__MAIN_TEXT__

Page 1

CYAN MAGENTA GUL SVART

No03 mars 2013

Gastro Vi testar Bloom in the Park och Flippin’ Burgers

Var finns golfbanorna? Vi har koll

Sofia Tungfelt Aspholmens Wellnessclub

Magnus Nilsson – vd på Gustavsvik Resorts AB

Marknad Örebro


CYAN MAGENTA GUL SVART

INNEHÅLL No. 3 2013 Marknad Örebro HKM Publishing AB Näbbtorgsgatan 2

4

Nyheter

8

Business

702 23 Örebro

14

Fax 019-10 84 30

12

14 20 10

Hälsosamt ledarskap CEO och Chefredaktör Stefan Hallenius

Porträtt – Magnus Nilsson

070-483 59 47 stefan.hallenius@hkm.se

Tee off golf

Medarbetare

24

Internet

26

Reklam och media

30

Få ut det mesta av er konferensen

32

Ekobutiken

38

Fashionista

42

Inredning

48

Ulf Hjelting Richard Ström Dixie Ericson Catharina Bergman Paul Dahlgren Annika Wihlborg

20

Sofia Tungfeldt

40

44 44

Camilla Johansson

Peter Steen-Christensen Jonas Källgren Martin Henningsson Marknad Dennis Karlsson 070-637 20 85

Gastro

dk@hkm.se

Technopolis

Cecilia Frost 073-363 16 61

49

PUL Vinge Advokatbyrå

52

Lyckas som franchiseföretagare

cf@hkm.se Mike Morris 070-695 12 00

54

Travellista

58

Fler väljer att driva företag efter 65

mm@hkm.ie

38

Utgivare HKM Publishing AB

60

Bokmalen

62

Hur ä r lä get?

Redaktionell och grafisk produktion HKM Publishing AB Tryck MittMediaPrint Periodicitet Elva nummer per år Tidningen är tryckt på Solaris, 60 gr papper. Redaktionen ansvarar ej för icke beställt material. HKM Publishing AB ger även ut tidningarna: Nollnitton, Nollnitton Sommarguide, Nollnitton Campus, Utmärkt Örebro, Totally Stockholm och Handelsstaden Örebro. För gratis prenumeration eller

LEDARE

adressändring kontakta material@hkm.se eller fax 019-10 84 30.

44

Glöm inte att ange namn och fullständig adress.

» Positiv varje dag? Jag fick ett mail från min dotters skola. De skulle ha en positiv vecka. De tyckte att det skulle vara toppen. Så tyckte även min fru. Själv höll jag på att gå i taket. Vad är det för skola som inte har en policy som är konstant positiv? Det måste ligga i sakens natur. Skall de lära ut måste de också vara positiva. Är du positiv? Vad är det egentligen? Att säga att allt är bra (fast det inte kanske är det)? Att skratta och le? Jag vill påstå att det viktigaste är att alltid se lösningar. Jag vill inte vara som en orolig defensiv mittfältare som hellre spelar bollen till målvakten än testar att slå en svår men precis passning till anfallaren som gör

mål. Jag vill vakna varje dag med längtan efter mitt arbete. Jag vill vara hungrig varje dag. Många tycker att det är jobbigt att vara omgivna av krävande personer. Men det är det bara om de inte inkluderar och fördelar. Vi kan aldrig få mer än vi frågar efter och inget kommer landa i knät. Det funkar inte så. Att ha tur funkar inte heller. Att stå på tur funkar dock, det är därför du kan, någon enstaka gång, vinna något på lotteri. Men livet är inget lotteri. Det är positivt hårt arbete. Kör hårt och läs väl. Stefan Hallenius

SOMMARGUIDE SOMM MARGUIDEE Sommaren 2013

2 Marknad

. idning t r a m m so bästa s o ts nu! r a b l p s Öre n nno Boka a 019-10 84 90 | www www.hkm.se .hkm.se


K3 kan! Per Malmström är ordförande i K3:s styrelse. Grattis till länsnomineringen till riksfinalen av Guldklubban – en belöning för effektiv och affärsinriktad styrelseledning.

Tack till 50 medarbetare som gör skillnad! Er serviceinställning och energi skapar nöjda kunder. Och det är ju dessa vi lever av.

Håkan Svanberg är VD på K3. 2007 köpte han tillbaka verksamheten, efter att tidigare ha sålt den till amerikanska ägare. I dag är K3 ett framgångsrikt och stabilt företag som beräknas omsätta 100 mkr 2012.

Tre nya team-ledare har precis anställts. Välkomna i gänget.

Vi söker alltid efter duktiga säljare. Är du en sådan? Anmäl ditt intresse via vår webbplats.

Världens näst högsta berg heter K2. Vi heter K3 för vi vill ännu lite högre.

K3 Nordic AB är en nordisk återförsäljare av it-tjänster som programvarulicenser, molntjänster och supportavtal. Några av våra samarbetspartners är Microsoft, HP, Fujitsu, Cisco, Dell, Adobe och Autodesk. I K3 ingår även Hotel Express. Vi har fler än 8 300 företagskunder i Sverige, Norge, Danmark och Finland. www.k3nordic.com

Vårt kontor finns i centrala Örebro.


CYAN MAGENTA GUL SVART

Vinnarna i årets Örebrogala Den 28 februari var det dags för årets upplaga av Örebrogalan, i år för första gången sammanslagen med Näringslivsdagen. Som vanligt under själva galan delades priser ut till företag, privatpersoner och organisationer.

Sopplunch med hjärta Den 4 mars drog ett helt nytt projekt igång på Livin' Hotell & Vandrahem på Järnvägsgatan, en sopplunch med ett helt nytt koncept. Konceptet ligger helt i linje med Livin's sociala engagemang och innebär att man nu kommer att erbjuda en hemlagad sopplunch gjord på ekologiska råvaror. Men det slutar inte där. För varje såld lunch skänker man tio kronor till olika biståndsorganisationer. De första att ta del av bidraget är Ankarstiftelsen och Operation Mercy, vilka har verksamhet i Afrika, Sydamerika och Mellanöstern med bland annat ”hjälp till självhjälp” samt vattenrening, skolbyggen, och hjälp till gatubarn och flyktingar. Vidare kommer soppluncherna också att fungera som ett verktyg att lokalt ge arbete åt fler som i dagsläget står långt ifrån arbetsmarknaden.

Ett av de många priser som delas ut är Årets Näringslivspris, ett pris som delas ut till det företag som under året visat mest ”initiativkraft, genomförandeförmåga och en positiv marknadsanpassning”. Årets mottagare var Hans Sollerman och hans företag Eman. I motiveringen heter det att E-man är ett företag som på ett föredömligt sätt engagerar sig lokalt och av många ses som ett framåt och dynamiskt företag med starka humanistiska värderingar och ett högt kundfokus. E-man är ett av de ledande i Sverige inom sin nisch, och det förklaras med en kompetent

personal, starkt ledarskap och gemensamma värderingar.

Kämpaglöd och entreprenörsanda När det gäller utmärkelsen Årets Exportföretag är kriterierna bland annat att man haft en positiv utveckling inom export/utlandsförsäljning de senaste tre åren samt att man exporterar produkter vilka produceras i Sverige. Vinnare blev CAB, vars huvudkontor sedan 1969 varit baserat i Örebro. Företaget drivs av Anders Gabrielsson och har kunder bland biltillverkare över hela världen samt fordonsverkstäder och försäkringsbolag i Norden, Baltikum och Ryssland. Årets Nyföretagare blev Saman Garmiani, Candles Scandinavia (på bilden) med motiveringen att de på ett imponerande sätt, med stark entreprenörsanda och enorm kämpaglöd, har tagit sig dit där de är idag. Årets Innovation gick till Oneday Wall. Övriga priser som delades ut under kvällen var bland annat: Årets Kulturpris, vilket delas ut för att hedra Hjalmar Bergmans minne, och gick till Staffan Ernestam för hans arbete med tonsättningar av Jeremias i Tröstlösa och gruppen Jeremias Session Band. Årets bragd, som gick till Joacim Johansson för ett snabbt och rådigt ingripande vid en lägenhetsbrand och Årets Miljöpris, till Handla 24, som med näthandel och leverans med biogasbilar tagit handeln till en ny miljövänlig nivå. Årets Örebroare blev Richard Kennett och Guldvingen gick till Soul Design, något man väl får kalla ett dubbelscoop.

Servicestyrkan i Sverige vill finnas till hands Rätt till gravidtetspenning Efter att Företagarna drivit frågan om graviditetspenning även för egenföretagare när risker i arbetsmiljön inte föreligger så har nu slutligen Socialdepartementet lyssnat. Redan sedan tidigare har egenföretagare haft rätt till graviditetspenning innan barnet fötts om det föreligger risker att kvinnan, fostret eller graviditeten kan skadas i arbetsmiljön. Företagarna har ansett att den rätten ska gälla även när inga risker föreligger. De som frågan är viktig för är de som driver en enskild firma eller ett handelsbolag, vilka kvalificerar som egenföretagare då man i aktiebolag är ofta anställd i bolaget och redan har rätt till graviditetspenning. Socialdepartementet har nu kommit med ett förslag som innefattar att samtliga företagare kommer att ha rätt till penningen från den 1 januari 2014.

Örebroföretaget Servicestyrkan i Sverige gör en ny satsning som kanske inte är helt vanlig. Man utbildar sin personal i hjärt-lungräddning och utrustar två av sina bilar med hjärtstartare för att vara förberedda på alla situationer/händelser. Idén föddes i ett samtal mellan Mats Gråberg och en av hans kollegor. Man borde kunna hjälpa allmänheten. I synnerhet när olyckan är framme. – Det är ju inte något som genererar kapital, men det kan generera så mycket annat som att rädda liv, konstaterar Mats Gråberg. Servicestyrkan i Sverige ägnar sig åt såväl lokalvård, fönstertvätt, flytt-och byggstädningar, röksanering, och skötsel av grönområden som fasadrengöring och klottersanering, för att bara nämna några av de områden där de kan stå till tjänst.

Vill stanna för att hjälpa Flera i företagets personalstyrka har kommit till Servicestyrkan genom praktik, vilken sedan övergått i en anställning. Mats Gråberg anser att det är viktigt att ta hand om varandra i ett samhälle som blivit kallare och hårdare. Det är också här tanken med hjärt-lungräddning kommit in. – När man ser våra bilar på stan vill jag att man ska veta: Stoppa oss! Vi har utrustat våra bilar med hjärtstartare och förstahjälpenväska. Om det har hänt något, så kan vi hjälpa till. Kunskapen är självklart bra att ha om det skulle hända någon av våra medmänniskor något, säger Mats Gråberg. Två av företagets bilar kommer att utrustas med hjärtstartare samt förstahjälpenväska, och tolv personer i personalstyrkan kommer i nuläget att utbildas.

Vi tycker som du. Helgen är bäst! Vi har utdelning på helgen när observationen är som högst och folk har mer tid att läsa. Läs mer på www.sdr.se. Välkommen att kontakta Martin Säretun.

4 Marknad

OSMUNDGATAN 2, 703 63 ÖREBRO TEL 019-10 49 40, MOBIL 0703-09 25 58 E-MAIL sdr512@sdr.se


www.bestbemanning.nu

TRANAB Markbyggnad AB hälsar Kjell Fransson välkommen som ny VD Under hela sitt yrkesverksamma liv har Kjell haft anknytning till byggbranschen och var senast VD för Harsco Infrastructure Sverige AB, som är en del av Harsco Cooperation som är noterat på New Yorkbörsen. Kjells breda kontaktnät och stora erfarenhet av ledarskap och marknadsarbete kommer att vara av stort värde och en tillgång för TRANAB. Han är också styrelsemedlem i lokalavdelningen i Örebro och Regionstyrelsen Mellan i Sveriges Byggindustrier.

När Du behöver personal är det bara en sak Du behöver veta. Vi är best! Skvadronvägen 11 Örebro 019-500 30 20

Besök gärna vår nya hemsida www.tranab.se TRANAB Markbyggnad AB är ett fristående anläggningsföretag med kontor i Örebro. Verksamheten består av Mark- och grundläggning, Gator och VA, Trädgårdsanläggning samt Skötsel och underhåll av yttre miljö. TRANAB har c:a 50 medarbetare och omsatte c:a 100 Mkr under 2012. Vi är certifierade enligt ISO 9001 och 14001.

Ett av de projekt som sysselsätter oss nu är Södra Grusgropen där vi gör nya vägar och VA till industrioch handelsområde.

Vi gör även ny cirkulationsplats, förlängning av GCbro samt breddning av en väg i Västerås.

VälkommentillDanskeBankpåEngelbrektsgatan4,igamlaRiksbankshuset! Individuellochkvalificeradrådgivning,försåvälföretagsaffärersomprivatekonomi.

Engelbrektsgatan4,Örebroellerring019-7641000.


CYAN MAGENTA GUL SVART

Nätverk på gång

Elbolag i butik

Redan under hösten och vintern togs de första stegen mot ett nytt nätverk när en rad träffar ägde rum mellan aktörer i caféoch restaurangbranschen. På träffarna har olika branschfrågor med fokus på tillväxt lyfts, och då intresset varit stort bildar nu Handelskammaren Mälardalen en branschutvecklingsgrupp för caféer och restauranger i Örebro. Med avsikten att gruppen ska få en bra start har man anlitat extern projektledning, något som Claes Nelander med sin gedigna erfarenhet från restaurangbranschen kommer att hålla i. Fokus kommer även fortsatt att ligga på tillväxt, och hur man inom branschen kan bli ytterligare en aktör vid stora evenemang. Ytterligare en fråga som kommer att komma upp på dagordningen under kommande träffar är branschens kompetensförsörjning. I dagsläget är det 25 företag inom café och restaurang som är medlemmar. För att kunna ingå i gruppen krävs att man är medlem i Handelskammaren Mälardalen.

Elhandelsbolaget Bixia är först ut i branschen med att erbjuda sina produkter och tjänster i butik. Hittills har man öppnat både i Linköping och nu senaste i Växjö, och butiken som kommer att öppna i Marieberg blir därmed bolagets tredje.

Man uppger att man vill finnas där kunden finns och möta den samma på dennes villkor istället för att som enda alternativ till kontakt ha de klassiska kundtjänsterna med vad det kan innebära av telefonköer och kundcentran på internet. – Vi väljer att gå mot strömmen. Vi vet att många upplever elmarknadens prissättning och avtalsmodeller som komplicerad. Dessutom är det flera som drar sig för att ringa kundtjänster som kan ha telefonköer. Då kan det vara lättare att komma in i en butik där man kan få svar på sina frågor direkt, säger Joakim Borén, privatmarknadschef på Bixia. För Bixia, som är Sveriges fjärde största elhandelsbolag och den aktör i Norden som köper in störst andel närproducerad förnybar el, finns det två bra sätt att minska negativ klimatpåverkan – att bygga ut den förnybara energiproduktionen och att helt enkelt använda mindre el. – I butikerna säljer vi självklart bara el från förnybar kraftproduktion. Dessutom säljer vi solceller och andra energibesparingsprodukter redan idag som vi nu får möjlighet att erbjuda direkt till kunderna i våra butiker, säger Joakim Borén.

Matchning mot ungdomsarbetslöshet Positiv tillväxt Västsvenska handelskammaren har för fjärde gången publicerat rapporten ”Svenska Nav” där de undersökt 76 svenska lokala arbetsmarknader. Utvecklingskraften i dessa analyseras utifrån åtta olika variabler som anses spegla kraften i en region. Dessa är befolkningstillväxt, demografisk struktur, förvärvsintensitet, nyföretagande, näringslivsanställda, lönesumma, utbildningsnivå och hälsa. I rapporten för 2013 gör Örebro en kraftig klättring jämfört med 2010. Då hamnade man på plats 16 medan man nu har svingat sig upp till plats fyra, en ranking som man delar med Jönköping, Växjö, Linköping och Kiruna. I synnerhet när det gäller utbildningsnivån ligger Örebro väldigt bra till. Den gemensamma nämnaren för de olika tillväxtnaven är en ung befolkning, ett starkt företagande en hög utbildningsnivå och en positiv befolkningstillväxt. Det arbete som sker i både Örebro kommun och i regionen ger resultat. Vi är attraktiva som etableringsplats och här finns möjlighet för företag att växa. Vi är på rätt väg, men det finns mer att göra, säger Lena Baastad (S),kommunstyrelsens ordförande i Örebro.

DECEMBER 2012 #11

Örebro läns månadstidning

TEMA VINTER

Örebro läns månadstidning

JUL 2012 #12

TEMA JUL

Perrelli till Conventum

Att veta var man ska hitta rätt person till den plats man har att erbjuda kan vara svårt, likaväl som att som arbetssökande veta var det är man kommer bäst till sin rätt om man som ungdom kanske aldrig haft en anställning förut. Tanken med Matchning.nu är därför att bygga upp en databas där arbetsgivare i detalj skriver in de kunskaper och egenskaper de önskar hos en medarbetare, likaväl som att den arbetssökande skriver in inte bara vad den kan, utan även sina starka personliga sidor. Kanske är man en person som har lätt att kommunicera, har erfarenhet från ideellt arbete, är språkbegåvad, eller vad det än månde vara. Därefter matchas vad som efterfrågas med vad som erbjuds, och på detta sätt ska rätt person lättare kunna hamna på rätt plats. Därefter påbörjas en upp till tre månader lång praktikperiod,

Jul, jul, strålande Jul

Örebro läns månadstidning

NYÅR 2012 #13

Shoppingkväll med galet bra erbjudanden! Tävla i kvittojakten med Mobilizera – vinn platt-tv och iPhone 4! Make up Store har visning kl. 18 och 19. Läs mer på facebook!

KROG+BAR | RESTAURANG | KONST | MUSIK | FILM | TEATER

Vi uppfyller en önskan varje dag mellan 1:a och 24:e december. Läs mer på önskeklappen.se

KROG+BAR | RESTAURANG | KONST | MUSIK | FILM | TEATER

VÅGEN GALLERIAN & KRÄMARENS ÖPPETTIDER – HELGSPECIAL

Önska dig vad du vill från Krämaren & Vågen Gallerian Med dig alla dagar

Med dig alla dagar

22/12–23/12 Julöppet, 10–18 24/12 Julafton, 10–14 25/12 Juldagen, Stängt

26/12 Annandag jul, 10–18 31/12 Nyårsafton, 10–14 1/1 Nyårsdagen, Stängt

5/1 Trettondagsafton, 10–16 6/1 Trettondag jul, 12–16

God jul & Gott nytt år önskar vi alla våra kunder!

6 Marknad

Med dig alla dagar

MARS 2013 #2

TEMA MÅ BÄTTRE

Petra till Conventum

Gott nytt år Foto: Anna Ledin Wiren

KROG+BAR | RESTAURANG | KONST | MUSIK | FILM | TEATER

Örebro läns månadstidning

FEBRUARI 2013 #1

TEMA MOTOR & BRÖLLOP

EN MÄSSA MED RESOR OCH VÄRLDENS KÖK CONVENTUM ARENA 26 JANUARI 2013

Örebro läns månadstidning

Arbetslösheten bland ungdomar i åldrarna 19 till 29 år har varit hög i Örebro de senaste åren, och beräknas ligga på runt 2 200 personer. Nu lanseras Matchning.com för att hjälpa arbetsgivare att hitta rätt man, eller kvinna, till rätt plats och arbetssökande att få in en fot på arbetsmarkanden.

KROG+BAR | RESTAURANG | KONST | MUSIK | FILM | TEATER

Öppet Vågen & Krämaren

Följ oss, det lönar sig.

Öppet Vågen & Krämaren

Följ oss, det lönar sig.

Vardagar Lördagar Söndagar

facebook.com/vagengallerian facebook.com/kramaren

Vardagar Lördagar Söndagar

facebook.com/vagengallerian facebook.com/kramaren

10.00 – 19.00 10.00 – 16.00 12.00 – 16.00

Nytt nr 23 mars

Tomas Ledin inför Örebrobesöket Foto: Eric Broms

KROG+BAR | RESTAURANG | KONST | MUSIK | FILM | TEATER

utan kostnad för arbetsgivaren. Tanken är att det hela ska äga rum utan något som helst krångel för arbetsgivaren, och all typ av administration tas om hand av projektets organisatörer, vilka är Arbetsförmedlingen och Örebro kommun, med Swedbank, Conventum och ÖSK Fotboll som samarbetspartners. Fungerar inte en matchning avbryts praktiken, samtidigt som Arbetsförmedlingen ser till att erbjuda lämpliga anställningsformer om matchningen däremot varit lyckad.

10.00 – 19.00 10.00 – 16.00 12.00 – 16.00

Örebro Läns Månadstidning


CYAN MAGENTA GUL SVART

HKM värvar två stjärnspelare Text Jonas Källgren Foto Martin Henningsson

Den senaste tiden har HKM fått två nya tillskott till laget – Linnea Fennhagen och Fredrik Beckius. Vi bad dem att berätta lite mer om sig själva. Vem är du, Linnea? – Jag är en positiv och kreativ människa som ser på livet med en ganska stor dos humor. Den första februari gick jag in som delägare i en nystartad kommunikationsbyrå och nu går jag även in i HKM:s värld. Vad har du gjort tidigare? – Jag har arbetat med försäljning och marknadsföring i hela mitt liv. Från butik, restaurang och museireception till projektledning för mässor, sälj och marknadsföring inom Elite Hotels, till – nu senast – centrumledning på Vågen och Krämaren. Vad ska du göra på HKM? – Jag ska vara med och utveckla HKM:s produkter ytterligare för både Örebros näringsliv och för örebroarna. Jag vill hitta fler synergieffekter, fler beröringspunkter, och fortsätta arbetet med att stärka vår Örebro-

känsla. Vi är verkligen vinnare som får möjligheten att leva i denna underbara stad. Och vem är du, Fredrik? – Jag bor i ett hus i Marieberg tillsammans med mina barn. På fritiden engagerar jag mig i mina barns idrottsutövande, är ute i skog och mark samt sköter om huset och trädgården. Vad har du gjort tidigare? – Jag har varit egenföretagare de senaste femton åren, de senaste tio som franchisetagare för Burger King. Det som fångade mitt intresse för HKM var förmånen att få arbeta med försäljning, ett område som jag har tycker är mycket stimulerande. Vad ska du göra på HKM? – Jag ska medverka till en hög serviceoch kvalitetsnivå på HKM:s produkter. Jag kommer att arbeta med vår nya Örebrowebb, som innehåller material från bland annat Marknad, Nollnitton, Handelsstaden Örebro, Campus, Utmärkt Örebro och mer. Det kommer att bli både roligt och intressant. Nummer 3 2013 7


CYAN MAGENTA GUL SVART

Business

Detaljhandeln ökade i januari

Blocknyckeln som revolutionerar

Försäljningsvolymen ökade med 1,9 procent i januari jämfört med samma månad förra året. Dagligvaruhandeln ökade med 0,6 procent och sällanköpsvaruhandeln ökade med 2,9 procent. Omsättningen för detaljhandeln mätt i löpande priser ökade med 3,1 procent mellan januari 2012 och januari 2013. Dagligvaruhandeln ökade med 4,1 procent och sällanköpsvaruhandeln ökade med 2,3 procent. Detaljhandelns försäljningsvolym ökade med 0,1 procent mellan december 2012 och januari 2013. Under den senaste tremånadersperioden (november-januari) ökade försäljningsvolymen med 0,7 procent, jämfört med närmast föregående tremånadersperiod (augusti-oktober). Utsikterna för 2013 är försiktigt optimistiska. Hushållens framtidstro är fortfarande negativ, men har ökat något de senaste två månaderna. Antalet varsel har legat på en hög nivå men har nu sjunkit något. Räntan är också fortsatt låg och frigör kapital för konsumtion. Första halvan av 2013 kan dock komma att bli fortsatt tuff för detaljhandeln och återhämtningen kan ta längre tid än man tidigare trott. Allt detta enligt SCB.

