Page 1

CYAN MAGENTA GUL SVART

MARKNAD No5 ÖREBRO

NOVEMBER 2006

Panos

- designern och mångsysslaren

Så arbetar affärsänglar Bygg ditt eget varumärke

ÖVRIGT: FINSMAKAREN, EÄTSNÖW, BIK BOK, LIVSENERGIDAGEN, BERLOCK


CYAN MAGENTA GUL SVART

Ledaren

Marknad Örebro HKM Publishing AB Box 385 703 47 Örebro Telefon 019 - 10 84 90 Fax 019 - 10 84 30 Besöksadress Näbbtorgsgatan 2 Chefredaktör och ansvarig utgivare John Borgersen 070 - 755 43 53 john.borgersen@hkm.se Projektledare Stefan Hallenius 019 - 10 84 90 Medverkande

Design i olika former Det pratas mycket design i Sverige för tillfället och detta nummer av Marknad innehåller ett par artiklar i ämnet. Vi har bland annat besökt baddräktskungen, och designern, Panos Papadopoulos på hans huvudkontor i Mölndal utanför Göteborg. Han startade sitt företag för snart 20 år sedan och få personer, inklusive bankerna som vägrade ge honom en krona i lån, trodde att han skulle kunna grunda ett imperium kring strandkläder i vårt kalla klimat. Som så många gånger i livet så vägrade Panos att lyssna på kritiken och som den sanna entreprenör han är så tittade han hellre på potentialen än på problemen. Idag är hans företag dominerande i de nordiska länderna och har återförsäljare i ett 30-tal länder runt om i världen. Han har genom åren även gjort sig känd för en rad andra projekt där satsningen på ett allsvenskt fotbollslag är ett av de kändare. Många tycker han är kontroversi-

ell och när han för två år sedan köpte den klassiska skönhetstävlingen Fröken Sverige blev det ramaskri. I intervjun berättar han att han fick frågan ”varför” så många gånger per dag att han funderade på att söka psykiatiker. På sidan 35 är det jag som ställer frågan och Panos ger svaret – utan att bryta ihop.

nystartade delikatessbutiken Finsmakaren. De sistnämnda importerar och säljer enbart spanska kvalitetsprodukter och låter alltid kunden provsmaka varan innan eventuellt köp.

Bland övriga artiklar finns bland annat en längre intervju med en så kallad affärsängel. Det är en person, som till skillnad från exempelvis riskkapitalbolag, satsar delar av sina egna pengar i onoterade bolag. De svenska affärsänglarna investerar sammanlagt cirka 2 miljarder kronor varje år och många inom näringslivet ser dem som en typ av hjältar. Vi har som vanligt även en mix av stora och lite mindre företag. Bland de mindre så har vi denna gång besökt Eätsnöw, som sysslar med formgivning och design, samt den

Väl mött!

Som vanligt en fullspäckad och intressant tidning som ni ser.

John Borgersen Chefredaktör och ansvarig utgivare

Richard Ström Patrik Borg Annika Wihlborg Henrik Lenngren

INNEHÅLL No 5 2006

Annonser Stefan Hallenius 019 - 10 84 90 070 - 483 59 47

28 Stor tillväxtökning hos Bik Bok

stefan.hallenius@hkm.se Anders Henriksson 019 - 10 84 70 070 - 910 84 60 anders.henriksson@hkm.se Jimmy Bölja

BikBok har sedan introduktionen på den svenska marknaden 1999 varit framgångsrika i hela landet och särskilt bra har det gått i Örebro. Den första butiken i staden öppnades på Drottninggatan 2004 och sedan dess har ytterligare två butiker tillkommit, i Marieberg och på Köpmangatan. - Vårt sortiment är ungt, trendigt och friskt. Kedjans övergripande vision är att vara förstahandsvalet för unga tjejer, förklarar regionchefen Malin Wahlström.

019 - 10 84 60 070 - 964 04 82 jimmy.bolja@hkm.se Veronica Gustavsson 019 - 10 84 60 073 - 36 16 61 veronica@hkm.se Anders Bromsjö 019 - 10 84 65 073 - 348 03 63 anders.bromsjö@hkm.se

36 Viktigt vara förberedd Informationschefen på Shell heter Martin von Arronet. Han har ett på många sätt händelserikt och omväxlande jobb. Shell har verksamhet i mer än 140 länder med drygt 40 000 bensinstationer under samma varumärke. Han konstaterar att kommunikationen har ”flera dimensioner” och konkretiserar genom att berätta om medierelationer samt olika kontakter med politiker, myndigheter och intresseorganisationer. - Det som sker i omvärlden påverkar Shell i Norden, och ibland tvärtom. Merparten av mitt arbete handlar om förberedelserna för olika situationer, säger han.

28

Utgivare HKM Publishing AB www.hkm.se Layout HKM Publishing AB Tryck GD Media, Gävle Periodicitet

44 Personal Branding Isabel Werner Runebjörk är en flitigt anlitad föreläsare i personligt varumärkesbyggande. Hon har också skrivit boken ”Ditt personliga varumärke” och hjälper riksdagsmän och företagsledare att bli bättre på att nå ut med sina budskap. - En viktig grundsten i ditt personliga varumärksbyggande handlar om att planera och lägga upp en noggrann strategi för vad man vill uppnå med sitt personliga PR- arbete och vad man vill att ens varumärke ska utstråla.

Sex nummer per år

44

Tidningen är tryckt på Holmen Paper Plus 75, 60 gr Omslagsfoto av richardstrom.se. Redaktionen ansvarar ej för icke beställt material. HKM Publishing AB ger även ut

Övrigt

tidningarna Nollarton, Nollnitton, Nollnitton Campus och Nolltjugoett. För gratis prenumeration eller adressändring kontakta material@hkm.se eller fax 019 - 10 84 30. Glöm inte att ange namn och fullständig adress.

2 Marknad

4 Lokala notiser 6 Nationella notiser 8 Revisorn informerar 9 Näringslivskontoret 10 Bilnyhet 12 Affärsänglar 14 Boktips 16 It-mästaren 18 Finsmakaren 22 Ny teknik 24 Eätsnöw 30 Varunytt 32 Panos 40 Livsenergidagen 42 Berlock
datatillbehör

mjukpapper

städ

kontorsmateriel 

datatillbehör

 

konferensmaskin

kontorsmateriel

Jutesäck Röd

Sea Shells

En jutesäck fylld med överraskningar är tomtens smartaste val! 1095 g.

Små konstverk av choklad fyllda med sammetslen hasselnötsnougat.

emballage

konferens

servering

maskin

mjukpapp

emballage

65:- /st 1000 g. 119:- /st 500 g.

138:- /st

10%

Jutesäck Chokladbrun För att stilla magen hos den sanna chokladgourmeten. 1240 g.

rabatt på choklad vid beställning senast 15/11.

279:- /st Merci En TACKsam gåva. Klassisk blandning! 675 g.

119:- /st

Coffee for Two En gåva för kaffeälskaren, gör din egen Caffe Latte och prova därtill specialiteér som mandelkakor från Australien!

195:- /st

Chokladpraliner Härliga praliner för flera dar... Trillingnöt, gräddtryffel m fl.

149:- /st Femtio Härliga Praliner, 500 g. 69:- /st

Hundra Härliga Praliner, 1000 g.

Chokladbuffé En mixkartong av välkända godsaker som Riesen, Toffifee samt delikatesser som marsipanstänger, nöttårtor m m... 795 g.

198:- /st

Carls Praliner En härlig blandning av lyx, med marsipan, knäckchoklad, sandwichnougat m m. 840 g.

159:- /st

Ö

Salt & Pepparset En snygg present för alla hushåll, ett elektriskt salt och pepparkar förpackad i läcker presentask. Batteri medföljer.

189:- /stse


CYAN MAGENTA GUL SVART

Diamanten gick till Folktandvården Folktandvården Adolfsberg i Örebro blev första mottagare av landstingets kvalitetspris Diamanten. Kvalitetspriset har inrättats för att stimulera förbättringsarbetet i Örebro läns landsting.

Företagen i Askersund går bra Rankinglistor över näringslivsvänliga kommuner är inget nytt. Vanligen ligger fokus i dessa mätningar på vad kommunen gör för företagarna. I Företagarnas och UC:s undersökning Årets Företagarkommun visas istället vad företagen gör för kommunen och dess invånare i form av ekonomisk tillväxt. Resultaten utgår från statistik på omsättningsökning, resultatutveckling, kreditvärdighet och nettoantal nya företag under 2005, som är det senast tillgängliga året. Företagen i Örebro kommuner hamnade på 43:e plats i Sverige, en uppryckning jämfört med tidigare rätt svaga resultat. Tre kommuner till kom topp hundra, Hällefors, Lekeberg och Karlskoga. Genomsnittsplaceringen för länets 12 kommuner ligger aningen under riksgenomsnittet. Sett över en treårsperiod, ”maratontabellen”, ligger företagen i Askersund på andra plats i hela landet och företagen i Hällefors ligger på 25:e plats.

Pristagaren har utsetts av en enhällig jury, som gav följande motivering: ”Folktandvården Adolfsberg har på bästa sätt visat på starka och viktiga

resultat genom sitt förbättringsarbete med tydligt patientfokus, som resulterat i bättre tillgänglighet för patienterna; ökad samverkan mellan yrkesgrupperna och bättre tid för reflexion; högre tillförlitlighet av behandlingsindikationer och stark livskraft i förbättringsarbetet genom att målen ytterligare vässas till nästa år.” - Det är viktigt att landstinget kan erbjuda en vård av hög kvalitet och samtidigt ha en hög effektivitet. Därför är det mycket värdefullt att ta tillvara på medarbetarnas förbättringsarbete och uppmuntra och sprida detta. Det gynnar ju patienten i slutänden, säger Marie-Louise ForsbergFransson.

Foto Weine Ahlstrand Örebro läns landsting.

Foto Rikard Åslund

Priset tilldelas någon av landstingets enheter eller team som har bedrivit ett framgångsrikt förbättringsarbete till gagn för patienten eller kunden. Priset består av Diamantstatyetten, ett diplom samt en prissumma på 50 000 kronor. Folktandvårdens verksamhetschef Niklas Jehander mottog priset den 18 oktober på landstingets Idémässa på Conventum i Örebro. Priset delades ut av landstingsstyrelsens ord-

förande Marie-Louise Forsberg-Fransson, s, och landstingsdirektör Bo Anderson. Folktandvården Adolfsberg har arbetat med att förbättra tillgängligheten för sina patienter. Tidigare användes en stor del av tandläkarnas tid till barn- och ungdomstandvård. Genom att omfördela resurserna fick tandhygienister och tandsköterskor ett större ansvar och tandläkarnas tid kunde frigöras till att ta emot nya patienter.

Personal från Folktandvården i Adolfsberg tar emot priset. Cecilia Pierre Tallroth, tandsköterska, Mari Melin, tandsköterska, Niklas Jehander, tandläkare, Carina Stridh Nooni, tandsköterska, Thomas Bremer, tandläkare och längst fram Karin Ward, konstnär som gjort statyetten.

Örebroregionen går in i nytt filmprojekt Det skapas nu ett fjärde centrum för filmproduktion i Sverige. Målsättningen är att två långfilmer per år ska spelas in i Örebroregionen från och med 2010. Satsningen innebär även ett viktigt steg för samarbetet i Stockholm-Mälardalsregionen.

Hyr era flaggor av Tekniska När ni väntar besök från till exempel era vip-kunder från olika länder har ni möjlighet att hyra flaggor från Tekniska förvaltningen. I deras förråd finns cirka 90 flaggor från olika länder runt om i världen. - Det är mest skolor som hör av sig, men ibland har vi många företag som ringer också. Det går lite i perioder, säger Tomas Martinsson som har hand om uthyrningen. Priset är 80 kronor plus moms per dag och flagga, telefonnumret till flaggförrådet är 21 18 50.

4 Marknad

Regionförbundet Örebro läns fullmäktige beslöt idag att under en fyraårsperiod satsa 6,9 miljoner för att bygga upp filmindustrin i StockholmMälardalsregionen. Målet med satsningen och samarbetet är att fram till 2010 etablera en stabil filmindustri i länet. Meningen är att lokala filmskapare inte ska behöva vända sig till andra regioner och filmfonder utan kan spela in sina filmer i länet. Samtidigt som producenter utifrån får upp ögonen för Örebroregionen som inspelningsplats. Det sker även ett samarbete med Länsteatern som bland annat kan innebära gemensamma produk-

tionslokaler i SJ:s gamla verkstäder i centrala Örebro. De lokalerna kan också starkt bidra till att fler vill spela in sina filmer här. – Filmindustrin utvecklas starkt och flera regioner i Sverige har byggt upp produktionscenter och filmfonder för att stödja film- och medieindustrin. För att industrin ska kunna utvecklas i vår region är det nödvändigt med resurser för medfinansiering av filmprojekt, säger Mårten Blomquist, styrelseordförande i Regionförbundet Örebro län. Film är en av de kreativa näringar som spås en årlig tillväxt med 10 procent inom EU. Idag omsätter den svenska filmbranschen 7 miljarder kronor, varav produktion står för hälften. Film stärker den lokala identiteten och marknadsför regionen både nationellt och internationellt. Den skapar positiva effekter även för det övriga kulturlivet och för hotell- och

besöksnäringen. Normalt investeras cirka 30 procent av långfilmers budget på inspelningsplatsen vilket innebär, med en produktion på två filmer om året, att ungefär 9-12 miljoner återförs till regionen.

Mårten Blomquist, Regionförbundet Örebro län.


Letar du efter kunder? BÜrja med att hitta dom du redan har. Lika ofta som kunddatabasen anses vara �under kontroll�, lika ofta visar det sig vara precis tvärtom. Att den är full av fel. Närmare bestämt; full av gammal, felregistrerad eller dubblerad information. Dü är det inte heller sü konstigt, om du inte alltid hittar fram till dina kunder. När du jobbar med oss pü PAR, sü ägnar vi stor vikt üt den frügan. Ja, att hülla dig uppdaterad är själva byggstenen i det vi kallar PARs kvalitetssäkringskoncept. Slü oss en signal pü 019-611 70 45, sü berättar vi mer. Eller ta webbvägen via www.par.se.

Slü en signal, pü 019-611 70 45 sü berättar vi mer. Eller ta webbvägen via www.par.se.

Bättre odds pü din marknad.

6INTERGLÛDJE 3KIFTADINADÛCKHOSOSS

ST       H 

.OR

E 8 )C

T

Det är väl

STOPPFĂ–RBUD pĂĽ dina maskiner? Stannar de pĂĽ grund av slitage, har Robustus lĂśsningen! Vi konstruerar och tillverkar slitdelar, verktyg och komponenter i hĂĽrdmetall.

�Vi hüller slitaget nere, produktionen uppe, pü kÜpet hÜjs lÜnsamheten.�

%UROMASTER™REBRO .ASTAGATAN 4EL  

Myrmalmsgatan 6-8, 703 63 Örebro, tel 019-611 96 90, fax 019-10 60 87 www.robustus.se • info@robustus.se (F d Sandvik Hard Materials/Örebro)

Nummer 5 2006 5


CYAN MAGENTA GUL SVART

Ny global undersökning om kompetensbristens effekter

SkandiaBanken vann titeln SkandiaBankens kundservice har blivit utsedd till Bästa Kundservice i klassen Financial Services 2006 i Teleperformance Grand Prix 2006, en tävling där 109 företag i olika branscher ställts mot varandra. - Vi som arbetar i SkandiaBankens kundservice är förstås väldigt glada över utmärkelsen svarar Georgios Godamanis, ansvarig för SkandiaBankens Kundservice som är belägen i Linköping. - Vi vet att det inte är tillräckligt med generösa öppettider. Vad som också krävs för att kunden ska uppleva hög kvalitet är snabba svarstider, vänligt bemötande och hög kompetens så att kundens ärende kan bli behandlat utan dröjsmål, fortsätter Georgios. Teleperformance Nordic AB arbetar med kundservice, telemarketing och CRM-lösningar. Under sensommaren har Teleperformance tagit anonyma kontakter via telefon och e-post med 109 deltagande företag, totalt cirka 3 000 kontakter. De deltagande företagen har delats in i tio olika kategorier och SkandiaBanken vann i kategorin Financial Services.

