Lista dobrih knjiga 2016

Page 1

Knjižničari preporučuju

LISTA DOBRIH KNJIGA za djecu, mlade i roditelje objavljenih u 2016. godini

PREMA PREPORUCI Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva


Hrvatsko knjižničarsko društvo Sekcija za narodne knjižnice Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež

LISTA DOBRIH KNJIGA za djecu, mlade i roditelje objavljenih u 2016. godini

prema preporuci Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva

Tko je birao? Knjižničari koji rade s djecom i mladima, članovi Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskoga knjižničarskog društva uz pomoć kolega – dječjih knjižničara. Zašto ova lista? Preporuka dobrih naslova i smjerokaz lakšem snalaženju u knjižnoj produkciji - ponuditi mladim čitateljima kvalitetnu i zanimljivu literaturu kako bi oni uistinu uživali u dobroj knjizi i čitanju. Informacija knjižničarima: što je kvalitetno objavljeno u prošloj godini u Hrvatskoj, a pojedine knjižnice još nisu nabavile. Zašto knjižničari biraju?  jer prate produkciju knjiga za djecu i mlade,  svakodnevno preporučuju djeci i mladima kvalitetne naslove,  sudjeluju u promociji dobre literature Kako knjižničari biraju? Odabir se temelji na procjeni kvalitete ilustracije, teksta, jezika i opreme, te primjerenosti i zanimljivosti sadržaja. Preporučeni su oni naslovi koji su dobili najviše glasova članova Komisije. Što sadrži lista? Dobre knjige za djecu od najranije dobi do knjiga namijenjenih mladima, domaćih i stranih autora, te popularno-znanstvenu literaturu za djecu, mlade i roditelje. Anotacije su preuzete sa mrežnih stranica kataloga Knjižnica grada Zagreba i nakladnika. Fotografija na naslovnici preuzeta s https://wallpapersite.com/love/love-hearts-book-5k-3590.html

Oblikovanje: Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež HKD


SLIKOVNICE ZA NAJMLAĐE


DONALDSON, Julia. Bosonogi Lisac. Zagreb : Ibis grafika, 2016. (i ostali naslovi iz zbike Priče iz Žirove šume: Gospa Zečić drijema, Prase se igra skrivača, Poštar Medo) Duhovitost, jednostavnost i tekst u rimi - glavne su značajke priče o Liscu koji ne može pronaći svoje čarape. Jedna je to od četiri slikovnice iz niza "Priče iz Žirove šume" suvremene engleske autorice. Namijenjena je najmlađima, a prozorčići za otklapanje pridonijet će pozornijem praćenju priče i postupnom otkrivanju ostalih odjevnih predmeta prije čarapa. Spisateljica i ilustrator, višestruko nagrađivani, uspješno su surađivali i u prošlosti (Grubzon, Grubzonovo dijete, Mjesta ima na metli svima, Prutimir…).

GIRALDO, Maria Loretta. Oči za mene. Zagreb : Neretva, 2016. (i ostali naslovi iz serije Kuku tko sam?: U noći… kuku; Kuc… kuc… tko je ovdje?; Kukuriku… tko ovdje živi?) Kroz rupice na slikovnici proviruju oči, na prvoj stranici se nalazi zagonetka i ako ju ne riješimo, ne znamo kome pripadaju te oči, ali kad okrenemo stranicu, pojavi se lik i odgovor na pitalicu. To je jedna iz serije od četiri slikovnice za najmlađe. Tvrdih su listova, zabavne, poučne i kriju mnoga iznenađenja...rupice za igralice, skrivalice i zagonetke za pogađanje. Vedro, veselo i maštovito ilustrirano.

KAWAMURA. Yayo. Pepe & Milli traže stvari. Zadar : Forum, 2016. Takozvane interaktivne slikovnice malenima, već starijima od godinu dana su najzanimljivije. Djeca vole istraživati i otkrivati, stoga su i ovakve slikovnice s prozorčićima zanimljive, zabavne ali i edukativne. Pepe i Milli su pas i mačka, koji u ovoj slikovnici traže stvari. Na svakoj strani mogu se pronaći 1, 2, 3 predmeta ili životinja. Zadaci su jednostavni, crteži jasni, stoga pronalaženje, otkrivanje i prepoznavanje predmeta i životinja, postaje prava šala.


ROBAARD, Jedda. Zebra koja je izgubila pruge. Zagreb: Mozaik knjiga, 2016. (i drugi naslov iste autorice Lavica koja je izgubila riku) Nakon buđenja malena zebra našla se pred problemom. Sa njezinog tijela nestale su sve pruge, pa je je začuđena zebra krenula u potragu za svojim važnim obilježjem. Nakon duge potrage i kupanja, pojavile su se iščezle pruge. Slikovnica s prozorčićima potiče djecu na interaktivnost, a namijenjena je najmlađima.

RUNDEK, Melita. 150 medvjeda i jedna priča. Zagreb : Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2016. Duhovita i poučna priča za djecu i roditelje u kojoj autorica prenosi poruku kako je u životu uvijek vrijednije, bolje i ljepše ono što napravimo sami od onoga što umjesto nas naprave drugi. Djevojčica Maja suočena je s prvom školskom zadaćom - crtanjem medvjeda, a kako misli da njezini medvjedi moraju biti identični učiteljevim postaje nesigurna i nesretna što je koči u izvršenju zadatka. U pomoć joj priskače ne samo tata već i susjed Janko, koji će umjesto Maje napraviti domaću zadaću. Tata će nakon razgovora s učiteljem osim jedinice iz crtanja dobiti i važnu životnu lekciju, a Maja ohrabrenje i vjeru u svoje sposobnosti i uloženi trud.

ŠUNK, Davor. Miro i Mara. Zagreb : V.B.Z., 2016. (i drugi naslov Miro i Mara u zoološkom vrtu) Dražesno ilustrirana slikovnica malog formata za najmlađe govori o bratskoj ljubavi. Miro i Mara su brat i sestra koji dane u igri provode zajedno i uvijek su na pomoći jedan drugome.


SLIKOVNICE HRVATSKIH AUTORA


BAKRAN, Tamara. Posvojeni faunčić Žarko. Zagreb : Sipar, 2016. Vilinska obitelj posvojila je malog ostavljenog faunčića iako su vile s faunima u strašnoj zavadi. Priča govori o ljepoti pomirbe, štetnosti bezrazložne, dugotrajne ljutnje i prihvaćanju drugoga bez predrasuda. Namijenjena je djeci predškolskog uzrasta.

ČUČKOVIĆ, Goran. Zmaj Anđelko i dugački rep. Dubranec : vlast. nakl., 2016. Anđelko je mladi neiskusni zmaj, ali je zato smion, znatiželjan, veseo i drag. Za fantastičan kolorit slikovnice ”Zmaj Anđelko i dugački rep”, te simpatičnost samog Anđelka zaslužna je ilustratorica i dizajnerica Milica Vezmar Basara.

ĐOKIĆ, A. Strašna priča. Zagreb : Knjiga u centru, 2016. Duhovita priča o jednom malom dječaku, princu Almu, koji će svojim iskrenim pristupom i dječjom neposrednošću natjerati jednog strašnog zmaja u bijeg i spasiti kraljevski dvorac od velike pogibelji. Razigrane, smiješno-strašne ilustracije prate ovu veselu slikovnicu namijenjenu djeci srednje i starije predškolske dobi.

ĐOKIĆ, Ana. Bao Baobab i mala Kibibi. Zagreb : Knjiga u centru, 2016. (i drugi naslov Strašna priča) Nagrada stručnog žirija „Ovca u kutiji“, Nagrada „Grigor Vitez“ Afrička savana, brojne životinje i velika suša u pustinji elementi su ove zanimljive priče za najmlađe. Slikovnica je to o prijateljstvu velikog baobaba i male majmunice Kibibi. Izvrstan spoj ilustracije i teksta opravdava dobivanje književno-likovne nagrade Ovca u kutiji za 2016. koja se dodjeljuje najbolju hrvatsku slikovnicu.


ĐOKIĆ-Pongrašić, Ana. Anja i crna ovca. Zagreb : Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2016. Priča je to o veseloj, pomalo usamljenoj neobičnoj djevojčici Anji koja je jednog ljetnog, sunčanog dana na ulici srela crnu ovcu. Družile su se, klackale, pričale i pojele po sladoled. Anja se smijala dok je s crnom ovcom šetala ulicama, a onda je ovca pozdravila i nestala. Nestalo je i sunca, nebo se zamračilo i pustilo nekoliko kapi kiše. Anja je zamišljala kako je to crna ovca s neba pozdravlja. Bila je vesela jer se i sama osjećala nekako posebno, kao da je... i sama crna ovca.

ĐOKIĆ-Pongrašić, Ana. Pjesma za Kasuma = Das Lied für Kasum. Zagreb : Knjiga u centru, 2016. Pjesma za Kasuma je dvojezično (hrvatski i njemački) napisana slikovnica za najmlađe o životu Roma. Jedan "radni" dan u životu malog Kasuma započinje i završava pjesmom, a između toga se uglavnom živi na ulici, sluša se žamor glasova i uživa u pjesmi svijeta. Slikovnica je vrlo lijepo oslikana i pisana velikim tiskanim slovima. Ana Đokić (tekst) i Andreja Živko (ilustratorica) ostvarile su lijep suživot na stranicama ove slikovnice.

GAVRAN, Miro. Morčić i gusari. Zagreb : Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2016. Dječak Karlo je često putovao s ocem po svim morima. To nije bilo ništa čudno jer mu je otac bio kapetan velikog trgovačkog broda. Na jednom od putovanja doplovili su do predivnog otoka na kojem su živjeli tamnoputi stanovnici. Tamo se sprijateljio s dječakom Morčićem toliko da su obojica poželjeli da brod nikad ne napusti taj otok. Naravno, to je bilo nemoguće i kucnuo je čas rastanka. No, dječak Morčić se dosjetio se kako da i dalje ostane s Karlom. Priča je popraćena ilustracijama Davora Šunka.

GJURKOVIĆ, Tatjana. Ovčicu je strah jer će dobiti brata. Varaždin : Evenio, 2016. (i ostale slikovnice iz zbirke 2+ : edukativna slikovnica sa savjetima za roditelje Ovčicu je strah jer će dobiti brata, Psića je strah odlaska doktoru, Slonicu je strah vikanja i kazne) Problemska slikovnica za djecu i roditelje bavi se strahom od novonastale obiteljske situacije. Kroz jednostavnu priču, duhovite ilustracije i životinjske likove, djeca se lakše identificiraju sa vlastitom situacijom i emocijom straha, a uz pomoć roditelja lakše će shvatiti i naučiti svladavati i regulirati ili barem ublažiti taj negativan osjećaj.


GULJAŠEVIĆ, Ivana. Pingvin Gašpar. Zagreb : Igubuka, 2016.

Kad je pingvin Gašpar čuo da treba nešto poželjeti kad ugleda zvijezdu padalicu, sinula mu je ideja: skinut ću zvijezdu s neba, pustiti je da padne i izreći želju. No je li moguće dohvatiti zvijezdu? I hoće li Gašpar dočekati svoju padalicu?

KATAČIĆ KOŽIĆ, E. Medvjedica Marta i šareni planinski čaj. Zagreb : Ibis grafika, 2016.

Slikovnica je za najmlađe, s velikim tiskanim slovima. Mama medvjedica i njezino mladunče Marta, bude se iz zimskog sna i kreću u potragu za hranom. Šeću šumom, beru bobice i uživaju u cvijeću i proljeću. Puno vremena provode igrajući se i učeći i tako čisto slučajno otkrivaju i planinski čaj!

LOVRENČIĆ, Sanja. Alma dimnjačarka. Zagreb: Mala zvona, 2016. Prateći dogodovštine naslovne junakinje, ovaj tekst književnice Sanje Lovrenčić upisuje određenu vizualnost u samu svoju strukturu – Alma se spušta u različite dimnjake, pronalazi neočekivane predmete te susreće životinje. Glas pripovjedačice pritom stvara specifičan odnos s čitateljem koja je istovremeno prisna i distancirana, a o čudesnom pripovijeda kao o svakodnevnom čime stvara svijet koji je dječji, ali nije banalan ili klišeiziran.

