Page 1

nummer 7-2010

Människor

Artister

Mat Juli, nr 7-2010 Handelsstaden Örebro distribueras i Örebro, Karlskoga, Degerfors, Lekeberg, Kumla, Hallsberg, Askersund, Laxå, Nora, Lindesberg, Frövi, Fellingsbro och Arboga i en upplaga om 100.362 exemplar.


 INNEHÅLL 4 Slottsfesten

LEDARE

12 Businessmatch 15 Evenemangsguide 22 Insider 24 Mat 26 Kumla & Hallsberg 28 Nora & Lindesberg 29 Arboga & Södra Närke 30 Karlskoga & Degerfors

Slottsfest! Slottsfesten är ett fyradagars-evenemang på den övre delen av Stortorget, dvs torgdelen närmast Nikolaikyrkan. Evenemanget pågår mellan onsdagen den 4e augusti till och med lördagen den 7e augusti. Området har plats för ca. 1600 gäster och 700 matplatser under tak. Under kvällstid kommer artister och trubadurer uppträda på området och besökare kan till musiken njuta av mat från sju olika lokala restauranger och naturligtvis dricka gott till. På dagen är det fri entré med diverse roliga happenings. Bland annat stannar Mix Megapol till med sin sommarturné vilket livar upp hela Slottfestsområdet. Mellan onsdagen och fredagen

REDAKTION Handelsstaden Örebro HKM Publishing AB Näbbtorgsgatan 2 Box 385 701 47 Örebro VD/Säljchef/Redaktör Stefan Hallenius 070-483 59 47 stefan.hallenius@hkm.se

4

12

15

28

Skribenter och fotografer Richard Ström Peter Christensen Anders Bromsjö Vesna Kitanovic Camilla Johansson Ulf Hjelting Paul Dahlgren Redaktionell produktion HKM Publishing AB 019 – 10 84 04 material@hkm.se Annonskonsulenter Dennis Karlsson 0709-10 84 60 dk@hkm.se Regina Kjellström 0706-86 21 53 rk@hkm.se Stefan Kihlgård 0733-39 66 90 sk@hkm.se

Distribution Handelsstaden Örebro distribueras i Örebro, Karlskoga, Degerfors, Lekeberg, Kumla, Hallsberg, Askersund, Laxå, Nora, Lindesberg, Frövi, Fellingsbro och Arboga i en upplaga om 100.362 exemplar.

kommer turnén stanna och bjuda örebropubliken på underhållning samt sända live från området. Förutom radioturnén kommer andra roliga påhitt att pågå dagtid. Kockdueller och annat skoj är bara några exempel på aktiviteter på dagsschemat. Kvällstid kommer Slottsfesten att bjuda på live-akter, komiker, trubadurer och dj´s. Redan bokade live-akter som publiken kommer att kunna ta del utav är Jan Johansen, Motherlode, Tullamore Brothers, Winchester Widowmakers och Alissa Isakovic. Namnen på komikerna kommer att presenteras inom kort. Förutom dessa namn kommer det även att dagligen bjudas på en trubadur och två dj’s. På lördagen kommer till exempel Weeping Willows Magnus Carlson att göra ett dj-set ihop med Göran ”Gördis” Henriksson. Kolla www.slottsfesten.se för mer info.

Trevlig festival! Stefan Hallenius

Aurora Ny ägare – nytt namn – nytt koncept Kläder, mode, smycken, accessoarer, hår och skönhet i centrala Örebro

Omslagsfoto Richard Ström Tryckeri Mittmedia Print Gävle Papper 52 gr Periodicitet 12 ggr per år Upplaga 100.362 ex HKM Publishing AB producerar även tidningarna: Nollnitton, Marknad Örebro, Campus, Sommarguiden.

Välkommen Engelbrektsgatan 24 070-051 81 56 Aurora-orebro.com

www.wesc.com

Nygatan 26, Örebro, 019-10 34 55


FLYG FÖR 790 KR MED NEXTJET TILL KÖPENHAMN I AUGUSTI. Från 790 kr per person inkl. skatter och avgifter. Boka dina flygbiljetter på www.nextjet.se eller ring oss på telefonnummer 0771-90 00 90.

Fyll i dina namn på

namnsdagstårtan.se Få en läcker

smörgåsbakelse för bara 1 kr! kr

Drottninggatan 42 • Tel. 019-13 80 20 • www.smorgasbutiken.se


 SLOTTSFESTEN

Text: Ulf Hjelting

Artister Thomas Oredsson Thomas Oredsson älskar Örebro, det säger han själv. Inte konstigt kanske, efter sju och ett halvt otroliga år som chef för Länsteatern i stan. Vad alla kanske inte vet är att Thomas dessutom är en av Sveriges mest erfarna och framgångsrika stand up-komiker, ja, han är faktiskt den som utbildat de flesta andra stjärnorna på dagens svenska komikerhimmel. Sedan starten 1988 har det blivit över 1200 gig, och nu kommer han äntligen tillbaka till Örebro för att uppträda för oss. Det kan ju inte bli annat än riktigt bra!

Hasse Brontén Hasse Brontén jobbade som polis när han bestämde sig för att byta karriär till komiker. Han hoppade av jobbet på Säpo och år 2005 korades Hasse till “Årets Nykomling” vid Svenska Stand Up Galan, samma år kom han även på tredje plats i Worlds Funniest Cop Competition i Florida. Han är en av Sveriges mest bokade ståuppkomiker. Ibland dyker han upp i TV-rutan, i program som Parlamentet, Stockholm Live, Raw, Comedy Fight Club, Extra Extra och Sing-a-long.

Tobbe Ström Tobbe Ström är Örebros senaste och mest talangfulla stand up-tillskott. Han är relativt ny på scenen men har tidigare uppträtt på Nerv-Ös uppe på Kåren, och värmt upp inför Özz Nujen på Satin. Nu kommer han att fungera som uppvärmare och konferencier under stand up-kvällen på Slottsfesten i Örebro.

Jan Johansen Det är inte många svenskar som spöar Jan Johansen i kategorin schlager-framgångar; han kom ju som ni säkert kommer ihåg trea i Eurovision Song Contest 1995 med sången ”Se på mig”. Men Jan Johansen har gjort mer än så, och har definitivt inte legat på latsidan. Han har hunnit släppa nio – och i september blir det tio – skivor, sjungit Cornelis, varit med i både Diggiloo och Så ska det låta, och sjungit duetter med både Jill Johnson och Pernilla Wahlgren och skrivit ett norskt melodifestivalbidrag (”Looking for love”). Nya singeln ”Till dig”, från kommande skivan ”En ny bild av mig” är skriven ihop med demonproducenterna Robert Wåtz och Cribe Pencheff och markerar en nystart i Jan Johansens karriär. Vi ser fram emot en spännande spelning på Slottsfesten.

beskriver till exempel en Tullamore-konsert såhär: ”Ja, jag har ännu en gång varit på en hejdlöst underhållande konsert med det irländskt rykande bandet Tullamore Brothers. (..) Tullamore-bröderna kan få gammal som ung att dansa.” och det skriver vi verkligen under på. Det är lite av en tradition att de spelar på Slottsfesten och vi är gladare än någonsin att i år få välkomna dem tillbaka. Sláinte!

Alissa Isakovic Musikern från Örebro med den fantastiskt raspiga rösten har under sina år som oetablerad artist varit förband åt bland annat Laakso och Maia Hirasawa, varit med på ett ex antal samlingsplattor och även spelat på självaste Hultsfredsfestivalen! Med ett Alternativt, smutsigt men framförallt Poppigt fjärilar-i-magen sound levererar Alissa på Scen, på radio, i tidningar och har även spelat live i SVT’s “Eftersnack”. “När man börjar lyssna på Alissa Isakovic så är det svårt att sluta. Det finns ett gripande vemod i hennes röst som det är svårt att få nog av.”/ Nerikes Allehanda

Motherlode Motherlode har hållit hårdrocksfanan högt genom tre olika decennium - de bildades 1982, spelade in skivan "The Sanctuary" och gjorde europaturné i slutet av 80talet, släppte "The Sanctuary" igen 1995 med lite bonusspår, och nu är de tillbaka med nya albumet "Tomorrow Never Comes", som fått fina recensioner i Sverige och utomlands. Motherlode kom tvåa när Nerikes Allehanda genomförde en omröstning om vilket som var Närkes bästa band genom tiderna, och nu tänker de visa varför de borde ha kommit etta. Förbered er på melodisk hårdrock av klassiskt slag, ja helt enkelt ett jäkla drag!

Winchester Widowmakers

Tullamore Brothers

Med representanter från några av Örebros största musikexporter i bandet är det inte svårt att motivera Slottsfestens lördagsavslutning. Winchester Widowmakers är lättillgängliga och publikfriande. Och på samma gång svårbegripliga och allvarliga. Kort sagt, musiken passar alla. Örebros stoltheter inom alt-countrygenren är numera inte bara en lokal angelägenhet, utan det svängiga och själfulla sexmannabandet blir mer och mer en bekantskap för resten av Europa och det där stora landet på andra sidan Atlanten - med färska plattan ”Betrayed” i bakfickan kan ni räkna med en klockren mix av såväl nykomponerade hits som patinaskimrande klassiker.

Tullamore Brothers, döpt efter en whiskey med ungefär samma namn, bildades redan 1988. Och sedan dess har de varit ett av Sveriges absolut bästa band i genren irländsk folkmusik. Håkan Pettersson på Nerikes Allehanda

Dessutom gör Magnus Carlson från Weeping Willows ett dj-set under lördagkvällen.


T E P P Ö A R EXT -RINGEN O R E ND l 10–18

U

k , 7 / 4 2 g Lörda /7, kl 10–21 7 2 g a d s Ti

Vi lyfter trend & mode till nya höjder i Örebro!

