Page 1

HAMMARÖ i folkmun

www.hammaro.ifolkmun.se

#2 juli 2010

den nya

Därför är Hammarö en mardröm för alla barn

gratistidningen på hammarö

Lina WatZ

Philip Wildenstam

Vänder motgång till framgång

Vi testar:

badplatserna En sak har de gemensamt - snuskiga toaletter...

Bildspecial:

båtfolket Nu har de vaknat till liv

219:-

Falu rödfärg 10 liter.

Husbyggaregatan 2, Karlstad n www.beijerbygg.se Tel. 075-241 36 42 eller 075-241 36 47

Öppet: Måndagar - Fredagar 7 - 18 Lördagar 9 - 14 HiF_2.indd 1

10-07-15 17.28.43


HAMMARÖ i folkmun

Redaktion Chefredaktör och ansvarig utgivare Jocke Dieden

jocke.dieden@gmail.com

Redaktör Anna-Carin Windh

acwindh@gmail.com

Art Director Kristina Öijeberg

Koi Produktionsbyrå koi@koiproduktion.se

Omslagsfoto: Erik Nygren eriknygren.com

Har du semester? Njut av Hammarösemestern - vi hoppar över den för din skull!

Välkommen till julinumret som vi jobbat med under några svettiga sommarveckor. Responsen efter första numret har varit mycket positiv. Vi har fått telefonsamtal, sms och mail med uppmuntran och beröm som gjort oss laddade med positiv energi. Enda smolket i bägaren är att drygt hundra hushåll fick tidningen någon dag försent, medan andra inte fick den alls. Det ber vi om ursäkt för, och nu har vi förberett oss noga för att förhindra att det händer igen. Annonsörerna fortsätter att ge Hammarö i Folkmun tummen upp. Trots att varannan marknadschef och butiksinnehavare har varit svåra att nå denna semestermånad har annonsbeställningarna rullat in, och i det här numret har vi utökat tidningen från 12 till 16 sidor. Respekt, säger vi till våra sköna annonsörer! I julinumret har vi fått förstärkning av fotograf Erik Nygren, som i sin studio på Herrhagen tagit omslagsbilden. Även “Fillan” Höglund ligger bakom flera bilder. Hon var fotograf under badplatstestet, där en tjejpanel gav flera av kommunens badplatser höga betyg för stränder, vatten, klippor och miljö. Å andra sidan delades det ut lägre betyg för skötseln - särskilt av toaletter som i många fall stank. Samtliga badplatser utom Mörudden fick också bottenbetyg för handikapptillgängligheten av simstjärnan Lina Watz, som ingick i panelen. Lina är dessutom vår omslagstjej. Läs om hur hon vänder motgång till framgång. Inom några år kan hon kanske utmana Anders Olsson från Hagfors om titeln Sveriges bäste handikappsimmare. Hon berättar också om sitt handikapp och om sina planer inför framtiden. Tidningen är också full av båtar - ett intresse som tydligen finns i blodet på många Hammaröbor. Vi har bildbevis på det. Nu får du ha en riktigt skön sommar! Vi ses igen i din brevlåda den 23 augusti.

Jocke

Vill du annonsera?

Kontakta Jocke på 073-808 72 99 eller maila jocke.dieden@gmail.com Upplaga: 7 000 Tidningen delas ut till samtliga hushåll på Hammarö.

Vad tycker du om tidningen? Vi tar tacksamt emot dina synpunkter. NÄSTA NUMMER DELAS UT DEN 23 AUGUSTI.

händer på Hammarö 21 juli kl. 18:00

Städvagnen En cirkusföreställning för barn i alla åldrar med

24 juli

Bakluckeloppis. Plats: Skoghalls centrum Musikcafè “Allan i våra hjärtan”. Lena Dahlman med

kl 10 - 14

27 juli kl. 19.00

musiker ger ett varmt och underhållande program med Allan Ed- walls underfundiga texter. Plats: Hammars gård

28 juli kl. 19.00

Håll musiken igång - med Henningsson och Glans. Ett

29 juli - 1 aug

Equality line horse show. I år blir Equality Line Horse Show en

4 aug kl. 19.00

Babben och Lennie med Elina du Rietz. Sommarens roligaste humorföreställning! Entré: 100 kr. Plats: Skoghallsparken.

3 aug

kl. 17.00

8 aug

kl 16.00

Bio - Shrek sista kapitlet. Plats: Skoghalls Folkets Hus. Fotboll damer div 2. IFK Skoghall - Glanshammars IF Utomhusbio. Glöm inte att ta med stol och filt.

11 aug kl. 22.00 13 aug

kl 19.00

18 aug kl. 18.00

HiF_2.indd 2

Duo Danzeros. Plats: Skoghallsparken

musikaliskt program kring Povel Ramel. Plats: Skoghallsparken.

2-stjärnig internationell tävling. Plats: Hästviken

För mer info, gå in på www.hammaro.se. Plats: Skoghallsparken

Fotboll herrar div 7. Nolgårds IK - Slottsbrons IF Ungdomsfestival. Bokade band hittills: Bloodcrest, Grond Zero

och Zightzew. Fri entré. Plats: Skoghallsparken.

10-07-15 17.28.44


HiF_2.indd 3

10-07-15 17.28.51


Här finns bästa baden Härliga bad men snuskiga toaletter - det är kontentan efter att Folkmuns testpanel badat sig igenom kommunens badplatser på en dag. Bäst i test blev Mörudden medan Västra Skagene får skämmas på en jumboplats.