MEREY SARAJLIJA, Dijana. Koka koja je sve gledala svisoka. Zagreb : FoMa, 2016. Nove basne u stihovima, priče iz zbirke Što mravi znaju o ljubavi, posebne su po mnogo čemu, a originalne su i po samom svom obliku. Mogu se čitati s obje strane; s jedne strane nalazi se Koka koja je sve gledala svisoka, a s druge potpuno nova stihopriča – Bik koji je želio biti šik! Pisana u stihovima, jednostavnom, djeci bliskom rimom, potiče u čitateljima igru osluškivanja glasova i riječi, izuzetno bitnu za vještinu čitanja i pisanja. Istovremeno ističe bogatstvo hrvatskog jezika i budi ljubav prema njemu.


MILOLOŽA, Jagoda. Mačak Sivko. Zagreb : Naklada Ljevak, 2016. Ilustrirana slikovnica kratkim pitanjima i odgovorima upoznaje najmlađe čitatelje sa osjećajima i prihvatljivim oblicima ponašanja. Mačak Sivko pokazuje kako je to kad smo veseli, zadovoljni, tužni, ljuti,... Slikovnica sadrži i QR kod što omogućuje primjenu tehnologije proširene stvarnosti (eng. augmented reality). Povezivanje otisnutih stranica slikovnice s digitalnim sadržajem doprinosi boljem razumijevanju pročitanog teksta na zabavan i djeci zanimljiv način. NAZANSKY, Boris. Što ću biti kad odrastem? Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. Od pomorca i kuhara sve do astronauta - zanimanja su to o kojima obično maštaju maleni. Ova vesela slikovnica o zanimanjima pomoći će malenima da što bolje upoznaju i neko svoje buduće zanimanje. Pjesmice je napisao Boris Nazansky, a oslikala Željka Mezić.

ŠESTO, Silvija. Gospodin Mrak i 3 bijela šeširića. Zagreb : Naklada Semafora, 2016. Drama nagrađena Malim Marulićem za 2011. godinu dobila je i svoj književni oblik. Glavni lik je gospodin Mrak, koji pati u uvjerenju da ga nitko ne voli sve dok ne susretne djevojčicu Žanu. Tada zajedno kreću u životnu pustolovinu u kojoj se bore protiv svojih strahova i predrasuda. Žanini stalni suputnici su i 3 bijela šeširića, odnosno njezini problemi s kojima se mora suočiti. Na tom putu oni prolaze od tuge i nezadovoljstva u glasnike radosti. Priča je to o marginaliziranim pojedincima i njihovom suočavanju sa strahovima i nesigurnostima.

ŠESTO, S. Sirup protiv mačjeg kašlja. Zagreb : Naklada Semafora, 2016. Nagrada dječjeg žirija „Ovca u kutiji“ Djeca ponekad žele izbjeći školu i školske obaveze pa glume da su bolesna. Roditelji su razapeti između odluke da poštede svoje dijete stresa ili da ne popuste i pouče ga odgovornom ponašanju. U priču se upliće i jedna mačka koja glavnom liku koja djevojčici nudi priliku da okrene "novi list" u životu i ne ponavlja iste greške. Osim teksta, sadrži i kratke pjesmice i vrsne ilustracije Vande Čižmek.


ŠKRINJARIĆ, Sunčana. Dječak koji je znao sve. Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. Priča je o čudnovatom dječaku kovrčave kose i smeđih okruglih očiju koji je znao - sve! Znao je pisati i čitati još i prije škole, znao je strane jezike, posjećivao je redovito kazalište, bio je najbolji u košarci i nogometu, ali onda jednoga dana sa svojih 11 godina suočio se s običnim biciklom...i neslavno završio. Poučna priča iz pera naše slavne spisateljice Sunčane Škrinjarić, popraćena vrlo zanimljivim ilustracijama Nikoline Novosel.

VAĐIĆ, Nina. Sretno srce. Zagreb : Panova svirala, 2016.

Slikovnica djeci pomaže razvijati svijest o emocijama. Uči ih mijenjati emotivno stanje iz negativnog u pozitivno bez potiskivanja, prisile ili nametnutog straha od kazne.

VITEZ, G. Ogledalce. Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. Novo izdanje, poznate šumske priče za najmlađe, obogaćeno je ilustracijama višestruko nagrađivanog Tomislava Torjanca, a na naslovnicu je utisnuto "pravo" ogledalo. Duhovita je to priča o ogledalcu kojega je netko izgubio u šumi. Koja god životinja naiđe na to ogledalce i ogleda se u njemu misli da ogledalo pripada baš njoj jer se vidi njen odraz. Priča Ogledalce spada u dječje klasike i čita se već generacijama, jer je bezvremenska.

VLADIĆ-MAŠTRUKO, Manuela. Oto i Valentina. Zagreb : Sipar, 2016. Treća je u nizu autorska slikovnica Manuele Vladić Maštruko o neobičnom pauku. Pauk Oto se pronalaskom škrinje s vunom i priborom za pletenje pretvara u pravog umjetnika, a u ovoj priči se zaljubljuje u paučicu Valentinu koja živi u cvjećarnici. No, udvaranje i osvajanje nije nimalo lak posao i Oto spoznaje da je ljubav poprilično zamršena stvar. U svom nastojanju da osvoji paučicu poseže za vrlo neobičnom i originalnom gestom.


VONČINA, Pika. Četiri godišnja doba. Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. Topao, dug šal sa naslovnice zaogrnuo je životinje u raznim dijelovima svijeta baš poput sna u koji utone malena gusjenica u prvoj proljetnoj, i pingvin u posljednjoj, zimskoj priči. O čemu oni to sanjaju i hoće li njihovi snovi postati java? Kako žive lavovi i čemu može poslužiti njihova dugačka griva te za koga slon u Africi plete šalove i kako putuju njegova pisma u šumu na drugoj strani svijeta, saznaje se u ljetnoj i jesenskoj priči o prijateljstvu.

VONČINA, Pika. Mačke ---. Zagreb : Mala zvona, 2016. pohvala Nagrade "Grigor Vitez" za ilustracije Autorska slikovnica Mačke sastoji se od nekoliko priča, koje se na neki originalan način isprepliću i objedinjuju. Glavni likovi su naravno mačke koje su povezane jednom okvirnom pričom o vrtu u kojem se mačke rado sastaju i pripovijedaju, svaka svoje zgode. Autoričino pripovjedno i likovno obilje ne iscrpljuje se jednim čitanjem.


SLIKOVNICE STRANIH AUTORA


BEDFORD, David. Volim tatu. Zagreb : Turistička naklada, 2016. (i ostale slikovnice iz iste serije) Razigrana priča puna ljubavi za očeve i njihove mališane. Mali Vjeverić i njegov tata uživaju u skakutanju po šumi, u igri i zajedničkom druženju. Slikovnica je velikog formata oslikana ljupkim ilustracijama i pršti od emocija.

BERTAGNOLIO, Raffaella. Mirisna priča : vuk koji miriše na jagode. Zagreb : Naša djeca, 2016. (i ostale slikovnice iz serije) Zabavna i poučna priča prati vuka koji se nije mogao riješiti lošeg zadaha iz usta. Toliko je bio strašan da je zaudarala cijela šuma! Iako su se bojale vuka, njegovoj molbi da mu pomognu odazvale su se sve šumske životinje. Kroz tekst, namijenjen prvenstveno predškolcima, provlače se poruke zajedništva i prijateljstva, te pozitivan odnos prema higijenskim navikama i zdravoj prehrani. Dopadljive ilustracije prate duhovit ton priče.

BYRNE, Skye. Moć Henryjeve mašte. Zagreb : V.B.Z., 2016. Poznata je stvar da mašta može svašta, čak može i nadoknaditi voljeno biće, kao u ovoj zanimljivoj slikovnici. Dječak Henry imao je najdražu igračku, plišanog zeca Malinka, s kojim je provodio dan i noć. No, Malinko se izgubio. Poslušavši djedov savjet, Henry je uz pomoć svoje mašte ponovno bio s Malinkom i proživljavao najneobičnije pustolovine.

CORR, Christopher. Duboko u šumi : narodna priče. Zagreb : Planetopija, 2016. Duboko u šumi bila je mala, drvena kućica. Bila je prazna, hladna i tužna sve dok miš nije u njoj pronašao svoj dom. Poslije njega je doskakutala žaba, pa zečica, dobrzao dabar, pa lisica i još pijetao, jelen i crvena vjeverica. Doletjela je i sova, pa dvije svrake i djetlić i za sve njih bilo je mjesta, sve dok nije došao i veliki medo brundo. Nije mogao vjerovati pa je pokušavao ući kroz prozore, vrata... Prepričanu rusku narodnu priču savršeno nadopunjavaju bogate i maštovite ilustracije.


DAYWALT, Drew. Pastele u štrajku. Zagreb : Profil knjiga, 2016. Naizgled jednostavna priča govori o pobuni pastela zbog nepravednog ili predvidivog korištenja pri crtanju. Nezadovoljne, pišu pisma malom Duncanu koji će pronaći kreativno rješenje koje će ih u konačnici sve zadovoljiti. Duhovito združeni tekst i ilustracije namijenjene su predškolcima i učenicima nižih razreda osnovne škole. Pridajući djeci bliskim predmetima ljudske karakteristike autor propituje promjenjivost zadanih postavki u životu i besmisao inzistiranja na pojedinim stvarima.

DONALDSON, Julia. Prutimir. Zagreb : Ibisgrafika, 2016. (i ostali naslovi Poštar Medo, Bosonogi lisac, Gospa Zečić drijema, Prase se igra skrivača) Najnovija slikovnica omiljene dječje autorice je o gospodinu Prutimiru i njegovoj obitelji koja živi u stablu. Jednog jutra Prutimir "otrgne" se od stabla i kreće u svoju životnu pustolovinu. Na tom putovanju doživljava lijepe i ružne stvari, a upoznaje i spašava Djeda Mraza, zahvaljujući kojemu će se ponovo vratiti u svoje staro stablo. Tamo ga željno čekaju njegova gđa Prutić i troje malih Prutića. Izvrsne i duhovite ilustracije potpisuje Axel Scheffler.

DONALDSON, Julia. Što je bubamara čula ovaj put. Zagreb : Profil knjiga, 2016. (i naslovi Princeza i čarobnjak i Raspjevana sirena) Mali ilustrirani krimić za djecu predškolske dobi. Seoske životinje predvođene bubamarom uspjele su nadmudriti i osramotiti dvoje kradljivaca.

FAN, Terry. Noćni vrtlar. Zagreb : Meandarmedia, 2016. Inspirativna i čudesno ilustrirana grafitnom olovkom, slikovnica braće Fan pravi je umjetnički užitak za male i velike. U jednom gradiću u ulici Grimloch, dešava se nešto neobično, što itekako utječe na život jednog dječaka iz sirotišta, ali mijenja život svih stanovnika. Naizgled jednostavna priča, bez puno teksta, koja nameće brojna pitanja i odvodi nas u neko sasvim drugo vrijeme.


HEYMANS, Adrienne. Nauči biti uredan uz medvjedića Brunda. Zagreb : Turistička naklada, 2016. (i ostali naslovi Nauči poštivati prirodu uz malu kravicu Šaricu; Nauči se lijepo ponašati uz majmunčića Kokola) Jedna od četiri slikovnice pod zajedničkim nazivom "Živimo zajedno" zabavno je i edukativno štivo za najmlađe. Brundo je simpatičan medvjedić, ali ne brine se o sebi i svojoj higijeni... nekako je uvijek prljav i cijela šuma bježi od njega, a on bi htio bi imati puno prijatelja. U tom problemu odlučio mu je pomoći mačak Viktor - mačak dobrog srca i poznavatelj čistoće.

JEFFERS, Oliver. Dug put kući. Zagreb : Profil knjiga, 2016. Autorska slikovnica nagrađivanog dječjeg pisca i ilustratora predstavlja maštovitu, nepredvidivu, duhovitu, svevremensku priču o prijateljstvu koje nadilazi sve naše različitosti. Krasi je jednostavna, čak nadrealna dječja logika na kojoj se gradi humor. Središnji događaj je susret dječaka i Marsovca na Mjesecu koji su tamo zapeli zbog istovremenih poteškoća na svojim letjelicama. Nakon dogovora, popravaka i ostalih peripetija uslijedit će rastanak, no prijatelji će ipak pronaći način kako ostati u kontaktu.

