Page 1

HÖSTTERMINEN -07

ÖREBRO UNIVERSITET - KULTUR • MUSIKHÖST I ÖREBRO NYA STÄLLEN I ÖREBRO • HÖSTMYS • KLUBBAR • FÖRENINGAR


Innehåll Campus höstterminen -07

Nollnitton Campus Box 385 701 47 Örebro Tel 019 - 10 84 90 Fax 019 - 10 84 30 Besöksadress Näbbtorgsgatan 2

6. Örebro Universitet - kultur

Redaktör, projektledare, publisher och försäljningschef Stefan Hallenius e-mail: stefan.hallenius@hkm.se

10. Kårhuset 12. Musikhöst i Örebro

Omslagsbild Richard Ström

14. Nya ställen i Örebro

Skribenter och fotografer Conny Andersson Richard Ström Susanna Wahlund Charlotte Holm Johan Nyman Anders Bromsjö

16. Höstmys 20. Studentrabatter 22. ÖSK - Urban Hammar 24. Klubbar i stan

Annonskonsulenter Jimmy Bölja 019 - 10 84 60 070 - 964 04 82 e-mail: jimmy.bolja@hkm.se

26. Besök av Katarina Wennstam 28 Föreningar på Örebro Universitet

Tobias Haaland 019 - 10 84 60 073 - 433 91 70 e-mail: tobias.haaland@hkm.se

31. Ölbarometern Form & annonsproduktion HKM Publishing AB e-mail: material@hkm.se

Tryck MittMedia Print, Gävle Periodicitet 4 ggr/år Utgivare HKM Publishing AB

Välkommen tillbaka!

Upplaga 14.000 ex ISSN 1400 - 7266 Tidningen är tryckt på Exo 76, 52 gr papper.

Efter en skön sommar är det tid att kavla upp skjortärmarna. Kör hårt och lyckas. Undvik ordet försöka utan gör som Nike – just do it! För att du skall orka med studierna har vi koll på vad som är viktigt att veta om staden. Vi har kollat upp stadens klubbar, föreningarna på universitetet, snackat med Kåren, listat rabatter ut har rätt till som student. Dessutom ger vi dig korta snärtiga tips som gör din situation dräglig och inte minst så visar vår ölbarometer var du kan få en bärs utan att bli rånad.

Idrotts hösten är fylld av spännande event. Jag har noga kollat allsvenskan i kristallkulan och det känns övertygande att Sportklubben skall hänga kvar. Det är bara att hoppas att spelare och ledare inte känner sig lika säkra utan att de presterar det de skall så att staden behåller sin allsvenska status. Vill dessutom lyfta på kepsen för Karlslunds herrar som verkar ha en ljus framtid.Att KIF Örebro har spelare i VM är ganska häftigt. Det känns som en verkligt bra planering av Örebro kommun när det gäller

anläggningen Vinterstadion. Tufft för ÖSK Bandy att ta sig tillbaka till allsvenskan när hyresvärden glömde att bandy spelas före december. Många sköna mil för träning, se till att Örebro kommun betalar! Konstaterar med glädje att Walter Smith fått ordning på världens viktigaste lag – Rangers. Inte en förlust i skrivande stund, men ack den lycka som varar.

Redaktionen ansvarar ej för icke beställt material. HKM Publishing AB ger även ut tidningarna Nollnitton, Marknad Örebro, Mötesplats Örebro, Handelsstaden Örebro, Nolltjugoett och Nollarton.

Trevlig läsning! Stefan Hallenius

Butiken laddad med höstens nyheter!

Nygatan 26 019-103455


Inga biljettpengar? :( Köp en SMS-biljett :)

Studentrabatt

Smsa ÖV för vuxen eller ÖU för ungdom till nummer 72372. Svarsmeddelandet är din biljett som du visar föraren när du går ombord på bussen. Spara meddelandet hela resan. Välkommen till en enklare vardag.

Trafikupplysning 0771-22 40 00, www.lanstrafiken.se

Vi välkomnar våra nya frisörer Ferial och Emelie till

Telefon: 019-611 41 02 Adress: Köpmangatan 15B 702 10 Örebro


Kulturhösten Konst och glas på Slottet

Riksteatern på besök

Astrid Gate – glaskonst I Vasasalen visar Astrid Gate glaskonst den 5–15 oktober.

Odysséen ”En mäktig saga - ett fängslande äventyr - en storslagen resa”

Astrid Gate tillhör en genuin glassläkt och startade sin karriär vid Orrefors. Hon driver numera egen verksamhet och är känd för sina unika pjäser, som hon blästrar och graverar själv.

Tyst Teater/Riksteatern, Cirkus Cirkör och Teater Manu från Norge presenterar en oförglömlig, nyskapande och visuell explosion av en av världens mest kända berättelser: Odysséen. Äventyr, skratt och kärlek, tragik, skräck och erotik – allt finns i Homeros klassiska berättelse om Odysseus återtåg efter det trojanska kriget. Den framgångsrika dramatikern Anders Duus har gjort en ny version av Odysséen och för regin står Tyst Teaters konstnärliga ledare Josette Bushell-Mingo.

De tekniker hon bland annat använder kallas överfång, underfång och graal. ”Hon ’målar’ sina skålar med sand och trissa. Hon tänker baklänges, tar bort i stället för att måla på en duk. Färgerna spelar mot varandra, skira skyar drar förbi bakom ett fågelsträck, färgen skimrar genom olika skikt av glas.” (Gunilla Petri, Barometer)

Med Odysséen ger Tyst Teater sig själva en födelsedagstårta. I trettio år har man arbetat för dövkulturen, inspirerat och utbildat.

I övrigt under hösten i Vasasalen: Hjalmar Bergmanteatern, 1–2/10 Stig A Stjernberg – måleri. 27 oktober–10 november. Stora konstkursen (Ingegerd Alriksson, Inga Dybeck, Mariana Saarimäki, Ulla Neander, Majken Mattisson) – olja, akryl. 13–25 november.

Länsteatern

Hamlet Två världsdramatiker möts när Lars Norén sätter upp Shakespears Hamlet. En ensemble med bland andra Lo Kauppi, David Dencik och Lil Terselius levererar berättelsen med ett norénskt anslag. Hamlet är ett samarbete mellan Riksteatern och Romateatern på Gotland. Hjalmar Bergmanteatern, 28/10

En trappa upp Blå måndag, Onsdagsclub, Tanka och Saftkalas på caféscenen. En trappa upp - den lilla scenen med det stora hjärtat. Kärleksbrev Nypremiär 18 september i Teaterladan i Wadköping! Medan du andas Urpremiär 6 oktober Vivalla Samlingssal. ”Paddlaren, Dykaren och Simmaren möts på en öde plats. De har av olika anledningar sökt sig dit för att komma ifrån sina tidigare liv och vara ensamma. Vad händer när de möter varandra och tvingas hantera den ofrivilliga kontakten? Hur ska de förhålla sig till varandra? Vem har rätten till en plats?” Snödrottningen Premiär 2 november på Örebro Teater Evig vinter på jorden – det är Snödrottningens högsta önskan. För att åstadkomma det behöver hon ett barn, ett ont och elakt barn med ett hjärta lika kallt som hennes eget. Men det finns ju inga onda barn! Snödrottningen spelas för skolår 4–5 samt som offentliga familjeföreställningar.

Elektra Show "Ni måste spela det här för våra föräldrar. Vi älskar dom, men dom förstår inte hur vi har det.” Den uppmaningen har kommit från tiotusentals ungdomar som sett föreställningarna Elektras systrar och Elektras bröder. Nu spelar vi Elektra Show för er föräldrar. Det blir mycket musik och humor, och så handlar det om hur svårt det kan vara som förälder i ett nytt land.

När han nu tar sig an den stora banksalen så kan vi konstatera att det är fortfarande en minimalistisk konstnär vi har att göra med, alltså en konstnär som arbetar med så begränsade uttrycksmedel som möjligt och som är befriad från subjektiva uttryck. I en alltmer bullrande och fragmentarisk tillvaro så ter sig Kent O. Höglunds konst än mer angelägen. Utställningen visas t.o.m. 7 oktober. Lars Agger: I tid och rum – skulptur, måleri, teckningar 13 oktober–18 november

Bio Roxy Sverigepremiär: Vårt dagliga bröd Visas 28 september–3 oktober samt 8–11 oktober kl. 19.00 Österrike 2005. Regi och foto: Nikolaus Geyrhalter Örebro Filmfest 2007 Filmfesten äger rum 4–7 oktober med 15 filmer. Bland andra visas This is England, Stilla Liv, Hata Göteborg och en klassiker från nya franska vågen: De 400 slagen.

Länsmuseet JonnsonAguirre – best before... Ny spännande samtidskonst visas av konstnärsparet i Oktogonen t.o.m. 4 november. Länsmuseet

Välkommen! Welcome! Hûn bi xêr bên! Ku soo-dhawaada! Folkets Hus , 8/11

Konstnärerna bygger ett ”environment”, där det finns några spelregler men ingen exakt plan. Alla transformationer kommer att ske under dagtid och alla variationer, idéer och kombinationer som vanligtvis äger rum bakom stängda dörrar i ateljén blir denna gång offentliga. – Idéer är färskvaror men mer än så, idéer föder nya idéer!