En internationell undersökning som presenteras idag visar att tillväxten inom en rad svenska branscher hindras av en tilltagande kompetensbrist, och störst är problemet inom gruvoch mineralbranschen samt hotelloch restaurangbranschen. Var tredje arbetsgivare inom gruvindustrin och var fjärde inom hotelloch restaurangbranschen uppger att de har svårigheter att hitta högutbildade personer med rätt kompetens. Var tredje hotell- och restaurangarbetsgivare menar också att kompetensbristen lett till löneökningar under det senaste året. Andra branscher som har stora problem med kompetensbrist avseende högutbildade personer är tillverkningsindustrin och byggbranschen. Manpower Professionals undersökning omfattar 32 000 arbetsgivare i 26 länder, och i Sverige har 756 arbetsgivare svarat. Resultaten slår fast att kompetensbristen är ett fak-

tum både i Sverige och internationellt, och svårigheterna att hitta högutbildade personer i många fall leder till att lönekostnaderna pressas uppåt för dessa grupper. -Arbetsgivarna har större problem än vi tidigare sett med att hitta kvalificerad arbetskraft och de tvingas nu erbjuda allt högre ersättning för att attrahera rätt personer. Detta kommer att få konsekvenser för Sveriges tillväxttakt, säger Lars Forseth, VD för Manpower Sverige. I landet som helhet säger 16 procent av de svenska arbetsgivarna att de skulle anställt fler under det senaste halvåret om de hittat de rätta kompetenserna, och 12 procent rapporterar löneökningar bland högutbildade personer med den mest eftertraktade kompetensen. Arbetsgivarna i norra och mellersta Sverige är de som har störst problem med att finna kvalificerade medarbetare, där uppger 19 procent att de skulle anställt fler om kompetensen fanns att tillgå.

Lars Forseth, VD Manpower Sverige.

Telia erbjuder samtal och internetsurf till småföretagare Nu lanserar Telia ett nytt, enkelt småföretagspaket. Till en fast månadsavgift kan småföretagare ringa hur mycket som helst med fasta telefonen och mobilen. Paketet som kostar 1 249 kronor (exklusive moms) innehåller även ett 3G-kort till datorn, fri internetsurf via mobilnätet och fri surf på Telias drygt 1 000 surfzoner. Det nya paketet är framför allt intressant för småföretagare som ringer och surfar mycket, och som vill ha kontroll på sina telekostnader. Med småföretagspaketet kan kunder också teckna företagsbredband till rabatterat pris. - Nu har vi ett riktigt enkelt och bra erbjudande till fast pris för Sveriges småföretagare. Det är något vi vet att många av våra kunder önskar, för att kunna ha järnkoll på sina telekostnader, säger Anders Tillander, chef för företagsmarknaden på TeliaSonera Sverige.

6 Marknad

Affärsreserekord hos Resia Resias expansion inom affärsresandet håller i sig. Under de första nio månaderna (1 januari-30 september) ökade affärsresorna med 25 procent jämfört med motsvarande tid 2005. Resia slår nytt volymrekord och beräknas göra sitt bästa affärsreseår sedan starten 1974. – Vi ser ingen tendens på avmattning den närmaste tiden. Svenska företag reser mer än de gjort på länge och glädjande nog är det allt fler som väl-

jer Resia som partner, säger Lars Hjorth, ansvarig för affärsresor och regionchef på Resia. Resia har de senaste åren expanderat kraftigt och är idag med sin 59 resebyråer Sveriges största resebyråkedja. Som en del i den planerade expansionen finns också en stark fokusering på affärsresandet. – Vi har etablerat nya affärsresebyråer och är hela tiden observanta för nya möjliga etableringar eller förvärv,

vi håller just nu på att möta 300 nya potentiella företagskunder och vi har en generell framgång inom affärssegmentet. Vår bedömning är att affärsresandet kommer att fortsätta att öka de närmaste åren och att vi är den aktör som kommer att fortsätta att ta marknadsandelar, säger Lasse Hjort, som tillträdde tjänsten som affärsreseansvarig och regionchef på Resia för ett år sedan.


CYAN MAGENTA GUL SVART

Följ

Sydafrika Ukraina

n a t g n ä l din

Mia Brundell fick priset av Gunilla Ahrén, VD för Ruter Dam.

Årets Ruter Dam: Mia Brunell, VD för AB Kinnevik Mia Brunell, ny VD för AB Kinnevik, har utsetts till ”Årets Ruter Dam” 2006. Hedersutmärkelsen, som delas ut i samband med Ruter Dam-dagen den 11 oktober, går till den kvinna som befordrats till det mest inflytelserika chefsjobbet under året. - Jag är stolt över priset. Ruter Dams arbete med fokus på affärsmässighet, kvalitet, långsiktighet och mångfald stämmer väl överrens med min syn på ledarskap, säger Mia Brunell. Hon har nyligen tillträtt som VD och koncernchef för AB Kinnevik, en av Sveriges absolut tyngsta chefsposter. Mia Brunell ansvarar för en organisation med tillgångar på cirka 40 miljarder kronor. Kinnevikgruppen omfattar i sin helhet bolag med ett totalt värde på mer än 100 miljarder kronor, omsätter cirka 80 miljarder kronor om året och har 25 000 anställda - de flesta utomlands i mer än 60 olika länder på varje kontinent. Kinnevik spänner över ett flertal verksamhetsområden, bland annat media, telekom och pappersindustri. - Mia Brunell är juryns enhälliga val, säger Gunilla Arhén, VD och grundare av Ruter Dam. Mia Brunell har arbetat inom

Kinnevik-gruppen i fjorton år. Hon började som ekonomichef på TV1000 och har sedan haft ett flertal olika positioner inom mediabolaget MTG innan hon utnämndes till VD och koncernchef för AB Kinnevik. Hedersutmärkelsen ”Årets Ruter Dam” har delats ut sedan 1990 och är en hedersutmärkelse till den kvinnliga chef som har befordrats till det mest inflytelserika chefsjobbet i svenskt näringsliv under det senaste året. I fjol gick priset till Jeanette Söderberg, VD för IKEA Sverige AB. - Många företag säger att de gärna ser en kvinna på de högsta posterna. Men de tenderar ibland att tveka när det kommer till verklig handling. Mia Brunell är ett bevis på motsatsen. Hon har en hög, ansvarsfull och betydande chefsposition inom svenskt näringsliv, säger Gunilla Arhén. Utmärkelsen ”Årets Ruter Dam” delas ut av styrelsen i Ruter Dam. Där ingår ordförande Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist, styrelseproffs, Annika Falkengren, VD SEB, Annette Brodin Rampe, affärsområdeschef E.on, Gunnel Duveblad, styrelseledamot Nordea samt Gunilla Arhén, VD och grundare av Ruter Dam.

• Kina populär • Kina de Luxe • Tjej & Shoppingresa, Kina • Historiska Kina, Peking, Xian • Klassiska Kina • Peking/Xian/Shanghai • Exotiska Kina, Peking/Hainan • Egypten • Indien • Rom/Sorrento/Capri • Ukraina/Kiev/Odessa/Krim • Kiev Weekend, Ukraina • Bulgarien • Sydafrika/Viktoriafal. • Kontrasternas Sydafrika • Kenya • Brasilien • Australien/Nya Zeeland • Island

8 d. 8 d. 8 d. 10 d. 11 d. 13 d. 10 d. 10 d. 15 d. 8 d. 11 d. 4 d. 8 d. 18 d. 12 d. 10 d. 17 d. 14/19 d. 5. d.

www.senson.se

Kina

17, 21 nov. få pl. 9, 11, 16, 18, 20, 23 feb 9, 11, 23, 30 mars. 6, 15, 20, 27 april 9 nov fullb. 16 mars Alla höstens resor fullb. 13, 20, 27 april Alla höstens resor fullb. 3, 10, 17, 24 april 30 mars 23 april (Kinas Hawaii, När & Fjärran) 29 okt fullb. 2007 feb April Maj (som Packat & Klart) Populär nyhet!!! SPA-resa 14, 16, 21 nov fullb. Ny resa 2007 16, 23 mars NYHET!!! April 30 mars Juni

Contour Air: Storgatan 23 • Örebro 019- 672 16 60 www.contour.se

Vi har en utmärkt plats på Behrn Arena

Vill du märkas och synas? Behrn Arenas nya läktare ger dig ett kanonläge centralt, mitt i händelsernas centrum. Välj mellan affärslokaler i bottenplan eller övervåningarnas kontor. Om du skyndar dig kan du även påverka inredning och storlek. Kontakta Matz Karlsson, 019-676 22 52 eller matz.karlsson@orebroporten.se www.orebroporten.se

Nummer 5 2006 7


CYAN MAGENTA GUL SVART

Skatter och lagar

Skatteavtalet mellan Sverige och Österrike ändras

Chocolatier-Patisserie

Lag Protokoll 2006-08-21 Regeringen har nu täppt till det hål i skatteavtalet med Österrike som gjort det möjligt att flytta till Österrike och sedan skattefritt sälja svenska aktier.

Bakgrund

Bondegatan 9, Örebro 019-18 44 80 w w w. k a f f e p r a l i n . c o m

Det har nu under flera år varit vanligt att företagare flyttat till Österrike inför enförsäljning av det bolag de äger. När de sedan sålt företaget har kapitalvinsten endast beskattats i Österrike och då till mycket låg skatt eller ingen skatt alls. Det är artikel 8 i dubbelbeskattningsavtalet med Österrike som gjort detta upplägg möjligt. Där har stått att vinst vid försäljning av aktier endast beskattas i hemvistlandet.

Avtalet ändras

-stans enda ostbutik Presentkort eller en korg med ost och delikatesser. Ge bort en riktigt uppskattad julklapp i år! Boka i tid! Johanna & Kristina

Den 21 augusti 2006 undertecknade Sverige och Österrike ett protokoll om ändring av skatteavtalet som innebär att om en fysisk person flyttar till Österrike och därefter säljer sina aktier, får Sverige beskatta den värdeökning på aktierna som skett fram till utflyttningen. Motsvarande gäller vid utflyttning från Österrike till Sverige. Ändringen innebär även att Sverige ges rätt att beskatta den värdeökning som skett på svenska börsaktier vid inflyttningen när en svensk flyttar till Österrike om försäljning sker inom fem år från inflyttningen. Ikraftträdande De nya bestämmelserna tillämpas på kapitalvinster som förvärvas från och med den 1 januari 2007 av den som flyttat till Österrike den 21 augusti 2006 eller senare.

En revisor meddelas numera vid varje registrering

www.orebroost.se Örebro Ost, Järntorgsgatan 9, 019-18 33 38 Öppet tisdag-torsdag 11-18, fredag 10-18, lördag 10-14

Lag SFS 2006:503 Bolagsverket ska numera underrätta revisor, revisorsuppleant, lekmannarevisor, suppleant för lekmannarevisor och huvudansvarig revisor i registrerat revisionsbolag när någon av dessa registreras i eller avregistreras ur

bolagsregistret. Underrättelsen skickas till respektive funktionärs folkbokföringsadress. Det framgår av en ändring av aktiebolagsförordningen som regeringen beslutat om. Tidigare underrättade Bolagsverket revisor, revisorssuppleant, lekmannarevisor eller suppleant för lekmannarevisor om deras respektive uppdrag endast en gång per år. Ändringarna i aktiebolagsförordningen innebär också att ledamot eller VD i anmälan till Bolagsverket ska försäkra att revisorn åtagit sig uppdraget. Ikraftträdande De nya reglerna trädde ikraft den 1 juli 2006.

Ny skuldsaneringslag Lag SFS 2006:548-556 Riksdagen har antagit en ny lag om skuldsanering som gör skuldsaneringsförfarandet enklare och mer effektivt. De nya reglerna innebär bland annat att skuldsaneringsförfarandet koncentreras till Kronofogdemyndigheten. Se gärna Revisorn informerar nr 3/2006, sid. 2. Kronofogdemyndigheten ska enligt den nya lagen som första instans pröva en ansökan om skuldsanering. Beslut i ärendet kan fattas även om en eller flera borgenärer motsätter sig en skuldsanering. Även ärenden om upphävande eller ändring av ett skuldsaneringsbeslut prövas av Kronofogdemyndigheten. Myndighetens beslut kan överklagas till tingsrätten, som med den nya lagen blir en renodlad överinstans. Kommunens ansvar för att lämna råd och anvisningar till skuldsatta personer har preciserats. Enligt den nya lagen behöver den låntagare (gäldenär) som vill ansöka om skuldsanering inte längre göra ett eget försök att träffa en frivillig överenskommelse med sina borgenärer innan han eller hon ansöker om skuldsanering. Ikraftträdande Den nya lagen och övriga lagändringar i anslutning till den träder ikraft den 1 januari 2007.

Källa: Revisorn informerar Svenska Revisorsamfundet SRS Tel 08-663 02 69, eva.bystrom@revisorsamfundet.se

8 Marknad

ASIEN ÄR NÄRMARE ÄN DU TROR

Fullständiga rättigheter.

Hörnet Drottninggatan/Änggatan Telefon 019-611 12 55 www.shanghai.se Öppet vardagar 11–23, lördag–söndag 12–23


CYAN MAGENTA GUL SVART

Bengt Mattisson och Mats Helgesson arbetar på Näringslivskontoret.

