Page 1

CYAN MAGENTA GUL SVART

No 07 Oktober 2010

Prag – en mix av nytt och gammalt

Erik Salén – framgångsrik småföretagare i Örebro Södra Vattentornet

Marknad Örebro


www.souldesign.se


CYAN MAGENTA GUL SVART

INNEHÅLL No 7 2010 Marknad Örebro HKM Publishing AB Box 385 703 47 Örebro

6

Lokala nyheter

10

Kommun och Näringsliv

12

Örebrosport

Fax 019 - 10 84 30 Besöksadress

14 10

Porträtt – Erik Salén

18

Nya entreprenörer

20

Nytt om Lanna Golf

Näbbtorgsgatan 2 Chefredaktör och ansvarig utgivare Stefan Hallenius 019 - 10 84 90 070 - 483 59 47 stefan.hallenius@hkm.se Medverkande

26 24

Prag – en mix av nytt och gammalt

30

Inredning utöver det vanliga

31

Rådhusets julkalender

32

NOOR och prisad robotstudie

14

Camilla Johansson Richard Ström Peter Steen-Christensen Ulf Hjelting Anders Bromsjö Catharina Bergman Dixie Ericson Annika Wihlborg Conor Creighton

34 34

Södra Vattentornet

38

Hantera motgångar i karriären

40

Kockar som lagar lokalt

41

Beer & Whisky Festival

42

Aspa Herrgård – bäst i världen

44

Nytt magasin i Örebro

46

Ny Teknik

48

Travellista

50

Treats – Anders Thornberg

52

Webbtips

54

Boktips

Annonser Stefan Hallenius 070 - 483 59 47 stefan.hallenius@hkm.se Dennis Karlsson 070 - 637 20 85 dk@hkm.se Regina Kjellström 070 - 686 21 53

26

rk@hkm.se Stefan Kihlgård 073 - 339 66 90 sk@hkm.se Utgivare HKM Publishing AB Redaktionell och grafisk produktion HKM Publishing AB Tryck MittMediaPrint Periodicitet Nio nummer per år Tidningen är tryckt på Exo 76, 52 gr papper. Redaktionen ansvarar ej för icke beställt material. HKM Publishing AB ger även ut tidningarna: Nollnitton, Nollnitton Sommarguide, Nollnitton Campus och Handelsstaden Örebro. För gratis prenumeration eller adressändring kontakta material@hkm.se eller fax 019 - 10 84 30. Glöm inte att ange namn och fullständig adress.

34

LEDARE » Härliga hösten är här! Hösten är besvärlig, dagarna blir kortare. Sommarens kläder gör att förkylningarna gör sig påminda allt oftare. Mina Converse blir blöta av alltför många regniga dagar. Kanske är det ett tecken på att jag ännu inte är gammal. Så länge jag bryr mig om min image så kanske jag trots allt behåller ungdomens ovett ytterligare några år. Men hösten är också härlig. Det röda vinet känns mer motiverat. De krispiga morgontimmarna känns underbara.

Detta nummer av Marknad innehåller några nya artikelserier. Kolla närmre på våra “dröm-dig-bort-artiklar” där vi tipsar om det som de flesta måste spara till för att kunna förverkliga. Vi har även pratat med Erik Salén om hans liv och Jacob Strömberg om hans nya projekt Södra Vattentornet. Vidare skickade vi en vän till Prag och Peter Christensen fortsätter att jaga entreprenörer. För övrigt vill vi påpeka att denna tidning görs av människor med invandrarbakgrund samt av ursvenskar. Nån

Över 150.000 produkter Inom IT & Hemelektronik Alltid rätt produkt till rätt pris! 4 Marknad

ursvensk bor utomlands. Gemensamt är att vi tar avstånd mot rasism! För nationens bästa!

Trevlig läsning! Stefan Hallenius

-IT är färskvara, handla till dagspris! Hämtas i butik på Drottninggatan 40 i Örebro


Hej! Jag vill att du ska bli ännu säkrare i dina exportaffärer. Ring mig på 0768-01 06 30 så får vi prata. Mattias Berntsson, regionansvarig

GÖR FLER OCH SÄKRARE EXPORTAFFÄRER Intresserade köpare och bra produkter är goda förutsättningar för att göra affärer. Med rätt finansiering och säkrad betalning kan du komma ännu längre. EKN:s garantier för betalning och finansiering vid export ger dig ett skydd mot utebliven betalning samt möjlighet till bättre finansiering hos din bank.

EKN är en myndighet med uppgift att främja svensk export och svenska företags internationalisering. Det gör vi genom att erbjuda garantier för betalning och finansiering, tillsammans med rådgivning om riskhantering och affärsstruktur. Våra tjänster ger dig en större säkerhet, ökad konkurrenskraft och fler möjligheter till lyckade exportaffärer. Läs mer på www.ekn.se

Kontakta gärna vår regionsansvariga i ditt län, Mattias Berntsson. Med honom kan du diskutera hur du kan dra nytta av garantier från EKN. Allt för att du ska kunna göra fler exportaffärer på dina befintliga marknader. Och våga ta steget ut på nya. Du når honom på e-post: mattias.berntsson@ekn.se eller på 0768-01 06 30.

Unik konferensmiljö! Helt nyrustade lokaler. Senaste tekniken i en extremt användarvänlig miljö Du sköter allt från en och samma plats med knapptryckningar på en konsol. Kombinera med Restaurang Gustavsvik och/eller med Relaxen!

www.gustavsvik.se • 019 – 19 69 40


CYAN MAGENTA GUL SVART

Stororder till Örebro Atlas Copco Central Asia LLC, Kazakstan, har mottagit en stororder till ett värde av 243 miljoner kronor, en av de största någonsin för Atlas Copcos affärsområde Anläggnings- och gruvteknik. Ordern kommer i sin helhet att hamna i Örebro. Atlas Copco har under de två senaste åren ökat sin närvaro inom gruvindustrin i Kazakstan både i gruvor och dagbrott, och den aktuella ordern gäller borriggar, gruvlastare och truckar, vilka kommer att

Mätcenter utvidgar österut Mätcenter i Örebro har nu vidtagit steg för att öppna upp marknaden för sin verksamhet i Baltikum, och det har man gjort genom att köpa det estniska företaget Geomark Ltd i Tallin. Geomark, som grundades 1994, har förutom en mängd uppdrag i Estland också arbetat med olika projekt i Ryssland, Finland och Sverige. – En av anledningarna till köpet av Geomark var att vi vill öppna marknaden för oss i Baltikum, säger Jacob Strömberg, vd för Mätcenter. Samtidigt är detta ett sätt att höja kompetensen i koncernen och öka konkurrenskraften både pris- och kvalitetsmässigt. Redan tidigare äger Mätcenter det tjeckiska bolaget Control System International som bland annat arbetar med ett två år långt uppdrag åt det tjeckiska vägverket. Jacob Strömberg menar att man genom att Geomark har duktiga yrkesmän med lång erfarenhet som man nu kan överföra till Sverige.

Ökat nyföretagande i regionen Nyföretagandet fortsätter att öka i regionen jämfört med 2009 visar halvårs- och länssiffror i Nyföretagarbarometern. I Örebro län är ökning 20,4 procent, vilket motsvarar 707 nyregistrerade företag vilket är att jämföra med 587 företag under motsvarande period förra året. Den kommun som att sett flest invånare satsa på egna idéer är Degerfors där man ser en ökning av nyregisterade företag med 66,7 procent, tätt följt av Hällefors som har en ökning på 20,4 procent. – Sverige behöver fler nya företag, därför är det glädjande att se denna trend, säger Mats Evergren, marknadschef på NyföretagarCentrum Sverige. Fortsätter utvecklingen på detta sätt kan vi vid årets slut vara uppe på de nivåer av nyföretagande vi hade när vi började mäta i början av 90talet. Enligt Nyföretagarcentrum Sverige så har det aldrig tidigare varit så många människor som kontaktat dem för att testa sina affärsidéer.

6 Marknad

Leverans under fjärde kvartalet Orderna kommer i nuläget inte i nuläget att innebära några nyanställningar i Örebro, då man redan planerat och bemannat slutmonteringen för en ökad orderingång, men kan på sikt leda till att en del vistidsanställda erbjuds tillsvidareanställning. Leveransen kommer att inledas under det fjärde kvartalet i år, och innebär också ett åtagande för Atlas Copco att utbilda operatörer och servicetekniker på plats för att säkerställa att utrustningen som levereras ger optimal hållbar produktivitet. Kazakhmys Group, som är börsnoterat i London och Kazakstan har sin huvudsakliga verksamhet i Kazakstan och den omgivande regionen med tillverkning och försäljning av kopparmalm som kärnverksamhet. Kazakhmys är den största kopparproducenten i Kazakstan och bland de tio största i världen.

Inkuberas nya vd ser en spännande framtid för regionen Den 1 september fick Inkubera en ny vd. Det är Tony Michaelsen som närmast kommer från eget investeringsverksamhet och har tidigare varit med och startat TV4 och kommunikationshuset Ogilvy Group Norden.

Foto Ingela Bjurenborg

användas i tre olika gruvor i Zhezkazgan-området i Kazakstan. – Det här är en viktig order som har tagit tid att få, och det är ett tecken på den starka relation vi har med Kazakhmys Group, konstaterar Marie Brodin, kommunikationschef på Atlas Copco i Örebro.

Tony Michaelsen efterträder Erik Eskil som i somras gick vidare till nya utmaningar som vd för NPP Reklambyrå. – Tonys breda erfarenhet inom företagande och riskkapital kommer att betyda mycket för både Inkuberas kundföretag, men också för regionens utveckling av det innovativa klimatet, säger Thord Andersson, ordförande i Inkubera. Tony Michaelsen själv tycker att denna första tid på Inkubera har varit enormt stimulerande. – Jag har träffat mycket folk, pratat mycket, lyssnat mycket och läst mycket, och jag är en person med mycket idéer och tankar, säger Tony Michaelsen inför frågan hur Inkubera kommer att utvecklas med honom som vd.

Tony Michaelsen känner sig bekväm och trygg i sin nya roll och menar att även det har att göra med hans tidgare liv att göra, och han ser en spännande utveckling i regionen framför sig. – Det finns en fanastisk mobilisering bland regionens näringsliv, med bland annat ambitionen att skapa kontakter med Örebro universitet. Det känns som om alla står i startblocken och vill samma sak, slår Tone Michaelsen fast.

Fantastisk mobilisering – Inkubera har med sina tre år på nacken en stabil plattform att stå på, och vi vill naturligtvis utvecklas och komma vidare, men hur den utvecklingen kommer att se ut kan jag inte svara på i nuläget. Inkuberas jobb och utmaning är att coacha idéer och företag, och med den bakgrund jag har har jag en bra förståelse för de möjligheter som finns och de problem som behöver lösas, konstaterar Tony Michaelsen.

Tony Michaelsen.


Det händer på Conventum! KA

A S ET LLB ÅR R TI A RR W Ä FÖ HO S CÉ

JJULBORD JULBOR JU U OCH SHOW MED

C

SU

D JULBOR OCH SHOW

FRÅN KR 495 moms ex

ERSCHLAG BAR

KALLE R E SELAND

TOR 9/12 9/12, 12 FRE 10 10/12 0/12 & LÖ 0/ LÖR R 11/12

CONVENTUM KONGRESS Förra årets succéshow är tillbaka: Julbord och show med Arrival – världens populäraste Abba-grupp! Arrival har turnerat i över 35 länder och säljer ut arenor världen över. En riktig nostalgitripp utlovas i den här fartfyllda och oemotståndliga showen som ackompanjeras av Örebros längsta julbord. Tre utsålda hus 2009 - ring och boka nu!

19-20 november, Conventum Arena www.conventum.se/oow

VÄLJ GULD, SILVER ELLER BRONSPAKET • Guldpaket med de bästa sittplatserna – 695:-/person exkl moms (795 ink moms) • Silverpaket med platser i mittsektionen – 595:-/person exkl moms (695 ink moms) • Bronspaket med platser i den bakre delen – 495:-/ person exkl moms (595 ink moms)

Åldersgräns 20 år

I ALLA PAKET INGÅR: • Rykande varm välkomstglögg • Örebros längsta Julbord med alla läckerheter • Underhållning ARRIVAL, schlagerbaren med mera. • Dessertbord och kaffe

U! BOKA N

Fö Företag: Conventum, Telefon: 019-766 45 25 Co

Köp dina biljetter på Örebrokompaniet 019-21 21 21 eller på www.ticnet.se

Privatkunder: Örebrokompaniet, Telefon: 019-21 21 21

www.conventum.se

CONVENTUM | Olof Palmes Torg 1 | 702 22 Örebro Tel: 019-766 45 00 email: info@conventum.se

CONVENTUM | Olof Palmes Torg 1 | 702 22 Örebro Tel: 019-766 45 00 email: info@conventum.se

30/9 Peter Jöback • 7,8 & 9/10 Björn Skifs 15/10 W.A.S.P. • 23/10 Champions Of Rock • 29/10 P-Floyd - Fearless 2010 • 31/10 Grease 4/11 E.M.D • 2/11 Claes Malmberg• 5/11 Dark Tranquillity+support Avatar • 12,13/11 Ladies Night 18/11 Örebrogalan • 19,20/11 Örebro Öl & Whiskyfestival • 27/11 Karl Johan Skola julkonsert 2/12 Julkonserten 2010 • 4/12 Fredrik Lindström – Svenskar är också människor 7/12 Christer Sjögren • 9,10,11/12 Arrival – The Greatest Abba Christmas Show! 15/12 Jul i Folkton • 16/12 Carolas Jul 2010

www.conventum.se CONVENTUM | Olof Palmes Torg 1 | 702 22 Örebro Tel: 019-766 45 00 email: info@conventum.se


CYAN MAGENTA GUL SVART

60 jobb bort när Scan centraliserar

Grön utveckling Inom ramen för projektet ”Hållbar utveckling inom Gröna Näringen och lantturism” kan kvinnliga företagare och intressenter som tänker starta företag delta för att skaffa sig information, få individuell rådgivning och coachning inom området. Bakom projektet står NOOR RC, Naturskyddsföreningen, BIIA RC, Commpanion och ALMI. Frågeställningarna är ”hur kan lantbruk och lanturism skapa bra arbetsvillkor, hållbar miljö och stärkt lokal ekonomi. Och hur kan detta gå till rent praktiskt, att förena hållbar utveckling med ekonomi och kultur?” Svaren på dessa frågor söks genom diverse aktiviteter och samverkan med befintliga företag och konsulter. Syftet med projektet är att tillmötesgå deltagarnas kompetensbehov och att utveckla redan etablerade företag samt stötta fler att våga starta och driva företag inom grön näring och lantturism. Inom projektet, som även stöds av Tillväxtverket och UTCED ingår också en rad seminarier, workshops och studieresor.

Det är varmkorvslinjerna som försvinner från fabriken i Örebro och med dessa 60 jobb. Flytten är en del i det utvecklingsarbete för marknadsområdet som inleddes av HKScan för cirka ett år sedan, och vilket har som mål att säkerställa en utvecklingsvinst på 30 miljoner euro. I planen ingår att centralisera produktionen av matkorv i huvudsak till Linköping, och det arbetet skulle äga rum 2011-2013. – I Lindköping har vi ett slakteri, så råvaran är närmare och kostnaden blir helt enkelt mindre om vi kan bygga upp så att säga ett korvcentrum i Linköping, konstaterar Margareta Thorgren

paket korv, och då måste vi hålla priserna nere för att möta konkurrensen från importerade produkter, slår Margareta Thorgren fast. De anställda i Örebro kommer att erbjudas att följa med till Linköping, och Margareta Thorberg menar att erfarenheten visar att anställda ofta väljer att anta erbjudandet. – Men jag vill påpeka att inget definitivt beslut är taget än, avslutar Margareta Thorberg.

Nyinvestringar kommer att behövas Margareta Thorberg menar också att bakgrunden till centraliseringen är både målet med utvecklingsvinsten, och ett nära förestående behova av att uppdatera maskinparken. – Örebrofabriken fungerar bra, men vi vet via våra tekniker att nyinvesteringar kommer att behöva göras inom de kommande åren, och då väljer vi att göra satsningar i Linköping och det gör vi för att minska konstnaderna i produktionen. Konsumenten är inte beredd att betala mer än tjugo kronor för ett

Exportkunskaper för växande företag

Från Nora till Indonesien En stororder har också fallit på Sandvik Noras lott. En beställning från Indonesien på åtta nya borriggar till ett värde av 25 miljoner kronor har man tagit hem. Företaget har tagit hem ordern i hård konkurrens med flera andra intressenter, och att man lyckades menar plats- och produktionschef Jonas Spalin beror på flera faktorer. – Vi har kunnat erbjuda relativt kort leveranstid, och naturligtvis också jobbat hårt från säljsidan, säger Jonas Spalin. Framför allt på monteringssidan kan detta komma att innebära nya arbetstillfällen på Sandvik Nora, men i nuläget är det oklart hur många detta i så fall skulle kunna komma att röra sig om. Förutom de åtta borriggarna, som kommer att användas för guldprospektering i Indonesien, kommer man också att leverera en hel maskin reservdelar. De borriggar som ska levereras är av en helt ny modell, den största som hittills gjorts i Nora, och har kapacitet att borra ned till 2000 meter under marken. Två av borriggarna kommer att levereras under hösten, och de resterande sex stycken under 2011.

8 Marknad

I mitten av Oktober drar Almi igång ett projekt riktat mot de företagare som vill ge sig in på exportmarknaden, och även de som känner att de besitter kunskaper nog om denna för att lotsa ”nybörjarna”. Internationell ExportMentor heter projektet där man antingen går med som adept eller just mentor. Adepten får här tillgång till en personlig samtalspartner som sedan tidigare har en gedigen erfarenhet av export och företagande, och som är beredd att dela med sig av sitt kunnande. Det som som behövs från adepterna är en vilja att låta sitt företag växa, och en önskan om man ge sig in på exportmarknaden med ännu inte tagit klivet. – Det har inte varit några större problem att fylla på gruppen, det är många som är intresserade, konstaterar Elisabeth Sverresson på ALMI, som sedan har som uppdrag att matcha ihop mentorer med adepter, vilka inte per automatik kommer att komma från samma bransch. – Det är inte alltid det gynnar adepten att hamna tillsammans med någon inom samma områden, för som mentor ska man främst fungera som bollplank, det handlar ju inte om att den som är adept ska vara som en lärling, utan man ska kunna diskutera de frågor man har och bolla sina idéer, konstaterar Elisabeth Sverresson. Den som väljer att ställa upp som mentor följer under tolv månader sin adept, och träffar denne ett

Elisabeth Sverresson.

par gånger varje månad för att utveckla idéer och diskutera vilken som är den bästa vägen framåt, och när det gäller rekryteringen av dessa så konstaterar Elisabeth Sverresson att det också varit som en form av rekrytering för att se vilka exportföretag som faktiskt finns i regionen. Under resans gång har man även affärsmingelträffar och seminarier, där de deltagande har möjlighet att träffa både andra adepter och mentorer, som att ytterligare diskutera sina idéer och få nya uppslag.