RUD

Badplatsen i Rud har den minsta stranden - endast cirka 20 meter bred och består av släta klippor. Här är det långgrunt. Man får knalla ut minst 25 meter mellan vassruggarna innan det djupnar. På badplatsen finns omklädnadsbås, torrdass och en grillplats. Parkeringen ligger i direkt anslutning till badplatsen och det går, med lite besvär, att bada med rullstol. Panelen om Rud “Ganska härlig plats”. “Hade varit roligare om det inte var så långgrunt”. “Ingen sand att leka i för barnen”. ”Äckliga kvistar på botten, men skön sand”. Betyg strand 3,5 botten 4 miljö 4 läge 3 toalett 1,5 handikapp 2,5

HiF_2.indd 4

GETINGBERGET

Getingberget nedanför Sätterstrand är en stor badplats där hundratals solbadare kan samsas på gräs och klippor utan att det blir trångt. Stranden är mycket långgrund och man kan gå ut till en liten ö utan att blöta ner byxorna. Man kan gå i vattnet både från klippor och sandstrand. Sjöbotten är fast och hård, den till och med är vågformad under fötterna. Som handikappad har man långt till vattnet och det finns mycket rötter och kottar man kan fastna på.

Panelen om Getingberget “Ormsand - det går inte att få bättre botten”. “Här finns ju inga getingar”. “Det brukar vara mycket fågelskit här”. ”Toan är läskig, man kan ju bli inlåst utifrån”. “Hit kan alla cykla - toppenläge!”.

Betyg strand 4 botten 4 miljö 3,5 läge 4 toalett 3,5 handikapp 2

Text: Jocke Dieden Bilder: Jocke Dieden, AnnaCarin Windh, Felicia “Fillan” Höglund (Paparazzin)

Västra Skagene

Västra Skagene ligger på västra delen av Hammarö i höjd med ön Söön. Badet ligger intill ett gammalt fiskeläger och i söder syns vindkraftverken i horisonten. Badplatsen ligger på några branta klippor och “sandstranden” mätte vi upp till cirka 3 x 1,5 meter. Här finns mer lä än på de andra badplatserna, men det är ont om plana ytor att ligga på. Botten är stenig och grusig - inte trevlig att gå på. Omklädningshytterna har sönderslagna fönsterrutor och glassplitter på golvet. Toaletten stank lång väg - riktigt äckligt! Sämst i test!

Panelen om Västra Skagene “Åhhhh. Fyyyy. Faaan!!” (om toaletten) “Kolla stranden - en bebis får plats”. “Hit ska jag inte åka igen”. Betyg strand 1 botten 0,5 miljö 2,5 läge 3 toalett 0 handikapp 0

 

10-07-15 17.28.53


Tvåmannapanelen Lina Watz från Hammarö och Matilda Klingestad från Forshaga testade samtliga kommunala badplatser förutom Västra Söön, som ligger på en ö utanför Skagene. Det står utan tvivel att öns badplatser överlag är riktigt fina med klart vatten, mysiga klippor och härliga utsikter. Men man ska nog passa på att göra sina toalettbestyr innan man ger sig ut, för de torrdass som finns på badplatserna var illaluktande, smutsiga och de flesta saknar papper. Folkmuns panel besökte badplatserna en torsdag och enligt serviceförvaltningen på Hammarö kommun städas toaletterna på fredagar och måndagar.

Resultat Mörudden 25,5 p.



Getingberget 21 p.



Rud



18,5 p.

Räggårdsviken 15,5 p.



Västra skagene 7 p.

Mörudden

Mörudden är den enda fullserviceanläggningen på Hammarö, med kiosk, minigolf, stor parkering och välskötta toaletter som sköts av den intilliggande campingplatsen. Men det man vinner i service och kompetens, förlorar man i charm. Mörudden känns som en typisk svensk badplats av mellanstorlek. Här finns både stor strand och brygga att bada ifrån. Sandbotten är perfekt och utsikten är fantastisk. Lyxen att kunna köpa en glass eller gå på en fräsch toalett gör Mörudden till testets vinnare.

Panelen om Mörudden “Det är ett skönt ställe som man kan hänga hela dan på”. “Man får lite semesterkänsla”. “Den överlägset finaste stranden”. Betyg strand 5 botten 4 miljö 3,5 läge 5 toalett 4 handikapp 4

Räggårdsviken

Här har vi att göra med Hammarös mest pittoreska badplats som dessutom gränsar till ett naturreservat. Förutom en liten strand och brygga längst inne i viken, sträcker sig badplatsen över drygt 200 meter släta klippor ut mot Bonäsudden. Botten består på många ställen av algbeväxta stenar som inte är sköna för fötterna. Att ta sig i och ur vattnet på de hala klipporna är trixigt och kräver styrka och smidighet - inget för små barn eller äldre badlystna.

Panelen om Räggårdsviken “Här skulle man kunna ha mysiga fester”. “Var börjar och slutar den här badplatsen egentligen?”. “Slajmig botten”. “Aldrig att jag cyklar hit”.

?

Priser

Fotmassage 250 kr Thaimassage 300 kr Oljemassage 350 kr

Mai´s Thaimassage

Clevevägen 4, Tel 070-20 55 328 Öppettider Mån-fre 10-20 lör 10-17

HiF_2.indd 5

n

Lina och Matilda har satt betyg på allt från badupplevelsen, miljön och läget till sjöbotten, toaletter och handikappanpassningen. Tjejerna har delat ut både fempoängare för vatten och klippor och nollor och ettor för stinkande toaletter och sönderslagna omklädningsrum.

Betyg strand 3 botten 1,5 miljö 4,5 läge 2,5 toalett 3 handikapp 1

Professionell Thailändsk massage

Välkommen! Mai

@

50 kr � Rabattkupong

(gäller till 21 augusti 2010)

Välkommen till

Möruddens Kiosk! Under sommaren har vi öppet varje dag 08.00-20.00*. Vi säljer glass, dricka, godis, tidningar, kaffe, nybakat kaffebröd med mera. Kom och ät glass eller ta en fika på vår uteservering, precis vid Vänerns strand.