Text Ulf Hjelting

Allt började för snart tre år sedan då Jusuf Reiz skulle meka med en Subaru. Det trånga utrymmet under motorhuven resulterade i en uppfinning – FlexR-nyckeln. – Pappa gjorde uppfinningen och vi såg möjligheten att utveckla den till en kommersiell produkt, säger Ismet Reiz som tillsammans med tvillingbrodern Nisvet nu har en färdigutvecklas prototyp. Mekandet med Subaruns AC-pump blev betydligt krångligare än Jusuf tänkt. I stort sett skulle hela motorn behöva plockas ut underifrån. Istället för att göra det krångliga hittade han på ett eget verktyg som medförde att han kunde göra det enkla. Verktyget fick en böjlig led med en 240-graders ledaxel och utbytbart huvud. Nu gick det att komma åt i det trånga utrymmet under Subaruns motorhuv. FlexRnyckeln var uppfunnen. – Det ska finnas ett liknande verktyg i USA, men skillnaden är att på vårt går det att byta huvud. Vi har både patent, mönster-, och varumärkesskydd på FlexR, säger Nisvet. Faktum är att det är svårt att skilja dessa enäggstvillingar från varandra där de sitter mittemot mig. Skulle de klä sig i likadana kläder och ha samma typ av frisyr vore det totalt omöjligt. Dock är de olika i vad det gäller utbildning. Ismet läser digital design på distans från Kristianstads Högskola och Nisvet är utbildad manusförfattare och har siktet inställt på att bli filmregissör. När det finns tid över lägger de

8 Marknad

gärna denna på att spela fotboll i IFK Örebro. Nu fokuserar de dock 110-procent på denna FlexR. – Vi har allt som behövs för industriell tillverkning, cadkoderna finns, och just nu letar vi efter en leverantör. Självfallet har vi tittat på Asien, men vi söker också en kvalitet som vi inte kunnat säkerställa – och så får man se upp så de inte stjäl hela uppfinningen, säger Ismet. I nuläget har Mekonomen visat intresse för FlexRnyckeln och i princip har det bara varit kostnader och inga intäkter för uppfinningen. De 22-åriga bröderna uppskattar att utvecklingskostnaden för nyckeln hittills ligger på strax över 50 000 kronor. Går allt som planerat ska dock FlexR-nyckeln med tillbehör finnas i att köpa under hösten 2013. – Vi vill kunna erbjuda ett helt paket med nyckel och utbytbara hylsor och det till ett pris på maximalt 1 000 kronor. Mer får et inte kosta, påpekar Nisvet. Hösten 2012 deltog bröderna med uppfinningen i TV4-programmet Uppfinnarna med Martin Timell som programledare. Under gymnasietiden tog de även fram en duoflaska för ketchup och senap, så de är inte helt ovana med hur man går tillväga för att ta fram en ny produkt för tillverkning. – Där låg problemet med skiljeväggen inne flaskan som skulle hindra ketchup och senap från att blandas med varandra. Den var inte helt lätt att tillverka, men den uppfinningen är lagd på is nu till förmån för FlexR, avslutar Ismet.

Kunskapsdagarna I år arrangeras Kunskapsdagarna den 8 april på Scandic Örebro Väst. Den här gången finns det hela 13 olika teman och åtta föreläsare att välja mellan. På Kunskapsdagarna får du möta föreläsare som delar med sig av kunskap inom: • Affärsutveckling • Marknadskommunikation • Verksamhetsstyrning • Personlig utveckling • Lust och inspiration i arbetet samt livet i övrigt Idén med Kunskapsdagarna är att frontkunskap ska vara tillgänglig för alla. Att med liten tidsåtgång, till låg kostnad och i närområdet samt med optimal utdelning för deltagarna ta del av kunskap inom valt intresseområde. Näringslivet, som utvecklar produkter och tjänster, behöver möta sina kunder och slutkonsumenter. Att ha svar på behov eller att utveckla en problemlösning saknar värde om det är okänt för nyttjarna. ”Det som inte syns, finns inte”. Några av föreläsarna är Tomas Gunnarsson, Gabrielle Salander, Anneli Fromell och Peter Steiner.


BILTUR BIL LTUR T MED BIL FRÅN

Sverigepremiär ya för helt ny M{zd{6! Pris från:

238. 238 900:Förmåns Förm värde från 1.592 kr*

• SKYACTIV-teknologi som kombinerar starka motorer och låg bränsleförbrukning • Maximalt utrustad diesel med automat under 7,5 basbelopp • Välutrustad med bl.a. farthållare, autobroms, lättmetallfälgar, Bluetooth, regnsensor som standard • 10 års garanti ger trygghet och bättre andrahandsvärde

Bränsleförbrukning vid blandad körning 4,1-6,4 l/100 km, CO2-värde 108-150 g/km. Tioårsgarantin gäller vid köp av fabriksnya personbilar ersonbilarr, registrerade under perioden 2013-01-01 2013-01- till 2013-12-31 och innefattar: 3 års fabriksgaranti samt 7 års förlängd garanti. Se fullständiga villkor på mazda.se. Bilarna på bilden är extrautrustade. Priserbjudandet gäller t.o.m. 2013-05-31. *Förmånsvärde per månad, netto vid 50% marginalm

Öppettider: mån-fre 9-18 • lördag 11-15

på Vi ebjoucdhekr aka! kaff

www..orrbybil.se

Per Karlsson 019-20 78 34

TELEFON 019-25 40 0 0 r,3:150/("5"/ 7*%&6304501 r¸3&#30

Lukas Orrby 019-20 78 35

P-O Persson Arne Pettersson 019-20 78 36 019-20 78 47

Välkommen till en välutrustad specialbutik inom städ- & service!

Servicestyrkan räddar liv Ett flertal projekt pågår runt om i landet som syftar till att öka överlevnaden vid plötsligt hjärtstopp genom att göra hjärtstartare tillgängliga i samhället. Många företag, föreningar och privatpersoner har också köpt in hjärtstartare på eget initiativ. Vi på Servicestyrkan har valt att utrusta två av våra bilar med hjärtstartare och utbildad personal.

Hur fungerar det? Servicestyrkans bilar cirkulerar i Örebro många tusen mil per år. Uppstår ett hjärtstopp uppmanar vi almänheten att påkalla vår uppmärksamhet. Man kommer kunna stoppa våra bilar när man behöver oss.

Hitta dina specialprodukter hos oss: Mirakelsvamp, verktygssatser, damm/våt sug, skyddsutrustning, hudvård

MISSA INTE! Nyinvigning av butiken 15 mars Vi erbjuder ALLTID den bästa servicen Det finns en anledning till att vi jobbar med människor och service. Vi vill skapa glädje, inspiration och nytänkande i din vardag genom att erbjuda tjänster och produkter som hjälper dig frigöra tid och energi. Kontakta oss för mer information

Vårt syfte är att hjälpa.

Vår personal är utbildade Hjärt- & Lungräddare

Kom ihåg: Larma, Rädda, Invänta Ambulans.

Servicestyrkan i Sverige AB Stångjärnsgatan 2, 702 63 Örebro Tel: 019-26 56 30 • www.servicestyrkan.se

20% RABATT på kter Rapsodine produ

13)

h tom. 31 mars 20

(Gäller ord.priser oc


CYAN MAGENTA GUL SVART

Business

Snarkning = vardagens höjdsjuka?

Jämtkraft etablerar sig i Örebro Text Ulf Hjelting

Delar av Scandem blir Jämtkraft, som därmed tar en roll som nära och lokal elhandlare i Örebro. Kraften kommer från Jämtland, experterna sitter i Örebro. Ungefär hälften av medarbetarna på Scandem går över till Jämtkraft. Därmed stärker Jämtkraft sin position som den nära och lokala elhandlaren i Örebro. En organisation med kontaktcenter och back office etc kombineras med det lilla företagets närhet till kunderna. – Tack vare Scandems experter på elinköp har vi en historia av nöjda kunder, främst inom industrin. Nu kan vi även erbjuda Jämtkrafts övriga produkter till småföretagare och privatpersoner i Örebro, säger Arne Jansson, ansvarig för elhandel på Jämtkraft.

4 medarbetare inom funktionerna för ekonomi, back office, försäljning och riskhantering går över till Jämtkraft. Elva medarbetare inom portföljförvaltning och vissa stödfunktioner fortsätter i Scandem. Samtliga finns att träffa över en kopp kaffe på kontoret i Örebro. Jämtkraft producerar el från förnybara källor som vattenkraft, vindkraft och bioenergi och säljer el till kunder över hela landet. I årets mätning av nöjda elhandelskunder, som genomförs av Svenskt Kvalitetsindex, hamnade Jämtkraft på femte plats. Jämtkraft har totalt cirka 350 anställda. Scandem är ett helägt dotterbolag som hanterar en stor del av Sveriges energi.

Ny förseningsavgift nästan okänd bland företagarna Text Ulf Hjelting

Från mitten av mars kan företag som drabbas av sena betalningar ta ut en förseningsavgift på 450 kronor. En undersökning från Visma visar dock att nästan nio av tio företag inte har en aning om den nya avgiften. Beslutet om förseningsavgiften togs av riksdagen den 23 januari som en del av det omdiskuterade förslaget om ändringar i reglerna för betalningar. Regeringen förlorade omröstningen om betalningstidens längd sedan oppositionen lagt ett motförslag om tvingande regler med högst 30 dagars betalningsfrist både för offentliga och privata beställare. − Det är uppenbart att frågan om förseningsavgiften helt kom i skymundan för de heta diskussionerna

10 Marknad

om betalningstidens längd. Samtidigt är den nya förseningsavgiften minst lika viktig, eftersom den kommer att beröra alla företag och myndigheter − både som leverantörer och beställare, säger Michael Marchal, vd för Visma Collectors som står bakom undersökningen. I regeringens förslag står att ”en borgenär som drabbas av en sen betalning alltid ska ha rätt till kompensation i form av en förseningsersättning om 450 kronor”. Lagändringarna träder i kraft den 16 mars. Den 12 till 14 februari − en månad innan de nya reglerna ska börja tillämpas − svarade drygt 1 400 små och medelstora företag på enkätundersökningen från Visma. På frågan om de kände till den nya förseningsavgiften svarade 86 procent nej. − Jag ser det som ett tecken på att de något större företagen är mer bekanta med problem kring sena betalningar, eftersom de helt enkelt gör fler affärer. De har säkert erfarenheter både av att drabbas av förseningar och av att själva orsaka dem. Den nya avgiften kan vara en påminnelse för många företag att se över rutiner och processer för sina betalningsflöden, säger Michael Marchal.

Det var en gång ett par, en mun, en näsa, nässprej, tejp och en plastbit... Jag har under en pinsamt lång tid – vi snackar år! – varit trött. Så trött att tonårsdottern sa: – Du är ju alltid trött! när jag behövde vila. Trött så ofta att det blev ett familjeskämt och till sist oro för alla sorters sjukdomar. Sedan ett halvår har jag stundtals delat sovrum med en ny kärlek och tillsammans har vi kämpat med två  sidor av samma mynt: hennes lättstördhet på natten och mina nattliga aktiviteter: snurrandet och SNARKNINGEN. När jag ser tillbaka upptäckte jag vid 30årsåldern att näsan plötsligt började tuta vid snytning och jag tror snarkningen kan ha smugit sig på vid den tiden. Jag har hört att brosket inte slutar växa, näsor och öron blir allt större (okulärbesiktiga en 80-åring så  får du se att det verkar rimligt). Vid 30 kan jag alltså fått snarknäsa. Snarkningen drabbade L som oljud och stökiga rörelser. För mig gjorde den att jag sov dåligt och inte syresatte mig tillräckligt. Kort sagt: när jag hade sovit en natt var det som om jag hade lätt höjdsjuka när jag vaknade. Min nya kärlek är en handlingens kvinna så hon googlade en smula och kom plötsligt hem till mig med kunskap och en kliniskt testad plastgrej som man ska trycka upp i snoken. Hon berättade att om plastgrejen vidgar upp näsan så att all luft går den vägen så fladdrar inte mjuka gommen = ingen snarkning. Vill man vara ännu mer säker så ska man också tejpa igen käften, då vibrerar mjuka gommen nästan inte alls. Att man inte ser riktigt klok ut får man liksom ta, för numera vaknar jag med en glasklar hjärna – har nästan blivit störande pigg! Slutsats: Jag missade orsaken till min trötthet. Det krävdes en annan person med nya infallsvinklar. Det är ovant, obekvämt och fult med plast i näsan och tejp på munnen – men sablar vad det fungerar! Hur skulle en ny infallsvinkel och metod göra skillnad hos dig och ditt företag?

Henrik Kugelberg exsnarkare, webbstrateg Knowit Mälardalen Örebro Henrik.kugelberg@knowit.se


WE MAKE YOUR VAN WORK SMARTER!

www.modul-system.se

VI HAR ALLT TILL DIN SERVICEBIL

Stora upplevelser i gott sällskap Konferens, kick off, fest för alla tillfällen www.kilsbergen.se 019-29 55 00

SVERIGES STÖRSTA SORTIMENT AV SERVICEINREDNINGAR. MODULSYSTEM, WÜRTH, EDSTRÖMS , BOB SYSTEM, SORTIMO.

KAMPANJ! MODUL-SYSTEM 2.995:3 st Hyllplan med gummimattor,Vektygsplåt på gavlar. Köp till 6 st Modul-Boxar för 395:- Mått:1060x972x324 mm. Vikt 18,8 kg. Levereras ihopsatt inkl monteringsmaterial.

Tel. 019-21 70 78 mats@bistamekan.se www.bistamekan.se

HTH KÖKSFORUM SFO OBJEKT

ÖPPET MÅN–FRE KL. 10-18 LÖRDAG KL. 10-15 SÖNDAG KL. 11-15

PROV VA VÅR Å B2B AVDELNING VD V Ovan visas två av de objekt vi levererat. I Södra Vattentor a net sitter sex stycken pentr yn installerade av NA Bygg för bland annat Mätcenter. Till Sjökrogen i Katrinelund har vi levererat kök, garderober och badrum i sju av de nybyggda husen vid Hjälmarens strand. Välkommen ut till oss på Marieberg Syd så skall vi göra allt för att underlätta planering, ritningar och produktval. Allt till priser ni kommer bli för vånade över.

HTH KÖKSFORUM ÖREBRO Firmavägen 4A, Marieberg Syd Te el 019-6 019-611 02 10 / Objektsavd. 019-777 19 11 www.hth.se


CYAN MAGENTA GUL SVART

Ett hälsosamt ledarskap ser till medarbetarnas totala välbefinnande Text Annika Wihlborg

Hälsosamt ledarskap innebär så mycket mer än att erbjuda sina medarbetare ett årligt friskvårdsbidrag och ett obligatoriskt utvecklingssamtal. Många arbetsgivare fokuserar sina resurser på medarbetarnas fysiska välbefinnande, medan den psykosociala och mentala hälsan riskerar att komma i andra hand. I arbetsmiljölagen finns krav på att vi skall arbeta systematiskt med arbetsmiljöarbetet, det är det som förkortas SAM, för att främja och stärka såväl den fysiska som psykosociala arbetsmiljön. Enligt en undersökning från Unionens undersökning arbetar knappt hälften av företagen aktivt med frågor som berör den psykosociala arbetsmiljön.

Förändra attityden till terapi Elaine Breske Hirscher, som är regionchef på Vectura och expert på ledarskap och projektarbete, menar att arbetsgivare behöver ha ett helhetsperspektiv på medarbetarnas hälsa, vilket innebär att våga engagera sig i medarbetarnas hälsa utifrån flera perspektiv och att göra det lika naturligt att spendera friskvårdsbidraget på terapitimmar som på gymmet. – I många organisationer är det fortfarande tabubelagt att söka professionell hjälp vid tillfälliga livssvackor eller i samband med perioder då man mår psykiskt dåligt. Jag anser att fler arbetsgivare borde erbjuda sig att finansiera samtalsterapi och annan professionell hjälp till medarbetare som exempelvis har varit med om jobbiga händelser privat. Chefer bör också påtala att friskvårdsbidraget kan finansiera terapi eller coaching likväl som fysisk träning. Ett lågt mentalt välbefinnande går ju ut över prestationen på jobbet, en investering i terapi lönar sig ofta relativt snabbt, säger Elaine Breske Hirscher.

Våga dela med dig av dina egna tillkortakommanden Ett sätt att komma över tabun kring att söka professionell hjälp för att må 12 Marknad

bättre mentalt är att chefer agerar förebilder och delar med sig av sina egna tillkortakommanden. Det avdramatiserar chefsrollen som en ”hjälteroll” och visar att det är lika naturligt att söka psykologhjälp som att söka vård för ett brutet ben. När Elaine Breske Hirscher var inne i en omvälvande livsfas var hon öppen med det inför sina medarbetare, vilket på sikt ökar deras benägenhet att dela med sig och söka hjälp om de själva skulle hamna i en svacka. – Det som får mig, och många med mig, att må bra är att ha en chef som ser mig, bryr sig om mig och hur jag mår, en chef som tydligt talar om vad hon eller han förväntar sig av mig. En chef som är villig i samma mån som hon eller han jublar i medgång stöttar lika mycket och mer därtill i motgång. En chef som frågar mig hur jag mår snarare än hur det går, säger Elaine Breske Hirscher.

Ställ holistiska snarare än prestationsbaserade frågor Ett strukturerat psykosocialt arbete kan innebära att det årliga utvecklingssamtalet ersätts av utvecklingssamtal varannan månad eller en gång per kvartal. Du kan också välja att ersätta branschföreläsningen med att samla medarbetarna kring en föreläsning med en mental tränare som delar med sig av tips och knep kring hur medarbetarna kan förbättra sitt mentala välbefinnande. – Chefer ställer ofta prestationsbaseradefrågor i den dagliga dialogen med sina medarbetare. De frågar hur projektet fortskrider eller hur det går med arbetsuppgifterna. Jag önskar att fler

chefer istället frågar hur medarbetarna mår, visar intresse för medarbetarens livssituation och familj och har som ambition att se medarbetaren utifrån ett livsperspektiv snarare än bara ett jobbperspektiv, säger Elaine Breske Hirscher.


Inte bara...

6YHULJHVPHVW 6YHULJHVPHVW Y YDOGDSRUWDU DOGDSRU WDU

Allt inom kommunikation och mobilelektronik

BONDEGATAN 11, 702 25 ร–REBRO 019-60 90 690 โ€ข www.newcom.se

CLARION loves WEEKENDS )|UXWRPYLOODJDUDJHSRUWDUHUEMXGHUYLHQPlQJG )|UXWRPYLOODJDUDJHSRUWDUHUEMXGHUYLHQPlQJG ROLNDSURGXNWHUI|UEnGHYLOODRFKLQGXVWULHOOW ROLNDSURGXNWHUI|UEnGHYLOODRFKLQGXVWULHOOW EUXN9LKDUVSHFLDOLVWNRPSHWHQVQlUGHWJlOOHU EUXN9LKDUVSHFLDOLVWNRPSHWHQVQlUGHWJlOOHU JULQGDXWRPDWLNHUERPPDUSRUWVW\UQLQJPP JULQGDXWRPDWLNHUERPPDUSRUWVW\UQLQJPP 9nUDYGHOQLQJI|ULQGXVWULSRUWVHUYLFHKDU 9nUDYGHOQLQJI|ULQGXVWULSRUWVHUYLFHKDU H UIDUHQKHWDYVDPWOLJDIDEULNDWSnPDUNQDGHQ HUIDUHQKHWDYVDPWOLJDIDEULNDWSnPDUNQDGHQ

  *DUDJHSRUWDU *DUDJHSRU WDU ,,QGXVWULSRUWDU QGXVWULSRU WDU 6 6HUYLFH 0RQWDJH HU YLFH 0RQWDJH Z ZZZJDUDJHSRUWH[SHUWHQVH ZZJDUDJHSRUWH[SHUWHQVH

AFTER WORK Fredagar kl 15.30 โ€“ hela kvรคllen HAPPY BUBBLE Fredagar kl 15.30 โ€“17.00 BRUNCH Lรถrdagar 11.30 โ€“15.00 Boka bord pรฅ 019-670 67 07 www.clarionorebro.se


14 Marknad


Magnus Nilsson – vd på Gustavsvik Resorts AB Text Jonas Källgren Foto Martin Henningsson

Magnus Nilsson är sedan ett år tillbaka vd för Gustavsvik Resorts AB, det som förut hette bara Gustavsvik, ett namn och begrepp som ungefär alla örebroare har en relation till. Under sin tid på vd-posten har han hunnit märka örebroarnas stora engagemang i sitt nöjesbad, men att leda en verksamhet som många är känslomässigt anknutna till är inte nytt för Magnus – tidigare var han vd för Kolmårdens anläggningar under elva år. Vi slog en signal till Magnus för att få veta lite mer om hur han ser på Gustavsvik, framtiden för turistnäringen i Örebro, och en massa annat. Kolmården alltså, där var du i elva år? – Ja, elva år. Det är en lång tid, men det var en bra tid. Det var en lång resa vi gjorde, vi gick från nästan konkursmässiga till någorlunda framgångsri-

ka. Summa summarum så var det väldigt roligt, men det är klart att det var kämpigt emellanåt – tufft och jobbigt. Det tar tid att vända på en sån skuta. Hur tog du dig an Kolmården? Vad var det som inte funkade? – Man hade en väldigt bra grundprodukt, ett starkt varumärke. Men man hade haft några tuffa år och efter några sådana år så kanske man inte har råd att produktutveckla och att sätta gästen i fokus, utan man fokuserar mer på att överleva. Vi satsade på att lyfta fram det starka varumärket igen, att hitta en röd tråd och att sätta gästen i centrum. Vi frågade oss – vad vill gästen ha? Ja, vad vill gästen ha? – Framför allt att det ska vara lätt att vara gäst. Just ”lätt att vara gäst” är

ett koncept som jag tagit med mig från min tid i Åre, när jag arbetade där. Hur vill gästen ha det? När man kom till Åre var allt till exempel väldigt enkelt som gäst. Jag implementerade samma tänk på Kolmården och nu arbetar vi enligt samma linje på Gustavsvik. Hur gör man det, rent praktiskt? – Först frågar vi oss vad vi tror att gästen vill ha. Sen får man vi göra gästundersökningar, lyssna på erfarenheter från andra verksamheter, sno bra idéer och skapa en mix av eget servicetänk. Men viktigast är att lyssna på vad gästen vill ha. Hur inblandad var du i den här processen, på Kolmården? – Jag var ytterst ansvarig som vd, men sen gjorde jag ju inte allting själv –

långt därifrån. Vi hade bra medarbetare och bra ägare, och som i alla affärssammanhang så tar man hjälp av duktiga konsulter och expertis. Det är sällan någon klarar allting själv, men däremot så är man ju som vd alltid ytterst ansvarig. Behöver man vara intresserad av djur för att vara vd för en djurpark? – Nej, men man blir det, det går inte att komma ifrån. Man behöver ju inte kunna flyga flygplan för att vara vd för SAS heller, men man blir nog intresserad av att göra det. Tittar man på en djurpark, på Kolmården, så hade vi väldigt kompetenta veterinärer och djurhållare, och här på Gustavsvik har vi väldigt kompetenta medarbetare vad gäller vattenrening och annat. Forts. 16

»

Nummer 3 2013 15


CYAN MAGENTA GUL SVART

» Till Kolmården kom du närmast från

Åre. Vad gjorde du där? – Jag var ansvarig för destinationsmarknadsföring och försäljning för Åre och Vemdalen. Jag bodde där med familjen i fyra år, det var en jätterolig tid. Även där började arbetet med att ändra lite i konceptet. Åre har gjort en fantastisk resa de sista åren. Hur har Åre förändrats sedan du kom dit? – Dels har man lyckats utveckla destinationen sommartid. En stor del i det var att man genomförde mountainbike-VM, det var vi med om att genomföra. Och idag är cykelturismen ganska stor i Åre. Av någon anledning har människan svårt att åka norrut på sommaren, även i Sverige, så det var en utmaning. Sen är det som med alla såna destinationer, det gäller att skapa en gemensam målbild. Det är rätt så många entreprenörer som ska samsas. Men för gästen är det en destination. Det är samma sak oavsett om man kommer till Åre, Kolmården, eller Gustavsvik. Som gäst vill man mest bara att allt ska fungera. – Ja, allt bakom kulisserna är ointressant för en gäst. De tar ju för givet att man har hygienfaktorer som fungerar, om vi ska kalla det så. Är man gäst så ska det bara funka. Som resmål måste man se till att man har koll på helheten. Sen är det inte alltid säkert att man behöver göra allting själv – det gäller att ha ett gott samarbete med de partners man har. Är du någonting i Åre nuförtiden? – Vi brukar fortfarande åka tillbaka och semestra där då och då, men vi har varit rätt mycket i andra skidorter också. Är du en utförsåkare? – Nja, jag tar mig ner på skidor i alla fall. Innan Åre var du på SJ Chartertåg, stämmer det? – Ja! Men på den tiden hette det konferens- och specialresor. Jag arbetade bland annat med Rocktåget och Åretåget, konferenståg och såna saker. Det var en spännande och rolig tid, att få vara med och förvandla gamla klassiska statliga SJ till ett lite modernare bolag. Det var inte alltid busenkelt.

det var inget man kunde köpa in sig på. Det var mellan 15 000-25 000 personer i publiken på varje spelplats men vi erbjöd inte tågupplevelsen, helheten, från början. Rocktåget var ganska häftigt, med discovagn, biovagn, och så vidare. – Ja, det var riktigt bra faktiskt. Framförallt var det ju en bra metod att sätta varumärket SJ, för om rockstjärnorna i Rocktåget åkte tåg så kunde ju alla andra åka tåg också. Artisterna åkte faktiskt tåg mellan spelningarna. Mellan Kolmården och Gustavsvik så arbetade du som vice koncernchef på Parks & Resorts Scandinavia, Kolmårdens moderbolag. Vad kan du berätta om det? – Det är en stor organisation, företaget driver fem olika parker i Sverige: Kolmården, Skara sommarland, Furuviksparken, Gröna Lund och Aquaria vattenmuseum. Så det är en stor spelare på marknaden. Jag arbetade med affärsrelationer och destinationsutveckling, mycket med vårt bidrag till besöksnäringens strategidokument, som jag har varit en av papporna bakom. Jag är ordförande i Svensk Turism AB, som hanterar den svenska besöksnäringens ägarandel i Visit Sweden. 2010 presenterade vi ett strategidokument under Almedalsveckan som det hade arbetats ganska intensivt med. Vad innebär destinationsutveckling? – Det är att titta på hur vi som en motor på en destination kan arbeta för att få med övriga gäng. Även om man är jättebra själv – om det inte funkar att handla, tanka, fika, bo över, så funkar inte destinationen. Ta vilken ort som helst i Sverige som vill, man måste ha en fungerande affärs- och besöksmässig infrastruktur. Om inte ICA eller Konsum har öppet på söndagar, eller om campingen stänger sista augusti, så får man minus direkt.