En riktigt bra garageportsaffär

sökes: du som har en innovativ affärsidé finnes: vi som hjälper idéer och företag att växa

HÖSTERBJUDANDE spara tusenlappar! Valfri design på Crawford g60 ETT PRIS! Ta tillfället i akt! Du som beställer din Crawford g60-port under perioden 4-15 oktober 2010 kan välja bland våra 5 modeller - utan pristillägg!

Om du har rätt idé kan vi hjälpa den att växa. Vårt krav är att din idé är innovativ, teknik- eller kunskapsintensiv och har stor tillväxtpotential. Resten ordnar vi tillsammans. Inkubera är en företagsinkubator som utvecklar nya livskraftiga företag i Örebro län. Vi vill bidra till en effektivare kommersialisering av teknik- och kunskapsintensiva idéer och gör det genom en väl beprövad inkubatorprocess. Läs mer om oss och vårt sätt att lyckas på www.inkubera.se

Vi har öppet i butiken: Måndagar kl 14.00-18.00 Onsdagar kl 14.00-17.00

ttja Utny ROT- ! ge t avdra

Välj mellan: Line Classic Style Ellips Trend

VÄLKOMMEN IN! Forskarvägen 1, 702 18 Örebro Sweden 019-33 30 80 info@inkubera.se www.inkubera.se

Crawford Center Örebro Radiatorvägen 11 (vid bankomaten) Telnr 019-24 63 30 E-post orebro@crawfordcenter.se

Örebros bäst belägna mötesplats direkt vid resecentrum

Värdinna Pia

Allt ingår i priset REX SULAN 4.600:3.700:3.400:2.900:60-150 platser

VD/Ägare Catrin

Värdinna Ann-Cathrine

Värdinna Sandra

Vill du också bli kund? Klostergatan 23. Boka nu: 019-672 16 02.

Allt ingår i priset 144:-/person Två fika & komplett lunch

Heldag Halvdag

Pris exkl moms.

Bokningsförfrågan via hemsidan: www.citykonferenscenter.com • info@citykonferenscenter.com


CYAN MAGENTA GUL SVART

Dags för ett nytt Adolfsbergs centrum?

Förslag från White arkitekter bearbetat av Örebro Stadsbyggnad 100628

Vid ÖrebroBostäders senaste styrelsemöte togs ett sk engagemangsbeslut om bostäder vid Adolfsbergs centrum/Brunnsparken. Det betyder att ÖBO nu undersöker möjligheterna att bygga och utveckla området. – Det är helt i linje med vår fastighetspolicy att växa där vi inte har så många hyresrätter, säger Janne Dahlkvist, projektutvecklare vid ÖBO, och fortsätter. – Här finns ännu inte någon detaljplan för bostäder och det är det första som tas fram så att grannar och berörda får en chans att tycka till om förslagen. White arkitekter har upprättat en idéskiss på området och med den som utgångspunkt kommer Örebro Stadsbyggnad förhoppningsvis att jobba fram ett förslag på detaljplan, menar Dahlkvist. 10 Marknad

Adofsbergs centrum – eller Adolf Mörners Plan* – består idag av Brunnsparkens entré vid Regnbågen, ICA Parkhallen, en Pizzeria/restaurang, parkeringsplatser för bilar samt en sopsorterings-/återvinningsstation.

Nya kompletterande verksamheter Planerna på ett utvecklat Adolfsberg centrum har funnits länge. Benny Frengen vid ICA Supermarket Parken har i mer än tio år sökt kompletterande verksamheter till sin dagligvaruhall. Med det har varit svårt, i synnerhet som det inte funnits någon detaljplan för området. Under åren har flera olika förslag på komplement diskuterats, bland annat en Systembolagsbutik. Med sedan Systembolaget och Örebro kommun bestämt

sig för lokalisering av en butik i Marieberg har denna idé fallit för Adolfsbergs vidkommande. Nuvarande Adolfsbergs centrum begränsas i nordväst av Mosåsvägen, i norr av Brunnsvägen, i öster av de bostadsrätter som uppfördes i slutet av 1990-talet av JM och i söder av Brunnsparken och Brunnsskolan.

Trafikbuller Inför ett kommande detaljplanearbete kan man bland annat konstatera att Mosåsvägen är hårt trafikerad med drygt 10000 fordon/dygn, varför bostadsbebyggelse mycket nära denna väg sannolikt är utesluten på grund av trafikbuller. Vidare är den nuvarande infarten till Adolfsbergs centrum ganska otydlig. Brunnsvägens närmare 4000 fordon/ dygn utgör antagligen

inget bekymmer från bullersynpunkt. Det ska bli spännande att se vad Örebro Stadsbyggnads detaljplanearbete kommer att utvisa. Kommer ÖBOs planer på hyresrätter i området att förvekligas och kommer ICA Parkens önskemål om kompletterande verksamheter att ges utrymme? Kanske kan Parkhallens ägare ändå få sina drömmar infriade om att till den nuvarande dagligvaruhallen foga ett saluhallsliknande utrymme och utbud.

* Adolf Mörner var landshövding för Örebro län 1756-1766.


Din biljett till the MET

2011

2010

Säsongen 2010-2011

Truckförarutbildning

9 oktober 23 oktober 13 november 11 december

19.00 18.00 19.00 18.30

Wagner: Rhenguldet Mussorgskij: Boris Godunov Donizetti: Don Pasquale Verdi: Don Carlos

8 januari 26 februari 19 mars 9 april 23 april 30 april 14 maj

19.00 19.00 18.00 19.00 19.00 19.00 18.00

Puccini: Flickan från vilda västern Gluck: Ifigenia på Tauris Donizetti: Lucia di Lammermoor Rossini: Greve Ory Strauss: Capriccio Verdi: Trubaduren Wagner: Valkyrian

Nu är det åter dags för Trafikcenters populära truckförarutbildning. Lediga platser finns följande veckor: V.42, V.43, V.44 och V.45 Ring 019-57 29 10 för mer information och bokning

Kumla Folkets Hus www.kumla.fh.se

För biljettbokning: 019-58 25 30

PETER FLACK + MARIE KÜHLER + PETER KJELLSTRÖM STEPHAN BERG + JACOB GYLDENSKOG + KARIN RICKARDSSON NIKLAS BERGLIND + LENA KOLTERUD + ANTON MENCIN + SANDRA OXENRYD JENNY FROMM + NICKLAS AHLGREN + AMANDA FLACK

NYPREMIÄR 21 OKTOBER 2010 Julbonus:

Astrids julchock! +MASSOR

BOKA NU: 019-33 60 60

AV NYSKRIVET MATERIAL. PUBLIKFAVORITERNA ÄR KVAR – NU I JULSTASS!

+


CYAN MAGENTA GUL SVART

Mängder av elitidrott ”live” väntar Örebroarna kommande vinter Sommaren 2010 är över. De allsvenska fotbollslagen för Damer och Herrar spelar fortfarande för att slutföra säsongerna. Kif Örebro befinner sig i skrivande stund i mitten av den allsvenska fotbollstabellen för Damer. Men en stor och betydelsefull match återstår – Kif Örebro har nått finalen i Svenska Cupen där man möter Djurgården i slutet av oktober. Kif Örebro kan bli det första fotbollslag i Örebro som någonsin vunnit Svenska Cupen i fotboll. I motsvarande Cup för Herrar är ÖSK Fotboll sedan länge utslaget. Däremot har framgångarna i fotbollsallsvenskan för ÖSK inte uteblivit. När fyra omgångar återstår ligger ÖSK på tredje plats och Europacupspel hägrar. Slutar ÖSK Fotboll på tredje plats är det den bästa placering man någonsin haft – endast överträffad av 1994-års

andraplats. När ÖSK besegrade serieledande Helsingborg med 3-0 på Behrn Arena 28 augusti 2010 bedömdes ÖSK Fotbolls spel som det bästa och mest underhållande sedan silveråret för 16 år sedan.

Från sommar till vinter Övergången mellan sommar- och ”vinteridrott” blir ofta lite märklig. De tunntröjade fotbollsspelarna springer barbenta utomhus i höstkylan medan ishockeyspelarna samtidigt är rejält påpälsade inomhus. Örebro har utvecklats till en idrottsstad med absolut högsta svenska elitseriespel i fotboll för både Damer och Herrar, i innebandy för Damer och för bordtennis Damer, i basket för Herrar och i volleyboll för Damer. I bordtennis spelar BTK Safirs Damer i elitserien. Premiären är överstökad efter förlust mot Storfors som räknas bland de lag som når slutspel. Lag-

ledaren Lisa Örneland hoppas dock att Safir ska hålla lag som Avesta, Fridhem och Råcksta bakom sig i tabellen. Ecco Örebro gör sin andra säsong i följd i herrarnas Basketliga. Bland de mer namnkunniga nyförvärven inför ligastarten 8 oktober märks Sean Smith, Sweet Pete och Egal Saleman. Coach är Lennart Grundell. Örebro SKs innebandytjejer har i höst gjort debut i elitserien för Damer, det vill säga motsvarigheten till Herrarnas Superliga. Bland förgrundsfigurerna märks bland flera mycket skickliga spelare Sofia Atterfors och Kajsa Lihagen. Efter bara en enda säsong i den näst högsta serien avancerade i våras ÖSK Innebandy Damer till Elitserien med den framgångsrike ledaren Henke Rudin i spetsen. Det är en fantastisk saga om dessa tjejer som låter berätta om tidigare missade kval och fullständigt oväntade framgångar.

Örebro Volley är ytterligare ett lag i Örebro som tillhör det högsta svenska skiktet i seriespel. Örebro Volley Damer – tidigare KFUM Örebro – har spelat i Elitserien sedan 1986. Laget har under tiden 1996-2008 vunnit SM-titeln vid 10 tillfällen. Örebro Volley är – efter suveräna Sollentuna – Sveriges mest framgångsrika seniorklubb i volleyboll Damer. Den senaste säsongen gick Örebro Volley till semifinal i slutspelet och förlorade mot Katrineholm. Örebro Volley Damer är Örebros i särklass mest framgångsrika idrottslag under 2000talet. Inför kommande säsong är Sofie Lundberg tillbaka i Örebro Volley efter ett års uppehåll – nu som lagkapten.

JVM-guld i handboll Elitserielagen i Örebro får ursäkta – men det lag bland ”vinteridrotterna” som kanske dragit den största uppmärksamheten till sig är nog ändå ÖSK Handboll Damer som spelar i landets näst högsta serie. I laget återfinns bland andra tre flickor som i somras var med om att vinna ett historiskt JVM-guld till Sverige – Lina och Linn Larsson samt Sara Johansson. Örebro Hockey har uppenbarligen lyckats väl under sommaren med att värva lyckosamt. Efter sex allsvenska omgångar toppar Örebro Hockey den allsvenska tabellen med full pott, dvs 18 poäng. För den ishockeyälskande Örebroaren väntar antagligen många högtidsstunder i Behrn Arenas gamla ishall under den kommande vintern. ÖSK Bandy är den Örebroförening som lyckats bäst genom åren på den högsta svenska elitnivån för Herrar. Med fem svenska mästerskap under åren 1955-1967 gör ÖSK Bandy under den kommande säsongen åter ett försök att nå elitserien. De idrottsintresserade Örebroarna har sannerligen en hel del att välja på under vintersäsongen 2010-2011.

Linn Larsson, Sara Johansson och Lina Larsson.

12 Marknad

Foto Peter Domeij


CYAN MAGENTA GUL SVART

Firmafest eller kickoff! Vi erbjuder klassiska festfat, smörgåstårtor och gräddtårtor. Det finns även färdiga menyer, plocktallrikar, snittar m m. Vårt cateringsortiment passar lika bra till konferensen, företagsfesten, privata högtider som till mysiga hemmakvällar med familjen eller goda vänner.

Beställ direkt på www.handla24.se/orebro Tel 019-58 53 37 eller kom in till butiken!

Välkommen att beställa Catering för alla tillfällen!

www.handla24.se/orebro

– VÅR BUTIK PÅ NÄTET. – VÅR BUTIK PÅ NÄTET. Frukost eller Fika på Det är enkelt, praktiskt och jobbet! miljövänligt

Nu även färdiga middagskassar Det är enkelt, praktiskt och miljövänligt Vi erbjuder livsmedel, catering och fruktabonnemang Vi erbjuder livsmedel, catering och fruktabonnemang med recept! till både privatpersoner och företag till både privatpersoner och företag i Örebro.i Örebro.

Beställ före kl. 24.00 och få maten levererad hem redan nästa dag! Vi kör maten till din dörr med biogasbil. Du sparar inte bara tid utan värnar också om miljön. Vår nätbutik erbjuder samma breda sortiment och kunniga personal som i våra butiker.

PROVA OSS!

www.handla24.se/orebro


14 Marknad


Erik Salén – framgångsrik småföretagare i Örebro

Foto richardstrom.com

Marknad Örebros utsände träffar Erik Salén för en kort pratstund i ett café på varuhuset Krämarens tredje plan. Erik är en av de där riktigt framgångsrika försäkringstjänstemännen i Örebro – välkänd och mycket omtyckt av Örebros företagsledare. Utanför de väldiga panoramarutorna i glas visar sig det vanligtvis trista Våghustorget i en bättre dager än på länge. De nyplanterade träden har visserligen ännu inte tagit fart i sin växtkraft men på torget myllrar det av människor. Klockan visar på 16-tiden och Örebroarna är på väg hem från sina arbeten och sin skola. Den bleka höstsolen lyser starkt. Det är tre månader till julafton.

Gedigen bakgrund Erik Salén är 49 år. Han har en ytterst gedigen bakgrund som försäkrings- och banktjänsteman och som säljare. – Jag har arbetat vid Gotabank, Skandia och Länsförsäkringar sedan 1983, berättar Erik litet försynt och fortsätter. – Länsförsäkringar består av 24 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB, med dotterbolag inom bland annat sak-, liv- och fondförsäkring samt bankrörelse, berättar Erik. – Länsförsäkringsbolagen är självständiga men samverkar inom ett flertal områden som till exempel marknadsföring, produktutveckling och IT-system. Organisationen bygger på en lokal närvaro och bolagen har tillsammans mer än 140 kontor över hela landet.

Försäkringspartner i Bergslagen – Sedan åtta år tillbaka driver vi Försäkringspartner i Bergslagen. Det är en franchiseverksamhet i samarbete med Länsförsäkringar Bergslagen. Vi är i dag nio personer anställda på våra två kontor i Örebro och Västerås och vi verkar främst inom företagsmarknaden. – Vår ambition är att vara företagens förstahandsval när det gäller försäkringsfrågor och att genom djup kompetens och hög servicenivå vara branschens starkaste varumärke, formuler Erik det och ser bestämd ut. Erik Salén har lätt för att uttrycka sig. Han gör det välformulerat och ofta med ett leende på läpparna. Han ger ett professionellt intryck och han förefaller att vara mycket allmänbildad och framför allt nutidsorienterad. Sannolikt är detta en nödvändighet för att vara framgångsrik i hans yrke. Erik Salén är prydligt klädd i svart/vit pepitarutig kavaj, svart pikétröja och svarta byxor. – Vi arbetar med i princip alla de försäkringsfrågor som ett företag behöver i sin verksamhet såsom sak-, liv, och motorförsäkringar, berättar Erik och ser sig omkring i lokalen. Stolarna är i modernt retrofärgat möbeltyg som påminner om den tid då varuhuset Krämaren en gång öppnade i början på 1960-talet – orange, brun och pistage. I bakgrunden flödar musiken i ett lågt trivsamt sorl.

Franschise Länsförsäkringar har varit franschise-

givare i tio år. Länsförsäkringar har naturligtvis en egen säljkår som kompletteras av franschisetagarna på ett sätt som gör att företaget kan utvecklas bättre och snabbare. Duktiga säljare är inte alltid lätt att hålla kvar inom organisationen. Franschise ger dessa en möjlighet att ta ett steg vidare i karriären samtidigt som kunskapen och säljkraften stannar kvar inom Länsförsäkringar. Erik Salén berättar att steget till att bli franschisetagare var en sporre och ett steg vidare i karriären. – Det gav mig motivation att fortsätta sälja försäkringar åt Länsförsäkringar och samtidigt göra det inom ramen för eget företagande, förklarar Erik och fortsätter. – Idag känner jag ett ännu större engagemang i mitt arbete. Jag trivs i rollen som egen företagare och att ha anställda, berättar Erik med entusiasm i rösten. Som franschisetagare är startsträckan att få igång ett fungerande företag betydligt kortare än att starta ett eget företag. Länsförsäkringar erbjuder sina franschisetagare ett koncept som redan från början är distinkt och genomtänkt.

Småföretagare Det är tydligt att Erik Salén brinner för sitt arbete och han ser bara fördelar med företagsformen franschise. – Det ger ett mervärde att vara franschisetagare. Parallellt med att jag och de andra delägarna representerar ett stort, starkt företag får vi också njuta

av att driva ett småföretag med allt vad det innebär, förklarar Erik och fortsätter. – Vi kan själva styra över våra öppettider, vår servicegrad och hur vi hanterar våra kunder. Vi är herre över våra egna frågor samtidigt som vi har resurser i ryggen i form av Länsförsäkringar. Erik berättar att man är långt ifrån nöjda inom Företagspartner. Han tror att de flesta som driver företag aldrig blir riktigt nöjda utan har en hunger efter att göra fler och bättre affärer och att söka ännu fler och nya kontakter – Vi vill utvecklas och med Länsförsäkringars stöd och med hårt arbete finns alla möjligheter att lyckas.

