om det inte uttryckligen formuleras i anställningsavtalet. Förvånansvärt få medarbetare har tillräcklig kunskap om vad de här lojalitetskraven innebär i praktiken. Det grundläggande lojalitetsförhållandet mellan arbetsgivare och anställd innebär bland annat att medarbetaren förbjuds att bedriva konkurrerande biverksamhet eller att erbjuda sina tjänster ideellt vid sidan av jobbet. – En revisor som är aktiv i en idrottsförening och vill ta ett ideellt ansvar för att hantera föreningens ekonomi eller en frisör som erbjuds klippa sina vänner efter arbetstid bör med andra

34 Marknad

ord tänka efter både en och två gånger eftersom det räknas som konkurrerande verksamhet och därmed strider mot lojalitetsförbindelsen gentemot arbetsgivaren, säger Jessica Stålhammar, advokat och arbetsrättsexpert på Gärde Wesslau advokatbyrå.

Riskabelt att starta företag vid sidan av anställning Det finns många tillfällen då lojalitetsförhållandet mellan arbetsgivare och medarbetare sätts på prov, exempelvis när medarbetare säger upp sig för att starta eget. Den som vill ha en möjlighet att bygga upp sitt företag medan han eller hon fortfarande har sin anställning kvar. Det kan låta optimalt att starta upp en egen verksamhet medan man fortfarande har en fot kvar i det trygga livet som anställd, men den

som startar upp ett företag i den bransch där arbetsgivaren är verksam bryter mot lojalitetsförpliktelsen och riskerar åtal. Mitt råd till arbetsgivare är att då och då se över sina mallar för anställningsavtal. Det är lätt hänt att man fortsätter att använda samma mallar under flera år, även om förutsättningarna ändrats på olika sätt. Tipset till medarbetare är att ta dig tid att noga gå igenom varje punkt i anställningsavtalet och fråga så snart du läser något du inte förstår, även om du är ivrig att snabbt sätta pennan till pappret och få börja på det nya jobbet direkt. Att bryta mot lojalitetsförhållandet mellan arbetsgivare och anställd kan i värsta fall bli en dyr affär.


STÖRST I ÖREBRO PÅ FISKE VI FINNS PÅ ASPHOLMEN (NÄRA GUSTAVSVIK)

Theri Twinn 475

Ryds 478 Gt med Mercury 50 hk. Ryds 478 Gt med Honda 50 hk. Ryds 478 Gt med Evinrude 50 hk.

ÖPPET: LÖRDAG 9-14 SÖNDAG 11-15

SVERIGES STÖRSTA BÅTUTSTÄLLNING I LAXÅ! ÖPPET ALLA DAGAR


CYAN MAGENTA GUL SVART

Gör dig redo för ett internt karriärkliv Text Annika Wihlborg Foto Anna-Lena Ahlström

Ett kliv uppåt på den klassiska karriärstegen är inte alltid nödvändigt för att ingjuta nytt liv i en stagnerad karriär. Innan du ser dig om efter nya möjligheter kan det vara värt att stanna upp och utforska de interna karriärvägarna på din nuvarande arbetsplats. En sidoförflyttning eller ett kliv neråt på stegen kan tillföra minst lika mycket till din personliga och karriärmässiga utveckling som en karriärklättring. De alternativa vägarna till intern karriär har blivit fler på senare år. Allt fler föredrar variation, personlig utveckling och utmaningar framför prestige, hög lön, lyxiga förmåner och en fin titel. – En sidoförflyttning kan vara lika utvecklande som ett kliv uppåt på stegen. Ibland kan även en förflyttning som rent formellt pekar nedåt i form av mindre befogenheter eller ansvar göra under för din personliga utveckling. Att göra karriär innebär numera snarare ökade möjligheter till personlig utveckling än en klassisk karriärklättring, säger karriärcoachen Charlotte Hågård, som driver företaget Newstart.

Få fart på motivationen Den klassiska vägen till intern karriär börjar också bli mer mångfacetterad. Hårt arbete, många övertidstimmar och slit i det tysta ger ingen garanterad avkastning i form av befordran. Det är istället den som jobbar smart och använder sin tid på ett effektivt vis som blir framtidens vinnare. – Ansvara för din egen karriärutveckling genom att ta vara på alla möjligheter som dyker upp. Vänta inte på att chefen ska upptäcka vad du går för. Ligg steget före genom att tala om vad du vill och visa att du är beredd att kämpa för att nå dit. Ibland behöver man inte byta jobb för att få en karriärkick. Ett nytt roligt projekt eller nya ansvarsområden kan göra under för din motivation. Det är lätt att missa de karriärmöjligheter som ligger 36 Marknad

närmast i tron att gräset är grönare på andra sidan staketet, säger Charlotte Hågård.