Vad var det som inte var enkelt? – På SJ var man van att köra tåg från punkt a till b, men här skulle man köra olika tider på dygnet i olika konstellationer, ordna fram restaurang- och barvagnar, allt vad det nu var. Idén till Åretåget kom från Rocktåget.

Hur är klimatet i Örebros besöksnäring, tycker du? – Jag tycker att det finns ett embryo till ett bra klimat i Örebro. Men vi har en bra bit att gå. Jag tycker att vi i Örebro behöver bli mer överens om vad vi vill. Det är inte unikt för Örebro, man pratar mycket om kronor och ören men är kanske inte riktigt alltid överens om vad det är man ska satsa på. Jag tycker att det kanske är där man ska börja resan, sen kan man bestämma vem som ska betala vad. Örebro med sitt läge i landet har en jättepotential om man gör rätt saker.

Just det, Rocktåget var en riktig succé. – Per Sundin som på den tiden var vd på Radio City kom till mig och frågade – varför ska bara inbjudna vara med om det här? Från början var själva tågdelen av Rocktåget nämligen bara för inbjudna, för gänget runt artisterna,

Finns det mycket samarbeten inom staden? – Både och tycker jag. Det finns som sagt ett embryo, och ju mer vi lär känna varandra desto bättre kommer det att bli. det tar en liten stund att lära känna varandra.

När ni nådde ert mål på en halv miljon årliga besökare på Kolmården så satte ni ett nytt – en miljon besökare per år innan 2020. Har ni något motsvarande mål på Gustavsvik nu? – Ja vi har satt ett mål på en miljon årsbesökare, det ska vi ha. Det är viktigt, dels utåt men även som drivkraft internt, att man har en vision. Målet ska vara nått senast 2020, gärna tidigare. Förra året landade vi på knappa 600 000. Men man måste spänna bågen – med allt vi ska göra framöver och hur området kommer att utvecklas så är det realistiskt. Vi har tillförsikt mot framtiden. Hur når man ett sånt mål? – Det är i grund och botten samma sak oavsett om du har en skidort, djurpark, eller upplevelsebad. I grund och botten är det samma filosofi, att det ska vara lätt för gästen. Generationerna som växer upp just nu är resvana, har krav på kvalitet, och väljer bort det som inte är bra. Som vd på Gustavsvik, testar du alla nya attraktioner då? Vattenrutschbanor och vad det må vara. – Ja det måste jag ju göra, det ingår i jobbet. Sen vet jag inte om jag kommer att våga testa alla framtida grejer, men huvudsaken är att våra gäster vågar. Har ni någonting i pipeline på den fronten? – Ja vi tittar på en del grejer där, det är klart. Gustavsvik var inspelningsplats för tvprogrammet Kändishoppet, som kommer att sänds på TV3 under våren. Hur kommer det sig? – Det var faktiskt de som kontaktade oss för att undersöka möjligheten. Och efter vanliga affärsmässiga förhandlingar så valde de att spela in här. Vad vi har förstått så var de nöjda och vi hoppas naturligtvis att de väljer oss igen om det blir en ny säsong. Att synas på prime time-tv är ingenting man tackar nej till i första taget, antar jag. – Nej man gör ju inte det. Vi håller tummarna för att det blir ett succéprogram. Gustavsvik får rent allmänt mycket uppmärksamhet i media, både positiv och negativ. Det märks att det är en viktig del av Örebro. – Ja det håller jag med om. Man kan vända positivt på det, uppmärksamheten visar att det finns ett oerhört engagemang – både när det gäller Kolmården och här i Gustavsvik. Det är någonting man både måste och ska leva med.

Forts. 18

16 Marknad

»


Nummer 3 2013 17


» Du kom in i Örebro lite utifrån, från

Kolmården. Är det en fördel att komma in med en fräsch blick på stan? – Det tror jag. Både jag och många andra tycker att det är bra när man får in lite nytt blod i en verksamhet, det är lätt att man blir hemmablind. Man kanske inte alltid ser det man behöver göra, eller för den delen det man är riktigt bra på. Det känns som ett klassiskt Örebroproblem – vi är bra på att tona ner vår karisma. – Det är väl lite så, men därför tycker jag att man ska ta tillvara på och berätta när man är väldigt bra på något. Vad tycker du kännetecknar ett bra ledarskap? – Det är ju att man är, jag brukar säga att man associerar till en förbundskap-

18 Marknad

ten, att man ska se till att vara den som leder de absolut bästa spelarna framåt. En förbundskapten blir aldrig världsmästare själv. Man ska ha modet att samla de bästa spelarna runt sig och att få ihop gänget. Jag tror att många chefer i vårt avlånga land tror att de själva måste vara bäst på allt, men så är det inte. Man ska hålla i taktpinnen, lyfta sina medarbetare, och få folk att tro på samma idéer. Det gäller att dela samma värderingar och samma vision. Har du några förebilder? – Ja. Jag hade bland annat en mentor som gick bort alldeles för tidigt, som var koncernchef på Ving. Den gamla UEFA-pampen Lennart Johansson är en annan, en klok och naturlig auktoritet. SAS-Janne var väl en annan när jag var yngre, mycket kommer från

hans epok. Och min chef på Gran Canaria, Kenneth Karlsson, idag delägare i Sun Hotels ihop med Per G Braathen. Kenneth bollar jag mycket med och har gjort i alla tider. En gång reseledare, alltid reseledare. Det är kul när man kan växa tillsammans med sina vänner. – Ja det är jätteroligt. Vad gjorde du på Gran Canaria? – Då arbetade jag i organisationen, som värd och som ansvarig på Gran Canaria. Det måste ha varit en rolig tid. – Det kan man lugnt säga. Agerar du som mentor för någon? – Nej, inte officiellt, jag har väl lite kompisar som ringer och frågar om råd ibland och sådär.

Vad gör du när du inte arbetar? – Det blir väldigt mycket idrott, tyvärr för lite av egen karaktär. Jag hinner med en del stavgång. Men jag tittar väldigt mycket på sport, jag älskar ju fotboll. I Sverige håller jag på IFK Norrköping men mitt största favoritlag är Arsenal, tyvärr går det inte så bra just nu men har man hållit på dem i 40 år så byter man inte bara. Jag äter goda middagar och så försöker jag lära mig att koppla av. Det är viktigt när man har en så intensiv roll som jag har, man måste lära sig att inte bära med sig jobbet hela tiden. ibland är det lite intensivare och då måste man acceptera det, men man måste lära sig att koppla av, annars orkar man inte med att arbeta hela livet.


Ă–VER 25 Ă…R I BRANSCHEN

VĂ…REN NĂ„RMAR SIG...

Kassasystem - Restaurangsystem Butiksdata - Elektronvügar Egen service - Korttidshyra fÜr tillfälliga evenemang - TillbehÜr Alla vüra kassaregister/butiksdata är godkända enligt skatteverkets fÜreskrifter.

...se Üver era sommardäck snarast.

SCONSU R FĂ„Sverige AB 019-18 45 70

LT

AF

Passa även pü att boka tid fÜr hjulskifte och kontrollera hjulinställningen pü din bil.

Jour efter kontorstid, även helg 019-184570 Trädgürdsgatan 19, Örebro www.affarsconsult.se

Tel: 019-263010 • www.centralagummi.com

Stel och ont i kroppen? ATLAS T (den Üversta kotan, precis under skallen) ligger IHOURWHUDGKRVGHDOOUDà HVWDIUnQI|GVHOQ'HWWDKDUQHJDWLY LQYHUNDQSnKHODVNHOHWWHW7lQNGLJHQKDOVNHGMDGlUHQDY OlQNDUQDKDUKDNDWXSSVLJhela hela kedjan blir ju vriden och stel1lU$WODVNRPPLWKHOWUlWWULNWDUNURSSHQXSSVLJLJHQ RFKGXEHK|YHULQWHDQVWUlQJDGLJI|UDWWWH[InÀQKnOOQLQJ (QIHOVWlOOG$WODVVNDSDUGHVVXWRPNRQVWDQWWU\FNSnEOD NUDQLDOQHUYHUEORGI|UV|UMQLQJU\JJPlUJRFKO\PINlUO Med $WODV352ÀOD[Š $WODV352ÀOD[ŠNRPPHUGLQ$WODVInUlWWSRVLWLRQRFK VWDQQDNYDULVLWWNRUUHNWDOlJHOLYHWXWMetoden Metoden är varsam och effektiv och enbart ett behandlingstillfälle krävs krävs Ett XSSI|OMQLQJVEHV|NPHGPDVVDJHDYU\JJRFKQDFNHLQJnU'X KLWWDURVVLgUHEURQXPHUDSn%HWWRUSVJDWDQ&

BOKA TID & LĂ„S MER:

www.widehammar.se www.widehammar mmarr..se

&HUW$WODVSURIŠ

&HUW$WODVSURIŠ

0$*186 0$*186 : ,'(+$00$5 :,'(+$00$5

--2+$11$ 2+$11$ : ,'(+$00$5 :,'(+$00$5

070-776 70 599,7$5(027

)5,6.9c5'6&+(&.$5 )5,6.9c5'6&+(&.$5


cmyk

Golf, golf, golf och så lite golf Själva idén är ju ganska enkelt – en boll, en klubba och minst antal slag för att få bollen på green och i hålet vinner. Men var finns golfbanorna? Vi har kollat.

Text Ulf Hjelting

Karlskoga Golfklubb Här, på den passande adressen Golfvägen 13, hittar du en naturskön golfanläggning av högsta klass där man utöver 18-håls park- och skogsbana även erbjuder en niohåls par tre-bana. Utöver golfbanor och träningsområden kan du även hitta en golfshop där allt finns för golfandet. Restaurangen ser också till att du slipper gå hungrig. Inför säsongen inleder Karlskoga Golfklubb ett nytt samarbete med Lannalodge Golf Resort. Alla fullbetalande medlemmar spelar fritt på Lannalodge måndag-torsdag under 2013. För en årsavgift, 4 200 kr för senior och 1 800 kr för junior, har man tillgång till fyra anläggningar: Karlskoga, Lannalodge, Kristinehamn, Nora och har dessutom möjlighet att utöka till fem banor för endast 995 kr i och med deras tidigare samarbete med Degerfors Golf. Karlskoga GK har sedan 2010 ett lyckat samarbete med golfpron Mikael "Bumle" Karlsson på Bumles Golf och samarbetet fördjupas nu. Karlskoga Golfklubb 0586-72 81 90 Golfv. 13 691 94 Karlskoga www.kgagk.se

Lindesberg Golfklubb Lindesbergs Golfklubb erbjuder en nära, naturskön och högklassig golfanläggning i harmoni med miljön. Banan är ritat av banarkitekt Jan Sederholm och var spelklar 1985. Den första niohålsslingan spelas på böljande ängs- och skogsmark. Lite knixigt och ett par dammar gör att du inte heller ska glömma vatten. Banan är snällare i början, men blir på slutet mer krävande både precisions- och längdmässigt. 20 Marknad

De andra nio hålen spelas i naturskön miljö och följer delvis Arbogaån. Här kan du lyssna till Pikhammarfallets brus, njuta av utsikten över Björkasjön, kanske spana efter bävrarna, eller bara beundra jättegranarna vid Vassbrofallet. Lindesbergs Stugby öppnade 3 december 2012, och erbjuder ett bekvämt och flexibelt boende i sagolik bergslagsmiljö bara en pitch från hål nio. Här finns välplanerade utrymmen och smarta lösningar för åretruntboende och i varje stuga finns två toppmoderna lägenheter på 40 kvm med fullt utrustat kök, torkskåp, städskåp, TV, WiFi, badrum med golvvärme och sängar. Stugorna är dessutom handikappanpassade med generösa utrymmen och god funktionalitet. Lindesbergs Golfklubb 0581-870 50 Svarttjärnsv. 6 711 31 Lindesberg www.lindesbergsgk.se

Kumla Golfklubb Kumla Golfklubb bildades den 23 september 1982. Banan, som idag är en komplett 18-hålsanläggning, invigdes 23 augusti 1986. Historien om denna sällsamma plats börjar redan på stenåldern. Banan ligger på ett kulturhistoriskt område, i närheten finns både Hällekistorna i Yxhult, runstenen vid Vesta, domarringen och högarna vid Hjortsberga, alla minnen av våra första ”kumlingar” runt 1800-1500 f. kr. Vid Högtorp ligger fornlämningarna under mark, varför man döpt fjärde och femte hålet på banan till Boplatsen respektive Stenkumlet. Under golfsäsongen är restaurangen öppen alla dagar i veckan. Dagens lunch, minst två alternativ, serveras vanligtvis mellan

11.00-15.00. Är du intresserad av att börja spela golf drar deras nybörjarkurs igång redan den 13 mars och då har man hela golfsäsongen framför sig att förbättra sitt spel på. Kumla Golfklubb 019-58 70 80 Högtorp 692 92 Kumla www.kumlagk.se

Kårsta Golfklubb Kårsta Golfklubb bildades 1991 och blev samma år medlem i Svenska Golfförbundet. Golfbanan var spelbar 1993 och säsongen sträcker sig från maj till oktober, precis som på de flesta andra golfbanor i den här delen av landet. De första nio hålen är ritade av banarkitekten Susanna Gustavsson, för de övriga nio är arkitekten okänd. Det här är en ängs- och parkbana och till detta finns en range med 22 utslagsplatser och två övningsgreener – en för enbart puttning och en där du också kan chipträna. I direkt anslutning till golfbanan finns det också två stugor för uthyrning. Här finns det finns plats för fyra personer i varje stuga. Stugorna är utrustade med komplett köksutrustning och kylskåp. Dusch och toalett finns också i stugorna. Vid golfbanan finns också en restaurang med fullständiga rättigheter. I närheten av banan finns en rad fornlämningar – bland annat Kårsta källa som återfanns i samband med anläggandet av golfbanan.

Lannalodge Golfresort Strax utanför Örebro, bara 15 minuter med bil, finns Lannalodge Golfresort. Här ligger en av Sveriges främsta golfbanor med anor från 1939 (bana var tidigare Örebro Golfklubbs). På Lannalodge Goldfresort jobbar man inte bara med golf utan här anordnas även konferenser, ledningsgruppsmöten, bröllopsfester och andra tillställningar. Här finns erbjuds det även ett boende och relax med utsikt över Bergslagens berg och skogar. Här finns 27 hotellrum, fyra konferensrum, relax, 350 kvadratmeter gym med träningsstudio och egen restaurang. Dessutom finns under golfsäsongen en mysiga hotellby att tillgå. Under 2013 spelar du som fullvärdig medlem i Lannalodge Golfresort fritt alla dagar i veckan på Karlskoga Golfklubb. Även i år fortsätter samarbetet med Kumla Golfklubb där fullvärdiga medlemmar spelar fritt måndagar och fredagar efter klockan 13.00. Lanna och Karlskoga är av Golf Digest rankade som länets bästa banor. Lannalodge Golfresort 019-16 40 70 Lanna 719 93 Vintrosa www.lannalodge.se

Kårsta Golfklubb 019-22 63 22 Kårsta Hovsta 705 91 Örebro www.karstagk.se Forts. 22

»


Elegaanta ssolsky kydd inne och uute Se vår nya utställning uttställning fö interiö för inteeriör med bl.a. Plissé, FFace aceette, ett ttee, Duette, Duett ttee, Lamell, Solskyddsfilm, lsky kyddsfilm, Insekktsnät Insekt Insektsnät tsnätt, t, Silhouette Silhouettte Silhouett och Twis w stgardiner stg tgard rdiner.r. SSee våra erbj erbjudanden bjjudanden på www.orebromarkisfabrik.se ww w.orebr .orebrom rom markisfa markisfabrik.se fabrik.se

NYHE NYHETER! NYH HETER! HETER! Nya markisvävar inkommet från Dickson & Sadatex.

Välkommen in och besök vår utökade utställning på Radiatorvägen 3 i Örebro. Månd-tors 9 -18, fredag 9 -16 lunch 12-13. Lörd 10 -13

www.orebromarkisfabrik, telefon 019-26 25 00


» Askersunds

Golfklubb

Askersunds Golfklubb är en av distriktets bästa golfbanor enligt Golf Digest. Här finns en omväxlande och naturskön seasidebana med vackra vyer över Vätterns norra skärgård. Här finns också ett klubbhus med strålande utsikt över Vättern och spelet på banan. Dessutom erbjuds en husvagnsparkering och Askersunds Golfklubb kan också rekomendera andra prisvärda övernattningsmöjligheter. Badplats med badbrygga och sandstrand finns vid hål 17 och naturligtvis finns en restaurang med fullständiga rättigheter. Från golfbanan är det nära både till den pittoreska småstaden Askersund, Tivedens nationalpark och Marieberg Galleria. Under 2013 kommer Askersund Golfklubb att vara en av ambassadörsklubbarna för Olympiagolfen. Det innebär att klubben ska försöka få minst 75 av medlemmarna att ansluta sig till Olympiagolfen. Klubben kommer att organisera Olympiagolfen som en del av måndagsgolfen och eventuellt också herrgolfen på torsdagar. Askersunds Golfklubb är också ansvariga för länets avslutningstävling gällande Olympiagolfen. Askersunds Golfklubb 0583-349 43 Kundv. 3 702 36 ÖREBRO www.askersundsgk.com

Stjernfors Golfklubb Stjernfors Golfklubb är den familjära och vänliga golfklubben i Bergslagen. Här behövs ingen tidsbokning och man spelar golf under lugna former i naturskön miljö. Golfbana är en lätt kuperad skogs- och parkbana med nio hål, ritad av banarkitekterna Bengt Lindberg och Rune Nyberg. Banan stod klar för spel 1974. Banan är omväxlande och ligger mycket naturskönt. Stjernfors golfklubb bildades 1973 och golfbanan ligger utmed vägen mot Hällefors. Golfbanan ligger också i anslutning till Stjärnfors herrgård som har anor från 1600-talet och järnbruket som lades ned 1905. Den gamla bruksherrgården finns bevarad men odlingsmarkerna nyttjas numera till golfbana. I anslutning finns också en restaurang som har öppet under golfsäsongen och bara ett stenkast från golfbanan ligger Stjernfors Café & Camping som erbjuder bade självhushåll, camping och café. Ett boende där genererar även en rabatt på ordinarie 18-håls greefee. Stjernfors Golfklubb 0580-410 48 Stjärnfors 409 714 93 Kopparberg www.stjernforsgk.se

22 Marknad

Örebro Golfhall

Örebro City Golf & Country Club

Degerfors Golf

Golf och loppis. Nu pratar vi Örebro Golfhall som med sin 56 meter långa och 14 meter höga byggnad bildar en mäktig siluett i Vivalla företagsby. Här finns 20 utslagsplatser fördelade på två plan och här finns också två stora putt/chipgreener med äkta gräskänsla. Vill man så har Örebro Golfhall också en golfsimulator för att så att säga kunna gå en runda på ”riktigt”. Här är det öppet måndag till torsdag klockan 09.00 till 20.00 och fredagar klockan 09.00 till 18.00. Lördagar är det loppmarknad i anläggningen mellan klockan 10.00 och 15.00. Söndagar är det öppet mellan klockan 10.00 och 19.00 med förbehållet att de stänger vid 18.00 om det inte finns besökare i anläggningen. För den som vill finns även två konferensrum. Till Örebro Golfhall söker man sig om man vill bibehålla och slipa lite extra på formen inför den kommande golfsäsongen. Örebro Golfhall klassas som en av Sveriges bästa inomhushallar och har besökts av både majorvinnare och Europamästare.

Örebro City Golf & Country Club är en golfklubb för medlemmar ur alla samhällsskikt där intresset för golfspel är den förenande faktorn. Golfklubben är en koncern bestående av den ideella föreningen och det helägda dotterbolaget Mosjö Golf AB. Här stimuleras såväl motions- som tävlingsidrott och Örebro City Golf & Country Club erbjuda alla medlemmar möjligheter att utveckla sitt golfspel. Utöver klubbens två 18-hålsbanor – en citynära bana och en öppen parkbana på Närkslätten – finns dessutom en Pay and play-bana och en inomhushall för träning året om. Inför säsong 2013 kommer det att ske en del förändringar i restaurangmenyn, och nu kommer fastfood, gott kaffe, nybakat och lättare rätter att finnas på menyn en vanlig golfdag.

Här erbjuds en kuperad seaside/parkbana i herrgårdsmiljö belägen intill sjön Möckeln och Letälven, bara ett stenkast från Degerfors centrum. Banan har stora ondulerade greener och breda fairways. Du kan spela 6, 9, 12, 15 eller 18 hål och man kommer alltid tillbaka till klubbhusområdet efter dessa hål. Banan vid Degernäs var spelklar 2006 och är ritad av banarkitekt Susanna Gustavsson. Golfklubben bildades redan 1992. Möjlighet till boende finns både vid Degernäs camping och på Svartå herrgård. Vid Degernäs Gård, med anor från 1700talet, går det bade att intaga en välsmakande lunch och att hitta ett passande boende för ditt golfspelande. Här kan man boka golfpaket med både boende, greenfee, middagar och frukost inbakat - allt inom gångavstånd. Banrekordet innehas av Johan Johansson från Karlskoga Golfklub och lyder på 69 slag och sattes 2009 under Degerfors Energislaget.