Curling och fotboll Vid sidan om sitt arbete har Erik Salén hunnit med en hel del inom idrotten. Som riktigt ung uttogs han som en av fyra till “världslaget” i samband med Curling-VM för juniorer i Canada 1980 och i Frankrike 1981. Som elitspelare i curling representerade han senast Karlstads Curlingklubb 1995. Den aktiva karriären övergick i ideellt ledarskap i ÖSK Fotbolls Marknadsutskott under åren 1991-2002, det vill säga under den så kallade ”Dalaepoken”, uppkallad efter den framgångsrike Sven ”Dala” Dahlkvists tid som spelare, kanslichef och tränare för ÖSK-fotbollen. Erik Salén satt även i ÖSK Fotbolls styrelse 1997-98. Forts. 16

»

Nummer 7 2010 15


» Engagemanget i ÖSK Fotboll upphör-

de inte med detta. Erik återkom som valberedningens sammankallande under de turbulenta åren 2004 och 2005, då dels ÖSK Fotboll kastades ur allsvenskan på grund av alltför dålig ekonomi, dels ÖSK Elitfotboll AB och Spelarinvest i Örebro AB bildades. – Det var en mycket rörig tid för ÖSKfotbollen. Med facit i hand kan man konstatera att det kanske var både nyttigt och nödvändigt. Men man måste komma ihåg att ÖSK Fotboll var mycket nära en konkurs, vilket

Erik Saléns favoriter Mat: stekt torsk Dryck: ett fylligt rött vin Film: Gökboet Bil: BMW Fotboll: ÖSK och Liverpool

16 Marknad

man gärna glömmer bort, påpekar Erik Salén och fortsätter. – Nu talar man entusiastiskt om ÖSK Fotbolls underhållande spel, att hela stan står upp bakom ÖSK Fotboll och att Europacupspel hägrar om man bärgar en tredje plats i den allsvenska tabellen. Det är en himmelsvid skillnad bara på några år. Fotboll i all ära – men det känns sannolikt tryggare att ägna sig åt försäkringsfrågor.

Kortfakta – Länsförsäkringar och Länsförsäkringar Bergslagen Var tredje privatperson har sin bostad försäkrad i Länsförsäkringar Bergslagen. Var fjärde bilägare har Länsförsäkringar Bergslagen som sitt försäkringsbolag. Åtta av tio lantbrukare och fyra av tio företagare har valt Länsförsäkringar Bergslagen som sitt försäkringsbolag. Länsförsäkringar hade 2009 Sveriges mest nöjda bankkunder på privatmarknaden. Det var femte gången som Länsförsäkringar fick denna utmärkelse. Länsförsäkringar hade även de mest nöjda bolånekunderna under 2009 i en jämförelse mellan alla svenska banker, enligt Svenskt Kvalitetsindex (SKI). Det var för sjätte gången som Länsförsäkringar fick denna topplacering. Inom sak- och livförsäkring är placeringen tvåa i samtliga kategorier förutom bland sjukvårdsförsäkrings- och tjänstepensionskunderna som placerar Länsförsäkringar som nummer ett. Finansbarometern utsåg under 2009 Länsförsäkringar till både Årets Sakförsäkringsbolag och Årets Livförsäkringsbolag på företagsmarknaden. Länsförsäkringar utsågs till Årets Livförsäkringsbolag i tidningen Affärsvärldens årliga undersökning, samt till Sveriges bästa pensionsförvaltare av den europeiska branschtidningen Investment & Pension Europe.

Bolaget, som har närmare 240 medarbetare, har sex kontor med försäkring, bank och fastighetsförmedling. Länsförsäkringar Bergslagen, med sina 182 000 kunder som har 380 000 försäkringar, är ett av 24 fristående bolag i Länsförsäkringsgruppen. Bolaget har sin verksamhet i Västmanlands och Örebro län samt i Heby kommun i Uppsala län. Länsförsäkringar består av 24 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB, med dotterbolag inom bland annat sak- och fondförsäkring, bank samt djurförsäkring. Länsförsäkringsbolagen är självständiga men samverkar inom ett flertal områden, till exempel marknadsföring, produktutveckling och IT-system. Organisationen bygger på en lokal närvaro och bolagen har tillsammans mer än 140 kontor över hela landet. Länsförsäkringar erbjuder kunder en helhet av bank- och försäkringstjänster. Tillsammans med dotterbolaget Agria Djurförsäkring erbjuds också djur- och grödaförsäkringar, och via Länsförsäkringar Fastighetsförmedling (tidigare Länshem) kan man köpa och sälja sin bostad på mer än 80 orter runtom i Sverige.


(JŸRTSTARTARE$EÞBRILLATOR Meccona AB kan hjärtstartare och har god erfarenhet frün personskydd och fÜrsta hjälpen. Meccona erbjuder HeartSaveŽ frün tyska Primedic™, världens främsta hjärtstartare. HeartSave hjärtstartare är designade fÜr att användas även av lekmän som inte har professionell sjukvürdsutbildning. Apparaten guidar hjälparen genom hela fÜrloppet genom en lugn rÜst pü svenska. En hjärtstartare kan vem som helst använda - den räddar liv. Vi kan ocksü erbjuda utbildning genom egen personal. PlÜtsligt hjärtstopp är idag den vanligaste dÜdsorsaken i Sverige. Hjärtstopp dÜdar mer än 12 000 svenskar varje ür utanfÜr sjukhus. Mer än en person i timmen! Vi känner nog alla nügon familj som drabbats. Inbyggda säkerhetsfunktioner gÜr hjärtstartaren mycket säker att använda även fÜr den som inte är van.

6ILL$UVETAMER 019-25 16 66 info@meccona.se www.meccona.se

Svampen Restaurang och Konferens LunchbuffÊ 11.00 – 15.00 FÜr konferenser & bokningar 019-611 37 35 • Dalbygatan 4 www.svampen.nu Öppet dagligen 10.00 – 18.00 üret runt

Professionellt bemÜtande, hÜgsta leveranssäkerhet och marknadens bästa priser für du hos StudentConsulting i Örebro, ett av landets mest rutinerade bemanningsfÜretag. StudentConsulting, som grundades i 1997, är i dag en rikstäckande leverantÜr och samarbetspartner till ett flertal utav Sveriges stÜrsta fÜretag. I Örebro och omnejd hjälper vi vüra kunder att ta fram den optimala bemanningslÜsningen fÜr just deras verksamhet. StudentConsulting hjälper sina kunder att spara tid, pengar och minimera riskerna vid rekrytering och inhyrning av personal.

Tvü av StudentConsultings medarbetare pü Örebrokontoret (tv Kandidatansvariga Susanne Lindeberg, th Omrüdeschef Jens Fredensborg) �En av drivkrafterna i vürt arbete är att matcha fÜretagen med framtidens medarbetare.�

Ta reda pü hur vi kan hjälpa din verksamhet genom att kontakta Affärsomrüdeschef Jens Fredensborg. (jens.fredensborg@studentconsulting.se) StudentConsulting är ett bemannings- och rekryteringsfÜretag med fokus pü unga människor i karriären. Vi är auktoriserat via Almega och är Sveriges snabbast växande fÜretag 2008 och 2009.

Telefon: 020 360 370

Östra Bangatan 28, 703 61 Örebro • www.studentconsulting.se


CYAN MAGENTA GUL SVART

Entreprenörer

Att utveckla entreprenörer Text Peter Steen-Christensen Foto Terése Andersson

Det finns alltid två alternativ. Förutom den vanliga vägen, en heltidsanställning i någon annans företag, kan man försöka staka ut sin egen väg och driva sitt eget. Det som ofta behövs är en idé. Drivhuset, vars mål är att stimulera entreprenörskap och företagande, är dock mest inriktade på att forma människorna bakom idéerna. En idé kan lika gärna vara lyckosam som det kan innebära motgång, men väcks ett entreprenörshjärta så kan det med erfarenhet och kunskap ta sig an nya utmaningar. Anna Sjödin är uppvuxen i Norrland och läste själv statsvetenskap vid Umeå Universitet. I sin roll som verksamhetschef på Drivhuset i Örebro ger hon studenter med intresse för entreprenörskap tre ben att stå på i deras strävan att nå möjligheten till självförsörjning – vägledning, utbildning och nätverk. – Vi hjälper entreprenörer att starta och driva företag. Det grundläggande i vår verksamhet är den situationsanpassade vägledningen. Det är personliga och individuella möten med dem som vill starta och driva företag. Vi hjälper sedan till under alla skeden, det kan vara allt från att formulera sin affärside till att fylla i blanketter. Allt som har med företagande och företagarrollen att göra. Vi bollar idéer med dem och tillhandahåller praktiskt information. Och hjälpen är kostnadsfri. Hur finansierar ni er verksamhet? – Vi har olika finansiärer som stöttar vår verksamhet. Vi har stöd från det offentliga - regionförbundet, Örebro Universitet, Örebro Kommun, Tillväxtverket samt att vi får projektmedel från Länsstyrelsen som har pengar från EU. Dessutom har vi hjälp av en del privatfinansiärer från näringslivet. Ni vägleder och coachar de högskoleoch universitetsstudenter som har förhoppningar om att starta eget. Lägger ni in någon bedömning huruvida ni anser affärsidén vara hållbar eller inte? – Vi bedömer inte några idéer alls. Vi fokuserar på entreprenören och inte 18 Marknad


CYAN MAGENTA GUL SVART

– Drivhuset vill att Örebros studenter ska se företagande som lika naturligt som en anställning.

på idén. Har man inte drivkraften spelar det ingen roll hur bra idén är. Det är ju marknaden som ska avgöra om det funkar, så hos oss är alla oavsett kunskapsområde och bransch välkomna. Det är något som skiljer oss från andra i innovationssystemet. Vi coachar dessa entreprenörsämnen steg för steg i hur de kan driva sin idé framåt. Vi hjälper dem att komma vidare. Vi är neutral part, som aldrig lägger in något bedömande. Organisationen Drivhuset grundades i Karlstad 1992 och finns på tolv orter i Sverige, från Malmö i syd till Gävle i nord. De har cirka 35 anställda i Sverige varav personalstyrkan i Örebro uppgår till fyra personer. Bara under 2010 har de assisterat med uppstarten av 30 företag (616 stycken i hela Sverige) och det ser ut att vara fler personer som får deras hjälp i år än de 100 personer som de tog hand om under 2009. Är det endast i start-up-fasen ni står till hands med vägledning eller finns ni även tillgängliga i ett senare stadie? - De bestämmer själva när de inte behöver vår hjälp mer. De händer ofta att de driver sin verksamhet under något år, och återkommer när de vill utveckla företaget, eller när de har någon annan problematik som ska lösas. Vi möter våra företagare under en lång period. Är ni endast inriktade mot studenter? – Vår primära målgrupp är studenter men vi exkluderar ingen. Det händer att andra kommer till oss, men det finns ju även andra nyföretagarcenter, som Startcentrum, och många vänder sig dit. Vi kompletterar varandra, de jobbar på lite annorlunda sätt. – Vi vill att regionen ska utvecklas och det är ju allas ansvar, så vi jobbar tillsammans för att uppnå de här effekterna i vår region. De tre benen i er verksamhet är vägledning, utbildning och nätverk. Utveckla. – Vägledningen är störst, det är grunden. Sedan har vi även korta företagsnära utbildningar till företagarna, till

exempel säljteknik eller bokföringskurser. Vi vill hjälpa dem att driva företag på alla sätt vi kan. Och då jobbar vi också mycket med nätverk då kontakter är väldigt viktigt, framtida samarbetspartners, kunder och så vidare. – Jag tror vår metodik, som är individanpassad, som inte är bedömande och som arbetar med deras motivation gör att vi får fram många olika typer av personer. Vi har en jämn könsfördelning, ungefär 50-50 mellan kvinnor och män och det är en styrka. På vilket sätt har ni kontakt med och hur tar ni hjälp av det lokala etablerade näringslivet i Örebro i er verksamhet? – Det är jätteviktigt för oss, vi är inte experter på alla områden. Näringslivet är vår förlängda arm i sakexpertis, det kan handla om juridisk kompetens, bokföring, affärsidén eller rådgivning runt försäkringar. När vi vill erbjuda entreprenören sakkunskap får vi hjälp av olika företag. Dessutom erbjuder vi dem en ”Business-box”, ett startpaket med gratis bokföringsprogram och liknande när de ska komma igång. Känner ni att studenternas intresse för företagande ökar? – Alltså, siffran hos oss, hur många vi kan ta emot, beror helt på hur många vi är. Det är en resursfråga för oss. Trycket är alltid högre än vad vi kan ta emot. Det är klart att synen på företagande och attityden tar lång tid att jobba med. Men vi har ett ständigt tryck på oss från studenter som vill ha hjälp. Kan ni märka trender på studenterna, vad är det för sorts företag de vill starta? – Det är väldigt brett, men till stor del är det tjänsteföretag. Nästan 80 procent. Det är inte alltid idéerna är kopplade till utbildningsområdet. Läser de en praktisk utbildning är det vanligt men läser de teoretiska ämnen behöver det inte alls vara så. – Men oavsett vad de vill starta är det viktiga att vi investerar i ett kunskapskapital i personen.

Personlig tränare i Örebro. Kontakta mig för en fri rådgivning. Investera i dig själv och förbättra hälsan för framtidens utmaningar! www.oscarpt.com Tel: 0737-056477 oscar@oscarpt.com

Finns det stunder under året då tiden inte räcker till? Intendo är mer än en Visma affärssystem partner då vi också har kompetens inom företaget när det gäller ekonomitjänster. Vi kan erbjuda dig som företagare olika ekonomiska och administrativa tjänster t.ex. Fakturering Scanning Posthantering Verifikationsregistrering m.m. Ring oss för mer information på 019-6017950

Nummer 7 2010 19


CYAN MAGENTA GUL SVART

Nyheter vid Lanna Golfbana Text Camilla Johansson Foto richardstrom.com

I mitten av sommaren så var det ett faktum, Örebro Golfklubb skulle gå i konkurs. Lösningen på vad som skulle hända med banan är kanske i det närmaste självklar, det köptes av Jenny och Henrik Johansson, som med stor framgång sedan ett drygt år tillbaka driver Lanna Lodge. Det är mycket jobb som ligger framför Jenny och Henrik som precis har köpt golfbanan i Lanna. – Det första som kommer att ske nu är att banan ska dräneras med 10.000 meter nya dräneringsrör samt att nya dammar anläggs och stamledning byts ut. Även gamla dammar grävs ur. Arbetet kommer att pågå under sex veckor, berättar Jenny Johansson. Under tiden kommer en special slinga, kallad oktoberbanan att vara öppen. Denna innefattar de nya nio hålen samt delar av gamla banan, totalt 18 hål, vilket innebär att golfen kan fortsätta som vanligt även under dräneringsarbetet. – Vi kommer att satsa på att totalrenovera pitchbanan med nya tees samt belysning för att förlänga golfsäsongen och ge möjlighet till träning kvällstid, säger Jenny Johansson. En annan nyhet är att rangen kommer att byggas om även den, med en golfstudio för inomhusträning och utslagsplatser under tak, och även här

20 Marknad

kommer det att finnas belysning. I anslutning till rangen byggs flera parkeringsplatser. Samspel på banan Lannalodge Golfresort kommer att vara en privat golfklubb med ett begränsat antal medlemmar. – Vi erbjuder 300 personer fritt spel på anläggningen och ytterligare 700 personer med begränsat spel. Utöver detta erbjuder vi greenfee medlemskap berättar Jenny Johansson. Naturligtvis har medlemmar i Örebro Golfklubb förtur till medlemskap i den nya klubben, och Jenny Johansson är glad över att så många valt att bli medlemmar i Lannalodge Golfresort. Jenny och Henrik Johansson kommer att fortsätta investera i golfanläggningen inför varje år. Detta för att kunna utvecklas till en av Sveriges absolut bästa golfanläggningar. De vill också påpeka att Lannalodge är inte bara en golfanläggning utan erbjuder så mycket mer året runt. – Vi stänger ju inte då det är slut på golfen, utan man kan boka den kompletta konferensen, relax med nära och kära, eller njuta av julbord och andra festligheter, avslutar Jenny Johansson.


Äntligen är hösten här!

VI HJÄLPER ERT FÖRETAG

Vi firar detta med många nya events och temakvällar, bl.a. med spännande bufféer. Inom kort presenterar vi också en helt ny spännande höstmeny. av högsta kvalitet och finess. Tillsammans med våra kunniga kockar och personal kan vi nu erbjuda nya fantastiska smaker med underbara färger och fantastiska upplägg. Allt med inspiration från säsongens specialiteter. Den gemytliga kvarterskrogen på väster erbjuder er alltid en smakupplevelse utöver det vanliga. Ni har väl inte heller missat att vi har ett väldigt brett ölsortiment. Vi vill med detta hälsa er varmt välkomna till oss och dela glädjen med smakupplevelser på Den Danske Kroen.

LJUD, LJUS & SCENER FÖR: • • • • • • • •

Bröllop och fest Företagsevent Modevisningar Konserter Discon Mässor Teater m.m.

Även Karaokeanläggningar

ATT PROFILERA ER PÅ BÄSTA SÄTT Yrkeskläder, Profilkläder, Giveaways och Presentreklam m.m.

Ring Örebro 019-33 11 80 eller Kumla 019-58 35 41 eller besök vår hemsida på www.frontlinereklam.se

LJUS & NÖJE AB

019 - 25 55 50 www.ljusonoje.se

Hämta inspiration från hav, himmel och horisont! Bryt mönstret och samla både gruppen och tankarna under ett och samma tak. Ombord på våra fartyg ligger konferensavdelningen högt upp med en hisnande utsikt över hav och horisont. I våra generösa konferenspaket ingår allt från goda måltider och konferenstid till fartygens stora utbud av nöjen. Allt till generösare priser än vad du brukar få betala iland. För mer information och bokning kontakta din resebyrå, gå in på vikingline.se eller ring 08-452 40 40.

www.vikingline.se


CYAN MAGENTA GUL SVART

...snart är det jul igen!

Här bokar du julbordet $$! #$  %    &&& #$$!$$# &&&#$$!$$#

Julbord pü p Stationshotellet! Stationshotellett! Nu kan Ni boka b vürt underbara julbord, premiär fr fredagen november. redagen den 26 november r.

fre-lĂśr (inkl show)

Tapas bar Spansk restaurang

Start 26/11

Fullständiga rättigheter Ven a compartir

UnderhĂĽllning UnderrhĂĽllning pĂĽ hĂśg nivĂĽ!

MĂĽn-tors 295:--

En annorlunda julfest!

Boka HerrgĂĽrdens stora klassiska Julbord

350:3

Boka bord b pĂĽ 019-57 90 20

Engelbrektsgatan 10 A, Ă–rebro ring och boka 019-17 91 78 www.mingelcafe.se

KARLSLUNDS HERRGĂ…RD

Vi tar emot stora sällskap

Tel 019-27 07 88 • www.karlslund.com

Julen 2010 Vi kan inte garantera Er en snÜvit december men vi lovar Er ett julbord gjort pü bästa rüvaror och lagat med stor omsorg.

NorrTull´s Julbord 349:Julbord fÜr Catering 249:Jultallrik frün 159:Minsta beställning fÜr catering är 25 personer. Väljer Ni att hänta själva är minsta beställning 6 personer.