Näringlivskontoret satsar på nyföretagande och entreprenörskap Text Patrik Borg Foto richardstrom.se

Näringslivskontoret i Örebro har som uppgift att stimulera tillväxt och nyföretagande i kommunen. Målet är att skapa de rätta förutsättningarna till att Örebro skall bli ett starkt etableringsalternativ till storstadsregionerna. Verksamhetsidén är att vara en resurs för näringsliv och kommun samt att verka för Örebros tillväxt. En viktig del i detta är att skapa goda förutsättningar för nyföretagande och entreprenörskap. Ansvarig för detta på Näringslivskontoret i Örebro är Bengt Mattisson som själv har en bakgrund som egen företagare och var med om att starta Nyföretagarcentrum, numera Startcentrum. -Jag är uppvuxen i en företagarfamilj och har så att säga det i blodet. Att jag själv har arbetat med företagsrådgivning har visat sig vara mycket värdefullt i mina kontakter med så väl företag som nyetablerade egenföretagare. Bengt Mattisson är engagerad i en rad olika projekt som alla syftar till att

stimulera nyföretagande och entreprenörskap. -Vi arbetar både med dem som står i begrepp att starta en verksamhet och de som redan är etablerade företagare. Vi har tagit ett helhetsgrepp där våra projekt täcker in i stort sätt alla aspekter och skeden i entreprenörskapet. Från entreprenörskapsprojekt i grundskolan och på gymnasiet till invandrarföretagande och mentorskap för nyföretagare. Vi arbetar ständigt med att förbättra företagsklimatet i Örebro och letar hela tiden efter nya vägar att stödja och inspirera både nya och redan etablerade entreprenörer. En viktig del i att få företag att etablera sig i Örebro är att samarbetet med berörda myndigheter fungerar väl. Mats Helgesson är etableringsansvarig på Näringslivskontoret och arbetar med företagsetableringar samt markoch lokalfrågor. -När ett företag, stort som litet, tänker

etablera en verksamhet kan det vara allt mellan fyra till åtta olika myndigheter inblandade i ärendet, säger Mats Helgesson och fortsätter. -Vi fungerar som länk mellan myndigheter och företag och lotsar företagen rätt genom hela processen. Efter en första träff med oss förmedlar vi kontakten med de berörda myndigheterna. Tack vare att tidigare ha arbetat som miljöchef på miljökontoret samt på Tekniska förvaltningen har Mats Helgesson stor erfarenhet av vilka problemställningar som kan uppkomma vid en etablering både när det gäller befintliga lokaler som nybyggnationer. -Efter ett första möte kan jag göra en övergripande bedömning över vilka myndigheter som bör kontaktas och vilka frågor som behöver belysas. Jag sammanför parterna och hjälper dem att komma fram till en lösning, säger Mats och understryker. -Vår roll i etableringen av ett företag

är viktig för att snabba upp processen och göra den så smidig som möjligt. Dessutom kan vi förhindra att onödiga misstag begås som kan äventyra hela etableringen. Att tala om entreprenörskap och nyföretagande som en viktig angelägenhet för Örebro kan inte nog understrykas. Det finns idag cirka 10 000 företag verksamma i Örebro och trots att det varje år startas 4-500 nya företag är det totala antalet företag över tiden oförändrat. Kan man få antalet företag att växa skulle det betyda oerhört mycket för tillväxten. -Det är inte svårt att inse hur viktiga företagen är för sysselsättningen och ekonomin i Örebro, säger Bengt Mattisson och säger avslutningsvis. -Vi försöker hela tiden att förbättra vårt arbete där målet är att utveckla Örebro till en konkurrenskraftig etableringsort.

Nummer 5 2006 9


CYAN MAGENTA GUL SVART

Elegans när den är som bäst BMW:s nya tvådörrars coupé sätter ny standard vad gäller utseende, värde och komfort. Samtidigt höjer den standarden för kördynamik - nya BMW 3serie Coupé introduceras med en motor som även den världsdebuterar: den första raka sexcylindriga motorn med dubbelturbo, högprecisionsdirektinsprutning och vevhus helt i aluminium. Den 306 hk starka motorn i BMW 335i Coupé ger stort vridmoment och acceleration samtidigt som bränsleförbrukningen hålls nere. Motorn ger prestanda som endast betydligt större konventionella motorer lyckats åstadkomma tidigare. Den accelererar från 0-100 km/h på 5,5 sekunder, och från 80-120 km/h i näst högsta växeln på 6,2 sekunder. Toppfarten är elektroniskt begränsad till 250 km/h. De andra varianterna av nya BMW 3serie Coupé som lanserades i september var – BMW 330i Coupé (272 hk), BMW 325i Coupé (218 hk) och BMW 330d Coupé (231 hk). Ett nytt tillval är BMW:s intelligenta

10 Marknad

fyrhjulsdriftsystem xDrive. För första gången bevisar BMW xDrive sina goda egenskaper gällande säkerhet och kördynamik i en coupé. Den unika karaktären hos BMWs nya tvådörrarsmodell är enkel att identifiera redan från början och bekräftas av varje detalj. Framförallt formen på bilen med sina speciella linjer, den grafiska designen på strålkastarna, strukturen och designen på baklyktorna, till och med inner- och ytterbackspeglarna designades speciellt för den nya Coupén. Nya 3-serie Coupé har ideala förutsättningar för att ge sann körglädje. Trots det nära släktskapet med Sedan och Touringversionerna är den mer unik och uppseendeväckande i sitt utseende än någonsin tidigare: Tvådörrarsversionen är en genuin BMW ur alla vinklar, men är samtidigt individualist rakt igenom. Karossen är helt befriad från konstgjorda effekter, i stället förmedlar den ett bestående intryck av stilfullhet.

Nya BMW 3-serie Coupé representerar kraftfull elegans i sin modernaste och mest avancerade form. Listan på komfortstandardutrustning i nya 3Serie Coupé är lika lång som listan över säkerhetsutrustning. Särskilt vad gäller ljudanläggning, navigation och telematik erbjuder BMW högteknologisk utrustning utvecklad för lyxbilar och nu tillgänglig även för bilar i detta

segment. Oavsett om det är dagsljus eller mörker förbättrar de adaptiva bromsljusen säkerheten genom att föraren i bakomvarande fordon blir uppmärksammad på en snabb inbromsning. Detta på grund av att de adaptiva bakljusen lyser i ytterligare ett fält när ABS-funktionen träder in, var på bakomvarande förare instinktivt bromsar in hårdare själv.


KÖP INGEN SERVER BYGG INGET SERVERRUM TAG ALDRIG BACKUP STRUNTA I LICENSERNA SLÄNG BRANDVÄGGEN KÖP IT PÅ KRAN! Tack och lov går utvecklingen framåt! I dag behöver du faktiskt inte investera i en egen fysisk IT-miljö med servrar, backupstation och brandvägg. Det är sant! Förklaringen är det som vi kallar IT på kran. Din PC står fortfarande på skrivbordet, men servern, brandväggen och backupen kommer du aldrig att behöva se mer. Det finns redan i IT-mästarens serverhall och du köper dem som en funktion från IT-mästaren. Som att vrida på kranen. Glöm bort det där du tidigare hade i en skrubb på kontoret. Betalningen sker månadsvis och bara för funktioner ni använder. IT på kran är dessutom drömmen för din budget, eftersom du vet exakt vad din IT kommer att kosta kommande år. Det är däremot skräcken för din gamla IT-konsult, eftersom han inte kommer att ha något hos dig att göra. Tack och lov går utvecklingen framåt! Du bör snarast kontakta Martin Börjeskog på IT-mästaren så förklarar han mer!

019-670 80 51 eller info@itmastaren.se.

IT-infrastruktur

Datakommunikation

Besök vår webbplats: www.itmastaren.se

Örebro

Karlstad

Västerås

019-670 80 50

054-18 70 00

021-41 38 00


CYAN MAGENTA GUL SVART

Katarina Bonde, aff채rs채ngel.

12 Marknad


CYAN MAGENTA GUL SVART

Änglar hjälper näringslivet Text Annika Wihlborg

Affärsänglar är privatpersoner som satsar delar av sitt eget kapital i onoterade bolag. De flesta affärsänglar är eller har varit framgångsrika entreprenörer som har kapital, kunskap och tid att tillföra företag som befinner sig i en tillväxtfas. I Sverige finns 3 0005 000 affärsänglar och antalet nätverk som förenar affärsänglar med tillväxtentreprenörer har ökat de senaste åren. Katarina Bonde är, vid sidan om ett antal styrelseuppdrag och rådgivningsverksamhet för företag som vill etablera sig utomlands, verksam som affärsängel. Efter en lång och framgångsrik karriär inom IT-branschen bestämde sig Katarina för att ta vara på sin långa erfarenhet, gedigna branschkunskap och det kapital som hon lyckats samla på sig under sina år som entreprenör. - Jag började investera vid sidan om mitt VD-jobb för åtta år sedan. Det var när jag stötte på andra entreprenörer med intressanta företag Jag har själv drivit ett par mjukvaruföretag i USA och har därför varit med om resan som ett tillväxtbolag genomgår vid ett flertal tillfällen, säger hon. Katarinas främsta drivkrafter som affärsängel är att hon får möjlighet att medverka till att bygga upp företag i sin egen bransch samt att hon får bidra med sin kompetens som rådgivare eller styrelsemedlem i företagen som hon valt att gå in som delägare i. Hon har inriktat sig på bolag som är verksamma inom programvarubranschen samt inom telekom- och mobilteknologibranschen. - Jag lägger mycket tid på branschbevakning. Som affärsängel gäller det att ständigt ligga steget före och bevaka trender och tendenser inom den eller de branscher som man valt att specialisera sig på. Genom att ständigt hålla mig uppdaterad om vilka nya företag som etableras eller bevaka internationella aktörer i IT-branschen så underlättar det i min bedömning av olika bolag som jag kan tänka mig att satsa på, säger hon.

Noggrann granskning Att bedöma vilka företag som är en god investering för framtiden är en av affärsängelns största utmaningar. För Katarina Bondes del handlar det först

och främst om att bedöma personligheten hos de entreprenörer som söker sig till henne. Bakgrund, tidigare erfarenhet av framgångsrikt företagande och, inte minst, personliga egenskaper som drivkraft, tålamod och uthållighet är viktigt. - Självklart bedömer jag även själva affärsidén och dess förutsättningar på marknaden. Jag är också mycket noga med att säkerställa att jag och entreprenörerna har samma målsättning med företaget. För min och de flesta andra affärsänglars del så är målsättningen att skapa tillväxt och på sikt avyttra bolaget, och det gäller att verkligen vara på det klara med att entreprenörerna har samma målsättning. Hon tittar också mycket på om entreprenörerna är kapabla att driva ett tillväxtföretag och att de har en tillräckligt stark vilja och drivkraft att verkligen sälja in sin affärsidé på marknaden. Eftersom entreprenören och affärsängeln ofta samarbetar mycket nära så är personkemin också mycket viktig. Katarinas tips till entreprenörer som vill ha kontakt med affärsänglar är att först och främst söka i sin egen bransch och fråga sig fram bland människor som varit verksamma i branschen och kanske be dem rekommendera någon lämplig affärsängel.

därmed också skaffar sig nödvändiga erfarenheter och det kapital som krävs för att inleda en karriär som affärsängel.

Investerar 2 miljarder Verket för näringslivsutveckling, Nutek, inledde 2003 en satsning på nätverk som sammanför affärsänglar och entreprenörer. Satsningen lever i dag vidare på Svenska Riskkapitalföreningen, där Maria Nilsson är affärsängelsansvarig. - Man uppskattar att svenska affärsänglarna investerar sammanlagt cirka 2 miljarder kronor varje år. Affärsänglarnas investeringar är med andra ord en mycket viktig finansieringskälla för nystartade företag. Den största skillnaden mellan affärsänglar och riskkapitalbolag är att affärsänglar satsar sina egna privata pengar, medan risk-

kapitalbolag istället investerar andras pengar, ofta institutionella investerares, säger hon. Det är inte enbart avkastningskrav som driver en affärsängel, det är också ett starkt engagemang och ett stort intresse för att vara med och utveckla nya bolag. - De har stora kontaktnät och mycket kunskap och erfarenheter att tillföra. Nittio procent av de svenska affärsänglarna är eller har själva varit entreprenörer, säger Maria Nilsson. För att öka antalet affärsänglar så krävs bland annat en ökad kunskapsnivå om affärsänglar och deras investeringar, fler väl fungerande nätverk där affärsänglar och entreprenörer kan mötas och förbättrade incitament för såväl presumtiva som befintliga affärsänglar.

Ängeln får inflytande Entreprenörer som söker kontakt med afffärsänglar bör också överväga om ett samarbete med en affärsängel verkligen är rätt finansieringsform för dennes bolag. - Man ska komma ihåg att en affärsängel kräver inflytande i utbyte mot att de investerar en summa pengar i ett visst bolag. Om man som entreprenör inte känner sig redo att inleda ett nära samarbete med en affärsängel så bör man fundera en extra gång på om det verkligen är en finansieringsform som passar det egna bolaget, säger Katarina och fortsätter. - Förmågan att avgöra om en affärsidé har tillväxtpotential på lång sikt är något som kommer med erfarenhet. Antalet kvinnliga affärsänglar har ökat de senaste åren. Katarina Bonde betraktar det som ett naturligt led i utvecklingen mot att allt fler kvinnor gör framgångsrika karriärer som VD, anställda eller egenföretagare, och

Maria Nilsson, Svenska Riskkapitalföreningen

Nummer 5 2006 13


CYAN MAGENTA GUL SVART

Boktips

En fri röst Av Ayaan Hirsi Ali, inbunden, 396 sidor, Bonnier Fakta

Ayaan Hirsi Ali personifierar kampen för ett fritt och självständigt liv som muslimsk kvinna i väst. Det här är historien om hur denna unga kvinna målmedvetet och konsekvent befriat sig från en ålderdomlig och tvingande kvinnosyn och blivit en internationell symbol för kvinnokamp över hela världen. Ayaan

är också kvinnan bakom filmen Underkastelse del 1, som fick en muslimsk extremist att på öppen gata mörda regissören Theo van Gogh. Ett dödshot är riktat även mot Ayaan Hirsi Ali, ett hot som tvingat henne att gå under jorden och ständigt omge sig med livvakter.

Konservkungen Av Per T Ohlsson, inbunden, 200 sidor, Bonnier Fakta

Herbert Felix var mannen bakom ett av Sveriges mest kända varumärken - Felix. Han lanserade produkter med självklar plats i folkhemmets skafferi. Men berättelsen om "Konservkungen" rymmer mer än så: Första och andra världskriget.

Förintelsen och befrielsen. Det kalla kriget och den västeuropeiska välståndsexplosionen. I Per T Ohlssons nya bok skildras Herbert Felix fascinerande levnadsöde. Det är en historia med tvära kast mellan tragedi och framgång, mellan sorg och glädje.

Hemma hos diktatorn Av Peter York, inbunden, 160 sidor, Norstedts

Följ med hem till några av förra århundradets grymmaste och galnaste ledare. Se hur personligheten speglas i deras privata rum. Förundras, förskräcks och förtvivlas över dessa märkliga människor och deras fasansfulla smak. ”Visa mig ditt hem och jag ska säga dig vem du är.” Vårt hem är en spegling av vår personlighet. ”Hemma hos diktatorn” tar oss med hem till några

av historiens mäktigaste och farligaste män och kvinnor och visar hur de har valt att inreda sina hem. Från Mussolinis eldstad till Hitlers parkettgolv, från Saddam Husseins kitschfyrverkeri till general Noriegas julgran – ingen detalj undkommer Peter Yorks granskande öga. Så här går det när måttlös rikedom och smaklöshet kombineras.

När banken tog för sig Av Lars Gullstedt, inbunden, 270 sidor, Ekerlids

Lars Gullstedt kom från Österbotten i Finland till Sverige 1955 med 400 kronor på fickan. Han började arbeta på olika byggen och startade så småningom eget. På 80-talet var han fastighetskung i Stockholm och en av Sveriges rikaste män. Han var miljardär och byggde skyskrapa i USA, levde kändisliv och hade kungafamiljen som gäster på sin lyxyacht i Medelhavet. Det hela slutade dock i konkurs och han är idag skyldig SEB 1 miljard kronor. I ”När banken tog för sig” berättar Lars Gullstedt

14 Marknad

öppenhjärtigt sin historia, som innehåller hetsjakt och svek, konspirationer och komplotter från banker och bekanta. Många av hans nära vänner och kollegor blev avundsjuka – hans framgångar stack i ögonen hos folk menar författaren och han namnger flera av dem. Men boken handlar även om kreativitet och entreprenörskap och en vilja att bygga något bestående.