Örebro Golfhall 019-12 75 12 Dialogg. 12 A 703 74 Örebro www.orebrogolfhall.se

Örebro City Golf & Country Club 019-10 11 00 Mosjögård 705 94 Örebro www.orebrogolf.se

Degerfors Golf 0586-24 23 22 Degernäs Herrgård 693 35 Degerfors www.degerforsgolf.se


CITROËN PRO PACK:

www.citroen.se

FÖR DIG SOM VILL HA EXTRA AV ALLT! SPARA MER ÄN 25.000:-

CITROËN BERLINGO e-HDi 90 DIESEL MED PRO PACK 164.900:- 1.746:-/mån*

CITROËN JUMPY HDi 125 DIESEL MED PRO PACK 219.900:- 2.329:-/mån*

Erbjudandet gäller ordertecknade bilar from 15.02.13 av Citroën Nemo, Berlingo, Jumpy och Jumper. Blandad körning Berlingo 4,7 - 5,3 l/100 km, 123 - 139 g CO2/km, Jumpy 6,4 - 7,2 l/100 km, 168 - 189 g CO2/km och Jumper 7,4 - 8,7 l/100 km, 195 - 229 g CO2/km. Alla priser exkl. moms.*Leasing 36 månader. Förhöjd första hyra 30% . Restvärde 40%. ʼn

ÖPPET: Vard. 9.00-18.00 Lörd. 10.30-14.00

CITROËN ÖREBRO KÖPINGHULTSGATAN 2 (Infart från Storgatan 29) TELEFON 019-16 64 30

Etablerad 1928 Citroën-specialist sedan 1946

The Totally Stockholm sales team is expanding and we are now looking for a new Account Manager. You will work with sales as well as long term product strategy. As our new Account Manager you will work with direct sales (B2B) as well as proactive account, relationship and opportunity management. Totally Stockholm is a part of HKM Media Group with offices in Sweden and Ireland, and we work in a mixed Swedish/English language environment. Qualifications: - Proven track record in advertising sales. - Experience within account management, sales or marketing. - Solutionbased sales focus. - Strong communication skills. - Adequate english language skills.

For immediate consideration, please send your application and resume to stefan.hallenius@hkm.se

TOTALLYSTOCKHOLM.SE

Account Manager

KNAKELIBRAK PRODUKTION PRESENTERAR

ket Golfpa:-/pers

10 minuters gångväg till Lindesbergs centrum.

95 från 6greenfee, l. k in , lunch boendeukost. och fr

Bo en pitch från 9:ans green Lindesbergs Stugby, öppnad 3 december 2012, erbjuder ett bekvämt och flexibelt boende i sagolik Bergslagsmiljö. I varje stuga finns två toppmoderna lägenheter på 40 kvm med fullt utrustat kök, tork- och städskåp, TV, WiFi, badrum med golvvärme och sängar av högsta komfort. Stugorna är dessutom handikappanpassade med generösa utrymmen och god funktionalitet.

ÖREBRO 17 APRIL

ÖREBRO KONSERTHUS BILJETTER PÅ TICNET

Dalkarlshyttan Lindesberg Tel 0581-870 50 Boka online på www.lindesbergsgk.se

320KR

+ SERVICEAVGIFTER W W W. D R O M M E N O M A M E R I K A . S E


Webbtips

Podcast Piratradio nås numera vid prenumeration till mobilen.

Text Peter Steen-Christensen

Det handlar om att administrera sin tid. Trots att våra förutsättningar för att slippa så mycket ansträngning som möjligt aldrig har varit bättre har vi förmodligen mer bråttom och är mer stressade än någon annan generation före oss. Tekniken borde hjälpa oss men förmodligen på grund av att hela världen och lite till är tillgänglig med några knapptryckningar känns det ofta som den ökar vår stress. Vem gör och säger vad? Missar jag något? Men framförallt har vi nu möjligheten att omvandla väntetid och tristess till kvalitetstid och nöje. Där mobiltelefonen initialt gjorde att VI var tillgängliga för alla var än vi befann oss så har den nya generationen smarta telefoner gjort att även ALLT annat är tillgängligt för OSS. Din telefon är allt du behöver, och börjar nu utmana hunden som din bäste vän. ”Poddsändning eller Poddradio (engelska: Podcast eller Podcasting) är en metod att publicera (och för lyssnaren att prenumerera på) ljudfiler eller film via internet.” – Wikipedia Efter en bortskymd tillvaro på P1 har ”talradion” tagit ett kliv framåt och 24 Marknad

blivit folklig. Tillgängligheten och mångfalden är ledorden och precis som fallet sedermera blivit med ljudböckerna är synhämmade inte den primära målgruppen. Du har alltid din telefon med dig, och dödtid slås enkelt ihjäl. Pendlandet blir till nöje istället för pina. Igen, det handlar om att administrera sin tid. Men vad ska man då välja? Det är lite som pizzerian med de 125 olika pizzorna, utbudet är nästan så stort att man ryggar tillbaka ut genom dörren igen. Vem som helst kan producera en podcast, privatperson som storföretag, och där ligger kanske både tjusningen och problemet. Kvaliteten är vitt skiftande och det gäller att finna fram till vad man är ute efter. Filip och Fredrik delar möjligtvis folks åsikter som få andra, men de har förmodligen gjort mer än några andra svenskar för att göra podcast-lyssnande till en folkrörelse. Den oändliga tillgängligheten har också gett P3s radiodokumentärer en scen de förtjänar och man undrar vad meningen var med att göra liknande dokumentärer tidigare när en enda utsändelse i radion (och möjligtvis en repris) var enda möjligheten för den potentiella publiken att

ta del av produktionen. Itunes och allehanda appar är den infrastruktur som krävdes för att skapandet skulle vara mödan värt. Precis som internet generellt är podcastens fördelar över traditionella mediakällor att du kan hitta unikt innehåll på vilket smalt ämne som helst. Och att du kan ta del av det precis när du vill. Du vet själv vilka perversa böjelser du har, det är bara att börja utforska utbudet. Att börja rekommendera podcasts känns nästan meningslöst, men med tanke på målgruppen samt geografisk läge så nöjer jag mig med två saker. Målgrupp – Marknad skickas ut till beslutsfattare. Gissningsvis en hel del egenföretagare som borde vilja höra inspiration i form av andra entreprenörer. Entrepreneur On Fire är en podcast där du varje dag får en ny intervju med en ny spännande och inspirerande entreprenör. Vi får höra om deras misslyckanden och läxor som har lärts. De beskriver sitt ”ahamoment” och hur de handlade för att omvandla det till framgång och avslutingsvis får vi deras visioner för framtiden. Det är inspiration och det är

motivation i en ny intervju varje dag. Geografiskt läge – Svenska podcasts är nog av mest intresse. Digitala byrån Daytona instiftade för sju år sedan Svenska Podradiopriset. Så jag låter deras vinnare för 2012 stoltsera även här. Bästa musik: 1. PSL 2. Vad blir det för rap? 3. Gimme Indie Bästa teknik och vetenskap 1. Slashat 2. Skeptikerpodden 3. Moderskeppet Bästa humor 1. Till slut kommer någon att skratta 2. Crazy Town 3. Tack för kaffet Bästa kultur och nöje 1. Filip och Fredriks podcast 2. Alex & Sigges podcast 3. Värvet Bästa nyheter, samhälle och ekonomi 1. Humanistpodden 2. Martin och Davids podcast 3. Försvarsradion


CYAN MAGENTA GUL SVART

Reklam & Media

Internet större än dagspress Så var året till slut här, året då internetannonseringen gick om sin motsvarighet i dagspress. Kanske inte förvånande med tanke på dagspressens vikande och internets ökande siffror – men ändå. Under 2012 investerades 7,7 miljarder kronor i internetannonsering medan annonseringen i dagspress omsatte 6,9 miljarder. De respektive trenderna har varit tydliga i några år, och nu är tronskiftet fullbordat.

Örebroproducerade Harlem Shakes på nätet Text Jonas Källgren

Harlem Shake var ett välkommet fenomen för den fram till nu relativt okände musikproducenten Baauer. Nästan ett efter att låten släpptes, då för gratis nedladdning, har den nu knipit förstaplatsen på den amerikanska Billboardlistan. Allt naturligtvis tack vare dansvideofenomenet med samma namn. Harlem Shake-videorna har över 100 miljoner visningar. I Örebro har vi så klart hakat på, och det är inte bara privatpersoner och/eller kompisgäng som använder det som personlig marknadsföring – kommersiella aktörer har även de gett sig in i branschen. En sökning på ”Harlem Shake Örebro” på Youtube visar till exempel att ett lokalt John Bauergymnasium

i skrivande stund samlat ihop nästan 4 000 visningar på bara fyra dagar. Men överlag verkar det vara ett sportigt fokus på de versioner som har producerats lokalt. Örebro SK:s fotbollsherrar har lyckats allra bäst, med omkring 45 000 visningar på bara två veckor. ÖKK har dragit ihop över åtta tusen visningar av sin kraftsportsversion, och FC Assyriska och Örebro Volley har precis som Reffekt Örebro gjort egna klipp som setts ungefär 1 900 gånger vardera. Ett betydligt större genomslag än för den tidigare dansflugan Gangnam Style, som knappt finns i lokala versioner, med andra ord.

Strateg fyra i Årets Byrå Sju placeringar uppåt på tre år, och nu är örebrobyrån strateg fyra i Sverige. Åtminstone i tävlingen Årets Byrå, en tävling i analys- och konsultföretaget Regis regi. Strateg tävlade i klassen ”reklambyråer med en byråintäkt på 25-50 miljoner”. – Det är fantastiskt roligt, eftersom det är kunderna som bestämmer, säger delägaren och projektledaren Leif Goldkuhl. Fjärdeplatsen är ett gott betyg, men betyder samtidigt att vi har förbättringspotential.

This is Örebro Text Jonas Källgren

I mitten av januari lanserades smartphoneappen This is Örebro. Detta tllsammans med en uppmaning till örebroare och besökare i staden att både hashtagga (att göra ett ord sökbart på Twitter och Instagram) foton de lägger upp på nätet med #thisisorebro och att ladda upp självtagna Örebrobilder till This is Örebro-appen. Idén är att örebroarna själva (och besökarna, antar vi) vet bäst vad som verkligen är Örebro, och att det kan illustreras med hjälp av foton. Allt som ett led i det pågående arbetet med att tydliggöra Örebros varumärke. ”Varumärkesresan” kallas processen som fortsätter under våren 2013.

26 Marknad

Hästkött ökar i (synlig) försäljning I avdelningen ”all reklam är bra reklam” kan vi nu placera produkten hästkött. För efter att skandalen kring oredovisat hästkött i färdigmat rullats upp och fortfarande pågår har leverantören Kvalitetskött upptäckt att deras försäljning av hästkött har ökat med 50 procent. Huruvida det är för att färdigmatstillverkarna nu köper häst som faktiskt går att redovisa i deras innehållsförteckningar – eller om allt snack om hästött har gjort folk mer peppade på att äta det – det förtäljer inte historien.


CYAN MAGENTA GUL SVART

Placera interna möten högre på agendan! Text Annika Wihlborg

När det är dags för konferens lägger företag ofta relativt mycket resurser på att planera och skapa bästa möjliga förutsättningar. Interna möten däremot, den mötesform de allra flesta av oss lägger i särklass mest tid på, hamnar ofta på undantag. Möteskulturen har varit statisk i många organisationer de senaste åren. Det vill Micke Darmell på Gr8meetings råda bot på. På många arbetsplatser står interna möten för 25 procent av arbetstiden. Trots det så är det inte helt ovanligt att merparten av mötesbudgeten läggs på stora konferenser en eller ett par gånger per år. I samband med finanskrisen blev det uppenbart för många företag att möten var en alltför stor kostnadspost som sällan planeras och följs upp tillräckligt noga. Lösningen ligger att skapa en mötespolicy som får verkligt genomslag i företagskulturen. – Vår möteskultur är ofta djupt rotad. Den har sett likadan ut i årtionden på många företag och det krävs attitydförändringar för att skapa en ny sorts möteskultur, säger Micke Darmell, som jobbar med att effektivisera interna möten på Gr8meetings.

Utvärdera varje möte och arbeta med ständiga förbättringar Han menar att en definierad möteskultur är en av de viktigaste förutsättningarna för att maximera vinsten, genomföra snabba förändringar och tillvarata medarbetares kreativitet och att det är på tiden att interna möten flyttas högre upp på agendan, både på företag och på högskoleutbildningar, som i dagsläget knappt lär ut något om konsten att skapa effektiva möten. – Ett första steg i arbetet med att effektivisera sina interna möten är att fundera på om mötena stjäl eller tillför energi, om mötesledarna är tillräckligt kompetenta, om mötena följs upp ekonomiskt på något sätt och på vilket sätt en genomtänkt möteskultur kan ge en större utväxling av medarbetarnas idéer och förbättringsförslag, säger Micke Darmell. – Inför varje möte bör man komma fram till ett konkret mål och komma överens om en mötespolicy. Varje möte bör, enligt Micke Darmell, avslutas med en kort utvärdering där mötesdeltagarna frågar sig vad som gick bra, vad som kunde ha gjorts på ett mer effektivt vis och vad som kan göras för att åstadkomma en förändring till nästa

möte. Ett vanligt misstag är att en organisation lägger ner resurser på att skapa en mötespolicy, som hanteras av HR-avdelningen och läggs upp på intranätet. Det tillvägagångssättet leder sällan till någon förändrad möteskultur. – För att verkligen kunna placera interna möten högre upp på agendan så krävs det att även ledningen praktiserar ”walk the talk”, att de genom sina handlingar visar att mötesfrågan är tillräckligt prioriterad för att tas på allvar. Men det handlar i första hand inte om att minska ner mötestiden. Det är viktigare att bli mer resultatorienterad och se till att varje möte verkligen leder till konkreta slutsatser och handlingar, säger Micke Darmell.

Konkret verktygslåda ökade delaktigheten Transportföretaget GreenCargo är en av de organisationer som satsat för att effektivisera sina möten. Alla lokala chefer runtom i landet har försetts med en verktygslåda med metoder och tekniker som de kan använda för att variera sina möten. Utbildningen betalade sig direkt i form av tidsbesparing och mer engagerade medarbetare. – Vi har hittat ett strukturerat sätt att

ta vara på våra personals erfarenheter och åsikter. Möten som tidigare bestod av ensidig informationsöverföring via Powerpoint har utvecklats till interaktiva tankesmedjor, säger Roger Mikko, chef på GreenCargo i Kiruna. På mötesutbildningen fick han en verktygslåda med ett par olika mötestekniker som kan användas vid olika tillfällen. Brainstorming och ”tvärtommetoden” är två av dem. Tvärtommetoden syftar till att få igång medarbetarnas tankeverksamhet genom att de ställs inför en ”antifråga”, exempelvis vad man kan göra för att förpesta stämningen på jobbet. Genom att skriva ner sina förslag och diskutera dem i smågrupper så styrs diskussionen så småningom in på vad som kan göras för att undvika scenariot i fråga. – En metod som jag använt mycket är ”p-rutan”. Den går ut på att vi parkerar alla frågor som dyker upp under mötets gång på ett blädderblock. Under ett möte dyker det ju i allmänhet upp många tankar och idéer som visserligen är intressanta, men som ofta inte hör till agendan. Genom att parkera dem så kan vi ta upp dem efter mötet eller på nästa möte istället, säger Roger.

Nummer 3 2013 27


HELA DENNA SIDA Ă„R EN ANNONS FRĂ…N BEST WESTERN

Best Wes ester n e City Hotel – det självklara valet Det kanske ligger lite undangÜmt trots sitt centrala läge. Kanske har du missat att där finns det etttt hotell, men den okunskapen kommer inte hülla i sig länge till. Best Western City Hotel har precis genomgütt en stor fÜrändring, en satsning som inte kommer gü nügon Ürebroare fÜrbi. Här är hotellet som tänker bli det självklara valet.

broare eller tillrest gäst känna att du für ta plats. Tank a en är att hotellet ska ha stor t fokus pü att bli den mÜtesplats som münga saknat. Här ska man kunna ha affffärsmÜten samtidigt som man avnjuter en god frukost i enskild miljÜ. Ett cafÊ kan münga günger kännas alldeles fÜr stimmigt, men i hotellets frukostmatsal har man chansen till att lite mer avskilt ta det där mÜtet med den nya affffärskontakten.

�Vi vill vara Örebros vara Ör ebros mÜtesplats och mÜt esplats oc h vi vill fü vüra gäster attt känna sig vüra gäst er at betydelsefulla, bety delsefulla, ffÜr Ür det är precis vad precis v ad de är�

Mitt emot anrika Rudbeckskolan ligger det. Hotellets entrÊ har fütt ny glasfasad och det tack vare Örebroarkitekten Stefan Samuelsson som är designern bakom vür t nya utseende och trendiga ansiktslyffttning. Det är en del i den satsning som gjor ts och for tfarande pügür. Känslan när man kliver innanfÜr dÜrren och mÜter personalen i receptionen är bra. Mycket bra. Här är man inte en i mängden. Man känner sig inte som en mindre viktig gäst. Här blir man direkt uppmärksammad och det blir en bra star t pü vistelsen. – Vi vill vara Örebros mÜtesplats och vi vill fü vüra gäster att känna sig betydelsefulla, fÜr det är precis vad de är, säger Rober t Johansson, hotellchef. Vi växer och blir stÜrre när vi nu har byggt ut till 115 rum frün tidigare 96 stycken. Best Western City Hotel är det genuina och familjära hotellet och det är lite mer som att komma hem än att faktiskt besÜka ett hotell. – Det är exakt det här vi sysslar med. Det är det här vi är bra pü. Vi är ingen nattklubb men här kan du büde som Üre-

Kungsgatan 24, 019-601 42 00 JOGP!DJUZIPUFMPSFCSPTFrXXXDJUZIPUFMPSFCSPTF JOGP!DJUZIPUFMPSFCSPTFrXXXDJUZIPUFMPSFCSPTF

– Vi har tyvärr varit ganska anonyma tidigare men det ska bli ändring pü det. Vür nya fasad kommer att synas framÜver och vi ska bli det självklara valet.

FÜrmünliga erbjudanden Best Western är världens stÜrsta hotellkedja och finns pü cirka 80 platser i Sverige och pü dr yga 4 000 platser i världen. Den starka positionen pü den internationella marknaden gÜr att kedjan stür stabilt i konkurrensen och de fÜrmünliga erbjudandena till hotellets gäster är münga. – Vi har ett lojalitetsprogram som är sü mycket mer än fria nätter. Med hjälp av münga olika samarbetspar tners har vi mÜjlighet att ge vüra kunder fÜrmünliga erbjudanden som sträcker sig lüngt utanfÜr hotellets väggar. FÜrutom alla fÜrmüner är läget fÜr Örebrohotellet svürslaget. Mitt i smeten och nära till allt som Örebro har att erbjuda. Ett stenkast till Conventum dit de stora dragplüstren kommer, promenadavstünd till Behrn Arena, likasü till Svenska Kammarorkestern som hüller till pü Örebro Konser thus. FÜr att inte tala om alla restauranger som staden har att erbjuda.

BEST WESTERN

City Hotel


HELA DENNA SIDA Ă„R EN ANNONS FRĂ…N BEST WESTERN

– Vi hjälper mer än gärna till att boka bord pü Ünskad restaurang, boka biljetter till nügot event eller vara behjälpliga pü annat sätt. Det är därfÜr vi är här. Vi vill en sak och det et är attt vara tillgängliga fÜr vüra gäster, säger Rober t. Fokus pü sina gäster Det spelar ingen roll om det är barnfamiljen som ska semestra i stan i en vecka, om det är affffärsresenären pü genomresa som endast stannar till fÜr ett viktigt mÜte eller om det är Ürebroaren som vill nyttja hotellets faciliteter. Varje a gäst är viktig och unik, och alla behov är till fÜr att tillfredställas. – Vi sysslar med hotell, sü enkelt är det. Vi har fokus pü vüra gäster, oavsett om de stannar en natt eller bara besÜker oss i nügra timmar. Här behÜver du inte tänka pü alla müsten, lüt oss i stället ta hand om dig. Kanske vill du ta en kafffe fe och

Hotellet har 19 helt nya rum som givetvis är smakfullt inredda och har det där lilla extra som man som gäst uppskattar. Te ekniken pü rummen är oklanderligt med 32�-tv som standard, utmärkt trüdlÜs uppkoppling och mÜjlighet att koppla in dina por tabla enheter i tv:n. – Du kan se det som det mobila kontoret. Effttersom mÜjligheten attt koppla in till tv:n finns ger det dig det där lilla extra. Vill du till exempel hülla ett mÜte pü rummet innan ni gür ut och äter pü kvällen finns alla mÜjligheter till det. Visst att vi är ett affffärsresehotell under hÜgsäsong, men under sommaren är det familjerna som är i fokus.

behÜver du �Här behÜver inte tänka pü alla inte müsten, lüt oss i müsten, stället ta hand om dig.� dig.� i vür lounge. Utifrün vi att du kommer fü ut

Va alet av Best Western City Hotel fÜr nästa kundmÜte ska inte vara nügon tvekan. Frukosten gÜrs i det egna kÜket och med gottt kaffffe, fin juice och läckra smÜrgüsar, med lokala rüvaror sü lüngt det är mÜjligt, blir mÜtet nämligen nügot alldeles extra.

– Vi är här fÜr gästerna och vi är bra ambassadÜrer fÜr Örebro. Det kommer inte rüda nügon tvekan om att vi är ett hotell som Ürebroarna kan vara stolta Üver – fÜr det är vi, avslutar Rober t.

Robert Johansson

är han, Best B Wester est e n City Hotels nya n chef? �– När jag fick det här erbjudandet nappade jag direkt.�

son har münga ürs erfarenhet inom hotellbranschen, lativt ny i Örebro. Rober t är chef fÜr tvü hotell och fÜrrotellet har han även ansvar fÜr Fagersta Brukshotell. Det är även frün Fagersta han kommer.

Kungsgatan 24, 019-601 42 00 JJOGP!DJUZIPUFMPSFCSPTFrXXXDJUZIPUFMPSFCSPTF OGP!DJUZIPUFMPSFCSPTFrXXXDJUZIPUFMPSFCSPTF

– När jag fick det här erbjudandet nappade jag direkt. Det känns riktigt roligt och Örebro är en südan fi stad. Det är en internationell stad i litet format fin där väldigt mycket händer. Ni kommer definitivt att se mer av büde mig och hotellet framÜver.

BEST WESTERN

City Hotel


cmyk

Få ut mesta möjliga för konferenspengarna

Text Annika Wihlborg

Att göra en smart investering när det är dags att boka konferens handlar både om att göra sin hemläxa och tänka till innan man väljer konferensanläggning och att, med rätt hjälp, hitta precis den konferensaktivitet och det upplägg som matchar gruppens behov och konferensens syfte. Många faktorer ska stämma för att konferensen ska bli precis så lyckad och effektiv som man önskar. – Det första man bör utgå ifrån när man bokar sin konferens är syftet och målet. Varför väljer ni att åka på konferens, vad hoppas ni uppnå under konferensens gång och vilka resultat ska konferensen ge? Sedan kan man ta nästa steg och börja leta efter en lämplig konferensanläggning. När ni vet varför ni ses och vilka krav ni har på miljö, lokaler, mat och aktiviteter är det också betydligt lättare att hitta en konferensanläggning som verkligen hjälper er att nå målet med konferensen, säger Malin Kidby, som arbetat med konferenser på Nynäs Havsbad i drygt femton års tid.

Specifika krav för er närmare ”The perfect match” Visst kan det vara svårt att hitta rätt i djungeln av konferensanläggningar med varierande inriktning. Ju mer specifika era behov och önskemål är, desto lättare är det att göra ett urval och slutligen hitta ”the perfect match”, konferensanläggningen som känns helt rätt för just er just nu. Den som behöver ett bollplank kan välja att kontakta konferensanläggningarna direkt, be om rekommendationer från andra företag eller ta hjälp av ett konferensbokningsbolag som är väl förtroget med 30 Marknad

varje anläggnings unika inriktning och särprägel. När ni väl har bestämt tid och plats för konferensen är det dags att sätta schemat för konferensdagarna. Tid är pengar och när en grupp åker iväg på konferens är det mycket som ska hinnas med. Förhoppningsvis ges ni möjlighet att kombinera nytta med nöje, samtidigt som ni byter miljö, vilket kan ge upphov till kreativa tankar och ett tillfälle så gott som något att fördjupa relationen med de övriga konferensdeltagarna utanför ert vardagliga sammanhang. – Planera in ordentliga marginaler mellan aktiviteterna och tänk på att saker och ting ofta tar längre tid än man tror. Sätt av tid till pauser och bensträckare, både för att hämta energi, men också utifrån ett socialt perspektiv. Pauserna ger oss en möjlighet att småprata lite med vår bordsgranne, ta en frukt, gå ut och ta lite frisk luft eller bara skingra tankarna för en stund, säger Malin Kidby.