Var öppen för förflyttningar Hon rekommenderar den som vill bana vägen för en internkarriär att delta i sammanhang där man ges möjligheter att visa vad man går för, exempelvis olika projektgrupper, utvecklingsgrupper och arbetsplatsforum. Det ger dig dessutom erfarenheter som sträcker sig utanför ditt ordinarie ansvarsområde, samtidigt som ditt interna nätverk breddas. – Var öppen även för förflyttningar sidledes. En sidoförflyttning kan vara lika utvecklande som ett kliv uppåt på karriärstegen. Ibland kan även en förflyttning som rent formellt pekar nedåt i form av mindre befogenheter eller ansvar göra under för din personliga och karriärmässiga utveckling, så håll dörrarna öppna även för de möjligheterna. Om du inte trivs i din nya roll så kan du alltid välja att gå tillbaks till ditt gamla jobb efter en tid, säger Charlotte Hågård.

Tips som får fart på din internkarriär Jobba effektivt och målinriktat när du väl är på plats. Dina resultat är viktigare än tiden du lägger ner. Om många av dina kollegor sitter kvar på kontoret när klockan slagit fem så kan du motivera det faktum att du väljer att gå hem med att du får mer gjort genom att jobba fokuserat och koncentrerat och lyckas nå nå dina mål på åtta timmar istället för tio eller tolv. – Ge dig själv reflektionstid. Den som lämnar kontoret i tid kan bli mer kreativ och tränar upp sin problemlösningsförmåga eftersom du ger dig själv reflektionstid som gör att problem kan ”ligga till sig”. Medan du laddar batterierna inför nästa dag får du tid att ha jobbrelaterade problem i bakhuvudet och komma på nytänkande lösningar som belönas av många chefer. – Prioritera rätt arbetsuppgifter. Fråga

chefen om du är osäker på vad som förväntas av dig och vilka dina viktigaste arbetsuppgifter är. Då kan du lättare fokusera på de arbetsuppgifter som verkligen ger resultat och som uppmärksammas. Det blir också betydligt lättare att prioritera när arbetsbelastningen ökar och du hamnar i stressiga situationer. – Leverera i tid och håll vad du lovar. Visa att du är pålitlig och håller vad du lovar genom att alltid slutföra dina åtaganden och leverera resultat i tid. Håll alltid dina deadlines och ha som tumregel att aldrig bryta ett löfte. Resultatet blir ökad respekt från omgivningen samtidigt som chefen inser att du är pålitlig – Se till att din insats uppmärksammas. Var noga med att chefen har koll på när du har ansträngt dig lite extra. Säkerställ att det verkligen är du som får äran och berömmet för dina idéer och initiativ. Skriv ner dina resultat varje vecka. Genom att skriva ner vad du åstadkommit så håller du det färskt i minnet och har något konkret att peka på när det är dags för utvecklingssamtal. – Visa nyfikenhet för frågor som rör hela verksamheten, inte bara dina arbetsuppgifter eller ditt område. Då lägger andra märke till dig och börjar betrakta dig som en tillgång. Du får garanterat många pluspoäng från chefen om du inte bara utgår från din egen horisont och begränsar dig till ”din” del av verksamheten. Tänk stort

och kom med förslag som kan stärka hela företagets konkurrenskraft. – Hjälp andra fram och var generös med din egen kompetens. Genom att peppa andra och bjuda på din egen kompetens så ökar kollegornas benägenhet att lägga in ett gott ord till chefen eller ta med dig i en rolig projektgrupp. Framgång kommer inte i begränsad upplaga och om du hjälper kollegorna framåt så ökar deras benägenhet att göra detsamma för dig. – Rotera internt. Fråga om du får prova på att arbeta på en annan avdelning på företaget en period. Det ger dig nya kontakter och vidgar dina vyer för vilka möjligheter som finns hos din nuvarande arbetsgivare. – Boka in ett extra utvecklingssamtal där du presenterar dina karriärambitioner för chefen. Var så specifik som möjligt angående vilken typ av position du är ute efter, vilka arbetsuppgifter du är intresserad av eller vilken avdelning du helst vill jobba på. Om du gör chefen medveten om dina ambitioner så ökar sannolikheten att du erbjuds ett roligt jobb. – Ta egna initiativ och visa prov på engagemang. Ansträng dig och var beredd att göra det där lilla extra som sträcker sig utanför dina ordinarie arbetsuppgifter. Kom med förbättringsförslag, ta på dig nya ansvarsområden. Chefer älskar i allmänhet målmedvetna, handlingskraftiga och självgående medarbetare.