Örebro Konsthall

Upplev händelserna live, kom till Oktogonen i Länsmuseet. Aktioner, intervjuer, förändringar kommer att dokumenteras och läggas ut på www.bestbefore.se.

Befriande minimalism Det är nästan exakt 15 år sedan Kent O. Höglund hade sin debututställning på Örebro Konsthall. Fram till dess mest fotograf men som har tagit klivet över till måleri. En konsekvens av sin egen utveckling som fotograf, skriver Mats Nilsson, konsthallschef. I dag skulle jag vilja presentera honom som målare och fotobaserad konstnär, fortsätter han.

JonnsonAguirre är en konstnärsduo bestående av en man och en kvinna och arbetar med idébaserad konst. De är verksamma både regionalt och internationellt.

This is Enland är en av filmerna på Roxys filmfest.

Kent O. Höglund på Örebro Konsthall.

Bild Klara G. Fikret Çesmeli, Leila Haji, Lolo Elwin och Hassan Brijany i Elektra Show. 5

6 CAMPUS HÖSTTERMINEN -07


Att gå vår affärsskola är också en bra idé

Den viktigaste idén är förstås din egen, den som du vet är bra, men som du inte riktigt vet hur du ska gå vidare med. Ta med din idé till vår affärsskola så hjälper vi den att växa. Inkuberas affärsskola är en utbildning i 10 steg (under kvällstid okt–mars) som syftar till att skapa fler innovativa tillväxtföretag i Örebroregionen. Läs mer om oss och vår affärsskola på www. inkubera.se. Där fyller du också i din ansökan. Sista ansökningsdag är 28 september.

Inkubera, NetCity 7, Forskarvägen 1, 701 83 Örebro. Tfn 019-33 30 80

TÄVLA MED DIN AFFÄRSPLAN OCH DU KAN VINNA 900 000 KR! Genom att gå Inkuberas affärsskola kan du kvalificera dig till Venture Cup – en nationell tävling där länets och landets bästa affärsplaner koras och belönas med totalt 1,5 miljoner kronor. Inkubera är en företagsinkubator som utvecklar nya livskraftiga företag i Örebro län. Vi vill bidra till en effektivare kommersialisering av teknik- och kunskapsintensiva affärsidéer och gör det genom en väl beprövad inkubatorprocess.


Ett urval från Örebro Universitetets evenemangskalender Agger – ”Lättare än luft” Mellan 4 och 26 oktober visar konstnären Lars Agger utställningen "Lättare än luft – drömmen om att flyga II" på Konsthallen och i Universitetsbiblioteket, Örebro universitet. Vem har inte drömt om att kunna flyga och ta sig dit man drömmer om? Lars Agger har hängett sig åt drömmen genom att ägna ett projekt åt svävandets och flygandets konst, delvis inspirerat av gammal journalfilm. Utställningen vill uppmuntra vårt kreativa tänkande och visa hur våra flygdrömmar har sett ut genom tiderna. Lars Agger är en välkänd och mångsidig målare och skulptör. Han är även en virtuos modellbyggare. Det senare, konstruktiva draget kan kanske ses ihop med hans känsla för flygkonstens anatomi. Han bor i Östansjö i södra länsdelen och driver där även kulturhuset Aggershus tillsammans med konstnärskollegan Ingela Agger. Lars Agger har haft en mängd olika offentliga uppdrag och finns bland annat representerad på Örebro Universitet med en modell över Enebuskabacken, som står på övervåningen i Universitetsbiblioteket.

Vart är vädret på väg? Pär Holmgren, välkänd meteorolog och chef för SVTs väderredaktion, föreläser den 17 oktober i universitetets aula. Han har tidigare undervisat på Uppsala och Stockholms universitet. - Vad händer om delar av världen översvämmas och andra torkar ut? - I vilka delar av världen kommer människor att vilja bo? - Hur kommer vår mat att produceras när temperaturen stiger? - Kan forskningen lösa alla problemen eller måste vi som privatpersoner ändra vårt beteende? Pär Holmgrens föreläsning ”Vart är vädret på väg – vart är världen på väg?” turnerar runt hela landet och ingår i Studiefrämjandets klimatsatsning. Föreläsningarna bygger på ”Meteorologernas väderbok”, den uppmärksammade boken som Pär Holmgren skrivit tillsammans med Naturvårdsverkets klimatexpert Claes Bernes. Boken och föreläsningarna tar upp de viktiga sammanhangen i frågor som rör vårt framtida klimat och gör den aktuella klimatdebatten begriplig för alla och envar.

Enkelhet, tid och djup... Konstnären Dan Lekberg visar en utställning med teckningar i Konsthallen på Örebro Universitet mellan 1 och 23 november. Hans teckningar är ofta utförda i tusch och präglas av den spännande förening av kontemplation och aktion som länge odlats i den asiatiska kalligrafin.

8 CAMPUS HÖSTTERMINEN -07

Om en tidigare utställning av Lekberg skrev Allehandas Stefan Nilson bland annat: "Dan Lekberg som transformerar det sedda, kanske ett djurs rörelse, till några snabba och karaktäriserande linjer. Enkelhet, tid och djup kännedom präglar hans tecknande. Väl förtrogen med de objekt [...] som han avbildar, formerar sig hans teckningar till närmast kaligrafiska poem." Djur förekommer även på denna utställning, men mera sparsamt.

Linné och 1700-talets smaker ”Linné och 1700-talets smaker” är titeln på en föreläsning med Ulrica Söderlind, som arbetar vid ekonomisk-historiska institutionen vid Stockholms universitet. Huvudtemat för Ulrica Söderlinds forskning är mat och dryck i ett tvärvetenskapligt historiskt perspektiv. Hennes avhandling heter ”Skrovmål” och handlar om matlagning och kosthållning i den svenska flottan under perioden 1500–1800. Hon är även författare till två böcker: ”Smaker från förr - en arkeologisk studie i svensk 1700-tals gastronomi” samt ”Nobels middagar”, som handlar om Nobelbankettens första hundra år. Därutöver har hon skrivit en rad artiklar och arbetar nu dels med ett klimatprojekt, dels med den Bernadottska matsedelssamlingen.

En ”flygare” av Lars Agger

Föreläsningen ges den 8 november i universitetets aula.

Filmkultur och nöjesliv i Örebro I serien ”Möte med filmfolk” ges föreläsningen ”Filmkultur och nöjesliv i Örebro 1897 – 1908” den 15 november på Bio Roxy, med start 18:30. Åsa Jernudd som arbetar som universitetslektor på humanistiska institutionen Örebro universitet, föreläser. Åsa Jernudd disputerade i filmvetenskap vid Stockholms universitet våren 2007 på en avhandling. Med sin avhandling från i våras, med samma titel som föreläsningen, beskriver hon svensk filmhistoria ur ett lokalt perspektiv. Hon undersöker bl a relationerna mellan de ambulerande filmvisningarna som förekom vid seklets början, de fasta biografer som etablerades och hur biograffilmen formades till ett populärt nöje. Serien Möten med filmfolk är ett samarbete mellan kommunens Bio Roxy, Örebro filmklubb, Folkuniversitetet och Örebro universitet.

Källor bl a: www.oru.se – Kalendarium samt Studiefrämjandet

Pär Holmgren. Foto: Malin Gezelius/Medströms Bokförlag.


VĂ„LKOMNA TILL VĂ…RA NYRENOVERADE LOKALER!

• DAGENS LUNCH • NY à LA CARTE MENY Se fotbollsmatcherna hos oss!

&YBNFOGJMGPSN GĂšSNĂŒO

)PTPTTUSĂŠOBSEVNFENPEFSOBGSĂŠTDIBNBTLJOFS PDISFETLBQ*FOMVGUJHPDIUJMMUBMBOEFNJMKĂš%VĂšLBS LPOEJUJPOFO TUĂŠSLFSLSPQQFOPDIHĂŒSTĂŠLFSUOFSJWJLU &GUFSUSĂŠOJOHFOWBSWBSEVOFSJCBTUVOFMMFS NFUFSTCBTTĂŠOHFO%FUJOHĂŒS #BSBNĂŒO NĂŒOBEFSTCJOEOJOHTUJE

3JOHGĂšSHSBUJTJOUSPEVLUJPO ½QQFUNĂŒO POT GSFUJT UPS MĂšS TĂšO

FULLSTÄNDIGA RÄTTIGHETER Tybble Centrum ¡ Telefon 019-33 14 22

medan du andas premiär 6 oktober Ta busslinje 14 till hÜstens nyskrivna spännande svenska pjäs! Medan du andas handlar om Paddlaren, Dykaren och Simmaren - tre personer som alla sÜkt ensamheten pü samma Üde Ü. Hur hanterar de det ofrivilliga mÜtet och hur hanterar de sina känslor infÜr varandra? Spelas 6-20 okt i Vivalla samlingssal. 27 nov-1 dec i Sküdespelet, Baronbackarna. Bilj 120 kr, fÜr studerande 90 kr.