Din professionella maskinuthyrare

Uthyrning av evenemangstält, lagerhallar, toaletter, staket, golvsystem, scener, sittplatser, dekor m.m. Transporter och lagring Catering för små och stora Event Arrangörer för Slottsfesten Örebro och Köpings Stadsfest etc.

www.traffpunkt.com | vxl 019-760 92 40

Gallerian i city – vid Våghustorget. Må-Fr 10-19 | Lö 10-16 | Sö 12-16

019-103112 www.taltkrogarna.se


 SLOTTSFESTEN

Krogar Johnny Johansson Kök Den tidgare Nobelkocken och nuvarande krögaren på Trilobiten i Hällabrottet kommer till Slottsfesten med kanske inte den allra vanligaste festområdesmaten, men utan här får man ta sig tid att sitta ner och äta, men utan tvekan är det värt det. Bruschetta med Skagenröra och auberginesallad, Varm renstek med kall enbärskryddad västerbottenostsås, grönsaker och klyftpotatis, Kallrökt rådjursstek pepparrotskryddad tomat och potatissallad med svampkräm. Grillad rostbiff med aioli och klyftpotatis. Reservation lämnas för ändringar när den stora festen kommer närmare.

Smörgåsbutiken Förmodligen det enda restaurangtält där man kommer att hitta smörgåstårtor, men då är det heller inte vilka smörgåstårtor som helst. Smörgåsbutiken är kända i Örebro för att göra dessa godbitar som ingen annan, och man överger inte något som varit ett vinnande koncept ända sedan 1965. Här finns även mjukglass för den som känner sig sgen på ytterligare lite mer.

Pacos Med lite extra krydda kommer Pacos att även i år vara med på Slottsfesten. Restauragnen som gör sina egna kryddblandningar erbjuder under de fyra dagarna följande: Pacos Grillburgare. Till denna serveras sallad, tomat, ost, rödlök, salsa och BBQ-sås. Som extra tilltugg ingår fullkornsbröd, pommes frites och coleslaw. Tacotallriken Nacos Supreme där man kan välja både vanlig köttfärs och vegetarisk färs, tillsammans med cheddarost, salsa,gräddfil och sallad. Tacosallad som består av en friterad vetetortilla Pacos Ribs fylld med isbergssallas, gurka, tomat, rödlök, majs, oliver och kycklig. Till detta får man salsa, gräddfill och två vitlöksbröd. Pacos Ribs and Wings; grillade ribs och kycklingvingar med klyftpotatis coleslow & grönsaker .

Saigon Blir man sugen på mat med ursprung i Vietnam är det

till Saigons restaurangtält man ska bege sig. Här serveras som följer: Box Vårrullar Box Kyckling Cashew Kycklingspett med jordnötssås Friterade räkor med sötsur sås Tre små rätter, i vilka ingår biff med Thaibasilika, friterade räkor och kycklingspett.

Stallyktan Den fina lilla puben vid Svartån kommer naturligtvis vara med på Slottsfesten. I deras restaurangtält kan man smaka på ett varierande utbud: Calamares, pommes frittes och Tzatziki Fish&Ships Babybackribs, strimlad potatis och coleslaw Fläskfliégrillspett med tzatziki. Man kommer också att ha två typer av smörrebröd, ett med rostbiff och ett med räkor.

Lilla Örebro Förrätt räkskagen smaksatt med brännvinsost & dijon serveras med bröd,sallad & toppad med sikrom Varmrätt helstekt oxfile med lillas pepparsås & potatis/paprika/ tomat gratäng. färsk pasta med hummersås, räkor,kräftor,spenat,tomat & basilikaolja Efterrätt Vaniljpanna cotta med konjak flamberade grönpeppar jordgubbar

Godagens Godagens väster såg dagens ljus september 2008. Ambitionen är att skapa en kvarterskrog där alla kan samlas kring mat och dryck. Kvalitet och service är ledord i vår verksamhet. Detta är Örebros pärla utanför City centrum. Jakburgare Hjälmargös Övriga rätter tillkommer


Nära dig – hela sommaren!

Vi bygger om Kungsgatan I början av augusti startar ombyggnaden av Kungsgatan som en del i arbetet med att göra Örebros stadskärna mer attraktiv. Kungsgatan, från Rudbecksgatan till Stortorget, ska vara klar i slutet på november och sträckan från Stortorget till Engelbrektsgatan byggs om under 2011. Gatan får bland annat generöst tilltagna trottoarer med bättre plats för cykelparkering, butiksentréer och uteserveringar och tydligare koppling till Köpmangatan.

E20

ALLTID ÖPPET!

Västhaga

Drottninggatan

Butiker och andra verksamheter är öppna som vanligt. Ursäkta röran under byggtiden!

207

Södermalmsplan

E20

Marieberg Galleria

Vi ses på McDonald’s® Örebro! www.orebro.se/stadsliv

Drottninggatan: Mån – tors kl. 07 – 23, fre kl. 07 – 03, lör kl. 08 – 03, sön kl. 08 – 23 Marieberg Galleria: Mån – fre 10 – 20, lör kl. 10 – 18, sön kl. 11 – 18 Södermalmsplan: Kl. 07 – 24 alla dagar Västhaga: ALLTID ÖPPET

Här är det full fart – både ute och inne! Den nya vattenleken för dom yngsta har blivit en stor succé. Bläckfisken med tre nedfarter i poolen och kul lekredskap på land har lockat massor av barn. Uterutschen Family Slide, som hade premiär förra året, lockar lite äldre barn och vuxna. Och inomhus är det fullt i Upplevelsebadet. Åtminstone när solen går i moln. Full fart alltså, välkommen du också.

Juli, alla dagar 09.00-19.00. Augusti, mån-fre 09.00-21.00, lör-sön 09.00-19.00.

207


1 4

1

5

4

10

Väg

3.5

mf ör r ä

ddn ing , et

c

9

 SLOTTSFESTEN

10

3:286

10

7

10

2

10

Teckenförklaring karta

11

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

2

WT

Tält 10x30x3 m Tält 10x20x3 m Topptält 5x5, krögartält Toalettområde Scen 10x5 m Staket runt området, kvällstid ned till scenen Bar servering Sophantering Entreèr kvällstid Bord o bänkar, ståbord för ca 1200 pers

1

10

Wärdshuset Tril

4

Yxhultsvägen 11 Hällabrottet, 692 72 Kumla www.trilobitenevent.se Tele: 019-57 24 25


K

3 8

5A

5

8

6

SLOTTSFESTEN 

7 9 10

4

10 5

9

4

Toaletterna nr 4 vid scenen endast kv채llstid

Stortorget


10 SLOTTSFESTEN

Tider Onsdag

Fredag

Lilla tältet 18.00 – 24.00 Dj-set med Max & Wille

Lilla tältet 18.00 – 24.00 Dj-set med Max & Wille

Stora tältet 18.00 – 19.00 Dj-set med Gustaf Molin 19.00 – 20.30 Trubadur Mikael Collin 20.30 – 22.30 Dj-set med Gustaf Molin 22.30 – 24.00 Trubadur Mikael Collin

Stora tältet 18.00 – 19.00 Dj-set med Elena Lövholm 19.00 – 20.30 Trubadur Mikael Collin 20.30 – 22.30 Dj-set med Elena Lövholm 22.30 – 24.00 Trubadur Mikael Collin

Stora scenen 21.00 – 22.00 Tullamore Brothers 22.00 – 23.00 Motherlode

Stora scenen 21.00 – 22.00 Warm-up 22.00 – 23.00 Thomas Oredsson

Torsdag

Lördag

Lilla tältet 18.00 – 24.00 Dj Marcus Lindner

Lilla tältet 18.00 – 24.00 Dj-set med Magnus Carlsson & Gördis

Stora tältet 18.00 – 19.00 Dj-set med Roger Q 19.00 – 20.30 Trubadur Tre Små Grisar 20.30 – 22.30 Dj-set med Roger Q 22.30 – 24.00 Trubadur Tre Små Grisar

Stora tältet 18.00 – 19.00 Dj-set med Roger Q 19.00 – 20.30 Trubadur Tre Små Grisar 20.30 – 22.30 Dj-set med Roger Q 22.30 – 24.00 Trubadur Tre Små Grisar

Stora scenen 21.00 – 22.00 Alissa Isakovic 22.00 – 23.00 Jan Johansen

Stora scenen 22.00 – 23.00 Winchester Widowmakers Alla tider är cirkatider.

Schema finns på www.slottsfesten.se Biljetter säljes på Najz Prajz och Örebrokompaniet För mer information ring gärna Jonas Källgren - 070 712 76 27 eller Martin Rosén - 070 526 18 62.

PROFILPRODUKTER I ÖREBRO TILL FÖRETAG OCH FÖRENINGAR Egen produktion garanterar snabba leveranser

direkt Kontakta oss för ett kundbesök: Tel. 019-14 60 24 • 0706-85 39 05


RESTAURANG CATERING TAKE-AWAY Västra Vintergatan 9, Rosta Centrum, Örebro

Boka bord 019-765 27 29

OďŹƒciell ĂślleverantĂśr till Slottsfesten 2009

WWW.GODAGENS.SE

 5 & 1 •1

"$0TPMMPUJPO  NM

" 3 &/ 5 ( 9 / & * 3  &30

LS "QPUFL

6/% H LM   -ÂľSEB LM

%JBEFN )BMTCBOE

LS

LSTU

   H B 5JTE

)BOETLBS 5FHFSB1SP $MBT0IMTPO

(MJUUFS

)ÂŁDLTBY #MBDL%FDLFS

,SÂŁN EFMBLSÂŁNÄ‚ 7JIBSTIPQQJOHGÂľSBMMBTNBLFS

LS $MBT0IMTPO

#ZYPS

LS -JOEHSFOT

#MVT

LS -JOEHSFOT

•QQFUEBHBSJWFDLBO .¤O'SF]-ÂľSEBH]4ÂľOEBH *$"4VQFSNBSLFUIBSÂľQQFUBMMBEBHBS

WYMĂžXXXLSBNBSFOTF


12

Text: Camilla Johansson Foto: richardstrom.com

Åter golfdags i Lanna Återigen kommer Lanna Golfbana och Lodge att stå i centrum för golf-Sveriges uppmärksamhet. Under de tre dagarna 18-20 augusti kommer mycket att hända när cirka 300 företagare och 18 golfproffs äntrar golfbanan med siktet inställt på att ha riktigt trevligt.