Boka julbord och konferens pĂĽ

Ă…kerby HerrgĂĽrd, Nora

Oavsett om det gäller ett kundmÜte, fÜreningsmÜten eller stora arrangemang upp till 800 personer sü hjälper vi Er gärna med en lÜsning.

Vi har även goda alternativ fÜr Er som Ünskar lite mindre Jul? Gü in pü vür hemsida www.restaurangnorrtull.se

FÜrsta julbordet serveras: 28 november kl. 13.00 Helger sittningar: 18.00 Fredag 12.00 och 18.00 LÜrdag SÜndag 13.00 Pris: 425 kr / person Vid gruppbokningar serveras julbord efter Ünskemül och Üverenskommelse. Passa pü att fÜrlägga er konferens i samband med julbordet. Vi har konferenspaket som passar alla behov. Ytterligare information och bokning:

Internet: www.akerbyherrgard.se, Telefon: 0587-912 10

22 Marknad

Restaurang NorrTull | Tel 019 -12 83 38 Klostergatan 23 | 703 61 Ă–rebro www.restaurangnorrtull.se | rest.norrtull@amica.se


CYAN MAGENTA GUL SVART

Julbordet – en av årets höjdpunkter. Vem vill missa sill, köttbullar och goda desserter? Eller en trevlig stund med kollegorna? Här väljer du mellan några av de bästa alternativen.

Boka ditt företags julbord redan idag!

Årets Julklapp GÖTA KANAL kryssning till kanonpris! Köp ett presentkort på Göta Kanal till ett enastående pris. Nu har ni chansen att kryssa på Göta Kanal till nästan 1/2 priset. Presentkortet som gäller för 2 personer att kryssa på Göta Kanal mellan Berg och Borensberg t&r med M/S Wasa Lejon säsongen 2011. Ni upplever nio slussar samt två akvedukter i vardera riktning. Ni ringer själva och bokar det datum som passar Er. Gäller även för kryssning med Symfoni från Söderköping till Arkösund, Häradsskär eller Fångö.

PRIS ENDAST 600:- Erbjudandet gäller t o m 31/1-11. (Ord.pris 990:-) PS. Du behöver inte betala presentkorten förrän den 31/1-11. Köp ett presentkort till den Svenska Hurtigrutten Välj att kryssa från Stockholm, Nyköping, Västervik eller Västerås. Ord. pris per person 745:-

Nu endast 645:-

I priset ingår: Guidad kryssning, morgonkaffe med fralla, lunch och dryck, kaffe, musikunderhållning samt returbuss. Bokning: 08-21 00 25, 011-12 78 01, www.rscl.se, Royal Stockholm Cruise Line/Wahlinrederierna

675c/$1'( -8/%25'

Julbordet på Solliden dukas upp från 28 november, vardag och helg fram till 21 december. Måltidsglädje för små sällskap och större grupper. I en helt förnyad och vackrare matsal. Pris från 295 kr. Bokning 019-15 45 35. ZZZVYHQVNDN\UNDQLRUHEURVHVROOLGHQ +HOWQ\DUXPI|UNRQIHUHQVRFK|YHUQDWWQLQJLVDPPDE\JJQDG

Ett annorlunda julbord med smaker från Asien. Varmt välkomna till Wongs från och med 26 november.

Nummer 7 2010 23


VIP 4455 512 26 4 5 4 5 2466 4 N ARLSSO SVEN K LM O STOCKH

122345 -Y MONTH VALID THRU

EAR

11-14

25% rabatt på att sänka dina kostnader! Gå in på www.lessmore.com/regcode och ange koden 01MPU. Klicka på “bli medlem” och fyll i anmälningen. Ni kan pröva tjänsten på öppet köp under en månads tid

Mer än rabatter När du blir medlem i lessmore blir du medlem i ett nätverk av över 25.000 företagare som tillsammans skapar förhandlingskraft för att få bättre priser och villkor. Du får också tillgång till ett system som förenklar ditt företagande så att du kan fokusera på din egen verksamhet. Vi betalar alltså tillsammans för förhandling och systemutveckling så att alla medlemmar kan spara tid och pengar - mer än vad det kostar.* Vi garanterar att besparingen i tid och pengar är större än årsavgiften om du använder tjänsten - annars får du pengarna tillbaka! Registreringen tar max 2 minuter. Lessmore startade 2000 och har sedan starten samarbetat med bl.a. Swedbank, Preem, SIBA, Soliditet, Lyreco och Posten. Vi jobbar också med t.ex. DHL, Taxi Kurir, best Western, Shell, trygg-Hansa och Scandic. * Det kostar bara 100 kr/månad för enskilda företagare och ideella föreningar och 200 kr/månad för AB med upp till 19 anställda osv.

Lessmore | Engelbrektsgatan 26 | 702 12 Örebro | Tfn: 08-410 510 00 | Fax: 019-25 25 40 SMS: 0709032041096 | Meddelande: ww.lessmore.com/service www.lessmore.com


+L[pYPU[LSp[[H[[ OP[[HKLUYp[[H 4H[JOH

=P[[LSSLYY€[[&

-SLYZ[LUHY LSSLYMpYYL& ,SSLYPUNLU& 4VKLYU[ LSSLY [PKS€Z[&

7HZZHYKL POVW&

/VZVZZMrYUPWLYZVUSPN[IL T€[HUKLNVKHYrKVJOOQpSW H[[OP[[HYp[[P]rY[YPRH\[I\K 0]rYLNLU]LYRZ[HKRHU]P WLYZVUPÄLYHHUWHZZHLSSLY N€YHVTZT`JRL[[PSSUrNV[ HSSKLSLZZWLJPLSS[VJOLNL[

;YLUKPN[

TLKZ[VY[\[I\KVJONVKZLY ]PJL&+L[pYKL[PU[L=PpYL[[ MHTPSQLpN[M€YL[HNZVTpSZRHY KL[]POrSSLYWrTLK=P[YVY H[[KL[TpYRZ=pSRVTTLUOP[

5`HT€QSPNOL[LY 7LYZVUSPNH S€ZUPUNHY +LZPNUHKPU LNLUZ[PS

7LOOPDQ8QLWHG

5`ZRHWHUKL

;`JRLYK\H[[KL[Sr[LYK`Y[

2€WTHUNH[HUkYLIYV‹ 


26 Marknad


Prag – en mix av nytt och gammalt

Text & bild Conor Creighton

Prag är frustrerande ifall du varken är över 50 år eller i stan för ett kinesiskt bröllop. På samma sätt som teorin om att fotomodeller är tråkiga i sängen är centrala Prag, ett av de finaste platserna på jorden, bara en massa långa ben som leder till en långsam hjärna med aptit för ingenting annat än lågkalorivatten och morötter. Prag, ett korrupt litet Disneyland längs Vltavas strand, kan vara så händelsefattigt att du hoppas att en av alla de tusentals ficktjuvar du konstant varnas om ska göra ett försök bara för att sätta lite krydda på tillvaron. Det är en graffiti-konstnär som håller till i Prag som har en tag där det står ”Sluta gör den här staden ren”. Och du håller med honom. De centrala delarna har genomgått en total Hollywood-makeover. De betalar arbetslösa skådespelerskor att klä ut sig till sjöjungfrus och hänga under Karlsbron på nätterna. De blir förkylda och ersatta till nästa dag eftersom Prag är fullt av arbetslösa skådespelerskor. Hela vägen från slottet till museet, är flodbanken upplyst som ett skyltfönster och de flesta invånarna kan växla din valuta på tre språk. Förresten, de flesta invånarna, de som inte arbetar i den gigantiska turistindustrin, undviker de centrala delarna, Praha 1, och vi föreslår att om du är under 50 år och inte i stan för ett kinesiskt bröllop, så undviker du det också. Om du å andra sidan ÄR i stan för ett kinesiskt bröllop, släpp ner håret, var hur vild du vill och lyssna inte på tråkmånsar som kanske föreslår att en rosa kostym är på gränsen till osmaklig. Prag 1 är lite svårt att förstå. Det är mer varuhus än stad. Uppstyrt till en nivå där de enda fyllona som sover på

gatan har nycklar till hotellrum i fickan. Men om du kan fortsätta vidare så finner du ett Prag som fortfarande har en fläkt av den dynamik och radikalitet som gjorde att Ivan och Boris fick packa ihop sina grejer för 20 år sedan.

Kolbenovas loppmarknad Det finns en loppmarknad ungefär sex stationer öster om Prags centrum där du kan köpa jaktgevär och Röda Arméns handgranater vid sidan av porrfilmer och mystiskt kött. Det är aningen svårt att handla, mest för att du inte har lärt dig tjeckiska – alla tror att du är tysk och försöker få dig att betala trippelt så mycket. Tyskarna i landet klarar sig bra. De äger bankerna, många av snabbköpen och gillas av tjeckerna för sin köpkraft. Så det första steget att inte bli skinnad på marknaden eller i staden i övrigt är att bevisa att du inte är tysk. Kolbenovas loppmarknad ligger bredvid en dammig väg kantad av däckfabriker. Och trots att tjeckiskorna är så otroligt vackra, var fjärde modell på årets upplaga av Milanos Fashion Week kommer från Tjeckien, så möts man av ansikten som bara en mor kan älska när man kliver av tunnelbanan. Å andra sidan är fulheten på marknaden, likt The Cross Club, en välkommen kontrast till skönheten i centrala Prag. Eller så har jag fel, men du kan ju också åka till Prag och handla kläder på H&M och drinkar på någon klubb och överallt få hjälp av perfekta varelser med långa armar och ben. Forts. 28

»

Nummer 7 2010 27


»

Tjeckiska är förresten bland världens svåraste språk. Alla ord verkar ha sju bokstäver. Föreställ dig ett språk där man måste lägga till vokaler på slutet av alla namn för att säkerställa ifall man pratar med dem eller bara om dem. Har du lärt dig ”tack” tills dag tre så klarar du dig bättre än de flesta. Och var inte så hård mot dig själv om du inte klarar siffrorna på marknaden. Använd händerna eller köp en fem kronors miniräknare av killen med

guldtänderna som i övrigt säljer uppstoppade vildsvin, trasiga dollars och blöjor. Korruption, likt naturen, älskar symmetri. Vi blev jagade från loppmarknaden för att vi tog bilder. Ingen säljer en nästan ny plattskärms-tv för 500 spänn. Tv-tjuvarna hann inte ifatt oss och vi hoppade på en spårvagn in till stan, bara för att istället bli fångade av en biljettkontrollant. Avgiften var 300 kronor. Vi hade bara en hundring på

oss, vilket betydde att vi fick sällskap av en nitisk kontrollant hela vägen till en bankomat och eftersom utkanterna av Prag inte direkt är fulla av dem så kom vi till slut överens med honom att han själv skulle behålla hundringen och låta oss få åka vidare.

Bäbistornet David Cerny är den där konstnären som förudmjukade EU nyligen. Entropa, hans verk som försökte fånga Europa som en karta av stereotyper var inte speciellt väl emottagen av dem som inte kände att Bulgarien var synonymt med en bajamaja. Men själv ansåg han nog att verket var ganska tamt, tidigare hade han fått sitt verk Shark, Saddam i gasen formaldehyd, bannlyst ett par gånger om. Bäbistornet i Zizkov-området av Prag är ett tv-torn som är prytt av en mängd kravlande svarta bäbisar. Tornet är lika fult som en påse döda kaniner men dess kontrast till Prags gamla skyline längs floden gör det ändå en aning älskvärt. För att komma dit måste du ta tunnelbanan och sedan gå genom ett berg. Det är en spöklik tunnel som går 200 meter innan den böjer sig på mitten så att du inte kan se dagsljus igen förrän du kommit halvvägs. Vi hörde ett rykte om att ungdomar rejsar med sina bilar

genom tunneln på kvällarna. Det var imponerande men föga troligt. Det skulle säkert gå ifall man fällde in backspeglarna och alla inuti höll andan. Kanske. Bäbistornet var byggt ovanpå en judisk kyrkogård under kommunistperioden och delar av begravningsplatsen existerar fortfarande, utspritt runt tornets bas som döda löv cirklar runt ett träd en sen höstdag. Cernys bäbisar var installerade under Prags tid som Europas kulturhuvudstad år 2000. De skulle inte vara kvar permanent men lokalinvånarna tyckte att de förgyllde den annars så hatade byggnaden så därför fick de stanna. Du kan också hitta Cernys bäbisar i andra delar av Prag; vilande, kravlande, stirrande in i ingenting. Det är bevis på att under den arkitektoniska botox så har Prag fortfarande en humoristisk sida. Centrala delarna ser ut som de gör och är invaggad i bestämda vanor och invaderad av prylbutiker. Varje gång du ser ett kodak moment kommer ett halvdussin par att blockera din väg och de konstanta hälsningsfraserna på tyska kommer göra dig folkmordsbenägen. Men ett land som utan tvekan kan sätta fast ett dussin tjockrumpade små spädbarn på sitt största tv-torn känns som en självsäker och vacker plats. Och är utan tvivel värt ett besök.

FÖNSTER OCH DÖRRAR 020-100 159 WWW.TRFONSTERFABRIK.SE

28 Marknad


Vi erbjuder: • All typ av städning • Hemstäd allt inom RUT • 50% direkt på fakturan • Vi erbjuder även • Bygg- och kontorsstäd • Fönsterputs • Golvvård

Sweeplet HB Ring 0736-26 26 76

e-post: info@sweeplet.se

Jag hjälper ditt företag... ...med rätt typ av trygghetslösning, till exempel: :: sjukvårdsförsäkring :: pensionssparande :: fondsparande Kort sagt alla typer av pensions- och trygghetslösningar. Hela eller delar – allt utifrån ert behov. Rätt trygghetslösningar på företaget gör allt så mycket enklare. Kontakta mig så berättar jag mer.

www.spp.se

Per Barthelson Försäkringsrådgivare Mobil: 070-508 90 79 E-post: per.barthelson@spp.se

Du som gillar att kompromissa, titta bort. Honda Civic, kompromisslös. Förenar design med funktionalitet. ca. Pris från

169.900

kr

Bränsleförbrukning blandad körning 5,7–7,3 l/100 km CO2 132–169 g/km. www.honda.se

www.bilforu www.bilforum.se um.se 019 - 60 601 1 20 50 Bettorpsgatan Bettorpsgat tan 24, 703 69 Örebro. Ö ebro. Ör


Inredning

Text Ulf Hjelting

❶ Italiensk design

❷ Gunga dig till sömns

❸ Ett kök utöver det vanliga

Italienska superdesignern och möbeltillverkaren Contral har en förkärlek att ta möbeldesign till yttersta gränsen mellan möbel och konstverk. Contral använder sig av anodiserad och målad aluminium till sina möbler. Anodseringen innebär att aluminiumplåten befinner sig i svavelsyra samtidigt som man tillsätter ström vilket ger en hård yta. Detta lämpar sig utmärkt eftersom Contral specialiserat sig på utemöbler med lång livslängd. Möblerna blir i stort sätt underhållsfria. Contrals utemöbel Dialogo Sunlounger 620 är designad med just det tänket och lämpar sig väl hos den medvetne konsumenten som också vågar det där lille extra. Dialogo Sunlounger 620 kan kompletteras med en UV-beständig kudde av polyetylen och totalt väger denna aluminiumskapelsen 20 kg. Allt är självfallet vattenbeständigt och tillåter ett användande över lång tid även exponerat i direkt solljus. Dialogo Sunlounger 620 finns i två utföranden – svart eller vit. Priset är ännu inte fastställt för den svenska marknaden.

Letar du efter en säng som är något utöver det vanliga? Något absolut ingen annan har? Då kan vi rekommendera designern Manuel Klokers Private Cloud Betten för 48.000 kronor. Priset varierar lite beroende på hur stor man vill ha sängen och madrassen tillkommer också. Principen bakom Rocking Bed är den samma som för gungstolen och här är tanken att man ska vagga sig sakta till sömns och därmed simulera barndomens vagga. Detta ska enligt Manuel Kloker ge en mer rofylld sömn. Vill man inte gunga i sömnen kan sängens ”medar” även låsas med Klokers specialtillverkade träkuber och på köpet får man då matchande sängbord. Alternativt kan man välja ”fötter” under ”medarna” som kan låsa sängen i valfri vinkel. Sängen tillverkas i Tyskland av Klokers fabrik och presenteras som en ”mix mellan komfort och ekologi, design och konst, likaväl som dröm och fantasi”. Denna gungade tingest i massivt trä presenterades på möbelmässan IMM Cologne 2010 och hyllades då av en enig kritikerkår.

Clive Christian har skapat köket Alpha med inspiration från Venedig och Dan Browns Da Vincikoden. Jo… det är faktiskt ett kök om någon tvivlar på det. Alpha finns i flera utföranden – Alpha Walnut och Dark Walnut, Idegran (påminner om körsbär i trästrukturen) och Alpha White. I Alpha Walnut är träslaget genomgående valnöt, vad annars, och detaljerna är av marmor och silver. Alpha White har däremot ytor i vitt. Inredningen tillverkas i England och byggs på plats av Clive Christians egna hantverkare. Självfallet lämnas livstidgaranti på levererad inredning. Detta engelska varumärke grundades 1985 och har nu 50 återförsäljare där den nordiska marknaden sköts av Ulla Hermansson i Stockholm för Clive Christian Scandinavia. Tankarna och idéerna bakom Clive Christians kökskoncept går tillbaka 1900-talets Art Deco-period och utgår från en tidlös mycket lyxig design. Interiörer finns bland annat som matsal, musikrum, kök och bar och anpassas för våra kunders behov deras designers. Köket Alpha har ett utgångspris på 550.000 kronor och sedan tillkommer vitvaror. Belysningen kan självfallet fås i vilken nyas som så önskas.

30 Marknad


CYAN MAGENTA GUL SVART

Det händer på Conventum!

0 $ / ( 1 $ (510$1 santa lucia – en klassisk julkonsert – Svenska Stråkensemblen Piano: Bengt-Åke Lundin Julvärd: Olof Thunberg

Conventum Kongress 23 nov BILJETTER: ÖREBROKOMPANIET, 019-21 21 21 TICNET.SE, 077-170 70 70, BLIXTEN.SE

Rådhusets julkalender – världsunik attraktion i Örebro för fjärde året i rad

malenaernman.com

IN YOUR DREAMS UNLIMITED PRESENTERAR I SAMARBETE MED RELIABLE PRODUCTION

Text Ulf Hjelting Foto Ove Lundqvist

I år är det fjärde året i rad evenemanget genomförs. Årets tema är ”Gränslös” och det handlar givetvis om Rådhusets julkalender.