Välkommen!

*Vid dåligt väder stänger vi kl. 12.00.

10-07-15 17.28.54


Vi förvandlar din bil till en pärla! Prisexempel Utvändig tvätt och lackförsegling

500 kr

Utvändig handtvätt

300 kr

Ring och beställ på

054-51 79 00 Pizza Kebab Sallader Hamburgare A la carte n

n

n

Skoghalls Pizzeria La Aldea

Lillängstorget Skoghall

Klipp ut kupongen så får du gratis läsk vid beställning!

LUNCH INKL. DRYCK

RING OCH BESTÄLL! 054-51 71 15 Klipp ut kupongen så får du gratis läsk vid beställning!

HiF_2.indd 6

(Värde 150 kr.)

Öppet mån-fre 7-16, tel. 054-52 15 99 Skraggevägen 7

Vi har öppet hela sommaren!

kl.11-15

Med den här kupongen får du en flaska proffs-schampo när du beställer en utvändig tvätt.

3 500 kr

Invändig rekonditionering

Lunch 65 kr

PROFFS-SCHAMPO

Öppettider:

Mån-fre 11-22 Lör - sön 12-22

• BILGLAS BYT • LAGNING AV STENSKOTT BILRUTA N • FÖNSTERREPARATIONER Fri lånebil • PLAST • SPEGLAR

Hammarö Glas Auktoriserade

054-51 00 60

Nolgård, Hammarö

69:PI MÄO´s THAI FOOD Må-to 11-20 fre 11-21 lö-sö 13-21

Poolkem • el • vvs • grill • färg • arbetskläder markiser/persienner • gräsklipp/trädgård • flytvästar Skraggevägen 2 (vid Nolgård) Tel 054-52 40 96 Öppettider: vardagar 8-18, Lördagar 9-13

10-07-15 17.28.55


Nya företag

Thailändsk massage i Skoghall

Lotta satsar på RUT

Lotta Andersson är en av Hammarös färskaste företagare. Med sitt nya städbolag, Lottas Städservice på Hammarö, tänker hon avlasta många privatpersoner från dagliga sysslor som städning, handling och andra ärenden. Det var under några år som arbetslös av och till som Lotta började fundera på att starta ett eget företag. Tidigare har hon jobbat treskift på Stora Enso och varit anställd på Hammarö Däck. Att Lotta valde att starta ett städföretag var ganska självklart. - Jag är en städ- och plockmänniska och är väldigt effektiv när det gäller att få ordning på saker och ting, och det här är en chans att kunna ta betalt för det också. Med skattemyndigheternas RUT-avdrag blir det riktigt prisvärt att anlita Lottas Städservice på Hammarö, eftersom de betalar halva kostnaden för kunden. - Kunden betalar bara halva räkningen, sen betalar skattemyndigheterna ut den andra halvan direkt till mig. På så vis kan städkostnaden bli så låg som 150 kronor i timmen för kunderna på vissa veckodagar. På sikt vill Lotta utöka sitt erbjudande till kunderna. - Jag tänker bygga på efter kundernas önskemål. Det kan handla om tjänster inom trädgård, matlagning och tvätt till exempel. Närmast på tur står en SRY-utbildning inom städning. Där utbildas man i allt från service, kvalitet och ekonomi till kemteknik, inredningsmaterial och arbetsmiljö.

Unna dig mer fritid. Städning från 150 kr/h (med RUT-avdrag). Flyttstädning, inflyttningsstädning och andra hushållsnära tjänster.

Lottas städservice på Hammarö 070-67 75 184

10% på ordinarie sortiment till och med 7 aug Öppettider: Mån-fre 9.30-18, lö 10-14 Extra sommaröppet: to-fre till 19, lör till 16

Nu kan man få äkta Thailändsk massage i Skoghall. Det är Suphakan “Mai” Schaffernak som öppnat sin salong på Clevevägen 4 där Carli Choklad tidigare låg. Mai har bott i Sverige i snart 11 år och har jobbat på Scandic Hotel de senaste åtta åren innan hon beslutade sig för att satsa på ett eget företag. Hon har tidigare hoppat in som massös åt vänner som driver egna salonger och i april reste Mai till Bangkok för att utbilda sig till massös på en av Thailands mest kända skolor.

Enligt Mai handlar Thailändsk massage nästan uteslutande om teknik även om vissa kunder säkert kan få för sig att det ligger en anselig muskelkraft bakom behandlingen. Mai är energisk som person och redan samma dag som den förre hyresgästen flyttade ut var Mai igång med renoveringen av sin salong. Eftersom Mai växte upp med sin far som var murare har hon lärt sig sig grunderna i många hantverk. I salongen har hon själv lagt nytt golv, målat, tapetserat och inrett. Nästa steg är att bygga ett duschrum som kunderna kan använda före eller efter sin behandling. Mai har redan flera återkommande kunder och genom att hålla öppet till 20 på vardagar och 17 på lördagar hoppas hon att fler kunder kan unna sig äkta Thailändsk massage mitt i sina vardagspussel.

