Page 1

CYAN MAGENTA GUL SVART

No05 maj 2013

Gastro Gotland och VM för kockar

Travellista Var finns de bästa hotellen?

Stadsarkitekt Peder Hallkvist

Niclaes Wijk – vd på Sport Design Sweden

Marknad Örebro

Örebros affärstidning


CYAN MAGENTA GUL SVART

INNEHÅLL No. 5 2013 Marknad Örebro HKM Publishing AB Näbbtorgsgatan 2 702 23 Örebro Fax

4

Nyheter

8

Business

12

Totally Örebro

10 14

14

CEO och Chefredaktör Stefan Hallenius 070-483 59 47 stefan.hallenius@hkm.se

Porträtt – Niclaes Wijk

COO Linnea Fennhagen 072-303 99 06 lf@hkm.se

20

Finansiering

24

Effektivisera ditt nätverkande

26

Semesterlagen

26 28 30 32

Generator – Peder Hallkvist

28

Stockholmskoll

42

Reklam och media

44

Internet

46

Inredning

48

Fashionista

50

Technopolis

52

Bli framgångsrik med appar

Marknad Dennis Karlsson 070-637 20 85 dk@hkm.se Cecilia Frost 073-363 16 61 cf@hkm.se Fredrik Beckius 073-434 34 41 fb@hkm.se

Travellista

58

Få ut mesta möjliga av mässdeltagandet

60

Bokmalen

62

Medarbetare Camilla Johansson Ulf Hjelting Richard Ström Dixie Ericson Catharina Bergman Paul Dahlgren Annika Wihlborg Peter Steen-Christensen Jonas Källgren Martin Henningsson

Gastro – Gotland och VM för Kockar

38

54 54

019-10 84 30

Mike Morris 070-695 12 00 mm@hkm.ie

32

Utgivare HKM Publishing AB

Hur ä r lä get?

Redaktionell och grafisk produktion HKM Publishing AB Tryck MittMediaPrint

LEDARE

Periodicitet Elva nummer per år Tidningen är tryckt på Solaris, 60 gr papper. Redaktionen ansvarar ej för icke beställt material. HKM Publishing AB ger även ut tidningarna: Nollnitton, Nollnitton Sommarguide, Nollnitton Campus, Utmärkt Örebro, Totally Stockholm och Handelsstaden Örebro. För gratis prenumeration eller adressändring kontakta material@hkm.se eller fax 019-10 84 30. Glöm inte att ange namn och fullständig adress.

54

» En svart stund! En svart stund är bland det bästa som finns. Jag träffar min vän i miljöer som gör mig avslappnad. Perfekt för att reflektera över livet eller lägga upp planer för företaget eller kanske nästa dag. Det kräver tid att lära känna min vän. Precis som med vin eller med mat så måste man gå till olika etablissemang för att veta hur den skall serveras för att vara perfekt. Jag blickar ut över dagens etablissemang och ser andra som upplever samma sak. En stund för sig själva med deras vän. Det är viktigt att du hittar din tid och din vän. Valet är

2 Marknad

olika men tiden för dig själv är viktigt. Jag vet att jag predikar detta ofta men det funkar. Dagens etablissemang heter Searsons i Dublin 4 och mitt val av svart vän är för dagen en Guinness. Men ditt val kan lika gärna vara kaffe. Ta vara på din stund, kanske är det bra att läsa Marknad just då.

Trevlig läsning Stefan Hallenius


HANDLA DIN MA AT PÅ NÄ ÄTET! TE T Handla24 – enkelt, pra aktiskt och miljövänligt. Vi erbjuder livsmedel, catering och fruktabonnemang till både privatpersoner och företag i Örebro. Beställ före kl. 24.00 och få maten levererad hem redan nästa dag!

Fri hem körning nä handla r du r minst 1 för .500:-

FÄ ÄRDIGP ÄR RDIGP PACKADE A MIDD DD DAGSK KA ASSAR MED RECEPT OCH INGREDIENSER.

asse k s r a g Treda PÅ-PRIS AV O R P

395:-

h OBQQPLOQFJBKQiPQLOQFKPI>D>SC¤OPHS>O h!>QBOFKDHµHiCBPQC>Q PJµOD¥PQ¥OQLOJ J

h$µOBQ>DPPLOQFJBKQiCORHQ>?LKKBJ>KD PQLOHµM

Femd agarsk asse PROV APÅ-PR IS

495:-

PRÖVA OSS! Fruktbud, cateringkök och fullsorterad butik med över 10 000 varor – bara ett knapptryck bort!

Beställ direkt på www w..handla2 .h 4.se/orebro


CYAN MAGENTA GUL SVART

Örebro har fått sin Saluhall Det har nämnts då och då genom åren: Örebro borde ha en saluhall, så som vi faktiskt hade en gång i tiden. Men inget har hänt förrän nu. Torsdagen den 25 april slog Örebro Saluhall slutligen upp portarna på Kungsgatan.

Nominering för nytänkande För en tid sedan berättade Marknad om webbportalen projektet Skaffa ett liv, vilket skulle locka de vassaste IT-hjärnorna till Örebro. Kampanjen har skapats av Örebrokompaniet och Handelskammaren Mälardalen i samverkan med IT-företagen i Örebro med syfte att sticka ut. – För att höras mest med en liten röst måste vi noga välja vad vi säger och hur vi säger det, därför måste vi utforma budskap som får mottagaren att haja till och stanna upp. Idén för den här kampanjen bygger på att Sveriges bästa it-personer googlar på sina egna namn och sedan lockas till rekryteringsportalen skaffaetliv.com, där de möts av Örebros erbjudande – ett bättre liv, säger Anna Bjelke, marknadschef för Örebrokompaniet. Initiativet har gjort avtryck, nu nomineras man till priset Placebrander of the year 2012 och man tävlar tillsammans med Luleå, Norrbotten och Nyköping om priset som delas ut på Placebrander´s Day den 16 maj. Vinnaren utses av en jury bestående av Olle Wästberg, Charlotta Mellander, Julian Stubbs, Maria Ziv och Lisa Lindström.

Presentation som går upp och ned Inkubera och Scandic Grand Hotel ska påbörja ett unikt samarbete för att lyfta företagen som ingår i Inkubera, och det ska ske i hissen. Här kommer hotellgästen att mötas av olika företrädare för Örebros växande företag. Nej, företagarna i fråga kommer naturligtvis inte att personligen stå i hissen. Istället är det ett porträtt i naturlig storlek ackompanjerad av en text som berättar om företaget och den aktuella affärsidén. Idén har fötts ur det faktum att vi befinner oss i en allt hårdare konkurrens där världen blir mindre, informationsflödet större och marknaden allt närmare är det viktigt att kunna presentera sin affärsidé och sitt företag på ett attraktivt, kort och säljande sätt för att lyckas. Först ut i denna nytänkande form av presentation är företaget Oneday Wall som vann priset för Årets Innovation 2012 på Örebrogalan och dess grundare och tillika vd Peter Lindberg.

I Saluhallen finns det i nuläget totalt 16 aktörer i form av både restauranger och livsmedelsförsäljare, till exempel Carlströms Kött och Chark, Fisk i Hallen, Vrena Vilt och Fågel och Örebro Ost, för att bara nämna några få. Även på delisidan finns en hel del spännande, som grekisk och rysk deli, Linas Gomakeri med choklad, Turkish Delight med turkis-

ka läckerheter samt en food court där man kan få sig både mexikanska wraps och japansk sushi till livs. – Vi har haft något som nästan kan liknas vid en önskelista och valt ut aktörerna noggrant utifrån både sortiment och kunskap, konstaterar Matz Ekman som tillsammans med Joakim Malm är saluhallens initiativtagare. Förebilden är i första hand saluhallen i Köpenhamn, Torve Hallerne, men överhuvudtaget har intryck samlats från olika resor. – Jag tror att Saluhallen kommer att ha en positiv inverkan för näringslivet i övrigt i Örebro, och jag hoppas att den kommer att bli en naturlig mötesplats även när man inte är här för att handla, säger Matz Ekman. På helgerna kommer kunderna att mötas av värdar och värdinnor som kan komma med inköpstips av nya råvaror och dela med sig av sin kunskap, då de är kock- och sommelierelever från Grythyttans restaurangskola. På Örebro Saluhall har även bröderna Jan och Johan Wilhelmsson, som bland annat drivit restaurangen Drängen, gjort en satsning med Brödernas Bistro, Brödernas Husman Deli och Brödernas Restaurang.

Örebrokock i Kocklandslaget Katrinelunds Sjökrog och Gästgiveri kan nu stoltsera med att en av deras kockar ingår i Svenska Kocklandslaget. Det är Joel Englund som tillsammans med tolv andra kockar och konditorer kommer att representera Sverige i Matlagnings-OS 2016. Det svenska kocklandslaget har de senaste åren gjort bra ifrån sig, och nu är det dags att lägga sig hårdträning igen. Det nya landslaget presenterades i början av april. – Jag tävlade på regional nivå både 2010 och 2012, så nu ville jag se om jag kunde ta det hela till nästa nivå, med andra ord Kocklandslaget, säger Joel. Matlagnings-OS består av två olika delar. Den första delen kallas ”Det kalla köket” och består av culinary art och pastry art, vilka också kallas för ”det salta” och ”det söta köket”. All mat visas kall och de båda delarna har flera olika delmoment. Det kalla köket-delen består av tre olika kategorier, där den första inbegriper fyra varmrätter, två varma och två kalla tapas samt festfat för åtta personer. Kategori B innefattar fyra varmrätter, en trerätters vegetarisk meny samt en femrätters festmeny. Kategori C handlar slutligen om det ”söta” köket, då det ska bestå av fyra desserter, fyra petit fours samt en skulptur i antingen choklad eller socker.

Den andra delen, ”det varma köket”, består av en trerätters middag lagad för 110 personer där gästerna består av medlemmar om allmänheten som köpt biljetter för att få prova på något extra. En del av rätterna kommer också att gå till jurymedlemmar som gör en bedömning både av rätternas kvalitet och tiden på vilken de nått bordet. – I och med att jag kommer att träffa mina lagkamrater och arbeta tillsammans med dem så kommer jag att utvecklas som kock, och det i sin tur kommer naturligtvis också att få genomslag i mitt arbete här på Katrinelund, konstaterar Joel Englund.

Vi tycker som du. Helgen är bäst! Vi har utdelning på helgen när observationen är som högst och folk har mer tid att läsa. Läs mer på www.sdr.se. Välkommen att kontakta Martin Säretun.

4 Marknad

OSMUNDGATAN 2, 703 63 ÖREBRO TEL 019-10 49 40, MOBIL 0703-09 25 58 E-MAIL sdr512@sdr.se


CYAN MAGENTA GUL SVART

Örebro sjunker på företagsklimatrankingen Varje år presenterar svenskt Näringsliv statistik över hur företagsklimatet ser ut i olika län. Rankingen för hur de olika kommunerna placeras är baserad på kommunstatistik och enkätsvar från 31 000 företagare.

UF-företagande skapar entreprenörer Morgondagens entreprenörer är dagens skolungdom. Nu visar forskningsrapporten Effekter av utbildning i entreprenörskap, framtagen av forskningsinstitutet Ratio, att elever som drev UF-företag 1994-96 i högre utsträckning än andra startat egna företag. Det är inte bara det egna företagandet som är vanligare bland elever som deltagit i projektet Ung företagsamhet. De når även oftare chefspositioner, har högre lön och en starkare etablering på arbetsmarknaden. Utbildningskonceptet UF-företagande har nu i dryga 30 år bedrivits på landets gymnasieskolor av Ung Företagsamhet, och i rapporten studeras effekterna. Där kan man klart se att deltagarna i studien hade 12 procent högre årsinkomst än kontrollgruppen, och att 44 procent fler personer satt i chefsposition jämfört med kontrollgruppen. Vidare hade deltagarna i studien drygt 20 procent lägre sannolikhet att vara arbetslösa jämfört med kontrollgruppen. UF-deltagande ökar också sannolikheten att bli egenföretagare med cirka 20 procent

Nytt hotell i Örebro Örebro kommer att få se ett nytt storhotell, med planerad byggstart under den sista delen av 2013. Det nya hotellet kommer att ligga vid Gustavsvik. Vem som kommer att driva hotellet är i nuläget inte helt klart, men ett namn som förekommit tidigt i diskussionerna är norrmannen Petter Stordalen, som står bakom kedjan Choice Hotel. I nuläget är det intressebolaget GIAB som driver projektet framåt, och man uppger att man har byggare, finansiär och operatör, som då skulle vara Stordalen, klara. Man har skrivit ett principavtal med NCC Construction Sverige AB. Senast den 15 oktober kommer det slutgiltiga beslutet om hotellet att tas, och det är inte vilket hotell som helst som kommer byggas. Det blir ett 13 våningars aktivitetshotell, vilket innebär att det kommer att finnas möjligheter till fysiska aktiviteter runt omkring hotellet. Hotellet kommer att innehålla 240 rum samt konferensanläggning.

Det är 18 olika faktorer av olika tyngd som ska bedömas, där den faktor som står för en tredjedel av bedömningen är det sammanfattade omdömet hos företagarna av det rådande företagsklimatet i den aktuella kommunen. Den högst rankade kommunen i Örebro län är Kumla, som klättrar 14 platser, och därmed landar på plats 56 i landet som helhet. Ytterligare en kommun som gör ett ryck uppåt är Lekeberg som klättrar hela 110 platser och därmed landar på plats 92 i landet och tredje plats i länet. Örebro kommun tappar i sin tur 36 platser och ligger nu på plats 6 i länet och plats 158 i landet. – I den här mätningen får vi trots ett visst tapp godkänt, precis som de flesta kommuner i Sverige, men

vårt mål är att vara mycket bättre än så. Vi är redan på gång med ett arbete gällande kommunens service och bemötande av företag och vi hoppas att det ska bidra till att förbättra även företagsklimatet som helhet, menar Lennart Bondeson, ansvarigt kommunalråd för näringsliv och tillväxtfrågor. Ett tillväxtråd har nyligen tillsatts i Örebro kommun, där ett tiotal företagare kontinuerligt ska träffa politiker och tjänstemän för att diskutera frågor bland annat kopplade till företagsklimatet.

Positiv utveckling för Wonderville Reklambyrån Wonderville fortsätter visa positiv tillväxt. För 2012 visar man en nettoomsättning på 26, 5 miljoner kronor jämfört med föregående års 12, 5 miljoner kronor. Man uppvisar även en vinst före skatt på 5, 5 miljoner, vilket är en kraftig ökning jämfört med 2011, då vinsten landade på 1,2 miljoner. Trots att såväl omsättningen och vinsten har stigit har företaget inte ökat på personalsidan - antalet medarbetare är sex fast anställda, resten utgörs av frilansare. Wonderville har lyckats med konsten att hitta rätt team att outsourca delar av deras jobb till. Wondervilles vd Kennet Båth konstaterar att de

Örebro formligen växer så det knakar! I år blir vi 140 000 innevånare och

kunnat dra nytta av en tuffare konjunktur. När tiderna förändras och företag måste hålla i varenda krona vinner mätbar och kostnadseffektiv marknadsföring. – Vår satsning på digital och automatiserad marknadsföring går verkligen som tåget. Vi har även tagit hela kostnaden för vår plattform eManager i vårt resultat, det tycker jag är starkt och lovar gott inför detta året. Första kvartalet har vi fortsatt vår tillväxtresa med en ökning på ytterligare 35 procent, det är skönt att se att hårt arbete och nöjda kunder fortfarande är den formel som skapar tillväxt, avslutar Kennet Båth.

TOTALLY ÖREBRO.se

innan år 2019 ska vi ha passerat 150 000 glada, lyckliga och nyfikna örebroare. Det här ställer också krav på oss som bevakar nöje, krog, kultur, musik, konst, film, mode och… ja, allt det som händer i vår spännande stad. Därför lanserar

Örebro på nätet

vi nu det bästa vi har att ge från oss till dig – nämligen vår sajt Totally Örebro! Örebro läns månadstidning

6 Marknad

SOMMARGUIDE Sommaren 2013


Studentskyltar Studen ntskyltar tskyltar TOBIAS

Nu är vi klara - välkomna in! En helt ny re eception och lobby y, frukostmatsal och 19 nya ny hotellrum stür nu klara. City Hotel Örre ebrro blir det självklara valet fÜr afffärsr f resenär e ren e eller den n privata besÜkarre en som bara vill unna sig en stunds avkoppling.

Ett centralt beläget personligt hotell fÜr din skull!

Välj ut en favoritbild, kom in till oss och välj bland 20 st av våra färdiga G skyltmallar. R Kompletta skyltar A 1 med pinne. T 50x70 cm. T 63 Tål vatten. I Vi lägger S + stort fokus 8 10 jjuunnii på din 5 20111 bild, för 5 $ bästa möjliga tryck. Välkomna till Printeliten! Komplette ra

&$63(5

festen med mjukisar!

BEST WESTERN

City Hotel Ă–rebro Kungsgatan 24, 019-601 42 00 JOGP!DJUZIPUFMPSFCSPTFrXXXDJUZIPUFMPSFCSPTF

$ $OOWÂUPÔMOLJW OOWÂUPÔMOLJW

019-777 19 90 Engelbrektsgatan 32 www.printeliten.se(#"&%"! ("!%"# (#

 (#"%%$ # ($ # (!!$ # ( "&  #

Verktygsbilagan V eerktygsbilagan 32 sid sidor or kvalitet

Välkommen Välkommen och hämta ditt ex, eller har du redan fütt det i brevlüdan. 019-20 68 80, Elementv ägen 7 Örebro Wallin W allin a Elementvägen & Stackefält Stackefält 019-31 10 00, Adofsbergsv Adofsbergsvägen ägen 6 Örebro

TEE333D DE

GH90 I860 I8 9B 9BH H >IB=  Falun I 023-70GH Borlänge I 0243-131 45 ww.printeliten.se( &%$  ("!%"# (#

 

(&$ ( &#$% # ($! # (# #

StĂĽlbyggnader t4UĂŒMTUPNNBSNFENĂŒOHBPMJLBWĂŠHHCFLMĂŠEOBEFSPDIUBLMĂšTOJOHBS t"MMBUZQFSBWQPSUBS EĂšSSBS GĂšOTUFSNN

Ring fÜr snabbt kostnadsfÜrslag pü din byggnad ! Region Närke, västra och sÜdra SÜrmlandsregionen, 073-219 06 45 / 0700-31 32 20

www.temahallen.com


CYAN MAGENTA GUL SVART

Business

Bolån bakom starka bankresultat Under första kvartalet 2013 är bolånemarginalerna fortsatt höga enligt Swedbanks och SEB:s kvartalsrapporter. Bankernas sjunkande kostnader för bolån kombinerat med fortsatt höga boräntor för hushållen ligger bakom de starka bankresultaten det första kvartalet.   – Tillväxten i bankernas bankrörelser ligger framförallt i bolån medan krediter till företag varierar. Därmed står det klart att bolånen just nu står för en stor del av bankernas tillväxt, säger Daniel Liljeberg, chefekonom Villaägarna. Sedan årsskiftet har SEB:s inlåning från allmänheten ökat med 59 miljarder medan utlåningen ökat med 4 miljarder kronor. – Med tanke på att hushållen får extremt låg sparränta på insatta medel blir det en mycket god affär för SEB när inlåningen från allmänheten ökar mer än bolånevolymen, vilket varit fallet för SEB det första kvartalet då inlåningen ökat nästan femton gånger mer än utlåningen, säger Daniel Liljeberg.

Teiljers Glas nominerade till Årets företag Text Jonas Källgren

...I glasbranschen. Familjeägda Teijlers Glas i Örebro nominerades nämligen till Årets Företag i glasbranschen, av bransch- och arbetsgivarorganisationen Glasbranschföreningen (GBF). Trots har ett drygt 100-årigt arv att förvalta, eller kanske tack vare det, blomstrar familjeföretaget Teijlers Glas i Örebro. GBF skriver i sin nominering att Familjen Restadhs, som driver Teijlers Glas, ”stora kunskaper om såväl modern glasteknologi och traditionellt glasmästerihantverk som kreativa konstinramningar och förmågan att kombinera kvalitetsutföranden med en föredömlig marknadsbearbetning är imponerande”. Priser, stipendier och utmärkelser är dock inget ovanligt för Teijlers, som kan ståta med två mästare i varsina yrken; Leif Restadh är diplomerad glasmäs-

8 Marknad

tare och Birgitta Restadh är nyutnämnd mästare i konstinramaryrket. – Det var närmast chockerande och hedrande att bli nominerad bland så många fina företag. Vad har vi gjort nu?! tänkte jag först. Men det är klart, det kanske spelar in att vi firat 100- årsjubileum, att vi är ett gammalt gediget och traditionellt glasmästeri och inramningsföretag som försöker förnya oss. Vårt främsta mål är att ha nöjda kunder som kommer tillbaka för att de har fått de produkter, det hantverk och det bemötande de förväntat sig. På webbadressen www.teijlers.se/om kan man se utdrag ur Teiljers Glas mer än hundraåriga historia, i form av inscannade bilder, brev och kvitton. Till exempel en annons från 1940-talet för ”Kittplogen Clepp” och ett urklipp från oktober 1990 som berättade om att Leif Restadh fått sitt mästarbrev.

Nyckelfonden delar ut miljoner Nyckelfonden delar ut medel till stöd för medicinsk forskning på USÖ och anslag på 5,2 miljoner kronor har nu överlämnats av ordförande för Nyckelfondens sakkunniggrupp professor Olle Ljungqvist till 21 intressanta forskningsprojekt. Nyckelfondens bidrag medverkar till att fortsatt stärka den kliniska forskningen vid USÖ. Resultaten av den kliniska forskningen syftar till att åstadkomma förbättringar inom hälso- och sjukvården och forskningen kommer därmed alltid USÖ:s patienter direkt till nytta. Samarbetet mellan Nyckelfonden och USÖ har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.


Inte bara...

9$/ 

6 6YHULJHVPHVW YHULJHVPHVW Y YDOGDSRUWDU DOGDSRU WDU

9HPYLOOGXVHVRPGLQSROLWLNHU"      

GĂĽ in pĂĽ www.folkpartiet.se/nominera

Spa, hotell, fest, brÜllop, event och konferens. Hos oss njuter ni av skÜna behandlingar, varma bad, bubbelbad, god mat och en skÜn natts sÜmn. Välkommen att besÜka vür hemsida fÜr mer information och vürt utbud.

Sätra Brunn, Sala Tel. 0224-546 00 • info@satrabrunn.se www.satrabrunn.se

Hos oss är samtliga personbilar miljÜfordon Örebro Läns Taxi AB SÜdra Station, 702 24 Örebro Taxibokning: 019-12 43 00 • Web: www.taxiorebro.se

) )|UXWRPYLOODJDUDJHSRUWDUHUEMXGHUYLHQPlQJG |UXWRPYLOODJDUDJHSRUWDUHUEMXGHUYLHQPlQJG R ROLNDSURGXNWHUI|UEnGHYLOODRFKLQGXVWULHOOW OLNDSURGXNWHUI|UEnGHYLOODRFKLQGXVWULHOOW E EUXN9LKDUVSHFLDOLVWNRPSHWHQVQlUGHWJlOOHU UXN9LKDUVSHFLDOLVWNRPSHWHQVQlUGHWJlOOHU J JULQGDXWRPDWLNHUERPPDUSRUWVW\UQLQJPP ULQGDXWRPDWLNHUERPPDUSRUWVW\UQLQJPP 9 9nUDYGHOQLQJI|ULQGXVWULSRUWVHUYLFHKDU nUDYGHOQLQJI|ULQGXVWULSRUWVHUYLFHKDU HUIDUHQKHWDYVDPWOLJDIDEULNDWSnPDUNQDGHQ H UIDUHQKHWDYVDPWOLJDIDEULNDWSnPDUNQDGHQ

Agnetha i Ă–rebro

-15 kg Idag har jag en helt ny livsstil och jag njuter varje dag

   Just nu! 50% rabatt!

*DUDJHSRUWDU *DUDJHSRU WDU ,QGXVWULSRUWDU ,QGXVWULSRU WDU 6 6HUYLFH 0RQWDJH HU YLFH 0RQWDJH Z ZZZJDUDJHSRUWH[SHUWHQVH ZZJDUDJHSRUWH[SHUWHQVH

Är hälsan viktig iktig fÜr fÜr dig? Boka ka en gratis gratis rrüdgivning, üdgivning, hemma mma eller pü v vüran üran klubb! Vi har gym , gruppträning, gruppträning, mtalscoaching, personlig tr änare, samtalscoaching, tränare, ssage, ffÜreläsningar. Üreläsningar. massage,

KOM OM OCH OVTRĂ„NA PROVTRĂ„NA 1 HEL VECK VECKA A

vik tminskning viktminskning TARTA S STARTA IDAG? IDAG?

019- 20 70 019-18 7 Ris Ri Rise ise se andd Shine Shin ine ne – Ditt Ditt personliga gym 019-18 20 70

Vi ďŹ nns mitt i centrum i en fantastisk ďŹ n ljus lokal. Kyrkogatan 3, ingĂĽng frĂĽn Nikolaigatan.

Facebook : RiseAnd Shine

www.xtravaganza.se


CYAN MAGENTA GUL SVART

Business

Atlas Copco slutför förvärvet av Rapid-Torc Text Ulf Hjelting

Atlas Copco har slutfört förvärvet av verksamheten i USA-baserade Rapid-Torc, som utvecklar och marknadsför hydrauliska momentnycklar. Förvärvet breddar därmed Atlas Copcos produktsortiment och ger exponering mot nya kunder.

Rapid-Torc, med kontor i Houston, Texas, och Bryssel, Belgien, har ungefär 30 anställda och hade under 2012 en försäljning motsvarande 75 miljoner kronor. Företaget är specialiserat inom hydrauliska momentnycklar och säljer också bultsträckare och relaterade tillbehör för applikationer med höga moment. Den förvärvade verksamheten kommer att ingå i Atlas Copcos affärsområde Industriteknik. Redan den 12 mars I år meddelade Atlas Copco meddelade företaget att det hade tecknat avtal om att köpa Rapid-Torc. Nu är förvärvet slutfört och ingår som en del av Atlas Copcos affärsområde Industriteknik som erbjuder industriverktyg, monteringssystem, produkter för kvalitetssäkring, mjukvaror och tjänster genom ett globalt nätverk. Affärsområdet bedriver utveckling för hållbar produktivitet för kunder inom fordons- och flygindustrierna, industriell tillverkning och underhåll samt inom fordonsservice. De viktigaste enheterna för produktutveckling och tillverkning ligger i Sverige, Frankrike och Japan.

Motor-Wallin och Stackefält tillsammans Text Ulf Hjelting

Motor-Wallin och Stackefält har nu blivit industrihandeln Wallin & Stackefält. Under 2013 kommer Motor-Wallin att flytta sitt lager till Stackefälts lokaler på Adolfsbergsvägen. Två giganter inom verktyg och reservdelar för fordon och verkstäder har nu blivet ett. Motor-Wallin och Stackefält har mer än 130 år av samlad erfarenhet från branschen och under året kommer MotorWallin att succesivt flytta från sina lokaler vid Elementvägen till Stackefälts lokaler vid Adolfsbergsvägen. Det nya namnet på företaget blir industrihandeln Wallin & Stackefält. – Vi började diskutera en sammanslagning av företagen förra året och efter det gick det fort. I slutet av 2012 handlade det bara om ren formalia, säger Andreas Kangro vd för Motor-Wallin och för den nya sammanslagningen. Andreas har ett förflutet från Würth och kom till Motor-Wallin 2008. Han har även en utbildning som marknadsekonom. Sammanslagningen av företagen innebär nu att Örebroregionen får en stark lokal 10 Marknad

aktör, men kunderna kommer självfallet att känna igen sig. – Vi kommer givetvis att behålla både andan och sättet vi arbetar på, försäkrar Andreas. Rent geografiskt är det Örebroregionen som Wallin & Stackefält har som spridningsområde, men utbudet av verktyg och reservdelar kommer också att finnas tillgänglig via deras webbshop. – Just nu letar vi drivna entreprenörer för vårt nya fordonskoncept som jag hoppas våra kunder kommer att uppskatta, avslutar Andreas Kangro.