CONVENTUM KONGRESS ÖREBRO 16/12 2010

Ö REBROKOMPANIET 019-21 21 21, WWW. CONVENTUM . SE TICNET 077-170 70 70, WWW. TICNET . SE W W W. C A R O L A . C O M & W W W. R E L I A B L E . S E

För mer info besök vår hemsida www.conventum.se CONVENTUM | Olof Palmes Torg 1 | 702 22 Örebro Tel: 019-766 45 00 email: info@conventum.se

Biljetter: 019-21 21 21 www.orebrokompaniet.se

Onsdagen den 1:a december avtäcks det första av 24 konstverk i Rådhusets fönster ut mot Stortorget. Temat är ”Gränslös” och det är 16 länskonstnärer och åtta gästkonstnärer från övriga Sverige som fått uppgiften att tolka temat. – Temat i år är valt både med respekt för konstnärerna och för publiken. Jag tror att det blir lättare att ta åt sig konstverken om man kan tolka utifrån ett tema, säger Richard Kennett, VD för företaget SOUL som arrangerar Rådhusets julkalender. Idén till en julkalender på Rådhuset fick Richard Kennett för fem, sex år sedan. Research gjordes och idén visade sig inte bara vara unik för Sverige utan även för resten av världen. – Det finns ingenting liknande i Sverige och för övriga världen hittade jag sex stycken mer eller mindre kommersiella jippon med kalendrar kopplade till varuhus. Det fanns dock ett liknande projekt i en alpby i Österrike där stadshuset hade 24 fönster. Men de hade en känd konstnär typ Monet eller Chagall som stod för alla konstverken, säger Richard Kennett. Intresse finns från andra städer om att göra liknande projekt, men det är inget som SOUL har följt upp ännu.

Till Rådhusets julkalender i år har Örebro kommun gått in som huvudsponsor med fördubblad insats och detta medför bland annat att summan för lucksponsorerna sänkts i år. – Lågkonjunkturen förra året gjorde att det var svårt att hitta lucksponsorer, men i år har det gått mycket bättre. Tack vare Örebro kommuns ökade insats kan vi nu sälja luckorna för 20000 kronor – en sänkning med närmare 40 procent. Och då ingår givetvis originalkonstverket, säger Richard Kennett. Fjärde året i rad. Hur länge kan Rådhusets kalender fortsätta? Tar inte konstnärerna slut snart? – Vi fortsätter så länge Örebroarna och sponsorerna tycker att arrangemanget är fräscht och det finns ett behov. Vi får inte glömma att detta är även en plattform för nya konstnärer och fortsätter de lokala konstnärerna att hålla samma höga kvalitet så ser jag ingen bortre gräns för evenemanget, avslutar Richard Kennett.

Nummer 7 2010 31


CYAN MAGENTA GUL SVART

NOOR tillvaratar kompetens och idéer Text Camilla Johansson

NOOR är ordet för ljus på arabiska, dari, farsi, hindi, kurdiska och pashtu. Men det är också namnet på det resurscenter i Örebro som arbetar för att främja företagandet bland kvinnor i allmänhet, och kvinnor med invandrarbakgrund i synnerhet. Syftet med NOOR är att tillvara ta kvinnors kompetens i samhället, och främja jämställdhet, integration och mångfald i det svenska samhället. – Vi uppmuntrar kvinnor att starta sina egna rörelser genom kompetensutveckling och stöd, bland annat har vi frukostmöten varje månad där vi dels delar ut info och har olika gäster, senast var UTCED där och pratade, berättar Susana Herbozo, ordförande i NOOR.

Ingen rädsla för det nya Var och en av medlemmarna i NOOR har också sina egna nätverk genom sina verksamheter, och genom träffarna får de hjälp av varandra, kan knyta nya kontakter och få nya arbetsuppdrag, det fungerar som ringar på vattnet, som Susana Herbozo uttrycker det. – Många invandrarkvinnor sitter på många resurser och idéer, och man är inte rädd för att prova något nytt, kanske är det för att man redan tagit ett stort steg genom att lämna sitt hemland och komma hit, konstaterar Susana Herbozo. NOOR är i dagsläget ingen stor organisation, man har 25 medlemmar, men samtidigt ett gott och utvecklande samarbete med resurscentran i

andra delar av landet, till exempel i Östergötland, och man arbetar hela tiden för att både nå ut och för att utvecklas, just nu är det projektet om grön näring och lantturism som står i fokus. Susana Herbozo själv driver till-

sammans med sin man SannaMarken, ett forum där man ser till att få ut det pågående projektet, då man vill att marknaden ska fungera just som en plattform för de lokala företagen.

Örebrostudenter belönas för förstudie Text Camilla Johansson

Varje år genomför ingenjörstudenter förstudier på små och medelstora företag inom ramen för projektet ”Robot till tusen” för att undersöka deras möjligheter att investera i robotlösningar. Den bästa förstudien belönas med en prissumma, och vinnarna i år var tre ingenjörsstuderande vid Örebro universitet. Det var Niklas Hammarström, Niklas Aminder och Erik Svanström som mottog 6000 kronor för sin förstudie vid företaget Ekets AB i Karlskoga, där man tittade närmare på en potentiell investering i en robotcell för gradning och putsning av instrumenthus. Motiveringen till utmärkelsen var följande: "Studenterna har med hjälp av ett tydlig och bra resonemang med välgenomarbetade rekommendationer och åtgärdsförslag, gett uppdragsgivaren 32 Marknad

stort kundvärde och bra underlag för vidare projektering. Den välstrukturerade rapportens luftiga språk gör den tilltalande och lättförstålig - såväl för företagsledning och produktionstekniker och kröns av tre robotiseringsalternativ med positiv investeringsanalys”

Ser bra ut på cv – Det känns väldigt ärofyllt med tanke på att det var så många som var med i tävlingen, konstaterar Niklas Hammarström och fortsätter; – Vi tog fram tre stycken olika lösningar för gradning och putsning, tillsammans med investeringskostnader och beräkning på hur lång tid det skulle ta innan dessa var återhämtade, som Ekens AB kan jobba vidare med, berättar Niklas Hammarström. Att ha mottagit priset kommer att ha någon betydelse för honom och

hans kollegor i framtiden tror han inte, annat än att är en prestigefylld utmärkelse att ta med på sitt cv. Projektet ”Robot till tusen” stärker konkurrenskraften i små och medels-

tora företag genom mer kunskap om robotik, hjälp med investeringsunderlag samt tveckling av flexibla robotlösningar.


Är du missnöjd med ditt utseende? Boka ett möte med oss.

Före

Efter

En av fem svenskar surfar i mobilen. Och kunderna förväntar sig att smidigt kunna hitta öppettider, produktinformation, kontaktuppgifter och företagsinformation på nätet. Vi vill gärna hjälpa dig med att maximera din närvaro i dina kunders mobiler, det kan innebära att exempelvis anpassa den nuvarande sajten för läsning i smartmobiler eller att bygga en applikation. Boka ett möte med oss innan december så har du dessutom chansen att vinna en iPhone 4 (värde cirka 7000:-). Ta chansen! Kontakta oss för att boka ett möte. Under tiden kan du besöka www.wonderville.se och se vad vi gjort för några andra kunder.

ÖREBRO

BORÅS

Nygatan 16b • 019-500 97 00

Hjortgatan 4• 033-43 00 144

lle.se www.wondervi


34 Marknad


Södra Vattentornet – och Jacob Strömberg

Södra Vattentornet och dess omgivning är en betydelsefull kulturmiljö för Örebro med ett centralt läge. Området var länge dock inte planlagt och alltför outnyttjat. För att säkra kulturmiljövärden samt möjliggöra verksamhet i vattentornet tog kommunen fram en detaljplan för området. Idén var att tornet byggs om till kontor med direktförbindelse till en intilliggande kontorsbyggnad.

Centralt läge Området är mycket centralt beläget och avgränsas av Gustavsviksvägen i väster, Källerudsområdet och Södermalmsplan i norr, kvarteret Hissmontören med bland annat Nerikes Elektriska i öster och Gustavsviksanläggningen i söder. Jacob Strömberg, Svenska Mätcenter AB, är mannen bakom idén med detta fantastiska projekt. Med en mycket gedigen erfarenhet av och ett stort intresse för äldre kulturvärden är Jacob Strömberg synnerligen väl lämpad för uppgiften som byggherre. Strömberg ger därmed en slutlig lösning på frågan om hur Södra Vattentornet dels ska bevaras, dels användas till i framtiden. Sedan i början av 1960-talet har förslagen varit väldigt många. – Örebro får ett nytt, unikt företagshotell och ett konferenscenter med en lunchrestaurang, belägena i det före detta gamla vattentornet – norr om Gustavsviksanläggningen. Här kommer man att uppleva en fantastisk utsikt över Örebro, Hjälmaren och Kilsbergen, berättar Jacob Strömberg med entusiasm i rösten. I exklusiva lokaler erbjuds konferens- och relaxmöjligheter i en unik miljö. Här kommer att rymmas ytterst moderna konferensfaciliteter och här kommer att erbjudas såväl lätta rätter som exklusiva middagar med fullständiga rättigheter, floating, massage, bastu, film och musik – ett perfekt koncept för företag, styrelser och ledningsgrupper. Södra Vattentornet erbjuder också attraktiva kontorslokaler för företag, till exempel konsulter, reklambyråer, arkitekter, advokater, etc.

Svenska Mätcenter AB Inom mätteknik i landet är Svenska Mätcenter AB det marknadsledande företaget. Mätcenter erbjuder företag inom bygg- och anläggningssektorn, hjälp med mätning. Företaget arbetar över hela landet och har regionkontor strategiskt placerade i Stockholm, Göteborg, Malmö, Linköping, Örebro, Hudiksvall, Karlstad, Eskilstuna, Kalmar, Trollhättan och Umeå. Det ger garantier för att Mätcenter alltid finns nära sina kunder. Mätcenter har även verksamhet i Estland samt i Tjeckien. Svenska Mätcenter AB jobbar med såväl stora som små projekt och har bland annat, i olika skeden och omfattning, medverkat i projekt som Botniabanan, Arlanda, Turning Torso, Forts. 36

»

Nummer 7 2010 35


» Götatunneln, Västkustbanan, Skatte-

skrapan, E20, E6, och LKAB Kiruna m fl. Vidare har Mätcenter varit delaktiga i flera nationella projekt genom landet, till exempel utbyggnad av naturgas- och optokabelnäten.

Nytt huvudkontor – Med Södra Vattentornet har vi möjlighet att expandera och utveckla Svenska Mätcenter AB i Örebro. Vi vill skapa en funktionell, anpassad och modern verksamhet. Förutom att byggnaden ska användas i vår verksamhet planerar vi för ett företagshotell för både små och stora företag, berättar Jacob Strömberg.

byråer etc. Som exempelvis enmansföretagare kan man hyra ett kontorsrum i en funktionell, representativ och trivsam miljö. I de gemensamma lokalerna kan man utvidga sitt nätverk genom informella kontakter. Här kan man flytta in i ett möblerat kontor från 12 kvm och uppåt med möjlighet att expandera alternativt minska hyresytan efter behov. Ett företag kan till exempel hyra en eller flera våningar i en mycket kreativ miljö. Även här kan man anpassa ytan efter varierat behov. För större företag erbjuds möjlighet att disponera upp till 2 400 kvm i det kontorshus som byggs vid sidan av och med direktförbindelser med tornet.

Ambition och beskrivning Södra Vattentornet erbjuder attraktiva kontorslokaler för företag, till exempel konsulter, arkitekter, advokater, reklam-

Exklusivt och unikt I exklusiva lokaler – med en fantastisk utsikt – erbjuds unika möjligheter. Här

Tornet Plan 12 • Skybar Plan 11 • Matsal/Grupprum/Relax Plan 10 • Konferansrum Plan 1-7 • Kontorshotell

erbjuds såväl lätta rätter som möjlighet till exklusiva middagar med fullständiga rättigheter. Lokalerna är inredda med tanke på både kropp och själ och därför även utrustade med spa med bland annat massage, floating, bastu, film och musik. Till denna unika miljö – mycket nära Örebro centrum – tar man sig enkelt och snabbt gåendes eller med både bil och kollektivtrafik. I direkt närhet och på gångavstånd till Södra Vattentornet ligger lunchrestauranger, bensinstation, fastfood, träningsmöjligheter, hotell och stugby. Byggnadernas reception kommer att fungera som hyresgästernas ansikte utåt. Som hyresgäst ingår tillgång till en reception med personlig service som tar emot kunder och besökare och svarar i telefon med respektive företagsnamn. Samtliga hyresgäster har till-

Jacob Strömbergs bakgrund som byggingenjör och entreprenör Förädling av råvindar i Stockholm, 1994-1998, Östermalm, Birkastan och främst Gamla Stan. Som ordförande i RIK drev Jacob och styrelsen ombyggnation av Grenadjärvallen i Örebro, 1996-1998. Läktare, restaurang och omklädnadsrum. Ombyggnation av det sk spruthuset – gamla brandstationen i Örebro, 1998 – 2000. Här huserar idag Svenska Mätcenter AB med sitt huvudkontor. Renovering av den privata gården Stora Hyddan i Örebro, 2004-2009. Professionellt och pietetsfullt utfört – omedelbart söder om Campingplatsen Gustavsvik.

Jacob Strömberg och hans företagsimperium idag Ny kontorsbyggnad Plan 2 • Kontorshotell 6 platser • Kontor 600 kvm • Takterrass Plan 1 • Kontorshotell 4 platser • Kontor 900 kvm • Konferensrum BV • Entré • Reception • Bar • Uteservering • Kontor 700 kvm • Restaurang 150 platser • Kontorshotell 4 platser

Control System International – Mätkonsulter i Tjeckien Nerikes Cellbetong AB – Prefabtillverkning av byggelement O`Learys i Örebro AB – Bar och Restaurang O`Learys i Gävle AB – Bar och Restaurang O`Learys i Karlstad AB – Bar och Restaurang som etableras nu Svenska Mätcenter AB – Mätkonsulter i Sverige Geomark OY – Mätkonsulter i Estland Control system AB – Försäljningbolag av modern mätutrustning typ totalstationer, lasrar och maskinstyrning.

Kortfakta – projekt Södra Vattentornet, Örebro Tornet • 43 m högt • ca 1 000 kvm kontorsyta för enmansföretag • 12 våningar • Kommunen har ansökt om byggnadsminnesförklaring Nytt kontorshus • 2 400 kvm • Tre våningar • Restaurang, ca 140 platser Pumphus • Ca 400 kvm

36 Marknad

gång till snabb Internetuppkoppling, gemensamma nätverksskrivare och kopiatorer. Konferens- och grupprum är lokaliserade till tornets översta våningar. Som hyresgäst får man tillgång till allt man behöver för att det dagliga arbetet ska fungera professionellt, smidigt och effektivt. Här kan man i möten göra professionella presentationer och ett riktigt gott intryck. Här upplever man en fantastisk utsikt över Örebro, Hjälmaren och Kilsbergen. – Det kommer att bli perfekta förutsättningar för företagare, styrelser och ledningsgrupper och framför allt erbjuda en atmosfär för framgångsrika affärsmöjligheter, avslutar Jacob Strömberg. Etapp 1 beräknas stå färdig hösten 2011. Total byggkostnad beräknas till 65 miljoner.

• Huset kvarstår i kommunens ägo med nyttjanderättsavtal på 25 år • Maskiner skall vara kvar och intakta • Byggnaden och maskinerna har högt bevarandestatus • Öppet för allmänheten under vissa tider • Lämpligt för konferens Mark/tomt • 10 000 kvm • Uppvuxen parkmark • Uppfyllt bilparkeringsbehov

Örebros vattentorns historia – kortfakta Örebro har sedan urminnes tider utvunnit sitt dricksvatten ur den grusås på vilken stadens centrala delar är belägen. Det fanns pumpar både vid Kyrkogårdsgatan och vid Våghustorget. Vatten för tvätt och vattning av hästar och kreatur hämtades direkt ur Svartån. Redan under 1840-talet uppträdde vattenbrist vid vissa tillfällen. Innevånarna erbjöds då, genom annonser i lokaltidningen, att få köpa vatten som transporterats från Prästkällan som var belägen söder om stan. 1875 beslutade stadsfullmäktige om att utreda möjligheterna att anlägga en vattenledning från Prästkällan. 1885 togs beslut i frågan och en del i detta beslut innebar byggnation av Södra Vattentornet med tillhörande pumpstation. Det nya vattentornet stod klart för att tas i bruk 1888. Tornet rymde 462 400 liter vatten. För uppfordring av vattnet använde man sig av en ångdriven pump. När Skebäcks kraftstation stod klar 1895 elektrifierades driften. 1907 räckte Prästkällans vatten inte längre till, varför vatten hämtades från det nyanlagda Skråmsta vattenverk. Redan 1915 behövdes ytterligare vattenförsörjning i Örebro och då byggdes Norra Vattentornet. Det var fem meter högre än det Södra. Det nya Norra Vattentornet stod klart att tas i bruk år 1915. Tornet var 51 meter högt och cisternen rymde 550 000 liter. 1929 påbyggdes Södra Vattentornet till samma höjd som det Norra. År 1958 togs både Södra och Norra vattentornen ur bruk, då Örebros nya vattentorn Svampen stod färdigt.


Mer värme ur dina element! ranti. 3 ürs ga TH. vK Testad a 1. Montera ihop elementfläkten eller beställ den färdigmonterad.

2. Fäst pü elementet.

3. Anslut till elnätet.

Hur fungerar det?

Drar den mycket elstrĂśm?

,BMMMVGUTVHTJOGSĂŒOHPMWFUPDICMĂŒTFSCPSUEFOWBSNB luften runt elementet. Den kalla luften värms upp av FMFNFOUFUPDIOZLBMMMVGUTVHTJOGSĂŒOHPMWFU1ĂŒTĂŒ TĂŠUULBOEVCCFMUTĂŒNZDLFUFOFSHJLPNNBVUGSĂŒO elementet. Effekten gĂĽr att ställa i sju olika steg. 1BTTBSBMMBFMFNFOU5FTUBUPDIWFSJĂŤFSBUBW,5)

Varje fläkt drar 0,0005 kW i normalläget.

HĂĽller den?

Beställ elementfläkten färdigmonterad.

Vi lämnar 3 ürs garanti.

Vem behÜver elementfläkten?

Är den dyr? Det finns ingen billigare lÜsning. Du kan enkelt installera elementfläkten själv.