Länsteatern info/biljetter 019-689 89 89, www.lansteatern.se


Nysatsning på Kåren Text Anders Bromsjö Bild Charlotte Holm Universitetet har i sommar lagt stora pengar på Kåren med förhoppning om att den ska fortsätta vara ditt andra vardagsrum. Ny pub och matdel är två av förändringarna du kommer att märka under hösten. Campus tog ett snack med Jörgen Lindh, som sedan några år tillbaka driver Kårhusets restaurang. Det är mycket på gång här. Berätta! - Det har hänt en hel del under sommaren. Vi har både byggt ut och byggt om. Det innebär bland annat att Kåren fått både en ny matsal och pubdel men också en fräsch lounge på övervåningen. Ombyggnaden gör att vi nu kan ta emot dubbelt så många gäster – från 450 till 900 personer. Vad innebär det för er verksamhet? - Självklart en hel del, det öppnar nya möjligheter för oss. Tanken är att vi ska nå ut till fler, inte bara till studenterna utan även till folk nere på stan. Vi vill bredda oss och nu finns goda förutsättningarna att göra just det. Hur kommer en vanlig vecka att se ut under hösten? - Vi kommer att ha kvällsöppet från onsdag till och med lördag. På onsdagar och torsdagar blir det främst pub och caféverksamhet. På fredagar kommer det att bli nattklubb, där olika dj:s kommer att spela. Lördagarna, med start redan tidigt på eftermiddagen, kör vi på sportbartemat. Kåren har fått ett rejält uppsving under de senaste åren. Vad tror du det beror på? - Det är svårt att svara på. Men vi har ett bra samarbete med studenterna på flera olika sätt. Vi är delaktiga i vad de vill göra och arrangerar både fester och middagar som de uppskattar. Vi har ett stort engagemang och en glädje i det vi gör, och det märker studenterna. Det gör att de gillar att vara hos oss. Atmosfären här på Campusområdet är speciell. - Absolut. Det är en väldigt trevligt och uppsluppen stämning och vi trivs väldigt bra att befinna oss mitt i detta. Alla är väldigt glada och positiva - det är helt enkelt en bra publik att arbeta med. Blir det samma upplägg på lunchen som tidigare? - Nej, faktiskt inte. Vi kommer att portionera varmrätterna framöver. Tidigare erbjöd ju restaurangen buffé, men i och med denna förändring tror jag att vi kommer att kunna hålla en ännu högre kvalité på den mat vi serverar under dessa timmar. Några övriga nyheter du vill berätta om? - Det kommer att bli en rejäl satsning på julbordet. Nu kan vi ta emot 400 sittande gäster vilket gör oss till en av de större restaurangerna i stan. Vi kommer därför även att rikta in oss mer mot företagssidan. Att exempelvis ha en personal eller företagsfest på Kåren funkar utmärkt. Lycka till i höst!

10 CAMPUS HÖSTTERMINEN -07


Vill du arbeta extra? Vi har ständigt ett behov av dig som vill och kan jobba extra i Örebroområdet. Just nu är behovet särskilt stort inom:

Manpower erbjuder ett komplett utbud av bemanningstjänster. Vi rekryterar och hyr ut personal, driver entreprenader samt erbjuder konsulttjänster inom HR. Manpower har över 50 års erfarenhet av att placera rätt person på rätt plats. I dag finns vi på över 40 orter i hela landet och är Sveriges ledande bemanningsföretag.

Ekonomi/Administration Telefoni Truck/Lager För mer information om vad det innebär att jobba extra hos oss och vad vi kan erbjuda dig, kontakta Manpower i Örebro på tel: 019-16 65 50. Du kan också läsa mer om tjänsterna på manpower.se (annonsnummer 360633 och 360636). Manpower eftersträvar mångfald. Vi värdesätter de kvaliteter som en jämn ålders- och könsfördelning samt etnisk och kulturell mångfald tillför verksamheten. Manpower är ett auktoriserat bemanningsföretag.

Tel 019-16 43 70

Skor till fest & bröllop köper du hos oss!

Boka bord på 019 - 320 330 eller bokning@eastwestsushi.com

WWW. Sushi SM 06

Folkets sushibar !

www.dansshopen.nu

.SE

y din Skräddars tning ä h av m sushi för rning. eller utkö n li On e.

TRÄDGÅRDSGATAN 3A - 702 12 ÖREBRO AVHÄMTNING - UTKÖRNING - CATERING - SAKEPROVNING - SUSHIKURS


Konserthöst 07 Efter en sommar rätt fattig på spännande akter i stan väntar en höst fylld av intressanta konserter. Klubbarna sparkar igång och många band och artister ger sig åter ut på turné. Campus highlightar här några av de musikaliska höjdpunkter du kan se fram emot i Örebro under de närmaste månaderna. Tomas Andersson Wij gör ett efterlängtat Örebrobesök i september. Den 26:e framför han sina vackra sånger i Örebro Konserthus. Tomas har vid det här laget hunnit släppa sex fullängdare, och den senaste plattan, ”En introduktion till…” fick bra recensioner när den släpptes i början av året. Se fram emot en kväll med starka låtar och mycket känsla. 26 september, 19.30. Plats: Örebro Konserthus. Amerikanska Baby Shakes spelar på Klubb Idiot på Satin den 28 september. Det tre man! starka tjejbandet – som hämtar influenser från bland annat 60-talets Motownmusik – bjuder på trallvänlig pop-punk med massor av energi. Bandet har under den senaste tiden turnerat i Europa och hoppas nu även kunna erövra Skandinavien. Var beredd på en afton fylld av starka melodier, skönt sväng och en hel del svett. 28 september, sent. Plats: Satin Lite jazz är aldrig fel. Och ska man lyssna på en svensk jazzmusiker för tillfället är det kanske Rigmor Gustavsson man ska välja. Hon besöker Nöjeskrogen för en spelning på Just Jazz Club den andra oktober. Värmländska Rigmor fortsätter att utvecklas som sångerska, och många influenser har hon fått med sig efter sina år i New York under 90-talet. Denna kväll bjuder hon troligen på en blandad repertoar. 2 oktober, 19.00. Plats: Nöjeskrogen Den 13 oktober kommer Peter Jöback till Örebro Konserthus. Peter överraskade nog många när han i somras stod på Hultsfreds scen tillsammans med popbandet Laako. Och just pop är något han fortsätter sjunga på sin senaste skiva, ”Människor som du och jag” som släpps den 19 september. Plattan är resultatet av ett spännande samarbete mellan Peter och rutinerade låtskrivarduon Niklas Frisk och Andreas Mattson. 13 oktober, 19.30. Plats: Örebro Konserthus

Sahara Hotnights uppträder under Örebro Guitar Days. Mer info finns på www.guitardays.com 31 oktober - 3 november

Moneybrother kommer till Club 700. 15 november. Plats: Club 700 Han var rebell på 70- talet för att bli folklig på 80 och 90-talet. Magnus Uggla har minst sagt gjort en märklig resa. Med mängder av hits har han idag blivit nästintill en institution i svenskt musikliv. Och efter sitt framträdande i årets Melodifestival har han säkert fått ytterliggare fans att lägga till sin redan stora fanskara. I höst beger sig Magnus Uggla åter ut på turné, och i november kan du se honom uppträda på Conventums ovala scen. 24 november, 20.00. Plats: Conventum Den femte december står Lars Winnerbäck på Conventums scen. Spelningen ingår i hans höstturné som stannar till i drygt tjugo svenska städer. Annars har vi nyligen kunnat höra Lars i en skön duett tillsammans med Miss Lii i låten ”Om du lämnade mig nu” – som spelats flitigt på diverse radiokanaler. Där visar han upp sin musikaliska mångsidighet. Lars Winnerbäcks kommer även med ett nytt album i höst – det släpps den 26 september. 5 december, 19.30. Plats: Conventum OBS: Glöm heller inte att besöka www.klubbsmart.com för aktuella bokningar och nyheter. Smartarna hade inte hösten program klart när denna tidning trycktes, men kommer som vanligt att bjuda på massa skön svensk pop på Satin framöver.

12 CAMPUS HÖSTTERMINEN -07


,0.*(ยช/(.&%/"65*-64(:.

1SPWUSร…OBHSBUJTNFEJOTUSVLUร•S

169:-/mรฅn*

(SBUJTQSPWUSร…OJOHNFE JOTUSVLUร•SmSJOHPDICPLBUJE r1FSTPOMJHUVUGPSNBEFQSPHSBN r6QQGร•MKOJOHBWUSร…OJOHTSFTVMUBU r*OHBJOTLSJWOJOHTBWHJGUFS r"MMUJEGSJBJOTUSVLUJPOFS

(SVQQUSร…OJOH r"FSPCJDT r4UFQ6Q r#PY r7BUUFOUSร…OJOH r$PSF r:PHB

4QJOOJOHยก 7JMMEVTOBCCUGร•SCร…UUSBEJOLPO EJUJPO VUIร‡MMJHIFUPDIUร…OKBEJOB JOSFHSร…OTFS %ร‡Nร‡TUFEVQSPWB 4QJOOJOHยก*OEJWJEVFMMUSร…OJOHJ HSVQQGร•SNPUJPOร…STPNFMJU

/BVUJMVT(ZN rLWNHZNLPOEJUJPOTQBSL r6QQMร…HHBWUSร…OJOHT QSPHSBNOร…SEVWJMM r,PTUSร‡EHJWOJOH r#BECBTUV

* ร…rskort student med lรถpande autogiro 169:-/mรฅnad x 12 eller kontantpris 2 000:-.