Som förra året kommer den väl utrustade och lyxiga Lanna Lodge, dess spa och restaurang finnas där att avnjutas av Businessmatch Opens deltagera, men i första, och andra, hand är det naturligtvis golfen som gäller. Golfturneringens två första dagar kommer att vara vigda åt företagsgolf, då det är utslag klockan 8.00 och klockan 13.00. Att man i år har satt fasta tider är för att underlättar för de deltagande företagen att planera sitt spelande, vet man när banan är öppen behöver man inte avsätta en hel dag för att spela en stund. För de som hellre gör något annat än att spela golf under dessa dagar finns Lanna Lodge spa till förfogande.

Amatörer och proffs tillsammans På fredagen är det dags för Pro Am, där tre amatörer och en professionell golfspelare spelar tillsammans. 18 av de bättre manliga spelarna i Sverige är inbjudna och kommer att under fredagsförmiddagen gå tillsammans med tre glada amatörer var. Detta föregås av en frukost tillsammans, där vilka amatörer som ska gå med vilka proffs lottas fram. Speciellt för detta spel är att de poäng som spelas ihop under Pro Am kommer att tillgodoräknas respektive proffsspelare under eftermiddagens spel. Kanske lite ovant för de vana spelarna är att just ha tre andra spelare med sig vid samma hål, som kanske kommer att vilja ha en lättare konversation gående under spelet, när det nog är vanligast med en sammanbiten

koncentration när det är dags att slå till bollen. – Ja, det gäller ju att de är trevliga, och vi har faktiskt lekt med tanken att det ska kunna räknas spelarna till godo i tävlingen har de har uppfört sig under Pro Am, säger Jenny Johansson vid Lanna Lodge. En förändring jämfört med förra året är att eftermiddagens tävling inte ingår i den svenska touren, istället har man skapat en egen tävling, där den totala prissumman är på 150 000 kronor, med 110 000 kronor till fredagens segrare, 25 000 kronor till tvåan och 15 000 till den som går in på tredje plats. Precis som förra året kommer medlemsföretag ur nätverket BusinessMatch att finnas på plats för att presentera sina produkter och tjänster, och exempel på närvarande företag är Outdoor Experience, som även till vardags är baserade i Lekeberg, Wonderville, Aspholmens Wellness och Arver Lastbilar, för att bara nämna några. På onsdagen den 18 kommer man även att helt konstnadfritt lyssna till kanske en av Sveriges mest kända företagsledare, Jens Spendrup, nybliven ordförande i Företagarna. Precis som föra året avslutas med en middag för deltagarna, och i år går denna i italienska smaker. Under själva middagen underhåller Kalle Selander, och efteråt blir det möjlighet till dans när de tidigare Dansbandskampen-deltagarna CC&Lee står på scenen. Till dansen är äen boende i Lanna med omnejd välkomna.


Partners till Businessmatch www.lannalodge.se

www.workzone.se

www.xpecta.se

LekebergsBostäder AB

www.zallsblommor.se www.npp-reklam.se

www.lebo.se

(ELAäNšJESPARKENänäINTERNET äTVä OCHäTELEFONIänäIäENäENDAäläBER ä KABELä.JUTäAVäETTäšPPETäNĂ˜TäMED FRIäKONKURRENSäOCHäBRAäPRISER ä +OLLAäINäALLAäDINAäNYAäMšJLIGHETER PäSTADSNATSE

HQDOO HU )\UDnUPHG WLJDUHIRUP LN Y D J Q n P J|UD, LQQHEXULW QQVNYDUDWW À W H FN \ P YLGLWW P HQ PEHUV|NHU WH S H V   Q H HWHW YDOHWG RUWVlWWDDUE I WW D U | I H G I|UWURHQ 6YHULJH I|UHWWElWWUH

)RWR8OULND9HQGHOER

DU O G Q D K     9DOHW HQ RPIUDPWLLDGQVUHJHULQJKDU


med lustfylld sommarshopping

ETT TAK. TUSEN UPPLEVELSER. Måndag–fredag 10–20, lördag 10–18, söndag 11–18. OBS! Midsommarafton 10–15, (stängt midsommardagen). 2 600 gratisparkeringar. www.marieberggalleria.se


E V E N T

Sport Teater Film

Boden – BK Forward Div 2, herrar 2/8, 19.00 Karlslund – Örebro SK U 7/8, 14.00 Eskilstuna City – Karlslund 8/8, 16.00 Örebro SK U – Värmbol

Musik Övrigt

14/8, 15.00 Karlslund – FC Gute 15/8, 17.00 Värmdö – Örebro SK U 21/8, 13.00 Örebro SK U – FoC Farsta 21/8, 15.00 Akropolis – Karlslund 27/8, 19.00 Enskede – Örebro SK U 27/8, 19.00 Karlslund – Smedsby AIS Div 2, herrar Karlskoga 1/8, 17.00 Karlstad BK – KB Karlskoga 7/8, 14.00 KB Karlskoga – Kinna 14/8, 15.00 Götene – KB Karlskoga 21/8, 14.00 KB Karlskoga – Skärhamn 28/8, 14.00 Utsikten – KB Karlskoga

Handelsstaden Örebro håller dig underrättad om vad som sker. Vi berättar om vilka aktiviteter som är på gång och vad du absolut inte får missa. Eventguiden täcker in alla områden: sport, film, musik och övrigt. Här finns det mesta för de flesta. Vare sig du föredrar fart och fläkt eller stillsamma stunder med eftertanke.

Div 2, damer 4/8, 19.00 Glanshammar - Eskilstuna 5/8, 19.30 Skattkärr – Kumla 7/8, 16.00 KIF Örebro U - Västanfors 8/8, 16.00 Skoghall - Glanshammar 15/8, 15.00 Kumla – Västanfors

Sport Fotboll Allsvenskan, herrar 2/8, 19.00 Åtvidaberg – Örebro SK 7/8, 16.00 Örebro SK – Malmö

16/8, 19.00 Mjällby – Örebro SK

29/8, 17.00 KIF Örebro – Jitex BK

18/8, 19.00 Trollhättan – Degerfors

23/8, 19.00 Örebro SK – AIK

Superettan 1/8, 18.00 Degerfors – Falkenberg

21/8, 19.00 Degerfors – Norrköping

28/8, 16.00 Örebro SK – Helsingborg Allsvenskan, damer 16/8, 19.00 KIF Örebro – LdB FC Malmö

7/8, 16.00 Ängelholm – Degerfors 14/8, 16.00 Degerfors – GIF Sundsvall

29/8, 18.00 Assyriska – Degerfors Div 1, herrar 10/8, 19.00 BK Forward – Arameiska/Syr

14/8, 14.00 Umeå FC – BK Forward 18/8, 19.00 BK Forward – Syrianska Kerb 22/8, 16.00 BK Forward – Sirius 29/8, 15.00

15/8, 17.00 Glanshammar – KIF Örebro U 21/8, 16.00 KIF Örebro U - Triangeln 22/8, 15.00 Västanfors - Glanshammar 22/8, 15.00 Ämtervik – Kumla


21/8, 15.00 Adolfsberg – Bosna 92

30/8, 19.00 Kumla - Glanshammar

22/8, 17.00 Örebro Syrianska - Ölme

Div 3, herrar 1/8, 17.00 Örebro Syrianska – Franke 3/8, 19.00 Rynninge – Adolfsberg 4/8, 19.00 IFK Eskilstuna – IFK Örebro 4/8, 19.00 Bosna 92 – Örebro Syrianska 7/8, 14.00 IFK Örebro - Ludvika 7/8, 15.00 Adolfsberg – FBK Karlstad 8/8, 17.00 Örebro Syrianska –Rynninge 14/8, 14.00 Rynninge – IFK Eskilstuna 14/8, 15.00 Ludvika – Örebro Syranska 14/8, 15.00 Franke – Adolfsberg 14/8, 15.00 Ölme – IFK Örebro 21/8, 14.00 IFK Örebro – FBK Karlstad 21/8, 15.00 Ludvika - Rynninge

27/8, 19.00 IFK Eskilstuna – Adolfsberg 28/8, 14.00 Rynninge - Sifhälla 28/8, 15.00 Franke – IFK Örebro 28/8, 15.00 FBK Karlstad – Örebro Syrianska Div 4, herrar 1/8, 17.00 Latorp – Kumla

8/8, 17.00 Arboga Södra - Kolsva 10/8, 19.00 Ervalla – Lekeberg 13/8, 19.00 Latorp – Ervalla 13/8, 19.00 Västerår BK 30 – Arboga Södra 13/8, 19.00 Hidingsta - Glanshammar 13/8, 19.00 Laxå – Vretstorp 13/8, 19.00 Lekeberg – Öfvre Adolfsberg

3/8, 19.00 Lekeberg – Sköllersta

13/8, 19.00 Kumla – Sköllersta

3/8, 19.00 Hidingsta – Ervalla

13/8, 19.00 Latorp – Ervalla

3/8, 19.00 Vretstorp – ÖSK Söder

16/8, 19.30 Öfvre Adolfsberg - Lekeberg

6/8, 19.00 ÖSK Söder - Kumla 6/8, 19.00 Öfvre Adolfsberg Hidingsta 6/8, 19.00 Vretstorp – Karlslund 6/8, 19.00 Glanshammar - Laxå

