Page 1

Kendo • •

Betyder svärdets väg på japanska. Man tränar i rustning (hjälm med galler för ansiktet och utsvängda halsskydd, hårt bröstharnesk, handledsskydd, handskar, höftskydd i flikar) med ett svärd gjort av fyra bamburibbor som fogats samman (en shinai). Under rustningen har man en, oftast mörkblå, träningsdräkt med mycket vida byxor. Kendo är en utpräglad tävlingssport där man börjar träna på att förflytta sig och föra svärdet på rätt sätt. Sedan går man över till att lära sig att attackera med svärdet på vissa punkter samtidigt som man stampar hårt i golvet. Innan man, förhoppningsvis, träffar ska man skrika namnet på den del man planerat att träffa på japanska. Det arrangeras SM och EM varje år. Sverige brukar ta en eller ett par medaljer på EM. I Japan är kendo näst största idrott efter judo och har hög status, därför är det svårt att hävda sig mot japanerna i VM. I Sverige tränar ungefär 600 personer kendo.

June cupen 14 juni 2008

Kl10.00

Tävlingen • • •

• • • •

Banan är 10 x 10 meter. Förutom de två tävlande finns även tre domare. För att få en poäng i matchen så måste man dels träffa rent och dels uppvisa korrekt zanshin (attityd) som visar att man avsåg att träffa och att man dessutom är säker på att det är en ren träff. Detta är upp till domarna att avgöra och för att poäng skall delas ut måste två av tre domare godkänna träffen. Matchen går bara till två poäng. Det finns dessutom vissa situationer (ex. ringflykt) där man kan bli varnad. Om man får två varningar så får motståndaren ett poäng. Matchtid i pooldelen är 3 minuter. Matchtid i utslagningsdelen är 5 minuter med 3 minuters förlängning (Encho). I Encho gäller Sudden Death. I finalerna utses en vinnare, en tvåa och två treor. Dessutom utdelas ett pris för bästa Fighting Sprit.

Huskvarna Sporthall June Cupen är sanktionerad av Svenska Budo & Kampsportsförbundet


Program & Hålltider

Regler

Kl. 08.00

Hallen öppnar

Kl. 08.45

Shinaikontroll och Taremärkning

Kl. 09.45

Uppställning

Kl. 09.55

Domargenomgång

Kl. 10.00

Matchstart

Kl. 12.00

Lunch – Iaido och kendokidz uppvisning

Oavgjorda matcher och mottagna poäng räknas alltså inte. Kan inte en 1:a och en 2:a urskiljas i poolen följer ommatch sk. ”Ippon Gachi” (1 poäng), 3 minuter med ”Encho” 2x2 minuter och därefter ”Hantei” (domarröstning)

Kl. 13.30

Finalpasset

3 minuters matchtid i poolerna.

Kl. 15.00

Prisutdelning

5 minuters matchtid i elimineringsdelen med 3 minuters encho tills matchen är avgjord.

Kl. 16.00

Hallen stänger

Eventuella ommatcher går direkt efter poolen

Tävlingarna genomförs efter: IKFs ”The Regulations of: Kendo Match and Its Refereeing” SBFs Kendosektions “Kendo Tävlingsreglemente” Två tävlande går vidare ur varje pool. Ordningen bestäms genom att räkna: 1. Antal vunna matcher 2. Antal tagna poäng

Efter upprop 1 minut till bana, döms ”Fusen-gachi” (walk-over) Alla tider är hålltider förutom tiderna fram t om matchstart kl. 10.00

Först uppropad bär rött band. Matchordning 3-pool 1-2 1-3 2-3

June Cupen är sanktionerad av Svenska Budo & Kampsportsförbundet

4-pool 1-2 1-3 4-3 4-2 3-2 1-4

June Cupen 08  

Test program before uploading 09 prgram