Proffs pĂĽ tak och plĂĽtslageri! Takringen ingĂĽr i Team icopal.

Vill du snabbt Ăśka din likviditet?*

Krangatan 9 • Tel. 019-27 15 40 • www.akermansplat.se • www.takringen.se

Välkommen till Bibby Financial Services Vi kĂśper och belĂĽnar fakturor. Genom fakturakĂśp och fakturabelĂĽning frigĂśr Bibby Financial Services likviditet ĂĽt fĂśretaget samt minimerar risken fĂśr framtida kreditfĂśrluster. t7JQSPEVDFSBSyt7JCFWBLBSyt7JLĂšQFSy t7JCFMĂŒOBSyt7JJOLBTTFSBSyyEJOBGBLUVSPS 7JUJMMIBOEBIĂŒMMFSFYQPSUGJOBOTJFSJOH

en del av Bibby Line Group

5FMWYMtTXFEFO!CJCCZGJOBODJBMTFSWJDFTDPN XXXCJCCZGJOBODJBMTFSWJDFTTF

Vi erbjuder: • All typ av städning •  Hemstäd allt inom RUT •  50% direkt pü fakturan • Bygg- och kontorsstäd • FÜnsterputs • Golvvürd

Sweeplet HB Ring 0736-26 26 76

e-post: info@sweeplet.se

* Vi kÜper dina fakturor! Du für pengar pü dagen. Ring 019 – 15 95 60 www.chieffinancial.se


CYAN MAGENTA GUL SVART

Hur är läget?

Text Camilla Johansson

Sofia Arntell driver sedan 2006 formgivningsbyrån som bär hennes namn. Bland kunderna hittills finner man bland andra Länsstyrelsen, Connectus och INL System. Det stod redan tidigt klart för Sofia att det var formgivning hon skulle ägna sig åt.

Mats Nilsson, chef på Örebro Konsthall, men möjligen med ena foten på väg ut genom dörren för att på heltid arbeta med det för Örebro unika projektet Open Art, något det inom den närmaste tiden kommer att fattas beslut om.

Hur går det? – Jag har haft en lite lugn period, men nu börjar det röra på sig. Det har tagit lite tid att arbeta in sig i Örebro, det är lite skillnad mot Malmö som jag kommer ifrån. Men nu får jag inte bara jobb som jag jagat, utan det kommer även kunder som blivit rekommenderade att kontakta mig.

Hur går det? – Med Open Art så blir det, under förutsättning att vi får de medel vi har äskat, en tillställning 2013 som överträffar det Open Art som ägde rum 2011.

Vad satsar du på framåt? – Jag är ju ensamföretagare och trivs väldigt bra med det, så jag har inga planer på att anställa någon, men jag har en del nätverk som jag hoppas utveckla. Jag arbetar tillsammans med fotografer och copy writers, det är alltid roligt att jobba några stycken tillsammans. Jag har också några större jobb på gång, men tyvärr kan jag just nu inte avslöja vad det är för något. Vad kan vi förvänta oss? – Det jag kan ge är en väldigt personlig service. Jag följer projektets gång från början till slut, och det finns inget som ”faller mellan stolarna”. Man får ett personligt engagemang och en ny kreativ sida av det hela.

38 Marknad

Vad satsar du på framåt? – Vi arbetar med att söka medel för att kunna ha ett konstsymposium som skulle tillåta konstnärer att komma hit och arbeta med sina verk under ett antal veckor för att sedan placera ut dem runt om i staden. Vi för också diskussioner med konstnärer kring gatumålningar och även kring stora väggmålningar i Örebro. Vad kan vi förvänta oss? – Ni kan förvänta er ett upplevelserikt Open Art som infriar de förväntningar som finns. Det blir ingen gul kanin på Stortorget igen nästa sommar, men det kommer att bli mycket annat intressant.