Komplettera med sunda alternativ till det klassiska eftermiddagskaffet Malin Kidby rekommenderar att man planerar in faktatunga och intensiva delar av konferensen – inslag som ställer krav på tankeskärpa och koncentrationsförmåga – så tidigt som möjligt på dagen, när hjärnan är som mest alert och mottaglig för nya intryck. Se till att deltagarna har tillgång till vatten, kaffe och frukt som håller blodsockret i schack mellan måltiderna. När det är dags för för- och eftermiddagsfika tipsar Malin Kidby om att fråga efter sunda alternativ till det klassiska kaffet med kaka.

Yoga lika effektivt som adrenalinstinna aktiviteter Efter konferensdagen har ni förhoppningsvis både tid och energi kvar för en gemensam aktivitet. Även här gäller det att utgå från gruppens sammansättning och preferens, det är inte alltid adrenalinnivån eller svårighetsgraden som avgör om en konferensaktivitet är givande för gruppen. Ibland kan den teambyggande effekten vara viktigast, då kan en lugn kanottur på en spegelblank sjö vara mer givande än en adrenalinstinn forsränning. Malin Kidby berättar att många konferensgrupper väljer att låta sina medarbetare träna yoga tillsammans, antingen inomhus eller, om vädret tillåter det, på en klippa i skärgården. En sådan stillsam och okomplicerad aktivitet kan ibland efterlämna en mer påtaglig aha-upplevelse än en fartfylld och tävlingsinriktad konferensaktivitet. Allt beror på gruppens behov, sinnesstämning och konstellation.

Checklista inför konferensbokningen: Har jag verkligen tid med det här? Känner du att planeringen blir dig övermäktig ska du inte tveka att ta hjälp av ett bokningsbolag. Ofta är det skönt att ha en kontaktperson som styr upp det hela och låter dig delta och ha kul medan någon annan får hålla i trådarna och ha det övergripande ansvaret. Var ute i god tid Det säger sig självt – ju tidigare planeringen kan börja, desto bättre blir utfallet, liksom möjligheten att skapa ett

riktigt bra innehåll. Se till att du har reservdatum i beredskap om du kan. Fundera på syftet Varför ska ni mötas? Är det för att svetsa samman gruppen, uppmuntra, informera om någonting viktigt eller bara ha riktigt roligt tillsammans. Ju mer du vet om syftet, desto bättre går det att skapa en röd tråd och på bästa sätt anpassa innehållet. Vilka ska följa med? Det är viktigt att vi får reda på vilka deltagarna är. Hur många blir det, var kommer de ifrån och är det något speciellt som måste tas hänsyn till när innehållet planeras. Sätt en budget Hur mycket får det kosta? En ungefärlig budget per person underlättar planeringen och gör det lättare att planera rätt innehåll för just er grupp. Ge deltagarna chans att förbereda sig Ge alla deltagare tydlig information i god tid om alla förutsättningar som deltagarna bör känna till. Det är inte kul att komma i högklackat till en tipspromenad i skogen eller att ha lämnat den varma jackan hemma när det vankas båttur i skärgården. Hämta ny energi på Spa Att förlägga konferensen till en anläggning med spa bjuder på många möjligheter till sköna avbrott under dagen när deltagarna kan hämta ny energi för att gå vidare i programmet. På Smultronställen finns flera fina spahotell med olika inramningar.


cmyk

Foto First Hotell Ă–rebro

Nummer 3 2013 31


cmyk

Guidat äventyr i en märkt och certifierad värld Text Dixie Ericson Foto Martin Henningsson

Det larmar i matindustrin alltsedan nötköttet i en fabrikstillagad lasagne befanns innehålla billigt hästkött som bulk. Plötsligt avtecknade sig i nyhetsmedierna ett oöverskådligt matindustriellt komplex med affärsförbindelser och transportleder som förgrenar sig över hela Europa. Med lönnfickor av fuskare och organiserad brottslighet. Hög tid att skärpa uppmärksamheten på vårt dagliga bröd. Och kanske rent av söka sig till alternativa inköpskällor och livsmedel. – Väldigt många kunder tycker att det är bra att vi finns. Det säger Britt-Louise Käll ägare till Ekobutiken vid Stadsparken. Det är något av ett äventyr på flera plan att handla där. En upplevelse på nusvenska. Ögat möter en alternativ butiksmiljö fjärran från de allt mer överdådiga köptempel vars massexponering och reklambudskap talar till köptarmen och som lägger ut trivselljudmattor av musik, och nu senast fågelsång, för att höja köplusten. Allt uttänkt i detalj för att maximera försäljningen. I Ekobutiken möter blicken platstillverkade trähyllor med en mångfald ekoprodukter och milda äggtemperafärger i taket. Helheten känns rufft hemtrevlig och funktionell. Ett intryck som förstärks av att kundernas frågor blommar ut i små samtal om maten och hälsan som ibland djupnar kring livet och döden. Att handla i Ekobutiken blir till en social handling. En mötesplats mellan producenter och konsumenter som vill och försöker värna om hälsan, affärsmässigt fair play och livsmiljös för oss alla – människor som djur. Britt-Louise inbjuder till samspråk. Hon utstrålar inte den moralism renlevnadsmänniskor kan göra utan en vänlig nyfikenhet, humor och självdistans. Och en vilja att hjälpa sina kunder i det existentiella, vetenskapliga och industriella virrvarr kring ätande som vi människor möter. Därtill kopplad till en alltomfattande viktmani. Vi slår oss ner vid ett skönt slitet runt bord och en kökssoffa med en rustik charm. Nära kassadisken där maken Arne temporärt ryckt in. En påse svart engelskt Clipper-te drar i 32 Marknad

tekopparna. Britt-Louise pekar runt i lokalerna. – Det var det här som erbjöds. Det var ett stall från första början sägs det. Där borta har vi vårt pentry och vårt lilla kontor. Det hade en bassäng under golvet. Dit tog man svanar och gäss som frös in i isen om vintern. Det berättade en kund, en äldre man som jobbat för kommunen. Fåglarna höggs loss och togs in i värmen, fick tina upp i bassängen och utfodrades innan det bar av ut i kylan igen. Han berättade att en svan utvecklade en strategi där den om och om igen lät sig frysas fast så att den måste genomgå samma procedur av uppvärmning och matning. Hon vill inte gå i god för att historien är sann. Men inte alla underliga historier är osanna. Hennes egen väg till ägandet av Ekobutiken är en sådan tycker hon själv. – Jag är egentligen fritidspedagog och jobbade lite grann som vikarie i Glanshammar och Lillkyrka. Så blev jag arbetslös. Då fick jag gå kursen Människan, miljön och hälsan på Vuxenskolan. När kursslutet närmade sig fick hon i uppgift att baka en glutenfri tårta. Hon behövde lite tips och ringde därför upp en kompis hon visste var glutenallergiker. – Det första hon säger till mig är: Vill du ha en affär. Jaha, vadårå? Hon hade blivit tillfrågad om hon vill hjälpa Miljövårdscentrum att ta den här butiken. Året var 1996. Och hon tänkte att hon kunde i alla fall säga att hon var intresserad. – Så blev jag intervjuad av en man som hette Bo Loön på Miljövårdscentrum som odlade mycket ekologiskt. Då var det kommunalt. I dag är det ett personalkooperativ som leds av Bo. Vi pratade lite hit och dit och sen så tyckte han att det där blir nog bra. Jag handlade mycket av dem första hösten. Det gör vi förresten fortfarande. Britt-Louise hann med att vara kommunalt anställd ett år. Sedan förändrade Örebro kommun sin policy och ville inte driva några vinstdrivande företag. Ett anbudsförfarande startades. Tanken var att någon skulle ta

över en helhet i form av butik, växthus och restaurang. Men ingen anmälde sitt intresse och helheten delades upp och hon köpte butiken. Hennes ekologiska orientering och miljömedvetenhet har växt fram under vuxenåren. Hon talar inte gärna i termer av etik, världsbilder och visioner. Det finns en jordnära ådra och en enkelhet hos henne mitt i komplexiteten som gör det möjligt för henne att nå många människor. – Jag är uppvuxen i Kumla i en vanlig lägenhet. Jag har inte ens ridit som barn. Men hon och hennes familj har bott på landet sedan 70-talet och odlat till husbehov. – Jag har inte varit någon strålande odlare. Vi har haft getter och gjort getost till försäljning, och fött upp kalkoner, får och höns. Vi tyckte det var spännande att hålla på så. Typiska grönavågare som hade en massa uthus som kunde utnyttjas. Och självhushållning var ett begrepp som låg i tiden. Det hände saker hela tiden och erfarenhetsbanken växte till. – Kalkonerna var ena hävertar att rycka upp morötterna. När jag var getbonde då var jag i tidningen. All denna erfarenhet kommer till nytta när hon får frågor. Och många frågor blir det. – Vi säger så här hemma och till ambitiösa kunder som kommer in och är helt förtvivlade: Man kan inte lägga om allt. Byt ut en sak i taget – framför allt det du använder och äter ofta. En pizza eller lite smågodis som slinker ner då och då är ingen dödssynd. – Vi är inte och har inte varit vegetarianer. Jag äter kött för jag tycker att det är gott. Men vi är väldigt restriktiva med vad vi äter för kött. Vi lever nog nästan likadant som förut men har bytt sortiment så att säga, höjt kvaliteten på livsmedlen helt enkelt. Någonstans läste vi att tre aprikoser och paranötter är det bra att äta dagligen. Och det gör vi. Men vad det var bra för har vi nog glömt bort. Hon ler förtjust. Det har blivit en allmän sanning att det är dyrt att äta ekologiskt. – Det tycker inte jag. För det är så mycket som vi inte vill äta och dricka längre och som vi tagit bort. Jag drick-

er inte Coca-Cola. Du sorterar bort en massa du inte behöver. Och grönsaker är inte dyrt. Endiver, till exempel, kostar 90 kronor kilo. En endive räcker bra för en normalfamilj. Den kostar tio till tolv kronor. Vad får du för tio kronor i dag? Om man betalar lite mer för produkterna slänger man mindre menar hon. – Det skriver nog många kunder under på. Du är lite mer rädd om det som du köpt. Hon tror inte att det hyperbilliga tänket funkar för Ekobutiken. Priset måste alltid ställas mot kvaliteten. Däremot har hon satsat på ett rabattsystem. Om man spar sina kvitton en månad får man fem procent på den aktuella månadens totalsumma i avdrag när man handlar påföljande månad. – Vi har hållit på i två år och det funkar bra. Hon har lagt märke till att ganska miljömedvetna svenskar som åker på semester utomlands slänger mer än de gör hemma. Kanske är det inte någon matbrist med tanke på allt som slängs... Hon är inte odelat positiv till alla mattrender som dyker upp och försvinner väldigt fort. Britt-Louise har blivit mer och mer intresserad av sambandet mellan kost och hälsa och vad som finns i livsmedlen. – Man blir ju mer och mer knäpp om man får kalla det så. Man läser och läser och tittar på alla ingredienserna i innehållsdeklarationerna. Man blir lite nörd men det är samtidigt roligt... En insikt har vuxit fram hos henne. – Att det luras så himla mycket. Jag tycker att det blir mer och mer. För tre år sedan fick Britt-Louise ett mått på hur hon lyckats. Då nominerades Ekobutiken till Örebro kommuns miljöpris 2010. I motiveringen heter det: ”Med stort personligt engagemang, långsiktigt arbete och pionjärskap har hon skapat en ekobutik med ett av Sveriges bredaste sortiment av ekologiska och kravmärkta produkter.”

Forts. 34

»


cmyk

Nummer 3 2013 33


» Ekopionjären Käll började inte med

talesättets två tomma händer. Hon hade sin erfarenhet, sitt driv och det fanns ett litet varusortiment som Miljövårdscentrum byggt upp. Och sedan fanns alla dessa sneda hyllor som byggts på plats. – Vi ställde dem kors och tvärs och fyllde på med varor. Sedan hade vi konstutställningar som fick hyra in sig hos oss. De drog jättemycket folk. Ett lyckat grepp liksom söndagsöppet och måndagstängt. - Jag fick också jättemycket hjälp av Lotta Sörman, Närkes Kil, och hennes butik. Det fanns redan då bra leverantörer som Kung Markatta, ett företag med Örebro-rötter, antroposofernas Biodynamiska Produkter, Biofood och Dagsmeja. Det kändes tryggt att jobba med dem i början. Livsmedel och kläder utgjorde kärnan i sortimentet. Det gäller fortfarande för livsmedel. – Men vi har numera också hygienprodukter. Det blir mer och mer av det och fler och fler frågar efter rena krämer och rent schampo och ren tandkräm. Jag tror att det blir nästa grej när man upptäcker vad mycket smörja man kletar på sig. Det gäller att få folk att inse det. Jag får lära mig att tandkräm med triklosan är dåligt för vattenmiljön. Och produkter innehållande den potentiellt hormonstörande kemikalieklassen parabener – som fungerar som konserveringsmedel i allt från papperet i vissa kvitton till raklödder och många andra hygienprodukter – är likaså ett uselt miljöval. Men man kan också hamna ur askan i elden i miljöarbete. Ständig vaksamhet är en dygd

34 Marknad

– Får man inte använda parabener kan man ha något annat skräp om man inte är så nogräknad. Britt-Louise tänker i cirklar fast inte i en konventionell mening. Speciellt när det gäller grönsaker, frukt och ägg. – Jag försöker gå nära Örebro först och hitta det jag vill ha. Sedan är det Sverige och om man vidgar cirkeln ytterligare Europa. Folk frågar efter vindruvor just nu. Men jag tar inte hem vindruvor från Sydafrika. När det gäller vissa bär, frukter som bananer måste hennes cirkel dras utanför Europa. Ekobutiken säljer mest av frukt, grönt, mjöl och nötter. – Vi är väldigt bra på frukt och grönt tycker jag. Där gör vi inget avkall på ekocertifieringen. Det behöver man inte göra bara man vet var man ska leta. I Ekobutikens utbud möter kunden olika certifieringar och märkningar där de organisationer eller organ som utfärdar dem kräver att olika kriterier är uppfyllda för att en produkt ska få den sökta certifieringen. Här möts olika aspekter och kriterier i ett komplicerat vetenskapligt, kommersiellt och politiskt kraftspel. Produktens innehåll och odlingssätt uttryckt i miljövänlighet kan stå i fokus men det kan också kompletteras med krav på de samhälleliga förhållanden som produkten kommit till i eller odlats. Till exempel vad gäller ekonomi och arbetsmiljö. Därför ställs kunden inför Kravmärkning, Eko- och Demetercertifiering, Fairtrade, Rättvisemärkning, raw food och så vidare. De kräver inläsning. Det är lätt att

hitta kriterierna på nätet på olika hemsidor. Medvetenhet kostar arbete; det finns inga genvägar. Men utan all den information de ger skulle vi som konsumenter i en marknadsekonomi inte kunna göra medvetna val. En informerad konsument med kritisk distans är grunden för en optimalt fungerande marknadsekonomi. I potten ligger ytterst vår miljö och vår hälsa. Vad kan vara viktigare att efter förmåga vårda sig om i sitt dagliga liv? Och Britt-Lousie giudar mer än gärna. Hon visar mig runt och presenterar alla varugrupper med en personlig touche och konkreta exempel – och skyr inte komplikationerna. Ekobutikens jeans är av spånadshampa, som visserligen är släkt med den hampa man gör droger av, men inte alls samma sak. – Vi har fått väldigt mycket på nöten för jeansen. Folk tycker att det är oansvarigt och att man inte ska stödja den industrin. Jag har förklarat för dem att de är helt ute och seglar men de tar inte in det. Ändå är växten miljövänlig på flera sätt. – Guldgrävarna hade hampajeans och inte bomullsjeans för hampa ruttnar inte. Men bomull ruttnar så det var väldigt klyftigt av dem. Hampan växer otroligt bra och behöver inte mycket vatten. Den växer så tätt att det inte kommer något ogräs emellan. Det ekologiska bomullen fordrar däremot mycket vatten och särskild lämpad jord. Dessutom är jeansen GOTS-certifierade som ska utläsas Global Organic Textile Standard. En sträng certifiering som garanterar en ren produkt hela

vägen från frö till färdigt plagg. Det gäller inte de flesta ekologiska kläder där det är bara själva odlingen av plaggens bomull som är ekologisk. – Men den största miljöförstöringen sker vid behandlingen av plaggen. Sen kan man vända på det och säga att det är bättre än ingenting. De flesta människor förstår inte skillnaden: man hör att det är ekologiskt och det är bra. Engagemang föder engagemang. Ett par elever från Kävesta folkhögskola får använda Ekobutiken som nav i sitt specialarbete som går ut på att samla in barnkläder för att paketera plaggen med bland annat filtar, tygblöjor och tvål. Dessa babypaket skickas sedan som isolering i försändelser av medicinskt material till katastrofområden i Afrika. En kvinna lämnar in sju tröjor i storlekar 1-2 år. – Vi får massor. Folk är otroligt generösa. Att skicka kläder till Afrika slår ju ut deras textilindustri. Det vill vi inte. Men det här vill vi hjälpa till med. Det känns seriöst och bra. Varje vecka får Kvinnohuset en fruktleverans. Här pågår också bokåtervinning. I en av boklådorna får jag syn på Alexander Dumas äventyrsroman ”Den svarta tulpanen”. Månne den är ekologiskt odlad? Kundkretsen har en del yngre inslag men består mest av medelålders kvinnor. Inte oväntat. Det saknas gröna gubbar med håg för smakäventyr. Själv har jag fått en ny frukostfavorit, gröt på nakenhavregryn. Knappast erotiskt men förbannat gott.


VĂĽr erfarenhet - Din trygghet

Tält fÜr alla tillfällen!

Rent och snyggt frĂĽn 1.250 kr 2 ggr/mĂĽnad

Flyttstädning, Vürstädning & FÜnsterputs

da odkän SP G ppskick! tält i to

019-363636

Lottas rena hem ‡ZZZORWWDVUHQDKHPVH

NU KOMMER VÅREN! däckhotell

495:-

däckskifte

199:Nemas Problemas!

(Pris/säsong. Däckskifte ingür)

Vi kan gÜra allt frün service och felsÜkning till reparationer fÜr din bil. Vi für dagligen AD Bildelars sortiment levererat till oss och vi säljer även reservdelar. Vi ütgärdar även 2:or frün Bilprovningen. Vi har lüng erfarenhet och god kompetens inom yrket. Vür reparation, service och stämpel i serviceboken är likvärdig den du für hos din märkesverkstad.

Idrottsvägen 31B • Tel. 019-24 44 43 • www.yrkesakuten.com

Vi utfÜr: Bilservice, Däckbyte och Rekond Priser: Kamremsbyte: frün 900:Däckskifte: 199:Rekond: 250:Basservice: frün 450:Däckhotell: 495:-/säsong


à la carte guiden Med smaker från Bekaadalen Kocken Dory Daoud hittar man i restaurang Mezas kök i Behrn Tower. Här i köket bland falafel, vildgurka, spenatpiroger och paprikaröra trivs han allra bäst. – Jag har alltid älskat att laga mat och redan som liten brukade jag stå bredvid farsan när han lagade mat, säger Dory. Att han har blivit kock är ingen tillfällighet. Förutom att hans far arbetade i restaurangbranschen hemma i Libanon arbetar alla hans fyra bröder på restaurang. 1996 kom familjen till Sverige och Dory Daoud fick i princip omedelbart arbete på pizzerian i Lindesberg. – Det var en bra erfarenhet och efter det blev det både lunchrestaurangen i Laxå och mina bröders restaurang Odessa i Mellringe innan jag var med och startade Meza i januari 2012, säger Dory. Libanesisk matlagning skiljer sig en del från hur man traditionellt brukar arbeta i ett kök och förberedelserna är betydligt längre. – Lite förenklat brukar det på en vanlig restaurang oftast handla om att slänga på en köttbit på grillen, fixa pommes och lite bearnaise och så lite sallad och allt är klart. När vi exempelvis lagar vindolmar tar det flera timmar att rulla dessa, och när man till exempel gör hoummos så blötläggs kikärtorna i 24 timmar innan de först kokas i två, tre timmar och sedan smaksätts med tahini, citron, kummin, salt och vitlök, berättar Dory. Traditionen runt Medelhavet att servera plockmat med varma och kalla smårätter finns både i länder som Spanien (tapas), Italien (antipasti), Grekland och Turkiet - som delar namnet Meza med det libanesiska köket. Meze är alltså inte namnet på maten man äter utan namnet på själva företeelsen runt att samlas för att äta. – Det kan likställas lite med ”fredagsmys”. Vi brukar säga ”ska vi meza lite” och då innebär det att man sitter och äter i timtal, pratar och dricker raki, säger Dory. På restaurang Meza går det självfallet att beställa en helt vegetarisk och till och med vegansk avsmakningsmeny om 20 smårätter. – Jag är personligen överrumplad över att det finns så många vegetarianer i Örebro, berättar Dory. Vad vill du göra om tio år? – Meza är bara en liten procent av vad det libanesiska köket kan erbjuda. Det vore kul att kunna presentera ännu mer av den maten. Jag har besök Libanon flera gånger och återvänt till Bekaadalen just får att hitta inspiration och att hitta de rätta smakerna, avslutar Dory Daoud.

Stora Örebro

Meza

ÅGATAN 3

Stora Örebro erbjuder välsmakande drinkar och en matsedel med humana priser. Välj mellan en barmeny eller matsalens meny. Här serveras även en generös lunchbuffé måndag till fredag och på lördagar kan man slinka in för en god shoppinglunch. Efter lunch är öppettiderna onsdag till fredag från 17.00 till sent och fredag och lördag från 15.00 till 02.00. Söndagar från 17.00 till sent. Sommartid finns här en uteservering i anslutning till restaurangen och Stortorget och där står grillat på menyn tillsammans med Örebros bästa drinkar.

Inriktningen är ett kompromisslöst libanesiskt kök med tonvikt på den välkända och populära ”meza”. Meza består av en mängd olika kalla och varma rätter. Restaurang Meza riktar sig till personer som tycker om spännande och exotisk mat, musik och att umgås med sina nära och kära. Man kan helt enkelt säga ”ska vi meza lite….”? Efter maten kan man avnjuta kardemummakaffe med exempelvis baklawa gjord på smördeg, fylld med nötter och smaksatt med sockerlag.

Filosofin på Ågatan 3 är att skapa upplevelser, upplevelser att minnas och längta tillbaka till. En upplevelse på Ågatan 3 är en middag för alla sinnen. Där dofter, känslor, ljud, visioner och smaker harmonisera. För att skapa dessa upplevelser värnar vi om vår natur och dess tillgångar och arbetar genomtänkt med råvaror från den lokala faunan. Därav arbetar vi efter målet att samtliga varor som finns att införskaffa inom en tio mils radie runt Örebro ska så inhandlas.

Rudbecksgatan 7. Tel 019-12 30 40. www.mezaorebro.se

Ågatan 3. Tel 019-10 40 19. www.agatan3.se

Stortorget 4. Tel 070-482 16 17. www.storaorebro.se


Stora Örebro

BRASSERIE ReNDEZ-VOUS

Amano

CASA NOSTRA

I brasseriet serveras Örebros bästa lunch! (plat du jour), shoppinglunch och middag. Menyn består av svenska och franska klassiker. Våra vinexperter hjälper oss att komponera vinlistor som är direkt anpassat till Brasseriets rätter. En annan specialitet är lagrad rom. I Vinkällaren finns alla möjligheter för möten och upplevelser I början på maj öppnar vi vår sommarservering, Terrassen.

Vill man uppleva en bit av det ljuvliga Toscana är det restaurang Amano som bör besökas. Här vid den kullerstensbeströdda innergården vid Kungsgatan styr kocken Ola Ohlin bland menyer som bland annat består av Saccottino al Gorgonzola e noci, små färska pastasäckar fyllda med ljuvligt len gorgonzola och valnötter. Detta serveras med citronsmör och parmigiano. Eller varför inte en rosabakad kalvfilé med toscansk potatisterrin som serveras med oxsvanssky och estragonemulsion? Allt kanske avslutas med en ljum mandelgateau, fylld med äppelkompott. Serveras med Amanos kardemummaglass och färsk frukt? Buon appetito!