Musik

Film

Teater

6/8, 19.00 ÖSK Söder – Kumla

3/8, 19.00 Glanshammar – Karlslund

6/8, 19.00 Sköllersta – Latorp

Text: Camilla Johansson

Övrigt

28/8, 12.00 IK Tun – KIF Örebro U

Sport

16 EVENT

16/8, 19.30 Karlslund – ÖSK Söder 18/8, 19.00 Arboga Södra - Gideonsberg

20/8, 19.00 ÖSK Söder – Sköllersta 22/8, 15.00 Juventus – Arboga Södra 22/8, 16.00 Öfvre Adolfsberg – Latorp 22/8, 18.00 Karlslund – Laxå 26/8, 18.30 Laxå – ÖSK Söder

För fler evenemang se Örebrokompaniets hemsida www.visitorebro.se

31/8, 18.15 Vretstorp – Latorp 31/8, 18.15 Laxå – Hidingsta 31/8, 18.15 Glanshammar – Kumla 31/8, 19.00 ÖSK Söder – Ervalla 31/8, 19.30 Karlslund – Lekeberg

27/8, 18.30 Latorp – Glanshammar

Div 4, herrar Degerfors 4/8, 19.00 Karlstad BK U – Strömtorp

27/8, 18.30 Lekeberg - Vretstorp

10/8, 19.00 Strömtorp – Åtorp

27/8, 18.30 Hidingsta - Karlslund

14/8, 13.30 Strömtorp – Kil

27/8, 18.30 Sköllersta – Ervalla

21/8, 15.00 Strömtorp – Torsby

27/8, 19.00 Kumla – Öfvre Adolfsberg

25/8, 19.00 Råtorp – Strömtorp

28/8, 15.00 Arboga Södra – Bäckby 31/8, 18.15 Öfvre Adolfsberg – Sköllersta

31/8, 18.30 Strömtorp – Immetorp Ungdomsfotboll 6-8/8 Forwardcupen, Rosta Gärde

Motorsport 6-8/8 CC Dråpslaget – Nordens största ungdomstävling i motorcross. Örebro Motorstadion Speedway 10/8, 19.00 Indianerna – Valsarna 17/8, 19.00 Valsarna – Indianerna 24/8, 19.00 Rospiggarna – Indianerna 31/8, 19.00 Indianerna – Rospiggarna

Trav 4/8 Första start 15.00, Fornaboda Travbana 20/8 V65 E3 Final, ston, Örebro Travet 21/8 V75 Finaler – E3 Final Öppen klass, Örebro Travet

20/8, 18.45 Glanshammar – Lekeberg

Nappen Pappen

20/8, 18.45 Ervalla – Kumla

Man ser dem lite varstans, småttingar med sina små ”pluggar” i munnen, men en dag ska de vara borta. Ibland går det utan något större problem, bara ett eget beslut om att man nu är för stor för att ha napp, i andra fall är det en utdragen process med en rejäl separationsångest. Men vad händer om man faktiskt inte kan sluta? I pjäsen ”Nappen Pappen” som visas i Wadköping på Barntisdagen den 10 augusti möter publiken tre barn med sina älskade nappar, och två vuxna som aldrig kunnat skiljas från sina. Hur ska det gå?

20/8, 18.45 Vretstorp – Hidingsta

Öppettider Galleri Örsta Örsta 511 Tors-fre: 15-18 Lör: 10-14 Sön: 13-16

Örebro Konsthall Olaigatan Tis-ons: 12-18, tors: 12-20, fre: 12-17, lör-sön: 12-16

Galleri 19 Drottninggatan 19 Tis-tors: 14-18 Fre: 12-16 Lör-sön: 12-15

Wadköping: Tis-sön 11-16 Galleri KHVC Konstfrämjandet i Bergslagen Hantverkarboden Dockteaterhuset

Örebro Läns Museum tis-sön: 11-17 ons: 11-21 Galleri Nord lör-sön: 12-16 tis-fre: 11-16 Karlskoga Konsthall tis-fre: 11-16 Lör: 11-15, Sön: 12-16 Foto: Håkan Larsson


Film För Bio Roxy se www.bioroxyorebro.se För Filmstaden se www.sf.se

Musik 1/8, 14.00 Musik vid Herrgården: The nearness of You – Elina Hultman sjunger sånger av artister som haft betydelse för henne, Louise Hoffsten, Svante Thuresson, men även Elinas egen musik. Karlslunds Herrgård. 4/8 Tullamore Brothers, Motherload, Slottsfesten

11/8 – 15/8 Frizon festivalen 2010, Torp, Örebro 11/8 Dag Vag, Vinöns Värdshus. 14/8, 16.00 Konsert på Kvarntorpshögen med bluesartisten Sven Zetterberg. Bussar från Kumla Torg i anslutning till konserten. Biljetter köpes på Kumla Bibliotek, Ticnet eller på plats innan konserten börjar. 14/8 Toolbox, Säsongsavslutning på Vinöns Värdshus

Text: Camilla Johansson

Övrigt

Musik

Film

Teater

Sport

18 EVENT

19/8, 19.00 Allsångskväll med Kôlpôjkera, Kulturcentrum Berget, Degerfors 26/8, 19.00 Elastic Team, Nysund Gent Quartett. Slagverk och Sång. Kulturcentrum Berget, Degerfors

24/8, 20.00, Zekes 28/8, 21.00, Jannez 31/8, 20.00, Cavalkad

Övrigt Dans i Brunnsparken

Dans i Degerfors Folkets Park 4/8, Roger Lööfs

3/8, 14.00, Clownen Manne, äntligen här! Spelgården, Wadköping 7/8,11.30, Formge en 1800talsfigur, Örebro Läns museum 10/8, 14.00, Nappen Pappen, Spelgården, Wadköping

11/8, Elisabeth Lords 3/8, 20.00, Date 18/8, Rolands 7/8, 21.00, Donnez

15/8, 14.00 Musik vid Herrgården: Fransk Passion med Maria Johansson som bland annat sjunger Piaf. Karlslunds Herrgård

För fler evenemang se Örebrokompaniets hemsida www.visitorebro.se

15/8, 10.00, Barnens hantverksdag, Hembygdsparken, Askersund

21/8, Ji Coos 10/8, 20.00, Dansbandskalaset

21/8, Logdans, arr Byg degillet

17/8, 20.00, Zlips 21/8, 21.00, Wahlströms

Barnaktiviteter

15/8, Familjedag vid Munkhyttans Skolmuseum. Aktiviteter vid skolan, kolarkoja med mera.

Utställningar 6/6–22/8 Bilder av krigsfotografen James Nachtwey. Örebro Konsthall

Föreläsningar 17/8, 14.00 Storslam för Bernadotte. Författare och folklivsforskaren Ebbe Schön berättar om svenska kungar i sägen och sång, Örebro Länsmuseum 20/8, 19.00, Carl Jan Granqvist smakar på Carl Johan, Stadra Sommarscen, Norr om Nora

4/8 Nicola Sarcevic, frontman från Millencolin ensam på scen. Vinöns Värdshus 4/8,19.00 Talangen 2010, Brunnsparken 5/8 Jan Johanssen, Alissa Isakovic, Slottsfesten 5/8, 19.00 Dixie & Swing med Dixie Talks, Kulturcentrum Berget, Degerfors 7/8 Winchester Widowmakers, Slottsfesten 7/8 Double Inn – Irländsk musik, Vinöns Värdshus 8/8, 14.00 Musik vid Herrgården: Från Moonlight Serenade till Sailing, drömmar ur en tid som flytt. Karlslunds Herrgård 10/8, 18.00 En kväll i augusti. Nya och gamla visor, Bertil Boo scenen, Askersunds Hembygdspark

Foto: richardstrom.com

Bernadottefirande i dagarna två Den 21:a augusti är planerad sedan länge. Då är det 200 år sedan Jean Baptiste Bernadotte valdes till kung i Sverige, något de flesta vid det här laget har koll på. Jubileet inleds med en ceremoni som alla kan följa på storbildsskärm, därefter färdas kungafamiljen i en kortege genom stan. Utöver denna händelse står flera andra programpunkter på schemat. Örebroare och turister kan ta del av en konsert som pågår i fem timmar med välkända artister som Millencolin, Maria Johansson och Oscar Bly. Musiken börjar cirka klockan 17.30 och introduceras av ordföranden i kommunfullmäktige, Lars O Molin.Om festligheter är huvudtema lördagen den 21:a augusti, så blir tillställningen på söndagen betydligt lugnare. Då hålls en vanlig gudstjänst som är öppen för allmänheten, men med en ”liten” skillnad. Den leds av Ärkebiskop Anders Wejryd och biskop Hans-Erik Nordin.