#3*$,&#"$,&/4#"%(:.p#+ยธ3,3*47ยจ(&/p


Trevliga nyheter i sta´n Nya idéer är alltid kul. Och de som på olika sätt utvecklar vår stad ska uppmuntras tycker vi på Campus. Här listar vi därför ett gäng relativt nya ställen i Örebro som vi tycker du borde besöka inom en väldigt snar framtid.

Text Anders Bromsjö Bild richardstrom.com

O´Learys 14 CAMPUS HÖSTTERMINEN -07


Gröna Grodan Adam Dagdelen gillar verkligen nya projekt och utmaningar. Från att de senaste åren ha drivit populära Attityd på Stortorget, lägger han numera sin tid på den nya verksamheten nere vid Hamnplan. Klassiska Hamncaféet har gått i graven - och på platsen hittar man istället Gröna Grodan, en restaurang och café med hälsotouch. Här bjuds du på mängder av nyttiga och gröna alternativ: sallader, pajer och fräscha mackor. Ett stort plus också för att Gröna Grodan har det goda omdömet att servera italiensk glass. Den är, som ni kanske vet, i en klass för sig.

Franz böcker & café

Plats: Engelbrektsgatan 9

Franz böcker & café Att läsa en bok eller samtala med en god vän över en kopp kaffe hör till livets goda. Och varför inte förena dessa sköna sysselsättningar. På Bokcaféet, som ligger inklämt mellan lilla Näbbtorget och Stadsbiblioteket kan man göra just det. En skön avslappnad atmosfär möter besökaren, som i lugn och ro kan gå runt och leta titlar, låna en bok och slå dig ned runt ett av borden. Drick lite kaffe och ät något sött, njut av lugnet och låt timmarna fladdra förbi. Själv trivs jag nog bäst vid platserna vid fönstren, där man beskåda alla förbipasserande människor… Plats: Näbbtorgsgatan 3

Clarion Hotel Örebro I somras blev Radisson Sas, Clarion Hotel Örebro. ”Samma hotell, men med nya möjligheter” har markandsföringen sagt och det återstår väl i och för sig att se. Men Clarion brukar lägga mycket fokus både design, musik och konst varför det förhoppningsvis kommer att hända mycket sköna grejer på hotellet framöver. Till dess kan ni hålla till godo med helgbruncherna och fredagens afterwork. Spana också in nya Skeppsgården Grill & Bar på uteserveringen en trappa upp. Plats: Kungsgatan 14

BAC Restaurang Restaurangen på Länsmuseet, BAC har snabbt blivit en favorit för örebroarna. Bra mat, trevlig lokal och service gör restaurangen så gott som full vid varje lunchtillfälle. Uteserveringen, med den fina utsikten mot ån, har gjort mina besök många under våren och sommaren. Pröva också helgens specialerbjudande, 100-lappen. Mat, öl/vin och kaffe för 100 kr – billigare och bättre blir det knappast. Plats: Engelbrektsgatan 3

Restaurang 4:e våningen Med Örebros bästa utsikt…ja, i alla fall en av dem, har 4:e våningen snabbt blivit en populär restaurang. Från 4:e våningen, högst upp i den nybyggda västra läktaren på ÖSK: s hemmaarena Behrn Arena, erbjuds du fin utsikt upp mot stans centrum. Här samlas fotbollsfolket för olika typer av tillställningar innan fighten, och här träffas kompisgänget för att starta helgen med en god brunch. 4:e våningen passar exempelvis utmärkt då du klarat tentan och vill fira med en lite lyxigare lunch. Den kostar visserligen 125 kr, men det kan det väl kanske vara värt någon enstaka gång.

Gröna Grodan

Rudbecksgatan 52

Jensens Böfhouse Folkligare blir det knapp, men vill man äta mycket mat för relativt lite pengar kan Jensens Böfhouse vara ett alternativ. Böffhuset tog över Attityds gamla lokal på Stortorget och samlade raskt många lunchsugna gäster. Här serveras du mängder av rejäla klassiker: stora biffar med pommes frites och liknande. Som sagt: mätt blir du garanterat. Stortorget 8

O´Learys Den kända sportbaren har så slutligen hittat till Örebro. Och det tog inte länge innan folket hittade till O´Learys. Restaurangen har haft mycket folk hela sommaren, och mest är det givetvis när toppmatcherna från de stora ligorna rullar på TV-monitorerna. Folkligt och festligt är i sammanhanget en rätt bra beskrivning. Passa på att dyka in någon veckodag, varför inte då de svart-vita eleganterna (ÖSK) har bortamatch i allsvenskan.

BAC Restaurang

Drottninggatan 12

CAMPUS HÖSTTERMINEN -07 15


Höstmys i Örebro Text Anders Bromsjö Bild richardstrom.com Hösten är äntligen här. Bättre shopping, skönare luft, finare löv på träden - you name it! Ta till vara på dessa svala, vackra veckor där naturen än en gång överraskar oss med sin skönhet. Campus bjuder på några tips som gör din höst lite bättre.

Stadsträdgården

Fika i Stadsträdgården Örebros eget Rosendahl är värt ett besök. Funkar som både lunchställe eller café. Är vädergudarna på rätt humör kan man nyttja uteservering en bra bit in på hösten – fråga om en filt och mysfaktorn blir tokhög. Efter fikat passar du på att handla te, örter och andra fina produkter i den ekologiska butik som finns i nära anslutning till restaurangen. Floragatan 1

Handla magasin på Voidas Ok, många gillar visserligen att läsa magasin och böcker utomhus även de dagar då solen skiner skarpt, men det är inget för mig. Kan inte riktigt fokusera – grymt mycket bättre att ligga tillbakalutad i soffan hemmavid. Inget svett på ryggen, inte heller några otrevliga flugor som trakasserar. Gör ett besök på Voidas Tobak, Örebro skönaste tidningsställe, och låt dig inspireras av såväl allehanda magasin - inredning, mode eller sport. Väl hemma läser du lätt bort några timmar.

Clarion

Nygatan 27

Bruncha på Clarion Hur startar man bättre en hösthelg än en brunch med sina goda vänner? Kvalitetstid tillsammans med dem man tycker om blir det aldrig för mycket av. På Clarion äter du av den läckra buffén och dricker såväl färskpressad juice som nybryggt svart kaffe. Diskutera veckan som varit och helgen som stundar. Mycket trevligt folk och skön helgatmosfär gör det lätt att trivas. Ett plus också för att Najs Prajz – Thomas spelar plattor... Kungsgatan 14

Luncha på Naturens Hus Nere vid Alnängarna, bortanför koloniområdet i riktning Rynningeviken, ligger en personlig favorit. Och den är jag inte direkt ensam om kan jag meddela. Naturens Hus - som fungerar som ett slag mötesplats för både flanörer, cyklister, gångare och andra - är en riktig pärla. Härlig miljö och stämning gör denna kombination av träffpunkt/restaurang/café till en oas i utkanten av stan. Starta din lediga dag med en 30-minuters promenad norrut, väl på plats njuter du av både lugn, utsikt, god mat och dryck. Här serveras läckerheter som smörgåsar, lättare luncher och äppelpaj. Oljevägen 15

Gå på antikvariat i Wadköping Wadköping har en av Örebros mest undangömda guldgruvor. Bland små gator och butiker ligger antikvariatet Lexica, där kan du göra mängder av fynd. Deckare, romaner eller historiska böcker – här hittar allt och lite till. Men stressa inte utan ta god tid på dig. Tålamod är a och o när du ska handla second-hand. Efter besöket stannar du självklart kvar i Wadköping och dricker kaffe i fiket strax intill. Wadköping

16 CAMPUS HÖSTTERMINEN -07

Naturens Hus


/DGGD QHU PXVLN JUDWLV

.UKANDULADDANER MUSIKDIREKTFR�NSTADS BIBLIOTEKETSWEBBSIDA HELTGRATIS (ËRlNNSDETALLRASENASTE žVERL�TARIALLA GENRER ALLTFR�NHIPHOP TILLFOLKMUSIK!LLTDU BEHÚVERËRETTL�NEKORT WWWOREBROSEBIBLIOTEK

S T O C K H O L M

.. SUGEN PA FORANDRING? o

www.lindbergsbuss.se Boka pĂĽ internet!

oo

TOKBILLIGT! 100:- per dag vid internetbokning

140:- t/r samma dag vid telefonbokning

ALLA DAGAR Kl. 08:00 fr. Ă–rebro Kl. 18:00 fr. Stockholm Kl. 17:00 LĂśrdag-SĂśndag