Koppla av i en rustik och varm miljö. Här bjuds genuin italiensk mat, lagad från grunden av italienska kockar. Vårt lantbröd bakas varje dag i vår vedeldade stenugn. Vi serverar även äkta italienska pizzor rykande färska från vår vedeldade stenugn. Kom och se, smaka och njut. Öppet: mån-lör 17-sent

Drottninggatan 38, 702 22 Örebro 019-10 30 80. info@brasserierendez-vous.se www.brasserierendez-vous.se

Kungsgatan 1. Tel 019-32 33 70 www.a-mano.se

Örebro Saluhall Nu kommer Örebro att få sin efterlängtade Saluhall. Saluhallen kommer att erbjuda kött, fisk, ost och handlare av delikatesser, tillbehör och råvaror från olika kulturer – allt på en yta av 1635 kvadratmeter. Här kommer det att finnas en större restaurang för 200 sittande och en bar samt ett antal mindre matställen. Tanken är att ge en central handelsplats av mat av hög kvalitet mitt i Örebro. Här ska man både kunna handla och äta allt från närproducerat till det internationella. Platsen för Örebro Saluhall kommer att vara Kungsgatan 15 och allt kommer att öppna i månadsskiftet mars/april.

Storgatan 5. Tel: 019-10 12 55. www.casanostraorebro.se


cmyk

Älskar att prova nya saker Text och foto Ulf Hjelting

Hon är biomedicinanalytikern med rutinallergi som blev hälsoutvecklare. Sofia Tungfelt på Aspholmens Wellnessclub har svårt att säga nej till utmaningar, men en cykeltur på Fuerteventura har fått henne att börja ändra på det. Sofia Tungfelt är uppväxt i Vallersta straxt utanför Kumla i en familj med ett genuint och stort motorintresse. Där var här på Närkeslättens nästan oändliga gärden som hennes framtid formades.

38 Marknad

– Min familj har alltid varit motorintresserad så till den milda grad att de varit totalt ointresserade av all annan sport. Jag är väl lite av ”svarta fåret” på det sättet även om jag varvade volleyboll med att köra folkrace, säger Sofia Tungfelt som idag driver Aspholmens Wellnessclub tillsammans med Camilla Sinclair. Hennes första 20 år tillbringades, som de flesta andras, med studier och skolgång vid Stene Skola, Åbytorp och Vialund. När det närmade sig gymnasiet tyckte Vialunds syokonsulent att

naturlinjen på Alléskolan i Hallsberg skulle passa. – Jag hade ganska lätt för mig i skolan, så helt fel var det inte att läsa natur. Kan väl säga att det inte alltid var så uppskattat där hemma att jag drog in maskar och annat som jag hackade isär på skärbrädan i köket, påpekar Sofia. Planen var att bli tandhygienist, men antagningen till den utbildningen gjordes bara vartannat år och Sofia skulle bli tvungen att vänta ett helt år till nästa antagning. En infokväll på Örebro universitet fick henne att bli intresserad av något helt annat. Utbildningen hette Biomedicinanalytiker med inriktning fysiologi och efter utbildningen blev det jobb i Göteborg. – Det var en jättehäftig utbildning där vi fick lära oss allt om kroppen, om anatomi, fysiologi, kemi, sjukdomslära och apparatlära. Jag har alltid fascinerats av kroppen, så detta var verkligen en drömutbildning som handlar om människors hälsa, säger Sofia. Under utbildningens gång fick Sofia och eleverna i hennes klass utföra diverse tester på både varandra och sig själva. Bland annat hittade Sofia ett hjärtfel på sig själv – ett läckage i tricuspidalis segelklaff, ett hjärtfel som 75 procent av alla vuxna har. Dock var sjukhusmiljön där en biomedicinsk analytiker arbetar inget som passade Sofia. – Det var så ineffektivt med långa väntetider och så fick vi ju aldrig veta vad som hände med patienten. Det var inte min grej och så längtade jag hem, säger Sofia. Även om Göteborg var en trevlig stad begav hon sig hem utan jobb, men väl hemma i Åbytorp (där familjen nu bodde) kom ett erbjudande från Akzo Nobel i Kvarntorp som laboratorieassistent. Här handlade arbetet om att ta prover på beståndsdelarna till bland annat vattenrengöringskemikalier. Under de fem åren där hann hon bland

annat med att starta personalföreningen Akzo Lajban där de testa allt från innebandy och klätterväggar till badminton, curling och lerduveskytte. – Jag tror vi provade varenda aktivitet som fanns i Örebro och jag såg att det hände saker med personalen som var med, de började prata och skoja och såg fram mot nästa grej vi skulle göra. Det var då jag fick en idé om att göra detta på heltid, säger Sofia. Sofia hittade en utbildning på Örebro universitet som hälsoutvecklare och tog tjänstledigt på halvtid och helt plötsligt öppnade det sig en helt annan värld än den på laboratoriet. Här handlade det om saker som kommunikation, gruppdynamik och psykologi. Det var då allt föll på plats för Sofia. – Det var då jag insåg att det handlar om relationer. Allt hänger ihop – arbete, familj och en meningsfull fritid, säger Sofia. Det var under denna utbildning hon hittade sina gurus Steven Corey och Aaron Antonovsky som talar om mental styrka och om att kunna strukturera och prioritera. Det var även nu som hon började spela golf och träffade Helena från Örebro volleyboll. De började samtala om friskvård och kom fram till att de borde starta ett företag. – Jag har ett problem och det är att jag engagerar mig i allting. Jag kan inte säga nej och det har både sina fördelar och sina nackdelar. Man skulle kunna säga att jag är lite av en rutinallergiker som avskyr att göra samma sak flera gånger, påpekar Sofia. I samband med detta, nu pratar vi 2006/2007, blev de även erbjudna att överta ett redan existerande gym. Nu blev det alltså halvfartsstudier vis universitetet, halvtidsjobb som labbassistent som skulle kombinerad med att driva ett gym. Almanackan var full med olika färgkombinationer – grönt var studier, blått var Akzo och gult var det nya företaget.


cmyk

– I allt detta blev jag även med i Företagarna, BNI, Rotary och Hälsoaktörerna och så fixade jag fika till 1500 personer som skulle åka Promotionbåten, berättar Sofia. Det visade sig även att det gym de övertagit hade ett närmast obotligt dåligt rykte om sig efter de förra ägarna och i november 2009 bestämdes att de både skulle byta lokal och namn. Det var nu som Aspholmens Wellnessclub blev verklighet och man började inrikta sig på ett annat sätt att arbete med friskvård. Sofia påpekar att Aspholmens Wellnessclub inte är något vanligt gym, utan här bygger man sin träning på regelbundenhet, långsiktigt och att det ska vara varierande. Det var också genom sitt engagemang i Företagarnas kvinnonätverk Q-net som Sofia träffade på Camilla Sinclair. Hennes tidigare samarbetspartner hade bestämt sig för att söka annan sysselsättning. – Skulle jag inte jobba med det här skulle jag säkert vara festfixare eller nått sånt, säger Sofia. Så blev det hösten 2012 och en semester på Fuerteventura – givetvis en träningssemester på Playitas. Tanken vara att komma hem brun och vältränad inför vintern. Det blev istället blek, utmattad och söderslagen. – Vi hade hyrt cyklar och begav oss ut på en tur upp mot bergens serpentinvägar. Det blåste ganska rejält med kastvindar, men det gick bra i backarna och så befann vi oss på en slätt inte helt olik Närkesslätten och helt plötsligt känner jag hur både jag och cykeln lyfts upp av en vind och jag hinner bara tänka ”det här är inte bra”, berättar Sofia. Sofia landar med vänster sida av ansiktet i asfalten vilket resulterar i att käken går av på två ställen, den övre tandraden trycks in och fem tänder lämnar sin plats. Hjälmen trycks också ihop av smällen och utan den hade det kunnat gå betydligt sämre än vad det gjorde. Allt resulterar i sex veckors sjukskrivning och åtskilliga besök hos tand- och käkkirurgen. Idag är tänderna ersatta med en tillfällig lösning som bara medför ett tuggande med sidotänderna. – Den här smällen har fått mig att tänka efter och jag har valt att inte engagera mig i allt som kommer i min väg. Jag har också fått ett enormt stöd av alla och det har verkligen hjälp på alla sätt. Just nu längtar jag dock efter att börja cykla igen. Vad är då drömmen? Hur ser framtiden ut för Aspholmens Wellnessclub? – Får jag drömma ser jag både spa, restaurang, frisör och swimmingpool och så skulle det vara häftigt att starta en till sådan här klubb, fast i en annan stadsdel. Fast just nu önskar jag bara att jag blir bra. Jag är glad att det gick så bra som det gick, avslutar Sofia.

Nummer 3 2013 39


Fashionista

Våren i färg I detta nummer har vi valt att titta på de kläder man inför våren hittar på Debut. Som synes speciellt på damsidan är det färg som gäller i vår, något vi kan behöva efter en lång, mörk vinter. Text Camilla Johansson

Det kan vara något av en lättnad att slippa alla tunga vinterkläder. Denna oljegröna biker jacket i lätt nylon från Filippa K kostar 1 500 kronor. «

« Färgglad är även denna t-shirt från Acne. För 599 kronor kan man hälsa hela världen Aloha till Aspen.

»

»

»

Blev man någonsin glad bara av att se » en tröja så gäller det väl denna strålande orange skapelse av märket Whyred? Det är nästan som att bära sin egen privata soluppgång. 1 099 kronor kostar den.

Nu är det dags att sparka av sig de tunga, klumpiga vinterkängorna och dra på sig något lättare. Varför inte dessa gyllenbruna skor i sneakerstil av märket Hudson? 1 299 kronor kostar de.

De är varken röda eller beströdda i paljetter, men detta till trots får man lust att både dansa på Yellow Brick Road och att slå ihop klackarna i dessa fina lackskor från Whyred med namnet Justina. De är precis rätt till finaste vårstassen och kan bli dina för 2 500 kronor.

Jeans behöver ingalunda vara vare sig blå eller svarta. De kan precis som dessa ytterst snygga byxor från Acne vara mörklila. Varför inte verkligen fira den insmygande våren med färg från topp till tå och bära dem tillsammans med nyss nämnda tröja? Eller till vad man nu önskar ha på sig, naturligtvis. Kan bäras hem till det facila priset av 1 299 kronor.

40 Marknad


Välj den rätta i butiken oc och h kunskapen kunskapen att göra göra något speciellt till dig. En ring efter dina önskemål i din smak, en ring som v varar arar för evigt.

Tillman United

När du har vvalt alt din partner hjälper vi dig att hitta den rätta ringen. Hos oss hittar du ett brett brett sorti sorti ment, dessutom har vi egen vverkstad erkstad

2 2€WTHUNH[HUkYLIYV‹ €WTHUNH[HUkYLIYV‹  


Inredning ①

Sovrummet – en plats för vila Hur inreder jag mitt sovrum på ett bra sätt och för att få en så bra nattro som möjligt? En idé kan vara att plocka bort alla störande saker och få ett så avskalat rum som möjligt och välj dova färger på väggarna. Text Ulf Hjelting

① Tapeter

② Duntäcke

③ Zäng

Färg inverkar mer på vår sömn än vad vi tror. Rådet är att välja dova färger till sovrummets väggar. Tapetföretaget Duro grundades 1930 med målsättningen att tillverka slitstarka och tåliga tapeter av hög kvalitet. Duro betyder stark och varaktig och företaget är i dag Sveriges äldsta tapettillverkare. Målsättningen är att i dialog med kunderna utveckla miljövänliga tapeter. Deras tapet Lotus är just en sådan tapet som passar för sovrummet. Rekommenderat pris är 428 kronor för en rulle med tapetlängd på 10,05 meter. Tapeten är i QuickUp-material och tvättbar med tvål och vatten. Planera en åtgång på tre hela våder/rulle vid normal takhöjd. Uppsättning sker genom att rolla limmet direkt på väggen och sätt sedan snabbt och enkelt upp tapeten.

Ett duntäcke kan kosta allt från några hundralappar till åtskilliga tusentals kronor – allt handlar om hur hög bärighet man vill ha. Hög andel dun innebär en hög bärighet vilket i sin tur innebär ett varmt och bra isolerande täcke. Ett duntäcke skall aldrig piskas eller dammsugas utan enbart vädras och skakas. Vid tvätt ska enbart minimalt med tvättmedel användas och aldrig aldrig något sköljmedel. Torktumling sker tills täcket är helt torrt och gärna tillsammans med ett antal tennisbollar. Ett skönt och bra duntäcke, som inte läcker dun, förhöjer garanterat sömnkvaliteten. I ett test av ICA-Kurirens Test & Råd rekommenderades Disa från Hemtex för 1 795 kronor. Täcket är både prisvärt och har en fem års medföljande garanti. Bärigheten är medel och duntätheten är väl godkänd.

Sova, sova, sova, säng, säng, säng… Sängen är kanske vår mest använda möbel och där ska vi (helst) tillbringa minst åtta timmar av dygnet, 56 timmar i veckan, 1 680 timmar i månaden och 20 160 timmar om året. En bra säng är en investering väl värd att tänka igenom både en och två gånger innan köp. Ska jag välja en säng med träribbor och skummadrass eller en kontinentalsäng med tre lager? Svenska Zäng lanserades officiellt på Stockholm Furniture Fair i februari 2009 och är ett dotterbolag till Scapa. Sängmodellerna heter Majezty, Fantazy och Grand och finns i utförandena kontinental, klassisk och ställbar. Zäng Grand Continental finns bland annat att köpa hos RS Möbler vid Österplan. Listpriset ligger på 14 780 kronor och då tillkommer gaveln för 1 995 kronor.

42 Marknad


www.citroen.se

– VÄLUTRUSTADE BILAR FÖR SVENSKA VÄGAR.

CITROËN C3 NORDIC EDITION VTi 82 BENSIN 126.900:HDi 70 DIESEL 135.900:-

CITROËN C4 NORDIC EDITION VTi 120 BENSIN 159.900:e-HDi 1101 DIESEL 179.900:-

CITROËN C4 PICASSO NORDIC EDITION HDi 110 DIESEL 189.900:e-HDi 1101 EGS6 DIESEL 196.800:-

NU FINNS NORDIC EDITION fr 995:-/MÅNADEN *. Alla Citroën transport- och personbilar har 3 års nybilsgaranti. *Finansiering via Citroën Finans Avbetalning 36 månader, kontant 30 %, restskuld 41 %, aviavgift 45:-, uppläggningsavgift 595 kr, rörlig ränta baserad på f.n. ränta 3,95 %, (effektiv ränta 5,42 %) beräkningen är utförd på Citroën C1 Nordic Edition pris 99.900:-. Erbjudandet gäller ordertecknade bilar from 1/1 2013 eller så långt lagret räcker. Blandad körning 3,4 - 6,2 l/100 km, CO2 utsläpp 87 - 143 g/km. 1 e-HDi versioner är utrustade med microhybridsystem Stop&Start. Bilarna på bilden är extrautrustade. Lokala avvikelser kan förekomma. ʼn

ÖPPET: Vard. 9.00-18.00 Lörd. 10.30-14.00

Etablerad 1928 Citroën-specialist sedan 1946

CITROËN ÖREBRO KÖPINGHULTSGATAN 2 (Infart från Storgatan 29) TELEFON 019-16 64 30

Njut av Medelhavets smaker på ett nytt sätt! Boka en annorlunda upplevelse: Mindfulness kombinerat med fina olivoljor och andra läckerheter. Pris: 500:- / Två personer Goda Smaker & Smarta Presenter: Gårdsproducerad olivolja, Italiens bästa pesto, Världens godaste kaffe, Exklusiv Kusmi Tea m.m. Allt för att göra dig och dina vänner glada.

Gillar du goda smaker så ses vi då!

Köpmangatan 15 • 019-10 40 20 www.olivos.se

Upp till halva priset på hotellrum i hela världen 9,%2.$5',1$+27(//1b77(563$5$3(1*$5,)g5(7$*(7²%/,0('/(018

KRWHOH[SUHVVVH 


cmyk

Gastro

Flippin’ Burgers – Sveriges bästa hamburgare

Text Paul Dahlgren

Längs Kungsholmsstrand, mittemot Karlbergs slott, ligger Flippin’ Burgers. Doften av grillade hamburgare sprids ut från den lilla restaurangen i gatuplanet. Utanför väntar en lång kö av förväntansfyllda gäster på att få komma in och äta Sveriges bästa hamburgare. Historien om hur Jon Widegren, en älskare av hamburgare, öppnade Flippin’ Burgers spreds snabbt. Jon saknade en god burgare i Sverige med bra smak, konsistens och kvalité och utan några tillsatser. Sommaren 2010 gav sig Jon därför över till USA för att under sex veckor få inspiration, kunskap och matupplevelser av hamburgare. Målet var att öppna en egen restaurang i Stockholm. Den 13 februari 2012 kunde Jon öppna Flippin’ Burgers på Kungsholmsstrand 157. Lokalen är en gammal mjölkaffär avskalat inredd med, bord, bås och en bar i mitten. Det finns plats för ett trettiotal sittande. På väggarna ser vi fotografier från Jons tripp till USA. Ur högtalarna kommer behaglig musik. En viktig framgångsfaktor för Flippin’ Burgers är att de har rätt producenter av kött, bröd och potatis. Den svenska färsen är allmänt för mager, för finmald och framför allt av för låg kvalitet för att göra bra hamburgare av. Leverantören blev Svenskt Gräskött – en ekonomisk förening med fem medlemsgårdar som föder upp sina djur ekologiskt med gräs. Burgarna görs på egenmald färs av högrev och bringa vilken grovmalts och blandats. Brödet kommer från Magnus Johanssons bageri i Hammarby sjöstad. Menyn består av sex olika sorters burgare, pommes frites, glass, milkshakes, öl och vin. Ölsortimentet innehåller såväl inhemskt från Stockholm 44 Marknad

Brewing som importerade amerikanska sorter. Vår hamburgerfavorit är Flippin som består av två burgare, bröd, ost, karamelliserad lök, sallad, tomat och dressing. Efter en stunds väntan får vi vår Flippinrburgare. Köttet är perfekt i konsistens och smak. Brödet det bästa vi ätit. Det känns naturligt att ta en milkshake till dryck. Vaniljsmaken är den rätta och glassen god, det är Ben & Jerrys. Flippin’ Burgers är oftast fullsatt varje dag direkt från öppningsdags kl. 17.00. Det går inte att beställa bord så de flesta får vänta. Personalen skriver upp dig på en griffeltavla. Men det är väl värt att vänta på att få äta Sveriges bästa hamburgare på Flippin’ Burgers.

Hamburgare Hamburgaren förknippas starkt med USA även om dess ursprung är tyskt.

Tyska immigranter från Hamburg tog med sig rätten till USA i slutet av 1800-talet. Hamburgare är hackad nötfärs tillsammans med två halvor bröd och tillbehör. På 1920-talet började hamburgaren masstillverkas och på 1930-talet startade de första hamburgerkedjorna. McDonalds började med sin verksamhet så sent som 1948.

Sveriges första hamburgerbar var Burger-Grill i Helsingborg vilken invigdes 1956. Första Mc Donalds kom till Sverige 1973. Idag kan vi finna hamburgare i gatukök, snabbmatskedjor, krogar och lyxrestauranger. Flippin’ Burgers flippinburgers.se


Nummer 3 2013 45


Gastro

Bloom in the Park – Malmö Text Paul Dahlgren

Titti Qvarnström är Sveriges främsta kvinnliga kock. Tittis innovativa och ofta överraskande matlagning kommer gästerna på Malmös bästa restaurang Bloom in the Park till glädje. Gässen spatserar i den idylliska Pildammsparken som vi ser genom restaurangens panoramafönster. I hjärtat av Malmö, vid Pildammsparkens vatten, finns Bloom in the Park. Den unika inredningen av restaurangens olika rum, signerad Jonas Lindvall, är en del av upplevelsen. Krögare är dynamiske Igi Vidal som äger Bloom in the Park tillsammans med chefskocken Titti Qvarnström. Igi tar emot och behandlar gästerna på sitt speciella sätt. Här finns inga rätter att beställa utan varje kväll komponeras en ny meny baserad på säsongens bästa råvaror med lämpliga viner därtill. Matsalen, spartanskt inredd, kan ta 46 Marknad

emot ett tjugotal gäster. Vi får direkt ett glas friskt bubblande champagne. En utmärkt start. Fyra sorters gott bröd med kärnat smör ställs på bordet tillsammans med en kruka med ett miniträd fyllt av spröda chips. Första rätten är två utmärkta ostron, ett isat och ett gratinerat med gurka, rättika och kokos. Ett innovativt möte mellan det varma och kalla vilket förstärkte ostronens goda havssmak. Till detta ett glas vitt Premier Cru från Beaune. Efter ostronen fick vi en mjäll och perfekt stekt hälleflundra med röd spetskål, blåbär, fläderbär, kantareller och skum. Tillbehören lyfte fram hälleflundran. Vinet till var en italiensk, fruktig, Pecorino. En rykande mellanrätt kom in i form av ett provrör lagt på en stenbädd i en djup tallrik. Drycken i provröret doftade och smakade örtlikt. Huvudrätten var en mör och väl -

smakande oxfilébit med pumpa, gratinerad squash, ärtor och havtorn. Havtornsbusken har funnits i Sverige sedan årtusenden men de röda bären har gastronomiskt blivit eftertraktade först de senaste åren. Vinet till köttet var en Lamothe Cissac från Bordeaux. Desserterna startade med en tilldragande Saint Marcellin-ost tillsammans med hallon och en päronchutney. Detta med ett glas av alsacevinet Vendage Tardive, en Gewurztraminer. Vi föredrog att äta en av våra absoluta favoritostar för sig självt tillsammans med bröd och vin och åt därefter hallonen och päronchutneyn. Utsökt och klokt. Nästa dessert var en planka med polkabeta, gulbeta, körsbär, mandel och rosglass. Det passande dessertvinet var från Banyuls. Allt vackert upplagt och välsmakande. Vi överöstes av läckerheter till den avslutande, enkla, espresson. Maräng, marshmallows, marmelad, hallonprali-

ner, spunnet socker och en chokladask med tre praliner. Festligt och generöst. Titti Qvarnström och Bloom in the Park gav en estetisk och innovativ gastronomisk helhetsupplevelse. Vi återvänder gärna till Malmö, Titti och Bloom in the Park. Bloom in the Park www.bloominthepark.se

Titti Qvarnström Sveriges främsta kvinnliga kock, trettiotvåårige Titti Qvarnström är uppvuxen i Malmö, utbildad i Köpenhamn och har arbetat på stjärnkrogar i Tyskland. Titti är en av de främsta företrädarna för den nya generationen kockar som bygger sina rätter på bra råvaror och tar tillvara allt från ”nos till svans”. Inälvsmat är Tittis signum där grisfot, lammhjärtan och tjurtestiklar överrumplat gästerna.


%TTUNIKTSORTIMENTFĂšR

7G

AADE OCHFĂšRLOVNING

!TTVĂ‹LJARINGARĂ‹RNĂ‹STANDETVIKTIGASTEIALLTDETUNDERBARA'ĂšRDET HOSOSSPĂ?3MYCKAI+UMLA ENĂ‹KTAGULDSMEDMEDVERKSTADIBUTIKEN OCHSKĂšNFORMKĂ‹NSLA(Ă‹RKANNIVĂ‹LJABLANDMĂ‹NGDERAVOLIKARINGAR AVBĂ?DEKĂ‹NDAOCHMINDREKĂ‹NDAMĂ‹RKEN .IKANOCKSĂ?KOMMATILLOSSMEDENIDĂ?PĂ?HURRINGARNASKASEUT SĂ? HJĂ‹LPERVIERATTTAFRAMERAEGNA HELTUNIKAVIGSEL ELLERFĂšRLOVNINGS RINGAR6IOMARBETARGĂ‹RNAGAMMALTGULDnATTĂ?TERANVĂ‹NDAĂ‹LDRE SLĂ‹KTINGARSVIGSELRINGARKANSKAPAYTTERLIGAREDIMENSIONTILLERALĂšFTEN 6Ă‹LJERNIVĂ?RARINGARMEDDIAMANTERKANNIDESSUTOMVARASĂ‹KRAPĂ? ATTDEĂ‹RCERTIlERADE 6Ă‹LKOMMENTILL3MYCKAI+UMLA #ARL*ENNYMEDPERSONAL

Unikt erbjudande! 25% rabatt vid kÜp av släta handgjorda ringar 3KAVISESIHELGEN"OKATIDFÚRMINUTERSPERSONLIGR�DGIVNING tillverkade i vür verkstad. Välkommen att boka tid hos nügon av vüra UNDERLÚRDAGELLERSÚNDAGP�TFN  guldsmeder pü tel 019-57 03 01. Handgravyr och fÜrsäkring bjuder vi

självklart alltid pü. Erbjudandet gäller t.o.m. 6 april 2013.