/ÊSIFUUJMM NÚUFONFMMBO NÊOOJTLPS

)JTUPSJTLUIBS½SFCSPWBSJUFOWJLUJHQMBUTGÚSNÚUFOJGMFSBIVOESBÌS*EBHÊSTUBEFO FOBWEFNFTUPGGFOTJWBNÚUFTQMBUTFSOBJ4WFSJHF0DIEÌIBOEMBSEFUJOUFCBSBPN BUUWJMJHHFSNJUUJEFUEFNPHSBGJTLBDFOUSBU JOPNFOSBEJFQÌNJMOÌSEV BWMBOEFUTCFGPMLOJOH'ÚSPTTJ½SFCSPÊSOÊSIFUFOTKÊMWLMBSIFU OÊSIFUUJMMTUVEJFS  BUUSBLUJWUCPFOEF FONÌOHGBMEBWLVMUVS IJTUPSJBPDIOÚKFTBNUFUUPGGFOTJWUOÊSJOHTMJW .FOEFUIBOEMBSÊWFOPNOÊSIFUNFMMBONÊOOJTLPS&UUCSBFYFNQFMÊS$POWFOUVN &OTVQFSNPEFSOBSFOBEÊSEFUTLBQBTGÚSVUTÊUUOJOHBSGÚSTUPSBPDITNÌNÚUFO 7ÊMLPNNFOUJMM.ÚUFTQMBUT½SFCSP ,POUBLUB/ÊSJOHTMJWTEJSFLUÚS-FOOBSU8BBSB ½SFCSP,PNNVO QÌUGO NPC

½SFCSPIBSWBSJUFONÚUFTQMBUTTFEBONFEFMUJEFO*.ÚUFTQMBUT½SFCSPTBNMBTSFTVSTFSGÚSBUUNBSLOBETGÚSBTUBEFOPDIMZGUBGSBNBMMUEFUWJIBSBUUFSCKVEB .ÚUFTQMBUT½SFCSPÊSFUUTBNBSCFUFNFMMBO½SFCSP,PNNVO %FTUJOBUJPO½SFCSP ½SFCSP1SPNPUJPO ½SFCSPVOJWFSTJUFUUJMMTBNNBOTNFEFOMÌOHSBEBOESBBLUÚSFS


CYAN MAGENTA GUL SVART

Glöm inte att skydda känslig information mot intrång!!! Den 3 september klockan 23:30 håller socialdemokraterna presskonferens. Enligt socialdemokraternas presschef Manuel Ferrer har folkpartiet utsatt socialdemokraternas interna datornätverk (SAPnet) för ett hundratal olaga intrång. Två veckor därefter gör folkpartiet ett uselt valresultat i jämförelse med 2002. Vad var det som hände och hur kunde socialdemokraterna ha undvikit detta med några enkla grep? Enligt Dagens Industri som avslöjade händelsen använde folkpartiet partiombudsmannen (socialdemokraten) Stig-Olof Fribergs loginuppgifter för att logga in på SAPnet. Lösenordet var enligt Dagens Industri detsamma som dennes namn. Efter avslöjandet har mängder av inloggningar kunnat spåras under våren och sommaren. Som ni säkert vet så ledde detta till polisanmälningar och att flera folkpartister fick lämna sina uppdrag i partiet. Hur kunde då detta inträffa? Hur kan någon olovligen logga in på ”konkurrentens” intranät? I det här fallet är det uppenbarligen så att socialdemokraterna lämnat sitt system helt vidöppet. Datasäkerheten var helt enkelt usel. I princip kan man säga att socialdemokraterna försökte skydda partiet hemligheter med ett hänglås inköpt i leksaksaffär. Att inte socialdemokraterna lagt in någon form av säkerhet i sitt system ser jag som ett mysterium. Här skall vi givetvis dra paralleller till ditt företag. Skulle du lägga ut hemlig information på ditt företags webbplats (Intranät eller Extranät) och inte skydda den informationen? Svaret på den frågan är ett tveklöst JA! Om vi då återigen knyter an till folkpartiskandalen så borde socialdemokraterna med tre enkla steg fått en anständig säkerhet på sitt SAPnet: 1. Ett datasystem skall givetvis inte tillåta att användarnamn går att använda som lösenord. 16 Marknad

2. Ett datasystem skall tvinga sina användare att minst en gång i kvartalet ändra sitt användarnamn och sitt lösenord. Jag vet att det kan tyckas krångligt att byta lösenord och att man till slut inte hittar fler familjemedlemmar, husdjur, bilmärken, etcetera som används som lösenord. Därför skall ni med fördel besöka www.password.nu som hjälper er att hitta bra lösenord. Här får du hjälp att välja ett bra och säkert lösenord. Ett bra och säkert lösenord är minst sex tecken och innehåller inte ord som hittas i ordlistor. Det bör även innehålla en blandning av stora och små bokstäver, samt minst en siffra. Du ska helt undvika att använda namn (exempelvis husdjur eller familjemedlemmar) samt siffrorna i ditt personnummer eller telefonnummer. 3. Jag har i tidigare nummer av Marknad beskrivit brandväggar och VPN (se Marknad no 2 2005). Eftersom man kan logga in till socialdemokraternas system från Internet är VPN ett utomordentligt hjälpmedel för att öka säkerheten. VPN går ut på att man skapar så kallade kryptotunnlar mellan sin anslutande dator och den server som webbplatsen ligger på. VPNförbindelser sker oftast med en avancerad kryptering vilket ser till att kryptotunneln inte kan avlyssnas. Om ert företag är utrustat med en brandvägg som har stöd för VPN så krävs det bara en mjukvara eller hårdvara för att man skall kunna kommunicera mot er webbplats (Intranät eller Extranät) på ett säkert sätt. Tack för mig! I nästa nummer skall jag berätta hur ni kan förbättra ert företags E-post. Martin Börjeskog Martin Börjeskog, VD. martin.borjeskog@itmastaren.se


Rudbecksgatan 18 • 702 23 Örebro • Tel 019-10 08 75

Nya menyer • Fullständiga rättigheter • Mat för avhämtning till extrapris • Öppet alla dagar

SAIGON VIETNAM

RESTAURANG

www.alforno.se

Snabb Lunch 1100–1500

Drottninggatan 41 Tfn 019-106710

Vietnamesiska specialiteter – även asiatisk mat

Ny restaurang med moderna Italienska smaker!

Boka din annons I Marknad av oss Jimmy Bölja 070-9640482 Veronica Gustavsson 0733-631661 Anders Henriksson 070-9108460

Örebros mest spännande restaurang

Tillman United

Upplev rafflande sport, god mat och spännande spel. På Örebrotravet finns, förutom den traditionsrika Travkrogen, även den mysiga puben Najo Bar och den folkliga Restaurang Mållinjen med sina fräscha bufféer. Hitta din favoritplats hos oss. Vi garanterar god mat – spänningen över upploppet får du på köpet.

Välkommen bakom kulisserna

Tävlingsdagar 2006

Ta med dina kunder, samla arbetskamraterna eller kompisgänget och upplev travet bakom kulisserna. Är ni fler än 10 personer kan ni boka vår guidemeny.

Fredag 27/10 Fredag 3/11 V65 med Dagens Dubbel Fredag 24/11 Söndag 3/12 V65 med Dagens Dubbel Fredag 15/12 V65 med Dagens Dubbel Söndag 31/12 V65 med Dagens Dubbel

I priset ingår: Entré och Program Stallbacksvisning med stalltips Mat och kaffe i restaurangen Pris 200 kr per person (Dryck ingår ej)

Najo Bar

Guidemenyn måste förbokas på 019-20 88 00

Bord på Travkrogen och Mållinjen bokas på 019-24 07 49

Har öppet med direktspel: Onsdagar fr. 18.00 Lördagar fr. 12.00 Entré 50 kr. Rabattkupong på mat & dryck för 30 kr ingår.

www.orebrotravet.se Nummer 5 2006 17


CYAN MAGENTA GUL SVART

José och Lisa Boyero Lindström driver delikatessbutiken Finsmakaren på Järnvägsgatan.

En butik med delikat spansk matkultur Foto richardstrom.se

I början av augusti öppnade butiken Finsmakaren i Örebro. De riktar sig till både privatpersoner och företag och erbjuder exklusiva spanska delikatesser, men även husgeråd, kokböcker och företagspresenter. Man kommer under hösten även att starta provsmakningskvällar. Det är Lisa Boyero Lindström som tillsammans med sin man José öppnat butiken på Järnvägsgatan. Hon är uppväxt i Örebro, men har bott många år utomlands, bland annat fyra år i Spanien där idén till denna butik föddes. Lisa driver sedan ett drygt år tillbaka även en reklambyrå och Lisa har en bakgrund inom informationsproduktion och kommunikation. Hon har bland annat jobbat för Atlas Copco både utomlands och i Sverige. Butiken var från början ett sidoprojekt

för de båda som har fått växa fram långsamt. - Vi tyckte att det var ett för dåligt utbud av spanska produkter här och de har så mycket fantastiskt god mat i Spanien, säger hon. Finsmakaren är ett varumärke skapat för att utmärka speciellt utvalda delikatesser av högsta kvalitet. Paret har rest runt på matmässor i olika spanska regioner och valt ut de områdena som är bäst på en specifik produkt. Skinkan kommer till exempel från områdena Jabugo, Huelva och Guijuelo, Salamanca, marmeladen är från de norra delarna av landet. - Det har varit en fantastiskt trevlig respons från våra leverantörer och de tycker det är kul att vi gör en sådan här satsning. Att det blev just namnet Finsmakaren beror på att det är så de vill se

sina kunder, som riktiga finsmakare. Lisa lovar att urvalet av produkter garanterar en smakupplevelse fylld av aromer från både det moderna och traditionella spanska köket. - Bakom flera av varorna finns en lång framställningsprocess och det vill vi att våra kunder ska ta del av. Det är vår filosofi, man handlar inte bara en vara hos oss utan man får även historien bakom den berättad för sig. Vi vill förmedla den tradition och konst som finns i detta hantverk och vi visar även hur man avnjuter maten på bästa sätt.

Kärlek till mat Hon har alltid uppskattat god mat och menar att själva måltiden borde få en ännu viktigare plats i det dagliga mötet med familj eller vänner. Den ska ta varas på och njutas av så ofta som möjligt. Hennes egen favorit i butiken

är en spansk skinka som heter Jámon Iberico de Bellota. - Den kommer från en svart gris som är uppfödd enbart på ekollon. Efter slakt läggs den i salt under ett par veckor för att sedan lufttorkas i 36 månader. Andra spännande läckerheter är exempelvis Salchichón (lufttorkat magert fläskkött med peppar och muskotnöt), Chorizo (lufttorkat fläskkött med spanskt paprikapulver i), Lomo (lufttorkad fläskfilé) och Gazpacho (soppa). - Vi har anpassat vårt sortiment lite efter svenskars smaklökar eftersom vi vet vad som fungerar och vad som inte alls skulle fungera här. Olivträdet med sin frukt är inom mytologin symbol för Minerva, fredens och klokhetens gudinna, ansvarig för hur mänskligheten skulle använda Forts. sid 20

20 Marknad


JibVcVgZc Liljedal Communication AB. Foto: Christer Pรถhner Bild AB. 2006


CYAN MAGENTA GUL SVART

”Den som besöker oss får även provsmaka på det som vi säljer och det finns mycket att smaka av.”

olivoljan. Därför har Finsmakaren valt att ha oliven som sin symbol. - Spanien har väldigt mycket fina olivoljor och vinäger och vi har valt ut de absolut bästa varumärkena till butiken. Den som besöker oss får även provsmaka på det som vi säljer och det finns mycket att smaka av - skinka, musslor, vinäger, olivolja, kaffe och efterrätter, förklarar Lisa Boyero Lindström.

Satsar stort Tanken är att Finsmakaren i framtiden ska importera och sälja varor vidare till andra delikatessbutiker, caféer och restauranger runt om i landet. Även företagspresenter, som julgåvor och liknande, är något man satsar på. - Vi arrangerar även provsmakarkvällar under hösten. Grupper kommer hit och lär sig mer om spansk mat och hur den ska tillagas på bästa sätt. Vi tar även emot företag med sin personal och erbjuder dem en annorlunda och intressant kulinarisk resa under några kvällstimmar. Lisa känner inte till något motsvarande företag i Örebro och hon tror att butiken är en bra färgklick i stadens matflora. Hon har heller aldrig varit rädd för att örebroarna kanske inte skulle vara intresserade av spanska delikatesser. - Nej, tvärtom. Det finns ett stort matintresse och vi har fått jättebra respons. Folk är intresserade och förvån-

ade över vad vi har att erbjuda. Jag tror även att Örebro är mogen för en hel saluhall.

Nyttigt och enkelt De hälsosamma fördelar som medelhavsköket har att erbjuda är idag erkända internationellt och Lisa och José villl föra in de bästa delarna av denna kultur i det svenska köket. Just hälsoaspekten finns även inbakad i affärsidén. - Den mat vi säljer är väldigt nyttig. Vi ser hur människor idag är noga med detta och därför har exempelvis våra företagspresenter en väldigt låg fetthalt. Den kan jämföras med den nivå som finns i olivolja, vilket är jättebra kolestorol. Detta beror på att vi har kött från svarta grisar som äter fettsnåla ekollon, säger Lisa. Hon slår även ett slag för tapas, de små minirätterna. - Det behöver inte vara så svårt. Man kan exempelvis ta tomater till vitt bröd, som du rostar och sedan gnider in lite vitlök i, innan olivolja, salt och skinka tillsätts. De har även tagit in professionella kokböcker som beskriver de verktyg som behövs för en lite mer avancerad tillagning. - Dessa riktar sig främst till det moderna restaurangköket, men kan självklart användas av vem som helst med stort matintresse.

i gam maldags miljö

Nästa nummer av Marknad ute vecka 49.

I juletid förvandlas Svalan till tomteland. Vår charmiga innergård fylls nu av rimfrost, juldekorationer och den där riktigt mysiga julstämningen. Maten är en julsaga bara den och måste upplevas. Julbordet serveras från 1 advent. Boka bord på 019-24 00 66 Mikael Åhlén. www.svalan.nu

Restaurang • Catering • Evenemang • Festlokal • Konferens

20 Marknad


N AT U R E N S H U S CAFÉ & RESTAURANG

Naturens hus är en samlingspunkt för naturturism i länet och tillgängligt för alla. Vi arrangerar konferenser, personalfester, kick offer, födelsedagar, privatfester m.m.

Julbord 4-22 december - Ring för bokninng Vi har konferensrum för 10-50 personer och den absolut senaste tekniska utrustningen för konferenser. Mådag-fredag kl. 11.00-15.00, lördag-söndag kl. 11.00-18.00

019 – 18 95 50 • www.naturenshus.se Naturreservatet, Vattenparken, Oljevägen 15 (Vägen via USÖ förbi Alnängsbadet)


CYAN MAGENTA GUL SVART

Teknik

Stiliga dammsugare Ergorapido, den sladdlösa och färgstarka dammsugaren från Electrolux som utvecklats för att göra vardagsstädningen enklare, finns nu i fem färger: Cayenne röd, Moonlight Gold, Titan Grey Cool, Metallic Blue och Lime Green. Produkten har fått ett flertal internationella designpris och hyllats av tidskrifter och designprofiler över hela världen. Butikspris 1 495 kronor.

Fräscht vitt från LG

Gränslöst tv-tittande

LG Electronics introducerar nu en vit version av den framgångsrika mobiltelefonen Chocolate. Tack vare sin unika design och nytänkande touch-knappar har Chocolate blivit en internationell framgång med över 3,2 miljoner sålda telefoner världen över. Modellen utsågs nyligen till Europas snyggaste mobiltelefon av prylsajten Fosfor Gadgets. Med den nya färgen vill LG stärka sin position hos de trendmedvetna kunder som utöver den senaste tekniken även söker en mobiltelefon som fungerar som en attraktiv accessoir. Pris: cirka 3 700 kronor.