Störst på Hammarö på hyrfilm. Över 6 000 titlar! Lösgodis - flest sorter i Skoghall. 6.90/hg. Nu säljer vi Triss- och Tialotter! HYR- OCH KÖPFILM TELEFONKORT CIGARETTER SNUS GLASS SOLARIUM KVÄLLSTIDNINGAR KALLA DRYCKER CHIPS n

n

n

Kvarnbergsgatan 44, Karlstad. Tel. 054-10 19 30 www.teamvidars.se

n

n

n

n

Skoghalls centrum 054-51 01 45 www.filmcentralen.se sön-tor 12-22, fre-lör 12-23 n

n

Vi har två lediga platser inför hösten 2010 Föräldrakooperativet Tassen erbjuder ditt barn det allra bästa Vi anser att vår främsta uppgift är att inspirera och att göra livet utmanande och kul för ditt barn. Därför är det viktigt att locka fram barns nyfikenhet och upptäckarglädje. Vi gör detta utifrån Reggio Emilias pedagogik. Vår stora uteplats och våra mysiga lokaler skapar en harmonisk miljö för lek och pyssel. Vi har också en egen kokerska, hon lagar riktigt god hemlagad mat som gillas skarpt av barnen. Kooperativet får ekonomiskt stöd från kommunen, men föräldrarna är arbetsgivare och har möjligheten att påverka visioner och mål för verksamheten. På fritiden arbetar vi ibland tillsammans med trädgården och fastigheten, eller har fester och utflykter. Vi är förskolan för hela familjen som ger er och ert barn en förskoletid ni alltid kommer att minnas.

HiF_2.indd 7

För mer information kontakta Tassen: Föräldrakooperativet Tassen Lövnäsvägen 1, Hammarö Tel: 054-52 46 09 personal@hammarotassen.se www.hammarotassen.se

10-07-15 17.28.57


:::$.7,925723('7(.1,.6(

7HOHIRQ gSSHWPnQWRUVOXQFKIUHG

2EVVRPPDUWLGHUYPnQRQVOXQFK

+g*5(/,96.9$/,7e"

9LKDUVNRUI|UGH à HVWDI|WWHU (QRUWRSHGLQJHQM|U ÀQQVDOOWLGSnSODWV YLGXWSURYQLQJDY VNRUHOOHUDQGUD KMlOSPHGHO

VI Ă–NSKAR VĂ…RA KUNDER EN SKĂ–N SOMMAR - VI HAR Ă–PPET SOM VANLIGT

STANS GODASTE

KEBAB! Pizzeria Ceylan Ă–ppettider:

MĂĽn-fre 11-22 LĂś-sĂś 12-22

Tel: 51 70 78

BjĂśrkhagsg. 2 Skoghall

n HammarÜ - LÜvnäs

NI RINGER VI BAKAR

PIZZERIA CITY

RESTAURANG & PIZZERIA

Utgüngspris 3 950 000 kr 5 rok, varav 4 sovrum Boyta 153,7 kvm Tomt 725 kvm Trädgürdstomt

Nu bjuds tillfälle att fÜrvärva helt nybyggda Villa JäverÜn! En modern villa med energieffektiva lÜsningar, inbjudande interiÜr, moderna tapeter och färger samt exklusiva materialval och snygga detaljer. Carport. Bra läge pü ütervändsgata. Tel: 054-51 08 90.

KEBAB - PIZZA - SALLAD - A LĂ CARTE - PASTA CLEVEVĂ„GEN 4, TEL 054-519 000

T

Gäller pü ICA Supermarket Skoghall t o m 1 aug. 2010.

IN ER

GSPECIALISTEN

Tel. 054-51 55 02

Fo lk

r

Namn____________________________

.C

ll

r

CA

mot uppvisande av denna kupong

FastighetsbyrĂĽn HammarĂś, 054-51 08 90, BjĂśrkhagsgatan 6

OM

5 % RABATT

Byggt 2010 Adress: Kvistvägen 9 Ring fÜr visning!

ets H us - S

a h g o k

Vi Üppnar igen den 2 augusti i uppfräschade lokaler. Lunch och catering.

Välkomna!

✠HiF_2.indd 8

10-07-15 17.29.00


Samla dina affärer hos oss så får du fler fördelar! @sVUYWWOXSXZuNS^^8Y\NOKUYX^Y\]uLO\s^^K\ `SWO\YWR_\N_LVS\:6?=OVVO\0ƒ\WuX]U_XN Gör det möjligt

Nordea Bank AB (publ)

Vi samarbetar för ett aktivt centrum!

SKOGHALLS CENTRUM Succén är tillbaka!

Bakluckeloppis 24 juli kl 10-14 Hjärtligt välkommen!

Björkhagsvägen 4 Skoghall 0771-22 44 88 nordea.se

Lokaluthyrning, bio och direktsänd opera

Våra sommartider: v. 29: Tisdag-torsdag 10-19 Stängt måndag & fredag v. 30-32 har vi stängt. Den 16 augusti har vi öppet igen - då med fler personal och nya behandlingar!

Tel. 054-51 75 75 www.ici-hudvard.se

20% REA! Sommar-

på valfri överdel Gäller t.o.m 29/3 2010

www.folketshusskoghall.com 054-515 500

HiF_2.indd 9

Klipp ur annonsen

Björkhagsgatan 6 Tel 054-51 05 22 www.thedressingroom.se

en glad sommarSommarrea 50 %

Vi önskar alla kunder

10-07-15 17.29.02


Gratis fram ll ro vagnskont r e när du köp k! äc fyra nya d

Vi finns vid Hagakorset i Skoghall Wegar med personal önskar trevlig sommar

Oss träffar du på Hammarö Däck & Bil

Wegar Juelsen Inköpsansvarig

Ford-Lennart:

Om hjulinställning Varför måste man göra hjulinställning? Att ställa in hjulen rätt är ett av de viktigaste serviceåtgärder på bilen. Oftast känns det inte att hjulinställningen är fel - däremot slits däcken enormt fort och bilen drar mer bensin och i allvarliga fall påverkas styrningen också.

Tobias Thyberg Bilmekaniker

Hur uppstår fel i hjulinställningen? Hjulinställningen kan bli fel om du exempelvis kör mot en hög trottoarkant eller råkar köra i ett hål på vägen.

Lollo Ohlsson Däckansvarig

HJULINSTÄLLNING ENDAST 795 KR

Vi har den senaste utrustningen för perfekt resultat.