Nyhet!

t%VTPNIBSCFSH NBSL MVGU FMMFSWBUUFOWĂŠSNF

pump kan sänka energifĂśrbrukningen med upp till GĂšSWJTTBQVNQBS4QFUTWĂŠSNFCFIPWFUNJOTLBS t%VTPNWJMMGĂŒWBSNBSFPDIUPSSBSFJCBESVNNFU t%VTPNIBSFOLBMMHJMMFTUVHB LĂŠMMBSFFMMFSMĂŠHFOIFU t%VTPNTOBCCUWJMMGĂŒVQQUFNQFSBUVSFOJIVTFU källaren eller garaget. t%VTPNIBSTUPSBGĂšOTUFSNFENZDLFULBMMSBT

Otroliga 25 % energibesparing XXXCZHHBIVTTFGPSVNWBFSNFBMMNBFOU FMFNFOUĂŹBFLUIUNM

A-energi AB, telefon 070-592 73 23 alla dagar 8.00–22.00, info@elementflakten.se, www.elementflakten.se

luta dig tillbaka och njut

av skillnaden SAVO S3

Sätt dig ner och luta dig tillbaka. Du känner skillnad direkt. Känner hur stolens ledade rygg fÜljer din egen rygg och ger naturligt stÜd üt svanken. Hur du än sitter. PlÜtsligt har �fÜljer kroppens rÜrelser� fütt en helt ny innebÜrd. Savo S3 är kort sagt fÜre sin tid.

www.savo.se

Workzone Bolagsvägen 2 702 31 Örebro orebro@workzone.se Tel: 019-20 89 80

PA RT N E R

Savo S3 Design Johan Verde

Workzone

Inreder kontor och offentlig miljĂś


CYAN MAGENTA GUL SVART

Fem sätt att hantera motgångar i karriären och ändå få det som du tänkt dig Text Annika Wihlborg

Ett nej eller ett negativt besked är ett klassiskt exempel på en motgång som alla människor förr eller senare råkar ut för. Det som utmärker en vinnare är individens sätt att hantera motgången genom att snabbt kunna vända den till sin fördel. Att kunna hantera motgångar är en färdighet som ofta hamnar i skymundan, en mental styrka som människor i allmänhet tränar i alltför liten utsträckning. Det gör att vi många gånger står dåligt rustade när motgångarna väl kommer, något som bland annat riskerar att drabba vår självkänsla helt

i onödan, säger Olof Röhlander, mental tränare och föreläsare, aktuell med boken” Det blir alltid som man tänkt sig”.

Fem tips för att hantera motgångar framgångsrikt och ändå få det som du tänkt dig. SE DE DOLDA FÖRDELARNA MED DET SOM HÄNDE. Något som i första skedet kan upplevas som odelat negativt innehåller en massa dolda fördelar. Om du tränar på att se det så kan du finna att det var bättre att det blev ett nej, istället för ett ja, just i det här fallet. Du kan-

ske ändå hade ont i knät inför den här matchen och risken var således stor att du inte kunnat göra dig själv rättvisa. UNNA DIG SJÄLV UTHÅLLIGHETSTRÄNING. Fråga dig själv: ”Vad finns det för positivt i det här? Vad kan jag lära mig av den här motgången? Hur kan det här göra mig starkare?”Bestäm dig för att använda den här erfarenheten för att komma tillbaka ännu starkare. Se den som ett tillfälligt hinder, imorgon är en annan dag. Har du lätt för att ge upp när saker inte går som du vill? Använd det som envishetsträning

– BYT VÄG. Ge inte upp bara för att du fick nej på ett ställe, det finns fler sätt att uppnå samma sak. Blir du ratad i en uttagning kan du tack vare det få ja någon annanstans där det finns samma möjligheter att nå dina mål. Du anar inte hur många duktiga artister, konstnärer och skådespelare som berättat om hur de fått nej på sin ansökan till konsthögskolan, teatern eller liknande som de drömt om. De gav dock inte upp utan såg till att uppnå samma sak på annat sätt, eller så fortsatte de söka igen och igen tills de kom in och det kom andra som höll i uttagningarna och som gillade dem bättre.

BEHÅLL MÅLET

DELETE. Om du inte gillar det som händer eller som du hör, agera som om det inte hänt. Hitta sätt att få dig på andra tankar när du kommer på dig själv med att älta det som hänt. Många som lyckats att snabbt efter en motgång komma vidare berättar att de knappt minns den där förlusten eller misslyckandet. De tryckte på ”deleteknappen” och så hade det liksom inte hänt. När du ska gå upp och hålla i styrelsemötet som ordförande och du precis innan mött en kollega som bara sugit all energi ur dig genom att berätta om sin senaste motgång, tryck på ”deleteknappen” och töm huvudet så du kan vara bra här och nu. BRÄNSLE – REVANSCH. Det var bra att chef-

en bad dig komplettera den där rapporten, eftersom du nu äntligen förstår vad som krävs av dig. Nu fick du äntligen den energi som behövdes för att plocka ut det där lilla extra ur dig själv, eftersom du aldrig mer vill hamna i den här situationen. Tänk så här: ”Vad bra att det här hände nu, så här tidigt i processen, tänk om det kommit senare, vad hade det då kostat mig?”

Fakta Namn: Olof Röhlander Yrke: Inspiratör, mental styrketränare, föreläsare Aktuell: Ger i augusti ut boken ”Det blir alltid som man tänkt sig” via Forum Förlag Pratar om: Hantera förändringar, se möjligheter, skapa tändande mål och att träna upp sin mentala styrka Hemsida: www.upphopp.se

38 Marknad


Förbered nu, sälj när du vill. Fastighetsbyrån erbjuder en utmärkt smygstart till dig som än så länge bara funderar på om du ska sälja. Steget-före-paketet innebär att vi tar hand om allt det praktiska i god tid. Vi förbereder allt som ska förberedas, genomför värdering, gör en bostads-

beskrivning, fotograferar med mera. Så när du väl bestämmer dig för att sälja är allt klart – det är bara att trycka på knappen! Givetvis förbinder du dig inte till en affär. Läs mer och beställ helt utan kostnad på fastighetsbyran.se

Fastighetsbyrån i Örebro, 019-21 70 00

Metallskrot Köpes Passa på att höststäda firman, lagret, gården etc. Vi köper: Koppar, Mässing, Aluminium, Rostfritt, Elmotorer, Elkabel m.m. Järnskrot minst 5 ton. Vi hämtar o lastar, egen bil med kran. besök oss på nätet

skrotman.se

Thomas 0737-08 33 55

Vi köper både av privatpersoner och företag.


CYAN MAGENTA GUL SVART

Stanley Wong, måltidskonsult.

Lokala kockar lagar lokala produkter Text Camilla Johansson Foto richardstrom.com

”Den lokala kocken” är namnet på en tävling som initieras den 15 oktober och avslutas med en final i samband med ”Bo och Leva”-mässan den 13 november. Tävligen går av stapeln i fyra regioner, Örebro, Västmanland, Sörmland och Uppsala, och syftar i huvudsak till att knyta kontakter och skapa affärer mellan lokala kockar och lokal producenter. Bakom idén står länstyrelsen tillsammans med Regionförbundet Örebro. För kontakter med kockar och producenter har måltidskonsult Stanley Wong och projektledare Ann-Sofie Hedberg stått. För att understryka att det inte bara handlar om Örebro utan hela regionen har en logotyp som understryker detta tagits fram. – Vi har bjudit in cirka 70 restauranger i hela Örebro-regionen, och med det sagt kan man ju naturligtvis fråga sig varför vi inte bjudit in alla, men vi har haft två kriterier för dem vi bjudit in,

40 Marknad

dels att de ska ha Á la carte-meny, samt att vi bedömer att de har möjlighet att laga en tvårätters meny utifrån de kriterier som finns i tävlingen, säger Stanley Wong. Det handlar inte bara om att ställa sig att laga mat, de inbjudna restaurangerna ska senast den 15 oktober skicka in ett recept innehållande de råvaror de har att använda, och av dessa ska tre bidrag väljas ut. Råvarorna är i förhand bestämda och samtliga kommer från lokala producenter. Till förrätten är de förutbestämda råvarorna varmrökt regnbågsöring från Hägernäs Rökeri och äppelmust från Lekeberga Frukt och Bigård samt minst tre valfria produkter av en i förväg bestämd råvarukorg. Till huvudrätten är det lammrostbiff från Lekeberga Gård, skogsbärsvinäger från Grythyttan Vin och fäbodosten Barbro från Gårdsmejeriet Ostbiten som gäller. Även här får man välja ut ytterligare minst tre råvaror. – Recepten ska skickas in anonymt,

och av de som kommer in väljer vi tre. De som sedan deltar i finalen den 13 november har totalt tre timmar på sig att laga maten på plats på Örebromässan. Förrätten ska presenteras efter 2,5 timme och senast en halvtimme senare ska huvudrätten vara färdig, berättar Stanley Wong.

Inte bara smak och utseende Varje rätt ska lagas i sex portioner, för att kunna smakas av av de fyra jurymedlemmarna. Det som bedöms av juryn är inte bara hur maten smakar och ser ut, utan även hur själva tillagningen gått till, den metod man använt, hur mycket av respektive råvara man använt eller helt enkelt kastat bort och hur det ser ut i demonstrationsköket när man är färdig. Kockarna får också fritt använda mejeriprodukter och kryddor efter egen smak. I juryn igår landshövding RoseMarie Frebran, Jesper Johansson som är kock och enhetschef vid Restaurang- och Hotellhögskolan – Grythytte-

akademi, Matlandsambassadören för Närke, Karin Strömberg Lundqvist och till sist Susanne Malmström för Svenska Kockars Förening Cajsa Warg. – De kockar som anmält sig är inbjudna till en upptaktsträff hos landshövdingen i hennes residensvång på Slottet för att möta de producenter vars produkter förekommer i tävlingen, berättar Stanley Wong. Upptaktsträffen är inte obligatorisk, men ger kockarna ett utmärkt tillfälle att både prova på de olika produkter från tävlingens råvarukorg, samt skapa idéer ock komponera smaker för tävlingsbidragen tillsammans med producenterna. Segraren den 13 november vinner en tvådagars matresa i Mälaroch Hjälmardalen tillsammans med segrarna från de andra regionerna, då man får besöka lokala matproducenter samt middag på en av områdets landsbygdsrestauranger.


CYAN MAGENTA GUL SVART

En festival för finsmakaren Text Ulf Hjelting

Efter 16 år som ansvarig för Bishop i Örebro har han nu tagit ett steg vidare. Nu är Peter ”Pyrre” Lindqvist projektledare och festivalansvarig för Örebro Öl & Whiskyfestival. Den 19:e och 20:e november är de två dagar som gäller för Örebro Öl & Whiskyfestival på Conventum Arena. Det här är också tredje året i rad som evenemanget genomförs och i år deltar mer än 45 utställare på festivalen. – Det är fler utställare i år än förra året och vi fortsätter att utvecklas som festival, säger Peter ”Pyrre” Lindqvist.

Nytt för årets evenemang är att fem svenska whiskyproducenter deltar; Mackmyra Svensk Whisky, Grythyttan Whisky, Bergslagens Destilleri, Ådalens destilleri och Smögen destilleri. På ölsidan har elva mikrobryggerier anmält intresse. Bland annat deltar Oppigårds Bryggeri från Hedemora och självfallet Närke Kulturbryggeri som fått sin Närke Kaggen Stormaktsporter utsedd till världens bästa öl av ratebeer.com. Även bloggaren Beer Sweden kommer till Örebro Öl & Whiskyfestival. Han skriver sin blogg helt på engelska

och som på så vis har bloggen en hel del utländska besökare. – Beer Sweden kommer givetvis att blogga från festivalen men även att streama live från vad som händer inne på Conventum Arena, säger Peter ”Pyrre” Lindqvist. Det blir alltså direktsänd tv via webben från Örebro Öl & Whiskyfestival och intervjuer med både besökare och utställare. Allt för att på sikt även locka utländska besökare och utställare till festivalen. Nu är importörerna, bryggerierna, destillerierna och mikrobryggerierna bara en del av festivalen. Tillkommer gör maten och föreläsningarna. – Vi är stolta att få hit en så whiskykunnig person som Stuart Nickerson från destilleriet Glenglassaugh. Det här är ett destilleri som väcktes till liv 2008 efter 22 års vilande. Stuart har tidigare varit Distillers Director på William Grants and Sons, tillverkarna av Glenfiddich, säger Peter ”Pyrre” Lindqvist. Och maten kommer bland annat från Ostbiten från Granhammars gårdsmejeri. De deltar med sina egenhändigt tillverkade ostar gjord med omsorg av

matambassadören Karin Strömberg. Engelbrekt choklad återkommer även på årets festival med sin delikata choklad. – Vi har också lite idéer runt restaurangen på Conventum och skulle vilja servera landskapsrätten Stormaktslåda där. I rätten ingår bland annat porter som en ingrediens och skulle passa utmärkt på festivalen, säger Peter ”Pyrre” Lindqvist. Och framtiden? – Jag hoppas och tror på att festivalen kommer fortsätta att utvecklas och att vi kommer att få hit utländska besökare och deltagare inom en mycket snar framtid, säger Peter ”Pyrre” Lindqvist. – Sedan skulle jag vilja ha ett ännu större samarbete med Örebros krögare så att Öl & Whiskyfestivalen inte bara kommer att finnas på Conventum Arena utan även över hela Örebro. Tänk om vi kunde få alla krögare servera exempelvis en beerdinner under festivalen – då vore vi halvvägs mot det målet. Biljetter kan köpas via Biljettbutiken i Örebro hos www.ticnet.se.

Nummer 7 2010 41


CYAN MAGENTA GUL SVART

Världsbästa Aspa Herrrgård Text Ulf Hjelting

Allt kom som en överraskning för Johan Lennartsson och Sofia Lindholm och är baserat på gästernas omdöme. Aspa Herrgård är nominerad i tre kategorier i World Luxury Hotel Awards 2010. Aspa Herrgård är i dag en av länets mera välkända hotell- och restaurangrörelser beläget vid Vätterns västra strand, strax norr om Olshammar, mellan Vättern och skogarna i Tiveden. Herrgården är också en av länets bättre bevarade bruksmiljöer från Aspas drygt tvåhundra år som järnbruk – en verksamhet som varade från 1690-talet till år 1900 då järnhanteringen upphörde. Aspa Herrgård anlades av Anton Boij på 1670-talet och det var familjen Öholm som gjorde om herrgården till hotell på 1980-talet. Till herrgården hör också ett Bellmanmuseum. Carl Michael Bellmans mecenat Johan Duwall ägde byggnaderna

42 Marknad

under en tid och bland annat sammanförde han nationalskalden med Gustav III. Sedan 1987 har det bedrivits hotellverksamhet på herrgården. Dock kom årets nomineringar i tre kategorier för World Luxury Hotel Awards 2010 som en ren överraskning. – Ja, vi trodde först att det var någon som skojade med oss, säger Johan Lennartsson som har ett förflutet ägare av Starby Kungsgård i Vadstena. Tillsammans med Sofia Lindholm har han drivit Aspa Herrgård sedan 2009. Sofia har tidigare jobbat med försäljning och marknadsföring inom koncernen som tidigare ägde Aspa Herrgård. Den 8:e oktober bär det iväg mot Thailand och Hua Hin för Sofia och Johan. Det är nämligen där som arrangemanget och prisutdelningen äger rum. Hua Hin är platsen där det thailändska kungahuset tillbringat som-

rarna sedan 1920-talet – beläget bara några mil från Bangkok. Varför är ni nominerade? – När gästerna bor hos oss får de ett formulär att fylla i om hur de tycker att vistelsen hos oss har varit, säger Sofia Lindholm. – Sedan skickar vi dessa formulär vidare till World Luxury Hotel Awards som sammanställer allt och nu är vi nominerade i tre kategorier: Luxury

Romantic Hotel, Luxury Country Hotel och Luxury Hotell & Conference Centre. Och Aspa Herrgård har vunnit första pris i någon av dessa tre. Vilken kategori avslöjas först under prisutdelningen. – Det ska bli riktigt spännande och se vad som händer. Det är första gången vi blir nominerade och bara att åka dit blir ett äventyr i sig, säger Johan Lennartsson.


Asiatiskt kök | Takeaway | Catering | Servering Välkommen till Örebros nya och största asiatiska kök. Vi serverar snabb, fräsch och nyttig asiatisk mat i ny luftig och ljus miljö. Vi har även snabb och välsmakande Take away. Välkomna!

agar Det du beställer... L

vi!