Sonys LocationFree innebär ett nytt sätt att titta på tv. Istället för att man måste gå till tv-apparaten får man underhållningen till sig där man är. Innehållet styrs till den pc eller PSP (Playstation Portable) som man har med sig. Denna revolutionerande innovation från Sony är den första i sitt slag i Europa. Med LocationFree är det möjligt att titta på tv-program, spela upp inspelade program och även programmera inspelningar från en pc eller PSP. Ett inbyggt trådlöst nätverk ger friheten i det egna hemmet eller trädgården. Via Internet blir tv-tittandet gränslöst. Pris: cirka 3 500 kronor.

Mer musik, mindre oljud

Multimedia från Nokia

Med NW-S700 är musiken fortsatt lika njutbar med normal ljudvolym, oavsett om tåget slamrar, grannen borrar eller på grund av andra ljudföroreningar i omgivningen. Sonys nya automatiska ljudutestängande teknik reducerar störande ljud med upp till 75 procent av uppfattbar nivå. Oönskat ljud utifrån absorberas bort och ”försvinner” helt enkelt. Musikspelare, som finns i fyra olika färger klarar 50 timmars oavbrutet lyssnande och på färgdisplayen visas albumet under uppspelningen. Den är även utrustad med FM-radio. Pris: cirka 2 000 kronor.

Nokia presenterar idag modellen N95, en multimediadator som rymmer allt-i ett. Den har en helt ny design med en skärm som kan skjutas åt två håll och fullpackad med funktioner som inbyggd GPS, 5 megapixelkamera och stöd för höghastighetsuppkoppling via mobilnätet (HSDPA). Det blir nu enklare att titta på och spela in filmer, lyssna på musik, ta bilder av hög kvalitet, surfa på Internet eller hålla koll på e-posten när man är ute och rör på sig. Släpps i början av 2007. Pris: cirka 5 000 kronor.

22 Marknad


Förmodligen Uppsalas trivsammaste hotell

NYPREMIÄR fredagen den 24 november Hotel Uppsala, ett modernt affärshotell beläget i centrala Uppsala, erbjuder kvalitetsboende i rymliga, komfortabla hotellrum. Rummen är utrustade med Hästens sängar, TV, arbetsplats, Gratis Internetuppkoppling och kaffe/tekokare, allt för att Du som gäst ska kunna arbeta och bo bekvämt under ditt besök. Vi erbjuder även funktionella konferensrum, trevlig lobbybar och bra parkeringsmöjligheter.

slår vi upp våra portar på nytt. och vi hoppas att du kommer. kvällen bjuder på en hel del överraskningar och nyheter.

vi tänker inte avslöja allt - du kan smyga in redan vid 16tiden eller reservera ett bord.

ROYAL ARMS STORTORGET 14 • 702 11 ÖREBRO TEL: 019-25 39 13 • FAX: 019-32 35 23

WWW.ROYAL ARMS.SE Nummer 5 2006 23


CYAN MAGENTA GUL SVART

Tina vill öka designintresset i Örebro Text Annika Wihlborg Foto richardstrom.se

Tina Backman driver sedan ett drygt år tillbaka Eätsnöw Designstudio i Örebro. Efter flera år utomlands valde hon att återvända till sin uppväxtstad. Eätsnöw arbetar med både grafisk formgivning och design och Tina tror att företaget kan bidra till att öka intresset för design och agera som ett komplement till stadens reklambyråer. Tina Backman har alltid tecknat mycket och det var på bildlektionerna på gymnasiet som hon började tycka att det var riktigt kul. - När jag sedan åkte till Island, där jag bodde i nio månader, började jag ta mycket bilder och funderade på vad det fanns för utbildningar inom konst och design, berättar hon. Företagets annorlunda namn beror bland annat på att ska vara gångbart internationellt.

- Eätsnöw är ett kul namn som läses lika bra på engelska som på svenska. Jag gillar även lekfullheten som namnet kommunicerar, säger Tina.

Internationell designutbildning Hon sökte och kom in på en grundläggande designutbildning på Chelsea college of Art and Design i London och ägnade mycket tid åt att hitta sin personliga stil som designer. Tina provade alla åtta inriktningar som skolan erbjöd innan hon hittade rätt. Reklam, grafisk design och illustration kändes roligast och mest givande. - Jag läste sedan vidare på Central Saint Martins College of Art and Design i London där man jobbar helt utan datorer det första året för att lägga allt fokus på idéarbetet. Det passade mig bra eftersom jag gillar att lösa problem. När jag kom hem till Sverige

gick jag en magisterutbildning på Konstfack som var helt annorlunda och tvärtemot det jag tidigare var van vid. Men så här i efterhand tycker jag att det var ett bra komplement till åren i London eftersom det gav mig lite nya referenser och en inblick i hur designbranschen fungerar i Sverige.

Mångfacetterat arbete Framöver hoppas Tina kunna arbeta med större designprojekt. Just nu håller hon och några kollegor på och förhandlar med ett större företag om ett projekt som rör allt från inredning till förpackning, trycksaksformgivning och foto, men även film. - Jag arbetar mycket i nätverk tillsammans med bland annat arkitekter och industridesigners. En framtidsvision för Eätsnöw är att anställa en projektledare eller Art Director. Just nu är

det väldigt mycket att göra för en person och jag skulle vilja lägga allt krut på det kreativa och mindre på allt det andra som också måste göras, säger hon. Tina är örebroare sedan årsskiftet och anledningen till att flyttlasset gick till just Örebro var att Tinas sambo kom in på en utbildning på universitet. Tina är uppvuxen i staden och tyckte att det kändes naturligt att återvända dit efter att ha bott utomlands i sex år och i Stockholm i fyra år. - Jag tror att jag kan vara ett bra komplement till de reklambyråer som redan finns i Örebro. Eätsnöw har också ett tätt samarbete med andra kreatörer och på det sättet kan vi ta emot ganska omfattande projekt. Fokus ligger på att basera uppdraget på en bra idé som grundar sig på en analys av problemet i projektet. Sen är Forts. sid 26

24 Marknad


CYAN MAGENTA GUL SVART

Snart är det jul

Här bokar du julbordet Julbordet är en av årets höjdpunkter. För vem vill missa sill, köttbullar och goda desserter. Och en trevlig stund med kollegorna. Här väljer du mellan några av Örebros bästa alternativ. Boka ditt företags julbord redan idag!

Julbord Catering: Stora för 195:–/pers, Lilla för 160:–/pers, inkl dryck. Boka: Ring Charlotte tel 019-675 12 90, mobil 070-975 12 92.

Beställ jultallriken hos oss

Wahmans Kök, Stubbengatan 2, Örebro Öppet för lunch vardagar kl 11–14

JULBORD

JULBORD

Ät, bo och njut i hjärtat av Bergslagen

Julbord & boende 450:-/pers Priset inkl. boende i timmerstuga och vårt omtyckta julbord

Endast julbord 250:-/pers *Stugby *Vandrarhem *Camping *Inomhusbad *Restaurang med fullständiga rättigheter

Klacken Fritid och Konferens Box 103 714 22 KOPPARBERG

I juletid förvandlas Svalan till tomteland. Vår charmiga innergård fylls nu av rimfrost, juldekorationer och den där riktigt mysiga julstämningen. Maten är en julsaga bara den och måste upplevas. Julbordet serveras från 1 advent. Boka bord på 019-24 00 66 Mikael Åhlen www.svalan.nu

Tfn: 0580-125 00 Fax: 0580-123 63 www.klacken.com info@gillersklack.com

Restaurang • Catering • Evenemang • Festlokal • Konferens Nummer 5 2006 25


CYAN MAGENTA GUL SVART

Exempel på Tina Backmans formgivning:

Teateraffisch åt Länsteatern i Örebro.

T-shirt för Iaspis personal.

Bok för Filmkonst i Göteborg.

jag ju både formgivare och illustratör och vissa uppdrag kräver en blandning av de två. Hon jobbar mest med trycksaker, men även animationer, rörlig bild, hemsidor och förpackningar. - Sedan i våras gör jag även en del samarbeten med industridesignern Martina Söderström, Designkonsult. Vi höll i en åttaveckors kurs i design i somras och har fler kurser och workshops på gång. Det är ett oerhört kul komplement till resten av verksamheten, säger Tina.

Engagemang i Svensk Form Av de storstäder hon bott i så fastnade Tina mest för London. Hon har en del kontakt kvar med London och arbetar med ett projekt där just nu. Hon trivs bra i Örebro och tycker att näringslivsklimatet är bra och 26 Marknad

intresset för design relativt stort. - Det är lättare att sticka ut här eftersom det inte bor så många designers och grafiska formgivare i Örebro. I våras startade föreningen Svensk Form en regional förening i Örebro. Hon gick med och sitter nu i styrelsen. - Vi har många visioner om vad vi vill göra för att tillföra något till designklimatet i regionen. Vi har redan arrangerat en designföreläsning och en till är på gång under hösten. Det är roligt att samverka med andra designintresserade och att det underlättar att ha Svensk Form i ryggen, säger Tina. Hon föreläste under designåret och är glad att Svensk Form tog vid där designåret slutade så att visionerna och samtalen om design i Örebro fortsätter. Tina har jobbat med både företag och med kunder inom kultursektorn.

- Jag tycker det är kul när företag vågar och vill satsa och testa nytt och när de inser vilket värde design kan utgöra i deras verksamhet på lång sikt och hur mycket de kan tjäna på det i längden. Bland Eätsnöws kunder finns exempelvis Nordiska Ministerrådet, Individuell Människohjälp, Kulturhuset och Moderna Muséets vänner.

Hittar inspiration överallt Tinas inspirationskällor är främst platser, saker, situationer och människor som hon möter i vardagen. När inspirationen tryter brukar Tina byta miljö, gärna genom att åka till en plats som inte besökt tidigare. Innan hon sätter igång med ett nytt uppdrag brukar hon se om hon kan lära sig något av gamla projekt, läsa mycket designtidningar, lyssna på bra musik och rota

lite på vinden för att få igång tankarna och idéerna. - Grafisk design är som roligast när det finns tid att jobba med idén bakom det visuella. Illustration är ofta friare och lättare att sätta en personlig prägel på. I London hade hon många inspirerande lärare, till exempel designgruppen Graphic Thought Facility, GTF. - Jag gillar verkligen deras grejer och de gör riktiga drömuppdrag. De jobbar med allt från trycksaker, böcker, designprofiler till utställningar. Sedan så är även Bob Gill en smart prick som lade all fokus på idéer och han var en av dem som startade designföretaget Pentagram i USA. Han anser att om man inte har något att säga som grafisk formgivare så har man inget att tillföra jobbet. Det är två av mina förebilder inom designvärlden, säger Tina.


En riktigt GOD JUL önskar Daniel, Mathias och Christer på Gustavsviks Golfrestaurang

019 – 24 44 98, 0768 – 52 19 54 (Daniel), 0707 – 14 53 49 (Mathias)

Bordsbeställning:

Jullunch from 6:dec, ons-fre 11.30-14.00. Endast 75:-

Nyhet!

För större sällskap boka gärna i god tid. I vår matsal får det rum upp emot 100 gäster. Julbordet dukas upp mot beställning onsdag-lördag 18.00 samt för större sällskap även övriga veckodaggar. Priset är 275 kr och inkluderar värmande glögg vid ankomst samt lättdryck till maten.

Fiskrätter • Kallskuret • Småvarmt Desserter • Ostar • Bröd • Tillbehör

Från 1:a advent kan Ni avnjuta ett riktigt hemlagat julbord på Gustavsviks golfrestaurang med allt från sillen och den rökta laxen till köttbullarna, syltor och desserterna.

Gustavsviks Golfrestaurangs Julbord 2006

CYAN MAGENTA GUL SVART

Snart är det jul

Här bokar du julbordet Årets stora julbord på Slottet!

Midvinterkonferenser och Julbordsweekends. Välkommen som vår gäst! www.sundbyholms-slott.se 016-42 84 00

Julbord

Catering från 195 kr Hos oss 235 kr

För mer information Jorgen.lindh@godagens.se

0707-334797

6aXN[^P \w ?OMZPUO 3^MZP 4[`QX

9wZSM _uSQ^ M`` bU

TM^ p^QN^[_ Nu_`M

VaXN[^P 0Q``M u^

bU `MOW_MYYM …bQ^

[OT _WMXX R…^_…WM

S…^M PQ` uZZa Nu``^Q

U w^ 0MS_ M`` N[WM

BuXW[YZM

-ZPQ^_ @T[^ZNQ^S >Q_`Ma^MZSOTQR

9UWMQX ?OMZP[XM 2  . 9MZMSQ^

?OMZPUO 3^MZP 4[`QX p^QN^[  2MN^UW_SM`MZ  @QX %#"#    ccc_OMZPUOT[`QX__Q

Nummer 5 2006 27


CYAN MAGENTA GUL SVART

Malin Wahlström är regionchef på klädkedjan Bik Bok.

28 Marknad


CYAN MAGENTA GUL SVART

Regionchefen gläds över rekordtillväxten i Bik Bok Text Annika Wihlborg Foto richardstrom.se

Klädkejdan Bik Bok blev tvåa i Dagens Industris regionala Gaselltävling i Örebro län. Butikerna i Örebro har haft en mycket stor tillväxt det senaste året och expansionstakten är hög. Genom att satsa på service utöver det vanliga och ett tydligt varumärke där man kan hitta såväl baskläder som de senaste trenderna så har företaget lyckats i den hårt konkurrensutsatta klädbranschen för unga tjejer och kvinnor. Bik Bok är en del av den norska detaljhandelskedjan Varner som bland annat äger kedjorna Dresmann, Cubus, wow och Carlings. I Norge grundades Bik Bok som en oberoende franchisingkedja redan 1973, men det var först när Varnergruppen köpte upp kedjan 1999 som expansionen tog fart ordentligt. Malin Wahlström är regionansvarig för Bik Bok i ett område som sträcker sig från Jönköping i söder till Karlstad i norr. Totalt ansvarar hon för tolv butiker, varav tre i Örebro. - Jag började min karriär inom detaljhandeln redan som 17-åring då jag började jobba extra i olika klädbutiker. Efter gymnasiet började jag jobba på Varnergruppens svenska kontor här i Örebro och sedan dess har jag avancerat från att vara butikschef i Bik

Bokbutiken på Drottninggatan till att vara regionansvarig, berättar hon.

Höga förväntningar BikBok har sedan introduktionen på den svenska marknaden 1999 varit framgångsrika i hela landet och särskilt bra har det gått i Örebro. Den första butiken i stan öppnades på Drottninggatan 2004 och sedan dess har ytterligare två butiker tillkommit, i Marieberg och på Köpmangatan. Malin hade redan från start höga förväntningar på Bik Boks Örebrobutik. Eftersom hon själv är uppvuxen i stan så kände hon till att det fanns en efterfrågan på ett färgstarkt, ungt och tidlöst mode. När den första butiken öppnade i september för två år sedan så stod förväntansfulla kunder och väntade flera timmar innan det var dags för den officiella öppningen. Malin beskriver Bik Boks primära målgrupp som unga tjejer i åldern 14-28.

Kombinerat märkesutbud En tillväxtökning på 943 procent gjorde att företaget tog hem andrapriset i Dagens Industris regionala Gaselltävling där snabbväxande företag belönas. Detta ser Malin som en bra merit och en motivation till att jobba för att Bik Bok ska fortsätta expandera.