Hagendalsvägen 3, Kumla. 019-57 03 01 /ÂœĂ€}iĂŒ]ĂŠՓÂ?>°Ê䣙‡xĂ‡ĂŠĂ¤ĂŽĂŠĂ¤ÂŁÂ°ĂŠĂœĂœĂœÂ°i˜}Â?Ă•Â˜`ĂƒÂ°Ăƒi smycka.se/kumla


Technopolis

Ljudlimpa och Beam me up Scotty! 2013 är här med nya innovationer och spännande nyheter. Denna månad tittar vi bland annat lite extra på Ulaar från Klymit och Kingstons nya super-USB.

① Sonos Playbar

② Powershot N

③ Star Trek

Playbar eller på svenska – ljudlimpa. Denna playbar har nio inbyggda högtalare och styrs med hjälp av din smartphone eller iPhone, iPad eller dator. App finns att ladda ned gratis (Sonos Controller) och denna playbar ansluter automatiskt till alla andra trådlösa enheter i huset. I varje fall utlovar Sonos detta. Inkoppling sker via två kablar som medföljer. En är själva strömkabeln och den andra är en optisk kabel. Det ska vara enkelt att använda denna playbar från Sonos. Den här produkten spelar inte bara upp ljud från din tv utan även från Spotify, webbradio, Wimp och podcasts. Vill man så går det att köpa till både extra (trådlösa) högtalare och subbas. Om du vill, och har råd, går det att addera upp till tio subbasar. En Sonos Playbar blir din via Hifiklubben för 5 998 kronor.

Canon sätter nu en helt ny standard för kreativ fotografering som kan delas direkt på sociala nätverk. Canon Powershot N kopplas trådlöst (Wifi) via en enkel knapptryckning till din smartphone och kan både leverera bilder med konstnärliga effekter och filmer i Full HD. Powershot N är liten, kompakt och extremt platt. N är åtta centimeter bred, sex centimeter hög och tre centimeter tjock med en vridbar skärm på 2,8 tum. ”Hjärtat” är en 12,1 megapixels CMOS-sensor med en Digic 5-processor och objektivet har en brännvidd på 28mm till 224mm. Till detta kan adderas att kameran också har Canons HS-teknik. Denna Canon Powershot N kommer att finnas i butik i början av maj och blir din för endast 2 995 kronor.

Jo... vi på teknikredaktionen är barnsligt förtjusta i teknik som egentligen inte har någon nyttig funktion alls och kan detta också kopplas till Star Trek blir vi som femåringar på julafton – strålande glada och med ett belåtet leende som slutar någonstans bortom örsnibbarna. Star Trek dörrklocka har ingen annan funktion än att just vara extremt geekig. Dörrklockan är en direkt kopia av kommunikationspanelen på USS NCC-1701 Enterprise och har tre funktioner – dels levererar den ett ”swoosh” när någon passerar, sedan ett ”beuubeuubeuu” som alarm och sedan kan man via ett tryck på den röda knappen få ljudet av en ”communicator whistle”. Montering sker vid valfri dörr och denna dörrklocka blir din för ynka 329 kronor från coolstuff.se. LLAP (Live Long and Prosper)!

48 Marknad


cmyk

Rutiner och enkla åtgärder säkerställer att företaget följer PUL

Text Annika Wihlborg

Många företag tror att de inte berörs av personuppgiftslagen, PUL, men alla företag som har anställda eller hanterar uppgifter om privatpersoner i sitt kundregister berörs av den. För företag är det relativt enkelt att göra ganska mycket rätt i arbetet med att försöka säkerställa att man följer PUL. Verksamheter som värnar om kundernas och medarbetarnas integritet kan också vinna konkurrensfördelar i samarbete med internationella företag. – Personuppgiftslagens syfte är enkelt sammanfattat att värna om individens integritet genom att se till att uppgifter som kan knytas till en individ inte används eller sprids utan individens medgivande. Många företag blir överraskade när de får höra att de berörs av PUL och att de behöver vidta vissa åtgärder för att skydda sina medarbetares och kunders personuppgifter, säger Ida Christensson, advokat på Advokatfirman Vinge. I länder som Storbritannien och USA skiljer sig synen på PUL något från den svenska. Där väger den här typen av lagstiftning tyngre, vilket innebär att svenska företag som planerar att inleda samarbete med exempelvis ett amerikanskt bolag kan ha en konkurrensfördel om de redan på förhand har säkerställt att verksamhetens personuppgifter hanteras i enlighet med PUL. Det är inte ovanligt att amerikanska bolag ställer ganska höga krav på sina samarbetspartners i det här avseendet, menar Ida Christensson.

Många företag berörs av PUL Definitionen av en personuppgift är mycket vid i lagens mening. All data som kan knytas till en levande fysisk person definieras som personuppgifter, vilket förutom personnummer och kontaktuppgifter bland annat kan

innefatta IP-adresser som är kopplade till ett privat abonnemang, passerkort och medlemskort, kontonummer och fotografier på personer. Företag som vänder sig till privatpersoner har ofta många personuppgifter samlade i sitt kundregister. Personuppgiftslagen gäller all behandling av personuppgifter som hanteras elektroniskt, all behandling som man kan göra med hjälp av en dator. Eftersom majoriteten av all hantering idag görs genom datorer omfattar lagen nästan allt man gör. Behandling handlar inte bara om att registrera uppgifterna utan definitionen är mycket vid och berör i princip all hantering såsom att samla in, skriva ned, bearbeta, skriva ut, maila och radera. Det är den som bestämmer vilka personuppgifter som ska behandlas och vad de ska användas till som är ansvarig och skyldig att se till att all behandling sker i enlighet med PUL. I förhållande till anställda är det arbetsgivaren.

Tydliggör syftet med personuppgifterna I samband med att man samlar in personuppgifter elektroniskt är man skyldig att lämna information om vilka personuppgifter man samlar in och vad man ska ha dem till. – Var klara över syftet med personuppgifterna som samlas in. Ska ni använda dem till att skicka ut erbjudanden, fakturor eller att lagra information om kundens köpvanor? När ni väl bestämt er för hur ni ska använda personuppgifterna och informerat om detta får ni inte använda dem till andra syften. Detta innebär till exempel att ni sannolikt inte får sälja vidare ert kundregister till andra företag om ni inte har informerat och fått kundens medgivande till det på förhand, säger Ida Christensson. Tänk också på att de personuppgifter

som samlas in måste vara relevanta i förhållande till syftet och att man inte får samla in fler personuppgifter än vad som är nödvändigt och motiverat. Som ett exempel är det kanske inte motiverat att samla in information om kundernas civilstånd när de registrerar sig för att köpa produkter på en e-handelssajt. Man är också skyldig att berätta för de registrerade att de har rätt att få reda på vilka personuppgifter om dem som behandlas, att de när som helst kan begära att uppgifterna raderas eller att felaktigheter korrigeras och vart de ska vända sig för att få hjälp med detta.

Gallra regelbundet i era register Eftersom man bara får behandla personuppgifterna för de syften man informerade om när man samlade in dem, är det viktigt att regelbundet kontrollera att man inte behandlar

personuppgifter som inte längre kan motiveras. Ida Christensson uppmanar därför företag att kontinuerligt gallra i sina register, exempelvis genom att sortera bort kunder som inte varit aktiva på flera år eller anställda som har slutat. När ett företag inte längre kan motivera något klart syfte med de personuppgifter de lagrar har de inte längre rätt att ha kvar dem. – Ett bra tips till företag som är osäkra på hur de ska hantera och skydda personuppgifter i enlighet med PUL är att ta kontakt med Datainspektionen, den myndighet som ska se till att svenska företag följer PUL. Deras jurister kan agera bollplank genom att erbjuda kostnadsfri rådgivning per telefon. Min erfarenhet av Datainspektionen är att deras utgångspunkt är att hjälpa företag att göra rätt snarare än att straffa dem som gör fel, säger Ida Christensson. Nummer 3 2013 49


KONFERENSGUIDEN Möten i inspirerande miljö Efter att ha passerat Stora Mellösa svänger man in på en liten väg i riktning mot Hjälmaren. Just som tallskogen tätnar och funderingar om man verkligen är på rätt väg dyker upp så ändras scenariot och Hjälmaren skymtar. Katrinelund gästgiveri och sjökrog ligger sagolikt vackert vid Hjälmarens strand och det spelar nästan ingen roll vilken årstid som gästgiveriet och restaurangen besöks. – Gästgiveriet är öppet året om, men Sjökrogen har öppet från den 27 april till sista september, säger Ida Lüpke som är restaurangchef och bokningsansvarig för Katrinelund gästgiveri och sjökrog. Här går det att anordna både den lilla och stora konferensen och detta görs företrädesvis med fokus på mat – det ska vara en gastronomisk matupplevelse att besöka Katrinelunds gästgiveri och sjökrog. – Här serverar vi ingen simpel ost-, och skinksmörgås, säger Ida med eftertyck.

Foto: Andreas Hylthen

Konferensen, styrelsemötet, företagseventet, kickoffen… allt kan väljas med något av Katrinelunds färdiga paketlösningar eller så låter man skräddarsy ett paket utifrån önskemål där både resa och aktiviteter kan ingå. Vad sägs om en viltsafari med guide där man skådar bade älg, rådjur och vildsvin? Vill man så intages en mustig varm soppa med nybakat bröd under safarin. Eller så väljer man aktiv matlagning med Katrielunds mästerkock Roger Hjälm där man i grupp lagar maten. – Det här är enperfekt situation med teambuildning på ett lite annorlunda sätt. Brukar vara mycket uppskattat och bjuder på många skratt, påpekar Ida. Det går även att få en kurs i vett och etikett eller varför inte testa en vin-, öl-, drink-, whisky-, eller romprovning? Maten tillagas med lokalproducerade råvaror och då särskilt med tonvikt på Hjälmarens läckerheter. – På hösten anordnar vi kräftskivor till sjöss ombord på en ångbåt som glider runt på Hjälmaren och självfallet använder vi oss av den berömda Hjälmargösen. Duger den på restaurangborden i Paris så passar den även för oss här på Katrinelund, säger Ida med ett leende. Vill du anordna det lite annorlunda mötet eller konferensen, så varför inte passa på att njuta av den inspirerande miljön vid Katrinelunds gästgiveri och sjökrog?

Katrinelund Gästgiveri & Sjökrog

LANNA LODGE

SCANDIC

Njut av utsikten över Hjälmaren, mys framför brasan och låt smaklökarna tillfredsställas av kökets fantastiska gastronomi. Katrinelund bjuder på en inspirerande miljö att konferera i. Här finns fem fullt utrustade mötesrum för grupper upp till 30 personer. Varmt välkomna!

Konferera på den kompletta anläggningen Lannalodge, 15 min utanför Örebro. Vi har 27 hotellrum, 4 konferensrum, en härlig relaxavdelning och ett 350 kvm stort gym i en fantastiskt skön och avslappnade miljö. Vår golfbana är en av de bästa i Sverige enligt Golf Digest. Restaurangen drivs nu i egen regi och våra priser är oslagbara. Välkommen!

På Scandic tar vi fikapauserna på allvar. Det är viktigt med rätt energi på ett möte, vi lovar att tillföra allt ni behöver både för godisgrisar och hälsokostfantaster. Vi kan också erbjuda 24 lokaler och 425 rum, du väljer: Scandic Örebro Väst- skön hemmakänsla och obegränsat med fri parkering eller Scandic Grand Örebro – härlig atmosfär, centralt vid södra stationen.

Vretavägen 3, Vintrosa, Tel 019-16 40 70, www.lannalodge.se

Fabriksgatan 23 & Västhagagatan 1, Örebro, Tel 019-767 44 14, meeting.orebrovast@scandichotels.com

Katrinelund – 20 minuter från Örebro vid södra Hjälmarens strand. www.katrinelund.se • 019-44 90 62


GUSTAVSVIK

SUNDBYHOLMS SLOTT

ÖREBROTRAVET

Konferera i något av våra moderna konferensrum, för 50 resp 12 personer. De är utrustade med all teknik ni behöver och ligger i anslutning till Relaxen. Dagkonferens från 599:-/person* inkl konferenslokal, kaffe, lunchbuffé, kaffe & Relaxentré . *priset angivet inkl moms och gäller måntors för bokningar om minst 10 personer. Kontakt & Bokning 019-19 69 40

Vid Mälarens glittrande vatten, 1 mil norr om Eskilstuna, ligger Sundbyholms Slott. Upplev vår vackra slottsmiljö för konferens, weekend, fest och bröllop. Fina konferenserbjudanden året runt och ett brett utbud av aktiviteter. Med serviceinriktad personal, god mat och modern teknik hälsas våra gäster välkomna!

På Örebrotravet kan ni ha allt från styrelsemötet till konferensen och mässan. En ljus och fräsch konferenslokal men all dagens teknik. Vi skräddarsyr mötet efter just era önskemål för att det ska minst motsvara era förväntningar. Avsluta dagen med ett ponnyrace där du kanske kan titulera dig som Champion. För mer information gå in på vår hemsida.

Gustavsviksv 11, Örebro, Tel 019-19 69 40, www.gustavsvik.se

635 08 Eskilstuna, Tel 016-42 84 00, www.sundbyholms-slott.se

Travbanevägen 10 Örebro 019-20 88 00 www.orebrotravet.se

CLARION LOVES TO MEET YOU

SVAMPEN

SVALAN DET NYA KÖKET

På Clarion Hotel Örebro vet vi att ett lyckat möte kräver god planering. Ett möte som erbjuder det lilla extra hjälper deltagarna att upprätthålla koncentrationen - eller varför inte det stora extra som gör konferensen till en helt ny upplevelse och etsar sig fast i deltagarnas minne. Enkelt eller helt galet! Du väljer hur du vill kombinera de olika ingredienserna i våra nya konferenspaket: Basic, Some Extra eller Let's Go Crazy. Kungsgatan 14, Örebro Tel 019-670 67 00, cl.orebro@choice.se www.clarionorebro.se

Välkommen att konferera eller arbeta i ett konferensrum utöver det vanliga. En ljus och modernt utrustad lokal för möten och utbildningar. I direkt anslutning till konferenslokalen ligger Café Nova med möjlighet att äta en lunch eller kvälls- måltid. Svampens konferenslokal lämpar sig för 30-40 personer.

En konferens hos Svalan är en effektiv konferens i avslappnad och modernt utrustad konferensmiljö. Genom stora fönster kommer vår gröna omgivning nära och ger konferensen naturlig drivkraft. Varför inte öppna upp, vädra tankarna och ta andra halvlek i friska luften? Från första kontakt till sista punkt på dagordningen ordnar vi en effektiv konferens för er.

Dalbygatan 4, Örebro, Tel 019-611 37 35, www.svampen.nu

Brunnsparken, Örebro Tel 019-24 00 66, www.svalan.nu

Kilsbergen Konferens & lodge

BEHRN HOTELL

ÅKERBY HERRGÅRD

I Kilsbergens stora skogar finns en modern konferensanläggning med lokaler för den stora eller lilla gruppen. Här finns alla möjligheter att ge ditt arrangemang det där lilla extra! Logi i hotellrum eller stuga, mat från skogens skafferi och ett brett urval av aktiviteter. För mer information, besök vår hemsida.

Vi har en möteslokal för vart och ett av dina önskemål. Vi vill alltid ge dig mer än du förväntar dig. Fråga efter All included, vi hjälper dig att spara tid. Vinterträdgården: Här finner du en ljus lokal som går i nordiska färger. Du upplever en lugn och harmonisk atmosfär. Max 60 pers.

Ånnaboda, Garphyttan, Tel 019-29 55 00, www.kilsbergen.se

Stortorget 14, Tel 019-12 00 95, www.behrnhotell.se

Den storslagna naturen tillsammans med lugnet i omgivningen ger de bästa förutsättningarna för att ert arrangemang ska bli lyckat och uppnå förväntade resultat. Det som utmärker Åkerby från andra anläggningar är inte bara den fantastiska Bergslagsnaturen utan vår personliga service till varje gäst, personalens omtanke och ambition att alla ska ha det mer än bara bra hos oss på Åkerby. Nora, Tel 0587-912 10, http://www.akerbyherrgard.se


cmyk

Lyckas som franchiseföretagare

Text Annika Wihlborg

Allt fler blivande entreprenörer upptäcker franchiseföretagandets möjligheter. Att driva franchisingföretag är ett sätt att kombinera det egna företagets flexibilitet och innovationshöjd med det etablerade storföretagets stordriftsfördelar, exempelvis upparbetade inköpsrutiner, logistik, marknadsföring och liknande. Franchising i Sverige ökar allt snabbare, varje år tillkommer cirka 100 nya affärsidéer på den svenska franchisemarknaden. Som franchiseföretagare får du möjlighet att arbeta med en affärsidé som redan är beprövad och bevisat framgångsrik. Men räkna med att lägga ner hårt arbete, särskilt de första åren. – Att driva franchiseföretag är ett fritt och omväxlande arbete där man får hjälp med uppföljning av försäljning och resultat. Som franchisetagare får du själv bestämma dina egna mål, i samarbete med franchisegivaren. Men samtidigt som du får stöd av franchisegivaren så bör du också vara beredd att ta ett visst eget ansvar, säger Anders Svensson, vd på branschföreningen Svensk Franchise.

Kopiera dina föregångares framgångskoncept Som franchiseföretagare får du möjlighet att använda dig av ett beprövat affärskoncept med affärsidé, marknadsföring, skyltning, gemensamma inköp och mycket mer. Franchiseföretagare betalar ofta en startavgift och mellan fem och sju procent av omsättningen till franchisegivaren. I utbyte får du mycket konkret stöd och hjälp med att komma igång och strukturera upp ditt företagande. En fördel med att driva franchiseföretag jämfört med andra företagsformer 52 Marknad

är att startsträckan ofta blir kortare eftersom man köper in sig på ett utvecklat affärskoncept. Franchiseföretagande går i korthet ut på att kopiera andra företagares framgångskoncept, säger Anders Svensson. Franchising är en företagsform som traditionellt sett används mycket inom detaljhandeln och restaurangbranschen, tillsammans står de för drygt femtio procent av de svenska franchiseföretagen. En ökande kategori franchiseföretag är tjänsteföretagen, exempelvis mäklarföretag och friskvårdsföretag. Ju mer kunskapsintensiv en affärsidé är, desto mer lämpad är den för franchise. För att trivas som franchiseföretagare bör man självklart vara en entreprenör, men jag brukar säga att man som franchiseföretagare bör tänka ”inside the box” snarare än ”outside the box”. Som franchiseföretagare bör man trivas med att arbeta utifrån ett beprövat affärskoncept, säger Anders Svensson.

Startavgift och procent på omsättningen För att komma igång med ett franchiseföretag krävs ofta ett visst startkapital, som man i allmänhet får låna ihop till. Grunden för ditt liv som franchiseföretagare regleras i samarbetsavtalet med franchisegivaren. Eftersom ditt företag är en del av en kedja ska namn, profil, marknadsföring och sortiment i grunden vara detsamma hos alla som driver ett franchiseföretag inom samma kedja. Kunden ska exempelvis inte kunna se någon skillnad på om han eller hon stiger in i en franchisedriven butik eller en butik som ägs direkt av ett företag. Som franchiseföretagare betalar du en startavgift och ofta också procent på din omsättning till

Tips Här hittar du svenska franchisegivare: www.franchisenet.se www.franchisefinder.se www.franchiseforeningen.se

franchisegivaren. I utbyte kan du förvänta dig att franchisegivaren ansvarar för frågor som sortimentsutveckling, marknadsföring, utbildning, nätverkande och information, administrativ hjälp och kanske också hjälp med beställningar och logistik om det behövs. Franchiseavtalens utformning varierar relativt mycket mellan olika företag, så se efter noga vad som ingår i just ditt avtal. – För att lyckas med sitt franchiseföretag gäller det att man tror på affärsidén till hundra procent innan man skriver under franchiseavtalet. I Sverige finns drygt 600 företag som expanderar genom franchisetagare, men många av dem är relativt små, säger Anders Svensson.

Exempel på företag som tillämpar franchiseföretagande: Mc Donalds Skandiamäklarna Pressbyrån 7 Eleven Specsavers Optik Gallerix Arken Zoo Make up store Kahls kaffe & tehandel Arkitektkopia Electrolux Home Hemglass JC O´Learys Itrim Sängjätten Resia Jetpak Svenska Turistföreningen Viktiga frågor att fundera över för blivande franchiseföretagare: • Är tiden och platsen rätt för det aktuella konceptet? • Är konceptet och bakomliggande affärsidé bärkraftigt? • Är avtalsvillkoren rimliga och rättvisa samt kan du uppfylla dina åtaganden? • Lämnar franchisegivaren tillräckligt med stöd och utbildning för franchisetagaren under såväl inledning som därefter? • Finns det förutsättningar för att bedriva verksamheten lönsamt?


Företagarna

Medlemsförmåner

Bestrid bluffakturorna

Genom ditt medlemskap skapar vi tillsammans ett företagande som är enklare, roligare och mer lönsamt. Vi erbjuder dig här ett antal unika medlemsförmåner som direkt gör ditt medlemskap lönsamt.

Hela 16 procent av småföretagarna i Sverige har drabbats av bluffakturor, enligt Företagarnas senaste Småföretagsbarometer. Nu får företagare chansen att diskutera bluffakturor när Företagarna lanserar facebooksidan Bestrid bluffakturorna.

Mälarenergi - Erbjuder alla medlemsföretag att handla el på samma sätt som tidigare endast varit möjligt för de som handlar el för miljontals kronor varje år genom Företagarnas ElPool. Trolltina - Erbjuder medlemmar i Företagarna 20% rabatt på städning. Actic/Nautilus - Du som är medlem i Företagarna har möjlighet att träna på ACTIC/Nautilus till ett specialpris. Bilradioservice - Erbjuder dels 10% rabatt på tillbehörssortimentet (batterier, laddare, headset etc) och dels ett års gratis abonnemang på tjänsten BRS Bas.

Läs mer på: www.foretagarna.se

ns e r a g a t e För

Försäkringsdepå Vi hjälper dig att hitta rätt försäkringar på under 1 minut www.forsakringar.foretagarna.se

Lokaldelen - Lokal söktjänst på Internet, i katalog och i mobilen. Företagsakuten - Arbetar i hela Örebro län med att ge råd och stöd till sunda företag som mer eller mindre oförskyllt råkar illa ut. Maze Media - Hjälper dig att synas där du har mest att vinna. Sysarb - Här får du full koll på alla lagar som berör ditt företag! Oscar PT - Låt mig bli ditt naturliga val för personlig träning i Örebro!

Frukostmöte 8:e april Missa inte, frukostmötet 8:e april på Hotell Clarion. Möt företag och företagare och nätverka tillsammans. 07.15 börjar mingel, frukost och senare program och håller på till 09.00. Anmälan sker på www.frukostmotet.se Som vanligt är Julia Rosqvist Konferencier.

TNG - Bemannings- och rekryteringsbolaget TNG erbjuder dig som medlem i företagarna 15 % rabatt på er första rekrytering eller 15 % i tre månader på er första inhyrning. Open Insoft - Erbjuder Företagarnas medlemmar gratis premium webbhotell under ett års tid. Bilexpo i Örebro - Ger dig som är medlem i Företagarna rabatt på ditt bilköp. Avtalet gäller både nya Hyundai och Mitsubishi inkl tillbehör, reservdelar, reparationer och service. Dessutom medlemsrabatt på tillbehör, reservdelar, reparationer och service av ALLA MÄRKEN på vår Mekonomen verkstad.