Ford-Lennart Nilsson Bilmekaniker och Fordexpert

Jocke Ottosson Däck/Verkstad

www.hammarodack.se 054-51 76 06

HiF_2.indd 10

10-07-15 17.29.04


att gilla läget

Text: AnnaCarin Windh Bilder: Erik Nygren, AnnaCarin Windh

Hon är envis och målmedveten, och hon låter varken sitt handikapp eller de medaljer hon tvingats lämna tillbaka stoppa henne. Tvärtom, nu är hon triggad att bli ännu bättre. Hammarötjejen heter naturligtvis Lina Watz, blivande barnläkare med OS-drömmar. Lina Watz började simma för drygt två år sedan, För att tävla inom handikappsidrott måste det - Jag är jättenöjd som det är nu och jag vill inte och hon har redan blivit en av Sveriges dukti- fysiska funktionshindret klassificeras. I ung- operera mig något mera. Det har jag gjort tillgaste simmare. Trots att hon bara är 14 år har domsidrotten finns några få klasser, men som räckligt, säger Lina bestämt. hon redan gått över från ungdomsklass till att senior delas de tävlande in många olika, allt efsimma mot seniorer för att få tuffare motstånd. ter vilken typ och grad av funktionshinder de Dessutom är hela familjen Watz glada över att Nu hon slagit flera svenska rekord där långt lider av. problemet inte är större än vad det egentligen mycket äldre simmare har fått sett sig besegra- - Jag tävlar i en klass som kallas S-10. Det inne- är. För redan under graviditeten, då Lina fortde av den målmedvetna tjejen. bär att jag har ett litet handikapp. Jag kan gå farande låg i magen stod det klart att något i bland men måste använda rullstol om jag ska var fel och att något saknades henne. I flera gå längre sträckor, berättar Lina. månader fick Linas föräldrar leva med beskeI årets SM tog hon inte mindre än fem medal- Hon ser inte sitt handikapp som något stort det att risken för ett större handikapp var 90 jer, fem guld som hon senare fick återlämna ef- problem. procent. tersom Karlstads simklubb inte betalat hennes - När vi fystränar löpning och sådant använder Och i samma positiva anda ser Lina Watz på licens. Trots det som hände i samband med SM jag rullstolen i stället för benen. Mitt handikapp sin egen framtid, med flera målsättningar klaär Lina inte bitter. är inget jag tänker så mycket på, för jag är född ra för sig. -Nej man får gilla läget, glömma och gå vidare. med det, berättar hon. - Jag ska försöka komma in på ett idrottsgymDet är mänskligt att fela. Dessutom var det inte nasium där jag kan läsa till barnläkare. Jag har bara jag som drabbades, handikappsimmarnas Skadan hon har heter Fibula aplasi. Det innebär varit med om mycket själv och skulle gärna licenser betalas på ett annat sätt på internet, att ben i kroppens extremiteter saknas. I Linas jobba med barn på sjukhus. Jag skulle också och det var simmare från andra klubbar som fall är det högerbenet som saknar vadben och vilja hålla föreläsningar och berätta om mitt också glömdes bort. Och jag fick ju i alla fall be- fotled. Dessutom är skenbenet underutveck- handikapp. hålla mina tider som personbästa, även om de lat, vilket gjort att benet inte blev lika långt inte fick räknas som rekord, säger hon. som hennes vänstra. Under sina första år ge- Och naturligtvis finns också mål att delta i OS. nomgick hon flera operationer för att förlänga - Kanske kan jag vara med i London redan om Och som den tävlingsmänniska hon är, är flera benet och stabilisera foten för att få den rak, två år. Det skulle vara kul, men den stora satsav rekorden hon distanserade på SM hennes eftersom den saknar led. ningen blir att vara med i Brasilien 2012. egna. Därför är hon trots simklubbens miss fortfarande den bästa kvinnliga simmaren i Sverige på flera distanser, där 100 meter frisim på 1.08.12, 100 meter ryggsim på 1.17.18 och 50 meter frisim på 0.31.34 är exempel på sträckor och tider som kan läggas till listan. Med dessa och andra fina resultat har hon nyligen kvalificerat sig till VM i Holland som går av stapeln en 12 augusti senare i sommar. Att vinna i årets VM är inte det viktigaste för Lina, men genom att delta får hon erfarenheter som är bra att ha i bagaget i framtiden. - Jag tror inte att mina chanser är så stora, men man ser och lär sig mycket om man får vara med i större tävlingar. Att börja med simning var inte Linas egen idé från början. Det var hennes mamma Inga-Britt Watz som kom med förslaget. Efter att ha provat både friidrott, skytte, kanot, dans, teater, you name it, så var Lina inte heller sen att testa hur det skulle vara att slänga sig i vattnet och köra några vändor. I dag tränar hon sex dagar i veckan. - Det är den sport som passar mig bäst för det gör inte ont någonstans när jag simmar. Och så är det bra för alla kan hålla på med det. Jag har vänner med stora handikapp som verkligen är duktiga simmare. I Karlstads simklubb är hon dock den enda med ett fysiskt handikapp, vilket har visat sig var en bra sporre. - Man vill ju vara lika bra som alla andra. Och då skärper man till sig, tillägger hon.

HiF_2.indd 11

10-07-15 17.29.05


Hammarö i Folkmuns krönikör Philip Wildenstam:

Därför är Hammarö en mardröm för alla barn

Jag gillar inte Hammarö, inget snack om saken. Drabbas jag någonsin av en oöverkomlig vilja att åka dit där inget händer, placerar jag kommunen jämte Årjäng och Deje på topplistan över resmål i Värmland. Och då ska vi komma ihåg att Årjäng har ett troll som extraknäcker som balkong, medan Deje stoltserar med en butik som säljer både bildelar och skor – en målgruppsanalys så genialisk att näringslivets giganter snarast måste boka in ett studiebesök.