- Vi har lyckats oerhört bra med att utbilda våra medarbetare i att ge service till alla kunder som kommer in i våra butiker. Vår servicesatsning har fallit väl ut och som kund hos oss kan man alltid förvänta sig ett bra bemötande. Den höga servicefaktorn är också en viktig framgångsfaktor för vår del, säger Malin. Drygt åttio procent av Bik Boks sortiment består av kedjans egna märkesvaror, medan tjugo procent utgör kända märkesvaror, främst jeans av exempelvis märket Lee. Kombinationen av egna märkesvaror och externa märken gör, enligt Malin Wahlström, att BikBok sticker ut i den stenhårda konkurrensen bland klädkejdor som riktar sig mot unga kvinnor. I sitt dagliga arbete håller hon ruljansen igång i de tolv butiker som ingår i distriktet. När det finns tid över så ser Malin till att arbeta några timmar i varje butik för att behålla kontakten med de anställda och få med sig nya erfarenheter från butikerna, där hon ofta får användbar input från kunder. - I min bransch är det relativt vanligt att jobba sig upp. Jag har bara gymnasieutbildning i botten, men en av Varnergruppens stora styrkor är att man har goda möjligheter att göra karriär när man väl kommit in i företaget.

Inom Bik Bok rekryterar vi exempelvis majoriteten av våra butikschefer bland dem som har ett par års butikserfarenhet. Trots att man avancerat internt så är det viktigt att behålla känslan för det vardagliga arbetet i butiken, säger Malin.

Bevakning av trender Under hösten har hon varit med och öppnat fyra nya butiker i sin region och har bland annat arbetat med att rekrytera personal till dem. Intresset för att arbeta i Bik Boks butiker har varit stort, i snitt har man fått in 200 ansökningar per butik och varje butik anställer i genomsnitt 7 medarbetare. - Vårt sortiment är ungt, trendigt och friskt. Kedjans övergripande vision är att vara förstahandsvalet för unga tjejer. Vi har ett bra bassortiment, men även en hel del modekläder. Våra inköpare lägger mycket tid på att bevaka internationella modetrender och vi strävar ständigt efter att hålla vårt sortiment uppdaterat så att det avspeglar de senaste modetrenderna. Alla ska kunna hitta något hos oss. Det gäller verkligen att hänga med i vad som är på gång eftersom en trend kan hinna komma och gå inom loppet av en månad, säger Malin Wahlström avslutningsvis. Nummer 5 2006 29


CYAN MAGENTA GUL SVART

Varunytt

Torrt och mousserat

Elegant och utmärkande

”Den finaste romen”

Anrikt brandymärke

Nicolas Feuillatte är det tredje största champagne märket idag och man producerar nästan åtta miljoner flaskor för världsmarknaden. I Sverige introduceras nu Blanc de Blancs 1998, en ren chardonnay från premier cru-klassade byar. Den är vackert ljust gul med fin lyster mot grönt, elegant fruktig doft av vaxiga vinteräpplen, liten citruston mot kumqauts, vita blommor som citrusblom samt havsstrand om vintern, snäckor och jod. Stor fin mousse, tät smak med toner av musselskal, balanserad bra syra med fräscha äppliga toner.

Glenfarclas, som fick utmärkelsen ”Distiller of the year 2006” som arrangerades av Whisky Magazine, lanserar en spännande nyhet. Glenfarclas Single Malt 12 YO är en elegant whisky; medelfyllig med komplexa toner av ljunghonung, torkad frukt och svag sherrykaraktär. En stil som är uppskattad av många – inte minst Michael Jackson whiskyexperten (inte popstjärnan). Whiskyn är en typisk Speyside med all den subtila elegans (utan att vara mesig) som distriktet kan uppvisa.

Martinique tillhör sedan 1946 Frankrike och romen härifrån är buteljerad under franska ”appelation d’origine contrôlée”. Detta är en kvalitetsgarant som tidigare bara var förbehållen franska ostar och franskt vin. Lika rik som öns historia är öns jordmån där sockerrören växer sedan Columbus planterade de första cirka 1493. Clément Rhum Vieux görs av sockerrörssaft och ger den finaste romen. Den är fyllig, fruktig och mycket smak- och doftrik. Destilleringen sker i ”potstills”, enkelpanna och det färdiga destillatet håller hög kvalitet.

Denna brandy har lagrats i ett solerasystem med amerikanska ekfat. Det innebär att brandy från olika destillationer blandas med varandra enligt ett speciellt mönster för att öka komplexiteten i smaken. Torres grundades 1870 och har sitt säte i Vilafranca del Penedès, strax utanför Barcelona. Färgen är brun med grön nyans, doften har inslag av fat, choklad, plommon, valnötter och vanilj. Nya Torres 5 är en mycket fruktig och smakrik brandy och man hittar även inslag av valnötter.

Varunr: 7592 Helbutelj 750 ml Pris: 291:-

Varunr: 477 Helbutelj 700 ml Pris: 392:-

Varunr: 514 Helbutelj 700 ml Pris: 359:-

Baileys Mint Chocolate – största nyheten på 30 år Baileys introducerar nu för första gången sedan lanseringen för drygt 30 år sedan en nyhet - Baileys Mint Chocolate. Med en välbalanserad touch av mint erbjuder den anrika likörtillverkaren ytterligare en smakdimension som gör den till en given succé när man vill njuta av en god drink.

Jag är helt övertygad om att den kommer att tilltala både trogna konsumenter och locka till sig många nya fans. Smakerna mint, choklad och vanilj får i kombination med den finaste irländska whiskeyn en oemotståndlig smak, säger Magnus Bååthe, Brand Manager på Diageo Sweden.

Baileys Original Irish Cream har under åren framgångsrikt vunnit konsumenternas hjärtan och dess omåttliga popularitet är idag ett faktum. Med sin lyxiga smak av choklad, vanilj, färsk grädde och irländsk whiskey är Baileys världens mest sålda likör. Baileys Mint Chocolate har samma förutsättningar att bli lika populär. Med dess inslag av mint har man adderat en ny twist vilket gör den till någonting alldeles extra. – Efter 30 år känns det väldigt kul att Baileys nu utökar sitt sortiment med en ny spännande smak.

Baileys Mint Chocolate passar utmärkt både som välkomstdrink och avec eller när man bara vill njuta av en härlig drink med vännerna hemma eller på krogen. Likören avnjuts som bäst väl kyld, antingen med is eller som den är. Ett tips är att förvara flaskan i kylskåpet, på så sätt har du den perfekt tempererad när den ska serveras. Sverige är en av de första marknaderna där sorten finns att köpa. Från och med den andra oktober ingår den i Systembolagets ordinarie utbud. Priset är 196 kronor för 700 ml. Artikelnummer är 705.

30 Marknad

Varunr: 332 Helbutelj 700 ml Pris: 219:-


019-670 62 00 • www.maklarhuset.se


CYAN MAGENTA GUL SVART

32 Marknad


Panos – makthavaren som lever på kvinnan

Finsmakaren - Spanska delikatesser Järnvägsg. 4a, 703 62 Örebro, Tfn. 019-17 94 04

CYAN MAGENTA GUL SVART

God

Jul o Nyt ch Gott Bäs t år! te med kund/ arb När Ni ä etare ter s ska från delikat panes F und insma ser kern er ju lens , fest a gara er, blir lla det nter a reste t inga r...

Köp Er julkorg hos oss! -en present med smak

Text John Borgersen Foto richardstrom.se

När Panos Papadopoulos startade sitt baddräktsföretag i Göteborg 1987 var det många som var skeptiska, ”sommarsäsongen är för kort i Sverige” hette det. Idag är hans företag väletablerat på marknaden och man har återförsäljare i ett 30-tal länder. Möt designern, och mångsysslaren, som bland annat haft sitt namn på en allsvensk fotbollsklubb och som sedan ifjol driver den ”nya” Fröken Sverigetävlingen tillsammans med bland andra Elisabeth Tarras-Wahlberg. Panagiotis Papadopoulos heter han egentligen, men Sverige och världen känner honom som Panos, baddräktskungen. Han föddes i en grekisk arbetarfamilj för snart 50 år sedan och resan från hembyn Efesis utanför Aten har varit lång, och stundom ganska krokig. Förhållandena under uppväxten var tidvis fattiga, men han lärde sig snabbt att det går att lösa det mesta med enkla medel. Som alla sanna entreprenörer så älskar han utmaningar och det var detta som gjorde att han som 19-åring bestämde sig för att flytta till Sverige. Han började på Chalmers Tekniska Högskola och pluggade ekonomi, naturvetenskap och beteendevetenskap. Trots dessa utbildningar så kände han ändå att det konstnärliga låg honom närmast och han bestämde sig för att starta ett nytt kapitel i sitt liv. - Jag låg på en strand här på västkusten och tyckte att alla människor kän-

des väldigt gråa och tråkiga. Jag bestämde mig för att göra en marknadsundersökning och den visade att det fanns väldigt få tillverkare av badkläder i landet, faktiskt bara två stycken och dessa var statliga. Då väcktes idén om att börja designa och tillverka själv.

En tuff start Panos hade precis blivit klar med sina studier och han hade svårt att få lån till sin idé. Han startade företaget 1986, men var de fem första åren tvungen att ha ett annat heltidsjobb för att få ekonomin att gå runt. Än idag är han kritisk till hur bankerna uppträdde i slutet av 80-talet. - De lånade ut miljarder till alla möjliga skojare, men själv kunde jag inte få ett lån på 25 000 kronor trots att jag kunde visa upp säkra orders från kunder. Han menar att allt hade gått mycket snabbare om han fått hjälp och även inställningen från samhället i stort såg annorlunda ut på den tiden. - Nuförtiden ser det lite bättre ut för dem som vill starta företag, man har börjat inse att det är entreprenörerna som driver landet framåt. Idag finns ju också inriktningar på både gymnasieoch högskolenivå som uppmuntrar unga människor att starta eget.

och tillverkningen sker i många europeiska länder samt även i Asien. Man finns i 32 länder runt om i världen och har varit dominerande inom badmode i framförallt Norden, och några andra länder, i nästan 15 år. Omsättningen 2006 kommer att vara på drygt 50 miljoner kronor och man kommer att kunna visa upp en god lönsamhet i årsredovisningen. Det har man gjort varje år sedan starten. Sortimentet har utökats genom åren och förutom baddräkter så finns nu även exempelvis olika accessoarer och strandkläder för män och barn. - För att kunna bibehålla en topposition på marknaden så måste man hela tiden göra nya saker. Jag har skapat en del andra varumärken som exempelvis ”alaghi”, en baddräkt för lite mognare kunder. Den mer trendiga och lite mer exklusiva kollektionen ”unlimited love” kom för tre år sedan och den har satt spår i baddräktsvärlden. - Många designers i Frankrike och Italien följer nu den stilen. Min nästa stora grej heter ”poison”, en kollektion som riktar sig till yngre människor i subkulturer som rock och punk, berättar Panos. Då och då är han är även anlitad av varuhus och kedjor utomlands som gästdesigner på herr- och damkläder.

Julbord Förra årets succé i ny fräsch miljö Vårt mycket uppskattade julbord Ring och boka Tel 019-19 69 30

En ledande ställning Företaget Panos Emporio producerar ett par hundra tusen baddräkter per år

Forts. sid 34

Nummer 5 2006 33


CYAN MAGENTA GUL SVART

"Det är viktigt att fortsätta vara bäst när man är på toppen för släpper man greppet det minsta så är det någon annan som tar över."

Kreationer med hjärta Vad det är som utmärker Panos design och gör den så framgångsrik har han själv lite svårt att prata om. - Mina trognaste kunder brukar säga att mina kollektioner ”har ett hjärta” på något sätt. Om du frågar en kvinna varför hon köpt mina kreationer de senaste 20 åren så tror jag hon kan svara att ”hon känner sig så vacker”. Han anser själv att han är en av få manliga designers som verkligen respekterar kvinnans kropp. - Jag är extremt noggrann med varje del i det jag skapar och jag tror det är dessa små detaljer som gör skillnaden. Att hitta inspiration kan ibland vara svårt, även för en person som oftast är

34 Marknad

full av idéer. För tillfället arbetar Panos med sin kollektion för 2008 och han måste vara klar om bara tre månader. - Jag brukar känna mig som mest kreativ när jag sitter på en långflygning. Då är mobilen avstängd och jag kan sitta helt ostört och tänka och drömma på framtida skapelser. Ibland kan jag även flyga till en ort någonstans ute i världen och sitta på caféer i timmar bara för att titta på folk. Han tar sig ofta även till nattklubbsmiljöer i olika länder. - Det måste finnas rörelse och fart för att jag ska bli inspirerad. Oftast är det en lång process innan han kommer igång med själva skapan-

det. Det kan ta veckor, eller månader, men när han väl har startat så går allt ganska fort. Samtidigt erkänner han att det är lätt att få prestationsångest. - Det får man hela tiden. Det är svårt att överträffa sig själv och folk kräver av en att man ska vara bättre än året innan. Det är viktigt att fortsätta vara bäst när man är på toppen för släpper man greppet det minsta så är det någon annan som tar över. Detta är naturligtvis en bra drivkraft, men visst kan det kännas jobbigt ibland.

Vet vad kvinnor vill Panos har alltid inspirerats av kvinnor. Han känner att han ”kan andas” i deras närvaro och han vill gärna ha

dem nära i skapandeprocessen. En av hans trogna kunder har exempelvis bidragit till det lilla meddelandet ”belongs to Panos” som finns på hans bikinis. - Ett egoistiskt tänkande, jag önskar det var så, säger han om de tro orden och skrattar. - Idén kom från en kvinna som köpt samtliga av mina storsäljande baddräkter sedan starten. Hon menade att om man köper någon av mina skapelser så fortsätter man med det resten av livet. När det gäller marknadsföring så använder sig Panos av två olika sätt. Det ena är ”by the book”, det vill säga så som de stora konkurrenterna väljer


CYAN MAGENTA GUL SVART

verksamhet och det gjorde att många andra vågade satsa på sina saker.

Många kända namn En rad kända kvinnor har burit hans baddräkter på bild genom åren. De allra flesta var okända innan de fick uppdraget att vara modell för Panos Emporio. Hans första modell var Janicke Björling och hon var med i många år. - Även här skapade jag en trend inom marknadsföring när jag kunde leverera nya bilder på henne till pressen hela tiden. Som vanligt så var det många som var negativa eftersom hon var lite av en skandalbrud på den tiden, men det struntade jag i. Han prickade även rätt när han valde en då okänd Victoria Silvstedt att visa den senaste kollektionen. Även artisten Helena Paparizou fanns med i Panos stall innan hon slog igenom i schlagervärlden. Nu har han dock slutat med kända människor som visar upp hans baddräkter.