CONVENTUM NÖJE PRESENTERAR

5`HT€QSPNOL[LY 7LYZVUSPNZ[PS

Biljetter: 019-21 21 21 www.orebrokompaniet.se

CONVENTUM | Olof Palmes Torg 1 | 702 22 Örebro Tel: 019-766 45 00 email: info@conventum.se

7LOOPDQ8QLWHG

BILJETTER: 019-21 21 21 WWW.CONVENTUM.SE 2€WTHUNH[HUkYLIYV‹ 

Nyhet! Sveriges mest värdefulla klistermärke. 199 kr/mån. (Larm ingår)

Läs mer på lfbergslagen.se/larm eller ring 021-19 01 00


Text: Camilla Johansson

Övrigt

Musik

Film

Teater

Sport

20 EVENT

27-28/8 Fransk/Svenska gastronomidagarna, Stortorget, Örebro

28/8, 12-16 Loppmarknad, Kulturcentrum Berget, Degerfors.

söndag 09.30-16.00. Tivoli, fre 17-24, lör 10-01, sön 10-20. Disco, fre 20-24, lör 20-01

27-29/8 Örebro Släktforskardagarna 2010, Conventum

28/8 Motorhistorisk dag, veteranfordon. Hallsberg

27/8 Antikrundan, Brunnsparken. Inspelning 12-18

28-29/8 Noramarken. Marknaden öppen lördag 08-18,

30/8, 18.00 Stadsvandring ”Från det försvunna trädet till Barfothens Alm” Samling vid Karl XIV Johan statyn på järntorget, Örebro

Carl Jan smakar på Carl Johan Att 200 års jubileet av Jean Baptiste Bernadottes tillträdande som svensk kronprins uppmärksammas i år är det nog få som missat. På Stadra Sommarscen kommer Carl Jan Granqvist den 20 augusti att ge sitt bidrag till den långa raden av evenemang, vilket också blir startskottet på den Berandotte-dagar som kommer att gå av stapeln i Örebro. Carl Jan Granqvist kommer att berätta om måltider, dryck och vanor hos den förste av ätten Bernadotte på svensk mark. Under kvällen kommer överraskningsartister att framträda. Enligt uppgift kan Frankrikes ambassadör komma att närvara.

28/8, 12.00, Christopher O’Reagan, historiker och författare välkänd från TV, föreläser på Örebro Stadsbibliotek 31/8, 18.30, ”Vad hittar vi i svampskogen?” Kumla Bibliotek

Övrigt 30/7–8/8 Bridgefestival, Conventum 1/8 Hembygdsdag vid hembygdsgården i Finnerödja, hantverk, musik, servering och utställningar med mera. 4-7/8 Slottsfesten, Örebro

5/8, 18.00 Sommar i Laxå – Artister, allsång och lekar på Centrumtorget i Laxå 8/8, 10.00 Tivedsdagen i Dammtorp. Traditionsbunden hembygdsdag med hantverk från bygdens historia. 11/8, 19.00 Simsalabim – en nordisk trollerifestival, Stadra Sommarscen 14-15/8 Augustisnurren Hundsport, Frövi brukshundsklubb 16/8 Invigning av Arenahallen. After Shave & Anders Eriksson gästar invigningen. Arenahallen, Lindesberg

20/8, 18.00 Sommar i Laxå – Artister, allsång och lekar på Centrumtorget i Laxå 21/8 Bernadottedagen. Karl XVI Gustav gästar med familj. Stjernsunds slott, Askersund 21/8 – 22/8, Bernadottedagarna, folkfest, Örebro 22/8 – 5/9, 10.00–18.00 Jogga jorden runt, Karlslundsskogen 25/8, 10.00, Höstmarknad med anor från Gustav Wasas tid, Askersund 26/8 Sommarsaluten, sommaren firas av och affärerna är öppna extra länge. Oscarsparken, Lindesberg

Nikola Sarcevic på Vinöns Värdshus Aktuell med soloplattan ”Nikola och Fattiglapparna”, hans första skiva på svenska men hans tredje soloplatta, står Millecolins frontman Nikola Sarcevic på scenen på Vinöns Värdshus den 4 augusti, dock utan ”Fattiglapparna”. Att det plötsligt blev en skiva på svenska förklarar Nikola med att han har en lång lista med saker han vill göra, och högt upp på den listan stod att göra en svensk skiva. Nikola har skrivit samtliga elva låtar själv, något han beskriver som både inspirerande och utmanande att göra på svenska. Ankomsten till Vinön föregås av en turné som omfattar både Peace and Love i Borlänge, Konstnärsgården i Ala på Gotland, Kontiki Bar i Göteborg och Parkfesten i Nora. Efter Vinön bär det iväg till Prästgården i Kungshamn.


WORLD OF COLORS dif fer en ts ha de so fp en cil s

82 different shades of nailpolish

w

91

1

o 51 ad h diff s ro erent s hades of mic

ps s for li e d a h ts ifferen 168 d

To book a makeup course, find more information and locate your local store: phone +46 771-MAKEUPSTORE or visit us at web www.makeupstore.se


22 INSIDER

Text: Camilla Johansson och Vesna Kitanovic

Franska delikatesser gästspelar i Örebro En vecka efter kungafamiljens besök i stan fortsätter firandet ytterligare en helg. Då arrangeras en stor matmässa. Samla familj och vänner och bege er till Stortorget för två dagar med god mat och dryck.

Sommarens Bernadottejubileum ger all anledning att uppmärksamma det franska köket. De Fransk/Svenska Gastronomidagarna i Örebro som pågår 27-28 augusti presenterar ett stort utbud med delikatesser från Sveriges vän-nation. I ett tält på 500 kvadratmeter mitt i city kommer det finnas möjlighet för örebroarna att bekanta sig med viner, ostar, choklad, bröd, charkuterivaror och honung från Frankrike. Ett trettiotal utställare, varav några är hitresta fransmän, visar sina finaste produkter. Bakom evenemanget står Barbro Carlsson från Din Mässpartner. - En av utställarna kommer från Pau som är Jean Baptiste Bernadottes hemstad, så det är lite extra kul. Han har med sig Agavehonung, den används mycket i professionell matlagning. Förutom det stora tältet kommer det att finnas

ytterligare två mindre tält, varav ett blir restaurang med varm mat och det andra tältet fungerar som V.I.P. I anslutning till mässan ska vi ha kanonfina seminarier. Ett med direktimporterade ostar från Frankrike och det kommer att hållas på Behrn Hotel. Sedan blir det ett Champagneseminarium också. De som även vill inviga barnen ifestligheterna kan göra det på pannkakskalaset som pågår parallellt med Gastronomidagarna. Med hjälp av elever från Virginska skolan och generösa sponsorer blir Örebros första pannkaksfest verklighet. - Kungsörnen står för pannkakorna och Arla för grädden. De kommer att serveras med en jättegod kanadensisk lönnsirap. Jag tycker att även barnen ska få ha roligt under de här dagarna, inte bara de vuxna, hälsar Barbro Carlsson Foto: richardstrom.com

Klart med kalender Sommaren är ett faktum, men medan hela landet tar semester blickar Richard Kennett och hans kollegor framåt, väldigt långt fram. Redan nu står det klart vilka konstnärer som är med och bidrar till årets rådhuskalender. Temat för 2010 är brett- utan några hinder, eftersom det är under rubriken ”Gränslöst” som målningarna blir till. - Ett inspirerande och utmanande tema som är själva definitionen av den kreativa processen, säger producenten Richard Kennett och fortsätter. Det är viktigt att ha ett tema ur flera perspektiv. Konstnärerna får utrymme att jobba helt fritt inom temat och publiken har möjlighet att bedöma hur konstnärerna har tolkat temat. Det ger en dynamik som förhöjer

julkalenderns attraktionskraft. För att allmänheten ska kunna ta del av konstverken behövs en hållbar finansiering. Förra året låg evenemanget i farozonen på grund av rådande lågkonjunktur. Örebro Kommun har därför gått in i år med mer pengar samtidigt som enskilda aktörer från näringslivet är med och sponsrar. - De företag och organisationer vi är i kontakt med är positiva och mer öppna för att satsa än 2009. Eftersom kommunen går in med en större summa, blir det också billigare för lucksponsorerna i år. En lucka kommer att kosta cirka 20 000 kronor, en sänkning med över 40 procent, avslutar Richard Kennett.


Fransk/Svenska Gastronomidagar 27-28 augusti 2010 i Ă–rebro Fran ansk/ sk/Sven ensk ska Gastronomidagar 27-28 augusti 2010 i Ă–rebro Partners

Etablerad 1928 CitroĂŤn-specialist sedan 1946

Nastagatan 18. Tel 019-20 73 03 www.jonssonbil.se KĂśping-Hultg. 2 (Infart frĂĽn Storg. 29) Tel. 019-16 64 30-33

019-103112 www.taltkrogarna.s

I augusti kommer Stortorget, hjärtat i Örebro att bli en sküdeplats fÜr mat och vin i ljuv fÜrening. Tillsammans med Sopexa, som marknadsfÜr franska delikatesser och drycker i Sverige kommer Din Mässpartner i Örebro att bjuda pü en jubileumsmässa med franska och svenska läckerheter och i tidens anda med en ekologisk touch. Torghandlarna kommer och att med sin flora av nyskÜrdat, bidra till en vacker inramning av torget. I ett samarbete med KungsÜrnen, Arla med flera bjuder vi pü Örebros stÜrsta Pannkakskalas.

FÜr information om utställningen i ett kristallbelyst mässtält med entrÊ à la Provence eller programmet fÜr Üvrigt sü är ni välkomna att ringa Barbro Carlson, Tel 019-611 77 20 Din Mässpartner i Örebro. www.dinmasspartner.nu

Â?ƤÂ?ƒ•–—Â?†’¤ƒ•ƒ¥”Â?¤‰‘–Â—Â–ĂšÂ˜Â‡Â”†‡–˜ƒÂ?Ž‹‰ƒǤ ¤˜¤”—–‡•‡”˜‡”‹Â?‰Â?Œ—–‡”†—ƒ˜ƒŽŽƒ˜¤”ƒ‰‘†ƒ„ƒÂ?˜‡”Â?Â?‹––‹•–ƒ†‡Â?‹‡Â?Ž—Â?Â?‹‰Â?Â‹ÂŽÂŒĂšÇ¤ ‹Šƒ”‡––•–‘”–—”˜ƒŽƒ˜Š‡Â?„ƒÂ?ƒ†‡–¤”–‘”ǥ„—ŽŽƒ”‘…Š•Â?¤Â?ƒÂ?‘”Ǥ‹‰‡”†‹‰ƒŽŽ–‹†‡––˜ƒ”Â?–„‡Â?ĂšÂ–ÂƒÂ?†‡Ǥ

ÂĄÂŽÂ?‘Â?Â?ƒ–‹ŽŽ‘••Ǩ „„‡—”–Â?‡†ˆƒÂ?‹ŽŒ‘…Š’‡”•‘Â?ƒŽǤ

Münd-fred 8-19, LÜrd 8-17 • Vasagatan 15 Örebro • Tel. 019-611 32 55 • www.vasakonditori.com

Om Behrn Hotell funnits 1810 hade fÜrmodligen Bernadottes bott där. Man vill väl bo kungligt. Välkommen du ocksü!