Är det nu? Vår. VÅR! Väntade vänner hem igår och städade till lite i huset, gick ut med kompostpåsen och... blev kvar ute. Klockan var kvart i sex, det var skönt ute och en solglimt. Hmm det är lite grusigt på trottoaren utanför, bäst att jag sopar lite. Nu kanske jag bara ska stå här och snusa lite i solskenet tills de kommer. Så skön känsla när värmen och ljuset kommer tillbaka. Skulle inte vilja vara utan kontrasten mellan mörkret och ljuset, kylan och värmen! Precis som snödropparna och allt annat som kikar fram nu – växer en hel del planer och tankar fram och en förväntan om att det kanske är nu saker och ting ska börja och ta skruv. Allt ifrån privata önskningar och planer, till husprojekt och affärsidéer. Den sidan av mig som är obotlig optimist ser på våren att allt är möjligt och att det finns oceaner av tid innan ljusperioden tar slut. Risken är uppenbar att jag gapar över för mycket, och vad gör det? Optimismen har nämligen en syster: förmågan att inte dras ned för mycket av besvikelse kring ‘världsliga saker’ som Karlsson på taket säger. So what om förrådet inte får nya plintar under sig? Eller om den globala affärsidén med enorm potential inte blir av. Det är världsliga saker som kan hända eller inte hända. Jag står inte och faller med dem. Den andra sidan av myntet är att det alltid är värt att testa och visa uthållighet när det är motigt, att använda optimismen och säga: ’Jo det går visst’ till dess motsatsen är bevisad! Så i år ska jag göra nya saker, testa nya marker, exploatera affärsidéer, utveckla befintliga sidor i jobbet och skaffa mig några nya strängar på lyran. Vad ska du göra? Privat, relationsmässigt, affärsmässigt, i ditt hem? Vilka processer i ditt företag eller på ditt jobb kan du förädla och renodla? Hur kan effektivisering eller smarta arbetssätt med hjälp av IT eller klokare projektstyrning göra saker och ting möjliga? Vart bär vårens energi dig? För jag tror det är nu det är dags – det tror jag varje vår!

Henrik Kugelberg, Projektledare, webbstrateg och professionell optimist Knowit Mälardalen AB


with

CLARION loves WEEKENDS AFTER WORK Fredagar kl 15.30 – hela kvällen HAPPY BUBBLE Fredagar kl 15.30 –17.00 BRUNCH Lördagar 11.30 –15.00 Boka bord på 019-670 67 07 www.clarionorebro.se

CROSSBUSS, MOBILT KONTOR ELLER SÄNGPLATS I BILEN?

Allt inom kommunikation och mobilelektronik

BONDEGATAN 11, 702 25 ÖREBRO 019-60 90 690 • www.newcom.se

VAD SÖKER DU? KONTAKTA OSS SÅ SKRÄDDARSYR VI ETT FÖRSLAG HELT ENLIGT DINA ÖNSKEMÅL

Tel. 019-21 70 78 mats@bistamekan.se www.bistamekan.se


CYAN MAGENTA GUL SVART

Totally Örebro

Totally Örebro – Örebro på nätet

Text Jonas Källgren Foto Ulf Hjelting

I dagarna har det varit premiär för HKM:s senaste satsning: Totally Örebro. En webbsajt där vi samlar allt det bästa materialet från våra tre månadstidningar och våra olika specialproduktioner. Här kan du hitta djuplodande affärstexter från Marknad parallellt med intervjuer och recensioner från Nollnitton och Handelsstaden. Allt i en lättnavigerad och användarvänlig form. Bättre sent än aldrig kan man tycka, och det är kanske tack vare det som en genomtänkt webbsatsning nu ser dagens ljus. – Vi är en relativt stor aktör i regionen – men uppdelad på flera olika produkter, berättar HKM:s vd Stefan Hallenius. Det har länge stått klart för oss att vi behöver förstärka vår närvaro på webben, men frågan har varit hur vi kan göra det och samtidigt hitta en lönsamhet för satsningen. Lösningen blev att sammanföra alla våra Örebrotidningar under samma paraply: Totally Örebro. Ett ganska logiskt steg i och med att vi de senaste åren har byggt liknande lösningar och webbsajter för våra produkter i Stockholm och Dublin. Tanken med Totally Örebro är att den ska vara ett fristående komplement till HKM:s tidningsportfölj. Mycket av innehållet i tidningarna kommer att publiceras även på webbplatsen – men utöver det kommer det även att produceras en hel del webbspecifikt innehåll. Vi låter Martin Henningsson, ansvarig webbredaktör, berätta mer. 12 Marknad

Vad kan besökarna vänta sig av TÖ? – En allsidig och levande webbplats med ett aktuellt innehåll som rör Örbro på ett eller annat sätt. Det kommer att finnas något för alla. Totally Örebro kommer helt enkelt att fungera som en guide för såväl örebroare som besökare utifrån. Hur lång har processen med att bygga sajten varit? – Jag kom med i processen någon gång runt jul. Men sidan är en vidareutveckling av HKM:s två andra webbsidor – Totally Stockholm och Totally Dublin – så utvecklingsarbetet går betydligt längre tillbaka i tiden än så. En stor del av arbetet med Totally Örebro har handlat om att implementera nya funktioner som inte fanns på nyss nämnda webbplatser – och givetvis också att anpassa form och innehåll för att kunna erbjuda en så bra sida som möjligt. Vad är syftet och målet med Totally Örebro? – Som medieföretag är det mer eller mindre nödvändigt med en fungerande representation på nätet. Med Totally Örebro blir vi mer dynamiska och når dessutom fler och förhoppningsvis också nya läsare. Vi fyller helt enkelt igen en lucka i vårt eget utbud och blir samtidigt ett spännande inslag att räkna med i Örebros digitala medielandskap. Målet är att Totally Örebro ska vara en självklar plats att besöka för den som vill få reda på vad som händer i Örebro.


ÅR UT OCH ÅR IN Låt oss förlänga livslängden på dina Fjällräven-G-1000 plagg. Lämna dem hos oss så vaxar vi dem för endast 200:VÅRDA DITT FJÄLLRÄVEN G-1000-PLAGG Miljövänlig vaximpregnering för kläder i G-1000-väv. Ger en vattenavstötande och slittålig yta. Tillverkad av paraffi n och bivax.

VANDR ARENS FAVORIT

Fjällräven Vidda Pro åter i lager. A. Vaxa knä och bak på dina byxor med dubbla lager vax för att skapa ett bättre skydd på de mesta utsatta delarna.

B. För att undvika att bli blöt vid vandring i högt gräs så vaxa dina byxor från knäna och nedåt.

C. Vaxa din g-1000 jacka på framsida, på axlar och luva men lämna baksidan av jackan ovaxad. På så sätt släpper du igenom den värme och fukt som ofta bildas där du bär ryggsäcken. Ett dubbelt lager vax på den

Naturkompaniet | Stortorget 12 | 702 11 | Örebro Tel: 019-186390 Öppettider, Mån-Fre: 10.00-18.00 | Lör: 10.00-15.00 | Sön: Stängt

D. Ett dubbelt lager vax på den förlängda baksidan av jackan ger ett bra skydd när du sitter på en våt yta.


14 Marknad


Niclaes Wijk – vd på Sport Design Sweden Text Jonas Källgren Foto richardstrom.com

Örebrosonen Niclaes Wijk har varit entreprenör hela sitt liv. Som barn så lekte han affär, och på somrarna gick han omkring och plockade musslor på stranden vid västkusten där familjen brukade semestra. Musslor som han sedan sålde till grannarna. En entreprenörsanda som kanske inte är så överraskande i skenet av att pappa Claes Wijk grundade (och sålde, 2012 till Midroc-koncernen) företaget Browik. Idag är Niclaes vd och en av grundana av Sport Design Sweden, vars affärsidé lite slarvigt kan sammanfattas med att erbjuda väldesignad merchandise, som ger både marknadsföring och intäkter åt kunderna. Oftast är motivet på plagget relaterat till orten, eventet eller klubben där det säljs. Utan att överdriva kan vi säga att företaget har varit en riktig framgångssaga. Vi träffade Niclaes på Sport Design

Swedens kontor bredvid Katarinahissen i Stockholm för att få veta mer. Hur började allt? – Med att jag började som biträde på sportbutiken i Ramundberget, där jag hade varit med familjen flera gånger under min uppväxt. Efter ett år fick jag ta över som ansvarig för butiken. Det var samtidigt som carvingskidorna slog igenom, och jag dubblade snabbt butikens omsättning. Det var en spännande tid, 1995-2001. Carving var ett nytt sätt att åka skidor, och många gick tillbaka från snowboard till skidor. Under den här tiden fick Niclaes Wijk en mentor i affärsmannen Göran Flacké, som ägde Ramundbergets skidanläggning. Flacké var en affärsman och tidigare styrelseledamot i Götabanken, men hade 1993 lämnat bank-

världen och köpt Ramundbergets skidanläggning. Göran Flacké såg sig själv i Niclaes, sa han, och lät honom driva sportbutiken som en egen oberoende enhet. Det enda han brydde sig om var huruvida butiken levde upp till de resultat de hade kommit överens om. – Han sa även ”Niclaes, fokusera på merchandise. Fokusera på att ta fram en Ramundbergetkollektion. Kan vi sälja 500 tröjor som det står Ramundberget på så har vi skaffat oss 500 ambassadörer för Ramundberget. Köper man tröjan så gillar man oss och promotar oss”. Och jag såg det där och kände att det var ju självklart, men jag visste inte riktigt var jag skulle vända mig för att få fram de här produkterna. För att göra honom nöjd så ringde jag till tryckeriet i Östersund och beställde lite t-shirts, pikétröjor, och

några mössor. Det sjuka var att det sålde så himla bra. Det var inte alls snyggt men sålde mycket bättre än de fina märkena. 2001 började Niclaes plugga på IHM Business School. Både han och Göran Flacké kände att det behövdes för att de skulle kunna ta nästa steg i sitt samarbete. Under tiden bestämde sig Flacké för att köpa en ny skidanläggning, som han ville att Niclaes skulle vara driftansvarig för. – Vi skulle ha vårt första möte om affären i Stockholm. Han skulle bo på Hotell Plaza och vi skulle ses på Stureplan. Men på vägen så omkom han i en bilolycka. Jag stod där på Stureplan och väntade men han dök aldrig upp. Det måste ha varit väldigt tungt. – Ja, det var det. Vi stod varandra väldigt nära. Forts. 16

»

Nummer 5 2013 15


CYAN MAGENTA GUL SVART

» Vad hände sen?

– Jag drog åt ett annat håll och började med detail, med att representera två skovarumärken. En vän till mig hade agenturerna för Gant och Catwalk. Och jag började hjälpa till, jag tog halva Sverige och sålde skor till skohandlare. Jag gjorde det här i några år, lärde mig hur det är att sälja in till butik. Det var koncentrerat till två säljperioder om året då jag jobbade hårt och medan resten av året var lugnare. Så jag höll kontakten med fjällvärlden, gick mycket på fotboll och hockey, och åkte skidor. Hur kom du tillbaka in på merchandisespåret? – 2004 var jag nere på fotbolls-EM i Portugal. Och då fick jag en idé om att sälja lite Sverigetröjor där nere, för att finansiera resan. Så jag printade 600 tshirts i Portugal och sålde t-shirtarna på campingplatsen där svenskarna bodde. Sen blev det VM 2006 och då hade jag fått kontakt med Camp Sweden, jag skulle ta fram Sverigeprodukter som skulle säljas i en bar där på campingen. Men jag behövde hjälp med designen, och då fick jag kontakt med en kille som hette Johan Skogh, som hade gjort broschyrer till Ramundberget tidigare. Jag hade träffat honom åtta år tidigare och nu drev han ett företag tillsammans med en annan kille, han designade och producerade supporterprylar åt bland annat Hammarby. Så jag ringde upp honom och berättade om supportershoppen. Sen åkte jag ner på möte och då hängde det tröjor för Bajen, Djurgården, Vemdalen och Åre på väggarna. Han hade precis börjat leverera till fjällvärlden då, och jag tänkte ”det här var precis det jag sökte när jag drev butiken i Ramundberget”. Niclaes och Johan kom så bra överens att Johan föreslog att de skulle börja arbeta tillsammans, i det företag som Johan drev med en kille från Dalarna. Så på hösten, när Niclaes hade kommit hem från VM i Tyskland och hade gjort sin införsäljning av skor satte de igång. Efter två år, 2009, köpte de ut den tredje delägaren. – Jag kommer så väl ihåg när Göran sa ”fokusera på merchandise”. Och nu åker jag och våra projektledare runt till skidorter över hela världen, har möten med de största sportbutikerna, och alla lyssnar på oss när vi säger till dem, ”fokusera på merchandise”. Precis det som Göran sa till mig. Ni har växt i raketfart, har jag förstått. – Affärsidén är väldigt enkel, men det är inte så många som har gjort den – vi är nästan ensamma i världen om att arbeta på det här sättet. Vi fick in de flesta skidorterna i Sverige väldigt snabbt och fick även in sex-sju orter i Norge. Sedan gick vi in Aplvärlden och idag har vi även kunder i Colorado och i Australien. Samma koncept har vi

16 Marknad

även utvecklat mot ett 50 tal sommarorter också, och vi siktar på en omsättning på 40 miljoner i år. Vi har växt med egna medel hela vägen. Jag sköter businessen och Johan är ansvarig för designen. Det är därför det funkar så bra, vi sköter om våra delar. Innan Sport Design Sweden närmar sig en ny plats så gör de research. Det gäller att hitta rätt butiker, att finnas i de exklusiva butikerna där deras kläder hamnar bredvid alla de ledande varumärkena. Den butik som säljer Sport Design Swedens produkter på Utö var tveksamma när Sport Design Sweden lade fram idén. Men efter tre år är företaget nu Utöbutikens största leverantör. Och på Ljusterö har det gått minst lika bra. Där fanns det dock ingen passande butik, så lösningen blev en annan. – Ljusterö har 30 000 sommarboende, så vi åkte dit och hittade en restaurang med bra flöde. Vi presenterade idén, och våra produkter fick ett hörn i restaurangen. Ägaren till restaurangen drev även en pizzeria i lokalen bredvid. Året efter sålde han pizzaugnarna och byggde om pizzerian till butik. Idag är det en framgångsrik klädbutik där våra produkter har blandats upp med andra varumärken.

Vad är hemligheten? – Vi har inget eget brand. Kläderna brandas med respektive butiks namn, det blir som butikens eget varumärke. De gör att butikerna upplever det som sin egen kollektion för orten – därför lägger de kläderna på bästa plats och i de bästa skyltfönstren. Det handlar hela tiden om att hitta rätt entreprenörer, som gillar vår idé och våra produkter. Vi säljer plaggen till butikerna, sen får de sätta vilka priser de vill. Det är plagg man kan tjäna pengar på, men man måste vara prestigelös och tycka att det är kul. Ni går bra i Alperna har jag förstått. – 2008 sa vi ”vi testar Alperna”. Där var Johan drivande – jag sa ”vi har ju en så bra marknad här hemma att ta hand om”. Men vi fick ett möte med en av de bästa butikerna i St. Anton, och jag presenterade hur vi jobbade. Butiksinnehavaren sa ”luvtröjor är för barn, jag kan inte sälja det till vuxna” och då svarade jag ”i St. Anton är det många svenskar, och jag vet hur myck-

et vi säljer till svenskar i de svenska skidorterna”. Så hon testade 400 luvtröjor. Hon fick leveransen i december 2008. I början av januari 2009 ringde hon och sa ”det är helt sjukt Niclaes, jag har inte en enda tröja kvar”. – En vecka senare ringde de från en närliggande skidort, Serfaus, och frågade om vi kunde göra luvtröjor till dem att sälja och även till deras personal. ”Vi är 150 som arbetar i skiduthyrningen.” Och då förstod jag hur stort Alperna var. Det finns otroligt många ställen som man inte känner till som svensk. Det är en enorm marknad, idag kan man hitta våra produkter på närmare 90 orter i Alperna. Vad tror du är den största anledningen till ert genombrott? – Det fanns ingen som jobbade på det här sättet. Visst, det fanns en tröja det stod ”St. Anton” på, men det vi gör är att vi försöker lyfta plaggen till en nivå som är i klass med Polo- Ralph Lauren, Peak Performance och så vidare. De ska kunna ta plats i de exklusiva skidbutikerna utan att skämmas. Och butikerna behöver aldrig rea ut kläderna, de blir aldrig omoderna eftersom trycket är kopplat till skidorten. Vi arbetar med de bästa sportshopparna

där nere, för de fattar business. De fattar idén. Att arbeta på det här sättet, med kläder som marknadsför både butikerna de säljs i och platserna de finns på, gör att relationen mellan köpare och säljare blir väldigt annorlunda jämfört med mer traditionell klädkonfektion. Framtagandet av kläderna blir som ett gemensamt projekt mellan Sport Design Sweden och butikerna som ska sälja resultatet. Inte konstigt, eftersom resultatet blir en kollektion som märks med butikens eget namn. Designen görs i Sverige, men produktionen ligger huvudsakligen i Kina. Ni har i stort sett all produktion förlagd till Kina. Hur funkar det? – När vi började så producerade vi i Portugal. Men när vi köpte ut den tredje delägaren och jag blev vd så såg jag över kostnaderna och upptäckte att vi kom upp i så stora volymer att vi kunde lägga produktionen i Asien istället. Jag träffade 20 olika kinesiska

representanter på en mässa och kände efter hur personkemin var. Den person som det klaffade bäst med var den jag ville jobba med. Hon fick sy upp ett prov på ett av våra plagg och räkna på vad det skulle kosta att sy upp det i Kina och det visade sig att det var lägre än halva kostnaden mot Portugal. När det sen visade sig att vi kunde byta brodyr och labels hur mycket vi ville, så länge vi sydde upp själva grundplaggen i stora upplagor, så var det självklart att byta. För ett år sedan så började hon arbeta bara för oss, och driver nu ett produktionskontor åt oss i Kina. När Sport Design Sweden först började göra affärer med Kina fick de ofta kommentarer som ”hur vågar ni?”. Men Niclaes säger att han alltid har litat på folk och det inte svårare att handla från Kina än att handla från lokala leverantörer. Har Kina utvecklats mycket under de här åren? – Under de fem senaste åren har det varit en enorm utveckling. Jag var där för två veckor sedan och man ser inte en cykel längre. Tidigare var det cyklar överallt – nu är det bilar överallt. Åker man till Kina nu så det är det H&M, Zara och alla andra varumärken. Det ser ut som i stort sett vilken stad som helst i hela världen. Det är så globaliserat numera. Jag kan jobba på kontoret i Stockholm till 17, åka till Arlanda, flyga till Kina klockan 19 och vara framme nästa morgon. Det är ingen skillnad mot att köra till Göteborg i snöstorm, det tar också åtta timmar. Världen har blivit liten. – Ja. När jag har ett möte i svenska fjällen så flyger jag till Östersund och tar en hyrbil till någon skidort. Med flyg till Munchen och hyrbil så tar det inte mer än två timmar extra, och då är jag i St. Anton, där jag har 25 skidorter inom en timmas radie. Så rent logistikmässigt är det otroligt effektivt att jobba i Alperna. Vi hinner med 34 möten per person om dagen när vi är i Alperna. Åker vi ner tre säljare så kan vi klara av 50 orter på en vecka. Sport Design Sweden vill vara ett litet företag som arbetar på en global marknad. De har plockat fram en produkt som de känner funkar och har ambitionen att vara bäst på den. Niclaes drar flera exempel på hur de helt enkelt har tänkt ut var deras produkter skulle passa, och sen lyckats sälja in idén. Det kan vara på de mest otippade ställen. Kebnekaise till exempel. – Nu säljer vi tusentals t-shirts om året på Kebnekaise, i en liten turiststation! För att inte tala om att de nu säljer sina produkter på ett vandrarhem på det otillgängliga turistmålet Väderöarna – och på Ski Dubai, som Niclaes fick upp ögonen för när familjen var Forts. 18 » på semester i emiratet.


Nummer 5 2013 17


» – Ski Dubai har en miljon besökare per

år – en inomhusbacke i öknen är en så sjuk grej att nästan alla som åker till Dubai besöker den. Jag fick ett visitkort från shoppen och nu säljer de 3 000-4 000 av våra plagg per år. Ni når verkligen ut i många olika sammanhang. – Ja, när jag går till dagis på morgonen så ser jag kids som springer runt med våra mössor på sig. Och när jag är ute i skärgården kan jag se börs-vd:ar som går omkring med våra pikétröjor. Och sen kan man se tidningsbilder på fotbollssupportrar som också har våra kläder på sig! Våra plagg är livsstilsprodukter som man gillar att bära därför att man har hjärtat på en plats eller känner för ett lag. Det var det här som Göran såg framför sig och ville få mig att förstå. Svenska konfektionsföretag verkar ha lyckats bra på senare tid. Stämmer det? – Det stämmer, när vi kommer ner till de stora sportvaruhusen i alpvärlden

18 Marknad

så finns Haglöfs, Hestra, Peak Performance och flera andra svenska varumärken där. Jag skulle vilja säga att cirka 50 procent av varorna kommer från Skandinavien. Vi är starka på detail i Sverige – kolla bara på Röhnisch från Örebro. Vi har ett försprång. Så när vi kommer in och säger ”hello, we are from Sport Design Sweden” så blir de genast intresserade. Och butikerna tycker att det är kul att det kommer ner svenskar hela vägen från Sverige för att göra affärer med dem. Hur går det på sportsidan? – Vi arbetar med ett antal klubbar i Elitserien och Allsvenskan, 15-20 stycken. Vi ser en enorm potential inom internationell sport och vi har en ny medarbetare som bara jobbar med internationella klubbar. Vi har haft bra möten med bland andra Millwall, West Ham och Atletico Madrid. Just nu är han i Österrike och träffar Vienna Capitals, Austria Wien och Klagenfurt. Det är en enorm potential, det finns hur många klubbar som

helst att bearbeta. Vi planerar för att ha en kapacitet som klarar av 20 nya klubbar till säsongen 2014-2015. På eventsidan så arbetar vi i nuläget med bland annat Stockholm Marathon gruppen, som bland annat arrangerar Tjejmilen, och Vårruset. Vi har även fått en storkund i Ironman Europe. De gör 18 tävlingar i Europa i sommar och vi gör en kollektion per tävling.

som redan har kontakt med företag. Så vi säljer specialdesignade kläder till profilklädesföretag. Jag ser en enorm marknad i detta, alla blir mer och mer medvetna och vill höja kvaliteten på sina profilprodukter. Jag tror att det här bolaget har en större potential på sikt än Sport Design Sweden. Framför allt om vi går ut på en internationell marknad.

Ni har även startat upp företaget The Brand Station, vad är det? – Vi startade det i januari i år. Det grundar sig i att vi får fler och fler vanliga företag som ringer till oss och efterfrågar tröjor. Företagen vill höja kvalitén och nivån på sina plagg, och då får vi fler och fler förfrågningar. Jag har kollat profilmarknaden och sett att vi kan göra mycket större brodyrer och dessutom erbjuda fler valmöjligheter – till ett lägre totalpris om vi gör plaggen på våra fabriker i Kina. Det enda som talar emot oss är leveranstiden. Men vi bearbetar inte företag direkt utan jobbar mot profilföretag

Jag antar att du arbetar jämt. Hur kopplar du av? – Som entreprenör är mitt liv mitt jobb. Jag älskar att vara på fjället, på havet, och att gå på fotboll. Och att få göra affärer på de platser man brinner för gör att man orkar mer och får ny energi hela tiden. Sedan har vi idag tolv medarbetare som hjälper till och också brinner för vår produkt. Det är en livsstil. Jag är nyfiken, och det tror jag är en extremt viktig egenskap som entreprenör. Jag vill vidare, jag undrar hela tiden vad som är bakom nästa hörn.