Öppet: Alla dagar 11–21 Lunch alla dagar: 11–15

Tillsammans utvecklar vi Örebroregionen

Bäst i Sta’n

Mitt i Sta’n Rudbecksgatan 18 • 019 - 10 08 75 www.saigonexpress.se

Regionförbundet skapar mötesplatser för inspiration och dialog om frågor som rör Örebroregionens framtid. Välkommen till oss!

och varumärke för regionen 3 Stolthet Hur blev Örebro län The Heart of Sweden? Vad kan mitt företag vinna på att presentera sig som en del av regionen? Promotionbåten 2010

på kompetensbehoven? 3 Koll Vilka kompetenser krävs i ett framtida arbetsliv? Hur matchar vi arbetslivets behov med utbudet av utbildningar? Vilka specifika utmaningar står din organisation och Örebroregionen inför? Regional kompetensdag 18 november

7-(-.9H// )5('$* )5('$*2.72%(5 *2.72%( (5  Ta med tjej tjejgänget jgänget och kom ti till ill Örebrotrav vet för en helkväll l! Örebrotravet helkväll! Vi börjar med d mingel, och en inblick inb blick i vinet och o hälsans värld.... värld . Tävling gar och utlottningarr Tävlingar Het ta speltips m.m Heta

Första start går 18.30 18.30. 0.

e! d n a d u j b Er buffé Höst program Entré &

Läs mer på www.regionorebro.se

249 kr

Boka dina biljetter på p tel 019-20 88 00. Begränsat antal platser. pla atser. www.orebrotravet.se www w.orebrotr . ravet.se


CYAN MAGENTA GUL SVART

44 Marknad


CYAN MAGENTA GUL SVART

Nytt magasin betraktar Örebro Text Dixie Ericson Foto richardstrom.com

Klockan 04.10 en julimorgon väntade jag och fotografen Richard Ström på taket till e-ons Åbyverket. 68, Örebros högsta byggnad. Vi ville se solens uppgång markera ännu en sommardag. En sinnebild för vårt nya magasin Utmärkt Örebro. Där vill vi bjuda på en knivskarp mosaik av stadens liv och lust i text och bild. Utmärkt Örebro! Staden är värd beröm. Den är vacker. Den är framåt. Den erbjuder livskvalitet för alla. Arbetsmarknaden har ett brett utbud. Och fritidsmenyn erbjuder friluftsliv, kultur- och sportupplevelser och kulinariska njutningar. Jag när en stilla passion för Örebro och dess omgivningar. Rent av älskar finrummet runt Slottet och alla dess arkitektoniska och konstnärliga riff. Slottets tunga gråstensenergi är en mullrande basgång i denna visuella symfoni. Slottsparken och Henry Allards park klär sig elegant efter årstid - precis som Svartån ständigt skiftar färg på sin väg mot Hjälmaren. Där vilar distingerade eleganter självmedvetet: Stora Hotellet, NA-borgen, Örebro Teater och Centralpalatset. Länsmuseets diskreta charm är blickvänlig. Och lite längre ner efter Svartån lever och andas stadens gröna lunga, Stadsparken med botanisk fanerogam-show, retrokulturoasen Wadköping - och med alla fåglar. Just nu får de centrala torgen en ansiktslyftning som ännu inte satt sig. Rätt så. En stad är aldrig färdig utan blir hela tiden. Jag trivdes omedelbart när jag hösten 1967 kom till Örebro från hemstaden Eskilstuna för att läsa på univer-

sitetsfilialen. Örebro hade mycket att erbjuda för en idrottsgalning som jag: fotboll, bandy, ishockey, handboll och basket på elitnivå. Eyravallen, Vinterstadion och universitetsfilialen på Eyragatan blev de första fasta punkterna. Örebro är faktiskt en busfräck stad har jag upptäckt med åren. En stad med attityd. En stad med 5 000 invånare som vågade bygga en teater i början av 1850-talet - som ännu finns kvar. En stad som dristade sig till att bygga ett konserthus med plats för bibliotek i början på det mörka 30talet. Invånarantal då 38 000. Ser vi oss omkring finns framåtandan hos enskilda och kollektiv fångad i byggnader: Idrottshuset klassat som idrottshistoriskt minnesmärke; Vattentornde Svampen spridd symbol för det moderna Örebro, Behrn Arena för modern sport; Conventum mötesplats mitt i staden. Gustavsvik turistmagnet för äventyrsbadare och campare; Universitetet nu med läkarutbildning; Lilla Åpromenaden där konst, natur och stad förenas; Naturens hus - navet i ett skönt naturreservat som rest sig ur en miljöförstöring av enorma mått - en miljöbragd; Karlslund – ett strövområde nära centrum med blicken mot slätten och Kilsbergen; Mariebergs köpcentrum för köpsugna. Givetvis är inte allt perfekt i Örebro. Långt därifrån. Men inget blir bättre av att man förnekar stadens och traktens kvaliteter. Tvärtom. Som assimilerad örebroare har jag privilegiet att vara mer oförbehållsam. Just nu ligger det energi och spänning i luften. Jubileumsåret är ännu ej till ända. Det digra programmet har skapat kontroverser. Det i sig skapar krea-

Vill du bli diplomerad Projektledare? Lexicon erbjuder diplomering inom Projektledning. Utbildningen innehåller 3 moduler: - Praktisk projektledning, 3 dagar - Ledarskap inom projekt, 3 dagar - Datorstöd för projektledare, 2 dagar

tiv energi. Och just nu har en finsk estet coachat ÖSK Fotboll till nya höjder. Med hjälp av Utmärkt Örebro vill vi skapa detaljskarpa bilder av människor och miljöer i ett Örebro som ständigt förändras och förnyas. Vi vill att alternativet Örebro ständigt ska uppdateras på den mentala kartan hos alla beslutsfattare och vanliga turister. Örebro är och ska vara utmärkt.

med synnerligen läsvärt innehåll av nyrekryterade och erfarna journalister. Örebros besöksnärning uppträder inte ofta i svensk rikspress – vanligtvis är det endast representanter för Örebros upplevelseindustri. Det vill vi nu ändra på genom att producera en annonstidning i första hand för Stockholm, Göteborg och Öresundsområdet.

Utmärkt Örebro – ett nytt magasin för Örebros besöksnäring!

Vänliga hälsningar

Efter två års funderande, mängder av konsultationer och många möten samt mycket seriösa överväganden har HKM Publishing AB beslutat sig för att genomföra projektet “Utmärkt Örebro” – ett högkvalitativt tidningsmagasin som ska locka fler besökare till Örebro såväl i sitt arbete som på sin fritid. Avsikten är att leverera en riktigt bra produkt som ”lyfter” Örebro som attraktiv besöksort - en produkt som uppfattas som ytterst attraktiv för läsaren såväl som för annonsören. Medievärlden ställer allt högre krav på dem som önskar information – man får själv oftast söka efter den. Ska man finna ett konferens-/ kongressmål tvingas man leta på den ena hemsidan efter den andra, där förträffligheterna om besöksmålet staplas på varandra i stora mängder. Det blir svårt att jämföra och framför allt – att välja! Därför har vi på HKM Publishing AB tänkt oss att göra det enklare för Örebros tänkbara besökare – vi ska erbjuda ett magasin i påfallande elegant utformning och

Välkommen!

Stefan Hallenius Chefredaktör, HKM Publishing AB

Kortfakta Tidpunkter för utgivning - 2 ggr per år Tidpunkter för tryck – oktober och mars Register - PAR. Till namngivna beslutsfattare i näringslivet, VD, VVD, personaldirektörer, -chefer, konferensansvariga, medieansvariga m fl. Beslutsfattare inom politiken nationellt, regionalt och delvis lokalt. Antal exemplar - 15 000 Distribution - Som posttidning Format - 240 mm bred x 340 mm hög, dvs ca 40 mm bredare och högre än A4. Bland nya skribenter som HKM engagerat märks bland andra Dixie Ericson, tidigare kulturchef och ledarskribent vid NA samt författare, och Pelle Blohm, krönikör i NA, expertkommentator i Canal+, samt författare.

Vill du synas i Utmärkt Örebro? För annonsbokning kontakta: Stefan Hallenius stefan.hallenius@hkm.se 070-483 59 47 Dennis Karlsson dk@hkm.se 070-637 20 85 Regina Kjellström rk@hkm.se 073-363 16 61 Stefan Kihlgård sk@hkm.se 073-339 66 90

Ring för mer information! 019 - 12 30 50

Nummer 7 2010 45


Ny Teknik ❸

Text Ulf Hjelting

❶ Håll koll på vikten digitalt

❷ Framtiden är redan här

❸ En enkel telefon

❹ Frisk inomhusmiljö

Tillhör du den delen av befolkningen som gärna väger sig lite nu och då? Allt i kampen mot överflödiga kilon... Grattis, då har vi prylen just för dig! Nämligen Withing Wi-Fi Personvåg som automatiskt kollar av vem i hushållet som ställt sig på vågen. Vågen mäter din vikt, ditt BMI och din fettmassa. Och dessutom överförs informationen trådlöst via ditt nätverk till en server. Där kan du sedan med din webläsare eller iPhone (jodå... ”alla” har en...) studera din fett- och viktkurva och se effekterna av din träning och kost, om du jojobantar eller har tendens att gå upp i vikt vid speciella tidpunkter på året. Programmet visar också rekommenderade nivåer baserade på ålder, kön och längd. Allt för att du ska kunna bli så hälsosam som möjligt... Vågen håller även ordning på NÄR du vägde dig senast. Withings Wi-Fi Personvåg finns att beställa på www.coolstuff.se för endast 1.499:- plus frakt vilket bara blir en 50-lapp till.

Trött på pyttesmå bildskärmar på iPhonen eller i mediaspelaren? 3 1/2 tum hit och 7 tum dit... Clintan ser ut som en förkrympt Teletubbie? Lösningen på problemet heter Wrap 920 – Vuzix och är ett par videoglasögon. Wrap 920 lämpar sig för användning till både iPod och iPhone. Dessutom kan de kopplas till alla ljudoch videoenheter med kompositvideoutgång, till exempel spelkonsoler, DVD-spelare, mediaspelare och mobiltelefoner. Dessa videoglasögon är likvärdiga med en 67-tums skärm som betraktas på tre meters avstånd och fungerar med både vanliga 2D- och 3D-videoformat, inklusive sida vid sida och anaglyf. Vikten är mindre än 85 gram och kan bäras över/utanpå de flesta glasögonmodeller. Självfallet har glasögonen ett par högkvalitativa bullerisolerade hörlurarna som ger ett fantastiskt stereoljud och allt drivs av ett par alkaliska batterier i upp till sex timmar. Wrap 920 – Vuzix finns att beställa på www.videoglasogon.se till ett pris av 3.090:- där frakten ingår i priset.

Är du trött på appar som får din mobil att bli en virtuell rakapparat, vrålande vuvuzuela eller magnumrevolver eller andra nyttigheter? Vill du bara kunna ringa med din mobil och fullständigt strunta i att vara uppkopplad till Facebook eller kolla börsnyheterna? Bra... då har vi mobilen för dig. Senior Telefon KK 6380 är konstruerad för att passa människor som uppskattar en enkel mobiltelefon. I telefonen finns SMS funktion, FM-radio, ficklampa och en SOS larmknapp på baksidan. Senior Telefon KK 6380 är så långt från iPhone du kan komma teknikmässigt och en perfekt mobil för dig som vill vara motvalls och visa att du inte bryr dig ett dugg om flashiga mobiler. Telefonen kan köpas från hemsidan wwww.enkeltelefon.se för 799:- plus frakt. OBS! Risken är överhängande att Senior Telefon KK 6380 blir en bristvara eftersom den inte är bunden till något abonnemang.

Ungefär 90 procent av vår tid tillbringar vi inomhus och de flesta av dagens hus och lägenheter har ingen eller mycket liten cirkulation av frisk luft. Mögel, radon och grannens vidriga kedjerökning gör att inomhusluften kan vara direkt hälsovådlig att andas och vissa fall till och med direkt cancerframkallande (höga radonvärden ökar risken för lungcancer). Luftrenaren Oxygen Z9124 från Electrolux är en av marknadens mest tystgående (27 db) och effektiva med HEPA-filter och aktivt kolfilter. Upp till 99,97 procent av alla otrevliga partiklar som pollen, kvalster, mögel, tobaksrök och allergener från husdjur försvinner i ett nafs då Oxygen Z9124 filtrerar mer än 300 kubikmeter luft per timme. Detta underlättar ordentligt för den som har problem med allergi och astma. Eftersom ljudnivån är låg passar luftrenaren utmärkt att ha i sovrummet utan att nattsömnen ska bli störd. Kolfiltret byts fyra gånger per år och HEPA-filtret informerar själv när det behöver sköljas genom en display på framsidan av luftrenaren. Allt styrs via fjärrkontroll. Electrolux Oxygen Z9124 kan beställas via www.tretti.se och kostar 2.890:- inklusive frakt.

46 Marknad


En gång i livet investerar man i nya fönster. Låt det bli en investering som håller. Industritryckeriet

Ring din lokala fönsterr fönsterrådgivare rådgivare idag! www.fonsterteamet.se Eller läs mer på www .ffonsterteamet.se

i Karlskoga AB

Telefon 0586-531 16

Elementvägen 5

Örebro 019-12 24 10

info@industritryckeriet.se

691 42 Karlskoga

Karlstad 054-69 01 00

www.industritryckeriet.se

19 års erfarenhet av allt inom städ, fönsterputs och golvvård.

Örebro Ör ebro norr Wolffersdorff Lars W olfffersdorf f ff 070-981 070 - 981 41 51 Örebro Örebro söder Bengt Fogelberg Fogelberg 073-600 073 - 600 63 20

Idrottsvägen 29A, Örebro • Tel. 019-12 74 40

Testvinnaren* – nu till kampanjpris! Passat Variant TDI 105 BlueMotion Technology

Spara 29.000 kr

Inkl Sportlinepaket innehållande bl a 2-zons klimatanläggning, Farthållare, 16” alufälgar, Multiratt i läder, Förarstol med elektriskt ställbart svankstöd och ryggstödslutning, Höjdinställbara sportstolar, Färddator Plus med växlingsindikator mm. I standardutrustningen på Passat ingår Radio RCD310 med CD-spelare, 4 x 20W och 8 högtalare. KÖP TILL:

6.000 kr 8.400 kr

Pärleffekt lack Drag, avtagbart Radio RCD510 med inbyggd 6-skivors CD-växlare samt MP3-stöd och touchskärm

Premiumpaket med Bi-xenonstrålkastare, Ljus- och siktpaket, Läderklädsel ”Nappa”, Parkeringsensorer fram och bak, Stöldskyddslarm Plus, Textilmattor

SÄKER: 5 stjärnor enligt EuroNCAP:s krocktest SNÄLL MOT MILJÖN: Miljöbil med 5 års skattebefrielse. EKONOMISK: Bränsleförbrukning blandad körning 0,45 l/mil KOMFORTABEL: Välutrustad med Sportlinepaket RYMLIG: Plats för hela familjen och massor av bagage

Ord pris: 278.900 kr

FÄRGER: Svart solid eller Deep Black Pärleffekt.

Volkswagens nya 1,6-liters dieselmotor är en pärla. Mjuk som sammet i gången och samtidigt snål. Är den inte trög och långsam? Svaret är nej. Vi gillar denna bil skarpt – den visar att även familjer med större utrymmesbehov kan köra miljövänligt. –SvD 29 januari 2010 Bilen på bilden är extrautrustad.

*Testvinnare, ”Bästa miljökombi” –Teknikens Värld 6-2010

mollerbil.se

3.800 kr 19.900 kr

Begränsat antal bilar med varierande kombination av ovanstående tillval. Endast bilar i lager.

Nu 249.900 kr

Örebro tel 019-20 55 00 Karlskoga tel 0586-644 50

Uppgraderad CD-radio

Askersund tel 0583-71 11 20 Lindesberg tel 0581-377 70

Mån-fre 9-18 Lör 11-15


Travellista Text Ulf Hjelting

Den här gången reser vi till Bhutans snöklädda berg, huvudstaden Gustavia på den forna svenskkolonin SaintBarthélemy och så tar vi en tur på Transsibiriska järnvägen. Allt i jakten på den ultimata semesterupplevelsen.

Lyxhotell i Bhutan Söker du det där lilla extra? Det där som både ger kropp och själ ro? Då har vi det perfekta resmålet för dig – lyxhotellet Uma Paro i Bhutan. Hotellet ligger i ett sagolikt landskap med majestätisk utsikt över Bhutans snöklädda bergstoppar. Uma Paro är ett litet exklusivt hotell med 29 rum och villor, omsorgsfullt och estetiskt inredda i traditionell Bhutansk stil. Hotellet fungerar utmärkt som bas för dagliga utflykter till bergen, historiska monument och lokala marknader. Efter en eller ett par dagars utflykter kan hotellets spaavdelning vara värd ett besök för avkopplande behandlingar som till exempel ångbastu, yoga och meditation. Självfallet har hotellet en inomhuspool. Uma Paro är för alla som vill vara med på ett inre och yttre äventyr och kasta av sig västvärldens kravfulla livsstil och ladda batterierna. Ta med fyra kompisar och hyr deras COMO 48 Marknad

villa för endast 1.800 dollar per natt. Mer information och uppgifter om bokning finns på hotellets hemsida www.uma.paro.com.bz

Besök en svensk koloni En gång i tiden var Sverige en stormakt med kolonier lite här och var ute i världen. Bland annat hjälpte svensk militär, med Axel von Fersen som befälhavare, till i det amerikanska frihetskriget och ingick då bland de franska trupperna. För insatsen att slänga ut engelsmännen ur Nordamerika fick Sverige ön Saint-Barthélemy som ingår i ögruppen Små Antillerna i Karibien. Den 23 augusti 1784 informerade Gustav III att ön tillhörde Sverige. Ön var i svensk ägo mellan åren 1784 till 1878 då den såldes tillbaka till Frankrike. Saint-Barthélemy är väl värd ett besök med huvudstaden Gustavia – döpt efter Gustav III. Några av stadens gator har fortfarande svenska namn som Kungsgatan, Nygatan, Soldatgatan och Östra Strandgatan. Place de Piteå invigdes 1995 när Piteå blev vänort med Gustavia och varje år den 15 augusti firas The Piteå Day med svensk flagga och nationalsång. Eddy´s restaurang

har svenska köttbullar på menyn och inte sällan skvalar Ulf Lundells musik ur högtalarna. Ägarens dotter lär ha studerat på Göteborgs universitet... Runt ön finns fantastiska dykvatten fyllda av gamla vrak och ön har ett 20tal magnifika stränder att koppla av på. När det kommer till boende finns en rad alternativ, beroende på vad man söker. Allt från öns största hotell, högklassiga Guanahani med drygt 60 rum till mindre designhotell som La Banane och Le Sereno. Ett guldkorn är familjeägda Le Village St Jean, som Familjen Charneau har drivit i tre generationer. Hit åker också kändisar som Tom Cruise, Celine Dion, David Letterman, Madonna för att ladda batterierna. Författaren Jan Mårtensson har förlagt handlingen i två av sina böcker till ön. Läs gärna ”Guldmakaren” och ”Häxmästaren” innan eller under resan. Flyg och hotell med Jambo Tours till Saint-Barthélemy kostar nästan löjligt billiga 12.973:- för sju dagar. Dock tillkommer tillägg och skatter på minst 4.000:-.

Ta tåget till Peking Är du sugen på en resa utöver det van-

liga? Då rekommenderar vi att ta tåget från Moskva till Bejing med Transsibiriska järnvägen. Själva resan tar 16 dagar med start och mål Stockholm. Färden går med flyg från Stockholm till Moskva. Övernattning där för att sedan gå ombord på Transibiriska järnvägen i riktning mot Bejing. Efter tolv dagar på tåget stannar man tre dagar i Bejing för att sedan flyga hem till Sverige med SAS. Är det allt? O nej! Under resans gång anordnas bland annat utflykter, som dag sju då tåget stannar i Mongoliets huvudstad Ulaanbaatar. Under dagen anordnas en utflykt till buddistklostret Gandan som varit verksamt sedan 1800-talet. Övernattning sker i mongolisk jurta. I Bejing besöks naturligtvis kinesiska muren. Resan anordnas av BaS International och kostar 28.950:-. Då ingår svensktalande reseledare. Mat och måltidsdryck på tåget ingår inte utan köps på tåget eller vid tågstationerna. Beräkna cirka 200:- per dag för frukost, lunch och middag. Njut av Uralbergen och städerna Jekaterinburg, Omsk, Novosibirsk och Krasnojarsk innan resan når den karga Sibiriens tajga. Det här är garanterat en resa som ger minen för livet.