Nästa nummer av Campus kommer V. 46

h ĂĽr - make-upp - brudd - extensions

TRAFIKSĂ„KRA RESOR, SJĂ„LVKLART MED SĂ„KERHETSBĂ„LTEN

Georgette 019-31 50 50

019-10 40 88 Järntorgsgatan 2

Michaela


Bokhösten 2007 Text Johan Nyman I två år nu har Andres Lokkos antologi Revisionism varit nära. I två år har den stått med på förlaget Modernistas utgivningsplan – vår som höst. Men nu är det alltså dags. På riktigt. Drygt ett decennium samlat i två volymer blev det – på niohundra sidor. Två tegelstenar som innehåller delar av den bästa svenska populärkulturbevakningen någonsin. Aningen mer spännande än Paolo Robertos Mina fastrars mat – en kokbok med familjerecept som Kungen av Kungsans (eller om Roberto nu var hans sidekick) syditalienska fastrar kokat ihop. För att inte tala om före detta skönhetsdrottningen Yvonne Rydings skönhetsbok ”Skönhet är inte en fråga om ålder. Den kommer inifrån.” Bla bla bla… Är inte det bara något gamla människor säger? Däremot känns det väldigt kul att Norstedts tänker ge ut Ingmar Bergmans Laterna Magica på nytt. Inte särskilt förvånande men likväl förbaskat kul. Bergman var nämligen även en ypperlig författare. Carl-Henning Wijkmark och Kjell Espmark är också aktuella med Stundande natten respektive Vintergata på samma förlag. Att Albert Bonniers fortsätter sin klassikersatsning i höst känns också väldigt kul. Såväl Strindbergs Svarta fanor och Stig Claesson Vem älskar Yngve Frej som Tolstojs Krig och fred och Milan Kunderas Skämtet kommer i nyupplagor under hösten. Bland svenska författare på samma förlag kan Theodor Kallifatides och Benke Ohlsson nämnas som båda kommer med nya böcker i september. Men mest intressant av alla svenska släpp torde ändå Klas Östergrens Orkanpartyt vara. Boken är det första skandinaviska bidraget till det ambitiösa utgivningsprojektet Mysterien. På biografifronten sticker såklart Göran Perssons Människorna och makten ut som kommer i oktober. Långt mer än Halfdan W. Freihows Mette-Marit-biografi eller Sven Lindströms Att vara Per Gessle – Den auktoriserade biografin. Lawrence Wrights hyllade al-Qaida och vägen till den 11 september är däremot ett måste precis som Richard Holmes minst sagt påkostade Napoleonkrigen. Naturligtvis dyker även ännu en Karen Armstrong-bok upp i höst och denna gång är det världsreligionernas födelse som hamnat i fokus. Lagom intressant. Men Frederick Taylors Berlinmuren ser jag verkligen fram emot. Likaså kroaten Slavenka Drakulis roman Till sängs med Frida (Frida som i Frida Kahlo alltså) och litteraturvetaren Birgitta Holms bok om Victoria Benedictsson. På andra världskrigsfronten är jag mest nyfiken på Rolf Ivar Jordbruens Helvetet på jorden – en SS-frivilligs historia. Men bland historieböckerna är det annars en Karl IX-biografi som sticker ut mest då den är skriven av den anmärkningsvärt unge 22-årige debutanten Erik Petersson. Slutligen bör Fischer & Co:s utgivning av Ma Jians reseskildring Red Dust nämnas (som passande nog döpts till Rött damm). En bok Nollnitton hyllade när den 2001 kom ut i Storbritannien.

18 CAMPUS HÖSTTERMINEN -07


Sjömansbiff – fru Gyllenskalps hemliga 600 g innanlår 4 st gula lökar 10 st stora kokta potatisar 3 st köttbuljongtärningar 4 dl mörkt öl 2 dl vatten 2 st lagerblad 3 msk hackad persilja

Tillbehör: Inlagd gurka och rårörda lingon 1. Skär köttet i mindre skivor. Skär löken i ringar. Stek köttet och löken separat i smör. 2. Skiva potatisen och varva i en stor gryta med potatis, kött, lök och persilja. Salta och peppra mellan varje lager. 3. Blanda buljongen med vatten. Häll i buljong, öl och lagerblad i grytan. Låt koka på svag värme i cirka 40 minuter eller tills köttet är klart. 4. Servera med inlagd gurka och rårörda lingon.

Husmanskost Den gamla klassiska svenska folkmaten är hotad. Vår härliga husmanskost som vi matats med av både våra mammor och matbespisningstanter börjar konkurreras ut av hälsotrender och internationalisering. I takt med att pizzan och pastan även blev kebaben, tre små rätter, sushin, och Chicken Jalfrezi så ligger brunsåsen och lingonsylten allt längre ned i frysen på snabbköpet som förut hette Konsum och hade trevlig personal som tilläts gå på kisspaus.

Nu är vi översköljda av spännande matprofiler som lagar GI på TV och vårt lokala kafé har gått över till att bara servera cous-cous och bulgur-sallader. Och bjuder vi ut vännerna på middag så går vi helst på libanesiskt för att äta meze, eftersom det ju påminner oss lite om när vi senast var i New York och åt på det där marockanska stället. Men någonstans finns det fortfarande folk som månar om husmanskosten. Bokförlaget Egmont ger i slutet av september

ut deras andra bok om den svenska mattraditionen. Kanske tyvärr, för packeteringen känns nog aningen barnslig, så kallas boken för 91:ans kokbok 2 med husmanskost. Att seriefiguren 91:an får ge ett ansikte åt vår husmanskost kanske visar på hur akut situationen är. Jag hade nästan glömt honom. Så tillsammans med isbjörnar och tablettasken Viol så tycker jag att det nog är hög tid att fridlysa allt vad kåldolmar och plommonspäckade fläskfiléer heter. Så här skriver kocken Michael Mobach i förordet: Husmanskost är för mig tradition, enkelhet och glädje. Just nu är trenden positiv för det traditionella svenska köket och utbudet av närodlade råvaror är stor. Allt mer skrivs det i internationell matpress om det ”Nordiska köket” och restauranger med skandinaviska förtecken etablerar sig runt om i världen. Detta är en utveckling jag ser på med glädje och hoppas att den unga generationen nu får upp ögonen och omvärderar sin syn på vad den svenska husmanskosten står för.

CAMPUS HÖSTTERMINEN -07 19


Studentrabatter Aikido Örebro Iwako Ryu Östra Nobelgatan 9 Tel: 019-10 94 49 25% rabatt. www.orebroaikido.com Akademibokhandeln Krämaren Tel: 019-10 64 65 10% rabatt på pappersvaror och litteratur. www.akademibokhandeln.se Aktuell Optik Olaigatan 3 Tel: 019-31 16 00 10% vid köp av glasögon. www.aktuelloptik.se Anderssons kiropraktik Fabriksgatan 54 D Tel: 019-13 82 49 15% rabatt på behandling. Argentinsk tango www.tangorionegro.org 25% rabatt. Asienköket Formosa Stortorget 16 Tel: 019-10 05 37 10% rabatt vid avhämtning (gäller ej dagens lunch). Bio Roxy Olaigatan 19 Tel: 019-12 31 44 Studentrabatt. www.bioroxy.se Bokhav Ger studenter på Örebro Universitet 15 % rabatt på bokköp under hela vårterminen 07. Man kan även få böckerna leverade, utan extra kostnad, till Universitetet eller centrala Örebro. Detta gör att man även slipper fraktkostnaden, som kan bli ganska hög vid bokköp över nätet. www.bokhav.s Bon appetit 10% Bredbar Kungsgatan 1 (Stallbacken) Tel: 019-31 50 20 25% rabatt på valfri varmrätt, sallad, grillad eller kall macka vid köp av dricka. Inklusive valfritt kaffe (espresso, latte, cappucchino). Gäller vardagar efter kl. 14.00. www.bredbar.se Casablanca Kaffe & Te Köpmangatan 36 Tel: 019-12 26 16 15% rabatt på te. Dan Görans Guldsmedja Tel: 019-10 96 23 25% rabatt på reparation/ändring, 10% rabatt på försäljning.

20 CAMPUS HÖSTTERMINEN -07

Direkt Optik Kungsgatan 12 Tel: 019-12 08 50 10% på glasögon. Två glasögon till priset av ett. www.direktoptik.se Dyk In/Scandinavian Dive School Fabriksgatan 12-14 Tel: 019-12 51 25 200 kr rabatt på dykkurser för nybörjare. East West Sushi Trädgårdsgatan 3 A Tel: 019-32 03 30 Brett utbud av sushi, sashimi och japanska smårätter! även japansk öl och kvalitets sake. Erbjuder avhämtning och utkörning, samt www.eastwestsushi.com - beställ sushi på nätet! Under lunchen (mån-fre, 11-14) bjuder vi studenter på en valfri extra nigiri- eller makibit eller gratis misosopppa. Övrigt tid gäller en gratis valfri extra nigirieller makibit, eller gratis misosoppa för avhämtning. Europcar Ozongatan 1 Tel: 019-20 55 70 Studentpriser. www.europcar.se Eyrabadet Eyragatan 3 Tel: 019-21 17 35 Studentpris på bad. www.orebro.se Folkuniversitetet Drottninggatan 29 Tel: 019-10 22 25 10% rabatt. www.folkuniversitetet.se Glasögonhuset Kungsgatan 23 Tel: 019-611 40 33 15% rabatt på kompletta glasögon. Haga Grill & Pizzeria Vaktelvägen 6 Tel: 019-270010 10 % rabatt i restaurangen. Hanoi New Center Östra Bangatan 42 Tel: 019-10 62 60 10% rabatt på lunch- och helgbuffé. Vänligen kontakta oss för info vid konferenser n eller större sällskap kvällstid. Helens Lunchrestaurang & Cafè Fabriksgatan 18 Tel: 019-191575 Pasta 30 kr (ordinarie 35 kr). Farmarbiff & klyftpotatis 35 kr (ordinarie 40 kr). Baguette 30 kr (ordinarie 35 kr). Sällskap på över 15 personer får gratis dricka.