TOTALLY ÖREBRO.se Örebro på nätet

Örebro läns månadstidning

SOMMARGUIDE Sommaren 2013


cmyk

Finansiering

Fakturino Text Peter Steen-Christensen

En marknadsplats på internet där ett flertal anslutna finansbolag konkurrerar om kunderna. Fakturino är den naturliga följden av den snåriga factoringmarknadens tillväxt kombinerat med framgången hos prisjämförelsesajter. Erik Olofsson, tidigare managementkonsult hos Bain & Company, och Fredrik Jung Abbou, som tidigare ligger bakom privatlånetjänsten Lendo, drog igång verksamheten sommaren 2012 och de har redan inlett en internationell expansion. Det fungerar som så att man som företagare kan lägga upp sin ansökan hos Fakturino som sedan deras partners, finansbolag och banker, lämnar bud på. Meningen är att man som kund ska kunna få en så fördelaktig deal som möjligt plus att man ska slippa den tidskrävande processen det annars skulle vara att sondera marknaden själv. Detta samtidigt som det ska fungera som ett billigt och smidigt sätt för finansbolagen att attrahera nya kunder. Erik, ni startade Fakturino ganska nyligen, vad var det ni såg som fick er att satsa på marknadsplatskonceptet? – Vi såg såklart att prisjämförelsesajter och tjänster har blivit väldigt populära. Det började med Pricerunner där man jämför homogena saker, som exempelvis en kamera. Detta utvecklades och det kom först fler sajter inriktade på konsumenter och sen kom även Lendo, som är en tjänst för privatlån. Jag och Fredrik, som startade Lendo, kände att nästa våg var att göra det som andra gjort tidigare för konsumenter, fast för företag. Vi har någon slags tro på att det som konsumenterna gillar, är också något som små och medelstora företag kommer att ha nytta av. – Någonstans där tog vi beslutet. Ungefär för två år sedan hörde vi talas om ett amerikanskt företag, The Receivables Exchange, som har skapat en börs där företag kan sälja sina kundfordringar, och investerare och fonder kan investera i dem. Vi såg det i en topp-tio lista på nya idéer i Wall Street Journal och funderade på ifall man kunde göra det här på något sätt i Norden. Det vi ville göra var att få in kunder till banker och finansbolag genom att konkurrensutsätta dem. Vår tanke var att det kommer att bli så mycket lättare att få in kunder än vad bankerna och finansbolagen själva har. 20 Marknad

– Vi kände snart att de var intresserade, framförallt de banker och finansbolag som inte hade de största marknadsandelarna idag, de som kände att de hade ett bra erbjudande, men inte hade fått genomslag än på grund av diverse anledningar. Det finns ju många banker som är duktiga och har ett bra erbjudande men som nyligen börjat på noll för att bygga sin kundbas. Vi började utveckla den här tjänsten tillsammans med dessa partners och vi frågade dem en massa saker som ”vad vill ni ha för typ av kunder?”, ”vad behöver ni veta?”, ”hur offererar ni?” och så vidare. Vi kunde ta hänsyn till de variablerna och sedan presentera det på ett bra sätt för kunderna. Man vill få ihop det så det blir greppbart för en företagare som inte gör det här dagligen. Hur ser er egen konkurrenssituation ut, ni kallar er ”Sveriges största marknadsplats”, finns det redan andra aktörer som jobbar på samma sätt? – Det finns Qvido, som lanserades ungefär samtidigt som oss, men sedan har jag ryktesvägen hört att andra ska starta något liknande. Vad är nyckeln till er framgång. Är det inte risk ifall ni är mycket framgångsrika att flera kopierar ert koncept? – Jag tror så här, om man startar något nytt ska man vara både glad och ledsen om man blir kopierad. Blir man inte det så är man antingen ett geni eller så vet alla andra något man själv inte vet. Så konkurrens är välkommet på det sättet. Det är som ett ”acid test” på att det kanske finns något att hämta här. Annars är idén kanske tio procent och genomförandet resten. Vi är en slags mäklare, återförsäljare i en marknad där det aldrig funnits tidigare. Vi bygger upp rutiner, IT och hur man ska säkra att det är finansiellt hållbart. Jag tror att det är väldigt viktigt att bygga upp kunskap, ligga nära både kunder och banker och förstå vad de båda behöver. – Sedan måste man ta hand om kunskapen på ett så bra sätt som möjligt. Slutmålet är att vara en billig kanal för bankerna, och en serviceinriktad kanal för företagarna. Om man tänker på lång sikt, fem till tio år. De som skaffar flest kunder och har de lägsta priserna är de som står kvar. Det handlar om arbete och mer arbete. Jag tror absolut det finns plats för ett par spelare. Möjligtvis tre. Om man tittar på

den engelska marknaden som är störst, där har det funnits mäklare av den här typen en längre period. Där finns ett par stora och många små. Vilka aktörer har ni knutit an till er som partners, och önskar ni fler? – Vi har Ikanobanken, Payex, Marginalen Bank, Bibby Financial och så har vi några mindre, totalt sju stycken. Antalet räcker, har man över sex partners får man en ordentlig prispress och det är egentligen det vi är ute efter. Vi kommer absolut ta in några fler, men det kan dröja ett halvår eller ett år innan dess. Vi har också fått en del förfrågningar vi tackat nej till. Det är en lång process att bli partner hos oss. De vi samarbetar med har vi fört dialog med i över ett och ett halvt år. Dessutom är det här en bransch där det är relativt enkelt att sparka igång ett fakturaköpsbolag, och vi samarbetar gärna med bolag som har bra track record. Någonstans ska också dessa partners samsas på vår plattform. Ge mig lite överblick på hur stor marknaden för fakturabelåning och fakturaköp är? – Jag tror att kanske tio procent av företagen i Sverige använder någon slags factoring. Men tittar man på underliggande volym så är det ungefär 300 miljarder per år för fakturabelåning och fakturaköp. Varför tror du factoring-tjänsternas popularitet ökar? – Det är några underliggande drivkrafter, plus ett par saker på toppen. En underliggande faktor är att folk får mer kännedom om produkten. Alla förstår ett traditionellt lån, men nu börjar de förstå fakturaköp. Att de känner till andra företag som använder sig av det och att det pratas om det genererar såklart ytterligare tillväxt. Det är en bransch som förknippades med att vara ”nära konkurs” för 1520 år sedan, nu handlar det mer om cash management. Man kanske inte ska ligga med stora lån ifall man kan lösa det på det här sättet. Det blir mer och mer en standardprodukt, banker skulle inte röra det för 20 år sedan, men nu har alla banker någon slags fakturalösning. Och de senaste åren, med Basel III, har ju bankerna blivit mer restriktiva med sin vanliga utlåning. Är det svårare att få kapital på ett sätt letar folk naturligtvis efter andra sätt. Det gav marknaden en

skjuts 2010 och 2011. Dessutom är det en produkt som går bra i både bra och dåliga konjunkturer. Jag läste att ni menar att ifall marknaden är fungerande, transparant och enkel så finns det inte plats till er. – Så är det någonstans. Man kan ju se på exemplet med prisjämförelsesajterna – om samma varor alltid kostade samma pris så fanns det inte någon användning för dem. Det är likadant med Lendo – om alla utvärderade risk på samma sätt, och att det inte kostade någon tid så skulle de inte existera. Det som gör att vår marknad är imperfekt är fundamentalt att bankerna och finansbolagen värderar risk olika. De har alla olika riskaptit. Det kan vara att ett finansbolag har en erfarenhet från en viss bransch eller liknande som


cmyk

spelar in. Det är också svårt att hitta listpriser. Och det är svårt att på ett enkelt sätt få offerter från finansbolagen, man måste uppge mycket information. Det gör att finansbolagen känner att de kanske inte måste anstränga sig, men hos oss vet de att de konkurrerar med ett gäng andra och måste erbjuda något riktigt bra för att vinna kunden. Hur ser marknaden för fakturabelåning ut i Sverige ifall man jämför med andra länder? – Jag tror att vi ligger någonstans i mitten. Storbritannien ligger före och Tyskland ligger efter, det vet jag. I Norge, som vi för övrigt precis har lanserat i, där känns det som en marknad där det är mindre känt. Men det växer betydligt snabbare. I USA är det

inte jättevanligt, jag vet inte ifall de har några andra sätt att lösa det på. Men vi tittar även utanför Europa, på marknader där det verkligen boomar, som exempelvis Sydamerika. Här hemma tror jag det har växt med sju procent per år. För att vara Sverige är det bra siffror för en marknad. Hur ser du på en eventuell långvarig lågkonjunktur, hur kommer det att påverka finansieringsmöjligheter och, mer specifikt, era möjligheter och framtidsutsikter? – Den totala mängden kan gå ner något, men kanske tar de här tjänsterna en större marknadsandel från bankerna. Det kan vara svårt att säga exakt. I inkassobranschen, när det gäller förfallna fakturor, brukar de prata om att i lågkonjunktur förfaller fler

fakturor men samtidigt går deras rate att samla in dem ner. Om du som har god kunskap om marknaden ser lite i kristallkulan, vilka nya sorters finansieringsvägar kan komma att växa och bli mer populära i framtiden? – Det finns leasing till exempel. Att man leasar maskiner eller bilar är ju också en finansieringsform. Men vad man vill åt, är något man kan standardisera till någon grad. Lån är en enkel produkt - återbetalning och ränta ska vara det här och det här. Så finns det andra saker där vid första anblicken varje företagssituation är unik och det krävs mer handpåläggning och research. Saker där utbudet är skralt idag. Som order eller kontraktsfinansiering – till exempel om jag har tecknat avtal

med en kund och kunden har ett abonnemang hos mig där han betalar 100 kr i månaden. Då vet jag att kunden kommer betala 1 200 på ett år till mig. Men factoring fungerar bara när det är en utställd faktura. Du kan inte få förskott på dina 1 200 kronor. Vad man då skulle kunna finansiera är inte en faktura utan ett kontrakt. – Anledningen att det inte finns är att det är lite snårigare legalt. Men jag tror det finns ett behov för kontraktsfinansiering och orderfinansiering. Om jag exempelvis är vinimportör och har fått en order från Systembolaget. Jag ska leverera om 90 dagar och jag behöver betala producenter i Italien som vill ha pengar idag. Då borde min order vara värd något. Kan jag få pengar idag?

Nummer 5 2013 21


Finansiering

Factoring Michael Forsman. Text Peter Steen-Christensen

Man kan säga att det brukade vara enklare, vid behov av kapital så gick man med mössan i hand till banken. Det fanns inget alternativ. Men man kan också säga att det brukade vara svårare – inget alternativ innebar samtidigt sämre flexibilitet och svårare att få in nytt kapital. Ifall man inte vill vända sig till externa investerare och har användning för mer kapital i sin rörelse har factoring de senaste tio åren seglat upp som friskt alternativ till den traditionella vägen – att gå genom banken för att få ett vanligt lån. Samlingsnamnet factoring innefattar fakturabelåning och fakturaköp (med och utan regress, det vill säga vem som står med kreditrisken) och fördelarna kan vara flera. Bland annat är fakturabelåning ett verktyg som snabbt och smidigt skaffar dig ökad flexibilitet då det vanliga problemet med dålig likviditet smidigt förändras då du kan få in kanske 90 procent av dina utestående fakturor inom några dagar efter att de har ställts ut. Andra fördelar är självklart att det kan vara svårt för mindre företag att beviljas banklån vid lågkonjunktur, plus att man slipper arbetsbörda med reskontran och att eventuella kundförluster ofta minskar då factoringbolagen driver en hårdare kravverksamhet och dessutom är bättre på att kräva dröjsmålsränta av kunderna. 22 Marknad

Historiskt sätt är factoring, så som vi känner det idag, något som växte fram i det brittiska handelssystemet under 1400-talet för att sedan följa med pilgrimer till USA under 1620talet. Men dess ursprung kan spåras hela vägen tillbaka till civilisationens vagga – det bördiga tvåflodslandet runt floderna Eufrat och Tigris i nutidens Irak som fick det grekiska namnet Mesopotamien (”Landet mellan floderna”). Nu är dock saken att det kan man säga om i stort sett allting inom handel och kommers då det var där och då som det för första gången etablerades fasta ramar och regler för handel, men de lärda hävdar att de har bevis för att det både i Mesopotamien och i romarriket existerade skuldsedlar som handlades med rabatt och sedan drevs in av inkasserare. Under tiden för det romanska kejsardömet var dessa ”Factors”, eller agenter, välbärgade, och ibland illa omtyckta, män som ofta även agerade mellanhand och fann köpare för stora gårdars produktion och företog långa sjöresor för att förhandla med potentiella köpare. Dagens mellanhänder behöver inte vara lika äventyrliga men de innehar fortfarande en viktig position, möjligtvis med den viktiga skillnaden att kunden kan välja mellan olika erbjudanden för att hitta den bästa lösningen för just hans eget företag. Under 1960-talet blev factoring-kon-

ceptet på allvar exporterat tillbaka till Europa, främst till England där det idag har sin starkaste position och här uppe i Sverige såg det dagens ljus under tidigt 90-tal tack vare Bo Göransson, grundaren av Intrum Justitia. Bo Göransson blev i slutet av 80-talet lurad på dryga 20 miljoner av en tomatodlare i Bergslagen. En ung Michael Forsman, då dörrvakt i Stockholm, hörde av sig till Göransson för att hjälpa till med att hämta pengarna. Forsman åkte till Madeira där tomatodlaren gömde sig med sin fru, och förutom Forsman så hade också konkursförvaltare och Dagens Nyheter följt efter hack i häl. Enligt vad allmänheten fick veta var pengarna borta och Forsman återvände tomhänt. Men det blev inledningen på en arbetsrelation mellan Göransson och Forsman där de under 1993 startade ett bolag som importerade ”factoring” till Sverige. Etablerade aktörer hävdade lika enhälligt som bestämt att det innebar för stora risker att köpa fakturor och betala dem samma dag. Men redan efter fyra månader hade bolaget uppnått lönsamhet, de betalade 94-96 procent av fakturabeloppen och hade inga problem med betalningar. Idag heter företaget Amfa Bank efter att ha fått banktillstånd för ganska exakt ett år sedan och Michael Forsman är dess VD. Bo Göransson köptes ut 2005. – När vi idag blir bank ser jag som vår

främsta uppgift att hjälpa företag att förbättra sin likviditet så att de kan expandera sin verksamhet. Jag är själv entreprenör och vet vilken utmaning det är att få finansiering som ett nystartat företag, sa Michael Forsman i ett pressmeddelande. I takt med att fler aktörer gav sig in på marknaden och den finanskris, som dock än så länge aldrig varit speciellt påtaglig i Sverige, så har factoringbranschen upplevt en boom. Och att branschen som helhet upplever en tillväxt på genomsnittliga sju procent årligen tyder på att finansieringsformen och dess möjligheter är uppskattat bland Sveriges företagare.

Den italienska termen ”del credere” (som betyder tilltro eller förtroende) blev 1771 definierat av den svenske ekonomen John Hartman Eberhardt: ”Del credere är ett åtagande av en agent med provision för att ta på sig ansvaret för kredit-värdigheten hos köparen eller hans möjlighet att betala hans skuld på förfallodagen”. För detta skulle agenten alltså få ”del credere” kommision. Man måste hålla med om att det låter som om han pratar om dagens förhållanden.


Finansiering

Vägskälet Text Peter Steen-Christensen

Vilken väg ska man gå när man söker finansiering? Under vissa förutsättningar är det självklart hur man ska finansiera sitt företags tillväxt men vid andra situationer kan man vara mer osäker. För att ställa factoringtjänsterna hos finansbolagen mot den traditionella vägen att få lån i banken har vi frågat ett par experter som representerar såväl ett factoring-företag som en storbank för att höra hur de ser på saker och ting. Från finansbolag som erhåller factoringtjänster menar de att så länge som bankernas utlåning till små och medelstora företag är sparsam så kommer factoring vara en väldigt attraktiv finansieringsform. Attraktionen håller med säkerhet storbankerna med om, därav deras strategi att även erbjuda dessa tjänster som en del i sin produktportfölj. – Factoring kan betyda många saker, allt ifrån att finansbolaget/factoringbolaget köper fordringarna till en ofta hög kostnad för företaget, till att fordringarna belånas och används som säkerhet för en rörelsefinansiering där kostnaden är mer att likställa med en traditionell checkkredit, säger Per Augustsson, bankchef på Danske Bank innan han fortsätter. – Danske Bank erbjuder fakturabelåning som innebär att banken erbjuder en rörelsefinansiering med direktpant i företagets löpande utställda fakturor.

Tillsammans med rörelsefinansieringen erbjuds även fakturaadministration som innebär att företaget får hjälp med att printa, kuvertera och skicka ut fakturorna till sina kunder, vi tar även hand om påminnelser om kunden ej betalar i tid. Totalt sett så innebär detta, förutom rörelsefinansieringen, en administrativ lättnad och besparing för företaget. Fakturabelåning leder även ofta till att betaltiderna kortas och genom detta skapar en bättre likviditet för våra kunder. En annan fördel med fakturabelåning är att finansieringen kan ta hänsyn till säsongsvariationer i försäljningen då storleken på rörelsefinansieringen tar hänsyn till den volym som företaget fakturerar, berättar han. Att de mer renodlade factoringföretagen har rönt så pass stor framgång pekar dock på att många mindre företag inte alltid har möjlighet att gå genom de traditionella bankerna. Jesper Hardegård, rörelsechef på finansbolaget MFIN, ser fördelar med flexibiliteten genom att använda sig av factoringtjänster hos andra spelare kontra att gå till storbankerna, och speciellt jämfört med traditionella banklån. – Det är såklart behovsstyrt, har du inte starkt tillväxt utan sitter i en mogen marknad, så är kostnad det enda du styr på. Då är banken den vassaste vägen att gå. De erbjuder en lägre ränta, de är inne i en marknad de förstår och litar på.

Har man en tung balansräkning och bra tillgångar får man ett annat bemötande på banken. Trots det gissar jag att ett företag med sund affärsidé har svårt att få en lägre ränta än fem till sex procent. Och det krävs väldigt mycket för att ett banklån ska passa. Du kan såklart ta banklån i tillväxt också, men du blir begränsad till den volymen pengar. I fakturabelåning kan man kliva upp i takt med att man ökar omsättningen. Ökar volym, ökar kreditnivån, säkerheten ökar i värde. Ifall du har en faktura och kan belåna den till 97 procent och sen får en lika stor faktura till så har du naturligtvis tillgång till dubbelt så mycket pengar. De traditionella bankerna ger inte alltid samma flexibilitet, säger han. – I ett modernt företag i tillväxtstadiet kan man ofta jobba mer aggressivt med ett fakturabelåningsupplägg. I ett traditionellt företag med en god balansräkning, kan man såklart få ett bra lån för stunden, men om du börjar bromsa, gasa, bromsa så är factoring vettigt där också. Du jobbar mycket närmare företaget. Man förkortar ledtiden i hanteringen. Det hinner man ju inte med i de normala bankerna idag. Behöver du öka lånevolymen så går det fort. Du jobbar alltid med befintliga fordringar, inte förväntade, det är lite som att titta på ett hus, man lånar inte 110 procent av värdet. Idag är det värt så här mycket men imorgon är det värt mer, och då följer finansieringen med, berättar han vidare. Per Augustsson tycker att det är felaktigt att jämföra factoringtjänster med vanliga banklån och menar att kundens alternativ till fakturabelåning hos sin bank snarare är en checkkredit. Men andelen företag som vill använda factoringtjänster ökat relativt kraftigt år för år och har alltså inneburit att bankerna anpassat sig och erbjuder olika fakturatjänster. Den väsentliga skillnaden är synen på risk plus att prisbilden såklart kan vara en annan. – Danske Bank erbjuder sedan många år fakturabelåning och har således ett alternativ för de företag som vill nyttja sina fordringar som säkerhet för en rörelsefinansiering. Ett problem som kan uppstå är om en företagskund i någon bank väljer att sälja sina fordringar till ett renodlat factoringbolag och banken har säkerhet i företagsin-

teckningar i företaget för andra krediter så leder detta till att bankens säkerhet i företagsinteckningen urholkas. Till viss del har det skapats en marknad gällande factoring/försäljning av fakturor för de företag som normalt inte kan få krediter i bank, berättar Per Augustsson. Med mörka moln längs horisonten så kommer naturligtvis frågan hur en eventuell långvarig lågkonjunktur påverkar företagens mönster för finansiering. – Det betyder inte att det blir någon storm mot oss som erbjuder factoringstjänster, för tillväxten behövs där också, säger Jesper Hardegård som fortsätter. – Ifall konjunkturen lägger sig som en dämpande filt och total omsättning går ned med 20 procent så slås aktörer ut. Jag tror visst det skulle kunna innebära ett skifte från en kapitaliseringsform till en annan, men jag tror det skulle vara mindre än vad man kan förvänta sig. Det skulle naturligtvis innebära en avmattning på den totala marknaden. Folk skulle vara mindre benägna att satsa och köra. Så det blir inte bara en flytt från traditionella banktjänster utan färre som vill låna pengar totalt. Till slut är jag intresserad av hur framtiden kan se ut. Vad finns det för finansieringsmetoder gömda i horisonten? Jesper på MFIN plockar upp tråden. – I business to business finns ju leasningsformer som typ av finansiering. Men pratar vi nya eventuella lösningar så handlar det om att hitta en tillgång man kan värdera på en öppen marknad så man kan använda den. Det är nästa steg i finansieringen. Ska man försöka lista ut var det kan komma får man hitta olika typer av branscher där det saknas finansieringslösningar. Personligen kan jag tänka mig att byggsidan kan komma att vara en bransch där man hittar nya lösningar. Det finns många mindre bolag som vill exploatera mindre tomter och gamla stortomter som har svårt, det kan vara ganska stora uppdrag och det kan vara svårt att hitta pengar idag. Banker kanske vill låna till 50 procent av projektet. Så det gäller att hitta en bra metod till resterande 50 procent. Men hur det kommer att se ut får framtiden visa. Nummer 5 2013 23


CYAN MAGENTA GUL SVART

Linkedin effektiviserar ditt internationella nätverkande

Text Annika Wihlborg

Linkedin är världens ledande virtuella affärsnätverk och en värdefull plattform för den som vill bygga på eller underhålla sitt globala affärsnätverk. Linkedin är så mycket mer än bara en möjlighet att samla alla sina kontakter på en och samma plats, det är också en på många sätt underutnyttjad arena för affärer och relationsbyggande.

Det första steget mot framgångsrikt internationellt nätverkande på Linkedin är att ha sin profil på både svenska och engelska. Det är enkelt att översätta din svenska profil till engelska på Linkedin, men den som inte nätverkat så mycket internationellt via sajten tidigare kan lätt glömma bort den här viktiga detaljen.

– Ett annat tips, som underlättar och påminner dina kontakter om att addera dig som kontakt på Linkedin är att klippa ut den länk som finns under din profilbild på Linkedin och klistra in den i din mailsignatur. På så sätt gör du det enkelt och smidigt för nya kontakter att lägga till dig i sitt Linkedinnätverk, säger Linus Zachrisson, Linkedinexpert på Min Karriär.

Skapa en Linkedinsida för ditt företag Utöver att lägga till dina nya kontakter på Linkedin så kan du också välja att följa företagssidor. Numera är det möjligt för företag att göra uppdateringar, lägga in filmklipp och använda sin sida på samma sätt som en Facebooksida. Den som är intresserad av att följa ett företag kan hålla sig uppdaterad om senaste nytt och få tillgång till mycket intressant information om företaget den vägen. Du kan även satsa på att skapa en Linkedinsida för det företag du representerar, om dina kunder och samarbetspartners börjar följa dig där har du tillgång till en värdefull kanal för dialog med några av företagets viktigaste intressenter. Linus Zachrisson påpekar att Linkedinanvändandet är än mer utbrett i andra delar av världen. I Sverige ligger vi generellt sett något efter övriga världen vad gäller antalet medlemmar och graden av aktivitet på Linkedin. Den som ber om att få lägga till en ny affärskontakt på Linkedin i samband med att man byter visitkort med varandra är alltså definitivt inne på rätt spår.

Engagera dig i eller bilda egna grupper – Linkedin är på många sätt en underutnyttjad plattform. Ett sätt att etab-

24 Marknad

lera nya kontakter i just den bransch och det område man är intresserad av är att söka sig till eller bilda egna grupper. Det finns grupper för så gott som alla professionella ämnesområden och nischer på Linkedin. Om man skickar ut en relevant branschråga i ett av de större nätverken kan man vara nästintill säker på att få återkoppling från andra med samma intresseområde, ofta i andra länder, säger Linus. När du har lyckats bygga ett relativt stort internationellt Linkedinnätverk kan du börja skicka ut efterlysningar som öppnar upp dörrar till nya kontakter i de länder du ofta vistas och gör affärer i. Nästa gång du besöker London eller Paris kan du exempelvis skicka ut en efterlysning som med lite tur kan ge dig trevligt lunch- eller middagssällskap, eller kanske en ingång till potentiella affärskontakter på plats.

Identifiera nya internationella affärskontakter med Linkedin Linkedin kan också användas för att identifiera intressanta leverantörskontakter och potentiella kunder i andra länder. Om du exempelvis är på jakt efter en ny leverantör av förbrukningsmaterial eller söker nya kunder inom finansbranschen kan Linkedin hjälpa dig att hitta relevanta andrahandskontakter i ditt nätverk. – Om det visar sig att en av dina Linkedinkontakter är bekant med just den individ du är på jakt efter kan du skicka ett Linkedinmeddelande där du hänvisar till er befintliga kontakt och presenterar dig själv kortfattat. Det är ett exempel på hur Linkedin kan användas på ett strategiskt sätt i affärslivet, ett exempel på hur du kan få tillgång till kontakter som du kanske inte fått en personlig ingång till annars, säger Linus Zackrisson.


019-16 77 90 www.tranab.se info@tranab.se

Vi har stor verkstad för bilreparationer

TRANAB bygger för trafiksäkerhet genom ombyggnad av Väg 50 och genomfart Köping.

biltvätt fr 149:däckbyte 180:lackering polering rekonditionering fjärrlåsmontering

SNABB SERVICE!

TRANAB Markbyggnad AB är ett fristående anläggningsföretag med kontor i Örebro. Verksamheten består av Mark- och grundläggning, Gator och VA, Trädgårdsanläggning samt Skötsel och underhåll av yttre miljö. TRANAB har c:a 50 medarbetare och omsatte c:a 100 Mkr under 2012. Vi är certifierade enligt ISO 9001 och 14001.

Tel: 019-10 19 20 eller 070-358 19 20 Radiatorvägen 7 i Örebro www.aspholmenbilvard.se

Ett av de projekt som sysselsätter oss nu är Södra Grusgropen där vi gör nya vägar och VA till industrioch handelsområde.

Vi gör även ny cirkulationsplats, förlängning av GCbro samt breddning av en väg i Västerås.

Fråga oss om du vill göra det svåra enkelt!

PR OV Du A GR får A 16 TIS 0:-

Sveriges Sve Sv veeri ve eriges rig rige ges es bä bästa bäs äst sta ta in ink inkassotjänst nk kas ka kassotjäns ass sso sot otj tjä jän äns nsst nst för fö ör sm små må oc och ch me med medels medelstora ede del els lsstor sto st tora orra ra fö för företag före öre reetag eta et tag ag Detta erbjudande har ett värde av 160 kr för dig som läsare av Marknad Örebro, om du gör ditt inkassokrav med vårt effektiv effektivaa system.

Du får minst 160:varje gång ett ärende betalas...

Gör såhär: Besök www.mfinsbbi.se www.mfinsbbi.se • Skriv in ditt ärende • Ange gratiskoden nedan • Få betalt av din kund + 160 kr Gratiskod:

8r5rpx Giltig tom. 15 maj 2013

För mer information se vår hemsida www.mfinsbbi.se


CYAN MAGENTA GUL SVART

Semesterlagen öppnar upp för såväl möjligheter som skyldigheter Text Annika Wihlborg

Just nu planerar många sommarens semesterveckor. Veckorna fylls med aktiviteter, resor, umgänge och förhoppningsvis också lite välbehövlig avkoppling och vila. Semesterlagens budskap är tydligt; alla medarbetare har rätt till fyra veckors sammanhängande semester mellan juni och augusti. Men medarbetares inflytande över när sommarens semesterveckor ska tas ut och hur resterande ledighet ska fördelas över året är mindre än man kan tro. Den juridiska huvudregeln är att arbetsgivaren avgör när medarbetare har rätt att ta ut sin semester. Arbetsplatsens beläggning och kompetensbehov vid olika tidpunkter på året styr, men många arbetsplatser har reglerat sina semesterbestämmelser genom kollektivavtalet. Grundregeln, att alla medarbet26 Marknad

are har rätt till fyra veckors sammanhållen semester under sommarmånaderna, ger inte medarbetaren rätten att själv välja när dessa veckor ska tas ut. Den informella regeln på många arbetsplatser är att de äldre medarbetarna får välja semesterveckor först och att de yngre får rätta sig efter deras val och ta de veckor som finns kvar. Utöver de fyra veckornas sammanhållen ledighet har alla medarbetare rätt till ytterligare en veckas semester under årets lopp, alltså sammanlagt fem veckors semester. Även om du gärna vill kunna ta sportlov med familjen eller skulle vilja vara ledig en hel vecka över påsk så är det ingen självklar rättighet utifrån en arbetsrättslig synvinkel. Semesteruttaget ska ske i samråd med din chef och ett stalltips är att ansöka om ledighet i så god tid som möjligt, för att öka dina

chanser att få igenom dina önskemål, säger Jessica Stålhammar, advokat på Gärde Wesslau advokatbyrå. Den som varit anställd kortare tid än ett år har inte samma rätt till betald semester som andra medarbetare. Visserligen har även du rätt att ta ut fyra veckors sammanhållen ledighet, men som nyanställd kan du inte räkna med att kunna kvittera ut någon semesterlön. Apropå semesterlön så ska den betalas ut i samband semesterveckorna och inte spritt över året. Somliga arbetsgivare föredrar att betala ut semesterlönen portionsvis varje månad, men det är alltså inte korrekt enligt lagboken. Ett annat dilemma vad gäller semester är hur en medarbetare som ska avsluta sin anställning ska disponera intjänade men dittills outnyttjade semesterdagar. Till skillnad från vad många

tror så har du faktiskt rätt att kvittera ut dina outnyttjade semesterdagar i lön den dag du avslutar en anställning. Du måste alltså inte ta ut semesterdagar som du hellre skulle vilja spendera på jobbet, exempelvis om de skulle råka infalla när resten av familjen befinner sig på jobbet eller i skolan, säger Jessica Stålhammar Semestern är helig för många svenskar, vilket kanske inte är så konstigt, med tanke på att de flesta av oss vill passa på och njuta så mycket vi bara kan av vår vackra men ofta alltför korta svenska sommar. Innan du börjar planera din ledighet gäller det att dubbelkolla att du har ditt på det torra och att du verkligen får ta ut de semesterveckor du helst vill. När du väl fått klartecken är det bara att luta dig tillbaks och börja göra upp planer kring hur du vill spendera dina lediga dagar.


Massor av nya MC och FISKETILLBEHÖR till KANONPRISER!

FYRHJULINGAR!

PÅ ASPHOLMEN, ASPHOLMENSVÄGEN 3 VARDAGAR 9-18 • LÖR 9-14 EXTRAÖPPET KARLSTAD

10-12/5

Mässpriser på

Fre 9-18 Lör 9-16 Sön 11-16

från

MASSOR AV R LEVERANTÖRE PÅ PLATS!