Hur väljer Hammarö att konkurrera med det? I samband med mitt Plötsligt fanns det nyanser senaste besök, den första lördagen i juli, hölls en internationell bangolf- av livet som jag aldrig hade tävling. Nu hade jag visserligen inte chansen att ta del av folkfesten hört talas om, och i en värld – jag var där för att fira en födelsedagsgubbe – men det märktes att alla där erfarenheter var lika med på ön gick man ur huse för att sluta upp bakom de lokala stjärnorna. respekt, stod jag handfallen Själv satte jag mig i en taxi så fort kalaset var över, slöt ögonen och och tom. valde att ignorera det pittoreska sommarlandskap som målades upp Jag kände mig bestulen. utanför bilen, i väntan på miljön jag vant mig vid och älskar: stadsarkitekturen. Snart är jag trettio och runt mig börjar vännerna sakta Att min aversion mot Karlstads blindtarm skulle bero på att jag växte ned. De kallar det att stadga upp där, är bara en delförklaring. Medan stockholmare och göteborgsig, tänka på framtiden, bilda are trycker upp sina hemstäder i nyllet på allt och envar, kommer jag på familj och avla en framtida plats i genpoolen. (Möjligen uttrycker de mig själv med att harkla när någon frågar. ”Hammarö,” svarar jag. ”Det saken annorlunda.) Värst av allt är att Hammarö har börjat dyka upp i är en ö strax söder om Karlstad. Om den är känd för något? Christer våra samtal. Det är tydligen så det är om du bor i en central lägenhet i Sjögren har flyttat dit.” Karlstad. Det duger inte att fostra en unge i innerstan, du måste kolla på alternativ. Och har du en lönecheck som tillåter annat än gourmetEfter studenten kunde jag inte lämna Hammarö fort nog. Flyttlasset middagar bestående av mikropiroger och plockgodis, vänder du snart fylldes med pojkrummets pinaler, farsan backade ut från garageuppblicken mot villageggan vi kallar Hammarö. farten, noga med att inte köra över grannens perenner, och jag svor att ”Har vi råd?” frågar du din partner, fullt medveten om allt du måste aldrig återvända. Men jag kom inte långt. Tio år senare sitter jag i en offra för en överprisad skokartong på Lövnäs. (Du vet lika väl som jag vindsvåning vid Karlstads domkyrka, brisen från takfönstren är varm att ingen drömmer om att flytta till Skoghall; till och med infödingarna och klibbig, soldyrkarna har övergett staden och det verkar inte hända i Årjäng och Deje känner till skammen som är associerad med den postmycket alls – inte här heller. Den knappa mil som separerar mig från koden.) barndomens ö har aldrig varit obetydligare. ”Spelar det någon roll?” får du till svar. ”Vi måste ju ge våra barn en Karlstad eller Hammarö, samma lika. bra uppväxt.” Min enda räddning är att jag vet att det går över. Varje år migrerar hoppfulla par till Hammarö för När semestern är passerad vaknar Karlstad till att ge framtida barn illusionen av ett liv. På köpet liv på nytt, butikerna tar in höstens kollektioner, “En mil är allt, särskilt när får de en adress att skryta med inför andra par alkoholisterna bryter upp lägret vid stranden och som inte lyckats ta steget, plus direktnumret du är tolv och precis fått återvänder till centrum, gymnasieungdomarna till kronofogden. Men vet de verkligen vad de könshår.” poppar upp som akneinfekterade svampar och köper? Jag protesterar högljutt så fort ämnet pensionärerna drar på sig vinterkläderna lagom kommer på tal, men möts alltid av samma verktill det första oktoberregnet. lighetsfrånvända retorik. ”Det är bara en mil till Vad händer på Hammarö? Den sista golfrundan gås, badarna överger stan,” resonerar de hoppfulla. ”En mil är ingenting.” de klippiga stränderna, seglarna tar upp båtarna och därefter väntar En mil är allt, särskilt när du är tolv och precis har fått könshår. En mil nio månaders stiltje. Med lite tur kommer en full tonåring krossa ett är skillnaden mellan att umgås med folk som delar dina intressen eller par rutor på skolan, någon annan kanske stjäl en cykel och en tredje att tvingas samman med grannpojken som äter sitt snor – bara för att kommer ut ur garderoben. Så att det åtminstone finns något att prata mamma och pappa inte har lust att skjutsa dig så fort du ska någonstans. om. Och en mil är skillnaden i mitt liv i dag. Det är ett försumbart avstånd när du befinner dig på rätt sida gränsen, och just däri ligger tjusningen. Det händer att jag, precis som de flesta, drömmer mardrömmar. Oftast Jag kan sticka upp huvudet i takfönstret, vända blicken söderut och ana befinner jag mig i trängd situation, jagad och panikslagen. Men ibland, siluetten av vad jag en gång lämnade – på det mest skadeglada av sätt bara ibland, blir det riktigt otäckt – och det är alltid samma dröm. Jag eftersom jag vet att ni där ute vänder blickarna hitåt. Medvetna om allt befinner mig i ett vakuum: ensam och utan förmågan att röra mig. ni gav upp, nedstämda, besegrade av tristessen. Inget händer över huvud taget, bara tystnad och handlingsförlamning, och det är det som är så skräckinjagande. När jag vaknar är lakanen så Precis som jag åker ut till er ibland, är ni välkomna att hälsa på i den svettiga att de måste bytas. riktiga staden. Men vänligen stäng dörren efter er när ni åker tillbaka; Att växa upp på Hammarö var samma sak. Allt jag ville göra hände vi vill inte att någon ska förirra sig till Hammarö av misstag. någon annanstans, men det riktiga problemet var att jag knappt vis Tillräckligt många gör det redan av oförstånd. ste vad jag ville göra. Först när jag började gymnasiet förstod jag hur mycket jag hade gått miste om. De nya klasskamraterna hade historier att berätta, själv hade jag bara frågor. ”Menar du att polisen kom till skolan?” kunde jag fråga. ”Sa du att det utbröt slagsmål på fritidsgården? På riktigt?” Philip Wildenstam växte upp på Lövnäs, Hammarö. Idag arbetar han som ”Hade ni invandrare i klassen? Hur är de?” copywriter i Karlstad och bloggar på www.philipwildenstam.se.