Holmqvist Optik Kungsgatan 5 Tel: 019-17 46 50 10% rabatt. www.synsam.se Il Cappuccino Trädgårdsgatan 8 Tel: 019-18 99 80 10% rabatt. www.ilcappuccino.se Korthuset Drottninggatan 38 Tel: 019-12 10 25 10% rabatt (gäller ej fotoframkallning och godis). Kulturpalatset Rudbecksgatan 33 10 kr rabatt/timme på squash. www.sfr.se Länsteatern Storgatan 1 Tel: 019-689 89 00 Studentpris 80 kr www.lansteatern.s

Nya godishuset 5.90 kr/hg på godis (mellan 200-500 sorter). P&C Skor Träffpunkt (Våghustorget) 019-10 17 60 10% rabatt. www.pocskor.com Paco’s Olaigatan 13 A (Järntorget) Tel: 019-10 10 46 Paco´s Express Forskarvägen 1 (NetCity) 019-10 76 30 10% rabatt på ordinarie meny efter kl 14.00. www.pacos.nu PeCe Data Drottninggatan 40 Tel: 019-12 90 20 Webbsida med över 12000 dataprodukter med lagersaldo och info till rabatterat pris. Studentkredit. Studenter får alltid bästa priset! www.pece.se

Sixt Biluthyrning Tingslagsgatan 3 15% rabatt vardagar. Titta in på vår hemsida för lokala helgerbjudanden och kampanjer. www.sixt.se Solstudion Ormestagatan 2 Tel: 019-32 26 36 Studentkort; 10 ggr för 225 kr. Sturecaféet Sturegatan 2 Tel: 019-12 10 51 Var tionde köp av frukostbuffé el soppa gratis. Vid köp av smörgås el soppa ingår kaffe. 2 kr rabatt vid köp av läsk. Tybblefrisören Drakensbergsgatan 1 C Tel: 019-33 16 13 Studentpris klippning. Universitetsfrisören Åstadalsvägen 3 Tel: 019- 33 55 50 Studentpris vid klippning.

Max Hamburgerrestauranger Eyravallen Rudbecksgatan 52E Tel: 019-611 29 34 Eurostop Boglundsgatan 2 Tel: 019-31 02 50 Marieberg vid IKEA Kundvägen 2 Tel: 019-22 33 90 plusmeny samt dip vid menyköp www.max.se

Pizzeria Light Vasatorget 6 019-183055 Bjuder på sallad och dricka med varje pizza, har hemkörning.

Windahls Trafikskola Drottninggatan 45 Tel: 019-12 90 25 Gratis första lektion. www.windahlstrafikskola.com

Pizzeria Palette Köpmangatan 6 019-6111446 5 kr rabatt vid meny. Större läsk utan extra kostnad lunchtid. Vid nattöppet: Gratis pizzasallad vid köp av meny.

Ögonbutiken Marieberg Centrum Tel: 019-22 58 68 10% på glasögon. Linsabonnemang för studenter. www.ogonbutiken.se

Mc Donalds Drottninggatan 36 Tel: 019-12 34 51 Södermalmsplan Tel: 019-611 52 30 Västhagagatan 3 Tel: 019-26 00 66 Plusmeny vid menyköp. www.mcdonalds.se

Restaurang Lilla Indien Bromsgatan 72 019-125072 10% rabatt på mat.

Örebro Läns Taxi Södra Station Tel: 019-12 43 00 10% rabatt på samtliga taxor (gäller ej storhelger). www.taxiorebro.se

MultiTech Data Åstadalsvägen 3 Tel: 019-12 34 00 Studenterbjudanden. www.multitech.se Musikhuset - replokaler och studio Osmundsgatan 1 Tel: 019-10 12 18 Specialpris på replokal. www.sensus.se Najz Prajz Records Drottninggatan 30 Tel: 019-611 88 10 10% rabatt. www.najzprajz.se

Restaurang Tusen & Natt Vasatorget 2 019-184061 Örebros enda Persiska restaurang Torsdagkvällar: Studenterbjudande, förrätt: Persisk soppa, valfri varmrätt samt 1 glas vin/öl eller läsk. Endast 79 kronor. Salong Brickebacken Brickebackens centrum Tel: 019-36 49 71 Studentpris på klippning. SEB Drottninggatan 12 Tel: 019-13 00 00 0 kr för bl a VISA-kort och betalservice via Internet. Se & Synas Kompassen (Stortorget) Tel: 019-675 11 40 10% rabatt. www.seochsynas.se


Priserna gäller endast hos Coop Extra Österplan t o m 31/12 2007. Reservation för eventuell slutförsäljning.

Österplan Riven ost

Böner • Kikärtor • Linser

ARLA Välj mellan olika sorter. 150 g, jfr-pris 83:33/kg

2 stycken

Chips

25k

GOGREEN Välj mellan olika sorter. 380 g, jfr-pris 28:94/kg.

COOP Välj mellan olika sorter. 300 g, jfr-pris 65:-/kg.

3 stycken

3 stycken

Tomater

27k

COOP Välj mellan krossade smaksatta och naturell och passerade. 370-500, jfr-pris 10-13:51/kg.

4 stycken

Potatismos

20k

Toalettpapper 6-pack Hushållspapper 4-pack COOP Välj mellan toalettpapper 6x120 g och hushållspapper 4x131 g,jfr-pris 27:31-37:53/kg.

3 valfria

59k

X-TRA 540 g, jfr-pris 23:88/kg.

Tvättmedel

12)=S

F-musli AXA Välj mellan olika sorter. 575-750 g , jfr-pris 26:66-34:78/kg.

RABATTKUPONG Lämna denna kupongen i kassan och du får köpa en Bran Flakes 500 g Coop för endast 5:-.

5k

Betala endast

X-TRA Kulörtvätt. 1 kg, jfr-pris 0:53/tvätt.

14)=S

22k 2 valfria

KUNGSÖRNEN 1 kg, jfr-pris 9:-/kg.

2 stycken

40k

Fria p-platser • All världens mat • Eget butiksbageri

Öppet 7-22 alla dagar • www.coop.se

,!9EH5B5-babdja!

Spaghetti

39k

Erbjudandet gäller hos Coop Extra Österplan t o m 15/11 2007. En kupong/köptillfälle. Kan ej kombineras med övriga rabatter och erbjudanden. Till butiken: Butikskupong.


Kampen om överlevnad Text Anders Bromsjö Bild richardstrom.com Slutspurt i allsvenskan, och för ÖSK: s del är det bara överlevnad som gäller. Patrick Walker fick tidigare i höstas lämna tränarjobbet, och nu är det stället Urban Hammar som ska se till att laget tar de poäng som behövs. Campus fick en kort pratstund med den nye ÖSK-tränaren. Du har bara varit några veckor på det nya jobbet. Hur är det? - Bra. Och mycket att göra, givetvis. Det är ett tuff läge för hela föreningen och det gäller att vi verkligen mobiliserar de resurser klubben har att tillgå - både på och utanför planen. Det är viktigt att vi visar både ödmjukhet och stor beslutsamhet inför den situation vi befinner oss i. Har det varit mycket att sätta sig in i? - Nej, inte direkt. Jag känner klubben väl sedan tidigare. Men nu är det förstås en tränarroll under väldigt speciella omständigheter. I vanliga fall har jag som tränare ett flertal ansvarsområden, men nu handlar det om att skala bort allt runtomkring och enbart fokusera på beslut gällande laget. Fokus är enbart nästa prestation, nästa match. Du tvekade aldrig att ställa upp? - Nej. När ÖSK i detta utsatta läge vände sig till mig kände jag bara ett stort förtroende. Det handlar helt enkelt om att ställa upp för klubben. Jag har inget direkt egenintresse i det här projektet, det handlar bara om klubben och dess framtid. Vad har du prioriterat under dina första veckor i klubben? - Det handlar mycket om idrottspsykologiska aspekter. Att vi åter börja tro på det vi gör. Rent taktiskt kommer jag att vidta åtgärder, men det bli naturligtvis inga genomgripande förändringar i detta läge. Det handlar istället om att ta vissa rationella beslut när det gäller laget, och samtidigt se till att spelarna är optimalt förberedda. Vi jobbar en vecka i taget för att enklare kunna fokusera på vår uppgift. Vilket spel kommer vi få se ÖSK spela? - Vi har för tillfället fastnat i en negativ spiral som vi måste komma ur. Kort sammanfattat handlar det om hitta tillbaka till några enkla linjer som vi kan följa. Dessutom måste vi börja visa auktoritet i vårt spel, och inte låta motståndarna ta befälet alltför enkelt. Du har fått två nyförvärv till ditt förfogande, Barsom och Dedaj. Vad kommer dessa spelare att tillföra, tror du? - Förhoppningsvis tillför det båda något positivt, såväl på som utanför planen. Framförallt tror jag mycket på Barsom. Han är rutinerad och vet som krävs – båda av laget och av honom själv. Dedaj är värvad på lite andra grunder, och med honom måste vi visa mer tålamod. Hur tror du det slutar? - Att spekulera i resultat är för tillfället ganska ointressant. Fokus är bara nästa match. Men visst, självklart tror jag att vi fixar kontraktet. Lycka till! - Tack!