HONDA 90 HK Capris 120 000kr Ingår varvräknare, timräknare och povertrimmätare. Elstart, reglage och snygga cromade instrument

HONDA 50 HK

NU 99 900:-

ca pris 75.000:Ingår varvräknare, timräknare och povertrimmätare. Elstart, reglage och snygga cromade instrument

Micore 570CC Offshore

7 990:-

NU 59 900:-

Honda 90. Garmin 720 på köpet . ord 265 000 :-

NU 230 900:-

Fiskerea pågår 20-70% RABATT

HONDA 2,3 hk fyrtakt 7 500:EVINRUDE 3,5 hk 7 500:TOHATSU 4 hk fyrtatkt 9 900:EVINRUDE 6 hk fyrtakt 12 450:-

BÅTTRAILERS FR. 6995:-

BÅTMOTORKAVALKAD!

SLÄPKÄRROR FR. 6900:-

VI FINNS I NYA STORA LOKALER PÅ ASPHOLMEN (Procurators gamla)

Laxå Tel: 0584-122 22

Vi hjälper dig med finansiering g

ÖPPETTIDER Karlstad Tel: 054-85 01 71

VARDAGAR 9-18 • LÖRDAGAR 9-16 • SÖNDAGAR 11-16 V

12 mån. räntefritt.

Örebro Tel: 019-27 80 00

Falun Tel: 023-277 00 Laxå Tel: 0584-122 22

Karlstad Tel: 054-85 01 71

www.marinfritid.com

DE ÖREBRO: Aspholmen Tel: 019-27 80 00 EGAGNARadiatorvägen, Åmål Tel: 0532-100 15 Örebro Tel: 019-27 80 00 HUNDRATALS B · SLÄPVAGNAR

RER · BÅTAR · MOTO

Laxå: Klockartorp Tel: 0584-122 22

www.marinfritid.com

RYDS BELLA FLIPPER LINDER ZODIAC HONDA NIMBUS MERCURY SOLIFER LIFER LMC HUSBILAR KTM HUSABERG HUS USABER ABERG ABER G RYDS BELLA FLIPPER LINDER LIND ZODIAC HONDA NIMBUS MERCURY SOLIFER LMC HUSBILAR KTM HUSABERG RYDS BELLA FLIPPER LINDER ZODIAC HONDA NIMBUS MERCURY SOLIFER LMC HUSBILAR KTM HUSABERG RYDS BELLA FLIPPER LINDER ZODIAC HONDA NIMBUS MERCURY SOLIFER LMC

RYDS BELLA FLIPPER LINDER ZODIAC HONDA NIMBUS MERCURY SOLIFER LMC HUSBILAR KTM HUSABERG RYDS BELLA FLIPPER LINDER ZODIAC HONDA NIMBUS MERCURY SOLIFER LMC HUSBILAR KTM HUSABERG RYDS BELLA FLIPPER LINDER ZODIAC HONDA NIMBUS MERCURY SOLIFER LMC HUSBILAR KTM HUSABERG RYDS BELLA FLIPPER LINDER ZODIAC HONDA NIMBUS MERCURY SOLIFER LMC

RYDS BELLA FLIPPER LINDER ZODIAC HONDA NIMBUS MERCURY SOLIFER LMC HUSBILAR KTM HUSABERG RYDS BELLA FLIPPER LINDER ZODIAC HONDA NIMBUS MERCURY SOLIFER LMC HUSBILAR RYDS BELLA FLIPPER LINDER ZODIAC HONDA NIMBUS MERCURY

RYDS YDS S BE BELLA B LLA LA FLIPPER FLIPP FLIPP FL LIPPER LIPPER R LINDER L NDER LI LINDE DER ZODIAC HONDA NIMBUS MERCURY SOLIFER LMC HUSBILAR KTM HUSABERG RYDS BELLA FLIPPER LINDER ZODIAC HONDA NIMBUS MERCURY SOLIFER LMC HUSBILAR RYDS BELLA FLIPPER LINDER ZODIAC HONDA NIMBUS MERCURY


cmyk

Gastro

Gotland – den gastronomiska ön

Text Paul Dahlgren

Gotland, 17 mil lång och fem mil bred, har i tusen år varit en naturlig mötesplats. Årligen besöker 800 000 turister ön. Många återvänder till Gotland för att uppleva världsarvsstaden Visby inom dess 3,4 km långa ringmur eller för det karga ”Bergmanska” Fårö. Men hela ön är en gastronomisk kaskad av råvaror och produkter. Här finns ekologiskt odlade grönsaker som kajp, ramslök och sparris. Kött i form av lammen och biffkorna. Fiskarnas uppdragna havsöringar, gäddor och karp. Stenugnsbakat surdegsbröd. Samt inte minst den, smak- och doftstarka, svarta Gotländska tryffeln.

Gotland runt Var tredje morot som äts i Sverige kommer från Gotland. Vid Stafva Gård säljer Bröderna Wikströms kallrökt fårfiol och den berömda, starksöta, ”Sambal Badjak”, härlig smaksättare. Mejeriet på gården har ostar och saffran. Ejmunds köttbutik styckar upp alla delar på lammet vilka erbjuds till försäljning. Levererar till kända restauranger över hela landet. Maria Wande har gjort om den gamla skolan i Fardhem, några kilometer från Hemse, till Fardhem chokladfabrik. Här görs det berömda Gotlandshjärtat, en mörk pralin fylld av saffransmarsipan. Så gott som det låter. 28 Marknad

50 kvadrat

Lindgården

50 kvadrat har under sju år varit öns bästa restaurang. Vi har haft glädjen att äta kvadratens meny byggd på Gotlandsråvaror vid ett par tillfällen. Men nu har krögarparet Fredrik Malmstedt och Laila Löfkvist lämnat ut restaurangen för försäljning men är vid behov redo för ännu en säsong. Fredrik är delägare i, Nobiskoncernens, Fabriken på Furillen och kommer att än mer engagera sig i dess fina restaurang.

Värdshuset Lindgården, på Strandgatan, leds av källarmästaren LarsGunnar Lindqvist, med inriktning på råvaror från Gotland. Här hanterar Lars-Gunnar råvarorna på allra bästa sätt. Toasten med kantareller och sill och strömmingsbrickan är uppskattade starters. På Lindgården serveras givetvis den bästa lammfilén på ön. Helstekt och örtfärserad, perfekt rosastekt, på en bädd av rostade primörer, ramslök, lammkorv och en exemplarisk god potatisgratäng. Här har många lammtvivlare omvänts, att lamm kan smaka så bra. Nostalgiskt erbjuds sedan starten för 30 år sen en äkta Plankstek. Oxfilé på ekplanka med duchessespritsad potatis, rostade rotfrukter, grilltomat och en äkta slagen bearnaisesås. Varför serverar ingen restaurang i vår region denna klassiska rätt på detta korrekta sätt? Vi kan inte vara ensamma om att avstå från nedslitna plankor, pulvermos och kall färdigköpt bearnaisesås. Planksteken är värd en resa till Gotland.

Bakfickan I nedre hörnet av Stora Torget finns fiskrestaurang Bakfickan. Året runt söker sig gästerna till Bakfickan för att till lunch äta en klassiker som stekt strömming, potatismos och kajpsmör eller annan dagsfärsk fisk. Tillsammans med en gotländsk vän är ett stående inslag vid våra Visbybesök en middag på Bakfickan, alltid med samma rätter och dryck. Starten är en immig sejdel Visbykloster åtföljd av rökta räkor från Katthammarsvik med aioli och rostat bröd. Bättre rökta räkor finns inte. Nu väntar Bakfickans specialitet, den krämiga fisksoppan med minst tre sorters fisk. Till denna en påse med hembakat bröd och på nytt aioli. Fräsch i doft och smak med ett härligt vitlökssting. Ingen lätt uppgift att finna ett vitt vin som matchar denna rätt, men vi lyckas. Så gott!

Kutens på Fårö Kutens Bensin på Fårö drivs av jämtlänningen Thomas Lindholm. För 20 år sedan köpte Thomas gården Broskogs på Fårö. På gården samlas och säljs amerikanska prylar. I en lada

drogs Kutens Bensin igång, med musikuppträdanden. Bill Haleys Comets, Carola och Pugh har alla uppträtt i ladan. Kutens har en egen restaurang, Creperie Tati. Här har vi njutit av matiga franska galettes, gjorda på bovete, toppade med härliga Gotländska råvaror av ost, kött och grönsaker. Till dessa en flaska fransk cider. Följs av frasiga crepes med sommarbär och grädde. Vilken sommarlunch!

Gotlandsfavoriter Bakfickan www.bakfickan-visby.nu Kutens Bensin www.kuten.se Lindgården www.lindgarden.com 50 Kvadrat www.50kvadrat.se


Nummer 5 2013 29


Gastro

Bocuse d’Or – VM för kockar

Text Paul Dahlgren

VM-tävlingen för kockar, Bocuse d’Or, startade upp 1987 i Lyon, Frankrikes ledande matstad. Initiativtagare till tävlingen och ordförande för arrangemanget var och är, 1900-talets kock, Paul Bocuse. Ursprungligen var tävlingen ett PRevenemang med syfte att locka publik till, SIRHA, en stor mat- och vinmässa. Bocuse d’Or och mässan sker varje ojämnt år, den sista tisdagen och onsdagen i januari månad. Idag är tävlingens popularitet stor och kval sker i Asien, Europa och USA. Paul Bocuse, 86 år, har bott och verkat hela sitt liv i Lyon-restaurangen som varit i släktens ägo sedan 1756. Restaurang Paul Bocuse har sedan 1965 tre Michelinstjärnor, längst i världen. Den som vill kalla sig gourmand skall en gång i livet ätit Paul Bocuses klassiska meny. 30 Marknad

Bocuse har betytt mer för gastronomin än någon annan kock. Paul öppnade upp mellan köket och matsalen men också mellan köket och media. Han var den första som lärde TV-tittarna världen runt att laga mat och som skrev kokböcker vilka såldes i miljonupplagor på alla världens språk. Vid tävlingen 2011 hyllades Paul Bocuse genom att 90 av värdens främsta kockar var närvarande vid tävlingen och galamiddagen. Hela sjuttio av dem ansvariga för en trestjärnig Michelinrestaurang, bland annat kockar som Alain Ducasse, Joël Robuchon, Elena Arzak, Thomas Keller, Guy Savoy och Shuzo Kishida. I finalen av Bocuse d’Or, tävlar 24 kockar från 24 länder. Inför publik tävlar de om vem som bäst lagar en fisk- och en kötträtt för 14 personer på fem timmar. Huvudråvaran till varje

rätt är bestämd i förväg. Det står sedan varje kock fritt att välja råvaror till sina tre garnityrer. Kockarnas rätter bedöms av 24 domare, en från varje deltagande land. En jury om 12 medlemmar bedömer fiskrätten. En lika stor jury bedömer kötträtten. Bägge rätterna presenteras först på fat och sedan på tallrik inför juryn. Domarna bedömer smak, högst 20 poäng, och presentation, högst 20 poäng. Smakpoängen fördubblas sedan. En kock kan alltså få högst 60 poäng på varje rätt av varje domare. Värdlandet Frankrike har haft en guldmedaljör vid sju av de fjorton genomförda tävlingarna. Men det nordiska köket är mycket konkurrenskraftigt och vid sex tillfällen har Norden segrat. Norge fyra gånger samt Danmark och Sverige en gång vardera. År

1989 vann Luxemburg guld med den hittills enda kvinnliga vinnarkocken Lea Linster. De tre främsta får en elegant statyett, Paul Bocuse på en jordglob, i guld, silver och brons. Vår guldmedaljör är Mathias Dahlgren som år 1997 hemförde tävlingen då fiskrätten var skrei/torsk och kötträtten skinka. Tvåa kom 1995 Melker Andersson, 2001 Henrik Norström, 2009 Jonas Lundgren och 2011 Tommy Myllymäki. I årets upplaga kom Adam Dahlberg på sjätte plats. Det skedde under överinseende av Prins Carl Philip, handelsminister Ewa Björling, jordbruksminister Eskil Erlandsson och vår Parisambassadör Gunnar Björk.


Vår erfarenhet - Din trygghet

Tält för alla tillfällen!

da odkän SP G ppskick! tält i to

NATURNÄRA KONFERENS BARA 13 KM FRÅN ÖREBRO Dagkonferens 292 kronor exklusive moms.

019-363636

Moderna och bekväma rum för konferens med övernattning. För förfrågningar ring 019-15 45 35 eller orebro.solliden@svenskakyrkan.se

www.svenskakyrkaniorebro.se/solliden

HTH KÖKSFORUM SFO OBJEKT

ÖPPET MÅN–FRE KL. 10-18 LÖRDAG KL. 10-15 SÖNDAG KL. 11-15

PROV VA VÅR Å B2B AVDELNING VD V Ovan visas två av de objekt vi levererat. I Södra Vattentor a net sitter sex stycken pentr yn installerade av NA Bygg för bland annat Mätcenter. Till Sjökrogen i Katrinelund har vi levererat kök, garderober och badrum i sju av de nybyggda husen vid Hjälmarens strand. Välkommen ut till oss på Marieberg Syd så skall vi göra allt för att underlätta planering, ritningar och produktval. Allt till priser ni kommer bli för vånade över.

HTH KÖKSFORUM ÖREBRO Firmavägen 4A, Marieberg Syd Te el 019-6 019-611 02 10 / Objektsavd. 019-777 19 11 www.hth.se


cmyk

Arkitekten som älskar att lägga Örebropussel Text Dixie Ericson Foto Martin Henningsson

Peder Hallkvist flyttade i tjugoårsåldern från hemstaden Örebro till Stockholm. För tre år sedan kom han tillbaka som planarkitekt. I dag är han stadsarkitekt – redo att snacka stad, arkitektur och nya projekt. I vårt samtal går hans sociala ådra och intellektuella kraftord som helhet, långsiktighet, perspektiv och vi-känsla i dagen. – Jag är oerhört intresserad av gestaltning och form. Men formen är betydelselös om den inte kopplas ihop med ett innehåll, säger stadsarkitekt Peder Hallkvist. Han är cool, eftertänksam och systematisk. Han tonar fram som en intellektuell doer där lidelsen för arkitektur anas hela tiden. Och ibland kikar en lite torr humor fram. Han gör tankepauser vid komplexa frågor och returnerar strax exakta svar som då och då växer ut till reflexioner. Det märks att han undervisat i arkitektur på KTH i Stockholm. – Innehållet är människorna som använder och verkar i staden. Det är det som i första hand får en stad att bli en stad. Och inte det yttre, byggnadernas fasader eller platsernas markbeläggning. Det är samspelet mellan innehållet, formen och byggnaderna som är det allra mest intressanta. Han menar att det inte hjälper hur fantastisk en byggnad är till det yttre om den hamnar på fel plats och inte fungerar för dem som ska använda den. Den blir blott en oanvändbar tingest. Det är skillnad på stadsarkitekter och stadsarkitekter får jag klart för mig. – De har väldigt olika roll i olika kommuner. Den skiljer sig ganska markant från liten till en större kommun. I de små kommunerna kan stadsarkitekten ha hand om allt från att granska alla bygglov, vara chef för byggavdelningen till att ansvara för hela planeringen. Om det nu finns någon stadsarkitekt överhuvudtaget. Bland de mellanstora och stora kommunerna är det många stadsarkitekter som är mer fristående i relation till avdelningarna. Peder har själv en sådan roll. Han är inte chef för bygglovs- eller planeringsavdelningen.

– Det gör att jag pendlar mellan att jobba med bygglovs-, planerings- och mark- och exploateringsfrågor. Också Peders tidigare yrkestitel, planarkitekt, visar sig ha viktiga nyanser. – Om man ska vara petig har en planarkitekt en husarkitektbakgrund men fokuserar på stadsplanering. En planeringsarkitekt har däremot en planeringsutbildning. Förr fanns det inga renodlade planeringsarkitekten utan alla hade en husarkitektsbakgrund – med en del nyanser. Planeringsarkitekten kom senare när det startades utbildningar med fokus på enbart fysisk planering. – Jag har valt att inrikta mig mot stadsbyggnad i min utbildning. Fast skillnaden är inte lika tydlig längre. Man väljer olika projekt och syr ihop sin inriktning. Den bestäms, som i Peders fall, av hur många projekt man väljer med stadsbyggnadsinriktning – eller husbyggnad. De första impulserna till sitt framtida yrkesval fick han på gymnasiet. – Jag gick på Teknis i Örebro, 4-årig byggteknisk linje. Där ingick det kursmoment som handlade om arkitektur. Jag insåg att jag hade otroligt lätt för de momenten. Efter avlagd examen på Rudbecksskolan sökte sig byggnadsingenjören Peder Hallkvist till ett arkitektkontor här i staden och arbetade där ett antal år. Där förstärktes de tidigare impulserna till en insikt. – Jag upptäckte att jag hade ett stort intresse för den del som i första hand arkitekterna hade hand om på kontoret. Då insåg jag att jag måste skaffa mig en arkitektutbildning för att få göra mer av den typen av uppgifter. Peder drog till Stockholm och KTH för att bli arkitekt. Det lyckades han väl med och blev kvar i huvudstaden i drygt tjugo år. I första hand jobbade han efter studierna med ett eget arkitektföretag. – Jag hade olika samarbeten. Och periodvis satt jag ihop med eller ingick i olika företag. Under hela tiden jag körde eget satt jag ihop med ett landskapsarkitektskontor. Peder pendlade under den här perio-

den mellan husarkitektur och landskapsarkitektur. Det senare kan handla om att formge lekplatser och förskolegårdar. – Jag hade ett längre uppdrag som gick ut på att utveckla Gröna Lund. Att göra en utvecklingsplan för Gröna Lunds nöjespark och hjälpa dom att hitta ett nytt koncept. På nätet ligger ett prospekt där hans namn dyker upp. Det är ett tävlingsprogram för en arkitekttävling i det stora Slussen-projekt i Stockholm. Han har varit med om att sätta ihop det. Peder Hallkvist är mångsidig. Han är skolad i metallhantverk. Under en praktikperiod i Italien prövade han på formgivning av glasögonbågar – och studerade italienska. Och han har prövat på kroki. Dessutom har han skrivet ett examensarbete om regional planering i Sydafrika. Där har han också varit på uppdrag båda för Sida och Hifab. Vistelser som bjudit på fascinerande erfarenheter som räcker för ytterligare ett par artiklar. Och inte minst har de gett honom nya perspektiv. – Jag tror att ett av mina största intressen egentligen är att byta perspektiv, att byta skala, att byta plats. Är man för fast i sitt eget perspektiv, i sin egen utgångspunkt är det svårt att se en helhet. Det vittnar hans CV vältaligt om. Under arkitektstudierna jobbade han för en kakelugnsmakare med många uppdrag på Östermalm. – Jag gjorde den smutsigaste och tyngsta delen i kakelugnsmakeriet. Min overall var ständigt smutsig. Peder kom ofta direkt från KTH och någon avancerad diskussion om arkitektur. I overallen förvandlas han med ens till en tämligen simpel hantverkare. – Det var oerhört intressant att se hur man blir bemött och hur kunderna pratade till en och hur de förväntade sig att man skulle svara. Att byta perspektiv är fascinerande. Och oerhört nyttigt. Karakteristiskt nog dröjer han också vid själva kakelugnsmakeriet och bjuder på en kulturhistorisk glimt av denna svenska värmekälla.

– Materialet är ett och detsamma rakt igenom. Lera. Kaklet är gjort av lera, teglet är gjort av lera liksom bruket. Tekniken är utvecklad under lång tid. En något omständlig process. Funktionen är oerhört effektiv. En förhållandevis enkel teknik och byggnadssättet, staplandet, ger en hög effekt. Också jämfört med moderna kakelugnar som i hans ögon inte är mycket till kakelugnar. De kräver beslag och skruvar vid monteringen, medan den traditionella kakelugnen går att bygga utan speciell utrustning. Men inte utan en massa övning. När han bjöd in kakelugnsmakare i tredje generationen som handledare till ett byggnadsvårdsläger och bad honom skriva ner hur man bygger en kakelugn var denne oförmögen att göra det. ”Ni får titta hur jag gör”, var kakelugnsmakarens respons. Peder ser också kakelugnen som en sinnebild för vikten av att bevara kulturhistorisk bebyggelse – och en sorts motpol till kortsiktigheten. – Jag tror att det behovet ökar i takt med att vi bygger sådant som vi redan från början vet att det inte kommer att stå så länge. Helhet och sammanhang är nyckelord i Peders Hallkvists arbetsfilosofi. – Jag känner att min roll som stadsarkitekt handlar rätt mycket om att försöka lyfta fram hela bilden. Helheten och de större sammanhangen. Presentera flera sidor av ett problem eller ett projekt. Han tror att det ökar förståelsen hos människor för hur de olika delarna sitter ihop och därmed acceptansen för förändringar som man som individ kanske inte tilltalas av. Han vill få miljöer, individer och intressen att samspela. Där finns det professionella smärtpunkter. Stadsbyggande och stadsplanering är ibland en häxkittel av motstridiga intressen. Alla har sitt berättigande och sina utgångspunkter men de är svåra att förena. – Där gäller det att göra en klok avvägning i första ledet så att man helt enkelt får till en tillräckligt god kompromiss. Ibland är den kompromissen svår att göra. Om man inte hittar en Forts. 34

32 Marknad

»


cmyk

Nummer 5 2013 33


» väg att kompromissa så sker ingen

utveckling överhuvudtaget. Några kommer alltid att känna sig styvmoderligt behandlande. Det är inbyggt i stadsbyggandet och kan vara smärtsamt för dem som sysslar med att få staden att växa och förändras. – Förklaringen är att människor är så olika. Vi har så olika intressen. Det är svårt att få alla att känna sig fullständigt nöjda med ett förändringsförslag. Det som komplicerar bilden än mer är tidsperspektiven inom arkitektur och stadsbyggnad. Det som planeras i dag är kanske verklighet om flera årtionden. Peders erfarenhet är att människor uppfattar långsiktighet på helt olika sätt. För somliga är tidsperspektivet 75 år, för andra 25 år, för åter andra kanske 10 år. För stadsbyggare gäller det att ändå kunna hantera långsiktigheten. – Samtidigt måste vi intressera oss för ganska snabba försök där vi provar en idé eller ett förhållningssätt, genomför och utvärderar resultatet. Om det funkar kör man vidare. Annars läggs det ner. Han anser att det är viktigt att våga staka ut en riktning som ska hålla under betydligt fler år än 25, 30 år. Trots att man är medveten om att det kanske inte alls blir som man tänkt sig. – Det är ett sätt att visa ansvar för flera än mig själv och människor i min generation – att ta ett ansvar för mina barn och deras framtida barn. Det är något av en kärnfråga i min generation. Och detta i ett klimat där den allmänna känslan är att förändringarna

34 Marknad

går allt snabbare och det blir svårare och svårare att planera för framtiden. – Jag tror att detta skapar stress. Och jag har en känsla av att vi försöker krympa tidsspannen i planeringen. I det sammanhanget pekar Peder på att det gäller att lämna utrymme för framtida behov. Ett viktigt memento just nu när Örebro går igenom en period av intensiv förtätning av bebyggelsen i stadens centrum. – Jag tor att det finns en allmän iver att fylla igen alla luckor. Men vi behöver inte vara rädda för att det inte är färdigbyggt överallt. Snarare bevaka och bevara luckorna som helt enkelt kan fylla framtida behov. Problemet är att man inte kan inhösta några tack från framtiden för sin omtänksamhet. Arkitektur och stadsbyggande är i ett perspektiv politik och ekonomi i en komplex och tajt förening. Peder upplever att det länge har varit jättefokus på den teknokratiska delen av hållbart byggande med mätbara miljökrav. – Nu uppfattar jag att det sker en förändring i fokus mot den sociala hållbarheten. Med ökat intresse för människors hälsa och livsstil och hur den påverkar ens behov av att förflytta sig. Och andra faktorer som konsumtionsmönster, syn på boendemiljön och vilka intressen som man vill få utrymme för. Men helt avgörande för enskildas boende är ekonomin. I ett nyproducerat område kostar alla bostäder i princip lika mycket oavsett om det rör sig om hyres-, boende- eller äganderätt. Det genererar i sin tur en homogen

befolkning och en hög grad av segregation. Det är ett stort och generellt problem i hela Sverige som skapar sociala problem i allmänhet och specifika problem för till exempel skolan. – Utmaningen är att skapa en blandning av boendekostnaderna. Så att människor med olika ekonomiska förutsättningar kan rymmas i samma stadsdel. Segregationen skapar problem som är svåra att bemöta med fysiska planeringsåtgärder när de väl har uppstått. Förebyggande åtgärder måste sättas in redan på planeringsstadiet. – Det kan ju handla om att man försöker mixa olika upplåtelseformer och skapa bostäder som har olika kostnadsnivåer. I den mån det är möjligt. I min värld har den optimala staden billiga bostäder vägg i vägg med ganska dyra exklusiva bostäder. Mitt i den komplicerande rörliga urbana värld med en byggboom och under en kravkanonad lägger Peder Hallkvist lugnt stadspusslet Örebro. En liknelse han använt i ett föredrag. – Stadsbyggande är som att bygga pussel. Likheten är att man måste lägga tillräckligt många delar som sitter ihop för att se en bild som framträder. Man måste zooma ut för att se var varje del ska läggas. Återigen lyfter han fram helhetstänket. Delarna får inte sitta för långt ifrån varandra eller för löst ihop. Då är det svårt att få till en utveckling. Till skillnad från ett vanligt pussel förändras Örebro-pusslet hela tiden. Alla bitar kommer aldrig på plats. Och det finns ingen bild på pusselkartongens

framsida att gå efter. Inte ens en pusselkartong. – För mig som stadsarkitekt är det oerhört svårt att lägga ifrån sig pusslet. Jag är nyfiken på den bild som ska växa fram. Och Peder Hallkvist har nya pusselbitar att lägga i nya projekt så det räcker och blir över. Bland andra Kulturkvarteret och den så kallade Pulsådern runt järnvägen där många projekt ska ge pulsen. Dessutom vill Peder foga till en vi-känsla på stadsbyggnad, alla förvaltningar och hela kommunen. Hos oss alla örebroare. Han tror att de diskussioner i olika forum han satt igång kan stärka vikänslan. Han satsar på att bygga broar både utåt och inåt. Vi talar Örebro länge och väl. Han gillar bröderna Alséns Medborgarhus och ser Rävgången, Mats Rosenbergs miljökraftprov, som ett av Örebro starkaste stadsbyggnadsprojekt som påverkat hela staden. Peder verkar vältränad. Och smittsamt lugn också efter en lång kvällsintervju. Han har växlat mellan idrotter som gymnastik, tennis, aikido, styrketräning... Varje fredag spelar han squash i Backahallen. – Väldigt intensivt, väldigt fokuserat, ett litet rum, man ger järnet, man blir väldigt svettig. Det är drag i de formuleringarna. På den mindmap över ”Peder Örebro 1966” jag får av honom vid intervjun upptäcker jag bland hobbyer att han gillar ”att hänga på ett fik”. Där kan man snacka om en livsarkitektur som tar ut svängarna.


www.bestbemanning.nu

Nรคr Du behรถver personal รคr det bara en sak Du behรถver veta. Vi รคr best! Skvadronvรคgen 11 ร–rebro 019-500 30 20

ร–rebros bรคsta asiatiska kรถk! Lunch: Alla dagar 11-15 Rudbecksgatan 18 โ€ข 019 - 10 08 75 โ€ข ร–ppet: Alla dagar 11-21 | Vรคstra Vintergatan 9 โ€ข 019-765 27 29 โ€ข ร–ppet: mรฅn-lรถr 11-21 Universitetsallรฉn 26 โ€ข 019-760 15 26 โ€ข ร–ppet: mรฅn-lรถr 11-21 www.saigonexpress.se