NATUREN Ă„R TRĂ–TT PĂ… TOMMA ORD.

w

s L w kam om ä s w m .r p a or ejm anj reb e er ro s. se /

Stortorget 12, 702 11 Örebro • Tel: 019-12 00 95 • Fax: 019-12 00 59 • info@behrnhotell.se • www.behrnhotell.se

RENAULT MEGANE SPORT TOURER 110 HK MILJÖDIESEL Dynamique inkl metallic. 30.000:- i rabatt när du kÜper den här miljÜbilen och vi für kÜpa din bil. 5 stjärnor i Vi Bilägares rostskyddstest 5 stjärnor i EuroNcap krocktest Ord pris ...........................212.700:MiljÜbilspremie ..................-20.000:Inbytesrabatt .....................-10.000:-

BRĂ„NSLEFĂ–RBRUKNING VID BLANDAD KĂ–RNING: 4,4 L/100 KM. CO2 UTSLĂ„PP: 114 G/KM. LASTUTRYMME 524 LITER.

Ă–rebro Tel 019-30 17 00 Askersund Tel 0583- 56 11 00 Hallsberg Tel 0582-76 26 00 Lindesberg Tel 0581-62 67 00

DITT PRIS....182.700:-


24 MAT

Text: Paul Dahlgren Foto: richardstrom.com

Naturens Hus – för en bra lunch i ”sjöstaden” Örebro Café Naturens Hus bjuder bra luncher i en av Örebros mest natursköna vattenmiljöer. Naturens Hus är hjärtat i den vackra vattenpark vilken återskapats ur Örebros gamla hamnområde vid Svartåns mynning till Hjälmaren. Den naturnära byggnaden, mestadels i glas, ritades av arkitekt Håkan Bjurström och invigdes år 2006. Gästerna får, för de flesta överras-

kande, upplevelsen av sjöstaden Örebro. Naturens Hus kan ta emot ett 80-tal gäster inomhus men sommartid dubblas antalet genom uteserveringen. Caféet är öppet året runt och vi har ätit lunch kalla vinterdagar med en fin utsikt kantad av snö och is, men det är sommartid gästerna är som frekventast. Dagligen är caféet öppet mellan kl 11.00-18.00 med serve-

ring av lunch kl 11.30-15.00. Till den natursköna miljön vid Naturens Hus söker sig såväl Örebroare, i olika grupperingar, som turister för att äta lunch eller ta en fika. Soliga dagar har vi funnit caféet mycket välfyllt av gäster från öppning till stängning. I menyn för lunchbuffen erbjuds tre olika rätter vilka är de samma under en

stor förtjusning ätit en mustig rödbetsoppa samt en kall vitlöksdoftande gazpachosoppa. Rekommenderas. Fisk och kötträtterna är rikligt tilltagna och kan exempelvis vara pasta med rökt lax eller rostbiff med sommrig potatissallad. Salladerna är matiga, ibland med kyckling. Naturens Hus är ett positivt och tilltalande alternativ för lunchgäster vilka vill äta en bra lunch i en naturskön vattenmiljö där en äkta upplevelse av sjöstaden Örebro exponeras.

vecka. En sopp-, en kött- eller fiskrätt samt en sallad. Priset för soppan är 79 kronor medan de två övriga rätterna kostar 89 kronor. Lunchbuffen innefattar en fräsch sallad, bröd, färskost samt smaksatt vatten och kaffe. Men visst borde vi och övriga lunchgäster kunna få en liten kaka till kaffet. Sopporna är välsmakande där vi med

RESTAURANG

Kortfakta RESTAURANG CATERING TAKE-AWAY Västra Vintergatan 9, Rosta Centrum, Örebro

Boka bord 019-765 27 29 WWW.GODAGENS.SE

Café Naturens Hus Öppet Måndag-Söndag 11.00-18.00 Lunch 11.30-15.00 Oset, Örebro 019-18 95 50 www.cafe.naturenshus.se

Öppet: mån-tis 11.00 – 24.00 ons-fre 11.00 – 01.00 lör 12.00 – 01.00 sön 13.00 – 24.00 Drottninggatan 14 • Tel 019-12 54 51 • www.rst-hellas.se


MAT 25

Text: Paul Dahlgren Foto: richardstrom.com

Hälls – anrikt konditori med klassisk Terrass En tradition för Hälls Konditori är att ha en sommarservering i Henry Allards Park med utsikt ut över Svartån och Slottet. Denna klassiska terrass är utan motstycke Örebros vackraste och mest idylliska servering. Hälls Konditori med 100-åriga anor har sedan starten 1910 sitt bageri och konditori i Centralpalatsets mäktiga byggnad på Olaigatan. Under senare år har ytterligare ett Konditori tillförts vid Stallbacken. Detta konditori är det största av de två med ett 80-tal platser inomhus och en ute-

servering för nära 100 gäster. För vår del uppskattar vi mest Hälls Terrass. Terrassens servering är belägen i Henry Allard Park, mot Kanslibron, under ett antal äldre träd vars fylliga krona och vida grenar skänker en behaglig svalkande skugga. I ett litet rum i änden på en av Örebros äldsta och mest intressantaste byggnader, Arbetshuset, byggt under 1700-talet, gör vi vår beställning. Vi finner att Terrassen har ett bra och smakfullt utbud av Hälls bullar, wiener-

Bröstförstoring 34.000:I behandlingen ingår naturligtvis full narkos, övernattning, resekostnad (max 2.000 kr), återbesök och implantat. Bröstkirurgi . Fettsugning . Buk . Ansikte . Restylane Botox . Laserbehandling mot håravfall . m.m Samtliga läkare är specialister i plastikkirurgi

Rosenlundsgatan 29 A . 118 63 Stockholm Tel: 08-33 33 55 . www.proformaclinic.se

bröd, bitar, kakor, bakelser och smörgåsar. Kaffet är gott och manar till påtår. Serveringspersonalen består av sommarlediga studerande, mestadels kunniga, men ibland tar orutinens följder ner helhetsintrycket av besöket. Gästerna är i varierande ålder, med en ungdomlig majoritet. En del gäster dricker snabbt upp sitt kaffe medan andra njuter under längre tid. Några har med sig en bok de läser. Alltjämt slinker de studerande vid ”Karro” från skolan och till Hälls Terrass för en fika under terminstid.

Svartåns vatten ger svalka och dess strömmande ljud är rofyllt. Slottet fasad är mäktig. Örebro är en väldigt vacker stad. Hälls paradisliknande Terrass väl värd att besöka.

Kortfakta Hälls Konditori Olaigatan 17 A, Örebro Stallbacken, Örebro 019-611 08 98 www.hallskonditori.se


26 KUMLA & HALLSBERG SommarcafÊ vid Boo kyrka Under augusti arrangerar hembygdsfÜreningen i Boo sommarcafÊ. CafÊt kommer att vara Üppet fram till och med den 22 augusti alla dagar mellan 12.00 till 18.00. Passa pü att ta en titt pü Boo kyrka i samband med kaffedrickandet. Kyrkan uppfÜrdes 1733 av Hugo Johan Hamilton som dü var ägare till Boo Fideikommiss. Träkyrkan är i det närmaste helt orÜrd sedan den byggdes, fÜrutom att man i bÜrjan av 1800-talet ändrade färg pü den frün rÜd till vit. Ta även en extra titt pü dopfunten som är av kalksten och är daterad till tidig Medeltid. Ursprunget är dock okänt och innan den blev dopfunt fungerade den som prydnad i Boo Slottspark.

Sven pü hÜg Han är en av Sveriges mest meriterade bluesartister. Den 14.e augusti stür Sven Zetterberg and the Rockarounds pü KvarntorpshÜgen och spelar blues. 58 ür har han hunnit bli och närmare Chicagoblues än Sven Zetterberg gür det inte att komma i Sverige, även om han stundtals üterfaller i sitt älskade soulträsk. Själv vill Sven beskriva musiken han spelar som �Blue eyed soul. Black music sung and played by a white man�. FÜdd i Skärblacka och uppväxt i Ställdalen. FÜrsta bluesbandet, Telge Blues, bildades redan 1975, men det var fÜrst med Chicago Express han etablerade sig som svensk

Text: Ulf Hjelting

Strühattar i Hallsberg I slutet av 1800-talet och i bÜrjan av 1900-talet var flätade hattar av halm hÜgsta mode. I Hallsberg fanns Elise Sahlqvists hattfabrik och exporten gick bland annat till Paris.