Det är vi som får det att hända

Hedén & Jungander och Xpecta skapar upplevelser tillsammans. Det spelar ingen roll om det är kungen som kommer eller om du tänker lansera en ny produkt, fira företagets årsjubileum eller ha en kundaktivitet. Vi fyller evenemanget med innehåll. Och artister, talare, catering och teknik. Och allt annat som du inte ens visste att du behövde tänka på. Tillsammans tar vi oss an den utmaning ni sätter i våra händer. Sätt oss gärna på prov.

www.hedenjungander.se - 019-274855

www.xpecta.se - 019-120047


CYAN MAGENTA GUL SVART

Treat

Fotboll och bandy, både intresse och social samvaro för Anders Thornberg Text Camilla Johansson Foto richardstrom.com

Det har blivit många år i restaurangbranschen för Anders Thornberg, även känd som Biffen, som började sin bana på Baldakinen på 1970-talet för att sedan även hinna beta av Sälen och det klassiska Högfjällshotellet, likaväl som Öland och Göteborg. Till det kommer både Slottskrogen, Grand och Nöjeskrogen. Idag är det relativt nyöppnade Rendez Vous som gäller. Vad gör du för att koppla av när tillfälle bjuds? – Då åker jag till min sommarstuga vid Åsbråviken i Hjälmaren. Där påtar jag i trädgården och sköter om mina vindruvor. Det är ett ställe för att bara vara, och känner inte att jag behöver inte göra så mycket när jag är där. Det är bara att gå runt och lulla lite, säger Anders Thornberg. Finns det något utrymme för någon hobby eller fritidsintressen?

50 Marknad

– Det är ju i så fall fotboll och bandy som jag gärna går på, jag missar faktiskt inte en enda match, och det är naturligtvis ÖSK som hjärtat klappar för då. Fotbollen är ju spännande nu när det går bra, och bandy är ju en riktig kultursport, och det är bra att det är en inomhushall nu. Vi är ett gäng som alltid går tillsammans, så det blir ju både underhållning och social samvaro, konstaterar Anders Thornberg. Hur kom det sig att du hamnade just i restaurangbranschen? – Det vet jag faktiskt inte riktigt. Det var gott om jobb och man tog det som fanns, och det var rätt period för att jobba på restaurang, då på 70- och 80talet. Jag har väl en fallenhet för att jobba inom ett serviceyrke och jag har haft turen att få jobba på schyssta ställen. Jag har faktiskt aldrig ens funderat på att jobba med någonting annat, jag trivs. Det som jag kommer ihåg som

särskilt positivt genom åren var att få jobba med Gerd Engman. Hon är en fascinerande människa, och man fick tillfälle att träffa toppar inom olika områden i samhället. Jag har även jobbat i VIP-avdelningarna på både VM och EM i friidrott, och även tre säsonger med STCC. Det har varit både glädjande och fascinerande att få göra något annorlunda. Jag har lärt känna många människor genom mitt arbete, och jag hoppas att de i sin tur känner mig som en människa som en bra och serviceinriktad restaurangmänniska, säger Anders Thornberg. Har det funnits tid för några resor, och är det något som gett lite extra intryck? – Jag har rest en hel del, men det som jag tyckt varit speciellt var den första resan till Kina, och den andra också för den delen, jag har varit där två gånger. Kan egentligen inte peka på vad det är jag tycker är speciellt, men

det är väl folket, deras sätta att vara och maten, samt att kulturen är intressant. Första gången reste jag med en vän som varit i Peking tidigare och hittade bra, och det hade vi stor glädje av, för det är en enorm stad, konstaterar Anders Thornberg. Du som befinner dig på restaurang till vardags, har du något intresse av att själv laga mat på fritiden? – Jag tycker om att äta och dricka gott, men lagar mat, det gör jag väldigt sällan, vilket har mycket att göra med att jag är begåvad med en fru som är väldigt duktig på det. När vi umgås med vänner blir det också att vi bjuder hem folk på lite gott att äta och dricka, det är skönt att vara i hemmets vrå när man träffar så mycket folk på jobbet, konstaterar Anders Thornberg.


Fasta priser på kranar och wc-stolar Tvättställspaket

1.890:-

Komplett paket med IFÖ tvättställ, Oras blandare, bottenventil, konsoler och

inkl. moms Begränsat antal Installerat och klart*

ifö6860

installerat och klart *

2.990:-

inkl moms

*2 mil från Örebro

Fler produkter i vår utställning.

Lövstagatan 11C, Örebro 019-609 01 54 Mer info på

www.fcror.se

Kontakta oss för mer information: Eskilstuna 016-135900

Örebro 019-6751122

Västerås 021-139800

E-post: stadfina@mercava.se

Innehar F-skattsedel

God julmat lagad med kärlek av lokala råvaror Nyrökt lammfiol från Lekeberga Gård, handrullade köttbullar från Svansgård, hemgjorda korvar från Jasiri Gård, nykärnat smör från Ostbiten och mycket, mycket mer... N ÅG R A E X E M P E L :

Tomten kommer tidigt i år. Alla som äter julbord får en julklapp! 385:– per person Boka för 4 personer – betala för 3 personer Boka för 8 personer – betala för 6 personer, osv Erbjudandet gäller vid bokning före den 5 november

Godagens, Västra Vintergatan 9, Rosta Centrum, Örebro Boka julbord: 019-765 27 29, www.godagens.se. www.mat-landet.se


Webbtips

När man vill nå ut Text Camilla Johansson

Hur man på det mest effektiva sätt når media med nyheter om sitt företag, nysatsningar, omstruktureringar, nya produkter eller tjänster har säkert många funderat på mer än en gång. Att skicka konventionella pressmeddelanden kan ibland kännas lika effektivt som att ställa sig vid ett öppet fönster och slänga ut dem därifrån. Men varför inte låta journalisterna komma till företaget istället? Med MyNewsdesk når man dem som vet kommer att skriva om det man vill ha omskrivet. MyNewsdesk grundades 2004 av Kristofer Björkman, Peter Ingman och David Wennergren, vilka samtliga fortfarande är verksamma i företaget, med syftet att göra pressmeddelanden och nyheter lättillgängliga och samlade på ett ställe för journalister, men i den processen skapades också ett forum för företag och organisationer där

52 Marknad

man genast når de journalister man vill vända sig till. Idag används MyNewsdesk av cirka 10.000 företag som i sin tur når närmare 10.000 journlister och ytterligare många tusen fler opinionsbildare, och sajten gör gällande att man sedan starten för sex år sedan har distribuerat över en miljon pressmeddelanden till 97 procent nöjda kunder. Inte bara används sajtens sökmotor aktivt av journalister, utan den information som läggs ut distribueras också via samtliga ledande söktjänster för webb, nyheter, bilder mm, samt synkroniseras med företagens egna hemsidor. Journalisterna kan i sin tur fortlöpande prenumerera på nyheter inom varje område och får dessa levererade till sin inkorg varje morgon.

Paket för varje behov Alla företags behov av att nå ut till pressen varierar, och därför finns en rad olika alternativ av tjänster eller

abonnemang som man kan använda sig av på MyNewsdesk. Dessa varierar från det facila priset av noll kronor för det enklast abonnemanget till 5900 kronor per månad för det mest avancerade. I grundabonnemanget kan man enkelt publicera obegränsat med information inom alla kategorier medan det andra alternativet är ett basabonnemanget riktat till företag som har ett sporadiskt behov av att nå ut med pressmeddelanden. Här ingår förutom informationspubliceringen en reklamfri sida där man även får tillgång till enklare statistik över hur man når ut med sitt budskap samt News sense program. Nästa kategori är för den som vill förädla sitt PR-arbete med ett fullt utvecklat pressrum, med tillgång till kategoriserade distributionslistor där all information sökoptimeras och sprids via sökmotorer. Resultatet av detta får man tillgång till via utförlig statistik.

Det näst sista alternativet vänder sig till den som arbetar aktivt med PR, och vill ha möjlighet att även sprida bilder och videos i sociala medier. Här har man tillgång till webbanalys som ger möjlighet att se vem som besökt pressrummet, vad de sökt efter och varifrån de kommer. I detta paket ingår även utbildning i att hantera tjänsten och full support. Slutligen, i det mest avancerade alternativet ingår även en media- och omvärldsanalys, tillsammans med tidigare nämnda tjänster. Här synkroniserar man även det pressrum man har hos MyNewsdesk med den egna webbsidan. Samtliga betaltjänster kan provas gratis under 30 dagar, och ingen bindningstid finns, utan ett påbörjat abonnemang kan när som helst avslutas.


www.npp-reklam.se

(ELAäNšJESPARKENänäINTERNET äTVä OCHäTELEFONIänäIäENäENDAäläBER Dä KABELä.JUTäAVäETTäšPPETäNĂ˜TäME FRIäKONKURRENSäOCHäBRAäPRISER +OLLAäINäALLAäDINAäNYAäMšJLIGHETERä PäSTADSNATSE

Prova-pü erbjudande! okt–dec 2010

NU Ă„R DEN HĂ„R, BOKEN FĂ–R DIG SOM VILL FĂ… FART PĂ… AFFĂ„RERNA.

5.000:-

Kontakta oss fĂśr mer info pĂĽ tel. 019-27 48 55 eller mail sven-erik@hedenjungander.se

Välkommen med i Örebros nyaste nätverk med affärer i fokus! Läs mer pü bmatch.se eller ring 019-27 48 55 sü bjuder vi in dig till vür nästa nätverksträff. BesÜk www.par.se fÜr att skaffa ditt eget exemplar och fÜr att läsa om hur vi hjälper dig att behülla, utveckla och hitta nya kunder.

VI HJĂ„LPER DIG BEHĂ…LLA, UTVECKLA OCH HITTA NYA KUNDER. Telefon 019-21 70 40 | www.par.se | info@par.se


Boktips

K2 på liv och död

Möjligheternas land

Tjuvarna

Sirenerna i Bagdad

Fredrik Sträng Månpocket

Mona Sahlin Norstedts

Knut Faldbakken Damm förlag

Yasmina Khadra Alfabeta

En av sverige stora äventyrare - Fredrik Sträng - var närvarande vid en av de värsta bergsklättringskatastroferna någonsin. Det var när han och flera andra 2008 skulle ta sig till toppen av K2 världens näst högsta berg och det svåraste berget att bestiga - som elva klättrare strök med. I K2 på liv och död berättar Sträng (genom en spökskrivare) om hur så många kunde dö, hur farligt och jobbigt det var att försöka rädda klättrare i nöd - och framför allt vad som driver en äventyrare till att utsätta sig för livsfara. Sträng förklarar att han klättrar för att leva sitt liv fullt ut, vilket man tydligen gör genom att besegra berg efter berg. Dessvärre orsakar Strängs vilja att leva livet hans stackars föräldrar mycken oro, vilket de berättar om i boken. Jag känner verkligen med dem. Tänk dig själv att ditt barn ständigt befinner sig på höga berg där luften är så syrefattig att du dör om du stannar där för länge och där laviner och stenras är vanliga inslag. Vissa böcker, som denna, har en sådan spännande och engagerande handling att läsningen tar sig fysiska uttryck. Jag kommer på mig själv med att spänna kroppen och hjälpa till med klättringen med benen. Det låter kanske som om jag är galen (och vem vet, det kanske jag är), men boken är faktiskt så medryckande. Och en bok som engagerar är alltid njutbar läsning även om händelserna är verkliga och hemska.

Mona Sahlin har valt att skriva den här boken för att riktigt kunna tala om vilka visioner hon har för Sverige. Att den kommer ut strax innan höstens val är förstås ingen slump. Hon vill tala till punkt och vill att man ska läsa den och rösta på Socialdemokraterna. Det jag undrar är vem som egentligen läser en sådan här bok. Är det moderaten som vill bli övertygad om att han har fel åsikter? Knappast. Är det den som vacklar och inte vet hur han ska rösta? Inte särskilt troligt. Är det den politiskt aktive socialdemokraten som redan är övertygad som läser den? Antagligen. Så syftet till bokens existens är inte helt givet. Innehållet kan summeras på två sätt: "Moderaterna är dåliga, sossarna bra" och "Mona har visioner". Mona berättar om bra saker Socialdemokraterna och hon personligen har gjort och hur Moderaterna förstört för svenskarna. Hon beskriver inga konkreta lösningar på arbetslöshet och välfärdsproblemet, men å andra sidan är det ju sällan en politiker är tydlig. Hon har som sagt visioner, hon vet hur hon vill att samhället ska se ut och hur det inte ska se ut, men det är liksom allt. Boken blir som ett enormt långt och till stor del tråkigt inlägg i valdebatten. Den absoluta fördelen med att jag nu tagit mig igenom den här boken är att jag inte behöver ägna min tid åt så många tvsända valdebatter. Nu vet jag vad Socialdemokraterna har för visioner och slipper lyssna.

Sambopolisparet Jonfinn Valmann och Anita Hegg lyckas på varsitt håll dras in i den deckarintrig Tjuvarna går ut på. Jonfinn genom att hans avlägsne släkting Konrad kommer till honom för att efterlysa en person, en person som stulit något från Konrad. Men Jonfinn kan inte hjälpa honom och Konrad vill inte polisanmäla personen. Konrad blir kort därefter mördad i en lägenhet som bjudits ut till försäljning och det på visningsdagen. Anita blir involverad när hon ska möta upp med sin syster på samma lägenhetsvisning. När hon kommer dit är systern misshandlad och medvetslös. En sådan osannolik slump bidrar ju inte till någon sorts trovärdighet direkt. Det gör heller inte det faktum att "tjuvarna", som visar sig vara tre till antalet, står ut med så mycket förnedring som de gör för att manipulera och lura varandra. Det var och en av dessa tjuvar vill är att ensam lägga vantarna på en dator innehållandes värdefulla dokument. Jag har alltså svårt att köpa både karaktärerna och intrigen, men Tjuvarna är ändå så pass annorlunda att underhållningsvärdet hamnar en bit upp på skalan. Det som ändå är bäst med denna deckare är att poliserna (i alla fall Jonfinn) genast kan tolka ledtrådarna på rätt sätt och agera därefter. Ingen dum polis där inte. Lösningen rullas därför upp i ett lagom tempo utan att för många tröttsamma sidospår gås in på.

Kanske något förhastat antog jag att författaren till Sirenerna i Bagdad var en irakisk kvinna. Men Yasmina Khadra är en pseudonym och författaren definitivt manlig och bosatt i Frankrike. Jag måste erkänna att jag blev en smula besviken när jag upptäckte hur landet ligger, för det hade ju liksom varit lite mer speciellt om det var som jag först trott. Det ska naturligtvis inte spela någon roll för bedömningen av boken vem författaren är (men det kanske det ändå gör?). Nåväl, bedömningen blir ändå att den här romanen är helt okej. Den handlar om en ung man bosatt i en liten irakisk stad dit kriget aldrig kommer. Att det är krig märks förstås: det finns dåligt med mat och vill man lämna staden får man vara beredd på vägspärrar. Men inga bomber eller skjutningar når staden. Men så bombas plötsligt ett bröllop. Och det som gör att huvudpersonen går från att vara en stillsam ung man till att vilja bli terrorist: amerikanska soldater tar sig in i familjens hem och kränker hans fars heder. Dessa händelser borde kanske vara nog för att hata amerikaner, men huvudpersonen är för tunt framställd och man kan inte förstå hans drivkrafter riktigt trots att han själv är berättare. Men bortsett från det är den här romanen intressant på så sätt att den ger en bild av hur terrorism skulle kunna tillintetgöra stora delar av mänskligheten och för att den utspelar sig i ett krigsdrabbat land med allt vad det innebär. Av Catharina Bergman

54 Marknad


NU HAR NYA KASSALAGEN V frukt i mär föret ker ag

TRÄTT I KRAFT! Till Er som ännu inte har beställt ett godkänt kassasystem är det hög tid att göra det nu innan ni får betala kontrollavgift! Kassasystem - Restaurangsystem

Vi arrangerar med kärlek för vi älskar frukt precis som våra kunder.

Butiksdata - Elektronvågar Behöver din arbetsplats också nyttiga, miljövänliga och synnerligen goda fruktval med variation?

Tillbehör

019-18 45 70

LT

SCONSU R FÄSverige AB

AF

s 25-år m u e l i b ju 10 År 20

Jour efter kontorstid, även helg 019-184570 Trädgårdsgatan 19, Örebro www.affarsconsult.se

Ring 019-57 19 57 för mera information.


CYAN MAGENTA GUL SVART

POSTTIDNING AVSĂ„NDARE: HKM, Box 385, 701 47 Ă–REBRO

Välkommen att spela golf pü Lanna!

Välj mellan fyra alternativ till medlemskap utan kapitalinsats!

t 'SJUJMMHĂŒOHUJMMSFMBYBWEFMOJOHFONFEKBDV[[JVOEFS HPMGTĂŠTPOHWJENĂŒOBWQMBUT

2. MĂĽnadsavgift 292 kr, 12-mĂĽnadsavtal

R T K IF 00 VG 35 SA R Ă…

t 'SJUUTQFMQĂŒIFMBBOMĂŠHHOJOHFO

R T K IF 00 VG 75 SA R Ă…

1. MĂĽnadsavgift 625 kr, 12-mĂĽnadsavtal

t 'SJUUTQFMQĂŒHBNMBCBOBONĂŒOEBHoUPSTEBHTBNUFGUFSLMŲŚŹŹ GSFoTĂšO4QFMBWHJGUųŹŹLSGSFoTĂšOGĂšSFLMŲŚŹŹ t 'SJUUTQFMQĂŒOZBCBOBONĂŒOEBHoUPSTEBHTBNUFGUFSLMŲŚŹŹ GSFoTĂšO4QFMBWHJGUŲŹŹLSGSFoTĂšOGĂšSFLMŲŚŹŹ

t 7*1LPSUGĂšSSBCBUUQĂŒNBUPDIESZDLJSFTUBVSBOHSFMBY 3BCBUUJ#VNMFTTIPQ

t +VOJPSNFMMBOŲŚoųŲĂŒSCFUBMBSŜŹÇ?BWBWHJGUFO

t +VOJPSNFMMBOŲŚoųŲĂŒSCFUBMBSŜŹÇ?BWBWHJGUFO

4. MĂĽnadsavgift 25 kr, 12-mĂĽnadsavtal t 'SJUUTQFMUJMMPDINFEEFUĂŒSFUKVOJPSFOGZMMFSŲŸĂŒS

W W W. L A N N A L O D G E . S E I samtliga ürsavgifter ingür fÜrsäkring, avgift till SGF, GDF, avgift fÜr GIT-systemet och tidningen Svensk Golf.

w w w. l a n n a l o d g e . s e

R T R K IF Å 0 G 7 30 AV 0–1 S R R Å IO N JU

t 4QFMBWHJGUoHÊMMBOEFHSFFOGFFWJEWBSKFTQFMUJMMGÊMMF SFEVDFSBENFEŜŹLS

R T K IF 0 G 70 AV S R Ă…

3. MĂĽnadsavgift 59 kr, 12-mĂĽnadsavtal

Marknad 7-10  

Marknad nr 7-2010