(QSULVYlUGNXUVRFKNRQIHUHQVDQOlJJQLQJ I|UI|UHQLQJDURFKI|UHWDJ L UYL KDUY XKD 1X PLWWLFHQWUDODgUHEUR

U OHU NDOH ORND JDOR GLJD OH OHGL

NBV $KXVHW $KXVHW

1%9$KXVHWHUEMXGHU 5DGLRVWXGLR 5DGLRVWXGLRI|UVlQGQLQJRFKLQVSHOQLQJGLUHNW VlQGVWUHDPDGUDGLRPHGWHOHIRQOLQMHURFKLQ VSHOQLQJDYEODPXVLNXWELOGQLQJDUNRQIHUHQVHU UHNODPMLQJODUPP 0DFVWXGLRI|U$SSOH 0DFVWXGLRI|U$SSOHยตL0DFXWUXVWDGH PHGGHVHQDVWHSURJUDPYDUXXSSGDWHULQJDUQD VnVRPL:RUN$GREH&60DVWHUFROOHFWLRQ ยฒ3KRWRVKRS,OOXVWUDWRU,Q'HVLJQRFKSURJUDP YDURUI|Uร€OPRFKPXVLNUHGLJHULQJ 3 &VWXGLRXWUXVWDGPHGGHVHQDVWHSURJUDPPHQ 3&VWXGLR WH[0LFURVRIW2Iร€FH 9 9LGHRNRQIHUHQVHU LGHRNRQIHUHQVHUI|UVW\UHOVHP|WHQnUVNRQ IHUHQVHURFKVDPPDQWUlGHQ

6WDQGDUGNRQIHUHQVUXP 6WDQGDUGNRQIHUHQVUXPLYDULHUDQGHVWRUOHNDU 8WELOGQLQJ 8WELOGQLQJLVRFLDODPHGLHU3KRWRVKRS,OOXVWUD WRU,Q'HVLJQPร +|JNYDOLWDWLYVNULYDUHNRSLDWRU +|JNYDOLWDWLYVNULYDUHNRSLDWRUSOXVVWRU IRUPDWVVNULYDUHI|UWH[IRWRXWVNULIWHUUROOXSV EURVFK\UHUUHNODPXWVNLFNRFKQ\KHWVEUHY 6 6WRUWVFHQUXPDXOD WRUWVFHQUXPDXODPHGOMXGDQOlJJQLQJI|U W\GOLJWWDOOMXGRFKDYDQFHUDGOLYHPXVLNSHUIHNW I|UNRQVHUWHUnUVP|WHQI|UHOlVQLQJDUVDPPDQ WUlGHQPP & DIpPHGXWHVHUYHULQJPHGSODWWVNlUPI|U &DIpPHGXWHVHUYHULQJ SUHVHQWDWLRQHUร€OPYLVQLQJร€NDRFKOlWWOXQFK

1%9gUHEUR/lQ NBV V

9HUNVDPKHWVORNDOHU-RUGJDWDQg5(%52%HV|NVDGUHVV.|SPDQJDWDQg5(%52 ZZZQEYVHRUHEURZZZIDFHERRNFRPQEYRUHEURODQ


à la carte guiden Brasseriets nya köksmästare Fram till januari i år bodde han i Oslo och arbetade på Felix Konferansesenter vid Aker Brygge. Då bestämde sig Marcus Fougner och flickvännen för att det var dags att återvända till Sverige och att det fick vara bra med utflykten till vårt västra grannland. – Vi ville inte bo i någon storstad, så Göteborg och Stockholm var inga alternativ. Vi ville inte heller bo i någon småstad och vi valde därför mellan Karlstad, Örebro och Jönköping, berättar Marcus som sedan februari arbetar som köksmästare på Brasseri Rendez-Vous. Han är uppväxt i Skövde och det var också här han tog sina första steg inne i ett restaurangkök. Som 14-åring arbetade han som diskare och nu, tolv år senare, är han köksmästare. Något arbete fanns inte vid flytten till Örebro – bara ett gäng ansökningar som hade skickats till väl valda restauranger. – Men så ringde Claes Nelander och jag fick komma på intervju, säger Marcus. Efter ett samtal var jobbet hans och om Marcus får bestämma i köket blir det helst färsk fisk och skaldjur. Vanlig smörstekt abborre på en knäckebrödsmacka slår det mesta. – Det handlar egentligen bara om att ställa sig i köket och veva loss. Jag gillar att tillaga mat från grunden och det finns ingenting som inte går att lösa. Någon total makeover av menyn på Rendez-Vous blir det heller inte under ledning av köksmästare Marcus Fougner. Det kommer även i fortsättningen handla om att leverera ut bra kvalitetsmat och att leda köket framåt. Restaurangen kommer även i fortsättningen att vara stället dit man går för att beställa ett glas vin och en skål oliver eller en hel trerätters middag. – Att arbeta på restaurang är inget yrke – det är en livsstil – och faktum är att man nästan träffar arbetskamraterna mer än flickvännen. Och utan glada arbetskamrater skulle jobbet bli mycket tyngre. Var ser du dig själv om 20 år? – Då driver jag en egen restaurang någonstans ute på landet, det är liksom en barndomsdröm. Och så serverar jag förfinade svenska klassiker – sätter en fin touch på husmanskost helt enkelt.

Stora Örebro

Meza

ÅGATAN 3

Stora Örebro erbjuder välsmakande drinkar och en matsedel med humana priser. Välj mellan en barmeny eller matsalens meny. Här serveras även en generös lunchbuffé måndag till fredag och på lördagar kan man slinka in för en god shoppinglunch. Efter lunch är öppettiderna onsdag till fredag från 17.00 till sent och fredag och lördag från 15.00 till 02.00. Söndagar från 17.00 till sent. Sommartid finns här en uteservering i anslutning till restaurangen och Stortorget och där står grillat på menyn tillsammans med Örebros bästa drinkar.

Inriktningen är ett kompromisslöst libanesiskt kök med tonvikt på den välkända och populära ”meza”. Meza består av en mängd olika kalla och varma rätter. Restaurang Meza riktar sig till personer som tycker om spännande och exotisk mat, musik och att umgås med sina nära och kära. Man kan helt enkelt säga ”ska vi meza lite….”? Efter maten kan man avnjuta kardemummakaffe med exempelvis baklawa gjord på smördeg, fylld med nötter och smaksatt med sockerlag.

Filosofin på Ågatan 3 är att skapa upplevelser, upplevelser att minnas och längta tillbaka till. En upplevelse på Ågatan 3 är en middag för alla sinnen. Där dofter, känslor, ljud, visioner och smaker harmonisera. För att skapa dessa upplevelser värnar vi om vår natur och dess tillgångar och arbetar genomtänkt med råvaror från den lokala faunan. Därav arbetar vi efter målet att samtliga varor som finns att införskaffa inom en tio mils radie runt Örebro ska så inhandlas.

Rudbecksgatan 7. Tel: 019-12 30 40. www.mezaorebro.se

Ågatan 3. Tel: 019-10 40 19. www.agatan3.se

Stortorget 4. Tel: 070-482 16 17. www.storaorebro.se


BRASSERI RENDEZ-VOUS

BRASSERIE ReNDEZ-VOUS

Amano

CASA NOSTRA

I brasseriet serveras Örebros bästa lunch! (plat du jour), shoppinglunch och middag. Menyn består av svenska och franska klassiker. Våra vinexperter hjälper oss att komponera vinlistor som är direkt anpassat till Brasseriets rätter. En annan specialitet är lagrad rom. I Vinkällaren finns alla möjligheter för möten och upplevelser I början på maj öppnar vi vår sommarservering, Terrassen.

Vill man uppleva en bit av det ljuvliga Toscana är det restaurang Amano som bör besökas. Här vid den kullerstensbeströdda innergården vid Kungsgatan styr kocken Ola Ohlin bland menyer som bland annat består av Saccottino al Gorgonzola e noci, små färska pastasäckar fyllda med ljuvligt len gorgonzola och valnötter. Detta serveras med citronsmör och parmigiano. Eller varför inte en rosabakad kalvfilé med toscansk potatisterrin som serveras med oxsvanssky och estragonemulsion? Allt kanske avslutas med en ljum mandelgateau, fylld med äppelkompott. Serveras med Amanos kardemummaglass och färsk frukt? Buon appetito!

Koppla av i en rustik och varm miljö. Här bjuds genuin italiensk mat, lagad från grunden av italienska kockar. Vårt lantbröd bakas varje dag i vår vedeldade stenugn. Vi serverar även äkta italienska pizzor rykande färska från vår vedeldade stenugn. Kom och se, smaka och njut. Öppet: mån-lör 17-sent

Drottninggatan 38, 702 22 Örebro Tel: 019-10 30 80. info@brasserierendez-vous.se www.brasserierendez-vous.se

Kungsgatan 1. Tel: 019-32 33 70. www.a-mano.se

LANNA LODGE

K1

På Lannalodge kan du avnjuta en god, vällagad lunch eller en avkopplande middag i vacker och skön miljö. Kvällstid levererar vårt kök allt från hemlagade hamburgare till välkomponerade trerättersmiddagar. Vi har även en fantastisk lokal och skräddarsyr menyer för bröllop och fester. Varmt Välkommen!

Här serveras en av Örebros absolut bästa luncher. Nu pratar vi alltså mat till lunchpris som skulle platsa på vilken annan restaurangs kvällsmeny som helst. På kvällen snäpper man upp kraven ytterligare ett par steg och har du tur förvandlas K1 ibland också till Stallbackens Musik & Pilsnercafé med livemusik. K1 har en mycket charmerande och trevlig personal där den ständigt leende Yasmin Danho välkomnar. K1 står självfallet för Kungsgatan 1 som också är adressen för restaurangen.

Vretavägen 3, 719 93 Vintrosa. Tel. 019-16 40 70. Restaurang: 019-29 12 66. www.lannalodge.se

Kungsgatan 1. Tel 019-32 33 15 www.kungsgatan1.se

Storgatan 5. Tel: 019-10 12 55. www.casanostraorebro.se


STHLM koll

Stockholmskoll

Foto richardstrom.com

Foto Diego Angemi

Hornstulls Marknad Det senaste tillägget till Stockholms utbud av gatumarknader är Hornstulls Marknad som kommer att skjuta startskott i det marknadsvänliga kvarteret här i maj. – Arrangören Glad Stad försöker vara en hub för kreativa lokala idéer som hjälper till att göra stadsmiljöer mer intressanta och levande, berättar projektledaren Fredrik Lindstål som fortsätter. – Genom att hållbarhet blivit mer viktigt i det urbana samhället så har loppmarknader skapat ett kul sätt att återvinna. Grundidén är att skapa en klassisk söndagsmarknad och vi har tittat på marknader i London för inspiration. Och med hjälp av att förhållningsreglerna för ”food trucks” håller på att lösas upp så kommer vi också ha ett starkt fokus på såväl gatumat som fantastiskt kaffe, avslutar han. Hornstulls Marknad är öppet varje söndag mellan maj och september från 11-17.

38 Marknad

Street Food Stockholm som matdestination blir bättre och bättre. Speciellt restaurangutbudet har håller internationell klass, det segment där staden ligger långt efter är när det kommer till gatumat. Våra mer ”traditionella” rätter som korv och mos har inte riktigt uppdaterats eller berikats med speciellt många alternativ och möjligheter. Men en långsam och fortfarande ganska tystlåten revolution ligger runt hörnet. Nu har gatumatsfenomenet såklart existerat länge, bara utan ett speciellt spännande utbud – Strömmingen vid Slussen är väl det mest exotiska. Men under de senaste åren har termen fått en ny innebörd. Som alltid är vi influerade av USA och New York där ”Food Trucks” har slagit igenom på bred front. I recessionens kölvatten blev kockar lika arbetslösa som byggindustrins fordon och när de fann varandra skapades en mängd spännande koncept som pop-up-restauranger. Problemet i Sverige har varit tillstånden. – Förstå hur överraskad jag blev när jag fick veta att 70

tillstånd blev utställda på 70-talet och att det är just samma 70 tillstånd som är vad som finns idag, säger stockholmaren Nidal Kersh som har blivit lite av en talesman för ”Street Food” i Stockholm. När Nidal konfronterades med den svenska väggen av tillståndsproblem när han ville starta upp en mobil mat-business startade han bland annat upp en Facebook-grupp för att skapa lite kunskap om vilka hinder som hindrade detta nya fenomen att slå rot i Stockholm. Detta resulterade i Street Food ManiFEST – en mat-demonstration i Vitabergsparken på Södermalm förra sommaren som attraherade över 3 000 människor. Uppmärksamheten från media gjorde folk nyfikna. – Vi intervjuades i TV och tidningar och på dagen för demonstrationen så väntade stora skaror på oss redan när vi kom dit för att ställa upp våra stånd, säger Kersh. Som fortsättning på succén har de lyckats skapa Stockholm Street Food Market som är tänkt att sprida fantastiska dofter längs Katarina Bangata på Söder på söndagar från och med nu i maj.


STHLM koll

Nya Oaxen Det är en av de mest emotsedda restaurangöppningarna i Stockholm på många år. Oaxen Slip och Krog, den nya restaurangkonceptet av Magnus Ek och Agneta Green – tidigare ägare av den hyllade men numera nedlagda Oaxen Skärgårdskrog – slår upp dörrarna på Djurgården här i maj månad. Medan den tidigare Oaxen-restaurangen endast stod för fine-dining-upplevelser så innefattar den nya restaurangen två delar med olika inriktning. Oaxen Krog kommer att bygga vidare på restaurangnamnets exklusiva gourmet-tra-

dition och servera ambitiösa måltider med naturliga, svenska ingredienser. Oaxen Slip å andra sidan kommer vara lite större i storlek och ha en mer informell profil. ”På Slip kommer vi servera våra egna tolkningar av bistro-köket. Smakfulla och okomplicerade rätter, varav många kan delas av två människor eller fler, säger Agneta Green. Passande för örebroare på besök öppnar de också Oaxens egna skepp-snedstreck-hotell, Prince van Orangiën, som ligger för ankar precis intill.

Jens Assur på Liljevalchs För hans nya utställning på Liljevalchs har fotografen Jens Assur besökt tolv afrikanska metropoler för att utmana den gängse bilden från Afrika som dominerar media. Resultatet är ett färskt och annorlunda perspektiv på den ofta feltolkade kontinenten. Jag tror inte att vi kan förstå mer genom att komma närapå individen. Istället föredrar jag att ta ett steg tillbaka och titta på det sammanhang som människor lever i, säger Jens Assur. – Vi matas konstant med bilder på hur Afrika är döende. Men nu skulle jag vilja visa hur Afrika lever. Bilderna vi oftast ser är många gånger 30 år gamla vilket betyder att vi fortfarande håller oss i 80-talet, med Live Aid och svältande etiopier. Förhoppningsvis kommer den här utställningen att medverka till en djupare förståelse för vad som pågår i dagens Afrika. Jens Assur – Africa is a Great Country visas till och med 2 juni på Liljevalchs, Djurgårdsvägen 60.

Nummer 5 2013 39


KONFERENSGUIDEN Atlas Copco – 140 år Allt började 1873 med att Aktiebolaget Atlas bildades med André Oscar Wallenberg och Edward Fränckel som verkställande direktör. Då tillverkade man material för järnvägen men även kanoner till försvaret. 1917 gick Atlas ihop med Diesels Motorer där man sedan utvecklade den lätta bergborrmaskinen och "den svenska metoden"  blev ett begrepp. 1956 bytte man namn till Atlas Copco – en förkortning av Compagnie Pneumatique Commerciale från ett belgiskt dotterbolag. – Idag är vi cirka 1900 anställda här i Örebro och de allra flesta konferenserna förlägger vi faktiskt innanför fabrikens väggar. Arrangerar vi en konferens utanför så har vi en entimmesradie från Örebro som vi tillämpar, säger Ulla Riis som är executive coordinator på Atlas Copco. Ulla påpekar också att vi är lite hemmablinda för vår egen stad med framför allt det vackra slottet i centrum. – Eftersom vi finns i 180 länder så är våra större konferenser oftast för våra utländska säljbolag och vad är bättre att visa upp än Örebro slott? Här finns också närheten till Stora Hotellet och Slottskällaren, som vi har ett bra samarbete med, och så är det gångavstånd till allt, påpekar Ulla. Vad ställer då Atlas Copco för krav på konferensanläggningen? En PC-projektor, en ljudanläggning och internet är en grundförutsättning. Att kosten är vällagad och passar olika kulturer och religioner samt övernattningsmöjligheter är också en bra förutsättning för att locka Atlas Copco. – Många konferensarrangörer erbjuder en massa kringarrangemang och aktiviteter. Det hinner vi oftast inte med, utan vi ser hellre en flexibilitet när det gäller lokalens utformning, restaurangens förmåga att anpassa tider och utbud – exemplevis till olika teman. En fördel med att vara just i Örebro med omnejd är att det faktiskt går att besöka arrangören innan konferensen för att skapa en bra kontakt. Ulla Riis uppskattar att Atlas Copco i princip besökt alla konferensanläggningar som finns i Örebroregionen.

Foto: Ulf Hjelting

Vad är bästa konferensminnet? – Åhh. det är det eventet med 200 gäster från hela världen som SOUL Design och Richard Kennett anordnade för oss i skogen vid Karlslund borta vid fallen. Temat var "Den svenska mystiken" och man kunde skymta både älvor och troll på vägen fram till restaurangen och ostronbaren ute i skogen, avslutar Ulla Riis.

Foto: Ulf Hjelting

Katrinelund Gästgiveri & Sjökrog

LANNA LODGE

SCANDIC

Njut av utsikten över Hjälmaren, mys framför brasan och låt smaklökarna tillfredsställas av kökets fantastiska gastronomi. Katrinelund bjuder på en inspirerande miljö att konferera i. Här finns fem fullt utrustade mötesrum för grupper upp till 30 personer. Varmt välkomna!

Konferera på den kompletta anläggningen Lannalodge, 15 min utanför Örebro. Vi har 27 hotellrum, 4 konferensrum, en härlig relaxavdelning och ett 350 kvm stort gym i en fantastiskt skön och avslappnade miljö. Vår golfbana är en av de bästa i Sverige enligt Golf Digest. Restaurangen drivs nu i egen regi och våra priser är oslagbara. Välkommen!

På Scandic tar vi fikapauserna på allvar. Det är viktigt med rätt energi på ett möte, vi lovar att tillföra allt ni behöver både för godisgrisar och hälsokostfantaster. Vi kan också erbjuda 24 lokaler och 425 rum, du väljer: Scandic Örebro Väst- skön hemmakänsla och obegränsat med fri parkering eller Scandic Grand Örebro – härlig atmosfär, centralt vid södra stationen.

Vretavägen 3, Vintrosa, Tel 019-16 40 70, www.lannalodge.se

Fabriksgatan 23 & Västhagagatan 1, Örebro, Tel 019-767 44 14, meeting.orebrovast@scandichotels.com

Katrinelund – 20 minuter från Örebro vid södra Hjälmarens strand. www.katrinelund.se • 019-44 90 62


GUSTAVSVIK

SUNDBYHOLMS SLOTT

ÖREBROTRAVET

Konferera i något av våra moderna konferensrum, för 50 resp 12 personer. De är utrustade med all teknik ni behöver och ligger i anslutning till Relaxen. Dagkonferens från 599:-/person* inkl konferenslokal, kaffe, lunchbuffé, kaffe & Relaxentré . *priset angivet inkl moms och gäller måntors för bokningar om minst 10 personer. Kontakt & Bokning 019-19 69 40

Vid Mälarens glittrande vatten, 1 mil norr om Eskilstuna, ligger Sundbyholms Slott. Upplev vår vackra slottsmiljö för konferens, weekend, fest och bröllop. Fina konferenserbjudanden året runt och ett brett utbud av aktiviteter. Med serviceinriktad personal, god mat och modern teknik hälsas våra gäster välkomna!

På Örebrotravet kan ni ha allt från styrelsemötet till konferensen och mässan. En ljus och fräsch konferenslokal men all dagens teknik. Vi skräddarsyr mötet efter just era önskemål för att det ska minst motsvara era förväntningar. Avsluta dagen med ett ponnyrace där du kanske kan titulera dig som Champion. För mer information gå in på vår hemsida.

Gustavsviksv 11, Örebro, Tel 019-19 69 40, www.gustavsvik.se

635 08 Eskilstuna, Tel 016-42 84 00, www.sundbyholms-slott.se

Travbanevägen 10 Örebro 019-20 88 00 www.orebrotravet.se

CLARION LOVES TO MEET YOU

SVAMPEN

SVALAN DET NYA KÖKET

På Clarion Hotel Örebro vet vi att ett lyckat möte kräver god planering. Ett möte som erbjuder det lilla extra hjälper deltagarna att upprätthålla koncentrationen - eller varför inte det stora extra som gör konferensen till en helt ny upplevelse och etsar sig fast i deltagarnas minne. Enkelt eller helt galet! Du väljer hur du vill kombinera de olika ingredienserna i våra nya konferenspaket: Basic, Some Extra eller Let's Go Crazy. Kungsgatan 14, Örebro Tel 019-670 67 00, cl.orebro@choice.se www.clarionorebro.se

Välkommen att konferera eller arbeta i ett konferensrum utöver det vanliga. En ljus och modernt utrustad lokal för möten och utbildningar. I direkt anslutning till konferenslokalen ligger Café Nova med möjlighet att äta en lunch eller kvälls- måltid. Svampens konferenslokal lämpar sig för 30-40 personer.

En konferens hos Svalan är en effektiv konferens i avslappnad och modernt utrustad konferensmiljö. Genom stora fönster kommer vår gröna omgivning nära och ger konferensen naturlig drivkraft. Varför inte öppna upp, vädra tankarna och ta andra halvlek i friska luften? Från första kontakt till sista punkt på dagordningen ordnar vi en effektiv konferens för er.

Dalbygatan 4, Örebro, Tel 019-611 37 35, www.svampen.nu

Brunnsparken, Örebro Tel 019-24 00 66, www.svalan.nu

Kilsbergen Konferens & lodge

BEHRN HOTELL

ÅKERBY HERRGÅRD

I Kilsbergens stora skogar finns en modern konferensanläggning med lokaler för den stora eller lilla gruppen. Här finns alla möjligheter att ge ditt arrangemang det där lilla extra! Logi i hotellrum eller stuga, mat från skogens skafferi och ett brett urval av aktiviteter. För mer information, besök vår hemsida.

Vi har en möteslokal för vart och ett av dina önskemål. Vi vill alltid ge dig mer än du förväntar dig. Fråga efter All included, vi hjälper dig att spara tid. Vinterträdgården: Här finner du en ljus lokal som går i nordiska färger. Du upplever en lugn och harmonisk atmosfär. Max 60 pers.

Ånnaboda, Garphyttan, Tel 019-29 55 00, www.kilsbergen.se

Stortorget 14, Tel 019-12 00 95, www.behrnhotell.se

Den storslagna naturen tillsammans med lugnet i omgivningen ger de bästa förutsättningarna för att ert arrangemang ska bli lyckat och uppnå förväntade resultat. Det som utmärker Åkerby från andra anläggningar är inte bara den fantastiska Bergslagsnaturen utan vår personliga service till varje gäst, personalens omtanke och ambition att alla ska ha det mer än bara bra hos oss på Åkerby. Nora, Tel 0587-912 10, http://www.akerbyherrgard.se


CYAN MAGENTA GUL SVART

Reklam & Media

Lisebergs marknadsföring väcker känslor

Strateg satsar på CSR Text Ulf Hjelting

Hans Tedsjö. Känns namnet igen? Om vi i stället säger Strateg och att det var Hans som var med och startade företaget 1984? Ok. Då är alla med. Vägen till att starta företaget Strateg gick via en civilingenjörsexamen vid Linköpings tekniska högskola och jobbet som säljare av industriprodukter på Trelleborg för Hans Tedsjö. – Jag lärde mig mycket om försäljning på det jobbet. Något som slog mig under den tiden var avsaknaden av relevant presentationsmaterial för säljarna, berättar Hans. Det var där Hans såg ett behov – ett behov av marknadsföring. – Nu handlar det ju inte om reklam, utan om marknadsföring där reklamen är en del av detta, förtydligar Hans. Under sina snart 30 år i branschen har han upplevt en utveckling från det analoga klipp och klistra till det digitala med byggande av hemsidor. – När jag började fanns det ju knappt datorer. Min första mobiltelefon var allt annat än mobil och om jag inte minns helt fel kostade den 18 000 kronor och placerades i bilen. Hans har även sett fokus på marknadsföringen ändra riktning från 90-talets imageskapande till att i dag arbeta med medarbetarperspektiv och att skapa kulturer där det centrala är värdegrundsfrågor.

42 Marknad

– En nyckel till framgång idag är att låta personer i en organisation växa men också att stämma av och att ta reda på vad som förväntas av mig som ledare. I dag har Hans Tedsjö också fokus på att driva CSR-frågor. Strateg har de senaste åren bland annat jobbat med Nyckelfonden, Kvinnohuset och Länsmusiken/Svenska Kammarorkestern. – Det är min fullständiga övertygelse att arbetet med dessa frågor kommer att berika oss som företag i det långa loppet. Arbetar vi efter ett humanistiskt perspektiv kommer detta också att locka kunniga medarbetare till företaget. Det är vad du gör som är intressant och inte det du säger. Kommer Strateg att finnas som företag om 30 år? Tystnanden sänker sig i rummet där vi satt oss för att samtala. Efter en stunds funderande så kommer svaret smygande från Hans. – Jag kan inte odelat svara ja på den frågan. Vi kanske finns i någon annan form än i dag. Det kommer att dyka upp andra aktörer och makten hos konsumenterna kommer att öka, det är jag fullständigt övertygad om. Hade någon berättat för 30 år sedan hur vi i dag arbetar med läsplattor, smartphones och datorer så hade den personen garanterar blivit betraktad som fullständigt vansinnig. Hur vi kommer att arbeta om 30 år, det återstår att se.

Superduktiga byrån Forsman & Bodenfors senaste reklamkampanj har onekligen lyckats med en del av sitt uppdrag – att skapa uppmärksamhet för kundens produkt. I det här fallet det Göteborgs placerade nöjesfältet Liseberg, vars stortavlor om hur ”vissa barn tvingas åka till Kreta i sommar” upprört såväl organisationer som arbetar med barnfattigdom som svenskgrekiske baddräktskungen Panos Papadopoulos. – Det här är ett skandalöst budskap från Liseberg. Hur kan man göra narr av ett annat land för att marknadsföra sin egen nöjespark? Det går emot alla oskrivna lagar, säger Panos Papadopoulos till tidningen Resumé. Till Resumé har Lisebergs marknadschef Kient Kierdorf sagt att deras ”förhoppning är att bild, rubrik och logotyper ska locka fram ett leende och att betraktaren skall se humorn i det”, men det har inte hindrat en smärre Twitter- och Facebookstorm att bryta ut – och det har inte hindrat alternativa budskap, från att sättas upp ovanpå Lisebergs ursprungliga affischer. Och samtidigt har resebolaget Apollo, som är specialiserat på resor till Grekland, gått ut med en extra barnrabatt till familjer som bokar en resa med dem till Kreta i sommar – om man kan visa en inträdesbiljett från Liseberg när man bokar. Så, den ständiga frågan – är all reklam bra reklam? Well, det är alltid roligt när kampanjer börjar leva sina egna liv. Och hur många som än blir upprörda så misstänker vi att åtminstone Lisebergs målgrupp tycker att reklamen är rätt skoj.

”Miljonär direkt på skrapet 2”? Reklambyrån King vann ett guldägg i kategorin Utomhus för sin skraplotten Triss-kampanj, som typ gick ut på att illustrera nyrikedom genom att skrapa fram ett par extra nollor på antalet semesterdagar, eller ett ”herr” framför ”gården”. Men även internationella California Lottery har gjort ungefär samma sak, vilket lett till småleenden på nyhetsplats. Kings kreativa chef Frank Hollingworth hälsar till Resumé att ”Vi kände inte till den här kampanjen tidigare, men att göra reklam för en skraplott genom att skrapa fram saker är säkert ingenting unikt”. Och det kan man ju hålla med om.