Elise Sahlqvist var syster till Hilda BergÜÜ som i sin tur var gift med järnhandlare Adolf BergÜÜ. Adolf och Hilda var fÜräldrar till Karin BergÜÜ som gifte sig med din inte helt okände konstnären Carl Larsson. Elise Sahlqvist var alltsü Karin Larssons moster. Under sommaren visas en utställning pü BergÜÜska huset som berättar historien om Elise Sahlqvist och hennes hattfabrik. Hattfabriken fanns i fastigheten bredvid BergÜÜska huset. Elise fÜddes i Örebro 1843 och startade tillverkningen av strühattar ür 1873. Hon drev tillverkningen fram till sin dÜd 1904. Hattfabriken testamenterade hon till systersonen Per BergÜÜ som Üvertog verksamheten. Omräknat till dagens penningvärde var hattillverkningen en relativt lÜnsam affär och exempelvis inkomstüret 1911 omsatte man cirka 16 miljoner (i dagens penningvärde). Exporten gick bland annat till Paris där damerna gärna klädde sig med hattar frün Hallsberg i Sverige. Som mest sysselsatte fabriken 30 anställda. Under 1920-talet blev det betydligt kärvare tider fÜr hattfabriken och 1926 är sista angivna ür fÜr tillverkning. Tillverkningen lades ned. Under sommarens utställning pü BergÜÜska huset kommer tekniken fÜr att gÜra strühattar att visas tillsammans med fotografier frün Elise Sahlqvists hattfabrik. Mode frün fÜrrfÜrra sekelskiftet, dü alla välklädda damer bar strühatt, kommer det ocksü att finnas exempel pü.

bluesartist av rang. Mellan üren 1981 och 1996 släppte bandet fyra plattor. Efter üren med Chicago Express har Sven Zetterberg varit verksam som soloartist och släppt sex stycken plattor i eget namn. Under senare delen av 00-talet har han samarbetat mycket frekvent med bluesgitarrgiganten Anders LewÊn. 1989 tilldelades han Cornelis Vreeswijk-stipendiet. Konserten lÜrdagen den 14:e augusti med Sven Zetterberg and the Rockarounds pü KvarntorpshÜgen bÜrjar redan klockan 16.00. Senare samma kväll uppträder han pü StrÜmsholm Jazzens Museum. Sü om nügon missar honom pü KvarntorpshÜgen finns det chans att se bandet spela igen samma kväll‌Den 27:e augusti spelar Sven Zetterberg pü Woodys i Karlskoga. FÜrband pü KvarntorpshÜgen är bandet Just Started Rollin´ som bÜrjar spela redan 14.30.

.JTTBJOUFTPNNBSFOT GPMLGFTUJDJUZ ,ĂšQGFTUJWBMQBTTFUPDI GĂŒGZSBEBHBSTFOUSĂ?GĂšS LSPOPS TFSWJDFBWHJGU

"6(645*

0SEQSJTLSPOTUPST LSGSFMĂšS

#JMKFUUFSTĂŠMKTQĂŒ/BK[1SBK[PDI½SFCSPLPNQBOJFU


Din biljett till the MET

2010

9 oktober 23 oktober 13 november 11 december

19.00 18.00 19.00 18.30

Wagner: Rhenguldet Mussorgskij: Boris Godunov Donizetti: Don Pasquale Verdi: Don Carlos

2011

Säsongen 2010-2011

8 januari 26 februari 19 mars 9 april 23 april 30 april 14 maj

19.00 19.00 18.00 19.00 19.00 19.00 18.00

Puccini: Flickan från vilda västern Gluck: Ifigenia på Tauris Donizetti: Lucia di Lammermoor Rossini: Greve Ory Strauss: Capriccio Verdi: Trubaduren Wagner: Valkyrian

www.kumla.fh.se 019-58 25 30

Öppet: Alla dagar 11-24 | Järntorgsgatan 6, Örebro (vid Slottet) Tel. 019-611 66 30 | www.videobiljarden.se

Solarium • Köp/Hyrfilm • Biljard • Arkadspel • Internetcafé Vi har alla nyheter på Köp DVD/Blu-ray och beställer hem din favorit utan fraktkostnad.

Biljardkort 10h för 250:-

SNABBA CASH RELEASE: 2010-07-21

1 000-tals Köpfilmer DVD från 33:Blu-ray från

79:-

10 000-tals Hyrfilmer 3 nyheter i 3 dagar

99:(se hemsidan för lista på film)

Vi är ombud för

Prova våra nya supersolarier! Stan’s modernaste, största & snabbaste.

Skaffa solkort och sola upp till 20% längre.


28 NORA & LINDESBERG Motorfik i Frövi Prästryggens camping i Frövi är inte bara känt för sin, numera nedlagda, Rock – och Bluesfestival. Här arrangeras även motorfik under sommaren och den 17:e augusti är det dags igen. Under tre timmar med start klockan 18.00 kommer det att finnas divers motordrivna fordon på Prästryggens camping. Priser utlovas till deltagande fordon och förtäring kommer att finnas. Kaffe, läsk, köttbullsmackor, glass, godis, chips med mera… Arrangör är Ung Effekt.

Text: Ulf Hjelting

Inget man blir rik på Allt började för mer än 40 år sedan. Då som en del av ett tv-program. I dag kommer bussar med turister från Tyskland för att vaska guld i Kopparberg.

Platsen är Kopparberg och Garhytteån. Det är hit man kommer för att lära sig vaska guld av Ulla KalanderKarlsson och Ken Karlsson. Sedan 1996 driver de Guld & Äventyr men även Turistbyrån i Kopparberg. -Det är en ren lögn att man kan bli rik på at vaska guld i Sverige, säger Ulla Kalander-Karlsson. Myterna om guldvaskning är många och de flesta av dem avlivas under guldvaskarskolan med Ken och Ulla. För det är det man gör här – lär sig vaska guld. Samtidigt som man lär sig tekniken att få guldet att stanna i vaskpannan berättar Ken guldvaskningens historia med skrönor från guldruscherna i Alaska och Kalifornien i slutet av 1800-talet. -Sanningen är att det var ytterst få som blev rika under dessa guldruscher, berättar Ken Karlsson och fortsätter med skrönan om den gamle guldgrävaren som bosatte sig vid Nittälven utanför Kopparberg. Att Ken och Ulla vet vad de pratar om när det gäller guldvaskning vittnar de 37 VM-medaljerna i guldvaskning om. Första SM:et i guldvaskning arrangerades i Kopparberg 1984 och Ken var med på första tävlingen. -Det var succé redan första året med 700 åskådare. I dag skräddarsyr Ken och Ulla guldvaskarskolan för bussgrupper, konferenser och företagskickoffer. Idealet

är en grupp på åtta till tio personer. Varje deltagare får också ett litet provrör med guldgrus att ta med hem och på Turistbyrån finns diverse tillbehör att köpa, exempelvis vaskpannor. -Och så måste man ha en sådan här, säger Ken Karlsson och rättar till läderhatten.


Text: Ulf Hjelting

ARBOGA & SĂ–DRA NĂ„RKE 29

Sveriges vackraste Tivedens Nationalpark är ansedd som en av Sveriges vackraste. Här finns jättelika flyttblock i fantastiska formationer vilket bland annat kan ses vid Stigmanspasset där strütrÜvare brukade ligga pü pass fÜr att rüna fÜrbipasserande. Här finns Fagertärn med sina unika rÜda näckrosor och här finns grottan Johannes kammare där legenden säger att en man vid namn Johannes bosatte sig när koleran härjade i Tiveden under 1830-talet. Här finns även platser med fantasieggande namn som Getaryggen, Läppapuss och Vargaklämman. Eller varfÜr inte besÜka 1600-talsbyn Tivedstorp med kaffestuga, kapell och mÜjlighet till Üvernattning?

Medeltid i dagarna fem Riddare och fagra jungfrur. Gycklare och eldslukare. Tiggare och adel. Pü Medeltidsdagarna i Arboga finns allt som hÜr medeltiden till. Medeltidsdagarna i Arboga har i mer än 20 ür varit ett av Mälardalens mest välbesÜkta turistarrangemang. Arboga var under medeltiden att av Svea Rikes mest betydelsefulla städer och har anor redan frün tidigt 600tal med fornborgen Halvardsborg i centrum. Chansen att fü en inblick i det medeltida Arboga ges i ür mellan den 11:e och 15:e augusti. Dü anordnas upplevelser fÜr alla smakriktningar, fÜr unga som gamla, med medeltida tonvikt. Arrangemangen är givetvis barnvänliga och det är mycket korta güngavstünd mellan sevärdheterna. Det kommer att bjudas pü evenemang som tornerspel och riddarspel, medeltida roddartävlingar i Arbogaün, marknader i AhllÜfsparken och pü Västerlünggatan, konserter och fÜreläsningar om Medeltiden. – Ett stort utbud av medeltida maträtter kommer ocksü att erbjudas pü olika serveringar, ügürdar och kafÊer i staden, säger Ulf Johansson i Arboga MedeltidsfÜrening. Under kvällstid finns även mÜjlighet att delta i historiska vandringar eller njuta av kulturarrangemang som Romeo och JuliakÜren frün Dramaten i Stockholm. Pü avslutningsdagen, lÜrdagen den 15:e augusti, gür det stora festtüget av stapeln dü adel, uppklädda borgare, deras tjänstefolk och tiggare samlas i fÜr att gemensamt tüga genom staden till Stora Torget.

FÜr den som vill bevista dessa Medeltidsdagar sü är tipset att det rüder fri parkering i hela Arboga. Staden har nämligen inga parkeringsautomater‌

Ridning till skogs Upplev den trollska Tivedsskogen frün hästrygg. GlÜm fÜr en stund vardagen med Tivedens Skogsridning.