LITCHFIELD, David. Medo i klavir. Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. Univerzalna poruka o važnosti prijateljstva iznesena je u obliku bajkovite priče u kojoj glavni junak medvjed nauči svirati klavir. Novostečenom vještinom uveseljavat će prvo šumske životinje, a potom steći svjetsku slavu i bogatstvo koje će ga udaljiti od doma i prijatelja za koje će naknadno shvatiti da su mu najvažnija publika. Svojom jednostavnom pričom snažne poruke, te toplim i zanimljivim ilustracijama slikovnica britanskog ilustratora osvojila je nagradu Waterstones Children’s Book Prize za 2016. godinu.

MIDDLETON, Charlotte. Kristofor Grickić. Zagreb : Turistička naklada, 2016. (i ostale slikovnice iz iste serije Kristofor i bicikl; Kristofor i gusjenice) Još jedna zabavna i poučna slikovnica o Kristoforu Grickiću koji ovog puta pokušava spasiti grad, jer u gradu misteriozno nestaju maslačci koje zamorčići iz Maslačkograda toliko vole. Slikovnica je pisana velikim tiskanim slovima i lijepo ilustrirana.


MOORE-MALLINOS, Jennifer. Kad natjecanje postane opasna igra. Zagreb : Neretva, 2016. Problemska slikovnica za djecu i roditelje. Dječaci vole izazove i tako ispituju granice svoje hrabrosti i neustrašivosti, jer ne vole da ih se naziva kukavicama, ali u takvoj igri nadmetanja, koji puta pretjeruju jer nisu uvijek svjesni opasnosti. O jednom takvom natjecanju riječ je i u ovoj slikovnici. Ljeto je i dječaci su se odlučili dokazati u izdržljivosti plivajući preko jezera, ali ovaj puta igra je prerasla u opasnu situaciju.

MOORE-MALLINOS, Jennifer. Kad se zanemare internetska pravila. Zagreb : Neretva, 2016. O računalima i njihovoj koristi i prednostima, nedostatcima i opasnostima, već je dosta toga napisano i mislimo da već sve znamo. Ali nikada nije dovoljno upozorenja za onu najranjiviju skupinu, a to su djeca i mladi. Glavna junakinja ove slikovnice za djecu mislila je da su pravila vezana uz korištenje interneta gubitak vremena i nije uviđala ništa loše u dopisivanju s nepoznatim ljudima. Na svu sreću na vrijeme je naučila lekciju, da su pravila tu radi naše sigurnosti i da ih treba poštivati.

MOORE-MALLINOS, Jennifer. Kad sukob prijeti prijateljstvu. Zagreb : Neretva, 2016. Još jedna slikovnica koja će pomoći i roditeljima i djeci da osvijeste neka svoja ponašanja. Ovdje je riječ o nasilnom ponašanju koje dovodi do sukoba. Sukob koji puta dovodi do nepovratnih posljedica, koje kod počinitelja izazivaju duboko žaljenje. To se upravo desilo i dječaku Darku, koji se sukobio sa svojim bratom blizancem i ujedno najboljim prijateljem.

MOORE-MALLINOS, Jennifer. Kad video igrice preuzmu kontrolu. Zagreb : Neretva, 2016. Problemska slikovnica za roditelje i djecu o vrlo aktualnim žrtvama video igrica i interneta. Naime, kad video igrice preuzmu kontrolu i kad se zaboravi na obitelj, školu i prijatelje, stvar postaje ozbiljna i opasna - stoga ova slikovnica upozorava na potrebu umjerenosti i opreza u ovoj kao i u većini drugih situacija. Odnosno, ni u čemu ne treba pretjerivati, pa ni u igranju na računalu!


MOSER, Ervin. Fantastične priče za laku noć. Zagreb : Planet Zoe, 2016. (i drugi naslov istog autora Nove fantastične priče za laku noć) Autorska zbirka priča nastavlja se u maniri pisanja austrijskog dječjeg pisca i ilustratora. Glavni junaci, životinje raznolikih vrsta, oblika i veličina, lete, istražuju, kližu, putuju, čitaju, skijaju, izmišljaju nove izume, druže se i međusobno si pomažu. Iako pomalo zafrkantske i neobične, svaka priča nosi vrijedne poruke uzajamnog uvažavanja, poticanja, afirmacije. Bajkovitost priča ogleda se i u ilustracijama s puno detalja i kolorita. Autor je višestruki dobitnik nagrada, te prvi pisac i ilustrator u Austriji kojem je posvećen muzej s namjenom prezentiranja njegova opusa.

MUTH, Jon. Zen panda. Zagreb : Planetopija, 2016. Iza jednostavne priče o pandi koja se doselila u novi dom krije se umjetnička slikovnica, zapravo malo umjetničko blago teksta i ilustracije. Panda upoznaje svoje nove susjede, djevojčicu i dva dječaka, s kojima dijeli tri priče koje porijeklo vuku iz zen budističke i taoističke literature. Prilagodivši ih najmlađoj publici, autor progovara o vrijednosti materijalnog i nematerijalnog, relativnosti dobrog i lošeg u životu, te frustracijama. Kvalitetu slikovnice prepoznalo je i udruženje američkih knjižničara koje joj je dodijelilo priznanje Caldecott Honor Book.

WIESLANDER, Jujja. Mama Mu u knjižnici. Zagreb : Planet Zoe, 2016. (i druga slikovnica iste autorice Brže, Mama Mu) Duhovita slikovnica je o kravi koja je voljela čitati. Odgovori na pitanja "Trebaju li uopće krave znati čitati? Možemo li iz knjiga naučiti baš sve? Zašto je trava zelena, a mlijeko bijelo?“ kriju se u ovoj slikovnici cijenjene švedske književnice za djecu koju je ilustrirao slavni Sven Nordqvist, autor slikovnica o Findusu.


Sad razumijem! : biblioteka za djecu i roditelje

FREUDIGER, Anja. Kako bih rado i navečer bila velika! : kako djecu naučiti samostalno spavati. Jastrebarsko : Naklada Slap, 2016. Nova Biblioteka za djecu i roditelje "Sad razumijem!" donosi šest problemskih slikovnica. Neke teme poput anoreksije pojavljuju se za mlade čitatelje po prvi puta. Biblioteka je namijenjena djeci starije predškolske dobi za lakše razumijevanje teških stanja i bolesti. Ova slikovnica posvećena je dječjem strahu od mraka i odlasku u krevet.

FREUDIGER, Anja. Moj veliki brat Matija: kako djeci objasniti ADHD. Jastrebarsko : Naklada Slap, 2016. Slikovnica djeci razumljivo opisuje pozadinu i posljedice ADHD-a - poremećaja pažnje. Dječak Jura divi se svom starijem bratu, ali i primjećuje da brat sve puno snažnije proživljava i bijes i tugu i radost, a i u školi ima poteškoća. Nije baš sabran i vrlo brzo postaje razdražljiv i neraspoložen. Treba mu i pomoć psihologa. No, za Juru on će uvijek biti njegov veliki braco!

FREUDIGER, Anja. Torta za balerinu Elu : kako djeci objasniti anoreksiju. Jastrebarsko : Naklada Slap, 2016. Torta za balerinu Elu problemska je slikovnica koja objašnjava anoreksiju, na djeci prihvatljiv način i uz puno ilustracija. Priča je puna osjećaja, pruža uvid u poremećaj prehrane i budi nadu u mališanima.

MOSCH, Erdmute von: Mamino čudovište : kako djeci objasniti depresiju. Jastrebarsko : Naklada Slap, 2016.

Tinina mama pati od depresije - čudovišta koji krade osjećaje. Namijenjena je najmlađima, te na djeci prihvatljiv način i uz puno ilustracija objašnjava što je to depresija. Priča je to koja budi nadu i čini da se osjećamo bolje.


TILLY, Christiane: Mama, Mia i perilica u brzoj vrtnji : kako djeci objasniti granični poremećaj ličnosti (borderline). Jastrebarsko : Naklada Slap, 2016. Ovo je slikovnica i uz puno ilustracija objašnjava što je to granični poremećaj. Teško je objasniti djeci emocionalnu nestabilnost osoba koje pate od krajnjih promjena raspoloženja, a sklone su i samoozljeđivanju. Priča je to puna osjećaja i mališanima objašnjava kako se nositi s tako teškom situacijom iako je zapravo roditelj osoba koja mora potražiti stručnu pomoć.

TSCHIREN, Barbara. Ja sam Lovro : kako djeci objasniti autizam. Jastrebarsko : Naklada Slap, 2016. Problemska slikovnica iz serijala "Sad razumijem!" sadrži terapeutsku priču o autističnom dječaku Lovri koji u prvom licu priča o svojoj svakodnevici. Njegov doživljaj svijeta opisan je na jednostavan i djeci prilagođen način.

TROSTMANN, Kerstin. Najbolji tata na svijetu : kako djeci objasniti psihozu. Jastrebarsko : Naklada Slap, 2016. Niko je dječak od sedam godina koji ima super tatu koji se često s njime igra, ali tata postaje čudan i Niko se počinje bojati vlastitog tate. Nakon što mu mama objasni da je to bolest koja se zove psihoza, Niko ga počinje bolje razumjeti. Slikovnica je namijenjena je najmlađima i na prihvatljiv način i uz puno ilustracija djeci objašnjava teška stanja i bolesti, koja su nekoj djeci dio svakodnevice.


STRIP


MCCLOUD, Scott. Kako čitati strip – nevidljivu umjetnost. Zagreb : Mentor, 2016. Autor je kritički obradio strip i objasnio zbog kojih elemenata strip, nazvan "nevidljivom umjetnošću", ima veliku privlačnost. Po McCloudu jedna od prvih odrednica stripa jest ono nešto što je između čitatelja i crteža, a što je zapravo novi produkt - osebujna priča u samom čitatelju. Autor čitatelja samim stripom vodi kroz povijest stripa i njegove glavne odrednice, umanjuje predrasude koje su se o stripu uvriježile.

NIK. Gaturo 4. Zagreb : Iris Illyrica, 2016. Četvrti nastavak strip-serijala Gaturro niz je skečeva o mačku Gaturru koji živi s četveročlanom obitelji, ide u školu i neprestano pokušava osvojiti srce mačke Agathe, koja ga uporno odbija. Pojavljuju se i novi likovi koji su silno zabavni. Umiljat, nestašan, duhovit i pametan, mačak Gaturro idealan je djetetov prijatelj i djeteta u odraslima!

RAYMOND, Alex. Rip Kirby, 1985.-1988. Zagreb : Naklada Fibra, c. 2016. Sabrane pasice Ripa Kirbyja prva su cjelovita, arhivska zbirka ovog poslijeratnog i postmodernog klasika Alexa Raymonda. Raymond ga je kreirao 1946., nakon aktivne vojne karijere u marincima tijekom Drugog svjetskog rata. Novinske su pasice o Ripu Kirbyju unijele svježu krv u žanr kriminalističkog stripa, potpuni zaokret od tadašnjeg hladnog i žestokog stila detektivske fikcije. Rip Kirby je pametan i profinjen, no ipak čovjek…

RAYMOND, Alex. Rip Kirby, 1988.-1991. Zagreb : Naklada Fibra, c. 2016. …često na tehnike rješavanja zločina primjenjuje znanstvene metode, ali se upušta i u akciju – Kirby je oličenje američkog sportaša i odlikovani ratni heroj. Sporedne uloge igraju Desmond, Ripov batler i pomoćnik, te mnogo zadivljujućih ženskih likova, posebno Ripova djevojka, Honey Dorian, te crnokosa i prikladno imenovana Pagan Lee. Modno osviješten, Raymond je u novinske pasice unio šik i šarm mode poraća i ranih pedesetih.


ŠUNK, Davor. Album Tomica. Zagreb : Naklada Semafora, 2016. Strip-album nastao je pretvaranjem nekolicine priča iz knjige "Bum Tomica 1" u kratke, duhovite stripovske epizode. U dvanaest epizoda-priča, daju se sličice iz svakodnevice devetogodišnjaka Tomice koji živi s roditeljima, starijom sestrom i mlađim bratom a nađe se i pokoji kućni ljubimac. Naslovi epizoda su: "Bil Bum Tomica", "Tatine priče", "Ti mladi danas", "Crnac", "Čuvar", "Lančani sudar", "Pacijent", "Lako ćelavima", "Rambo", "Opasna puškica", "Kremenko" i "Mačak".