Beställ våra nya boxviner 3 LITER

229:Nr 71627

Torrt vitt vin från Tyskland som passar WgVi^aaÑh`!h`VaY_jg! pasta och sallad. Beställ boxen på systembolaget.se/ 71627

Medelfylligt rödvin från Spanien som passar bra till stekt och grillat kött samt hårdostar. Beställ på systembolaget.se/ 71125

3 LITER

169:Nr 71125

Vill du veta mer om våra varor? Beställ kostnadsfri prenumeration på vår tidskrift Vinfo. Ring oss eller besök vår hemsida!

Vulcanön, Vulcans väg 1, 522 30 Tidaholm. Telefon 0502-148 88. www.granqvist-vin.se

Alkohol i samband med arbete ökar risken för olyckor.


Webbtips

Säsongens råvaror Hälsosamt, miljövänligt och med mer smak. Många svenskar prenumererar på ekologiska grönsaker hem till dörren. Text Peter Steen-Christensen

Mixlådan, Lantlådan eller Stora Fruktlådan? Eller kanske Lilla Grönsakslådan eller Vegetariska Lådan? Många svenskar väljer idag att få sina matvaror, och kanske i synnerhet sina grönsaker, levererade till dörren efter inköp på nätet, ofta som prenumerationstjänst. Den medvetna och gröna trenden som slog rot för ett antal år sedan i samband med klimatkrisens genomslag i media växer sig starkare och starkare. Bland tydliga tecken finns innerstadsmänniskornas aptit för ekologiska marknader, diverse lågskaliga varianter på urban farming och kanske främst den ökande framgången hos dessa företag som levererar ekologiska grönsaker vid dörren. Miljöfrågan har utvecklats till lukrativ affärsidé. Sveriges första prenumerationstjänst på grönsaker startades under 1998 när Ebba-Maria Olsson körde ut varor från Mossagården i Veberöd på ett 44 Marknad

gammalt hästsläp till närområdet. Mossagårdens kundstock har idag femton år senare växt till lite över tusen matlådor i veckan. Inte direkt jättestort, men det verkar heller inte vara deras ambition – de vänder sig endast till södra Sverige med en gräns lite över Halmstad. Deras och andras idé är att gå från producent till konsument utan mellanhänder och receptet är enkelt. En trälåda fylls med säsongens bästa ekologiska råvaror och kompletteras med några spännande recept som passar varorna i lådan. Genomslaget har varit stort och de många självstående mindre aktörerna har under den senaste tiden fått sällskap av ett par av de etablerade matbutikerna som skapat kopior av de populära tjänsterna. Men samtidigt har internationella aktörer som danska Årstiderna flyttat över gränsen och erbjuder nu sitt stora

sortiment även till svenska kunder. Jag har provat flera av Årstidernas lådor och är stor anhängare av konceptet. Några av varorna smakar nästan som andra grönsaker jämfört med vad man köper i det lokala snabbköpet. Årstiderna är störst i världen redan genom sina privatkunder i Danmark där 40 000 familjer får en låda grönsaker, fisk, kött eller kompletta måltider levererat hem till dörren varje vecka. I Sverige har emellertid gensvaret inte varit lika överväldigande men 5 000 kunder i Skåne, Göteborgsområdet, i och runt Stockholm samt Mälardalen till Västerås och Eskilstuna trivs med sina obesprutade råvaror. Problemet för Örebro är dock just det där med ”Mälardalen till Västerås och Eskilstuna” – det krävs naturligtvis ett visst antal kunder i Örebro för att det inte ska vara en förlustaffär för företagen att leverera. – Det behövs inte så många, kanske 15-20 stycken för att vi ska komma, säger Gerry Kingham, vd för Årstiderna Sverige. Det är några kunder uppskriva på en väntelista och ifall vi ska expandera är det är nog Örebro och Gävle som ligger närmast till hands för oss i dagsläget. Vad är då nackdelarna? Kanske att man ska få någon ingrediens man inte vill använda i sin matlagning? Absolut, min sambo undviker helst den ofta medföljande fänkålen, men å andra sidan kan hon se innehållet på nätet i förväg. Man kan naturligtvis beställa den låda som passar en bäst. Vad annars? Det kan möjligtvis anses ”dyrt” med dessa paket, eller att köpa ekomat generellt, men som Ebba-Maria

Olsson från Mossagården poängterar ”dyrt är något som inte är värt pengarna”. Och som ett bevis för att många människor är eniga och att de sätter pris på möjligheten att handla ekologiskt är att ekohandeln har ökat med över 30 procent under nuvarande lågkonjunktur. Det finns förutom de ekologiskt inriktade grönsaksförsäljarna ett flertal liknande koncept där man kan få fullständiga middagsingredienser med hemleverans. Här handlar det nog mest om ett medel att spara tid, och dessutom slipper man planera veckans måltider. Framförallt har vi i den här kategorin flera företag som levererar i Örebro län, vilket naturligtvis gör det mer aktuellt. Linas matkasse, Bra mat hemma och Middagsfrid är tre av dem men vilka som komponerar de bästa måltiderna eller har de bästa råvarorna låter vi vara osagt då vi inte har prövat. Vår regions mest populära tjänst måste annars vara Ica Parken som var den första aktören på marknaden med internetbutik (handla24.se) och hemleverans. De erbjuder flera olika måltidskassar och även om de inte erbjuder några ekologiska måltids- eller grönsakslådor så kan man såklart plocka ihop sådana varor från deras ”vanliga” internetbutik. Deras urval av frukt- och grönt uppgår till 40 stycken varor vilket måste vara långt över genomsnittet hos svenska matbutiker. Men är du ute efter en konstant ström av ekologisk spetskål, blomkål, squash, bönor och mango så ska man snarare hoppas att Årstiderna snart gör sitt intåg i regionen.


Cateri

Så enkelt, så gott.

ng

Besök nya Restaurang Pacos Pa acos Järntorget från vecka 20! mån-tors 11-22

fre 11-23

lör 12-23

sön 12-20

fester, bröllop, Vii erbjuder catering till fester, V företagsevent och mycket annat. Du hittar enkelt våra catering meny på www.pacos.se

TexMex G r i l l buffé

Tapas b u ffé

Fajita p a rty

S OSS! O H S N O N N A BOKA DIN

SOMMARGUIDE STADSFESTIVALER

musik

MUSEER SPORTEVENEMANG

teater

KULTURELLA HÄNDELSER

Teleffoon 019 - 10 84 90 Näbbtorgsgatan 2, 702 23 Örebro www.hkm.se


Inredning

Stickade stolar och flexibel sittmöbel Denna månad tittar vi lite extra på vad Offecct i Tibro har att erbjuda. Därför sätter vi i oss i den stickade stolen Coupé, ställer kaffekoppen på bordet Amazonas och slappar sedan i sittmöbeln Islands.

Islands Islands är ett system av sittmöbler som är formgivet av den franske designern Jean-Marie Massaud. Med Islands vill Jean-Marie Massaud omformulera de offentliga interiörerna som exempelvis väntrum och lobbyer. För att åstadkomma detta har Massaud skapat en flexibel och funktionell möbel som lätt kan anpassas till den omgivande miljön. Känslan man ska få av Islands är den av små öar eller

korallrev. Denna känsla kan förstärkas genom att det går att plantera växter på vissa anvisade plaster i möbelserien. Här kombineras också olika höjd på modulerna tillsammans med olika material. Just detta gör att möbeln blir flexibel och inte låser dess användare vid ett specifikt beteende. En Islands om tre moduler och en del i ek blir ditt för cirka 43 800 kronor.

Coupé

Amazonas Eero Koivisto har formgivit bordet Amazonas. Idén till detta bord föddes när han såg flygbilder på regnskog där trädkronorna bildade ett tätt tak. Själv vill Eero att bordet ska vara poetiskt och tankeväckande. Viss del av intäkterna från Amazonasbordet går också till den ideella organisationen Barnens Regnskog, som arbetar för bevara regnskog och djurliv i Centralamerika. Bordet säljs i tre46 Marknad

pack och har tre olika gröna nyanser. Amazonasborden går också att delvis skjuta in under varandra – ungefär som trädkronorna på flygfotot som Eero en gång såg. Bordet är en ekologiskt hållbar produkt och är gjord i stål och helt återvinningsbart. Därför är Amazonas också Svanenmärkt. Ett bordsset blir ditt från designonline.se för 6 590 kronor.

Vid en första anblick ser stolen Coupé ut som om den vore helt gjord i tyg. Så är det nu inte. I själva verket beskriver tillverkarna Läufer+ Keichel och Offecct som att stolen klätts upp. Vad är skillnaden? För att åstadkomma den här effekten på stolen så har man använt sig av en speciell stickningsteknik. Effekten man ville uppnå var att skapa ett intryck av att Coupé bär ett par byxor. Denna stickade klädsel finns att få i fyra färgkombinationer: aquantic (turkos), linnen (beige), midnight (marinblå) och chocolate (brun). Stolens stomme är i metall. Offecct grundades 1990 av Kurt Tingdal, vd, och Anders Englund, designchef. Huvudkontor och produktion ligger i Tibro och företaget har idag 42 anställda. En Coupé blir din för cirka 10 900 kronor.


ÅRET MORG S O SHOW N 2012

ÖREBRO

104.7 FM MER MUSIK - BÄTTRE BLANDNING

Orkar ni inte med? Vi gör jobbet åt er... • Butiksstädning

• Privat städning

• Kontorsstädning

• Trapphusstädning

• Huhållsnära tjänster

• Byggnadsstädning

• Skolstädning

• Fönsterputs

JACOB’S

STÄD & FÖSTERPUTS AB Kontakta oss för skräddarsydda lösningar Tel: 070-641 95 22 • www.jacobsstad.se

Ska ni göra om? Eller är ni på väg att flytta?

Vi tar fram inredning och möbler med rätt funktion för er verksamhet. Dessutom gör vi det med ert varumärke och dess löften i fokus – med våra leverantörer och vår kunskap får ni ut mycket för pengarna. Det enda vi önskar är lite planering – då tar vi fram bord, stolar, sofffor fo f och det som behövs för att passa er på bästa sätt – med både design och funktion till ett vettigt pris. Är ni i behov av förändring? Ring oss, vi svarar gärna på dina frågor – herrzlich zlic z willkommen :-) Några som valt inredning från oss: Atlas Copco, Bergslagens Sparbank, Grant Thornton, IT en, Kontract, Palina, T-Mästar Hörntanden, Personalpoolen, Dormy Fastigheter, Hund- & Kattkliniken, kliniken, Newsec, Textilia, e TS Lokalv Lokalvård & Vågen Gallerian.

019-323 000 www.style-by.se LOOK INWARD. MOVE FORW WARD.


Fashionista

Skor för sin fot Den här månaden tittar vi på tänkbara skodon inför våren och den tidiga försommaren. Lite olika modeller och utföranden för några av de upptänkliga väderscenarion som kan tänkas dyka upp i Sverige den här tiden på året. Text Camilla Johansson

Oemotståndliga är ett ord som dyker upp i huvudet inför dessa pumps. Möjligen är de inte något man sätter på sig inför affärsmötet, men nog finns det väl andra tillfällen då inget passar bättre än ett par stjärnbeströdda, högklackade skor i svart och rött. Tåparti och klack i röd lack och i övrigt i textil. Skon är av märket Tamaris och kostar 599 kronor.

Sandalett med kilklack för de varma sommarkvällarna. Eller vilket tillfälle bärarinnan nu kan tänkas välja. I brunt skinn med guldspänne på vristremmen. Skon är av märket ECCO och kostar 1 200 kronor.

Ett par brougeskor för kanske det mer festliga tillfället och kanske den lite mer modiga bäraren. Eller så kan denna häftiga sko ingjuta mod i sin bärare. Speciell är den i alla fall med sin mångfärgade utformning: cognac, blå, svart. Både snygg och lite udda, tycker vi. Skon är av märket Belmondo och kostar 1 299 kronor i butik.

En marinblå tygsko från Björn Borg är sist ut på banan, med små detaljer som de vita snörena och den röda randen på sulan. Passar på så väl arbetet som fritiden. 650 kronor kostar den. Skor från Björn Borg kan bland annat hittas hos Åkes Skor.

48 Marknad


Välj den rätta i butiken oc och h kunskapen kunskapen att göra göra något speciellt till dig. En ring efter dina önskemål i din smak, en ring som v varar arar för evigt.

Tillman United

När du har vvalt alt din partner hjälper vi dig att hitta den rätta ringen. Hos oss hittar du ett brett brett sorti sorti ment, dessutom har vi egen vverkstad erkstad

2 2€WTHUNH[HUkYLIYV‹ €WTHUNH[HUkYLIYV‹  


Technopolis

Marshall och 3D Skicka vykort via app, lyssna på radio genom nått som ser ut som en gitarrförstärkare och återanvänd 3D-glasögon. Denna månad har vi tips på både smått och gott.

Cambridge Vad sägs om att kunna placera högtalare utomhus på din terrass eller liknande utan att de förstörs av väder och vind? I vanliga fall kostar sådana högtalare skjortan, men nu finns det en lösning som heter Cambridge ES20. Kabinettet på dessa högtalare är behandlade för att inte missfärgas av UV-strålar när solen visar sig och de medföljande väggfästena ger också en bra flexibilitet för hur man kan montera dem. Om du nu känner för att spela för hela kvarteret, kanske du också skall överväga att bjuda in grannarna till din fest. Då kan kan ni ju njuta av det fina ljudet tillsammans. Ett par Cambridge ES20 kan finnas på en uteplats nära dig för det ringa priset av 996 kronor. Som hittat! Högtalarna finns att köpa på närmaste Hi-Fi-klubbenbutik.

Vykort Tillhör du de där som retar sig på att vykorten du skickar på semesterresan landar i dina vänners brevlådor efter det att du själv kommit hem? Nu finns det en lösning och självfallet är det genom en app som Posten lanserar. När appen Riktiga Vykort har laddats hem gratis till din smartphone eller Iphone så är det bara att ta nya bilder med mobilens kamera eller välja från ditt befintliga bildarkiv. Sedan skriver du en semesterhälsning och med hjälp av hitta.se får du in adressen automatiskt på vykortet. Betalar gör du genom ditt kontokort och det går självfallet att få mängdrabatt om du köper flera vykort i förväg. Posten trycker på högblankt papper i format A5 eller A4. Gör du din beställning före klockan 16.00 så har mottagaren vykortet i brevlådan dagen därpå. Praktiskt va?

Marshall Lirar du gitarr? En Marshall är ju alltid en Marshall och tillsammans med Jimi Hendrix förändrade denna förstärkare musikhistorien för alltid. En Evoke-1S Marshall Radio har precis den där rätta retrolooken lånad från en Marshall gitarrförstärkare. Men det är som sagt en radio och den kan både ta emot program från FM-bandet som digitala diton i upp till 30 kanaler. Det går också att koppla

telefon och mp3-spelare till den och självfallet går den att använda som väckarklocka och maskinens programvara kan uppdateras vis USB-ingången. Om volymknappen är graderad till elva eller inte framgår inte men effekten är i varje fall sju watt RMS. En Evoke-1S Marshall Radio blir din till ett pris av 1 495 kronor. Gôtt mos!

Och så ett spartips. Har du köpt en ny platt-tv från LG med deras passiva 3D-teknik? Saknar du 3D-glasögon? Går du på bio och ser 3D-film? Bra! Spar glasögonen och använd dem till din nya platt-tv. LG använder sig nämligen av samma teknik som på bio och de glasögonen fungerar alldeles utmärkt till din nya platt-tv. 50 Marknad


S T A D S N Ä T

P R E S E N T E R A R

Din lokala redovisningsbyrå i Örebro

FinansInformation Redovisningsbyrå AB Tel: 019-611 50 50 www.finansinformation.com Adress: Folkungagatan 5A, 703 42 Örebro PÅ DIN SIDA

Truckinvestering? Välj Linde! Linde Material Handling är din lokalt starka truckleverantör med en rikstäckande organisation. Huvudkontor med utrustningsverkstad ligger i Örebro och verksamheten är uppdelad på fem regioner som alla erbjuder nya och begagnade truckar, service, korttidstruckar och utbildning. Med andra ord Din kompletta leverantör av truckar och trucktjänster!

Det finns truckar – och så finns det Linde. Läs mer på www.linde-mh.se


CYAN MAGENTA GUL SVART

Konsten att skapa framgångsrika och lönsamma appar Text Annika Wihlborg

Allt fler svenska företag ansluter sig till den stadigt växande apptrenden. I takt med att antalet appar blir fler och dess tillämpningsområden ökar så vill företagen gärna haka på trenden och lansera egna appar. För att en app ska fylla en funktion och bli framgångsrik och lönsam så krävs eftertanke, strategi och ofta också integrerad marknadsföring. Arbetet med att skapa en framgångsrik app börjar med en vision och ett tydligt mål. Börja med att fundera på vad appen ska fylla för funktion. Många företag använder den som en marknadsföringskanal, men för att lyckas gäller det att sätta upp mer specifika mål än så. Definiera målgruppen och anpassa ert val av plattform utifrån det. I vissa målgrupper är Iphone klart dominerande, medan andra segment i huvudsak använder sig av Android. Om ni planerar att lansera appen globalt kan ni exempelvis ha nytta av att känna till att Android är dominerande i stora delar av Asien.

Gemensamma erbjudanden Att utveckla en app i Sverige kostar i genomsnitt 50 000 kronor. Många företag överraskas av att priset är högre än de trott. Men att utveckla en framgångsrik app som får bra spridning handlar inte bara om tekniken och appens innehåll, det är i allra högsta 52 Marknad

grad även en marknadsföringsfråga. Många företag väljer att vända sig till en reklam- eller PR-byrå när de ska utveckla en app. De kan bistå i arbetet med att lägga upp en marknadsföringsmässig strategi för hur appen ska nå ut och fylla sitt syfte. Reklambyrån har ofta en viss teknisk kompetens, men för att få tillgång till specialistkompetens får man ofta söka sig till renodlade teknikutvecklingsbolag. En trend är att allt fler teknik- och reklambyråer paketerar gemensamma tjänster gentemot företag som vill lansera egna appar. Många uppskattar att kunna få hjälp från start till mål från en och samma leverantör. Både tekniken och marknadsföringen måste klaffa för att appen ska bli lönsam.

Fler integrerar appen i sin ordinarie mediemix Ytterligare en trend är att allt fler företag väljer att integrera appen i sin ordinarie mediemix eller marknadsföringsplan. En app marknadsför inte sig själv, ofta krävs marknadsföring i andra kanaler, exempelvis Internet eller print, för att nå ut med budskapet. Ett växande antal företag lanserar appar som i första hand används internt, för att effektivisera företagets rutiner, skapa plattformar för samverkan eller på andra sätt användas internt av företagets personal – exempelvis genom att kopplas ihop med företagets CRMsystem.

Framgångsrika satsningar från Pizza Hut och Danske Bank Pizza Hut är ett bra exempel på ett företag som har lanserat en framgångsrik app. När Pizza Hut lanserade sin och med den gav kunder möjlighet att beställa pizza direkt hem till dörren ökade försäljningen markant. Och likaså: när en hamburgerkedja i Hongkong lanserade en app som gav kunder som visade upp appen i kassan rabatt på hamburgare, ökade försäljningen lavinartat under en period. På hemmaplan är Danske Bank ett bra exempel på ett företag som har lyckats med en integrerad marknadsföring av sin app. För att sprida budskapet om och öka intresset för sin app valde Danske Bank att marknadsföra den med hjälp av utomhusreklam och print. Även om alla företag inte

har de resurserna så bör man ha i åtanke att en app i allmänhet behöver marknadsföras i andra kanaler än mobiltelefonen för att få verklig genomslagskraft. Ett sätt att förlänga livslängden på sin app är att påminna användaren om sin existens genom att med jämna mellanrum lansera uppdateringar. Undersökningar visar att företag som då och då uppdaterar sin app på så sätt kan behålla uppemot åttio procent av användarna. När man utvecklar en app gäller det att tänka på användarvänligheten och på att inte komplicera saker och ting i onödan. Det ska vara enkelt att förstå syftet och idén med appen och, om syftet tillåter det, lika enkelt att dela med sig av dess innehåll till släkt och vänner.


VI V VISAR ISAR V VÄGEN ÄGEN TILL TILL

EUROPAS EUR OP PAS A BÄST BÄSTA ST TA

F FÖRETAGARKLIMAT ÖRETAGARKLIMA MA AT

Företagarna är Sveriges största företagarorganisation. on. Vi representerar 75 000 föreetagare i många olika branscherr. Företagarnas uppgif gifft är att skapa bättre förutsättningar för att starta,driva, utveckla och äga företag i Sverige.

VILL OCKSÅ VILL DU O CKSÅ ATT HA RÅD RÅD A TT T ANSTÄLLA ANST NST TÄL Ä LA FLER? FLER?

FRUK FRUKOSTMÖTET OSTMÖTET

Bra, då är vi flerr.

Anmälan sker på www.frukostmotet.se

Missa inte frukostmötet 2:a måndagen varje månad Möt företag och företagare och nätverka tillsammans. 07.15 börjar mingel, frukost och senare program och håller på till 09.00. Platsen är Clarion Hotel.

Företagarna arbetar för att du som entreprenör ska kunna leva på din dröm. röm. Att t du ska kunna växa och utvecklas. u Som entreprenör är möjligheten att kunna anställa en avgörande faktor för att utveckla företaget.

KOSTNADSFRI KOSTNADSFRI

JURIDISK R RÅDGIVNING ÅDGIVNING

NÄR DU BEHÖ BEHÖVER VER Hos oss arbetar erfarna jurister som är proffs på din vardag. Som medlem kan du här ställa frågor om t ex anställningsavtal, blufff--fakturor och allt annat som rör din verksamhet. Ställ din fråga på telefon 0771-45 45 45 eller på foretagarna.se/juridisk-radgivning

MÅNADENS MÅ NADENS

FFÖRMÅNSNYTT ÖRMÅNSNYTT

E ERBJUDANDE RBJUDANDE

PeCe e Data & Mobilverkstan.se M Vi erbjuder kostnadsfri felsökning samt 20% rabatt vid biltelefonerr, surfplatta och datorr. reparation av mobiltelefoner

Koneo – V Vii gör IT Enklare Hur bra koll har ni egentligen n på er IT-miljö? T--miljö? IT T-miljö Vår tjänst Koneo ser ut Koneo Analys ger svartt på vitt hur er IT-miljö IT och hur den kan förbättras. Ett enkelt beslutsenkelt sätt att få ett bra besluts-

inom 1 timma ) ns redo när du snabbt (offtast t in Mobilverkstan finns behöver hjälp med att reparera mobilen, surfplattan eller den bärbara datorn. Med ett stort eget reser vdelslager täcker vi in de flesta fabrikat. Vi kan k i dagläget reparera på plats hos er eller i

underlag och förebygga problem. EU, är reparationstiden stiden 48 timmarr.

Som medlem i Företagarna Företagarna får ni en Gratis Koneo Koneo Analys. Ring Thomas på 070-272 06 06 för mer information. information.

Läs mer om våra medlemsförmåner på www.foretagarna.se/medlemsformaner

Vi välkomnar välkomna nya medlemmar Richard Lööw Regionchef

Kaisa Edenvik Bitr trr. Regionchef

Jonas Fo orsman Ordförande

Företagarna c/o Svenskt Näringsliv ringslivv, Köpmang. 23-25, 702 23 Örebro. richard.loow@foretagarna.se

Företagarna c/o Svenskt venskt Näringslivv, Köpmang. 23-25, 702 23 Örebro. Mobil 0707-13 22 84 kaisa.edenvik@foretagarna.se

Axier Technologies AB Gullvivevägen ullvivevägen 10, 719 30 Viintrosa Mobil 073-506 33 00 jonas.forsman@openit.se


cmyk

Travellista

Hawaii

Sydafrika

Portugal

Världens bästa hotell Denna månad tar vi en titt på de bästa hotellen på vårt lilla jordklot. Därför beger vi oss bland annat på en resa till både Hawaii, Kapstaden och Hongkong.

Text Ulf Hjelting Foto Pressbilder

Hawaii

Sydafrika

Portugal

Four Seasons Resort Hualalai på Hawaii har hela sju badplatser och en 18-håls golfbanan designad av golflegendaren Jack Nicklaus. Det här är lyx, men så är också denna resort utsedd till världens bästa av 900 besökare. Denna resort har även en saltvattenpool och ett 1 393 kvadratmeter stort gym och även ett område enbart avsett för de vuxna gästerna. Här hittar du även privata stränder med lugnt vatten och tre restauranger och två lounger som både erbjuder italienska och andra Medelhavsinspirerade rätter. Grillrestaurangen Hualalai Grille ligger exempelvis placerad vid slutet av golfbanans 18 hål. Att bo sex nätter för två personer vid Four Seasons Resort kostar 69 975 kronor, men då ingår även utsikt över golfbanan.

Hotellet Cape Grace i Kapstaden fullkomligen andas lyx och detta boutiquehotell ligger i hjärtat av stadsdelen V&S Waterfront. Här finns både ett spa med panoramautsikt över hamnen och Taffelbergen samt Bascule Bar som erbjuder över 400 sorters olika whiskysorter. Hotellets spa erbjuder afrikanskinspirerade behandlingar och restaurangen Signal serverar både afrikanska och internationella rätter. Cirka fem minuters bilresa från hotellet ligger golfklubben Metropolitan och som gäst på hotellet behöver du aldrig bekymra dig över transporten till golfbanan. Det är bara att använda deras egen lyxiga transfer eller låna någon av BMW-bilarna. Sex nätter för två personer kostar 22 300 kronor, kostnaden för flygresan tillkommer.

På det här hotellet finns det både privata balkonger och terrasser med utsikt över Atlanten och Sintrabergen. Vi pratar om Onyria Marinha Edition Hotel & Thalasso beläget i utkanten av huvudstaden Lissabon. Här kan du njuta av ett dopp både i inomhus- och utomhuspoolen - eller varför inte ta en uppfriskande tresetare på någon av tennisbanorna? Hotellet har självfallet en gourmetrestaurang som specialiserat sig på fisk- och skaldjur och maten njuter du med utsikt över en golfbana i mästerskapsklass. Vill man ta ett dopp i Atlanten är det två kilometer till närmaste strand och shoppingen finns 20 minuters bilväg från hotellet i centrala Lissabon. Sex övernattningar för två personer i ett dubbelrum deluxe kostar under 9 300 kronor. Forts. 56

54 Marknad

»


Upp till halva priset på hotellrum i hela världen 9,%2.$5',1$+27(//1b77(563$5$3(1*$5,)g5(7$*(7²%/,0('/(018

KRWHOH[SUHVVVH 

VÅRTERMINEN

No04

2013

april 2013

Örebro läns månadstidning

MAJ 2013 #4

#4//2013

KROG & BAR » SHOPPING » LÄSNING » TV » FILM » SPEL » MUSIK

SOMMARGUIDE Sommaren 2012

Joel Englund Stjärna i kocklandslaget

Gröna Örebro

Shoppingguide Restaurangguide Hela Familjens Örebro Slottet, Svampen, Wadköping Att göra regniga dagar Kilsbergen Bergslagen Kumla/Hallsberg Karlskoga/Degerfors Arboga Kalendarium

Metallsvenskan Hårdare än någonsin

Barnmode Gastro

Guide Michelin och Sveriges bästa matupplevelse

Travellista

var finns de bästa stränderna i världen?