Fröken Sverige

Baddräktskungen Panos tillsammans med en av sina modeller.

att göra. Det andra är mer okonventionellt och han berättar att det har varit en hel del annorlunda projekt genom åren. - Det är en lyx som jag kostar på mig. Så fort jag får en idé så verkställer jag den direkt. Detta har kostat en hel del pengar ibland, men ganska ofta så lyckas jag med det jag vill nå ut med. Titta exempelvis på när artisten Carola var med i melodifestivalen och var på Aftonbladets förstasida och löpsedel i en av mina baddräkter. Jag hade bara sagt två ord till henne och det blev så. Att Panos ofta går sin egen väg och

IV E KT E FF NADSK MAR R I NG Ö F

gärna sticker ut hakan är något som inte alltid uppskattas. - När jag satsade på det allsvenska laget Ljungskile för cirka 10 år sedan så fick jag oerhört mycket skit, men jag satte mig över det. Så fort man gör något så kommer de så kallade ”experterna” och dömer ut en och hävdar att man inte är riktigt klok. Så har det ofta varit. Han var även den person som fick vecko- och dagstidningar att på allvar börja skriva om badmode. - Här öppnade jag motorvägar som andra kunde haka på. Jag visade även att det går att tjäna pengar på denna

För två år sedan köpte Panos Papadopoulos varumärket ”Fröken Sverige”. Anledningen var att han tröttnat på det sätt som tävlingen utvecklats till och han ville se en genomgripande förändring av hela konceptet. - Jag tyckte det var förnedrande mot tjejerna och ha det på det gamla viset. Jag tänkte först köpa det och lägga ner hela grejen, det var så jag kände. När väl köpet gått igenom så kom det gamla drevet med sina ifrågasättande i vanlig ordning. - Jag fick så många frågor om ”varför” att jag funderade på att gå till psykiatiker ett tag, säger Panos skämtsamt och fortsätter. - De trodde att jag skojade när jag presenterade min nya idé kring tävlingen. Misstänksamheten var gigantisk. För Panos var det viktigt att få folk i ledningen som allmänheten kunde lita på samtidigt som dessa personer kunde vara en garant för att vissa krav kring seriositet uppfylldes. Det blev till slut fyra personer som kom att ingå i

ett slags ”etiskt råd”: hovmarsalk Elisabeth Tarras-Wahlberg, professor och tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien Sture Allén och även Företagarnas VD Gunvor Engström. - De kände något slags samhällsansvar om att hjälpa mig att driva tävlingen i den riktning som jag ville. Det kändes även skönt att få med de här ytterst kompetenta människorna i ledningen. Fröken Sverige är inte längre en skönhetstävling utan ska i fortsättningen vara mer inriktad på personlighet och kunskap än på utseende. Den som vinner tävlingen får en ettårig projektanställning och kommer att representera Sverige en hel del utomlands. De tävlande får genomgå en lång rekryteringsprocess med personlighetstest och djupintervjuer. Meriter är sådant som språkkunskaper och intresse för samhällsfrågor. Den som vann detta första år var Josephine Alhanko, en 24-årig stockholmska med en skåd mag. i skådespeleri och en fil. mag i konstvetenskap. I juli hölls den stora finalen i Los Angeles och hon kom bland de 20 bästa. - Hon är en ny bra förebild för svenska tjejer, även här vill jag skapa en trend och få unga tjejer att inte skaffa sig förebilder bland dokusåpakändisar eller liknande. Jag tycker att vi här har börjat ett bra arbete som jag hoppas kommer att lyckas.

Personligt/Panos Ålder: 48 år. Familj: Fru och tre döttrar på 4, 11 och 22 år. Även en son på 11. Bor: Göteborg. Kör: Mercedes. Utbildning: 240 poäng från universitetet. Beteendevetenskap, ekonomi och juridik. Har även läst design. Mat: Thailändskt. Resmål: Helst Grekland eller Thailand. Hobby: Fotboll och tennis. Förebild: Tolisf (grekiska sångare och skådespelare).

Med reklamutskick via fax når du en bred målgrupp över ett stort område på ett smidigt och enkelt sätt. Budskapet kommer direkt till mottagaren och du kan snabbt mäta av responsen. Vi har register på faxnummer till svenska företag sorterat efter riktnummer. Dessutom hjälper vi till i arbetet med att framställa faxoriginalen som ger god respons. Kontakta oss för vidare information.

Hallenius & Kompani Media AB, Box 385, 701 47 Örebro Kontakt: Stefan Hallenius 019-10 84 90 e-mail: stefan.hallenius@hkm.se

Nummer 5 2006 35


CYAN MAGENTA GUL SVART

36 Marknad


CYAN MAGENTA GUL SVART

Så går tankarna hos en informationschef Text Henrik Lenngren

Han kommunicerar med politiker, myndigheter, intresseorganisationer och medier. Han hanterar produktlanseringar, oljeutsläpp, rån och explosioner. Som informationschef på Shell gäller det för Martin von Arronet att kunna koordinera och ha koll på läget. Martin von Arronet, 34, rekryterades till Shell efter en vända på Memory Data, som sedermera bytte namn till Cybernetics. Bolaget var på väg att börsnoteras när börsen började svaja och planerna skrinlades. En kämpig tid följde, med en vikande marknad, och Martin beslutade sig för att söka efter ett arbete i internationell miljö. Det var då han kom i kontakt med Shell. Redan andra veckan på Shell fick de anställda besked om att den svenska verksamheten var till salu. – Det kom oväntat men gjorde att jag fick arbeta med den interna och externa kommunikationen under en mycket spännande tid. När denna process var avslutad påbörjade jag det internationella arbetet på allvar, säger Martin von Arronet. Han har ett på många sätt händelserikt och omväxlande jobb. Shell har verksamhet i mer än 140 länder med drygt 40 000 bensinstationer under samma varumärke. Von Arronet konstaterar att kommunikationen har ”flera dimensioner” och konkretiserar genom att berätta om medierelationer samt olika kontakter med politiker, myndigheter och intresseorganisationer. – Det som sker i omvärlden påverkar Shell i Norden, och ibland tvärtom, säger han.

Viktigt med förberedelse Som informationschef hanterar von Arronet allt från produktlanseringar och oljeutsläpp till rån och explosioner. – Merparten av arbetet ligger i förberedelserna. Jag arbetar med att identifiera sådant i verksamheten som kan riskera anseendet. Vi tillämpar en process för att kartlägga dessa eventuella händelser och pågående aktiviteter. Det kan vara sådant som kan skada oss lite till sådant som skulle kunna vara förödande, säger Martin von Arronet. Han ska ta hand om frågor som exempelvis kan beröra fartygsolyckor, bensinprisdiskussioner, frågor kopplade till miljö, säkerhet för personal vid stationer, depåer och vid företagets raffinaderi. – Vi graderar händelserna efter sannolikheten att de kan inträffa och hur stor inverkan på anseendet det kan ha. Förberedelser sker med regelbundna analyser, utveckling av handlingsplaner och material - och inte minst övningar för att praktisera rutinerna. Enligt Martin ligger den svagaste länken ofta i detaljerna och framkommer tydligast i verklighetsnära övningar. – Det kan vara sådana saker som att man saknar vissa kartor över anläggningar eller att faktablad och telefonnummer inte är uppdaterade. Andra utmaningar kan vara att få tag på personer, scenarios som inte är heltäckande eller ens framtagna. I dessa sammanhang är det en fördel att kunna dela ”best practice”. Det gör

de regelbundet inom Shell och är en styrka när de ställs inför en ny situation. Med några mail och samtal kan man inhämta kunskap och erfarenheter från kollegor runt om i världen och som sedan kan omsättas här hemma. - Utvärderingar är en naturlig del vid alla incidenter och ett sätt att förbereda och förbättra inför framtiden, säger Martin. Har du – hittills – haft några personliga erfarenheter av oljeutsläpp, explosioner eller rån under din tid som informationschef? – Rån har glädjande nog minskat markant på senare år. Sammanlagt på nordisk basis så förekommer de ändå emellanåt. Bränder på stationer och angränsande fastigheter inträffar tyvärr emellanåt, ofta på grund av yttre och onaturliga omständigheter. Större explosioner känner jag inte till. Ett ovanligt fall var det hot och den bomb, som senare visade sig vara en attrapp, och som var placerad på depåområdet i Södertälje för ett år sedan. Stora läckage är ovanliga, men vi hade ett vid vårt raffinaderi för några år sedan. Absoluta merparten gick att återvinna, vilket var skönt. Hur tacklar du media när incidenter trots allt sker? – Medialt är det mest slående hur oerhört fort det går när något sker. Är du inte förberedd redan från början så är du nästan ohjälpligt efter. Räddningstjänstens och polisens radiokommunikation lyssnas ofta av lokalmedierna. Det gör att de första nyhetsnotiserna ofta finns att läsa på webben minuterna efter att de inträffat. Därefter eska-

lerar det, fler medier ringer, och det sker i ett sammanhang då du själv är i processen att kartlägga vad som faktiskt skett. Allt går naturligtvis inte att förbereda, men de viktigaste elementen för de första kritiska timmarna har många gånger samma natur, och är du förberedd så ska du kunna ägna tid åt rätt saker.

Lokala skillnader Koordineringen spelar en central roll i hans och företagets arbete. Vid produktlanseringar följs gemensamma riktlinjer efter en global kommunikationsplan för varumärket. – Detta kan ibland vara utmanande när man vill ta hänsyn till lokala förutsättningar. En annan aspekt på ämnet ”utmaningar” är att frågor som inte har någon bäring för den svenska verksamheten, men väl för koncernen i andra länder, uppmärksammas. Det är ibland otäckt att se hur nyheter blixtsnabbt kan få global spridning, säger Martin. Det är även skillnader på hur de olika nordiska länderna ser på branschen. – Den som skiljer sig mest är synen på det vi arbetar med. I Danmark och Norge är oljeutvinning och produktion viktiga näringsverksamheter och delar av deras välstånd. I Sverige och Finland handlar det mesta om drivmedel, priser och miljön.

Att sälja bensin Martin von Arronet har fått en fin start på sitt ”nya” jobb. I fjol vann han svenska PR-branschens tävling ”Spinn” Forts. sid 38

Nummer 5 2006 37


CYAN MAGENTA GUL SVART

i den öppna klassen – tack vare lanseringen av Shell Express. – Det var naturligtvis väldigt roligt. Med ”Happy Hours” och gratis bensin under en timme lyckades vi etablera Shell Express i Sverige. Ordet spred sig lokalt på orten och vi fick ett enormt massmedialt genomslag utspritt under nästan ett helt år. Flera gånger var det reportage både före, under och efter gratistimmen, berättar Martin. Just bensinpriset är en klassisk kärnfråga för många hushåll. Det är svårt att bedöma hur pass priskänsliga dagens kunder egentligen är, men enligt Martin von Arronet söker cirka 35 procent av dagens kunder aktivt efter lägsta pris. – I slutet av 90-talet var nästan alla varumärkeslojala. De är väsentligt färre i dag och dryga tredjedelen struntar

IV E KT E FF NADSK MAR R I NG Ö F

i vem de tankar hos – bara de får det lägsta priset. Hur mycket är ”vi” villiga att betala för bensin? – Bilen är för de allra flesta en glädjekälla eller ett nödvändigt ont, och oavsett så går det sällan att prioritera bort. Andra saker stryker på foten innan man väljer bort bilen. Den behövs för att ta sig till arbetet och barnens kvällsaktiviteter. Finns det en risk för överetablering? – Ja, i dag finns det cirka 4 000 bensinstationer i Sverige och vi skulle klara oss med dryga hälften utan att förlora i konkurrens. Shell har minskat från 820 stationer till 380 på mindre än tio år. Med färre stationer minskade vår marknadsandel från 17 procent till 12 procent samtidigt som lönsamheten ökade. Problemet med överetableringen är att det kostar sto-

ra pengar att sanera miljön när en station avvecklas. Vi tror ändå att våra konkurrenter kommer att tvingas till detta och då kommer kunder söka vidare. Hur högt upp står miljöfrågor på er dagordning? På vilka punkter kan ni bli bättre? – Säkerhet och miljöfrågor är hela tiden på toppen av agendan. Det är ett förbättringsarbete som aldrig tar slut och alltid kan bli bättre. Det sker inom produktionen vid vårt raffinaderi, produkterna vi erbjuder och inte minst hanteringen på depåer och stationer. Shellgruppen utvecklar ständigt nya och moderna teknologier vilket bidrar på sitt sätt. Sedan satsar vi på alternativ och är en av världens största inom vindkraft och solenergi.

Personligt/Martin von Arronet Ålder: 34 år. Utbildning: Maskiningenjörsutbildning (Växjö Högskola) och Fil Kand (Stockholms Universitet) med en C-uppsats kvar. Bor: I Bromma. Civilstånd: Gift, ett barn. Kör: Volvo V70. Äter: Svenskt kött. Dricker: Sydafrikanska viner. Ser på: Vita Huset. Läser: Deckare, Michael Connellys Harry Bosch-böcker. Skrattar: Tillsammans med sonen Johan. Blir ledsen av: Myndighetsmissbruk Kuriosa: Martin är en god skogshuggare.

Med reklamutskick via fax når du en bred målgrupp över ett stort område på ett smidigt och enkelt sätt. Budskapet kommer direkt till mottagaren och du kan snabbt mäta av responsen. Vi har register på faxnummer till svenska företag sorterat efter riktnummer. Dessutom hjälper vi till i arbetet med att framställa faxoriginalen som ger god respons. Kontakta oss för vidare information.

38 Marknad

Hallenius & Kompani Media AB, Box 385, 701 47 Örebro Kontakt: Stefan Hallenius 019-10 84 90 e-mail: stefan.hallenius@hkm.se


Beställ kalendrar till hela kontoret! Beställ foldern ”SRS Kalendrar 2007”! Här hittar du våra omtyckta kalendrar, fullmatade med information speciellt för dig som arbetar med ekonomi och revision. De innehåller även vår praktiska ”Skatte- och företagsinformation”, en hel liten uppslagsbok med alla basfakta. Vi har också snygga presentkalendrar, notebooks m.m. som gör att du klarar av kontorets hela kalenderbehov i en enda beställning.

Namn: _________________________________________________________ Företag: ________________________________________________________ Adress:_________________________________________________________ Postadress: _____________________________________________________ E-post: ________________________________________________________ Revisorsamfundet SRS, Box 5770, 114 87 Stockholm Telefon: 08-534 889 09, Fax: 08-534 889 28 E-post: eva.bystrom@revisorsamfundet.se, www.revisorsamfundet.se

Faxa in kupongen redan idag till 08-534 889 28!

Nummer 5 2006 39


CYAN MAGENTA GUL SVART

Han ska ge oss livsenergi Namn: Stig Svärd. Ålder: 57 år. Familj: Sambon Magdalena Andersson, Magdalenas barn Emelie och David Andersson, Stigs son Marcus samt Alicia Svärd, Stigs och Magdalenas gemensamma barn. I familjen finns också hunden Bobby och Katten Aslan. Bor: Villa i Örebro. Bakgrund: Egen företagare sedan mitten på 1970-talet. Har drivit modebutikerna Gul & Blå i Örebro och Malmö fram till 1991. Har drivit restaurang Strömpis i Örebro, arbetat på Radio Örebro. Legendarisk discjocky sedan slutet på 60-talet fram till dags dato. Haft galleri och designat kläder fram till slutet av 90talet. Arbetar sedan slutet på 90talet med marknadsföring i egna bolaget Attityd Communication där ett av Affärsområdena heter Livsenergier. Affärsområdets avsikt är Excellenta Inträffanden där excellent menas ”av högsta kvalitet” och det ska vara utmärkande för de event som dem arrangerar.