Terése Andersson, från början grafisk formgivare som upptäckte att det var fotografering hon skulle ägna sig åt, och sedan årsskiftet 2008-09 driver Heart and Soul. Hur går det? – Det går skitbra! Som frilans kan det ju vara så att det är mycket uppdrag ena veckan och nästan ingenting veckan därpå, men jag tycker det är ett bra flöde med en blandad kompott av uppdrag. Man brukar säga att det tar cirka tre år att komma igång, men jag tycker det har gått bra från början. Vad satsar du på framåt? – Jag har några större projekt som jag arbetar med just nu, och där handlar det ju om att producera och leverera den slutgiltiga produkten, men jag har också planer på att satsa på mer konstnärligt fotograferande riktat mot företag. Vad kan vi förvänta oss? – Det är mycket man kan förvänta sig. Jag vill att det ska vara roligt. Finns det en rolig atmosfär när man jobbar tillsammans så avspeglas det i bilden. Kan jag få kunden att slappna av, så kommer han eller hon att känna igen sig själv i bilden, och det är ju det man vill göra. Min grafiska bakgrund använder jag för att skapa bilder som kommunicerar kundens känsla och profil. Mitt företag heter ju ”Heart and Soul”, och det är vad man får.


www.wonderville.se

Kick-off med cirkus, krokodiljakt eller rockfest..? – Vem kan fixa det? – Vi kan! Hälsningar Sven-Erik Jungander, Therese Hedén och Ulrika Persson på eventföretaget Hedén & Jungander. Hör gärna av dig!

www.hedenjungander.se Telefon 019-27 48 55


Technopolis ①

Kortbetalning och designade hörlurar Visst borde det finnas enkla sätt att ta betalt med kort och visst har du alltid saknat ett par banangula hörlurar? Denna månad tittar vi lite extra på detta samtidigt som vi dricker en kopp rykande java från en Bodum Bistro. Text Magnus Lindskog

① Bodum Bistro

② iZettle

③ Fanny Wang Customs

När tanken kommer till bryggkaffe är det sällan som ordet kvalité är det första ordet som dyker upp i huvudet. Antingen används den när det är dags för besök eller om du saknar smaklökar. Bodum har tagit det här problemet på fullaste allvar och vill med sin senaste kaffebryggare erbjuda samma kvalité på kaffet som en fransk press, men utan allt krångel som hör där till. Borta är hållaren för melittafiltret, då Bodum har satt in ett kaffefilter som går att tvätta och återanvända. Problemet med bränt kaffe är även det borta. Bodum Bistro droppar ner kaffet i en termos och behöver därför ingen platta som hållet kaffet varmt. Bryggaren finns i att köpa i svart, rött, grönt och vitt. Du hittar den på www.bodum.com och 1 699 kronor är vad du behöver betala för att få den särklass vassaste bryggaren på marknaden.

iZettle är räddaren i nöden för småföretagare. I alla fall de som önskar att de kunde ta betalt med kort på ett enkelt sätt. För iZettle är just till för det ändamålet, kortbetalning. Det enda du behöver för att använda den är en iPhone eller iPad och iZettle. När du väl har införskaffat en iZettle så är det bara att ladda ner en applikation på mobilen och pluggar in den lilla boxen. Väl startklar så är det bara att kräva tillbaka alla lånade pengar från dina vänner eller på ett enklare sätt ta betalt i företaget. Fördelen är att du även kan ta betalt genom att bara använda applikationen, skriv in kortdetaljerna och avsluta med en signatur på touchskärmen. Grundpriset för varje transaktion är en krona och 50 öre och utöver det 2,75 procent av hela beloppet. iZettle kostar 249 kronor och hittas, enklast i en av Telias butiker.

Att själv få bestämma färg på dina hörlurar kan äntligen bli sann. Hörlursföretaget Fanny Wang vill att du ska agera färgdesigner i sin senaste funktion – Fanny Wang Customs. Välj mellan tre olika hörlurar och med upp till fjorton olika färger kan du ändra färg på områden så som yttersidan, öronkuddarna, sladden, med flera. Det går givetvis att blanda fritt med färger, så du äntligen kan få dina banangula hörlurar med lila öronkuddar. Väljer du de lite lyxigare hörlurarna får du också med funktioner som ljudreducering och en smart liten adapter som gör det möjligt för en kompis att koppla in sina hörlurar i dina, så ni kan lyssna från samma musikspelare. Priset ligger på mellan 1 500 och 2 000 kronor, beroende på vilka hörlurar du vill designa, utöver det får du betala 350 kronor extra för färgkombinerande.