22 CAMPUS HÖSTTERMINEN -07


Ny tidning 22 september!

ebro

taden Ör

Handelss r 2007 |

Nora i en

upplaga

av 69.074

exemplar

rg, Kum

ro, Lekebe

åll i Öreb

s till hush

uera City distrib

rg och la, Hallsbe

Septembe

a r för att återinför Storm 12 Profil: Stinförasta VD någonsin, Stina Storm, som brirignnee. Hon berättar för

fått sin derna i Sve st City Örebro har st omtalade storstä musiker hon hel som en av de me Kravitz är den Örebro på kartan och varför Lenny o ebr Ör y Cit oner för oss om sina visi ö. d sig till en öde skulle vilja ha me

s: givit sig ut på Månaden ndelsstaden har mode. Javisst, Ha känns rätt i

Mode, mode, rtage med allt som ererar moderepo n håller sig trendjakt och lev mer om hur ma nsen att lära er cha så ock er net har återvänt. reg höst. Vi ger och an kyl ggt sätt, nu när varm på ett sny

e d o m e d n Värma 10 Evensts Rosa på gamla gatan, Baklådeloppi o s Uggla till Örebr oktober, Magnu cket mer. och mycket, my

atan på Kungtillsg r 8 Tjugotre iks skott. Hä ebros senaste but

Tjugotre är Ör er från designers eten kollektion d. erbjuds allmänh Maria Westerlun och ess Gu lly, som Odd Mo n och läsa a sig i myshörna ker par n äve Man kan trött i fötterna. ingar om man är roliga modetidn


Klubb

Wednesday Bloody Wednesday Satins nya onsdagsklubb, Wednesday Bloody Wednesday ska vara som att komma hem till ett vardagsrum. Initiativtagaren, Steffi Hockenholz, märkte hur fler och fler samlades hemma hos henne för att ta någon öl och lyssna på skön musik, varför hon bestämde sig för att flytta ”sin egna lilla verksamhet” till Satin. Upplev det själv i höst! När: Onsdagar. Plats: Satin För mer info, besök myspace.com/bloody_Wednesday

Club Glam Text Anders Bromsjö Bild Charlotte Holm Lite nytt, och en hel del gammalt beprövat. Så kan man sammanfatta klubbverksamheten i höstens Örebro. Campus ger dig vad du behöver för att kunna välja din favoritklubb.

Klubb Smart Klubb Smart bjuder på en massa skön pop - både från skivspelarna och från de svenska akter man har på besök. Karaktäriseras av en väldigt uppsluppen och familjär stämning. Och dessutom bjuds du på korv med bröd när kvällen är slut. Bara en sådan sak... När: Varannan lördag. Plats: Satin För mer info, besök www.klubbsmart.com

Klubb Idiot Syskon med Klubb Smart... och även denna klubb håller till på Satin. Men här är det istället rock som gäller. Klubb Idiot är Örebros rockscen nr 1, och arrangörerna Marie och Tobba, bjuder dig hela hösten på en massa intressanta akter. När: Fredagar. Plats: Satin För mer info, besök klubbidiot.com

Club Universal Klassikt studenthäng som genom åren har besökts av otroligt mycket människor. Kom på den geniala idén att börja med bussar som hämtade upp sina gäster vid universitetet, för nattens övningar nere på stan. Ett måste för varje student som någonsin pluggat i Örebro. När: Onsdagar. Plats: Klaras För mer info, besök www.club-universal.nu

Onsdagar på Strömpis Onsdagarna på Strömpis har blivit en succé – inte minst med hjälp av Örebros alla studenter. Börjar med afterwork- tema och lite soft från sen eftermiddag, sedan fullt pådrag framåt nattkröken. Utehänget i trädgården är kanske förbi, men 800 personer får plats inomhus... När: Onsdagar. Plats: Strömpis För mer info, besök www.strompis.se

Oh! Jays Klubben, som tidigare huserade på Babar, har numera Satin som hemmaplan. På Oh! Jays lyssnar du såväl till den senaste klubbmusiken som mer klassiska popdängor. Och den garanterat svängiga musiken gör att vi starkt rekommenderar ett besök. När: Varannan lördag (antagligen). Plats: Satin För mer info, besök www.ohjays.se

Klubb Ninja På nystartat Klubb Ninja kan du lyssna på all sorts elektronisk musik. Eller, som arrangörerna själva säger, ”här kan du lyssna på allt från electro/rock/pop/såntdär-hållet” Ambitionen är att bjuda dig som besökare på en skön och rolig kväll där musiken är en stor och viktig del. När: Varannan lördag (antagligen). Plats: Satin För mer info, besök www.klubbnimja.com

24 CAMPUS HÖSTTERMINEN -07

Fredagarna på Klaras, som länge tillhörde Min Klubb, går numera under namnet Club Glam. Men liksom tidigare är det 18 år och uppåt som gäller. Massor av fest och party är mottot. Och vill du äta ska du komma innan 22.30 – för då är det nämligen halva priset på all mat. När: Fredagar. Plats: Klaras För mer info, besök www.klaras.se

Boom Boom Lördagarna på Frimis har länge varit attraktiva för folk i åldern 20 och uppåt. På Klubb Boom Boom spelas de riktiga hitsen – både från idag och från igår. Köerna ringlar ofta långa utanför, så se till att vara i tid! När: Lördagar. Plats: Frimis För mer info, besök www.frimis.se


NYHETER! EKOLOGISKT & RÄTTVISEMÄRKT KAFFE SAMT

VÅR EGNA ESPRESSOBLANDNING. ALLTID FÄRSKROSTAT!

ZODIAK

Vi gör allt inom hårvård!

HAIR TEAM

Öppettider: 10-19 Vardagar Lördagsöppet 10-16

Välkommen in och låt mig få sätta guldkant på din tillvaro.

019-611 41 50, 019-12 95 00 Träffpunkt galleria, Våghustorget

Mvh Matteus

Studentrabatt 50 kr mot uppgiven kod: 2007 Vi jobbar med www.baravara.net • Köpmangatan 24 • Tel 019-10 78 32

Öppet: Vardagar 10-20 lördag 10-18 söndag 12-18

!! T R O K R Ö K R Ö F DAGS Välkommen till Örebro! En kvart på cykel mellan Campus och city, mellan shopping och bad, mellan tenta och bio - det är Örebro. Många kallar Örebro för den lilla storstaden där allt är nära och det mesta möjligt, t ex att få en bostad. Örebro är en suverän plats att leva och studera på.

Vet du att... ...Örebro kommun hälsar dig som student vid Örebro universitet extra välkommen när du folkbokfört dig här. Du får en värdecheck på studiematerial på Akademibokhandeln på universitetet. (värde 1000 kr)

Ska du skriva C- eller D-uppsats? Örebro kommun har 45 förslag till uppsatsämnen! Kom till Kraka-foajén måndag 17 september kl. 14-16.30 och träffa kommunens representanter.

NYHET! Handledarutbildning Kontakta oss för datum på nya teorikurser och info om våra unika paketpriser.

Bäst i test enligt vägverket! ”Traditionell”- eller ”privatist”utbildning. Du väljer. Välkommen till trafikskolan som sätter eleven i centrum. Vi har även presentkort.

Vi syns!

www.orebro.se/universitetsstaden

Klostergatan 4, Örebro, www.privatisten.nu


Katarina Wennstam besöker Örebro

Hennes reportageböcker Flickan och skulden och En riktig våldtäktsman fick båda mycket uppmärksamhet när de kom ut. Nu är den tidigare SVT-medarbetaren Katarina Wennstam aktuell med sin nya bok, Smuts. Den andra oktober föreläser hon vid Örebro Universitet under vinjetten, Flickan och skulden – om samhällets syn på våldtäktsmän och gärningsmän. Var: Aulan, Örebro Universitet När: 2:a oktober Tid: 18.30

Bild Cato Lein

26 CAMPUS HÖSTTERMINEN -07


DE FYRA ELEMENTEN. Brända toner och dova fylliga läppar framhäver dina drag. På Make Up Store erbjuder vi dig kurser där din naturliga skönhet står i centrum. Besök vår hemsida för mer information.

ÖREBRO Stallbacken, Kungsg. 1 Tel. 019-611 60 66 www.makeupstore.se


Föreningar på campus Text Conny Andersson Bild richardstrom.com En mängd olika studentföreningar finns på och runt Campus. Ta en titt och se om det är något som passar Dig!