40 Marknad

Arrangör för Livsenergidagen på Conventum den 21 november är Stig Svärd. Har du arrangerat denna typ av möten/sammankomster förut? - Ja. Inom affärsområdet Livsenergier har vi arrangerat ett flertal föreläsningar på Conventum i Örebro med ytterst skickliga och spännande föreläsare som till exempel Kay Pollak, Sanna Edin och David Lega. I fjol hade vi även förmånen att kunna presentera en av Europas framgångsrikaste företagscoacher för Örebroarna - Eduard Kaiser. Hur kom idén med Livsenergidagen upp? - Efter att vi genomfört David Lega i våras så föddes tanken på att arrangera en kombinerad dag med både föreläsare och mässutställare under namnet Livsenergidagen. Jag träffade Erik B Löfgren på Cognosco AB och presenterade mina tankar och han tände på upplägget. Nu arbetar vi tillsammans med att arrangera Livsenergidagen Vad går den ut på? - Avsikten är att Livsenergidagen ska vara en årligt återkommande dag i Örebro. Regionen ska bli den naturli-

ga mötesplatsen för positiva utvecklingsfrågor, relaterade till dig och mig, det vill säga individen. Med de främsta företrädarna inom områdena hälsa, mat, motivation, kreativitet & friskvård. Med syfte att entusiasmera, inspirera och motivera, samt öppna upp för ett nytt tänkande med framtidsperspektiv. Livsenergidagen ska vara en mötesplats, där du som besökare ska ges möjligheten att träffa och lyssna till engagerande föredragshållare med stor självinsikt och globalt tänkande som framträder på 2006 års Livsenergidag. Kost, motion och psykiskt välmående är nyckeln till ett sundare och friskare liv. Vilka kommer att tala? - Lasse Åberg pratar om ”Vad är kreativitet & hur blir man kreativ?”, ett ämne som ligger honom varmt om hjärtat. Sedan så har vi Sanna Ehdin om att ”Sluta kämpa börja leva”. Hon är fil. dr, immunolog och verksam som fri forskare, föreläsare och författare till sex böcker som sålt i över 500 000 exemplar och finns översatta till tio språk. Hon har utsetts till Sveriges puläraste föreläsare och har inspirerat många människor till ett mer levande

och lyckligare liv. Gunde Svan berättar om ”Vilja, Engagemang & Motivation”. Vad Gunde visar har han också genomfört i verkligheten. Vi får under föreläsningen ta del av Gundes hemligheter som gjorde att han lyckades. Moderator för dagen är tv-journalisten Alexandra Pascalidou. Vad kommer att hända på Conventum mässtorg? - Besökarna ges i ett mässtorg möjlighet att komma i kontakt med ett tjugotal företag som har en naturlig koppling till livsenergi. För att skapa en helhet, bredda utbudet och påvisa vilken vidd begreppet livsenergi har anser vi att en minimässa är ett bra forum. Den ger även besökarna en bra anledning att sträcka på benen i pauserna samt ett mervärde och förhoppningsvis nya framtida kontakter. Vad kostar det? - 895:- exklusive moms/person. Man anmäler sig på hemsidan www.livsenergidagen.se eller kontaktar mig på telefon 019-13 38 80.


Hälsotorget – din mötesplats för hälsa

Besök Apotekets Hälsotorg under Livsenergidagen! Här kan du mäta ditt blodtryck, testa din fettprocent och BMI. Du träffar farmaceuter och hälsocoacher som ger dig råd och stöd i frågor om din hälsa, egenvård och läkemedel. Välkommen! Hälsotorget – ett samarbete mellan Apoteket AB och

Telefon 0771-450 450 | www.apoteket.se

2-4 FEBRUARI PÅ CONVENTUM Fredrik Paulún 3-4 februari kl. 13.00-14.00 Pris:180 kr (inklusive entré till Må Bättre)

Blossom Tainton 2 februari kl. 15.00-16.45 Pris: 180 kr (inklusive entré Må Bättre) Besök oss på Livsenergidagen.

Biljetterna köps via biljettbutiken: 019-21 21 21 www.biljettbutiken.nu

För mer information om mässan besök: www.conventum.se/mabattre Entrepris mässan: 90:- Pensionär och ungdom 50:-

Nummer 5 2006 41


CYAN MAGENTA GUL SVART

Han utmanar nätjättarna Det lilla Enköpingsföretaget Berlock Information tar nu upp kampen med ”Eniro” och ”hitta.se”. Det gör man genom lanseringen av ”Upplysning.se” – där en mängd offentliga uppgifter blir tillgängliga för alla som önskar. Nyfikenheten hos svenska folket är stor och många vill veta allt om grannen, kändisar eller blivande affärskontakter. – Med redan införda förändringar och kommande åtgärder lägger vi grunden för morgondagens informations- och sökportal. Vi vill på ett tydligt sätt ersätta den SMS-stämpel vi fått genom att markera en ny och bredare inriktning, säger Patric Örner, VD på Berlock Information AB. För ett år sedan startade företaget med att lämna kreditupplysningar via mobiltelefon och internet på ”SMSUpplysning”. Kort därefter kom ”inkomst.se” och nu i våras lanserades ”birthday.se” – och då tog det eld i

etablissemanget. På sajten fanns nämligen hela folkbokföringsregistret. Redan starten med kredit- och personupplysningar väckte stor uppmärksamhet och utnyttjades flitigt. Efter medias intresse tillkom även allmänheten som en ny målgrupp. Eftersom lagen nu medger att man inte behöver informera den omfrågade så kunde man få uppgifterna ”hemligt”. Värre var det med ”birthday.se”. Då kunde den som ville få adress och personnummer till personer som absolut inte ville skylta med det, till exempel socialarbetare och poliser. – Även om de som klagade var i minoritet så tog vi självklart till oss av oron och kritiken. Det ledde till att vi valde att inte visa gatuadresser och postnummer. Med denna ändring tillgodoser vi användarnas behov av uppgifter om dem de vill uppvakta, samtidigt som vi skyddar dem som behöver anonymiteten, förklarar Örner.

Patric Örner, VD på Berlock Information AB, behöver inte sin taxeringskalender längre.

42 Marknad

Eftersom det handlar om offentliga uppgifter är verksamheten helt laglig. Många har, med blandad förtjusning, blivit varse att offentliga uppgifter inte kan vara lite offentliga, både på gott och ont. Det juridiska läget angående dessa upplysningar på Upplysning.se är lite snårigt. Vad det handlar om är att den omfrågade personen eller företaget inte får veta att en upplysning tagits. Kreditupplysningsföretaget har ett så kallat Utgivningsbevis för databasen. Det innebär att informationen på Internet är att likställas med exempelvis nyheter i en tidning. Kreditupplysningslagens paragrafer om kopieplikt och legitima skäl är därmed satta ur spel och istället gäller Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen. Kreditupplysningsföretagen har i övrigt att följa Kreditupplysningslagen. Datainspektionen, som är den tillsyns-

myndighet som ansvarar för kreditupplysningar, har under en längre tid, dock utan framgång, försökt få till en ändring. Ärendet är nu avskrivet. – När vi startade såg man på ekonomisk information som något som endast stora företag köpte av stora kreditupplysningsföretag. Många har insett att behoven är större än så. I dagens affärs- och informationssamhälle styrs mycket i vår vardag av vår kreditvärdighet så det vi skapat med vår tjänst är egentligen mer trygghet mellan köpare och säljare, till likvärdiga villkor för såväl företag som allmänhet, avslutar Patric Örner.


Alla behöver en sagostund! VÄLKOMMEN TILL ISLAND – sagornas ö. Byt ut det

gamla vanliga mot något helt nytt under några dagar. En garanterat annorlunda upplevelse som ger närkontakt både med Islands spännande kultur och naturens krafter. LETAR DU EFTER annorlunda konferensmiljöer?

Kontakta TravelTeam – vi ser till att du hittar det du söker.

Konferenser utöver det vanliga · www.travelteam.se

Vasagatan 32 · 722 15 Västerås Telefon: 021-41 00 26 · Telefax: 021-14 52 55 info@travelteam.se · www.travelteam.se Nummer 5 2006 43


CYAN MAGENTA GUL SVART

Konsten att skapa ett personligt varumärke Text Annika Wihlborg

Personal Branding är ett begrepp som hörts och synts allt mer på senare tid. Det går ut på att skapa en unik profil, ett ”Jag AB” som blir en stark konkurrensfördel. Många liknar personal branding med att starta företag. Mycket av den klassiska varumärkesteorin kan faktiskt tillämpas även på individer.

lunch. Alla dessa ingredienser samverkar till den bild folk skapar sig av dig som person. Att tänka på när man bygger upp ett varumärke kring sin egen person är att i alla lägen vara sig själv och aldrig försöka ha någon påklistrad attityd, utseende eller värdering som man innerst inne inte har något större engagemang för.

Allt du gör och säger ingår i ditt PRarbete, vare sig du vill det eller ej. Din frisyr och ditt klädval är oerhört viktigt, liksom vilka människor du väljer att umgås med och var du väljer att äta

Identifiera din ”USP” I takt med att antalet enmansföretag växer så blir också allt fler entreprenörer synonyma med sitt företag. Företaget och den egna individen skiljs

egentligen aldrig åt, och när man säljer in sitt företag är det i själva verket sig själv man säljer in. Det första steget mot ett personligt varumärke ligger i att identifiera sina talanger och styrkor, sina intresseområden och sin passion. Fundera sedan på vad du vill att andra människor ska associera dig med, kanske din förmåga att inspirera andra eller att få saker gjorda? När du väl hittat din ”USP”, alltså ”Unique selling point”, exempelvis att du talar fyra språk flytande eller att du är duktig på att arbeta med många olika projekt parallellt, gäller

det att tänka ut hur du på bästa sätt kommunicerar den till din omvärld. Isabel Werner Runebjörk började jobba med Personal Branding strax efter att hon fått sitt andra barn. Hon hade precis förlorat sitt jobb som PRchef på ett Internetbolag i samband med den stora IT-kraschen. Hon gjorde då en slags inventering av sig själv, vad för sorts kläder hon gillar, vad hon skulle göra om hon fick en miljon och hur hon skulle hantera tänkbara scenarion i framtiden. Processen gjorde att Isabel lärde känna sig själv bättre. Den ledde också till att hon insåg att Forts. sid 46

Isabel Werner Runebjörk jobbar med Personal Branding.

44 Marknad


Nummer 5 2006 45


CYAN MAGENTA GUL SVART

”Mediet är budskapet, även när mediet är en människa.” Isabel Werner Runebjörk

hon ville arbeta med att lära ut personal branding till andra.

Tydlighet är A och O Isabel Werner Runebjörk är en flitigt anlitad föreläsare i personligt varumärkesbyggande. Hon har också skrivit boken ”Ditt personliga varumärke” och hjälper riksdagsmän och företagsledare att bli bättre på att nå ut med sina budskap. - En viktig grundsten i ditt personliga varumärksbyggande handlar om att planera och lägga upp en noggrann strategi för vad man vill uppnå med sitt personliga PR- arbete och vad man vill att ens varumärke ska utstråla. Hur vill du att folk ska uppfatta dig, hur vill du utmärka dig? Vi visar upp oss genom det vi gör och vad vi säger, men också med vårt sätt att klä oss och de attribut vi omger oss med liksom hur vi för oss, säger hon. Isabel Werner Runebjörk menar att det personliga varumärket kan hjälpa en individ att uppnå sina mål, samtidigt som det stärker den organisation som individen är verksam i. Att vara tydlig med vad man står för är A och O. Oavsett om man är entreprenör, anställd eller chef så har man nytta av att arbeta med sitt eget varumärke. Isabels tips till chefer är att vara tydliga i sin kommunikation med medarbetarna. 46 Marknad

- Din egen tydlighet är grundläggande för din kommunikation. Den gör att människor vet vad de kan förvänta sig av dig, att de har en förförståelse för dina budskap och handlingar, och att de vet hur de ska förhålla sig till ditt ledarskap. Just därför är det mycket viktigt att bli medveten om vilka värderingar som styr din egen vardag, inte minst i förebyggande syfte eftersom det förebygger förtroendekriser mellan chefer och deras medarbetare. De uppstår allt som oftast när chefer talar om vissa värderingar, men inte tillämpar dem i verkligheten, säger hon.

En konkurrensfördel Den som arbetar som konsult, antingen som anställd eller i egen regi, har särskilt stor anledning att arbeta med sitt personliga varumärke. Det viktigaste konkurrensmedlet är ju oftast inte de tjänster du erbjuder utan dig själv som individ och samarbetspartner. - Din personlighet ska helst avspeglas i allt du gör och kommunicerar. Din logotype och annat grafiskt material ska exempelvis utstråla kärnvärden, både i valet av färg, form och symboler. Om du inte redan har en strategi för din visuella profil så finns det mycket att vinna på att skaffa sig en sådan, säger Isabel Werner Runebjörk. Som entreprenör är det, enligt Isabel Werner Runebjörk, särskilt viktigt att

tänka igenom sin affärsidé så att den är glasklar beträffande vad era produkter eller tjänster fyller för funktion för kunden, vem ni vänder er till och varför ni finns. Att ha tydliga svar på dessa frågor skapar trovärdighet och ger ett intryck av målmedvetenhet. - Människor uppfattar dig som du vill bli uppfattad. Om du inte formulerat hur du vill bli sedd av din omgivning så finns det en risk att du uppfattas på ett helt annat sätt. Att skapa ett personligt varumärke ökar chanserna att få ett nytt och bättre jobb eller kanske högre lön på ditt befintliga arbete, säger Isabel. Hon menar att det inte är någon slump att vissa människor når sina mål lättare än andra eftersom det handlar om människor som vet vad de vill och som kunnat formulera det för sig själv och sin omvärld. När det gäller utseende så finns det forskning som visar att det har stor betydelse för hur vi uppfattar andra.

Bygg ett varumärke De viktigaste faktorerna för hur vi bedömer andra människor är kläder, frisyr, parfym, smink, accessoarer, skor och naturligtvis vårt kroppsspråk. Allt detta är attribut som kommunicerar vilka vi är, vilka val vi gör i livet och vilka värderingar vi väljer att kommunicera till vår omvärld. Ditt varumärke består av det sammantag-

na intrycket av många små detaljer. - Men viktigast av allt är ändå hur de agerar i olika situationer, om du verkligen lever som du lär. Många svenskar skulle må bra av att lära sig konsten att marknadsföra sig själva, menar hon. Att utveckla sitt personliga varumärke handlar, enligt Isabel Werner Runebjörk, inte om att bli omtyckt eller känd för sakens egen skull utan istället om att ta kontroll över sitt eget liv. Reflektera över vem du är, vad du vill, vad du står för och vad du erbjuder. Det gäller därför att bestämma hur man vill se ut, vad man ska säga och göra för att skapa förtroende för sin egen person och det budskap man vill framföra. En viktig hörnpelare i skapandet av ett personligt varumärke är att vara konsekvent i sitt beteende. Ärlighet, ödmjukhet och en vilja att bjuda på sig själv och sin kompetens är också viktigt för att uppnå sina mål med det egna varumärket. Ta reda på vad du kan, vad du är bra på, och bygg ett varumärke kring det. - Oavsett om man söker jobb, har en anställning eller är egen företagare. Alla kan inte vara lika framgångsrika, men alla kan hitta sin grej, säger Isabel Werner Runebjörk.


CYAN MAGENTA GUL SVART

POSTTIDNING AVSÄNDARE: HKM, Box 385, 701 47 ÖREBRO

Supersnabbt fiberbredband nära dig redan nu Stadsnätet ger dig bredband med optisk fiber och obegränsade möjligheter – nu och i framtiden.

Vill du ansluta dig? Läs mer och anmäl intresse på www.stadsnat.se

Utvecklas och marknadsförs av Thalamus Operations AB.

019marknad_5_2006  

- designern och mångsysslaren Bygg ditt eget varumärke Så arbetar affärsänglar ÖVRIGT: FINSMAKAREN, EÄTSNÖW, BIK BOK, LIVSENERGIDAGEN, BERLO...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you