40 Marknad


Inredning

Bekväma fåtöljer för lugn och ro Vad man än har gjort på dagen är det alltid lika skönt att sjunka ner i en mjuk fåtölj och bara få slappna av. Denna månad tar vi en titt på fåtöljer från Källemo, Swedese och Fritz Hansen. Text Jenny Lundberg

① Spectre fåtölj

② Läsfåtölj

③ Ägget

Den här sköna fåtöljen kommer från det svenska möbelföretaget Källemo, som arbetar med designers och konstnärer som är medvetna om vad kvalitet står för. God kvalitet innerbär långsiktig giltighet, enligt Källemo. Fåtöljen går under namnet Spectre och har en underrede i massiv ask och kallskum i sits och rygg. Den har fem fasta kuddar och fem lösa kuddar i matchande tyger till. Matti Klenell heter formgivaren till denna fåtölj, han studerade inredningsarkitektur och möbeldesign i Stockholm samt Arkitektskola i Köpenhamn, men kommer från början från Göteborg, och är nu bosatt i Stockholm där han arbetar. År 2010 på Elle Interiör-galan tog han hem priset för 2010 års hemaccessoar. Den stiliga fåtöjen har en bredd på hela 95 centimeter, så plats har man så det räcker. En riktigt drömfåtölj med andra ord och den hamnar hos dig för 24 900 kronor.

Om du gillar att läsa så är det här en fåtölj för dig, fåtöljen går under namnet Stepp och är en skön skapelse av läder med justerbar rygg. Den har stomme med stålrörkonstruktion, aluminiumben och en skön nackkudde att luta sig emot. Fåtöljen Stepp kommer från Swedese, som är ett klassiskt svenskt möbelföretag. Swedeses idé för företaget är den samma idag som för sextio år sedan, att skapa vackra möbler för framtiden med avstamp i en modern skandinavisk tradition. Yngve Ekström var en av dem som grundande företaget år 1954 och han var tongivande i ledningen av Swedese ända fram till sin död 1988. Tillsammans med några andra utgjorde Yngve kärnan i den generation formgivare som gjorde begreppet ”Scandinavian Modern” känt över hela världen. Nuvarande ägare är Elisabeth Johansson. Swedese sköna läsfåtölj Stepp blir din för 16 460 kronor.

Fåtöljen Ägget är den mest kända möbler som formgivaren Arne Jacobsen ritade för lobbyn på hotel SAS Royal år 1958 i Köpenhamn. Ägget har blivit ett signum för Arne Jacobsen och dansk design. Han var först med att använda ett formgjutet polurethanskal under klädseln som gjorde att fåtöljen kunde få sin form. Det är med sina runda organiska former som skiljer sig markant från de fåtöljer som fanns på marknaden tidigare, och med dessa egenskaper har gjort den till en av de främsta designklassikerna under hela 1900-talet. Det är det danska möbelföretaget Fritz Hansen som säljer fåtöljen Ägget, företaget producerar moderna klassiker från mitten av 1900-talet som kan ses i offentliga miljöer och privata hem världen över. Ägget finns både i tyg och läder och det finns en mängd olika färger att välja på. Ägget läder basic i svart går lös på 80 700 kronor. Nummer 6 2012 41


Fashionista

Gott och blandat Text Camilla Johansson

Man kan inte riktigt lita på det svenska sommarvädret. Därför väljer vi denna gång en vacker klänning med foder från den svenska designern Maria Westerlind. Å andra sidan så kan det bli en fantastisk sommar, och då kan det passa bra med t-shirt och shorts. För honom satsar vi istället på att det faktiskt blir varm med en snygg, randig tröja och matchande shorts. Shortsen som heter Colony Shorts kommer från Tiger of Sweden och är tillverkade i 67 procent lyocell, 31 procent bomull och 32 procent elastan. Priset är 1 199 kronor. Till dessa tycker vi det passar med denna snyggt grårandiga t-shirt med namnet Hakan Stripes, också den från Tiger of Sweden. Denna är gjord i 94 procent bomull samt 6 procent elastan och kostar 499 kronor. Kläder från Tiger of Sweden finns bland annat hos Awesome Rags här i Örebro. Fin som en pralin är den, klänningen Nataly ur Maria Westerlinds vårkollektion. Nataly går i rosa, grönt och guld och är jaquardvävd i fint tyg som består av 70 procent bomull, 17 procent akryl och 13 procent polyamid. Nataly är helfodrad, och med vetskap om hur den svenska sommaren kan se ut ett genomsnittligt år, så kommer det säkerligen att komma väl till pass. Denna klänning kosta 2 500 kronor och finns bland annat att köpa i webbutiken www.mariawesterlind.com. Skulle man vilja se något annat av vad denna svenska, Schweizbaserade designer har att erbjuda så får man söka sig till Butik Tjugotre på Kungsgatan 23.