KNJIGE ZA DJECU HRVATSKIH AUTORA


BABIĆ VIŠNJIĆ, Snježana. Šešir od snova : priče za laku noć. Zagreb : Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2016. U zbirci su priče povezane motivom čarobnog šešira, koji je izradio zagrebački klobučar. Njegov zanat se pomalo gasi, jer sve manje ljudi traži šešir, a ni on nema nasljednika. Šeširi koje izrađuje klobučar Matej su jedinstveni, jer oni ispunjavaju želje svojim nositeljima. Svaka želja je je jedna zaokružena priča, ali šešir iz priče u priču "odlijeće" na druge glave i to donosi napetost u ove zanimljive priče. Neke priče su poput bajki, dok su druge prilično realistične.

BLAŽEVIĆ, Ivanka. Mrak, Danči i Mark. Zagreb : Naklada Semafora, 2016. Bojite se mraka?! Koješta! Možda se mrak boji vas!? U ovoj kratkoj i poučnoj priči doznajte kako se mala Danica, za samo nekoliko dana, promijenivši gradsku sredinu seoskom, snašla i prevladala strah od mraka upoznavši svjetlo koje se nikad ne gasi, a koje sretnici zovu i prijateljstvom…Svi su dobrodošli u uzbudljivu pustolovinu koja će, onima koji znaju slušati i vole čitati, pokazati kako se s nekim strahovima najbolje osobno upoznati i na taj način ih prevladati.

BUTKOVIĆ, Krešimir. Bornin vremeplov. Zagreb : Funditus, 2016. Bornina je najveća želja vratiti se u prošlost kako bi još jednom mogao zagrliti svoga tatu koji više nije živ. Kada preko interneta sazna kako postoji izumitelj koji je napravio vremeplov, ništa ga više ne može zaustaviti u njegovu naumu. Zajedno s prijateljicom Nikom upustit će se u avanturu putovanja kroz vrijeme, ali ne onako kako je planirao. Umjesto da se vrate jednu godinu unatrag, Borna i Nika naći će se u osamdesetim godinama prošloga stoljeća kada su njihovi roditelji bili djeca kao i sada oni sami. Tu se otvara prostor za mnoge peripetije i smiješne situacije. Uz napetost, avanturu i smijeh ova priča poručuje da je svaki trenutak s obitelji dragocjen i da je važno roditeljima pokazati koliko im znače.

DUŽIĆ, Iva. Sve što vrijedi : pjesme za obiteljsko čitanje. Zagreb : Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2016. Nagrada Kitica za najbolji rukopis poezije za djecu i mlade Prva zbirka pjesama za djecu i mlade Ive Dužić, knjižničarke iz Siska. Riječ je o ukoričenom izdanju rukopisa za koji je autorica osvojila nagradu Kitica Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade.


KNIŽEK, Igor. Legenda o Hani i ratnicima Sedmog mora. Zagreb : Sipar, 2016. Pohvala Nagrade “Grigor Vitez” Središnji lik ove povijesne priče je slijepa djevojka Hana koju su, zajedno s još pet djevojaka, oteli gusari. Izuzetna Hanina hrabrost, nesebičnost i vidovitost, te očeva požrtvovnost, spasit će djevojke od zle sudbine ropstva. Priču univerzalne teme borbe dobra i zla autor smješta u 3. stoljeće prije Krista, malo ribarsko mjesto koje su nastanjivali Iliri. U priči su prisutni elementi fantastike (očeva preobrazba u orla, natprirodne sposobnosti proročice Lidre).

KUGLI, Rosi. Priča o pobjedi. - Zagreb : Školska knjiga, 2016.

Priča o pobjedi, četvrta knjiga Rosie Kugli iz ciklusa posvećena poznatim sportašima i njihovim velikim uspjesima (Iva Majoli, Janica Kostelić, Kristijan Curavić), priča je o proslavljenom plivaču Gordanu Kožulju. Kožulj je autorici knjige otkrio trenutke svojih najvećih pobjeda, ali i poraza koje je doživio tijekom bogate plivačke karijere.

LONČAR, Nena. Usvojili smo baku i djeda. Zagreb : Alfa, 2016. Latica je devetogodišnja djevojčica koja ne nalazi zajednički jezik sa svojom vrlo zaposlenom i rijetko prisutnom majkom Sonjom. Tako provodi mnogo vremena u kući najbolje prijateljice Petre koja ima sve ono za čime Latica čezne: braću s kojom se može igrati, brižnu baku koja peče kolače i djeda koji s unucima pušta zmaja, pse i mačke…Ima osjećaj da ju nitko ne razumije i da je život prema njoj nepravedan. Naposljetku Latica odlučuje usvojiti baku. Ovaj roman za djecu suprotstavlja moderan način života s onim tradicionalnijim.

MADUNIĆ BARIŠIĆ, Nives. Mrak ili strah. Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. Treći nastavak o istražiteljskim pustolovinama psa Melkiora bavi se tajanstvenim nestankom čarobnjaka Merlina. Uz kriminalističku fabulu, svaki naslov bavi se i određenom problemskom situacijom, pa se tako u ovom nastavku pitanje straha i njegovo prevladavanje donosi na djeci primjeren i nepretenciozan način. Osebujno zamišljeni životinjski likovi, napeti zaplet i humor čini ovaj naslov blizak mlađim osnovnoškolcima.


MIHELČIĆ, Nada. Plavo staklo. Zagreb : Naklada Semafora, 2016. Djevojčica Ivana ljuta je na svoju učiteljicu koja drugima pokazuje njezinu zadaću. Ljuta je i na mamu koja uopće nije rekla tati - da je tata i da ona postoji. U cijelom razredu samo Ivana nije nikada vidjela svog tatu. Zašto odrasli ništa ne govore svojoj djeci.

VIDMAR, Svebor; Antonija Juroš Vidmar. Šljapkove pustolovine. Zagreb : Sipar, 2016. Šljapko je mali kit ljubičaste kože koji strahuje od morskih dubina u kojima živi veliki bijeli morski pas. Zbog svoje strašljivosti Šljapko puno toga nije na vrijeme naučio, te ga majka šalje na putovanje da se osamostali. Glavna tema je odrastanje, a naglasak je na spoznavanju vrijednosti obitelji, prijateljstva i očuvanja prirode. Prilog "Jeste li znali?" donosi niz zanimljivih informacija o životu u morima i oceanima. U prilogu "O strahu" na jednostavan način pojašnjen je osjećaj straha i kako se nositi s njim.

VUKOVIĆ, Aljoša. Pjesnik na tanjuru : izbor iz poezije. Zagreb : Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2016.

Razigrani stihovi su o velikim i malim stvarima i spoznajama iz svakodnevnog života. Pjesnik ih otkriva neočekivanim metaforama i nadopunjuje ih humorom, potičući tako mlade čitatelje da i sami istražuju svijet.

VUKOVIĆ RUNJIĆ, Milana. Vladimir i Matilda. Zagreb : Vuković & Runjić, 2016. Čarobnjak Vladimir i njegova petogodišnja kći Matilda imaju zelenu kožu i žive u stablu. Iako Vladimir iz njega najradije nikada ne bi izlazio, znatiželjna Matilda želi upoznati svijet i, više od svega, imati prijatelje. Ne pomaže joj ni to što joj je mamu, inače dobru vješticu, začarao zli čarobnjak pa ih je napustila. Ovaj bajkoviti roman univerzalna je priča o dječjoj znatiželji, toleranciji, prijateljstvu te dobru i zlu.


ZIDAR-BOGADI, Nada. Proljeće trči za dječakovom loptom : izbor haiku i senryu pjesama. Zagreb : Naklada Semafora, 2016. Haiku Nade Zidar-Bogadi jesu dostojan predstavnik našeg haiku, onakvog kakvog su ga zacrtali prerano otišli Dubravko Ivančan i Tonči Petrasov Marović, a dalje ga razvili Luko Paljetak, Enes Kišević i čitav niz naših haiku pjesnikinja i pjesnika koji su još među nama i zahvaljujući kojima taj oblik poezije ne samo da jest ovdje već će tu i ostati.


KNJIGE ZA DJECU STRANIH AUTORA


ANDRESEN, Hans Chiristian. Snježna kraljica. Zagreb : Školska knjiga, 2016. Ova zimska bajka grije srca mnoge djece diljem svijeta već gotovo dvjesto godina. Napisao ju je omiljeni danski pisac, bez sumnje najveći pripovjedač bajki svih vremena – Hans Christian Andersen. Nadahnuće za prekrasne ilustracije Vladislava Jerka, poznatoga ukrajinskog ilustratora i dobitnika mnogih nagrada na uglednim izložbama slika i sajmovima knjiga bio je Andresenov opis Snježne kraljice koja je bila “čudesno lijepa i krhka, građena od treperava leda, ali bila je živa. Oči su joj bljesnule poput sjajnih zvijezda, ali u njima nije bilo ni nježnosti ni topline.“ Ilustracijama u Andersenovoj Snježnoj kraljici Vladislav Jerko osvojio je prvu nagradu u natjecanju za Ukrajinsku knjigu godine (2000.).

BEHRANGI, Samad. Crna ribica. Zagreb : Znanje, 2016. Priča prati Crnu ribicu na njenom putovanju iz potoka u more. Na simboličkoj razini, ovo je priča o odrastanju, svojevrsnoj pobuni, te potrazi za životom bez straha, sputavanja, opresije. Njeno putovanje predstavlja sazrijevanje kroz iskustvo upoznavanja novih predjela, likova, situacija i odluka koje mora donijeti. Slikovnica se smatra klasikom iranske književnosti, te političkom alegorijom koja govori o pravu na različita mišljenja i uvjerenja, pa je svojevremeno bila i zabranjena (prije revolucije 1978.). Višestruko je nagrađivana, a 1974. godine dodijeljena joj je i nagrada H. C. Andersena za ilustracije.

DOCKRILL, Laura. Darcy Burdock. Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. Darcy Burdock - ime je o kojemu će se pričati i sigurno će biti rado čitana. Ime je to vrlo neobične i zanimljive djevojčice kojoj je 10 godina, znatiželjna je, pametna i smiješna. Zapravo, ona je ta koja oko sebe sve vidi i doživljava neobičnim. Djevojčica je to bujne mašte koja oko sebe vidi čudesa i ovo je prva knjiga o njoj u kojoj ćemo upoznati njezinu obitelj: mamu, tatu, maloga brata Hectora i sestricu Poppy, obožavanog kućnog ljubimca Janje -Tinu, kojeg je spasila od toga da postane janjetina na tanjuru, i najboljeg prijatelja Willa s kojim doživljava bezbrojne avanture.

GOLOB, Tadej. Zlatni zub. Zagreb : Algoritam, 2016. Ovaj je alpinističko-kriminalistički roman uvjerljiv upravo zbog pogleda odozgo i zbog detalja, zbog činjenice da autor vodi i razrađuje likove i njihove karaktere od prve stranice tako da povjerujemo u njihovu fizičku spremnost i u njihovu britkost duha i požrtvovnost bez ostatka, čak i kad su situacije najteže.


KINNEY, Jeff. Gregov dnevnik : lijevo smetalo. Zagreb : Algoritam, 2016. (i naslov Gregov dnevnik : snježna groznica) Ljubav je u zraku – što bi to trebalo značiti Gregu? Čim se u školi pročulo za ples za Valentinovo, nitko ne govori ni o čemu drugom, svi su jako uzbuđeni, a Gregov život pretvara se u potpuni kaos. Dok pokušava pronaći pratilju, trese se od straha da u tome neće uspjeti i da će na ples poći SASVIM SAM. Naravno, i njegov najbolji prijatelj Rowley mogao bi izvisiti, ali Gregu to i nije neka utjeha. Tko bi želio na školski ples ići s najboljim prijateljem…Sreća je prevrtljiva, a cure nepredvidive.