HiF_2.indd 12

10-07-15 17.29.08


fyra frågor Hur lång sommarledighet har du? Kul att göra på Hammarö om sommaren när du är ledig? Vilket är det bästa badstället? Och har du badat än? Sandra Myhren, studerande - Jag har ingen semester alls. Nu sommarjobbar jag i stan, på Café Royal. - Att åka båtbuss är kul, de får ett stort plus. - Getingberget. - Jag har badat... fötterna. Räknas det? Göran Torp, säsongsanställd - Nej det blir dåligt med semester på sommaren eftersom jag säsongsarbetar på Gräsdalen service, där vi håller på med mycket gräsläggning och annat trädgårdsarbete. - Att ta bilen eller bussen härifrån. Vuxennöjen är det dåligt med, puben här är verkligen B. Vill man ha lugn och ro finns det i alla fall möjligheter till fint friluftsliv med fiske. Takene och Tynäs är vackert. - Mörudden - Nej inte i år. Anders Karlsson, arbetssökande - Är ju arbetslös, så det finns tid. - Båtlivet med fiske, och att sola och bada är det allra bästa. - Söön, men där är det så trångt nu. Onsön är fint men de båda platserna kräver att man kan ta sig fram med båt. - Jo, jag har badat en gång i sommar.

insändare

Har du en åsikt, en berättelse, en dikt, en bild eller något annat som du vill publicera i Hammarö i Folkmun? Maila oss på jocke.dieden@gmail.com.

Köp & Sälj

Från och med augusti kan du sätta in privatannonser i Hammarö iFolkmun. Grundpriset är 50 kronor för en textannons. Maila annonsen till jocke.dieden@gmail.com. Vill du ha större annons och bilder så kostar det några kronor extra. Maila så återkommer vi med pris. Det går även bra att ringa 073- 808 72 99. GLAD SOMMAR!

Skicka bilder

Har du tagit en bra bild på Hammarö som du vill ha publicerad? Skicka den till jocke.dieden@gmail.com. Vi publicerar en läsarbild i varje nummer.

Tommie, Rebecka, Oliver och William Eriksson, driver en butik i Karlstad - Ja vi har tre veckor ledigt nu. - Vi ska spela tennis, minigolf och fotboll. Vi ska fiska, sola och bada också. - Getingberget är ett bra ställe, tycker alla förutom William som är sex år. Han tycker att den egna poolen är bäst. Alla i familjen har badat, förutom Rebecka. - Jag är en riktig badkruka, jag solar bara.

PROVA EN AV SVERIGES FINASTE

BANGOLFANLÄGGNINGAR Spela en gång gratis med den här kupongen! Skoghalls Bangolf öppet varje dag 12-22 Tel. 054-51 79 90

HiF_2.indd 13

10-07-15 17.29.09


sjön suger

Text: AnnaCarin Windh Bild: AnnaCarin Windh

Det klapprar på Hammarös hamnbryggor. Folk springer fram och åter med kylväskor, papperskassar och annat smått och gott. Det lastas, stuvas och packas. Nu rustar det värmländska Skärgårdsfolket för sköna lediga semesterdagar i sina båtar. Här kan man hitta alla typer av båtbitna människor och faktiskt en och annan hund och katt.

Till hamnarna har det kommit dagsresenärer som spontant åker runt bland öar och skär. Här finns folk som ska göra sig en tur till stugan över helgen, och de som har en långrutt att se fram emot. Det båtbitna folket är en brokig skara. Seglare som hävdar att det inte finns något bättre än den tysthet och stillhet som infinner sig när motorn stängts av och båten glider fram genom vågorna. Att man däremellan får slita halvt ihjäl sig hängandes över relingen är inget man pratar om. Å andra sidan finns det de som tycker att just motorn och farten är det som är tjusningen, där svallvågorna mot land är ett faktum långt efter att de passerat. Bland dessa människor har Folkmun gett sig ut för att ta pulsen nere vid hamnarna Lillängen och Sörvikshamnen på Mörudden.

Sune och Charlotte Holmberg tillhör skaran som hållit sig med båt en längre tid. För några år sedan skaffade de en stuga på Västra Korsön, och därför nöjer sig familjen numera med en lite mindre båt. - Båten jag har nu är en Askeladden med styrpulpet. Den gör ungefär 25 knop skulle jag tro, och det räcker gott att köra till stugan med. Tidigare hade vi en Snipa som hette Ekö och det var en arbetsbåt, tillägger Sune.

Mikael Rönnblad från Hammarö har också en styrpulpetbåt, en Örnvik som kan komma upp i ungefär 30 knop. - Att ligga på runt 20-25 knop är väl det normala, fortare behöver det inte gå, säger Mikael. Denna varma dag är det dock inte han själv som ska ut på tur. Det är sonen Jesper som är på väg ut till ett välbekant sommarparadis för Hammaröborna. Han ska till Söön för att bada med sina kompisar.