42 Marknad


Välj den rätta skaapen att göra i butiken b och och kun kunskapen göra nå ågot speciellt till dig. dig. En ring efter något na önskemål i din smak, en ring dina din varar för evigt. som som varar

Tillman United

När du parttner hjälper u har valt valt din partner vi dig att hitta den rätta ringen. Hos oss osss hittar du ett brett brett sorti sorti ment, dessutom har vi eegen gen vverkstad erkstad

2€WTHUNH[HUkYLIYV‹ 2 €WTHUNH[HUkYLIYV‹  


Bokmalen

Hello Kitty måste dö

Skuggsida

Lägg er inte i!

OM

Angela S. Choi Damm förlag

Belinda Bauer Modernista

Kent Waldersten Telegram förlag

#1/2012 It Is Media

Fiona Yu är kinesisk-amerikanska, vilket innebär att hon slits mellan två olika kulturer. Hon avskyr de kinesiska traditionella värderingarna, där en kvinna ska vara som Hello Kitty: utan mun och vassa tänder. Hon ska vara foglig, tyst och asexuell. Hello Kitty måste dö handlar om hur Fiona Yu försöker bryta sig loss från den bilden och revoltera mot traditionerna. Eller ja, de tre första kapitlen i boken handlar om hennes mödomshinna; först försöker hon som 28-årig oskuld bli av med den, sedan planerar hon att få den rekonstruerad hos en plastikkirurg. Det hela är ganska förvirrande, men Fiona är en tjej med underliga och starka principer. Plastikkirurgen visar sig i alla fall vara Fionas barndomsvän Sean, med det signifikativa namnet Killroy. Fionas föräldrar, vilka hon fortfarande bor hos trots att hon hatar deras värderingar och med jobbet som advokat lätt hade haft råd att skaffa sig en egen lägenhet, försöker få henne bortgift. Hennes far tussar ihop henne med unga män med kinesisk härkomst och uppmanar henne inför varje dejt att ta på sig läppstift. Här kommer vänskapen till Sean väl till pass. Han visar henne hur man ska göra för att undkomma att bli bortgift genom att helt enkelt eliminera den tilltänkte mannen. Hello Kitty måste dö utvecklar sig inte till den bok jag förväntat mig. Den är förvånansvärt blodig och cynisk. Så särskilt välskriven är den inte, men bjuder ändå på en del underhållning. //CB

Mörk jord var en av förra årets mest omtalade och hyllade deckare. Och nu har Belinda Bauers andra deckare kommit ut på svenska. Steven Lamb, huvudkaraktären i Mörk jord återkommer i Skuggsida. Men nu har han bara en liten biroll, som tidningsbud och invånare i Shipcott där även denna roman utspelar sig. Jag kan börja med att säga att Belinda Bauer inte kommer upp i den nivå hon fått sina läsare att förvänta sig. Handlingen är ibland fånig, nästintill pinsamt fånig. Dessutom är den dåligt korrekturläst (det svenska eller engelska förlagets fel?); allra första bokstaven i boken är ett M när det ska vara ett L! Och fler fel finns det. Men om man försöker att inte irritera sig alltför mycket på bristerna upptäcker man en stundtals rolig och ganska originell deckare. 31-årige Jonas Holly är poliskonstapel i Shipcott och närliggande byar. Han känner alla eftersom det är det man gör på landet. Därför blir det extra obehagligt när någon mördar den förlamade Margaret Priddy. Kriminalpoliser från storstaden kommer för att lösa mordet, eller morden – de blir fler. Och då blir det som förväntat. Den alkoholiserade, överviktige och homofobe kommissarie Marvel muttrar över dumma lantisar och vill inte släppa in Jonas i utredningen. Och Jonas, som får handskrivna lappar där det står att han inte gör sitt jobb, försöker utreda på egen hand. Det hela utvecklar sig dock på ett oväntat sätt och slutet är riktigt spännande. //CB