Bella Feministisk studentförening. Bella är en samlingspunkt för alla som vill arbeta för ett jämställt samhälle samt fungera som ett forum för diskussion och upplysning i frågor som rör feminism. Man ordnar filmvisningar, diskuterar aktuella händelser etc. http://remus.oru.se/foreningar/bella E-post: bella.feminist@spray.se

Bönligan Bönligan är en studentförening på kristen grund. Man är indelade i olika mindre grupper som träffas varje vecka för samtal, diskussion, bön, lovsång, gemenskap osv. En gång i månaden arrangeras studentgudstjänst där olika aktuella ämnen tas upp. http://remus.oru.se/foreningar/bonligan E-post: bonligan@hotmail.com

Schwamparna

Örebro Gaystudenter

Schwamparna är enligt sig själva Örebro Universitets bästa studentorkester. Man är en mångsidig orkester i vars repertoar där både musik, sång och spex ingår. www.schwamparna.se E-post: kontaktschwamp@schwamparna.se

www.gaystudenterna.se/orebro E-post: ogs_@hotmail.com

Sektionen för Äventyr och Friluftsliv Sektionen för Äventyr och Friluftsliv anordnar en mängd olika aktiviteter med inriktning på äventyr och friluftsliv. Nivån på aktiviteterna anpassas efter deltagarna. www.ouif.nu/aventyr_friluftsliv_.htm

Festivalborg är Örebrostudenternas eget Valborgsfirande. Det håller på i dagarna tre och förvandlar campus med omnejd till en stor festplats. Ett flertal liveband och tältservering med mat och dryck hör till, liksom välbesökta kårkvällar. Du kan delta antingen som besökare eller genom att vara med och jobba! www.festivalborg.nu

Internationella Fadderiet Tar hand om utbytesstudenter vid Örebro universitet och ser till att utbytesstudenterna får lära känna varandra, Sverige och den svenska kulturen. www.fadderiet.se

Förening som driver hemsida för Örebrostudenter. www.swebben.nu E-post: webmaster@swebben.nu

Föreningen verkar bl a för att främja ett gott kamratskap genom diskussioner, föredrag, diverse aktiviteter och annan verksamhet och att verka för en god utbildningskvalitet för syrianer/araméer vid Örebro universitet. www.saaf.info

Utrikespolitiska Föreningen UFÖ är en politiskt och religiöst obunden studentförening som vill öka förståelsen för utrikespolitiska frågor och omvärlden genom föreläsningar och debatter. www.uforebro.se E-post utrikespolitiska_foreningen@hotmail.com

Örebrospexet Juridiska Föreningen

www.orebrospexet.com

Juridiska Föreningen är till för dig som studerar eller är intresserad av juridik vid Örebro universitet. Man har kontaktskapande verksamhet, studiebesök, fester med mera. www.jfo.nu E-post: mailto:info@jfo.nu

Kontrast Kontrast är en fotoförening för alla fotointresserade. Föreningen har tillgång till ett labb i Tybble. Kontrast anordnar även aktiviteter av olika slag som bildkvällar, utställningar och fotomaraton. www.kontrast.nu E-post: kontrast@kontrast.nu

Nationen Islam En förening för muslimer och för de som är intresserade av islam. E-post: nation_islam@hotmail.com

Nation Kurdistan En kulturell och icke-politisk förening för kurdiska studenter men även för andra intresserade studenter. Telefon: 073-5672307

Örebrew Samlar Örebros studenter och reser under en och samma flagga till andra lärosätens studentfester. www.orebrew.com E-post: orebrew@hotmail.com

Röda Korset E-post: uni_gr_orebro@hotmail.com

28 CAMPUS HÖSTTERMINEN -07

Driver Radio Campus, som sänds måndagar 15.00-21.45, onsdagar 12.00-14.00 och fredagar 13.30-18.30. Frekvensen är 95,3 FM. Studion ligger innanför glasfönstret vid Café Almby i C-korridoren. www.radiocampus.net E-post: ordf@radiocampus.net

Örebro Studentsångare Swebben

Syrianska/Arameiska Akademiker Föreningen Festivalborg

Örebro studentradio

Fetivalborg

Kör www.orebrostudentsangare.se

ÖUIF På campus finns ett nytt och fräscht gym med cyklar, steppar, roddar, sekvensmaskiner med mera. Instruktörer kan bokas för en egen introduktion. Alla välkomnas – otränad och tränad, motionär och tävlingsidrottare. www.ouif.nu Tel: 019 – 67 62 360 Källa: Studentkårens hemsidor under rubriken Studentservice/Föreningsliv. http://karen.oru.se Informationen här är något förkortad och utelämnar nationer, politiska föreningar samt fackföreningar.


Lüna tryggt När du lünar hos oss kan du inte hamna i nügon skuldfälla Smü och stora lün pü dina värdefÜremül Välkommen med ditt värdefÜremül fÜr ett enkelt och tryggt lün. Du müste vara 18 ür och ha giltig legitimation.

Olaigatan 10, Ă–rebro Tel: 019-611 00 23 Ă–ppettider: MĂĽndag-Fredag 9.00-17.00

t s Ăś l u b a F n Fashio

, dr yck odefest med mat m a ig m am gl s ion’ ! Vi bjuder Nollnitton Fash ntar runt hÜrnet vä ng ni sk ra Välkommen till er Üv mt . En spännande eriktiga gäster sa och modevisning bra musik, mod av lld fy l äl kv d svär alla pü en minne ande trender. m m ko i in glimtar r dag 21 septembe

Start kl 20.00 fre

•Restaurang & Bar •Festlokal fÜr stora och smü sällskap mm

Plats: StrĂśmpis

www.jacs.se Klostergatan 2 Örebro • Telefon 019-689 89 99

/ZUU  TUTU FrisĂśr • Manikyr • HudvĂĽrd • HĂĽrfĂśrlängning

Ring ingen annan! Ring oss! Marieberg centrum, Box 101 34, 700 10 Ă–rebro Telefon: 019-22 34 10, Telefax: 019-22 34 15 www.bokia.se

019-12 11 23 Trädgürdsgatan 24


www.myspace.c om/n

ollnitton

MANUFACTURIN G DISSENT

042007 WILD STYLE BILL BUFORD TINTIN LYKKE LI GEORGE MODETTE ONÖ DIGA FÖR PACKNI CLINTON ACCELE NGA RAT NATHALIES STIL R TAKEN BY TRE OR ES ÖSTTIMOR FRE DRI K NILSSON SIG RID DAH LBE SECOND HAN D RG-KRAJEWSKI CITYAKTIVITETE R

EXTRA BILAGA

NOLLN ITTON FAS H ION

052007

NN ELLYS S MODE TH E BLACK DO RAD SIG RID MANU CHAO OM MAR BE LG E EXHIB ITION DS TH MI A ND TIV NA CIE HA E ALTER LIF ND CO T SE TE S AN SKOS TH E CONCRE . OSKAR HUSM V.OX PÄR VS STIBU LLR ET

AUGU

Örebro Streetstyle Rosalita Pimp my shoes Black is back

EN MODEBILAGA - IGEN?!

Naturligtvis! Efter vårens pangsuccé upprepar vi fashionframgången med en dräpande höstuppföljare. Förutom andra kläder och en drös nya sköna reportage, har vi även roddat ihop en riktig fest. Vi har valt att kalla festen Fabulös. Eller Fashion Fabulös för att vara nästan exakt. Runt hörnet väntar alltså höstens hetaste happening. Se & lär och dra på dig dina snyggaste paltor så ses vi på Strömpis i slutet av september. Det blir bra. Now onwards in fashion!


www.pizzeriacampus.se

NYHET! On-Line beställning. Se hemsidan för aktuella studenterbjudanden. Pizza • Panpizza • Kebab • Falafel • Hamburgare • Sallad • Grillrätter • Lunch 5 kr rabatt vid avhämtning. Utkörning vid beställning under 100 kr debiteras 5 kr extra!

Öppet alla dagar 11.00-22.00 • Studentgatan 16 • 019-121 141

Ölbarometer Återigen har Campus skummat av en del restauranger och pubar i Örebro för att se vad de tar för en stor stark (40 cl) eller motsvarande. Listan är förstås inte uttömmande och ska läsas med reservation för ändringar och specialpriser vi inte haft info om.

Studentklippning 170:Drop In

Tidsbeställning

Granrisvägen 23 Tfn: 019-36 49 71

Mån – Fred 10 - 18 Lördagar 10 - 14 (Vid tidsbeställning)

Ställe

Pris starköl 40 cl

Anm.

Klaras Satin Pastabaren Backstage Mitt andra hem Strömpis Rio MM-Bar Lokus Wasakrogen Bar & Kök Nobel Keila’s Restaurang Tybble Restaurang Kungen Tusen & En Natt Dannes Hellas Godagens Stallyktan O’Learys Rosalie’s (Järntorget) Pitchers Wobbler Lounge Efesos Royal Arms Björnstugan Bishops Jac’s Harrys

22/44 22/25/40 29 29 29 29/49 33 35 35 35 35 35 35 36 38 38 39 39 39 39 39 42 42 44 45 45 46 48 48 48

22 under happy hour Tis/ons/annan dag

29 på onsdagar

Omräknad från 50 cl Omräknad från 50 cl Omräknad från 50 cl


T A K C I T S

FRÅN

150:-

WWW.WEARIT.SE BORLÄNGE - ESKILSTUNA - FALUN - GÄVLE - KARLSTAD - LINKÖPING - MARIESTAD - MORA - MOTALA - NORRKÖPING - SUNDSVALL - UMEÅ - ÖREBRO

019Campus_3_2007  
019Campus_3_2007  

NYA STÄLLEN I ÖREBRO • HÖSTMYS • KLUBBAR • FÖRENINGAR HÖSTTERMINEN -07

Advertisement