NORDQVIST, Sven. Božićna kaša. [Velika Gorica] : Planet Zoe, 2016. (i naslov Mehanički Djed Mraz) Priča se zasniva na švedskom običaju darivanja kućnih patuljaka kašom na Badnjak. Ljudi im se na taj način zahvaljuju za svu pomoć kroz godinu koja je na izmaku, te nastoje osigurati blagostanje u godini koja dolazi. S vremenom se taj običaj počeo zaboravljati, a ove badnje večeri su vlasnici imanja s kojima živi obitelj patuljaka potpuno smetnuli s uma zdjelu s kašom. Radnja se ovdje zapliće u neočekivanu, toplu i duhovitu priču o spašavanju božićne tradicije, te uvažavanju i zajedništvu.

RIDDELL, Chris. Ottolina ide u školu. Zagreb : Profil knjiga, 2016. Roman za djecu vrlo je uspješna kombinacija duhovite i zanimljive priče i čarobnih ilustracija. Ottolina je simpatična djevojčica šećući parkom upoznaje i neobičnu djevojčicu Cecily koja pohađa Školu za drugačije nadarenu djecu i odmah se sprijateljuju. U istu školu upisuje se i Ottolina, no priča se da školu noću opsjeda duh. Hrabra i znatiželjna Otolina, tragajući za duhom otkrit će i svoju drugačiju nadarenost.

WALLIAMS, David. Dječak u haljini. Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. (i naslov Tetka probisvjetka) David Walliams, trenutno je jedan od omiljenijih autora poznat po dječjim ilustriranim humorističnim romanima (Zla Zubarica, Bljakburger, Banditska bakica...). Glavni junak ovoga romana je dječak Dennis koji živi s tatom i bratom.


KNJIGE ZA MLADE HRVATSKIH AUTORA


BRAJKO-LIVAKOVIĆ, Maja. Milijunaši. Zagreb : Alfa, 2016. Roman je nabijen akcijom, pun neizvjesnosti i događaja, a pri tom nije lišen emocija. Glavni lik je srednjoškolac Luka i njegov otac, bogati poduzetnik koji zbog ekonomskog interesa kani uništiti plaže jednog malog dalmatinskog mjesta, a mještani se naravno tome protive. Priča govori i o suočavanju mladih s roditeljima koji su se ogriješili o zakon. Pri tome autorica ne osuđuje, niti traži osvetu, već je u potrazi za vraćanjem posrnulih u normalan život i očuvanje obitelji. Aktualna tema romana o težnji za bogaćenjem pod svaku cijenu i posljedicama koje donosi ima i jednu vrijednu pouku, ljudske vrijednosti trebale bi biti iznad materijalnih dobara!

FRANK, Robert. Hej, ne želim odrasti! Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. Ivi u osmom razredu nije sjajno. Mama se bavi tuđim životima, tata je često na putu, a ocjene u školi nisu sjajne. Zapravo, jezici su joj bolna točka. Iva obožava košarku i pokušava Marina smjestiti u dnevni raspored. Za tu je vrlo važnu godinu ovako postavila stvari: prvo škola i dobre ocjene, dovoljne za upis u srednju medicinsku, košarka, prijateljice i Marin. Ili možda Marin i prijateljice, pa košarka? No u životu ne ide uvijek sve po planu. "U toj je nepredvidljivosti, valjda, i njegova ljepota." Lorena je zakomplicirala svoj život, i Marinov jer je ušla u njegovo računalo. Do kuda će se rastezati mreža njezinih interesa i hoće li se još netko u nju uplesti?

HORVAT, Tihomir. Mali ratnik : roman za mlade. Zagreb : Društvo hrvatskih književnika, 2016. Ovo je najbolji rukopis koji je pristigao na natječaj za roman za mlade s temom Sigetske bitke i Nikole Šubića Zrinskog, a povodom njegove 450. obljetnice. Grupa vrlo osebujnih i pametnih tinejdžera sudjeluje u prikupljanju povijesne građe i stvaranju filma virtualne stvarnosti na temu bitke kod Sigeta. Napeto, višeslojno i vrlo čitljivo djelo lako će zainteresirati mlade čitatelje suvremenim pristupom povijesnom događaju kojim je zaustavljen daljnji prodor Turaka na Zapad. KUŠEC, Mladen. Sredina! Pomaknite se naprijed! Zagreb : Udruga Tonkica Palonkica frrr, 2016. Kroz priču o sadašnjosti i prošlosti zagrebačkoga tramvaja Mladen Kušec priča o Zagrebu i njezinim stanovnicima. Knjiga je izašla u povodu 125. obljetnice organiziranog javnog prijevoza građana, prvo s konjskom zapregom, a od 1910. i tramvajima na električni pogon. Povod je to za prisjećanje na tramvaje zvane "Đuro", švercanja, vožnje na pulferu, cvikanje karata, Lebarovićeve javne ure, psa koji se sam vozio od Črnomerca do Maksimirskog parka i nazad birajući uvijek nepogrješivo jedanaesticu… Listovi su „začinjeni“ dječjim mislima na temu tramvaja.


MIHALJEVIĆ, Nada. Vrt plavog božura. Zagreb : Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2016. Četvero gimnazijalaca zaokupljeno je svakodnevnim školskim obavezama i raznim osobnim problemima. Nakon što im profesorica biologije dodijeli teme za referate da bi popravili ocjene, oni bivaju uvučeni u neobične događaje. Jelena nevoljko počinje istraživati temu ljekovitog bilja, no ubrzo otkriva da je to područje mnogo zanimljivije nego što je mislila, a plavi božur nije običan cvijet već omogućuje putovanja u drugu dimenziju i paralelnu stvarnost.

PILIĆ, Sanja. Pošalji mi poruku! Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. Nagrada "Grigor Vitez" književni tekst za mladež Roman za mlade „Pošalji mi poruku“ je priča o djevojčici Sofiji koja je drugačija od ostale djece, ne samo po interesu za umjetnost i fotografiranje. Sofija se mora suočiti i s nekim traumatičnim događajima poput boravka u bolnici, ali i netipičnom ljubavnom vezom koja se neće sastojati od odlazaka na tulume i zabave već ozbiljnim odnosom s dečkom čija je majka ozbiljno bolesna.

POKRAJAC-Papucci, Tatjana. Iščen bičve. Zagreb : Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2016. Zbirku pjesama čini pedesetak pjesama namijenjenih djeci i odraslima. Pjesme su to kojima je cilj nježno i na jednostavan način uvesti djecu među stvari i pojave koje ih okružuju, čas u svijet prirode, svijet boja, mirisa i zvukova, čas u tradiciju, čas im provlačenjem kroz svijet mašte u nostalgičnom odmaku ukazati na radost i ljepotu svega što ih okružuje… Pjesme su pisane čakavicom, što je rijetkost, no i izuzetna prilika da djeca prošire spoznaje o bogatstvu hrvatskog jezika.

PRIMORAC, Branka. Moj brat živi u kompjutoru : vježbaonica za izgubljene osjećaje. Zagreb : Alfa, 2016. Radnja romana za mlade smještena je u 2071. godinu. Djevojčica Katarina koja živi s ocem i majkom i petoro sestara sprema se proslaviti 11. rođendan i, kao svake godine, naručuje dar. Ove godine poželjela je brata! I tu se ova začudna priča iz budućnosti puna tehnoloških čuda, počinje komplicirati. Da li je on robot, računalni program ili nešto treće, ili pak od svega pomalo, ali definitivno je drugačiji i time provocira brojne zaplete u romanu. Knjiga na zabavan i zanimljiv način govori o istinskim i nepromjenjivim vrijednostima.


RUNDEK, Melita. Hrvač. Zagreb : Alfa, 2016.

Topla i dirljiva priča progovara o vrijednostima kao što su upornost i zalaganje. Glavni lik je dječak s cerebralnom paralizom, koji se itekako mora boriti za svoje uspjehe i položaj među prijateljima u čemu mu je velika podrška majka. Bolest je za njega samo izazov s koji se mora hrvati, doslovno, i u prenesenom značenju. Dječak Filip odabire hrvanje kao sport, kako bi se bolje osjećao u svom tijelu. Hrvanje u ovom romanu je način života, jer nije to samo hrvanje kao sport, već i hrvanje sa životom u kojem hrabri i uporni pobjeđuju sve. Odustajanje, uopće nije opcija. Roman je za sve one koji sumnjaju u ostvarivost svojih snova.

ZAGODA, Tomislav. Krizni put Gustava S. Zagreb : Znanje, 2016.

Glavni lik ovoga humorističnog romana za mlade zagrebački je maturant Gustav S. koji prolazi kroz svojevrsnu krizu koja pogađa više dijelova njegova mladog života. Njegova djevojka Buga postaje ekološka amazonka koja želi spasiti svijet i sve manje pokazuje interes za Gustava koji pokušava napisati svoj roman prvijenac, ali nikako da se makne s mrtve točke. Uz to, majka nema sluha za njegovu umjetnost te ga tjera da prođe naukovanje u automehaničarskoj radionici njezinog bratića koji ga svaki vikend maltretira svojim ljubavnim uspjesima. I dok država prolazi kroz recesijsku krizu, Gustav muku muči sa svojom osobnom tražeći smisao svog života. Ovaj urnebesno zabavan nastavak romana "Balada o Buginim gaćicama" napisan u formi dnevnika.


KNJIGE ZA MLADE STRANIH AUTORA


BEASLEY, Cassie. Cirkus Mirandus. Zagreb : Profil knjiga, 2016. Roman je o dječaku Miheju koji živi s djedom, već onemoćalim starcem. Djed mu pripovijeda očaravajuće priče o magičnom Cirkusu Mirandusu koji mogu vidjeti samo odabrani. Na kraju svog životnog puta djed poželi da mu se ispuni jedno davno dano obećanje, koje je nekoć dobio u Cirkusu od Savijača svjetlosti. Ali kako pronaći Cirkus Mirandus za koji nitko ne zna da postoji? Želeći spasiti djeda, Mihej krene u potragu za Cirkusom. Samo će mu njegova čvrsta vjera u čudo pomoći da otkrije neobjašnjivo, da čarolije pretvori u zbilju i ispuni san svojega voljenog djeda.

CONDIE, Allie. Spojeni. Zagreb : Algoritam, 2016. U ovom distopijskom znanstveno-fantastičnom romanu društvo kontrolira sve, pa i međuljudske odnose. U dobi od 17 godina svakome se dodjeljuje odgovarajući partner, odabran prema strogim kriterijima Dužnosnika, čije se odluke bespogovorno poštuju. No slučajna pogreška sustava za dodjeljivanje partnera pobudi sumnju u mladoj Cassiji i ona počinje propitivati ispravnost odluka koje joj društvo nameće te pomalo ulazi u zabranjeni svijet spontane ljubavi, istinske kreativnosti i slobode.

FERRANTE, Elena. Genijalna prijateljica. Zagreb : Profil knjiga, 2016. Prvi dio tetralogije tematizira djetinjstvo u siromašnom napuljskom predgrađu 50-ih godina prošlog stoljeća. Pripovjedačica se, kao odrasla žena, prisjeća ljudi i događaja koji su obilježili njezino odrastanje. Središnje mjesto u tim prisjećanjima zauzima prijateljica koju obožava i divi joj se, ali joj istovremeno i zavidi, stalno se s njom uspoređujući i nadmećući. Zajednička im je želja da se jednom zauvijek (od)maknu od turobnog i besperspektivnog života u siromaštvu, ali se načini na koje to kane postići razlikuju.

JOHNSON, J.J. Ova djevojka je drukčija. Zagreb : Algoritam, 2016. Ovaj roman na drugačiji način prikazuje odrastanje, školu i prva prijateljstva. Evie je djevojka čiji je odgoj u najmanju ruku neobičan – preskočila je prve godine u školi i imala privatne kućne poduke, a njena liberalna majka učila ju je da bude samostalna, samouvjerena, kreativna i slobodoumna. S druge strane, Evie ništa ne zna o „običnim“ stvarima kojima su okupirani njeni vršnjaci. To će se uskoro promijeniti – krenuvši u školu, steći će prijatelje, upoznati školske spletke, zadirkivanja, tulume i prva zaljubljivanja, ali i svojim neobičnim karakterom snažno utjecati na ljude oko sebe.