Avspark för Metallsvenskan KROG+BAR

RESTAURANG

KONST

MUSIK

FILM

TEATER

Anna Iderot Bjelke

– marknadschef på Örebrokompaniet

Håkan Hellström ”Jag är inte intresserad av att skriva om tonåringar” Ett samtal om stölder, Brasilien, och små historier

Öppettider Vågen & Krämaren

facebook.com/vagengallerian

Vardagar 10.00 - 19.00 Lördagar 10.00 - 16.00 Söndagar 12.00 - 16.00

facebook.com/kramaren

ÖREBROAREN Rasmus driver Nattkiosk » CAMPUS Ann-Sofie kandiderar dubbelt » INTELLIGENT bra grejer MÅNDAG-SÖNDAG vad händer idag? » LEOS ÖREBRO snygga illisar » TEMA bil & motor

Örebros alla nöjen i en tidning

TVÅSTÄLLEN

jobb Shavbå kan extraCaféguide Studentrabatter

tacken Kollektivet Myrs

Marknad Örebro

Örebros affärstidning

Säljare till HKM i Örebro! HKM är ett mediaföretag med huvudkontor i Örebro där vi ger ut tidningarna Handelsstaden, Nollnitton, Campus, Utmärkt Örebro, Marknad Örebro och Nollnitton Sommarguide. HKM’s kontor i Stockholm ger ut Totally Stockholm. Via vårt irländska bolag ger vi ut tidningarna Totally Dublin och The Dublin Tourist Guide. HKM söker en driven mediasäljare med bas i Örebro. Du kommer att arbeta i ett entusiastiskt team av medarbetare. Tillsammans med våra övriga säljare kommer du att bearbeta den lokala marknaden. Vi tror att du har några års dokumenterad säljerfarenhet. Du är inte rädd att kavla upp ärmarna så länge du får belöning. Du vet att framgång kommer genom hårt arbete.

Skicka ditt cv till stefan.hallenius@hkm.se, tfn 070-483 59 47

Telefon 019 - 10 84 90 Fax 019 - 10 84 30 Adress Näbbtorgsgatan 2, 702 23 Örebro. E-post stefan.hallenius@hkm.se Web www.hkm.se


Travellista

England

Hongkong

Mauritius

» England

Rudding Park är beläget bara ett stenkast från Yorshire Dales National Park och erbjuder, förutom ett lantligt boende med 40 rum, både en prisbelönt restaurang och ett lyxigt spa. Golfbanan som går genom hotellets parklandskap har anor från 1800talet och är en sexhåls kortbana med chipping- och puttinggreener. Rudding Park kan även erbjuda sina gäster en liten biograf, ett gym och ett kapell i anslutning till boendet. Hotellets spa erbjuder behandlingar som aromaterapi, turkiskt bad (hamam), massage och diverse skönhetsbehandlingar. En veckas vistelse på Rudding Park med sex övernattningar kan fås för cirka 11 500 kronor, men det gäller att vara ute i god tid för det här hotellet är populärt med sin inramning av strikt engelsk aristokrati och elegans, samt service på toppnivå.

56 Marknad

Hongkong

Mauritius

The Upper House i Hongkong ligger i närheten av både spårbanan till shopping- och utsiktscentret Victoria Peak, Admirality och Bank of China Tower. Det här, i Hongkongmått lilla, hotellet har 117 rum med en galant utsikt över Victoria Harbour eller Hongkongön. Utsikt väljs vid rumsbokning. Hotellet är klassat som femstjärnigt och erbjuder en flerspråkig personal, gigantiska sängar med italienska frettelakan, och självfallet har varje rum en 42-tums plasma-tv för den kräsne affärsresenären. The Upper House verkligen andas art déco och 1920-tal i en modern tappning. Gästparkering finns att få mot ett tillägg och hela hotellet är rökfritt. En vecka med sex övernattningar på The Upper House för två personer kostar cirka 25 000 kronor inklusive skatt och avgifter.

På Four Seasons Mauritius ska man koppla av i en solstol under en parasoll. Eller varför inte ta en runda golf eller ett dopp i någon av hotellets fyra pooler? Här har rummen inredda terrasser med utsikt över havet, stranden eller trädgården. Alla de 136 rummen har självfallet luftkonditionering och givetvis gratis Wi-fi. Four Seasons Mauritius är beläget på öns östra kust och här väntar Indiska oceanens inbjudande blå vågor till en stunds svalka och avkoppling. Tänk att bara stiga upp på morgonen, gå fem steg från terrassen och låta fötterna nudda vattnet. Ett dopp innan frukost och… ja, varför inte bara koppla av hela dagen? En vecka på Four Seasons Mauritius för två personer kostar cirka 61 000 kronor, men då har du vajande palmer och gnistrande vita ständer att tillgå.


TOTALLY ÖREBRO.se Örebro på nätet

Örebro läns månadstidning

SOMMARGUIDE Sommaren 2013


CYAN MAGENTA GUL SVART

Få ut mesta möjliga av mässdeltagandet

Text Annika Wihlborg

Att få ut så mycket som möjligt av sitt mässdeltagande handlar mycket om att sätta tydliga och mätbara mål, att utbilda medarbetarna i konsten att agera i en mässmonter och att göra saker och ting med framförhållning och eftertanke. När ni sätter mål för ert mässdeltagande avgörs de av era generella marknadsföringsmål. Kanske vill ni attrahera ett visst antal besökare till er monter eller kanske har ni som mål att få lämna ett visst antal offerter efter mässan. Ett annat mål kan vara att ett visst antal mässbesökare ska ha besökt er monter innan mässan är slut. – Satsa på att sätta mätbara mål och tänk på att mässor är en av de marknadsföringskanaler som är lättast att mäta nuförtiden, det finns mängder av verktyg som hjälper utställare att mäta effekten av sin investering, säger Mikael Jansson, vd på Nordiska undersökningsgruppen, som bland annat utbildar företag i konsten att få ut mesta möjliga av sin medverkan på mässor. Det som i första hand avgör hur stor del av er marknadsföringsbudget som ska läggas på mässutställande är, enligt Mikael Jansson, det personliga mötets betydelse för er affär. Fundera på vilken målgrupp ni behöver träffa för att identifiera just era kunder. I vilken miljö och på vilken mässa finns de individer och företag som är era absolut viktigaste kunder? Fundera också kring vilken effekt ni vill få ut av dessa möten. Om ert företag har sina viktigaste kundkontakter via telefon, sociala medier eller Internet bör medverkan på mässor stå för en mindre del av den totala marknadsföringsbudgeten.

Integrera mässutställandet med andra kanaler Om er affärsidé däremot bygger på personliga möten kan mässor förstås uppta en större del av er budget. När ni väljer vilka mässor ni ska ställa ut på tipsar Mikael Jansson om att välja en mässa som är SFC-certifierad. SFC står för Scandinavian Fair Control och 58 Marknad

är en kvalitetsstämpel i mässbranschen. Läs på om förra årets mässa, undersök vilken typ av företag som medverkar och fråga gärna företag som medverkade på förra årets mässa kring vilka effekter de uppnådde. – Ett sätt att maximera effekten av mässan är att integrera ert mässutställande med andra reklamkanaler. Ett företag valde exempelvis att marknadsföra sin medverkan redan ett par månader innan det var dags via sin Facebooksida. De involverade sina kunder i hur montern skulle se ut och andra frågor som berörde mässdeltagandet. Ni kan också identifiera femtio nyckelkontakter som ni gärna vill ha besök av på mässan och ta personlig kontakt med dem för att få dem att komma till mässan, säger Mikael.

Rätt medarbetare i montern avgör resultatet Mikael Janssons tips till företag som står i valet och kvalet och funderar på om de ska ha någon form av aktivitet i mässmontern, vilka tjänster eller produkter man ska lyfta fram eller hur montern i fråga ska vara designas är att återknyta till det övergripande syftet och målet med att ställa ut. Om ni gjort hemläxan ordentligt och tagit er tid att formulera genomtänkta svar på dessa frågor brukar de flesta praktiska detaljer falla på plats naturligt. Mikael påpekar att det sällan är företagen som har de största och mest påkostade montrarna som får bäst utfall av en mässa. Ofta är det istället företagen vars medarbetare är mest på tå som får ut mest av sin insats. En utställares framgångar på en mässa handlar med andra ord i mångt och mycket om hur medarbetarna i montern agerar. Att jobba i en mässmonter och möta kunder ansikte mot ansikte är både roligt och utvecklande, men visst tar det på krafterna att vara på en mässa i en eller flera dagar. Mikael Janssons tips är att dela upp tiden i montern i flera korta pass och att en medarbetare som börjar bli hängig direkt lämnar montern för att ta en paus. En trött

medarbetare ger nämligen inget bra intryck för besökare som passerar förbi er monter.

Fokusera på ett fåtal tydliga budskap Tänk också på att säljtekniken och kommunikationen på en mässa skiljer sig något från de vardagliga mötena med era kunder. På mässgolvet gäller det att snabbt kunna avgöra vilken typ av person ni möter och att ständigt vara på alerten för att kunna knyta nya kontakter. Fokusera på ett fåtal tydliga budskap, produkter och tjänster som är lätta att ta till sig och undvik att begå misstaget att vilja informera om hela er verksamhet i er mässmonter. – När man utbildar och informerar medarbetare som ska arbeta i mässmontern så gäller det att först informera om allt det praktiska kring hotell,

arbetspass och liknande. Därefter är det dags att dela med dig av er målsättning med mässutställandet, så alla medarbetare förstår varför ni väljer att medverka på mässan. Nästa steg är att ge medarbetarna tips på hur de kan och bör agera i montern, säger Mikael Jansson. Ett vanligt misstag bland de mässutställare som Mikael Jansson träffar är att formulera slentrianmässiga mål för sitt deltagande på olika mässor, snarare än att ta sig tid att sätta ett mål för varje mässa man ställer ut på. Ett annat vanligt misstag är att ha alltför snäva tidsmarginaler i förberedelserna inför mässan, vilket kan framkalla forcerade beslut som fattats under onödigt mycket stress. Det kan i sin tur bidra till att mässutställandet förvandlas till en i första hand logistisk snarare än en strategisk fråga för det medverkande företaget.


57 ÅRS ERFARENHET

6 ÅRS ERFARENHET

28 ÅRS ERFARENHET

123 ÅRS ERFARENHET

CONVENTUM ARENA

Foto: Peter Knutson

2 ÅRS ERFARENHET

3 ÅRS ERFARENHET

105 ÅRS ERFARENHET

22 ÅRS ERFARENHET

172 ÅRS ERFARENHET

31 ÅRS ERFARENHET

9 ÅRS ERFARENHET

25 ÅRS ERFARENHET

26 ÅRS ERFARENHET

8 ÅRS ERFARENHET

DEN 14 MAJ BLIR VI BISNODE. 617 ÅRS ERFARENHET AV BESLUTSSTÖD SAMLAD PÅ ETT OCH SAMMA STÄLLE.

Fre 8 nov 20.00 & Lör 9 Nov 18.00

Ticnet.se, 077-170 70 70 Örebrokompaniet, Olof Torg 3 Örebrokompaniet, OlofPalmes Palmes Torg

Uthyrning Uth yrning • Försäljning Projektledning Örebro-Motala–Jönköping 019-10 31 12 • www www.eventswed.se .eeventswed.se


Bokmalen

Liknelseboken

Smittad

Livrädd

DN Världen

Per Olov Enquist Norstedts

Johanna Strömqvist Månpocket

S.J. Bolton Modernista

#26 2013 Bonnier

Per Olov Enquist har hunnit bli närmare åttio år gammal och får nog anses vara en av Sveriges främsta författare. I Liknelseboken, med underrubriken ”en kärleksroman” tar han itu med sin första relation med en kvinna. Han lovade henne en gång att aldrig någonsin berätta – hon var i femtioårsåldern, han en fjortonårig pojkspoling – men nu är hon sedan länge borta. De gör det på det kvistfria furugolvet (kvinnan är genomgående kallad ”kvinnan på det kvistfria furugolvet”) i det hus som råkar vara det hus där författaren Stieg Larsson senare växer upp. Denna första sexuella upplevelse blir som en frälsning för den unge Per Olov och det är inte konstigt att han nu, till slut, vill förmedla den till sina läsare. Liknelseboken är en självbiografisk roman och P O framställer delar av sitt liv på ett fiktionsartat sätt (han benämner, till exempel, sig själv ”han”) och hänger upp berättelsen på krokar av verkliga händelser. I sin självbiografiska Ett annat liv gjorde P O Enquist upp med sin alkoholism, i denna ser han tillbaka på sina unga år med fokus på denna kvinna med det kvistfria furugolvet, men också på relationen mellan sina föräldrar. Denna roman kunde ha varit alltför lågmäld och långtråkig om det inte vore för Enquists fantastiska språk (även om det blir några ”Man häpnar”, ”Man baxnar!” och ”Nog!” för mycket).

Smittad är något så ovanligt som en stockholmsbaserad vampyrroman. Att jag påstår att det är ovanligt baserar jag enbart på det faktum att jag inte stött på någon tidigare. Det dröjer ett tag innan vampyren blir synlig i berättelsen. Fram till dess är det nittonåriga Maria, som precis flyttat hemifrån, som står i fokus. Hon vet inte riktigt vad hon vill med sitt liv. Hon festar, spelar i ett death metal-band och har ett oengagerat förhållande med Oskar. När hon träffar Emmy får livet plötsligt en mening. Allt annat blir oviktigt och de blir helt uppslukade av varandra. Samtidigt som deras kärlekshistoria tar fart sker brutala överfall runt om i Stockholm och den stekheta sommarvärmen håller invånarna i sitt grepp. Fram till dess att denna roman blir den vampyrroman den utger sig för att vara, vilket inte sker förrän efter drygt halva boken, är den riktigt bra. Kärlekshistorien mellan Maria och Emmy är nästan lika uppslukande som de är av varandra. Men enter vampyr och jag tappar intresset. Det visar sig att Emmy liksom av allehanda droger är beroende av vampyren Andrés ”magi”. Kanske är jag för ointresserad av vampyrhistorier eller helt enkelt för gammal för att tycka att romanens andra del kan vara annat än fånig. Som kärleksroman funkar dock Smittad alldeles utmärkt.

Lacey Flint är ett utmärkt namn på en huvudkaraktär i en kriminalroman. Namnet anspelar på en person som är stark, tuff och smart och det passar alldeles utmärkt till den unga polisen som går undercover i S.J. Boltons roman. En självmordsvåg drar fram över universitetsstaden Cambridge. Under spektakulära former har ett flertal kvinnliga studenter den senaste tiden tagit livet av sig. Laceys uppdrag är att vara ögon och öron i den ganska hemliga utredning polisen inlett på grund av dödsfallen. Hon skriver in sig som student och spelar rollen som en ung kvinna med suicidala tendenser. Och snart börjar hon uppleva obehagliga saker. Läsaren får också följa psykologen Evi, som är den enda som vet att Lacey arbetar under täckmantel. Också hon får utstå obehagligheter som gör att hon tvivlar på sin psykiska hälsa. Det tycks finnas någon i universitetets närhet som går igång på att driva folk till självmord. S.J. Bolton är en påhittig författare när det gäller att beskriva de tortyrliknande metoder Lacey, Evi och sköra studentskor utsätts för – obehagligt är bara förnamnet. Spännande är det också, speciellt när det drar ihop sig till upplösning. Storyn är tyvärr inte helt vattentät och upplösningen tar lite för abrupt slut. Men Lacey Flint är en trevlig bekantskap som dök upp för första gången i Boltons förra deckare Nu ser du mig.

Ibland behöver man lite fördjupande läsning om de nyheter som rapporteras till oss från världen där ute. Man önskar helt enkelt en inblick hur livet är för de som bor i en krigshärd, för att kunna förstå. Och där fyller DN Världen en funktion. I april/maj-numret finns ett reportage från Aleppo i Syrien, där man tillsammans genom en utrikeskorrespondents ögon får följa det dagliga livet där under en vecka. Fotografen bjuder också på en rik fotodokumentation från platsen, vilket i mitt tycke är minst lika viktigt som en utförligt berättande text. I detta nummer finns också en historia som följer upp en bild på en femtonårig flicka, som mördats i kaoset efter den jordbävning som drabbade Haiti 2010. Det som är bra med en sådan uppföljning är förstås att man inte glömmer det som hänt och bara fokuserar på det som händer just nu. Bilden på den mördade Fabienne gav fotografen Paul Hansen första pris i tävlingen Årets bild i kategorin ”Årets bild utland” 2011. Jag kan inte låta bli att tycka att det är lite väl cyniskt att Fabiennes död blir Pauls bröd, men ja, det innebär ju också att DN har bra fotografer. Som prenumerant på Dagens Nyheter får man DN Världen som bilaga i sin morgontidning, men den finns också att köpa i tidningshandeln.

Text Catharina Bergman

60 Marknad


I BusinessMatch finns det plats även för ditt företag!

Sjödins Stenhuggeri AB

BYGGSTATIK AB

Gejhammar Management AB

Ring 019-27 48 55 så skall vi berätta lite mer om BusinessMatch, eller gå in på www.bmatch.se och se vad som händer i nätverket - välkommen!

HEDÉN & JUNGANDER AB, JÄRNTORGSGATAN 3, 703 61 ÖREBRO, TEL 019-27 48 55


CYAN MAGENTA GUL SVART

Foto Camilla Johansson

Foto Camilla Johansson

Hur är läget?

Text Camilla Johansson

Robert Johansson, hotellchef på Best Western City Hotel - som nu har genomgått en betydande renovering och fått ett antal nya rum. Hur går det? – Det går väldigt bra, det är riktigt roligt. Nu är vi i slutänden av den stora renoveringen som hotellet genomgått. Vi har fått 19 nya rum och en ny frukostmatsal, designade av Örebro-arkitekten Stefan Samuelsson. Det blir jättefint. Vi räknar med att vara klara i slutet av maj. Vad satsar ni på framåt? – Vi satsar på att bli stadens nya mötesplats. Med vår nya fina frukostmatsal kommer vi att satsa på frukostmöten. Vi har ju en väldigt bra och central plats i city. Vad kan vi förvänta oss? – Förutom en otroligt kunnig och trevlig personal, så kan man också förvänta sig nya och fräscha lokaler i en väldigt speciell byggnad.

Anna-Karin Pantzar som arbetar med det egna företaget Pantzar Konsult & Utbildning, där hon med sin mångåriga erfarenhet av service och bemötande håller föredrag och övningar i kundservice och professionellt bemötande. Hur går det? – Det känns som att det är medvind. Det är fullt upp på flera olika plan, men det går framåt. Jag har en positiv känsla i magen, och det brukar vara ett gott tecken. Jag har haft varierande uppdragsgivare, både inom kommunen, inom vården och från restaurangbranschen. Jag tar också uppdrag var helst de finns, och har hållit utbildningar i både Vadstena och Huddinge. Vad satsar ni på framåt? – För min egen utveckling ska jag nu påbörja en coachutbildning som jag hoppas ska utveckla de utbildningar jag håller. Jag vill också växa och få fler uppdrag, så jag kommer nog att bli mer offensiv i min marknadsföring. Vad kan vi förvänta oss? – Man kan förvänta sig en utbildningsdag med mycket positiv energi och glädje. Att få hjälp att hitta sina egna verktyg för att nå fram till kunder och medarbetare. Man får lära sig hur man bemöter en missnöjd kund och löser konflikten istället för att trappa upp den. Att ha en bra kundservice är en konkurrensfaktor när många erbjuder samma tjänster eller varor. Det är ett smart drag att ta vara på, och kvalitetssäkra, sin egen kundservice.

62 Marknad

Stefan Spångberg, platschef för Paulúns Deli i Saluhallen, den första Paulúns Delin i Sverige, där man kan få sig så väl frukost som lunch. Hur går det? – Det går väldigt bra. Över förväntan faktiskt. Första dagen var det över 8 000 besökare som passerade, och dagen efter hade vi cirka 350 kunder i kvarten. Alla i hela Saluhallen verkar vara väldigt nöjda, och det är en bra blandning av aktörer. Det finns något för alla. Vad satsar ni på framåt? – Vi satsar på att leverera god mat så att folk blir nöjda. Vi satsar också på att utveckla nästa enhet någonstans i Sverige, och etablera Paulúns Deli i Göteborg, Stockholm men även i mindre städer. Vad kan vi förvänta oss? – Ni kan förvänta er god och näringsriktig mat med mycket färg och mycket smak!


RESTAURANG

Karolinska skolan

Berggrens Maskin

Stültrappor fÜr offentlig miljÜ Steg av trä/sten/plüt OffertfÜrfrügan skickas till: anders@bistamekan.se Tel. 019-21 70 70 www.bistamekan.se

Proffs pĂĽ tak och plĂĽtslageri! Takringen ingĂĽr i Team icopal.

Ă–ppet: MĂ?N TORS FRE LĂšR SĂšN

n n n n

$ROTTNINGGATANs4EL sWWWRST HELLASSE Krangatan 9 • Tel. 019-27 15 40 • www.akermansplat.se • www.takringen.se

75% av biljetterna är redan bokade!

Pü Parkteatern i Örebro. Süklart. Och med en helt ny revy som garanterat bjuder pü en väldig massa skratt – som Hjalmar och gänget alltid gÜr. FÜrutom roligt blir det fÜrstüs ocksü büde süng och dans, precis som det ska va’ pü revy.

Boka nu! www.ticnet.se eller 019-33 60 60


CYAN MAGENTA GUL SVART

POSTTIDNING AVSÄNDARE: HKM, Näbbtorgsgatan 2, 702 23 ÖREBRO

MEP & SEP PROUDLY PRESENT

I och med denna unika konsert erbjuder vi dig och ert företag att köpa biljetter till anställda och/eller kunder. Vi erbjuder även VIP-paket som innebär att man har plats närmast scenen samt i överenskommelse med er även möjlighet till middag på en av de restauranger vi samarbetar med. Maila till henrik@elamson.se så kontaktar vi er för vidare diskussion eller bekräftelse om antal biljetter.

STORTORGET • ÖREBRO ONSDAG 3 JULI BILJETTER: Ticnet.se Tel. 077-170 70 70 samt Ticnet-ombud. VIP-paket, turnédatum och mera på TOTOOFFICIAL.COM

www.mepmusic.com


SOLENERGI Långsiktigt lönsamt

PÄR HOLMGREN LAND OCH RIKE RUNT FÖR MILJÖN

EKOLOGISKT Så äter du klimatsmart

April 2013

GRÖNA ÖREBRO ÄR EN DEL AV HANDELSSTADEN OCH MARKNAD ÖREBRO

#1


innehåll Al Gore

4

Dohakonferensen

6

Polygress Solution

8

Regionförbundet

9

Direct Energy

10

Pär Holmgren

12

Mat och miljö

14

Miljövänner

16

REDAKTION

8

12

ledare

Välkommen till Gröna Örebro! Det bubblar under ytan i Örebro. Med basen i människors vardagsliv har ett miljötänk börjat ta konkret form - ett tänk som dessutom är förankrat i människors egen vardagsekonomi. Solpaneler börjar bli fördelaktiga alternativ även för de som inte är ”miljönördar”. Människor börjar efterfråga ekologisk och närodlad mat (saluhallen som nu öppnar på Kungsgatan i Örebro har onekligen bra timing). Och vindkraftverken blir fler. Det är små ringar på vattnet, men som vi alla vet blir de där ringarna större ju längre ut från mitten de rör sig. Gröna Örebro är en bilaga, ett magasin, som tar avstamp i det jag beskev ovan. Vi talar med miljömissionären och tv-meteorologen Pär Holmgren om hur han tror att framtiden kommer att se ut. Vi träffar solpanelsentreprenörer och Örebro kommuns energirådgivare, tar reda på hur man kan äta miljövänligt, och passar även på att lyfta blicken och undersöka vad Al Gore har haft för sig sedan sist. Vi hoppas att ni tycker om vårt premiärnummer. Trevlig läsning! Jonas Källgren

Marknad Örebro HKM Publishing AB Näbbtorgsgatan 2 702 23 Örebro Ansvarig utgivare Ulf Hallenius

14

VD och Publisher Stefan Hallenius Chefredaktör Jonas Källgren jk@hkm.se Konceptutveckling Mike Morris Redaktionssekreterare Camilla Johansson camilla@hkm.se Art Director Lauren Kavanagh Niklas Berglund Ulrik Soini Medarbetare Richard Ström Paul Dahlgren Ulf Hjelting Martin Henningsson Omslagsfoto Michaela Holmgren Tryckeri MittMedia Print Periodicitet 11 ggr per år Upplaga 12 000 ex Annonsförsäljning Dennis Karlsson 0709-10 84 60 dk@hkm.se Fredrik Beckius 073-43 43 441 fb@hkm.se Cecilia Frost 0733-63 16 61 cf@hkm.se Mike Morris 0706-95 12 00 mm@hkm.se HKM Publishing AB ger även ut tidningarna: Nollnitton, Handelsstaden Örebro, Campus, Sommarguiden, Nollnitton Fashion, Utmärkt Örebro, Totally Stockholm


Windows Environment Solar Heating Kontakta oss för en kostnadsfri offert & energifrågor! Björn Gisslén - 070 311 99 93 • mail: bjorn@wesh.se | Johan Kärne - 070 371 91 00 • mail: johan@wesh.se Köpmangatan 29, 702 23 Örebro • Tel. 019-10 12 00

PROVKÖR helt nya Honda CR-V Tjusningen med det som är ’nytt’ är att du aldrig vet i förväg vart det leder dig. Det fina med nya Honda CR-V är att du kommer att njuta av varje sekund av vägen dit. Börja resan redan idag genom att provköra nya Honda CR-V hos din Hondahandlare. För visst blir livet mera spännande när du får uppleva mera nytt?

Pris från

225.900 kr Honda - världens största motortillverkare

Honda har Sveriges Honda onda har Sveriges äs stta å terrfförrs säljare! bästa verkstäder! Minst reparationsbehov bästa återförsäljare! Enligt Vi Bilägare Bilägarre Enligt Vi Bilägare Enligt What Car? Reliability nr 12, 2012 nr 11, 2012 Survey 2012

Motor: 2.0 i-VTEC, 155 hk / 2.2 i-DTEC, 150 hk. Bränsleförbrukning: 5,1-7,7 l/100 km. Koldioxidvärde: 149-180 g/km. Nybilsgaranti: 3 år/10 000 mil. Miljöklass: Euro 5. Bilen på bilden är 2.2 Executive MT, Passion Red Pearl, kan vara extrautrustad. Med reservation för eventuella tryckfel. Läs mer på hondacr-v.se


AL GORE – VAD HÄNDE SEDAN? Text: Camilla Johansson

Al Gore mottog 2007 Nobels Fredspris tillsammans med IPCC

Det har gått sju år sedan filmen En obekväm sanning (engelsk originaltitel: An Inconvenient Truth) kom ut som en del av den tidigare vicepresidenten Al Gores miljöengagemang - upplagd som en föreläsning av Al Gore själv, i huvudsak riktad till klimatskeptiker i allmänhet, men kanske de amerikanska i synnerhet. Al Gore mottog 2007 Nobels Fredspris tillsammans med IPCC, Intergovernmental Panel on Climate Change, och det kändes som om åtminstone delar av världen var beredda att följa efter och på allvar börja diskutera klimatförändringarna. Al Gore reste över hela världen och dök till och med upp i svenska tv-soffor för att tala om hur vi alla kan bidra

4

för att stoppa växthuseffekten. Sedan blev det tyst. Ofta kan man undra var klimatdebatten tog vägen, och inte minst var Al Gore tog vägen. Tappade han sugen av alla klimatskeptiker som hårdnackat vägrar erkänna mänsklig påverkan på den utveckling vi nu ser? Nej då, Al Gore är ingalunda vare sig borta eller tyst. Två år efter En obekväm sanning så kom boken Vårt val – en plan för att lösa klimatkrisen, där han konkret listade de lösningar på problemet som redan finns; tekniska, ekonomiska och strukurella. I januari i år kom ytterligare en bok ut: The Future – Six Drivers of Global Change, där han tar ett bredare perspektiv på de drivkrafter som formar vår framtid, där naturligtvis även miljöförändringarna och det nödvändiga arbetet

med att stoppa dem räknas in. Ett av de projekt han leder i egenskap av vice ordförande är The Climate Reality Project. En av verksamheterna organisationen ägnar sig åt är att utbilda utbildare; det vill säga gräsrotsaktivister som i sin tur informerar och utbildar i frågor rörande miljön, klimatet och vad man kan göra för att förändra den rådande trenden där klimatfrågan hamnat långt nere på dagordningen hos de flesta regeringar. Syftet är att sätta press på världens ledare för att få fram hållbara lösningar, initiera debatt och stå emot de krafter som vill bagatellisera eller till och med förneka att klimatförändringarna alls beror på mänskligheten.