Ännu fler förmåner hittar du på: www.foretagarna.se/Regioner/Orebro/Erbjudanden5/

Richard Lööw Regionchef

Jonas Forsman Ordförande

Företagarna c/o Svenskt Näringsliv, Köpmang. 23-25, 702 23 Örebro. richard.loow@foretagarna.se

Axier Technologies AB Gullvivevägen 10, 719 30 Vintrosa Mobil 073-506 33 00 jonas.forsman@openit.se

Kaisa Edenvik Bitr. Regionchef

Tarja Rantanen Medlemsfrågor

Företagarna c/o Svenskt Näringsliv, Köpmang. 23-25, 702 23 Örebro. Mobil 0707132284 kaisa.edenvik@foretagarna.se

Företagarna, Regeringsgatan 52, 106 67 Stockholm Telefon: 019-16 64 15 tarja.rantanen@foretagarna.se

”Gör företagandet lättare”


cmyk

Travellista Svalbard

New York

Gotland

Mellan isbjörnar och svenska köttbullar Vintern biter sig kvar och man längtar bort. Den äventyrslystne kanske drar sig mot Svalbard eller hänger med till New York för att lyssna på Svenska Kammarorkestern och vill man lapa sol så finns den åtkomlig på andra sidan jordklotet.

New York Följ med Svenska Kammarorkestern till New York och se Rigoletto på Metropolitan. Den 22 till 26 april kan just detta bli verklighet via K-resor i Örebro om du har 26 900 kronor att spendera. Transfer sker från Örebro till Arlanda och sedan vidare med SAS mot New York. Vistelsen inleds med en sightseeing runt Manhattan för att avslutas med en välkomstdrink och 54 Marknad

middag på Park Central New York. Sedan inleds ett digert program som bland annat innefattar en guidning av Svenska Kammarorkesterns konstnärliga ledare Gregor Zubicky, en guidad tur i FN-huset, Rigoletto på Metropolitan och ett uppträdande med världssopranen Nina Stemme, Svenska Kammarorkestern och dirigent Thomas Dausgaard. Resan avrundas med ett besök på Steinway Hall.

Svalbard Isbjörnar och is. Kanske några forskare och en gruva. Det är väl ungefär allmänbildningen om Svalbard. Nu finns chansen att upptäcka betydligt mer av denna mytomspunna ö i Arktis. Boka hytt på expeditionsfartyget Ocean

Nova till ett pris på 69 900 kronor för en enkelhytt. Står du ut elva dagar i en trippelhytt sjunker priset till blygsamma 39 900 kronor per person. Avresa 6 juni från Longyearbyen på Svalbard dit flygresa inte ingår i priset. Flyg från Arlanda till Svalbard går via Oslo och räkna med cirka 3 500 för tur och retur. Under resan med Ocean Nova besöks bland annat forskarbyn Ny Ålesund, Leifdefjorden, Monacoglaciären, Alkefjellet och eventuellt Vitön där ingenjör Andrée återfanns. Tillåter vädret finns det goda chanser att se både isbjörn, grisslor och valross.

Gotland Att ta sig till Gotland kan man göra på två sätt – via flyg eller båt. I sommar

kommer Jönköpingsbolaget Flyglinjen att trafikera ön från den 30 juni till 11 augusti. En vecka på Clarion Hotell Visby i tvåbäddsrum standard kostar 9 320, men då ingår frukost, och lägg till ytterligare 1800 kronor för flygbiljett. Att besöka Gotland är som att komma till en helt annan del av världen och stundtals får man verkligen nypa sig själv i armen för att påminna om att detta faktiskt tillhör Sverige. Visby står faktiskt på UNESCO:s världsarvslista med sin helt unika historiska bebyggelse. Eller varför inte besöka raukfältet på Fårö? Den som söker bad och avkoppling tar sig med fördel till Tofta strand. Här finns både en fantastisk badstrand och en ny utomhuspool. Forts. 56 »


Nu 249.900 kr Förmånsvärde netto 1.804 kr/mån*

2,95% RÄNTA Rörlig ränta. Gäller lagerbilar.

Snål dieselmotor. Högsta säkerhet – 5 stjärnor i Euro NCAP krocktest

2,95% RÄNTA Rörlig ränta. Gäller lagerbilar.

Nu 169.900 kr

Stark och snål bensinmotor på 105 hk.

Nu 134.900 kr

2,95% RÄNTA Rörlig ränta. Gäller lagerbilar.

Stark och snål bensinmotor på 90 hk med turbo. Högsta säkerhet – 5 stjärnor i Euro NCAP krocktest


Travellista

» Borneo

Borneo Egentligen vill man ju bara en sak när vintern envist biter sig kvar, och det är att få sol. Massor av sol. Då finns det egentligen bara en sak att göra och det är att söka sig till andra sidan av jordklotet. Varför inte Malaysia? På Kota Kinabalu hittar du lyxiga Rasa Ria Resort som bland annat har tre kilometer egen strand. Hotellet består av två delar, Garden Wing och Ocean Wing, båda omgivna av regnskog och gränsar till ett stort naturreservat. Det är hit du söker dig om du letar efter paradiset. Ett enkelrum Deluxe mot trädgården som inkluderar amerikansk frukost kostar för fem nätter kostar 18 768 kronor. Här kan du ladda batterierna efter en tung vinter hyfsat ostört och hotellet ligger precis intill stranden. Räkna dock med en rested på strax under 25 timmar.

Mallorca

Mallorca

Ibland är egentligen det enkla och invanda det man vill ha. Mallis... svenska köttbullar och kaffe. Anslag med ”Vi prata svenska” och ”Bästa drinkar” lockar utanför barer och restuaruanger. Här råder minsta motståndets lag och allt är precis som hemma – fast borta. Sol och bad är faktiskt bara fyra timmars flygresa bort och i slutet på april går det att hitta en veckas boende och flyg för mycket överkomliga 4 300 kronor. Här finns också en hel del utflyktsmål som gigantiska droppstensgrottor, mysiga bergsbyar som Alcudiá och Sollér eller varför inte besöka klostret i Valldemossa? Eller ta en tur till den gamla romerska staden Pollenca. Ön bjuder även på en magnifik naturupplevelse med sina pinje-, och fikonträd, apelsinlundar och fantastiska blommor.

Shanghai

Shanghai

56 Marknad

Här möts verkligen öst och väst. Shanghai är Kinas absolut största stad, exakt hur många som bor här råder det delade meningar om. Sedan 2005 har staden ökat med hela 600 000 invånare per år och beräknas nu hysa cirka 25,6 miljoner. Det här är en av världens tio största städer och här finns allt – verkligen allt. För shopping rekommenderas Nanjing Road som består av ett par kilometer med butiker och här finns en blandning av internationella butiker och varumärken som Nokia, Nike och H&M. Eller varför inte besöka det 468 meter höga tv-tornet The Oriental Pearl Tower? En tur längs promenadstråket vid Huangpufloden rekommenderas också. En vecka i Shanghai med boende på hotellet Fraser Residence Shanghai och flyg med Qatar Airways kostar 14 600 kronor.


S T A D S N Ä T

P R E S E N T E R A R

Vi erbjuder: • All typ av städning • Hemstäd allt inom RUT • 50% direkt på fakturan • Bygg- och kontorsstäd • Fönsterputs • Golvvård

Perfekt för företagare! Sweeplet HB PÅ DIN SIDA

Ring 0736-26 26 76

e-post: info@sweeplet.se

Uthyrning yrning • Försäljning Uth Projektledning Örebro-Motala–Jönköping 019-10 31 12 • www www.eventswed.se .eventswed.se


CYAN MAGENTA GUL SVART

Allt fler väljer att driva företag efter 65

Text Annika Wihlborg

I takt med att medellivslängden ökar och vi blir allt friskare på ålderns höst så ökar antalet nyföretagare som passerat 65-årsstrecket. Antalet nyföretagare över 65 är fler än någonsin. Intresset för att starta eget efter pensionen fortsätter att växa, inte minst eftersom dagens pensionärer är friska, har en gedigen arbetslivserfarenhet i ryggen och i allmänhet också relativt goda ekonomiska förutsättningar. Första halvåret 2012 registrerade sig nästan dubbelt så många över 65 år som enskilda näringsidkare som under samma period förra året. Det visar en sammanställning från Visma. Trenden att allt fler i mogen ålder väljer att bli företagare i en eller annan form har varit tydlig i flera år. I dag är 65-plussarnas andel av nyföretagarna dubbelt så stor som för tio år sedan, enligt statistik från SCB. Många av dagens 65åringar sitter inne med en gedigen kompetens, ett brett nätverk och har ofta en tredjedel av livet framför sig, vilket är en bra utgångspunkt för att starta ett framgångsrikt företag. Det talar för att trenden med seniora företagare kommer att växa de kommande fem åren.

Ekonomisk grundtrygghet ger frihet – Som seniorföretagare har du pension och därmed en ekonomisk grundtrygghet som yngre företagare bara kan drömma om. Du kan avgöra själv hur mycket du vill jobba med ditt företag, men också med vad och hur länge, säger Rolf Dahlberg, vd på Visma Spcs. Trenden att allt fler i mogen ålder väljer att bli företagare i en eller annan form har märkts under flera år. Undersökningen från Visma visar dessutom

58 Marknad

att fyra av tio mellan femtio och sextio kan tänka sig att starta eget när de gått i pension. 60 procent av dessa har dessutom redan en affärsidé. – Den som väljer att arbeta vidare efter 65 upplever det ofta som lustfyllt och relativt fritt eftersom man har en viss grundtrygghet i form av sin pension. Det ger ett handlingsutrymme som i sin tur gör det möjligt att vara lite mer selektiv när man väljer sina arbetsuppgifter och ansvarsområden. Man kan helt enkelt ägna sig åt det man tycker är kul, säger Rolf Dahlberg.

Lägre arbetsgivaravgifter motiverar seniorföretagare En orsak bakom det ökande antalet seniorföretagare kan vara det faktum att arbetsgivaravgiften sänks till knappt en tredjedel jämfört med ordinarie nivå från den dag man fyller 65. Dessutom är jobbskatteavdraget större för personer över 65 år, vilket kan motivera den som fyllt 65 att fortsätta jobba ytterligare ett par år efter ordinarie pensionsdatum. Lars Fredell rekommenderar att man väljer bolagsform med omsorg. Valet avgörs bland annat av det tidsperspektiv du har på företagandet, om verksamheten ska gå i arv eller om du enbart ska bedriva verksamhet i företaget under din livstid. – Om du funderar på att jobba i ett par år till efter 65 är det läge att göra en jämförelse över hur stor din totala inkomst blir om du väljer att exempelvis gå ner på halvtid eller om du istället jobbar heltid fram till 67. Varje arbetat år ökar på din pensionsersättning, beslutet om du ska fortsätta jobba eller inte kan bli lättare att ta om du ser exakt vilken skillnad det gör i plånboken, säger Rolf Dahlberg.


Din lokala redovisningsbyrå i Örebro

FinansInformation Redovisningsbyrå AB Tel: 019-611 50 50 www.finansinformation.com Adress: Folkungagatan 5A, 703 42 Örebro

För 18:e året i rad arrangeras

Chateau Grand Cru

– En mässa med vin, ost, choklad, delikatess & avec Nu Convenpå t Arena!um

Conventum Arena 22-23 mars conventum.se/cgc Fredag kl. 13.00-20.00 | Lördag kl. 11.00-20.00 | Biljetter: Örebrokompaniet 019-212121 / www.ticnet.se


Bokmalen

Amy Winehouse

Död i skugga

Jag är den som skall komma

Z tattoo

Mick O’Shea Norstedts

Anne Holt Piratförlaget

Johanna Nilsson Forum

#12 ZZ Production

Mick O’Shea är till vardags nöjesjournalist och har i arbetet med denna bok om Amy Winehouse använt sig av sin journalistiska kompetens. Han har gjort ett gediget researcharbete genom att leta fram det mesta som skrivits om henne. O’Shea har ägnat en större del av boken till att skildra Amys destruktiva kärleksrelationer och då främst den till pojkvännen Blake, som drog med sig henne i sitt drogberoende. Boken handlar också om hur hon redan i unga år var rebellisk. Naturligtvis får hennes musikaliska arbete och framgångar stor plats i biografin. Det jag allra helst ville få ut av den här boken är en förståelse för varför hon egentligen dog. Jag erkänner, om än lite motvilligt, att när jag läser biografier vill jag åt de snaskiga detaljerna, hemligheterna. I Amy Winehouses fall var det vida känt att hon levde ett destruktivt liv men det är ändå oklart varför hon dog just när hon gjorde det. Jag får inget tillfredsställande svar på min undran heller i denna bok. O’Shea gör sina försök att komma nära Amy, men lyckas inte riktigt. Boken blir mer en redogörelse av hennes liv och död. Kanske lyckades Amys far, Mitch Winehouse, bättre med den personliga approachen i sin bok Min dotter Amy, som också kom ut nyligen.

Åttaårige Sander Mohr dör samma dag som Oslos centrum exploderar och en massa ungdomar mister livet på Utøya. Oslopolisen har förstås annat att göra än att utreda ett dödsfall som antagligen är en olycka när ”allt det här andra” tar upp deras tid. Den nyutexaminerade polisen Henrik Holme blir i alla fall utsänd till Sanders hem, där pojkens föräldrar bedyrar att han fallit från en stege och landat olyckligt. Eftersom polisassistent Holme är för ny för att ha med massmorden att göra kan han sätta sig in i det olyckliga dödsfallet hos den välbärgade familjen Mohr. Och snart misstänker han att pojkens död inte är en följd av en olycka. Till sin hjälp har han kriminalpsykologen Inger Johanne Vik, som också känner familjen Mohr och har förekommit tidigare i Anne Holts böcker. Mot sig har Holme liksom alla andra fiktiva poliser sin chef. Enda skillnaden här är att chefen är kvinnlig, vilket inte borde kännas nytt, men det gör det. Holme är med all sin osäkerhet och många fobier en karaktär som är lätt att tycka om, liksom också Vik är. Holt har följt Tjechovs princip att om ett vapen dyker upp på scenen i första akten ska det också användas. Lite oväntat är det en leksaksbrandbil som dyker upp (kanske som en blinkning till Sjöwall Wahlöös Brandbilen som försvann) och som används på ett sätt som kan uppröra den inbitna Holt-läsaren.

Bernice har fått missfall, något som hon tar oerhört hårt. När hon, kort efter att ha förlorat den flicka som skulle ha blivit hennes tredje barn, träffas av blixten faller hon in i en psykos. Hon är övertygad om att hon är Messias och syster till Jesus. Hon är ”den som skall komma”. Om man tror att man är Messias läggs man in på psyket, vilket också Bernice får erfara. Väl där försöker hon frälsa sina medpatienter. Vårdaren Sami är den ende som lyssnar på henne och han blir hennes lärjunge. Men egentligen verkar han helst vilja ligga med henne. Sami hjälper Bernice att sprida hennes budskap genom att lägga ut en video på Youtube. När han sedan hjälper henne att rymma från sjukhuset hamnar Bernice på gatan och går ner sig rejält. Johanna Nilsson har skickligt (tror jag) skildrat det inre av en kvinna djupt inne i en psykos, vilket är ett intressant perspektiv. Tyvärr tycker jag den här boken är sådär. Trots att boken är skriven i jag-form och Bernice är berättaren hamnar mina sympatier aldrig helt hos henne – kanske för att hon är så avskärmad från omgivningen. Hennes tankar och känslor känns flyktiga och inte så konkreta som jag önskar. Jag vill kalla den här boken en ”fin” bok eftersom den är ganska tunn och innehåller ett välformulerat och poetiskt språk. Men den är också oerhört ful med blod, smuts och död.

Tidningen Z tattoo är döpt efter sin grundare och chefredaktör, Zsa Zsa Mattson. Hon är själv tatuerare och ville när hon startade magasinet för två år sedan skapa ett magasin med kvalitet som tar tatueringskonsten på allvar. Och hon verkar ha lyckats med den föresatsen. Bilderna på tatueringar är många och tatueringarna snygga. Textmängden är i förhållande till det stora antalet sidor liten, vilket bara är positivt eftersom det inte är världens bästa svenska som kommit ur skribenternas pennor (kan ha något med att redaktionen finns i Danmark att göra). Julia Frej, som var programledare för Ink Master Sverige, pryder detta nummers omslag och intervju med och bilder på henne finns i tidningen. Tatueringstävlingen Ink Master Sveriges vinnare Jacob Pedersen intervjuas också och i tidningen finns flera bilder på tatueringar han gjort. Innehållet i tidningen i övrigt fokuserar till stor del på tattoo conventions, tatueringsmässor, där texterna – som i stort sett är referat över vad som fanns på plats känns extra överflödiga, i alla fall om man inte är insatt (vilket jag inte är). Men man har dessbättre många bilder därifrån. Och visst blir jag lite sugen på att tatuera mig när jag bläddrar i den här tidningen.

Text Catharina Bergman

60 Marknad


I BusinessMatch finns det plats även för ditt företag!

Sjödins Stenhuggeri AB

BYGGSTATIK AB

Gejhammar Management AB

Ring 019-27 48 55 så skall vi berätta lite mer om BusinessMatch, eller gå in på www.bmatch.se och se vad som händer i nätverket - välkommen!

HEDÉN & JUNGANDER AB, JÄRNTORGSGATAN 3, 703 61 ÖREBRO, TEL 019-27 48 55


CYAN MAGENTA GUL SVART

Foto Ulf Hjelting

Foto richardstrom.com

Foto Ulf Hjelting

Hur är läget?

Text Camilla Johansson

Jenny Holmberg, kommunikationsstrateg på Svenska Kyrkan i Örebro Hur går det? – Det rullar på för fullt. Vi har haft många bra möten med människor, bland annat på Fest & Bröllopsmässan nyligen. Vi har börjat med nattöppen kyrka en fredagskväll i månaden, har bloggande präster, påsken är på gång och vi har en stor satsning på konfirmander i maj. Vad satsar ni på? – Konfirmandfesten den 25 maj, med band, mingel och information till konfirmander. Vi satsar också på att stärka vår närvaro, att möta örebroarna och överraska dem med vad Svenska Kyrkan har att erbjuda. Vi vill vara något mer än det man normalt förväntar sig, och informera om att vi till exempel har meditation hos oss. Vi vill vara med i olika sammanhang. Vi har också ett kyrkoval i höst; Örebro blir ett stort pastorat från och med den 1 januari 2014 och vi söker en kyrkoherde. Vi är också med på Fotbollsforum på Conventum i mars. Vad kan man förvänta sig? – Jag tror att ganska många kan bli överraskade. Vi finns med i sammanhang där man traditionellt kanske inte förväntar sig att möta oss, som på Fest & Bröllop, Promotionbåten, Open Art och mycket annat. Vi är också roligare än många kanske tror, det finns rätt mycket humor i Svenska Kyrkan.

62 Marknad

Johan Tinglöw, krögare på restaurangen Ågatan 3 som värnar om de lokalproducerade och säsongsbetonade råvarorna.

Lena Atterling som den 1 februari gick vidare från City Örebro till att bli centrumledare för Vågen Gallerian och Krämaren.

Hur går det? – Det rullar på bra, måste jag säga. Lunchserveringen har sett en sakta med konsekvent ökning, och jag tror att fler och fler har upptäckt att vi erbjuder en lite mer exklusiv lunchservering. Under sportlovsveckan var det en liten nedgång, men då blir det å andra sidan tid att ta fram nya rätter, och det är ju alltid kul. Vi har stärkt vårt ideal vad gäller att använda lokalproducerade och säsongsbetonade råvaror, den senaste efterrätten vi tog fram var baserad på morot.

Hur går det? – Det går bra! Jag har ju jobbat där i en månad nu, och hade när jag bytte jobb varit på City Örebro i tre år. Jag ville utvecklas vidare och kände att det var rätt steg att ta när tjänsten som centrumledare blev ledig. Det känns som att jag kommit in i jobbet väldigt snabbt, och det är verkligen jätteroligt. Det är naturligtvis en personlig utmaning, men det är ju det man vill ha.

Vad satsar ni på framåt? – Vi hoppas på att ytterligare utveckla detta med lokala råvaror. Nu har vi fem-sex lokala producenter som vi arbetar med. Vi har sagt här att det kan finnas en positiv aspekt av det här med hästköttsskandalen, och det skulle i så fall vara att folk mer får upp ögonen för vad de äter och inte bara tittar på priset. Vi kommer även att göra en del ombyggnader och restaurationer av restaurangen under sommaren när vi har stängt. Vad kan vi förvänta oss? – En totalupplevelse. Det är fortfarande det stora målet att man ska komma hit och uppleva någon smak som man aldrig upplevt förut när man äter. Förr gick folk på teater eller bio för upplevelsen, och så åt man på restaurang innan eller efteråt. Nu är det själva restaurangbesöket som är upplevelsen. Sedan tycker jag personligen att man som krögare ska ha en utbildande funktion och visa besökarna på vad bra mat är. Men i grund och botten handlar det fortfarande om förbannat god mat.

Vad satsar ni på framåt? – Krämaren fyller 50 år i år, och vi satsar naturligtvis på att fira det hela året, men början nu i vår. I slutet av september blir det ett större festevenemang där vi kommer att vända oss både mot kunder och personal. Vi vill gärna komma i kontakt med människor som har både gamla bilder från Krämaren eller historier att berätta. Utöver detta så kommer snart påsken och sedan är det Modeveckan i April. På Vågen Gallerian kommer vi återkommande att ha en rad mindre aktiviteter som vi kommer att presentera allt eftersom. På skärtorsdagen är det ansiktsmålning på Vågen mellan klockan 12 och klockan 15, och under samma tid är det påskäggsjakt på Krämaren. Vad kan vi förvänta oss? – Jag vill se en bredare samverkan mellan de olika aktörerna i city, som till exempel City Örebro och Örebrokompaniet tillsammans med de olika näringsidkarna. Kommer det inte besökare in till stan så kommer de inte till husen heller. Vi jobbar också med en ny reklambyrå, så det kommer man att märka i vår dekor och vår utåtriktade information.


Välkomna till Marknadsmål 15 mars Plats: Elite Stora Hotellet kl. 12.00–13.30 Christina Suvander från Ernst & Young berättar om Entrepreneur of the Year.

BERGSLAGENS BYGG Vi är ett företag med kunskap inom nybyggnation, om- och tillbyggnation, köksmontage, fönsterbyte, takomläggning och all form av inredning. Vi kan även erbjuda helhetslösningar dvs. helentreprenad då vi har bra samarbete med underleverantörer inom el, vvs, golv, måleri och mark. Inget jobb är för litet.

Kök Fönster Golvläggning Det mesta inom bygg! Kontakta oss för kostnadsfri offert eller platsbesök.

Tel. 0722-50 07 97 www.bergslagensbygg.se

OBS! Rotavdrag direkt på fakturan!

Årsmöte för Marknadsföreningen i Örebro distrikt hålls i direkt anslutning efter marknadsmålet. Kl. 13.30–14.30. Var med och utveckla Marknadsföreningen i Örebro Distrikt! Läs mer om oss och anmäl er till våra aktiviteter via vår hemsida www.miod.org

Hos oss är samtliga personbilar miljöfordon www.miod.org | info@miod.org

Örebro Läns Taxi AB Södra Station, 702 24 Örebro Taxibokning: 019-12 43 00 • Web: www.taxiorebro.se

Karolinska skolan

Berggrens Maskin

Ståltrappor för offentlig miljö Steg av trä/sten/plåt Offertförfrågan skickas till: anders@bistamekan.se Tel. 019-21 70 70 www.bistamekan.se

Proffs på tak och plåtslageri! Takringen ingår i Team icopal.

Krangatan 9 • Tel. 019-27 15 40 • www.akermansplat.se • www.takringen.se


CYAN MAGENTA GUL SVART

POSTTIDNING AVSÄNDARE: HKM, Näbbtorgsgatan 2, 702 23 ÖREBRO

MEP & SEP PROUDLY PRESENT

STORTORGET • ÖREBRO ONSDAG 3 JULI BILJETTER: Ticnet.se Tel: 077-170 70 70 samt Ticnet-ombud. VIP-paket, turnédatum och mera på TOTOOFFICIAL.COM

www.mepmusic.com

Profile for HKM Publishing AB

Marknad 3-13  

Marknad Orebro nr 3-2013

Marknad 3-13  

Marknad Orebro nr 3-2013

Advertisement