KRISP, Caleb. Samo ne Ivy Pocket. Zagreb : Profil knjiga, 2016. Ivy je neobična djevojčica koja nema svoju obitelj, već radi kao služavka. Nakon što ju je njezina gazdarica usred Pariza napustila pobjegavši glavom bez obzira, obratila joj se starija bolesna dama i povjerila joj nevjerojatno važan zadatak da neobičnu i prekrasnu ogrlicu odnese u Britaniju kao poklon za rođendan jednoj djevojci. Pritom joj je zabranila da ikome kaže kako ima ogrlicu i da ju stavi na vrat. No, Ivy baš ne zna šutjeti, a ni njezina joj znatiželja ne daje mira pa kad stavi ogrlicu, shvati da doista nosi moćan nakit. Tada započne njezina uzbudljiva avantura prepuna nevjerojatnih događaja.

NIVEN, Jennifer. Sva radosna mjesta. Zagreb : Profil knjiga, 2016. Priča je to o dvoje potpuno različitih mladih ljudi koje je na neobičan način povezala smrt. Violet je popularna, prisebna i nastoji svima udovoljiti, ali se suočava s osjećajem krivnje zbog nedavnog gubitka sestre u prometnoj nesreći. Finch ostavlja dojam neobičnog, neprilagođenog tinejdžera koji ne mari previše za druge i opčinjen je smrću. U prijateljstvu koje postaje sve snažnije Violet uči kako živjeti od dečka koji želi umrijeti, a Finch se trudi ostati „budnim“ što je duže moguće.

PALACIO, R.J. Čudo. Zagreb : Fokus komunikacije, 2016. August je u mnogočemu sasvim običan desetogodišnjak: vozi bicikl, igra se loptom i voli jesti sladoled. Ali nešto ga razlikuje od drugih, rođen je s teškom deformacijom lica zbog koje ima vrlo malo prijatelja, ne ide u školu i svakodnevno se suočava sa čuđenjem, nevjericom i gađenjem na licima ljudi koji ga ugledaju. Pa ipak, August ne bježi od života. Iako svjestan svoje posebnosti, on je razigran, veseo, pametan dječak čiji je glavni zadatak steći nove prijatelje i pokazati im da je mnogo više od neobičnog lica.

PEERS, Bobbie. Kradljivac luridija. Zagreb : Lumen, 2016. Dvanaestogodišnji William Olsen živi s roditeljima u Norveškoj od svoje četvrte godine. Do tada je živio u Londonu i zvao se William Wenton, međutim prometna nesreća promijenila mu je život. Tata je ostao paraliziran, djed je nestao, a oni su morali pobjeći iz zemlje i živjeti tajnovito i u stalnom strahu. Odmalena fasciniran kodovima i šiframa uspijeva dešifrirati kod koji još nitko nije uspio i u tom trenutku kreće njegova pustolovina, prepuna opasnosti i nevjerojatnih tehnoloških otkrića.


PETRESKI, Hristo. Dječak koji je htio postati pčela. Zagreb : Alfa, 2016. "Sada već znam da sve što leti ne jede, da se ne može imati sve što se poželi, da se rukama ne može dosegnuti do neba ni da se ovaj planet ne može pretvoriti u privatno vlasništvo..." - spoznaja je to osamnaestogodišnjeg junaka ovog romana koji bijegom od kuće želi dokazati da je sposoban preuzeti sudbinu u vlastite ruke. Ali tuđina nije dom i strani nas svijet ne dočekuje uvijek raširenih ruku. Daleko od kuće čovjek drugačije sagledava život. Roman također poziva i na razmišljanje o prirodi s kojom se trebamo povezati.

RIGGS, Ransom: Knjižnica duša : treći roman o domu gospođice Peregrine za čudnovatu djecu. Zagreb : Lumen, 2016. Treći nastavak priče o gospođici Peregrine i čudnovatoj djeci prati Jacoba, koji otkriva da ima nadnaravne moći, i njegove prijatelje – Emmu Bloom i Addisona MacHenryja, psa koji govori, u novoj pustolovini koja će ih odvesti u surove ulice viktorijanske Engleske kako bi spasili svoje prijatelje. Starinske fotografije koje se izmjenjuju s tekstom stvaraju posebnu čitateljsku atmosferu.

SOARES, Francisco. Pozitivna. Rijeka : Studio TiM, 2016. Problemski roman brazilskog književnika i liječnika kroz glavnu junakinju progovara o maloljetničkoj trudnoći, HIV-u, AIDS-u te o problemu diskriminacije HIV- pozitivnih osoba u društvu. Šesnaestogodišnja Patricia ne posustaje, već se bori za sebe i svoje nerođeno dijete uz veliku podršku obitelji i liječnice, a nova ljubav koju pronalazi donosi priči i sretan kraj. Pisan gotovo dokumentaristički uz niz detalja o borbi s HIV-om, roman dijelom možemo čitati i kao praktični priručnik za tinejdžere.


POPULARNA ZNANOST ZA DJECU


ADAMS, Tom. Pokusi! : 80 genijalnih znanstvenih pokusa koje možeš isprobati kod kuće. Zagreb : Profil knjiga, 2016. Zbirka pokusa u ovoj je knjizi predstavljena na zanimljiv način, pomoću interaktivnih prozorčića, iskakalica, kotačića i knjižica. Izvodeći opisane raznovrsne zanimljive pokuse, služeći se pri tome uobičajenim predmetima, namirnicama i kemikalijama koji se mogu naći u svakome kućanstvu, djeca se zabavljati i pri tome otkrivati prirodne zakonitosti iz područja fizike, kemije i biologije. U posebnoj je cjelini predstavljena nekolicina zanimljivih trikova, popraćena znanstvenim objašnjenjima.

CURTO, Rosa Maria. Strip u bilježnici : crtaš li kad po rubovima svojih bilježnica? Zagreb : Neretva, 2016. U knjizi se nalaze savjeti i tehnike crtanja stripova. Sadrži ideje i vježbe koje će pomoći u crtanju stripova olovkom, kemijskom olovkom, flomasterima i bojom. Slikom i tekstom upućuje se u crtanje pojedinačnih elemenata ljudskog lica, tijela i pokreta, životinjskih i biljnih likova, simbola i osjećaja. Prikazuje se kako oživjeti nežive predmete, upotrijebiti oblačiće za tekst te složiti okvire za strip.

ENCIKLOPEDIJA životinja : [sveobuhvatan prikaz životinjskog svijeta s više od 1000 prekrasnih ilustracija]. Zagreb : Školska knjiga, 2016. Enciklopedija životinja podijeljena je na šest poglavlja koja se odnose na sisavce, ptice, gmazove, vodozemce, ribe te kukce, pauke i ostale beskralježnjake. U svakom od poglavlja prvo su navedena opća obilježja skupine kojom se bavi u poglavlju. Potom se kroz niz ilustriranih tematskih članaka daju osnovni podaci i zanimljivosti o podskupinama životinja i pojedinačnim životinjama iz tih podskupina obzirom na njihovu veličinu, rasprostranjenost, stanište, izgled, prehranu i razmnožavanje.

ENCIKLOPEDIJA životinja : jasni odgovori na neobična pitanja o životinjskom svijetu. Zagreb : Naša djeca, 2016. Knjiga o životinjama podijeljena je na poglavlja o sisavcima, pticama, vodenim životinjama, beskralježnjacima te gušterima i vodozemcima. U člancima poglavlja odgovara se na pitanje koje se tiče nekog istaknutog svojstva pojedine životinje, izgled, ponašanje, prehranu ili razmnožavanje, a upućuje se i na neke druge životinje koje imaju takva svojstva. Svaki članak bogato je ilustriran, a sadrži i kviz – nekolicinu pitanja sa rješenjima na kraju knjige.


GLOVER, David. Muzej tajni. Zagreb : Lusio, 2016. Knjiga iz serije Matematička potraga sadrži interaktivnu pustolovnu priču - igru u kojoj djeca rješavaju matematičke zadatke. Čitatelj kroz radnju priče napreduje zavisno od toga koje odgovore daje na zadatke koje treba riješiti. U ovoj knjizi zadaci se odnose na brojeve. Za njihovo rješavanje potrebno je otkriti pravila u nizovima brojeva, naučiti o djeliteljima i prostim brojevima, razumjeti važnost položaja znamenki i prepoznati različita svojstva brojeva. U tome pomaže matematički pojmovnik. Knjiga sadrži upute roditeljima i nastavnicima za rad na razvoju matematičkih sposobnosti djeteta kao i njegovo zanimanje za matematiku.

GLOVER, David. Planet zagonetki. Zagreb : Lusio, 2016. Knjiga iz serije Matematička potraga sadrži interaktivnu pustolovnu priču - igru u kojoj djeca rješavaju matematičke zadatke. U ovoj knjizi zadaci se odnose na obradu podataka. Za njihovo rješavanje treba se znati služiti tablicama, dijagramima, kartama, prosječnim vrijednostima i vjerojatnošću, a u tome pomaže matematički pojmovnik gdje su objašnjenja potrebnih pojmova. Knjiga sadrži upute roditeljima i nastavnicima za rad na razvoju matematičkih sposobnosti i znanja djeteta kao i njegovo zanimanje za matematiku.

GLOVER, David. Špilja s blagom. Zagreb : Lusio, 2016. Knjiga iz serije Matematička potraga sadrži interaktivnu pustolovnu priču - igru u kojoj djeca rješavaju matematičke zadatke. U ovoj knjizi zadaci se odnose na računanje i za njihovo rješavanje treba koristiti znanje o zbrajanju, oduzimanju, množenju i dijeljenju. U tome pomaže matematički pojmovnik. Knjiga sadrži upute roditeljima i nastavnicima.

GLOVER, David.Tajanstveni zamak. Zagreb : Lusio, 2016. Knjiga iz serije Matematička potraga sadrži interaktivnu pustolovnu priču - igru u kojoj djeca rješavaju matematičke zadatke. U ovoj knjizi zadaci se odnose na geometrijske likove i tijela, površine i mjere. Za njihovo rješavanje treba koristiti znanja o crtama i mjerama, a u tome pomaže matematički pojmovnik. Knjiga sadrži upute roditeljima i nastavnicima.


MENDRIQ, Roann. Nikica Globtroter u Egiptu : svijet pod tvojim nogama. Zagreb : Opus Gradna, 2016. Naslov iz serije edukativnih slikovnica u kojima djeca prate Nikicu Globtrotera na njegovom putovanju oko svijeta i upoznaju se s raznim zemljama. U ovoj slikovnici naći će osnovne podatke i zanimljivosti o povijesnim, zemljopisnim, društvenim i kulturnim posebnostima drevnoga Egipta.

MENDRIQ, Roann. Nikica Globtroter u Kini : svijet pod tvojim nogama. Zagreb : Opus Gradna, 2016.

Naslov iz serije edukativnih slikovnica u kojima djeca prate Nikicu Globtrotera na njegovom putovanju oko svijeta i upoznaju se s raznim zemljama. U ovoj slikovnici naći će osnovne podatke i zanimljivosti o povijesnim, zemljopisnim, društvenim i kulturnim posebnostima drevne Kine.

OREN, Tony. Tajne plastelina : divlje životinje. Zagreb : Planetopija, 2016. Knjiga sadrži podatke o vrstama i pripremi plastelina i priboru potrebnom za modeliranje likova životinja od tri osnovna oblika. Za izradu svakog od deset glavnih likova daju se upute korak po korak, primjerene mlađoj djeci. Starijoj djeci namijenjena su dodatna objašnjenja za oblikovanje drugih likova, mjesta i predmeta. Sve upute za rad s plastelinom mogu se primijeniti i u radu s fimo-masom ili slanim tijestom.

RATKAJ, Božena. Zabavni pokusi iz fizike. Zagreb : Školska knjiga, 2016. Knjiga sadrži 50 jednostavnih pokusa iz raznih područja fizike a obuhvaćeni su sila i tlak, elektricitet i magnetizam, titranje i zvuk te svjetlost i toplina. Svaki pokus sadrži popis potrebnog pribora, opis izvođenja popraćen fotografijama i objašnjenje rezultata. Zbirka je namijenjena učenicima osnovne škole, predškolcima, učiteljima, odgojiteljima i roditeljima.