Heavy o Working EcoDriving

ADR

FGK.nu 070-298 08 71 johan@fgk.nu

Säkerhetsrådgivning

YKB

Varmt Välkomna till vackra Wadköping Hos oss är samtliga personbilar miljöfordon

Örebro Läns Taxi AB Södra Station, 702 24 Örebro Taxibokning: 019-12 43 00 • Web: www.taxiorebro.se

Wadköping Cafe Matsal & Konferens Vi har plats för 120 personer • Öppet alla dagar året om Ring eller maila för bokning eller förfrågan på tel: 019-30 73 70 eller e-post: wadkoping1@swipnet.se


KLIMATMÖTET I DOHA Text: Camilla Johansson

Den 26 november inleddes det senaste klimatmötet i Doha i Qatar. Företrädare för 195 länder möttes för, vad man hoppades skulle vara, konstruktiva diskussioner om hur utsläppen av växthusgaser ska minskas. Men hur blev det egentligen? Mötet i Doha var ingalunda det första klimatmötet, och inte heller bidrog det med några revolutionerande resultat. De flesta länder är mer angelägna om att försvara sin egen ekonomiska marknad än att kämpa för den planet vi alla lever på. Det övergripande målet med mötet var att få till ett globalt avtal för utsläppstaket gällande växthusga-

ser vilket skulle, om man lyckats, ha trätt kraft 2020. Vad man i princip bestämde var att det så kallade Kyotoprotokollet skulle fortsätta att gälla fram till 2020. Kyotoprotokollet i sig är en internationell överenskommelse som träffades i just Kyoto 1997, och är världens enda rättsligt bindande avtal för att minska utsläppsrätter; det vill säga rätten att släppa ut en viss mängd växthusgaser under en tidsbestämd period. För att göra en lång historia kort; det enda man kom fram till vid klimatmötet i Doha, utöver en förlängning av Kyotoprotokollet, var att man ska ta fram ett nytt protokoll till 2015.

Vad är Kyotoprotokollet? Kyotoprotokollet upprättades 1997 med trädde inte i kraft förrän 2005. Målet med protokollet var att utsläppen av växthusgaser skulle minska med minst 5,2 procent fram till 2012. Samtliga länder har succesivt skrivit under protokollet, men USA, som är det land i världen som påverkar miljön mest, har meddelat att man inte kommer att ratificera avtalet. Motiveringen till detta har varit att det skulle påverka USA:s ekonomi menligt samt att ekonomier i tredje världen, som Indien och Kina, inte haft lika hårda krav på sig. Dock har bland andra delstaten Kalifornien satt upp egna miljömål som påminner om kraven i Kyotoprotokollet, samt att staden San Francisco på egen hand ratificerat det hela.

6


S T A D S N Ä T

Lika skönt i alla rum!

P R E S E N T E R A R

Med AirMove luftförflyttare får du en jämnare och skönare temperatur i hela huset - oavsett om du vill ha varmt eller lite svalare. Bättre luftkvalité, låg ljudnivå och extremt låg energiförbrukning. Med en enkel installation får du en luftförflyttare som verkligen fungerar!

MER

ROM

ANT

ET ÄN D ISKT

LÅTE

R

Ökad luftcirkulation och jämnare temperatur

Vi i Örebro, Kumla och Lindesberg äger ett supersnabbt fibernät

TI LLSA MMA NS

Kampan j

i två- och treplanshus alt. enplan med källare.

Beställ internet, TV och telefoni av dig själv istället

(ev re gäller tr stid tillkomme äbjälkla r). Erbju g (pris uta med utnyttjat dandet ROT-av n rotavd drag rag 5 Gäller t. o.m vec .900kr). ka 2222

S TAD S NAT.SE

Besök oss för en demonstration av AirMove PÅ DIN SIDA

Rosengrens Skafferi

Butik & utställning: Idrottsvägen 31 B, 702 32 Örebro Tel: 019-16 75 90. Öppet: Mån–fre 7-16, info@ekvenergi.se

Bångbro Herrgård Bångbro Herrgård

–– I hjärtat av Bergslagen ––

HOTELL • RESTAURANG • KONFERENS Vi arrangerar även ditt Bröllop, dina Högtidsdagar & andra arrangemang.

Restaurang • café • delikatessbutik Vegetarisk buffé måndag – lördag Vi lagar all mat med kärlek på ekologiska & närproducerade råvaror. Öppet: Mån, Tis, Tor, Fre 10-17 Ons 10-21, Lö 11-16, Sö 12-16 Länsmuseet Engelbrektsgatan 3 Telefon: 019 10 95 40 www.rosengrensskafferi.se

Bokningar/info: Kopparberg, tel. 0580 – 120 00 • info@bangbro.se • www.bangbro.se Välkommen önskar Åsa & Thomas med personal.


SOLEN SKA GE MER EL I ÖREBROREGIONEN

Klöverns fastighet i Västhaga i Örebro har Sveriges största privata solcellsanläggning

Priset på solceller för elproduktion har gått ned mycket de senaste åren men kunskapen om möjligheterna med att producera el med en egen solcellsanläggning är för låg, anser Energikontoret Regionförbundet Örebro som nu drar igång en stor satsning för att få fler att producera solel. -Målet är 5 GWh solelproduktion i Örebro län år 2020. Detta motsvarar den totala energiförbrukningen för 250 normalstora villor per år, säger Dag Lundblad, projektledare på Energikontoret Regionförbundet Örebro. Det finns idag ingen sammanställning över hur många solelanläggningar som finns i regionen. Satsningen kommer därför att starta med en in-

ventering av anläggningar och hur mycket solel som produceras idag. Sedan ska projektet samla och samverka med fastighetsägare, villaägare, lantbrukare och bostadsrättsföreningar som vill utveckla solelproduktion och med aktörer som redan har kunskap och erfarenheter. Att öka andelen förnybar energi så som sol, vind och biobränslen i regionen är en viktig del i genomförandet av det nya energi- och klimatprogrammet. Till 2020 ska regionen öka den förnybara energin till 60 procent (från 51 procent år 2009). Mer information: www.regionorebro.se/energikontoret

Målet är 5 GWh solelproduktion i Örebro län år 2020

.RQNXUUHQVNUDࡧLJHQHUJL från solen Solen är en underutnyttjad energikälla. Varje år får solen 10 000 gånger mer solenergi än vad hela mänskligheten förbrukar av fossila bränslen. Av solen kan man både producera solvärme och solel. Solvärme gör man genom en solfångare och solel gör man med hjälp av solceller sammansatta i solpaneler. I hela världen har solceller en installerad effekt på 100 GW och solceller dominerar numera den nybyggda elproduktionen i Europa. Men Sverige ligger efter. Tyskland producerade cirka 300 kWh per invånare 2011 medan Sverige endast producerade 1 kWh per invånare enligt uppgifter från Svensk Solenergi.

8

Av solen kan man både producera solvärme och solel


INGEN KAN GÖRA ALLT MEN ALLA KAN GÖRA NÅGOT

-Ingen kan göra allt men alla kan göra något för att minska vårt avtryck på miljön. Det säger Lennart Lindkvist, driftansvarig på fastighetsbolaget Klövern och mannen bakom Sveriges största privata solcellsanläggning som ligger i Örebro. Anläggningen finns på Transportstyrelsens fastighet i Västhaga i utkanten av Örebro som ägs av Klövern. Effekten är 120 kW och den egna elproduktionen täcker en tredjedel av husets elbehov på årsbasis. På fastigheten sitter även trapphusbelysning i form av moderna LEDlampor för att få en låg energiförbrukning. Denna drivs året runt med el från solcellerna genom en batteribackup.

-Vi är väldigt nöjda med anläggningen, säger Lennart. Vi producerar så mycket el som vi hade kalkylerat och har försökt att tänka en hel del nytt när vi har gjort installationen. Till exempel är panelerna monterade på en ny typ av infästning så att man inte behöver göra hål i takets tätskikt. Lennart har arbetat målmedvetet med att sänka energianvändningen i Klöverns fastigheter och har varit drivande i att sätta upp anläggningen. Och arbetet har varit framgångsrikt: Klövern Örebro har sänkt energianvändningen i sina fastigheter med 29 procent mellan 2008-2012. -Men vi ger oss inte, säger Lennart Lindkvist. Vi ska ner ytterligare 17 procent till 2015.

)¸UVL‫ע‬IUDPJ§QJVULNDDUEHWDWLOOGHODGHV /HQQDUW/LQGNYLVW ˜UHEURUHJLRQHQVHQHUJLSULV

Soldagarna i maj

)¸UD‫¸ע‬NDNXQVNDSHQ RPKXUPDQJ¸UHORFK Y¦UPHDYVROHQ

I maj kommer solen att skina som aldrig förr i Örebroregionen. Då anordnas nämligen Soldagarna med mängder av aktiviteter för att öka kunskapen om hur man gör el och värme av solen. I programmet finns till exempel information till bostadsrättsföreningar och fastighetsägare om hur man som liten fastighetsägare använder solen, Låt taket bli din elproducent - torsdag 2 maj i Örebro och onsdag 29 maj i Lindesberg. Det finns aktiviteter i alla regionens kommuner och för många olika målgrupper. Hela programmet hittar du på: www.regionorebro.se/soldagarna

9


SOLCELLER – MER LÖNSAMT ÄN NÅGONSIN Text och bild: Martin Henningsson

David Larsson är i grunden civilingenjör från KTH i Stockholm. Sedan 2011 jobbar han på Direct Energys Örebrokontor – som visserligen ligger i Lindesberg. Vi träffade David och tog del av hans kunskap och entusiasm kring el producerad med solenergi. Företaget Direct Energy har funnits sedan 2010 och har, förutom ett Örebrokontor, även kontor i Stockholm och Göteborg. På deras hemsida kan man läsa att de ”tror på ett samhälle som drivs helt av förnybar energi”. – Direct Energy startades av personer som såg på energiproduktion ur ett miljöperspektiv snarare än som ren affärsmöjlighet. Vi tycker helt enkelt att det är viktigt och intressant med miljöaspekterna i det vi håller på med, säger David. Han konstaterar att intresset för solceller i Örebro är ganska stort och nämner ett par större och lovande projekt i kommunen. – Fastighetsbolaget Klövern har en av de riktigt stora anläggningarna och det är den på Transportstyrelsens lokaler i Västhaga. Den är på 120 kW, vilket motsvarar 850 kvadratmeter solceller. Sedan har bland annat Örebro kommun, Örebroporten och Landstinget visat bra intresse när det kommer till att investera i solceller och bygga klimatsmart, berättar han. Det är dock inte bara större bostadsbolag och företag som kan tjäna på solenergi. Idag är det mer lönsamt än någonsin att skaffa solceller – och det gäller även om man inte lyckas få bidrag. Skulle man inte få bidraget beviljat rekommenderar David att man som villaägare funderar på att använda sig av ROT-avdraget istället. En anläggning på 3 kW, vilket motsvarar en yta på ungefär 20 kvadratmeter, ger ungefär 3 000 kWh och kostar omkring 75 000 kronor inklusive installation – och då är inte eventuella rabatter eller avdrag medräknade. – En sådan anläggning täcker ungefär halva elbehovet för en normalstor villa, förutsatt att man inte värmer den med el. Med en livslängd på mellan 30 och 50 år och en garantitid som ofta är uppåt 25 år är det en långsiktig investering – och den kräver knappt något underhållsarbete alls när solcellerna väl är på plats, berättar David. – Däremot kommer växelriktaren, som behövs för att koppla in sig på elnätet, att behöva bytas ut eftersom den har en livslängd på ungefär 15–20 år, säger han. David framhåller dock att turerna kring en solcellsinvestering skulle behöva bli enklare och omfatta mindre byråkrati jämfört med hur det ser ut i nuläget. Det är dock inte byråkratin som är det största problemet. – Nej, det största hindret är nog att folk inte är medvetna om hur billigt det faktiskt är med solceller idag. Jag tror vi kommer se en utveckling där produkter och komponenter blir mer och mer standardiserade med ännu lägre priser som följd. Och så ser jag fram emot när hustillverkarna börjar bygga hus med solceller som standard, avslutar David.

10

Direct Energy startades av personer VRPV§JS§HQHUJLSURGXNWLRQXUH‫ע‬ miljöperspektiv snarare än som ren Dٙ¦UVP¸MOLJKHW


)‡+-†/3.5,1*(1(5*,ࣹ2&+ 0,/-˜)5‡*25 Text: Camilla Johansson Bild: Martin Henningsson

De vanligaste frågorna handlar om uppvärmning av hus, och YLONDDOWHUQDWLYVRP‫ڪ‬QQV

Det finns många sätt att minska sin klimatpåverkan. Ett sätt som i allra högsta grad även gynnar den egna plånboken är att se över sin bostad och dess energiförbrukning. Hur man går tillväga och vilka som är de bästa alternativen är en av flera saker man kan få hjälp med hos kommunens energirådgivare. Niklas Jakobsson har arbetat som energirådgivare hos kommunen sedan den 1 oktober 2012, och har som uppgift att vara både rådgivande och att fungera som bollplank för både privatpersoner och företag i energioch miljöfrågor. – De vanligaste frågorna handlar om uppvärmning av hus, och vilka alternativ som finns. Då brukar jag börja med att ställa en del frågor, som hur stort huset är, fönster, isolering och så vidare. Det finns mycket att göra, men man måste arbeta utifrån de förutsättningar som finns, konstaterar Niklas Jakobsson. Energirådgivningen har tidigare funnits ute på Energicentrum i Marieberg, och man har samverkat med andra kommuner, något som samordnades av Regionförbundets Energikontor. Energicentrum stängdes årsskiftet 2011/2012 och under en övergångsperiod låg ansvaret för energirådgivningen på Stadsbyggnad. Sedan Niklas Jakobsson började på tjänsten har han märkt hur förfrågningarna har ökat, och utöver rådgivningen ingår det också i hans tjänst att driva projekt och att aktivt informera. Idag ligger är tjänsten knuten till enheten för Hållbar utveckling. – Det handlar även om frågor kring energieffektivisering av bostaden, och då handlar det ju om sådant som att byta till energieffektiva vitvaror, installera LEDarmaturer och stänga av all apparatur som normalt har stått på stand by, säger Niklas Jakobsson. Han berättar att det också händer att han blir kontaktad av människor som helt enkelt vill veta hur de kan leva mer miljövänligt i sin vardag, och då handlar det om sådant som resor – kan man cykla istället för att ta bilen? – den mat man äter och, återigen, att stänga av sådant man inte använder. När det gäller uppvärmning kan det vara en god idé att till exempel byta ut fönstren. – Man brukar säga att ett fönsters livslängd är 40 år och är karm och båge i gott skick så finns det förutsättningar för att installera ytterligare ett energiglas för att minska energiförbrukningen, berättar Niklas Jakobsson. Niklas påpekar att folk över lag är medvetna kring energi- och miljöfrågor, och att det finns mycket information att hämta, både hos honom och till exempel på nätet. – En styrka vi har är att informationen är oberoende, jag är inte en säljare eller leverantör som förespråkar en viss typ av produkt, konstaterar han.

11


LAND OCH RIKE RUNT FĂ–R KLIMATET 5FYU$BNJMMB+PIBOTTPOĹ°'PUP.BMJO(F[FMJVT

+DQÂŚUNÂŚQGŮ˜Â¸UGHIOHVWDDY RVVYLDWYQRFKQ\KHWHUQDV YÂŚGHUOHNVUDSSRUWHUPHQOLND EHNDQWÂŚUGHWNDQVNHLQWHD‍ע‏ 3ÂŚU+ROPJUHQUHVHUODQGRFK ULNHUXQWŮ˜Â¸UD‍ע‏SUDWDRP NOLPDWHWY§US§YHUNDQS§GHW RFKKXUYLJ¸UŮ˜Â¸UD‍ע‏OHYDPHU NOLPDWYÂŚQOLJW Det Pär Holmgren brukar berĂśra när han är ute pĂĽ sina fĂśreläsningar är flera olika uttryck fĂśr vad som slutändan leder fram till samma problematik - att vi Ăśverutnyttjar vĂĽr jord och att det sätt pĂĽ vilket vi lever är den i särklass främsta anledningen till de klimatfĂśrändringar vi nu ser. Under de ĂĽr han har rest runt sĂĽ har attityden hos de som kommer och lyssnar fĂśrändrats. – Det är färre klimatskeptiker nu. När jag bĂśrjade fĂśreläsa fĂśr 15 ĂĽr sedan sĂĽ var det mycket mer ifrĂĽgasättande av vad som händer, men de senaste fem ĂĽren har det varit mer frĂĽgor om vilka lĂśsningar som finns, konstaterar Pär Holmgren. Pär Holmgren ser dock att den skepsis som funnits, och politikernas synbara brist pĂĽ handlingsfĂśrmĂĽga i klimatfrĂĽgorna gĂśr att vi tappat 10-15 ĂĽr som borde ha ägnats ĂĽt att hitta lĂśsningar. – Det har lagts fĂśr mycket ansvar pĂĽ individen, man fĂĽr hĂśra att man ska duscha kallt, äta vegetariskt och ställa bilen sĂĽ kommer allt bli bra, och det är naturligtvis viktigt att gĂśra sĂĽ mycket man kan, men de enkla lĂśsningarna räcker inte längre. FĂśr att hitta lĂśsningar i klimatfĂśrändringarna mĂĽste

12

man bland annat bÜrja se pü ett annat sätt pü vür ekonomi och exempelvis inte bara ha BNP som enda värdemätare, säger Pär Holmgren. Trots att det är politikerna världen Üver som müste ta ett stÜrre ansvar fÜr vür miljÜ sü ska man naturligtvis ocksü som privatperson dra ned pü den skadliga inverkan vi har pü planeten. – De som fÜrstür kopplingarna mellan vürt eget agerande och klimatfÜrändringarna ser det som en självklarhet att till exempel inte äta sü mycket kÜtt och att dra ned pü bilükandet, men tyvärr har sü mycket av det som faktiskt är skadligt blivit norm i vürt samhälle, säger Pär Holmgren. Han ser ocksü att det är dags fÜr den yngre generationen att helt enkelt slü näven i bordet och kräva bättring, det är ju barnens och ungdomarnas framtid som vi nu fÜrstÜr. – Jag ser det som fullt mÜjligt att vi stür infÜr liknande processer som man süg i slutet av 1960-talet. Det handlar inte bara om miljÜn, utan ocksü om att de finansiella systemen müste fÜrändras, konstaterar Pär Holmgren. Det är ocksü just de ekonomiska systemen som han ser kommer att vara vad som fÜrändrar vürt sätt att leva, och det till det bättre, ur klimathänseende sett. – Om 20-30 ür har vi antagligen fütt ned växthusgaserna, men det handlar mer om ekonomin än nügot annat. Det kommer att ha blivit fÜr dyrt att leva som vi gÜr idag. Vi kommer att se en annan typ av samhälle med en annan typ av infrastruktur där vi använder kollektivtrafiken mer. Vi kommer att se en ütergüng till mindre bostäder; under en period byggdes smü lägenheter om i gamla hus fÜr att bli färre, stora lägenheter. Det kommer att gü üt andra hüllet, konsumtion kommer generellt att kosta mer och vi kommer antagligen att se fler stadsodlingar. FÜrmodligen kommer det att bÜrja som enskilda kolonilotter och sedan även sprida sig till kommersiell produktion. Vi kommer helt enkelt att tvingas bli mer klimatvänliga, och dü kan det ju vara ju vara idÊ att bÜrja redan nu, slür Pär Holmgren fast.


Om 20-30 år har vi antagligen fått ned växthusgaserna, men det handlar mer om ekonomin än något annat

13


KÖTTF RI MÅNDAG FÖR MILJÖN JÖ J

Text: Camilla Johansson

Redan 2008 gick FN:s klimatpanel ut och konstaterade att vi behöver äta mindre kött för att rädda vår miljö. Några år senare lade man till att även världens fattiga länder skulle vinna på en minskning av västvärldens köttkonsumtion. Som en del av detta har kampanjen för en köttfri måndag spridits över världen. För kampanjen, vars initiativtagare i Sverige är Jonas Paulsson från Svensk mat- och miljöinformation, är en köttfri dag i veckan ett första steg på vägen. Helst ser man att människor succesivt väljer att äta vegetarisk mat under fler av veckans dagar. Sedan 1950 har svenskens köttkonsumtion ökat med 70 procent, och sedan 1994 med 40 procent. Kött en stor miljöbov Av de globala utsläppen av växthusgaser kommer 18 procent från djurhållningen, och av dessa består bara 0.01 procent av transporterna. Resten kommer alltså från själva djurhållningen, bland annat för att kor släpper ut metangas ur båda ändar när de bryter ned sitt foder. Metan är en växthusgas som är 23 gånger starkare än koldioxid. I ren miljöbelastning motsvarar ett kilo nötkött 250 kilometers bilåkning. Man hör ibland att kyckling och griskött skulle vara bättre än nöt. Men faktum är att dessa djur i sin tur släpper ut lustgas, och den är 298 gånger starkare än koldioxid som växthusgas. Till detta kommer den påverkan på hälsan som man idag vet att en hög köttkonsumtion har, då det mättade fett som kött innehåller är en orsak till hjärt- och kärlsjukdomar. Goda lösningar finns Men detta är ingalunda en anledning till förtvivlan. Att idag laga till ett fullvärdigt, gott och näringsriktigt vegetariskt mål mat är idag lättare än någonsin förut. Idag beräknar man att det finns 70 miljoner vegetarianer runt om i världen, och det har naturligtvis fått både kokboksförfattare, restauranger livsmedelshandlare att vara redo att tillgodose de behov av både recept och råvaror som uppstår, och till exempel är internet fyllt av spännande tips för köttfria rätter. I butikerna hittar man, förutom grönsaker och en lång rad baljväxter också fullvärdiga ersättningar för kött, som soja, seitan, tofu, tempeh och tzay, produkter med en lång historia i Asien innan de hamnade hos oss här i norra Europa. Köttfri måndag är ett internationellt projekt som fått sitt stöd av bland annat artister som vegetarianen Paul McCartney, den före detta modellen Twiggy och många andra. Här i Sverige stöds det av organisationer som Världsnaturfonden, Fältbiologerna, Läkare för miljön och många andra. 2011 blev Jonas Paulsson en av Världsnaturfondens miljöhjältar för sitt arbete med Köttfri måndag.

14

IDAG IDAG

beräknar b erräk ä nar man man

a att tt det finns

70 000 000 vegetarianer v e egettarianer runt om i v världen ärlden


PÅVERKA GENOM VAD OCH HUR DU ÄTER Text: Camilla Johansson

Det finns många sätt att äta på ett klimatsmart sätt, och ett av de kanske mest uppenbara är att i första hand välja råvaror som inte har åkt tusentals mil för att komma hit. Att äta säsongsbetonat kräver kanske lite mer planering än att bara gå in i sin butik och plocka till sig det som ligger närmast, men har faktiskt fler fördelar än att det skona miljön genom frånvaron av långa transporter. Det svenska klimatet gör att grönsaker och rotfrukter växer långsammare, något som ger en rikare smak. Ytterligare ett tips för att minska både miljöbelastning och svinn är att beräkna hur mycket mat som kommer att gå åt under en måltid. I Sverige slänger vi i snitt 100 kilo mat per person och år, vilket motsvarar ett utsläpp på 200 kilo CO2 helt i onödan. Även om man kanske inte tror det så är den bortkastade maten en av de största miljöbovarna i relation till mat och måltider. Sist men inte minst så påverkas mil-

Morotens dag Att den är nyttig, det känner de flesta till, oavsett den personliga relationen till moroten. Men att den har en egen dag, det kanske är mindre känt. Men så är det, den 4 april varje år sedan 2003 firas moroten internationellt, och nu har den här i Sverige även en egen bok, som lanserades i Örebro med en Morotsbrunch på Clarion Hotel.

Tips Moroten kan inte bara användas tärnad, slantad eller riven i vardaglig matlagning, utan förekommer även i den läckra morotskakan. Moroten innehåller karoten som skyddar huden mot stark sol, samt betakaroten som är förstadiet till A-vitamin. Moroten är en tvåårig ört som kan odlas över i stort sett hela landet. Moroten har fått ett visst rykte om att kunna förbättra synen, men detta har troligen att göra med att A-vitaminbrist kan försämra den samma, och om man då tillför A-vitamin kan synen återställas. Till morotens mytologi får man väl lägga det rykte som spreds under Andra Världskriget, om att brittiska flygvapnets ökade förmåga skjuta ned tyska plan nattetid härrörde från en morotsrik diet hade gett piloterna bättre mörkerseende. För den som vill veta mer om morötter samt hitta fler recept finns nu Morotsboken av Kaj Olsson, Mia Jamesson och med bilder av Jan-Peter Lahall.

jön också av vad man äter. Nötdjur är en källa till stora utsläpp av CO2, på grund av att kor idisslar och därmed skapar växthusgaser. Ju mer plantbaserade livsmedel man äter, desto mer miljövänligt blir det, men vill man ändå ha en del kött i sin kosthållning är fläsk och fågel de alternativ som står för minst utsläpp och ännu bättre i sin tur är fisk. Även i det lilla påverkar man sin miljö. Vem tänker till exempel på att äppeljuice är mer miljövänligt än apelsinjuice, eller att en grötfrukost i sin tur har mindre miljöpåverkan än filmjölk? Men så är det, och det har med råvarornas ursprung att göra.

I Sverige slänger vi i snitt 100 kilo mat per person och år Morotslåda/Porkkanalaatikko 1½ dl risgryn (grötris) ½ tsk salt 3 dl vatten 7-8 dl mjölk 6-7 ganska stora morötter ½ dl ströbröd 1 dl grädde (valfri fetthalt, t o m mjölk går bra) ca 1 tsk salt ½ tsk riven muskot 2 st ägg 1 msk smör (kan uteslutas) Gör så här: Koka risgrynen i det saltade vattnet ca 10 minuter. Häll i mjölken, koka upp och låt sjuda till gröt, ca 40 minuter. Koka morötterna mjuka i lättsaltat vatten, kör dem sedan i mixer eller matberedare till en slät massa. Låt ströbrödet svälla i grädde och blanda i kryddor och ägg. Var försiktig med saltet, det blir lätt för mycket. Blanda gröten, morotspuréen och ströbrödsblandningen. Häll i smord form, klicka eventuellt på smöret och strö på lite ströbröd. Grädda i 175 grader i en timma.

Vart går vattnet? Att vatten är en bristvara är något vi hör då och då, men det är inte något de flesta av oss funderar så mycket på. Faktum är dock att västvärldens höga, och stigande, köttkonsumtion – och därmed vi – i allra högsta grad bidrar till detta. Det är ganska stora skillnader på den mängd vatten som går åt till att framställa olika typer av livsmedel, och så mycket som 80-90 procent av världens vattenförbrukning går åt till livsmedelsproduktion. Nu kan vi förvisso inte leva bara på till exempel potatis, men med miljö, hälsa och det etiska djurperspektivet för ögonen så kan det vara idé att överväga att kanske äta lite mindre kött.

Olika råvarors vattenförbrukning per kilo: 16 000 – 100 000 liter vatten för 1 kilo nötkött 3 000 – 4 500 liter för ett kilo ris 1 350 – 1 500 liter för 1 kilo vete 2 400 liter för 1 hamburgare (150 g) 500 liter vatten för 1 kilo potatis 13 liter vatten för 1 tomat (70 g)

15


GRÖNA ÖREBROS

MILJÖVÄNNER BEST WESTERN

City Hotel Örebro

SWEROCK

16

Marknad 5-13  

Marknad Örebro nr 5-2013

Marknad 5-13  

Marknad Örebro nr 5-2013

Advertisement