Det är pompöst så det förslår, förstås. 3 100 gram coffetablebok om det inte helt okända bandet Kents inspelning av senaste skivan, skildrad genom multikonstnären Jesper Walderstens kamera, penslar, händer. Men jag gillar ändå den här utvecklingen av Kent, där de har gått från gigantiska klä-digvitt-konserter till att producera (nåja) egna viner och att släppa ett rikigt jävla praktverk till sågningsbart bokalster. Under 17 dagar hängde Waldersten med Kentkillarna i Frankrike, under inspelningen av Jag är inte rädd för mörkret. Han tycker att det är viktigt att berätta att han på vägen hem därifrån hade en fruktansvärd diarré och att det är ett tecken på att han hade kul, inspirerades, och hade låtit ”spjällen stå vidöppna” och låtit ”lönndörrarna fladdra i vinden”. Säga vad man vill om det uttalandet, och det tänker jag inte göra, men boken som sådan är i alla fall ett smått fantastiskt verk. Målningar, textfragment, foton som inte känns lite Corbijninspirerade, och ofta fattar man inte alls vad Waldersten egentligen försökt skildra. Bandet? Inspelningen? En drogkryddad fylleorgie? Svårt att säga. Det känns som ett ofiltrerat (vilket naturligtvis är en jätteillusion) flöde av i första hand Waldersten och i andra hand Kent. Visst får man en hel del spännande foton av bandmedlemmarna, för att inte tala om bilder av små pappersark där Joakim Berg jobbat på någon text eller bara antecknat kryptiska meningar, men det är upplevelsen snarare än sammanhanget som är grejen med den här tegelstenen. //JK

Det poppar upp nya svenska glossiga magasin hela tiden, verkar det som. OM är ett av de senaste i raden och det är det allra första numret jag har framför mig. OM är ett av de där tidningarna som innehåller lite om mycket och som tycks rikta sig till alla och ingen. Jag kan tänka mig att den som köper tidningen är tjej, men att det är pojkvännen som tar med sig den in på dass. Det är ett "livsstilsmagasin", vilket är en ganska intetsägande term. Läsningen, eller bläddrandet, av tidningen handlar mer om att få en stunds förströelse än någonting annat. Man har satsat på korta texter och många bilder, som inte tråkar ut ens den mest rastlöse. I första numret lockar man eventuella läsare med en intervju med Rebecca & Fiona (som också syns på omslagsfotot) och en text (som vid första anblicken verkar vara en intervju) om Lady Gaga. Lady Gaga-hypen har ju lagt sig och just den texten känns inte särskilt fräsch. Det övriga innehållet är mode, teknik, resor, skönhet, böcker, sex, prylar, inredning... Första numret kostar 29 kronor, vilket är ett mycket överkomligt pris. Man får ett ganska tjockt magasin för pengarna och bara därför kommer nog OM slinka ner i en och annan varukorg. Nummer två av OM finns redan ute i butikerna (bilden visar det numret). //CB

44 Marknad

Text Catharina Bergman och Jonas Källgren


D‚e^XlkmXc[X gif[lbk\id\[ ,‚ij^XiXek`

`E€ib\89 nnn%\cfe%j\&fi\Yif 8[fc]jY\i^jm€^\e(+#{i\Yif K\c'(0$)'.*,'

{GG<KK@;<I1D‚e[$]i\[('$(/% Ci[X^Xi('$(+% JfddXijk€e^kci[X^Xi ]ifd*'&-$+&/%


cmyk

Travellista

Gudarnas stigar och fotografernas paradis Text Jenny Lundberg

Branta klippor i Italien och barfotaliv i Thailand – visst vore det underbart? Denna månad tar vi också med dig på en kanalbåtstur i Amsterdam.

Gudarnas stigar Amalfikusten är ett av de dyraste områden i hela Italien och brukar kallas Italiens vackraste kuststräcka som är känt över hela världen för sin skönhet. Här finns branta klippor med små byar som tävlar i skönhet med utsikten över Medelhavet. Självklart ska man ta del av utsikten och det kan man göra högt över Amalfikusten som har vandringsstigar i olika svårighetsgrader och längder. Varje stig garanterar en naturupplevelse. Vandringsstigarna kallas ”Sentieri degli dei” – Gudarnas stigar. Utsikten är magisk, 46 Marknad

så att ta med en kamera är ett plus. För att vandra där behövs ett par bra skor och god kondition skadar inte. Man kan få sin vattenflaska påfylld, för värmen gör att man svettas rätt ordentligt. Att bo en vecka i ett hotell med vy över kusten ligger på 3 698 per person. Egentligen behöver man inte göra något speciellt där, bara njuta av miljön.