100 izuma koji su promijenili svijet : briljantna postignuća koja su oblikovala naš život. Zagreb : Profil, 2016. Knjiga sadrži niz članaka s podacima i zanimljivostima o nekima od izuma i izumitelja koji su kroz povijest mijenjali način života ljudi. Saznaju se okolnosti nastanka određenih izuma, načinu njihova funkcioniranja, razvoju kroz vrijeme, utjecaju na razvoj društva i drugim izumima koji su nastali na osnovu njih. Knjiga je podijeljena u tematske cjeline koje se odnose na prijevozna sredstva i orijentaciju u prostoru, sredstva za komunikaciju, pomagala i strojeve za obavljanje raznih poslova u kući i izvan nje, izume u industriji zabave te opremu, postupke i sredstva za liječenje i spašavanje života. Također su prikazani najveći izumiteljski promašaji i izumi koji bi se mogli pojaviti u budućnosti.

WAINEWRIGHT, Max. Kako programirati : detaljan vodič za računalno programiranje. Zagreb : Školska knjiga, 2016. Priručnik za djecu o radu u programskim jezicima Logo, Scratch, Python, HTML i Java Script. Prateći slikovne upute korak po korak djeca se uvode u korištenje programskog jezika Logo, programiranje jednostavnih igrica i kvizova korištenjem programa Scratch i Python te izradu i postavljanje vlastite interaktivne web stranice pomoću HTML- a i Java scripta. Usvojena znanja mogu se provjeriti rješavanjem postavljenih zadataka.


POPULARNA ZNANOST ZA MLADE


BEECROFT, Simon. Star wars : enciklopedija likova. Zagreb : Egmont, 2016. U enciklopediji se navode Darth Vader, Luke Skywalker, C-3PO, R2-D2, Princeza Leia, Han Solo, Yoda … i još dvjestotinjak poznatih i manje poznatih, glavnih i sporednih, dobrih i loših, neobičnih i još neobičnijih likova i junaka iz do sada snimljenih sedam epizoda filmskoga serijala Star Wars. Likovi su predstavljeni slikom i kratkim tekstom s osnovnim podacima o vrsti, izgledu, porijeklu, osobinama, ulozi i događanjima u kojima sudjeluju te epizodama u kojima se javljaju. Snalaženju u tekstu pomaže abecedno kazalo likova i kazalo pojmova.

BREČIĆ, Ružica; Filipović, Jelena. Priručnik za male ekonomiste : financijska pismenost za djecu. Zagreb : Naklada Ljevak, 2016. Priručnik za upoznavanje s osnovnim ekonomskim pojmovima namijenjen djeci osnovnoškolskog uzrasta, autorice su napisale s namjerom da čitatelji usvoje i primijene znanja i savjete za uspješno raspolaganje novcem i razviju odgovoran odnos prema potrošnji. Pojmovi vezani uz rad, novac, proračun, prava potrošača, štednju, kredite, kamate, posuđivanje, poduzetništvo i osiguranje, objašnjeni su na slikovit, djeci primjeren način. Zabavne stranice obuhvaćaju kviz znanja, poslovice i zadatke kojima se provjerava i proširuje stečeno znanje. Sadrži rječnik pojmova.

FRUK, Ljiljana. 25 molekula koje su promijenile svijet. Zagreb : ArTresor naklada, 2016. Autori navode činjenice o nekim od molekula koje su imale zanimljivu znanstvenu povijest ili kemijsko značenje, a utjecale su na društvo kakvo danas poznajemo. Među njima se nalaze osnovni spojevi koji postoje u prirodi poput vode, ugljikovog dioksida i amonijaka koji mijenjaju naša razmišljanja o klimi, proizvodnji hrane i okolišu, te složeniji spojevi proizvedeni u laboratoriju poput nitroglicerina, polietilena i aspirina. Njihove strukture, osobine i funkcije te utjecaj na društvo opisani su na dvije razine: prva razina prilagođena je djeci i mladim čitateljima bez predznanja kemije, a druga razina primjerena je starijoj djeci i odraslima. Priložene pasivne 3D naočale služe za trodimenzionalno gledanje stereoskopskih slika molekula. U knjizi se nalazi kod za aplikaciju „Molekule koje su promijenile svijet“.


MASEKELL, Hazel. Što biologija proučava? Zagreb : Opus Gradna, 2016. Priručnik sadrži osnovne podatke o područjima koje obuhvaća biologija. Područja su predstavljena kroz poglavlja o obilježjima života, podjeli svih živih bića, elemente građe živih bića, građu i funkciju ljudskog tijela, životne procese u životinja i biljaka, pregled nastanka i evolucije životnih oblika te ekologiju odnosno prilagodbu živih bića na životne uvjete. Objašnjavaju se znanstvene metode proučavanja i važna dostignuća biologije kroz povijest, sve do današnjih dana. Teme su obrađene na zabavan način, uz ilustracije i stripove, a moguće ih je obogatiti brojnim izvorima s interneta www.usborne-quicklinks.com. Izvori su na engleskom jeziku, a pretražuju se upisivanjem ključne riječi („what is biology“).

MCCLOUD, Scott. Kako čitati strip – nevidljivu umjetnost. Zagreb : Mentor, 2016. Autor je kritički obradio strip i objasnio zbog kojih elemenata strip, nazvan "nevidljivom umjetnošću", ima veliku privlačnost. Jedna od prvih odrednica stripa, po McCloudu, jest ono nešto što je između čitatelja i crteža, a što je zapravo novi produkt - u samom čitatelju osebujna priča. Istodobno, autor će, vodeći nas samim stripom kroz povijest stripa i njegove glavne odrednice, umanjiti predrasude koje su se o stripu uvriježile. Sve u svemu, razjašnjava se stripom sam jezik stripa, njegova obvezna karikaturalnost i ostale sastavnice.

WAINEWRIGHT, Max. Kako programirati : detaljan vodič za računalno programiranje. Zagreb : Školska knjiga, 2016. Priručnik za djecu o radu u programskim jezicima Logo, Scratch, Python, HTML i Java Script. Prateći slikovne upute korak po korak djeca se uvode u korištenje programskog jezika Logo, programiranje jednostavnih igrica i kvizova korištenjem programa Scratch i Python te izradu i postavljanje vlastite interaktivne web stranice pomoću HTML- a i Java scripta. Usvojena znanja mogu se provjeriti rješavanjem postavljenih zadataka.


STRUÄŒNA LITERATURA ZA RODITELJE


Poštovani roditelji, svaka knjiga iz koje možete iščitati neki dobar savjet za bolji odgoj vašeg djeteta je dobra knjiga. Stoga ovaj popis donosi sve naše prijedloge, bez selekcije i redukcije. Uživajte u roditeljstvu uz stručnu literaturu za roditelje!

BRKIĆ, Marina; Iva Jovović. Moja jednoroditeljska obitelj. Zagreb : Roditelji u akciji - Roda, 2016. U okviru projekta KALEIDOSKOP nastale su tri brošure vodiči za roditelje koji razmišljaju kako, kada i zašto razgovarati s djetetom o svojoj obitelji, o načinu na koji je nastala i kako funkcionira. Vodič Moja jednoroditeljska obitelj predstavlja što jednoroditeljske obitelji čini posebnima i zašto je važno o tome razgovarati. Namjera mu je osnažiti roditelje za česte i otvorene razgovore o temama kojih se ponekad i sami roditelji boje ili zbog kojih se osjećaju nesigurnima.

BUČEVIČ, Ana. Safari duha: knjiga o mudrosti odgoja. Split : Harfa, 2016.

Knjiga je svojevrstan nastavak knjige "Safari duha: knjiga o mudrosti odgoja", a sadrži pet priča za djecu kojima je svrha razvoj empatije i samopouzdanja, oslobađanje od strahova, buđenje kreativnosti i mašte te poticanje želje za davanjem i slobodnim izražavanjem osjećaja. Priče podsjećaju na istinske vrijednosti života - ljubav, prijatelje i skladne odnose, a nakon svake od njih nalazi se opis vježbe opuštanja za djecu.

GJURKOVIĆ, Tatjana. Terapija igrom. Split : Harfa, 2016. Igra obogaćuje dječji život i kroz nju ona istražuju sebe, odnose s drugima te svijet oko sebe i tako nesvjesno uvježbavaju socijalne, emocionalne, tjelesne i spoznajne vještine. Kroz nekoliko poglavlja autorica daje teorijske i praktične primjere za roditelje o razvoju igre, emocijama i emocionalnom razvoju, empatiji, temperamentu te kako poput terapeuta postaviti granice i ojačati djetetovo samopouzdanje te pretpostavke i rezultate terapije igrom.


GLAZZARD, Jonathan. Kako poučavati : [priručnik za odgojitelje, učitelje i nastavnike]. Zagreb : Educa, 2016. Priručnik je namijenjen odgajateljima, učiteljima i nastavnicima koji se pripremaju poučavati djecu i učenike u ustanovama za predškolski odgoj, ali i u osnovnim i srednjim školama. Uvodi nova promišljanja o poučavanju, obogaćene primjerima i savjetima kako uspješno rješavati svakodnevne praktične probleme s kojima se susreću u radu. U knjizi su obrađene brojne teme: kako promatrati nastavu, koje su odgovornosti učitelja, kako održavati disciplinu i upravljati razredom, kako djelotvorno planirati nastavu i vrednovati učenička postignuća, kako uvesti novu informacijsko-komunikacijsku tehnologiju u rad, kako se nositi s radnim opterećenjem i njegovati suradničke odnose, kako se ponašati izvan škole i još brojna druga pitanja.

LONGO, Igor. Crtice iz bilježnice psihologa. Split : Harfa, 2016.

Tijekom odgoja djece svaki, ali baš svaki roditelj u određenom trenutku dođe do točke kad naprosto ne zna što i kako dalje. Ova knjiga na to pitanje ne nudi odgovor, ali nudi putokaze prema sreći i samoispunjenju kako djeteta, tako i cijele obitelji.

MATKOVIĆ, Petra; Topčić-Rosenberg, Diana. Moja posvojiteljska obitelj. Zagreb : Roditelji u akciji - Roda, 2016. U okviru projekta KALEIDOSKOP nastale su tri brošure - vodiči za roditelje koji razmišljaju kako, kada i zašto razgovarati s djetetom o svojoj obitelji, o načinu na koji je nastala i kako funkcionira. Vodič Moja posvojiteljska obitelj nastao je da bi se objasnilo što posvojiteljske obitelji čini posebnima i zašto je važno o tome razgovarati. Namjera mu je osnažiti roditelje za česte i otvorene razgovore. MELILLO, Robert. Isključena djeca : revolucionarni program koji pomaže dovest mozak u ravnotežu kod djece s autizmom, disleksijom, ADHD-om i drugim neurološkim smetnjama. Split : Harfa, 2016. U knjizi je program detaljno opisan Program ravnoteže mozga dr. Melillo-a. Taj je program u praksi postigao rezultate koji pokazuju poboljšanje kvalitete života djece i njihovih obitelji: u ponašanju, emocionalnom stanju, školskom uspjehu i socijalizaciji. Program uključuje: prilagođene (i prilagodljive) vježbe koje ciljaju na poboljšanje psihičkih, senzornih i akademskih aspekata; plan za modificiranje ponašanja; savjete za identificiranje osjetljivosti na pojedine namirnice, koje nismo svjesni, a često igra veliku ulogu u poremećajima; kontrolni program koji će osigurati trajne rezultate.


MOORE-MALLINOS, Jennifer. Kad natjecanje postane opasna igra. Zagreb : Neretva, 2016. Problemska slikovnica je za djecu i roditelje. Dječaci vole izazove i tako ispituju granice svoje hrabrosti i neustrašivosti, jer ne vole da ih se naziva kukavicama, ali u takvoj igri nadmetanja, koji puta pretjeruju jer nisu uvijek svjesni opasnosti. O jednom takvom natjecanju riječ je i u ovoj slikovnici. Ljeto je i dječaci su se odlučili dokazati u izdržljivosti plivajući preko jezera, ali ovaj puta igra je prerasla u opasnu situaciju.