Sannerudsmarken Sista helgen i augusti är det dags fÜr Sannerudsmarken i Tived. Ett mer exakt datum är lÜrdagen den 28:e augusti. Marken üterupplivades 1997 efter att ha upphÜrt med verksamheten 1936. Sannerudsmarken är belägen längs Sanneruds bygatan i Tived och man har hüllit fast vid traditionen att kÜpa och sälja djur süsom kor, kalvar, hästar, hÜns, ankor, grisar och kaniner. Marken är Üppen mellan 09.00 till 16.00,

Det är du, hästen och naturen. Inget mer. Ja, fÜrutom de du rider tillsammans med. Tivedens Skogsridning i Kopparhult, i utkanten av Tividens Nationalpark, anordnar skogsridning till häst fÜr grupper frün tvü till sex deltagare. Och man kan välja mellan turer pü tvü timmars ridning upp till tredagarsturer. Turerna anpassas efter Ünskemül om tempo och bokar man en skogsridning i grupp sü anpassas turen efter den som har minst riderfarenhet. NybÜrjare für ocksü en kort ridlektion innan man rider iväg. Allt fÜr att lära sig grunderna om hur man skall sitta, styra hästen och om hästens olika güngarter. Hjälm är självfallet obligatoriskt och finns att lüna. Rid gärna i jumper med lünga ärmar och lüngbyxor utan

9LONDKlQGHOVHUI|UHJLFNYDOHWDY%HUQDGRWWHRFKYDUI|UYDOGH PDQMXVWKRQRP"9lONRPPHQDWWP|WDNU|JHUVNDQJDUYDUHQ GUlQJHQRFKQnJUDDYULNVGDJVPlQQHQVRPWUlIIDGHVLgUHEUR 'HEHUlWWDURPVLQV\QSnYDOHWRFKPDNWHQRFKYDGVRPKlQGH VRPPDUHQÂŤ

Det här anlitar man oss fÜr.

hürda skavande sÜmmar pü insidan av benen. Använd skor eller stÜvlar med väl mÜnstrad sula och gärna med klack. GummistÜvlar gür ocksü bra. Skogsridningen genomfÜrs även i regn, sü vid risk fÜr nederbÜrd bÜr regnkläder medtagas. Handskar är bra att ha om det är kallt. Regnrockar finns att lüna. GlÜm vardagen fÜr en stund. Upplev den totala stillheten lüngt lüngt bort frün vardagens stress. Den 8:e till den 13:e augusti genomfÜr Tivedens Skogsridning nügot de kallar Det stora ridäventyret. i startar Start sker ÖsjÜnäs eller i Kopparhult pü morgonen dag ett och under de kommande sex dagarna att für deltagarna se det mesta av Tivedens ridleder. Mer information finns pü www.tivedensskogsridning.se

Sü här ser vi pü vür uppgift.

UTSTÄLLNINGEN VISAS 15 maj 2010 – 16 januari 2011 Örebro läns museum Engelbrektsgatan 3 www.olm.se

Med direktreklam kan du nĂĽ alla eller bara nĂĽgra fĂĽ utvalda. Intresserad? Kontakta Stefan Johansson pĂĽ 019-10 49 40 / 070-485 49 40 eller sdr512@telia.com


30 KARLSKOGA & DEGERFORS FÜreläser om Selma Monica Albertus fÜreläser om Selma LagerlÜf vid Knutsbols hembygdsgürd den onsdagen den 11: e augusti. Selma LagerlÜf fÜddes 1858 och blev ledamot av Svenska Akademin 1914. Nobels litteraturpris hade hon fütt 1909. GÜsta Berlings saga, Jerusalem, Herr Arnes penningar, Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, Kejsarn av Portugallien och Charlotte LÜwenskÜld är bara nügra av de romaner hon skrev under sin livstid. Selma LagerlÜf avled den 16:mars 1940 pü Mürbacka i Värmland.

Text: Ulf Hjelting

STCC Kanonloppet Gellerüsen i Karlskoga är Sveriges äldsta fortfarande fungerande tävlingsbana fÜr motorfordon. Den 13:e och 14:e augusti avgÜrs STCC Kanonloppet. Det är som bäddat fÜr ett mästarmÜte i världsklass. Vem kommer att vinna? Richard GÜransson, Thed BjÜrk, Fredrik Ekblom eller Robert Dahlgren‌ eller kommer Janne �Flash� Nilsson att dyka upp som gubben i lüdan och vinna tävlingen? FÜrsta Kanonloppet kÜrdes den 4:e juni 1950 pü en slinga om 1550 meter med en beläggning av ytgrus frün üsen straxt intill banan. Gellerüsen, som banan dÜptes till, var dü en sensation och 15000 üsküdare besÜkte tävlingen. Bilarna hade det svürt med Üverhettning pü grund av det lÜsa underlaget och myndigheterna i Karlskoga betecknade banan som ett svartbygge. Man insüg dock att banan

var ett müste fÜr motorsporten och 1952 var det dags fÜr det andra Kanonloppet som ocksü blev en succÊ. Om ürets bilar i STCC Kanonloppet kommer att drabbas av Üverhettningar sü beror det inte pü underlaget. Tilläggas kan att alternativa bränslen även är pü ingüng i tävlingsvärlden. Fredrik Ekblom och Patrik Olsson kÜr denna säsong fÜr Team Biogas som E.On och Volkswagen driver. Satsningen har blivit en smärre succÊ och Fredrik Eklom ligger pü en tredje plats efter ütta deltävlingar, tätt fÜljd av Patrik Olsson pü fjärde plats. Den 13:e och 14:e augusti kommer vi att veta hur det gür. Dü avgÜrs STCC Kanonloppet pü Gellerüsen.

Ronnie i Bofors Sommarteater i Nolby Komedin �Den jäktade� av Ludvig Holberg kommer att framfÜras under augusti pü Teater Nolby. Pjäsen handlar om den jäktade kÜpmannen Vielgeschrey som tror sig ha sü mycket att gÜra att inget blir gjort. Pjäsen framfÜrdes fÜrsta güngen ür 1723 i KÜpenhamn och har starka influenser av Commedia del Arte. Det kommer att bli en kväll med musik, burlesk humor och inte sü lite eftertanke. FÜreställningen varar cirka 2,5 timmar och publikplatserna har ryggstÜd, är numrerade och regnskyddade.

Han är Sveriges genom tidernas stÜrsta racingfÜrare. Totalt blev det 123 F1-lopp och tio segrar fÜr Ronnie Peterson. Fram till den 15:e augusti visas en utställning om hans karriär pü Bofors Station. March, Lotus och Tyrrell var de F1-stall Ronnie Peterson kÜrde fÜr under sin karriär. Han gjorde debut 1970 i Colin Crabbes privata F1-stall i en March 701. 1973 värvades han till Lotusstallet som han kÜrde fÜr till 1976. FÜr säsongen 1977 kÜrde han en mycket märklig skapelse som Tyrrellstallet. Tyrrell kallade bilen fÜr P34 och den hade totalt sex hjul‌ fyra smü hjul fram och de traditionella gigantiska bakhjulen. Bengt Ronnie Peterson fÜddes den 14:e februari 1944. Motorintresset väcktes tidigt, inte minst av fadern Bengt

Petersons motorintresse. Som üttaring fick Ronnie och han yngre bror Tommy ett hemmabygge som var en blandning mellan go-cart och gräsklippare. Den skapelsen kom upp i den ansenliga farten av tolv kilometer per timme. 1956 deltog Ronnie i sin fÜrsta tävling vid Adolfsbergs Motorstadium. Ronnies deltagande varade i tre varv – sedan tog bensinen slut. Mellan üren 1963 och 1966 tävlar han i co-cart och 1967 debuterade han i F3. Åren i F3 gav 16 fÜrstaplatser och detta leder till F1-debuten 1970. 1978 kraschar han i Italiens GP pü Monzabanan och avlider den 11 september. Ronnie Peterson blev 34 ür gammal. En staty Üver honom kan besküdas pü Almbyplan i Örebro. Utställningen pü Bofors Station visar bland annat fotografier frün hans framgüngsrika karriär som fÜrare.

.JTTBJOUFTPNNBSFOT GPMLGFTUJDJUZ ,ĂšQGFTUJWBMQBTTFUPDI GĂŒGZSBEBHBSTFOUSĂ?GĂšS LSPOPS TFSWJDFBWHJGU

"6(645*

0SEQSJTLSPOTUPST LSGSFMĂšS

#JMKFUUFSTĂŠMKTQĂŒ/BK[1SBK[PDI½SFCSPLPNQBOJFU


Kanonloppet Karlskoga 13–14 augusti fre 12.00-20.00 lör 09.00- 17.00 Övr. klasser: Camaro, JTCC, Radical, Porsche & Pro Superbike För mer information kolla in karlskogamotorstadion.com

Bike Week SMC race träff och EM kval roadracing

Gelleråsen Karlskoga 31/7–1/8 Kval och race båda dagarna Klasser: superbike, superstock, 125GP, rookies och junior cupen

Entre 120:Barn under 15 år gratis

Huvudsponsor

Publiksuccén tillbaka

Conventum, Örebro 12/11 och 13/11 MIDDAGSBILJ 08-50 55 60 00 SHOWBILJ TICNET.SE 0771-70 70 70 0771-75 75 75, SJ.SE/UPPLEVELSER, SJ RESEBUTIK

Sponsorer


ENKELSLIPADE

PROGRESSIVA

ALLT INGÅR

995:- 2495:- ALLTID

SCP GÖTEBORG ,

Varför betala en smärre förmögenhet bara för att du gillar kvalitet och design? Hos Smarteyes handlar du de allra senaste bågarna och glasen för en bråkdel av vad du ger hos en vanlig optiker. Och bäst av allt: du vet exakt vad det kommer att kosta. Vi har nämligen avskaffat alla tillägg. Alla enkelslipade glasögon kostar 995:- och alla progressiva 2495:-. Oavsett syn- och brytningsfel, oavsett allt. I priset ingår antireflexbehandling, repskydd, extra tunna glas vid behov samt valfri båge (du har ca tusen att välja mellan) med ofärgat glas. Dessutom erbjuder vi lika förmånliga kontaktlinser. Välkommen att göra din smartaste glasögonaffär.

Örebro: Drottninggatan 11, 019-503 14 00. Smarteyes finns i de flesta större svenska städerna, läs mer på www.smarteyes.se

foto: Marcel Pabst

Glasögon till fast pris. Inklusive allt.

Av Socialstyrelsen legitimerade optiker.

HSO 7-10  
HSO 7-10  

Handelsstaden nr 7-2010

Advertisement