Koh Phi Phi Att leva ett barfota liv och skippa dom skavande sandalerna är precis vad du kan göra på ön Koh Phi Phi som är en av Thailands vackraste öar. Här är sanden kritvit och badvattnet är utmärkt för dykning. För att komma hit måste du först befinna dig i antingen Phuket, Ao Nang eller Krabi hamn. Flyg till Thailand kostar från 5 990 kronor, sen

går det båtar på både morgonen och eftermiddagen till Koh Phi Phi och biljettpriset kostar cirka 80 kronor och resan tar maximalt två timmar. Aktiviteterna på ön är dykning, snorkling, paddla kajak, bergklättring, fiske eller bara ligga på stranden och njuta. Nattlivet består av att kan det förekomma fester på ett och annat håll, men det är inte samma typ av nattliv som i Bangkok. Här sätter sig de flesta på pubbar och enkla barer och äter och tar en drink på kvällen. På plats kan man hitta enkla boenden som man inte behöver boka i förväg.

En fotografs paradis Det sägs att det bästa sättet att uppleva Amsterdam på är att cykla, precis som amsterdambor brukar göra, då

det är en perfekt stad att cykla i, men man kan även åka på kanalbåtsturer. Här finns över 50 museum och över 150 kanaler. I Amsterdam kan du njuta av den vackra naturen, fynda i vintagebutiker samt antikvitesbutikerna som radar upp sig längs stadens gator. Om man har en mycket exklusiv smak så rekommenderas att man tar sig till P.C. Hooftstraat. En klassik holländsk rätt är rökt korv, potatismos och grönsaker. Det finns gott om middagsaltermativ i Amsterdam, bra och trevliga restauranger som rekommenderats hittar du runt Leidseplein och Rembrandtplein. För 11 288 kronor får du en flygresa hit samt tre nätter på ett femstjärnigt hotellrum. Amsterdam är en fotografs paradis, så det är värd ett besök för naturens skull.


RES KOSTNADSEFFEKTIVT OCH BEKVÄMT I TJÄNSTEN

NU ÄR DEN HÄR, BOKEN FÖR DIG SOM VILL FÅ FART PÅ AFFÄRERNA.

Genom Länstrafikens Företagskort för företag, myndigheter, kommuner, landsting och andra organisationer blir tjänsteresandet: • enkelt och smidigt • prisvärt och flexibelt • miljövänligt och hälsosamt • effektivt och avkopplande

Besök www.par.se för att skaffa ditt eget exemplar och för att läsa om hur vi hjälper dig att behålla, utveckla och hitta nya kunder.

Läs mer på: www.lanstrafiken.se/foretag

För oss som är på väg i Mälardalen www.lanstrafiken.se

VI HJÄLPER DIG BEHÅLLA, UTVECKLA OCH HITTA NYA KUNDER. Telefon 019-21 70 40 | www.par.se | info@par.se


CYAN MAGENTA GUL SVART

POSTTIDNING AVSÄNDARE: HKM, Näbbtorgsgatan 2, 702 23 ÖREBRO

2012 höjer vi kvalitén men sänker priserna. GOLFPAKET FRÅN 995 KR

8VIVmXXIVWQMHHEKˆ0SKMˆ*VYOSWXˆ)RLoPWVYRHEˆLoPWFERE FIP]WXTMXGLFERE

NY COURSE MANAGER /IRX7YRHOZMWXmVZoV'SYVWI1EREKIV,ERLEVXMHMKEVINSFFEXTo OZEPMXIXWFERSVWSQ9PPRE/YRKWmRKIR&EVWIFmGOSGL&VS,SJ

FÖRETAGSGOLF &SOEHMRJ}VIXEKWKSPJVIHERMHEKOVI\OPQSQW /EJJI QEGOEPYRGLSGLLEPJ[E]LSYWIMRKoV /SRXEOXE4IVToTIV$PERREPSHKIWIJ}VQIVMRJSVQEXMSR

GREENFEE 2012 OVQoRHEK¯XSVWHEKOVJVIHEK¯W}RHEKWEQXLIPKHEKEV

Bokning +46 19-16 40 70 www.lannalodge.se

Marknad 6-12  

Marknad Örebro nr 6-2012

Marknad 6-12  

Marknad Örebro nr 6-2012

Advertisement