HiF_2.indd 14

På en av Lillängens bryggor rustar Peter och Anne för en båtresa med Amori, som är det namn Peter har gett sin Nimbus 26. Paret har planerat en längre semestertripp och lastar i båten inför resan. - Vi kommer att göra en rutt genom Göta älv, och bland annat besöka Värmlandsnäs. Sedan tar vi oss ner till Göteborg och Strömstad där vi lyfter båten på land och kör den de tre milen till Dalslands kanal. Där ifrån går resan tillbaka genom kanalsystemet till Vänern och Lillängshamnen, berättar Peter. Det finns många fördelar med att ha sin båt i Lillängen menar Peter, framförallt att det går snabbt och smidigt att ta sig ut på sjön, och dessutom turas de som har sina båtar i hamnen om att vara nattvakter. De som har sin båt i hamnen är medlemmar i Lillängshamnens båtförening, där var och en köper eller säljer sin egen båtplats, eller hyr i andra hand. Det innebär att ägarna är med och reparerar, vaktar och ser till att allt är okej. Systemet är något som båtfolket vid Lillängshamnen ser som något positivt, försäkringsvillkoren blir bättre och att stölderna minskar.

Precis hemkomna efter en tur till Tunnöarna är Ove Nilsson och Sandra Rudner med barnen Isak och Amanda. Båtschaufför är Sandra, medan Ove kan slappa. De äger en Bella 620 DC. - Jag övningskör i dag. Och det är inte världens enklaste att parkera båten i hamn. Man blir lätt stressad och då kan man råka gasa istället, skrattar hon. Ove är smart nog att inte kommentera påståendet, men ler. 15 års erfarenhet har de av båtar, och det verkar inte påverka samlivet nämnvärt. - Nej det kan nog vara bra att umgås med familjen i båt. Om man bortser från hur det går i filmen Göta Kanal förstås, säger Ove. Barnen Isak, 6 år och Amanda 4, vet flera fördelar med att ha en båt. - Det är roligt när båten hoppar och det är roligt att åka ut och bada, säger Isak, och Amanda håller med.

10-07-15 17.29.10


Från Sörvikshamnen på Mörudden ska Lasse och Marina Allenmark och Med på familjens tur till Tunnöarna fanns också Johan, som annars deras hund Ville ge sig ut på en segeltur. Segling innebär en del bestyr håller sig med egen båt. Den typ av båt han har finns inte att se i fler både före, under och efter båtutflykten, men Marina tycker att det är upplagor, åtminstone inte i Lillängshamnen. Han äger en ribbåt,där ett kärt besvär. rib står för rigid inflatable boat, som är en hybrid mellan en konven- Det är något alldeles speciellt med att segla, när man kommer ut och tionell båt och en gummibåt. En gummibåt med hårt skrov kort och stänger av motorn blir det alldeles tyst och båten glider fram i vågorna, gott. säger hon. - Det är en Hyp 420, en ribbåt, det vill säga en gummibåt med hårt De har seglat i flera år med både barn och hund. I dag är det bara skrov. Den är faktiskt godkänd för sju personer fast det är svårt att tro. Maxhastigten ska ligga runt 35 knop, men jag har inte varit uppe i hunden Ville som ska med. Han parkerar sig längst fram i fören som så många gånger förr, i väntan på att att han ska få flytvästen på sig och mer än drygt 30 en gång, berättar han. de kan ge sig av mot Timmeröarna i sin Galante som är en Talewind 33. På frågan om hans ribbåt har något namn är svaret givet. - Den är ju uppblåsbar och av gummi. Självklart heter hon Barbara. Och runtom förbereder sig många andra för en tur på Vänern. Det putsas och fejas och förnödenheter stuvas in. För nu har båtfolket vaknat till liv.

Din biljett till the Met Live från New York i HD-kvalitet och surroundljud

Säsongen 2010-2011 The Met ropolitan Opera

Vänsterpartiet på Hammarö vill bygga en ny skola för att skapa likvärdiga och tillgängliga lokaler för alla vill minska antalet barn i grupperna på förskolan för att skapa en god arbetsmiljö för barn och vuxna

9 okt 23 okt 13 nov 11 dec 8 jan 12 feb 26 feb 19 mars 9 april 23 april 30 april 14 maj

19.00 18.00 19.00 18.30 19.00 19.00 19.00 18.00 19.00 19.00 19.00 18.00

Wagner Mussorgskij Donizetti Verdi Puccini Adams Gluck Donizetti Rossini Strauss Verdi Wagner

Rhenguldet Boris Godunov Don Pasquale Don Carlos Flickan från vilda västern Nixon in China Ifigenla på Tauris Lucia di Lammermoor Greve Ory Capriccio Trubaduren Valkyrian

Boka på 054-515 500

HiF_2.indd 15

vill stötta föreningarnas önskemål om en ny idrottshall och verka för att den byggs så snart som möjligt

Vill du veta mer? Maila Lillemor på lillemor.larsson@bredband.net eller ring Lennart på tel 0703-86 62 31

10-07-15 17.29.12


www.socialdemokraterna.se

E L O K S R Ö F I N R A B E FÄRRE T F Ö L T T E R Ä A N R E GRUPP En bra skola och barnomsorg är grunden för en livskraftig kommun. Kontinuitet, kvalitet och trygghet är viktiga ledord i det arbetet. 'lUI|UYLOOYL|NDSHUVRQDOWlWKHWHQJHQRPDWWE\JJDÀHUDI|UVNRORU Vi socialdemokrater tycker att välfärden är betydligt viktigare än sänkta skatter. Därför kommer statsbidragen att öka till kommunerna vid en röd-grön valseger. Då kan vi göra ytterligare satsningar på skola och barnomsorg. Vårt mål är att ha en mycket hög kvalité.

NAS R E T E H G I L MÖJ HAMMARÖ

SAP_210x297.indd HiF_2.indd 16 2

10-07-15 2010-07-02 17.29.12 10.37

Hammarö i Folkmun #2 2010  

Nummer 2 2010

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you