MOORE-MALLINOS, Jennifer. Kad se zanemare internetska pravila. Zagreb : Neretva, 2016. O računalima i njihovoj koristi i prednostima, ali i o nedostatcima i opasnostima, već je dosta toga napisano i mislimo da već sve znamo. Ali nikada nije dovoljno upozorenja za onu najranjiviju skupinu, a to su djeca i mladi. Glavna junakinja ove slikovnice za djecu misli da su pravila vezana uz korištenje interneta gubitak vremena i ne uviđa ništa loše u dopisivanju s nepoznatim ljudima. Na sreću na vrijeme je naučila lekciju, da su pravila tu radi naše sigurnosti i da ih treba poštivati.

MOORE-MALLINOS, Jennifer. Kad sukob prijeti prijateljstvu. Zagreb : Neretva, 2016. Još jedna slikovnica koja će pomoći i roditeljima i djeci da osvijeste neka svoja ponašanja i da si pomognu. Ovdje je riječ o nasilnom ponašanju koje dovodi do sukoba. Sukob koji puta dovodi do nepovratnih posljedica, koje kod počinitelja izazivaju duboko žaljenje. To se upravo desilo i dječaku Darku, koji se sukobio sa svojim bratom blizancem i ujedno najboljim prijateljem.

MOORE-MALLINOS, Jennifer. Kad video igrice preuzmu kontrolu. Zagreb : Neretva, 2016. Problemska slikovnica za roditelje i djecu o vrlo aktualnim žrtvama video igrica i interneta. Naime, kad video igrice preuzmu kontrolu i kad se zaboravi na obitelj, školu i prijatelje, stvar postaje ozbiljna i opasna - stoga ova slikovnica upozorava na potrebu umjerenosti i opreza u ovoj kao i u većini drugih situacija. Odnosno, ni u čemu ne treba pretjerivati!


MORELL, Sally Fallon. Velika knjiga o prehrani i njezi djece. Šibenik : Tragom, 2016. Priručnik o prehrani namijenjen roditeljima, zdravstvenim radnicima i onima koji tek kreću put roditeljstva koristan je izvor savjeta i informacija o suvremenim trendovima u prehrani prožetih tradicionalnom mudrošću o njezi i odgoju djece. Knjigom je obuhvaćena prehrana kroz sva razdoblja čovjekova života, od onog prije trudnoće pa sve do odrasle dobi.

ORTNER, Gerlinde. Bajke koje pomažu djeci. Zagreb : Mozaik knjiga, 2016. Knjiga sadrži bajke i pripovijetke uz pomoć kojih se djeca mogu motivirati za promjenu nepoželjnog ponašanja. Dvadeset i jedna terapijska priča posvećena je istom broju problema u ponašanju djece (primjerice strašni snovi, strah od zubara, strah od pasa, neurednost, neposlušnost, itd). Uvod i komentari na kraju svake priče uputit će roditelje na ispravno reagiranje i omogućiti bolje razumijevanje djeteta.

PEJIĆ PAPAK, Petra; Sabina Vidulin. Izvannastavne aktivnosti u suvremenoj školi. Zagreb : Školska knjiga, 2016. Knjiga se bavi školom kao specifičnom ustanovom organiziranog odgoja i obrazovanja u kojoj izvannastavne aktivnosti čine važan dio planiranoga i organiziranoga slobodnog vremena učenika. Program omogućuje da se, s obzirom na vrstu izvannastavnih aktivnosti i interesno područje, sadržaji stvaralački prilagode interesima i sposobnostima učenika te specifičnim pojedine škole i okruženja. Tijekom tih aktivnosti potiče se učenikovo aktivno sudjelovanje, timski rad, neposredno iskustvo, istraživanje, kritičko mišljenje i iznošenje ideja te primjena naučenoga u novim situacijama.

PIRŠL, Elvi. Vodič za interkulturalno učenje. Zagreb : Naklada Ljevak, 2016. Ova znanstvena monografija ima naglašeno interdisciplinarna teorijsko-empirijska i metodološka obilježja jer objedinjuje tekstove o interkulturalizmu s pedagoškog, psihološkog, lingvističkog, sociološkog, antropološkog, etnološkog i drugih gledišta, a potkrijepljene bogatim rezultatima istraživanja. Upravo takav pristup razmatranju problema interkulturalizma omogućuje bolje i dublje upoznavanje ne samo drugih i drukčijih od nas već i nas samih. Utvrđeni načini i putevi sučeljavanja različitih koncepcija brojnih disciplinarnih matrica omogućili su autorima sagledavanje, uz konkretne doprinose tih istraživanja predmetu kojim se bave, i novih pravaca kretanja znanstvene misli.


RELJA, Jasna. Učim i veselim se. Zagreb : Naklada Ljevak, 2016.? Priručnik donosi didaktičke materijale za individualni rad stručnog suradnika pedagoga s učenikom. Svrha materijala je da učenicima u individualnom radu pobudi znatiželju prema učenju, zadovoljstvo i pristup učenju kao izvoru osobnog rasta i razvoja. Priručnik se sastoji od radnih listova koji sadrže pismene i usmene zadatke koji pomažu pedagogu u dijagnosticiranju teškoća čitanja, pisanja, računanja, poteškoće koncentracije i emocionalne teškoće, ali istovremeno pomažu i potiču učenikov kognitivni i socijalni razvoj. Priručnik je sastavni dio „Metodike individualnog rada s učenicima“ koja teoretski razrađuje metode i postupke u individualnom radu s učenicima, dok ovaj priručnik donosi konkretne radne zadatke. Priručnikom se mogu koristiti i učitelji u razrednoj nastavi i roditelji u radu s djetetom kod kuće.

SUNKO, Vedrana. Moja dugina obitelj. Zagreb : Roditelji u akciji - Roda, 2016. U sklopu projekta KALEIDOSKOP nastale su tri brošure vodiči za roditelje koji razmišljaju kako, kada i zašto razgovarati s djetetom o svojoj obitelji, o načinu na koji je nastala i kako funkcionira. Vodič Moja dugina obitelj nastao je kako bi prikazao što ovakve obitelji čini posebnima i zašto je važno o tome razgovarati. Namjera im je osnažiti roditelje za otvorene razgovore o temama kojih se ponekad sami boje ili zbog kojih se osjećaju nesigurnima.

TO sam ja : priručnik za kreativne igre. Zagreb : Knjiga u centru, 2016.

TRUDNOĆA i dijete : trudnoća, porođaj i dijete od 1. do 3. godine. Zagreb : Znanje, 2016. Savjetnik za roditelje sadrži podatke i savjete u vezi s psihofizičkim stanjem i njegom žene u trudnoći te razvojem i njegom djeteta do tri godine. Obuhvaćeni su razvoj ploda od začeća do poroda, psihofizičko stanje trudnice i pripremne radnje za dolazak djeteta na svijet; trudovi i rađanje; psihofizički razvoj, prehrana i njega djeteta po razdobljima - od rođenja do uzrasta od šest mjeseci, od šest do 12 mjeseci, od 12 do 24 mjeseca i od dvije do tri godine. Usporedo s brigom o djetetu majku se upućuje na koje će se sve načine brinuti i o sebi.


VRTULJAK igara : verbotonalne edukacijske igre za poticanje kognitivnoga i govorno-jezičnog razvoja djece od 6. do 13. godine. Zagreb : Školska knjiga, 2016. Priručnik s brojnim primjerima i opisima višeosjetilnih igara te onih za poticanje govorno-jezičnog razvoja, usvajanja i usavršavanja čitanja, pisanja i računanja koje su namijenjene djeci osnovnoškolskog uzrasta s poteškoćama u razvoju ili bez njih. Priručnik su priredili stručnjaci iz zagrebačke Poliklinike SUVAG, a namijenjen je roditeljima, učiteljima, stručnim suradnicima i odgojiteljima. Igre prate dodatni slikovni i zvučni materijali koji se nalaze na mrežnom portalu nakladnika.

ZUCKERMAN, Zora. Summa pedagogica : inkluzivno obrazovanje učenika s razvojnim teškoćama. Velika Gorica : Naklada Benedikta, 2016. Znanstvena monografija o učenicima s psihofizičkim razvojnim teškoćama te obrazovnoj inkluziji i ostvarivanju prava na taj tip obrazovanja s ciljem postizanja primjerenog obrazovnog stupnja za svako dijete. U knjizi su teorijski razrađene intelektualne teškoće, specifične teškoće učenja, teškoće u smanjenim osjetilnim funkcijama (oštećenja vida i sluha), tjelesna oštećenja te poremećaji govora, a sadržaj je proširen primjerima iz svakodnevnog života i praktičnog iskustva autorice te suvremenim spoznajama o specifičnostima inkluzivnog odgoja i obrazovanja (Pet-terapija, Hypo-terapija, terapijsko jahanje itd.).

Sad razumijem! : biblioteka za djecu i roditelje

FREUDIGER, Anja. Kako bih rado i navečer bila velika! : kako djecu naučiti samostalno spavati. Jastrebarsko : Naklada Slap, 2016. Nova Biblioteka za djecu i roditelje "Sad razumijem!" donosi šest problemskih slikovnica. Neke teme poput anoreksije pojavljuju se za mlade čitatelje po prvi puta. Biblioteka je namijenjena djeci starije predškolske dobi za lakše razumijevanje teških stanja i bolesti. Ova slikovnica bavi se dječjim strahom od mraka i odlaskom u krevet.


FREUDIGER, Anja. Moj veliki brat Matija: kako djeci objasniti ADHD. Jastrebarsko : Naklada Slap, 2016. Slikovnica djeci razumljivo opisuje pozadinu i posljedice ADHD-a - poremećaj pažnje. Dječak Jura divi se svom starijem bratu, ali i primjećuje da je kod njega sve puno snažnije: i bijes i tuga i radost, u školi ima poteškoća, nije baš sabran i vrlo brzo postaje razdražljiv i neraspoložen. Treba mu i pomoć psihologa. No, za Juru on će uvijek biti njegov veliki braco!

FREUDIGER, Anja. Torta za balerinu Elu : kako djeci objasniti anoreksiju. Jastrebarsko : Naklada Slap, 2016. Torta za balerinu Elu problemska je slikovnica koja objašnjava anoreksiju, na djeci prihvatljiv način i uz puno ilustracija. Priča je to puna osjećaja, koja budi nadu i mališanima pruža uvid u poremećaj prehrane.

MOSCH, Erdmute von: Mamino čudovište : kako djeci objasniti depresiju. Jastrebarsko : Naklada Slap, 2016.

Tinina mama pati od depresije - čudovišta koji krade osjećaje. Namijenjena je najmlađima, te na djeci prihvatljiv način i uz puno ilustracija objašnjava što je to depresija. Priča je to koja budi nadu i čini da se osjećamo bolje.

TILLY, Christiane: Mama, Mia i perilica u brzoj vrtnji : kako djeci objasniti granični poremećaj ličnosti (borderline). Jastrebarsko : Naklada Slap, 2016. Ovo je slikovnica koja djeci na prihvatljiv način i uz puno ilustracija objašnjava što je to granični poremećaj, odnosno emocionalno nestabilne osobe koje pate od krajnjih promjena raspoloženja, a sklone su i samoozljeđivanju. Priča je to puna osjećaja, koja budi nadu i mališanima pruža uvid kako se nositi s tako teškom situacijom iako je zapravo mama ta koja mora potražiti stručnu pomoć.


TSCHIREN, Barbara. Ja sam Lovro : kako djeci objasniti autizam. Jastrebarsko : Naklada Slap, 2016. Problemska slikovnica iz serijala "Sad razumijem!" sadrži terapeutsku priču o autističnom dječaku Lovri koji u prvom licu priča o svojoj svakodnevici. Njegov doživljaj svijeta opisan je na jednostavan i djeci prilagođen način.

TROSTMANN, Kerstin. Najbolji tata na svijetu : kako djeci objasniti psihozu. Jastrebarsko : Naklada Slap, 2016. Niko je dječak od sedam godina koji ima super tatu koji se često s njime igra, ali tata postaje čudan i Niko ga se počinje bojati. No, nakon što mu mama objasni da je to bolest koja se zove psihoza, Niko ga počinje bolje razumjeti. Slikovnica je namijenjena je najmlađima i na prihvatljiv način i uz puno ilustracija djeci objašnjava teška stanja i bolesti, koja su na žalost dio naše svakodnevice.